Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bitwa pod Grunwaldem (Grunwald) -> 17 lipca
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Nivelis
Grunwald nie zawiód³ moich oczekiwañ, bo je¿d¿ê tam dla ludzi i klimatu jaki jest w obozie. Budowa i ¿ycie obozowe to co¶ na co czekam ca³y rok.
W tym roku by³o ¶wietnie! Od prostych spraw jak wspó³ne posi³ki czy praca, przez warsztaty (dziêki za tañce!!! Dzwoneczek jest urocz± nauczycielk± ;) ) po imprezy i zbyty na g³êbokim relaxie. Zwieñczeniem by³a wspania³a uczta!

Bitwa - no có¿ to jest INSCENIZACJA! Scenariusz móg³by byæ bardziej dopracowany, ale nie by³o ¼le bior±c pod uwagê liczbê walcz±cych (manewry). Brakowa³o szar¿y.
Co do walki to chwa³a ¦l±skiej za zdroworozs±dkowe podej¶cie i kulturê.
Co do niewy¿ytych, ¿±dnych walki - mo¿na by³o siê wyszaleæ na manewrach i prywatnych sparingach. Po wypadkach z zesz³ego roku bardzo dobrze ¿e tym razem by³o lightowo. Identyfikatory - i bardzo dobrze, dziêki temu nie by³o niedomówieñ czy przypadkowych berserkerów, a tak¿e ustalania kto tak naprawdê zawini³ - czy ten w kapalinie czy ten drugi, bo jeden widzia³ to drugi tamto.
I tak mimo identyfikatorów i kontroli sprzêtu by³y ró¿ne akcje , np. Osa od nas ma ¶lady na he³mie od ostrej broni, a s³ysza³em te¿ o he³mie z du¿± dziur± k³ut±...

Brawa dla ch.Mazowieckiej Sola, to re-enacting jaki warto na¶ladowaæ.
W naszej Podolskiej te¿ by³o nie¼le. Ogólnie poziom powoli ro¶nie.

Domino i inne akcje na manewrach - hehehe prze¶cigali¶my siê w wymy¶laniu coraz ciekawszych akcji, kiedy powali³a nas ¦l±ska, w której pierwszym szeregu sz³a grupa osób w tunikach wzorowanych na justycariuszy z g³ówk± playboya, a kiedy by³o 'zwarcie' ca³y szereg powita³ nas kwiatami :D

Co do pogody - to przecie¿ by³y chmury znad Mordoru mad.gif
Pozdrowienia dla wszystkich nios±cych pier¶cienie, którzy nas odwiedzili (chyba 3 ich by³o :P)

Koñcz±c - Podole rox, chwa³a Wielkiemu S³oñcu! Brzychcy i reszta - dziêki Wam d³ugo nie zapomnê tego wyjazdu!

JAK WYSOKO ¦WIECI S£OÑCE?
TAK WYSOKO! TAK WYSOKO! TAK WYSOKO!
Shiryu
Moim zdaniem scenariusz bitwy by³ tragiczny (mówiê o ³ucznikach Oli Ludwiczak). Organizatorzy zapewnili wprawdzie pacynki (5 sztuk) - i co z tego? We czwartek zapowiadali nam 10 (sic!!) salw. W pi±tek na próbie generalnej - 7... A w sobotê dali¶my 4 anger.gif . Trzy razy - ze skrzyd³a mazowieckiej, zanim salwy z armat (crazy.gif) nas stamt±d nie przegoni³y. Pó¼niej ustawili nas ty³em do publiczno¶ci przy barierkach, dali raz wystrzeliæ i... Stali¶my tak do koñca bitwy. A przed nami defilowa³y kolejne odwodowe chor±gwie krzy¿ackie angsad.gif - nic tylko strzelaæ bigsmile2.gif (a jeszcze by³o czym mad.gif)
Micha³ z Koñczewic
eee anger.gif ULTRASY anger.gif wyluzujcie z tym ci±g³ym zarzucaniem komu¶ mroczno¶ci! rant.gif

mam nadzieje ¿e kiedys Wam sie to znudzi- chyba ¿e to Wasze nêdzne hobby angsad.gif

mam wiêkszy szacunek dla kogo¶ kto stara sie kompletuje zbroje
nawet fantastyczn± hehe
ni¿ dla kogo¶ kto lata w ultra-pedalskim kapelusiku i krytykuje wszystkich woko³o grrr

dajcie sie ludziom pobawiæ, nacieszyæ bo o to chyba w tym wszystkim chodzi! bigsmile2.gif

respect respect respect respect respect respect respect respect respect respect
£azarz
Salve Fratres!
Martinie, Kuba nie dosta³ uderzenia tarcz± w szczêke. Mam pro¶be do Ola, który pomaga³ mi po buhurcie jak i w dzieñ wyjazdu, przy wiadomym ci zaj¶ciu na drodze:
OLO PILNIE SKONTAKTUJ SIÊ ZE MN¡!! TEL. 604053373

Pozdrawiam Grzegorz
Ptack
zachowujecuie siê jak baby.

Co robicie na Grunwie, to wasza sprawa. Czy siê bêdziecie bawiæ dobrze, czy ¼le zale¿y od was. ja siê najlepiej bawi³em sprzedaj±c dla Lutoma miody.

na koniec ma³e pytanko....jak 20 m³odzieñców z bojówki Pana Koczkowskiego przysz³o do obozu, gdzie pêdzlowa³em miody, w kilku powiedzieli¶my "ko ko ko ko ko kooooo"

Który¶ z tych mi³ych panów wyra¼nie zaanga¿owany emocjonalnie w KLIMAT, powiedzia³ w naszym kierunku - "zamknij tê mordê, pajacu...". Sta³em tam ja, Adams i Alex...

mam pytanie: czy autor tej wypowiedzi mo¿e mnie o¶wieciæ do kogo konkretnie wypowied¼ by³a skierowana? Bo Alex mówi, ¿e do niego, a ja uwa¿am, ¿e do mnie. Ja chcê byæ bardziej trendy i glamour, st±d w ramach bycia na fali chcia³bbym, ¿eby to ten m³ody cz³owiek tak niemi³o potraktowa³.
Wicher
Ptacku! z przyjemnoscia Cie oswiece! powiedzial to Hubert z BRE i bylo to skierowane do tego z Was, ktory gadal bardziej i ciskal bardziej debilne uwagi.
Sfoja droga masz szczescie, ze nikt Cie nie poznal... sam rozumiesz, ludzie od nas raczej Cie nie lubia... dunno.gif Sam stalem obog rzeczonego Hubsona i pewnie tez bym rzucil Ci pare cieplych slow... doprawdy, wielka szkoda...

przyszlismy tam w waznej sprawie i bylismy w podlych humorach wiec nie zrozumielismy Waszych subtelnych dowcipasow.

Olek!! Wiem, nie dalem Wam wyboru bum.gif !! Dzieki Checiniaki!!!
Trollsky
wszyscy ktorzy byli wiedza jak jest, getro superstar i mrok jest zjawiskiem spolecznym i walka z tym jest jak z wiatrakami bezsensowna bigsmile2.gif

oto dowod jak bylo mrocznie devil.gif
Trollsky
zapomnialem ze tutaj zwykly smiertelnik nie moze zalanczac plikow
oto link

http://centrum.gliwice.pl/~cihy/mrokk.JPG
Evan
Wiem ¿e to w sumie pytanie dziwne jak na dzieñ po imprezie ale czy kto¶ wie kiedy bêd± jakie¶ fotki i gdzie bêd±? a mo¿e kto¶ ju¿ ma?? :)
Marek Hilgendorf
Hehe. Teraz moja kolej. Bawi³em siê ¶wietnie...choæ w nocy z czwartku na pi±tek nasz najzacniejszy s±siad, kozio³ Izydor (zwany pieszczotliwie Izzym) da³ siê nam we znaki meczeniem, ale mia³ tak satanistyczny wygl±d, ¿e siê stwora po prostu wystraszy³em!!!!
Bitwa....hmmmm- pamiêtajmy, ¿e to inscenizacja-mordowaæ to ja siê wolê na turniejach typu I³¿a, gdzie znam ka¿dego uczestnika. Zreszt± ja nie narzekam- ze S³upami Giedymina bi³o siê fantastycznie (Stachu-dziêki!!!), kulturalnie, bezpiecznie i honorowo. Na próbie dok³adnie ustalili¶my jak chcemy siê biæ- i wszyscy siê tego trzymali. By³o i straszno i ¶miesznie-ale dziêki temu nie ba³em siê zaatakowaæ sam 3 ludzi, bo wiedzia³em, ¿e mnie nie zmasakruj±. Dziêkujê te¿ "Rudym Kociakom" za fantastyczne i jajcarskie potyczki.
Czego mi tak naprawdê (i jedynie) brakowa³o to jakiego¶ porz±dnego koncertu- w zesz³ym roku Kowalski i Drollsi stworzyli cudn± atmosferê.
Kolejne podziêkowania dla wiary ze ¦l±skiej (ale mnie Wotawa za to wyczosnkuje...hehehe) i Nadreñskiej za to, ¿e nas tak wspaniale ugoszczono.
Przepraszam te¿ wszystkich, którym odebra³em apetyt kawa³em o ma³¿y....

I szczególnie dziêkujê Kaltmanowi- Tomaszu jestem z ciebie dumny!!!

A jak siê komu¶ tak na Grunwie nie podoba, to niech nie je¼dzi- i szlus!!!!!
Hever
Witam!
To by³ mój pierwszy Grunwald. W bitwie nie bra³em udzia³u wiêc nie moge siê wypowiadaæ walka.gif . Reszta bardzo mi siê podoba³a. Bardzo dobrze przygotowany obóz historyczny (szczególnie Podolskiej crazy.gif Tak wysoko!), dobra atmosfera itp. Z tego co s³ysza³em w 2003 by³y koncerty kapel ¶redniowiecznych itp. a w tym roku nic. Plan imprezy zosta³ niespe³niony. Ale mimo wszysto by³o git respekt.gif

P.S. Bym zapomnia³ o biesiadzie pe³nej dobrego jedzenia pat.gif .
Kwas
witajcie!
teraz moje 3 grosze! chcialem podziekowac wszystkim ktorzy jechali po justycarach ja dotad 4lat bylem walczacy, w tym roku jednak z wlasnej nieprzymuszonej woli zastale justycarem. i szlak mnie trafia jak slysze(czyltam) ze justycarzy to bebile kretyni ku... suk...! ludzie! nie bylismy w stanie wychwycic wszystkiego, a co do dopuszczania i niewpuszczonych to mielismy instrukcje ktore staralismy wylonac jak najl;epiej potrafilismy. wszyscy z was przeszki przeglad dzien wczesniej i wiedzieli kto wyjsc moze.
czepiano nas sie rowniez za to ze bylismy nieopancerzeni. to nie do nas tytlko do organizatorow. pozatym z tego co pamietam to justycarzy nigdy nie bylii pancerni na grunwie. a przy.. sie do ludzi ktorzy staraja sie zapewnic bezpieczenstwo(pomagac walczacym) jest szczeniactwem!

zgadzam sie ze grunw w tym roku byl dziwny, panowal marazm... ale to my powinnismy sami sobie cos organizowac
pozdrowienia dla ludzi taneczny bardzo mile warsztaty dzieki wielkie
KWAS
Gregor
CYTAT(Jakub zwany garbatym)
Witam

. Choæ zapewne krêcê sznur na w³asn± szyjê  :? , to powiem, ¿e obozowi Chor±gwii Konrada Bia³ego brakowa³o baaardzo du¿o. Ogromna ilo¶æ plastikowych namiotów typu iglo i ludzie biegaj±cy w cywilnych strojach a¿ do pi±tku (choæ przyjechali o wiele wcze¶niej)  sprawi³o, ¿e przechodz±c przez czê¶æ obozu bez historycznych namiotów czu³em siê jakbym przechodzi³ przez przystanek woodstock anger.gif Po tych wszystkich ¶l±skich wiecach liczy³em na lepszy poziom (sprzêt, stroje). Sam nie uwa¿am siê za alfê i omegê, ale s±dzi³em, ¿e pewne mroczne patenty ju¿ dawno odesz³y w zapomnienie...  

No coz, przykro to slyszec. Duza liczba plasitkowych namiotow spowodowana byla pewnie tez tym, ze bylo duzo ekip mlodych, ktore wlasnego namiotu jeszcze nie maja, w tym jest moja ekipa. Bractwo z Opola mialo dosc duza reprezentacje i nie sposob by ich bylo pomiescic w historykach. Namiotow historycznych nie bylo przeciez tez tak malo, plastiki zajmowaly tylko dolna czesc obozu... co do ludzi ktorzy chodzili w cywilkach... caly czas ktos do nas dojezdzal i stad te cywilki... ostatni obozowicze przyjechali jeszcze w piatek po poludniu i zanim sie rozibli z namiotami to byli w cywilkach... ja bylem od czwartku rana, przyjechalismy kolo 5 i o 7-8 bylem juz w stroju...
Kokosz79
Witam drogie siostry i bracia.
Mam kilka spostrzenieñ które mnie nasz³y po powrocie :
Jak co rok, coraz to mniej ludzi konkretnych omija ta impreze a przybywa coraz to wiêcej mroków.
I faktycznie racje maja ci, co nie przyjerzdzaj±, bo impreza poza mo¿liwo¶ci± spotkania paru funfli i mo¿liwo¶ci± pohandlowania nie reprezentuje sob± nic.
Fakt faktem zawsze jest dobra zabawa, ale to tylko dlatego ze sami sobie ja robimy.
I nie mo¿emy wymagaæ cudów od organizatorów, bo oni niewiele mog±, a mo¿e nie chc±, bo mo¿e maja dosyæ wieszania psów na nich, ¿e nie by³o tego i tamtego. Pytanko postawmy sobie, co my zrobili¶my aby by³o lepiej.
Bitwa jak zwykle marnawa chyba, ¿e ka¿dy sam sobie zapewni³ dobry fan.
Jak zwykle by³o s³ychaæ przechwa³ki kto to jest najlepszy i wogle a pó¼niej to ze go pobili , no i ze oni nie walczyli fair itp. Justycjarjat na bitwie jak zwykle da³ ca³a, ale co mog³o 40 bogu ducha winnych ch³opców co nie maja pojecia o walce, oczywi¶cie nie zabrak³o wyj±tków w tej kwestii.
Oczywi¶cie padn± pewnie opinie, ¿e pi±tkowy bohurt to straszna masakra i rze¼nia ale jak zwykle to bzdury. Prawda jest taka ze wcale nie by³ hardkorowy (w zesz³ym roku i dwa lata temu to by³y jadki) a wypadki by³y spowodowane tylko tym i¿ wpuszczano ludzi niedostatecznie dozbrojonych i z niebezpiecznym uzbrojonym a ludzie którzy tego rzekomo pilnowali nie reagowali na wszelkie sugestie i pro¶by.
_KOBOLD_
Witam !!
Luzdzie piszecie o tym ze walka by³a za lajtowa ze to ze tamto ...... przypomnijcie sobie jak niektórzy z was krytykowali grunwald za oszo³omstwo i barzarkerów .Mi osobi¶cie Grunwald 2004 sie podoba³ i to niekoniecznie ze wzglêdu na sam± bitwe ale na ludzi .
Serdeczne podziêkowania dla ludzi z Krakowskiej za walke i wspólna uczte ,naprawde mi³o sie przeciwko wam walczy³o jak i potem mi³o sie pi³o bigsmile2.gif . Jedynym minosem moze byæ pogoda ale to minusem nieistotnym.
pzdr dla Ptacka i AdamSa
Marcus Aurelius Carnifex
A ja jestem zadowolony icon_cool.gif

Pojecha³em tam po to ¿eby siê spotkaæ ze znajomymi i pohandlowaæ. Uda³o mi siê obie rzeczy wykonaæ. Tak wiêc organizator spe³ni³ moje wymagania cool.gif

Co do "lekkiej" bitwy to raczej bym jej tak nie nazwa³. Bitwa by³a kulturalna. A jak kto¶ chcia³ siê poruszaæ to wystarczy³o wbiæ siê w oddzia³ przeciwnika i by³o weso³o bum.gif . Bardzo przyjemna i kulturalna potyczka ze ¦l±sk±. Pad³em dwa razy. Raz pod gradem ciosów - oczywi¶cie kontrolowanym. Drugi raz na koniec bitwy z wyczerpania cool.gif . Nie ma to jak pierwszy szereg bum.gif . A brak koncertu a¿ tak mi nie przeszkodzi³ - sami sobie ¶piewali¶my chat.gif .

Pa

I pozdrawiam wszystkich przyjació³ i tych innych.
Kinia
Witam!!

To y³ mójk pierwszy Grunwald i szczerze powiedziawszy nie spe³ni³ moich oczekiwañ. Do mroków nie mogê sie czepiaæ bo sama jestem jeszcze w tym stadium, ale niektórzy ludzie przesadzali...Do bitwy sz³am jako ³ucznik po stronie Polskiej i bardzo mnie zmartwi³o, ¿e organizatorzy o nas zapomnieli. Rozumiem, ¿e wychodzili¶my po raz pierwszy ale skoro ju¿ pozwolili na to by¶my byli wiêc o co chodzi? Jak mogli zapomnieæ? Bitwa by³a totalnym lightem i w sumie to odebra³a mi smaki by próbowaæ wyj¶æ za rok jako blacharz...Z drewnem te z by³ masa problemu...Z toyami to samo...Je¶³i praw± jest to co s³ysza³am o Grunwaldzie wcze¶niej to wychodzi na to,¿e robi siê miejscem spotkañ rycerskich. I popijaw. I tyle. A nie miejscem s³awetnej bitwy. Ale co¿. Dobrze, ¿e taka impreza istnieje, byleby tylko w komercje nie popada³a...

Pozdrowienia dla oddzia³u w którym by³am i dla przeuroczego dowódcy, który nami drygowa³:P Buziaki!! (dobry ³uk jest jak kobieta:P - chyba wy³±czy³abym z tego jedna pani±:P)Masa buziaków dla Excalibura(Hubson, Jasiek, Edyta, Ula,i caaaa³a reszta:P) i reszty mazowieckiej (z g³ównym uwzglêdnieniem Ja¶minów i Chêcin), (MORDOR!!!!!)
dla Kruszynki i Puszka:P. Dla wszystkich rzepakowców. I dla wszystkich o których zapomnia³am a bardzo przjemnie sie z nimi bawi³am:P
Jakub zwany garbatym
CYTAT
co do ludzi ktorzy chodzili w cywilkach... caly czas ktos do nas dojezdzal i stad te cywilki... ostatni obozowicze przyjechali jeszcze w piatek po poludniu i zanim sie rozibli z namiotami to byli w cywilkach...

chodzi³o mi raczej o tych, co przyjechali na pocz±tku tygodnia, a do samego pi±tku biegali w normalnych ciuchach

pozdrawiam
Peruk
Moim zdaniem najlepszy Grunwald na jakim by³em smile.gif

Pewnie dlatego ¿e wyci±gnêli¶my wnioski z lat wcze¶niejszych, dziêki czemu stworzyli¶my ca³kowicie samowytarczalny, full/wypas/koszer/aj waj obóz, gdzie a¿ mi³o by³o pobyæ. Zajêæ dla niewalcz±cych by³a ca³a masa, wiêc nikt raczej siê nie nudzi³. Atmosfera by³a ¶wietna i dawno nie bawi³em siê w takim fajnym klimacie.

Bitwa by³a taka jaka mia³a byæ. Czyli lightowa, inscenizowana i przeprowadzona w duchu wspó³pracy, a nie udowadniania czego¶ za wszelk± cenê. Jak kto¶ chcia³ siê wyszaleæ, móg³ i¶æ na bohurt i bojówkê.

PODZIÊKOWANIA

1.Przede wszystkim dla wszystkich mieszkañców Bagnittonu (nie ma sensu wymieniaæ bo lista by³aby zbyt d³uga) - Za to ¿e na ka¿dym kroku pokazywali ¿e wystarczy chcieæ... icon_cool.gif

2. Dla Nadreñskiej - za to ¿e nie nili po wiankach tak jak prosili¶my bigsmile2.gif (nasze Panie powiedzia³y nam ¿e jak który¶ wróci bez wianka, to dopiero zobaczy co to jest prawdziwy ³omot bic.gif )

3. Dla wszystkich uczestników pi±tkowych manewrów (¦w. Jerzy, Podole, Nadreñska) - Za domina, pajacyki, falê i inne zabawy "oko³omanewrowe"

4. Dla "Obozu Weterana" Za ciep³e s³owa i mi³e towarzystwo

5. Dla "£azarzy" za szybk± medyczn± interwencjê w czwartkow± noc

5. Dla wszystkich których tu nie wymieni³em, a zas³u¿yli na moje podziêkowania

Reasumuj±c.
Moim zdaniem, impreza taka jak Grunwald, nie mo¿e opieraæ sie tylko na organizatorach. potrzebni s± jeszcze ludzie którym zale¿y by ci±gle podno¶iæ poziom, i ¿eby robic to dla siebie, nie ogl±daj±c siê na innych. Z duzym zadowoleniem zauwa¿y³em w tym roku ca³kiem sporo takich osób, i my¶lê ¿e je¿eli ta tendencja siê utrzyma, to mo¿e za kilka lat Grunv. zacznie przypominac imprezê która marzy mi siê juz od dawna.

Pozdrawiam
Peruk
Pavello
ech...wszyscy ciagle wymieniaja Pana Koczkodana ktory moim zdaniem spieprzyl sprawe.uruk-hai tak?wygladali troche jak nie z tej bajki...podobnie warty przy glownej bramie.nasteponym razem trzeba je chyba lepiej planowac bo kilku ludzi z excalibura chyba nie wie co tam sie robi.
kiedy na stronach(np. p.Bagrita) beda zdjecia?
Avlvs Pontivs Tavrvs
Kokoszu masz racje,bogurcik byl lajcikowy..na Ilzy byly bardzej wymagajace starcia.....
A strona Polska wypadla wedlug mnie ,naprawde zajefajnie,w porownaniu do poprzedniego roku(zwazywsze to ze przewaga przeciwnika byladosc znaczaca)i male sprostowania na bogurcie walczyli ukaraince ,a bialorusinow bylo zaledwie paru.......mioze stad taka roznica umiejetnosci????????
Jestem dumny ze moglem stac z wami wszystkim,!ramie w ramie,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chwala Wam!!!!!!!!
Chwala !!!!!!!!!!!!!!
Chwala!!!!!!!!!!!!!!
Andrzej Siejeñski
Witam
No i po moim pierwszym Grunwaldzie. Spotka³em znane mi ju¿ osoby i pozna³em kilka nowych (pozdrowienia dla wszystkich).
Najbardziej w pamiêci zapadnie mi chyba to, ¿e jeden z moich ludzi nie¶wiadomy tego z kim rozmawia objecha³ dowódcê chor±gwi za palenie w obozie (przez subtelno¶æ nie powiem o kogo chodzi smile.gif). Oboje byli lekko zaszokowani tym „spotkaniem” (a ja mia³em niez³y ubaw smile.gif), ale porz±dek musi byæ.

I tyle mi³ego, poza tym raczej rozczarowanie.
Ciekawostk± dla mnie by³a moda na irokeza. Jedna z osób chodzi³a nawet w barwach wojennych. Mo¿e kto¶ mi wyja¶niæ jak siê zrodzi³ ten hm... przedziwny pomys³?
Te bezustannie bucz±ce krótkofalówki te¿ mogli sobie odpu¶ciæ, by³y jak by to uj±æ... wyj±tkowo pozbawione historyczno¶ci, podobnie jak okrzyki „Mordor”.

Bardzo irytowa³o mnie zachowanie ludzi, których jedynym zajêciem by³o wielbienie (24h/dobê) alkoholu i zachowywanie siê ³agodnie rzecz ujmuj±c niestosownie. Przyje¿d¿anie na turnieje w byle szmatach tylko po to aby chlaæ i kl±æ ile wlezie jest po prostu ¿enuj±ce (niestety bardzo powszechne).

Szokuj±cy by³ tez zestaw uzbrojenia. Garnki z klapkami, rogi i salady z „pancernikiem” na grzbiecie wzbudzi³y by zachwyt u milionów widzów ogl±daj±cych kolejn± super-szmirê-produkcjê Hollywoodzk±, ale na czo³owej „imprezie rycerskiej”, która powinien byæ Grunwald to chyba lekkie nieporozumienie. A skoro ju¿ przy mroku jestem to zapraszanie go¶ci z zagranicy i pozwalanie im na paradowanie w butach roboczych Katerpillara (o reszcie stroju i uzbrojenie nie wspomnê bo jeszcze mnie ciarki przechodz± na sama my¶l) tylko dla tego, ¿e s± go¶æmi z zagranicy to jakie¶ nieporozumienie.

Jako, ¿e moja przy³bica przyda³a siê bardziej komu¶ kto znacznie lepiej ni¿ ja wiedzia³ co robiæ na bitwie by³em ³ucznikiem i kiedy dowiedzia³em siê dzieñ wcze¶niej, ¿e nie mogê mieæ przy pasie miecza który wioz³em ze sob± przez ca³± Polskê kl±³em jak szewc. Jak siê pó¼niej okaza³o podczas sprawdzania sprzêtu przy wej¶ciu na bitwê kilku osobom jednak siê uda³o wej¶æ z broni± inn± ni¿ ³uk, natomiast jeden z justycariuszy dowali³ siê do mnie o puklerz: „bo mo¿na mieæ tylko jeden rodzaj broni” (to ju¿ chyba szczyt debilizmu). Pomijam fakt tego jak justycariusze byli ubrani.

Pozdrawiam i do nastêpnego razu, oby przyniós³ ciekawsze wspomnienia.
Nataniel
Zachar'
CYTAT(Kwas)
chcialem podziekowac wszystkim ktorzy jechali po justycarach ja dotad 4lat bylem walczacy, w tym roku jednak z wlasnej nieprzymuszonej woli zastale justycarem. i szlak mnie trafia jak slysze(czyltam) ze justycarzy to bebile kretyni ku... suk...! ludzie! nie bylismy w stanie wychwycic wszystkiego, KWAS

fakt jeste¶my tylko lud¿mi i nie wszystko widzimy, ale:
1:stoj±c w tym rokuw w artylerii polskiej widzia³em jak kto¶ (czerwona tarcza, czerwona przewszywka) masakruje buzdyganem przeciwnika, a obwieszony aparatami justycjariusz obok robi zdjêcia
2: widzia³em te¿ che³m Adriana z P³ocka pekniêcie dzwonu od czo³a, dziura z ty³u i wgniecenia od ewidentnie ostrej broni - co¶ chyba jest nie tak anger.gif anger.gif anger.gif
poza tym wielkie podziekowania dla Excalibura i reszty ludzi tworz±cych chor±giew mazowieck± dziêki którym zosta³ stworzony niepowtarzalny klimat obozowy a co do uruk - hai i CZARNYCH d³oni na twarzach... i co z tego?!? nakrêca to fajny klimat, jest oryginalnie, a tak w ogóle nazywanie czê¶ci obozu rycerskiego od ziem z Tolkiena to nie by³ projekt mazowieckiej wiêc pretensje do pomys³odawcy acha pozdrowienia dla Grexów i Piaseczna
WIWAT MORDOR
WIWAT MAZOWIECKA
LukasS
Wypowiem sie jako 'ogladacz'. Sama bitwa (dotarlem dokladnie na 14:), byla calkiem fajna, glownie tam przyjechalem fotografowac i widzialem calkiem niezle akcje na polu smile.gif. Jedynie co mnie razilo to targowisko obok, na ktorym moznabylo sobie kupic poczawszy od stringow. przez wiertarki udarowe a konczac na komplecie garnkow, myslalem ze okolica bedzie bardziej klimatycznie urzadzona. Brakowalo mi stoisk gdzie moglbym zobaczyc jak sie wyrabia jakies uzbrojenie badz cos innego (podobno na innych imprezach takie rzeczy byly/sa). Obozy byly calkiem fajnie urzadzone a ludzie ktorzy tam mieszkali - odpowiednio przyodziani, takze sami uczestnicy klimat trzymali.

Ogolnie podobalo mi sie, ale wywalilbym wiekszosc bezmyslnych turystow (tak 90% :P).

Galerie zdjec zamieszcze w internecie takze bedziecie mogli sobie poogladac, nie bedzie to wiele (zrobilem kolo 100 zdjec, wiekszosc z samej bitwy i pare pobitewnych). Musze je tylko 'obrobic'...
Kacper
Moja pierwsza w ¿yciu bitwa. PIerwszy grunwald mojego bractwa. POszli¶my w czterech (tarcze chor±gwi braniewskiej- naprzemiennie czarny krzy¿ na bia³ym i bia³y na czarnym polu). Smutny by³ brak organizacji wewn±trz Wallenroda. Jeszcze smutniejszy chaos w czasie walki. Sprawa dopuszczania sprzêtu to skandal. Kumpla z Dzia³dowa (¶w.Katarzyna) dopu¶cili do bitwy z bijakiem 750g. na korbaczu. Mnie dopuszczono z BARDZO d³ugimi ³añcuchami, ale ciê¿arki ze sprasowanego drewna (mrok, ale dzieñ przed bitw± zapad³a decyzja o zmianie broni). Dwójka znajomego mia³a blisko 5kg.co ju¿ jest zreszt± niewa¿ne jako ze po³ama³ j± na czyim¶ he³mie icon_cool.gif . By³em mi³o zaskoczony gdy przez pomy³kê wpadli¶my na ty³y Ukraiñców. Potym jak w wyniku starcia straci³em broñ, przeciwnik nie zmasakrowa³ mnie, ale jeszcze j± poda³. Szacunek dla tych panów. Ogó³em by³o nas zbyt ma³o by cokolwiek zdzia³aæ na bitwie. Za to potem.. crazy.gif
Wielkie dziêki za go¶cinê dla Mazowieckiego Mordoru.
Dziêki za wzór dla Gryfów, Nidzicy i pozosta³ej czê¶ci Wallenroda.
Jaros³aw (Gêsik)
A to mnie zaciekawi³o...
Mo¿e kto¶ mi odpowie dlaczego zabroniono siê dozbroiæ ³ucznikom - kto jest pomyslodawc± tego jak¿e genialnego pomys³u - znaczy siê ¿e je¶li bym siê zdecydowal przyjechac za rok to mam nie brac ca³ego stuffu? A he³m mogê wzi±æ...?
£o¶
A teraz czas na g³os lajkonika.

Na Grunwaldzie by³em po raz pierwszy, jako zwyk³y widz. Sam zajmuje siê rekonstrukcj± historyczn± (Kampania Wrze¶niowa) i chcia³em zobaczyæ jak wygl±da najwiêksza impreza ¶redniowieczna. Ogólnie impreza wywar³a na mnie du¿e wra¿enie, choæ strona czysto organizacyjna wygl±da³a niestety biednie. Napisano o niej ju¿ wszystko i chyba nic nowego nie dopiszê.

Organizatorzy imprezy zapomnieli chyba, ¿e to w³a¶nie rycerstwo jest najwiêksz± atrakcj±, nie za¶ tandetny kramik z pami±tkami, weso³e miasteczko (sic!) czy skok na bungee...

Sensem takiej imprezy powinno byæ zapoznanie ludzi z prawdziwym obliczem ¶redniowiecza a nie tylko zarobienie pieniêdzy przy ¿urku z kie³bas± i disco polo.

Na szczê¶cie dziêki S³odziutkiemu pozna³em prawdziwy urok rekonstrukcji ¶redniowiecznej. Szczerze mówi±c poczu³em klimat i niewykluczone, ¿e wkrótce oprócz odtwarzania II Wojny ¦wiatowej rozpocznê przygodê ze ¶redniowieczem.

Wielki szacunek za to co robicie.

Pozdrawiam
Czarny
Witajcie Ja w sumie nie mogê narzekaæ, gdy¿ jecha³em na Grunw z pozytywnym nastawieniem ¯ycie obozowe by³o ok, w sumie to wiêkszo¶æ czasu przesiedzia³em w innych chor±gwiach ( wielkie dziêki dla Owena, Cedrica i wielu, wielu innych za dobre s³owa i nie mniej dobre trunki tracker.gif ) Co do bitwy to czujê pewien niedosyt, ale to z powodu tego, ¿e mia³em problem z moim bigwantem A sama walka by³a dok³adnie taka, na jak± umówili¶my siê z przeciwnikiem ( serdeczne pozdrowienia i wielkie dziêki dla S³upów Giedymina - panowie, by³o ¶wietnie ) Ogólnie mój pi±ty Grunw uwa¿am za udany, choæ nie rewelacyjny Nie mogê narzekaæ
Szkoda tylko, ¿e niektórzy swoim niezwykle chamskim zachowaniem chcieli udowodniæ, ¿e s± lepsi od innych ( oczywi¶cie nieskutecznie ) Ale ludzie ¶miali siê z tego tak, jak z ich
¶wietnych fryzurek bigsmile2.gif
Kuba_
Co do naszej chor±gwii Wallenroda jak wcze¶niej imæ Darek wspomnia³ s³usznie - zostali¶my przykryci czapkam i tu nie by³o "lightowej walki". Mia³o nas ruszyæ niewielu, bo 30kilku na ca³± Mazowieck± (ju¿ na manewrach by³o widaæ przewagê liczebn± przeciwnika). Ostatecznie nasz sk³ad zosta³ wyszczuplony do 23, bowiem Zamek Olsztyn zszed³ z pola bitwy przed walkami solidaryzuj±c siê z niedopuszczonym do walki M³odym (respekt i wyrozumienie z naszej strony). Tak wiêc w dwudziestu kilku przemaszerowali¶my calutkie pole, przez nieporozumienie wdarli¶my siê miêdzy dwie pe³ne chor±gwie, gdzie okr±¿eni zaczêli¶my siê t³uc (Czego nie by³o w scenariuszu smile.gif ) potem zmêczeni ju¿ nieco chadzaniem przez ca³e pole i przypadkowym atakiem na owe dwie chor±gwie, ruszyli¶my pod górkê, gdzie wypoczêta Mazowiecka tylko czeka³±, a¿ siê wtoczymy na górê. Pomog³o jej na dodatek prawe skrzyd³o Dobrzyñskiej. Trzy razy szturmowali¶my pagórek (choæ w starciach 1vs 3-4 trudno tu mówiæ o szturmie). Ponoæ panowie z "heyah" na twarzy mieli do nas pretensje po bitwie o uszkodzony sprzêt, co ju¿ pachnie ironi± i jest chyba lekk± przesad±. Brakowa³o te¿ fair play - Uruki t³ukli w plecy. Ja siê tylko pytam, kto wpad³ na wspania³y pomys³, aby drobny oddzia³ mia³ siê wlec przez ca³e pole, w³aziæ na górê gdzie czeka wypoczêta co najmniej 2x liczniejsza chor±giew?
Gloria Victis
Przemko zwany Zychem
Nie moge narzekac na nic. Nawet tornado w pierwszym tygodniu mojego pobytu bylo smieszne.
Narzekajcie malkontenci, a za rok przyjdzcie zobaczyc jak sie bawi Podole. Nie wiem czy z pol grunwaldu wyjezdza chociaz jedna niezadowolona osoba ze slonecznego skladu. U nas wszystko dopiete na ostatni guzik. Zabawa przednia, towarzystwo wyborowe. Jak dla mnie najlepszy grunwald na jakim bylem. Bitwa rewelacyjna. Bardziej zalezalo mi na tym zeby po bitwie napic sie ze ¦lazakami piwa, a nie odwiedzac kogos w szpitalu. Jesli chodzi o realna walke, to bohurt zaspokoil moja rzadze krwi. Wielkie brawa dla Piotra Olejnika za rewelacyjne dowodzenie oddzialem i calej choragwi Konrada Bialego za wysmienita karnosc, wyszkolenie i zdrowy rozsadek.

Dzieki.

ps. Podole przeprasza za pogode w dniu bitwy.
LukasS
Milego ogladania, uszczuplilem do 50 fotek:

http://gals.cgmadness.pl/gru/

komentarze mile widziane smile.gif.
Peter von Opperau
tak wiêc mój pierwszy Grunv za mn±.....

powiem jedno, by³o weso³o smile.gif choæ niestety nie wyszed³em do bitwy gdy¿ parê dni wcze¶niej rozpierniczy³ mi siê he³m..... icon_sad.gif

apropos strojów: przyjecha³em we wtorek wieczorem i w ¶rodê od rana by³em w stroju... ale rzeczywi¶cie trochê takich osób biega³o po obozie.... angsad.gif

mnie równie¿ brakowa³o jakiego¶ koncertu, brakowa³o mi równie¿ po¿±dnego ogrodzenia w obozie ¦l±skiej..... ciê¿kiej cholery mo¿na by³o dostaæ z cywilami.... do kolekcji gdy wróci³em z bitwy ca³y namiot (nie historyczny) mia³em przewrócony wewn±trz do góry nogami anger.gif na szczê¶cie zginê³y tylko szelki do nóg p³ytowych.....

chwa³a Effendiemu za ucztê, kurczakami na¿ar³em siê niemi³osiernie szczerba.gif choæ i tak rekordy bi³o budowanie sto³ów do uczty ("chcia³bym zostaæ drwaaaaleeeem" bigsmile2.gif kto by³ ten wie), a konkretnie zbiijanie sto³u przez Zwierzaka, Moczula i moj± skromn± osobê.... ¶miechu co niemiara smile.gif

towarzysko by³o ¶wietnie smile.gif

wielkie pozdrowionka dla: Rudej, Nataniela, Dagi i Zwierzaka, Siwego, Anielki, Kruszyny, Pejsa, Tadzika i wieeeelu wielu innych smile.gif

aha, Gaju zgubi³ przy wyje¼dzie (w niedzielê) tzw. Niuñka, czyli ki¶cieñ z dwoma ³añcuchami i ¿elaznymi kulkami na koñcu, drzewce drewniane, znalazca mo¿e liczyæ na nagrodê smile.gif
Jan Gradoñ
Witam!

Czy wiadomo ile osób bralo w inscenizacji? Chodzi mi o walczacych... dunno.gif
Marta
Witam icon_cool.gif

Uwazam,¿e tegoroczny Grunwald byl super, w naszym obozie ¦wiec±cego S³oñca panowala wspaniala atmosfera- pozdrawiam Wszystkich.
Gratuluje doskona³ej organizacji, wy¶mienitej uczty i oczywi¶cie- wygranej bitwy... icon_wink.gif
Dziêki za super klimat, pozdrawiam ekipy z Chor±gwi Nadreñskiej i ¦w Jerzego ovation.gif
heart.gif happy.gif

Marta z £êczycy.
mad.gif
Pavello
dzieki za zdjecia Lukas. a poza tym(nie obrazcie sie),ale czy ludzi w podolskiej nie bylo aby za duzo?w porownaniu do innych to bylo wrecz smieszne.organizatorzy troszke sie pomylili...
saly
Witam
Odespalam,odmoczylam sie...wypoczelam,wiec moge pisac.
To byl moj pierwszy grunw,wiele slyszalam ,wiele ogladalam ,stad uczucia mieszane.Ale po kolei.Zdecydowanie twierdze ,ze atmosfera w obozach zalezala od ludzi obozy tworzace ...i nie wolno miec pretensji o to do kologolowiek ,a zwlaszcza do organizatorow ,bo jeszcze sie taki nie narodzil,ktory by wszystkim dogodzil.Ja na zabawe nie narzekam ,bo organizowalismy ja sobie sami(Tu podziekowania w kierunku Gaja i Kreta za przemile przyjecie nieznanej im osoby).
Zasterzezenia do pogody ,zimnych prysznicow i braku konfortu mnie osobiscie poprostu bawia.Jesli ktos chce zamienic domowa wanne z dzakuzi na hotel trzygwiazdkowy to zdecydowanie pomylil adresy.
Bitwa sama w sobie nieco mnie rozczarowala,zwlaszcza zastoj i panujace znudzenie w niektorych oddzialach ,ale od poczatku wiadomo ,ze to inscenizacja...Jak ktos byl zadny wrazen szedl na bohurt...
Jedno powazne zastrzenie to identyfikatory...Niebiosa kochane ,skoro wprowadzacie cos co ma byc wyznacznikiem dyscypliny ,to wymagajcie tego ,a skoro nie jestescie w stanie tego upilnowac to dajcie sobie spokoj ,bo tak zwana weryfikacja uzbrojenia byla czysta farsa zdecydowanie wszystkim utrudniajaca zycie ,organizatorom tez ,czego bylam swiadkiem...Ale nic to ,za rok byc moze powstana wspomnienia grunwaldowiczow 2004 pod czarujacym tytulem"Numery mowia"...
Osobiscie na kwestie mroku nie reagowalam ,choc rozbroila mnie niewiasta pojaca zmeczonego rycerza ,w bordowej taftowej sukni,rownie bordowych skarpeteczkach i glanach...Ale nic to ,i tak nie przebije to 40 panow biegajacych w ortalionowych wappenrokach oznaczajacych justytariuszy bigsmile2.gif
Ze zabaw nie bylo ,koncertu nie bylo...coz, z roku na rok biedniej ,ale ze ludziom sie bawic nie chcialo ,spiewac gdzieniegdzie nie chcialo to juz inny problem.
Program nie zrealizoany tez mnie przesadnie nie dotknal...w koncu w ramach atrakcji i powszechnego ubawu mozna sie bylo przejsc do obozu komercyjnego ,skarby ktore tam sprzedawano bylo niejedna okazja do smiechu:)
Jakby nie bylo Grunwald to INSCENIZACJA bitwy(wiec czego mozna sie spodziewac?rzezi niewieniatek?)kramy na ktorych nabywa sie wiele ciekawych rzeczy i ludzie,ludzie ,ludzie...To grunawald 2004 zagwaranrowal.
Pozdrawiam wszystkich sredniowiecznych krotkofalowiczow i czekam na spotkanie za rok

p.s.Serdecznie pozdrawiam uroczego pana ktory zabronil Kretowi prywatnego sparingu w obozie.Dodam tylko ,ze byl to jeden z naszych kochanych organizatorow angsad.gif
Anielka
wycinek mojejrozmowy z kumplemz gg. impreza poza tym incydentem by³a ¶wietna(choæ ma³e zarobki). do mroku ju¿ przywyk³em, wiêc nie bêdê na¿eka³.
pozdrowienia dla wszystkich, którzy roszcz± sobie do nich prawo a w szczegulno¶ci dla ca³ej gildii ¿ebraczej(dali¶mu radêbigsmile2.gif ). Wypisanie wszystkich by³o by spamem do kwadratu, a tre¶æ posta ju¿ na spam zakrawa....
[....]
Rozmówca (19:57)sta³em ko³o artylerii nadreñskiej
Anielka (19:57)nadreñska sucx
Rozmówca (19:58)fajne bombardy mieli
Rozmówca (19:58)tylko przesadzali przy ³adowaniu
Anielka (19:59)jasne i jednego pijaka, który przestawi³ mi nos i wyj±³ pugina³, zanim siê pozbiera³em
Anielka (19:59)i to nie w swoim obozie, bo u ¶w. jerzego
Rozmówca (20:00)s³ysza³em,¿e Ci siê oberwa³o
Rozmówca (20:00)a z jakieo powodu?
Anielka (20:01)by³ naje(krÓliczek);] i nie potrzebowa³ powodu
Anielka (20:01)i to jest najgorsze
Rozmówca (20:01)jeden facet to nie ca³a nadreñska
Anielka (20:03)niby tak, ale zrazi³em siê do nazwy ... w ¶l±skiej nikt nie dosta³ agresora(z tego co wiem) a jeste¶my ponad 2razy liczniejsi....przepraszam dosta³o jakie¶ 8 osób, gdy dowiedzieli siê co siê sta³a
Anielka (20:03)ale nie tak bez powodu i dobrzy kumple
Rozmówca (20:03)moze go¶cia czym¶ wnerwi³e¶?
Anielka (20:04)nie mia³em czym
Anielka (20:04)i w tym sêk
Anielka (20:04)sam przyzna³, ¿e szuka³ zaczepki
Rozmówca (20:04)sorry za szczero¶æ, ale Twoje zachowanie czasami to wystarczaj±cy powód
Anielka (20:05)nie w tym wypadku
Anielka (20:05)pozaztym go¶æ by uprzedzi³, a pojawi³ siê z nik±d i s³owem siê nie odezwa³
Rozmówca (20:05)no có¿, tak bywa, trafi³o akrat na Ciebie
Anielka (20:06)gdy ju¿ mnie powali³ z sierpa(chyba) wyj±³ pugina³ i krzykn±³ doekipy "wypierdalaæ mi st±d"
Anielka (20:07)gdybu nie ten pugina³ to nie by³oby to zbyt dla go¶cia op³acalne
Anielka (20:07)kruszyna siedzia³ obok i zakaza³ rêkawy, pozatym by³o nas tam z 10 ch³opa.....
Rozmówca (20:07)chyba przesadzi³ z piciem nieco
Anielka (20:07)ano...
Rozmówca (20:08)nasze rymcerstwo nie jest idealne
Anielka (20:09)niestety..
Anielka (20:10)najgorsze jest to, ¿e gdy dojecha³y go stra¿e obozowe w pe³nym tupetem przedstawi³ siê, powiedzia³ sk±d jest, kto jest jego dowódc±,etc.....
Rozmówca (20:11)spotkacie siê za rok
Anielka (20:12)dam radê za³atwiæ to wcze¶niej, wiem kto jest jego dowódc±, choæ go¶cia nie znam... pozatym mam ¶w jerzego na¶wiadka........ no i kruszek, zwierzu, siwy, tomek........(lista jest d³uga) chc± go¶cia dorwaæ i sprawê za³etwiæ
Anielka (20:12)wiêc nie wiem czyza rok odwarzy siê na gru pojechaæ
[..... ]
tyle starczy. wszystkichznaj±cych sprawê proszê o kontakt naprivie. ja nie chcê robiæ gnoju, pragnê tylko przeprosin.nawet nie wyja¶nieñ, gdy¿ t± akcjê t³umaczê sobie nadwy¿k± alkoholu u tego go¶cia.... choæ nos boli.....
Drogomir
Witam
Podoba³o mi siê, oprócz bitwy. po opowie¶ciach z zeszlego roku spodziewalem sie czego¶ "ostrzejszego", no i pogoda...dobrze ¿e nie pada³o.Podziêkowania dla Pitera ¿e przyj±³ nasz± ekipê w obozie, markietance która wi±za³a mi buta przed bitw± smile.gif, i dla Martina:podziêkowania za walkê od Blachy(który nie jest zarejestrowany na FREHA). bum.gif
Cedric
Prosze nie rozlewac niecheci na cala Nadrenska, a nie przyszlo Ci do glowy ze to jakas podpucha jest, ja tez moge pojsc osikac namiot Wielkiego Mistrza i powiedziec ze bylem ze Slaskiej albo z Podola. Najlepiej by bylo jakbys opisal kolesia, lub chociaz powiedzial jak byl ubrany moze mial cos charakterystycznego. A i jeszcze pytanie kiedy to bylo.
Pozdrawiam
Anielka
podpuchato to nie by³a.... nos mnie boli...nie roztaczam nienawi¶ci nad ca³± nadereñsk±, nawet nie nad tym go¶ciem.... raczej nad spraw±... facet siê przedstawi³. opisaæ to go nie opiszê, ale poznam - by³ mrok wtedy w namiocie i dosta³em jak chcia³em przy¶wieciæ w³a¶nie zapalniczk± i zaproponowaæ twistera, a jak go¶æ ju¿ wylaz³ i gada³ z gwardzistami to dziewczyna bada³a mi nosa i robi³a to bardzo namiêtnie - chyba dobrze, bo jej pacyfizm siê przela³ w jaki¶ sposób na mnie zly.gif --> icon_cool.gif
Edgar
A mnie siê podoba³o. By³o fajowo i sympatycznie. Do organizatorów mam tylko pretensje o pogodê. Powinni zap³aciæ gdzie trzeba i ju¿.
Pocz±tkowo chcia³em siê rozpisac i mówiæ o tym ¿e coponiektórzy zachowywali siê jak debile, ¿e mrok wszechobecny kapa³ na lewo i prawo ale nie napiszê. W obozie Nadreñskiej by³o mi³o i przyjemnie, je¶li idzie o bitwê to by³o ok - light i spokój . Jak kto¶ my¶la³ ¿e idzie na wojnê to powinien siê leczyæ...
Nie bardzo wiem dlaczego wszystkich nas (mówiê o uczestnikach) potraktowano tak samo jak turystów - czyli wydano kategoryczny zakaz obserwowania bitwy z brzozowego lasku..... Wybuchy by³y fajne, uwa¿am ze dot±d samo strzelanie by³o pomy³k±. nie wiem czemu niektórych niepoinformowano gdzie za³ozono ³adunki. My wiedzieli¶my .... moze to spisek wstrêtnych organizatorów ...
£adnie te¿ wygl±da³ widok padaj±cych ludzi w pierwszym szertegu - chyba bia³orusinów- ostrzelanych przez hakownice. No nareszcie kto¶ pomy¶³a³ ¿e moze warto udawaæ martwego choc przez chwilê.
Ogólnie by³o fajnie ale bywa³o fajniej ....

aha.
tak na uboczu.
Jaki¶ sqrwysyn (innego s³owa w tym miejscu nie u¿yjê ), my¶lê ¿e nie turysta bo by³o to w pi±tek oko³o 4-5 rano ukrad³ mi tarcze sprzed namiotu. Nie by³a ona jaka¶ szczególnie piêkna ale by³a moja. Tarczê poznam choæby nie wiem co .... a wtedy obiecujê solennie ¿e gnidzie wybijê zêby albo osobi¶cie albo w towarzystwie 6-15 kolegów....
nied³ugo zmaieszczê owej wizerunek jakby co¶ - za "znalezienie" obiecujê nagrodê (znalezienie zarówno tarczy jak i z³odzieja)

pozdrawiam s³odko i cieplutko
Anielka
a by³o to oko³o 3-5nad ranem na biesiadzie po bitwie, wiêc w niedzielê wczesnym rankiem. i jeszcze jedna sprawa. ja "pamiêtam", ¿e to by³a nadreñska, ale mogê siê myliæ - jak wspomnia³em mia³em trochê w czubie i nos mnie bola³, a gadali z nim trze¼wi gwardzi¶ci i to ich proszê o kontakt.... sam chcê dok³adnie wiedzieæ kto mi nos chcia³ przestawiæ...
Kasiek
Witam,
Podobnie jak The_Fish i ca³a reszta naszego raczkuj±cego bractwa, na Grunwaldzie by³am pierwszy raz. I chocia¿ dojecha³am o jakie¶ dwa dni za pó¼no (by³am dopiero 15.07. wieczorem), to muszê powiedzieæ, ¿e po tym wszystkim z niecierpliwo¶ci± bêdê czekaæ na Grunwald 2005.

Mordor, o którym we wszystkich bractwach chodz± niezbyt pochlebne opinie, nie okaza³ siê wcale taki z³y. Bez tych "krzyków potêpieñców", jak to wdziêcznie okre¶li³ nasz Fish, by³oby trochê... nudno! A tak? Ma³e urozmaicenie. Na przyk³ad idziemy sobie ¶cie¿k± i nagle s³yszymy: "la-la-lalalala (melodia z bajki o Smerfach)... MORDOR!!!" Szkoda tylko, ¿e Mordor nas zlekcewa¿y³ i nie da³ nam braæ udzia³u w wartach. ...no i szkoda, ¿e nie mieli¶my w³asnego klucza do "fuj-fuja" ;P

Bitwa zrobi³a na mnie mniejsze wra¿enie, ni¿ bojówki. Mo¿e dlatego, ¿e sta³am w takim miejscu, z którego w³a¶ciwie nic nie by³o widaæ. Ale pomijaj±c nawet kwestiê miejsca, organizacja mog³aby byæ lepsza. Ch³opaki, którym dosta³a siê posada justycjariuszy na ziemi niczyjej, narzekali na ludzi, których nie mogli upilnowaæ, miêdzy innymi dlatego, ¿e by³o ich o wiele za ma³o. To znaczy, justycjariuszy, nie ludzi. Garstka osób, ¿eby nie wiem jak siê stara³y, nie by³a w stanie poradziæ sobie z tak± ilo¶ci± pchaj±cego siê na pole bitwy t³umu.

Mimo drobnych wad i tak podoba³a mi siê atmosfera Grunwaldu, szczególnie ta panuj±ca w obozie S³oneczek (które serdecznie pozdrawiam). Dlatego, je¶li tylko siê uda, na pewno wracam za rok. Cha³wa naszym rycerzom : )))
Pigrza
Napisz kto ci to zrobi³ albo to siê go znajdzie i juz a jak nie jeste¶ pewny to nikogo nie oskar¿a bo narazie oskar¿y³e¶ jaki¶ 80 kole¶iów z nadreñskiej :D a³twiej jst znale¶c kolesia skoro twierdzisz ¿e siê przedstwai³ cukiereczki ciasteczka
Anielka
s³uszna uwaga. tylko takie spostrze¿enie nie oskar¿am nadreñskiej, nawet go¶cia nie oskar¿amm. po prostu chcê go odnale¶æ, a ten sposób wyda³ mi siê najlepszy. w ka¿dej grupie znajdzie siê czarna owca. a jak jest 4000 ludu pij±cego to tylko mo¿na modliæ siê, by takiej nie spodkaæ. nie chcê nikogo uraziæ tym postem. Nie chcê równiesh narobiæ sobie wrogów. równie dobrze mog³o pa¶æ na kogo¶ innego, lub kto inny móg³ trafiæ na mnie..... nie czujê urazy i za rok i tak siê w nadreñskiej po bitwie pewnie z trunkiem pojawiê, bo przynajmniej bêdzie sentyment do nazwy....i nadzieja, ¿e w rewan¿u go¶æ postawi bigsmile2.gif
Arion
Mi siê tam Grunwald podoba³ - przyjecha³am wraz z dziewczynami w poniedzia³ek i mimo ¿e odrazu po rozstawieniu namiotów zaczê³o padaæ i ¿e kluczyk do toitoia dostêpny by³ dopiero od ¶rody, bawi³am siê przednio. Owszem - przez wiêkszo¶æ czasu by³o zimno, trochê te¿ pada³o, ale je¿eli potrafi siê bawiæ i dobieraæ towarzystwo, pogoda tak naprawdê siê nie liczy. Nie spodziewa³am siê równie¿ cudów ze strony organizatorów, wiêc przyk³adowo razem z Sówk± kombinowa³y¶my ¶wie¿e mleczko z niedalekiego gospodarstwa.

I tym razem stare przys³owia maj± racjê - dla chc±cego nic trudnego i je¿eli kto¶ potrafi i chce siê bawiæ, to bawi³ siê bêdzie ¶wietnie.

Arion, numerek 925 devil.gif
Anielka
i to jest dobre podej¶cie Arion. w godzinê po incydencie humorek mi wróci³, a moje kochanie w po³±czeniu z alkocholem(w sumie wypi³em 40 sekund) zoz³adowa³y napiêcie i u¶nie¿y³y ból..... tylko kac dawa³ siê we znaki..... apropos jaki by³ w koñcu rekord w jednym podej¶ciu?? ja da³em radê chyba 19 sekund i wali³em twisty dalej.....
Drakuul
Wilelki niesmak po tegorocznym grunwaldzie...po pierwsze absolutnie durna decyzja o niewpuszczeniu jednego z chlopakow z Zamku Olsztyn do bitwy po drugie ABSOLUTNIE niezrozumiale i przykre zachowanie calego bractwa z Olsztyna-panowie olaliscie cala chorogiew w imie solidarnosci z czlonkiem waszego bractwa. Czy aby nieliczy sie dla was fakt ze na bitwe wyszliscie w chorogwi a nie jako bractwo...?Pozatym wiedzieliscie doskonale jak nas malo jak rowniez to z KIM mamy walczyc. Zreszta wasza sprawa poprostu niespodziewalem sie takiego egoistycxznego zachowanie ze strony takich fachowcow jak wy. Dodam jeszcze ze w momencie kiedy Olsztyn hmm no powiedzmy zrezygnowal z udzialu w bitwie podobnie postapili ludzie z Nidzicy i wtedy my jako chorogiew Wielkiego Marszalka liczylismy okolo 10 chlopa...i tu musze przyznac ze piekne to bylo uczucie kiedy w 10 osob szykowalismy sie do ataku na cala Mazowiecka...naszczescie chlopaki z Nidzicy wrocili i poszlo nam w bitce wcale wcale mad.gif

Ps.Wielki szacunek dla ludzi z Czarnego Gryfa...panowi pokazaliscie klase (pozdro dla Rudego...OSZUKALI CIE bigsmile2.gif )
Jasiek
Ja na grunwie siedzialem od 1 lipca... szczerze mowiac spodziewalem sie troche lepszej bitwy ( ale oczywiscie to nie jest bitwa tylko inscenizacja)... ale mimo wszystko jesli znajduja sie kolesie ktorzy chca powalczyc to powinno sie ich puscic przeciwko sobie ( nas w choragwi bylo ponad 70 a walczylismy przeciwko 25... ). na bohurt nie wyszedlem bo szczerze mowiac to byl moj pierwszy grunwald i zalezalo mi na tym aby na bitwie sie pojawic... w przyszlym roku jade na bohurt a nie na bitwe... jesli ktos ma cos przeciwko naszemu makijazowi szczerba.gif to szybko wyjasniam... jak juz Zachar powiedzial, nazwa mordor zostala nam nadane przez kogos kogo osobiscie nie poznalem... my sie tylko dostosowalismy... to ze sie pomalowalismy to chyba nie powinno nikomu przeszkadzac... jesli ktos ma o to pretensje to chyba tylko dlatego ze sam na taki pomysl wczesniej nie wpadl... my sie dobrze bawilismy i chyba o to chodzi... warty byly bo byly... jesli to komus nie pasuje to mozwemy o tym pogadac... ale ja czuje sie bezpieczniej jak ktos pilnuje mojej Du**... przynajmniej dymu nie bylo i szczerze mowiac na warcie bylem prawie codziennie i jesli cos sie dzialo to wynikalo to na rowni z winy naszej jak i innych...
nie moge sobie darowac tego ze tak naprawde powalczyle przez te 2 tygpdnie tylko na bojowce (cale 2 walki, drogiego dnia mialem manewry i niestety nie moglem wyjsc do walki)... mam tez nadzieje ze to co z chlopakami po bitwie zrobilismy da organizatorom do myslenia... nie chce tu nikogo obrazic... po prostu nie dali nam powalczyc, on i te numerki... glupio troche, jak jakies zwierzeta... pozdrawiam wszystkich z chorargwi Mazowieckiej (MORDORU jak ktos nie wie smile.gif ) Dziekuje bardzo Saszy za opieke nad moja siostra... chlopakom z P³ocka, Bêdzina, Chêcin, S³upska... Dziekuje Chlopakom ktorzy bardzo odwaznie na bitwie z nami walczyli mimo naszej przewagi liczebnej... mam nadzieje ze jeszcze sie spotkamy i powalczymy w normalnych warunkach... dziekuje Matrtinowi za swietna walke... pozdrowienia takze dla Jaska, Yody, Bu³y i wszystkich o ktorych nie pamietam... do zobaczenia
Micha³ Templarem zwany
Przepraszam, ¿e tak d³ugo nie odpowiadalem na pytania.
Nie tylko rycinami sie kieruje, ale tak¿e innymi rzeczami. Przegladn±³em ca³y arsena³ informacji w internecie, 4 ksi±¿ki heraldyczne i ró¿ne znaleziska he³mów z epoki i nigdzie na he³mach z prze³omu XIV i XV wieku nie znalaz³em k³ów, rogów itp ale chêtnie czekam na jak±¶ podpowied¼.

Nie jest to forum na takie rzeczy za co ogromne sorki smile.gif prosze na prv to podejmiemy DYSKUSJÊ na poziomie.

Co do Grunwaldu to jeszcze raz By³o Super!!! Pe³na kultura w wiêkszo¶ci obozów, inscenizacja super, ale jak kogo¶ ponosi³o wystarczy³o podej¶æ samotnie z boku szyku przeciwnego smile.gif bigsmile2.gif

Chwa³a 2 kot³owi czyli: Nadreñskiej, ¦l±skiej, ¦w. Jerzemu, Mazowieckiej Sola i Podolskiej smile.gif Ch³opaki za rok tak samo.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.