Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ochronne] Przeszywanice
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Kokosz79
Je¶li to ma byæ pikowaniec dolcelowo pod zbrojê + kolcz± rzecz jasna to ja proponuje 2 warstwy lnu/troszke runa/2 warstwy lnu.

P.S.No i przepikowaæ do¶æ gêsto.
EO
Ale proponujesz, bo tak jest fajnie, czy proponujesz, bo tak jest historycznie? O to siê miê rozchodzi w g³ównej mierze.
Kokosz79
Proponuje tak bo wysz³o mi to z praktyki.
Przeszywka nie musi byc za gróba ale ma byc wygodna.
Zreszt± to kolcza i p³aty b±dz kirys maja byc zbroj± a przeszywka ma by¶ tylko warstw± oddzielajac± od cia³a.Zapobiegaj±c± obtarci± itd.Dajac± komfort nosz±cemu itd.

A co do orgina³ow z tego okresu to nie wiem jak by³o.Aczkolwiek chetnie sie dowiem.
FILUS
Hej

Mam pytanie czy przeszywka przedstawiona w za³±czniku, pasuje na okres grunwaldzki, skoro bêdzie noszona pod zbroj± to czy nie powinna mieæ mo¿e innego kroju w tym okresie historycznym. Nie zabardzo sie na tym znam wiêc wola³em sie kogos zapytaæ smile.gif
El_Scorpion
Uwa¿am ¿e powinna byæ odciêta w pasie aby lepiej dopasowywaæ siê do cia³a.
Mroczny
nie wiem czy to bylo, przyznam sie szczerze ze nie chcialo mi sie wszystkiego sprawdzic... mam pytanie na jaki okres jest datowana ta przeszywa czy to wogole jest historyczne jakie sa ewentualne plusy i minusy takiej przeszywy..
Borg
pozny XV
Mroczny
za wiele mi to powiedzialo:/ a moze w ktorym miejscu sie pojawily jak byly popularne czy cos tedy samo pozny XV to ja moge strzelic ze wzgledu na rekawy
Reyki
Ja widzia³em ten wzór ju¿ na rycinach z koñcówki wojny stuletniej.wiêc prze³omXIV/XV i pocz±tek XVw.

Faktem jest,¿e ten wzór by³ ma³o popularny i powróci³ do ³ask w 2 po³owie XVw. Ale tak samo w XV w. by³y stosowane wcze¶niejsze wzory bardzo podobne do tych z rusi.Czy nawet wcze¶niejsze ze skandynawii.

Ten wzór o który chdzi Mrocznemu faktycznie by³ stosowany popularnie w 2 po³owie XVw. ale wcze¶niej te¿ by³ znany.
Dodam jeszcze ¿e te bufy to s± osobne czê¶ci a nie tak jak w "pó¼nych" dubletach sta³a czê¶æ ubioru.

Wzór ten wydaje sie byæ bardzo niepraktyczny.I tak naprawdê nie wiem po co to komu.
Mroczny
ej co taka cisza nikt nie postara sie zburzyc XVw swiatopogladu Reykiego... a nie ma ktos zadnej ikonografi czy rycinek z podobnymi wynalazkami ja mam zamowion± taka i zalerzy mi na tym by dowiedziec sie jak najwiecej o tej przeszywie...jeszcze pozniej wyjdziena to zejestem Mroczny cool.gif
Gotfred
CYTAT(Reyki)
Ja widzia³em ten wzór ju¿ na rycinach z koñcówki wojny stuletniej.wiêc prze³omXIV/XV  i pocz±tek XVw.

Faktem jest,¿e ten wzór by³ ma³o popularny i powróci³ do ³ask w 2 po³owie XVw. (ciach!)

Przyznam szczerze, ¿e czego¶ w odpowiedzi Reykiego nie rozumiem. Jak wiemy - wojna stuletnia mia³a miejsce w latach 1337-1453 , wiêc jakim sposobem okresu koncowki konfliktu dopatrywac sie na przelomie XIV/XV i poczatku XV? tongue.gif

wg. mnie jest to juz typowo pozna XVw przeszywka. Co do konkretniejszy informacji, bedziesz musia³ poczekaæ zanim uaktywni siê kto¶ ze specjalistów z tamtego okresu icon_wink.gif Tymczasem Mroczny pochwal siê sk±d wzie³e¶ t± ilustracjê; jak s±dzê z jakiej¶ strony - mo¿e podanie jej pomo¿e przy dokladniejszym wydatowaniu.
Mroczny
tak szczerze mowiac to ten wzor mam od reyka... zamowilem u niego cos takiego ale sam nie wiem jak z historycznoscia tego choc mam zdanie podobne do reyka bo te pozno pietnastowieczne to predziej takie jak na zalaczniku.. ale czekam na jakies zdanie eksperta
Reyki
Faktycznie wdar³ siê b³±d.

Chodzi o to ¿e Mroczny odtwarza okres wojny stuletniej ale interesuje go tak¿e okres oko³ogrunwaldzki i taki wzór przeszywki mu zaproponowa³em.to co za³±czy³ w ostatnim po¶cie to jest pó¼na przeszywka poniewa¿ ma juz na sta³e wszyte bufki.

Ta wcze¶niejsza ma osobne bufki i osobno rêkaw.

Przepraszam za niedok³adno¶æ.
Marcin Glinianowicz
Witam!

Ja jako "niewirny Tomasz" chêtnie rzuci³bym okiem na t± ikonografie z przeszywkami z "osobnymi byfkami i rêkawami" z prze³omu XIV i XV w. Macie co¶ takiego?

Pozdrawiam Glina
Owen
Jo³

CYTAT
Dodam jeszcze ¿e te bufy to s± osobne czê¶ci a nie tak jak w "pó¼nych" dubletach sta³a czê¶æ ubioru.  

Mam nieodparte wra¿enia ¿e kolega Reyki bzdury nam wciska smile.gif. Sk±d wogóle koncepcja ¿e w taj przyszywce z rysunku "bufki" sa odczepiane?? Co wiêcej to nie s± ¿adne bufki tylko najnormalniejsze krótkie rêkawki, a to co z pod nich wystaje to ju¿ rêkawy najprawdopodobniej dubletu. Taki wzór przyszywki kojarzy mi siê owszem z wojn± stuletni±, ale raczej z jej przedstawieniem u Froissarta z II po³ XV w.

CYTAT
Chodzi o to ¿e Mroczny odtwarza okres wojny stuletniej ale interesuje go tak¿e okres oko³ogrunwaldzki i taki wzór przeszywki mu zaproponowa³em

Przepraszam ca³y okres wojny stuletniej??
Pa
Reyki
Nie mówi³em ¿e s± odczepiane.
Po prostu siê nie zrozumieli¶my.
Chodzi o to ¿e rêkaw i ta bufka maja tylko w jednym miejscu wspólny szew(ten górny przy obojczyku).
Fakt.S± przeszywki z krótkimi rêkawkami ale ¶a te¿ takie co to maja i d³ugi i krótki.Jest wtedy zastosowana ciekawa opcja wentylacji pachy.

Kurcze po co ja w ogóle tutaj pisze i tak mnie zaraz kto¶ zjedzie i zrówna z ziemi±.

Ok,mo¿e siê nie znam.

No có¿ ultras to ze mnie nie jest.
I d³ugo nie bêdzie bo gdzie dostanê we³ne w³asnorêcznie zciêta z owcy,no¿ycami w³asnorêcznie odkutymi z w³asnorêcznie wykopanej rudy ¿elaza?I kto mi z tej we³ny uprzêdzie nici i utka materia³(rêcznie)?
Owen
HEj
CYTAT
No có¿ ultras to ze mnie nie jest.  
I d³ugo nie bêdzie bo gdzie dostanê we³ne w³asnorêcznie zciêta z owcy,no¿ycami w³asnorêcznie odkutymi z w³asnorêcznie wykopanej rudy ¿elaza?I kto mi z tej we³ny uprzêdzie nici i utka materia³(rêcznie)?

Proszê bez takiej chorej dialektyki. Co ma poprawny krój przyszywanicy który podajesz na forum do twego osobistego poczucia "ultrastwa"??

Podajesz co¶ za fakt na publicznym forum to umiej to w jaki¶ sposób udowodniæ. Je¶li wzi±³e¶ to z sufitu to przyznaj siê do pora¿ki. Jestem otwarty na dyskusjê a nie na uciekanie przed ni±.
Czekam na jakie¶ zobrazowanie twych tez w ¼ród³ach, bo przyznajê ¿e nic a nic nie rozumiem o jakich bufkach i szwach piszesz.
Pa
Marcin Glinianowicz
Nie odwracaj kolego kota ogonem, o co chodzi z t± rêcznie tkan± we³n±...
Ja nie pyta³em o we³nê czy inne materia³y tylko o dowód ikonograficzny (lub inny) na wystêpowanie przeszywanic z "bufkami" na prze³omie XIV i XV w. A ty tu robisz z siebie ofiarê jakiego¶ spisku i nagonki...

Pozdrawiam Glina
DYSZEL
Witam.

Mam do was pytanie jako¿ i¿ na przeszywkach niezbyt siê znam (choæ to wstyd). Proszê o radê, bo nigdzie do tej pory nie mog³em jej uzyskaæ, a wy zdajecie siê byæ lud¼mi ¶wiat³ymi i znaj±cymi siê na tych rzeczach.
Potrzebujê przeszywkê na XI - XII wiek (pod kolczugê) i to mocno historyczn±.
Zak³adam wiêc, ¿e bêdzie to przeszywka d³uga, ale taka wiedza to bana³.
Potrzeba mi nastêpuj±cych wiadomo¶ci:
1) Materia³ z jakiego j± zrobiæ (Zaiste len, ale jaki bo jest pare rodzajów)
2) Ile warstw materia³u zastosowaæ ??? Co na wierzch i pod spód ??? No i rzecz jasna czy wypchaæ czy darowaæ sobie to i zrobiæ z samego materia³u (Je¶li wypychaæ to czy runo owcze mo¿e byæ? A je¶li nie to co w zamian ???)
3) Jak zszywaæ materia³ (Jakie odstêpy miêdzy ¶ciegami)???
4) Gdzie daæ upust w materiale, bo ¿e na stawach to siê domy¶lam, ale mo¿e jest jeszcze co¶ o czym powinienem wiedzieæ ???
5) Czy wi±zanie stujki z przodu jest wygodniejsze od wi±zania z ty³u i czy w ogóle stójka ( ko³nierz) by³ historyczny w tamtych czasach.
6) Czy nikt siê nie bêdzie czepia³ je¶li bêdzie przeszyta w tak zwan± kratê ???
7) No i na koniec pytanie z którym powinien siê liczyæ ka¿dy szanuj±cy siê facet bigsmile2.gif . Czy rozciêcie w przeszywanicy powinno siê zaczynaæ poni¿ej przyrodzenia czy powy¿ej???
Mo¿e i niektóre pytania s± g³upie, ale potrzebujê odpowiedzi na nie.
Bêdê bardzo wdziêczny za odpowied¼ na moje pytania. Wiem ¿e ich du¿o, ale Je¶li kto¶ ma jaki¶ link czy co¶ w tym stylu gdzie by³y by na nie odpowiedzi to tak¿e bêdê bardzo wdziêczny.

Pozdrawiam
Boran
CYTAT
1) Materia³ z jakiego j± zrobiæ (Zaiste len, ale jaki bo jest pare rodzajów)
2) Ile warstw materia³u zastosowaæ ??? Co na wierzch i pod spód ??? No i rzecz jasna czy wypchaæ czy darowaæ sobie to i zrobiæ z samego materia³u (Je¶li wypychaæ to czy runo owcze mo¿e byæ? A je¶li nie to co w zamian ???)
3) Jak zszywaæ materia³ (Jakie odstêpy miêdzy ¶ciegami)???
4) Gdzie daæ upust w materiale, bo ¿e na stawach to siê domy¶lam, ale mo¿e jest jeszcze co¶ o czym powinienem wiedzieæ ???
5) Czy wi±zanie stujki z przodu jest wygodniejsze od wi±zania z ty³u i czy w ogóle stójka ( ko³nierz) by³ historyczny w tamtych czasach.
6) Czy nikt siê nie bêdzie czepia³ je¶li bêdzie przeszyta w tak zwan± kratê ???
7) No i na koniec pytanie z którym powinien siê liczyæ ka¿dy szanuj±cy siê facet Big smile 2 . Czy rozciêcie w przeszywanicy powinno siê zaczynaæ poni¿ej przyrodzenia czy powy¿ej???

1. Jak napisa³e¶ - len. Najlepiej do¶æ gruby (ale bez przesady - to ma byæ przeszywka a nie kirys! ;] ).
2. Ja szyjê tak: korpus - 2x len / runo / 2x len / runo / 2x len;
rêkawy - 2x len / runo / 2x len
i jest gites.
3. ¯eby siê runo w kupie trzyma³o to przy pikowaniu w paski trzeba te paski szyæ w odstêpach nie wiêcej ni¿ 5-7cm
4. Po wewnêtrznej stronie ³okci, pod pach± - i tyle.
5. Najpraktyczniejsze jest chyba z boku. Ewentualnie z przodu. Co do historyczno¶ci to tak na dobr± sprawê na ten okres w ogole nie ma potwierdzenia na stosowanie przeszywek... wiec spory o ich detale konstrukcyjne sa raczej jalowe.
6. Nie.
7. Zale¿y co chcesz w niej robiæ icon_wink.gif jak ma byæ model "m³ody gwa³ciciel" to powy¿ej. A tak powa¿nie to rozciecie powinno byæ na tyle wysoko, zeby nie utrudnia³o ruchów - czyli koñczyæ siê musi w³a¶nie gdzie¶ na owej newralgicznej wysoko¶ci shocked.gif

pozdr
DYSZEL
Po stokroæ Dziêki za te informacje Boranie, bardzo mi siê owe rady przydadz±.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziêkujê.

PS.
Je¶li by ci siê chcia³o to napisz ile to mniej wiêcej bêdzie wa¿yæ.
cwiru
Mam takie pytanie, mianowicie czy pikowanie przeszywanic musi byæ w kierunku pionowym czy nie ma to wiêkszego znaczenia (chodzi mi o okres grunwaldzki) ?
Czarnian
Witam !!

mam zamiar uszyæ przeszywke w takiej kombinacji 2xmocny len , 10-15x gruba juta , 1xmocny len,1x delikatny len(podszewka), i mam w zwi±zku z tym pytanie. Kiedy¶ szy³em przeszywe metod± wypychania watolin± i ¶cinkamii materia³u tuneli. Wtedy do rzeczywistych wymiarów dodawa³em ok 30-35 % materia³u ¿eby siê zbytnio nie skurczy³a po wypchaniu . No i wi±¿e siê z tym moje zapytanie tzn ile trzeba dodaæ materia³u je¶li siê szyje rêcznie no i nie ¿adne tam wypychanie tuneli tylko pikowaniec

ps. to ma byæ na XIV/XV w wiêc je¶li bêde mia³ kaptur pikowany wszyty w he³m gdzie na czê¶ci opadaj±cej na ramiona bêdzie dodatkowo kolcza, ko³nie¿ w przeszywie jest konieczny ?? czy tylko zbêdny

pozdr. czarnian
Cukieras
I wyjdzie twarda decha . nie zegniesz rêki
Czarnian
i dlatego nie bede dodawal materialu na wew stronie lokcia i pod pach±, czekam na reszte odpowiedzi

pozdr. czarnian
Fionn
I tak wyjdzie ci decha. Za du¿o warstw tej juty.
Czarnian
to juz wiem ze bedzie decha, chyba taka jest cecha takiej przeszywki

co z reszta pytañ

pozdr. czarnian
Cukieras
G³ówn± cech± przeszywalnicy jest amortyzacja ciosow. a w planowanej przez Ciebie tego nie znajdziesz .
Czarnian
przez to ze jest twarda i sztywna chyba lepiej zaamortyzuje ciosy ni¿ jaki¶ rurowy wypychanieniec, przez to ¿e jest sztywna si³a ciosu rozmieszcza sie rownomiernie, tak jak mi sie wydaje

prosze, naprawde prosze odpowiedzcie mi na reszte pytañ co zada³em a nie na to co ju¿ przeczyta³em

ps. gdybym by³ zainteresowany czy ta przeszywa bêdzie sztywna to zada³bym takie pytanie

pozdro Czarnian
Cukieras
Jak chcesz, probuje przestrzec cie przed b³êdem . Kto powiedzia³ ze ma byæ wypychaniec.
Ja swoj± zrobilem tak :
dwie warstwy lnu rêcznie tkanego na wierzch,
warstwa cienika czesanki welnianej ,
gruby len z konopi± recznie tkany ,
cienika warstwa czesanki welnianej
welna rêcznie tkana i,
calosc przepikowana
potrzewka z cienikiego recznie tkanego lnu
. Wszystko zszyte recznie skrecan± nicia lnian±. Wyszla do¶c gruba i ciê¿ka ,lepsza pod kolczuge niz pod p³yte . Robi±c jeszcze raz przeszywalnice zrezygnowalbym z warstwy lnu z konopi± i ograniczylbym siê do jednej warstwy czesanki welnianej.
Borg
tak dla kolnierza...
z wymiaramai ja szylem troche wieksza a pozniej po przepikowaniu 4 czesci spiolem szpilkami i przycinalem gdzie trzeba
Cukieras jaki blad? robi dobrze i dziala to jak ta lala
Czarnian
CYTAT(Borg)
tak dla kolnierza...

tak czyli powienien byæ czy nie bo nie skuma³em smile.gif

ma kolcza strasznie syfi i mam kolejne pytanie, wierzchni materia³ mo¿y byæ bez zadnych problemów granatowy tudziez ciemno br±zowy, czerñ raczej odpada smile.gif

pozdr. czarnian
Borg
powinien byc
Tasi
Witam,
Pierwszy post na nowym koncie tongue.gif

Mam zamiar zrobic sobie przeszywkê na XIIIw. tzn d³ug± do kolan z d³ugimi rekawami, przeszywana w pionowe pasy.
Mam do Was pro¶bê: napisze Wam jak jest mój plan na jej uszycie, wypchanie itp., i prosi³bym o wytkniêcie mi b³êdów, i jakie¶ sugestie co do jej wykonania. Tzn. chce unikn±æ pewnych b³êdów i nie spartoliæ przeszywki.

1. Materia³: gruby len od £obosa- grubo tkany i wytrzyma³y (z tych za 10 zl). Mam w±tpliwo¶ci co do koloru, bo wyboru nie ma du¿ego, i wzglêdnie zosta³y mi 2: bezowy i bordowy. Osobi¶cie bardziej mi siê podoba bordowy, ale wydaje mi sie ¿e taka przeszywka by³a by zbyt bur¿ujska bum.gif i by siê rzuca³a bardzo w oczy. Co do be¿u to martwi mnie to, ¿e bêdzie siê szybko brudzi³ od kolczej itp.. Choc z drugiej strony przeszywka ma chroniæ, a nie wygl±daæ icon_wink.gif . Z historycznego punktu widzenia, to robione je niebarwionego lnu, wiêc ten be¿ by byl poprawniejszy.

2. Wype³niacz: runo owcze. Mam tego 9 reklamowek (tzn worków na ¶mieci 30 litrowych). Powinno wystarczyæ, jak my¶licie? (ofkoz zale¿y od grubosci wypchania- my¶le, ¿e tak na 1,5/ 2 cm zrobie). Jak zostanie to sie zrobi jeszcze nogawice pikowane itp ....
Co do runa- czy odci±c je od skóry, czy moge wypychaæ razem z ni±?

3. Szycie: rêczne (kamikadze devil.gif ) lnianymi niæmi (ile szpul- (takich od £obosa) zejdzie na przeszywkê?) , ew. jakby by³y za s³abe to czym- dratw± itp.?
Jakim ¶ciegiem najlepiej szyæ przepikowania? - mysla³em nad szyciem ca³ej przeszywki "za igl±"- (moze byæ?), a ³±czenia jeszcze okrêtk±, ¿eby siê nie rozlaz³y.

4. Sposób na po³±czenia tego w ca³o¶æ bigsmile2.gif
My¶le nad jedn± warstwa grubego lnu wewn±trz i na zewn±trz, a w srodku runo w tunelach o szeroko¶ci 4,5 lub 5 cm (przed wypchaniem - na 1,5/2cm).

Mam 98cm w klacie, wiêc wykrój bym robi³ na 110 cm- czy przy takich tunelach i takim wypchaniu bêdzie ok?. czy te¿ moze wiêcej nad³o¿yæ?

Najpierw my¶la³em nad przeszyciem tunelów i dopiero potem wypychaniu tego runem, ale czê¶æ osób
uwa¿a, ¿e to nie jest dobry pomys³. Choæ jest on szybszy i prostszy od przeszywania przez runo.
Skoro inwestuje w dobr± (mam nadzieje) przeszywkê to chcialbym ja zrobiæ na max. historycznie, wiêc
chyba pozostaje mi przeszywaæ przez to runo.

Czy móg³by mi kto¶ mniejwiêcej opisaæ jak sie za to zabraæ, bo sam próbowa³em wykombinowaæ, ale to mi sie wydaje dosæ trudne technicznie tzn. my¶la³em najpierw robic przeszycia, ale miêdzy dwie warstwy lnu upchn±æ troche runa, i jak siê ju¿ tak poprzeszywa z tym runem to w kana³y potem upchn±æ reszte runa do porz±danej grubo¶ci.
Bo co do metody- zrobic z lnu "poszewkê", wylo¿yæ ca³o¶æ w miare równo runem i poprzeszywaæ to wydaje mi sie to baardzo ciê¿kie do zrobienia (runo sie poprzesuwa w trakcie przeszywania) dunno.gif

5. Czy poszczególne elementy wykroju najpierw zszyæ razem w ca³o¶æ, a potem wype³niæ, czy najpierw wypelnic fragmenty i potem je pozszywaæ?

6. Miejsca zgiêæ: czy wogóle nie wypychaæ, czy te¿ wypchaæ tylko troche, ¿eby nie by³o oporów przy poruszaniu rêkami. Z tego co wyczyta³em, to pod pachami nie robic dziur ¿adnych (w kolczej tak samo).
Czy macie mo¿e jakie¶ sposoby,¿eby sie w takiej przeszywce nie ugotowaæ - mam nadzieje, ze runo owcze bedzie przepuszczac troche powietrza smile.gif

7. Wykonczenie: przeszywka wi±zana z przodu na wszyte w klapy sznurki.
zastanawiam sie te¿ nad ew. obszyciem krawêdzi cienk± skór±.

Hmm.... to chyba tyle - ale¿ mi litania wysz³a. Mam nadzieje, ¿e dotrwacie do jej koñca bum.gif

Tak dla wyja¶nienia- przewertowalem caly ten temat 2 razy, ale mimo wszystko mam jeszcze w±tpliwo¶ci, które mam nadzieje pomo¿ecie mi rozwiaæ. Swoje pytania kieruje g³ównie do osob które szy³y juz przeszywki i wiedz± z doswiadczenia co robiæ a czego nie (mam nadzieje, ¿e siê podzielicie wiedz± smile.gif ).

Dziêkuje za chwile uwagi i wytrwa³o¶æ devil.gif devil.gif devil.gif

Pozdrawiam, Tasi
Robert B.
Witam jak 1000 ludzi z RR szukam wykrojów przeszywanic kto¶ zada³ to pytanie nie dosta³ odpowiedzi, wiec bym nie liczy³ na to angsad.gif Ale mam pro¶bê jesli kto¶ ma przeszywanice godn± szlacheckiego rodu :P czy móg³ by porobiæ dok³adne zdjêcia zszyæ itp i taki ma³y przekrój zrobiæ kroje tylko ze jako zdjêcia smile.gif z 30 zdjêæ <lol> by³ bym wdziêczny szczerze smile.gif oczywi¶æie z juty lub lnu ps ile warstw juty?

PS najlepiej na pierwsz± po³owê XV wieku
Tasi
Witam,

Kolejne pytanie: dla tych co wypychali runem.

Zamierzam zabraæ sie za obróbke tego runa owczego tzn odciêcie we³ny od skóry. Czy kto¶ z Was juz to robi³? czym to najlepiej zrobiæ?

no¿yk modelarski / skalpel / brzytwa / maszynka do golenia bigsmile2.gif (?) / mo¿e golarka elektryczna?

Pomó¿cie, bo mnie to odcinanie przera¿a icon_sad.gif

Pozdrawiam, Tasi
Rabiega
Re - Tasi.
Po prostu - no¿yce smile.gif .
Polecam wspó³czesne no¿yce do strzy¿y.
Zwyk³ymi no¿ycami siê zamachasz na ¶mieræ, te do strzy¿y s± sprê¿ynowe ("samoodskakuj±ce"), przy okazji jakby¶ na juhasa chcia³ siê kszta³ciæ, to masz jak znalaz³ smile.gif .

K³aniam.
Tasi
Witam,
Dziekuje za pomoc, ju¿ mia³em sie do tego zabieraæ przy pomocy golarki elektrycznej, ale sie jeszcze wstrzymam.

Aha, jak s±dzisz(cie) czy takie no¿yce bêd± do dostania w sklepie wetetynaryjnym? (w woj. ¶wiêtokrzyskim- duzo tu owiec nie mamy tongue.gif )

Choæ w sumie zamówienie takich no¿yc z neta wyjdzie chyba podobnie jak kupno taniej (kiepskiej) elektrycznej maszynki do strzy¿enia, która moze sie szybko rozwalic

Pozdrawiam, Tasi
Rabiega
Re - Tasi :
Skoro świętokrzyskie, to może scyzorykiem cool.gif ?

Sorry, nie mogłem sie powstrzymać.
Też mam (daleką) rodzinę w Kieleckiem.

A tak poważnie - zakup takich nożyc via net to chyba jedyna opcja dla mieszkańca spoza terenów górskich.
Można ich też z powodzeniem używać np. w ogródku ( to nie żart - ligustry i inne chaszcze tną aż miło ).

Pozdrawiam.
Tasi
Witam,
No scyzorykiem by by³o trudno bum.gif

hehehe, no to bêde chyba zamawia³ z neta,

Pozdrawiam, Tasi
Hallatil
Co s±dzicie o takiej przeszywce pod p³yte:
-warstwa lnu
-gruba we³na
-watolina
-warstwa lnu

na zapiêciach 3-4 troki skórzane

Czy to bêdzie jako¶ wygl±da³o?
I czy czarny kolor lnu mo¿e byæ?
Marcin Pyszno
CYTAT(Hallatil @ 11:04 10.09.2006) *
Czy to bêdzie jako¶ wygl±da³o?
I czy czarny kolor lnu mo¿e byæ?

Tak - bêdzie 'jako¶' wygl±da³o. Mniej wiêcej tak samo jak:
warstwa lnu
batyst
lycra
bawe³na
watolina
jedwab
warstwa lnu.

Czarny mo¿e byæ. Mo¿e byæ czerwony. Naturalny kolor lnu te¿...

hehehe.gif
Luszko
Witam

Jak datowaliby¶cie te przeszywki ?

http://www.kazi.webz.cz/wagner/images/wag02-15.jpg
http://www.kazi.webz.cz/wagner/images/wag02-10.jpg

Czy nadawa³y by sie na okres oko³ogrunwaldzki ?

Z Góry Dziekuje smile.gif

Pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
Wszystkie podane rysunki odnosz± siê mniej wiêcej do okresu grunwaldzkiego i nieco wcze¶niejszego, ale na ¿adnym nie ma przeszywki w rozumieniu ubioru pod zbrojê. To s± ró¿nego rodzaju pikowane i watowane zbroje (czasem nazywane kirysami/zbrojami ubogich).

Inna sprawa, ¿e tego typu rysunki s± ma³o precyzyjne i ciê¿ko na ich podstawie wykonaæ jakiekolwiek szczegó³y - zatem do rekonstrukcji nadaj± siê o tyle o ile chce siê uzyskaæ okre¶lony kszta³t sylwetki. Znajd¼ te rysunki w "Tracht Werh un Waffen" i przeczytaj na podstawie czego zosta³y narysowane. Znajd¼ oryginalne rysunki, rze¼by, etc. i dopiero na ich podstawie próbuj co¶ robiæ.

Pozdrawiam,
Luszko
Czyli nic a nic nie można było nosi na taką przeszywke ?
W przeszywanicach tych załaczonych na obrazku nie widac jakiegoś "zapiecia" czyli są one wiązane z tyłu (?) Ma ktoś może jakieś dokładniejsze obrazki? smile.gif
Czy ma ktoś ilustracje ukazującą przeszywke z okresu okołogrunwaldzkiego na której mozna było nosic kolczuge/płaty/kirys itp :P

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Przeszywanica jest krojona generalnie jak dublet. Czasem ma rêkawy wszywane g³êboko z kilkoma klinami (a grande assiettes). Wystarczy daæ odpowiedni± ilo¶æ warstw lnu i po sprawie. Wi±¿e sie j± z przodu na troczki lub sznuruje.
Tak to wygl±da w uproszczeniu.
Mo¿na te¿ tu i ówdzie dodaæ trochê runa owczego, ¿eby by³o modniej i wygodniej pod bombiasty kirys na przyk³ad icon_wink.gif
Luszko
w uproszczeniu? smile.gifA jak wyglada rozwinieta forma? :D
Szymonie de Conti Sarré ta przeszywka krojona jak dublet to bez bufek mam nadzieje? smile.gif Bo jesli z to ja poprosze inny model bo to raczej juz na II po³owe XV wieku smile.gif

Pozdrawiam
Szymon de Conti Sarré
W rozwiniêciu mo¿na by napisaæ niez³y elaborat icon_wink.gif

Jak chcesz przeszywanicê na prze³om XIV i XV wieku, to we¼ sobie wykrój dubletu z tego okresu i to jest baza do wykroju przeszywanicy. (Nie wiem sk±d ten pomys³ z bufkami, skoro chcesz co¶ oko³o 1400 roku...) Oczywi¶cie musisz zwiêkszyæ niektóre wymiary ze wzglêdu na warstwy i "zbieganie" przy pikowaniu. Im lepiej bêdzie dopasowana do sylwetki, tym lepiej (i wygodniej) bêdzie na niej le¿eæ zbroja. Nie przesad¼ z grubo¶ci±, bo chroniæ ma zbroja a nie przeszywanica - to tylko amortyzacja i wieszak.
Karat
Witam

Mam taki problem. Jeszcze nie zacz±³em szyæ przeszywki, ale mama zrobi³a mi wykrój z wciêciem(jest krawcow±). Zastanawiam siê nad kilkoma rzeczami. Jaki ¶cieg zastosowaæ,co zrobiæ ¿eby warstwy siê nie rozje¿d¿a³y, czy wykrój mo¿e byæ ze wciêciem i jak po³±czyæ dwa p³aty przeszywanicy np. przód i ty³?

Pozdrawiam,
Karat
Kacper14
aby warstwy sie nie rozje¿d¿a³y najlepiej pozczepiaæ je szpilkami b±d¼ agrafkami i dopiero potem przepikowaæ. Najlepiej jak masz p³aty np w kszta³cie prostok±ta to pozczepiaj warstwy na krawêdziach z 3 stron zamiast z 4 poniewa¿ przy pikowaniu materia³ bêdzie ci ,,uciekac" na boki i wtedy bêdzie nierówno a tak to zejdzie ci na jedn± krawêd¼. Pozdrawiam i ¿ycze powodzenia. icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.