S³awa
Mam parê pytañ o przeszywkê z wczesnego ¶redniowiecza.
Czy je¶li jestem w³ócznikiem to starczy mi przeszywka do pasa ?
Czy móg³bym przeszywaæ w kwadraty ( czy to historyczne) a je¶li tak jakiej wielko¶ci by³y by najlepsze ?
Czy przeszywka: len, dwie warstwy 0,5 cm filcu, len ( nie zamierzam nosiæ innej zbroi) starczy czy musia³bym zrobiæ grubsz±
S³awa odpowiadaj±cym
Jasne ¿ê mo¿esz przeszywaæ w kwadraty a nawet w kó³ka jak chcesz
. Historyczne mo¿na powiedzieæ ¿e zgodne bo przeszywkê mo¿na pikowaæ w dowole figury. Co do rozmiarów kwadratów to dok³adniej ci nie powiem ale nie mog± byæ ni za ma³e ni za du¿e. Lepiej jakby siêga³a ci do pó³udzia lub po kolana, do pasa te¿ mo¿e byæ ale bêdzie os³aniaæ mniejsz± czê¶æ cia³a.
Witam
A ma ktos moze jakies dokladne zdjecia i info na temat przeszywanic u wikingow, bo mam zamiar uszyc ale nie wiem jak mam sie do tego zabrac. Tyle ze nie mam kasy na mase warstw lnu, takze wersja mniej historyczna w srodku, jednak przeszywka wedlug mnie ma dobrze chronic a i tak nikt nie bedze ci sprawdzal co tam masz w srodku:]
Pozdrawiam
S³awa
[ A ma ktos moze jakies dokladne zdjecia i info na temat przeszywanic u wikingow ]
Z tego co wiem to nie wiadomo nic jak wygl±da³y przeszywki wikingów i s± to raczej domys³y
[ Tyle ze nie mam kasy na mase warstw lnu, takze wersja mniej historyczna w srodku, jednak przeszywka wedlug mnie ma dobrze chronic a i tak nikt nie bedze ci sprawdzal co tam masz w srodku ]
Je¶li chcesz mo¿esz przeszyæ tak len, 2-3 warstwy grubego koca, len ( dobrze chroni ) albo mo¿esz tak ja ja kupiæ filc u mnie jest za 14 z³ za metr kwadratowy wiêc wyjdzie podobnie jak watolin albo inne sztuczne tworzywo
ps nie zawsze bycie historycznym jest drosze
S³awa
Mam perê pytañ jaki ¶ciegiem szyæ ( przeszywaæ a jakim ³±czyæ boki )
Mam problem je¶li zrobiê przeszywkê z 2 kawa³ków przód i ty³ to jak zszyjê krawêdzie i wywrócê na drug± stronê to bêdê mia³ 2 cm grubo¶ci zszycie. A je¶li zszyje sam materia³ bêdzie tam szczelina ma³a ale dostaæ np czekanem to po ¿ebrach.
Czy lepiej zrobiæ przeszywkê bez rozciêcia czy z rozciêciem z przodu ?
S³awa odpowiadaj±cym
Mam jeszcze jedn± pro¶be...ma ktos moze jakies wykroje przeszywanicy pasujacej na wczesniaka?bylbym bardzo wdzieczny:]
Pozdrawiam
a ja mam pytanko takie :
na jednej ze stron producenta krajowego :P przeczyta³em ze wykonuje on przeszywanice pikowane na wacie bawe³nianej . Czê¶æ zasadnicza pytania : czy kto¶ wie jak to wygl±da od strony technicznej? czy jest to zwyk³a wata u³o¿ona warstwami ? i jak siê ma sprawa z trwa³o¶ci± takiego rozwi±zania (jak wata reaguje na wodê ka¿dy wie).
Widocznie producent zak³ada i¿ te przyszywki nie maj± byæ prane
( czêst siê zdarza).
no to pozostaje mi watolina.... historio wybacz!!!!
nie ma wybacz .... runo owcze!!!!!!!!
CYTAT(Halfgar @ 10:58 08.02.2007)
nie ma wybacz .... runo owcze!!!!!!!!
1kasy brak... wole zainwestowaæ w buty... a przeszywka jakakolwiek mi potrzebna do treningów i na mniej ambitne imprezki (coz taki ból pocz±tkujacego)
2 runo owcze ok ale pozwoli mi jedynie wykonaæ wypychana bo nie wiem za bardzo jakby to przeszyæ. No ale za rok bêdzie runo (oficjalnie przysiêgam)
a na razie skazany na bojowy mrok...
Ale o co chodzi??
Przecie¿ wata bawe³niana do tego celu jak najbardziej siê nadaje i jest poprawna! W koñcu nawet ówczesna nazwa przeszywanicy - aketon pochodzi od arabskiego al-qutn, czyli "bawe³na".
CYTAT(Szymon de Conti Sarré @ 11:25 08.02.2007)
Ale o co chodzi??
Przecież wata bawełniana do tego celu jak najbardziej się nadaje i jest poprawna! W końcu nawet ówczesna nazwa przeszywanicy - aketon pochodzi od arabskiego al-qutn, czyli "bawełna".
Panie Szymonie
Po prostu nie wiem jak wata zareaguje na ewentualne pranie . Sam nic watowanego nie prałem nigdy ale spotkałem sie z opiniami ze 'cos' niedobrego sie z tym dzieje. Niestety nie wiem dokładnie co dokładnie niedobrego sie z nią dzieje wiec dlatego zadaje pytanie. Ma ktos przeszywke pikowaną na wacie bawełnianej i prał ją? Jeśli takie rozwiązanie jest trwałe to ruszę biegiem po watę.
ewentualnie spróbuje w ten sposób wykonać czepek pikowany i go wypiorę....
Szymonie ... ale o jakim okresie mówimy?
Bawe³na na wiêksz± skalê pojawia siê w Europie chyba w XIV wieku, ale g³owy nie dam
Nazwa aketon pojawia siê oko³o X wieku, a wiêc zapewne w wyniku wcze¶niejszych ponad 100 lat wzmo¿onych kontaktów ze ¶wiatem islamskim. Wed³ug niektórych ¼róde³ przeszywanica w ogóle jest efektem zapo¿yczenia od muzu³manów kordobañskich i zaczyna sw± karierê w³a¶nie w IX - X wieku.
Niezale¿nie kiedy znalaz³a szersze zastosowanie w produkcji tkanin (istniej± rozbie¿ne opinie na ten temat, ale w XIII/XIV wieku produkowano ju¿ w du¿ych ilo¶ciach tanie tkaniny mieszane z udzia³em bawe³ny), jej wykorzystanie jest wysoce prawdopodobne choæby w opaciu o tê nazwê. Je¶li kto¶ ma w±tpliwo¶ci, mo¿na u¿yæ we³ny, a jeszcze lepiej koñskiego w³osia.
CYTAT(Szymon de Conti Sarré @ 14:13 10.02.2007)
Nazwa aketon pojawia siê oko³o X wieku, a wiêc zapewne w wyniku wcze¶niejszych ponad 100 lat wzmo¿onych kontaktów ze ¶wiatem islamskim. Wed³ug niektórych ¼róde³ przeszywanica w ogóle jest efektem zapo¿yczenia od muzu³manów kordobañskich i zaczyna sw± karierê w³a¶nie w IX - X wieku.
Niezale¿nie kiedy znalaz³a szersze zastosowanie w produkcji tkanin (istniej± rozbie¿ne opinie na ten temat, ale w XIII/XIV wieku produkowano ju¿ w du¿ych ilo¶ciach tanie tkaniny mieszane z udzia³em bawe³ny), jej wykorzystanie jest wysoce prawdopodobne choæby w opaciu o tê nazwê. Je¶li kto¶ ma w±tpliwo¶ci, mo¿na u¿yæ we³ny, a jeszcze lepiej koñskiego w³osia.
No dobrze skoro pojawi³a siê mo¿liwo¶æ pope³nienia czego¶ niemrocznego to podr±¿e temat...
Panie Szymonie a sk±d pan czerpie te informacje?
Czy taka przeszywanice mo¿na prac ?(tu prosi³bym o odpowiedz kogo¶ kto takie rozwi±zanie zastosowa³ posiada lub widzia³ u kogo¶ )
Maria Gutkowska-Rychlewska, "Historia Ubiorów" Zak³ad Narodowy imienia Ossoliñskiech 1968, str. 220
Pozdrawiam,
CYTAT(Szymon de Conti Sarré @ 11:24 12.02.2007)
Maria Gutkowska-Rychlewska, "Historia Ubiorów" Zak³ad Narodowy imienia Ossoliñskiech 1968, str. 220
Pozdrawiam,
Dziêkujê to mi wystarczy.
Pozdrawiam.
Witam,
Przeszywanicê z wat± bawe³nian± mo¿na praæ - najwy¿ej trochê "przyklapnie" i bêdzie wygodniejsza.
Bardzo trudno siê j± szyje (watê bawe³nian± trudno przeszyæ ig³±). Z drugiej strony daje to du¿± "nieprzebijalno¶æ" - teraz mniej wa¿ne, kiedy¶ sprawa podstawowa.
Pozdr. Dentysta
Witam, zna kto¶ jakiego¶ dobrego i nie bardzo drogiego producenta przeszywek, ja sam nie mam czasu bo pracuje.pzdr
To ja bym na Targowisku poszuka³. Pozdrawiam
Gwyn
A ja mam taki chytry plan; Kupiê du¿o lnu i watoliny i lniane nici. Uszyjê (co siê da na maszynie co nie to rêcznie) przeszywanicê i wypcham watolin± :D A teraz sporo pytañ i poprosze o konkretne odpowiedzi
1. Chcê zrobiæ dwie warstwy lnu z wierzchu i dwie od ¶rodka (coby sie dobrze trzyma³o) czy to dobry pomys³?
2. Jak wykroiæ przeszywkê? Wiem ¿e w miarê wypychania bêdzie siê kurczyæ...ale jak bardzo - jaki zapas sobie zostawiæ 10 - 20cm?
A moze lepiej zszywaæ p³achtami i potem z nich wycinaæ krój? Choæ wydaje mi siê to gorszym rozwi±zaniem :/
3. Jak j± wypychaæ (ma byc ostatecznie pod p³ytê). Mam pomys³ ¿eby z watoliny zrobiæ wa³ki i je wepchn±æ w przeszyte wcze¶niej kana³y - czy ktos tak robi³? jakie do¶wiadczenia?
4. Czy macie jakie¶ dobre i tanie hurtonie lnu w wawie i okolicach? Ewentualnie jakies fajne miejsca z we³n± do wypchania przeszywki zamiast watoliny?
z góry dziêki za pomoc!
To o co zapytam nie bêdzie w 100% zgodne z tematem ale poprostu siê pod to podczepiê. Mianowicie, mam pytanko dotycz±ce przeszywanic w XIII w. czy ma kto¶ mo¿e jakie¶ kroje? Jestem pocz±tkuj±cy ale chcia³bym sobie zrobiæ to samemu, bo narazie nie staæ mnie ¿eby kupiæ now±. Albo je¶li kto¶ ma pomys³ ¿eby przerobiæ jakie¶ inne ubrania na takie przeszywki za wszelkie odpowiedzi i pomoce z góry dziêkuje, a tu mój email lenkenair@yahoo.pl jakby kto¶ cos takiego mia³
P.S. Do administratora. Proszê tak szybko nie usuwaæ tego postu:) z góry dziêki
Ksieciunio dawaj na priv, z radoscia podziele sie "sekretami"
Wyedytowane - reklamujemy siê na targowisku. Indar
Witam!
Na pocz±tku pragnê poinformowaæ, ¿e nie przeczytalem ca³ego tematu (proszê o wybaczenie ;p).
Mam zamiar zrobiæ sobie przeszywanicê, ale niebardzo wiem jak siê do tego zabraæ. Czyta³em kilka tematów na ró¿nych forach i z tego co zauwa¿y³em ka¿dy robi to inaczej ;/ Jeden bierze kilka warstw lnu i przeszywa w romby, inny wypycha runem owczym...
No i teraz nie wiem czy wypychaæ czy nie? Gdzie¶ czyta³em ¿e samo przeszycie w romby daje dobry efekt, ale czy to wystarczy? Z drugiej strony jako¶ nie wyobra¿am sobie wypychania rombów runem owczym i zaszywania tego ;p Bardzo proszê o podanie w miarê prostego sposobu na wykonanie przeszywki, oraz jakiego¶ wykroju (moja mama jest krawcow± i spróbujê j± jako¶ namówiæ do pomocy ;d)
[Edit]
Zapomnia³em dodaæ, ¿e mam zamiar odtwarzaæ wikingów. Mo¿e to co¶ pomo¿e^^
Witam!
Je¿eli komu¶ to pomo¿e moge podes³±æ ciekawy artykulik o szyciu przeszywek.
Artyku³ ten znajdowa³ siê kiedy¶ na stronie bia³ej bramy.
P.S Plik jest w PDFie
CYTAT(Micha³ Do³êga @ 19:45 17.03.2008)
Witam!
Je¿eli komu¶ to pomo¿e moge podes³±æ ciekawy artykulik o szyciu przeszywek.
Artyku³ ten znajdowa³ siê kiedy¶ na stronie bia³ej bramy.
P.S Plik jest w PDFie
No mnie np by inetesowa³o...prosi³ bym o podanie linka do ogólnej wiadomo¶ci, albo chocia¿ na priva, z góry serdecznie dziekujê !
Pozdrawiam Lipek
Odezwij sie do mnie na gg 11315856 z radoscia pomoge , sam szyje takie rzeczy i moge pomoc
Do Admininstratora - to nie jest reklama prosze o nieedytowanie ;)
Pozdrawiam Sebald
Witam
W³a¶nie przymierzam siê do uszycia przeszywanicy wypychanej pionowo "kanalikami" proporcj±:
4 x len
runo owcze
4x len,
i wiem, ¿e trzeba wykroiæ trochê wiêksze, ¿eby potem nie uciska³o i tu moje pytanie o oko³o ile wiêksze (mój obwód w klatce ok 105 cm). Z góry dziêki za odp.
Pozdrawiam
Slayer
CYTAT(Slayer @ 22:26 15.04.2008)
Witam
W³a¶nie przymierzam siê do uszycia przeszywanicy wypychanej pionowo "kanalikami" proporcj±:
4 x len
runo owcze
4x len,
i wiem, ¿e trzeba wykroiæ trochê wiêksze, ¿eby potem nie uciska³o i tu moje pytanie o oko³o ile wiêksze (mój obwód w klatce ok 105 cm). Z góry dziêki za odp.
Pozdrawiam
Slayer
W moim przypadku wysz³o jakie¶ 20% wiêcej, je¿eli chcesz solidnie wypchaæ pod kolczugê to 25% powinno wystarczyæ
Witam!
Jestem tu nowy, ale jako takie do¶wiadczenie mam z RR. Chcia³em siê dowiedzieæ czy szy³ kto¶ przeszywanicê z koców
Je¿eli tak to czy móg³by mi opisaæ sposób robienia tej przeszywy? Ciekawi mnie równie¿ czy taka przeszywa jest twarda i jak chroni przed ciosami...
Pozdrawiam wszystkich i dziêkujê za porady...
Ale w jakim sensie z koców, chcesz zrobiæ z nich wype³nienie? Jako¶ nie mogê sobie tego wyobraziæ.
Nie, po prostu tak, jakby¶ szy³ z tego np 6 surkotów/dubletów i zak³ada³ jeden na drugi i potem wszystkie razem przepikowa³ ... Welna jest bardziej spêzysta ni¿ len, bardziej przewiewna i mniejsza flora siê w niej rozwija ni¿ na lnie ...
Chodzi mi o to, ¿e najpierw chcia³bym je przepikowaæ, a potem obszyæ jakim¶ historycznym materia³em
. Ciekawe jak taka przeszywa jest twarda.
Witam!
S³ysza³em opinie o szyciu przeszywy z koców, choæ powiedzmy sobie szczerze ¿e to straszny mrok, ja nie by³em lepszy, uszy³em przeszwanice ze starej ko³dry, jaka¶ watolina czy co¶ w tym stylu. Najpierw zrobi³em niby tak± treningow±, poci±³em j± na dwa prostok±ty, jako os³onê na korpus i doszy³em dwa walce jako rêkawy. I ju¿ biega³em trenowaæ w praktycznie samym wype³nienu, jednak uzna³em ¿e wydam te pare groszy na len i zobacze jak to wyjdzie obszyte i okaza³o siê to dobrym pomys³em, co prawda len by³ bia³y jak ¶nieg przez co ma³o historyczny(wystarczy³ jeden trening i ju¿ nigdy nie bêdzie taki bia³y
) Kilka nieprzespanych nocy pikowania zaowocowa³y ca³kiem ³adnym efektem(choæ troche krzywo itp) sprawdza siê ca³kiem fajnie, nie kurczy siê w praniu(btw nie wolno wype³niaæ wat±, kto¶ wcze¶niej chyba wpad³ na tak feralny pomys³) Chêtnie uszyje kiedy¶ jeszcze jedn± przeszywê trochê dok³adniej, teraz ogarniam dla innych
Witam
Chcia³bym siê zapytaæ ile potrzebowa³bym runa owczego do wypchania przeszywanicy na Xw d³ugiej do kolan z krótkimi rêkawami.
A ja mam pytanie odno¶nie "drugiej strony" czyli Saracenów. Czy wiadomo co¶ o u¿ywanych przez nich przeszywkach? A je¿eli nie to czego u¿ywali w zamian, bo raczej nie nosili kolczugi na sam± koszulê
.
MORGOTH
zale¿y jak bedziesz pikowa³ i jakie masz wymiary. wszyscy wiemy, ¿e przeszywka bedzie inna na woja 130 w klacie i inna na 15letniego ch³opaka.
je¿eli chcesz jak± rade to pisz na priv a tak poza tym to polecam przepikowa tak co 5 cm.
Je¿eli chodzi o zu¿ycie runa to podaje sie w przedziale 6 do 10 kg
I nie szyjcie przeszywanicy bez chocby rady kto sie zna na krawiectwie... wykrój jest wa¿ny poniewa¿ przy z³ym wykonaniu szczególnie wczesna przeszywka potrafi byc mocno niemobilna.
DONKI
co¶ o saracenach
http://www.lifeinitaly.com/tourism/tuscany...se-jousting.aspnie pamietam ju¿ za bardzo tej stronki ale mo¿e Cie co¶ zainteresuje.
s³awa
Co prawda na tej stronie jest o saracenie ale o saracenie jako przyrz±dzie do treningu walki kopi± dla rycerzy
a nie o Saracenie jako o wojowniku. Mimo to dziêki za zainteresowanie.
wiele osób pyta³o sie o wykrój przeszywanicy
moze to pomoze
http://www.hotlinkfiles.com/files/998881_l...Roland_Rich.pdf
Witam, ostatnio uszy³em przeszywanice z 20 warstw lnu i we³ny,szczerze odradzam jest za ciê¿ka a do tego s³abo chroni
. Lepiej zrobiæ metod± wypychania runem owczym lub innym materia³em .
Mo¿e mi kto¶ wyt³umaczyæ o co chodzi z przszywanicami bo siê pogubi³em. Czy to jest tak ¿e zszywa siê warstwy materia³u i tyle czy mo¿e kilka warstw i siê wypycha ?
sa dwa rodzajeÂ
1 wypychane- zszywasie materia³ pikuje i w korytarzyki upycha sie runo owcze itp.
2 Zszycie kilkunastu,kilkudziesieciu warstw materia³u i przepikowanie
moga byc oczywiscie tez hybrydy itpÂ
Rozumiem
Hej
Puc1992 - mo¿e przesadzi³e¶ trochê z ilo¶ci± warstw. Ja mam 12 warstw lnu na korpus i mniej na rêce (na rêce dodatkowo 2-3 warstwy we³ny) i dzia³a piêknie. Jest ciê¿sza od watolinowych itp. No có¿.... ¿ycie:)
Nie ma siê co baæ pikowania warstw materia³u. Da siê to zrobiæ, tylko trzeba pomy¶leæ jak:)
Mój model jest XIII wieczny wzorowany na BM. Rzemieñ na wysoko¶ci pasa pozwala odci±¿yæ ramiona i powoduje "ikonograficzne zmarszczki":) Poza tym ikonografia dowodzi, ¿e przeszywki to nie ko³dry - grube byæ nie musz±. W miejscach stawów nawet musz± byæ cienkie by zapewniaæ prawid³ow± mobilno¶æ.
pozdrawiam
Zrobi³em tyle warstw, ilu siê doczyta³em z poprzednich postów w tym temacie. Te¿ mam w miejscach zgiêæ powycinane - zostawione tylko 5. Ja najpierw pikowa³em po 5 warstw ze sob±,¿eby mi to nie ucieka³o a potem wszystko razem :D A z tym rzemieniem o co chodzi... ??? To ma byæ co¶ w rodzaju pasa który ciê¿ar przenosi na biodra???
cos w tym stylu- to amo co z kolczug±
a co do stawów to trzeba i tak je odpowiednio zabezpieczyc bo uderzenie w nie moze sie zle skonczyc - zalezy jaka zbroja
ja mam pytanie co z tymi trójk±cikami pod pach±?? bo jest to miejsce gdzi zbroja jednak s³abo lub wogóle nie chroni
pozdrawiam
Mo¿na zdjêcia jak to ma wygl±daæ ????
Ja ¿adnych trójk±tów nie dawa³em, po prostu mam rêkawy idealnie dopasowane :D
ja mysle ze poprostu pas a nie jakies specjalnie przymocowane rzeminie
jesli na przeszywke masz zamiar nosic kolczuge to pas na kolczuge
jesli cos pomylilem przepraszam
a i jeszcze interesuje mnie z jakiego lnu uszyles przeszywke- zwyk³ego, pancernego??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.