I bardzo dobrze, ¿e nie mo¿esz. Tani miecz nie ma sensu, na prawdê.
Poczekaj, uzbieraj wiêcej i kup co¶ po¿±dnego co Ci pos³u¿y d³u¿ej
ni¿ jeden sezon. Tani miecz to drogi miecz - za rok musisz kupiæ nowy
Polecam Czeskich producentów, w tej kolejno¶ci :
Pawel Lobko
www.swordcutler.com
Vincenc Drapal (kram na Bagricie)
Vaclav Hurdalek - kontaktuj siê z kim¶ z Chor±gwi Ziemi Górno¶l±skiej
Dziekuje ale prosze o wiecej opini.
a tanimiecz to chodzi mi o to by by³ w przystêpnej cenie a dobry
Ma³o siê przyk³adasz... Ale powiedz moze nam ile to jest "tanio". Tak za 200z³ mo¿na kupiæ na allegro mieczory z resorów. Producenci bior± oko³o 350z³ za otkówki, albo nawet gotowe, oprawione miecze z konkretniejszej stali. Potem to ju¿ praca kowalska i w zale¿nosci od jako¶ci cena idzie w góre. Jaki by¶ chcia³ mieczyk? Taki do nawalania, szermierki... i jak± y¶ chcia³ wage. Ostatnio gada³em z kolesiem, kótry robi miecze z niewiadomo czego. Waga jedynki u niego to oko³o 2kg!!! Dup i le¿e...Pó³toraki mu wa¿± 2-3kg. No a ceni je na 200z³ za jedynke.
tanio to tak 200z³ 320z³ a chodzi mi o jedynke.
jeszcze sie na tym nie znam ale o takiej ¶redniej wadze.
wiêc dorad¼cie mi plizz jak±¶ stronke gdzie to bêdzie
powiedzcie czy miecze firmy Edwarda Marciniaka i Sylwestra Pêkuli ¶± dobre i czy taka cena jest dobra chodzi mi o jedynki.
A jak z cenami u wspomnianych producentów czeskich? Tak orientacyjnie.
A mo¿e jest i w naszym kraiku kto¶ kto robi dobre i rozs±dne wagowo miecze?
Tanie miecze s± beznajdziejne, brzydkie, ¼le wywa¿one, ciê¿kie i zazwyczaj robione z resoru od ¿uka, albo szyny kolejowej. Mój znajomy taki ma i ani to nie jest historyczne (chyba, ¿e 20 wiek przed Chrystusem z okolic mezopotamii).
to od jakiej ceny zaczynajom siê dobre??
u tych kolesi jest za 350z³ zobaczcie ich stronke oto adres www.jagmnicha.terramail.pl
a tego czeskiego to nie czje po czesku a po angielsku nie dzia³a
Paul Shwarzhelm von Klett
Ja polecam ,miecze imæ Vaclava Hurdalka - cena za jedynkê to 2100 koron czeskich. Osobiscie u¿ywam tylko jego broni i sprawdza siê doskonale - ostrze ma trochê specyficzn± pracê ale da sie do tego szybko przyzwycaiæ - a mója jedynka wa¿y oko³o 1 kilograma
a wyczyniam ni± cudeñka
Polecam!
Pozdraviam
Hurdalek ...
Szkoda tylko, ¿e niehistoryczne wzorce...
Ja polecam Grzegorza Surdela (fechtunek.monarchia.pl) i Koniñskich - ceny umiarkowane, jako¶æ bardzo dobra !
Pozdrawiam
Kuba
Paul Shwarzhelm von Klett
Wzory niehistoryczne - æó¿, nie wiem jak± jego broñ miales w rekach, aczkolwiek moj± sprawdzalem pod katem historyczno¶ci wedlug klasyfikacji Oakenshotta - chyba tak to sie pisze - juz nie pamietam kóry to tym ale sprawdze i odpisze jaknajszybciej. No i calkiem historyczny byl.
Pozdraviam!
Pro¶ba:
Nie tytu³ujcie tematu "Pytanie", bo to nic nie mówi. Najlepiej jest dodaæ o co sie pyta :-)
alej nie wiem czy ten sprzedawca jest dory. z tego c narazie wiem to jest suuper
jego jedynki wa¿± 1,4 - 1,6 i s± ³adnie wykonane i historyczne. dostajesz rok gwarancii.
mówi ¿e nikt jescze nie reklamowa³ znaczy ¿e sie nie psó³y odwie¼cie stronke.
Ma mo¿e kto¶ miecze jego produkcii??
A jak jest z wytrzyma³o¶ci± hurdalków. Czy da siê tym te¿ parowaæ, czy lepiej oszczêadzæ?
Jak jest z zakupem? Czas realizacji itp...
http://www.platnerstwo.prv.pl/ to adrs jego stronki powiedzcie czy jego miecze s± dobre a mo¿e kto¶ m a jego miecz??
mam jeszcze jedno pytanie ile mniej wiêcej kosztuje derut ¿elazny ocynowany zwiniêty w sprêrzyne o grubo¶ci 1,81mm powiedzcie ile mo¿e to kosztowaæ
u nas w Chor±gwii hurdalków jest 4 sztuki, nie oszczêdzamy ich od pó³ roku i na razie 2 wygl±daj± na trochê u¿ywane, a 2 praktycznie '0' (!!!!) ¶ladów zu¿ycia
a byli¶my te¿ w tym czasi na chyba 5 turniejach, bynajmniej nie jako publika
pozdrawiam
A powiedzta ile za nie dali¶cie i jak je pozyskali¶cie, chodzi mi o kontakt z panem Hurdalkiem. Czeskiego w koñcu nie znam:).
Miecze sprowadza Marcin Wisthal
wis@michal.eu.org
a co do samych mieczy poogladaæ mo¿na na stronie Chor±gwi
http://www.chzg.silesia.prv.pl
A strona pana Hurdáleka jest tutaj
http://www.abbaca.cz/grp/hurdalek/index1.htm
Zapraszam do z³o¿enia zamówienia na broñ w naszej ku¼ni, solidne wykoananie, trwa³o¶æ i przystêpna cena.
Nasze miecze ciesz± siê dobr± opini± w¶ród rycerstwa.
Wiêcej na naszej stronie www.platnerstwo.prv.pl
Pozdrawiam
Ja równiez polecam miecze Pana Maciejko. Obecnie wykonuje miecze z nowej stali, które s± jeszcze l¿ejsze i bardziej wytrzyma³e. Prawdziwy crashtest wykaza³ tylko ma³e rysy a nie zeêby jak to by³o ze starymi mieczami. Cena to 320z³ za now± stal. 275 za star±. ja polecam mieczyki z nowej stali bawi³em sie czym¶ takim i jestem zachwycony to jak 1,2 anglik...a co bedzie za rok czy dwa (ponoc ma byc angielska stal)
Ja kupi³em miecz pó³torarêczny u Aladyna i jak na razie nie narzekam. Mam go do¶æ krótko. Nie wa¿y ma³o, ale jest za to dobrze wywa¿ony. By³ oczywi¶cie ca³y czarny po hartowaniu i nie mia³ rêkoje¶ci. Musia³em go wypolerowaæ i dorobiæ rêkoje¶æ. Absolutnie nie zgadzam siê z faktem, ¿e Aladyn nie dba o klienta. Bêd±c u niego, prawie godzinê opowiada³ mi o w³a¶ciwym u¿ytkowaniu miecza, o jego polerowaniu, dorabianiu rêkoje¶ci i wielu innych rzeczach, o ktore go pyta³em. To moim zdaniem uprzejmy i mi³y cz³owiek. Przynajmniej by³ taki dla mnie. Co do jego wyrobów, to sprawa jest oczywista, ¿e je¶li z³o¿ymy u niego specjalne zamówienie i zap³acimy odpowiednio wiêcej, to nasza broñ bêdzie odpowiednio lepsza. Wiadomo, ¿e cena decyduje o jakosci.
... jak gada³ z tob± przez godzinê o mieczu to przez ten czas móg³by ci go zrobiæ do porz±dku - to jest oszlifowaæ i wprawiæ rêkoje¶æ...
slawa !
mowisz o mieczu Ragnara z bedzina ? ciekawe jak jego oko po spotkaniu z hendowa wlocznia !
to byl dopiero crashtest. sam sie ciesze, ze nie wykolono mi oka w sobote wieczorem (wiesz do kogo pije ;)) !
slawa
nowy Maciejko zabija !
Hmm.. a gdby pan Maciejko robi³ stalowe tarcze w stylu perskim lub renesansowym?
To co ma na stronie to typowe grzmoty mroczniackie.
Nie widzia³em ani jednego miecza z o¶ci±.
Zdarzaj± siê pó¼ne oprawy, ale klingi s± tylko w miarê wczesne. Na typowy XVw nie ma prawie nic. Podobnie jak na wcze¶niejsze nic XIIw.
Chyba szkoda, bo z radosci± wita sie ka¿dego dobrze zapowiadaj±cego siê producenta.
A¿ mi³o momentami popatrzeæ. Ciekawe jak sie sprawdzaj± w machaniu. Kto¶ z Warszawy, Wroc³awia, POznania albo okolic £odzi ma te produkty?
co to jest osc ?
poza tym ponoc przychylnie jest nastawiony na zindywidualizowane zamowienia, wiec chyba nic straconego
podczas naszego spotkania miecz od maciejki ogladalo kilka osob zakladam znajacych sie na broni i ich pochwalom nie bylo konca. lekki, wytrzymaly, ladnie wykonczony, przystepna cena - czego chciec wiecej !?
ILM
CYTAT(Ilm)
lekki, wytrzymaly, ladnie wykonczony, przystepna cena - czego chciec wiecej !?
No... dwóch rzeczy:
1. ¯eby to by³a prawda
2. ¯eby to trwa³o
O¶æ to co¶ wrêcz przeciwnego do zbrocza.
Co do zdjec nowych produktow, to Maciejko jeszcze ich nie ma, wiec stronka nadal ma tylko stare foty i stare opisy. Miecz "nowy" od Maciejki, ten wikinski o ktorym mowa, rzeczywiscie bardzo ladny i wytrzymaly, zadnych wzerow, po dwoch dniach walki na Ustroniu jedynie drobne rysy, mozna bylo reka przeleciec, nie dalo sie wyczuc prawie nic. Jelec i glowica ladne mosiezne, dobre wykoczenie, jedynie drobny blad przy polerce w miejscu styku dwoch czesci glowicy (nie laczyly sie dokladnie, bylo widac malutka przerwe miedzy obiema czesciami po jednej ze stron), ale to tylko jeden malutki blad. Cudowne wywazenie i waga, naprawde jak piorko, piekne uczucie, w porownianiu z Aladinem cudo. Nie bede ryzykowal jesli powiem, ze waga oscylowala ponizej 1,5 kg. Moze tak na oko wedlug mnie 1,2 - 1,3 kg. Byl jeden miecz od chlopaka z Raciborza, waga rowno 1,6 kg, w porownaniu z tym od Maciejki, ciezki i niewywazony jak kawalek szyny kolejowej. Miecz jak na swoja cene rewelacyjny. Oby tak nadal bylo, jak tylko bede mial pieniazki, zamawiam u Niego wlasnie, szczegolnie ze mam w miare blisko, wiec bedzie mozna osobiscie troche potruc odnosnie szczegolow.
CYTAT(Jalk Thornsson)
[...] Nie chce mi sie natomiast wierzyc w Alladyny wazace mniej niz 1.5 kg... [...]
Mi te¿ siê niechce wierzyæ w to! Mój wa¿y 3-4 kg
, a na dodatek jest nienajlepiej wywa¿ony
. Wyobra¼cie to sobie!
No ¿eby taki miecz wywa¿yæ to g³owica musia³a by wa¿yæ z 500g
mam jedynke od Aladyna chyba juz z 5 lat
wazy jakies 1,5 kilo ale byla robiona na zamowienie
W odleg³ych, mrocznych czasach gdy j± zamawia³em byl to ca³kiem lekki miecz
Buziaki
W ca³ej mojej historii przez moje rêce przesz³o z na¶cie mieczy Aladyna. Od jedynek, przez pó³torki po dwa zweihender'y. Niektóre z tych mieczy ¿yj± dodzisiaj (maj±c po 5 lat), a niektóre ju¿ umar³y. Na nieszczê¶cie naszego Bractwa z zakupionych pod koniec marca 2003 roku 5 mieczy umar³a ostatnio pó³torka. Cudnej, naprawdê cudnej roboty. Takie fajne, leciutkie ¿±de³ko. Podobno miecze Aladyna powinny przetrzymaæ 10 uderzeeñ zza g³owy w twardy, niesprê¿ysty metal (konkretnie szyna kolejowa). Przynajmniej tak twierdzi Aladyn. Wierzcie mi, to stosunkowo niez³y wynik jak na dzisiejszy producentów. Ale czy polecam? Oceñcie jednak sami...
Pozdrawiam
Witam!
Wlasnie przymierzam sie do kupna "Wikinskiej" jedynki ale mam problem z wybraniem kowala. Czy ktos moglby polecic jakis pewnych kowali i jezeli to mozliwe od razu podac namiary. Jezeli chodzi o cene to 300 - 400 zl.
dzieki
Gniewko
Do³±czam siê do pro¶by - te¿ szukam dobrego miecza w normalnej cenie ,te¿ wikiñskiej jedynki, o jak najmniejszej wadze.
W tej cenie dobrego miecza o jak najmniejszej wadze nie kupicie.
S³ysza³em negatywne opinie, ale ja sobie bardzo ceniê ODALA z Poznania
Mam jego miecz - co prawda w³asnorêcznie przerobiony pode mnie, ale walczê nim od roku i jak na razie tylko szczerbi inny orê¿ a sam jest w dobrym stanie - niewielkie dra¶niêcia, podczas gdy po³ama³em ju¿ trzy inne miecze chwalone przez ró¿nych rymcerzy
Jak mu napiszesz co dok³adnie chcesz to zrobi Ci wszystko
Jak chcesz namiar na niego to pisz na priva, bo nie wiem czy Odal ¿yczy sobie publicznej reklamy - nie pyta³em, wiêc nie dajê na forum
Siggi - poznajê Twój miecz - zareklamuj je¶li jeste¶ zadowolony z niego, co Ci szkodzi
Argail, ten stary, zu¿yty miecz po¿yczy³em tylko do zdjêcia, juz mam mieczyk Paula Binnsa i w ¿yciu nie zamieni³bym go na polskie miecze. Z ca³ym szacunkiem do Odala bo uzywali¶my jego mieczy d³ugo - kto jednak raz zawalczy Binnsem ju¿ nie bêdzie móg³ spaæ spokojnie :-)
a rzuæ cenê Twego cacka - bo s³ysza³em wiele o tych mieczach, ale nigdy ceny...
Dla uproszczenia podaj cenê np 100*10 do potêgi czrartej, ¿eby mi siê zera nie pogubi³y
Na stronie Binnsa ceny za gotowe miecze wynosz± ( o zgrozo ) 200 funtów, czyli ok. 1300 z³. Mo¿na jednak zamówiæ same klingi i oprawiæw Polsce. Mnie wszystko kosztowa³o w sumie 650 z³ i warto by³o czekaæ.
hmmm, a czy na Wolinie bêdê móg³ choæ pomacaæ Twój orê¿ - bo cena 650 z³ a¿ tak mnie nie przera¿a, a skoro ludzie tak chwal± te miecze to mo¿e warto zainwestowaæ w co¶ lepszego...
Nie wiem, czy bêdê na Wolinie ale jakby co, macanie wchodzi w grê :-)
Miecza Sigurd, ja o mieczu mówi³em
Jak to nie bêdzie Cie na Wolinie???
A co z obiecanym miodkiem - czy¿by¶ ju¿ zapomnia³ - sam siê zdeklarowa³e¶
No tak, pamiêtam, najwy¿ej w innym miejscu i czasie ³ykniemy :-)
chlip... snurf... a mai³o byæ tak piêknie - mia³y byæ brawa, wywiady mia³y byæ...
no có¿ 600-650 z³ t akurat tyle ile planowalismy z me¿em wydac na miecz.
Te¿ my¶leli¶my o samej klindze. Oprawa to nie problem bo akurat mój m±¿ jest w stanie porz±dnie siê tym zaj±æ i jeszcze bêdzie mia³ przy tym du¿o zabawy.
My¶leli¶my o mieczu z Czech podobno robi± tam niez³e i w ca³kiem rozs±dnej cenie.
Na razie jednak dopada nas proza ¿ycia : mamy siedmiomiesiêcznego syna ,którego utrzymanie nas rujnuje
i ciê¿ko cokolwiek od³o¿yæ. Nie trace nadzieji i mo¿e jednak do wiosny siê uda. A na razie jakby kto zna³ co dobrego w temacie i móg³ poleciæ to z góry dziekujê
Verdandi, ja mam siedmiomiesiêczna córkê, której utrzymanie te¿ du¿o kosztuje, dlatego jestem szczê¶liwy, ¿e uda³o mi siê wcze¶niej zakupiæ anglika :-). Z Binnsem mo¿na siê dogadaæ, same klingi sprzedaje po 70 funtów, najlepiej zamawiaæ wiêcej rzeczy bo koszt przesy³ki jest mniejszy.
Odradzam kupno czeskich mieczy !! Te, które mia³em okazjê widzieæ ( od ró¿nych producentów ) wygl±da³y jak wyciête sztabki z cieniuteñkim zbroczem, inne mia³y przykrêcana g³owicê - gdzie¶zresztajest na Freha obszerna dyskusja o czeskich mieczach. Lepiej juz zamówiæ miecz u Odala albo poczekaæ, odk³adaæ i ¶niæ o Binnsie
Sigurd:
A masz mo¿e jaki¶ namiar na Binnsa? bo ja jestem zielona w tym temacie. Jakby¶ poda³ by³abym bardzo wdziêczna
mo¿e ma jak±¶ stronê po której warto siê rozejrzeæ?
Oto adres strony:
http://www.paul-binns-swords.co.uk/ i jego mail: alison@potamus.fsnet.co.uk - nie wiem, czy aktualny bo dawno nie pisa³em. Ostatnio trochê ludzi z Polski zamawia³o bad¼ zamawia u niego klingi wiêc Binns jest otwarty na handel z nami.
Wiwlkie dziêki
jeszcze tylko ma³a wygrana w totka i jadê na Rynie
a powa¿nie mam nadziejê ¿e jaka¶ kasa na sprzêt siê znajdzie a jak nie teraz to wkoñcu uzbieram
A nam w bractwie bardzo podobaj± siê miecze pana Surdla
Wczoraj odebrali¶my now± dostawê (mamy ju¿ kilka kling tego pana)
I taki przyk³ad - miecz "wikiñski" - waga 1 kg, polerka, kuty, g³owica zakuwana, skórzana rêkoje¶æ - cena 300 z³otych
Miecze s± idealnie hartowane (on sam tego nie robi tylko zleca jakiej¶ firmie która zajmuje tylko tym) Dodatkowo indywidualnie mo¿na sobie dogadaæ i wagê i wywa¿enie - tutaj dopasowywuje siê do odbiorcy.
Jak ju¿ mówi³em mamy kilka mieczy od niego (w tym saxy) i s± doskona³e, wczesniej mieli¶my (i mamy nadal) i "alladyny", i ró¿ne "czechy" i produkcje innych rzemi¶lników lepszych i gorszych
) Sam siê przymierzam ¿eby zamieniæ swojego "czecha" na jego wyrób.
Na priva podam na niego namiary
Pozdrawiam
no dobra a jaki¶ kontakt? bo 300 z³ to ca³kiem niez³a suma
bardzo mi siê podoba natomiast waga: 1kg jeszcze bardziej
By³abym wdziêczna za wiêcej danych
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.