Pilnie potrzebujê telefonu do Jacka D±bala - cz kto¶ mo¿e pomóc?
Dysponuje jedynie e-mailem do Jacka D±bala miecze@o2.pl Moge wys³aæ e-mailem katalog jego wyrobów je¶li komu¶ jest potrzebny.
CYTAT(Imbram)
Dysponuje jedynie e-mailem do Jacka D±bala miecze@o2.pl Moge wys³aæ e-mailem katalog jego wyrobów je¶li komu¶ jest potrzebny.
To ja bylbym wdzieczny za katalog.
Ja równie¿ proszê o katalog, bêdê wdziêczny !
Ja tak¿e bym poprosi³. Z góry dziêkuje.
Witam!
Napiszcie na adres miecze@o2.pl to prze¶lê Wam cennik ze zdjêciami.
A czy ktos mogby sie wypowiedziec na temat wytrzymalosci, trwalosci mieczy pana Jacka D±bala.
Za wszelkie info z gory dziekuje
To ja doklejê ciekawy link
http://www.bodex.pl/
Oj, przypomnialem sobie ¿e mia³em Ci Wojtku podziêkowaæ za ten artykulik. Doskona³a ¶ci±ga dla ka¿dego pocz±tkuj±cego kowala (takiego jak ja). Takiej wiedzy mi w³a¶nie brakowa³o.
to siê nazywa "rzeczowa odpowied¼"!
Witam
Je¶li chodzi o stal do produkcji broni to polecam stal samohartuj±c± HGS. Wypróbowa³em j± osobi¶cie, przy stygniêciu mo¿na odpu¶ciæ stal w oleju albo dla osi±gniêcia wiêkszej twardo¶ci w wodzie.
CYTAT
przy stygniêciu mo¿na odpu¶ciæ stal w oleju albo dla osi±gniêcia wiêkszej twardo¶ci w wod
a to dopiero ciekawostka, odpuszczanie w celu osiagniêcia wiêkszej twardo¶ci i to w oleju albo wodzie - koncepcja tak ¶mia³a, ¿e a¿ mnie powali³a.
Chcialbym kupic sobie porzadna jedynke, taka do 1,4 kg i prawde mowiac nie wiem co mozna w Polsce kupic, zeby sie nie szczerbilo, lamalo, gielo i pekalo. Bardzo prosze o powazne rady.
Nie mogê powiedzieæ ¿e polecam, bo nie mia³em tej broni w rêku i nie widzia³em jak siê zachowuje ale s±dz±c po tym co jest napisane na stronie, oferta wydaje sie kusz±ca.
http://www.fechtunek.monarchia.pl/zakupy/zakupy.html
Mogê tylko powiedzieæ ¿e dwie osoby z FREHy zachwala³y t± broñ
Pozdrawiam
Dzieki Szypul za link, wyglada to ladnie, chociaz patrzac na zdjecia mam wrazenie, ze miecze to poprostu czechy, przynajmniej tak wygladaja. Ciekaw teraz jestem wrazen ich uzytkownikow.
Czy s³yszeli¶cie mo¿e mo¶ci panowie o p³atnerzu z Warszawy
P. Ryszardzie Kusiu?
Je¿eli tak to czy jego broñ jest dobra???
Gdzie ma swoj± pracowniê?
Czo³em!
Miecze z podanej przez Szypu³a strony to nie czechy, tylko rodzima, ¶l±ska produkcja - robi je mój kuzyn :-)
Przez gips nie da³em jeszcze rady "ostukaæ" przepiêknej schiavony, ale zrobiona jest niesamowicie - hurdalki i DJL'e ( te z g³ow± soko³a) mog± siê schowaæ, ¿aden z tych, które mia³em w rêce, nie dawa³ siê tak lekko prowadziæ przy zachowaniu skuteczno¶ci ciêcia. I nie by³a to robota "dla krewnego", tylko wziête z pó³ki gotowe ostrze :-)
I nie, nie dostajê nic za naganianie klientów, ani nie jestem zwi±zany z firm±.
Pozdrowienia
Czy ktos nie zwiazany rodzinnie z firma ze Slaska, moze potwierdzic jakosc mieczy? a moze ktos w W-wie i okolicy ma taki miecz? Chetnie wyslucham opinii, bo oferta jest ciekawa.
co do tego z monarchi, to osobi¶cie siê na tych go¶ciach przejecha³em. Ale zamawiawiany przezemnie miecz robi³ jaki¶ kowal...zrypa³ sprawe i ponoæ zerwali z nim wspó³prqace. Kase mi oddali...wiêc jest ok pod wzgledem uczciwo¶ci.Mam andzieje, ¿e wiecej takich szopek jak zemn± nie odstwai±. Noi poleca³bym,jak ju¿, to braæ gotowy wyrób, a nie zamawiaæ
Sorry producent i kuzyn...ale ja tylko prawde mówie..bez nazwisk.
Czo³em!
Skoro to prawda, to niepotrzebnie przepraszasz
- nie jestem ani producentem, ani swoim kuzynem, ani kowalem
)
Zapodaj nazwisko kowala - bêdzie wiadomo, kogo unikaæ.
Pozdrowienia
A jak sprawuja sie Czechy? Tez rozne rzeczy o nich slyszalem, w tej chwili jestem prawie zdecydowany na taki wlasnie miecz, ale chcialbym uslyszec opinie, czy rzeczywiscie sa tak dobre jak sie mowi, czy tak niedobre jak sie slyszy
Aha, wspomnial ktos o ksiazce: Marian G³osek "Miecze ¶rodkowoeuropejskie z X-XVw." Wydawnictwa Geologiczne - Warszawa 1984
Co smieszne jestem geologiem z W-wy, a o podobnym wydawnictwie nie slyszalem
Nie mniej jednak chetnie bym sie ta pozycja zainteresowal, tylko skad ja wziac. W PIG-u jej nie ma
Ksi±¿ki nie dostaniesz nigdzie za czorta. Mam do niej dostêp tylko dziêki uprzejmo¶ci samego autora. Rzeczywi¶cie warto siê z tym zapoznaæ.
a ja j± mam - wygrzeba³em w Bibliotece
i nawet nie cieszy³a siê zbytnim zainteresowaniem
a szkoda bo faktycznie jest ciekawa
Ja tak¿e do³±czam do pro¶by Bjorna! Je¿eli kto¶ s³ysza³ o tym rzemieszlniku nich da znaæ!
witam
mia³em w rêku chyba dwa miecze tego pana, i rzeczywi¶cie s± dobre...
...w sam raz ¿eby powiesiæ nad komnkiem, bo nawet dosyc ³adne by³y
ale do walki siê nienadawa³y, przynajmniej te egzemplarze, które widzia³em
Witam!
Czy kto¶ mo¿e mi podaæ adresy nastêpuj±cych p³atnerzy z Warszawy:
1.Piotr Czeczotka,
2. Marcin Wegliñski,
3. Krzysztof Rzemek,
4. Podobno na Pu³awskiej w Warszawie jest jaki¶ sklep z broni± bia³±? Gdzie on dok³adnie jest???
Z góry dziêkujê za odp.
Tentemat poruszy³em ju¿ na fbr ale nikt mi nie potrafi³ dobrze to wyt³umaczyæ.
Dlaczego miecze Aledina s± czarne jak smo³a? Normalnie miecze s± srebrno-szare. Mo¿e to by³y jakie¶ pó³produkty czy co¶?
To pewnie chodzi o to, ¿e jego m³otek, którym kuje (k³uje), ma "czarny" obuch i rozumisz... kiedy on nim tak uderza to sie metal odbarwia. Tarcze do szlifierki te¿ ma czarne i one te¿ barwi± metal!
Pozdrawiam!
Alladin hartuje i odpuszcza g³ownie, u¿ywa do tego min. oleju.
Dlatego jego standardowy miecz wygl±da jak pogrzebacz - pozostaje na nim wasrtwa oleju po tych wszystkich zabiegach. Co¶ jakby oksyda.
Rzeczywi¶cie, to co otrzymujemy to pó³produkt - g³ownia powinna byæ odczyszczona,rêkoje¶æ oprawiona ... Alladin mo¿e wykonaæ to wszystko (szlifowanie g³owni + polerka, oprawa ) ale to kosztuje, a wiêkszo¶ci wielkich ryce¿uf wystarcza pogrzebacz...
Heh a ja myslalem ze kazdy wie ze to co sprzedaje najczesciej Alladyn to odkowki a nie gotowe miecze, to jest tylko polprodukt a ie gotowa replika przeznaczona do walki.
Pozdrawiam
Polerowanie tego czego¶ kosztuje. Kiedy¶ dowiadywa³em siê ile bêdzie kosztowa³o u niego obrobienie miecza, powiedzia³ - 150 z³otych
.
S³ysza³em niedawno ¿e widziano u niego odkówki o masie 1,4-1,2 kg. Czy kto¶ wie co¶ wiêcej w tym temacie? No i ciekawi mnie jak to siê prze³o¿y na wytrzyma³o¶æ tych mieczy.
z przykroscia musze powiedziec ze tydzien temu przyszl 3 miecze od alladina i malo powiedziane ze to byly odkowki, widzialem robote wielu platnerzy ale TO... to bylo cos strasznego , ze czarne to piku¶ ale kiedy czlowiek ktorego uznaje sie za bardzo dobrego a jego produkty sa cenione w calej polsce wysyla cos co przypomina pogrzebacz albo jaki¶ odpad (nie symetryczny jelec, o zwichrowanej konstrukcji, bruzda wycieta tak paskudnie ze plakac mi sie zachcialo a na jej koncu rozerznieta bo komus tarcza z miecza zjechala, miecze mialy miec zrobiona rekojesc
to byly dwie listwy obwiniete na odwal sie drutem nierowno).
dalbym zdjecie ale nie mam cyfrowy a normalnym dlugo by zeszlo
powiedzcie co mam myslec bo kiedy je zobaczylem to szczena mi opadla do ziemi ALE NIE Z WRAZENIA - nie sadzilem ze ktos moze bazujac na swojej renomie taka cha³ture odstawiac a przeciez mamy inne , wczesniejsze jego wyroby i az trudno uwierzyc ze to ten sam czlowiek...
Rzeczywi¶cie Alladin potrafi zrobiæ niez³± kichê. W historii naszego bractwa zdarzy³ siê miecz o skrêconej g³owni, inny mia³ "dwupasmowe" zbrocze - w pewnym miejscu zbrocze przeskakiwa³o z jednej krawêdzi g³owni na drug±, a jeszcze inny mia³ na p³azie wyra¼nie poprzeczne ¶lady po kszta³kach z m³ota mechanicznego. Przy odpowiednio wysokiej dop³acie (ponad 50%) potrafi siê przy³o¿yæ i porz±dnie wyszlifowaæ ca³o¶æ, takiego Alladyna ma w³a¶nie Marcin Pyszno, którego wypowied¼ mo¿na przeczytaæ powy¿ej. S±dzê jednak ¿e za takie pieni±dze mo¿na zastanowiæ siê powa¿nie nad zakupem czego¶ u innego producenta.
Kupi³em miecz (norman) od Alladyna. Kosztowa³ 500 z³. Piêknie wyszlifowany, oprawiony, wa¿y(³) 1400 gram przy d³ugo¶ci g³owni 88cm
. Piêknie sprê¿ysty, mo¿na by³o na pó³ z³o¿yæ i wróci³ do poprzedniego kszta³tu. Walczy³o siê piêknie, a po jakim¶ czasie zacz±³ pêkaæ wzd³u¿ zbrocza. Co siê okaza³o? Cytujê: "Mój uczeñ musia³ za bardzo zjechaæ na szlifierni. Gwarancja ju¿ minê³a? Trudno, co¶ wymy¶limy, bêdzie taniej, ale póki pêkniêcie nie idzie dalej to bym tego nie rusza³" Pêkniêcie idzie dalej i miecz straci³ na tym odcinku sprê¿ysto¶æ. Wisi na ¶cianie
Na miejscu pana Aladina zastanowi³bym siê powa¿nie nad takim podej¶ciem do klienta, który w koñcu pójdzie po rozum do g³owy i zamówi sobie du¿o tañsz± sztabê np. z czech.
Mam pytanie do frehowiczów! Czy kto¶ mia³ do czynienia z broni± z Army. Podaje informacie o firmie:
www.miecze.pl
Chodzi mi o wra¿enia z broni!
CYTAT(Gunnar)
Mam pytanie do frehowiczów! Czy kto¶ mia³ do czynienia z broni± z Army. Podaje informacie o firmie:
www.miecze.pl
Chodzi mi o wra¿enia z broni!
Radze przeczytac ten topic :
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=373 Nüð 06e
tak , to jest czesto spotykane podejscie u handlowcy, ktory sprzedaje towar z wada ukryta i przy reklamacji mowi ze znawca to obejzal i powiedzial ze nic sie nie stalo i to nie podlega gwarancji albo tak jak w tym przypadku gra liczac na niewiedze klienta.
to jest wada ukryta produktu, ty wywaliles na miecz kupe kasy i kupowales miecz ze swiadomoscia ze jest I jakiosci. nie zostales poinformowany w momencie zakupu o wadzie "Mój uczeñ musia³ za bardzo zjechaæ na szlifierni. Gwarancja ju¿ minê³a? Trudno, co¶ wymy¶limy, bêdzie taniej, ale póki pêkniêcie nie idzie dalej to bym tego nie rusza³.
a teraz do rzeczy : jezeli produkt posiada wade ukryta (za bardzo zeszlifowane zbrocze) a producent/sprzedawca (alladin) nie poinformowal ciebie o wadzie, to wedlug praw konsumenckich nawet po terminie gwarancji i rekojmi jest zobowiazany te wade naprawic albo wymienic rzecz na nowa albo tez zwrocic ci kase (ty decydujesz w porozumieniu z nim)
zachecam cie do przeczytania ksiazeczki pt. "ochrona praw konsumenta" albo jakos tak. jesli to nic nie da , skontaktuj sie z rzecznikiem praw konsumenta (sa w kazdym miescie) ...
sprobuj wszystko zalatwic polubownie bo ty masz prawo do takich dzialan a prawo w polsce jest .. jakie jest i czesto sprawa moze sie ciagnac i ciagnac wiec dlatego lepiej zebyscie sie dogadali nawet na jakis 50 % upust...
pozdrawiam.
z w³asnej praktyki moge powiedzieæ, ¿e Alladyn jest dobry tylko do mieczy bez zbroca (g³ownie graniaste)... je¶li chodzi o "konstrukcje" ze zbroczem, to widzia³em u niego ju¿ taaaakie mroki, ¿e po prostu g³owa ma³a ("zbrocze wê¿owe"
, zbrocze "niesymetryczne"
i tym podobne "cuda na kiju")... Ale je¶li chodzi o miecze bez zbrocza, to albo mam szczê¶cie, albo po prostu mu wychodz±... I nie koniecznie musz± to byæ "ceg³y"... mam pó³toraka d³ug. 121 centymetrów, wa¿±cego lekko ponad 2kg. Znawc± nie jestem, ale nie wydaje mi siê, aby to by³ specjalnie ciê¿ki miecz... wywa¿ony zno¶nie... To chyba tyle w temacie... papa
T.
ojejku...czechy odpadaj±,alladina siê boje kupowaæ...sam se chyba zrobie:)
A tak pow±znie, to mo¿e wiecie czy alladin sprzeddaje meicze na allegro? Bo namierzy³em faceta, który robi wikiñskie i jedynki za 300z³ bez polerki (z polerowaniem 350z³). Ponoæ daj± rade, s± dobrze zahartowane i s± na rocznej gwarancji na wady ukryte materia³u. Nie wiem teraz, czy to aby nie w³a¶nie Pan Alladin. Bo jak sobie kupie, a to bêdzie owy "mrok", to poprostu wezme i wsadze miecz w zad producenta...
Raz juz kupi³em "cacko" u "znanego" producenta, by³o robiony na zamówienie...a jadnak nic sie nie zgadza³o. Bardzo mnie to wtedy zdenwerwowa³o,ale uda³o siê wszystko za³atwic i kasa wróci³a do mnie ca³a. Jak sie powtórzy taka sytuacja, to rzucam ca³y RR, gole sie na ³yso i bêde se sam kije struga³
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Ja osobiscie mam dwa miecze aladina dwóreczny 160 z zbroczem wa¿±cy oko³o 2,5kg po wyupolerowaniu i osadzeniu rêkojesci przez Jacka D±bala jest genialnie wywa¿ony na podkrzy¿u
[(dziekuje za poprawienie
Tomaszu] . Trzyma równowage dok³adnie na pod krzy¿u. to jak sadze oznacza bardzo dobre wywa¿enie. Poza tym miecz jest sprê¿sty i gibki. oczywi¶cie polerke robi³em sam gdyz fakrtycznie za polerke sobie sporo liczy a i za oprawienie w sumie nie ma³o. Drugi miecz jest póltorarêczny 130cm wa¿y jakie¶ 1,7 po oprawieniu i wypolerowniau wiec tez nie jest ¼le wywa¿ony jest na 5 palcy pod jelcem. Oczywiscie równiez by³ czarny jak noc listopadowa gdy go dosta³em.
Jesli chodzi o wytrzyma³o¶æ to jest bardzo du¿a a wi±¿e siê to z tym i¿ wykona³ mi zbrocze nie mal do koñca klingi. Niepolecam tylko jego jedynek bo w tym momnecie s± a/ za ciê¿kie b/ kiepsko dowazone c/ cena za jedynke z wysy³k± tak oko³o 330z³ i to nie czyszczona.
jedynke lepiej od Sobuckiego, D±bala, Wêgliñskiego (lepiej przy odbiorze sprawdzic wytrzymalosc g³owni).
A jesli chodzi o to ze sa czarne to zgadzam sie on je poprostu hartuje w oleju st±d ten osad.
Nie rikosso, tylko
ricasso...
A ju¿ w ogóle najlepiej po polsku -
podkrzy¿e
Pawe³ S³awski h. Szeliga
poprawione
Gunnar: sa naprawde dobre oczywiscie te kute
A i cena przyzwoita
Witam...
Zamówili¶my kiedy¶ od Alladyna pó³toraka (wysy³kowo) , pêk³ w po³owie w trzecim zlo¿eniu po odpakowaniu. Przys³a³ drugi i ten trzyma siê ju¿ ponad rok.
Mamy te¿ dwie wczesne jedynki, s± w u¿yciu non stop i ich wla¶ciciele twierdz± ¿e nigdy ju¿ nie bêd± walczyæ innymi mieczami tylko od Alladyna.
Te by³y kupowane juz osobi¶cie, twarz± w twarz.
Trzy tygodnie temu kupilismy jeszcze od Alladyna jedynkê (280 zl) w Bêdzinie i te¿ sprawdza siê bardzo dobrze.
Przynajmniej my mamy wiêc o Alladynie ca³kiem dobre zdanie, ale to fakt ¿e najlepiej jest kupowaæ u niego bezpo¶rednio ze stoiska ni¿ zamawiaæ poczt±.
By³o te¿ kiedy¶ o mieczach Maciejki (Arma), s± ca³kiem ³adne, do¶æ tanie, nam na razie ¿aden nie pêk³ ale troszeczkê siê gn±.
Niestety Maciejka ci±gle eksperymentuje z g³owniami ale jest coraz lepiej.
Jaros³aw
Terz mia³em przygodê z mrocznym pó³torakiem od Alladina. Krzywe zbrocze, krzywy jelec, nieregularna grubo¶æ g³owni no i ten kolorek.
Poza tym wydaje mi siê, ¿e jego miecze "¼le"siê szczerbi±. Odpadaj± od nich kawa³ki g³owni, czasami okasa³ymi p³atami na pó³ grubo¶ci g³owni. Ale jak za to ³adnie siê iskrz±
.
Ja niczego takiego na naszych mieczach nie zauwa¿y³em...
Jaros³aw
CYTAT(Wo³czko)
Poza tym wydaje mi siê, ¿e jego miecze "¼le"siê szczerbi±.
to znaczy, ¿e s± te¿ miecze które siê "dobrze" szczebi± ?
Alladynowi spod m³otka wychodz± g³ownie o ró¿nej twardo¶ci.
Wacha siê toto w okolicach 50 HRC, st±d ró¿nice.
Jak g³ownia jest twarda, to siê "¼le szczerbi"
- wykrusza
siê i tyle. Jak jest bardziej miêkka to siê "dobrze szczerbi"
i sklepuje.
Ani jedno ani drugie nie powinno mieæ miejsca. Ale to ju¿ nie
pozostaje w kwestii pana Alladina tylko u¿ytkownika
jego wyrobów.
CYTAT
Ani jedno ani drugie nie powinno mieæ miejsca. Ale to ju¿ nie
pozostaje w kwestii pana Alladina tylko u¿ytkownika
jego wyrobów.
Mam w zwi±zku z t± wypowiedzi± pytanko! Jak trzeba u¿ywaæ mieczy ¿eby siê nie szczerbi³y... ? Moim zdaniem to zadanie kowali by zrobili miecz dobry czyli taki który przetrwa wieki i stosunkowo ma³o siê szczerbi. Fakt, ¿e taki miecz kosztuje maj±tek - i kogo na to staæ?
Inna kwestia jest taka ¿e miecz s³u¿y do zadawania ciosów a nie do parowania. Ale czym by³aby walka w RR "bez walki"??
p.s. mia³em bardzo mocno zahartowany miecz który prawie w ogóle siê nie szczerbi³... Mia³ tylko jedn± wadê po dwóch miesi±cach u¿ytkowania z³ama³ siê
Jak siê nie ora rado¶nie grzmoc±c ostrzem w ostrze
to siê nic nie ma prawa szczerbiæ. Mo¿na (trzeba ?) stosowaæ
zbicia, bloki na p³az. Tylko, ¿e to nie jest mroczne bo iskier
nie ma
Kowal nic tu nie wskóra. Mo¿e tylko odkuæ dobr± g³owniê
i tyle. Jak by wspó³czesny rymcerz wzi±³ oryginalny XV
wieczny miecz z gablotki w muzeum, to w przeci±gu
kilku minut zamieni³by go w pi³ê do drewna albo z³ama³.
www.thearma.org - nic dodaæ nic uj±æ. Czytaæ.
Polecam filmiki z ³ami±cymi siê mieczami, ³za siê w oku krêci...
No i topic 'Zas³ony statyczne' w dziale szermierka.
To temat rzeka, a my tu mamy o mieczach pana Alladina
dyskutowaæ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.