po trzykroæ CHWA£A solowi!!!!
ja nie potrafi³em tak tego przedstawiæ, ale w 100% popieram i zgadzam siê z Tw± wypowiedzi±!
Kolego Gwynie
Jak najbardziej popieram udoskonalanie sie w kierunku historycznosci . Sama od pewnego czasu ostro sie odmraczam .Jednakze troche zdenerwowalo mnie stwierdzenie ze tylko osoby w ultrahistorycznym sprzecie powinny byc wpuszczane do bitwy . Jezeli teraz damy taki postulat i on przzejdzie to najblizszy Grunwald zrobimy za 5 lat bo dopiero wtedy zbierzemy odpowiednia liczbe osob .
Sama chetnie pojechalabym na Grunwald na ktorym nie widzi sie glanow , plastikow i wszech obecnego mroku gdyz czasem az mi jest przykro ze sie natrudzilam aby w miare porzadnie sie odziac a nie jest to zauwazane w morzu mroku
Chcialam poprzednim postem dac do zrozumienia ze nie mozliwym jest aby odmroczyc wszystkich zaraz teraz .
Ja wtr±ce tylko tyle i¿ Grunwald jest za du¿ym "zjazdem ry(m)cerstwa" by móc dopilnowaæ wszystkiego. Wszystkich ludzi ect. Tym wg mnie powinni sie zajmowaæ pokolei
- dowódca chor±gwii u którego ta osoba siê znajduje,
- dowódca bractwa lub jego namiestnik
- i co najwa¿niejsze sama osoba która tam bêdzie.
Nie mam o tym pojêcia, jestem mroczna nie jade.Nie mowiê o sobie jako o ultrasie jestem mrokiem, ale siê staram. Przed Grunwem tydzieñ spêdzie³am po nocach i dnich na dopieszczenie mojego stroju. Wiele mu jeszcze brakuje ale jest coraz lepiej. Korzystam ze ¼rode³ i z pomocy ludzi wiêcej wiedz±cych odemnie, którzy nie wyzywali mnie od mroku ale pomogli. Zreszta nad tym sie rozwodzic nie bede, chodzi mi tzlko o to, ze jesli ktos chce imprezy z XV bardem to nich jedzie na maly turniej gdzie wszyscy tez go chca
(ja chce na taki
)a nie wzmaga tego od grunwaldu gdzie jest za duzo ludzi do opanowania. Roznych ludzi w wiekszosci na poziomie przyjechalem zapilem zarzygalem pojechalem. A tacy ludzie niech sie zastanowia co wlasciwie chca od RR. A jesli juz jestem na grunwie i okrzyki Mordor zagluszaja mi spiew ww barda to prosze go by spiewal glosniej a w duchu modle sie by ktos przechodzac obok mojego obozu podlapal ten klimat. Bo nic innego nie da sie zrobic.
CYTAT(Anielka)
sami pomy¶lcie, a ja wam mówiê, ¿e jak komu¶ siê nie chce robiæ, a chce jechaæ na gru to i tak siê jako¶ wkrêci.....
Wyjatkowo sie z toba zgodze.
Jedyne co mozemy zrobic to podnosic poziom do tych wyzej i liczyc na to ze ci nizej podniosa do nas.
pozdrawiam
Witam
Marku, nie tylko wiem, kto by³ dowódc±, ale te¿ by³em czê¶ci± tej chor±gwi wiêc wiem, o czym piszê Sporo widzia³em ,oj sporo, mo¿e nawet za du¿o...
Butle gazowe, krzese³ka i wszelkiego rodzaju le¿aki, które nadaj± siê, ale na pla¿ê, o wszelkiego rodzaju plastikach i tym podobnych wynalazkach nawet nie wspominam... Aha, Marku pamiêtasz rozmowê o sakwie z zameczkiem? To chyba mówi samo za siebie?!
to moze ja sie na chwilke wtrace
poczatkowo obozowalem w II maz ze szczera checia walki w ich szeregach. jednoczesnie bardzo lubie bawic sie w klimacie stricte medievalnym i przywiozlem z soba siennik, koce welniane itd. jednak standardowy okrzyk przewalajacy sie echem po obozie "kur** gdzie jest moje kur** piwo kur** " i temu podobna atmosfera deczko mnie zniechecila, a manewry przy ktorych zapoznalem sie z pomyslem 101 mazowieckiej i mordoru. uznalem ze taka zabawa mnie nie kreci i wyprowadzilem sie do siemowita (jeszcez raz dzieki dla uzyczajacych noclegu oraz Sola i Artura Koczkowiesiego za pomoc/nie robienie problemow w przeprowadzce). tak, to ja jestem tym znienawidzonym renegatem :>
puenta - nie dziwie sie ludziom krzycacym mordor raz czy dwa dla zabawy. ale dziwie sie tym, ktorzy nie znaja umiaru, bo takie klimaty na dluzej zniechecaja patrzacych z boku (co popieram wlasnym przykladem). chwala siemowitowi
Fajnie bêdzie jak za rok na Grunwaldzie bêdziemu rozmawiac tylko po staropolsku, staroniemiecku, i ³acinie (mamy juz nieca³y rok na nauke)
Zg³o¶ sie do mnie to Ciê nauczê Althochdeutsch - a.
Jeste¶ krzy¿ak (co prawda jeden z tych dobrych - z zielonym krzy¿em) to powinienie¶ umieæ.
Moze znow sie powtorze, ale bede to powtarzal wciaz i wciaz. Wg mnie Grunwald jest impreza zbiorowa, buforowa, rodzajem czysca dla grup nowych dopiero zaczynajacych. Dopiero tam moga zobaczyc jaka jest roznica miedzy ich zabawa w tiszirtach i trampkach, a przyjemnoscia bycia ubranym historycznie, co pozwala na komfort przebywania z innymi podobnie ubranymi. Dlatego nigdy nie zgodze sie z tym, ze komus z powodu braku ultrastroju zabroni sie wjazdu na te jedna impreze. A jesli za rok znow przyjedzie jako mrok, tzn. ze nic juz mu nie pomoze, ale tacy zwykle rezygnuja szybko z zabawy. Smiem twierdzic, ze 95 procent z nas bylo kiedys mrokiem, do pierwszego turnieju, gdy zobaczylismy i zrozumielismy o co na prawde w tym chodzi. Dlatego tez ciesze sie, ze na Grunwald wrocila Leczyca, ze Solo zrobil cos, co zaparlo mi dech, "nowych" powinno sie oprowadzac przymusowo po takich obozach, bo dobrze ze sa i swieca przykladem.
szczerze to ja by³em mrokiem do pierwszego gru
acz siem stara³em byæ jaknajmniejszym, to jednak moje wyobrzenie i wysi³ki zde¿y³y siê z grubym murem rzeczywisto¶ci.... tego zjawiska te¿ nie nale¿y potêpiaæ.... je¶li widaæ, ¿e kto¶ siê wysila i idzie w z³± stronê to powinni¶my z nim si±¶æ przy ognisku, piwku... nawet fajce (jak kto¶ pali) i pogadaæ co robi ¼le... i koniecznie pochwaliæ za pomys³owo¶æ w wymy¶leniu ze³ba takej fest kreacji - pomimo, ¿e nie ma taki kto¶ pojêcia o rzeczy.... niekiedy wystarczy tylko co¶ przerobiæ i nasz rzeczony kto¶ zrobi to na miejscu(zak³adamy, ¿e siê stara³, ale mu nie wysz³o)... byle nie zniechêciæ, bo jeszcze mu zapa³ przejdzie..... a jaka bêdzie satysfakcja z tego, jak nastêpnego dnia "kto¶" siê pojawi o po³owe mniej mroczny, 3x szczê¶liwszy i wdziêczny.... tylko jedna uwaga papierosów w obozie nie palimy - i nale¿y ktosiowi o tym powiedzieæ....
----
i jeszcze jedno spostrze¿enie - to jest moim, skromnym zdaniem, najlepszy sposób na wlakê z mrokiem.... choæ przypomina partyzantkê........
-----
P.S. Kinia zaskakujesz mnie ostatnio...... co siê dzieje(PW, je¶li masz ochotê - wiesz, ¿e ... zreszt± wiesz
)
Ajgh.. Gêsiczku, Gêsiczq..... to wolny kraj zabroniæ Ci nie mogê. Ja nigdy nie kry³em siê z moim mrokiem - kto mnie zna, ten wie jaki jestem... dlatego tak broniê glanochoduff tutaj - ka¿dy musi dostaæ swoj± szansê - ja mam te¿ kilka Twoich starych fotek, ale nie chce mi siê pod lind± skanera instalowaæ...
swoj± drog± na zesz³ym Gru rado¶cie skaka³em w anielce od pocz±tku do koñca(z tego co pamiêtam), ale aparacik siê na mnie popsu³, wiêc nie mam z 2k3 rzednego foto.. mo¿e tutaj --> deathlocke@o2.pl
je¶li chodzi o dwa lata temu - pragnê Ci przypomnieæ o takiej jednej Ma³gorzatce, która wtedy ze mn± pojecha³a.. owszem lata³em w nogawicach, koszuli i tunice przewiu±zanej paskiem, na nogach mia³em butki podklejone gum± i wogule na szybko szyte, a koszmarem by³o to, ¿e w³osy wi±za³em sobie niemediavaln± gumk± z XX wieku, a nie ¿emieniem..... ale ja nie je¼dzi³em na o¶le po ca³ej mazowieckiej tylko siedzia³em w "sza³asie" z Gosi±... btw. dla niewtajemniczonych: sza³as mia³ nazwê " znowu w ¿yciu mi nie wysz³o..." to by³ mrok pe³n± gemb±, ale sta³ (cudem) przez jakiej 2 tygodnie i spe³nia³ swoj± funkcjê.... rada ma³a nie pijcie przed budow± sza³asu, bo do g³owy wpadaj± wtedy niesamowite pomys³y... (np. po³o¿ymy sobie pod ga³êzie foliê - bêdzie fajnie szele¶ciæ w nocy....)
pozdrawiam
off topic
boszsz jaki p³odny cz³owiek
EOT
To teraz ja...
To by³ mój pierwszy Grunwald. Jestem z Chor±gwii ¶w. Jerzego, któr± dowodzi³ najbardziej zajebisty dowódca (z ca³ym szacunkiem dla Wielkiego S³oñca
) pod s³oñce - Maciek Reihl.
¦wietna ekipa z £odzi (Dorotko -
, Ollo
), ¶wietni ludzie od nas, z Gdañska... No i Dru¿yna Ksiê¿nej Anny...
Podole, Opole... masa genialnych ludzi, którzy potrafi± i chc± siê bawiæ. Chylê czo³a przed dowódcami, przed oficerami... Ludzie... dla Was warto tam by³o jechaæ...
A za rok bêdê ³uczniczk± :P
Witam
Mam pytanko z calkiem innej beczki...
Co musze zrobic zeby dostac sie w nastepnym roku na Grunwald?
Jestem z Bractwa Rycerskiego Zamku Brodnickiego
ale nikt z niego jakos nie wybiera sie by walczyc.
Prosze o odpowiedz bo bardzo mi na tym zalerzy.
w skrócie to mieæ odpowiedni, regulaminowy sprzêt i podpi±æ siê pod jak±¶ chor±giew... proponujê ¦l±sk±(lub isengard je¶li dobrze pamiêtam)
ale trzeba siê z dowództwem dogadaæ i Twoim i chor±gwii
PS: czasem trzeba siê rozpisaæ, a najlepiej podczas picia na z³agodzenie bólu.
A ja bym Tobie radzil skontaktowac sie z XIII Choragwia z Olsztyna, masz duzo blizej do nich anizeli na Slask i mozesz z nimi czasami pocwiczyc i sie wybrac wspolnym transportem, pewnie sprawe namiotu tez jakos uzgodnicie.
Pozdrawiam
Zdzich
Dzieki wszystkim za zainteresowanie i pomoc
Powracaj±c do dyskusji: wydaje mi siê, ¿e Grunv jest imprez± zbyt masow±, odbywaj±c± sie na zbyt du¿ym terenie, zeby staraæ sie narzucic jakie¶ rygorystycznie przestrzegane kryteria prawid³owosci stroju. Nawet je¶li - i tak nie bêd± przestrzegane. Bo takie co¶ mo¿e siê sprawdziæ na imprezie na któr± przyje¿dza sto czy sto piêædziesi±t osób, ale, nie piêæ tysiêcy!! Po za tym, to zawsze mo¿e spowodowac ¿e bêd± równi i równiejsi - jak zawsze.
Niestety - jeste¶my narodem nazbyt niezdyscyplinowanym i niechetnym do poddawania sie jakimkolwiek rygorom. Najlepszy przyk³ad - sprawa z ³ucznikami. Czy kogo¶ z panów rycerzy wogóle obchodzi to, ¿e w³a¶nie oberwa³ strza³± i powinien czuæ siê de facto wyeliminowany z bitwy? Tymczasem, z tego co siê orientujê, gdzie indziej takich problemów nie ma.
Aha...nie wiem jak Wam sie wydaje, ale IMHO podzia³ na obozowiska historyczne i pozosta³e zosta³ ju¿ dokonany.
Pozdrawiam
Znalaz³em na Grunwaldzie sztylet. Lerza³ niedaleko tego czego¶ (ro¶linek) ko³o II Mazowieckiej. Oddam w³a¶cicielowi po opisaniu go. Wiêcej informacji na PRiv.
postrafiam MEti
Cze¶æ Wam!
Zosta³em poinformowany o tym, ¿e kto¶ grasuje po FREHA udaj±c ¿e jest mn±.
Proszê wiêc tych, którzy pilnuj± porz±dek na FREHA, aby usuneli tego bezhonorowego cz³owieka, który nie ma tyle odwagi wyst±piæ pod w³asnym nazwiskiem.
W Ratyzbonie mieszka tylko jeszcze jeden Tomasz, który mówi po Polsku. Nie by³ natomiast nigdy pod Grunwaldem i nie ma zamiaru tam jechaæ.
Do tej pory znam tylko jednego Niemca, który przyprowadza na Dni Grunwaldzkie uczestników z Niemiec - a to ja!
Jedyna osoba, która pisze i mówi lepiej po polsku ni¿ po niemiecku, mieszka tak¿e w Niemczech i przyjedzie na Grunwald ma zupe³nie inne imiê i mieszka w zupe³nie innym mie¶cie a jest znany du¿ej ilo¶ci uczestników.
Dalsza ró¿nica miêdzy nim a mn±, to ¿e walczy pod Grunwaldem po stronie polskiej a ja po przeciwnej.
Je¶li kto¶ chce mo¿e i porównaæ styl pisania fa³szywego "Tomasa" z prawdziwym Thomasem.
Ciekaw, czy kto¶ z Was zgaduje teraz na podstawie tych wiadomo¶ci, kto bawi siê tu pod skradzion± to¿samo¶ci±.
Proszê o informacje, jak postêpowano w ¶redniowiecznej Polsce z takimi, którzy wystêpowali pod fa³szywym herbem. Mo¿e znajd± siê chêtni, którzy zechc± ze mn± i z cz³onkami delegacji niemieckiej publicznie wykonaæ wyrok (by³a ceremonia przymowania kogo¶ do stanu rycerskiego oraz ceremonia wyrzucania z niego kogo¶ haniebnego) na owej osobie podczas nastêpnych Dni Grunwaldzkich.
z p. - Thomas (Ratyzbona, dnia 25.8.04r.)
Dodajmy jeszcze, ¿e Tomka Nowaka znam i to z ca³± pewnosci± nie on. Przypadkiem 'Tomasa' zajmuj± siê Administratorzy, oni maj± do tego narzêdzia. Pozdrawiam
Gwyn
Cze¶æ "Gwynie"!
No to ju¿ teraz jestem ciekaw wyniku.
Popatrz jaki ¶wiat jest ma³y. Nawet Tobie znany jest mój znajomy Tomasz.
z p. - Thomas (Ratyzbona, dnia 25.8.04r.)
Tomasz ogólnie jest do¶æ publiczn± postaci±, szczególnie je¿eli chodzi o ¶rodowisko grup pó¼nopiêtnastowiecznych. Równie¿ czekam na wyniki dzia³añ adminów (mam nadziejê, ¿e co¶ dadz±, ale chowaæ siê mo¿na w Internecie ca³kiem skutecznie), tym bardziej, ¿e mia³em w±tpliwy zaszczyt rozpoznaæ oszustwo, do¶æ zreszt± grubymi niæmi szyte. Pozdrawiam
Gwyn
Haj!
W zó³wim tempie zaczynaj± siê na naszej stronie foty pojawiaæ z tego sezonu. Na pocz±tek pierwsza seria z Grunwaldu - 15 sztuk.
http://alatusinne.w.interia.pl/foto_gru.htm
Pa
Gdzie mo¿na zobaczyæ zdjêcia z Grunwaldów wcze¶niejszych?? Za informacjê z góry dziêkujê.
Dziêki wielkie. Zdjêcia ca³kiem ca³kiem... A film z chor±gwi± ¶w. Jerzego z tego Grunwaldu te¿ super!!
Czy kto¶ ma mo¿e jakie¶ foty z turnieju bojowego?
PZDR
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.