Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Po¿egnanie z Afryk±
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Selekos
Gnicie w s³oñcu jest chyba na Grunwaldzie historyczne?
Aiuto
Mo¿e to mia³a byæ taka selekcja naturalna, "kto nie maszeruje ten ginie" ?
Ja tam siê nie znam, ale je¿d¿ê od paru lat z kole¿kami na inscenizacje do W³och, tam jako¶ mo¿na zrobiæ, ¿e jak jest za ciep³o to siê je przek³ada na 18-19 ,ale jak wiadomo to cieniasy i siê nie znaj± na heavy metalu smile.gif
W ogóle jak tu czytam, to znowu jakie¶ archiwum X (albo strefa 11) wychodzi, justycja dala cia³a ,ale osi±gnê³a sukces, impreza siê spieprzy³a ,ale uratuje nas tajne pismo ( mam nadzieje ze nie ksiêga mormona) dla wszystkich piosenka ( w ramach relaksu)
http://www.youtube.com/watch?v=mS5jTh7RkEE
buziaki dla wszystkich
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(Aiuto @ 20:01 07.08.2010) *
moze to maila byc taka selekcja naturalne ,"kto nie maszeruje ten ginie" ?

Ka¿dego roku nikomu nie przeszkadza³a temperatura nawet tym którzy brali udzia³ prawie za ka¿dym razem (prawda Tomku?). W tym roku niektórzy maj± kumulacjê - temperatura be i doj¶æ do bitwy te¿ be. Po prostu szok, nie do¶æ ¿e gor±co to trzeba jeszcze maszerowaæ. A pamiêtajcie, ¿e kto nie maszerowa³ ten zgin±³. Aiuto wyluzuj. Tak samo pisma które maj± ponoæ kogo¶ i co¶ uratowaæ. Jest grono ludzi którzy maj± do¶æ niektórych spraw i dlatego chc± ... w³a¶ciwie to ¿±daj± zmian. I ta grupa robi obecnie wszystko by te zmiany wprowadziæ w ¿ycie. Je¿eli siê uda to we wrze¶niu przeczytasz o tym. Je¿eli jednak w³adze nie zaakceptuj± tego to có¿, jak to kiedy¶ powiedzia³a Sowa - s± ró¿ne piaskownice i ka¿demu starczy miejsca. ¯adna w tym tajemnica i ¿adne pisma mormoñskie - po prostu masa pracy i rozmów, by na koñcu mieæ na pi¶mie tak lub nie. Nie trzeba do tego dorabiaæ ¿adnej filozofii lub nabijaæ liczbê postów na licznik. Wystarczy po prostu trochê poczekaæ.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. jeden z najlepszych kawa³ków Brygady, zreszt± jak i ca³a p³yta tz. "Czarna Brygada" szkoda, ¿e w Cosmopolis ju¿ tak z³agodnieli. Ale podobnie zmieni³y siê i inne kapela m.in. Dezerter. Dobra ale to ju¿ inny temat i historia. Pioseneczka w podobnym co twój tonie i wymowie choæ o rok m³odsza bo z 1983 roku http://www.youtube.com/watch?v=x_XvMBag5W8...feature=related
Morrigan
CYTAT
Wiadomo, ¿e na pole bitwy wchodz± tylko ludzie z identyfikatorem bojowym. Przez bramkê ka¿dy powinien przej¶æ samodzielnie a za p³otem ubieraj± ju¿ i rozbieraj± walcz±cych markietanki. To w³a¶nie pomocnicy rycerstwa bramkê blokuj± nie chc±c siê cofn±æ, lub próbuj±c dostaæ siê na pole bitwy na bezczelnego.

Ekhm, ekhm ponoc w tym roku choragiwe mogly sobie rozbic wiatki przed bitwa, ktore zdjemowane byly 5 minut przed rozpoczeciem (¦l±ska), ponoæ osoby w identyfikatorach bojowych, mogly wniesc tarcze, he³my etc na teren bitwy (¦l±ska). W tym momencie Sowo dziêkujemy, ze po chwili k³otni nam ustapilas i wpuscilas, pomoglas kilkunastu chlopakom. A to ze my pozwolenie otrzymaliscie i org poblogoslawi pomysl a dalej nie przekazal to nie nasza wina. Skoro nam dowodca mowi, ze mozna to chyba jednak mozna ?
Marek Hilgendorf
Z Kolei markietanki w ¦l±skiej i Janie Chrzcicielu tak siê uwija³y, ¿e ma³o nas nie utopi³y w wodzie, któr± nota bene organizowali¶my w ostatniej chwili sami w ilo¶ci dwukrotnie wiêkszej ni¿ przydzia³owa.
Mo¿na?
Mo¿na... tylko pomy¶leæ wcze¶niej trzeba....
Ladyhawke
CYTAT(Józef @ 17:21 07.08.2010) *
Przed wyj¶ciem w pole " Kamyk " powiedzia³ do walcz±cych : "je¶li zobaczycie markietankê z aparatem lub kamer± , zrywajcie identyfikator "

A do mnie (³ucznictwo krzy¿ackie) dotar³a wiadomo¶æ " Nie wolno robiæ fotek, bo grozi to zerwaniem identa. S± zabronione" Wiêc nie robi³em, bo nie chcia³em dostaæ w ucho.
Czy w koñcu generalnie wolno robic fotki, czy markietanki te¿ fotkuj± "nielegalnie" ? dunno.gif

Je¶li mozna fotkowaæ legalnie, mo¿e oprócz zwiekszenia liczby markietanek, pozwoliæ by 1 osoba ( nie markietanka) lata³a z aparatem ? Tylko ¿e wtedy te¿ by sie j± prosilo o wodê , skoro jest na polu ... :/
Najlepiej, jakby robiæ fotki pomiêdzy podawaniem wody i ogarniaæ sie z tym. S± czasem chwile wytchnienia, choæ na tym Grunwaldzie Nadreñskie markietanki biega³y non stop i chwa³a im za to ! Mia³y dodatkowo w³asna wodê , i czê¶c to by³a woda zwyk³a , a czê¶c z "Pluszem"(witaminki).
kad³ub
Cze¶æ,

Z góry przepraszam, ale po 4 stronach czytania tematu zrezygnowa³em i przeszed³em do 3 ostatnich które dotycz± bezpo¶rednio jednostki, któr± dowodzê - Justycji i w tym temacie chcia³bym siê wypowiedzieæ i temat justycji zamkn±æ.

CZAROWNICA pisze...
- za ma³o justycji w ogóle - nie wspominaj±c o "do¶wiadczonej" - odwieczny problem, wiem, ale to jest powa¿ny minus...

Justycji jest by³o i bêdzie za ma³o. Nikt o zdrowych zmys³ach bez poczucia misji nie pod³o¿y siê ¶wiadomie pod niemi³e uwagi turystów, rycerzy, rekonstruktorów. Bo TOMIC, prawda jest taka, ¿e ludzie s± dla nas niemili. Wam - rycerzom bija brawo a w nasz± stronê lec± k...y. Mam sta³± ekipê ( 15 ) osób na x tysiêcy ludzi ogl±daj±cych i bior±cych udzia³ w inscenizacji - reszta to wolontariusze, którzy robi± naprawdê kawa³ dobrej roboty.

http://www.youtube.com/watch?v=jut-E4qKtBA - go¶ciu faktycznie przechodzi moich ludzi, ale jak pisa³a Sowa po 3 minutach ( bo zak³adam ¿e wiesz ile to 120 sek ) jest z³apany przez dowódcê sektora - mojego cz³owieka - justyciariusza Waldiego. Wg wytycznych Waldi wzywa ochronê i policjê która go¶cia odstawia z pola bitwy i to jest jego zadanie.
Napewno pope³niam jakie¶ b³êdy w szkoleniu justycji, ale wszyscy oni maja wyra¼ne polecenie - INTERWENCJA ZAJMUJE SIÊ DOWÓDCA SEKTORA. Mam raport z tej sytuacji. Justycjariusz poprosi³ o ID i je zobaczy³ poniewa¿ go¶æ wygl±da³ jak wygl±da³ ( dziwnie jak na nasz okres ) zosta³a puszczona informacja przez radio. Informacje otrzyma³ Waldi który by³ najbli¿ej i zainterweniowa³ SKUTECZNIE. Wiêc nie wiem o co dym ?

Hallati pisze ...
Ja tylko chcia³em skromnie zauwa¿yæ, ¿e pan w "sreberku" mija po drodze ok 12 justycariuszy na pasie ziemi niczyjej, którzy albo nie reaguj± albo z mizernym skutkiem. Dopiero interwencja policji i to ju¿ na polu walki da³a skutek!
Ja rozumiem,¿e móg³ siê prze¶lizn±æ, ¿e go kto¶ nie zauwa¿y³, ale justycja to chyba ludzie z reko? i powinni zdawaæ sobie sprawê ¿e co¶ nie tak jest.

Haltii - Policja i ochrona dzia³aj± na nasz± pro¶bê o interwencje - sami, je¿eli nie ma zagro¿enia ¿ycia i zdrowia nie interweniuj±. Je¿eli by³a interwencja to jeszcze raz powtarzam - na nasz wyra¼ny sygna³. - Zapraszam do zespo³u - poznasz, zobaczysz jak to dzia³a od ¶rodka - potem siê wypowiedz. Natomiast krytykê przyjmujê jako konstruktywn± i bêdê stara³ siê to zmieniæ.

RACIMIR pisze...
Justycja da³a cia³a, i ¿adne t³umaczenia tego nie zmieni±. Od razu jak wlaz³ powinien zostaæ kulturalnie 'wywalony na zbity pysk', co ³adnie uskuteczni³ dopiero jak piszesz dowódca sektora.
T³umaczenia, ¿e to nie w³a¶ciwa justycja tylko ludzie z ³apanki i ¿e karetka jecha³a nic tu nie usprawiedliwiaj±.
To Wasza broszka, i Wy za to odpowiadacie.

1. Konkrety Racmirze ...
2. Dowódca sektora to Justycjariusz - sta³a ekipa z która pracujê w Justycji od lat.
3. My za to odpowiadamy - masz racjê. Rozejrzyj siê tylko w jakich warunkach i postaraj siê ogarn±æ. Tegoroczna impreza by³a ciê¿ka i zak³ada³em 30 % Fuck up . Oznacza to, ¿e wykonali¶my zadanie w 70% i uwa¿am to za dobry wynik bo karetki je¼dzi³y sprawnie, tam gdzie by³a potrzebna pomoc medyczna - by³a, wiêkszo¶æ interwencji "foto" i "tury¶ci" zosta³a ogarniêta. Racmirze - Na moje polecenie, justycja nie mia³a prawa wdawaæ siê w dyskusjê z "niepokornymi" turystami czy odtwórcami a tym bardziej z UFO po zesz³orocznych rêkoczynach dokonanych na moich ludziach. Tak samo jak TY, dbam o swoich ludzi i o ich zdrowie. Od interwencji by³a policja - my nie mamy uprawnieñ go¶cia dotkn±æ - jak trafi siê na barana to uwierz, ¿e sprawa trafia do s±du.

TOMIC pisze ...
Pytanie techniczne:
1. kto jest odpowiedzialny za wpuszczanie na pole walcz±cych?
2. ochotnicy? czy bardziej do¶wiadczeni ochotnicy?

1. Dowódcy chor±gwi
2. Wszyscy jeste¶my ochotnikami nawet TY smile.gif

Hallati pisze....

Poza tym do justycji to chyba nikt nikogo nie zmusza, nie chcesz - nie stój! odczuwam,¿e wiêkszo¶æ justycji narzeka jak to im ciê¿ko i w ogóle jacy s± biedni ale dalej dzielnie stoj±, wiêc o co chodzi? Ta impreza zreszt± tak jak inne w za³o¿eniu ma sprawiaæ frajdê i satysfakcjê a nie cierpienia :/.

Hallati masz racjê. Nikt nikogo nie zmusza. Mogê równie¿ napisaæ to samo odnosz±c siê do 150 wcze¶niejszych postów. Piszesz wiêkszo¶æ justycji narzeka. Konkret proszê nr ID. Maja do tego prawo tak jak "wiêkszo¶æ" narzeka na organizacje brak wody, upa³ , turystów. Je¼dzimy na ta sama imprezê i nikt nas nie zmusza by tam przyje¿d¿aæ od lat.

Mimo wszystko chcia³em serdecznie podziêkowaæ ca³ej justycji, rekonstruktorom i harcerzom, którzy wspó³pracowali z nami i pro¶by justycji w momentach zagro¿enia ¿ycia z zdrowia wykonywali sprawnie.

Temat Justycji uwa¿am za zamkniêty a poniewa¿ nie mam czasu pojawiaæ siê na forum to o wszelkie sugestie i wnioski dotycz±ce pracy justycji proszê wysy³aæ na maila jakubkadlubowski @gmail.com

Pozdawiam Kad³ub
kad³ub
Jeszcze tylko podsumowanie zrobione na szybko dotycz±ce justycji w 2010 :

Je¿eli chodzi o konkrety to mogê powiedzieæ :

Z pola zjecha³o "szczê¶liwie 20 karetek" - z czego 12 do szpitala - koordynowa³a to justycja

W nocy z czwartku na pi±tek zanotowano 4 interwencjê pomiêdzy obozami z udzia³em pijanych turystów do których by³a wzywana policja i ochrona - wzywa³y patrole justycji które chodzi³y w nocy pomiêdzy obozami po ca³ym grunwie.

Kolejna noc to 5 interwencji z czego 2 to próby wyj¶cia cywili do obozów i 1 próba wyniesienia sprzêtu. - interwencja podjêta przez ochronê i justycje.

Brak foto na polu oprócz wyznaczonych kamer TVP - Tego pilnowa³a justycja

Po zakoñczeniu bitwy tury¶ci nie weszli na pole przed zej¶ciem z niego rycerzy i zebraniu sprzêtu. - Tego pilnowa³a justycja

2 justycjariuszy zosta³o zniesionych z pola podczas s³u¿by na skutek przegrzania i odwodnienia organizmu - niestety jak chor±gwie maja pojki tak ja nie mam a by³y sytuacje, ¿e mimo ustaleñ moim ludziom pojki odmówi³y wody.

2 justycjariuszy dosta³o plastikow± butelka rzucona z t³umu ( pe³na wody ) bo prosi³o zebranych turystów aby ci siê cofnêli i dali przejechaæ karetce z jednym z rekonstruktorów.

I jeszcze wiele innych, których nie zd±¿y³em podsumowaæ ale na pewno zrobiê to na zebranie dowódców.

dwóch justycjariuszy osobi¶cie z³apa³em jak robili zdjêcia mimo wyra¼nego zakazu - konsekwencje zosta³y wyci±gniête.
Tomic
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:53 08.08.2010) *
Z Kolei markietanki w ¦l±skiej i Janie Chrzcicielu tak siê uwija³y, ¿e ma³o nas nie utopi³y w wodzie, któr± nota bene organizowali¶my w ostatniej chwili sami w ilo¶ci dwukrotnie wiêkszej ni¿ przydzia³owa.
Mo¿na?
Mo¿na... tylko pomy¶leæ wcze¶niej trzeba....

tak siê zastanawiam dlaczego jeszcze ¿adna chor±giew nie podci±gnê³a sobie do obozu kanalizacji i nie wybudowa³a za sk³adki ³azienek.
Purvis
Bo trzebaby z Olsztynka kanalize ci±gn±æ. Mo¿e w przysz³ym roku...?
Morrigan
CYTAT(Tomic @ 07:57 09.08.2010) *
tak siê zastanawiam dlaczego jeszcze ¿adna chor±giew nie podci±gnê³a sobie do obozu kanalizacji i nie wybudowa³a za sk³adki ³azienek.

Nadreñska chyba miala, swoj prysznic.
Artur Brzychcy
Witam

Na pocz±tku chcia³em bardzo podziêkowaæ Krzy¶kowi Góreckiemu i ch³opakom z Gniewu, bo wykonywali w tym roku nad ludzk± pracê i wszystko co mia³a dostaæ od nich moja chor±giew dosta³a na czas, a nawet przed czasem Wielki szacunek i uznanie.

Do wszystkich. Dowódcy wasi zbieraj± wnioski po tym roku i przekazuj± do Krzycha i Jacka bo zaraz zaczynaj± siê rozmowy z organizatorami strony administracyjnej i bój o nasze.

Do wszystkich moich Podolaków - z wami mogê prze¿yæ i tysi±c takich Grunwaldów i bêdê siê bawi³ wy¶mienicie.

Tak wysoko!

Przemko zwany Zychem
CYTAT(Artur Brzychcy @ 00:02 10.08.2010) *
Do wszystkich moich Podolaków - z wami mogê prze¿yæ i tysi±c takich Grunwaldów i bêdê siê bawi³ wy¶mienicie.

Tak wysoko!

W ogieñ panie dowódca. W ogieñ

Tak Wysoko!
Fenrol
W pewnym momencie w Nadreñskiej mieli¶my nawet dwa prysznice, ale ¼li tury¶ci zabrali nam wodê... anger.gif
Cedrik
Odno¶ nie wcze¶niejszej rozmowy o Justycji.

Jasne, narzekamy, ale g³ównie, dziêki ludziom z RR. Masa ludzi na nas narzeka, je¼dzi po nas ale nie widzia³em, ¿eby ktokolwiek kiedykolwiek postara³ siê na konstruktywn± krytykê.
Robimy co mo¿emy, staramy siê to ogarniaæ ale jest a niewielu.
Sprawa z samurajem jest do¶æ prosta, wszed³ na pole po czym zosta³ zatrzymany przez jednego z dowódców sektora. Jak dla mnie nie jest to ¿enada.
Chyba, ¿e mieli¶my rzuciæ siê na niego wszyscy, rozcz³onkowaæ, upiec i po¿reæ...
Dobrze by by³o trochê wzmocniæ wspó³pracê miedzy justycj± a reszt± RR.
Jakby¶my mieli od was pomoc choæby przy dopilnowaniu tego ¿eby walcz±cy mieli identyfikatory na wierzchu.

jeszcze co do tego, ¿e z³oty samuraj sobie wszed³ a na bramce rycerze stoj± d³ugo. Jak rycerze zaczn± przechodziæ pod ogrodzeniami to wtedy mo¿emy dyskutowaæ o takich sprawach.
muzykus
Waszmo¶æ Cedriku!
Niepotrzebnie siê denerwujesz. By³ to jubileuszowy Grunwald i wszyscy walili na bitwê, bo tak wypada³o. Przyznam, ¿e i ja by³em pierwszy raz. Jak poucza nas ¿ycie nastêpne bêd± ju¿ "zwyczajne" wiêc przyjad± ci, którzy s± sta³ymi bywalcami i nie narzekaj± na byle co. Ju¿ pisa³em w innym miejscu, ¿e przy tak ogromnym przedsiêwziêciu wysz³o wszystko i tak bardzo dobrze. Za¶ ca³a sprawa z samurajem... hm..... Polacy boj± siê idiotów i pomyleñców, dlatego pewnie wszed³ nie zatrzymywany na pole. W gruncie rzeczy to on powinien siê wstydziæ swojej g³upoty i niezrozumienia tematu.
pozdrawiam Muzykus
Christophoros
Ja powiem tak ... by³em i nie by³em na grunwaldzie . Zjawi³em siê w niedzielny wczesny poranek ko³o 4-5 nad ranem a wyjecha³em ko³o godziny 8:30 nawet nie poczeka³em na jarmark niedzielny , a oczêtom mym ukaza³ siê widok gorszy jak po woodstocku, tam przynajmniej nie by³o tyle pot³uczonego szk³a . Gdyby nie moja kobieta co mi nagada³a ¿e pasjonatem jestem i powinienem tam byæ, to nawet bym tam nie startowa³ tylko prosto do malborka jecha³ z tych moich Katowic. Po tym co zobaczy³em i przeczyta³em wiem ¿e kiedy¶ tam siê zjawie ale przygotowany na wszystko :D z beczkowozem , prywatnym Toi Toi'em , lekarzem i helikopterem ;)
My¶lê ¿e ¿aden bojkot by nie pomóg³ , bo wiêcej mroku by dopu¶cili ¿eby cokolwiek pokazaæ wyborcom , podatnikom i tym co lubi± piæ wodê po 5 z³oty za butelkê ;) .
Mam nadziejê ¿e organizatorom dalej tak szczê¶cie bêdzie dopisywaæ i nie bêdzie ¿adnej tragedii bo Grunwald siê skoñczy jak Love Parade... przeprosinami w telewizji i og³oszeniem zaprzestania organizowania imprezy...

Evan
Aa ja mam pytanko innej ma¶ci.
Czy kto¶wie, czy istniejhe gdzie¶mo¿liwo¶æ
zessania (pobrania) utworów tego zespo³u ,
który koncert na skrzy¿owaniu w nocy? smile.gif

Za informacjê wypolerujê zbrojê na przysz³ym Grunwaldzie smile.gif

S³awa!
Cedrik
CYTAT(Christophoros @ 16:49 23.08.2010) *
My¶lê ¿e ¿aden bojkot by nie pomóg³ , bo wiêcej mroku by dopu¶cili ¿eby cokolwiek pokazaæ wyborcom , podatnikom i tym co lubi± piæ wodê po 5 z³oty za butelkê ;) .

Na mrok pod Grunwaldem narzekasz a na Malbork je¼dzisz?
Jak w tym roku siê wybra³em na Malbork to mnie wry³o. Historyczno¶æ by³a naprawdê ewenementem.
Józef
A ja s³ysza³em ¿e Malbork by³ OK.
Mo¿esz mnie mo¿e pokierowaæ na jak±¶ galeriê ?

Cedrik - poprzednie Twoje zdjêcie w tej p³ycie by³o super.
pozdro
Cedrik
Oj to stare bardzo by³o.
Poza tym muszê dbaæ o pokojowy wizerunek Justycji :D

Co do malborka, ni wiem czy galeria jaka¶ istnieje, ja sam zdjêæ nie robi³em. Ale mo¿e kto¶ ma.
Tubi¶
Ja na Malbork je¿d¿ê z aparatem jako turysta od 5 lat, foty mam naprawdê czadowe szczerba.gif .
Boleslavius
Jak widaæ na za³±czonym obrazku, w tym roku w Malborku te¿ by³o srogo...

PS. Wyguglujcie "oblê¿enie Malborka 2010" - jest tego wiêcej bigsmile2.gif
Cedrik
Wiecie, generalnie jak siê wielce zdziwi³em, ¿e ³ucznicy maj± zak³adaæ tuniki krzy¿ackie, to siê niezmiernie zdziwi³em, jako, ¿e nie mogli walczyæ ³ukiem w bitwie bo regu³a im tego zabrania³a. Ale jak zwróci³em organizatorowi na to uwagê, stwierdzi³, "a daj spokój to nie impreza historyczna tylko o charakterze historycznym"
Laser
Chcia³bym zwróciæ uwagê, ¿e inscenizacje by³y wieczorem, wiêc za dnia (czyt. na próbach) w tym upale raczej ma³o komu siê chcia³o chodziæ w strojach, nie wspominaj±c o uzbrojeniu. A tak w ogóle to te zdjêcia s± z wcze¶niejszych lat.

Jednak tendencja jest spadkowa i ogólny poziom historyczno¶ci wyra¼nie spada.
kad³ub
Ano.
Bawimy siê wszyscy dobrze tylko mamy inne hobby. To wszystko smile.gif
Pozdrawiam,
Kuba
Tomic
podobno jaka¶ strasznie tajemnicza tajemnica mia³a byæ wyjawiona we wrze¶niu
(prawie jak czwarta tajemnica fatimska)
£azarz
Salve Fratres!

Niecierpliwy jeste¶ Tomku smile.gif

Fatima bigsmile2.gif
Sowa
Z Grunwaldem jak ze wszystkim, dzieli ludzi i jednoczy. Ile g³ów, tyle pomys³ów i chêci jak te kilka dni prze¿yæ. Po tegorocznym zebraniu dowódców jestem przekonana, ¿e impreza idzie w dobr± stronê. Ile z siebie damy, tyle otrzymamy. Nie zamierzam broniæ tej imprezy i rozumiem powody, dla których wiele osób nie chce tam wiêcej przyje¿d¿aæ, jednakowo¿ jak mawia³ Leszek Miller: "Prawdziwego mê¿czyznê poznaje siê po tym jak koñczy, a nie jak zaczyna". Bior±c sobie te s³owa za wyk³adniê uwa¿am, ¿e tutaj nale¿y obci±æ dalsze spekulacje i prowokowanie innych pod p³aszczykiem wyrafinowanego pseudointelektualizmu do zaciêtej dyskusji. Je¶li komu¶ zale¿y to ju¿ dawno dotar³ do tego, jakie mamy wstêpne ustalenia na przysz³y rok, je¶li co¶ zostanie postanowione na tyle, by otwarcie to tu napisaæ, zapewne zostanie napisane przez osoby upowa¿nione do podawania takich wie¶ci do publicznej informacji. Nie chcemy, nie jedziemy, ale nie psujmy zabawy innym, bo ze sceny te¿ trzeba umieæ zej¶æ niepokonanym.

pokój i misie z ¿elatyny
Sowa
Cukieras
Do¶æ g³odnych kawa³ków, ¿e niby zêby bol±.
Fakty proszê.
Purvis
Je¶li dobrze pamiêtam, to w tym temacie, we wrze¶niu, mia³y p[okazaæ siê wnioski z zebrania dowódców. Nie chcê byæ nachalny, ale do koñca wrze¶nia zosta³o jakie¶ 25 godzin....
Jak widze po powy¿szych wpisach nie tylko mnie JESZCZE zale¿y, ale z rozmów z przyjació³mi mogê wyci±gn±æ wniosek, ¿e takich jak ja zostaje z ka¿dym dniem coraz mniej.
pozdrawiam i licze na konkrety.
Shiryu
CYTAT(Sowa @ 17:49 29.09.2010) *
Je¶li komu¶ zale¿y to ju¿ dawno dotar³ do tego, jakie mamy wstêpne ustalenia na przysz³y rok, je¶li co¶ zostanie postanowione na tyle, by otwarcie to tu napisaæ, zapewne zostanie napisane przez osoby upowa¿nione do podawania takich wie¶ci do publicznej informacji.

Có¿... Obietnica dotyczy³a wrze¶nia i FREHA, a nie "szukania przez zainteresowanych wstêpnych ustaleñ" gdzie¶ po necie czy dziêki prywatnym znajomo¶ciom...

Wygl±da na to, ¿e jednak skoñczy siê na szumnych zapowiedziach...
Shaman
do mnie dzisiaj dotarly jakies strzepki informacji z zebrania dowodcow - wynika z nich raczej, ze rewolucji nie nalezy sie spodziewac. innowacja ma byc - prawdopodobnie - powszechny dostep do zrodla pradu i - jesli sie uda - podtrzymana stawka 50 zl za wychodzacego do inscenizacji.

warto by jednak bylo, aby te i ew. inne "rewelacje" przedstawil ktos, kto na owym zebraniu byl - najlepiej jakis przedstawiciel organizatora... z szacunku dla uczestnikow.
Sowa
CYTAT(Shaman @ 00:26 30.09.2010) *
warto by jednak bylo, aby te i ew. inne "rewelacje" przedstawil ktos, kto na owym zebraniu byl - najlepiej jakis przedstawiciel organizatora... z szacunku dla uczestnikow.

Taka informacja powinna pojawiæ siê na stronie Grunwaldu. Freha na pewno nie jest odpowiednim miejscem na oficjalne wypowiedzi. To ani nie jest wyk³adania Grunwaldu, lub chocia¿by u¶rednienie spo³eczeñstwa Ruchu Rycerskiego, ani nawet nie warto¶æ statystyczna opinii publicznej. To forum nie posiada te¿ minimum szacunku ¶rodowiska, w jakim siê obracamy i z jakiego forum to wyros³o. Dlatego te¿ pow±tpiewam, by pojawi³o siê tutaj cokolwiek. A informacja z pierwszej rêki przyda³a by siê i sama chêtnie zapozna³a bym siê z takim o¶wiadczeniem.
Hallatil
Je¶li FREHA nie jest miejscem na rozmowy grunwaldzkie to Ci wspó³czuje Sowa. Robicie z ludzi idiotów wodz±c ich za nos. Nie tylko nas interesuj± informacje na tematy z wi±zane z organizacj± nastêpnych grunwaldów ale te¿ kilka tysiêcy innych odtwórców.
Shiryu
CYTAT(Sowa @ 19:12 30.09.2010) *
Taka informacja powinna pojawiæ siê na stronie Grunwaldu.
A to niech siê pojawia, na zdrowie. Sêk w tym, ¿e by³y solenne obietnice, ¿e pojawi siê i tutaj. Czekamy.
Tomic
CYTAT(Sowa @ 19:12 30.09.2010) *
CYTAT(Shaman @ 00:26 30.09.2010) *

Taka informacja powinna pojawiæ siê na stronie Grunwaldu. Freha na pewno nie jest odpowiednim miejscem na oficjalne wypowiedzi. To ani nie jest wyk³adania Grunwaldu, lub chocia¿by u¶rednienie spo³eczeñstwa Ruchu Rycerskiego, ani nawet nie warto¶æ statystyczna opinii publicznej. To forum nie posiada te¿ minimum szacunku ¶rodowiska, w jakim siê obracamy i z jakiego forum to wyros³o. Dlatego te¿ pow±tpiewam, by pojawi³o siê tutaj cokolwiek. A informacja z pierwszej rêki przyda³a by siê i sama chêtnie zapozna³a bym siê z takim o¶wiadczeniem.

jeszcze miesi±c temu mia³a siê pojawiæ na Freha, ale widaæ na Wielkiej Radzie Wodzów decyzje zapad³y inne bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

skoro to forum nie posiada ¿adnego minimum to po co tu piszesz?
Sowa

Wg mnie freha nie ma minimum poszanowania w ¶rodowisku rekonstruktorów, co nie przeszkadza mi osobi¶cie siê wypowiadaæ tutaj, jako ¿e je¶li chcesz co¶ konstruktywnie opiniowaæ musisz mieæ wiedzê na ten temat. To forum jako projekt d³ugofalowy dorobi³o siê opinii (wg mnie niechlubnej), i ka¿dy u¿ytkownik swoimi postami siê do tego przy³o¿y³. Faktem jest te¿ to, bardziej do budowania wizerunku frehy przy³o¿yli siê Ci, których posty liczy siê w tysi±cach. Opiniê ka¿dy mo¿e mieæ, jak± chce, a nawet ka¿dy ma w³asn±. Obserwuj±c freha te kilka lat i rozmawiaj±c na temat tego miejsca z lud¼mi wyci±gam w³asne wnioski i mówiê o nich g³o¶no. Nie ma w tym chyba nic dziwnego?

CYTAT
Je¶li FREHA nie jest miejscem na rozmowy grunwaldzkie to Ci wspó³czuje Sowa.

Tak, uwa¿am ¿e Freha nie jest miejscem na rozmowy o Grunwaldzie. Rozmawiaæ powinno siê spotykaj±c siê i widz±c w cztery oczy, ¶miej±c i s³ysz±c ton g³osu. Takie walki internetowych rycerzy na forum tylko psuj± klimat i pozostawiaj± poczucie niesmaku. Przez internet wiêkszo¶æ ludzi jest odwa¿niejsza i ³atwiej im przychodzi zwymy¶lanie anonimowych innych. Bo kim¿e jest organizator Grunwaldu? Organizatorów g³ównych Grunwaldu 2010 jest najmniej czterech, wiêc mówienie sobie a muzom jest, ¿e kto¶, co¶ powinien zrobiæ. Oskar¿enia, najs³uszniejsze powinny byæ dok³adnie kierowane.

CYTAT
Robicie z ludzi idiotów wodz±c ich za nos.

Ja w ¿aden sposób nie jestem zwi±zana z organizacj± Grunwaldu od strony innej ni¿ justycja, czy administracja chor±gwi, a zdanie jakie tutaj wypisuje jest moj± prywatn± opini±.

CYTAT
Sêk w tym, ¿e by³y solenne obietnice, ¿e pojawi siê i tutaj. Czekamy.

Wydaje mi siê te¿, ¿e dowódcy chor±gwi maj± lepsze tematy do rozmów ni¿ ten topic i nadzwyczajnie tu nie wchodz± i jakie¶ 90% z nich nawet nie wie, ¿e ten temat istnieje, nie ma wiêc sensu wzywaæ ich tutaj do odpowiedzi. Lepiej wys³aæ pw przypominaj±ce, tym co siê zobowi±zali, lub poprostu maila do Krzy¶ka z pro¶b± o oficjalne stanowisko dla nas, jako grupy zainteresowanej.

Tym samym koñczê swoje wypowiedzi w tym temacie, jako ¿e napisa³am wszystko co mia³am na my¶li, a bezsensowne bicie piany i po raz kolejny powtarzanie tego samego bêdzie bez sensu. Je¶li kto¶ ma ochotê porozmawiaæ ze mn± na temat mojego stanowiska to zapraszam na prv.

Zupe³nie pokojowo,
Sowa

ps: Tomic rozcieñcz ten Morbital czterokrotnie, a otrzymasz Vetbutal, którym mo¿na naprawdê zdzia³aæ du¿o dobrego.
Tomic
wole bez narkozy - dziêki za dobre rady
Fargo
Spotkanie siê odby³o i oceniam je jako konstruktywne - ale mimo wszystko by³o spotkaniem roboczym, zosta³y wskazane sprawy które powinny byæ poprawione i po nim mia³y nast±piæ ustalenia konkretów. Na razie muzeum i urzêdy je opracowuj± z organizatorami z naszej strony, wiêc wstrzymajcie siê jeszcze na trochê dopóki nie bêd± znane konkrety - co faktycznie mo¿e siê zmieniæ na kolejne Grunwaldy.
Pozdrawiam,
Fargo
Tomic
http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939..._telewizji.html

czyli jednak mo¿na
a w XV wieku skoñczy³o siê jak zwykle, na s³odkim popierdywaniu

dalej siê spotykajcie, ustalajcie i s³odko popierdujcie
Solo
Alo.

Tomic, Z³otko, a mo¿e zamiast s³odko popierdywaæ w klawiaturkê we¼miesz siê za spotkania z nami? Sa wakaty na miejsca dowódców, a jak nawet nie, to pewnie kto¶ ust±pi Ci miejsca. Niewykluczone, ¿e z ochot± ;)

Pozdrawiam,

Solo
Tomic
dziêki Solo za ofertê.
Nie skorzystam, wole swój Miêdzyrzecz i wolê tam sobie s³odko pierdzieæ, tak zacn± imprezê jak Grunwald zostawiê godniejszym od siebie
Wojciech W¶ciek³y
To , ¿e niektórzy ¶ni± aby byæ dowódcami na tej niezacnej imprezie , nie znaczy ,¿e reszta tak my¶li. Do³±czam do Tomica i moja banda parchów te¿, Bêdziem se popiardywaæ na mo¶cie zamkowym w Miêdzyrzeczu, czego i Wam ¿yczê zacni frehowicze.
Solo
Alo.

Adalbertus, znasz kogo¶, kto ¶ni o tym? Bo jako¶ ja widzê od lat co¶ innego - jak trzeba kogo¶, kto wspomo¿e, zast±pi, zajmie siê czymæ - to nagle posucha. Nawet s³ysza³em anegdotê, ¿e dowódcami zostali Ci, którzy byli najmniej asertywni z ca³ego hobby i nie zd±¿yli powiedzieæ nie...
A w ca³o¶ci chodzi mi o to, ¿e mo¿e przyda³by siê kto¶ o nowym spojrzeniu, zw³aszcza, jak ma na swoim koncie udane imprezy jako Organizator. A s³ysza³em o Miêdzyrzeczu du¿o dobrego. Moze po wizycie na jaim¶ spotkaniu, po wspólnym popierdzeniu uda siê t± imprezê zbli¿yæ do Waszej wizji. Innej wizji. Nowej wizji. Cokolwiek.
Chyba, ¿e wizji polega na klikaniu jak to ¼le jest, a potem przyjezd¿aniu i piciu piwka w cieniu, bo przecie¿ nie bêdziemy siê anga¿owaæ w tak kiepsk± imprezê...
Do¶æ na tym. Buziaki.

Solo
Tomic
S³uchaj Solo, to nie jest tak ¿e ja krytykuje dowódców, organizatorów i czê¶æ historyczn± obozu. Wiem ile kosztuje to pracy, a przynajmniej mam porównanie.
Chodzi o to, ¿e takie gadanie o zmianach zaczê³o siê chyba w 2002 lub 2003 i do dzi¶ po za regulaminem nic siê nie zmieni³o.
Wolin udowodni³(udowodni) ¿e jednak mo¿na zrobiæ imprezê bez waty cukrowej pomiêdzy obozami rycerskimi.
Tu nie chodzi o jak±¶ wizjê, moj± czy kogokolwiek, tylko o elementarne okazanie szacunku, choæby w postaci postawienia cyrku, nie miêdzy obozami a za miedz±
Wojciech W¶ciek³y
Hmm , zacny SOLO , ¿e¶ nie kiep to rozumiem i powa¿am, masz w³asne zdanie - szacun., lecz z pozycji dowódcy niewiele widzisz i byæ mo¿e nie chcesz widzieæ – jak zreszt± inni. Czyny spo³eczne siê skoñczy³y ponad dwie dekady wstecz, zw³aszcza po wyprowadzeniu sztandaru PZPR. Nie mo¿na ludziom wmawiaæ ,¿e to dla naszego dobra , jak wszyscy razem co¶ tam zrobimy. BO TO JEST IMPREZA JAK NAJBARDZIEJ KOMERCYJNA. Bez pieprzenia - tu niektórzy ludzie zarabiaj± pieni±dze i to niema³e, w zamian nam – jeleniom- czyt.statystom, animatorom czy innym nie zapewniaj±c nic a jeszcze maj±c pretensje. Komu¶ siê popierdoli³o pod kocio³em i to ostro. Teraz s± tego pierwsze skutki – rozpadaj± siê chor±gwie , ludzie lej± na wyjazd na Gnójwald i wol± sobie wybraæ mi³e i sympatyczne miejsce do urlopowania w mi³ym i sympatycznym towarzystwie . Bo przecie¿ zbieraj± siê ju¿ wiêksze grupy ludzi z RR w³a¶nie w tym celu.
Za nied³ugi czas bêdzie na Polach Grunwaldu „malborkowo” bo bez nas – rekonstruktorów, fascynatów, którzy po¶wiêcaj± temu hobby wiêkszo¶æ swego ¿ycia , czasu i pieniêdzy. Bêd± za¶ kolaboranci, turbomroki, motocyklarze, lucyferianie i larpowcy.
Pomys³ jak to zmieniæ? – WYJEBAÆ NAMENKLATURÊ ORGANIZATORÓW, NA ZBITY RYJ i tyle. Pierdn±æ , wywietrzyæ i oczy¶ciæ . Niech tym zajm± siê tym ludzie z RR , którzy wiedz± co robi± . Poziom siê podniesie a i ranga imprezy przy tym równie¿. Ale co jo godom , co jo godom bigsmile2.gif bigsmile2.gif .
Nie mia³em zamiaru pisaæ tu , gdzie wszyscy be³kocz±, marz± sobie , rozwlekaj± nad tym , nad tamtym, a mo¿e to, a mo¿e tamto. Z do¶wiadczenia wiem ,¿e jak siê cz³owiekowi nie p³aci na evencie to siê go nie szanuje a jak siê musi mu zap³aciæ krocie , to siê chodzi na paluszkach wokó³ niego , aby tylko zrobi³ co do niego nale¿y. Jeszcze jedna jest opcja : ot i u¶miech czasu : wcze¶niacy porz±dek zrobili na Wolinie i fina³. No có¿ – uczyæ siê od starszych braci i sióstr w odtwórstwie nale¿a³oby.
Z rycerskim pozdrowieniem :
Wojciech W¶ciek³y
Igor z Bêdzina
CYTAT(Adalbertus76 @ 15:13 13.05.2011) *
Hmm , zacny SOLO , ¿e¶ nie kiep to rozumiem i powa¿am, masz w³asne zdanie - szacun., lecz z pozycji dowódcy niewiele widzisz i byæ mo¿e nie chcesz widzieæ ? jak zreszt± inni. Czyny spo³eczne siê skoñczy³y ponad dwie dekady wstecz, zw³aszcza po wyprowadzeniu sztandaru PZPR. Nie mo¿na ludziom wmawiaæ ,¿e to dla naszego dobra , jak wszyscy razem co¶ tam zrobimy. BO TO JEST IMPREZA JAK NAJBARDZIEJ KOMERCYJNA. Bez pieprzenia - tu niektórzy ludzie zarabiaj± pieni±dze i to niema³e,

Którzy? Chêtnie siê dowiem ja i wszyscy pozostali.

CYTAT(Adalbertus76)
w zamian nam ? jeleniom- czyt.statystom, animatorom czy innym nie zapewniaj±c nic a jeszcze maj±c pretensje. Komu¶ siê popierdoli³o pod kocio³em i to ostro. Teraz s± tego pierwsze skutki ? rozpadaj± siê chor±gwie , ludzie lej± na wyjazd na Gnójwald i wol± sobie wybraæ mi³e i sympatyczne miejsce do urlopowania w mi³ym i sympatycznym towarzystwie . Bo przecie¿ zbieraj± siê ju¿ wiêksze grupy ludzi z RR w³a¶nie w tym celu.

Z tego co mnie wiadomo organizatorem 600 rocznicy by³ Urz±d Marsza³kowski Województwa Warmiñsko-Mazurskiego... tak ¿e nawet obci±¿anie Gminy Gierzwa³d w tym momencie jest to mocne uproszczenie. Co do rozwi±zywania siê chor±gwi. Chcieli siê rozwi±zaæ to siê rozwi±zali, Ja rozumiem ¿al rekonstruktorów którzy oczekawili cudów a dostali to co zwykle tylko zwielokrotnione.
Acha organizatorem tandetnego koncertu by³y Browary Tyskie i o koncert pretensje do nich... dla nich to po prostu rejklama i generalnie w ty³ku mieli nas i Grunwald. Ich obchodzi tylko zwiekszenie zysku. Koncert muzyki dawnej dla "mot³ochu" nie by³by tak atrakcyjny. Nas by³a garstka... nie oznacza to ¿e jestem jego zwolennikiem tylko jak gdzies uderzaæ to konkretnie a wieszaæ psy na wszystkich.

CYTAT(Adalbertus76)
Za nied³ugi czas bêdzie na Polach Grunwaldu ?malborkowo? bo bez nas ? rekonstruktorów, fascynatów, którzy po¶wiêcaj± temu hobby wiêkszo¶æ swego ¿ycia , czasu i pieniêdzy. Bêd± za¶ kolaboranci, turbomroki, motocyklarze, lucyferianie i larpowcy.
Pomys³ jak to zmieniæ? ? WYJEBAÆ NAMENKLATURÊ ORGANIZATORÓW, NA ZBITY RYJ i tyle. Pierdn±æ , wywietrzyæ i oczy¶ciæ . Niech tym zajm± siê tym ludzie z RR , którzy wiedz± co robi± . Poziom siê podniesie a i ranga imprezy przy tym równie¿. Ale co jo godom , co jo godom bigsmile2.gif bigsmile2.gif .

Masz kogo¶ konkretnego w zamian? Bo ja nie widzê nikogo w tym ¶rodowisku poza Góreckim, który by³by sie podj±³ tego przedsiêwziêcia. A robienie czegos wspólnie, bez kogos odgórnie odpowiedzialnego kto tym kieruje i zarz±dza doprowadzi do jeszcze wiêkszego syfu.

CYTAT(Adalbertus76)
Nie mia³em zamiaru pisaæ tu , gdzie wszyscy be³kocz±, marz± sobie , rozwlekaj± nad tym , nad tamtym, a mo¿e to, a mo¿e tamto. Z do¶wiadczenia wiem ,¿e jak siê cz³owiekowi nie p³aci na evencie to siê go nie szanuje a jak siê musi mu zap³aciæ krocie , to siê chodzi na paluszkach wokó³ niego , aby tylko zrobi³ co do niego nale¿y. Jeszcze jedna jest opcja : ot i u¶miech czasu : wcze¶niacy porz±dek zrobili na Wolinie i fina³. No có¿ ? uczyæ siê od starszych braci i sióstr w odtwórstwie nale¿a³oby.
Z rycerskim pozdrowieniem :
Wojciech W¶ciek³y

A mo¿e by tak zacz±æ porz±dek od nas samych? Wojtek, powiedz czy Ty by³e¶ absolutnie w porz±dku?
S± sprawy za które sa odpowiedzialni organizatorzy, sa sprawy za które sa odpowiedzialni dowódcy i sa sprawy za które sa odpowiedzialni uczestnicy. Ka¿dy z nas.
Jesli chodzi o organizatora. To problemem by³a tak naprawdê godzina inscenizacji i chwa³a mu za to, ¿e to wreszcie zosta³o zmienione.
Mo¿na miec ogromny ¿al o niedostateczna ilo¶æ wody do mycia, mimo zwiekszenia liczby umywalni, mo¿liwo¶æ umycia siê po bitwie graniczy³a z cudem, ze wzglêdu na brak wody.
jeszcze organizatora mozna obci±zyæ jedn± spraw±, mimo wszystko w przejsciach pomiêdzy obozami i na placu z kramami nie by³o zadnej mo¿liwo¶ci wyrzucenia ¶mieci. Skutek jest taki ¿e potem ¶mieci mo¿na by³o znale¼c wszêdzie. Oczywiste jest ¿e im wiêkszy t³um tym wiêcej smieci produkuje.
Co do mo¿liwo¶ci zakupu napojów po bitwie, to sa dwa problemy. problem zaplecza gastronomiczno-us³ugowego, które da³o cia³a na ca³ej linii,a z drugiej strony liczby widzów i ich absolutnego braku przygotowania na ekstremalne warunki pogodowe. No i problem myslenia logistycznego. powiedzmy sobie szczerze ile osób wczesniej przygotowa³o sobie zapasy napojów na po bitwie. Bez wzglêdu na wszystko i ilo¶ci wody mineralnej po tak ogromnym wysi³ku organizm potrzebuje napojów wysokos³odzonych. Ile osób o tym w ogóle pomy¶la³o?
Co do g³ównego organizatora to mo¿na mieæ pretensje o zaniedbanie warunków bezpieczeñstwa na imprezie. Znowu mieli¶my studentów ze Szczytna zamiast oddzia³u prewencji...
No i oczywi¶cie nale¿y miec pretensje do S³oñca ¿e grzeje jak cholera, zawsze w dniu inscenizacji...
Jesli chodzi o turystów to ja jednak zostanê przy stonce...
Wojciech W¶ciek³y
Igor do czego ssiesz? Piszesz sam czy kto¶ Ci kaza³? "zacz±æ porz±dek od nas samych" ? -patrzmy na siebie? REALLY? :D :D :D . A¿ mnie brzuch zafalowa³ ode rechotu . Ogólnikowe gadki mnie mêcz±, bo kolejny raz nic nie wnios±. A baj de ³ej - Chopoku , u nas wszystko by³o, woda i inne wszelakie - nawet lodownia, ku¼nia /gdzie nawet przypominam sobie czy nie klepano tam min.Twoich naramienników? / A CO OD WAS?. No i powiedz mnie w którym momencie ja nie by³em w porz±dku? Budowa ogrodzenia/kuchni/, warty,pomoc obo¼nemu - tam my beduini . Nie wiem czego zacz±³e¶ kisiæ od nowa w tym temacie tu¿ przed G11 i to na frehu, ale jednego jestem pewien - to mog³e¶ na napisaæ w pw jako ,¿e temat zahaczy³ o sprawy wewn±trz chor±gwiane. Masz ¿al o co¶ za G11 to pisz na pw a nie krzycz na puszczy. Pozdrawiam.
Purvis
CYTAT
Masz ¿al o co¶ za G11 to pisz na pw a nie krzycz na puszczy

W takim razie Igor musi mieæ nieliche doj¶cia do wró¿ek. Swoje ¿ale odno¶nie G11 wylewa³ niemal trzy tygodnie przed onym.
Skubaniec powinien teraz pykn±c szóstkê w Lotto.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.