Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepna] Wspó³czesne miecze - producenci i po¶rednicy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Jarek
Pilnie potrzebujê telefonu do Jacka D±bala - cz kto¶ mo¿e pomóc?
Imbram
Dysponuje jedynie e-mailem do Jacka D±bala miecze@o2.pl Moge wys³aæ e-mailem katalog jego wyrobów je¶li komu¶ jest potrzebny.
Tass
CYTAT(Imbram)
Dysponuje jedynie e-mailem do Jacka D±bala miecze@o2.pl Moge wys³aæ e-mailem katalog jego wyrobów je¶li komu¶ jest potrzebny.

To ja bylbym wdzieczny za katalog.
Sigurd
Ja równie¿ proszê o katalog, bêdê wdziêczny !
Vudu
Ja tak¿e bym poprosi³. Z góry dziêkuje.
Jan Gradoñ
Witam!

Napiszcie na adres miecze@o2.pl to prze¶lê Wam cennik ze zdjêciami.

swinka.gif
Tass
A czy ktos mogby sie wypowiedziec na temat wytrzymalosci, trwalosci mieczy pana Jacka D±bala.

Za wszelkie info z gory dziekuje
-=WuNTeK=-
To ja doklejê ciekawy link
http://www.bodex.pl/
Kakofoniks
Oj, przypomnialem sobie ¿e mia³em Ci Wojtku podziêkowaæ za ten artykulik. Doskona³a ¶ci±ga dla ka¿dego pocz±tkuj±cego kowala (takiego jak ja). Takiej wiedzy mi w³a¶nie brakowa³o.

yes.gif

to siê nazywa "rzeczowa odpowied¼"! yes.gif blinkie.gif
Maæko
Witam
Je¶li chodzi o stal do produkcji broni to polecam stal samohartuj±c± HGS. Wypróbowa³em j± osobi¶cie, przy stygniêciu mo¿na odpu¶ciæ stal w oleju albo dla osi±gniêcia wiêkszej twardo¶ci w wodzie.
Robert £aziñski
CYTAT
przy stygniêciu mo¿na odpu¶ciæ stal w oleju albo dla osi±gniêcia wiêkszej twardo¶ci w wod

a to dopiero ciekawostka, odpuszczanie w celu osiagniêcia wiêkszej twardo¶ci i to w oleju albo wodzie - koncepcja tak ¶mia³a, ¿e a¿ mnie powali³a.
Smok Migu¶
Chcialbym kupic sobie porzadna jedynke, taka do 1,4 kg i prawde mowiac nie wiem co mozna w Polsce kupic, zeby sie nie szczerbilo, lamalo, gielo i pekalo. Bardzo prosze o powazne rady.
Szypu³
Nie mogê powiedzieæ ¿e polecam, bo nie mia³em tej broni w rêku i nie widzia³em jak siê zachowuje ale s±dz±c po tym co jest napisane na stronie, oferta wydaje sie kusz±ca.
http://www.fechtunek.monarchia.pl/zakupy/zakupy.html
Mogê tylko powiedzieæ ¿e dwie osoby z FREHy zachwala³y t± broñ
Pozdrawiam
Smok Migu¶
Dzieki Szypul za link, wyglada to ladnie, chociaz patrzac na zdjecia mam wrazenie, ze miecze to poprostu czechy, przynajmniej tak wygladaja. Ciekaw teraz jestem wrazen ich uzytkownikow.
Jakub z Bielska
nijak.
Bjorn
Czy s³yszeli¶cie mo¿e mo¶ci panowie o p³atnerzu z Warszawy
P. Ryszardzie Kusiu?
Je¿eli tak to czy jego broñ jest dobra???
Gdzie ma swoj± pracowniê?
Marcin Surdel
Czo³em!

Miecze z podanej przez Szypu³a strony to nie czechy, tylko rodzima, ¶l±ska produkcja - robi je mój kuzyn :-)
Przez gips nie da³em jeszcze rady "ostukaæ" przepiêknej schiavony, ale zrobiona jest niesamowicie - hurdalki i DJL'e ( te z g³ow± soko³a) mog± siê schowaæ, ¿aden z tych, które mia³em w rêce, nie dawa³ siê tak lekko prowadziæ przy zachowaniu skuteczno¶ci ciêcia. I nie by³a to robota "dla krewnego", tylko wziête z pó³ki gotowe ostrze :-)
I nie, nie dostajê nic za naganianie klientów, ani nie jestem zwi±zany z firm±.

Pozdrowienia
Smok Migu¶
Czy ktos nie zwiazany rodzinnie z firma ze Slaska, moze potwierdzic jakosc mieczy? a moze ktos w W-wie i okolicy ma taki miecz? Chetnie wyslucham opinii, bo oferta jest ciekawa.
KhaToo
co do tego z monarchi, to osobi¶cie siê na tych go¶ciach przejecha³em. Ale zamawiawiany przezemnie miecz robi³ jaki¶ kowal...zrypa³ sprawe i ponoæ zerwali z nim wspó³prqace. Kase mi oddali...wiêc jest ok pod wzgledem uczciwo¶ci.Mam andzieje, ¿e wiecej takich szopek jak zemn± nie odstwai±. Noi poleca³bym,jak ju¿, to braæ gotowy wyrób, a nie zamawiaæsmile.gif
Sorry producent i kuzyn...ale ja tylko prawde mówie..bez nazwisk.
Marcin Surdel
Czo³em!

Skoro to prawda, to niepotrzebnie przepraszasz icon_wink.gif - nie jestem ani producentem, ani swoim kuzynem, ani kowalem icon_wink.gif)

Zapodaj nazwisko kowala - bêdzie wiadomo, kogo unikaæ.

Pozdrowienia
Smok Migu¶
A jak sprawuja sie Czechy? Tez rozne rzeczy o nich slyszalem, w tej chwili jestem prawie zdecydowany na taki wlasnie miecz, ale chcialbym uslyszec opinie, czy rzeczywiscie sa tak dobre jak sie mowi, czy tak niedobre jak sie slyszy bigsmile2.gif
Aha, wspomnial ktos o ksiazce: Marian G³osek "Miecze ¶rodkowoeuropejskie z X-XVw." Wydawnictwa Geologiczne - Warszawa 1984
Co smieszne jestem geologiem z W-wy, a o podobnym wydawnictwie nie slyszalem smile.gif Nie mniej jednak chetnie bym sie ta pozycja zainteresowal, tylko skad ja wziac. W PIG-u jej nie ma angsad.gif
Wotawa
Ksi±¿ki nie dostaniesz nigdzie za czorta. Mam do niej dostêp tylko dziêki uprzejmo¶ci samego autora. Rzeczywi¶cie warto siê z tym zapoznaæ.
Zawisza
a ja j± mam - wygrzeba³em w Bibliotece
i nawet nie cieszy³a siê zbytnim zainteresowaniem
a szkoda bo faktycznie jest ciekawa
Gunnar
Ja tak¿e do³±czam do pro¶by Bjorna! Je¿eli kto¶ s³ysza³ o tym rzemieszlniku nich da znaæ!
Jarobor
witam

mia³em w rêku chyba dwa miecze tego pana, i rzeczywi¶cie s± dobre...
...w sam raz ¿eby powiesiæ nad komnkiem, bo nawet dosyc ³adne by³y

ale do walki siê nienadawa³y, przynajmniej te egzemplarze, które widzia³em
Gunnar
Witam!

Czy kto¶ mo¿e mi podaæ adresy nastêpuj±cych p³atnerzy z Warszawy:

1.Piotr Czeczotka,
2. Marcin Wegliñski,
3. Krzysztof Rzemek,
4. Podobno na Pu³awskiej w Warszawie jest jaki¶ sklep z broni± bia³±? Gdzie on dok³adnie jest???

Z góry dziêkujê za odp.
Skaras
Tentemat poruszy³em ju¿ na fbr ale nikt mi nie potrafi³ dobrze to wyt³umaczyæ.
Dlaczego miecze Aledina s± czarne jak smo³a? Normalnie miecze s± srebrno-szare. Mo¿e to by³y jakie¶ pó³produkty czy co¶?
Sylwester Tyra
To pewnie chodzi o to, ¿e jego m³otek, którym kuje (k³uje), ma "czarny" obuch i rozumisz... kiedy on nim tak uderza to sie metal odbarwia. Tarcze do szlifierki te¿ ma czarne i one te¿ barwi± metal! cool.gif

Pozdrawiam!
Marcin Pyszno
Alladin hartuje i odpuszcza g³ownie, u¿ywa do tego min. oleju.
Dlatego jego standardowy miecz wygl±da jak pogrzebacz - pozostaje na nim wasrtwa oleju po tych wszystkich zabiegach. Co¶ jakby oksyda.
Rzeczywi¶cie, to co otrzymujemy to pó³produkt - g³ownia powinna byæ odczyszczona,rêkoje¶æ oprawiona ... Alladin mo¿e wykonaæ to wszystko (szlifowanie g³owni + polerka, oprawa ) ale to kosztuje, a wiêkszo¶ci wielkich ryce¿uf wystarcza pogrzebacz...
tongue.gif
Szypu³
Heh a ja myslalem ze kazdy wie ze to co sprzedaje najczesciej Alladyn to odkowki a nie gotowe miecze, to jest tylko polprodukt a ie gotowa replika przeznaczona do walki.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Polerowanie tego czego¶ kosztuje. Kiedy¶ dowiadywa³em siê ile bêdzie kosztowa³o u niego obrobienie miecza, powiedzia³ - 150 z³otych crazy.gif .
Bjorn Einarson
S³ysza³em niedawno ¿e widziano u niego odkówki o masie 1,4-1,2 kg. Czy kto¶ wie co¶ wiêcej w tym temacie? No i ciekawi mnie jak to siê prze³o¿y na wytrzyma³o¶æ tych mieczy. jester.gif
Cezary
z przykroscia musze powiedziec ze tydzien temu przyszl 3 miecze od alladina i malo powiedziane ze to byly odkowki, widzialem robote wielu platnerzy ale TO... to bylo cos strasznego , ze czarne to piku¶ ale kiedy czlowiek ktorego uznaje sie za bardzo dobrego a jego produkty sa cenione w calej polsce wysyla cos co przypomina pogrzebacz albo jaki¶ odpad (nie symetryczny jelec, o zwichrowanej konstrukcji, bruzda wycieta tak paskudnie ze plakac mi sie zachcialo a na jej koncu rozerznieta bo komus tarcza z miecza zjechala, miecze mialy miec zrobiona rekojesc tears.gif to byly dwie listwy obwiniete na odwal sie drutem nierowno).
dalbym zdjecie ale nie mam cyfrowy a normalnym dlugo by zeszlo

powiedzcie co mam myslec bo kiedy je zobaczylem to szczena mi opadla do ziemi ALE NIE Z WRAZENIA - nie sadzilem ze ktos moze bazujac na swojej renomie taka cha³ture odstawiac a przeciez mamy inne , wczesniejsze jego wyroby i az trudno uwierzyc ze to ten sam czlowiek...
Piotr Paruch
Rzeczywi¶cie Alladin potrafi zrobiæ niez³± kichê. W historii naszego bractwa zdarzy³ siê miecz o skrêconej g³owni, inny mia³ "dwupasmowe" zbrocze - w pewnym miejscu zbrocze przeskakiwa³o z jednej krawêdzi g³owni na drug±, a jeszcze inny mia³ na p³azie wyra¼nie poprzeczne ¶lady po kszta³kach z m³ota mechanicznego. Przy odpowiednio wysokiej dop³acie (ponad 50%) potrafi siê przy³o¿yæ i porz±dnie wyszlifowaæ ca³o¶æ, takiego Alladyna ma w³a¶nie Marcin Pyszno, którego wypowied¼ mo¿na przeczytaæ powy¿ej. S±dzê jednak ¿e za takie pieni±dze mo¿na zastanowiæ siê powa¿nie nad zakupem czego¶ u innego producenta.
Bjorn Einarson
Kupi³em miecz (norman) od Alladyna. Kosztowa³ 500 z³. Piêknie wyszlifowany, oprawiony, wa¿y(³) 1400 gram przy d³ugo¶ci g³owni 88cm bigsmile2.gif . Piêknie sprê¿ysty, mo¿na by³o na pó³ z³o¿yæ i wróci³ do poprzedniego kszta³tu. Walczy³o siê piêknie, a po jakim¶ czasie zacz±³ pêkaæ wzd³u¿ zbrocza. Co siê okaza³o? Cytujê: "Mój uczeñ musia³ za bardzo zjechaæ na szlifierni. Gwarancja ju¿ minê³a? Trudno, co¶ wymy¶limy, bêdzie taniej, ale póki pêkniêcie nie idzie dalej to bym tego nie rusza³" Pêkniêcie idzie dalej i miecz straci³ na tym odcinku sprê¿ysto¶æ. Wisi na ¶cianie icon_cry.gif Na miejscu pana Aladina zastanowi³bym siê powa¿nie nad takim podej¶ciem do klienta, który w koñcu pójdzie po rozum do g³owy i zamówi sobie du¿o tañsz± sztabê np. z czech.
Gunnar
Mam pytanie do frehowiczów! Czy kto¶ mia³ do czynienia z broni± z Army. Podaje informacie o firmie:
www.miecze.pl
Chodzi mi o wra¿enia z broni! aaa.gif
Krachu
CYTAT(Gunnar)
Mam pytanie do frehowiczów! Czy kto¶ mia³ do czynienia z broni± z Army. Podaje informacie o firmie:
www.miecze.pl  
Chodzi mi o wra¿enia z broni! aaa.gif

Radze przeczytac ten topic :
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=373Nüð06e
Cezary
tak , to jest czesto spotykane podejscie u handlowcy, ktory sprzedaje towar z wada ukryta i przy reklamacji mowi ze znawca to obejzal i powiedzial ze nic sie nie stalo i to nie podlega gwarancji albo tak jak w tym przypadku gra liczac na niewiedze klienta.

to jest wada ukryta produktu, ty wywaliles na miecz kupe kasy i kupowales miecz ze swiadomoscia ze jest I jakiosci. nie zostales poinformowany w momencie zakupu o wadzie "Mój uczeñ musia³ za bardzo zjechaæ na szlifierni. Gwarancja ju¿ minê³a? Trudno, co¶ wymy¶limy, bêdzie taniej, ale póki pêkniêcie nie idzie dalej to bym tego nie rusza³.

a teraz do rzeczy : jezeli produkt posiada wade ukryta (za bardzo zeszlifowane zbrocze) a producent/sprzedawca (alladin) nie poinformowal ciebie o wadzie, to wedlug praw konsumenckich nawet po terminie gwarancji i rekojmi jest zobowiazany te wade naprawic albo wymienic rzecz na nowa albo tez zwrocic ci kase (ty decydujesz w porozumieniu z nim)

zachecam cie do przeczytania ksiazeczki pt. "ochrona praw konsumenta" albo jakos tak. jesli to nic nie da , skontaktuj sie z rzecznikiem praw konsumenta (sa w kazdym miescie) ...

sprobuj wszystko zalatwic polubownie bo ty masz prawo do takich dzialan a prawo w polsce jest .. jakie jest i czesto sprawa moze sie ciagnac i ciagnac wiec dlatego lepiej zebyscie sie dogadali nawet na jakis 50 % upust...

pozdrawiam.
Tomaszek
z w³asnej praktyki moge powiedzieæ, ¿e Alladyn jest dobry tylko do mieczy bez zbroca (g³ownie graniaste)... je¶li chodzi o "konstrukcje" ze zbroczem, to widzia³em u niego ju¿ taaaakie mroki, ¿e po prostu g³owa ma³a ("zbrocze wê¿owe" cool.gif , zbrocze "niesymetryczne" crazy.gif i tym podobne "cuda na kiju")... Ale je¶li chodzi o miecze bez zbrocza, to albo mam szczê¶cie, albo po prostu mu wychodz±... I nie koniecznie musz± to byæ "ceg³y"... mam pó³toraka d³ug. 121 centymetrów, wa¿±cego lekko ponad 2kg. Znawc± nie jestem, ale nie wydaje mi siê, aby to by³ specjalnie ciê¿ki miecz... wywa¿ony zno¶nie... To chyba tyle w temacie... papa
T.
KhaToo
ojejku...czechy odpadaj±,alladina siê boje kupowaæ...sam se chyba zrobie:)
A tak pow±znie, to mo¿e wiecie czy alladin sprzeddaje meicze na allegro? Bo namierzy³em faceta, który robi wikiñskie i jedynki za 300z³ bez polerki (z polerowaniem 350z³). Ponoæ daj± rade, s± dobrze zahartowane i s± na rocznej gwarancji na wady ukryte materia³u. Nie wiem teraz, czy to aby nie w³a¶nie Pan Alladin. Bo jak sobie kupie, a to bêdzie owy "mrok", to poprostu wezme i wsadze miecz w zad producenta...
Raz juz kupi³em "cacko" u "znanego" producenta, by³o robiony na zamówienie...a jadnak nic sie nie zgadza³o. Bardzo mnie to wtedy zdenwerwowa³o,ale uda³o siê wszystko za³atwic i kasa wróci³a do mnie ca³a. Jak sie powtórzy taka sytuacja, to rzucam ca³y RR, gole sie na ³yso i bêde se sam kije struga³ szczerba.gif
Pawe³ S³awski h. Szeliga
cool.gif Ja osobiscie mam dwa miecze aladina dwóreczny 160 z zbroczem wa¿±cy oko³o 2,5kg po wyupolerowaniu i osadzeniu rêkojesci przez Jacka D±bala jest genialnie wywa¿ony na podkrzy¿u
[(dziekuje za poprawienie smile.gif Tomaszu] . Trzyma równowage dok³adnie na pod krzy¿u. to jak sadze oznacza bardzo dobre wywa¿enie. Poza tym miecz jest sprê¿sty i gibki. oczywi¶cie polerke robi³em sam gdyz fakrtycznie za polerke sobie sporo liczy a i za oprawienie w sumie nie ma³o. Drugi miecz jest póltorarêczny 130cm wa¿y jakie¶ 1,7 po oprawieniu i wypolerowniau wiec tez nie jest ¼le wywa¿ony jest na 5 palcy pod jelcem. Oczywiscie równiez by³ czarny jak noc listopadowa gdy go dosta³em.

Jesli chodzi o wytrzyma³o¶æ to jest bardzo du¿a a wi±¿e siê to z tym i¿ wykona³ mi zbrocze nie mal do koñca klingi. Niepolecam tylko jego jedynek bo w tym momnecie s± a/ za ciê¿kie b/ kiepsko dowazone c/ cena za jedynke z wysy³k± tak oko³o 330z³ i to nie czyszczona.
jedynke lepiej od Sobuckiego, D±bala, Wêgliñskiego (lepiej przy odbiorze sprawdzic wytrzymalosc g³owni).

A jesli chodzi o to ze sa czarne to zgadzam sie on je poprostu hartuje w oleju st±d ten osad.
Tomasz Rajtar
bigsmile2.gif
Nie rikosso, tylko ricasso...
A ju¿ w ogóle najlepiej po polsku - podkrzy¿e
Pawe³ S³awski h. Szeliga
king.gif poprawione
Bagpiper
Gunnar: sa naprawde dobre oczywiscie te kute bigsmile2.gif
A i cena przyzwoita
Jaros³aw (Gêsik)
Witam...

Zamówili¶my kiedy¶ od Alladyna pó³toraka (wysy³kowo) , pêk³ w po³owie w trzecim zlo¿eniu po odpakowaniu. Przys³a³ drugi i ten trzyma siê ju¿ ponad rok.
Mamy te¿ dwie wczesne jedynki, s± w u¿yciu non stop i ich wla¶ciciele twierdz± ¿e nigdy ju¿ nie bêd± walczyæ innymi mieczami tylko od Alladyna.
Te by³y kupowane juz osobi¶cie, twarz± w twarz.
Trzy tygodnie temu kupilismy jeszcze od Alladyna jedynkê (280 zl) w Bêdzinie i te¿ sprawdza siê bardzo dobrze.
Przynajmniej my mamy wiêc o Alladynie ca³kiem dobre zdanie, ale to fakt ¿e najlepiej jest kupowaæ u niego bezpo¶rednio ze stoiska ni¿ zamawiaæ poczt±.
By³o te¿ kiedy¶ o mieczach Maciejki (Arma), s± ca³kiem ³adne, do¶æ tanie, nam na razie ¿aden nie pêk³ ale troszeczkê siê gn±.
Niestety Maciejka ci±gle eksperymentuje z g³owniami ale jest coraz lepiej.

Jaros³aw
Marcin Waszkielis
Terz mia³em przygodê z mrocznym pó³torakiem od Alladina. Krzywe zbrocze, krzywy jelec, nieregularna grubo¶æ g³owni no i ten kolorek.
Poza tym wydaje mi siê, ¿e jego miecze "¼le"siê szczerbi±. Odpadaj± od nich kawa³ki g³owni, czasami okasa³ymi p³atami na pó³ grubo¶ci g³owni. Ale jak za to ³adnie siê iskrz± smile.gif .
Jaros³aw (Gêsik)
Ja niczego takiego na naszych mieczach nie zauwa¿y³em...

Jaros³aw
Marcin Pyszno
CYTAT(Wo³czko)
Poza tym wydaje mi siê, ¿e jego miecze "¼le"siê szczerbi±.

shocked.gif to znaczy, ¿e s± te¿ miecze które siê "dobrze" szczebi± ? szczerba.gif

Alladynowi spod m³otka wychodz± g³ownie o ró¿nej twardo¶ci.
Wacha siê toto w okolicach 50 HRC, st±d ró¿nice.
Jak g³ownia jest twarda, to siê "¼le szczerbi" szczerba.gif - wykrusza
siê i tyle. Jak jest bardziej miêkka to siê "dobrze szczerbi" bigsmile2.gif
i sklepuje.
Ani jedno ani drugie nie powinno mieæ miejsca. Ale to ju¿ nie
pozostaje w kwestii pana Alladina tylko u¿ytkownika
jego wyrobów.
Wojmir
CYTAT
Ani jedno ani drugie nie powinno mieæ miejsca. Ale to ju¿ nie  
pozostaje w kwestii pana Alladina tylko u¿ytkownika  
jego wyrobów.

Mam w zwi±zku z t± wypowiedzi± pytanko! Jak trzeba u¿ywaæ mieczy ¿eby siê nie szczerbi³y... ? Moim zdaniem to zadanie kowali by zrobili miecz dobry czyli taki który przetrwa wieki i stosunkowo ma³o siê szczerbi. Fakt, ¿e taki miecz kosztuje maj±tek - i kogo na to staæ?
Inna kwestia jest taka ¿e miecz s³u¿y do zadawania ciosów a nie do parowania. Ale czym by³aby walka w RR "bez walki"??
p.s. mia³em bardzo mocno zahartowany miecz który prawie w ogóle siê nie szczerbi³... Mia³ tylko jedn± wadê po dwóch miesi±cach u¿ytkowania z³ama³ siê anger.gif
Marcin Pyszno
Jak siê nie ora rado¶nie grzmoc±c ostrzem w ostrze mad.gif
to siê nic nie ma prawa szczerbiæ. Mo¿na (trzeba ?) stosowaæ
zbicia, bloki na p³az. Tylko, ¿e to nie jest mroczne bo iskier
nie ma icon_sad.gif
Kowal nic tu nie wskóra. Mo¿e tylko odkuæ dobr± g³owniê
i tyle. Jak by wspó³czesny rymcerz wzi±³ oryginalny XV
wieczny miecz z gablotki w muzeum, to w przeci±gu
kilku minut zamieni³by go w pi³ê do drewna albo z³ama³.

www.thearma.org - nic dodaæ nic uj±æ. Czytaæ.
Polecam filmiki z ³ami±cymi siê mieczami, ³za siê w oku krêci...
No i topic 'Zas³ony statyczne' w dziale szermierka.

To temat rzeka, a my tu mamy o mieczach pana Alladina
dyskutowaæ... tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.