Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Przeszywanice
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
AleX
metr filcu [szary 4 mm] kosztuje u mnie chyba 45 zl..
Evan
Chwa³a!
Chodzi mi o przeszywke siêgaj±c± do kolan, bez rêkawów (lub z doczepianymi), co¶ jakby po³±czenie bezrêkawnika i kaftanu, i ot wszystko pikowane sko¶nie (z kilkunastu warstw materia³u)
Spotka³em sie z tym opisanym jako przeszywka zewnêtrzna (na kolcz±) i nie wiem czy co¶ takiego w ogóle istnieje, je¶li tak to proszê Was bardzo o komentarz tudzie¿ wskazówkê jak to wykonaæ, Na obrazku przypomina³o to grub±, pikowan± tunikê.
Czy kto¶ posiada info na temat takiego tworu?

Pozdrawiam.
KhaToo
olsni³o mnie w³asnie. Je¶³i kto¶ ju¿ naprawde niema natchnienia i nie wie jak siê do tego zabraæ, to mo¿e co¶ da mu przyj¿enie siê podpince z kurtki wojskowej. Takiej zwyk³ej, chyba niemieckiej, w ka¿dym razie jest to kopia amerykañskiej kurtki. Podpinke mo¿na wyj±æ, ja w³asnie mam na wieszaku wyjêt±. Zrobiona jest ona ze sztucznych materia³ów +warttwa watoliny. Jednak nie to jest istotne. Ca³o¶æ jest bardzo prosta i funkcjonalna. Bez problemów mo¿na u¿yæ tego jako wykrojów -je¶li komu¶ taka forma odpowiada.
Evan
To ja ju¿ wole polsk± BHtke... jest x razy bardziej pancerna :P
KhaToo
bynajmniej nie chodzi³o mi o u¿ywanie tego jako przeszzywanicy. Jedyne co chcia³em, to pokazaæ wzór do odwzorowania (!?). Broñ was bo¿e przed ganianiem w tych podpinkach szczerba.gif

a tak wogóle, to mam koncepcje. Le¿y u mnie w pokoju taki "pled" z zielonego lnu (wojskowy, taki co kostki siê z niego robi te¿). Tanie to jak barszcz, je¶li wie siê gdzie szukaæ. Oko³o 5-6 takich i mo¿naby zrobiæ niez³±, pancern± przeszywke. Co wy na to? Je¶li nie, to czemu niby? Waga jest jedynym minusem, ale wszystko wazy swoje. Ile warstw takiego p³utna trzebaby na t³ów, a ile na rêkawy?
wiedzmak
przepraszam, ze nie wniknalem dokladnie w tresc tego watku, ale mam palace pytanie (wlasnie tworze sobie przeszywe): czy kolor przeszywki ma duze znaczenie podczas walki? czy to prawda, ze w przeszywach innego koloru niz biala walczacy "gotuje sie" podczas walki? bo biala zbyt pieknie nie wyglada...
KhaToo
w maciejowskim s± ró¿niste kolory. Na stronach zagranicznych s± rekonstrukcje z maciejowskiego, jest np. pomarañczowa przeszywka z rêkawicami odrazu.
Wotawa
Raczej nie tyle b³a³a co w kolorze niebarwionego materia³u.
By³y bardzo ró¿ne kolory z tego co widujê. Zale¿y te¿ czyje i w jakich czasach.
KhaToo
tak wogóle, co do Maciejowskiego. Tam rêkawy przeszywek wchodz± jakby pod t³ów. Widaæ to w scenach walk na plebejskich wojakach, bez kolczug.To co¶ daje? Takie g³êbokie wszyscie rêkawów chyba poprawi³oby "mobilno¶æ". Tak na logike mi siê zdaje...
wiedzmak
oki, teraz chcialbym odniesienia do wspolczesnych pol walki, czy wam, walczacych w barwnych przeszywach, jakos to przeszkadza? czy ma to wplyw na komfort walki? mam nadzieje, ze zbytnio nie zamieszalem smile.gif
Wotawa
Mnie pomaga, wygl±dam zabójczo w szarob³ekitnych strojach, albo w granatowych.
KhaToo
a taki bajer jak tetra na "wnêtrze" przeszywki siê nada? Drogie to nie jest, napewno wiele tañsze od lnu.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie wiem jak tetra by siê sprawdza³a, ja bym tego osobi¶cie nie u¿ywa³. G³êbokie wszycie rêkawów ma za zadanie (jak siê domy¶li³e¶, zreszt±) u³atwiaæ poruszanie ramionami. ¬ród³a piêtnastowieczne, pisane, zalecaj±, by górna krawêd¼ rêkawa by³a wszyta na ok. trzy palce od stójki. Gdzie¶ ju¿ o tym pisa³em. W kwestii kolorów- to zale¿y, czy chcesz siê maskowaæ na polu walki- w takim wypadku odradza³bym jaskrawe odcienie (tzw. industrial) pomarañczowego, ¿ó³tego i czerwonego, oraz tkaniny odblaskowe. Sk±d pomys³, ¿e kolor wp³ywa na komfort walki? W zielonych spodniach chodzi si siê gorzej ni¿ w niebieskich? Pozdrawiam
Gwyn
Dacron
Chce sobie uszyc dosc gruba przeszywke pod kolczuge z przeszywanej watoliny, z mocno wszytymi rekawami, zapinana z przodu, na okres grunwaldu. Czy ma ktos moze wykroj na takie cudo albo cos podobnego ??
wiedzmak
gwynie: takowe sugestie przekazal mi goszczacy zreszta na forum TeMuGyn. jakos ciezko bylo mi w to uwierzyc, wieec sie dopytalem. i wiem smile.gif
£ukasz P
CYTAT(wiedzmak)
gwynie: takowe sugestie przekazal mi goszczacy zreszta na forum TeMuGyn. jakos ciezko bylo mi w to uwierzyc, wieec sie dopytalem. i wiem

Przepraszam ¿e siê wtro±ce, ale moja wypowied¼ odno¶nie przeszywek mia³a na celu rozstrzygniêcie bia³y czy kolorowy.
Nie twierdze,¿e niebieska jest gorsza od zielonej.
Natomiast twierdzxe ( taka by³a nawiasem mówi±c moja wypowied¼) :
Bia³a lniana jest (INHO) zdecydowanie jest lepsza od ciemnej p³óciennej( np. takiej drelichowej).

Pozdrawiam
TeMuGyn
wiedzmak
jesli ostatnia wypowiedz troche przeinaczylem od orginalu to jednak sens zachowuje moj pierwszy post w tym temacie. a odpowiedz gwyna dala mi odpowiedz. jesli TeMuGyn poczol sie urazony to sorki.

pokretny jestem wiec mi sie deko pokrecilo crazy.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
No to kilka pytañ: jaka jest ró¿nica pomiêdzy lnem a p³ótnem, o drelichu ju¿ nie wspominaj±c? No i czy¿e ma siê ta wy¿szo¶æ objawiaæ? Bo len to materia³ (nie tkanina), wiêc mo¿emy mieæ p³ótno lniane. Drelich to rodzaj splotu, p³ótno te¿. Proszê wyja¶niæ, bo nadal nie rozumiem argumentacji, w³a¶ciwie to jej w ogóle nie widzê. Pozdrawiam
Gwyn
£ukasz P
Przepraszam za b³êdny skrót my¶lowy.
Pisz±c p³óto/drelich mia³em namy¶li bawe³nê.
Prawdê mówi±c nie wiedzia³em, ¿e tak nie jest.icon_redface.gif
Jeszce raz przepraszam.

Pozdrawiam
TeMuGyn
£ukasz P
Mam wra¿enie,¿e b³±dze.
Proszê o wyprowadzenie mnie z b³êdu nawet je¶li ma to byæ bolesne zderzenie z rzeczywisto¶ci±.
wiedzmak
kwestia nastepujaca: co lepiej chroni szyje: kolniez doszyty do przeszywki czy czy "kaptur przeszywany" z duzym zakladem na szyje i obojczyki?
Jarobor
Witam.

Najlepiej chroni± obydwa razem. Po trosze zale¿y to tak¿e od typu he³mu, podszlemnika itp. Nie mo¿na te¿ przesadziæ, bo ugotujesz siê i udusisz smile.gif

pozdrawiam
Wotawa
No i zale¿y od czasów w jakich wystêpuje. icon_wink.gif
wiedzmak
okres 1350-1410 - bede walczyl w psiaczku albo w klapervisierze + czepiec kolczy.
odbior ?
Jakub z Bielska
Zak³ócenia na lini...

Co¶ mi siê obi³o o uszy, ¿e kapturek pikowany na ten okres odpada.
Ale niech nas tu o¶wieci jaki¶ prorok czy inny ksi±dz, bo ten okres to nie moja specjalno¶æ bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Kuba
wiedzmak
jesli dobrze zrozumialem tyczy sie to kaptura wystatajacego sporo ponad helm. bo taki tylko pod helm chyba isnial? od kiedy pojawily sie te"duze i wystajace" kaptury?
Ulf Ko¶cisty
Witam!
A co je¶li chod¼i o przeszywkê dla wikinga siêgaj±c± mniejwiêcej do pó³ uda i pikowan± w r±by? Czy kto¶ ma ju¿ do¶wiadczenie w robieniu czego¶ takiego?
Pozdrawiam
Ulf
Wotawa
Jaki kaptur odpada na 1350-1410?
Gdzie odpada? Komu odpada? Dlaczego odpada?
Dr¿ê z niepokoju, bo nie zrozumia³em.
To o co chodzi z tym apturem?
wiedzmak
zaraz, czyli nie tylko mnie to nie pasuje.
czyli plemniory byly pod gruwem, nie?
Rafa³ Molik
Witam.
Chcia³bym zaci±gn±æ opinii o przeszywkach tego wytwórcy.Konkretnie o modelu RRAH5 pod kolczugê.Czy kto¶ mia³ z ni± styczno¶æ i co o niej s±dzi.Czy zapewni dostateczn± ochronê.Tu³ów jest z 6 warstw bawe³ny,ko³nierz 5,barki 8,rêkawy 4.I czy pasuje ona na okres grunwaldzki.
Stefan Mi¶kiewicz
Witam wszystkich
Mam pytanko apropos szycia i wype³nienia przeszywki. Czy mo¿e kto¶ próbowa³ robiæ przeszywke z kilku warstw we³ny ( mówie tu oczywi¶cie o warstwie wewnêtrznej amortyzuj±cej). Mo¿e sie jako¶ do tego ustosunkujecie.
nied¼wied¿
Mam kilka pytañ które ju¿ od d³u¿szego czasu nie daj± mi spokojnie zasn±æ:

1.Co siê lepiej op³aca, szyæ samemu czy lepiej daæ komu¶ do uszycia? Czy kto¶ ma ewentualnie jakie¶ namiary na kogo¶ kto szyje przeszywanice pod kolczugê(z 2. po³owy XIIIw.) i za ile?

2. Co noszono pod przeszywanic± z okresu o jakim piszê?

3. Czy mo¿na uszyæ taki przeszywany kaptór pod he³m garnczkowy (czy to siê dobrze sprawdza jako ochrona g³owy i na ile jest to historycze)?

No, to na razie tyle. By³bym naprawdê wdziêczny gdyby kto¶ by³ tak dobry i odpowiedzia³ na powy¿sze pytania.

pozdrowionka
Rudy
Witam
Ad.2 Z tego co wiem to noszono tylko koszule pod spodem bo nogawice by³y przypinane wtedy do przeszywki
Ad.3 Chyba powinien byæ taki czepek, ale ja sie na tych wcze¶niejszych to nie zabardzo znam
Pozdr. Rudy
blee
Witam

Mam pro¶bê chce zrobiæ sobie przeszywkê ale chcialbym siê dowiedzieæ z jakich materia³ów j± wykonaæ, jak ma byæ szyta oraz czy mo¿e byæ rozpinana czy musi byæ zakladana przez g³owe. Ma to byæ przeszywka dla wikinga (je¶li ma to jakie¶ znaczenie).
Zale¿y mi na tym aby odzwierciedla³a ona w miar± mo¿liwo¶ci orgina³ sprzed 1000 lat.

Dziêki z góry za pomoæ i pozdrawiam.
Amael
Zawsze my¶la³em ¿e bawe³na to troche pó¼niejszy okres ni¿ ¶redniowiecze, a tu prosze taka zaskoczka, czytam sobie Nadolskiego a tu informacja o tym i¿ przeszywanice by³y w pó¼niejszym okresie wype³niane k³êbkami bawe³ny (st±d ich francuska nazwa Aketon- po arabsku czy jako¶ tak to bawe³na ). No dobra a co w takim razie z innymi czêsciami stroju. Gdy wcze¶niej o to pyta³em ludzi z Frehy to "oczywi¶cie" wykluczono bawe³nê jako materia³. Jestem w kropce bo nie wiem komu mam wierzyæ.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
bawelna jako wypelniacz i bawelna jako tkanina to dwie rozne sprawy. chodzi o problemy technologiczne zwiazane z otrzymywaniem grubszych tkanin bawelnianych i latwy dostep do wlokien miejscowych na takowe. jako wypelniacz- bawelna nieprzetworzona, runo owcze, odpady filcowe. temat o przeszywanicach juz istnieje, sugeruje przeniesienie rozmowy tam. moderator? bardzo prosze. pozdrawiam
Gwyn
piotr.langowski
Wszystko zale¿a³o od pieniêdzy, przeciêtnego rycerza lub ¿o³nierza nie by³o staæ na zakupienie waty bawe³nianej. Inna sprawa kiedy by³o siê wystarczaj±co zamo¿nym, doskona³ym przyk³adem jest jedwabny cote de arms Czarnego Ksiêcia (wypychany w³a¶nie wat± bawe³nian±. U¿ywano te¿ bawe³ny na stroje Turska wspomina o ¶lubnych houppelandach z bawe³nian± podszewsk±. ogólnie bawe³na by³a luksusowym towarem dla zamo¿nych.
Gniewomir z Dregowii
Witam

Ciekawi mnie czym ró¿nily sie przeszywanice ró¿nych kultur.
Jaka by³a ró¿nica pomiedzy wikiñska a wschodnio-s³owiañsk± / rusk±.
Czy wogóle s± jakie¶ ¿ród³a przedstawiaj±ce przeszywki z terenów wschodniej s³owiañszczyzny z XI w.

pozdrawiam
Anonymous
Osobi¶cie interesuje mnie sprawa przeszywki wikiñskiej z IX w (je¿eli taka wogule istnia³a). Jak wygl±da³o takie ustrojstwo crazy.gif face4.gif:
Din Elein
Co ¶±dzicie o przeszywce http://www.tvgawex.pl/~g13526/grafika/bojo...owaniec3-2d.jpg
Jak ona siê donosi do drugiej po³owy XVw. Np. dla ³ucznika?
Din Elein
Nikt mi nie poradzi? icon_sad.gif
Jakub Zieliñski
1 s³abo rozwi±zana stójka - ta przerwa na koloratkê ma byæ niby? (jak kto¶ dostanie "grdyla" sztychem to siê mocno zdziwi)
2 wygl±da toto na cieniutkie jak barszcz, pod kolczugê/ p³aty - samobójstwo
3 niebieska / granatowa przeszywka zwykle wygl±da jak waciak
4 nie widzia³em (wielu innych rzeczy tak¿e) wcze¶niej podwójnego przeszywania (sko¶ne kwadraciki na klatce)
5 ...ale jak siê szyje maszyn± to mo¿na se pozwoliæ
6 taki uk³ad (góra sko¶ne kwadraty, dó³ - pionowo) zalatuje mi przeszywk± na XIII wiek
Borg
temat mozna przeniesc do przeszywek, lub stroju lucznika
Co do samej przeszywki face4.gif
Hmmm poszukaj innej
Jak zadzialaja zdjecia to polecam stad http://republika.pl/warsztat_eon/
pozdrawiam papa
Din Elein
Dziêi i jako¶ tania mi siê wydaje 180z³. Szkoda ¿e na tej stronie co da³ borg nie ³aduj± siê foty:(
Din Elein
Witam
Mam jeszcze jedno pytanie czy konieczne s± bufony na rêkawach pszeszywki dla ³ucznika z 2 po³owy XVw ?
Wotawa
Nie s± konieczne.
Jakub Zieliñski
Je¿eli chodzi o wzory to na tej stronie http://www.companie-of-st-george.ch/index_1.phtml znajd¼ odno¶nik do Dragon on line ¶ci±gnij sobie wszystkie i poszukaj w którym numerze s± przeszywki.
Konrad
Czy kto¶ wie czy przeszywanice z bufkami by³y stosowane pod kolczugê?
Marcvs Acilivs Glabrio
Witam!!

Mam tylko jedno pytanie(jak by³o juz gdzie¶ w tym temacie to b³agam nie bijcie bum.gif ) Przeszywka na czy zamiast dubletu?? Jako¶ sobie nie potrafie wyobraziæ ¿e na, ale jak nie na to co z nogawicami?? POMOCY!!! crazy.gif

Pozdrawiam
Aerlin
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A wiêc: opcje mamy trzy. Po pierwsze os³awiona kamizelka lniana. Po drugie dublet 'dziurawy'. Dos³ownie. Dublet lniany ca³y w regularnie i gêsto rozmieszczonych dziurkach na ca³ej powierzchni. Mo¿liwo¶æ trzecia i ostatnia. Arming doublet, czyli dublet podpikowany, wzmacniany skór±, z troczkami do zbroi. Wszystkie opcje z ca³± pewno¶ci± historyczne dla 1450 plus. Dla wcze¶niejszych trudno powiedzieæ co¶ bez w±tpliwo¶ci. Chyba lekki dublet lniany pod pikowañca. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.