Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Po¿egnanie z Afryk±
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Cukieras
A ja Ci przyklasnê i podziêkujê za wspania³± imprezê, bo gdzie przy akompaniamencie zespo³u Boys mog³em siê napiæ piwa z innymi zadowolonymi kretynami, o trzeciej w nocy praktycznie nie wychodz±c z obozu poszaleæ na karuzeli czy strzelnicy w podczas powadzonej w najwiêkszy upa³ bitwy zas³abn±æ i za darmo przejechaæ siê karetk±.
Po czym czuæ siê jak jeden z 300 broni±c w±skiego koryta z wod± przed armi± spragnionych turystów. A wszystko w ramach rekonstrukcji bitwy pod grunwaldem.
To tylko niektóre z pojawiaj±cych atrakcji, ale i tak uwa¿am ze jeste¶ wielki.

Tomic jeste¶ wielki
Szacun.
ua
chyba zosta³em ¼le odczytany

mam w dupie czy kto¶ krytykuje orgów czy nie

ka¿dy mo¿e biæ im brawo i ka¿dy mo¿e wbiæ w nich - takie prawo

krytykujê krytykuj±cych i narzekam na narzekaj±cych bo takie moje prawo!

tak Tomic masz racjê choæby¶ po grunwie biega³ jak powino siê byc odzianym/uzbrojonym* to i tak z gówna bata nie ukrêcisz- po 1 góra 2 dniach olejsz i bêdziesz biega³ w "standartach" gacie koszula + klapki (2010= 600 lat!)

grunwald jest spotkaniem towarzyskim i tyle! chcecie mieæ co¶ dla siebie musicie o to walczyæ ale nie na freha tylko w realu
GyrosS
parê lat temu bohurt by³ nielegalny ;], teraz jest wpisany w kalendarz imprezy.
Jak siê o co¶ zawalczy to mo¿na co¶ uzyskaæ.
Mo¿na by wynegocjowaæ z orgiem by czê¶æ cywilna by³a po drugiej stronie muzeum, mo¿na tylko potem on musi to wynegocjowaæ gmin±, a to ju¿ trudniejsze.
Bitwa o wodê, gdzie wasza empatia ;] wody w sklepach nie by³o, rynny to jedyne miejsce gdzie mo¿na by³o j± zdobyæ. Na pewno trzeba mieæ kulturê w relacjach miêdzyludzkich i w takiej sytuacji trzeba by³o przekazaæ do u¿ytku dla turystów 2-4 krany i by³by spokój.
Mo¿na te¿ zrobiæ awanturê, prawd± jest z drugiej strony, ¿e ludzie lubi± braæ rêkê gdy dajesz mu palec.

Wnioski na przysz³o¶æ postawiæ przy kranach w sobotê ochronê do ogarniêcia turystów.

Ja mam tylko jedn± pro¶bê do orgów. Naprawdê niech czê¶æ cywilna bêdzie po drugiej stronie muzeum i wszystko bêdzie piêknie.

Yogesh
CYTAT(GyrosS @ 10:02 29.07.2010) *
Ja mam tylko jedn± pro¶bê do orgów. Naprawdê niech czê¶æ cywilna bêdzie po drugiej stronie muzeum i wszystko bêdzie piêknie.

Nie da rady, bo to od nich nie zale¿y. Sporo terenów wokó³ to tereny prywatne. Je¿eli plan zabudowy osobom je posiadaj±cym pozwoli to mo¿e KFC/Maca tam postawi± na 2011. bigsmile2.gif
Grze¶ko z Osiêcin
Ja z innej beczki. Jednak jak siê chce to mo¿na. I ju¿ nie by³oby Luftwaffe nad nami.
http://wyborcza.pl/1,75248,8190127,Nie_pol...odstockiem.html
Pozdrawiam
Kuba_
Mimo przewagi liczebnej, Tomic vs. fanklub Grunwaldu 4:1

Podpisujê siê pod wyrazami szacunku w zwi±zku z powy¿szym postem Tomica. Krytykuj±cych jest coraz mniej i ro¶nie transfer obroñców tegorocznej imprezy, wiêc Ci pierwsi wykazuj± siê coraz bardziej wyrafinowan± form± - skoro suche fakty nie przekonuj±, pora je przyprawiæ cynizmem. Obawiam siê, ¿e jednak i to nie pomo¿e.

Nie wolno tutaj kadziæ, bo nie mamy pojêcia ile czasu i wysi³ku poch³ania organizacja (w który nie w±tpiê) ...

... jednak czy je¿eli przyk³adowo: budynek siê zawali nie mamy prawa skrytykowaæ architekta za jego konstrukcjê, bo us³yszymy od budowniczego "m±drzyæ siê ka¿dy potrafi, spróbuj samemu wpierw postawiæ budynek!" "Jak ¶miesz krytykowaæ budowniczego, co z tego, ¿e budowla siê zawali³a - czy Ty wiesz ile czasu oni to budowali?"
Jednak nie trzeba wpierw samemu postawiæ domu, by móc stwierdziæ, ¿e kto¶ co¶ spieprzy³, skoro inny run±³, right?

Sêk w tym, ¿e jak chyba z wszystkim w ¿yciu: niewa¿ny jest nak³ad si³, bo liczy siê efekt pracy. Za¶ taki "budynek" grunwaldzki stawiany jest ju¿ ponad 10 razy.

Wszyscy chcieliby je¼dziæ na lepiej zorganizowany Grunwald, ale nie wszyscy s± w stanie d³u¿ej na to czekaæ. 600lecie by³o ostatnim dzwonkiem. Asertywni dadz± sobie spokój z t± imprez±, za¶ reszta faktycznie pomarudzi jak co roku na freha, aby za rok znów siê pojawiæ - ko³o siê zamyka.

CYTAT(Armand @ 15:52 28.07.2010) *
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kom...7&_ticrsn=3

I te wypunktowane cytaty. Mo¿e ju¿ nied³ugo zawisn± w ramkach, w szkolnych klasach smile.gif

Mnie najbardziej rozwali³ cytat Jerzego Buzka o "narodzinach humanizmu pod Grunwaldem" icon_mrgreen.gif A¿ ¿al, ¿e to nie s³owa hrabiego Bronka - waln±³bym sobie taki napis na koszulkê.

Z ró¿nego rodzaju wyrazami szacunku
Kuba

ps: pozdrawiam ca³y Grunwald i dziêkujê im za wszystko och ach ech... jeste¶cie wspaniali crazy.gif
m_q
CYTAT(Grze¶ko z Osiêcin @ 12:32 29.07.2010) *
Ja z innej beczki. Jednak jak siê chce to mo¿na. I ju¿ nie by³oby Luftwaffe nad nami.
http://wyborcza.pl/1,75248,8190127,Nie_pol...odstockiem.html

Mo¿na jak sie jest ¶wiêta krow± jak Owsiak. Wtedy mozna i handlarza na prywatnym terenie pobiæ i nie pasuj±ce ideologicznie elementy otoczenia le¿±ce poza terenem obozu zniszczyæ.

Mog³o Kole¿eñstwo wzi±æ miecze i pogoniæ weso³e miasteczko, podziurawiæ musztardê, rozwaliæ szczekaczki z disco-polo a potem sprawdziæ czy macie takie "immuniuniu" jak Owsiak.
Cukieras
Gross lito¶ci
We¼ jeszcze raz przeczytaj co napisa³em na temat bitwy o wodê, bior±c pod uwagê kontekst i ironiczny charakter wypowiedzi.
Dla u³atwienia dodam, ¿e bitwy wodnej, byæ nie by³o( choæ mog³aby byæ) i karetk± te¿ nie jecha³em.
Rosjanie mówi± smotrit w knigu wiet figu- jakkolwiek to siê piszê
Purvis
CYTAT
Asertywni dadz± sobie spokój z t± imprez±, za¶ reszta faktycznie pomarudzi jak co roku na freha, aby za rok znów siê pojawiæ - ko³o siê zamyka.

Jest jeszcze trzecia, szybko rosn±ca, grupa. Ci, którzy maj± z³o¶liwy zamiar po³o¿enia kalafiora na inscenizacjê, wzglednie korektê scenariusza na korzy¶c Ulryka.

Szeherezada
Hej smile.gif

kilka dni po s³ynnej katastrofie zadzwoni³am do jednego z orgów ¿eby siê upewniæ, ¿e Grunwald nie odbêdzie siê pod znakiem polityki i ¿e "najwa¿niejsze jest nauczanie historii - jak to dawniej by³o" - wolny cytat oddaj±cy sens wypowiedzi.
Hmm... Trafi³a mi siê wspania³a chor±giew i grupa, która ciê¿ko pracowa³a na to, by byæ ultra. I to by³o super. Fakt, kumpel gra³ wieczorem na gitarze, a i pie¶ni by³y zdecydowanie pó¼niejsze, za to u¿ywali¶my jedynie lampek.
Chwast to jedna grupa w obozie - wielu to komentowa³o - ja o¶mieli³am siê zwróciæ uwagê (i nawet na ¿yczenie jednego z dowódców wyci±gnê³am z walizy wszystkie kiecki w celach dydaktycznych). Fina³ by³ taki, ¿e zaniedbane mrocz±ce nieletnie pop³aka³y siê swojemu dowódcy, a ten z kolei oskar¿y³ mnie, ¿e siê czepiam. Po co zatem siê obszywaæ, skoro przepuszczani s± mroczniacy? A¿ szkoda mi tego ch³opaka, który robi³ zim± weryfikacjê - on pracowa³, ale systemu nie da³o siê uszczelniæ.
Grupa, która zaniedbuje strój dziewczyn a skupia siê wy³±cznie na mê¿czyznach a nawet na... dziesiêciolatkach(! - ten by³ lepiej zrobiony ni¿ jego dowódca...) bo zapewnia to "zaproszenia na kotleta" ¿eby sobie hmm ... mê¿czy¼ni sprawuj±cy w³adzê np. w powiecie mogli popatrzeæ "jak siê kiedy¶ t³ukli" mroczy i jeszcze raz mroczy, a nawet gorzej, bo cofa wszystko do ery Golubia -Dobrzynia.
Skoro odtwarzamy ¶redniowiecze winni¶my pamiêtaæ, ¿e o mê¿czy¼nie, a zw³aszcza dowódcy ¶wiadczy jego kobieta i je¿eli on siê stroi a ona wygl±da jak s³u¿±ca, to ten¿e rycerz zwyczajnie siê o¶miesza. Bowiem je¿eli pan nie mia³ przy sobie godnie wygl±daj±cej pani odnosz±cej siê do niego z szacunkiem, nie by³ traktowany powa¿nie przez równych sobie
Ma³a statystyka - 4 toje na 240 osób - 60 dziennie... Ostrzegali¶my siê wzajemnie przed "wylewem Nilu". Dwa dodatkowe toje... I ta cysterna bez operatora, to niepe³na, to przelewaj±ca siê, a wystarczy³o postawiæ warty i nie by³oby problemu z baniakiem przy prysznicach.
G³ówny org w³a¶ciwie wszystko skupi³ u siebie - w efekcie Ijon wyznaczy³ mi w sumie nierealn± porê wystawienia przedstawieñ - 22 w sobotê na uczcie... W skutek ró¿nych przyczyn -nie wysz³o.
Teraz ju¿ nawet w mediach mówi siê bardzo g³o¶no, ¿e organizacja by³a marna. Takie teksty s³ysza³am równie¿ od turystów, którzy korzystali z naszych kranów. Zadowoleni to byli chyba tylko oficjele w czwartek, bo my zamkniêci w obozach przez trzy godziny ju¿ mniej. A jaka piêkna by³a parada gaciowców na czwartkowych obchodach! I ta we³na gruba jak koc albo dama w houpellande z odkryt± g³ow± i ... krótkimi w³osami! Ciekawe, co my¶leli ch³opcy w blachach siedz±cy na trybunach.
Mówiono ju¿ dawno temu, ¿e ten Grunw bêdzie pora¿aj±cy i przewidywano, i¿ na nastêpny przejad± tylko ci, którzy na prawdê bêd± chcieli. Kto zechce? Jaki bêdzie? Có¿, poczekamy, zobaczymy....
Jestem idealistk± - dlatego ¿yczê wszystkim ultrasom, ¿eby nastêpne Grunwaldy oby³y siê bez komercji - w przyrodzie jest mo¿liwy postêp - mo¿e tu te¿ nast±pi?
Pozdrawiam
Szeherezad
Marcin Waszkielis
CYTAT
Skoro odtwarzamy ¶redniowiecze winni¶my pamiêtaæ, ¿e o mê¿czy¼nie, a zw³aszcza dowódcy ¶wiadczy jego kobieta i je¿eli on siê stroi a ona wygl±da jak s³u¿±ca, to ten¿e rycerz zwyczajnie siê o¶miesza.

wa¿niejsze jest ¿eby nie mia³a celulitu a nie to jakie szmatki nosi, bo rycerz, który wozi z brzydk± bab± zwyczajnie siê o¶miesza.
Mateusz z Grójca
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 21:11 29.07.2010) *
CYTAT
Skoro odtwarzamy ¶redniowiecze winni¶my pamiêtaæ, ¿e o mê¿czy¼nie, a zw³aszcza dowódcy ¶wiadczy jego kobieta i je¿eli on siê stroi a ona wygl±da jak s³u¿±ca, to ten¿e rycerz zwyczajnie siê o¶miesza.

wa¿niejsze jest ¿eby nie mia³a celulitu a nie to jakie szmatki nosi, bo rycerz, który wozi z brzydk± bab± zwyczajnie siê o¶miesza.

Buahahaha
warto by³o zagl±daæ tu przez te 21 stron, ¿eby przeczytaæ tak± pere³kê :D
Kakofonix
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 22:11 29.07.2010) *
CYTAT

Hej,
nie ma to jak dyskusja frakcji ultrasów z frakcj± sportowców smile.gif .

Na marginesie, to ³adne i zgrabne dziewczêta s± niehistoryczne, gdy¿ ówcze¶nie kobiety by³y brzydkie, z tragiczn± cer±, a w modzie by³y kilogramy.
Wiemy tak¿e, ¿e w naszym okresie to mê¿czy¼ni stroili siê i nosili bi¿uteriê, a nie kobiety. A ¿e rycerz ma skromnie ubran± damê za sob± w orszaku? ¦wiadczy to o nim dobrze, ¿e nie wydaje zbêdnie pieni±dza na rzeczy b³ahe. Te¿ zgodnie z ideologi± ¶redniowieczn±. smile.gif

Pozdrawiam,
Slavu
to raczej glos frakcji majacej dobry gust
Racimir
CYTAT(Kakofonix)
Na marginesie, to ³adne i zgrabne dziewczêta s± niehistoryczne, gdy¿ ówcze¶nie kobiety by³y brzydkie, z tragiczn± cer±, a w modzie by³y kilogramy.

Oo, a to w takim wypadku dlaczego w ikonografi s± tylko te 'niemodne', szczup³e ?
Mi w temacie obija³o siê o uszy, ¿e w ¶redniowieczu od XII do XVw w modzie by³y tylko filigranowe panienki, z chudymi koñczynami i ma³ym biustem, ale ja siê tam nie znam...

Co¶ siê Szanownemu Panu z barokiem pokiæka³o ;)
Sowa
CYTAT(Racimir @ 08:12 30.07.2010) *
Oo, a to w takim wypadku dlaczego w ikonografi s± tylko te 'niemodne', szczup³e ?
Mi w temacie obija³o siê o uszy, ¿e w ¶redniowieczu od XII do XVw w modzie by³y tylko filigranowe panienki, z chudymi koñczynami i ma³ym biustem, ale ja siê tam nie znam

my¶lê ¿e to zale¿y od stanu:
Do krów lepsza baba postawniejsza, wiêcej t³uszczu = wiêcej mleka
kiedy to przy laktacji bilans energetyczny organizmu przechodzi na katabolizm
wiêcej kalorii z siebie dajemy do mleka ni¿ zjemy,
a na wsi wszystko zabiedzone, jak kto¶ mia³ wiêcej t³uszczu bardziej by³ "¿ywotny".

W mieszczañstwie czy¿ nie panowa³a zasada w pewnym momencie, ¿e im grubsze tym ma wiêcej pieni±¿ków by siê wy¿ywiæ, wiêc bogata mieszczanka wg mody winna byæ okr±glutka.

Za¶ w swerach wysokich dobra baba chuda, taka filigranowa panienka,
nieopalona, nietkniêta prac± muza ;)
Brak witaminy D i anemia pe³en komfort dla mê¿czyzny. bigsmile2.gif

Tomic
taaaa
mo¿e mieæ i 12 lat oby m³odo wygl±da³a szczerba.gif szczerba.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
nie wiem tylko co ma ta biedna kobieta do chujozy grunwaldziej 2010

idê o zak³ad ¿e dostane ostrze¿enie ¿e pisze nie na temat
Monika ksf
CYTAT(Tomic @ 11:43 30.07.2010) *
nie wiem tylko co ma ta biedna kobieta do chujozy grunwaldziej 2010
Ja bym wola³a widzieæ nieobros³ych w t³uszcz, sprawnych fizycznie, dobrze zbudowanych facetów. Ale najbardziej marzy mi siê, ¿eby panowie nie byli chamami w stosunku do kobiet. "Rycersko¶æ" chyba do czego¶ zobowi±zuje?
Tyle ¿e, Szeherezado, jak same nie bêdziemy siebie szanowaæ, otwieramy furtkê do postów jak te po Twoim. Nie wystarczy³o zwróciæ uwagi m³odszym kole¿ankom w bardziej subtelny sposób, nie doprowadzaj±c ich do p³aczu? Mo¿e pierwszy raz by³y na tego typu imprezie?

PS Celuit to wymys³ naszych czasów, stworzony na u¿ytek producentów kosmetyków i gabinetów chirurgii plastycznej. Pytanie zupe³nie nie na temat, dlaczego tak jest, ¿e niezbyt przystojni faceci czepiaj± siê wygl±du kobiet?
Purvis
A ja by³em przekonany, ¿e Cellulitis to grecki filozof... shocked.gif
£azarz
CYTAT(mblade @ 17:13 30.07.2010) *
Tyle ¿e, Szeherezado, jak same nie bêdziemy siebie szanowaæ

No w³a¶nie Szeherezado - wiêc mo¿e skoñcz ju¿ ten p³aczliwy ton i oskar¿anie innych bo inni te¿ co¶ znajd± i na ciebie.

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
21 stron tematu i jak zwykle totalny brak jakichkolwiek wniosków praktycznych. Zupe³nie jak modne kiedy¶ marsze przeciw przemocy zamiast realnych dzia³añ na rzecz np. zaostrzenia prawa. Mo¿e zorganizujcie marsz przeciw niesprawiedliwo¶ci za rok. Mo¿na piêknie wyraziæ sprzeciw i za razem nikogo nie uraziæ.

Gar¶æ faktów:
- dla czynników oficjalnych rycerze (s³owa rekonstruktorzy oni nawet nie znaj±) to K Górecki i J Szymañski. Nie dowódcy, nie freha, nie nasze wewnêtrzne frakcje a oni. Tylko i wy³±cznie oni mog± wymóc na urzêdasach cokolwiek i tylko jednym sposobem - gro¿±c zar¿niêciem kury znosz±cej z³ote jaja. I je¿eli urzêdasy siê dowiedz± ¿e orgowie maj± nasze poparcie to siê przestrasz±. Takiej imprezy nie rozkrêca siê w rok. Nawet jak siê j± odda Ordowskiemu czy innym kurwinoxom to i tak kura zacznie przynosiæ te same zyski dopiero za parê lat (na Malbork zje¿d¿aj± od lat wszelkie mroki i trochê powa¿nych rymcerzy z misj± poprawienia imprezy, a i tak jest ona du¿o mniejsza ni¿ Grunwald). Pytanie ile urzêdasy s± w stanie daæ by kury nie zar¿n±æ. Moim zdaniem sporo - a na pewno wiêcej ni¿ daj±.
- Pytanie drugie - czy NASI orgowie zaryzykuj± dla nas cokolwiek (a zw³aszcza intratny interes). To co napisa³ pan Szymañski to pierwszy, taki bardzo nie¶mia³y prote¶cik, a przecie¿ te same pro¶by powtarzamy od 10 lat! Zatem jak zmusiæ naszych orgów do tego ¿eby rzeczywi¶cie byli vox populi - g³osem ludu? Ano tylko w jeden sposób - bojkotem. I to nie przyjazdu, bo w ten nikt nie uwierzy, a bojkotem samej inscenizacji. Nie bêdê mówi³ czy to jest etyczne, bo ciê¿ko rozmawiaæ o etyce gdy kto¶ ciê dyma w d... a¿ kwiczysz i to od 10 lat. Za to na pewno jest to skuteczne - czego dowodzi sprawa buhurtów (s±, bo 120 walcz±cych jaki¶ czas temu w pi±tek zagrozi³o bojkotem i po³o¿eniem 3 chor±gwi, których nie by³o czym zast±piæ).

Tyle prawdy - chcecie co¶ zrobiæ to róbcie, ja siê tym nie zajmê bo raz szkoda mi czasu, dwa na Grunwie mimo wszystko bawiê siê dobrze i nigdy nie narzekam po nim. Wiem po co tam jadê. Tylko na lito¶æ Boga, konkrety, a nie ¿ale skrzywdzonej dziewczynki!
Ladyhawke
CYTAT(£ukasz P³aza @ 09:29 31.07.2010) *
Gar¶æ faktów:
- dla czynników oficjalnych rycerze (s³owa rekonstruktorzy oni nawet nie znaj±) to K Górecki i J Szymañski. Nie dowódcy, nie freha, nie nasze wewnêtrzne frakcje a oni. Tylko i wy³±cznie oni mog± wymóc na urzêdasach cokolwiek i tylko jednym sposobem - gro¿±c zar¿niêciem kury znosz±cej z³ote jaja. I je¿eli urzêdasy siê dowiedz± ¿e orgowie maj± nasze poparcie to siê przestrasz±. Takiej imprezy nie rozkrêca siê w rok. Nawet jak siê j± odda Ordowskiemu czy innym kurwinoxom to i tak kura zacznie przynosiæ te same zyski dopiero za parê lat (na Malbork zje¿d¿aj± od lat wszelkie mroki i trochê powa¿nych rymcerzy z misj± poprawienia imprezy, a i tak jest ona du¿o mniejsza ni¿ Grunwald). Pytanie ile urzêdasy s± w stanie daæ by kury nie zar¿n±æ. Moim zdaniem sporo - a na pewno wiêcej ni¿ daj±.

Masz racjê, tylko to trzeba tez obgadaæ z dowódcami chor±gwi. Jak kto¶ wczesniej stwierdzi³, bed± spotkania dowódców i tam ju¿ nalezalo by przyjechaæ z konkretami. Spisane na kartce postulaty, pomysly, luzne mysli.
Bojkotowanie imprezy po przyjezdzie w stylu " to ja nie idê na bitwe" to wg mnie (wybaczcie) dziecinada. To ju¿ lepiej wogóle nie przyjechaæ i napiæ sie piwa z kolegami w swoim miescie, czy wyjechac gdzie indziej pod namiot.
GyrosS
Z naszej strony to nie wygl±da³o w sposób przedstawiony powy¿ej, gdyby tak by³o nic bysmy nie uzyskali a tu na tym polu uzyskali¶my bardzo wiele, ³±cznie z wpisaniem naszych zabaw do kalendarza imprezy.
¯±dania trzeba postawiæ realne i byæ gotowym na kompromisy.
Nie mo¿na tylko ¿±daæ, a samemu nic od siebie nie daæ.
Przygotowaæ propozycjê uhistorycznienia imprezy z konkretnymi pomys³ami, rozwi±zaniami i propozycjami jak to zorganizowaæ. Bez takiego jakby papierowego planu i wyznaczonej osoby za to odpowiedzialnej raczej ciê¿ko bêdzie cokolwiek uzyskaæ.
U nas np osob± która zajê³a siê organizowaniem bohurtów na grunwaldzie by³ Maciej Reihl wraz z chor±gwi± ¶w Jerzy.
Po prostu najpierw musicie zorganizowaæ co¶ na kszta³t grupy, nazwaæ swoj± kastê potem dla tej grupy mo¿ecie co¶ staraæ siê wynegocjowaæ, ale organizacj± musicie zaj±æ ju¿ siê sami.

MBlade.....kupê lat :P

Pozdrawiam

Fiefiura
Pozwoli³am sobie odpisaæ, choæ by³am jeno turystk± na grunwaldzie. Z mojego punktu widzenia (by³am od pi±tku do niedzieli rano) by³o zajebi¶cie...ale nie dziêki organizatorom. Mieli¶my tego pecha, ¿e disco polo dolatywa³o do nas w tym samym czasie co muzyka z drugiej sceny. By ratowaæ zmys³y, ludzie biwakuj±cy obok puszczali Vadera (chwa³a im za to). Najwiêcej rado¶ci sprawia³o nam szydzenie z tego mot³ochu, który przyby³ na jarmark. Ja wiem, gdzie t³um tam debilizm, gdzie debilizm tak handlarze gad¿etami ale to co tam siê wyrabia³o ...
gdybym mia³a oceniaæ warunki sanitarne, ochronê, nadzór policyjny, dojazdy, ceny ...dla organizatorów nie mam ani jednego ciep³ego s³owa.
dorzuæmy do tego stada matek z wózkami, albo z kilkuletnimi dzieæmi, które w sobotê, kiedy t³um by³ najwiêkszy, "zabiera³y dzieci by obejrza³y bitwê"...gdzie one mia³y g³owê? wolê nie my¶leæ ile dzieci siê pogubi³o w tym szaleñstwie.
Nawet dla turysty z odrobinom oleju w g³owie, by³a to impreza poni¿ej krytyki.
muzykus
Zastanawiam siê po przeczytaniu tych wszystkich postów: po kiego diab³a zatem wszyscy malkontenci tam je¿d¿± co roku?
Jak siê komu¶ nie podoba, mo¿e sobie wybraæ zupe³nie inne turnieje, bardziej ultra¶ne, lepiej przygotowane i z mniejsz± ilo¶ci± gapiów.
A mo¿e kto¶ powiedzia³by parê ciep³ych s³ów o tym wydarzeniu, przecie¿ to najwiêksze tego typu spotkanie rycerskie w Polsce i dziêka Bogu jako¶ oby³o siê bez wiêkszych wpadek, o co przy tak wielkim zamierzeniu nie trudno.
By³em pierwszy raz na Grunwaldzkiej bitwie i powiem tak:
- sama bitwa to tylko fragment wiêkszej ca³o¶ci, wieñcz±cy jakby pobyt rycerstwa (czy jak chcecie
rekonstruktorów) na tym miejscu i w tym czasie.
- mi³e i wa¿ne s± spotkania z lud¼mi z Ruchu Rycerskiego w czasie obozowania i znajomo¶ci i
przyja¼nie tam zawarte.
- wa¿ne jest sprawdzenie w³asnej sprawno¶ci i niezawodno¶ci sprzêtu, jak równie¿ uczestnictwo w
imprezach towarzysz±cych - tych mniejszych i tych wiêkszych.
- jest to wielkie do¶wiadczenie ¿yciowe, pozostawiaj±cy wspomnienia do koñca ¿ycia.
Przy wyje¼dzie z Grunwaldu mówi³em sobie: "nigdy wiêcej" - teraz ju¿ nie jestem pewny tych s³ów, my¶lê, ¿e tam wrócê w przysz³ym roku.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Ja bym wola³a widzieæ nieobros³ych w t³uszcz, sprawnych fizycznie, dobrze zbudowanych facetów. Ale najbardziej marzy mi siê, ¿eby panowie nie byli chamami w stosunku do kobiet.

a za co jestes w stanie wiecej zap³acic?

CYTAT
PS Celuit to wymys³ naszych czasów, stworzony na u¿ytek producentów kosmetyków i gabinetów chirurgii plastycznej.

a gabinety chirurgi plastycznej i producenci kosmetyków na uzytek bab z celulitem.

CYTAT
Pytanie zupe³nie nie na temat, dlaczego tak jest, ¿e nazdwyczaj przystojni faceci czepiaj± siê wygl±du kobiet?

Ach, jednak zapunktowa³a¶smile.gif. Z reszt± nie czepiaj± tylko ¿yczliwie doradzaj±.
Armand
CYTAT
Ja bym wola³a widzieæ nieobros³ych w t³uszcz, sprawnych fizycznie, dobrze zbudowanych facetów. Ale najbardziej marzy mi siê, ¿eby panowie nie byli chamami w stosunku do kobiet.

a za co jestes w stanie wiecej zap³acic?

Chamstwo w kraju Bolanda ma siê darmo, all inclusive w ka¿dej opcji. Razem z piciem gorza³y do wszystkiego tworz± plemienny marker mêsko¶ci. Plus ³ysa glaca.

Monika, bêd±c jednocze¶nie kulturalnym i dobrze zbudowanym ryzykuje siê bycie uznanym za geja szczerba.gif Oczywi¶cie jak wy¿ej, w Polsce. Pozdrawiam smile.gif
Hako
Józef napisa³......

CYTAT
By³em kiedy¶ na pewnej imprezie historycznej .
Reprezentowa³a bardzo wysoki poziom rekonstrukcji.
Ale jak to bywa, co¶ tam nie wysz³o .
Z czyjej winy ? Teraz nie wa¿ne .
Podsun±³em pomys³ rozwi±zania problemu - moim zdaniem udany .
Nie zosta³ jednak zaakceptowany . Mo¿na nawet powiedzieæ , ¿e olano moje spostrze¿enia .
Czy mam teraz pisaæ o tym i wszystkich przekonywaæ , ¿e nie warto tam jechaæ ?

Dajcie spokój .
Je¶li kto¶ uwa¿a ¿e nie warto , to niech po prostu nie jedzie .

Jak± imprezê autor mia³ na my¶li ?!!!!? anger.gif To mo¿e i ja przestanê tam je¼dziæ.
£azarz
Salve Fratres!

Temat za³o¿ony ... hmmm ju¿ zapewne nikt nie wie po co. Statystyki s± przera¿aj±ce, gdy¿ od 10:53 19.07.2010 jest 419 odpowiedzi oraz 35 579 odwiedzin!!!

Tak dla porównania - temat po¶wiêcony filmowi nakrêconego przez Drzewiaka czyli "Dawno temu w I³¿y" to zaledwie 105 odpowiedzi i tylko 5 920 odwiedzin. Czy¿by RR skupia³ siê obecnie na zawodach w rzucie b³otem i narzekaniem?

Pozdrawiam Grzegorz

Tomic
w sumie fakt Grzegorzu powinni¶my wszyscy klaskaæ i podskakiwaæ z rado¶ci z tak udanej imprezy.
Z drugiej strony tych klaszcz±cych i podskakuj±cych jest tu wiêcej ni¿ narzekaj±cych wiêc w czym problem?
A mo¿e na Freha nie wolno pisaæ o syfie? tylko same cukiereczki
Jak dla mnie ca³y dzia³ po¶wiêcony Grunwaldowi mo¿e znikn±æ z tego forum, ani to impreza rekonstrukcyjna ani historyczna za to ¶wietnie by pasowa³a w dziale humor

zapraszam te¿ wszystkich klaszcz±cych i podskakuj±cych za rok na moj± imprezê, bêdê was potrzebowa³!!
Józef
Hako.-

Józef nie mia³ zamiaru nikogo prowokowaæ smile.gif
Chodzi³o mu tylko o to , ¿e jak komu¶ nie pasi , to niech nie jedzie .
pozdro

Edit.
Nie ma imprezy by wszystko wysz³o w stu procentach (na plus)
Pad³o tu wiele uwag trafionych .Krytyka twórcza jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodzi³a.
Darujmy sobie jednak resztê.
pozdro
ua
CYTAT(Tomic @ 18:57 02.08.2010) *
zapraszam te¿ wszystkich klaszcz±cych i podskakuj±cych za rok na moj± imprezê, bêdê was potrzebowa³!!

w du¿e buty siê stroisz!potrzebujesz jeszcze kamizelki i siwej czupryny

a tak powa¿nie to jako ten mo¿e nie klaszcz±cy ale olewaj±cy zapytam ciê tak (jako tego najbardziej niezadowalonego i narzekaj±cego= przywódcê reszty) co z tym zrobisz pow¿anie pytam???? CO???
Anulka
Grunwald mnie tak nie wkurzy³, jak wkurzaj± mnie takie g³osy:
CYTAT(Fiefiura @ 15:34 31.07.2010) *
Najwiêcej rado¶ci sprawia³o nam szydzenie z tego mot³ochu, który przyby³ na jarmark.

A Ty co, lepsza od "mot³ochu"? Przyjecha³a¶ nie dla rozrywki, a dla wysokiej kultury?

Dla mnie jeste¶ takim samym szarakiem jak reszta "mot³ochu". Powiem wiêcej, ja jako jedna z "odtwórców" te¿ by³am czê¶ci± t³umu, nawet uczestnicy bitwy byli. Bo te¿ o¶mielili siê tam przyjechaæ dla rozrywki.
Tomic
wydaje mi siê Ua ¿e nie da siê nic zrobiæ, gdyby siê da³o to dawno by zosta³o zrobione.
Walczyli¶cie o bohurt - uda³o siê Wam, my¶lê ¿e z weso³ym miasteczkiem przynosz±cym realny zysk nie da siê walczyæ.
jedyne co zamierzam zrobiæ to wiêcej tam nie pojechaæ.

w ani za du¿e w ani za ma³e buty siê nie wciskam, wole swoje dopasowane icon_wink.gif

temat wyczerpany
£azarz
Salve Fratres!

Tomku nie zrozumia³e¶ mnie - z tematu "Jak mi by³o i dlaczego na Grunwie ¬LE" ludzie z RR starym zwyczajem zaczeli schodziæ na inne tory. Za chwilê dowiesz siê ¿e jednak jajko nie kura oraz Wielkanoc a nie Bo¿e Narodzenie itp.

Za³o¿y³e¶ temat, wiêkszo¶æ napisa³a co mia³a napisaæ teraz warto podsumowaæ. Np:
- zbyt ma³a ilo¶æ tojek
- za ma³o ochroniarzy
- ¼le wyznaczone ci±gi komunikacyjne
itd.

Orgom czy to z gminy czy podwykonawcom np. Krzy¶kowi bêdzie duuuuu¿o ³atwiej zadeklarowaæ czy s± mo¿liwe zmiany a je¿eli tak to jaki. A my wszyscy (którzy przyjad± na Grunw 2011) sprawdzimy czy warto zaufaæ w zmiany i czy zosta³y wprowadzone.

Zrozum obecnie z tego tematu powsta³o wodolejstwo.

CYTAT(Tomic @ 18:57 02.08.2010) *

Mówisz-Masz przyjedziemy. Pisze jak najbardziej serio tym bardziej ¿e ostatnio wóda zniszczy³a nas 4 lata temu (Gross Pinnow 2006 bigsmile2.gif )

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Tomku z tym naszym buhurtem to nie by³o stopowanie przez orga czy Krzy¶ka - problem by³ w¶ród niektórych uczestników RR ale to zupe³nie inny temat i tym bardziej nie do ruszenia na freha. Nie ma sensu rozdrapywaæ ran bo stupy polane zosta³y obficie wódk± i maj± siê dobrze. Ale fakt jest faktem 5 buhurtowe oraz buhurt sta³y siê nieod³±cznym akcentem Grunwu bigsmile2.gif .
£ukasz P³aza
A ja ci w³a¶nie Tomic powiem ¿e siê da, nawet napisa³em z grubsza jak siê powinno do tego zabraæ.
Tylko ¿e jest to bez porównania trudniejsze i bardziej czasoch³onne ni¿ przepychanki oko³obuhurtowe. Nie jest to robota na jeden sezon ale na kilka grunwów i wymaga wiele cierpliwo¶ci.
Tylko ¿eby to wszystko mia³o sens to musi siê wy³oniæ prowodyr/grupa prowodyrów która siê zaanga¿uje (wspó³czujê mu z ca³ego serca) najpierw w jednoczenie ¶rodowiska wokó³ jakich¶ wspólnych postulatów - bo wbrew wszystkim podzia³om mamy ich kilka w tym roku. Trzeba wiêc bêdzie pogodziæ wodê z ogniem - i to kilkakrotnie i uzyskaæ w miarê wspólny g³os ¶rodowiska. Nastêpnie trzeba bêdzie te postulaty wymusiæ drastycznymi krokami na kolejnych stopniach orgów - im wy¿ej tym gorzej i d³u¿ej.
Jednak to wszystko dopiero gdy pojawi siê konkretny projekt i konkretna osoba/osoby które bêd± o to walczyæ - wtedy nawet mogê im pomóc. Inaczej mamy kolejny temat w stylu "we¼my siê i niech kto¶ co¶ z tym zrobi" a na to szkoda mojego czasu.
Czarownica
Obawiam siê, £ukaszu, ¿e zabiegi, jakie stosowali¶cie przy "wywalczaniu sobie buhurtu", tym razem na nic siê zdadz±. Buhurt bowiem by³ spraw± wewn±trzgrunwaldzk± - jak najbardziej dotycz±c± czê¶ci historycznej i rzeczywi¶cie naciskaæ w tej sytuacji nale¿a³o na Papê Góreckiego. Teraz jednak takie ¶rodki nie wystarcz±, poniewa¿ nale¿y przycisn±æ tamtejszy Urz±d Marsza³kowski oraz Muzeum Warmii i Mazur - poniewa¿ UWAGA!!! To do tego muzeum nale¿y ziemia, któr± GMINA DZIER¯AWI na czas Dni Grunwaldu. Nawet os³awiony wójt gminy NIC NIE MO¯E, bo to nie jest Jego teren. Bez zgody Muzeum nie wolno nikomu postawiæ tam choæby jednego dodatkowego kranu. Tu tkwi problem. K³opoty z komunikacj± i brak zaanga¿owania s³u¿b mundurowych w odpowiedniej ilo¶ci, to te¿ jest kwestia rozporz±dzeñ Urzêdu Marsza³kowskiego. Zapewne te¿ na tym poziomie utknê³a spora czê¶æ legendarnych 30 milionów na organizacjê(o ile taka kwota w ogóle istnia³a).
Wierzcie mi, ¿e bunt, bojkot... na prawdê nie zrobi± na urzêdnikach ¿adnego wra¿enia. Im wisi, kto zrobi Grunwald. Ile¶dziesi±t tysiêcy ludzi i tak przyjedzie i zostawi pieni±dze. Jedynymi osobami, które na tym ucierpi± bêd± Jacek, Krzychu i ci wszyscy, którzy wyjd± w pole.
Przez wiele lat Papa próbowa³ walczyæ o lepsze warunki dla rycerstwa i wiecie, co s³ysza³ za ka¿dym razem? ¯e przecie¿ on nie musi robiæ Grunwaldu, mo¿e go zrobiæ kto¶ inny, o mniejszych wymaganiach, a widzowi, który z kilkudziesiêciu metrów obserwuje bitwê, jest wszystko jedno, czy to prawdziwa blacha czy nie. - To tak na wypadek, gdyby kto¶ jeszcze ufa³, ¿e pañstwo polskie na szczeblach lokalnych wspiera ciekawe inicjatywy.
Zatem mo¿e warto wymy¶liæ inn± formê "walki o swoje"?

Pozdrawiam smile.gif
Józef
Ten post do³uje mnie najbardziej.Tego siê spodziewa³em.

Ale co trzeba robiæ , by sytuacje poprawiæ ?

pozdro
Anulka
CYTAT(Józef @ 21:43 03.08.2010) *
Ale co trzeba robiæ , by sytuacje poprawiæ ?

Mimo wszystko bojkot, a ³amistrajków potraktowaæ jak nale¿y. "Wiecie, co z nimi zrobiæ" ;)

Je¶li o bojkocie zrobi siê g³o¶no, to mo¿liwo¶ci s± dwie. Pierwsza, to ¿e organizacji podejmie siê jaki¶ teatr / cyrkowcy / czy inny kto¶ niezwi±zany z rekonstrukcj±, ale wtedy nie maj± co liczyæ na skalê porównywaln± choæby z dotychczasow±. A druga - ¿e wy³amie siê jaka¶ szmaciana grupka w przeszywkach z karimaty. Której po prostu nie nale¿y zapraszaæ ju¿ nigdy i nigdzie.

Pomo¿ecie?
Tomic
¿eby nie by³o ¿e namawiam na bojkotowanie imprezy, bo szczerze mówi±c nie widzê w tym sensu skoro niezadowoleni z Grunwaldu to mniejszo¶æ, kilkadziesi±t osób nie je¼dzi i olewa ju¿ to od kilku lat drugie tyle dojdzie po tym sezonie.

je¿eli to prawda co pisa³a Czarownica, to faktycznie ani Krzysztof ani Gmina nic nie zrobi± w kwestii syfu, z prostej przyczyny ¿e nie mog±.

Czarownica

Józefie, wybacz, ¿e do³ujê smile.gif
Natomiast co do sposobu walki o swoje, to mo¿e nale¿y spróbowaæ od strony Muzeum... Pomys³ karko³omny trochê, mo¿e nawet szalony. A jakby tak z³o¿yæ "muzeumowi" ofertê nie do odrzucenia w postaci "dopieszczenia", tzn. zapoznaæ z rekonstrukcj±, zaproponowaæ uatrakcyjnienie oferty przez jakie¶ ¿ywe lekcje historii lub co¶ w tym gu¶cie. Umowa prosta. My robimy dla Was to i to, a Wy robicie na polach grunwaldzkich to i to dla nas(oczywi¶cie odno¶nie infrastruktury) - to jest dajecie zgodê na inwestycje i nie przeszkadzacie. Wy skorzystacie i my te¿. Mo¿e to jest pomoc, jakiej nale¿y udzieliæ "naszym orgom"? Czy oprócz bojkotu jeszcze co¶ przychodzi komu¶ do g³owy?
Pewnie siê zaraz znajdzie setka, która zarzuci mi, ¿e proponujê niegodne podlizywanie siê i w³a¿enie w dupê komu trzeba... ale tak jest skonstruowany ten ¶wiat, czy tego chcemy, czy nie. "Czasem trzeba s³u¿yæ, by móc rz±dziæ" - prawda w ustach Odyseusza z Troi brzmi ponuro. To jednak nie zmienia faktu, ¿e jest prawd±.

Anulko,
bojkot oznacza zamanifestowanie swojego focha - zostanie odczytany przez "zadowolon± wiêkszo¶æ" jako wyraz dzieciêcego tupniêcia nog±. Niczym wiêcej siê nie stanie. W Polsce jest 400 bractw rycerskich. W tym roku nie za³apa³o siê na Grunwald wielu chêtnych - z ró¿nych powodów - braki w strojach, uzbrojeniu etc... Naprawdê uwa¿asz, ¿e trudno bêdzie spo¶ród nich wybraæ nawet 200 osób i uzupe³niæ powsta³e luki, je¶li zajdzie taka konieczno¶æ? Te osoby, które nie przesz³y weryfikacji ca³y czas pracuj± nad swoim sprzêtem. To, ¿e na G 2010 zg³osili siê wyj±tkowo mroczni, to nie znaczy, ¿e na G 2011 nie zg³osz± siê ultra¶ni. Rok to du¿o czasu.

Przepraszam za d³ugiego posta, mam nadziejê, ¿e siê nie pospali¶cie smile.gif
Pozdrawiam smile.gif
£azarz
CYTAT(Czarownica @ 20:51 03.08.2010) *
Wierzcie mi, ¿e bunt, bojkot... na prawdê nie zrobi± na urzêdnikach ¿adnego wra¿enia. Im wisi, kto zrobi Grunwald. Ile¶dziesi±t tysiêcy ludzi i tak przyjedzie i zostawi pieni±dze. Jedynymi osobami, które na tym ucierpi± bêd± Jacek, Krzychu i ci wszyscy, którzy wyjd± w pole.
Przez wiele lat Papa próbowa³ walczyæ o lepsze warunki dla rycerstwa i wiecie, co s³ysza³ za ka¿dym razem? ¯e przecie¿ on nie musi robiæ Grunwaldu, mo¿e go zrobiæ kto¶ inny, o mniejszych wymaganiach, a widzowi, który z kilkudziesiêciu metrów obserwuje bitwê, jest wszystko jedno, czy to prawdziwa blacha czy nie.

Salve Fratres!

Czarownico a ja wiem, ¿e s± mo¿liwe zmiany. Nied³ugo szczegó³y. Wbrew pozorom nie wszystko w rêkach gminy, muzeum, wójta itp. Trwaj± obecnie wzmo¿one prace pewnej grupy która ma okre¶lony cel. Ale pro¶ba do wszystkich - dajcie tej grupie ok 2 miesiêcy. We wrze¶niu bêdziecie mieæ szczegó³y w tym jak¿e irytuj±cym temacie.

Podpowiem wszystkim tylko jedno - Grunw skupia w zale¿no¶ci od roku od 5 do 8 ty¶ ludzi z RR. Do tego przyje¿d¿a od 100 do 300 ludzi zwi±zanych z rzemios³em. W tej ca³ej masie s± wyspecjalizowani uczestnicy w postaci:
- artylerii
- lekkiej drzewcówki inscenizacyjnej
- chor±gwi inscenizacyjnych oraz buhurtowych
- kuglarzy
- konnych
- justycji
i wielu wielu innych wy¿ej nie wspomnianych
Dodajcie do tego sta³± ekipê ludzi z Gniewu którzy na d³ugo przed nami zapierdalaj± na Grunwaldzkich polach by przygotowaæ dla nas teren.
Ka¿dy dowódca wie co siê dzieje na spotkaniach. Ka¿dy z was zna przynajmniej z widzenia Przemka "Kamyka" który ka¿dego dnia jak ten dobry duch zapiernicza pomiêdzy wszystkimi Chor±gwiami by spe³niæ marzenia w postaci wody, siana, drzewa lub ... wpisz cokolwiek.
Ale to nie wszystko - dochodzi do tego setki sta³ych wypracowanych kontaktów które na jeden telefon uchylaj± nieba. To wszystko spróbujcie wyceniæ. Nie ma na to ceny.

Wyobra¼cie sobie ¿e kto¶ mia³by to przej±æ. Nie piszcie, ¿e pod Grunwem jest mrok - po przejêciu dopiero by¶cie zobaczyli "ultrasów", Malbork przy tym to ma³y piku¶. Ale mrok to nie wszystko. Za³ó¿my ¿e pod Grunw przyjecha³by ka¿dy kto by chcia³. OK ³±cznie z 6-8 ty¶ uczestników. I co dalej? Ju¿ widzê jak kto¶ kto nie robi³ tego latami jest w stanie ogarn±æ wszystkie obozy. Wbrew pozorom Krzysztof z Jackiem maj± potê¿ne argumenty w rêku które s± ATU w negocjacjach.

We wrze¶niu wszyscy dostaniecie wyczerpuj±c± odpowied¼. Tylko pamiêtajcie wiele zale¿y przede wszystkim od nas. Nie bojkot a w³a¶nie poparcie.

Pozdrawiam Grzegorz
maska
Salve,

Grzegorzu, to ¶wietna nowina dajcie tylko znaæ w czym mogê pomóc i jak?

Podpisze siê pod wszystkim co sprawi ¿e ta impreza bêdzie lepsza :>
Tomic
CYTAT(£azarz @ 23:39 03.08.2010) *
CYTAT(Czarownica @ 20:51 03.08.2010) *
Przez wiele lat Papa próbowa³ walczyæ o lepsze warunki dla rycerstwa i wiecie, co s³ysza³ za ka¿dym razem? ¯e przecie¿ on nie musi robiæ Grunwaldu, mo¿e go zrobiæ kto¶ inny, o mniejszych wymaganiach, a widzowi, który z kilkudziesiêciu metrów obserwuje bitwê, jest wszystko jedno, czy to prawdziwa blacha czy nie.

Salve Fratres!

Czarownico a ja wiem, ¿e s± mo¿liwe zmiany. Nied³ugo szczegó³y. Wbrew pozorom nie wszystko w rêkach gminy, muzeum, wójta itp. Trwaj± obecnie wzmo¿one prace pewnej grupy która ma okre¶lony cel. Ale pro¶ba do wszystkich - dajcie tej grupie ok 2 miesiêcy. We wrze¶niu bêdziecie mieæ szczegó³y w tym jak¿e irytuj±cym temacie.

Podpowiem wszystkim tylko jedno - Grunw skupia w zale¿no¶ci od roku od 5 do 8 ty¶ ludzi z RR. Do tego przyje¿d¿a od 100 do 300 ludzi zwi±zanych z rzemios³em. W tej ca³ej masie s± wyspecjalizowani uczestnicy w postaci:
- artylerii
- lekkiej drzewcówki inscenizacyjnej
- chor±gwi inscenizacyjnych oraz buhurtowych
- kuglarzy
- konnych
- justycji
i wielu wielu innych wy¿ej nie wspomnianych
Dodajcie do tego sta³± ekipê ludzi z Gniewu którzy na d³ugo przed nami zapierdalaj± na Grunwaldzkich polach by przygotowaæ dla nas teren.
Ka¿dy dowódca wie co siê dzieje na spotkaniach. Ka¿dy z was zna przynajmniej z widzenia Przemka "Kamyka" który ka¿dego dnia jak ten dobry duch zapiernicza pomiêdzy wszystkimi Chor±gwiami by spe³niæ marzenia w postaci wody, siana, drzewa lub ... wpisz cokolwiek.
Ale to nie wszystko - dochodzi do tego setki sta³ych wypracowanych kontaktów które na jeden telefon uchylaj± nieba. To wszystko spróbujcie wyceniæ. Nie ma na to ceny.

Wyobra¼cie sobie ¿e kto¶ mia³by to przej±æ. Nie piszcie, ¿e pod Grunwem jest mrok - po przejêciu dopiero by¶cie zobaczyli "ultrasów", Malbork przy tym to ma³y piku¶. Ale mrok to nie wszystko. Za³ó¿my ¿e pod Grunw przyjecha³by ka¿dy kto by chcia³. OK ³±cznie z 6-8 ty¶ uczestników. I co dalej? Ju¿ widzê jak kto¶ kto nie robi³ tego latami jest w stanie ogarn±æ wszystkie obozy. Wbrew pozorom Krzysztof z Jackiem maj± potê¿ne argumenty w rêku które s± ATU w negocjacjach.

We wrze¶niu wszyscy dostaniecie wyczerpuj±c± odpowied¼. Tylko pamiêtajcie wiele zale¿y przede wszystkim od nas. Nie bojkot a w³a¶nie poparcie.

Pozdrawiam Grzegorz

to ¿e impreza poch³ania ogromne nak³ady pracy to rzecz oczywista, przez tyle lat robienia imprezy si³± rzeczy siê wyrabia kontakty itd i to nie podlega dyskusji.

Przy imprezie tegorocznej ciê¿ko siê pos³ugiwaæ okre¶leniami "mrok" "ultra"
impreza siê przerodzi³a w do¿ynkowy festyn gdzie ani mrok ani ultra nie s± wa¿ne, wa¿na jest za to karuzela.
Gdyby Jacek i Krzysztof mieli w rêkach jakikolwiek atut to w tym roku nie by³o by tego tematu.
Impreza siê krêci sama, ludzie robi± za ma³pki w zoo, a nic sie nie zmienia poza regulaminami.
£azarz
Salve Fratres!

Tomku mylisz siê i to bardzo. Da³em wyra¼nie do zrozumienia ¿e to w³a¶nie w nas jest ta si³a, si³a która powinna wspieraæ ekipê organizuj±c± obóz rycerski jak i sam± inscenizacjê.

Za³o¿y³e¶ temat którego nie chcia³e¶ podsumowaæ choæ prosi³em o to. We wrze¶niu odbêdzie siê spotkanie dowódców Chor±gwi Grunwaldzkich. Jako jeden z nich proszê wszystkich którzy wypowiadali siê w tym temacie o krótkie podsumowanie. Najlepiej bêdzie je¿eli napiszecie to na przyk³ad w ten sposób:

+
1. ......
2. ......
3. ......

-
1. ......
2. ......
3. ......

Obiecujê ca³o¶æ wrzuciæ w tabelê i przekazaæ Krzy¶kowi.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Moje + i - .

Impreza totalnie przeros³a g³ównych organizatorów (nie myliæ z Krzy¶kiem i Jackiem którzy s± podwykonawcami). Przerodzi³o siê to w:
1. komunikacyjny chaos
2. prywatê rolnicz± na ka¿dej posesji (tam w³a¶nie by³y zlokalizowane weso³e miasteczka)
3. wszechobecna lichwa bêd±ca skutkiem braku konkurencji (m.in. woda 250ml za 5 z³ - kurcze w Miêdzyzdrojach na deptaku kosztuje zaledwie 4z³). A gdyby tak porozmawiaæ z jak±æ wiêksz± firm± np. Lidl, Netto lub inne. Niech wystawi± swój punkt ze swoimi cenami.
4. ochrona w w³a¶ciwie jej brak
5. zbyt ma³a ilo¶æ profesjonalnych s³u¿b ratownictwa medycznego (ten patrol który by³ przy sklepie to .. nie chcê u¿ywaæ brzydkich s³ów)
6. brak tablic informacyjnych dla turystów z lokalizacj± wody oraz WC - dlatego to w³a¶nie dochodzi³o do przepychanek na terenie obozu rycerskiego.
7. dzia³alno¶æ w³a¶cicieli ziemi przy drodze Stembark - £odwigowo. To oni w wiêkszo¶ci organizowali "pola namiotowe" wmawiaj±c naiwnym, ¿e toalety jak i krany po³o¿one na terenie naszego obozu s± te¿ do dyspozycji turystów.
8. ceny s³omy oferowanej przez rolników. Nie wiem czy wiêkszo¶æ wie ale kostka normalnie kosztuje od 1,2z³ do 1,5z³ i gdyby nie nasza impreza to wiêkszo¶æ mia³a by problem co z t± s³om± zrobiæ, A tak ka¿± nam p³aciæ od 2,5z³ do 4z³, A mo¿e tak grupowe zamówienie i przedstawienie swojej ceny np. max 2z³.

Pozdrawiam Grzegorz
Tomic
wydaje mi siê ¿e wspieramy ekipê organizuj±c± od kilkunastu lat, i nie mów ¿e jest inaczej.

¯adna karuzela nie zast±pi na polu 2000 walcz±cych ludzi, ka¿dy to wie, ale przyzwyczaili¶my wszystkich wko³o, ¿e przyjedziemy pot³uczemy siê jak co roku i pomarudzimy na forum ¿e kibli by³o za ma³o, i tak oto wszyscy jad± na naszych garbach ³adnie ukszta³towanych od noszenia kilogramów blachy na sobie w imiê nie wiadomo ju¿ czego
maska
CYTAT(£azarz @ 10:28 04.08.2010) *
Tomku mylisz siê i to bardzo. Da³em wyra¼nie do zrozumienia ¿e to w³a¶nie w nas jest ta si³a, si³a która powinna wspieraæ ekipê organizuj±c± obóz rycerski jak i sam± inscenizacjê.

Za³o¿y³e¶ temat którego nie chcia³e¶ podsumowaæ choæ prosi³em o to. We wrze¶niu odbêdzie siê spotkanie dowódców Chor±gwi Grunwaldzkich. Jako jeden z nich proszê wszystkich którzy wypowiadali siê w tym temacie o krótkie podsumowanie. Najlepiej bêdzie je¿eli napiszecie to na przyk³ad w ten sposób:

+
1. ......
2. ......
3. ......

-
1. ......
2. ......
3. ......

Obiecujê ca³o¶æ wrzuciæ w tabelê i przekazaæ Krzy¶kowi.

Pozdrawiam Grzegorz

No to ja zaczne :>

+
1. Wspieranie incjatyw ludzi z RR np. konkurs na najlepsz± chor±giew.
2. Dobre rozlokowanie obozów
3. Udana inscenizacja
4. dla naszej chor±gwi ¶w. Jerzego il¶æ tojek by³a wystarczaj±ca

-
1. Brak ciagów komunikacyjnych wewn±trz obozów rycerskich brak drogi miêdzy Krakowsk± a konikami angsad.gif
2. ochrona w tym roku nie dzia³a³a, na parkingu dla rekonstruktorów co drugi samochód nie mia³ karteczki parkingowej. to ¿e ludzie z RR musieli organizowaæ wartê na drodzê to ju¿ przegiêcie. brak jakiegokolwiek z ochronia¿y od strony weso³ego miasteczka. faceci z ochrony przez ca³y czas siedzieli przy królestwie niebieskim i drapali sie po jajkach.
3. Zabezpieczenie logistyczne ze strony cywilnej MASAKRA, tu Grzegorzu wpisz co chcesz pewnie wszyscy inni podejma ten temat w swoich podsumowaniach.
4. Przyda³o by sie troche wiêcej prysznicy.
Aiuto
jak to w imie czego , S(n)wietej Reguly:)......coz, jak niektorzy napisali, jest to obowiazek kazego z jajami ,wiec jest tez obowiazkiem wszystkich dookloa robic tych z jajami w jajo ....komu wiecej poruczono ,tego bardziej pobruczaja ( czy jakos tak ...) ,odnosze wrazenie ze te listy zyczen i zazalen skoncza tak jak glejty ,ktore co roku na wiciach wreczano Hetmanowi ...czyli w najlepszym razie w jakiejs glebokiej szufladzie , nasi "Ojcowie Organizatorzy" zalamia rece ze nic nie moga , masy rycersko-plebejskie poszumia z miesiac jeszcze i wroca za rok odrobic duchowa panszczyzne w imie jaj posiadania .miejscowi zorganizuja znow karuzele, parakingi i karaoke disco polo,przyjada Boysi ( albo chlopaki z Ekstazy ) parenasie osob zemdleje ( albo ktos dostanie zawalu) w kolejce przed bitwa , stoczymy bitwe z turystami o kible i krany ,i wrocimy do domu z poczuciem spelnionego obowiazku i uratowanych jaj , ...tak ja niestety to widze .
£azarz
Salve Fratres!

Tomik a mo¿esz to napisaæ w kilku prostych punktach np.
+
1. ......
2. ......
3. ......

-
1. ......
2. ......
3. ......

Piszesz : "...wydaje mi siê ¿e wspieramy ekipê organizuj±c± od kilkunastu lat, i nie mów ¿e jest inaczej..." Chcesz przej±æ t± imprezê i zrobiæ to lepiej lub masz kogo¶ kto wed³ug ciebie poprowadzi j± lepiej - ¿aden problem. Podejrzewam, ¿e s± w Olsztynie osoby na górze które przyklasn± tobie. Jaki mia³e¶ cel za³o¿enia tego tematu? Na pocz±tku my¶la³em ¿e g³ównym celem by³o doprowadzenie do istotnych zmian spowodowanych kumulacj± problemów w tym roku. Ale po ostatnim twoim po¶cie ju¿ sam nie wiem do czego d±¿ysz. Albo chcesz co¶ zmieniæ albo mo¿e masz prywatny uraz do ch³opaków z Gniewu. Je¿eli to pierwsze to chwa³a tobie, a je¿eli to drugie to pisz z priwem go Krzy¶ka lub Jacka.

Pozdrawiam Grzegorz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.