Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bitwa pod Grunwaldem (Grunwald) -> 17 lipca
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Madeleine
Wojtek powiedzia³ "przeciez w³asnie wykazalem"
blinkie.gif
Wojtek powiedzial "Pozdrawiam wszystkich zw³aszcza Robroja"
Tomasz Nawrot
Dostojny Horhe napisa³ powy¿ej o "rycerskiej ¿ebraninie" na Grunwaldzie, co niestety przesz³o zupe³nie niezauwa¿one w powodzi ultrasowstwa blaszano- fata³aszkowego.
Je¶li kto¶ zajmuje siê ¿ebractwem "historycznym" to nie mam uwag, byle tylko osoba ta
ubra³a siê w strój ¿ebraka i ¿ebrala z wdziêkiem w³a¶ciwym swemu stanowi.
Ale Panowie Rycerze "przy mieczu " wyci±gaj±cy ³apê : "Herr,Herr, one Euro bitte"
to jest syfilis nieziemski !!!

Co do stroju , to chocia¿ moje ¶liczne rêkawice gotyckie s± jeszcze ca³kiem ok, to juz zamówi³em sobie "klepsydry" w³a¶nie na Grunwald.
A to dziêki marudzeniu "upierdliwców" .
Dziêki Wotawo i tak trzymaæ.
Wasek
CYTAT(Tomek z Prawiednik)
Dostojny Horhe napisa³ powy¿ej o "rycerskiej ¿ebraninie" na Grunwaldzie, co niestety Co do stroju , to chocia¿ moje ¶liczne rêkawice gotyckie s± jeszcze ca³kiem ok, to juz zamówi³em sobie "klepsydry" w³a¶nie na Grunwald.
.

To nie jest stój to jest uzbrojenie.
Ja ju¿ nie wiem co robiæ ¶miæ siê czy p³akaæ.

Tak przyjedziemy na grunwald na 90% by pokazaæ jak to ma wygl±daæ. Bêdziemy, mo¿e ostatni raz ale bêdziemy. ,

My tylko chcemy wiedzieæ jasne regó³y: co mo¿na a co nie . ..........
Damy sobie rade my sie dostosujemy
Pamiêtajmy po pierwsze histoyczno¶æ i bêdzie dobrze.

Mam apel: po pierwsze historia, po drugie archeologia, po trzecie trochê wysi³ku, choæ minimalnego.

pozdrawiam
Wasek
tatsu
Mam kilka pytañ poza tematem "pomroczno¶ci".
Otó¿:
- czy poprawnie jest zapisana data imprezy Bitwy pod Grunwaldem?
- jak mam rozumieæ zapis: "XV w za potwierdzeniem przyjêcia"?
- jak skontaktowaæ siê z organizatorami - chocia¿by z B³a¿ejem?

Z góry dziêkujê za wszelkie (sensowne) odpowiedzi.
B³a¿ej Pi³atowski
Witam

Data 17 lipec jest poprawna jest to data "Bitwy" na pole zapraszamy tydzien wczesniej
XV to onzacza 15 wiek czyli stroje, zbroje i inne datowane powinny byc na 1350 - 1410
za potwierdzeniem.... oznacza tyle co zaproszenie na impreze
z powodu iz wiele grup ma wszystko w d...e zaczniemy selekcjonowac grupy ktore sie zglaszaja
kontakt ze mna grun1410@poczta.onet.pl lub 0608669811
grupy ktore przysla chec wziecia udzialu w imprezie dostana potwierdzenie przyjecia i zaproszenie jezeli grupa nie dostanie takowych kwitow to bardzo mi przykro ale nie powinna przybywac na pole
Pozdrawiam
B³a¿ej Pi³atowski Organizator Grunwaldu 2004
£azarz
Salve Fratres!
Znalaz³em ca³kiem niez³e przemy¶lenia na temat bitwy, ilo¶ci wojsk oraz analize taktyki zastosowanej w bitwie. Autor tekstu w szczególny sposób podchodzi do tematu u¿ycia artylerii oraz wykopania wilczych do³ów przez wojska zakonu. http://sztab.gry-online.pl/037-bitwa_pod_g...grunwaldem.html

Pozdrawiam
Wotawa
Ten tekst to "micha³ek".
Autor nie czyta³ opracowañ Nadolskiego i Nowakowskiego, opiera sie na Sienkiewiczu i du¿o wcze¶niejszych, kompletnie zdezaktualizowanych pogl±dach.
Oraz na filmie "Krzy¿acy". crazy.gif
Vide - piechota polska i krzy¿acka, o ich udziale nie wspomina "¿adne dobrze poinformowane ¼ród³o" (tak pisze Nadolski). Jest to legenda. Podobnie jak wilcze do³y.

Tekst wywo³uje irytacjê szczegó³owymi wyliczeniami przy braku pojêcia o ogólnym stanie wiedzy o bitwie nawet sprzed 10 - 15 lat.
Ksywa "Inquisitor" typowa dla ¶wiata RPG i gier sugeruje, te¿ dobór ¼róde³ - filmy, gry, mo¿e Marian Kukiel (nie¼le, ale przeterminowane). Tu chyba le¿y g³ówny problem tego tekstu i wogóle ¼róde³ internetowych.
Wojciech Radzki
CYTAT(B³a¿ej Pi³atowski)
Witam

Data 17 lipec jest poprawna jest to data "Bitwy" na pole zapraszamy tydzien wczesniej
XV to onzacza 15 wiek czyli stroje, zbroje i inne datowane powinny byc na 1350 - 1410

Rozmumiem ¿e w takim razie bia³oruskich templariuszy nie bêdzie?
pozdrWR
Cedric
Pewnie datowanie dotyczy tylko Polakow, zebysmy sami u siebie nie robili siary, a inne nacje moga pewnie przyjechac w czym zechca. Mam nadzieje ze taka wizja sie nie zisci.
Czy organizatorzy mogliby zamiescic jakis regulamin, bo z tego co uslyszalem na kapitule wiele ma sie zmienic i nie do konca wszystko jest jasne.
Pozdrawiam
jasmin
Ja raczej zrozumialem z Kapituly, ze w stosunku do bitwy (opancerzenie - historycznosc stroju) nic sie nie zmieni. Wszystko spoczywa w rekach dowodcow choragwii, ktorzy na kapitule nie zostali przedstawieni przez obecnego tam organizatora Grunwaldu.

PZDR
B³a¿ej Pi³atowski
Witam
Regulamin w swoim czasie zostanie Pañstwu przedstawiony a grupy ktore dostana zaproszenie dostana tez regulamin

Aby byla jasnosc sprawy prosze nie mylic organizatorow
kapitula to kapitula a organizatorzy Grunwaldu to organizatorzy Grunwaldu
nie widze powodu aby przedstawiac znanych ludzi wszem i wobec bo od ubieglego roku zmiany sa zadne lub niewielki ale z tym pytanie do Krzysia prosze
Zmiany przedstawione na Kapitule Hm nie wiem nie znam nie czytalem no coz moze ktos zmienil organizatorow i Kapitula sie wziela za to
Ale na dzien dzisiejszy i dzien jutrzejszy oraz pare innych przynajmniej do 17 lipca organizatorzy sie nie zmienia
A co do regulaminu to jest on wlasnie opracowywany, zmiany benda niewielki choc znaczace dla bezpieczenstwa w bitwi jaki i w OBOZIE - powstanie do konca marca
- co do ubioru jeszcze w tym roku benda wyjatki ale nie liczne i faktycznie glownie ludzi z zagranicy ale benda one minilalne
Pozdrawiam Blazej

Ps wszystko spoczywa w rekach organizatorow Przyjecie grupy lub Dopuszczenie do bitwy przez dowodcow to tylko 40% sukcesu pozostale 60% to my czyli organizatorzy
Valdez
A czy to prawda ze w tym roku wszywscy maja paradowac z jakimis identyfikatorami? Tak jak na Malborku rok temu? MOze do bitwy tez maja byc kartki?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
No i jak z lotnymi brygadami komandosów zza wschodniej granicy wraz ze sprzymierzeñcami? Niech tam siê bij± na zdrowie, tylko pytanie czy znowu bêd± Krucjaty pod Tannenbergiem? Pozdrawiam
Gwyn
B³a¿ej Pi³atowski
Ha "lotne brygady komandosów" dobre pewnie ich nie bedzie rozmowy trwaj±
Identyfikatory - jest to jakis pomysl ale nazwa jest pomroczna a jeszcze bardziej pomroczna nazwa sa niesmiertelniki zaproponowane przez kapitule oficjalnie nic niewiem na ten temat nikt z kapituly nie dal mi znac o takim pomysle
Ale pewien rodzaj oznaczenia ludzi dopuszczonych do bitwy ( taki stwierdzaj±cy ze sprzet i ubezpieczenie zsotalo sprawdzone i jest ok) chodzil mi po glowie od 3 lat
cos w stylu stylowego wisiora ze skory ale chetnie po dystkutje o tym pomysle z wami
pozdrawiam Blazej
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Stylowy wisior ze skóry? To siê nazywa napletek bum.gif Tiktaki pewnie nie przyjad±, a bez wisiora i tak nie pu¶ci³by¶ ich do bitwy. A powa¿nie: jaki¶ kaw³ek skóry z 'wypalank±' noszony u pasa (w miarê widoczne i lepsze ni¿ np. na szyi) by³by chyba rozs±dnym pomys³em. Powtarzam raz jeszcze- ja nic do ch³opaków ze Wschodu nie mam, tylko niech siê ubior± i uzbroj± jak na Grunwald, a nie zdobywanie Akki. Pozdrawiam
Gwyn
Wedel
Witam.
Pzwólcie, ¿e siê wtr±cê ale co my¶licie o badges - jako identyfikatory. Sprawê finansów i producenta jako¶ trzeba by³oby dogadaæ. My¶lê i¿ taka forma " oznakowania" uczestników by³aby w miarê rozs±dna.
Pzdr.
Friese
i wiecie,ze to moze i nie glupi plan?nawet na fresze jest juz ogloszenie na temat badges-ow.jak widzialam sa juz grupy,ktore takowe sobie porobily,i zarezerwowaly okreslony wzror dla bractwa...

uwazam ,ze pomysl swietny ,brawo Obserwatorze!

Friese szczerba.gif
Jaros³aw (Gêsik)
Szczerze mówi±c nawet naj³adniejsze badgesy niczego nie za³atwi± jesli nie bêdzie odpowiedzialnych ludzi, którzy bêd± pilnowali ¿eby ludzie, którzy je dostan± jednak nie wnie¶li nic na boku.
Piter z Chojnika
Rzadko zagl±dam na frehe ale wypowied¼ B³a¿eja doprowadzi³a mnie wczoraj do furii anger.gif anger.gif anger.gif.Krótkie wyja¶nienie wypowiadam siê jako dowódca chor±gwi sl±skiej.W listopadie w Gniewie odby³o siê spotkanie trójstronne: organizatorzy (reprezentowani przez Krzy¶ka Góreckiego), dowódcy chor±gwi (w liczbie oko³o 10) i cz³onkowie Konwentu i obradowali przez 2 dni.G³ównym tematem by³y sprawy bezpieczeñstwa. Propozycje zmian zosta³y wstêpnie przyjête przez organizatorów. Na kapitule w lutym zmiany te zosta³y przedstawione szerszej publiczno¶ci i osobi¶cie by³em ¶wiadkiem jak Krzysiek Górecki wyrazi³ aprobate.A teraz moje pytanie: czy Góreckiego ju¿ wykopano z organizacji Grunwaldu? czy mo¿e zgubi³ numer telefonu do B³a¿eja? Bo je¶li nie to co siê dzieje, nie mo¿ecie do siebie zadzwoniæ to ju¿ siê boje jak bêdzie wygl±da³a bitwa a mo¿e siê na siebie obrazili¶cie i nie rozmawiacie ze sob±. A mo¿e zabrak³o odwagi ¿eby powiedzieæ nam ¿e macie nas w D...e, oszczêdziliby¶my troche czasu i pieniêdzy.Ca³± t± sytuacje traktuje jako przyk³ad stosunku organizatorów do Ruchu Rycerskiego bo nie rozmawia³em z wami we w³asnym imieniu tylko wszystkich grup ze ¦l±ska, jak kto¶ nie szanuje tego co mówi to niech nie wymaga ¿eby ktokolwiek go szanowa³. Wiec na ¦l±sku odbêdzie siê dopiero na koniec marca i postanowimy co z tym dalej zrobiæ. Proszê wszystkich odwiedzaj±cych to forum poinformujcie swoich dowódców chor±gwi o tym co wypisuje B³a¿ej. Pozdrawiam wszystkich znajomych(Cedrik ty ryju).
B³a¿ej Pi³atowski
Witam

Drogi Piotrze do aprobaty jakieko kolwiek pomyslu potrzebna jest zgoda wszystkich organizatorow Jacak,Krzyska i moja. Niestety nie dostalem zadnych ustalen na pismie a na tak zawana gembe to sam rozumiesz. Ale moze jeszcze dostane. Jak sam napisales Krzysiek sie wstepnie zgodzil wiec sprawdz w slowniku znaczenie slowa wstepnie.
Nie rozumiem kogo masz na mysli piszac "ze macie nas w d..p"
Was jako ludzi i kolegow - zastanow sie troch
Was jako dowodcow - pomysl odrobine
kapitule - moj stosunek do tego ciala jest znany od dawna i zadne ustalenia tego rganu nie benda nie byly i nie sa dal mnie wiazace
Dla mnie wiazace sa ustalenia zawarte pomiedzy
1. Dowodcy - organizatorz
2. Organizatorzy
3. Poszczegolne grupy - organizatorzy
Ciekawi mnie co bys zrobil w momecie gdy ktos inny ustali by zasady Turnieju Na Chojniku i kazal Wam sie podpozadkowac a ty bys nie mial na to ochoty bo masz wlasny pomysl na turniej a pozatym jeste organizatorem
Czy w tym przypadku mozna by bylo napisac ze masz wszystkich w D..pie
Piotruniu rybko zlota zasady na grunwoldzie ustalamy My wraz z dowodcami a nie konwent czy kapitula to chyba jest zrozumiale dla wszystkich
a pozatym RR to nietylko Kapitula
A jezeli dostane jakie kolwiek propozycje ustalen co do naszej imprezy w formie pisanej to oczywiscie sie ustosunkujemy sie do nich. na dzien dzisiejszy prace nad regulaminem trwaja i zostanie on przedstawiony na koniec miesiaca.
Pozdrawiam i bez urazy Piotrus
B³a¿ej Pi³atowski
Jak sie chce rozmawiac i cokolwiek ustalan o niej to warto przynajkmniej telefonicznie poinformowac o spotkaniu i zaprosic na nie ludzi ktorzy maja cos wiecej do powiedzenia w danej materi
Pozdrawiam B.
Ps to wycieczka nie osobiscie do Ciebie ale do organizatorow kapituly
jasmin
Zgadza sie, to co mowi Blazej. Krzysztof organizuje Grunwald a Kapitula na grunwaldzie reprezentuje nikla czesc uczestnikow. Obecnie kapitula zrzesza 40 bractw raptem a na grunwaldzie bedzie ich z 200. trudno wymagac, by bractwa niekapitularne podporzadkowywaly sie ustaleniom wewnatrz kapitularnym:) Najwazniejsze zdanie ma organizator. A jemu jest akurat wygodnie rozmawiac z kapitula, bo cialo to zrzesza kilkadziesiat bractw i nie musza rozmawiac z poszczegolnymi bractwami osobno.

Bazej:
Co jednak maja zrobic duze grupy, ktore sa zorganizaowane, dobrze ubrane a jednak nie maja ochoty byc kapitularnymi? I wewnatrz obozu spelniac zasad kapitularnych, ktore im nie pasuja z tego czy innego powodu, jednakze zasady organizatora im pasuja i sie podporzadkuja? Bo w tej sprawie nic jeszcze nie uslyszelismy od Ciebie. Wiele choragwi przeciez grunwaldzkich nie jest w kapitule a jednak uczestnicza w Grunwaldzie i sie nie musza przejmowac ustaleniami kapituly: na kamera video przy choragwii, czy identyfikatory a nie wspomne o wnoszeniu wodu na bitwe przez osoby uprawnione tylko przez miecznika - jak to bylo na ostatnim gniewskim posiedzeniu wspomniane. A nowe choragwie ludzie tez chca zakladac, jednakze sa blokowani!
B³a¿ej Pi³atowski
Ok po koleji

Grunwald jest impreza otwrta czyli niema znaczenia czy grupa jest w kapiyule czy nie
wszystkie grupy sa traktowane jednakowo
Zostali wybrani dowodcy choragwi grunwaldzkich i oni tworza obozy gdzie panuja ich regoly gry a my staramy sie nie wtracac chyba ze jest to jawne naruszenie regulaminu imprezy lub stosunkow miedzyludzkich
Tak naprawde powiem wam jak czekista ostatni raz NA GRUNWALDZIE OBOWIAZUJE REGULAMIN GRUNWALDZKI A NIE REGULAMIN KAPITULY i tylko z powodu iz Krzysiek wspolpracuje z kapitula niekture punkty zostaly lub zostana przejente do regulaminu imprezy ale tylko te nam przydatne i majace sens
Miecznik - impreza mam nadzieje bedzie posiadala wlasnego miecznika a nie kapitularnego
A co do choragwi jest i tylko tyle co jest i mysle ze jeszcze w tym roku wiecej nie bedzie
ale wydaje mi sie ze wiem co was boli nie macie ochoty na obozowanie w obozach stworzonych i dowodzonych przez dowodcow choragwi, podpozadkowywanie sie ich regulom zabawy jesli tak to dajcie znac moze cos sie da zmienic bo dochadza juz mnie sluch ze niktore grupy maja inny styl zabawy i zycia obozowego niz narzucony przez dowodcow
A i jeszcze jedno co do monitoringu pozwolcie ze niebende sie wypowiadal a uwagi na ten temat zachowam dla siebie gleboko aby nie urazic pomyslodawcow
Pozdrawiam Blazej
Maciej Reihl
No to z tego co rozumiem to¶my w Gniewie gadali sobie a muzom. Gdyby¶ móg³ B³a¿eju w miarê szybko wyja¶niæ, które z ustaleñ i propozycji podjêtych na spotkaniu w Gniewie wejd± w ¿ycie to by³bym bardzo wdziêczny. Bo je¿eli siê oka¿e, ¿e ma byæ bajzel po staremu to zd±¿ê sobie inaczej zaplanowaæ wakacje i ca³ej Chor±gwi ¦w. Jerzego te¿. A je¿eli rzeczywi¶cie co¶ wa¿nego siê zmieni a ja o tym nie bêdê wiedzia³ z conajmniej trzymiesiêcznym wyprzedzeniem to nie zd±¿ê siê dostosowaæ ani tym bardziej moich baranków. Swoj± drog± wydaje mi siê, ¿e ju¿ miêdzy miêdzy organizatorami szwankuje komunikacja a co dopiero miêdzy wami a dowódcami chor±gwi. Od spotkania w Gniewie minê³o ju¿ sporo czasu. Nie chcia³bym ¿eby siê okaza³o, ¿e znowu ten czas zmarnowali¶my.

Pozdrawiam, Maciek
tatsu
Witam...

Mam ma³y problem z tym ca³ym Grunwaldem...

Dosz³y mnie s³uchy, ¿e maj± byæ zaostrzone regu³y przyjmowania na imprezê, czyli pod "lupê" pójd± stroje, namioty, sprzêt itp.
Stroje - rozumiem, sama mam do¶æ dresów w adidasach s³uchaj±cych na okr±g³o rap i techno (co mieli¶my w±tpliw± przyjemno¶æ zobaczyæ i pos³uchaæ na ostatnim Grunwaldzie), glanów z owijkami, czy sukienek szytych z materia³ów typowo wspó³czesnych (np. ortalion - te¿ widzia³am na w³asne oczêta) z obowi±zkowym zamkiem b³yskawicznym.

Problem pojawia siê przy namiotach. angsad.gif
Jako m³odziutkie i biedne bractwo nie mo¿emy pozwoliæ sobie na kupno namiotu, bo potrzebujemy pieniêdzy na insze potrzeby (g³ównie sprzêt treningowy). Je¶li pojedziemy, to z namiotami histerycznymi.
Nie chcia³abym, ¿eby¶my byli zmuszeni do rozbijania siê gdzie¶ z dala, na uboczu, bo ca³y klimat Grunwaldu chu...stka strzeli i tyle angsad.gif
A pojad± ludzie, którzy po raz pierwszy na tego typu imprezê wyjad± i nie chcia³abym, ¿e by siê zrazili - w koñcu przygotowuj± siê do tego ju¿ od grudnia ub. roku.

B³a¿eju, nie chcia³e¶, b±d¼ nie mog³e¶ (z braku czasu zapewne) odpowiedzieæ mi na priva, wiêc proszê osoby zorientowane w temacie o odpowied¼ na forum.
Przyda siê nie tylko mnie, ale i innym, którym le¿y na sercu poprawno¶æ historyczna.

Z góry serdecznie dziêkujê.
Jarobor
O ile siê nie mylê, w tego typu kwestiach najlepiej molestowaæ dowódców swojej chor±gwi - od ich widzimisiê zale¿y, czy wymagany jest full koszer, czy mo¿na z igloo, garnkiem z owijk± czy pepegach z futerkiem.
Maciek Ananicz
I Grunwald znowu bêdzie wygl±da³ jak zoo.
Kamil Mieloszyk
O ile siê nie myle ale mo¿e siê myle to raczej nie ma na grunwie chor±gwi która mia³aby li tylko historyczne namioty. Zatem g³owa do góry ewentualnie bêdziecie musieli siê rozbiæ w okolicy innych iglaków. Powodzonka z tym namiotem mo¿e na nastêpny sezon smile.gif
B³a¿ej Pi³atowski
Macku to co zostalo ustalone pomiedzy dowodcami a Krzysiem G. zostanie podtrzymane
Zmiany dotyczyc benda zgloszen na grunwald, zasad przyjecia, przebywania na polu benda one nie wielkie ale znaczace
bedziemy zwarcac bardziej uwage na stroje, uzbrojenie wyciagniemy konsekwencje z poprzedniego Grunwaldu jesli chodzi o poszczegolne grupy i nawet wstawiennictow dowodcow nic nie da
poprosimy was o przedstawienie grup nalezacych do waszych choragwi i jeszcze pare innych drobiazgow
Ale to co ustaliliscie z panem K obowiazuje

A co do namiotow - bez pzrzesady staramy sie aby kazda choragiew miala troche lasku gdzie mozna ukryc takie wynalazki
Pzdr Blazej
routiers
ja mampytanko czy w tym roku rycerstwo tez bezdie traktowane jako dodatek do bitwy ? czy znow dobrem pierwszym beda turysci ? po zeszlym roku lekko zapachnialo mi to komercha ( takie same wrazenia sa i na malborku ale nie robmy OT). Rycerstwo szczegolnie NIEKAPITULARNE bylo traktowane marginalnie. Problem z opalem itp pierdolkami . Caly ten festyn i 90 k turystow zostawi chyba tyle kasy by zwrocilo sie ogranizatorom na tyle by zapewnili drewno . nie wspominajac juz o numerach z uczta pobitewna czy tez calym sztucznym wozeniem sie waszmosciow.

wybaczcie ale powtorka tych bledow w tym roku urazi nawet templariuszy .
Maciej Reihl
Jakie "wo¿enie" siê masz na my¶li? I w jaki sposób grupy niekapitularne zosta³y spostponowane? Nie bardzo rozumiem bo widzia³em, ¿e w zwi±zku z ogóln± krucho¶ci± funduszy wszystkie chor±gwie dostawa³y (a raczej nie dostawa³y) po równo.
Poza tym Grunwald nie jest imprez± organizowan± przez Kapitu³ê ! Kapitu³a i Hetman udzielaj± poparcia i pomocy gdzie mog± ale to wszystko. W mojej chor±gwi nie by³o chyba ani jednej grupy kapitulnej i nikt nie czu³ siê sekowany. Inna sprawa, ¿e wiedz±c wcze¶niej, ¿e bêdzie biednie (a organizatorzy informowali), przygotowali¶my sobie drewno, ¿arcie i ucztê w³asnym sumptem. I takie podej¶cie mam zamiar powtórzyæ w tym roku - jak najwiêcej sami, jak najmniej zale¿eæ od organizatorów.

A propos turystów - mo¿e jest ich tam 90k ale czy kto¶ widzia³, ¿eby p³acili za bilety?

Grunwald jest imprez± komercyjn±, która z ró¿nych (magicznych i nie) powodów zysków nie przynosi - to taki polski standard. O problemach z finansowaniem Grunwu lepiej mo¿e opowiedzieæ B³a¿ej albo Krzychu Górecki.

Pozdrówka
Radek Ka¼mierczak
Drogi routiers Jako¶ nie poczu³em sie lepiej traktowany od innych mimo ¿e jestem kapitulny.
[i] owszem lektyka trzes³a i dywany czerwone za ktutkie zupa na biesiadzie s³ona³.[/i] ovation.gif
zanim zaczniesz sie czepiac na piêæ minut przed impreza nie proponuj±c nic od siebie w zamian pomy¶l co zrobi³e¶ by ta impreza wypad³a lepiej przyjê¿dzac ¿adac i nazekac to troche s³abo ale có¿ jakcy ludzi e talka impreza pretêsje miej do siebie.
I dalej mozesz wo³aæ z za swego pseudionimu maj±c wyciagniête rêce wo³aj±c __Daj cie mi dajcie__
jasmin
A mi sie wydaje, ze jak opolskie bractwo pojdzie dalej w tym kierunku, to za niedlugo beda w stanie zrobic impreze konkurujaca z Grunwaldem - zimowy festyn tego dowodzi. Potencjal ludzi i organizacyjny jest. Na miejscu bylo z 600 osob - 1/3 stanu Grunwaldu. Na bitwe 150 osob wyszlo, czyli tez 1/3 czy 1/4 walczacych na Grunwaldzie. ekip z zagranicy bylo tyle, co na Grunwaldzie. Kramy i stragany tez. Ludzie juz maja po prostu dosc pompowania w Grunwald w zamian za ..? Grunwaldzka impreza na razie stawia tylko wymagania a w zamian daje mozliwosc spotkania ludziom - jak to kolega moj okreslil - jest mozliwosc codziennie nachlac sie ze znajomymi, bo bitwa "inscenizacja" to pomylka. To wszystko. Po kapitule i wypowiedziach ludzi tutaj, nie widze, by cokolwiek sie zmienilo w tej sprawie na plus: wlasnego obozu nie mozesz miec, bo nie. Wlasnej choragwi stworzyc nie mozesz, bo nie. Turysci kase za piwo, kielbase zostawiaja ale drewno sam se organizuj, nie mowie juz o biesiadzie (rowni/rowniejsi). Za tak wielka pompe finansowa, jaka jest Grunwald i wspomniany of topic Malbork masz tylko wspolnego toitoia i prysznic. Drewna i jedzenia - jak wyzebrasz i jestes u rowniejszych.
Za taka kase, co ludzie prywatnie pompuja w Grunwald mozna zrobic impreze o czytelnych zasadach. Po tylu latach wypadaloby juz to zrobic. Prawda? Na wschodzie potrafia to robic, za zachodzie potrafia to robic a u nas ...
Cedric
Akurat grunwald zawsze byl impreza towarzyska w ktorej najwazniejsze jest to zeby sie spotkac ze znajomymi, co by nie poweidziec nie ma drugiej tak duzej imprezy w naszy pieknym kraju. Przez 5 grunwaldow na ktorych bylem zdazylem sie juz przezwyczaic do faktu, iz trzeba na nim miec kupe kasy i liczyc na siebie, choc tu musze wspomniec 2 czy 3 grunw gdzie organizatorzy staneli na wysokosci zadania i bylo kupe jedzenia dla wszystkich, no ale rok pozniej byla miska z otrebow , kasza i po plasterku swiniaka. Dlatego nie ma moim zdaniem sensu narzekac chcesz sie spotkac i popic jedziesz nie chcesz zostajesz w domu i ogladasz urywki w tewlewizji wybor jest banalnie prosty. Do pojscia do bitwy tez nikt nikogo nie zmusza chcesz to idziesz a jak nie chcesz to nosisz wode lub robisz zdjecia.
jasmin
I tu dochodzimy do sedna sprawy - co zrobi "organizator", gdy wszyscy przyjada z takim nastawieniem: spotykamy sie towarzysko a na bitwe idziemy noscic wode:) i popatrzec na turystow? Zas wszystkie nawalanki itp, beda na polu wynajetym u rolnika obok; od poniedzialku do piatku.
Cedric
Nie martw sie o uczestnikow napewno bedzie sporo walczacych. A do bitwy wychodze dla wlasnej przyjemnosci i rozrywki, moze teraz kogos obraze ale mam turstow gleboko w ass.gif . To co robie robie dla siebie i juz. Cala impreza dziala na zasadzie wielkiego pokazu, tylko na pokazach dostaje sie kase (na co nie licze zeby nie bylo ze chce sie dorobic na grunwie) dlatego uwazam iz organizatorzy powinni zapewnic nam uczte godna wysilku, ktory wszyscy wkladamy w cala inscenizacje, ale to tylko moje zdanie.
pozdrawiam
Czarny
Masz absolutn± racjê Cedriku Ja te¿ robiê to tylko i wy³±cznie dla w³asnej przyjemno¶ci a tury¶ci mnie kompletnie nie interesuj± Faktem jest, ¿e przyda³aby siê jaka¶ biesiadka w sobotê wieczorem, wiadomo, ¿e to kosztuje masê kasy, ale fajnie by by³o...A walcz±cych na pewno nie zabraknie, o to bym siê nie martwil bum.gif
Pozdrówka
Maciej Reihl
Wszystko fajnie, nale¿y nam siê jakie¶ uznanie za charytatywn± dzia³alno¶æ na Grunwie bigsmile2.gif Ale je¿d¿ê na Grunwald od 1998 roku i jeszcze nie widzia³em uczty. To co siê odbywa pod tym mianem s³abo ucztê przypomina. Podobnie zreszt± jak na wiêkszo¶ci imprez w Polsce (chyba tylko wesele w £êczycy siê ³apie). Ju¿ stanie w niebotycznej kolejce po piwo i skrawek niedopieczonego (b±d¼ spalonego) prosiaka jest dla mnie cokolwiek upokarzaj±ce. Szybciej, wygodniej i godniej kupiæ to sobie samemu.
Ale nie to mnie najbardziej wpienia. "Najs³odsze" jest nasze rymcymcerstwo w trakcie "uczty" - to jest dopiero mrok anger.gif !!! Sam za ko³nierz nie wylewam ale staram siê to robiæ kulturalnie a jak mi nie wychodzi to przyboczny wkracza do akcji i zabiera szefa bum.gif Natomiast ranne "pobojowisko" po uczcie budzi smutn± refleksjê: po co siê staraæ, oni to wszystko i tak zniszcz±, wyrzuc±, zarzygaj±, obs... i diabli wiedz± co jeszcze icon_sad.gif
Aiuto
no coz ,trudno sie spodziewac czego innego ,skoro jest to zabawa w oboz wojskowy bez zadnej dyscypliny;) ...dopuki to bedzie rycerski woodstock ,to sie nic nie zmieni...
Maciej Reihl
Dlatego robimy uczte sami dla siebie i zaproszonych go¶ci w obozie. Poniewa¿ ludzi mam na poziomie i dyscyplinê prawie wojskow± to jak w zesz³ym roku Piter zostawi³ portfel na stole, to rano znalaz³ go tam gdzie zostawi³. Ale takie rzeczy s± na razie mo¿liwe w mniejszym gronie (circa 100 osóB). W tym roku chcemy oprócz wy¿erki i ochleju zrobiæ jeszcze tañce.

¯eby nie by³o, ¿e siê tylko chwalê to przypomnê przecudownie zorganizowane i przemi³e uczty grunwaldzkie w Nadreñskiej. Wzór, panowie i panie, wzór!

Pozdrówka
Wotawa
Wspomnia³e¶ wesele i uczte w £êczycy. Po prostu inna skala imprezy. Co¶ tak jakby jedna chor±giew na Grunwaldzie. Inne za³o¿enia.
Nasze jest takie, ¿e jak przyje¿d¿asz, to ¿arcie masz darmo. Co¶ tak w sam raz na koniec sezonu, kiedy ju¿ nie ma sie ochoty wydawaæ pieniedzy z takim zapa³em jak na pocz±tku icon_wink.gif.
Tzn. pomijam tu ewidentne wtopy jak brak alkoholu na pocz±tku uczty weselnej, czy ostatni± nawalankê na ¿arcie. Nie ma wielu rzeczy na których mnie samemu bardzo by zale¿a³o, ale jednak przyje¿d¿a siê i nie trzeba ustawiaæ palisady, czy g³odowaæ.

To samo na Grunwaldzie wymaga³o by zapewne kilku kontenerów ¿ywno¶ci, potê¿nej firmy cateringowej lub zgranej, dopracowanej, profesjonalnej organizacji samego przygotowania i podania wy¿erki realizowanej przez samych uczestników (czarno widzê). Nakarmiæ na raz ok. 2000 ludzi (dobrze liczê?), to potê¿ne przedsiêwziecie i mocno ryzykowne. Ewentualne wtopy by³y by odpowiednio wiêksze.
Szczerze mówi±c, to chyba najtrudniej by³o by poprawiæ. ¯arcie w du¿ych ilo¶ciach to zawsze pewne ryzyko i bardzo odpowiedzialna sprawa. Chyba bardziej ni¿ sama bitwa.

Powiedzmy oglêdnie, ¿e znalaz³o by sie pewnie trochê wa¿niejszych zagadnieñ do rozwi±zania.
Bartek z Chojnika
Co do Grunwaldu, zawsze mia³em mieszane uczucia, co do uczt równie¿. Dlatego tak bardzo spodoba³ mi siê pomys³ Maæka i Gryzliego. Obóz robimy sami, nie wyci±gamy ³apki do Krzycha, zrzucamy siê na jedzenie, drewno, ucztujemy równie¿ w³asnym sumtem (i to jeszcze jakim...). Pamiêtasz Maciek zaskoczon± minê Krzy¶ka, jak wpad³ do nas pod koniec uczty z jedzeniem i zobaczy³ uginaj±ce siê sto³y??

A teraz Panowie mo¿e z innej beczki. W miniony weekend odby³ siê truniej zimowy w Oplu. Kto by³, wie jak wygl±da³. Wszyscy, którzy pojawili siê na imprezie zostali ugoszczeni (czytaj nie wydali nawet z³otówki), jedzeniem i piwem, którego by³o naprawdê sporo a jedzenie by³o bardzo dobre. Jakie s± komentarze co do imprezy?? Jedzenia nie by³o tyle co na Opolu letnim, pieczone kurczaki podano na zimno, a po piwo trzeba by³o staæ w kolejce. Kto¶ zarzuci³ nawet Efendiemu, ¿e nie podano piwa do sto³ów.
Jak widaæ i tak ¼le i tak niedobrze...
jasmin
CYTAT(Bartek z Chojnika)
A teraz Panowie mo¿e z innej beczki. W miniony weekend odby³ siê truniej zimowy w Oplu. Kto by³, wie jak wygl±da³. Wszyscy, którzy pojawili siê na imprezie zostali ugoszczeni (czytaj nie wydali nawet z³otówki), jedzeniem i piwem, którego by³o naprawdê sporo a jedzenie by³o bardzo dobre. Jakie s± komentarze co do imprezy?? Jedzenia nie by³o tyle co na Opolu letnim, pieczone kurczaki podano na zimno, a po piwo trzeba by³o staæ w kolejce. Kto¶ zarzuci³ nawet Efendiemu, ¿e nie podano piwa do sto³ów.
Jak widaæ i tak ¼le i tak niedobrze...

Jasne, ze zle: bo tancerki na noc nie zostaly!!! I oczywiscie szkoc z zespolui dla turbo mrocznych szkotow:) A co do tego piwa podawanego do stolow: ja sie wcale nie dziwie, ze ktos sie oburzyl na Efendiego: gdybys sie tak obzarl i opil, to juz sam nie mialbys sil chodzic po to jedzenie i piwo i wowczas ktos ci je przeciez nosic musi - szlachta i rycerze mu sa przeciez. Pozatym: tradycyjnym zwyczajem nie bylo taczek.

Pamietaj, ze Opole jest robione dla przyjemnosci, dla przyjaciol od przyjaciol i podlega zasadom turniejowym zas na grunwaldzie wyglada to inaczej.

Czy jest jakis program Grunwaldu? co bedzie sie w jakie dni dzialo? Zeby zorganizowac przyjazd jakiejs wycieczki na zwiedzanie? No i ktore obozy beda historyczne, by bylo po czym wycieczke oprowadzac:)
Zachar'
jakie oprowadzaæ? anger.gif anger.gif anger.gif pomys³ z zorganizowaniem grupy na grunwald i pokazaniem ludziom ¿ywej historii jest zawsze dobry, ale zastanawia mnie kto pozwoli bandzie obcych szwendaæ siê po swoim obozie?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam

Piszê po pro¶bie.

Dowódcy Chor±gwi :

1. Pomezañska - Konrad Filipowicz (tel. dom. 0-63 243 82 93)
2. Wallenroda - Maciej Kacprzycki vel Kacper (tel. dom. 0-63 243 48 26, tel. kom. 608 06 47 47)

uprzejmie prosz± o pilny kontakt wszystkich swoich "podopiecznych", czyli grup/bractwa i wolnych strzelców, którzy w ubieg³ych latach wystêpowali pod w/w chor±gwiami, w celu ustalenia sk³adu i liczebno¶ci chor±gwi na zbli¿aj±cy sie Grunwald 2004.

Watcher
Horhe
No tak,jak co roku obozowisko pokryje siê przede wszystkim historycznymi iglo namiotami,zobaczymy "rymcerzy" z plastykowym kubeczkiem oraz stertê pokomercyjnych ¶mieci.Te wspó³czesno¶ci strasznie k³uj± w oczy crazy.gif
Na szczê¶cie jeszcze je¿d¿± tam ludzie,którzy co¶ sob± reprezentuj± i podnosz± poziom imprezy.
niflheim
Taaa... Iglo namioty raczej bêd± bo nie ka¿de bractwo staæ na porz±dny namiot lub dostateczn± ilo¶c namiotów! (ah taa kasa raczej nie o to chodzi w rycerstwie) Ale moze bardziej licz± siê namioty ni¿ ludzie... Ale co ja moge wiedzieæ mam dopiero 17 lat i chodze w starym sprzêcie nie wa¿ne ¿e daje z siebie wszystko co moge oraz staram siê pog³êbiac idea³y rycerskie... :> Nie wazne tez ¿e wydaje wszystkie moje finanse na to aby jako tako wygl±daæ... By³em dopiero na 2 grunwaldach ale mam zamiar wybierac siê na dalsze, walka sprawia mi przyjemno¶æ, a szczególnie z ludzmi którzy sa lepsi od mnie i których nie znam(nie znam ich sposobu walki). Po za tym Grunwald to tez spotkanie z ró¿nymi ludzmi, mo¿na poznac pare ciekawych osób!
Wotawa
Ja za¶ mam pytanie czy wreszcie wiadomo gdzie kto stacjonuje, bo zosta³y trzy miesi±ce do bitwy a obozowiska trzeba przygotowaæ. No i wogóle zaplanowaæ kilka rzeczy.
Zw³aszcza jesli maj± wygl±dac po ludzku.

Bez mapy siê nie obejdzie, czasu te¿ na to trochê potrzeba.
Powoli robi siê pó¼no jak na ustalanie czegos takiego w sprawie imprezy tej skali.
Jakub Zieliñski
CYTAT
mam dopiero 17 lat i chodze w starym sprzêcie

Jak masz 17 lat to zapomnij o bitwie. A je¿eli ju¿ 2 razy poszed³e¶ to daje to do my¶lenia jak nieodpowiedzialne osoby bywaj± dowódcami chor±gwii.

Mo¿e warto pomy¶leæ o kupieniu pojedynczego, drogiego ale zrobionego porz±dnie elementu uzbrojenia ni¿ skupowaæ komplet ¶mieci od ludzi którzy siê ich chc± pozbyæ? [taki sobie offtopic]
Zachar'
Jak masz 17 lat to zapomnij o bitwie. A je¿eli ju¿ 2 razy poszed³e¶ to daje to do my¶lenia jak nieodpowiedzialne osoby bywaj± dowódcami chor±gwii.

A TO CZEMU? koles ma 17 lat ale je¶li jest wyszkolony i potrafi siê biæ na równi z reszt± a przy tym sprzêt ma (nie wa¿ne ¿e stary) zapewniaj±cy bezpieczeñstwo to dlaczego nie nale¿y go dopuszczaæ do bitwy? bo za m³ody? to jest ¶mieszne cool.gif na grunwald 2003 na turnieju taki 17-latek od nas (stary sprzêt i m³ody wiêc na pewno Potencjalny trup) walki co prawda nie wygra³ ale miecz zgi±³ w banan a jego kolejny przeciwnik po³ama³ na nim topór a temu DZIECKU nic siê nie sta³o - chodzi o to ¿e nale¿y patrzeæ po faktycznych mo¿liwo¶ciach a nie tylkjo letni - nie letni
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.