Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Po¿egnanie z Afryk±
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
£azarz
CYTAT(Aiuto @ 11:29 04.08.2010) *
i wrocimy do domu z poczuciem spelnionego obowiazku i uratowanych jaj , ...tak ja niestety to widze .

Salve Fratres!

Aiuto g³êboko w rzyci mam regu³ê i glejty a swoje jaja odda³em Halfiego starej bigsmile2.gif .
Zmiany bêd± i to widoczne tylko dajcie nam czas do wrze¶nia - wtedy powiemy co i jak bêdzie w 2011.
Ze swej strony ju¿ teraz mogê tobie powiedzieæ ¿e nie bêdzie problemów z ochron± oraz s³u¿bami medycznymi. 2 g³ówne punkty masz ju¿ za³atwione a do koñca wrze¶nia jeszcze dwa miesi±ce.

Pozdrawiam Grzegorz
Tomic
po pierwsze - nie mam, nie mia³em, nie bêdê mia³, zamiaru przejmowaæ nie tylko tej, ale ¿adnej innej imprezy.
po drugie - zak³adaj±c temat nie czu³em misji poprowadzenia ludu ku zmianom, jedynie chcia³em siê dowiedzieæ dlaczego z tak hucznie zapowiadanej imprezy wysz³a taka kupa.
po trzecie - nie chcê nic zmieniaæ, bo ¿eby co¶ zmieniæ to trzeba by zacz±æ od siebie, a tu nikt nic nie chce zmieniaæ, poza tym ja nie czujê siê na si³ach
po czwarte - nie wiem sk±d te¿ teoria ¿e mam jakie¶ porachunki z "ch³opakami z Gniewu" je¿eli krytykuje imprezê to ca³o¶æ i ogólnie, i do nikogo personalnie nie startujê, nie ujmuje te¿ "ch³opakom z Gniewu" zas³ug i ilo¶ci pracy w³o¿onej w imprezê, gdzie to ju¿ kilka razy podkre¶li³em w moich wypowiedziach.
po pi±te - krytyka jest lepsza ni¿ klepanie po ramieniu i mówienie "kurcze ch³opaki ale zajebiaszcza impreza, ¶wietnie siê na niej bawi³em" i je¶li stoisz w miejscu i nic nie zmieniasz na lepsze to siê cofasz, a Grunwald w tym roku siê cofn±³ o lata ¶wietlne i to boli zw³aszcza ¿e widzia³o to masa go¶ci z zagranicy, a jako uczestnik tego czujê siê wspó³odpowiedzialny za to(w ma³ej czê¶ci ale zawsze)
Czarownica
Drogi £azarzu, wierzê, ¿e zmiany s± mo¿liwe, i ¿e mo¿e uda siê zmieniæ tzw. "pora¿kê 600-lecia" w nasz tryumf smile.gif
Co do podsumowania +/- to nie bêdzie ono obiektywne, bo warunki bytowe ka¿dej chor±gwi by³y nieco inne.
No to teraz ja:

PLUS
- wspieranie inicjatyw w³asnych(powtórzê za mask±) + pomoc w organizowaniu nagród,
- ¶wietna lokalizacja obozu - Nadreñska mia³a 80% w cieniu smile.gif ; przy wej¶ciu do naszego obozu przez ca³± sobotê sta³o dwóch policjantów i mieli¶my spokój z natrêtami, z Królestwem Niebieskim tu¿ obok poradzili¶my sobie wysokim p³otem,
- tryumf rozumu nad historyczno¶ci± - czê¶ciowe odpancerzenie walcz±cych w inscenizacji - swoj± drog±, dlaczego nikt o tym, na bogów wszystkich, nie wspomnia³?
- ilo¶æ tojek dla Nadreñczyków wystarczaj±ca,
- sprawnie przeprowadzona inscenizacja,
- wspania³y klimat wewn±trz chor±gwi bigsmile2.gif

MINUS
- zamkniêta von Jungingenstrasse:) - znacznie wyd³u¿a³o drogê do organizatorów
- nierówne traktowanie odno¶nie wymogów konnych i piechoty(niektórzy konni rzeczywi¶cie wygl±daj± tak, ¿e dech zapiera, ale niektórzy od piêciu lat wygl±daj± tak samo, nic ze sob± nie robi±, je¿d¿± sobie w portasiach, koszulinkach i pseudotunikach, maj±c wszystko g³êboko)
- brak oddzielnego wej¶cia na pole dla konnych
- za ma³o justycji w ogóle - nie wspominaj±c o "do¶wiadczonej" - odwieczny problem, wiem, ale to jest powa¿ny minus...
- za ma³o ochroniarzy na ca³o¶ci imprezy
- ustawienie kontenera ze ¶mieciami tu¿ obok wej¶cia do obozu Chor±gwi Nadreñskiej - widok w niedzielny poranek by³ ujmuj±cy shocked.gif

PROPOZYCJE?(mo¿e niekoniecznie dla organizatorów czê¶ci historycznej, ale w ogóle)
- próba stworzenia sektorów dla publiczno¶ci - to mog³oby rozwi±zaæ problemy z doj¶ciem do pola bitwy, umo¿liwi³oby swobodny dojazd karetek etc...
- ze wzglêdu na panuj±ce warunki pogodowe - beczkowozy dla turystów - ¿eby nie obci±¿aæ sieci wodoci±gowej,
- zmiana firmy odbieraj±cej ¶mieci

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Czarownico pszesz "...- za ma³o justycji w ogóle - nie wspominaj±c o "do¶wiadczonej" - odwieczny problem, wiem, ale to jest powa¿ny minus..."
Ale to tylko od nas a nie od Kubusia zale¿y ilu bêdzie pod jego dowództwem. Niech ka¿da Chor±giew oddeleguje ustalon± liczbê do ludzi do justycji. Kuba ich odpowiednio sprawdzi i przeszkoli i bêdzie justycji wiêcej. Ale w tym momencie wchodzê w sektor Kuby - poczekajmy niech sam siê wypowie w tym temacie. Ja wiem jedno, ¿e justycja da³a z siebie naprawdê duuu¿o wiêcej ni¿ od nich siê oczekiwa³o. Pocz±wszy od zabezpieczania ka¿dego indywidualnego turnieju poprzez bitwê a¿ po nocne patrole. Jestem pe³en podziwu dla ich pracy. Tak samo jak dla spontanicznego ruchu ratowników medycznych którzy te¿ s± w¶ród nas m.in. Sowa oraz dziewczyna Roberta z Nadreñskiej jak i wielu innych. Najczê¶ciej widzimy siê gdzie¶ przy turniejach ... maj±c rêkawice na d³oniach smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Tomku to nie chodzi o ¿adne klepanie po ramionach ale ja tak ja i wielu innych chcemy zmian bo nas te¿ wiele denerwuje.
Szeherezada
Witam smile.gif
Odpowied¼ do mblade
Post by³ d³ugi, dlatego byæ mo¿e nie zosta³ zrozumiany.
Chodzi³o mi o to, ¿e prawdopodobnie te dziewczêta zobaczywszy, na jakim poziomie mo¿na siê obszyæ popad³y w solidn± konsternacjê, jako ¿e po ich strojach widaæ by³o nastawienie dowódcy: "aha... to macie ... ok". Panienki mia³y lny (starsza dodatkowo makija¿ wykonany materia³ami wspó³czesnymi) - a tymczasem jeszcze potem ich dowódca sam mnie zaczepi³ i próbowa³ mi wmówiæ, ¿e one odtwarzaj± wy¿sze warstwy i powinny siê malowaæ. Nie widzia³am tam bieli o³owiowej). Lniana suknia robocza i patrycjuszka! Zatem prawdopodobne u¶wiadomienie sobie w³asnego zaniedbania i ta pogoda by³y powodem ich p³aczu.
Ja mia³am osiemna¶cie lat jak siê pop³aka³am, bo z wycieczk± nie mogli¶my wej¶æ na turniej w Gniewie i jak widaæ nic z³ego mi siê nie sta³o - przeciwnie mam odwagê badaæ coraz to nowe horyzonty i stawiaæ sobie coraz wy¿ej poprzeczkê.
A te dziewczynki - trochê nad sob± popracowa³y i wygl±da³y zno¶nie. ¯ycie nas nie pie¶ci - czasem daje nam bonusy i dlatego m³odzie¿y nie nale¿y rozpieszczaæ, lecz hartowaæ, bo inaczej bêdzie coraz wiêcej osobników, którzy pomimo pozorów dojrza³o¶ci zachowuj± siê jak trzylatki. Lepiej zatem si±¶æ i próbowaæ co¶ uszyæ, ni¿ stroiæ fochy, zazdro¶ciæ i marnowaæ czas.
A co do "furtek" - je¶li kto¶ trolluje na forum tylko po to, ¿eby sobie pogadaæ, to ¼le ¶wiadczy o nim, a nie o przedmówcy.
Zatem wszystkiego rêcznie szytego i porz±dnie zorganizowanych imprez smile.gif
Szeherezada
Cukieras
Czarownico, chêtnie poznamy tre¶æ tajemniczego inkunabu³u, o którym napomknê³a¶. Co tam przewodnia si³a rycerstwa grunwaldzkiego naskroba³a?
Ale zanim poznamy tê idealn± wizje Grunwaldu 2011, przypomnê ze od paru lat organizator zapewnia o wspania³o¶ci nastêpnej edycji Grunwaldu, tyle tylko ¿e realnie, jak co roku ci±gle wychodzi rzadka kupa.
Obiecaæ ³atwo to przecie¿ nic nie kosztuje, byle by barany przyjecha³y.
Tomic
CYTAT(Szeherezada @ 17:50 04.08.2010) *
Witam smile.gif
Odpowied¼ do mblade
Post by³ d³ugi, dlatego byæ mo¿e nie zosta³ zrozumiany.
Chodzi³o mi o to, ¿e prawdopodobnie te dziewczêta zobaczywszy, na jakim poziomie mo¿na siê obszyæ popad³y w solidn± konsternacjê, jako ¿e po ich strojach widaæ by³o nastawienie dowódcy: "aha... to macie ... ok". Panienki mia³y lny (starsza dodatkowo makija¿ wykonany materia³ami wspó³czesnymi) - a tymczasem jeszcze potem ich dowódca sam mnie zaczepi³ i próbowa³ mi wmówiæ, ¿e one odtwarzaj± wy¿sze warstwy i powinny siê malowaæ. Nie widzia³am tam bieli o³owiowej). Lniana suknia robocza i patrycjuszka! Zatem prawdopodobne u¶wiadomienie sobie w³asnego zaniedbania i ta pogoda by³y powodem ich p³aczu.
Ja mia³am osiemna¶cie lat jak siê pop³aka³am, bo z wycieczk± nie mogli¶my wej¶æ na turniej w Gniewie i jak widaæ nic z³ego mi siê nie sta³o - przeciwnie mam odwagê badaæ coraz to nowe horyzonty i stawiaæ sobie coraz wy¿ej poprzeczkê.
A te dziewczynki - trochê nad sob± popracowa³y i wygl±da³y zno¶nie. ¯ycie nas nie pie¶ci - czasem daje nam bonusy i dlatego m³odzie¿y nie nale¿y rozpieszczaæ, lecz hartowaæ, bo inaczej bêdzie coraz wiêcej osobników, którzy pomimo pozorów dojrza³o¶ci zachowuj± siê jak trzylatki. Lepiej zatem si±¶æ i próbowaæ co¶ uszyæ, ni¿ stroiæ fochy, zazdro¶ciæ i marnowaæ czas.
A co do "furtek" - je¶li kto¶ trolluje na forum tylko po to, ¿eby sobie pogadaæ, to ¼le ¶wiadczy o nim, a nie o przedmówcy.
Zatem wszystkiego rêcznie szytego i porz±dnie zorganizowanych imprez smile.gif
Szeherezada

rozumiem ¿e to jaka¶ truma z dzieciñstwa
muzykus
Tomic odpowiem w sprawie postu tak zwanej szecherezady tak, jak odpowiedzia³ Kwinto Duñczykowi, gdy jeden z szopenfedziarzy snu³ plany obrobienia banku:
"Nie zwracaj na ni± uwagi!"
Mayris
Re: Józek
"Nie ma imprezy by wszystko wysz³o w stu procentach (na plus)"

Na kilku by³em. I niektóre du¿e, inne ma³e. Mo¿e nie wszystko, ale z 99 % zale¿y od organizatorów i ich podej¶cia do tematu.
Czarownica
£azarzu, wiem na jakich zasadach dzia³a justycja, jakie ma uprawnienia i jak siê rekrutuje. I masz ca³kowit± racjê, ¿e to od poszczególnych chor±gwi zale¿y, ilu ludzi do niej trafia. I to jest g³ówny problem zwi±zany z jej liczebno¶ci±, poniewa¿ chor±giew, która wysy³a w pole 35 zbrojnych(ciê¿kich i lekkich) nie licz±c konnych, ³uczników, strzelców, pojek, nie mo¿e oddaæ 10 do justycji, bo 25 osobowy oddzia³ w polu raczej fatalnie wygl±da. Co innego, kiedy w chor±gwi jest 50 zbrojnych - lub wiêcej - wtedy mo¿na oddelegowaæ wiêcej osób i w polu tego nie widaæ. Doskonale wiesz, ¿e liczebno¶æ oddzia³ów jest ró¿na - i najczê¶ciej dopiero na miejscu okazuje siê iloma lud¼mi siê dysponuje. To, ¿e napisa³am, ¿e justycariuszy by³o ma³o, to nie znaczy, ¿e nie doceniam ich ciê¿kiej pracy, zaanga¿owania i po¶wiêcenia. Po prostu stwierdzi³am fakt. Mam nadziejê, ¿e uda siê Kubie(oby ¶piewa³ wiecznie) wywalczyæ wiêcej ludzi.
Co do wspomnianych s³u¿b medycznych i paramedycznych to z³ego s³owa powiedzieæ nie dam. Korzysta³am (niestety) z ich opieki po bitwie. Postawili mnie na nogi i zajmowali siê mn± wzorowo. Innymi "ofiarami upa³u" równie¿, jak przypuszczam. A to, ¿e "noszowi" musieli siê przepychaæ, ¿eby poszkodowanych donie¶æ do punktu medycznego, to ca³kiem inna para kaloszy. Nadreñska w ramach podziêkowañ ratownikom medycznym wys³a³a kosz z wiktua³ami(bezprocentowymi). To tak na marginesie doceniania b±d¼ nie... smile.gif
A "Robert z Nadreñskiej" nie ma dziewczyny, ta piêkna blondynka to jego ¿ona bigsmile2.gif

"Zapewne s³odki" Cukierasie, obawiam siê, ¿e nikt mnie nie upowa¿ni³ do upublicznienia tre¶ci tajemniczego inkunabu³u, zatem nie wolno mi tego zrobiæ. Ale wolno mi napisaæ, ¿e nigdy dot±d organizatorzy historycznej czê¶ci Dni Grunwaldu nie mieli tak wa¿nych atutów w rêkach. Wolno mi równie¿ napisaæ, ¿e bêdê popieraæ naszych orgów wszystkimi ³apami, które mam - bo s± tego warci. I Grunwald te¿. Zatem chyba nie masz wyboru - i bêdziesz musia³ poczekaæ do wrze¶nia...lub mo¿esz zg³osiæ siê do swojego dowódcy(je¶li takowego posiadasz - przepraszam, nie orientujê siê, jestem tu nowa) - mo¿e on uchyli Ci r±bka tajemnicy smile.gif

Pozdrawiam
Tomic
szkoda ¿e zabrak³o tych wa¿nych atutów przed imprez± G10
maska
do wszystkich(UWAGA OT),
To jest forum historyczne wiêc proponuje nie u¿ywaæ terminologii nie zgodnej z nazwami przedmiotów .INKUNABU£Y to stare druki i nie tylko. nikt ich nie skroba³.
wiem ¿e to durne ¼ród³o ale nie chce mi sie w ksi±¿kach szukaæ Odwied¼ moj± stronê

Sheherezado,

z jakiej choinki siê urwa³a¶?
Chwalisz siê czy ¿alisz?
ogulne WTF?

przepraszam musia³em to napisaæ bo drugiego twojego posta nie zdzier¿y³em.

Do dowódców chor±gwi,

Komu trzeba daæ d@@#@#$ ¿eby dowiedzieæ sie co kombinujecie i jak mo¿na wam pomóc.

Grzegorzu,

+
5. Za Czarownic±, atmosfera Grunwaldu bezcenna :>
Ladyhawke
Za inicjatyw± Czarownicy robimy w Nadrenii burzê mózgów i zaczynamy dyskusjê pt. "Konstruktywne uwagi" . Potem te uwagi dowódcy bêd± mogli przekazaæ na spotkaniu dowódców.
To chyba dobry pomys³ , kazda Chor±giew czy bractwo moze tak zrobiæ smile.gif
Morrigan
CYTAT(Ladyhawke @ 21:40 04.08.2010) *
Za inicjatyw± Czarownicy robimy w Nadrenii burzê mózgów i zaczynamy dyskusjê pt. "Konstruktywne uwagi" . Potem te uwagi dowódcy bêd± mogli przekazaæ na spotkaniu dowódców.
To chyba dobry pomys³ , kazda Chor±giew czy bractwo moze tak zrobiæ smile.gif

I chyba wieksosc choragwi ma taki watek na swoim forum.
£azarz
CYTAT(maska @ 22:30 04.08.2010) *
Komu trzeba daæ d@@#@#$ ¿eby dowiedzieæ sie co kombinujecie i jak mo¿na wam pomóc.

Salve Fratres!

Masko, swojemu dowódcy Chor±gwi. {roszê tylko jak najwiêcej zarzutów ale tylko popartych faktami a nie jak Szeherezada. Krótko podoba³o mi siê to i to. Natomiast totalnie do czosnka o kulistych kszta³tach by³o ....

Tomku - mo¿e w³a¶nie by³o potrzeba a¿ takiej masy turystów i ca³ego przy tym chaosu by ch³opacy z Gniewu mieli w koñcu atu do rozmowy z w³adzami.

Pozdrawiam Grzegorz
Jacek wolfem zwany
CYTAT(£azarz @ 09:44 04.08.2010) *
Salve Fratres!

Moje + i - .

Impreza totalnie przeros³a g³ównych organizatorów (nie myliæ z Krzy¶kiem i Jackiem którzy s± podwykonawcami).

Bo takich t³umów po ogólnokrajowej i de facto miêdzynarodowej (internet) kampanii reklamowej nie mo¿na by³o siê spodziewaæ... prawda ?

Wybaczcie mi ¿e siê wtr±cê. Jestem z tej drugiej strony, tak jako¶ od 10 lat. Pamiêtam jak rycerze spali w namiotach tu¿ za drog± gdzie do niedawna byli harcerze. Pamiêtam te¿ jak pó³torakiem wycinali kilka drzewek jako¶ tak po pó³nocy bo siê drewno skoñczy³o. Piêkne czasy.

@£azarz -

Przyjacielu, je¶li to co wypunktowa³e¶ ma byæ poruszane dopiero po 12 latach trwania imprezy, po organizacyjnej (od strony ogólnej) katastrofie obchodów 600lecia Bitwy, to co by³o dopracowywane przez poprzednie...4-6 lat ? Scenariusz bitwy ? Od jakiego¶ czasu to wygl±da tak samo + kosmetyka. A w tym roku nawet Jacka Kowalskiego nie by³o...

To Wy ci±gle kupujecie za ceny detaliczne ? Na imprezê na kilka tysiêcy osób ? Drewno te¿ ?

Je¶li 600-lecie w³adze tak koncertowo ola³y to jak mo¿na siê spodziewaæ ¿e nie olej± pomniejszych rocznic ?

Pozdrawiam
Cukieras
Pojawi³y siê nowe argumenty, atuty, ¿e niby Ufo wyl±dowa³o, czy mo¿e organizator dotykaj±c ¶wiêtego obrazu nagle odzyska³ wzrok i pamiêæ?
Tajemnice szeptane na ucho, hocki klocki i inne asy z rêawa.
Serdeczna pro¶ba: szanujcie godno¶æ, swoj± i obecnych na forum, nie wciskajcie ciemnoty, bo a¿ ¿enada ogarnia czytaj±cego.
£ukasz P³aza
Pojawi³a siê jaka¶ inicjatywa - i to jest na 100% lepsze ni¿ internetowe narzekania.
Tylko tym razem proponuje jednak zasadê - najpierw si³a argumentów, a potem argument si³y.
Czyli inaczej mówi±c - dostajemy konkretn± obietnicê za³atwienia tego,tego i tego (bez cudów, byle by³y zmiany). W pi±tek na Grunwaldzie osoby zaanga¿owane (Grzesiu i inni) robi± spotkanie i mówi± czy co¶ zosta³o zrealizowane czy te¿ znowu naobiecywano i g... z tego wysz³o (sami bêdziemy mogli to wtedy oceniæ i przyznaæ im racjê, lub nie).
Je¿eli tradycyjnie zostaniemy olani to po prostu nastêpnego dnia NIE IDZIEMY do bitwy.
I chcia³ bym zobaczyæ jak urz±d marsza³kowski, muzeum czy reszta urzêdasów zast±pi nas w pi±tek przed bitw±.
I dla jasno¶ci - nie jest to krok przeciwko "Organizatorom z Gniewu", wrêcz przeciwnie, wola³ bym ¿eby to oni siê tu wypowiadali i oni naprawdê reprezentowali g³os ¶rodowiska. Nie mniej je¿eli nie oni, to niech to zrobi kto¶ inny. Urzêdasami trzeba wreszcie potrz±sn±æ - je¿eli zawal± imprezê to szum medialny bêdzie taki ¿e nawet tym ¶wiêtym krowom kto¶ siê do d...dobierze. Tylko to musi byæ prawdziwy bojkot - nie na zasadzie "pan x z pani± y ma foha i nie przyjedzie", bo to nikogo nie obejdzie.
Nale¿y w³a¶nie przyjechaæ w jak najwiêkszej liczbie i je¿eli nic siê nie zmieni to PO£O¯YÆ imprezê tu¿ przed wydarzeniem, kiedy wszystko jest ju¿ rozreklamowane i nie da siê nas zast±piæ cyrkowcami czy innym Ordowskim.
Aiuto
http://www.youtube.com/watch?v=jut-E4qKtBA
komentarz chyba zbyteczny....
Laser
Muszê siê ustosunkowaæ do kwestii poruszonej przez Cedrica.

CYTAT(Cedric @ 10:14 20.07.2010) *
A teraz czas na fina³ i mój jedyny zarzut do "naszych" organizatorów. Dlaczego po raz kolejny konie wjecha³y na pe³nej pi..ie przez t³umy walcz±cych. Ja rozumiem ¿e to s± zwierzaki i im siê nie wyt³umaczy, ale tyle by³o wa³kowania tego tematu, o oddzielnej bramce i takie tam, a tu znowu w tym roku has³o "Z DROGI KONNI JAD¡" i naszym ocz± ukazuj± siê dumne miny superbohaterów patrz±cych na nas z góry, dobrze ¿e nas batogami nie ok³adali. Powiem tak konie wygl±daj± zajebi¶cie ale bez nas tzw. spieszonych rycerzy guzik by siê na polu dzia³o. My te¿ siê mêczymy, nam te¿ jest gor±co, ale przede wszystkim nam te¿ nale¿y siê szacunek za to co robimy. Niedopuszczalne jest segregowanie na lepszych i gorszych, a hetmañskie orszaki mog± jak dla mnie wyp..alaæ.

CYTAT(Cedric @ 09:57 23.07.2010) *
Jako osoba, która tak¿e podnios³a kwestiê koni chcia³bym doprecyzowaæ ¿e nie chodzi o fakt je¼dzenia na koniach i poprawno¶ci historycznej, której akurat Smoczej jesli chodzi o sprzêt zarzuciæ nie mo¿na, tylko o bramkê wjazdow± na bitwê, gdzie rozgoniono nas jak gównia¿y ¿eby wpu¶ciæ konnych, których przemarsz otwiera³a barwna osoba hetmana i jego ¶wity, a uwaga o minach dotyczy³a ich.

Wiadomo ¿e rycerz powinien byæ na koniu i chwa³a tym którzy posiedli umiejêtno¶ci i mo¿liwo¶c je¿dzenia w sprzêcie (przyznam ¿e smutek mnie ogarnia ¿e sam nie mogê) i ¿e wszyscy siê pocimy tak samo na smierdz±co ale bramki powinny byæ dwie i by³a o tym wielokrotnie mowa i nie jest to uwaga do konnych tylko stwierdzenie faktu.

Có¿, nie mo¿esz mieæ pretensji do osoby pana Hetmana oraz osób z jego ¶wity, za to ¿e organizator nie przewidzia³ innej bramki dla koni. On jest tam tylko go¶ciem, podobnie jak rzekome sze¶æ tysiêcy obozowiczów.
Nigdy nie uwierzê, ¿eby ta ekipa traktowa³a Was jak co¶ gorszego. Oprócz pana Hetmana, reszta ludzi bra³a czynny udzia³ w inscenizacji i mêczyli siê i pocili tak samo jak Wy. Poza tym, my te¿ zaczynali¶my jako spieszone rycerstwo, tak¿e dobrze pamiêtamy jak to by³o jeszcze raptem dwa lata temu.
Pan Hetman jest osob± bardzo skromn±, inteligentn± i sympatyczn±. Nie s³ysza³em nigdy, by siê wypowiada³ o kim¶ negatywnie, wiêc je¶li odnie¶li¶cie wra¿enie, ¿e patrzy na Was "z góry", to najprawdopodobniej by³o to jakie¶ nieporozumienie. W celu udowodnienia tego zapraszam wszystkich zainteresowanych do naszego obozu (gdziekolwiek by¶my nie byli) i przy kufelku z chêci± poka¿emy, ¿e jeste¶my mi³± i sympatyczn± gromadk±.
brat Bule
CYTAT(Aiuto @ 14:26 05.08.2010) *

Hahaha, niski level gostek posiada³ aby wej¶æ.
Christos

o ja pier .... le
warto by³o znów tu zajrzeæ dla takiej pere³ki smile.gif smile.gif

tak w³a¶nie bêdzie wygl±daæ bitwa bez reko smile.gif
Nikodem

http://www.openartprojects.org/Projects/vi.../Wspolna-sprawa

Ciekawe tylko co to ma wspólnego z grunwaldem...
£azarz
CYTAT(Cukieras @ 13:22 05.08.2010) *
Pojawi³y siê nowe argumenty, atuty, ¿e niby Ufo wyl±dowa³o, czy mo¿e organizator dotykaj±c ¶wiêtego obrazu nagle odzyska³ wzrok i pamiêæ?
Tajemnice szeptane na ucho, hocki klocki i inne asy z rêawa.
Serdeczna pro¶ba: szanujcie godno¶æ, swoj± i obecnych na forum, nie wciskajcie ciemnoty, bo a¿ ¿enada ogarnia czytaj±cego.

Salve Fratres!

Cukieras - nie UFO i nie inne bzdety. Gdyby¶ mnie zna³ to by¶ wiedzia³ ¿e bardzo mi zale¿y na bezpieczeñstwie innych, ale to inny temat. Nie wciskam ciemnoty - 2 punkty które najczê¶ciej siê przewija³y czyli za ma³o ratowników oraz zero ochrony ju¿ masz za³atwione. Mój Zakon wystawia dodatkowo kilkunastu w pe³ni wyposa¿onych ratowników medycznych którzy maj± tylko jeden cel - zabezpieczyæ ca³y obóz rycerski oraz wesprzeæ inne s³u¿by ratownicze w bitwie. Drugim wra¿liwym tematem by³a ochrona a w³a¶ciwie jej brak. Nie mogê teraz na ten temat siê wypowiadaæ ale poznasz wszystko we wrze¶niu. Cukieras zanim zaczniesz oskar¿aæ o wciskanie ciemnoty proszê zastanów siê, zadzwoñ lub pisz na priw. Nikt z nas nie gryzie. A z chêci± odpowiem. Tu nie ma ¿adnych tajemnic tylko nie wszystko i nie teraz mo¿na ludziom powiedzieæ. Je¿eli nie mo¿esz zaczekaæ do wrze¶nia to naprawdê nie mój problem.

Pozdrawiam Grzegorz
Tomic
Tu nie ma ¿adnych tajemnic tylko nie wszystko i nie teraz mo¿na ludziom powiedzieæ.

to skoro nie ma tajemnic to dlaczego nie mo¿na ludziom powiedzieæ?
albo inaczej, po co zaczynaæ temat skoro nie jest tajemnica ale i tak nie mo¿na o tym mówiæ?
Ja te¿ odnoszê wra¿enie ¿e kto¶ tu ma nas za idiotów

Józef
Mo¿e organizatorzy czekaj± na oficjalne uznanie postulatów przez gminê , dyrekcjê muzeum , czy tam jeszcze kogo¶ innego. Jak bêd± konkretne wyniki to siê pewnie dowiemy .
My¶lê ¿e powinni¶my uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ .

Ja ze swojej strony ¿yczy³bym sobie na przysz³ym Grunwaldzie tego :

by dowódcy chor±gwi "pilnowali swoich ludzi"
Egzekwowali od nich przestrzegania regulaminu imprezy .
Nie by³o jeszcze musztardy , ani karuzeli , a o drugiej/trzeciej w nocy nie mo¿na by³o spaæ , ( libacje ) .
Wieczorem / w nocy id±c do toja trzeba by³o przepychaæ siê przez t³umy pijanej m³odzie¿y stoj±cej na drodze przy kiosku /sklepiku. Umiejscowienie tam ogródka piwnego , to niezbyt dobre rozwi±zanie .
Tyle ¿e to chyba ju¿ nie dzia³ka organizatorów czê¶ci historycznej.
No i najwa¿niejsze - ogrodzenia dróg , tak przynajmniej trzech , prowadz±cych na pole bitwy.
Dla karetek , ale te¿ dla walcz±cych , by ³atwiej by³o przej¶æ .
Wtedy mo¿e starczy³oby wyj¶æ do inscenizacji o 13,30.
pozdro
£azarz
CYTAT(Tomic @ 17:58 05.08.2010) *
Tu nie ma ¿adnych tajemnic tylko nie wszystko i nie teraz mo¿na ludziom powiedzieæ.
to skoro nie ma tajemnic to dlaczego nie mo¿na ludziom powiedzieæ?
albo inaczej, po co zaczynaæ temat skoro nie jest tajemnica ale i tak nie mo¿na o tym mówiæ?
Ja te¿ odnoszê wra¿enie ¿e kto¶ tu ma nas za idiotów

Salve Fratres!

Pisa³em o tym - we wrze¶niu odpowied¼. Nie widzê ¿adnego powodu by odpowiedzi zosta³y udzielone ju¿ teraz. Tym bardziej, ¿e nie wszystkie spotkania i rozmowy s± zakoñczone. Po co to ca³e wodolejstwo - po prostu czekaj cierpliwie na szczegó³y. Nie bêdzie tam ¿adnego UFO albo Archiwum X to nie ten kana³ smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Hallatil
CYTAT(Christos @ 16:06 05.08.2010) *

o ja pier .... le
warto by³o znów tu zajrzeæ dla takiej pere³ki smile.gif smile.gif

tak w³a¶nie bêdzie wygl±daæ bitwa bez reko smile.gif

Ja tylko chcia³em skromnie zauwa¿yæ, ¿e pan w "sreberku" mija po drodze ok 12 justycariuszy na pasie ziemi niczyjej, którzy albo nie reaguj± albo z mizernym skutkiem. Dopiero interwencja policji i to ju¿ na polu walki da³a skutek!
Ja rozumiem,¿e móg³ siê prze¶lizn±æ, ¿e go kto¶ nie zauwa¿y³, ale justycja to chyba ludzie z reko? i powinni zdawaæ sobie sprawê ¿e co¶ nie tak jest.
Ladyhawke
Komu¶ po drodze stwierdzi³ "Jestem niegrozny", dziewczyna z justycji zapyta³a o identyfikator , i pokaza³ "co¶". Ale wydaje mi sie, ze potem (ju¿ na polu) zosta³o powiedziane , ¿e nie ma plakietki.

Go¶cia w z³otym ( bo to z³oty , ktos wyzej dawa³ link http://www.openartprojects.org/Articles/vi...373/pl_pl/O-NAS ) stroju do kendo nie sposób nie zauwazyæ. Choæby z racji maski i he³mu.
Sowa

CYTAT(Hallatil @ 21:59 05.08.2010) *
Ja tylko chcia³em skromnie zauwa¿yæ, ¿e pan w "sreberku" mija po drodze ok 12 justycariuszy na pasie ziemi niczyjej, którzy albo nie reaguj± albo z mizernym skutkiem. Dopiero interwencja policji i to ju¿ na polu walki da³a skutek!
Ja rozumiem,¿e móg³ siê prze¶lizn±æ, ¿e go kto¶ nie zauwa¿y³, ale justycja to chyba ludzie z reko? i powinni zdawaæ sobie sprawê ¿e co¶ nie tak jest.

Pan w sreberku mia³ identyfikator OBOZOWY który zezwala mu na przebywanie na pasie ziemi niczyjej. Jak przekroczy³ barierkê zosta³ zgarniêty przez policjê, zawo³an± przez krótkofalówkê przedz dowódcê sektora. Zosta³ wywalony za brak identyfikatora BOJOWEGO i nieodpowiedni strój. Pomijaj±c jego kretyñski strój wszed³ na pole w czasie gdy w sektorze E wjazd by³ karetki, a justycja zajmowa³a siê tym, by osoba ranna jak najszybciej zjecha³a z pola -> "udra¿nianie pola". Jak widzimy Pan idzie i justycja go obserwuje co chce zrobiæ i reaguje. Pan sie legitymuje co najmniej kilka razy. Nikt nie bêdzie pa³owa³ od rêki kogo¶, kto ma identyfikator RR. Zawo³ana policja zareagowa³a, Pan wyszed³ i ok. Dla u¶ci¶lenia: mija nie justyciariuszy a zbieraninê ludzi, którzy co roku obstawiaj± bitwê i zg³aszaj± siê tam, lub s± delegowani z ³apanki. Prawdziwej justycji jest o wiele mniej. Chwilê zajê³o zgarniêcie osobnika, ale wszystko zadzia³a³o poprawnie.
Ladyhawke
Sowa, z mojej strony bardzo dziêkujê za wyja¶nienie co do identyfikatora (bo mnie gryz³o czy ma czy nie ma). Bardzo podnios³o to moj± wiarê w dzia³anie justycji ( czy te¿ osób pilnuj±cych) . Od momentu wejscia tego pana na teren pola zareagowano b³yskawicznie i naprawde fantastycznie.
£azarz
Salve Fratres!

Masowe odpowiedzi smile.gif :

Ladyhawke - trwaj± rozmowy z ojcem Grzegorzem http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzegorz_Prze...adzi±g-Borrmann - je¿eli tylko otrzymamy zgodê to zostanie przeprowadzony kurs pierwszej pomocy dla chêtnych np. w ¶rodê lub czwartek przed bitw±. Kurs bêdzie ograniczony tylko do podstawowych wypadków jakie najczê¶ciej zdarzaj± siê na Grunwie:
- st³uczenie okostnej
- wszelkiego rodzaju zranienia i krwotoki
- z³amania i zwichniêcia
- oparzenia
- omdlenia
- udar s³oneczny
i inne
Bêdzie to tylko podstawowe szkolenie 1 stopnia. Natomiast wszyscy ci którzy chc± w pe³ni profesjonalnie wesprzeæ justycjê niech skontaktuj± siê z najbli¿szym o¶rodkiem szkolenia pierwszej pomocy ratownictwa przedmedycznego. Szkolenia takie s± m.in. prowadzone przez SML (S³u¿bê Medyczn± ¶w. £azarza), MSM (Maltañsk± S³u¿bê Medyczn±, PCK (Polski Czerwony Krzy¿ oraz Fundacjê Jurka Owsiaka.

Czarownico - Od kiedy Kubu¶ przej±³ justycjê to zauwa¿ ¿e z roku na rok to co kiedy¶ by³o zbieranin± staje siê formacj± wyspecjalizowanych ludzi. To nie jest ta sama zbieranina która w 2004 roku pod muzeum spanikowa³a po buhurcie. Dziêki takim osobom jak w³a¶nie Kuba czy Sowa i wielu im podobnych zaszczytem jest wspó³pracowaæ z justycj±. Je¿eli z czasem wiêkszo¶æ z nich przesz³aby dodatkowo kurs z pierwszej pomocy to ... ale to ju¿ dzia³ka Kuby.

Purvis - zaczekaj z wszelk± pomoc± do wrze¶nia. Jest szansa na du¿e zmiany tylko oby nam wszystkim tak siê chcia³o jak nam siê chce.

Pozdrawiam Grzegorz
Racimir
CYTAT(Sowa @ 23:18 05.08.2010) *
Pan w sreberku mia³ identyfikator OBOZOWY który zezwala mu na przebywanie na pasie ziemi niczyjej. Jak przekroczy³ barierkê zosta³ zgarniêty przez policjê, zawo³an± przez krótkofalówkê przedz dowódcê sektora. Zosta³ wywalony za brak identyfikatora BOJOWEGO i nieodpowiedni strój. Pomijaj±c jego kretyñski strój wszed³ na pole w czasie gdy w sektorze E wjazd by³ karetki, a justycja zajmowa³a siê tym, by osoba ranna jak najszybciej zjecha³a z pola -> "udra¿nianie pola". Jak widzimy Pan idzie i justycja go obserwuje co chce zrobiæ i reaguje. Pan sie legitymuje co najmniej kilka razy. Nikt nie bêdzie pa³owa³ od rêki kogo¶, kto ma identyfikator RR. Zawo³ana policja zareagowa³a, Pan wyszed³ i ok. Dla u¶ci¶lenia: mija nie justyciariuszy a zbieraninê ludzi, którzy co roku obstawiaj± bitwê i zg³aszaj± siê tam, lub s± delegowani z ³apanki. Prawdziwej justycji jest o wiele mniej. Chwilê zajê³o zgarniêcie osobnika, ale wszystko zadzia³a³o poprawnie.

W ¿adnej mierze nie by³o to poprawne, wla¶nie dlatego, ¿e 'chwilê zajê³o'.

Co z tego, ¿e mia³ obozowy identyfikator ?
Znaczy ró¿ne godzille, teletubisie i szturmowcy imperium mog± sobie bezkarnie paradowaæ po terenie inscenizacji, bo mia³by identyfikator, pal licho czy obozowy czy bojowy ?
Ziemia niczyja to jednak te¿ teren inscenizacji, nie bez powodu ma tam wstêp tylko s³u¿ba zabezpieczenia i rekonstruktorzy. On rekonstruktorem TEJ bitwy nie by³, co ka¿dy posiadacz narz±du wzroku widzia³.

Justycja da³a cia³a, i ¿adne t³umaczenia tego nie zmieni±. Od razu jak wlaz³ powinien zostaæ kulturalnie 'wywalony na zbity pysk', co ³adnie uskuteczni³ dopiero jak piszesz dowódca sektora.
T³umaczenia, ¿e to nie w³a¶ciwa justycja tylko ludzie z ³apanki i ¿e karetka jecha³a nic tu nie usprawiedliwiaj±.
To Wasza broszka, i Wy za to odpowiadacie.
£azarz
Salve Fratres!

To Wasza broszka, i Wy za to odpowiadacie. - Racimirze mylisz siê, Justycja nie jest ochron± tym bardziej nie jest to policja. Ona mo¿e prosiæ nic wiêcej, a z³oty pan je¿eli ma troszkê IQ powinien pos³uchaæ. Justycja ma takie same uprawnienia jak ka¿dy odtwórca z RR podczas inscenizacji. Równie dobrze ty, jak i ka¿dy inny jest winien je¿eli zobaczy³ go jak szed³ na pole a nie zareagowa³. Pamiêtaj ¿e jasiów obozowych jest ponad 3 razy wiêcej ni¿ uczestników na polu.
Je¿eli ten pan posiada³ identyfikator cywilny to oznacza, ¿e wyszed³ z jakiego¶ obozu. Je¿eli warta go wypu¶ci³a to masz winnych, tak samo jak ludzi z jego Chor±gwi którzy wiedzieli co zrobi. Np. taskcommon - taki nick ma osoba która wrzuci³a ten filmik na Youtube. Zauwa¿ idzie ca³y czas za nim, zauwa¿ jaka jest reakcja z chwil± interwencji policji. Z³oty jest jego kumplem.

Pozdrawiam Grzegorz
Marta K.
Po ogl±dniêciu tego filmiku nasuwa siê jedna my¶l, ¿e niestety ta czê¶æ justycji (chocia¿ nie wiem czy zas³uguj± na to miano, raczej obozowe jasie w niebieskim kubraczkach) która jest "¶wie¿a" jest do kitu. 2:11, 2:38 - jakie¶ laski pytaj± siê naszego pana w sreberku o identyfikator, on pokazuje i daj± mu spokój. WTF ? Taki identyfikator to sobie mogê na domowym hjulet pakarcie wydrukowaæ... Zero my¶lenia, zero.
I nie jest to wina Kuby, czy tej czê¶ci justycji która jest ogarniêta. Oni przyjmuj±c nowe zastêpy chc± dobrze. Hañba ¿e takie co¶ siê jeszcze trafia.
A my¶la³am ¿e czasy indian na Grunwaldzie dawno minê³y...

Grzesiu, filmik krêci³a laska, a nie facet (ale to w ramach szczegó³ów).
Sowa
Ja bym wam radzi³a stan±æ jako justycja na polu, jak dla mnie zdjêcie go¶cia po 120 sekundach jest wynikiem bardzo dobrym.

Mnie w tym roku turysta uderzy³ za próbê wyrzucenia go za p³ot gdy¿:
"tamta dziewczyna na koniu to moja córka i powiedzia³a ¿e mogê wej¶æ" te¿ mogê powiedzieæ, ¿e tury¶ci w kalesonach na polu, to wina konnych... Uogólnienia zawsze s± z³em i przepraszam bardzo, ale karetka jest wa¿niejsza ni¿ gold kendo boy.

W tym roku by³o bardzo ciê¿ko, przyjecha³a masa ró¿nych dziwnych osób ze wzglêdu na 600 lecie. Nie mo¿na potêpiaæ nikogo, kto chce nauczyæ siê "co¶ robiæ". Ja co roku na swój sektor dostaje nowych ludzi, którzy ma³o wiedz± czym jest justycja. Z niewolnika nie ma pracownika. Sta³ej justycji nie bêdzie wiêcej, nikt nie chce robiæ za kogo¶ na kim siê psy wiesza a pracuje o wiele wiêcej ni¿ walcz±cy, którzy przychodz± na gotowe. Rozliczaæ mo¿esz dowódcê sektora, za Pana w celofanie. To on rozdziela ludzi, którzy stoj± przy p³ocie. Jak kaza³ im tam staæ, to bêd± staæ i pilnowaæ tego o co on ich poprosi³.

Pora¿ka, pora¿k±. Jak kto woli, dla mnie to s³owo jest hiperbolizacj± zaistnia³ej sytuacji. Podstawowy justycjariusz musi i¶æ do dowódcy i zg³osiæ, ¿e kto¶ z identyfikatorem ma byæ wyrzucony po za p³ot, sam tego zrobiæ nie mo¿e i tak te¿ siê sta³o. Na meczach profesjonalnej ochronie przebijaj± siê ludzie z go³ym ty³kiem na ¶rodek boiska w czasie Fifa, a tutaj mamy poprostu ochotników, pod okiem do¶wiadczonych ochotników.
Tomic
Pytanie techniczne:
kto jest odpowiedzialny za wpuszczanie na pole walcz±cych?
ochotnicy? czy bardziej do¶wiadczeni ochotnicy?
Sowa
Ja jestem za to odpowiedzialna. Od kilku lat bez zmian odpowiadam za dowodzenie sektorem na którym znajduje siê bramka przy namiocie VIPow i do moich obowi±zków nale¿y wpuszczanie Rycerstwa na pole przez bramkê.
Hallatil
CYTAT(Sowa @ 08:12 07.08.2010) *
Ja jestem za to odpowiedzialna. Od kilku lat bez zmian odpowiadam za dowodzenie sektorem na którym znajduje siê bramka przy namiocie VIPow i do moich obowi±zków nale¿y wpuszczanie Rycerstwa na pole przez bramkê.

Dlatego reko w blachach s± tak sprawdzani i trzepani stoj±c na s³oñcu bo go¶æ ma problem z wyci±gniêciem identyfikatora z pod blach a ca³a chor±giew stoi i czeka...tymczasem nie opodal go¶æ wygl±daj±cy dziwnie nawet dla turystów dostaje siê bez problemu na pole walki. ¯ENADA

Poza tym do justycji to chyba nikt nikogo nie zmusza, nie chcesz - nie stój! odczuwam,¿e wiêkszo¶æ justycji narzeka jak to im ciê¿ko i w ogóle jacy s± biedni ale dalej dzielnie stoj±, wiêc o co chodzi? Ta impreza zreszt± tak jak inne w za³o¿eniu ma sprawiaæ frajdê i satysfakcjê a nie cierpienia :/.
Morrigan
CYTAT(Hallatil @ 10:51 07.08.2010) *
Dlatego reko w blachach s± tak sprawdzani i trzepani stoj±c na s³oñcu bo go¶æ ma problem z wyci±gniêciem identyfikatora z pod blach a ca³a chor±giew stoi i czeka...tymczasem nie opodal go¶æ wygl±daj±cy dziwnie nawet dla turystów dostaje siê bez problemu na pole walki. ¯ENADA

Od kliku lat identyfikatory sa sprawdzane, dlaczego okolo 15% walczacyc nie mysli i zaklada je pod balchy, przyszywki etc.etc ???ZENADA Wystarczy polozyc gdzies na wierzchu identyfikator, a po po ubraniu blach poprosic kogos zeby zawiesil na szyii
£azarz
CYTAT(Hallatil @ 11:51 07.08.2010) *
a...tymczasem nie opodal go¶æ wygl±daj±cy dziwnie nawet dla turystów dostaje siê bez problemu na pole walki. ¯ENADA

Salve Fratres!

Atakujesz nie t± osobê Hallatil - justycja sprawdza czy osoba ma blachê bojow±. Czytaj czy jest to uczestnik imprezy a nie przyb³±kany jasio. Dziwnie wygl±daj±cy go¶æ który wchodzi na pole jest zas³ug± pozwolenia swojego dowódcy. Do niego powiniene¶ skierowaæ te s³owa "¯ENADA" a nie do justycji. Odno¶nie powo³ania i s³u¿by - masz racjê nikt nikogo nie zmusza do justycji tak samo do walki. Te¿ ze swoj± Chor±gwi± sta³em i jako¶ nikt nie za³amywa³ r±k. Po prostu wszyscy blachy mieli na wierzchu.

Pozdrawiam Grzegorz
Hallatil
CYTAT(Morrigan @ 12:04 07.08.2010) *
CYTAT(Hallatil @ 10:51 07.08.2010) *

Od kliku lat identyfikatory sa sprawdzane, dlaczego okolo 15% walczacyc nie mysli i zaklada je pod balchy, przyszywki etc.etc ???ZENADA Wystarczy polozyc gdzies na wierzchu identyfikator, a po po ubraniu blach poprosic kogos zeby zawiesil na szyii

Troszkê nie jasno opisa³em, chodzi³o mi o jednostki które rzeczywi¶cie zapomnia³y o wyjêciu blachy, przez które musia³a ca³a chor±giew staæ i czekaæ bo justycja sie w³a¶nie z pojedynczymi delikwentami szarpa³a. Przecie¿ o wiele lepiej i sprawniej dla obydwu stron by³o by wpuszczanie tych co maj± na pole, a ci co szukaj±, nie maja lub inne losowe zdarzenia zostawiaæ na koniec, ¿eby pó¼niej sobie doszli.
Sowa
CYTAT(Hallatil @ 13:23 07.08.2010) *
Troszkê nie jasno opisa³em, chodzi³o mi o jednostki które rzeczywi¶cie zapomnia³y o wyjêciu blachy, przez które musia³a ca³a chor±giew staæ i czekaæ bo justycja sie w³a¶nie z pojedynczymi delikwentami szarpa³a.

A wystarczy³o by, ¿eby dowódca chor±gwi przeszed³ siê wzd³u¿ wszystkich ze swojego oddzia³u, jak stoj± gotowi do wymarszu i sprawdzi³ czy blacha jest na wierzchu w odpowiednim miejscu. S± takie chor±gwie jak np Siemowit, które wchodz± ca³e i nie zatrzymuje siê ani jednej osoby, lub takie jak Pomezañska gdzie z co 2 osob± jest problem.

Przecie¿ o wiele lepiej i sprawniej dla obydwu stron by³o by wpuszczanie tych co maj± na pole, a ci co szukaj±, nie maja lub inne losowe zdarzenia zostawiaæ na koniec, ¿eby pó¼niej sobie doszli.

Tacy pozostawieni z boku rycerze oczywi¶cie stoj± i nastêpuje nerwowa atmosfera, bo Pan w blachach nie chce wracaæ w s³oñcu do obozu. Bo nie ma jak zawo³aæ kolegów by kto¶ poszuka³, bo nie ma jak wróciæ, gdy¿ ju¿ na bramce stoj± kolejne chor±gwie. Brakuje ludzi do pilnowania delikwentów bez identyfikatorów, a jak pozostawi siê ich "na wiarê", to nie ma co liczyæ na uczciwo¶æ. Osoby takie i w tym roku sta³y z boku.

Wina przepustowo¶ci bramki le¿y w 2 kwestiach:

1. Budowa bramki - gmina jest winna, mam nadzieje ¿e wreszcie na rok 2010 bramka zostanie zbudowana wg mojego pomys³u. Na rozk³ad i uk³ad my jako justycja ma³y mamy wp³yw, chocia¿ co roku piszê kilka s³ów co nale¿y poprawiæ. Aktualnie najwiêkszym problemem jest to i¿ bramk± wchodzi za du¿o osób i sprzêtu:
- rycerze
- konie
- ratownictwo
- VIPy
Jest na to kilka rozwi±zañ, ale to nie miejsce i czas by o tym dyskutowaæ. Po zebraniu dowódców dowiemy siê jakie mamy mo¿liwo¶ci na za rok.

2. Rycerstwo sobie same winne jest - chor±gwie przychodz± bez identyfikatorów, na bramce stara siê wej¶æ na pole masa ludzi z identyfikatorem obozowym i zamiast zej¶æ na bok stoi i siê wyk³óca ¿e "tylko niesie he³m". Wiadomo, ¿e na pole bitwy wchodz± tylko ludzie z identyfikatorem bojowym. Przez bramkê ka¿dy powinien przej¶æ samodzielnie a za p³otem ubieraj± ju¿ i rozbieraj± walcz±cych markietanki. To w³a¶nie pomocnicy rycerstwa bramkê blokuj± nie chc±c siê cofn±æ, lub próbuj±c dostaæ siê na pole bitwy na bezczelnego.

W tym roku po za tym ¿e by³o:
- za du¿o koni
- za du¿o turystów
- masa rycerstwa co przyjecha³a "na jeden rok, bo x czasu temu siê w to bawili" i trzeba by³o siê pokazaæ
- za du¿o VIPów (politycy, go¶cie gminy, kombatanci, go¶cie województwa, go¶cie Olsztyna, go¶cie Polski jako kraju z zagranicy) Sektory VIPowskie by³y ¼le oznakowane, a VIPy sie k³óci³y miêdzy sob± dlaczego VIP X ma miejsce pod namiotem a VIP y ma miejsce na s³oñcu. A to wszystko na bramce, dziêki gminie, która zrobi³a wej¶cie do namiotu VIP 112B przez nasz± rycersk± bramkê.
- wtr±canie siê urzêdników tam, gdzie nie trzeba bo to "ogólnopolska rocznica" i ma byæ tak jak powiedzia³ Pan Wójt, Pan Marsza³ek, IPN, PZU czy inne CNN ;) ;) ;)

By³a te¿ bardzo wysoka temperatura, wszyscy byli przemêczeni po kilku dniach na polu z trudno¶ci± do dostania siê do kranu, co nie dodawa³o nikomu +5 do dyplomacji. Nerwowa atmosfera udziela³a siê wszystkim. Je¶li kto¶ ma pomys³y jak usprawniæ moj± pracê na bramce za rok zapraszam na prv. Jak kto¶ chce mi nawciskaæ te¿ zapraszam na prv ;)

Poza tym do justycji to chyba nikt nikogo nie zmusza, nie chcesz - nie stój! odczuwam,¿e wiêkszo¶æ justycji narzeka jak to im ciê¿ko i w ogóle jacy s± biedni ale dalej dzielnie stoj±, wiêc o co chodzi? Ta impreza zreszt± tak jak inne w za³o¿eniu ma sprawiaæ frajdê i satysfakcjê a nie cierpienia :/.

Nie narzekam jak mi ciê¿ko. Nie robiê z siebie wybawiciela, ale od kilku lat stojê na bramce w tym samym sektorze "C" i wspó³pracujê z czê¶ci± gmina - rycerstwo, przez co oczekujê szacunku i odrobiny zrozumienia. Ka¿dy robi swoj± robotê. Ja jestem tam po to, by wam walczy³o siê lepiej, a bez was impreza nie mia³a by sensu. Ot moja filozofia. Na Grunwaldzie co¶ robiê od 10 rano po 22, zazwyczaj albo stoj±c jako ratownik na bojówkach, podawaczka wody, albo jako justyciariusz udra¿niaj±c przejazdy dla karetek i pilnuj±c turystów, na zebraniach samej justycji, w tym roku jeszcze dosz³y warty nocne ca³ego obozu rycerskiego (organizacja, zapisy i w koñcu samo wartowanie). Z tego b³ahego powodu, czasem denerwuje mnie, jak kto¶ napisze ¿e: "justycja nic nie robi". Nie oczekujê w tym momencie jakiej¶ "fali wdziêczno¶ci", ale ka¿de moje zajêcie wi±¿e siê z walcz±cymi - takie hobby. Popatrz wiêc czasem przychylnym okiem na babkê w niebieskim tabardzie, bo ja nic z tego nie mam, ¿e przejadê siê karetk± z rannym, którego imienia nawet nie znam lub pobijê siê z turyst± by nie zakosi³ komu¶ tarczki, jak mu odpadnie w walce. smile.gif
counting
CYTAT(Racimir @ 23:26 06.08.2010) *
Co z tego, ¿e mia³ obozowy identyfikator ?
Znaczy ró¿ne godzille, teletubisie i szturmowcy imperium mog± sobie bezkarnie paradowaæ po terenie inscenizacji, bo mia³by identyfikator, pal licho czy obozowy czy bojowy ?
Ziemia niczyja to jednak te¿ teren inscenizacji, nie bez powodu ma tam wstêp tylko s³u¿ba zabezpieczenia i rekonstruktorzy. On rekonstruktorem TEJ bitwy nie by³, co ka¿dy posiadacz narz±du wzroku widzia³.

a mo¿e warto zainteresowac siê tym sk±d mial ten identyfikator?... ktos mu go wyda³, by³ w której¶ chor±gwi...
a nawet je¶li caly tydzien byl ultrasem i na bitwe ubral sie w pazlotko, zeby udowodnic slabe punkty inscenizacji ochrony etc, to gratuluje dumy z zanizania poziomu imprezy na ktora sie przyjechalo, naprawde o to chodzi w calej zabawie;)
Józef
CYTAT(Sowa @ 16:15 07.08.2010) *
2. Rycerstwo sobie same winne jest - chor±gwie przychodz± bez identyfikatorów, na bramce stara siê wej¶æ na pole masa ludzi z identyfikatorem obozowym i zamiast zej¶æ na bok stoi i siê wyk³óca ¿e "tylko niesie he³m". Wiadomo, ¿e na pole bitwy wchodz± tylko ludzie z identyfikatorem bojowym. Przez bramkê ka¿dy powinien przej¶æ samodzielnie a za p³otem ubieraj± ju¿ i rozbieraj± walcz±cych markietanki. To w³a¶nie pomocnicy rycerstwa bramkê blokuj± nie chc±c siê cofn±æ, lub próbuj±c dostaæ siê na pole bitwy na bezczelnego.

Naprawdê bêdê obiektywny.Wszystkim nam przecie¿ zale¿y na tym by by³o lepiej .

Przed wyj¶ciem w pole " Kamyk " powiedzia³ do walcz±cych : "je¶li zobaczycie markietankê z aparatem lub kamer± , zrywajcie identyfikator "
Widzia³em takich dwie obok siebie . Dos³ownie proszê dziewczynê o wodê , a ona mówi ¿e ma rêce zajête.
Stara³em siê nie byæ wulgarny , powiedzia³em Jej , ¿e powinienem Jej zerwaæ identyfikator. Rêce opadaj± .
Nastêpne - wo³a kto¶ wody , markietanki mówi± , ¿e ju¿ siê skoñczy³a .
Idê do Kamyka , pytam czy jest jeszcze gdzie¶ woda ? , bo markietankom zabrak³o .
Kamyk odpowiada :tak trzeba i¶æ pod lasek .
Mówiê to jednej z markietanek . Ona na to : ¿e nie bêdzie taki kawa³ po wodê chodzi³a .

Dziêki bogu by³y równie¿ inne kobiety , mê¿czy¼ni .W³a¶nie tacy których nie chcecie wpuszczaæ na pole.( miedzy innymi moja ¿ona ) Widzia³em równie¿ chyba Litwina chodz±cego z wielkim cebrem , obok mia³ dwie dziewczyny ze sob± , Im siê chcia³o nosiæ wodê .
Nie pytali czy kto¶ chce . po prostu podawali pe³ne chochle . .Jedni pili , drudzy wylewali za ko³nierz dla och³ody.
Byæ markietank± , to ciê¿ka praca i obowi±zek.
Nie wystarczy podkasanie kiecki do góry , pokazanie uda . Wstyd.
W przysz³ym roku ¿ona pewnie znowu przeci¶nie siê po kryjomu / na bezczelnego, by pomagaæ .
W przysz³ym roku pewnie te¿ zobaczê markietanki z kamerami i aparatami .
I takie którym siê nie bêdzie wody chcia³o nosiæ .

pozdro
Sowa
Identyfikatory dla markietanek wydaje dowódca chor±gwi, lub osoba przez niego wyznaczona. To, ¿e u was dziewczyny chodz± z aparatami znaczy, ¿e Twoja Chor±giew da³a "d", lub ta z której by³y te panie. Panie powinny ponie¶æ konsekwencje swoich dzia³añ, ale zapewne s± anonimowe. Ja te¿ podawa³am turystom, oraz walcz±cym wodê, chocia¿ to nie nale¿y na bitwie do moich obowi±zków. (moj± prywatn± wodê, któr± przynios³am z obozu, bo dla justycji wody nie by³o). Tutaj brak poczucia obowi±zku z napojenia walcz±cych (lub kogokolwiek, drugiego cz³owieka, nie wa¿ne kim jest i po której stronie p³otu siedzi), ju¿ wi±¿e siê z brakiem cz³owieczeñstwa. Justycja nie mo¿e odpowiadaæ za to, ¿e markietanki olewaj± swoj± robotê. Zg³osiæ to dowódcy on ma imienn± listê kto by³ markietank± w jego obozie, nie ciê¿ko jest odszukaæ dziewczyny na piêcioosobowej li¶cie. ;) Ja jestem za zrywaniem identyfikatorów w takiej sytuacji.
Józef
Ja za zwiêkszeniem ilo¶ci markietanek. Lepszym ich dobieraniem .np.zrobiæ krótki test , czy potrafi± za³o¿yæ / zdj±æ zas³onê itp.
I je¶li mo¿liwe , za przymkniêciem oczu przez justycjariuszy widz±cych osoby towarzysz±ce , nios±ce wodê , uzbrojenie . Ci którzy to robi± , bêd± pomagaæ , bêdzie Im siê chcia³o .
pozdro
Hallatil
CYTAT(Józef @ 18:05 07.08.2010) *
Ja za zwiêkszeniem ilo¶ci markietanek. Lepszym ich dobieraniem .np.zrobiæ krótki test , czy potrafi± za³o¿yæ / zdj±æ zas³onê itp.
I je¶li mo¿liwe , za przymkniêciem oczu przez justycjariuszy widz±cych osoby towarzysz±ce , nios±ce wodê , uzbrojenie . Ci którzy to robi± , bêd± pomagaæ , bêdzie Im siê chcia³o .
pozdro

Ca³kowicie popieram, sam przyznam ¿e widzia³em kilka dziewczyn z identyfikatorami obozowymi i nie tylko dziewczyn które wesz³y na pole - dziêki nim nie musieli¶my czekaæ po 5-10 minut na dostanie wody w tym upale, na "obs³ugê" walcz±cego itd. Tacy ludzie naprawdê pomagaj±, ale co zrobiæ je¶li liczba identyfikatorów "blach"okazuje siê za ma³a?

Czasami warto przymkn±æ oko i siê nie wyk³ócaæ o brak blachy, zw³aszcza ludziom historycznym pomagaj±cym przy chor±gwi. Czasami jest tak ¿e wchodz± z nami na pole, poj±, pomagaj±, dopinaj±, tachaj± sprzêt, a np. przy wiciach lub Bogurodzicy dyskretnie wycofuj± siê z pola ¿eby nie przeszkadzaæ.
Shiryu
Nie wiem, czy to dobry temat do rozmowy o markietankach, ale jak ju¿ zaczêli¶cie, to powiem, ¿e wszystko zale¿y od cz³owieka. S± dziewczyny, które do roboty siê przyk³ada³y i pomaga³y ile wlezie, a s± i takie, mia³y "rêce zajête" bo kamera w jednej a aparat w drugiej... Nie wpuszczenie tych drugich w nastêpnych latach le¿y w gestii dowódcy chor±gwi. Tak samo sprawa pomocy przy zbroi. Przed prób± generaln± Staszek Kula kaza³ wszystkim zbrojnym wzi±æ ze sob± he³my, ¿eby dziewczyny mog³y zapoznaæ siê z ró¿nymi typami zapiêæ/mocowañ klap. Z tego co wiem - zadzia³a³o.
Jeszcze co do zrywania identyfikatorów... Nie widzê nic z³ego w wykorzystaniu chwili spokoju do zrobienia paru zdjêæ. Oczywi¶cie przy zastrze¿eniu, ¿e podstawowe obowi±zki nie mog± na tym ucierpieæ.

Jak ju¿ mówimy o markietankach, to chcia³bym podziêkowaæ dziewczynom (i Karolowi :D) za ¶wietn± pracê przy oddziale polskich ³uczników. Do dzi¶ nie mogê wyj¶æ z podziwu smile.gif
Tomic
ja siê tylko zastanawiam co za m±dra g³owa wymy¶li³a godzinê 14.00 na bitwê zw³aszcza ¿e zapowiadali du¿o wcze¶niej upa³y i nie by³o to zaskoczenie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.