Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepna] Wspó³czesne miecze - producenci i po¶rednicy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Thorbjorn
ass.gif a to w cholere grogo!!!!!!!!!!!!!!! devil.gif cool.gif
Thyrvald
Pewnie ¿e grogo smile.gif ale chyba lepiej daæ 500 i mieæ porz±dn± sztabê ni¿ 350 i kupiæ od Maciejki (a s³ysza³em ¿e siê szczerbi±). Tylko czy napewno jest to miecz porz±dny ?
Thorbjorn
Hmm wiesz co powiem Ci ze miecze od Maciejki sa dosc dobre bo mialem przyjemnosc tak owym walczyc!!
A szczerbic to sie kazdy miecz szczerbi!!
Thyrvald
Wiem ¿e ka¿dy siê szczerbi, tylko s³ysza³em ¿e czêsto zdarzaj± siê mu buble. A ty jakim model mia³e¶ ? Który¶ ze strony ?
Thorbjorn
Nie wiem bo to byl kolegi!
Ale tze slyszalem ze miecze od MAciejki najlepiej kupowac na pokazch i festiwalach
Thyrvald
dok³adnie, wtedy mo¿na od razu wymieniæ jak co¶ z nim nie tak.
Boran
CYTAT
Pewnie ¿e grogo  ale chyba lepiej daæ 500 i mieæ porz±dn± sztabê ni¿ 350 i kupiæ od Maciejki (a s³ysza³em ¿e siê szczerbi±). Tylko czy napewno jest to miecz porz±dny ?

Polecam lekturê wcze¶niejszych postów icon_wink.gif :

CYTAT
Od Pana Maciejki najlepiej kupiæ miecz na turnieju, a jest prawie na wszystkich. Podobno du¿o mia³ na Wolinie. Jego wyroby s± bardzo dobre i ca³y czas siê poprawiaj±. Widzia³em jeden egzemplarz z najnowszej serii i muszê stwierdziæ, ¿e naprawde niewiele mu brakuje do Binsów. Szeroka g³ownia, lekki (dok³adnej wagi nie znam). Tylko jest jedna wada, dro¿ej±  . Nowa seria kosztuje 350zl. Je¶li siê chce to nie ma zdobieñ.

Potwierdzam oczywi¶cie, widzia³em ten sam egzemplarz. £adny, solidny, no i twardy przede wszystkim. yes.gif
Jak aktualny swój miecz zajadê (ten, z którym Thorbjorn mial przyjemno¶æ siê spotkaæ bum.gif ; to trochê starsza seria, szczerbi siê nieco, ale jest lekki i dobrze wywazony) to z pewno¶ci± zg³oszê siê do Maciejki ponownie.

pozdrawiam icon_cool.gif
Thorbjorn
Oj mialem przyjemnosc mialem cool.gif cool.gif bum.gif bum.gif szczerba.gif
Lutom
a ja polecam miecze ze strony goods.pl jest to dobra jako¶æ, tylko rêkoje¶æ trochê ma³a, ale to przez moje wielkie ³apy, ale jak kto¶ ma ³apsko jak ja i w dodatku ( a fuj! ) walczy w rêkawicy to mo¿e mieæ problemy.
A ich waga to 1,2 kg dlatego nie rozumiem przedmówców.
Pozdr.
Thorbjorn
Wiesz ja nie zarabiam wiec cena 320 a cena ponad 450 zl to jest duzo!!
Decu
Ja u¿ywam "aladyna", który ma ju¿ chyba ze 2 lata, a ja jestem jego drugim w³a¶cicielem. Miecz przeszed³ operacjê odchudzania i chyba bym go nie zamieni³ na ¿aden inny. Jest troszkê ciê¿szy ni¿ powinien i ma za d³ug± rêkoje¶æ, ale w ³apie le¿y super. Tylko
s³ysza³em, ¿e Aladyn sobie teraz sporo ¶piewa za miecze...
Lutom
CYTAT(Thorbjorn)
Wiesz ja nie zarabiam wiec cena 320 a cena ponad 450 zl to jest duzo!!

kole¶ dla Ciebie wszystko jest drogo ewentualnie "grogo", niestety ca³a ta zabawa jest droga. Zawsze mo¿esz wyci±æ resor i nie bêdzie to kosztowne, no i przestaniesz narzekaæ.
Tylko Ulf
Mo¿e na pocz±tkuj±cego wojownika starczy Thorbjorn'owi miecz pana Maciejki za 320 czy ile tam.
S±dzê ,¿e jest lepszy od tego goods.pl i tañszy ,a pochwe do niego najlepiej zrobiæ ze skóry a nie z drewna. devil.gif

Pozdrawim
Thorbjorn
Zgadzam sie z Ulfem poco mam przeplacac jak moge miec dobr i w miare tani!! bigsmile2.gif
Lutom
z ca³ego serca ¿yczê Ci zarówno "dobr i w miarê tani" jak te¿ dobry i tani, ja zostajêprzy swoim bo mam porównanie, miecze i binsowy i z goods.pl i Pana Maciejki.
Pozdr.
Thorbjorn
ok
A nie wiesz co to jest http://www.studiomanufaktura.com/zakupy/zakupy.html
Chodzi mi o to czy maja dobre wyroby?? dunno.gif dunno.gif
dzika_wenza
Witam!
Czy kto¶ z szanownych frehowiczów mia³ kontakt z mieczami od tego faceta http://www.studiomanufaktura.com/zakupy/zakupy.html ? Jezeli ktokolwiek co¶ o niech wie, by³bym wdziêczny za odpowied¼.

POZDRAWIAM
Din Elein
Witam mam pytanie korci mnie kupienie pó³toraka i nie wiem u kogo.
Co myslicie o tym ? http://www.lutel.cz/index2e.htm Czy kto¶ ma broñ z tej strony jakie ma walory techniczne i czemu jest taka droga?
Thorbjorn
ale miecze od nich sa strasznie drogie 680 za wikinga to nawet goods ma tansze!!!! no.gif no.gif no.gif
Thorvald
Kupilem od pana Maciejki 2 miecze wikinskie. Przyszly, byly lekkie, zbrocza mialy troszke ciut zjechane, ale dawaly rade. Podkreslam pisze _BYLY_. Najsmieszniejsze jest to, ze jeden z nich zlamal sie po uderzeniu w lawke (drewniana), a drugi po uderzeniu w glowe. Byly to miecze ze starej serii (niby). Miejsce zlamania - pekniecie na jelcu. Poza tym przypadkow zlaman tych mieczy w tym miejscu widzialem chyba z 10. Szczesliwy na Wolinie wymienilem sztabe na nowy, bardziej historyczny miecz. Jestem z niego teraz zadowolony, bo przezyl pare hardcorow. Zgadzam sie z tym ze Maciejko potrafi zrobic miecz, ktory bedzie mial szczerby na 3 mm, bo sam taki jeden miecz widzialem. Przyczyna byla zbyt mala krawedz tnaca ;), a raczej tepiaca smile.gif. Drugi miecz zlamal sie tydzien po Wolinie po uderzeniu w glowe. Czekam obecnie na jego wymiane, ale na razie z tego co mi powidziano Maciejko czeka na dostawe kling. Smieszne troche sytuacje, ale tak niestety bylo. Obecnie zastanawiam sie nad zakupem drugiej broni, ale to juz w nowym sezonie. Bede bacznie obserwowal ten temat, byc moze za rok kupie tez od Maciejki trzeci miecz. Jestem jednak zdania, ze jesli chce ktos miecz bardzo porzadny miecz to musi na niego wydac pieniadze. Tak jest ze wszystkim.. chce sie cos miec dobrego czy fajnego to trzeba za to zaplacic i nie ma zmiluj sie.
Obecnie tez zastanawiam sie nad zakupem jakiegos toporka, lekkiego i szybkiego (czekan mnie raczej nie bawi :P), ale widze, ze producentow brak smile.gif. Jedyne co znalazlem to Winland, ale sorry za offtopic. To jest strona o tym jaki miecz kupic i gdzie, a nie o toporach, jednak mam prosbe jesli ktos zna kogos kto robi toporki kute, lekkie, wraz z cenami to prosilbym na priv, za co z gory dziekuje.
Bary¶
S³awa!!!
Ja polecam miecze od kowala z Kalisza bigsmile2.gif (wykonuje on te¿ inne rzeczy tj. czekany saxy itp.) . Mamy kilka mieczy od niego i s± naprawdê dobre. Pierwszy który nabyli¶my jest wagowo no có¿? ale jego operator nie nazeka, nastêpne ju¿ lekkie. Co do ceny ok. 200 z³. Kowal tylko czasowo nie jest odpowiedzialny dunno.gif . Tak wiêc skontaktujcie siê z ch³opakami z Kalisza a oni podadz± kontakt.
Fionn
Co do starej serii od Maciejki to potwierdzam- mia³ kiedy¶ seriê mieczy ³ami±cych siê przy jelcach(wszystkie jak jeden m±¿ po do¶æ krótkim urzytkowaniu).
Tylko Ulf
Witam
Czy swoje miecze zamawiali¶cie internetowo czy kupowali¶cie je na miejscu (u miecznika b±dz na straganie ) ?
Co s±dzicie o mieczach Odala ? face4.gif

Pozdrawiam
Thorbjorn
Hmm wiesz co odpowiadajac na towje pierwsze pytanie to ja bym jednak kupowal na jakis festiwalach (Wolin,Rynia).Mozesz sprawdzic sprzet a nie kupowac w ciemno!
Tylko Ulf
A czy jest mo¿liwo¶æ jechania do sziedziby miecznika i kupienia miecza u niego (w fabryce tongue.gif ) ,gdy¿ do najbli¿szego festiwalu na którym siê pojawi minie troche czasu ,a ja bym chcia³ kupiæ miecz prêdzej.

Pozdrawiam
Thorbjorn
wiesz to zalezy. Ale jak ci mam doradzac to kupuj tak zeby gwaracja obejmowala caly sezon!!
Boran
CYTAT(Ulf Jarl)
Witam
Czy swoje miecze zamawiali¶cie internetowo czy kupowali¶cie je na miejscu (u miecznika b±dz na straganie ) ?
Co s±dzicie o mieczach Odala ?

1. Nie kupuj przez internet/telefon itp. Je¶li dostaniesz bubla, bêdziesz móg³ winiæ tylko siebie.

2. Temat mieczy od Odala wyp³ywa³ ju¿ kilkakrotnie. Sporo ludzi go chwali, jednak sposób, w jaki potraktowa³ kilku moich znajomych, ka¿e mi zdecydowanie odradziæ kupowanie czegokolwiek u tego cz³owieka

pozdrawiam icon_cool.gif
Thorbjorn
Tomek a jakiem ma ceny ten Odal???? dunno.gif
Tylko Ulf
330 - 350 z³ 330 ok 1800 gram 350 ok 1250 garm

Cytujê Odala (przys³a³ mi e -mail).

Pozdrawiam
Thorbjorn
a ma moze jakies www?????
Tylko Ulf
Ja znalaz³em Go w Bagrittonie i ¿adna strona nie by³a podana ,a szkoda icon_sad.gif

Pozdrawiam
Thorbjorn
Aha taki trik

Boran a co ty sadzisz o jego mieczach nie zachowaniu??
Wotawa
A ja sie tylko przez chwilkê zadumam, czemu prawie nikt z producentów nie robi w³a¶ciwego, szerokiego zbrocza dla wczesno¶redniowiecznych mieczy. W zasadzie powinno byæ minimum 1/3 szeroko¶ci klingi, a jest tak samo jak w pó¼no¶redniowiecznych. icon_neutral.gif
Boran
CYTAT
Boran a co ty sadzisz o jego mieczach nie zachowaniu??

To co napisa³em wy¿ej dotyczy³o i sprzêtu, i zachowania.
Miecze, które ch³opaki dostali nadaj± siê do r±bania drewna bardziej ni¿ do walki.
No i jak siê (po 3 miesiacach) miecz z³ama³, to Odal znikn±³...
Thorbjorn
No to nie ladnie postapil !!!
A jaka byla cena jego mieczy??
Tylko Ulf
CYTAT(Wotawa)
A ja sie tylko przez chwilkê zadumam, czemu  prawie nikt z producentów nie robi w³a¶ciwego, szerokiego zbrocza dla wczesno¶redniowiecznych mieczy. W zasadzie powinno byæ  minimum 1/3 szeroko¶ci klingi, a jest tak samo jak w pó¼no¶redniowiecznych.  :|

Odal robi w³a¶ciwe miecze ma oko³o 2/3 klingi , ale masz racjê nie wszyscy robi± takie zbrocza jakie siê nale¿y.

Pozdrawiam
Thorbjorn
Hmm z tego co mi sie na zdjeciachj opkazalo o ten caly Odal ma dosc fajny ten sprzet!!??
Tylko Ulf
Tak, Odal robi bardzo ³adne, historyczne miecze.Albo przynajmniej te co widaæ na zdjêciach.I cena nie powala na kolana ,hmm oferta jest bardzo ciekawa.
Poztym Odal wykonuje te¿ miecze wed³ug w³asnych widzi mi sie. devil.gif
Mo¿e wkrótce kupie od niego miecz. smile.gif

Pozdrawiam
Thorbjorn
Miecze, które ch³opaki dostali nadaj± siê do r±bania drewna bardziej ni¿ do walki.
No i jak siê (po 3 miesiacach) miecz z³ama³, to Odal znikn±³...[/quote]

A nie mogli goscia wogole zlapac??
Thorbjorn
Tak, Odal robi bardzo ³adne, historyczne miecze.Albo przynajmniej te co widaæ na zdjêciach.I cena nie powala na kolana ,hmm oferta jest bardzo ciekawa.
Poztym Odal wykonuje te¿ miecze wed³ug w³asnych widzi mi sie. devil.gif
Mo¿e wkrótce kupie od niego miecz. smile.gif

Wiesz tylko ze moze fajnie wygladac na zdjeciu a na realu to tak jak Boran mowi nadaja sie tylko do rabania drewna!!smile.gif
Tylko Ulf
W³a¶nie dzisiaj zamówi³em miecz u Odala devil.gif
Boran a czy te miecze mia³y 1.8 kg czy tak oko³o 1.2 ?
Bo jak 1.8kg to rzeczywi¶cie by³o co¶ nie tak.
Odal robi miecze z bardzo twardej stali narzêdziowej 44- 58 czego¶ tam (ja wzi±³em 45)
Pozatym miecze s± w miare historyczne.
Ja jednak biorê 1.2 kg i nie mam zamiaru z nim szaleæ ,póki co tylko z drewienkiem w ³apie siê nauczê i dopiero powalcze na serio "Odalem"

Pozdrawiam
Thorbjorn
Hmm wiesz co z tym drewnem to jest tak ze kiedy nie umiesz walczyc to tak ale machaj tez na such jak ja to nazywam zeby ci sie lapa przyzwyczaila do stali!!
Gniewko
Czy ktos moze mial kontakt z mieczami ze strony www.jelldragon.com ? Czy sa one porownywalne z wyrobami Binnsa?(wygladaja bardzo podobnie) bo cena jest podobna ale czas oczekiwanie o wiele krotszy.
dzieki
Tomir
Thorbjorn
Hmm
Wiesz co ja juz ta stronke widzialem ale nie mialem doszynienia z wyrobami .
Ale to jest angielska stronka wiec moga byc dobre.
Polecam tez zobaczenie tej stronki http://www.paul-binns-swords.co.uk/index.html
Tylko Ulf
CYTAT(Gniewko)
Czy ktos moze mial kontakt z mieczami ze strony www.jelldragon.com ? Czy sa one porownywalne z wyrobami Binnsa?(wygladaja bardzo podobnie) bo cena jest podobna ale czas oczekiwanie o wiele krotszy.
dzieki
Tomir

Ten ostatni miecz na tej stronie jest dostêpny na http://www.goods.pl/ ,tak mi siê wydaje.
Thorbjorn
Ulf zobacz ze na goods te miecze kosztuja miedzy 450-700 a bins ma po 200 ale funtow:)
A to jest jakies 1200zl!! bigsmile2.gif
Tylko Ulf
No ale w Angli jest wszystko dro¿sze ni¿ w Polsce (prawie)
A jak goods kupowa³ tam tego sporo po hurtowej cenie od jakies firmy co robi± te miecze to mia³ mo¿e za 500z³ ??? dunno.gif
No mo¿e te na goods s± gorszej jako¶ci, ale wygl±daj± tak samo.
Zobacz tutaj http://www.goods.pl/index.php?levID=3&catID=39 s± te¿ miecze za 1200 z³ i wiêcej bigsmile2.gif mo¿e to s± odpowiedniki z www.jelldragon.com smile.gif
Wotawa
Wiecie co?
W³a¶ciwie to tematy [Kupiê/sprzedam] to raczej w dziale "Targowisko".
Chyba troche nam siê ta dyskusja wymknê³a spod regulaminu.
Wotawa
Po konsultacjach - odblokowujê.
Tylko Ulf
Niewiecie czy Paul Binns bêzie na Wolinie albo na jakie¶ innej imprezie.
Pomys³ Sigurda z Kling± jest dobry. bigsmile2.gif Zygfryd powiedz co¶ wiêcej o swoim mieczu ,w którym klinga jes od Binnsa.Gdzie oprawi³e¶ klingê?

eeh zamówi³em miecz u Odala ma on byæ matowy wogóle nie wypolerowany jest za cenê normaln± czyli 350 zl, czy to jest normalne ,¿e ka¿dy miecz podawany w normalnej cenie jest matowy i ciemny?
tears.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.