ja polecam Czeskie miecze, Peter z Hersira przywozi je co roku na Wolin. Robi je niejkai I¿i i jest to naprawdê dobra rzecz.
Witajcie!
My¶lê, ¿e Peter przywozi sprzêt J. Krondaka spod Pragi... Jako ciekawostkê dodam, ¿e Krondak osobi¶cie przywozi swój sprzêt na Ryniê - podaæ z nim mo¿na (kapitalny cz³ek) a i cenê lepsz± wynegocjowaæ....
Te sprzêty w³a¶nie zjecha³ Sigurd... Te¿ u¿ywam Krondakowej jedynki - przez dwa lata i trzyma siê ¶wietnie (Bregor te¿ jest zadowolony). Widaæ wiêc, ¿e Sigurd i jego znajomi trafili na z³± partiê... Zdarza siê... Ale na otarcie ³ez ma teraz angola...
Pozdrawiam
Biorg
JVH
Peter i Hersir byli ostatnio u nas trochê popili¶my, bêda te¿ u nas w Birowie w maju wiêc jak kto¶ co¶ chce to niech daje znaæ, bo ja mam z peterem sta³y kontakt i mogê w czym¶ pomóc.
Pozdr.
a je¶li kojarzycie miecze tzw. szczeciniaki, które swojego czasu robi³ s±siad Igora to miecze podobnej jako¶ci tylko ze stali kwasowej robi moj znajomy, s± lepiej wywarzone i nieco ³adniej wygladaja, nie sa to angole co prawda, ale ich cena jest do 200 z³.
Co do mieczy to ja sam projektuje i klepie w pracowni kowalskiej ale niestety mam problem z waga tego wszystkiego jak ktos moze mi cos doradzic to niech pisze
Witam
Lutom podaj mi je¶li mo¿esz na priva namiary na tego znajomego bo widzia³em ostatnio szczeciniak Ivara z Kruków i jak za taki miecz 200z³ to niewiele.
Pozdra
PS.
Pozdrowienia z Kalisza dla Watahy i ca³ej ekipy z Poznania.
Mam nadzieje ¿e zobaczymy siê na Jarmarku.
co do Jarmarku to my¶lê, ¿e siezobaczymy, nawet jak nie bêdziemy siê mogli dotkn±c to siê zobaczymy, Banan o to zadba zapewniam
Skoro jeste¶my przy temacie czeskich producentów- czy kto¶ z was ma jakiekolwiek do¶wiadczenia z tymi produktami ?
http://www.lutel.cz/index2e.htm Bêdê szczerze zobowi±zany za informacjê.
co do Hurdalków to w naszym bractwie dostali¶my seriê 10-u mieczy.jeden od razu by³ krzywy, 2 siê z³ama³y, 1 zacz±³ siê kruszyæ, 2 maj± zgiête jelce(po walkach) i jeden ma zgiêt± g³owniê. zobaczymy co siê jeszcze z nimi stanie...
Co s±dzicie o mieczach pana Maciejki (
http://www.miecze.pl). S³ysza³em tu i tam, ¿e zna siê na robocie i jego broñ zadowala wielu. "Wytrzyma³y, lekki, fajnie sie macha".
Mieli¶cie go kiedy¶ w rêce (lub na g³owie
)?
Wizualnie to cepaliada okropeczna ..ale moze to tylko pozory ??(choc smiem watpic)
Kolejna opoinia na temat wyrobow Hurdalka. Mam taki dziwny zwyczaj, ¿e jak miecz ma gwarancjê to przed uplywem terminu staram sie wytestowaæ miecz na wszystkim co akurat maja koledzy. Mam miecz typu "bastard" tak o nich mowi wytworca
1) D±bal - Hurdalek nieco siê zbi³. ale zauwa¿yæ mozna tylko z b. bliska
2) Alladyn - produkcja wielce udana - pozostawi³ ju¿ ¶lady zauwa¿alne, lecz nic wielkiego
3) Stary Zul - miecz pó³torarêczny. No i tu mam najwieksze problemy, bo szczerba jest najwiêksza, lecz nie zbi³a nawet tzw sfazowania na ostrzu.
4) vs Hurdalek - miecze pieknie siê zbi³y na krawêdzi.
5) vs Lankword ( nie wiem czy tak to sie pisze [ chodzi o jednego z angielskich wytwórcow ]) zarówno na jednym, jak i na drugim nie zauwa¿ylem wiêkszych zmian, no moze poza miejscowymi zmianami kolorow ( co¶ przy tej sile musialo sie wydzieliæ)
Najgorzej wygl±da jelec po tym, jak zbijalem ostrza, bo niektore "szczerby maj± ok o,7 mm wg³êbienie
Ja tez chce kupic nowego miecza. Ostatnio wszyscy choruja na szable od Mesieu Binnsa. Ja kupilem od niego ten drugoligowy mieczyk z miekkszej stali, ale daje rade i jestem z niego zadowolony bo jest dlugi. Mam teraz ochotke wspomoc rodzimych kowali i potrzebuje namiaru na tego Odala i kogo tam jeszcze, Poradzcie od kogo brac!! Ma byc bardzo lekki . Lellum Pollelum.
W³a¶nie Gere - powiedz co¶ wiêcej o walorach bojowych miêkkich Binnsów bo chyba ich cena jest duuu¿o ni¿sza od tych z EN45.
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
no tak ale z tego co wiem to Bins robi swoje miecze jeszcze mniej historycznie ni¿ te przykrêcane klingi..........
Jak ju¿ byc historycznym to na ca³ego
miecze wy³±cznie kute
Moj mieczyk kupilem od Phila na Ryni prawie rok temu, wzerki delikatne sie robia, narazie nie marudze.Da³em za niego 800z³. Co 3 miechy klepne go pare razy i przejade pilnikiem. Narazie staram sie go zajezdzic i mecze na kazdym treningu. Wydaje mi sie ze dopiero po nadchodzacej kampanii bede mogl powiedziec czy jest z nim dobrze czy nie. Ogolnie jest dobrze wywa¿ony d³ugi i dobrze ¶miga. Na pocz±tku bola³o ¿e siê szczerbi troszku, ale ju¿ nie marudze. Teraz poluje na co¶ krótszego i lekkiego. Narazie mam s³ynnego fruwaka od ¦wiêtego (toporek). Pozdrawiam i dozobaczyska .
Je¶li chodzi o Pana Maciejkê to polecam tylko miecze w/g w³asnego projektu - tego ze strony o nazwie "wikiñski" zupe³nie odradzam, ma go mój kolega i jak dla mnie to zabawka - szczerbi siê okrutnie i sam wygl±d pozostawia do ¿yczenia (nie chodzi mi o zdobienia, bo te s± super ale o wygl±d ca³o¶ci) - zbrocze niewyra¼ne, kszta³t jak szpady, za to wywa¿enie super - w sumie nie dziwne przy takim kszta³cie g³owni
Wielu moich znajomych ma od niego miecze w/g w³asnego projektu - koniecznie podawajcie orientacyjn± wagê...
Reszta jest super - widzia³em jego warsztat - to fabryka a nie warsztat - facet ma naprawdê mo¿liwo¶æi i nie robi tego przy stoliku komputerowym
Gdyby jeszcze tylko stal by³a lepsza...
A ja i tak polecam ODALA!!!
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Miecze z ARMA Bytom zamówi³em w listopadzie pó³toraka polerowanego z dwoma zbroczami i z grawerk± firmow± do walki. zaznaczy³em ze walcze raczej ostro poda³em w li¶cie i¿ wczesniej walczy³em alladinami. Miecz dosta³em jako¶ pod koniec lutego by³ i jest !!! swietny wywazenie miodek walka nim to przyjemno¶æ wiêc nie d³ugo my¶l±æ postanowi³em wymienic jedynkê D±balowsk± roczna na ich jedynkê podobn± do póltoraka na zasadzie bli¼niaczego miecza. Tyle ¿e z jedynm zbrocze, Niestety tym razem firma Arma da³a pokaz ju¿ swoich umiejetno¶ci miecz siê nie z³ama³ g³owica nie odpad³a ale by³ ¼le wywazony. niewiele my¶l±c dostarczy³em na imprezie ó miecz z reklamacj±. Po oko³o 2 ytygodniach jak na ARMa bardzo szybko dosta³em miecz z którego jestem zadowolony.
Natomiast za³wazy³em co¶ specyficznego w sytuacji gdy kolega z jednej z grup warszawskich zachwycony moimi mieczami zamówi³ wieksz± partiê ehh by³o poprostu tak ¿e nawet jeden miecz nie spe³nia³ wymogów. A jak pisali przedmówcy i kolega przes³a³ rys techniczny wywazenie oraz wagê
nio on swoje a oni swoje. teraz zastanwia siê ju¿ chyba nad 5 reklamacja co jakby nie bylo jest jak±¶ pora¿k±. I tak siê zastanawiam jaki rzeczona firma ma cel rozsy³ania po ludziach z³omów. co albo maj± 1,5 cm szeroko¶ci sztychówki albo wa¿± ko³o 2,5 kg. polecam rozwazyæ zakupy w tej firmie mo¿esz mieæ fart i dostaæ tanio i ¶wetny miecz a mo¿esz dostaæ totalny syff a za oba bedziesz musia³ zap³aciæ. szczególnie jesli chodzi o jedynki gdy¿ je w³a¶nie firma robi hmm do¶æ specyficznie.
Czy Odal ma swoj± strone internetow±?
A ja mam inny pytanie: kto wykonuje wczesne tasaki ?
I czy wogóle posiadacie jakie¶ ilustracje tasaków wczesnych ?? bo to co znalaz³em w Biblji Maciejowskiego to za przeproszeniem jest podobne do broni orków z w³adcy pier¶cieni.
Z góry dziêki za odpowied¼
tez bym byl ciekawy apropo tasakow .......
Mi te¿ chodzi to po g³owie, tylko nie mam wzorów tych zabawek z prze³omu XII/XIIIw -pono¿ by³y u¿ywane.
Znalazem takiego oto producenta mieczy:
http://slusarstwometaloplastyka.com/miecze.html
Mail z odpowiedzi± na moje pytania pdpisany by³ Przemys³aw Burko.
Zna kto¶ te osobê, firmê lub produkty -o miecze chodzi, nie ¶wieczniki?
Miecz jednorêczny w stylu XII ceni± na 600z³, u¿ywaja stali hs45, ponoæ ¶rodek miecza jest mniej twardy ni¿ ostrze, a waga takiego cuda to 1,2kg! Szok... Powiem wam, ¿e zastanawiam sie nad zakupem ich miecza, ale czy warto?
Mam nastêpujace pytanie: Czy kto¶ z frehowiczów spotka³ siê mo¿e z mieczami od Paula Chena i ma w tym temacie jak±¶ wyrobiona opiniê któr± moze sie podzieliæ. Pozdrawiam
Hmm
Chyba wszystkich dorwa³a chêæ kupna nowego miecza!!!!
Bo i ja mam taka ochote!!!
Sigurd wiem ze nie lubisz polskich platnerzy ale mozesz mi jakiegos polecic????!!!!
PROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://jagmniecha.terramail.pl/ - czy kto¶ móg³by powiedzieæ co¶ o dzie³ach tych panów?? Chodzi mi tu zarówno o wygl±d jak i jako¶æ mieczy.
wiesz moj znajony ma miecz od nich i nie jest zadowolony!!
Juz po kilku walkach musial go odeslac do naprawy!!
Witam wszystkich
Nazgul te miecze ze strony która poda³e¶ to jaki¶ kicz. Proponujê aby ten cz³owiek przejrza³ najpierw typologiê "miecza wikiñskiego" Petersena a dopiero pó¼niej bra³ sie za robienie.
Ja posiadam miecz od
http://viking.org.pl/vs/ jestem zadowolony w 100% go¶æ daje roczn± gwarancjê ( Panie Maciejko móg³by pan to samo wprowadziæ na swoje wyroby!) i drewnian± pochwê. Miecz mam ju¿ ponad rok i z czystym sumieniem mogê poleciæ go ka¿demu. [/quote]
A jaka jest cena ?? tego miecza??
wiem!!!!!
on moze i robi dobre rzeczy ale trza na nie trafic!!
Fajny ten miecz ,ale Pan czy Pani na e-maile nie odpowiada.
Gdyby by³ na jakies imprezie to bym z nim o to cacko pohandlowa³.
Widzê, ¿e wszyscy zachwalaj± miecze z www.paul-binns-swords.co.uk/ wiem ze to nie w temacie.... ale czy topory s± równie dobre ?
Co do Pana Maciejki no to on sie dosc opoznia z odp na meile!!
Od Pana Maciejki najlepiej kupiæ miecz na turnieju, a jest prawie na wszystkich. Podobno du¿o mia³ na Wolinie. Jego wyroby s± bardzo dobre i ca³y czas siê poprawiaj±. Widzia³em jeden egzemplarz z najnowszej serii i muszê stwierdziæ, ¿e naprawde niewiele mu brakuje do Binsów. Szeroka g³ownia, lekki (dok³adnej wagi nie znam). Tylko jest jedna wada, dro¿ej±
. Nowa seria kosztuje 350zl. Je¶li siê chce to nie ma zdobieñ.
Dziwne bo na stronce jest jeszcze 320 za wikinga !!
Ja tez juz mialem doczynienia z jego mieczem wi mam jak najlepsze zdanie o nim
http://www.repliki.teraz.tutaj.pl/mie.htm
A to taka ciekawostka, strona jakich wiele ale ich wyroby szczególnie przypad³y mi do gustu miêdzy innymi ze wzglêdu na cenê.
Hmmmm
Wiesz co ta broñ to jest mo¿e i fajna ale na ¶cianê do powieszenia. Walka mieczem który wa¿y 2,5 kg to jest smiech na sali. Nie zd±¿ysz go podnie¶æ a dostaniesz 2 strza³y od przeciwnika. Widzia³em produkty tej firmy w Hiszpanii i t± bron± nie mo¿na walczyæ!! Lepiej od³ó¿ pieni±dze i kup co¶ wartego zakupu a nie ch³am fantasy i mrokokoko.
CYTAT(Sigurd Heftige)
Wiesz co ta broñ to jest mo¿e i fajna ale na ¶cianê do powieszenia.
My¶la³em, ¿e to oczywiscte
lubiê ró¿ne durnostojki
Hmm Wiecie co na www.goods.pl maja fajne ale DROGIE rzeczy!!!!!!
Hmm no to skad wziasc tani miecz wikinski??
CYTAT(Thorbjorn)
Hmm Wiecie co na www.goods.pl maja fajne ale DROGIE rzeczy!!!!!!
Hmm no to skad wziasc tani miecz wikinski?? :-? :-?
Tylko 2 miecze wikiñskie tam ale jakie ceny
i nie s±dze ,¿e za t± cenê to dobry produkt
Tam wszystko jest drogie.
Lepiej kupiæ wikiñski gdzie¶ indziej.
Nie mam narazie ¿adnego miecza ,ale ten na www.goods.pl
nie jest za lekki jak na wikingowskiego , inne wa¿± 1 - 1.2 kg
Ma swoje plusy :
Jest ca³kiem ³adny ,i ma pochwe. Kiedy¶ by³ w promocji i kosztowa³ 360 z³
Ale lepiej jest kupiæ od jakiego¶ polskiego miecznika
Np. od pana Maciejki.
Ale przymierzam siê na kupno z
http://viking.org.pl/vs/
Jak ju¿ kupowaæ miecz to lepiej porz±dny.
Pozdrawiam
Pan Maciejko miecze pierwsza klasa, móg³by tylko sprzedawaæ jeszcze pochwy bo posiadanie miecza bez pochwy utrudnia ¿ycie...
No zgadzam sie !!!!
Np. cos takiego jak ma Valhalla Sword!! miecz co prawda za 400 lub 450 zl!! no ale pochwa gratis!!
powiem tyle!!! odradzam wal-ha³a swords dwoch moich dobrych znajomych kupi³o te miecze. Jako , ¿e lubi± nimi grubo machac rozpi¼dzi³y siê, przy g³owicy...
STANOWCZO ODRADZAM KUPNO MIECZY Z VALHALLA SWORDS! Sam kupi³em jeden na zesz³orocznym Wolinie, niestety nie by³o mi dane d³ugo nacieszyæ siê nim. Po paru zaledwie treningach odpad³a g³owica. Okaza³o siê, i¿ jest ona za ciê¿ka w porównaniu do wagi miecza oraz szeroko¶ci i grubo¶ci trzpienia, na który by³a nabijania. Zadzwoni³em do producenta w celu reklamacji, ale okaza³o siê, i¿ ta usterka nie kwalifikuje miecza do wymiany - na Wolinie wszystkim kupuj±cym mówiono co innego. Mój rozmówca, wiedz±c dobrze o mankamentach swoich wyrobów (sic.!), poinformowa³ mnie, i¿ mo¿e miecz trochê skróciæ i zamocowaæ (zespawaæ!) g³owicê. I na tym skoñczy³a siê moja "przygoda" z wyrobami z Valhalla Swords.
Hilsen
Zanim kupi³em miecz z Valhalla na Wolinie w 2003 roku to wziê³em znajomego poprosi³em by przyp...... swoim Binnsem silnie w mieczyk. Nastêpnie zobaczyli¶my jakie zrobi³ w¿ery na g³owni. Tak przetestowa³em 3 miecze i wybra³em jeden. Do tej pory sprawuje siê dobrze, nawet z³ama³ kilka mieczy od Maciejki. Nie wiem mo¿e uda³o mi siê trafiæ na dobrze zrobiony. Jedyny mankament tych mieczy to ¿e g³owica nie jest zbyt poprawnie umocowana, moja lekko sie rusza³a. Wiêc musia³em j± zdemontowaæ i osadziæ po swojemu. Narazie jako¶ siê trzyma choæ staram siê go zajechaæ. Tak na marginesie to marzê o tym aby wkoñcu polscy rzemie¶lnicy zachowywali siê ok w stosunku do kupuj±cych ich wyroby i nie traktowali jak frajerów którym trzeba za wszelk± cenê wcisn±æ byleco.
http://www.studiomanufaktura.com/
W ofercie wikiñskich mieczy nie ma, ale dzwoni³em tam oreientowaæ siê. Powiedziano mi ¿e mog± zrobiæ ka¿dy miecz. Za wikinga liczyli oko³o 500 z³ (orientacyjnie i w zale¿no¶ci od wykoñczenia). - tyle ¿e to by³o w zesz³ym roku.
Bro³ mo¿e kto¶ od niech jak±¶ broñ ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.