Je¶li chodzi o "aferê z rogami"
, w pe³ni popieram Zamek Olsztyn. Owszem, opu¶cili chor±giew i ciê¿ka walka czeka³a Wallenroda z przewy¿szaj±cymi ich liczebnie wojskami, ale ta sprawa moim zdaniem powinna zostaæ rozstrzygniêta inaczej. Co siê sta³o, to siê nie odstanie i w sumie nie ma co dyskutowaæ nad wydarzeniem, które mia³o ju¿ miejsce, ale od komentarza w tej sprawie siê nie powstrzymam.
Mówi±c szczerze trochê zdziwi³ mnie fakt niedopuszczenia walcz±cego po uprzednim zatwierdzeniu jego uzbrojenia przez komisjê. Wydaje mi siê, ¿e je¿eli raz uzbrojenie zosta³o dopuszczone, to jaka¶ konsekwencja w postêpowaniu byæ powinna i rycerz powinien wyj¶æ na bitwê, natomiast justycjariusze powinni po bitwie za³atwiæ sprawê miêdzy sob± i miêdzy sob± wyci±gn±æ jakie¶ konsekwencje, a nie obarczaæ nimi uczestnika inscenizacji. Je¿eli te rogi ju¿ tak bardzo przeszkadza³y, to nie zosta³yby zatwierdzone w przysz³ym roku i tyle, w ka¿dym razie ja tak bym post±pi³a...
Có¿, m³oda jestem, g³upia i naiwna, ale w swoj± racjê wierzê
ja ju¿ pisa³em ze mi siê podoba³o... ale jeszcze raz...
moim zdaniem numerki to by³ dobry pomys³... bo po 1 to jest inscenizacjai jak kto¶ za przeproszeniem odpier... maniany to plomba od justycjajursza i zerwanie numerka sie nale¿y... i wtedy ju¿ wiadomo kto to po numerku ktory zosta³ w gar¶ci... pozatym fajna pami±tka... jak kto¶ chcia³ na bitwie trochê powalczyæ to móg³ siê wczesniej dogadaæ z kim¶ z przeciwnej chor±gwi... to tyle....
P.S. ma kto¶ wiêcej zdjêc???
Templarze twierdzisz, ¿e poziom forum jest za niski aby podyskutowaæ n/t rekonstrukcji he³mów z prze³omu XIV i XV wieku ? No pewnie, dyskusja na priv a na freha koncert ¿yczeñ i podziêkowañ.
Wiecie, w sumie ¶mieszy mnie to, ¿e od roku jest temat jednego he³mu, który przewija sie juz w kilku tematach. W sumie ten temat to nie jest dzia³ techniczny, od tego jest temat "uzbrojenie". Zgadzam sie z Gwynem swoj± drog± :)
no to ja podaje linka do zdjec, niestety nienajlepszej jakosci, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma. takie mozliwosci technizne mielismy.
http://lo5.ids.bielsko.pl/~mag/grunwald%202004/
W zakresie che³mu z rogami, koñcz±c dyskusjê nad tym infomrujê, ¿e podczas sprawdzania uzbrojenia Miecznik nie dopu¶ci³ tego che³mu do inscenizacji i nie by³o mowy o ¿adnych pó³¶rodkach, w typie zaginania rogów lub osadzania na nich korków od wina.
Podobnych przypadków podczas sprawdzania uzbrojenia by³o kilka i inni w³a¶ciciele che³mów z rogami, bez wiêkszych protestów zastosowali siê do poleceñ Miecznika i usuneli rogi albo wyst±pili w innych che³mach. Dlaczego zatem Miecznik mia³ potraktowaæ jednego z uczestników jako wyj±tek? Podobnie mia³a sie sprawa z garnkami, których tak¿e nie wpuszczali¶my - w chor±gwiach Mazowieckiej(Artura) czy w ¶w Jerzym by³y takie przypadki i ludzie po prostu nie weszli do biwty albo znale¿li inne che³my - sam z reszt± po¿yczy³em mój kapalin w tym celu.
Wszystko to kwestia dyscypliny.
A jezeli chodzi o wra¿enia - ja jestem zauroczeny atmosfer± panuj±c± w obozach i na bitwie.T³uk±c siê ze ¦l±skiem umawiali¶my siê na piwko i wspominali¶my wspólne ¶piewy z poprzedniego wieczoru - po prostu bitwa wygl±da³a jak na zachodzie - pe³na kultura. To ogromna poprawa w stosunku do lat wcze¶nieszych.
A ortaliony justyciariuszy to mocne przegiecie szczególnie gdy musia³y byæ zak³adane na historyczne i ³adne ciuszki.
Ogólnie by³o super a o tym co z³e nie mówiê, bo od kilku lat te sprawy siê nie zmieniaj± i po prostu trzeba siê do nich przyzwyczaiæ.
Podrawiam wszystkich uczestników i wzywam do zakoñczenia swarów, przecie¿ tak naprawdê by³o fajnie i mieli¶my jedyn± okazjê spotkaæ wszystkich przyjació³
Podrawiam
Micha³ z £êczycy
szkoda tylko ¿e Grunwald nie jest dla nas tylko dla publicznosci
¦wiête s³owa Tomic.....
Niestety musze to napisaæ. Nie uwa¿am, ¿e poziom FREHA jest za niski po prostu nie chce offtopicowaæ za bardzo w temacie Grunwald 2004.
A co do ludzi pisz±cych, ¿e to ja mam udowadniaæ, ¿e czego¶ nie by³o: to co mam zrobic, przes³aæ wszystkie ryciny, znaleziska archeologiczne jakie s± aby pokazaæ, ¿e tam ich nie ma? Natychmiast parê osób napisa³oby, ¿e to nie wszystkie i abym szuka³ dalej.
Poza tym okres grunwaldzki to przedewszystkim dominacja zbroi bia³ej, czyli odkrytej, bez zbêdnych dodatków. Labry, po prostu za bardzo przeszkadza³y. Pozosta³y jedynie jaki ( aby podczas bitwy byæ rozpoznawalnym )
Pozdrawiam
jezdze na Grunw od baaardzo dawna i nie byl to najlepszy ale nie byl tez najgoszy (IMHO 2002 byl the best) .....
ogolnie klimacik byl bardzo fajny ... szczegolnie w obozach ...
bohurcik wygladal pieknie
ach ten tramwaj .....;)
zapasy tez byly swietne
Dima RULEZ
pozdrowienia dla : Sola , Lorici (znowu wam pokroje cebule) , Jezola , Bryana, Ithila
Gwyna ( jak tam gwarancja na "mieczyk") , dla calej mazowieckiej Sola,
dla £azarzy i Templarów (fajnie sie imprezowalo rano
i fasolka byla niezla )
dla calego Lublina i Podolskiej
dla Sodziutkiego i jego Lubej (kasza byla wysmienita)
dla Eremity
dla Lutoma (hehhe jeszcze pohandlujemy)
dla calej Sl±skiej ( przyznac sie z kim spiewalem rano w niedziele horylki ? )
jak kogos pominalem to sorki .....
PS
CYTAT(Wicher)
Ptacku! z przyjemnoscia Cie oswiece! powiedzial to Hubert z BRE i bylo to skierowane do tego z Was, ktory gadal bardziej i ciskal bardziej debilne uwagi.
Sfoja droga masz szczescie, ze nikt Cie nie poznal... sam rozumiesz, ludzie od nas raczej Cie nie lubia...
Sam stalem obog rzeczonego Hubsona i pewnie tez bym rzucil Ci pare cieplych slow... doprawdy, wielka szkoda...
przyszlismy tam w waznej sprawie i bylismy w podlych humorach wiec nie zrozumielismy Waszych subtelnych dowcipasow.
chlopaki jezdzimy na imprezypo to zeby sie bawic (niekoniecznie wspolnie jak nie chcemy) a nie po to zeby lapac agresywki
wiecej poczucia humoru panowie
mimo wszystko pozdrawiam Excalibura (MORDOR robilo wrazenie ;) )
PS2
Carvi gdzie byles szukalem cie .....
PS3
zapomnialbym o Krakowskiej
wielkie pozdrowionka
uffff to na razie tyle .....
Templarze! KONIEC TEMATU! Z ca³ym szacunkiem, KONIEC!
Czy kto¶ dysponuje jeszcze jakimi¶ fotkami ? :)"
A tak na marginesie, Uruk-hai zostali stworzeni przez Sarumana wiec oboz powinien nazywac sie Isengard a nie Mordor
Ale to tylko tak na marginesie i wcale sie nie czepiam
Pozdrowienia dla wszystkich.
Niektorzy byli jeszcze elfami schwytanymi przez Sarumana, ktory ich torturowal zeby stworzyc orki i uruki
Ze mn± ¿e¶ waszmosc horylkê ¶piewa³, a tak¿e inne ukraiñskie przeboje (: prawdê mówi±c byla wtedy najlprzedniejsza zabawa na calym grunwie (;
zwlaszcza picie z kranika i ceberka [;
CYTAT(Zbroz³o)
Ze mn± ¿e¶ waszmosc horylkê ¶piewa³, a tak¿e inne ukraiñskie przeboje (: prawdê mówi±c byla wtedy najlprzedniejsza zabawa na calym grunwie (;
zwlaszcza pisie z kranika i ceberka [;
no wlasnie
i jeszcze tam bylo kilka osob
imprezka byla przednia
mowilem ze XVII sa lepsze
PS
kto mi przyniosl Tabulaturki do obozu Sola bo nie wiem komu dziekowac ?
a mnie tam nie by³o... suchy jako¶ bêdziesz mi siê musia³ odwdziêczyæ.... oj palce sobie po³amiesz i paznokciew na strunach pozrywasz.... co¶ tak czujê w ko¶ciach ;P
a mi sie podobalo
duzo zarcia (nikomu nie braklo - uklon w strone Slonca)
duzo piwa (nikomu nie braklo - uklon w strone Slonca)
duzo spiewania (pozdro Laser, Zych, Szafa oraz wszyscy inni, torzy wydawali dzwieki razem z nami)
amosfera przednia, zawsze cos sie dzialo
towarzystwo super (zaluje ze z Leczyca nie mialem okazji przebywac zbyt dlugo, bo nie dotarlem w tak odlegle rejony od mego namiotu - sily braklo ;) )
podziekowania piaseczniakom za organizacje i Wysoko Swiecacemu Sloncu
ktorzy wywiazali sie w 110% z odpowiedzialnosci zorganizowania i dowodzenia choragwia
pozdro dla szlachenych gosci z innych choragwi, ktorzy raczyli nas swoja obecnoscia
z mojej strony szczegolne dzieki dla sasiadow Zachara i Tomali za wspolne spiewy
jedyny minus jaki zauwazylem a moze i dwa to:
brak koncertu muzyki dawnej
brak mozliwosci strzelania z hakownic poza polem bitwy
pozdro dla Templara - przyjaciela kufla mego :)
By³ to mój pierwszy Grunwald na którym walczy³em.
Nic wielkiego.Ale potyczka kilka dni przed bitw± ze "s³oneczkami" by³a naprawdê fajna(przepraszam tego którego przeci±gn±³em halabard± po ziemi).
Impreza pod wzglêdem towarzyskim by³a "zajefajna".Pozdrawiam wszystkich piromanów
Dobrze by³o was wszystkich znowu spotkaæ.
Pozdrowienia dla Kruszyny,Siwego,Zwierzaka,Kopernika,Pa³ki,Anielki no i oczywi¶cie dla Diabe³ka.
Wielkie podziêkowania dla ca³ej chor±gwi ¶w.Jerzego za ca³okszta³t.
Jak wysoko ¶wieci s³oñce??
Sean zwany Reikim.
[quote]I nie mo¿emy wymagaæ cudów od organizatorów, bo oni niewiele mog±, a mo¿e nie chc±, bo mo¿e maja dosyæ wieszania psów na nich, ¿e nie by³o tego i tamtego. Pytanko postawmy sobie, co my zrobili¶my aby by³o lepiej. [/quote]
A teraz wyobra¼ sobie, ¿e nie przyjecha³ nikt z Ruchu Ryceskiego i co by wtedy zrobili organizatorzy bez wszystkich bractw?
Je¶li organizatorzy nic nie robi± dla nas, to przecie¿ mo¿emy wszyscy spotkaæ siê w innym miejscu i tam uczciæ t± wspania³± bitwê bez ¿adnych gapiów i niesprawiedliwych (jak przynejmniej uwa¿a wiêkszo¶æ) zasad.
Rzecz w tym, ¿e kto¶ zarabia te pieni±dze na naszej pasji i nie stara siê nam w ¿aden sposób odwdziêczyæ, co gorsza posuwa siê dalej, wyci±ga jeszcze pieni±dze od nas, np. p³atne identyfikatory, to jak dla mnie jest bardzo nie fair. Tym bardziej, ¿e zachêca wszystkich jakim¶ planem imprezy (podawa³am wcze¶nej) , który jest wrêcz absurdalny, z planu nie by³o nic, co mog³o by umiliæ czas bractwom, wszystko dla widzów, którzy daj± kasê. Takie przynajmniej jest moje zdanie. Powtarzam jednak, ¿e mimo tego bawi³am siê dobrze, bo spotka³am wielu sympatycznych i wspania³ych ludzi, którzy zapewnili mi 4 fascynuj±ce dni na Grunwaldzie.[/quote]
Witam!!!
Wróci³am do domu wczoraj wieczorem, wiêc czas podzieliæ siê wra¿eniami po Grunwaldzie.
Oczywi¶cie mog³abym narzekaæ na wiele rzeczy – a bior±c pod uwagê moje obozowanie w Chor±gwi ¦l±skiej, jest na co – ale zupe³nie nie ma to sensu. Moi przedmówcy wspominali o wielbieniu Twistera, o mroku i wielu innych rzeczach. Owszem, mia³y one miejsce. Ale mia³y tez miejsce spotkania z wspania³ymi lud¼mi, mnóstwo zabawy i ¶miechu oraz wiele wydarzeñ nie daj±cych siê zapomnieæ przez ca³e ¿ycie. Tegoroczny Grunwald by³ moim pierwszym (w RR jestem od dwóch lat, ale jako¶ do tej pory nie mia³am okazji wybraæ siê na tê najwa¿niejsz± w roku imprezê) i oceniam go na plus. Wiele spraw wyobra¿a³am sobie zupe³nie inaczej. Jako ¿e jestem niez³ym mrokiem, spodziewa³am siê, ¿e bêdzie mi g³upio wyj¶æ z namiotu, ¿eby nie natkn±æ siê na tropicieli mroku. Przeliczy³am siê. Rzeczywi¶cie czu³am siê g³upio w obozie, bo brakowa³o mi zamków b³yskawicznych przy sukienkach oraz rzymianek na nogach. Spodziewa³am siê mnóstwa tañców i ¿e czego¶ nowego bêdê mog³a siê nauczyæ. Zamiast tego by³o mnóstwo twórczo¶ci muzycznej innego rodzaju: wielbiciele twistera ¶piewali mniej lub bardziej spro¶ne piosenki. Tak, Grunwald oceniam pozytywnie. Dziêki ludziom, z którymi spêdzi³am wspania³y tydzieñ wakacji. Bardzo, bardzo serdecznie dziêkujê Piotrkowi za to, ze by³ ze mn± w chwilach do³a i za³amañ, kiedy chêtnie spakowa³abym siê i wyjecha³a, gdybym tylko mia³a bli¿ej do domu. Tylko dziêki Tobie wytrwa³am i teraz mam co wspominaæ. (Tak jak obieca³am, pozdrawiam Ciebie przede wszystkim) Serdecznie pozdrawiam Moczula, Gaja, Nataliê, Szczepana – Chor±giew Miecza i Ró¿y, moje nowe miejsce na ziemi. Pozdrawiam Babciê Aniê i jej córkê Kasiê z Bêdzina – cieszê siê, ¿e spe³ni³o siê najwiêksze marzenie Waszego ¿ycia i czuje siê zaszczycona, ze mog³am braæ w tym udzia³ na bie¿±co. Pozdrawiam ca³e Opolskie Bractwo Rycerskie. A w szczególno¶ci: Andrzejowi i Ewie dziêkujê za dzia³alno¶æ organizacyjn±. Ewci, mojej drogiej synowej dziêki za wszystko – zawsze podnosisz mnie na duchu sam± swoj± obecno¶ci±. Tomkowi – cieszê siê, ze zosta³e¶ do niedzieli, choæ nie by³a to Twoja decyzja. Ale dziêki temu mogli¶my w koñcu zamieniæ kilka s³ów na biesiadzie. Zawsze by³e¶ dla mnie wa¿ny, ale ostatnio jako¶ tak siê mijamy. Pozdrowienia dla s±siadów z namiotu obok: Dagi i Zwierza. Natanielu, dziêkujê Ci za ciekawy pi±tkowy wieczór spêdzony w Excaliburze. Gdyby nie Ty, w ogóle bym tam nie trafi³a. Pozdrawiam serdecznie Sebastiana z Excalibura – cieszê siê, ¿e w koñcu uda³o nam siê spotkaæ. Je¶li jeszcze o kim¶ zapomnia³am – bardzo przepraszam i obiecujê poprawê. Pozdrawiam z góry wszystkich tych, których powinnam pamiêtaæ, ale o których zapomnia³am na te krótk± chwilê pisania tego posta.
Do zobaczenia za rok na Grunvie :-)
Triss
Witam...
Ja osobi¶cie tegoroczny Grunwald oceniam ca³kiem pozytywnie (z perspektywy ostatnich piêciu lat). Mimo wszystko. Prawdopodobnie 99% tego pozytywnego wra¿enia to zas³uga najlepsiejszej i w ogóle naj[...] chor±gwi Nadreñskiej, która w tym roku równie¿ przygarnê³a mnie pod skrzyde³ka za co jeszcze raz wszystkim Nadreñczykom dziêkujê. Co do samej bitwy, to nie bardzo mam siê jak wypowiadaæ, bo- co by nie powiedzia³- bieganie z wod± jest do¶æ absorbuj±cym zajêciem *smile* Ale samo wra¿enie przebijaj±ce zza "Woda! Kto siê chce napiæ? Wodaaaaa!!" bylo calkiem calkiem.
Podziêkowania ogromne dla:
Chewa i Ere z Fianny- ju¿ oni dobrze wiedz± za co *Smile*
Diab³a z Chojnika- za maki, chabry, malwy i takie tam...
Marchewy z SASu- za kapelusz i za to ¿e dziêki niemu [kapeluszowi] mój nos i czo³o maj± normalny, jednolity kolor (a nie przypalono-czerwono-³uszcz±cy)
Krysi i M³odej- za ci±g³e po¿yczanie mi igie³ i no¿yczek ^^
Andrzeja- za pyszne jedzonko (to *CO¦* z warzyw, ziemniaczków, miêska i ¶mietany- by³o rewelacyjne...)
Wszystkich Nadreñczyków raz jeszcze- za to ¿e mnie chcieli w obozie i za atmosferê, jak± wspólnie uda³o siê stworzyæ.
Do zobaczenia- mam nadziejê- szybciej ni¿ za rok ^-^
katt.
PS. czy kto¶ mo¿e dysponuje nutami do "Maków, chabrów..." ?
Dobry!!
Ja powiem tyle: dziêkujê. A za co, to ju¿ wszyscy wiedz±, bo jakbym wymieniaæ zacz±³, toby miejsca nie starczy³o.
A wszystkim, którzy nie wiedz±, wyt³umaczê tak: po raz PIERWSZY od czasu istnienia imprezy uda³o nam siê w pe³ni i bez pomy³ek wykonaæ zaproponowany scenariusz! Gratulujê, nawet je¶li trzeba by³o z tego powodu "zmiêkczyæ" walkê, to i tak jest to sukces. Teraz mamy powód by powiedzieæ organizatorom :" My s± w porz±dku, chcecie nas jeszcze?? Jak tak, to...".
Wiêc nie miejcie ¿alu do justycji, bo oni nie mieli tych se¶ciu lat, oni siê dopiero ucz± jak dzia³aæ w nowych warunkach.
I mam nadziejê, ¿e w przysz³o¶ci bêdziemy siê k³ócili, kto zrobi³ fajniejszy i bardziej re-ekreacyjny obóz. Bêdzie sens przyje¿d¿aæ. Bo ja jestem pod wra¿eniem wysi³ku sporej czê¶ci osób i pozytywnie zdruzgotany efektem.
Wiêc dziêkujê bardzo, warto by³o!!
Solo
RaBaRbAr!.!
maki chabry i maaaaalwy bede... Hanka *smile*
a no tak - Grunv
pierwszy raz od pieciu lat mialam okazje zobaczyæ bitwe - bo tym razem ³ucznicy - Oddzia³ Pó³noc - sta³ w sensownym miejscu i widaæ by³o, ¿e ch³opcy na polu trykali sie ostro¿nie delikatnie i ca³kiem nie¶mia³o. Wydaje mi siê, ze przynajmniej je¶li chodzi o ³uczników, zabawa by³a przednia; mieli¶my wystarczaj±c± ilosæ strza³ i czadowych dowódców - uk³ony dla Norberta i Fargo
, no mo¿e og³uchli co poniektórzy od bombard ustawionych tu¿ za naszymi plecami...
jak co roku obozowali¶my u Prze¶wietnej Nadreñskiej - wspania³ej zbieraniny z ca³ej Polski - Szczecina, Torunia, Gorzowa, Olsztyna, Praszki no i wiadomo - Trójmiasta. W³a¶nie dla nich warto by³o sie tarabaniæ przez jakie¶ 150 km z plecakiem o wadze porównywalnym do mojej w³asnej. I chocby bitwa bylaby bez sensu, pogoda do czosnku a reszta obozu grunwaldzkiego wia³a chamstwem i Wielkim M to przyjade tam za rok. A co. Choæby dla samej uczty
.
Grunv to przede wszystkim mo¿liwo¶æ spotkania ludzi których czesto sie nie widzi przez ca³y rok, lub - jak w moim przypadku - ¶ciga tylko wirtualnie po kablach; dlatego serdecznie pozdrawiam Golluma, Ptacka, AleXa i AdamSa - to intrygujaca przyjemnosc spotkac was w realu
Brata Grzegorza z Lazarusów - niskie uk³ony dla wszystkich zakonnych; Juggera za... on ju¿ wie za co
, a tak¿e tych którzy zawojowali mnie na ca³ego - Chor±giew Ziemii £om¿yñskiej [respect!], Panów z OPNu [ca³a Polska w cieniu ¦l±ska!], Prywatn± Chor±giew von Reihl za to ¿e Ollo ma wytrzyma³y i pojemny namiot, oraz - oczywi¶cie - niesamowit± ekipe z Chojnika [barwny ich strój - tararam...]
szkoda tylko ze taki sk³ad jest mo¿liwy tylko pod Grunwaldem...
do zobaczenia wkrótce!
k³aniam sie
eRe
PS. jakby kto¶ mia³ w±tpliwo¶ci - Grunv od samego pocz±tku traktuje jako wydarzenie towarzyskie, totalnie bez stresu, bo jesli chodzi o sprawy techniczno-logistyczne to Nadreñska od dawna potrafi zadbaæ sama o siebie....
WITAM!!
NA POCZ¡TEK DLA WSZYSTKICH - CIENKIE "RABARBARRRRR"
MORZE TO ZABRZMI JAK ZAPISKI MA£OLATY, ALE TEN MÓJ PIERWSZY RAZ BY£ ZA....STY!!!! MIMO WIELU HISTORII O INNYCH GRNW.. UWA¯AM ZE GDYBY NIE RÓ¯NE MROKI, POMY£KI CHIRURGICZNE I WYNALAZKI TO PEWNIE NIE ODBI£O BY TO SIÊ NA OGÓLNYM KLIMACIE IMPREZKI
!!!
DLA WSZYSTKICH PANÓW ¡ I Ê, POZDROWIENIA
WIANKI HABROWE I TAK S¡ NAJPIÊKNIEJSZE, A PRZEDEWSZYSTKIM ICH POZIOM
BY£O SUPER I CHÊTNIE TO POWTÓRZÊ W PRZYSZ£YM ROKU
POZDRAWIAM !!!
klip : pisz malymi literami !!!!!!!!!!
jeszcze male conieco apropo Justycarjuszy .....
zrobcie cos w przyszlym roku zeby znowu nie bylo takich sytuacji ze koles o polowe odemnie mlodszy krzyczal do mnie rozne epitety a jak sie odwracam to nagle mieknie i nie mowi nawet przepraszam .....
ja rozumiem ze maja utrzymywac "porzadek" ale wqrza mnie ze kolo o polowe odemnie mlodszy i wypity gorzej niz ja obrzucal mnie epitetami bo mu sie cos ubzduralo ze jestem ubrany jak ktos kto cos tam .........
widzialem kilka takich sytuacji ......
Brawo Solo za Obóz.. Nie s±dzi³em ¿e wam siê uda.. :D A co do mego ostatniego podsumowania grunwaldu to mam nadzieje ze organizatorzy wysun± jakie¶ wnioski po tym roku bo jak by nie by³o oni zarabiaj± na NAS bo to NAS ogl±daj± ludzie wiêc i my powinni¶my mieæ z tego jak±¶ pocieche.. ale tak czy siak.. czy nam sie bedzie podoba³o czy te¿ nie .. wszystko zale¿y od nas samych i od ludzi z którymi mamy zamiar sie bawiæ.. Pozdro dla wszystkich ziomków od elfów i hobbitów mordorskich..
Witam
To by³ mój pierwszy Grunw i musze przyznaæ, ¿e bawi³am sie wspaniale. Mimo zdech³ej pogody, zimnych pryszniców i najazdu turystów.
Dziêkuje wszystkim za wspania³± atmosfere, za goscinno¶æ i muzyke:), jak dla mnie by³a to okazja do poznania wielu nowych ludzi i wspólnej zabawy. Szkoda troche koncertów które sie nie odby³y, ale spokojnie poradzili¶my sobie z tym sami.
Krzyki "MORDOR" te¿ nadawa³y niez³ego klimatu.
Biesiady by³y przednie tylko gdyby rycerstwo nauczy³o sie wreszcie pie¶ni rycerskich, a nie w kó³ko wa³kowa³o "soko³y" by³o by du¿o przyjemniej. No i musze jeszcze wspomnieæ o okrzyku rado¶ci który przeszed³ przez wszystkie obozy na widok toitoiów
Dziêki Piotrowi i jego "haremowi" za gorace przyjêcie, ¶piewy "Ludwika" i "Pastereczke"-jeste¶cie kochani
.
Vernerowi za to ¿e by³.
Tomaszowi za "gul gul gul gul"
- mój nowy przebój od teraz
Szwedowi za gre w "s³onia"
Podolskiej za atmosfere jak nigdzie indziej.
Pozdro dla Ptacka (szkoda ¿e nie pograli¶my), Lublina, Bydgoszczy
Karolinie Abdulowi i Rafa³owi za muzyke
PS. Czy kto¶ nie znalaz³ drewnianego, ciemno br±zowego fletu prostego barokowego sopranowego z napisem (s³abo widocznym) Heinrich, prawdopodobnie gdzie¶ miêdzy pomnikiem a polem bitwy. Je¶li tak prosze o kontakt. Zgubi³am go zaraz po bitwie.
Pozdrowionka
by³o po prostu ¶wietnie
dziekujê przede wszystkim piaseczniakom i lady sylwii za trzymanie wszystkiego w gar¶ci
wspania³a organizacja
¶wietne imprezy (mo¿e gdyby tylko maju laserek i zychu razem nie ¶piewali ;P)
ogólnie dla mnie bomba!
dziêki za prze¶wietn± zabawê
podole gór± !!!!!
s³oneczko gór±!!!!
normalnie jak na rozdaniu oskarów, ja dziêkuje mojemu szefowi za to ze da³ mi 3 dni wolnego, które zreszta musze teraz odpracowaæ i do koñca nie wiem czy mi sie to op³aca³o
Witam
Chcia³bym powiedziec ¿e z moj± g³ówk± po bojówce wszystko ok i nie mam zamiaru rezygnowaæ z kontynuacji mojej kariery bojowej tak jak to plotki nios³y. Jest wrêcz przeciwnie moja kontuzja spowodowa³a i¿ mam zamiar bardzo mocno popracowac nad swoj± technik± i sprzêtem, tak aby nie dosz³o wiêcej do podobnego incydentu. Pozdrawiam wszystkich uczestników i oczekuje nastêpnego Grunwaldu.
JAk mam byæ szczery, JAsiu, to faktycznie nie sprawia³ê¶ wra¿enia specjalnie przejêtego tym drobnym incydentem (
), to siê nazywa dobra postawa
muszê tu swoje trzy grosze wtr±ciæ kucharsko
tak naprawdê dla mnie by³ to bardzo zapracowany Grunwald, ale nie ¿a³ujê, poniewa¿ w du¿ej mierze wszystko (no prawie) siê uda³o..
a podziêkowaæ chcia³am wszystkim tym, którzy dotrzymywali mi towarzystwa w mojej piêknê i mega wypasionej kuchni :D i tym, którzy mimo moich odmów (ale ja g³uptas jestem) usilnie usi³owali mi pomóc i tym, którzy pomagali.
my¶lê, ¿e w przysz³ym roku mo¿e byæ jeszcze lepiej... hm nawet nei my¶lê - ja to wiem :D
z zastrze¿eñ..hm..nie znoszê potêpieñczych wrzasków w niedzielê rano i zasadniczo mocno na nerwy dzia³aj± mi pomroczni i mroczni, full plastic i inne takie wygibasy...
chyba tyle :D
w ka¿dym razie publicznie :D
pozdrawiam kuchennie wszystkich, których znam i któych dopiero pozna³am :D
Elfickie komando? O, Panno, to i takie rzeczy ³azi³y po polach?...
Na razie skrótowo - ¿eby wydaæ z siebie g³êbsze przemy¶lenia muszê najpierw odespaæ
.
Najwa¿niejsze - INSCENIZACJA przeprowadzona pomy¶lnie i bez powa¿nych strat! Nie bez zgrzytów osobistych ale to ju¿ sprawy miêdzy dowódcami.
Poza tym:
- Widaæ, ¿e coraz wiêcej ludzi stara siê wygl±daæ. Niestety mroki nadal w przewadze liczebnej.
- Co najmniej kilka obozów na pi±tkê (Nadreñska, Podole) a jeden nawet na szóstkê (Mazowiecka Sola)
- Klimat rado¶ci i braterstwa sczosnkowany dokumentnie przez animozje miêdzy obozami (wiadomo którymi), podjazdy, i udowadnianie "czyja czapka jest najnowszy super szpan"
- Zajechani do ostatka si³ dowódcy i ich oficerowie nie mieli czasu albo si³y ¿eby ze wszystkimi siê spotkaæ i wszystko obejrzeæ.
- Ranny na buhurcie - by³o powa¿ne zagro¿enie ¿ycia!!! Ma siê ju¿ wzglêdnie dobrze, czeka na tomografiê.
- Organizatorzy nadal sp³acaj± zobowi±zania sprzed dwóch lat wiêc nie miejcie pretensji, ¿e nie by³o ciasteczek.
- Ogólnie organizacja lepsza ni¿ rok temu ale jest jeszcze mnóstwo do poprawienia (konsekwencja w egzekwowaniu przepisów, komunikacja etc.) Wszystko idzie w dobrym kierunku ale jeszcze duuuuu¿o pracy przed nami.
- Zastanawiam siê czy nawet dla turystów nie by³oby atrakcyjniej, gdyby ludzie przyjechali mniej licznie (nawet o po³owê) ale "odmroczeni".
I prywatnie:
- Wielkie, przeogromne i nieogarnione dziêki dla Gryzliego, Dorotki i Olla. Na waszych barkach spoczywa³ nasz obóz. Jeste¶cie wielcy! Bez was bym siê zap³aka³!
- Równie wielkie dziêki dla wszystkich pozosta³ych ze ¦w. Jerzego, którym siê chcia³o.
- Absolutnie wielkie WURG! dla tych, którym siê nie chcia³o
- Pozdrowienia i wyrazy uznania dla przyjació³: Nadreñskiej, Podola, Mazowieckiej Sola, ¦l±skiej, Koniarzy. Jeste¶cie
- Czosnek dla buców.
Maciej Reihl
Dowódca Chor±gwi ¦wiêtego Jerzego
CYTAT(Martin)
Qbo rycerzu, masz racjê, czepiaj± siê.
W ogóle to s± oburzaj±cy, ca³y czas podwy¿szaj± poprzeczkê i siê okazuje, ¿e oc¶, co dopiero kupi³e¶ ju¿ nie przejdzie.
Ot, na poncza rycerskie siê krzywi±, do glanów maj± obiekcje (no przecie¿ skórzane i w ogóle, a i stopê i kostkê chroni±).
Ca³y czas jakies krytyczne uwagi. to siê nic nie da zrobiæ.
£±czê sie z z tob± w bólu. Widaæ nie widzia³e¶ blizn ludiz, którzy mieli na twarzach barbuty i dostali stalowymi tarczami.
Wiesz, sam dosta³em "podbródkowy" od niejakiego Dzidzi pod he³m, mimo d³uuugiej zas³ony. Gdyby Dzidzia mia³ stalow± tarczê, mia³bym drugi u¶miech, lub krawat kolumbijski, jak kto woli.
Ale jak oni siê mog± czepiaæ?
No, ja te¿ tego jako¶ poj±æ nie mogê, a najbardziej oburza mnie to ich doczepianie siê do czarnych koszulek bezporsrednio pod kolczugi, bo w koñcu, jak kto¶ chce miec swojego ukochanego HIMa podczas bitwy, co by mu otuchy dodawa³, to co, kurcê, jest?...
Baaahahahaha.... no tak to ja proponooje proporce bojowe z symbolami ManOwarA :) Ethosowe i podnosz±ce morale 10000000% :P
No jestem pierwszy, przynajmniej tutaj
Zapraszam na
www.kasztel.kylos.pl
wlasnie wrzucilem ponad 100 fotek z Grunwaldu 2004.
A co do uwag, to moze sie starzeje, ale nie pamietam, zeby wczesniej w srodku nocy ktos walil co 5 min. z petard a tak bylo w nocy z piatku na sobote. Zaczynam tesknic za pijana straza miecznikowska zasypujaca w piatkowa noc ogniska, brrrrr. Przez 4 lata moich wyjazdow, piatkowa noc miala dac odpoczynek walczacym, chcacym sie wyspac, byly zabawy, imprezy ale nie tak huczne jak w tym roku. Jako starszy wiekiem i lubiacy sen, wnosze o przywrocenie ciszy nocnej o 23 w piatek. Howgh Acha i niech wroci bar z kluskami i szmalczykiem pod muzeum, w karczmie i tak nie bede przeplacal (9 zl za udko!!!), a dralowac na drugi koniec Grunwaldu, to tez juz za duzo na moje stare nogi. Komus sie nalezy opieprz za ten pomysl.
No, ja te¿ tego jako¶ poj±æ nie mogê, a najbardziej oburza mnie to ich doczepianie siê do czarnych koszulek bezporsrednio pod kolczugi, bo w koñcu, jak kto¶ chce miec swojego ukochanego HIMa podczas bitwy, co by mu otuchy dodawa³, to co, kurcê, jest?...
A ja my¶la³em, ¿e bezpo¶rednio pod kolczugi to siê przeszywkê zaklada.
W tym roku nie do¶æ, ¿e wype³nili¶my wszystkie punkty programu to jeszcze nie by³o ofiar.
Jeszcze raz dziêki wszystkim za tegoroczny Grunwald, by³o SUPER
Pozdrawiam
ps. EVAN skoñczy³em temat ( wiesz który)
Adams napisa³
dla calej Sl±skiej ( przyznac sie z kim spiewalem rano w niedziele horylki ? )
jak kogos pominalem to sorki .....
S³onko nie ¦l±ska tylko ¦w. Jerzy - Prywatna von Reihl - Poczet Rodu Oporowskich
Oj widzê ju¿ pierwsze dowody szkodliwo¶ci naszego cebrzyka - przecie¿ by³e¶ w naszym obozie!!!!
Przesy³am pozdrowionka - Morganka (Dorota)
A tak przy okazji - Prywatna jeste¶cie paskudy i brzydale - jeszcze nic nie us³ysza³am o biesiadzie!!!!
Przepraszam, kajam siê i k³aniam nisko.
Biesiada ujê³a mnie za serce a brzucha nie mog³em po niej obj±æ bo za du¿y urós³
.
Mog³em nie przejmowaæ siê niczym, tylko siedzieæ za sto³em jak panisko
i podejmowaæ go¶ci zagranicznych jak i polskich.
Przefajny pomys³ Nadreñskiej z kurtuazyjn± wizyt±.
Przepiêkny pokaz tañców i ogni.
Przemi³e zachowanie ludzi wstaj±cych z miejsc do hymnu Wielkiego Ksiêstwa.
Sowa i reszta ekipy kuchennej na pi±tkê z plusem!
No i przede wszystkim nie podskakuje siê szefowej kucharzy, która zieje ogniem
!
Brawo Dorotka!
Brawo Ollo!
CYTAT(Krzysztof 'OLLO' Olczak)
S³onko nie ¦l±ska tylko ¦w. Jerzy - Prywatna von Reihl - Poczet Rodu Oporowskich
Oj widzê ju¿ pierwsze dowody szkodliwo¶ci naszego cebrzyka - przecie¿ by³e¶ w naszym obozie!!!!
Przesy³am pozdrowionka - Morganka (Dorota)
sorki
przejezyczylem sie przez ten cebrzyk
... ale w slaskiej tez bylem tylko kolejnosci nie pamietam
Pozdro
AdamS
Grunwald jak to Grunwald, nauczeni do¶wiadcznieami z przed paru lat, nie emocjonowali¶my siê zbytnio ca³± imprez±, ¿eby nie trzeba by³o siê zbytnio znieczulaæ na widok ró¿nych mroczniarskich patentów. Zdaje siê jednak, ¿e odsetek rycerzy w tunikach rycesrkich i ksiê¿niczek w szlafrokach zmniejsza siê co nale¿y uznaæ za niew±tpliwy plus imprezy (choæ mo¿e ma³o widzia³em bo przyjecha³em w piatek)
Podziêkowania dla Cedrica za zaproszenie do Choragwi Nadreñskiej, dla Dzikiego i Mi¶ka.
Dziêki dla Olla za krwawy i brutalny bój w polu, w przysz³ym roku zabieram herbatkê i szachy, a zamiast nie¶miertelnika przywieszam sobie legitymacjê rencisty, ¿eby nikt nie mia³ w±tpliwo¶ci, ¿e brutalna walka to ostatnio mój ¿ywio³.
A propos nie¶miertelników - dobry pomys³ - nikt nie by³ anonimowy.
Dzieñ dobry!
Ja tu tylko na chwilkê bo baaardzo chcia³em podziekowaæ wszyskim którzy brali udzial w fajerszo³ach. Po waszych rewelacyjnych pokazach (i odrobinie miodku
)mialem takie odjechane schizy jak nigdy.
Chwa³a po trzykroæ i dropsy i lizaki dla wszystkich!!!!
Janek
Chwa³a!
Wiesz Maciej, nawiasem mowi±c podoba³± mi sie mina Artura od "S³oñc" jak od nas wychodzi³" :)
Co do biesiady ... Dorota jeste¶ wielka!!! (Olo jest co prawda wiêkszy ale nie ca³kiem :P)
W imieniu DZKA sk³adam podziêkowania dowództwu polowemu i kuchennemu za wspania³± imprezê...
S³awa!
A ja osobi¶cie dziêkuje
wszystkim tym, którym podziêkowania siê nale¿± (zainteresowani mam nadzieje zdaj± sobie sprawê o kim my¶lê), a tych, którym podziêkowania siê nie nale¿±, poprostu przemilczê (kumaci wiedz± o co chodzi). by³o naprawdê wspaniale, choæ momentami odrobine za g³o¶no. dlatego teraz robiê sobie wakacje
. serdeczne pozdrowienia dla ca³ej Chor±gwi ¶w. Jerzego.
Katasza
A teraz Litwa tez dorzuci cos od siebie :
1. Jestesmy wprost zachwyceni ludzmi ktorzy kryykuja a po raz pierwszy byli na grunwaldzie
2. Na przyszlosc polecamy wzystkim dokladna lekture regulaminu !!!!
3. Pozatym ....co kogo obchodzi jak ktos sie bawil w swoim obozie .... Czyzby zazdrosc przez niektorych przemawiala?
4, I jeszcze razwielkie podziekowania dla lucznikow ktorzy szli podemna i wytrzymali choc wiem ze czasem bylo ciezko
WIWAT MAZOWIECKA!!!!!!!
WIWAT SZTUM !!!!!!!!
i pozdrowienia dla innnych
Staszek i Ola - SLUPY GEDYMINA
O rany... ale siê tu narody rozpisa³y... nie mogê byæ gorszy
Bawi³em siê nie¼le, najlepszy dowód na to jest taki, i¿ z trzech nocy nie spa³em W OGÓLE dwie
Jestem dumny z ca³ej mojej Roty (wszyscy, bez wyj±tku, wygl±dali¶cie wspaniale i spisali¶cie siê na medal), a zw³aszcza z Tomasza z Opalenicy zwanego Kaltmanem, dla którego by³o to pierwsze w ¿yciu wyj¶cie na bitwê jako zbrojny.
Podziêkowania:
1). Poznañska Rota Zaciê¿na - za ca³okszta³t
3). Andrzej, Magda i Kolejarz - za bezpieczny i brawurowy transport naszych gratów i nas samych na Grunwald, bo chwilami mia³em co do tego powa¿ne w±tpliwo¶ci
2). Milites Dei - za wytrzymanie naszego towarzystwa
3). Sztumska - za serdecznie przyjecie nas w obozowisku
4). Nadreñska - za wspania³± atmosferê na manewrach ³uczniczych i na bitwie oraz za... ¯O£D! NIGDY WAM TEGO NIE ZAPOMNÊ!
5). ¦l±ska - za zaproszenie na ucztê
6). I ca³a reszta - o których powinienem by³ tu wspomnieæ, a o których jak zwykle, czosnek, zapomnia³em
PYRYYY!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.