A ja bym prosil o kwestie dotyczace bezposrednio Grunwu a nie sugestii i propozycji, prosze o wykasowanie mojego i wczesniejszych postow, lub przesuniecie ich do dzialu uzbrojenie, gdyz sa strasznie nie na temat
Nara
Podpisuje siê pod apelem Cedrica aby przesun±æ offtopic a props tarcz do dzia³u uzbrojenie.
Pozdrawiam
Mam ma³e pytanie odnosz±ce siê do selekcjonowania pancerzy przed bitwa. Rozchodzi mi siê o wymagane os³ony na lokcie, bowiem nie zamierzam zakladac lewego nareczaka pod moja duza tarcze. Czy dzieki temu ktos moze sie do mnie przyczepic? Przez ten regulamin sam juz nie wiem co mi oficjanie wolno :/
Bêdê jecha³ z Pojezierza Drawskiego (Z³ocieniec) na Grunwald.
Mogê zabræ 8 osób + baga¿ do przyczepy
0-691-394-992
[size=18]
Zamieszczam informacje od organizatorów
CYTAT
S± to wspólne rozwa¿ania z dowódcami chor±gwi dotycz±ce bezpieczeñstwa, justycji i niektórych zasad na polu "Bitwy Grunwaldzkiej"
Niew±tpliwie wszystkie s± wa¿ne, jednak my¶lê, ¿e warto by³o by wyszczególniæ punkt dotycz±cy bezpieczeñstwa i oznaczeñ wypadku. Pewnym novum jest te¿ miejsce nazwane "¯£OBKIEM", gdzie maja byæ odprowadzani ludzie nie przestrzegaj±cy regulaminów w czasie bitwy.
W sobotê 03.07.2004 ostatecznie zostan± zablokowane wpisy na "listê Grunwaldzk±".
Osoby i grupy, które nie znajd± siê na niej zapraszamy na Grunwald jako turystów.
Nie znajd± one miejsca biwakowego na terenach "Chor±gwi Grunwaldzkich", ani te¿ na terenach przyleg³ych oddanych w zarz±d organizatorom bitwy. Tym bardziej nie bêd± mog³y wzi±æ udzia³u w bitwie. Prosimy osoby te, aby nie stwarza³y niepotrzebnych k³opotów i nie dodawa³y nam obowi±zków porz±dkowo - organizacyjnych.
Osoby wskazuj±ce swoimi wypowiedziami, ¿e nie akceptuj± regulaminów ustalonych i spisanych przez organizatorów i zak³adaj±, ¿e nie bêd± ich przestrzegaæ
(np:Czy to znaczy, ¿e tylko drewniane? U¿ywam i posiadam metalow±. Chyba jury przed bitw± nie bêdzie siê plu³o o to do mnie? - i dalej ta sama osoba - Hehehe... wiele niedorzeczno¶ci ju¿ mine bawi³o w regulaminie, ale teraz ju¿ ryczê ze ¶miechu. Ciekawym tylko co komu przeszkadzaj± takie tarcze? S± nieporêczne i ciê¿kie, ale to tylko zmartwieniem u¿ytkownika powinno byæ... ), bêd± wykre¶lane z listy uczestników Grunwaldu. Je¿eli nie docieraj± inne argumenty, to mo¿e najprostszym bêdzie "nie bo nie"
Dziêkujê
Krzysztof Górecki
Ustalenia z dowódcami z dnia 12.06.2004
1. Czwartek wieczór spotkanie Dowódców, Jagie³³y, Wielkiego Mistrza i Miecznika.
2. Sobota trzy godziny po bitwie spotkanie j.w. w celu podsumowania bitwy i wyja¶nienia ewentualnych nieporozumieñ.
3. Oznaczenie wypadku – rannego:
• Otwarta d³oñ wysuniêta do przodu – w tej strefie nie walczymy, wyprowadzanie poszkodowanego, lekko ranny.
• Pomarañczowy proporzec – sygna³ówka,- wezwanie noszowego lub wskazywanie miejsca powa¿niejszego wypadku. Sygna³ówkê tak± bêdzie posiada³, ka¿dy adiutant lub chor±¿y w ka¿dej chor±gwi.
• Wezwanie karetki do bardzo powa¿nego wypadku,- przez krótkofalówkê.
• Zaatakowanie powy¿szych zdarzeñ, karane bêdzie natychmiastowym wykluczeniem z bitwy, a w uzasadnionych wypadkach dalej id±cymi konsekwencjami
• Dowódca chor±gwi ma obowi±zek udzielenia wsparcia wydarzeniu.
4. Identyfikatory.
• Ka¿dy uczestnik bitwy bêdzie posiada³ numerowany identyfikator: walcz±cy, chor±¿y, adiutant, goniec, ³ucznicy, kanonierzy, markietanki, strzelcy – osoba nie posiadaj±ca identyfikatora, zostaje usuniêta z pola bitwy. Dowódcy zobowi±zali siê za wy¿ej wymienione identyfikatory zebraæ od uczestników po 3 z³. (trzy z³ote).
• Numerowane identyfikatory bêd± równie¿ posiadali justycjariusze, koszt w/w pokryj± organizatorzy.
5. Miecznik i justycjariusze
• W sk³ad s³u¿b Miecznika wchodz± Miecznik i wspomagaj±cy go „Zastêpcy – Doradcy” zwani dalej „Grup± Miecznika” oraz justycjariusze.
• W obozach o porz±dek dbaj± dowódcy, w razie problemu,- intruza, na polecenie dowódcy doprowadza siê do organizatorów. W innych wypadkach organizator porozumiewa siê z dowódc±.
• Poza terenem obozu chor±gwi, „Grup± Miecznika” justycjariusze doprowadzaj± sprawcê do organizatora.
• Justycjariusze na czas „Dni Grunwaldu” maj± obowi±zek noszenia identyfikatorów.
• Miecznik umawia siê z dowódcami chor±gwi na pi±tek, na okre¶lone godziny w celu przegl±du i konsultacji dotycz±cych uzbrojenia,.
• Przed bitw± „Grupa Miecznika” ustanawia dwie „bramki”, na których ustawia justycjariuszy. „Grupa Miecznika” wraz z Dowódc± okre¶lonej chor±gwi dokonuj± ostatecznego przegl±du uzbrojenia. Osoba dopuszczona przechodzi przez „bramkê” na pole bitwy.
Wyznaczony justycjariusz spisuje i odbiera broñ nieregulaminow±, która
przechowywana bêdzie na czas bitwy w miejscu wyznaczonym przez Organizatorów i
„Grupê Miecznika” w przechowalni „¿³obek” ( tam te¿ po bitwie mo¿na j± odebraæ).
Osoba mo¿e odmówiæ oddania broni, jednak jest to równoznaczne z nie wpuszczeniem
jej na pole bitwy.
• Na polu bitwy justycjariusz ma prawo:
Nakazuje uzupe³niæ brakuj±ce uzbrojenie ochronne (w razie jego chwilowego odpiêcia siê). W razie braku odprowadza do przechowalni „¿³obka” na pozosta³y czas bitwy.
Za nieprzepisowe ataki odprowadza do przechowalni „¿³obka” na pozosta³y czas bitwy
Za przemycon± nieregulaminow± broñ odprowadza do „¿³obka” na pozosta³y czas bitwy
Za nieposiadanie identyfikatora odprowadza do „¿³obka” na pozosta³y czas bitwy
• W trakcie bitwy dowódca ma obowi±zek pomóc justycjariuszom zwracaj±cym siê o pomoc.
• Dowódcy chor±gwi w sprawie porz±dku maja obowi±zek wspó³pracowaæ z organizatorami i Miecznikiem.
6. Próba Generalna przeprowadzona bêdzie od momentu zbiórki przed obozem g³ównym i wyj¶cia w pi±tek.
7. Na polu bitwy przed bitw± mog± znajdowaæ siê tylko kanonierzy (posiadaj±cy identyfikatory) i justycjariusze.
8. Zbiórka przed bitw± o godzinie 13.00 przed obozem g³ównym. 13.15 wymarsz na pole bitwy w dwóch kolumnach.
9. Za zorganizowanie wymarszu odpowiedzialni s±:
• Kolumna polska - Rafa³ Trzaskowski dowódca Chor±gwi Krakowskiej
• Kolumna krzy¿acka – Zbigniew Juszkiewicz dowódca Chor±gwi Wielkiego Mistrza
• Osoby spó¼nione, bez dowódcy chor±gwi nie bêd± wpuszczone na pole bitwy ( o wpuszczeniu takiej osoby decyduje miecznik i dowódca chor±gwi)
10. Na polu bitwy nakazane jest pos³uszeñstwo wobec wszystkich Dowódców Chor±gwi.
11. Dopuszczaln± ilo¶æ markietanek ustalono na 1:10 walcz±cych, kanonierów, czy te¿ ³uczników. Markietanki na pole bitwy wchodz± razem ze swoimi chor±gwiami, ka¿da z nich posiada identyfikator oraz zielon± (¿ywa; najlepiej zieleñ wiosenn±) wst±¿kê na ramieniu. Wst±¿ki prosimy sporz±dziæ we w³asnym zakresie. Zadaniem markietanki jest podawanie wody, a nie robienie zdjêæ.
12. Na czas bitwy dowódcy ustalaj± warty na terenie swoich obozów.
kto bedzie na grunwaldzie wczesniej niz poniedzia³ek 12?
" Otwarta d³oñ wysuniêta do przodu – w tej strefie nie walczymy, wyprowadzanie poszkodowanego, lekko ranny.
• Pomarañczowy proporzec – sygna³ówka,- wezwanie noszowego lub wskazywanie miejsca powa¿niejszego wypadku. Sygna³ówkê tak± bêdzie posiada³, ka¿dy adiutant lub chor±¿y w ka¿dej chor±gwi.
• Wezwanie karetki do bardzo powa¿nego wypadku,- przez krótkofalówkê "
Miejmy nadziejê, ¿e takie rzeczy nie bêd± potrzebne na Grunwaldzie.
Ale Postarajmy sie je zapamiêtac a nie :
- chopaki oni nie maja broni uraaaaaaaa...
Widzê, ¿e kto¶ z naszego Bractwa nie¼le namiesza³ w sprawie tarcz.
Oficjalne stanowisko na ten temat Bractwa z Nidzicy jest takie,
¿e zasady ustanowione przez organizatorów s± po to aby je
przestrzegaæ i nie zamierzamy ich ³amaæ. Je¿eli nie ma byæ metalowych
tarcz, to ich nie bêdzie.
Niektóre punkty m±g± siê wielu niepodobaæ ale to nie zwalnia od ich przestrzegania.
To nie ja jestem organizatorem wiêc muszê siê podporz±dkowaæ
i to bez gadania.
Uwa¿am, ¿e dyskusja na temat regulaminu jest bezcelowa,
o tym co wolno co nie niech dyskutuj± ze sob± organizatorzy
a nie potencjalni uczestnicy.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(qbarycerz)
Hehehe... wiele niedorzeczno¶ci ju¿ mine bawi³o w regulaminie, ale teraz ju¿ ryczê ze ¶miechu. Ciekawym tylko co komu przeszkadzaj± takie tarcze? S± nieporêczne i ciê¿kie, ale to tylko zmartwieniem u¿ytkownika powinno byæ...
nie dokoñca metalow± tarcz± mo¿na zrobiæ komu¶ nawet nie umy¶lnie krzywdê.
Mówiê tu om uszkodzeniach rantów które wcze¶niej czy pó¼nije zawsze s±. Ja mam tarczê trójk±tn± drewnian± 3x4mm sklejki i jestem zadowolony a ranty mam zabezpieczone grób± skór±. tarcza jest bardzo lekka a jednoczesnie wytrzyma³a i bezpieczna.
a tak wogóle - jedzie ktos z Torunia/okolic jakims w³asnym srodkiem transportu? bo nie mam sie z kim zabrac (dwie osoby + bagaze). oczywiscie jakas zrzutka na koszty transportu itepe.
Jade na Grunw 16.07 rano z Marek pod W-wa, zabiore 1 mila, kulturalna osobe (tzn. nie palaca i nie uzywajaca slow ogolnie uznanych za obrazliwe) za dorzucenie sie do kosztow paliwa, a ze mam samochod na gaz, to bedzie to ok. 30 zl. Ewentualnie wezme 2 takie osoby, o niewielkich wymiarach, wtedy koszt wyniesie po 15 zl od glowy lub bialoglowy
UWAGA!
W przypadku gdyby zapowiadany byl deszcz na caly weekend, wtedy na 50 % nie bede jechal.
to moze mi chociazby kto¶ podpowie - jak bezbole¶nie dojechaæ na Grunwald z Torunia?
Palcem po mapie, tylko ostroznie zebys opuszka nie otarl.
Ewentualnie jest taki sprytny adres
http://www.pkp.pl. Podopowiem, ¿e nie istnieje taka stacja jak Grunwald, ani tym bardziej Pola Grunwaldzieki, wiec trzeba wpisaæ Olsztynek. A stamt± PkS. Lin do rozkladu jest na stronie 12 tego tematu
.
Dropsy i lizaki power.
CEDRIC!!!!!! Ty z³o¶liwy b±ku!!!! NIe mo¿esz ch³opakowi normalnie wyt³umaczyæ!!!!
Widaæ, ¿e a¿ siê pali do wyjazdu, ¿e jest nowy i nieopieprz...wróæ! nieopierzony a ty siê jeszcze z niego na¶miewasz!!! SROM! (w sensie wstyd-zaznaczam, ¿eby nie by³o...).
Ale i tak ciê kocham (wiem, ze to wyznanie bêdzie mnie drogo kosztowa³o, ale co mi tam!!)
Witam
Nie chce zawracac glowy organizatorom pierdolami wiêc sie Was zapytuje szanowni bywalcy Frehy. Jestesmy mlodziutkim bractwem tak ze mrok nam z butow wylazi. Zanim sie wiec pokazemy gdziekolwiek oficjanie, wolimy pozwiedzac pare imprez (zwiedzanie bibliotek mamy juz czesciowo za soba). Czy jest wyznaczone jakies miejsce dla turystow ktorzy sa z daleka i chcieliiby przekimac sie pod swoimi niehistorycznymi namiocikami, w niehistorycznych (jeszce tylko w tym roku) ciuchach (sobota/niedziela)? Czy zostaje tylko widmo biegania po domach i dogadywania sie z miejscowymi tubylcami co do skrawka ziemi pod kilka namiotow?
Pozdrawiam
A propo czosnku, nie bylo to w kwesti organizatorow, a zawracania im glowy, jakby ktos zle zrozumial
Witam!
Stawiam du¿e piwo na wielkim G. osobie która pierwsza poda rozk³ad jazy PKS na trasie Olsztynek-okolica pól Grunwaldzkich, mile widziany rozk³ad na trasie Nidzica-okolice wielkiego G. Piwo bêdzie do odebrania we czwartek po moim przyje¼dzie, albo pó¼niej wedle ¿yczenia.
pozdrawiam
Seberius: "po drugiej stronie wzgórza" masz tzw czêsæ komercyjn±. Obok jest duzy teren wyznaczony na namioty dla turystów. Sympatycznie: trochê drzewek i ³±k. Tzn sympatycznie dopóki hip-hp nie zaczyna lecieæ z namiotów. Ale to taki urok obozu dla "turystów"...
Wielkie dzieki S³awomirze, ba³em sie juz ¿e moje zapytanie utonie w powodzi innych. Czy trzeba sie z kims kontaktowac w sprawie miejscowki (oplaty), czy jest to tylko kwestia dotarcia i zaklepania sobie terenu (samowolka na wyznaczonym obszarze)?
PS. Wszyskich ktorzy wypatruja nowinek grunwaldzich i wkurzaja ich takie tematy nie nawiazujace do samej bitwy, z gory prosze o wybaczenia i odrobine poblazliwosci
Jesli chodzi o transport na pola grunwaldzkie to z ostrody mozna dojechac tzw. Okejka (taki busik) ktora to kazdego dnia tyg. okolo godz 13 wyjezdza z placu przy ZSZ (niedaleko dworca PKP). Bilet kosztuje jakies 3.50... Nie wiem jak kursuje w weekend. Z olsztynka napewno tez jezdzi bo to ta sama firma...
Niestety nie mam obecnie mozliwosci podania dokladnych informacji...
Co do polaczen z Ostroda i Olsztynkiem to polecam www.pkp.pl (jak to juz zreszta zostalo wczesniej napomniane)
Witajcie !!!!!!!!
Koniecznie potrzebuje kontaktu (najlepiej nr telefonu) z osoba lub osobami z Opola ktore zajmuja sie przejazdem na Grunwald bardzo potrzebuje bo moj Kapitan mnie POKROJI
Pan/Pani Przesuñs³up proszony jest o kontakt w celu odebrania nagrody (piwo szt.1).
Ja mam pytanie - gdzie jest pole grunwaldzkie. Jak tam samochodem dojechaæ? z Olsztynka.
thank U from the mountain
Witam
Ja z czê¶ci± naszego oddzia³u bêd± ju¿ w sobotê na polach Grunwaldu ale reszta dotrze we wtorek. Dysponujemy busem (7 miejsc). Od ¶rody je¶li kto¶ bêdzie siê wybiera³ na Grunwa np. przez Ostródê mo¿emy pomóc w transporcie. W razie potrzeby kontaktowaæ siê z Jurkiem pod nr tel. 0501 462 600.
Pozdrawiam
CYTAT(Poohatek)
Pan/Pani Przesuñs³up proszony jest o kontakt w celu odebrania nagrody (piwo szt.1).
Pan Przesuñs³up
A na jednym skoñczyæ siê nie musi
CYTAT
A na jednym skoñczyæ siê nie musi
Czytaj priva.
Witam
Mam pytanie do rutynowanych bywalców na Grunwaldzie. Jak ogólnie wygl±da sprawa z rzemie¶lnikami i ich kramami? Kiedy zazwyczaj przyje¿d¿aj±, co mo¿na nabyæ, po cenach wy¿szych czy ni¿szych od normalnych, kiedy najlepiej turysta ma siê pojawiæ, aby co¶ nabyæ? Konkretnie interesuje mnie zakup sprzêtu ³uczniczego. A mo¿e kto¶ zna konkretne osoby/firmy ww bran¿y, które maj± zamiar byæ? Z góry dziêkujê.
Info dla £êczyczan
Bety i Pakunki proszê przywoziæ domnie do godzinki 16 (najlepiej po 14)
Chudy przyjezdza po 16 pakujemy wszystko i z g³owy
Mój telefon 0503875387
Michal
Pilnie poszukujemy osob chcacych sie zabrac we wtorek rano na Grunwald (jest 4-5 wolnych miejsc) Jedziemy trasa Szczecin -> Grunwald
Prosze o pilny kontakt pod numerem: 609541110
w³a¶nie mam pytanko co do rzemi¶lników...
od kiedy bêd±? mam uszkodzone nózki p³ytowe (popêka³y paski) i niewiem czy zd±¿ê naprawiæ, jak co¶to chcia³ebym zd±¿yæ na miejscu, bêdê w ¶rode czy wtedy ju¿ bêdê móg³ znale¶æ kogo¶kto mnie obs³u¿y? i gdzie?
O ile ja wiem to czesc towarów pod Grunwaldem bywa o wiele tansza a czesc bywa o wiele drozsza. Trzeba sie orientowac w temacie aby niestracic a zyskaæ.
No kochani to do jutra
Sowa
ja nie potrzebuje nowych ... ja chcênaprawiæ stare....
<edit>
poradzi³em sobie :P troche mrocznie ale dzia³a
CYTAT(Tormentor)
kiedy najlepiej turysta ma siê pojawiæ, aby co¶ nabyæ?
Najlepiej dogadac sie z jakims nie-turysta. Zazwyczaj Ci poprzebierani maja troche taniej.
Witam
Szukam transportu z Wawy na Grunwald w czwartek. Kto¶ poratuje??
ps. Mam trochê baga¿y
.
Pozdrawiam
witam
za 20 minut wychodze z domu na pks... wieczorem wyjezdzam z legnicy i mam nadzieje, iz tym razem obedzie sie bez wypadkow, iz pogoda dopisze tak jak rok temu.
Kazdemu z was zycze aby wrocil do domuy caly i niepoobijany/poraniony/jako mankut
... abysmy bawili sie przednie w duchu zdrowej rywalizacji, przy piwie, miodzie i wesolych "mordach" :D
chyba nic wiecej nie pozostalo mi do powiedzenia.. plecak czeka, domowe wino, aparat - bedzie dobrze mosci bracia:)
z szacunneczkiem Brojek :>
Czo³em
wybiera sie ktos na Grunwald mo¿e z Olsztyna w pi±tek?
ano po pracy ja jadê z olsztyna, chcia³bym juz dzi¶ ze swoimi, no ale trudno
Je¿eli chodzi o po³±czenie z Ostródy do Grunwaldu to jest dobre o 15:30. Na PKS Ostróda tego nie znajdziecie, bo autobus jest z PKS Olsztyn (www.pks.olsztyn.pl). Najlepiej wysiadaæ w Stêbarku a nie w Grunwaldzie, bo jest bli¿ej na pole bitwy !
Witam
Istnieje mo¿liwo¶æ zabrania siê z VMS Wratislavi± na Grunwald busem - jest jeszcze ok. siedem miejsc wolnych. Wyjazd w czwartek o godz. 21. Szczegó³y pod telefonem:
607 283 289, prosiæ Gabi.
Pozdrowienia
Ala
Poszukujê ¶rodka transportu na Grunwald.Jestem dogadany z organizatorami ,bo bêdê sprzedawa³ rzeczy z gliny.Zanaczam,¿e mam do zabrania kilka paczek.Chêtnie dorzucê sie do kosztów transpotu.Moj adres - mradosz@op.pl lub telefon - 022 624 6101.
Ja mam jeszcze male pytanko.
Paru znajomych ty¿ siê wybiera w celach turystycznych jeno niezbyt im pasuje takie obozowisko. Nie wie kto¶, czy nie ma tam przypadkiem jakiego¶ przytulnego hotelu?
Ceny, telefony i istenienia tych placówek mog³y ulec zmianie, jednak¿e jeszcze jaki¶ czas temu wszystko by³o sprawne, wiê warto spróbowaæ:
-Schronisko m³odzie¿owe w Szkole Podst. w Stêbarku (2 km. od Pola Bitwy) tel (0 89) 647 22 20, cena 10z³ od ³ó¿ka
-O¶rodek wczasowy w Mielnie (7 km. od Pola Bitwy) tel. (0 89) 647 72 289, cena pokoju 1-osobowego 32 z³
-Gospodarstwo agroturystyczne "Plattówka" M. Platte ( 10 km. od Pola Bitwy) tel (o 89) 647 20 82, cena 60z³ od osoby
-Zajazd "Rancho", Rychnowo, 14-106 Szydlak (15 km. od Pola Bitwy)
Pewnie w tym roku znajdziesz co¶ wiêcej...
Witam
Mam pytanie (moze troszke pó¼no - ale próbuje) Czy wybiera sie kto¶ z Lublina na Grunwald jako turysta - ja chêtnie pojecha³abym swoim autem ale samej zupe³nie mi sie to nie op³aca - wiêc je¶li jeszcze znalaz³by sie jakie¶ chetne 2-3 osoby to koszta podró¿y by³y s±dzê ca³kiem do przyjêcia -( mam samochód na gaz)
kontakt najpewniejszy ze mn± - mailowy lub na GG lub na nr telefonu (81)526 25 88
Tillia
Dziêkujê uprzejmie qborycerzu
Chyba jutro wpadnê na Grunwald. Zobaczê jak sobie radz± moi "potomkowie"
¯yczê powodzenia. Uwa¿ajcie na siebie!! S³awa!
W³a¶nie widzia³am relacjê z bitwy - kogo¶ znie¶li z pola...
Czy wiecie kto to by³?
Grunwald, Grunwald i po grunwie
Towarzysko impreza wypadla swietnie, sama bitwa serdecznie sie rozczarowalem (scenariusz, lightowa walka). Za to sytuacje jak "mojdoj" czy domino przed manewrami choc po czesci rekompensuje marna inscenizacje.
pozdrowienia dla wszytskich mieszkancow hobbitonu
Rabarbar!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.