CYTAT(Kokosz79)
My urzywamy garnki wk³adane na wcisk. Bez pasków i siê sprawdza.
Sprawdza siê w takim zakresie, ¿e nie lata (nie przesuwa siê na g³owie).
Niestety jak kto¶ ciê z³apie za g³ówkê i mocno poci±gnie, albo przytrzyma, a ty siê mocno szarpniesz, to garnek zleci z g³ówki (zawsze je¶li mocno poci±gn±æ - niezale¿nie jak ciasno siedzi) i robi siê niezrêczna sytuacja.
Mi siê to zdarzy³o ju¿ parokrotnie (w buhurtach).
Co wiêcej, na sporej liczbie ikon z 13 wieku widaæ, ¿e tak w³a¶nie robiono przeciwnikom (zdejmowano im garnki). Tym samym niemanie pasków jest historyczne (skoro garnki da³y siê zrywaæ z g³owy, to nie mia³y pasków), jak i samo zrywanie garnków te¿ jest historyczne.
Niestety nie znalaz³em ikonografii, na której widaæ by³oby paski od garnków, a która by³aby datowana przed 1250 (paski od garnków widaæ w Kodeksie Mannesse, ale to dopiero ca. 1300, czy jako¶ tak).
Je¶li kto¶ znalaz³ paski przed 1250, bêdê bardzo wdziêczny je¶li da namiary na ¼ród³a.
Pozdrawiam
Dentysta
S³awa!
Mam pytanko.
Czy lepiej w walce sprawdza siê pikowany czepiec pod he³m cz wystarczy tylko fasunek?
Pytanie stare
ale mo¿e kto¶ z Was zdoby³ nowe do¶wiadczenie i chcia³by sie nim podzieliæ.
Konkretne odpowiedzi mile widziane.
SI£A I HONOR!
A to zale¿y pod jaki he³m. Jak chcesz konkretne odpowiedzi to zadawaj konkretne pytania.
W kapturze pikowanym mniej we ³bie dzwoni jak Ci kto¶ przez ³eb przydzwoni
A ja mam takie dwa pytania:
Jaka jest ró¿nica miêdzy ¿ebrowcem, a normanem, je¶li chodzi o ochronê g³owy?
I czy kaptur kolczy, a na to ¿ebrowiec z czepcem to mroczna doskona³o¶æ; ju¿ nie mrok, ale jeszcze nie historyczno¶æ; ju¿ nie historyczno¶æ, ale jeszcze nie mrok; czy jakie¶ co¶ podchodz±ce pod prawdê historyczn±?
Mo¿e wreszcie zamiast pytaæ "czy to jest mrok" kto¶ zapyta o przedstawienia w ¼ród³ach itp.? Jak kto¶ Ciê kiedy¶ zapyta dlaczego nosisz taki a nie innych he³m co odpowiesz? "Bo na freha mi powiedzieli"?
"(...)"
"Bo na freha mi powiedzieli"
"A co to freha?"
Zdajê mi siê, ¿e na ikonografiach, pod he³mem z czepcem raczej sie nie zobaczy kaptura kolczego, a w ksi±¿kach te¿ ma³o prawdopodobne jest, by uwzglêdnili co¶ takiego i dlatego pytam siê tu.
Tak, coby nie mno¿yæ tematów:
Wyszpera³em zdjêcie he³mów tureckich z XII/XIV wieku.
http://dagome.ziutus.waw.pl/forum/files/tu...mets_13th_c.jpg
Zauwa¿cie ten he³m z lewej strony. Wygl±da jakby mia³ okular. Poza tym co on ma miêdzy brwiami?? Czy jest mo¿liwe, ¿e jest to element nosala??
Buziaczki
http://dagome.ziutus.waw.pl/forum/files/pe...persanatol1.png
Pokombinowa³em delikatnie z poziomami kolorów i wyostrzeniem.
He³m móg³ mieæ zewnêtrzny nosal mocowany tym dynksem miedzy brwiami, tak jak pó¼niejsze. Je¶li kto¶ zna lepiej ten zabytek, móg³by rozwi±zaæ tê w±tpliwo¶æ.
Potrzebujê pilnie wykroju kaptura pikowanego(komorowego) .
witam
co powiecie nt; malowanie wczesnego kapalinu (-tego z p³askim denkiem) a w³a¶æiwie oklejeniu go lnem a potem pomalowaniu ? jaki klej siê do tego nada ? i
Witam
Panowie mam pytanie
Jak wielkim wyznacznikiem slowianskoscie jest szyszak (chodzi mi o szlomy, helmy z szysza)
Czy w X wieku w polsce wiekszosc wojow (ktorych oczywiscie bylo na to stac) byla zaopatrzona w szlomy?
Jekich helmow uzywano w X wieku w poslce?? Czy wszystkie chelmu rysowaly sie wschodnik wplywem??
rosze o odpowiedz...
pozdrawiam
Bogate zdobienia szyszaków polskich wskazywa³yby na to, ¿e ich w³a¶ciciele byli mo¿nymi i wysoko postawionymi w hierarchii dru¿ynnikami, kniaziami etc. Podobno bardziej popularnym he³mem dla zwyk³ych wojów by³ he³m z nosalem tzw norman ale tych w polsce znaleziono ( o ile pamiêtam ) dwa egzemplarze a szyszaków du¿o wiêcej wiêc statystycznie wychodzi na to, ¿e szyszak jest wielkim wyznacznikiem s³owiañsko¶ci, jak to uj±le¶ w swoim pytaniu.
4 szlomy: Gniezno (slady czepca), Olszówka (srebrzony), Gorzuchy, Giecz, inne egzemplarze z Wêgier, Prusów, Rosji
2 normany: j.Lednickie, j.Orchowskie
tyle statystyk
moj taki wniosek niczym nie poparty: moze zlocone/srebrzonbe/kryte mosiadzem helmy sie po prostu lepiej zachowaly+ jesli byly u bogacza to o nie lepiej dbano: patrz stosunek liczby kapalinow do przylbic
i drugi Wêgry i Prusy to nie obszary S³owiañskie...najwy¿ej to helmy typu wschodniego
Mój wniosek poparty tezami ultrasów historycznych ( do których, niestety nie ³apiê siê)
: liczy siê to, co poparte konkretnymi dowodami archeologicznymi a nie gdybaniami. Wiêc mamy 4 sz³omy do 2 normanów, dodajmy do tego niemal identyczny sz³om z Czernihova i podobny w budowie szyszak z Gniezdova to daje nam przewagê 6:2 na korzy¶æ szyszaków z terenów s³owiañszczyzny. Nie znam siêna wyliczeniach matematycznych i statystycznych - ciekawym ile by to wysz³o procentowo wojów nosz±cych pierwszy rodzaj he³mu w stosunku do wojów z drugim rodzajem np w przeliczeniu na 10000 armiê ?
CYTAT
mamy 4 sz³omy do 2 normanów, dodajmy do tego niemal identyczny sz³om z Czernihova i podobny w budowie szyszak z Gniezdova to daje nam przewagê 6:2 na korzy¶æ szyszaków z terenów s³owiañszczyzny
4:2 na ziemiach polskich; je¶li dodajemy zagraniczne po stronie szyszaków, to i po drugiej by wypada³o. He³m z O³omuñca i ¦w Wac³aw to - jakby nie by³o - "normany" pe³n± gêb±. A to wyliczenie i tak jak s±dzê nie jest pe³ne (po obu stronach!)
Niew±tpliwie oba typy he³mów maj± cechy, które mog± wskazywac na ich elitarno¶æ. W przypadku szyszaków s± to bogate zdobienia; po stronie "normanów" jest znacznie wy¿szy poziom technologiczny - kute z jednego kawa³ka (dla porz±dku nale¿y dodaæ, ¿e nie wszystkie by³y tak robione - np he³m orchowski jest skonstruowany z dwóch czê¶ci) by³y znacznie wytrzymalsze od he³mów ze znitowanych blach...
pozdr
Fakt Boranie, o tych dwóch normanach zapomnia³em ale i tak jest 6:4 na korzy¶æ szyszaków
. Pobawmy siê liczbami: dru¿yna Chrobrego mog³a liczyæ ze 4000 pancernych ( albo i wiêcej ). Po³owa mo¿e nie mia³a he³mów wiêc z tych pozosta³ych 2000 wojów 1200 nosi³oby s¿³omy a 800 normany :-) w oparciu o istniej±ce znaleziska z terenów s³owiañskich. To mówi logika, rozs±dek za¶ podpowiada, ¿e to nieprawda, zwa¿ywszy, ¿e ca³a Europa Zachodnia mog³a wówczas nosiæ normany s±dz±c po tkaninie Bayeux
i zaraz sie pobija bo ja mam lepsza miche na lepku niz ty
jak z ikonografia? jest cokolwiek z tych czasow z Polski?
CYTAT(W³ost w inym temacie)
Od czasu chrztu przez ³adnych kilka wieków, pañstwo gnie¼nieñskie a pó¼niej polskie ci±gnê³o wzorce kulturowe z krêgu kultury zachodniej, do której przez chrzest w³a¶nie aspirowa³o. Wyj±tkiem tu jest mo¿e klika ³upów z kijowskiej wyprawy Chrobrego [jako takie mo¿na chyba traktowaæ szyszaki - Boran]. Widaæ to we wszystkim, ubiorze, sztuce, architekturze, ilo¶ci kontaktów dyplomatycznych itd. nie widze powodu by zak³adaæ, ¿e w przypadku kultury militarnej stali¶my twardo na pozycjii "dziada-pradziada" zw³aszcza, ¿e miêdzynarodowa pozycja by³a wprost proporcjalna do si³y militarnej i po prostu kto nie nad±¿a³ ten siê dawa³ podbiæ.
i tak samo z argumentem Sigurda:
CYTAT
rozs±dek za¶ podpowiada, ¿e to nieprawda, zwa¿ywszy, ¿e ca³a Europa Zachodnia mog³a wówczas nosiæ normany s±dz±c po tkaninie Bayeux
CYTAT
zaraz sie pobija bo ja mam lepsza miche na lepku niz ty
jak dla mnie to i normany, i szyszaki s± lepsze
fajne
zwracam uwage ze nie ma tam ani jedengo nosala
norman i zebrowy sa pewniakami chyba w calej Europie i tyle
papa
Salve!
Zastanawiam siê jak nosiæ he³m normandzki na kapturze kolczym, tak aby w miarê estetycznie, a zarazem historycznie to wygl±da³o. Czy jest jaka¶ mo¿liwo¶æ przyczepienia go do kaptura? Oczywi¶cie bardzo istotny jest równie¿ fakt ¿eby to siê dobrze trzyma³o.
Pozdrawiam
Do adminów: szuka³em odpowiedzi na moje pytanie kilka dni.. je¶li gdzie¶ jest topic z takow±, proszê o przekierowanie mojego posta.
Jak dla mnie to norman na kapturze kolczym wygl±da bardzo estetycznie. Je¶li pod kapturem masz jak±¶ grub± czapê to norman powinien siê na tym dobrze trzymac, mo¿na te¿ zapi±æ siê pod brod± paskiem.
Sigurdzie
He³m na kapturze to obowi±zek, bior±c pod uwagê ¿e to najbardziej historyczny sposób... je¶li nie jedyny ;) Chodzi mi w³a¶nie o unikniêcie paska od he³mu "na" kapturze kolczym, bo po prostu mi siê to nie podoba. My¶la³em ¿eby zrobiæ dwie szpary w kapturze, tu¿ przy pocz±tkach pasków i je po prostu przewlec.. ale wolê zapytaæ o radê specjalistów.
Pzdr.
W temacie oddzielnych kapturów kolczych.
Jak jest datowany poni¿szy za³±cznik. Mamy i oddzielne kaptury i kolcze z krótkim rêkawem.
jo³
o ile dobrze pamiêtam 1280
pozdrawiam
Witka. Przedstawienie jest z 1280 i ukazuje rze¿ niewini±tek. ¦rodowa postaæ jak na pzedstawienie z tego roku ma wyjatkowo krótka kolczugê, co mo¿e sugerow±æ iz móg³ on byæ specjalnie przedstawiany w z³ym ¶wietle ( przestarza³e uzbrojenie). Typowa kolczug± dla rycerza z 2 po³owy 13w. wg Ikonografi jest jednak jeszcze kolczuga z d³ugimi rêkawami wraz z mitynkami.
Orygina³ manuskryptu znajduje siê w British Library. Ms.Add. 17687.
Zdrufko
Bartek
Cze¶æ,
Odno¶nie kaptura kolczego osobnego: s±dz±c po ilo¶ci przedstawieñ, to rzeczywi¶cie by³ bardzo popularny w drugiej po³owie 13 wieku, jednak¿e wystêpowa³ równie¿ w pierwszej po³owie. W za³±czeniu dwa przedstawienia (w³a¶nie z pierwszej po³owy).
Zwykle te kaptury maj± kwadratowy ko³nierz. Zwróæcie jednak uwagê na trzeci za³±cznik m75_07.jpg - drugi nagrobek od lewej, Robert de Vere, Earl of Oxford, zmar³y 1221 - je¶li nie wystawili mu nagrobka du¿o pó¼niej ni¿ umar³, to mamy tutaj równie¿ przedstawienie z pierwszej po³owy wieku. WIdaæ na nim osobny kaptur z okr±g³ym ko³nierzem (i niech mi Roberto nie wciska, ¿e mam z³± rozdzielczo¶æ i to jest tylko takie seksownie wielkie wyciêcie tuniki...).
Pozdr.
Dentysta
Dwa za³±czniki siê nie za³±czy³a - próbujê jeszcze raz po jednym.
Trzeciego nie potrafiê za³±czyæ. Jak kto¶ ciekawy, proszê o sygna³ - prze¶lê mejlem (maciej.janiszewski@mjexperts.com.pl).
Pozdr. Denstysta
witam
a jak siê nazywa ten he³m ?
jak dla mnie to po prostu wczesny garnek
pozdrówka
Co¶ mi siê ko³acze po g³owie nazwa "he³m kube³kowy" (chyba gdzie¶ wyczyta³em, bo a¿ tak kreatywny nie jestem). Byo tez co¶ o tym, ¿e czêsto by³ ze skóry (a nie blachy). Ale proszê o wypowied¼ kogo¶ m±drzejszego.
Pozdrawiam. Dentysta
Witam.
Mam pytanie dotycz±ce he³mu w za³±czniku.
Czy przejdzie on na XII wiek, czy raczej dopiero od XIII wolno siê pokazywaæ z g³êbszym garnczkiem zakrywaj±cym czê¶ciowo kark.
Bêdê wdziêczny za odpowied¼
XIII
Na oko jest wzorowany na znalezisku z Schlossenberg, datowanego na ostatnia cwiartke XIII wieku, Muzeum Historii Niemiec, Berlin
Pozdrawiam
Witaj Kordianie. Czy móg³by¶ napisaæ sk±d jest nagrobek umieszczony przez Ciebiê w za³±czniku ?
Wydaje mi siê, ¿e jest to forma przej¶ciowa pomiêdzy he³mem ¿ebrowym, a he³mem garnczkowym, choæ jako¶æ zdjêcia nie pozwala na dok³adne stwierdzenie.
http://home.scarlet.be/~klauwaer/helm/Zabytki i ikonografia g³ównie he³mów wielkich.
Witam wszystkich!
Widzê, ¿e temat os³on g³owy w XIII w. ju¿ nie¼le siê rozwin±³, ale chcia³bym dorzuciæ swoje 5 groszy.
Mam takie pytanie, czy raczej pro¶bê; interesuje mnie wystêpowanie he³mów normañskich (z nosalem, a nie mask± twarzow±) na terenach Polski w XIII w. Z tego co wyczyta³em w "Polskiej technice wojskowej do 1500 roku" A.Nadolskiego he³my takie pojawia³y siê na pieczêciach jeszcze pod koniec tego stulecia i by³y bardzo popularne nawet w¶ród bogatszego rycerstwa. Czy he³my tego rodzaju bardzo ró¿ni³y siê od normanów z X w.? Czy móg³bym prosiæ o jakie¶ fotki wykopanych normanów lub przedstawiaj±ce je ryciny z XIII w.?
P.s. W za³±czniku dwie przyk³adowe fotki he³mu z nosalem, jednak z wcze¶niejszego okresu (XI w.).
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Witam,
przegl±daj± aukcje na allegro trafi³em na ten he³m :
http://www.allegro.pl/item376859049_helm_garnczkowy.html He³m wydaje mi sie stosunkowo poprawny, mam jednak zastrze¿enia do sposobu zaklepania dekla, czy mo¿e on byæ zaklepany do wewn±trz, i czy ma to jakies istotne znaczenie?
Ze wzglêdów praktycznych lepiej zaklepywaæ od zewn±trz - np w razie deszczu nie cieknie do ¶rodka
a pozatym ³atwiej wbiæ do ¶rodka dekiel wspieraj±cy siê tylko na nitach - taki jak ten na zdjêciu no i strza³y na kant zatrzymuj± siê czê¶ciej na tym deklu ni¿ na klepanym od zewn±trz.
Jednak oba typy maj± potwierdzenie w ikonografii.
Salve!
Wie kto¶ mo¿e na czym to jest wzorowane?
Mi to wygl±da na modyfikacjê garnka z Araneas, czy Bolzano.
Chyba rekonstrukcja he³mu z rzeki Traun (Austria), ale orygina³ jest mocno prze¿arty i nie jestem pewien...rodzaj otworków i dynks na szczycie siê zgadzaj±
Wiesz mo¿e Borgu jak to jest datowane? Masz mo¿e fotki orygina³u?
S pozdravem
Warto dodaæ, ¿e to wszystkie dostêpne orygina³y he³mów z rodziny garków. ( nie licz±c jeszcze domniemanych kilku sztuk niemal ca³kiem zardzewia³ych) Ca³a reszta wystêpuj±cych wspó³cze¶nie to bardziej..ale czê¶ciej mniej udane rekonstrukcje ikonograficzne. Dlatego trzeba ostro¿nie wybieraæ he³my z tej epoki.
S³awku to nie wszystkie... jest ich jeszcze kilka...z 5 na szybko a pewnie wiêcej. Pierzak te¿ nie zebra³ wszystkich, jak sam przyznaje.
No przecie¿ napisa³em, ¿e niemal wszystkie...trochê w pokrêtny sposób.:P
Pozdrawiam Arku!
Na czym jest oparta ta rekonstrukcja he³mu Italo-normandzkiego
http://www.getdressedforbattle.com.au/imag...DFB-H-021-L.jpgPozdrawiam
witam,
chce kupic he³m garnczkowy i ostatnio znalaz³em na allegro cos takiego
http://www.allegro.pl/item521931796_helm_garnczkowy.html i moze moglibyscie mi podpowiedziec czy op³aca sie braæ taki he³mik
pozdrawiam Krzysiek
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.