http://picasaweb.google.pl/pharmasone/Prze...795881470807058Mo¿e Bobonowi chodzi o Pana po prawej stronie...?
(zdjêcia z zesz³ego roku)
Chyba tak
bo kasztelana z inowlodza o d³ugie k³aki nie pos±dzam :D . Madrath o zesz³ym roku siê wypowiada .
Dok³adnie o tego pana mi chodzi i wierzcie mi jak bym go zobaczy³, wylecia³by za zbity ryj......
Za uciszanie strzelnicy, która wkurza³a Artyleriê, Goñcz±, Pomezaniê i Mazowieck± wzi±³ siê WKPL - zaliczyli¶my 2 udane interwencjê - w czwartek i pi±tek. Na pro¶bê naszej Moniki policjanci z chêci± zajêli siê stoj±c± obok dyskotek±, która te¿ zosta³a zamkniêta po 2 upomnieniach. Dodam, ze w³a¶ciciel strzelnicy by³ zalany w czarnoziem.
Brak rozgraniczenia komercja / rycerstwo to by³ skandal.
Spadi nie jestem pewny ale chyba widzialem go wsrod konnych w trakcie bitwy chyba za harcownika robi³ ale pewno¶ci nie mam . Z tego co pamietam w zeszlym roku wam do obozu wjecha³ i zrobi³ jak±¶ awanture dobrze kojarze?
Dobrze kojarzysz, pijany konno wjecha³ do obozu, pod ognisko miedzy odci±gami i napiera³ koniem na ludzi (miedzy innymi moj± dziewczyne) nie znam siê na koniach, ale gdyby miejsce by³o dogodniesze le¿a³ by na ziemi czekaj±æ na policje w ciê¿kim stanie a tak nawia³.
Ale to nie ten co w tym roku, sprawdzi³em w miarê dok³adnie. Trudno zapomnieæ tamt± akcje.
CYTAT
Jako sygna³ dla organizatorów proponujê w przysz³ym roku zebraæ siê kolektywnie i zbojkotowaæ wyj¶cie na inscenizacjê, lub zmieniæ jej przebieg ( np: daæ wygraæ Teutonom ) a turnieje, pi±tki i inne zmagania zrobiæ w ramach wygrodzonych obozów bez wstêpu dla gawiedzi. Mo¿e to da³oby jaki¶ impuls do traktowania nas jak ludzi, bez których pole grunwaldzkie by³o by tylko zwyk³em polem.
Krasnolud, a wiesz, ze to dobry pomys³ jest?
Organizatorzy (z mugolskiej strony) nie czuj± siê w zaden sposób zobowi±zani do oszczêdzenia nam widoku musztrady i LUPANARU, wiêc mo¿e dobrym rozwi±zaniem jest pokazanie im, ¿e my te¿ do niczego zobowi±zani nie jeste¶my?
Podpisujê siê obiema rêkami, jedyne rozs±dne wyj¶cie, to nie wyj¶æ do bitwy.
Nieeeeeeee! Wyjdzie i niech krzy¿acy wygraj±. Serio, to by³aby jedna z najpiêkniejszych rzeczy, jak± bym zobaczy³ w ¿yciu- niech w 601 rocznicê z konia spada Jagie³³o, a czarne krzy¿e goni± ca³± resztê. Te miny publiki... Rozmarzy³em siê...
Za pó¼no, Panowie. Przez rok wkurw Wam przejdzie i znów grzecznie dacie siê osiod³aæ. Trzeba by³o zadzia³aæ w sobotê...
CYTAT
http://picasaweb.google.pl/pharmasone/Prze...795881470807058Mo¿e Bobonowi chodzi o Pana po prawej stronie...?
(zdjêcia z zesz³ego roku)
Oooo to ten. W tym roku wygl±da³ jeszcze bardziej po afrykañsku. Ale jak widaæ nikomu to nie przeszkadza³o. Co do przej¶cia wkurwu... ile mo¿e przechodziæ. Po pewnym czasie cz³owiek obojêtnieje i mu to wisi. Zastanawia mnie jednak z czego wynika takie uporczywe 'niefiltrowanie' ludzi. Przecie¿ na ich miejsce jest sporo osób dobrze zrobionych.
CYTAT(m_q @ 16:34 20.07.2010)
Za pó¼no, Panowie. Przez rok wkurw Wam przejdzie i znów grzecznie dacie siê osiod³aæ. Trzeba by³o zadzia³aæ w sobotê...
Ja tam pamiêtliwy jestem i ³atwo takich wa³ków jak w tym roku nie zapominam.
Je¿d¿ê na Grunw od 2002 r., wiêc spodziewa³em siê t³umów, upa³u w czasie bitwy, ulewy nad ranem w niedzielê (
) i generalnej degeneracji pozaobozowej czê¶ci imprezy. Dwóch dyskotek i musztardy po "naszej" stronie pomnika siê nie spodziewa³em i nie by³a to mi³a niespodzianka. Jestem za jakim¶ widowiskowym protestem w przysz³ym roku.
Masz racjê m_q, wqrw przejdzie, ale taka akcje trzeba oprzeæ na zimnym wyrachowaniu, znie na wkurwwie.
Widze to tak: teraz dajemy sygna³ organizatorom, ¿e komercha ma wracaæ na zle ziemie, stragany z fajansem maja trzymaæ siê z dala od straganów z targowiska i ¿e np. przyda³by siê ma³y koncercik np. Kowalskiego dla docenienia naszych wysiu³ków. Za rok, je¶li nasze postulaty zostan± olane - pole ¶wieci pustkami, ew. Ulrich tryumfuje, a wójt Grunwaldu w dybach jest pedzon na Malbork.
Wszystko z ch³odn± uprzejmo¶cia, bo przecie¿ nie podpisywali¶my zobowi±zañ do robienia za ma³pki...
Madrath przecie¿ w tym roku go nie by³o w przemarszu , z tego co wiem to orgowie go do bitwy zatrudnili
Tak siê nie robi polityki.
Nie b±d¼my leszczami jak wyjdziemy i wygraj± krzy¿acy to bêdzie, dopiero widowisko, co za tym idzie organizator osi±gnie swój cel a na nas prasa i opinia publiczna bêdzie psy wieszaæ.
A jak nie wyjdziemy, wszystkie argumenty i media mamy po naszej stronie.
Bêdzie mo¿na rozpatrzyæ zmianê organizatora, który nie wywi±zuje siê z obowi±zków, w efekcie wywie¶æ króla z mistrzem na taczce.
Zyskamy rzeczywisty wp³yw na kszta³t imprezy, oraz prawo do powo³ywania i odwo³ywania osób odpowiedzialnych za organizacje nastêpnych edycji Grunwaldu
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Jak siê chce przeciw organizatorowi zaprotestowaæ, to siê chyba zwyczajnie nie przyje¿d¿a? Przyjazd jest przecie¿ zgod± na wziêcie udzia³u. Nie prawnie - jasne - ale moralnie na pewno. Nieprzyjechanie to uczciwy protest (i zadzia³a³ zdaje siê z VV i Gniewem, który w pewnej chwili mia³ drastyczne problemy z uczestnictwem). Przyjechanie i rozwalanie organizatorom imprezy jest ju¿ ma³o fajne. No bo co to niby znaczy? Przyjedziecie na imprezê, która wam siê nie podoba? To po co przyje¿d¿aæ? Która siê podoba? No to o co w ogóle chodzi?
Chyba wiekszos rzeczy zostala juz napisana dodam tylko tyle, ze w sobote do godziny 23 drogi ewakuacyjne byla nadal zakorkowane, orgowie dni grunwaldzkich mieli szczescie, ze nie bylo pozaru. Mili tez kilka dobry lat na przygotwanie sie do tej rocznicy, wyszlo jak zwykle.
A jezlei bedzie bojkot za rok to sie zdziwie, bo brak nam solidarnosci.
Mam wrazenie, ze przez to co sie stalo grunwald powoli bedzie sie konczyl i za 4 lata bedziemy tam mieli wpsaniala bractwo z Braniewia w kominiarkach na glowie i inne Malborki czy Sztumy.
dla rozlu¼nienia atmosfery, jako niezaanga¿owany obserwator oka¿ê tylko dowód, ¿e t³umów i korków wcale nie by³o, panowa³a senna, kameralna, historyczna atmosfera ;)
http://www.hussar.com.pl/13970/grunwald-600-lat-po-we-sniei naprawdê nie chodzi tu o promocjê jakiej¶ strony internetowej...
a godz±c siê z niektórymi g³osami, faktycznie chyba nale¿y rozró¿niæ organizatorów czê¶ci historycznej imprezy, od organizatorów z samorz±du...
co osoby zajmuj±ce siê organizacj± samej bitwy mog± mieæ wspólnego z korkami na drogach, toikami czy brakiem pksu albo drogim piwem- na takiej imprezie jak Grunwald...?
pozdrawiam
BS
CYTAT(Cukieras @ 17:30 20.07.2010)
Tak siê nie robi polityki.
Nie b±d¼my leszczami jak wyjdziemy i wygraj± krzy¿acy to bêdzie, dopiero widowisko, co za tym idzie organizator osi±gnie swój cel a na nas prasa i opinia publiczna bêdzie psy wieszaæ.
A jak nie wyjdziemy, wszystkie argumenty i media mamy po naszej stronie.
Bêdzie mo¿na rozpatrzyæ zmianê organizatora, który nie wywi±zuje siê z obowi±zków, w efekcie wywie¶æ króla z mistrzem na taczce.
Zyskamy rzeczywisty wp³yw na kszta³t imprezy, oraz prawo do powo³ywania i odwo³ywania osób odpowiedzialnych za organizacje nastêpnych edycji Grunwaldu
za duzy masz poziom romantyzmu jak na prawnika
CYTAT(Krzysiu @ 23:52 19.07.2010)
Nie chodzi o to, ¿e bardzo siê czepiam. Komercyjna impreza, wiêc nie ma siê co napinaæ na ortodoksyjn± rekonstrukcjê. Ale do¶æ czêsto spotykam siê z szeroko rozumianym "rycerstwem" i widzê, ¿e to raczej regu³a, ni¿ wyj±tek.
Trudno siê z Krzysiem nie zgodziæ, "mroków" na Grunwie jak cholera. Pierwszy raz by³em na imprezie ¶redniowiecznej, ale ca³y mój "mrok" to koszula XIX-wieczna przerobiona na XV-wieczn±. Czyli usun±³em ko³nierzyk, guziki zast±pi³em tasiemkami (z rêcznie tkanego lnu, w³asnorêcznie lnian± nici± zszywane - 3 godziny roboty). I tak do bitwy w³±cznie chodzi³em w dublecie, spa³em na w³asnej robe. Uwa¿am, ¿e mo¿na siê trochê bardziej postaraæ, to nawet nie kwestia pieniêdzy, a dobrej woli...
CYTAT(Nurglitch @ 17:36 20.07.2010)
Jak siê chce przeciw organizatorowi zaprotestowaæ, to siê chyba zwyczajnie nie przyje¿d¿a? Przyjazd jest przecie¿ zgod± na wziêcie udzia³u. Nie prawnie - jasne - ale moralnie na pewno. Nieprzyjechanie to uczciwy protest
Brak obecno¶ci na takiej imprezie która mia³a (nadal ma?) szansê staæ siê sztandarow± imprez± odtwórców prze³omu XIV i XV w. oznacza oddanie jej w ³apy 'rymcerzy' w kominiarkach. Tylko pojawieniem siê, postawieniem warunków i ewentualnym bojkotem mogliby¶my co¶ zmieniæ. Grunwald mo¿e jeszcze staæ siê najwiêksz± w Polsce imprez± rekonstrukcyjn±, a nie festynem z wielk± nadmuchan± musztard±.
A plany zwyciêstwa Zakonu s±, ju¿ od kilku lat
CYTAT(Azumi @ 18:18 20.07.2010)
Grunwald mo¿e jeszcze staæ siê najwiêksz± w Polsce imprez± rekonstrukcyjn±, a nie festynem z wielk± nadmuchan± musztard±.
watpie... ale chcialbym sie mylic.
CYTAT
z wielk± nadmuchan± musztard±.
zapominacie o wielkim lataj±cym keczupie
A co do bojkotu to na kogo w³a¶ciwie mia³by on wp³yn±æ?
Na Pana Goreckiego i jego ekipê, którzy raczej na ow± musztardê nie maj± zbytniego wp³ywu, czy na gminê/marsza³ka, którzy w tym roku pokazali gdzie maj± odtwórców i najwyra¼niej wszystko im jedno czy bêdzie porz±dna wioska historyczna czy "rymcerstwo" w glanach.
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Azumi @ 17:18 20.07.2010)
Tylko pojawieniem siê, postawieniem warunków i ewentualnym bojkotem mogliby¶my co¶ zmieniæ.
Dalej nie dociera do mnie etyka tego. To jest przecie¿ zwyk³e oszustwo. Je¶li kto¶ jedzie na imprezê deklaruj±c udzia³ w bitwie, to chyba to s³owo jest warte wiêcej ni¿ dwutlenek wêgla? Pacta sunt servanda, czy¿ nie?
Inna rzecz z góry zadeklarowaæ udzia³ w bitwie wy³±cznie warunkowy, albo powiedzieæ, ¿e jedzie siê tylko na obozowanie.
CYTAT
co do bojkotu to na kogo w³a¶ciwie mia³by on wp³yn±æ?
Na Pana Goreckiego i jego ekipê, którzy raczej na ow± musztardê nie maj± zbytniego wp³ywu, czy na gminê/marsza³ka, którzy w tym roku pokazali gdzie maj± odtwórców i najwyra¼niej wszystko im jedno czy bêdzie porz±dna wioska historyczna czy "rymcerstwo" w glanach.
To my¶lê ¿e Pan Górecki i jego ekipa powinni chyba stan±æ po stronie uczestników i jako reprezentacja ¶rodowisk RR/rekonstrukcji (zwa³ jak zwa³) wysun±æ takie a nie inne ¿±dania do orgów g³ównych. Zw³aszcza ¿e zapewne z nimi negocjuj± w ró¿nych sprawach i znaj± sprawê "od kuchni".
Ja te¿ mam rozwi±zanie:) Bitwe przenie¶æ na inny termin, albo jarmark przenie¶c w inne miejsce.
Z kilkunastu postów ostatnich wynika (podsumujê):
-samoogrodzenie siê obozu ok. sprawdzi³o siê, tak trzeba
-wokó³ ogrodzenia "droga po¿arowa" potrzebna, choæ jej nie by³o (choæby ¿eby wywie¼æ brudy i dowie¼æ zaopatrzenie)
-strategicznie rozmie¶ciæ parkingi w³asnych aut, aby z obozu by³o blisko i odgrodziæ przy okazji siê od karuzel i t³umu,
- wewn±trz obozu zachowaæ lub wytyczyæ (obóz jest tak du¿y, ¿e jest to konieczne) alejki do wewnêtrznej komunikacji, bez wpuszczania turystów, alejkami po³±czyæ kilka "królestw niebieskich"
- na ¶rodku, przy skrzy¿owaniu alejek wydzieliæ spory plac lub dwa (w cieniu) do wewnêtrznych imprez - koncertów i walk,
- przygotowaæ na placu taczki - dla Vipów, ¿eby nó¿ek nie zmêczyli
VIP-ów to nale¿a³oby wpu¶ciæ dopiero kiedy naucz± siê zachowywaæ...
http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,8...telka_piwa.html
Albo wype³niæ taczki o których wspomnia³ Krzysztof, zawarto¶ci± "Królestwa Niebieskiego"...
CYTAT(Veteran @ 17:05 20.07.2010)
Madrath przecie¿ w tym roku go nie by³o w przemarszu , z tego co wiem to orgowie go do bitwy zatrudnili
noo napisa³em, ¿e na przemarszu by³ rok temu. Teraz to nie wiem, ale go widzia³em z wozami siê krêci³ i jecha³. I taki w³a¶nie kosmita by³ na bitwie. Afryka dzika.
Spokojnie,moze zamiast scinac ,wieszac i wywozic na taczkach ,najpierw dowiedzmy sie co "nasz" organizator moze realnie zmienic w tym "burdello militare ",a co jest poza jego zasiegiem ,jaki ma pomysl na te impreze ,bo nas pewno nie jest to zadna rekonsrukcja historyczna( a to okreslenie mocno sie przewijalo na oficjalnej stronie Grunwaldu),moze "najwiekszy w Europie Festyn Rycerski' to bedzie odpowiedniejsza droga ( bez negatywnych konotacji)
Zgadzam sie z kolega ,ze jesli juz sie na impreze przyjechalo,to bojkoty sa ciut za pozno, dlatego prosze o jasne stanowisko Organizatora ,tak zeby kazdy mogl sie z nimzapoznac i sam zdecydowac czy mu taka forma rozrywki pasi ,czy nie .
Niezadowoleni moga zawsze probawac zorganizowac impreze gdzie indziej ,moze nie w miejscu ale z okazjii w dzien bitwy ,w sposob przez siebie wybrany ( i tak ostanio robimy bardziej "krzyzakow" Forda na zywo niz spekltakl parahistoryczny:) moze zdrowa konkurencja przyda sie imprezie, a moze pozwoli roznym opcjom podejscia do zabawy w historie/rycerzy/rekonsrukcji w znalezieniu swojej piaskownicy .
W kwestii pana o którym pisa³ Bobon, to by³ on na Grunwie razem z ekip± przemarszow±. Jest to ten sam go¶æ, który na jednej z imprez organizowanych przez "kasztelana" odgrywa³ Jagie³³ê..... Dramat...
CYTAT(Azumi @ 18:48 20.07.2010)
VIP-ów to nale¿a³oby wpu¶ciæ dopiero kiedy naucz± siê zachowywaæ...
http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,8...telka_piwa.htmlTen wywiad jest strasznie smutny i przykry
Szkoda, ¿e Krzysztof i Jacek musza sie u¿erac z gmin± i tolerowaæ takie zachowania Vipów. Podejrzewam, ze nie da sie zrobiæ tak wielkiej imprezy stricte historycznej , bez musztardy i alei szitu. Niestety, jest potrzebny ogromny sponsor. A sponsor ma swoje wymagania.
Mogê zniesæ wielk± musztardê, ale ciêzko mi znie¶c to , ze Vipy pomiataj± nami. W³asciwie to mnei nie dziwi. Tak samo pomiataj± zwyk³ym podatnikiem.
Przyjadê za rok. Po to by spotkaæ sie z przyjació³mi i znajomymi.
Sponsorzy daj± kasê, kto¶ rozporz±dza wydatkami. My robimy ca³e show i to my jeste¶my tym, co przyci±ga turystów i daje zarobiæ innym. Sponsorzy maj± wymagania to czemu my ich nie mamy a za to mamy wiele pretensji ju¿ po ca³ym przedsiêwziêciu...
I tak wiadomo, ¿e na kolejne edycje przyjedzie nas ca³a masa bo dla wiêkszo¶ci to impreza obowi±zkowa. Impreza jest tu najlepszym okre¶leniem bo wiêkszo¶æ przyje¿d¿a, ¿eby siê bawiæ i spotkaæ ze znajomymi.
Jak tak wiele osób chce zmian to niech znajdzie siê jeden ogarniêty przedstawiciel i wyegzekwuje warunki z organizatorami i sponsorami. Choæ w±tpiê, ¿eby koncepcja RR spodoba³a siê sponsorom.
Zawsze mo¿na spróbowaæ spotkaæ siê gdzie¶ po¶rodku.
Grunwaldem stanie siê pewnie to co imprezami w I³¿y... I dobrze. Przeniesiono I³¿ê do Czerska i teraz jest jeszcze lepiej ni¿ wcze¶niej.
Mniejsza impra ale lepszy klimat.
Tylko tutaj jest ma³y problem... Grunwaldu nie da siê przenie¶æ. W sensie pola walki.
Witam
tak szczerzê to wszyscy mówi± o tym ¿eby co¶ zrobiæ ale pewnie nic siê z tym fantem nie zrobi
bo chyba za du¿o osób na tym zarabia ¿eby nagle chcia³o zmieniæ plany grunwladzkie i robiæ co¶ w imiê rekonstrukcji i dobrej zabawy
mówi siê o sponsorach i o tym ze tak bardzo s± potrzebni a przecie¿ tak jak kiedy¶ ju¿ bywa³o by³y sk³adki na siano ucztê itp a przecie¿ o nic wiêcej nie chodzi ¿eby dobrze siê bawiæ
a skoro organizatorzy siê nie licz± mo¿na siê nie liczyæ z nimi jak juz by³o wspomniane i zrobiæ co¶ z kim¶ kto chce co¶ zrobiæ grunwald móg³ by istnieæ bez tego wszystkiego
wiec my¶lê ¿e wyegzekwowanie czego¶ od organizatorów mog³o by w koñcu przynie¶æ jakie¶ zmiany i mogli by wtedy oni zaoferowaæ co¶ wiêcej ni¿ 50z³ ¿o³du którego i tak rzadko kto widzia³ i s³ysza³
ludzie mdleli w bitwie tylko dlatego ze tak trzeba bo tradycja, pamiêæ i kto co tam sobie chce
a i tak wola³ bym sobie pomiksowaæ np w 5 vs 5 lub innych tego typu klimatach
CYTAT
prosze o jasne stanowisko Organizatora ,tak zeby kazdy mogl sie z nimvzapoznac i sam zdecydowac czy mu taka forma rozrywki pasi ,czy nie .
¦wiête s³owa.
CYTAT
ProPañstwa, skoro nawte taki bogobojny Jogaj³a siê wzi±³ i wqrw*³, to cos jest na rzeczy.
Reprezentacjê-jak Ladyhawke wspomnia³a- ju¿ mamy, impreze tworzymy MY, jak napisa³ Ciastoñ.
Dajmz wsparcie Kryzchowi i Jackowi i to wsparcie konkretne-z olaniem inscenizacji w³acznie- je¶li bêd± chceli co¶ zmieniæ. Bo mo¿e siê okazaæ , ¿e za rok-dwa, opisy pana profesora z TVP Historia, odno¶nie "garnczkowych psich pysków" stana siê prawda.
I nie mówcie mi , ze to walka z wiatrakami. nawet kibice potrafili sie zrganizowaæ przeciw PZPN. I PZPN musia³o pój¶æ na ustêpstwa.
EDYT: nurglitch: ¿eby "pacta" by³y " sunt servanda", najpierw musz± byæ " pacta". A je¶li w tym wypadku istnia³y jakie¶ niepisane "pacta" to w tym roku druga strona u¿y³a ich jako wkladu do toiek.
I nie mówcie, ze to walka z wiatrakami. Nawet PZPN ugi±³ siê przed zorganizaowanym protestem kibiców.
jak by³o napisane.. ze wzglêdu na ¿ycie towarzyskie to rzeczywi¶cie jest impreza obowi±zkowa bo spotkaæ mo¿na wszystkich znajomych w jednym miejscu. Skoro przyjazd rekonstruktorów jest machin± napêdzaj±c± ca³y ten cyrk to mo¿na spe³niæ swój obowi±zek nie koniecznie bior±c udzia³ w inscenizacji bitwy ;) tylko rzeczywi¶cie nie ma co deklarowaæ siê ¿e bêdzie siê wychodzi³o do bitwy by potem wypi±æ siê ty³kiem, bo rekonstruktorom w 99% przypadków nie ma czego zarzuciæ i dobrze by by³o by tak zosta³o. Zdecydujcie wcze¶niej czy godzicie siê na warunki orga. Je¶li nie to po prostu nie wychod¼cie do bitwy, nie odmawiaj±c sobie przy okazji dobrej zabawy w obozach bo takie jest wasze prawo.
A co, ja sobie te¿ co¶ napiszê, jakie¶ podsumowanko
. W³a¶nie dopijam 3 browara którego otrzyma³em za wyj¶cie na pole bitwy (wcze¶niej nie mog³em bo wraca³em do domu). To mój 11 Grunwald wiêc sporo ju¿ widzia³em, imprezka taka jak siê spodziewa³em, wielce zaskoczony nie jestem. No mo¿e te karuzele, ¶wiec±ce i graj±ce spodki po naszej stronie obozowiska wprawi³y mnie w os³upienie bo przez ostatnie 10 lat tego nie by³o. No ale to w koñcu 600 lecie Grunwladu wiêc trzeba pod±¿aæ z duchem czasu. I jeszcze te 4 krotnie wy¿sze ceny wody i jedzenia w sklepach jakie nam zafundowano, a przecie¿ ci sklepikarze byli tam tylko dla tego ¿e my¶my wylewali pot na bitwie. Czy nie mo¿na by³o wzorem tojek, prysznicy itp. wystawiæ 3 - 4 sklepów z normalnymi cenami tylko dla nas?
I tyle moich uwag do orgów pomniejszych - organizatorów czê¶ci historycznej (wyra¼nie rozró¿niam orgów wiekszych - prezydent jelekt, marsza³ek województwa, wojewoda.... i orgów pomniejszych - organizatorów czê¶ci historycznej).
Orgom pomniejszym chcia³by podziekowaæ, ¿e wreszcie odwa¿yli siê publicznie powiedzieæ, napisaæ ect. jak traktuj± nas orgi wieksze (te polityczne). DZIÊKUJÊ PANOWIE, chocia¿ uwa¿am, ¿e spó¼nili¶cie siê z tym jakie¶ 3 lata. Mo¿e wtedy 600 lecie bitwy nie wyglada³o by tak jak to mia³o miejsce.
Co do orgów wiekszych to zostawiam organizacjê imprezy bez wiekszego komentarza - noc jest za krótka na to ¿eby wymieniæ wszystkie niedoci±gniecia, które z³o¿y³y siê siê na t± festyniarsk± ch*****
(Wykropkowano - Vlasta). Napiszê tylko tak, skoro sami nie potrafili¶my siê poszanowaæ przez te kilka lat (wystarczy³y nam 3 browary na g³owê) to nie oczekujmy, ¿e orgi wiêksze kiedykolwiek nas poszanuj±. Czego ¶wietny przyk³ad mieli¶my w 600 roczniê Bitwy Grunwladzkiej
PS.
Nic nie napiszê o tych 30 mln jakie orgi wieksze wyda³y na infrastrukturê pola bitwy i organizacjê imprezy. Byli¶cie, widzieli¶cie sami oceñcie
-ze mnie jest potulne stworzenie, wiêc grzecznie drepta³am bosymi stopami w kurzu, w gieze³ku i puszczonej na pas cotte do królestwa niebieskiego
-³adnie prosi³am turystów ¿eby nie robili mi zdjêæ kiedy drapie siê pod dupie le¿±c leniwie pod wiatk± w obozie
-i g³o¶no krzycza³am kiedy biedni tury¶ci pili wodê z kranów, kiedy ta teoretycznie by³a niezdatna do picia (po co turystê ma boleæ brzusio?)
-wzdycha³am kiedy z kolejnej atrakcji wraca³am do obozu nic nie widz±c bo moje 160cm wzrostu nie pozwoli³o mi siê dopchaæ na szranki
-by³o mi smutno bo nie staæ mnie by³o na wodê za 4z³
-ci±gnê³am z p³aczem za rêkaw dubletu mojego Alkasyna kiedy uruchamia³ siê diabelski m³yn w weso³ym miasteczku za p³otem, prosz±c by zniszczy³ szatañskie moce
by³o 600lecie, by³o halo
w przysz³ym roku nastêpny Grunw, do zobaczenia wszystkim :*
tak przy okazji, gratuluje brawurowej akcji Wojtkowi z Dru¿yny Zaciê¿nej Ksiê¿nej Anny z £odzi, który w pierwszych rozgrywkach 5tek, kiedy walcz±cy wpadli w t³um, z³apa³ jakiego¶ piêciolatka pod pachy i wrzuci³ go dalej w gawêd¼, bo by zosta³a mokra plama
Nie wiem, czy kto¶ wpada³ ju¿ na ten pomys³ ju¿ tutaj, ale jest sprawdzony za granic± jak roz³adowywaæ korki przy takich imprezach, widzia³em go w Planicy podczas konkursu skoków narciarskich.
Pomys³ jest prosty, tworzy siê parkingi na jakie¶ 10km przed sam± imprez± g³ówn±, najlepiej jeszcze przed jakimi¶ wiêkszymi skrzy¿owaniami, bo tam tworz± siê najwiêksze korki.
Takie parkingi s± obowi±zkowe turysta musi siê na nich zatrzymaæ, a dalej jest przewo¿ony na sam± imprezê autobusem i potem z tej imprezy odwo¿ony.
Dziêki temu w miejscu gdzie jest sama bitwa nie ma problemu z dojazdem zaopatrzenia, karetek, itp...
W miejscu imprezy parkuj± tylko osoby, które bior± w niej udzia³ i osoby które tam dotar³y wcze¶niej, ale nie maj± ju¿ prawa wyjazdu np do wieczora po imprezie.
System ten bardzo dobrze siê sprawdza, potrzeba tak naprawdê z 30 PKS-ów, który by je¼dzi³y ca³y czas podczas imprezy w ten i z powrotem turystów, z parkingów ustawionych na trzech drogach dojazdowych do Grunwaldu.
Janie Gradoniu
G³upoty pieprzysz :D
jesli chodzi o przemarsz robert rozwód (ten co spadiemu zalazl za skóre) nie ma nic wspolnego z osob± ktora jecha³a w przemarszu w tym roku w±sy podobne tyle :D
CYTAT(Veteran @ 02:44 21.07.2010)
Janie Gradoniu
G³upoty pieprzysz :D
jesli chodzi o przemarsz robert rozwód (ten co spadiemu zalazl za skóre) nie ma nic wspolnego z osob± ktora jecha³a w przemarszu w tym roku w±sy podobne tyle :D
Nie pieprzê, tylko mówiê.
Rzeczywi¶cie moja pomy³ka. Na pokazie w Samicach, w "koronie z burger kinga" jecha³ inny w±sacz
Co do pana Roberta, to na 100% by³ na Grunwaldzie, bo jedn± z prób ogl±d±³ z grzbietu konia ustrojonego w "przecudnej urody" naczó³ek z ³uski. Ogl±da³ zza p³otu w towarzystwie dwóch innych je¼dzców. Na samych próbach konnych go nie by³o, a w bitwie te¿ raczej nie. Widzia³em go te¿ na koniu przy obozach... Cz³owiek widmo!
BTW.. mo¿e ju¿ by³o, ale czy kto¶ wie kim by³ pan ubrany w czekoladowy p³aszcz z or³em i bia³e leginsy, który pojawi³ siê konno na sobotniej inscenizacji? Taki co wygl±da³ trochê jak Gumi¶...
Do punktów Krzysztofa z Obornik doda³abym jeszcze wygrodzenie obozu rzemie¶lników historycznych, z mo¿liwo¶ci± zamkniêcia go na noc. Dziwnie siê czu³am pij±c wieczorem piwko ze znajomymi pod w³asnym namiotem, gdy obcy, naprany kole¶ chcia³ "po¿yczyæ" sto³eczek by ogl±daæ film:)) Albo podchodzili po¿yczyæ korkoci±g, otwieracz, zapa³ki,fajkê, kubeczek lub co mnie ju¿ zje¿y³o- z pytaniem czy mo¿na siê przysi±¶æ...
Spanie w namiocie gdy obok nadal "bawi±" siê najczê¶ciej nawaleni do niemo¿liwo¶ci tury¶ci pozbawi³o mnie komfortu odpoczynku, od wtorku by³y¶my w sk³adzie 2 kobiety+ dziecko, tak ¿e trochê s³abo...
W sobotê rano, ju¿ ko³o 5 zaczêli sie zje¿d¿aæ ludzie na inscenizacjê- tak jak w dni poprzednie nie by³o szansy, ¿eby spokojnie zje¶æ ¶niadanie, bowiem tury¶ci uwa¿ali nasz± historyczn± zastawê sto³ow± za towar- co na stole to na sprzeda¿
Ochroniarzy widzia³am dwa razy, wiêcej by³o Borowików w ¶rodê ( z pytaniami: ma pani co¶ ostergo, widzia³a pani Muzu³manów?
)))
Ma³y, ale wa¿ny szczegó³, pilnowany przez orgów imprez naprawdê du¿ych w UE- pomiêdzy namiotami i odci±gami w alejce MUSI siê zmie¶ciæ wóz star¿acki, pilnuj± tego z miark± w rêku.
Zanim podejmê siê jakiego¶ podsumowania muszê jeszcze och³on±æ ale na szybko sprostujê pewien mit: te "50PLN na g³owê" to NIE BY£ ¯ADEN ¯O£D !!!
Poniewa¿ w bud¿ecie imprezy pojawi³y siê ekstra pieni±dze od sponsorów, na spotkaniu dowódców podjêli¶my decyzjê o przeznaczeniu ich na DOFINANSOWANIE BUD¯ETÓW POSZCZEGÓLNYCH CHOR¡GWI JAKO CA£O¦CI.
Pieni±dze by³y rozdzielane proporcjonalnie do szacunkowych stanów chor±gwi "w polu" podanych 5-go maja, kiedy teoretycznie mieli¶my zamkn±æ listy. St±d wziê³o siê "50 na g³owê".
W zamierzeniach pieni±dze mia³y stanowiæ dofinansowanie uczt, kwaterki, badgesów itp. wydatków wspólnych.
Wszystkie chor±gwie pieni±dze otrzyma³y. Zawsze by³y przekazywane dowódcom.
¦wiêty Jerzy opêdzi³ bie¿±ce wydatki z w³asnych sk³adek wiêc z dowódcami ekip tworz±cych chor±giew postanowili¶my przeznaczyæ bonusow± kasê na "co¶ fajnego" na przysz³o¶æ. Pierwsza na li¶cie jest reprezentacyjna chor±giew oraz wiaty.
Czê¶æ chor±gwi rozdzieli³a pieni±dze pomiêdzy uczestników.
Ot i tyle w temacie "¿o³du"
CYTAT(nicoletta @ 00:04 21.07.2010)
by³o 600lecie, by³o halo
w przysz³ym roku nastêpny Grunw, do zobaczenia wszystkim :*
Dok³adnie. Tym bardziej, ze po tegorocznym bajzlu logistyczno-organizacyjnym i medialnych pomyjach, w przyszlym roku przyjedzie ze 2000 turystów.
Bêdzie piknik, bêdzie spokój. Nie bêdzie vipów ani komercyjnego sukcesu, wiêc mo¿e przy okazji bêdzie klimat, ¿eby zacz±æ rozmawiaæ z organizatorami innym jêzykiem. Na fali potrzeby od¶wie¿enia imprezy i "zrobienia czego¶".
Mam propozycjê. W przysz³ym roku rozdzielmy imprezê pod Grunwaldem na dwa osobne eventy - jedn± imprezê dla "rycerzy", a drug± dla rekonstruktorów.
Impreza dla "rycerzy" niech sobie bêdzie dalej tak jak by³a, w okolicach 15-go lipca. Niech bêd± tam musztardy, inscenizacje, wata cukrowa, Warmius Polmlekus. "Rycerzy" na pewno nie zabraknie. Turysta przyjedzie, zobaczy panów w kowbojkach na koniach w plastikowych kropierzach, zje po kie³basce, kupi dzieciakom gumowe miecze i bêdzie git. M³ode "bractwa" tr±c±ce mrokiem te¿ bêd± happy ¿e nikt nie czepia siê gumowych podeszw czy mieczy dwurêcznych owiniêtych futerkiem.
Miesi±c przed lub miesi±c po "typowym" Grunwaldzie proponujê organizacjê alternatywnej imprezy, bardziej pod k±tem osób bawi±cych siê w rekonstrukcjê. Normalna weryfikacja zg³oszeñ, normalne wymagania sprzêtowe (raczej wysokie, bo w okres "grunwaldzki" bawi siê sporo ludzi - mo¿na przebieraæ). Szacujê liczbê potencjalnych uczestników na 300-500 osób. Taka XIV/XV-wieczna I³¿a ;)
Jest u nas w Polszy parê osób które maj± spore do¶wiadczenie w robieniu zaje..tych imprez, na pewno by³yby w stanie to ogran±æ.
Co Wy na to?
makKac.
Co jest podstaw± do wyci±niêcia tych wniosków?
CYTAT(Cukieras @ 08:51 21.07.2010)
makKac.
Co jest podstaw± do wyci±niêcia tych wniosków?
Naiwno¶æ i dobro¿yczeniowy optymizm?
Ok, ale kolejnej fali 150 tys turystów i kolejnej wabi±cej oficjeli okr±g³ej rocznicy raczej nie ma siê co spodziewaæ, wiêc znaczna czê¶æ tego, co uwiera³o w tym roku, uwieraæ w przysz³ym nie powinno.
Czyli wracamy do starej i sprawdzonej konwencji pikniku w gronie starych i nowych znajomych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.