Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bitwa pod Grunwaldem (Grunwald) -> 17 lipca
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Ruda
Podziêkowania dla dowódcy pierwszej Mazowieckiej za szacunek do kobiet walcz±cych. tracker.gif
Wielkie dziêki te¿ dla bractwa z Lêborka! Dziêki Wam w koñcu nauczy³am siê tañczyæ kendera.
eRemita
Szkocie... szczerba.gif widzisz... ja tu nie chce szerzyæ niezdrowego szowinizmu nacjonalizmu lub innych -izmów, bo znowu mi ktos wypomni ze w Nadrenskiej to mamy zdrowo nawalone, [niech zyje Chor±giew Nadreñska! bum.gif ] ale od jakis conajmniej 3 lat wszyscy przed bitwa mamy wyplacany zold... bigsmile2.gif bigsmile2.gif

uk³ony dla wszystkich ³uczników Oddzia³u Pó³noc

eRe
Smok Migu¶
eRe! To Ty masz wlosy?! devil.gif
eRemita
Migi.... dorwe i oskalpuje CIEBIE z tego co zostalo jeszcze na tym twoim starym ³bie bum.gif szczerba.gif TAK mam w³osy. TAK. I czuje sie fatalnie ze w tym roku zrobiles mi tak malo zdjec na Grunwie, normalnie skandal. Kurde.
Kazimierz
Tu siê jeszcze nie wypowiada³em smile.gif
Na Grunwaldzie by³o nienajgorzej ale tylko dziêki wspó³uczestnikom. Organiatorzy zamie¶cili wyja¶nienie dlaczego w innym temacie, wiêc kto chce to sprawdzi.

By³o jak by³o ale zawsze mog³o byæ gorzej, np. mog³y ju¿ chwytaæ przymrozki bigsmile2.gif

Ale zastanawia mnie nadal pewna rzecz co do regulaminu (bo pal sze¶æ op³atê "wjazdow±" za identyfikatory) a mianowicie dlaczego kobiety nie mog³y walczyæ? Nie jestem co prawda tego zwolennikiem (jestem takim konserwatyst±, ¿e drugiego takiego nie ma smile.gif ) ale nie lubiê jak podstawowe prawa konstytucyjne s± deptane. Do ciê¿kiego czosnku! Skoro chc± i spe³niaj± wymogi techniczne co do zbroi i uzbrojenia to dajmy im tê szansê.

To tyle!

PS. MORDOR !!!
Smok Migu¶
eRe, to nie moja wina, ze gdy przyszedlem do Ciebie na sesje, to albo Cie nie bylo, albo potem, prawdopodobnie czyms odurzona, przespalas uczte devil.gif Ale spoko, jeszcze bedziesz mogla mi pozowac, skoro tak tego pragniesz devil.gif
Szkot
CYTAT(eRemita)
Szkocie... szczerba.gif widzisz... ja tu nie chce szerzyæ niezdrowego szowinizmu nacjonalizmu lub innych -izmów, bo znowu mi ktos wypomni ze w Nadrenskiej to mamy zdrowo nawalone, [niech zyje Chor±giew Nadreñska! bum.gif ] ale od jakis conajmniej 3 lat wszyscy przed bitwa mamy wyplacany zold... bigsmile2.gif bigsmile2.gif
eRe

No tak, ale ja poraz pierwszy siê z tak mi³ym gestem siê spotka³em. Mo¿e dlatego, ¿e jak Szkot (podobno) jest sk±py, to i wobec niego LEGURALN¡ hojno¶ci± nie grzesz± smile.gif
Salve!
eRemita
Migi zat³uke drewnian± ³y¿k± za te potwarze walka.gif moro.gif

Szkocie a czy¿by¶ nie wiedzia³ ze Szkoci to najhojniejszy naród na ¶wiecie tylko ¿e Angole ca³y czas rozpowszechniaj± te blu¼niercze plotki ? smile.gif no chyba ¿e sie uto¿samiasz z obiegow± opini±... w sumie szkoda ¿e wspomnieli¶my o ¿o³dzie... teraz wszyscy bêd± chcieli siê zaci±gaæ pod ¿ó³to ....

pozdrowienia dla najwy¿szego z oddzia³u ³uczników smile.gif
eRe
hugon z brabancji
Michale zwany Templarem
Od jakiego¶ czasu przys³uchujê siê dyskusji któr± rozpocz±³e¶. Na tyle siê z Tob± zgadzam, ¿e postanowi³em przestaæ byæ biernym obserwatorem i zapisa³em siê na FREHA (któr± sledzê z racji pe³nienia swej funkcji nie od dzi¶). Ju¿ w XIII w mnich kanonik, Hugon z Brabancji którego mysli jeste¶my kontynuatorami, pisa³ w swych "Traktatach o modzie" (byæ mo¿e nie dotar³y one do Ciebie, gdy¿ t³umaczone s± z ³aciny na francuski, a ten jak wiadomo, nie jest zbyt popularny w naszym RR) o pewnych uchybieniach w strojach cywilnych z epoki, zw³aszcza o tzw wynoszeniu siê ponad stan. My juz ponad rok temu powo³ali¶my wewnêtrzn± Niezale¿n± Komisjê Historyczno¶ci, która nie bójmy siê tego okre¶lenia têpi wszystko co odbiega od medievalnej normy,nawi±zuj±c do szczytnych tradycji mistrza Hugona, oczywiscie w granicach rozs±dku, i oczywi¶cie na imprezach z epoki... Ale na Boga, nie u¿ywajmy s³owa mrok, które zdecydowanie k³óci siê z terminologi± ¶redniowiecza, i bardziej jest zarezerwowane dla nurtu tzw "fantazy" mylnie ³±czonego z krêgami medievalnymi.
Koñcz±c Wyra¿amy Zdecydowane POPARCIE Twojej Postawy i proponujemy nawi±zanie szerszej wspó³pracy, byæ mo¿e zostaniesz naszym m³otem na czarownice... a na pewno honorowym cz³onkiem. Z powodu naszego podesz³ego jak na RR ju¿ wieku proponujemy Tobie, aby¶ mo¿e wyzwa³ na pojedynek w³a¶ciciela tego wiadomego he³mu i wyprowadzi³ go z b³êdu... £±czymy siê z Tob±.
sekretarz NKH - Burhard z Wormancji
Hubert z Lautenburga
Na Grunwaldzie by³em ... nie mam pojêcia który raz bo bywa³em tam juz 15 lat temu, gdy w lipcu odbywa³y siê tylko festyny (bez bitew), tym razem pojawi³em siê tam jednak nie jako turysta, a cz³onek rycerstwa. Grunwald od drugiej strony to jednak co¶ zupe³nie innego (oczywi¶cie lepszego). A dla tych, którzy nie przepadaj± za Toi-Toi mam inn± koncepcjê. Ja z kumplem za³atwia³em sie w karczmie w Stêbarku bigsmile2.gif - cola kosztuje 3 z³
Ptack
co do Huberta co taki porywczy by³...to czemu mieli¶cie taki s³aby humor?

strasznie powa¿ni z was panowie.

czy za rok planujeci na twarzach pentagramy, god³o Orlenu wysmarowaæ? czy heyah jest trendy i galmour for ever?
Jasiek
¯eby nie bylo ze sie w czyims imieniu wypowiadam... Hubert jeszcze nie by³ "porywczy"...
Walcze z nim chyba najczesciej poniewaz mieszkamy dosyc blisko siebie i robimy sobie czasami sparringi... Wbrew temu co mówisz humory mielismy przed "bitwa" jeszcze dobre, moze po inscenizacji troche nam sie popsu³y bo nam powalczyc nie dali... Jesli ktos uwaza ze nasze pomalowane twarze to reklama heyeah, to niech sobie tak uwaza...
Ja osobiscie pentagramu sobie na twarzy nie narysuje... Zaluje bardzo ze innym choragwiom nie podobal sie nasz "makijaz" ale nam szczerze mowiac raczej na tym nie zalezalo... Wszystko co robilismy mialo zapewnic nam i mam nadzieje ze reszcie takze dobry klimat i zabawe...
Raz jeszcze chce przy okazji wypowiedzi na tym forum podziekowac wszystkim z ktorymi bardzo milo spedzilem te prawie 3 tygodnie na Grunwaldzie, a takze tym z ktorymi rownie dobrze bawilem sie przez te 3, 2, czy 1 dzien ktory tam spedzili...
Do zobaczenia na kolejnych imprezach.
Ludka
Witam!

To sobie Ptacku przejrzyj Neewsweeka to zobaczysz co jest trendy:))) a jak mi heyah zaplaci to czemu nie???? Wyprodukujemy wiecej uruk-haji bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Ludka BRE
Effa
CYTAT(Anielka)
a mnie tam nie by³o... suchy jako¶ bêdziesz mi siê musia³ odwdziêczyæ.... oj palce sobie po³amiesz i paznokciew na strunach pozrywasz.... co¶ tak czujê w ko¶ciach ;P

Tez mam takie jakies odczucia sprzeczne, bo nikt nie raczyl mnie obudzic na impreze...(Tato!!)
Ale to juz sobie prywatnie wyjasnilismy, a zrekompensujemy przy okazji icon_wink.gif I nie wymagam lamania paznokci... mad.gif

Buzka
Ludka
Witam Ponownie!

Jeszcze tak zbiorczo bo juz nie wiem co kto pisal

1. Jezeli byl jakis sztych w oko ze strony Mazowieckiej to po bitwie byla odprawa dla dowodcow wiec tam to mozna bylo przedyskutowac, tak jak zostaly przedyskutowane helmy z wgnieceniami po buzdyganach od tylu choc walka miala byc lightowa na prosbe organizatorow, bo jednak 77 ludzi moze sobie spokojnie przejszc po pietnastce.

2 Nie my ukladamy scenariusz i to nie przez nas wbiegaliscie po gorce, a ze chlopaki byly wypocZete no coz nie powalczyly sobie wczesniej, moze nalezy miec pretensje to wlasnych kolegow z choragwii, ktorzy to gdzies maja dowodce w imie solidarnosci z jednostka i zachowuja sie jak dzieci.

£ Moim zdaniem zycie w obozie Mazowieckiej nie kulalo, jak ktos jest nie zadowolony no coz nikogo na sile nie trzymamy i nie torturujemy jest kilka innych choragwii.

4. Dzieki za obrazenie mnie i mojego turnieju. Bardzo to rycerskie i szlachetne, zaiste godne zachowanie.

Ludka Excalibur
Kuba_
CYTAT(Jasiek)
Wszystko co robilismy mialo zapewnic nam i mam nadzieje ze reszcie takze dobry klimat i zabawe....

Szkoda tylko, ¿e na manewrach tego nie by³o widaæ - make up "heyah", postawa pomnika i wyraz twarzy ala zagniewany Clint Eastwood mia³ zapewne zabiæ w Wallenrodzie ducha, choæ wysz³o trochê inaczej smile.gif Na nastêpnych manewrach, za rok, mo¿e trochê wiêcej luzu i dobrego humoru?
Smok Migu¶
Uwaga, eRe wcale nie byla, jak mogla sugerowac moja wypowiedz, odurzona napojami wyskookwymi, a prawdopodobnie zawinily tu jakies tajemnicze grzybki devil.gif Wypowiedz moja nie ma nic wspolnego z grozba zatluczenia mnie drewniana lyzka, a skad. devil.gif
Jasiek
chcialbym jeszcze tylko jedna rzecz sprostowac... do sztych nikt z naszej choragwi sie nie przyznal, ale jesli takowy sie zdarzyl to przepraszam za te osobe ktora dopuscila sie czegos tak nie odpowiedzialnego... z czescia chlopakow Ktorzy szli przeciwko mazowieckiej rozmawialem i wypowiadali sie oni wtedy dosyc rozsadnie... ale czytalem na tym forum rzeczy tak bzdurne ze szczeka opada... nie mozna nas obwiniac ze walczylismy nie fair... oczywiscie zdarzaly sie udezenia w tyl glowy, ale nie bylo to jednostronne ( wiekszosc chlopakow ode mnie widzialo nowiutki helm od Kotlarza po bitwie... rzeczywiscie mial on z tylu glowy dziure...), no ale na to nic nie poradzimy...
ja sam tez dostalem w ten sposob, ale do nikogo pretensji nie mam bo lubie twarda walke... jesli ktos twierdzi z walczacych przeciwko nam twierdzi ze walczylismy nie fair to niech przemysli sytuacje taka, ze my nie czekamy na wasz atak tylko zaczynamy na was biec... nas rzeczywiscie bylo ponad 70, i kazdy kto wie o czym mowa przyzna mi racje, chlopaki bez urazy ale my bysmy po was przebiegli...
jesli nadal ma jakies watpliwosci to zapraszam na przyszloroczny bohurt na ktory zrobie wszystko zeby sie stawic... a do tych ktorzy mieli cos do naszego wygladu mam takie pytanie - czemu nie przyszliscie nam wytlumaczyc naszego zlego zachowania na turnieju bojowym? bardzo mnie to zastanawia... ass.gif mam nadzieje ze w przyszlym roku cala impreza bedzie troche lepiej zorganizowana, no i wolalbym aby nastroje wobec "mordoru z nad ktorego szly chmury" byly troche inne, napewno wszystkim byloby przyjemniej...
czytajac wypowiedzi niektorych czuje sie jakbym im matki pozabijal... my poprostu bawilismy sie bardzo dobrze i chyba poprostu niektorzy nam zazdroszcza shocked.gif bo naprawde mi byloby glupio miec pretensje o to ze ktos sobie twarz wysmarowal...
Ognisty
"Wszystko co robilismy mialo zapewnic nam i mam nadzieje ze reszcie takze dobry klimat i zabawe..."

Nie no kumam zabawe ale klimat ??? Chyba pomyliliscie siê z imprez± ...
Marek Hilgendorf
SZKOCIE!!! TY ZDRAJCO!!! To ja cie w³asn± piersi±....a ty mi taki despekt!!!! Jak ja teraz wygl±dam, ¿e niby ja zo³du ci nie p³acê.... NO JASNE, ¯E NIE P£ACÊ!!!! Przypominam ci, ¿e jako skarbnik i xiêgowy to ty zajmujesz siê wyp³atami ¿o³du i dzier¿ysz "skarb" Roty!
Swoj± drog± nie podoba³o mi siê tak naprawdê jedno "zarz±dzenie" organizatorów- zakaz posiadania broni bocznej przez ³uczników-gdyby nie to, to ³ucznicy Fargo (bu¼ka skarbie!!) wygl±daliby nie superwypa¶nie, a superMEGAwypa¶nie!!!
Ale, ¿eby mnie nikt nie pos±dza³, ¿e nie jestem Polakiem (w sumie nie jestem, ale co mi tam) to ponarzekam na co¶....
SALADY z ZAS£ONAMI!!!!!!!!!! I to czasami w po³aczeniu z bechterem (a¿ wstyd mi, ¿e w mojej chor±gwi). Nie mia³bym nic przeciwko saladom takim jak z inwentarza Gonzagów z 1407 r. (zainteresownych odsy³am do "Polskiej Techniki Wojskowej do roku 1500" pod red. Nadolskiego), ale skoro niektórzy w armetach walcz±.....
Tyle narzekañ
Jeszcze raz dziêkujê "mojej" chor±gwi von Liechtensteina ("Sztumskiej") i S³upom Giedymina za wspania³± i bezpieczn± walkê na bitwie....

Vae moechae filis!!!!!!
Martin
CYTAT(Ludka)
3 Moim zdaniem zycie w obozie Mazowieckiej nie kulalo, jak ktos jest nie zadowolony no coz nikogo na sile nie trzymamy i nie torturujemy jest kilka innych choragwii.

4. Dzieki za obrazenie mnie i mojego turnieju. Bardzo to rycerskie i szlachetne, zaiste godne zachowanie.

Ludka Excalibur

Droga Ludko:

3. Które, które torturuj± swoich cz³onków? Straszniem ciekaw. smile.gif

4. Tutaj ja z kolei niedok³adnie najwyra¼niej czyta³em. Gdzie zosta³a¶ obra¿ona ty, lub twój turniej?
Micha³ ¦l±czka
szkoda ¿e mam strasznie ma³o czasu, bo napisa³bym co s±dzê o tegorocznym Grunwaldzie. Ale nie wszystko stracone, .... Napiszê po Malborku, bêdêmia³ wiêcej czasu.
Dodatkowo obiecujê do³±czyæ kilka fotek aby podkre¶liæ jak bardzo organizatorzy dali ass.gif . I jak siê traktuje rycerstwo, dziêki któremu ta impreza siê odbywa.

Do napisanie za kilka dni. bigsmile2.gif
Ognisty
CYTAT(Ludka)
Witam Ponownie!

... moze nalezy miec pretensje to wlasnych kolegow z choragwii, ktorzy to gdzies maja dowodce w imie solidarnosci z jednostka i zachowuja sie jak dzieci.

Ludka Excalibur

Dziewczynko droga . nie wiesz pewnie co to jest solidarno¶æ a ponad to nie wiesz co tak naprawde sie tam wyda¿y³o. Tak wiêc oszêd¼ sobie i nam takich textów ...a z tego co s³ysza³em nikt nie mia³ pretensji do ch³opaków z Olsztyna ...
Kuba_
W pe³ni popieram powy¿sz± wypowied¼. To co zrobi³ Olsztyn by³o aktem prawdziwego kole¿eñstwa, o jakie dzisiaj trudno. My ju¿ siê tak¿e zabierali¶my do opuszczenia pola bitwy na znak wspólnego protestu, jednak ¿al by³o zostawiaæ samych Gryfów, a tak, ra¼niej by³o siê chocia¿ garstk± rzuciæ na kilka razy liczniejsz± Mazowieck±.
Chwa³a Wam ch³opaki! Chwa³a chor±gwi Wallenroda! Gloria Victis!
Ludka
Akurat wiem dokladnie co sie wydarzylo bo bylam obsluga krotkofalowki na polu bitwy i adiutantem slyszalam wiec wszystko co sie dzialo od momentu jak K Gorecki chcial zaczyczynac, jak twoj dowodca wyjechal z tekstem, ze odpada 70% jego choragwi i co robic sama przekazywalam jak K Gorecki prosi nas o lightowa walke bo idziemy tylko na 15, przez ktora zreszta wg. scenariusza mamy byc odparci i wycofac sie na wzgorze i tam poczekac na drugi atak...
Tak wiec to ty sobie odposc bo wiesz mniej niz ja a zapewne zdolny jestes jedynie do uderzen buzdyganem w tyl glowy lub atakow tarcza.

Ludka Excalibur
Ludka
Zapomnialam odpowiedziec Martinowi!

Widzisz Martinie byl taki jeden list, ktory sugeruje, ze niektorzy czlonkowie Excalibura nie wiedza co u nas robia; zapewne trzymamy ich sila i torturujemy bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif , no to chcialam w poprzednim poscie to zdementowac.

A co do drugiego a raczej czwartego. To nie jest turnej Excalibura to jest moj turniej i organizowany w moim imieniu przez ludzi z Excalibura i nie jest to zadna Porazka.

Ludka Excalibur
JAS
Droga Ludko niech se mówi± co chc± o bojówce, ja tam uwa¿am ¿e by³ pe³en wypas. Wielu z tych panów którzy siê ¼le wypowiadaj± o niej nie mia³o nawet checi stawiæ siê i poprawiæ atrakcyjno¶ci ów imprezy. Tak wiêc czekam na przysz³y rok i zapraszam panów. A co do waszego obozu, bawi³em siê w nim znakomicie szczególnie z Ja¶kiem i dwiema piêknymi dziewczynami bigsmile2.gif .
Dziêki za mi³± go¶cine i pozdrawiam gor±co caly BRE
Kacper
Droga Ludko.
Po pierwsze ataki od ty³u i ciosy tarcz± w g³owê zdarza³y siê po obu stronach. Sam wiem bo dosta³em od kogo¶ z czerwono-niebiesk± tarcz± po skroni. Z kolei mój kumpel by³ napastowany jednocze¶nie przez 4-5 mazowszan (zreszt± nie dziwota, mo¿e nawet nie wiedzieli ¿e ich tylu idzie a o walkê z nami by³o ciê¿ko). Ogó³em wszelkie pretensje kierowane do ca³ych chor±gwi s± bezsensowne, by³em u was na uczcie go¶ciem i ju¿ po tak krótkiej wizycie wiem ¿e jak wszêdzie s± ludzie normalniejsi oraz ci lekko postrzeleni. A ocenê moraln± decyzji Zamku Olsztyn zachowaj dla siebie, Wallenrod nie jest ca³o¶cia jako chor±giew (jak np. Nadreñska) a lu¼nym zwiazkiem bractw, panowie post±pili tak jak im nakazywa³o sumienie, niektórzy (w tym i ¶w. Kazimierz) poszli za nimi (ciê¿ko nam by³o wyobraziæ sobie walkê bez jednego skrzyd³a). Dlaczego i czy s³usznie post±pili nie da siê stwierdziæ obiektywnie, zw³aszcza gdy ich decyzja mia³a tak du¿y wp³yw na nasz± konfrontacjê.
Pozdrawiam
Kacper
_KOBOLD_
Siemakno :D Ludzie czytaj±c wsze posty na przemian leze na glebie i sie brecham albo leze i p³acze nad pewnym gronem osób które swoj± hipokryzj± przebijaj± wszystko ....
Najpierw zróbcie co¶ sami a pózniej krytykujcie organizatorów ,to ze kto¶ niepotrafi zorganizowaæ sobie czasu to jego problem nie b±dzcie dzieæmi .Nie musi sie wszystkim podobaæ rozumiem ale przynajmniej potrafcie cieszyæ sie z tego ze co¶ mieli¶cie ,postarajcie sie czasami znalezæ dobre strony a nie tylko jechaæ po organizatorach i szukaæ za przeproszeniem miodu w D......:D
Pozdrawiam Kobold
Jajosz
Droga Ludko. Traktujesz Grunwald jakby by³ walk± o sukcesjê, na ¶mieræ i zycie albo jak kiedy¶ o powiedzmy zachowanie narodu. W takim wypadku ka¿de os³abienie sojusznika jest ¿eczywi¶cie dezercj±, ale obecnie to TYLKO inscenizacja. Je¶li od³±czamy siê od chor±gwi to robimy to z ciêzkim sercem, raz ¿e zostawiamy osoby z których wielu to nasi starzy przyjaciele i znajomi, dwa, ¿e tracimy perspektywê zabawy ale równocze¶nie jeste¶my rozgoryczeni, ¿e do tego musi doj¶æ. My stanowimy Bractwo a nie firmê us³ugow±. Z nami nikt nie podpisa³ umowy o dzie³o, natomiast nie zostawiamy siebie samych w potrzebie (i mówiê tu te¿ o ¿yciu prywatnym). Co innego gdyby którys z nas po prostu zapomnia³ czego¶ przywie¶æ ze sob± czy straci³ np ca³y he³m przed bitw±, pomoglibysmy mu go zorganizowaæ drugi, ale gdyby nie da³o rady to by pilnowa³ obozu, ot i tyle. Zastanów siê co Ty by¶ zrobi³a, czy wybierzesz warto¶ci czy chwilow± przyjemno¶æ? . Poza tym nie pisz do ludzi którzy WALCZYLI (np do QBYRYCERZA) a nie tylko obsewowali ¿e wiesz lepiej od nich.
Pozdrawiam.
Dziêkujê Chor±gwi Walenroda za zrozumienie i poparcie. Mam nadziejê, ¿e nastêpnym razem staniemy znów ramiê w ramie.

SA - RUuuuu - MAAAAAAAN !!!!
Peruk
CYTAT
Najpierw zróbcie co¶ sami a pózniej krytykujcie organizatorów

Czy to ¿e kto¶ umia³ co¶ zorganizowaæ, oraz w³o¿y³ w to rok ciêzkiej pracy daje mu ju¿ prawo do krytykowania innych? Bo jesli tak, to w tym roku zebra³aby siê ca³kiem spora rzesza uprawnionych do narzekania. smile.gif

CYTAT
to ze kto¶ niepotrafi zorganizowaæ sobie czasu to jego problem nie b±dzcie dzieæmi

No, u nas na nudê i stagnacjê raczej nikt nie narzeka³. ¦miem twierdzic nawet ¿e coponiektóryrzy mieli zdecydowanie za ma³o wolnego (Tu nastêpuje g³êêêêêpoki uk³on dla Tuni tracker.gif i wielu innych, którzy harowali po 29h na dobê, po to by wszystko gra³o respekt.gif )

CYTAT
Nie musi sie wszystkim podobaæ rozumiem ale przynajmniej potrafcie cieszyæ sie z tego ze co¶ mieli¶cie ,postarajcie sie czasami znalezæ dobre strony a nie tylko jechaæ po organizatorach

Ja myslê ¿e zachwycanie siê wszystkim po ca³o¶ci to tez nie najlepsza droga. Nale¿y wytykac b³êdy sobie oraz innym, bo to jedyny sposób by co¶ poprawiæ. Jednak rzeczywi¶cie fajnie by³oby, gdyby nie poprzestawaæ jedynie na smêceniu jak by³o beznadziejnie, ale skupiæ siê na konkretnych problemach i sposobach ich rozwi±zania. Mo¿e organizatorzy zachêceni konstruktywnym podej¶ciem chêtniej przyst±pi± do dyskusji która nie ma jedynie na celu obsmarowania ich sosem czosnkowym, ale prowadzi do czego¶ pozytywnego dla nas wszystkich. Ja osobi¶cie bardzo chêtnie porozmawia³bym o tym co mo¿na poprawiæ, bez ¿adnych osobistych animozji, zab¼dziañ i ogólnorycerskiego napompowania. Wniosków przez te pare lat zebra³o siê bez liku, pomys³ów my¶lê te¿.

No wiêc mo¿e otworzymy jak±¶ zbiorowa terapiê Grunwaldzk±?
Kto zacznie? bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Peruk
Jajosz
Ludka napisa³a¶ jeszcze:
"Tak wiec to ty sobie odposc bo wiesz mniej niz ja a zapewne zdolny jestes jedynie do uderzen buzdyganem w tyl glowy lub atakow tarcza."
Czy to nie jest pomówienie?

To tak do przemy¶lenia tylko...
Martin
Eh, Ludeczko, Ludeczko.
Oczywi¶cie, turniej ten ma twój oficjalny patronat, wiêc mo¿na go nazwaæ twoim. Ale sama odsy³a³a¶ mnie do Artura, kiedy pyta³em o godzinê rozpoczêcia.
Po drugie sprawdzi³em, nie u¿y³em s³owa "pora¿ka".
Natomiast wyszczególni³em moje zastrze¿enia.
Chêtnie rozszerzê t± listê:

- brak selekcji sprzêtu. w³och w caterpillarach, facet w he³mie krucjatowym w po³±czeniu z maniferami tak prze³om XV?XVI na moje oko. Nie by³o selekcji tak pod wzglêdem bezpieczeñstwa jak i historyczno¶ci.
- Drugi dzieñ turnieju nie odby³ siê. Chyba ¿e co¶ przeoczy³em. zasady rozgrywania ju¿ pierwszego dnia by³y niejasne, nie bardzo rozumiem, kto siê za co kwalifikowa³.
Wiêc z bólem (bo liczy³em na godn± obronê tytu³u) i naprawdê bez z³o¶liwo¶ci stwierdzam, ¿e tak, ów turniej by³ pora¿k±. Jak ka¿da rzecz ¼le zaczêta i w po³owie porzucona.
I wierz mi, ¿e w zesz³ym roku bardzo cieszy³o mnie, ¿e macie w³asn± inicjatywê, ¿e zrobili¶cie to, czego wszyscy chcieli, a nikomu nie chcia³o siê za to zabraæ.
Dlatego ¿al, ¿al du¿y we mnie, ¿e zosta³o to porzucone.
I o tym pisa³em.[/u]
Piotr Paruch
Co prawda tylko 10 fotek, ale mo¿e kogo¶ zainteresuje:
http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,3507...76,2185938.html
Piotr
W za³±czeniu przesy³am link do 130 fotek z Grunwa. S± w bardzo ma³ej rozdzielczo¶ci bo siê nie mieszcz± na serwer. devil.gif
http://www.powiat.mielec.pl/ericius/21/wyp...unwald_2004.htm
Tomasz Rajtar
Hmm...

W tym roku by³em w chor±gwi Wallenroda dowodzonej przez Kacpra z Konina.

Nie powiem, byli¶my zaskoczeni gdy nagle 3/4 chor±gwi wsta³o i sobie posz³o.
I to w dodatku z powodu he³mu, o który by³ szum nie tylko na tegorocznym Grunwaldzie...
Poczuli¶my siê ciut dziwnie widz±c, ¿e zosta³o nas tylko oko³o 10ciu.

Ale co tam, za chwilê to by³o dopiero zabawnie... bigsmile2.gif
Nie tylko Ludka s³ysza³a co mówi± w radio... bigsmile2.gif
My te¿...
Wiêc le¿ymy sobie na s³oneczku, zastanawiamy siê jak mamy walczyæ w tylu, ilu nas zosta³o. A tu nagle w radyjku s³yszmy, ¿e mamy szansê na walkowera... cool.gif
Brzmia³o to mniej wiêcej tak: "lewe skrzyd³o polskie nie chce wej¶æ na pole, dopóki Artur Koczkowski nie za³o¿y he³mu"... bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Ostatecznie kwestie he³mowe po obu stronach siê rozwi±za³y (czê¶æ "dezerterów" wróci³a, a Artur Koczkowski za³o¿y³ he³m) i jako¶ to posz³o. Fakt, ¿e walka nie mog³a byæ zbyt fascynuj±ca dla naszych przeciwników, bo jako¶ nie przypominam sobie sytuacji, ¿ebym ich nie mia³ przeciw sobie 5-ciu lub wiêcej. Wiêc wiadomo jak to musia³o wygl±daæ...
maniac.gif

Uderzenia w ty³ g³owy - có¿, póki nie s± zadawane 3kg toporem z "zamachu od ziemi", to chyba nie jest problem?? Sam tak obrywa³em (generalnie z powodu naszej liczebno¶ci obrywali¶my z ka¿dej strony). Sam te¿ kilka razy grzecznie postuka³em z boku i z ty³u po narmiennikach i he³mie pana, który uparcie gna³ do przodu na nasz± os³onê chor±gwi nie patrz±c na boki ani przeciwników, którzy zostali za nim.
Mo¿e w innych miejscach dzia³y siê bardziej dantejskie sceny, ja nie narzekam.
Raz us³ysza³em radio Erewañ po strzale z pó³toraka w ucho, innym razem dziêkowa³em chotmowskim klepsydrom po strzale z pó³toraka w palce. Ale po prostu gdy wrogów kupa, to ka¿den czosnek o kulistych kszta³tach... Nie da³o siê zablokowaæ wszystkich ciosów.

By³o momentami ¶rednio zabawnie, ale nie a¿ tak ¼le. Pamiêtam gorsze Grunwaldy i gorsze bitwy/inscenizacje.
Jedna rzecz zdecydowanie nie podoba³a mi siê. Nie wiem czym by³a spowodowana - mo¿e lekk± nadwra¿liwo¶ci± "s³u¿b porz±dkowych" na ludzi le¿±cych na polu? W ostatniej walce mieli¶my zostaæ okr±¿eni czy zepchniêci - ogólnie pokonani pa¶æ na glebê. Skoñczy³o siê jako¶ dziwnie - poszli¶my sobie do lasu.
Mam wra¿enie, ¿e wiêkszo¶æ uczestników inscenizacji mia³a tylko dwa tryby dzia³ania "fight on" (naparzamy ile wlezie) i "fight off" (stoimy i nic nie robimy). Zabrak³o zdecydowanie trybu "inscenizacja i aktorstwo" (efektownie giniemy, bohatersko zajmujemy z góry upatrzone pozycje itd. itp.)...

Chyba muszê znowu odpocz±æ ze dwa sezony, ¿eby mieæ psychiczn± si³ê pojawiæ siê na tej imprezie... smile.gif
By³o jak zwykle turbomrocznie - na pocz±tku zawsze traktujê to jako swoisty folklor, ale na d³u¿sz± metê (czyli od drugiego dnia pobytu) to bardzo mêczy...

-
Kuba_
Poznaniacy w Wallenrodzie??? shocked.gif Dlaczego mnie o tym niekt wcze¶niej nie poinformowa³? bigsmile2.gif bum.gif
Krzysztof S
Ano kilku nas tam by³o, w pewnym momencie to nawet po³owa chor±gwi bigsmile2.gif
Marek Hilgendorf
He he.Jacy¶ Poznaniacy chyba zawsze byli w Wallenrodzie. Sam walczy³em tam w latach 2001-2002.
Sylwia Grela
Witam
Ja w imieniu swoim i Wielkiego S³oñca (nasze S³oneczko siedzi gdzie¶ w krzaczorach na Mazurach i nie ma dostêpu do cywilizacji i prosi³ o przekazanie pozdrowien).

Pozdrowienia i ogromne podziekowania dla cz³onków naszej S³onecznej Chor±gwi heart.gif heart.gif heart.gif

king.gif king.gif Piasecznu dziêkujê za ca³o¶æ. Bez was nie by³oby obozu king.gif king.gif
Grexom i Braciom M za pomoc w budowie obozu (Piasecznu te¿ !!!!!!!!!!!)
Absolutnie wszystkim za warty.
Alcie Danzie za prowadzenie warsztatów tanecznych, S³odziutkiemu za warsztaty kuchenne a Vasqez za organizacjê ³uczników.
Rutkowi i wszystkim którzy pomogli przy przygotowaniu uczty king.gif

Wszystkim dziêki serdeczne i do zobaczenia za rok pod S³oneczkiem.

Dzieki te¿ Sw. Jerzemu za ciep³o i pomoc i klimat ( to po taki klimat wiêkszo¶æ osób przyje¿d¿a na Grunv) heart.gif
Podziekowania dla Sola , Nadreñskiej i Sw. Jerzego za poselstwa w czasie uczty king.gif Fantastyczny pomys³.

Sylwia

Ps. Faktycznie jak na oskarach. Jeszcze "dziekuje mamie i tacie za opiekê"
Ps 2. Mordorowi te¿ dziekujê, bez was by³oby md³o i nudno i w ogóle bez atrakcji anger.gif anger.gif anger.gif
Kuba_
Kopernik by³± kobiet±, a Wallenrod to przeciie¿ ogólnie wiadomo, ¿e rodowity poznaniak bigsmile2.gif
Szkot
CYTAT(Marek Hilgendorf)
SZKOCIE!!! TY ZDRAJCO!!! To ja cie w³asn± piersi±....a ty mi taki despekt!!!! Jak ja teraz wygl±dam, ¿e niby ja zo³du ci nie p³acê.... NO JASNE, ¯E NIE P£ACÊ!!!! Przypominam ci, ¿e jako skarbnik i xiêgowy to ty zajmujesz siê wyp³atami ¿o³du i dzier¿ysz "skarb" Roty!

Tak, Mo¶ci Rotmistrzu, ale: rant.gif
1). Co innego od swoich, a co innego od nieswoich (okre¶lenia zastêpcze!).
2). Ja zdhajca?! :-) To pomówienia godne sami wiecie kogo icon_wink.gif hihihi...
3). Ale mi "skarb" icon_wink.gif Zreszt± akurat do wyp³acania ¿o³du nie mam kompetencyji.
4). SPROSTOWYWUJE (¿eby ju¿ nie by³o, ¿e Szkot jest sk±py;-) ): MO¦CI ROTMISTRZ POZNAÑSKIEJ ROTY ZACIʯNEJ WYP£ACA LEGURALNIE SWOIM £UCZNIKOM ¯O£D!!! moro.gif hihihi... WASHING THE DOG, WASHING THE DOOOG!!! hehehe.gif BREAKING THE LAW, BREAKING THE LAAAW!!!

PYRYYY!!!
Agata Witkowska
Pozwólcie, ze dorzucê kilka swoich uwag:
przede wszystkim, mrok...Ca³y czas my¶la³am, jak to mo¿liwe, ¿e po tej dekadzie rozwoju RR, po piêtnowaniu ró¿nych niedoci±gniêæ najpierw na LDRP, potem na FREHA, dochodzi ci±gle do takich strasznych rzeczy?? Na mój gust - moze jedna trzecia uczestników mia³a stroje w porz±dku. Rekordy wszelkie pobi³a pani w sukni uszytej ze sztucznego, b³yszcz±cego materia³u w kolorze erotycznego ró¿u. Nie wiadomo: bigsmile2.gif czy tears.gif A dlaczego król jest równie¿ przedstawicielem kostiumologicznego mroku, to naprawde nie wiem. Kto jak kto... dunno.gif
Po za tym, za³amk± by³o dla mnie to co siê sta³o z karczm±. Jak mo¿na by³o takie fajne, klimatyczne miejsce zast±piæ obrzydliwym, wielkim namiotem i puszczaæ na dodatek piosenki biesiadne? Kiedy¶, karczma to by³o miejsce gdzie siê schodzi³a kupa ludzi, mo¿na by³o spotkaæ wielu znajomych, a teraz...Nikt nie chcia³ tam siedzieæ, poza ma³ymi wyj±tkami.
A teraz pozytywy: coraz bardziej historyczne obozy. Za rok przyje¿dzam z porz±dnym namiotem. Nie¶miertelniki - tylko dlaczego a¿ za trzy zeta? No i koniarze na poziomie. Ech, a te WOZY...!!!
Pozdrawiam
king.gif
klip
Witam ponownie!!!
Czy macie ludziska jakie¶ zdjêcia, ale g³ównie mazowieckiej Sola? crazy.gif
Dajcie trochê w koñcu smile.gif

W nawiazaniu do róznych rozwa¿añ na temat poziomu uzbrojenia ca³ego Grnw. to
da siê zauwa¿yæ pewn± niebezpieczn± tendencje, a mianowicie zmniejsza siê masê ca³ego uzbrojenia (wykonawstwo z masakrycznie grubych skór, bez zbrojników, ew tylko przeszywka z na³okietnikami czy nakolanikami itp).
Pózniej s³yszymy ¿e pan X dosta³ ... i ma z³aman± nogê dunno.gif
Powiem od siebie tylko jedno. Jesli jest to historycznie wykonana konstrukcja to facet powinien wi±zaæ z jej ubraniem ryzyko pewnych uszkodzeñ cia³a.
Co do che³mów ludziska jeszcze siê nie nauczy³y ¿e dobry sprzêt to gwarancja dobrej ochrony i zarazem zabawy, bo przykre jest to gdy zachodzi konieczno¶æ wyst±pienia podczas walki bum.gif, w polu z inn± chor±gwi±, poniewa¿ mamy dziwny garnek czy druszlak, a inni bracia to toleruj±.
Im wy¿sze kryteria tym wyzszy poziom imprezy, a przedewszystkim historyczno¶æ, bo nieda siê ukryæ ¿e ogl±da nas wielu laików i pó¼niej ¶³yszymy za uchem, ¿e kole¶ spadaj±c z dachu chyci³ siê rynny aaa.gif
Wynalazek z z±bkami coprawda robi fajny efekt, ale czy s± godne do na¶ladowania???

Pozdrawiam!! Cienkim OBIAD!!!
Piotr
CYTAT(klip)
Witam ponownie!!!
Czy macie ludziska jakie¶ zdjêcia, ale g³ównie mazowieckiej Sola? crazy.gif
Dajcie trochê w koñcu smile.gif

Mam jedno, na wiêcej nie by³o mnie staæ cool.gif
http://www.powiat.mielec.pl/ericius/images...leria.php?id=42
£ucz z Toviru
Zdjêcia, zdjêcia! NIby ka¿dy robi³, a linków jest niewiele!
Co wy z nimi zrobili¶cie?... blinkie.gif
Evan
Ten Grunwald by³ dziwny, ogó³ powsta³ych problemów, inscenizacja, biesiada i wszystkie mi³e wspomnienia... Bior±c to wszystko do kupy i podliczaj±c solidnie dochodze jednak do wniosku ¿ê Grunwald ten mimo wszystko by³ zajebisty :)
Ale w sumie chyba jedna rzecz (osoba ) zapad³a mi w pamiêæ najbardziej.
Na manewrach z wielce szanownymi S³oñcami sta³ po przeciwnej stronie ostrza mego kto¶ w gotyckiej p³ycie z pó³tork±, ca³kiem ca³kiem ni± wywijaj±c. Kiedy w przerwie ten¿e woj zci±gn±³ he³m i zobaczy³em g±szcz ciemnych bardzo w³osów i Kobiec± bu¼kê jak z bajki to dozna³em chwilowego parali¿u. W sumie nic chyba mnie jeszcze tak nie zaskoczy³o na ¿adnej imprezie jak ten widok. Oby wiêcej takich zaskoczeñ :)
Chwa³a!
PS:"Uruk-Hai(l)" :P
Martin
Proszê. Oto fotki z Hobbitonu i nie tylko.

http://malarstwohistoryczne.px.pl/foto/grunwald/
Liberator
Kolejne zdjêcia mo¿na znale¼æ tutaj:

http://www.schron.multicon.pl/modules.php?...bnails&album=40

Na podpisy patrzcie z przymru¿eniem oka ;)
Kinia
A czy mazowiecka Artura ma jakie¶ zdjêcia? Bo wola³abym nasz± chor±giew poogl±daæ...co nie znaczy, ¿e mam co¶ do ogl±dania innych chor±gwi:PP...Albo kto¶ z polskich ³uczników mo¿e cu¶ ma?Najlepiej zdjêcia dowódcy:PPPP bigsmile2.gif bigsmile2.gif

pozdrawiam

"dobry ³uk jest jak kobieta...":P
"Mordor!"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.