Masz racjê jest bardzo podobny. W opisie jednak pisa³o "He³m garnczkowy m³odszego typu".
oto link
http://tomala.tron.yupe.net/?id=plytowka&act=helmy
He³m 11
Czesæ... M³odszego typu... nie mam pojêcia o co chodzi... to jest póny he³m... hehe
Spoko jest tam he³m podobny do he³m z oktresu okolo 1250/1270 rok. na ten to juz bum przysta³.
pozdrowienia
mlodszy znaczy pozniejszy
poszukam oryginalow i podesle moze juz jutro zdolam
Mo¿e na stronie b³±d. he³m 15_1 nie wiele siê ró¿ni od tego który ja pokaza³em.
CYTAT(Wiesiod2)
he³m 15_1 nie wiele siê ró¿ni od tego który ja pokaza³em.
Moim zdaniem jest ró¿nica i to du¿a. wejdz sobie do katalogu produktów i zobacz oba jeszcze raz...
a zobaczysz ró¿nice.
Trzymcie sie ludzie
A mo¿e wiedzê o uzbrojeniu bêdziecie czerpaæ z ksi±¿ek a nie ofert handlowych?
Wiesiod2 który rok konkretnie Ciê interesuje? bo ró¿nice miêdzy pocz±tkiem a koñcem 13w. s± ca³kiem spore.
Mam rêkawice kolcze, kaptur kolczy, kolczugê w planie nogawice kolcze.Chcê podobnie do tego zdjêcia, ale inny he³m i kaptur. To pó¿ny XIII w.Co mi radzisz. He³m nadaje siê czy nie?.
No oczywi¶cie ¿ród³a historyczne s± wa¿niejsze.
Aha i wiek pisze siê rzymskimi a nie korzysta siê z wynalazku arabskigo.
Je¿eli chodzi o moje zdanie to uwazam ¿e jalepiej by by³o miec he³m z p³askim denkiem. na XIII w jest to najlepsze rozwi±zanie... ale to tylko moje sdanie
Czo³em
twoje zdanie jest jak najbardzej uzasadnione w XIII w najbardzej popularne garnki to te z p³askim denkem.
Ale czy dobrze chroni± uderzenia, s± kanciate i miecz uderza a nie ze¶lizguje siê. Mo¿e jednak w pó¼nym XIII he³m siê nadaje.
Akurat garnek zawsze zbiera 100% ciosu na twój kark...
Ma to zwi±zek z kszta³tem he³mu, który nie umo¿liwia "zsuwania sie ostrza", kiedy to tylko czê¶c energii ciosu przejmuje he³m, tak jak to ma miejsce z he³mami w kszta³cie sto¿ka. taki jest jego urok...
przecie w XIII wnie bed± biegali w Saladach
To trzeba wytrzymaæ... dobry czepiec przeszywany i kolczy za³atwi± sprawe...
3maj sie
Nie boje siê o siebie tylko o he³m. Przy czêstych uderzeniach w he³m mo¿e nie wytrzymaæ i wtedy to przyjemnie nie bêdzie pod tym wzglêdem to wytrzymalszy jest ten co ja pokaza³em. Co do garnka z p³askim denkiem to jaka blacha i ile pó¼niej wa¿y.
Witraj.
jedno i powiem. He³ma ma choniæ Ci g³owe a nie ma le¿eæ na szafie. he³my wytrymuj± d³ugo... gorzej z tarczami.
na he³mie (jak jest mocny) to pozostan± jedynie niewielkei rysy. Nity nie maj± prawa pu¶cic (chyba ¿e s± aluminiowe).
Co do blachy.. Oczywi¶cie stalowa (luib cynkowa). ja mam grubo¶c ca³o¶ci 2 mm i wazy kolo 4 - 5 kg ale jak go za³o¿ysz to nie jest taki ciê¿ki.
tak wiêc o he³m siê barchu nie martw...
jak co to kupisz drugi, a g³owy drugiej ju¿ nie kupisz
pozdrawiam WB
No wiêc zastanowie siê nad kupnem garnka z p³askim denkiem.
Ja pope³ni³em straszny b³±d, maj±c jeszcze niedostateczn± wiedzê na temat uzbrojenia Wikingów, zakupi³em he³m okularowy, który jak siê okaza³o ma niewiele historyczno¶ci±. Pocieszam siê jedynie my¶l±, ¿e wiêkszo¶æ he³mów na g³owach s± jedynie jakimi¶ swobodnymi interpretacjami/wariacjami na temat he³mu okularowego. Jednak na przysz³y sezon zamawiam sobie Giermundbu
, który notabene idealnie bêdzie pasowa³ na g³owê odtwarzanej przeze mnie postaci.
Przyda³by siê jaki¶ poradnik dla nowicjuszy ogólnie traktuj±cy o wyposa¿eniu(ca³kowitym). My¶lê, ¿e powinno siê pomagaæ m³odym a nie mieszaæ ich z b³otem, tylko z powodu tego i¿ kupili niehistoryczn± rzecz, bêd±c przekonanym o jej historyczno¶æi:) No, ale tu wiele zale¿y tak¿e od rzemie¶lników
PS. Dlaczego wiêkszo¶æ osób postrzega mrok tylko po he³mach?
CYTAT(Orm W.)
Ja pope³ni³em straszny b³±d, maj±c jeszcze niedostateczn± wiedzê na temat uzbrojenia Wikingów, zakupi³em he³m okularowy, który jak siê okaza³o ma niewiele historyczno¶ci±.
Przeczytaj jeszcze raz. Znajdywano okulary i helmy z kawalkami okularow.
Ok ja jako jeszcze mroczniak szukam jakiego¶ he³mu. Ostatnio zamowilem szarawarki, butki wysokie i tak dalej. Szuka³em po Osprejach jaki by tu sobie he³m zamówiæ moi kumple odtwarzaj±cy wikingow maja okularki ale s³ysza³em ze na rusi to niebardzo. Otó¿ znalaz³em w ospreju takie oto zdjêcia (w za³±czniku) jest to niew±tpliwie okular. Tylko ¿e ów osprej traktuje o wojskach ruskich w XIII wieku. Czy mo¿na odnie¶æ taki he³m do okresów wcze¶niejszych? Mam równie¿ pytanie odno¶nie do os³ony pod okularem, do tej pory widzia³em kolcze okapy dooko³a he³mu a tutaj wydaje mi sie ¿e jest to ³uska na skórze i wydaje mi sie ze jest tylko na przedzie (ma³o widaæ). Prosze o pomoc, dziêki.
Pozdrawiam BoBeK
To na tym obrazku to jest kolczuga, na jakim¶ wyt³umieniu. Co do stosowania pó¼nych ruskich form okularów, w IX-XI wieku to by³bym bardzo sceptyczny, ale nie specjalizujê siê w rusi wiêc g³owy nie dam. Ja bym tego nie robi³.
W kwestii okularów - powtórka po raz n-ty - wiêkszo¶æ szcz±tków he³mów okularowych jest okresu przedwikiñskiego lub baardzo wczesnowikiñskiego. Z IX-XI wieku s± egzemplarze o do¶æ wyj±tkowym charakterze.
W kwestii konkusru na he³m równie¿ jestem zwolennikiem prostych (najleipiej skromnych ¿ebrowych) he³mów sto¿kowych albo kulistych (jako¶ okre¶lenie "normany" nie wydaje mi siê w pe³ni uzasadnione, ale o nie w sumie chodzi).
Co do he³mów i blachy z których je robi±.... polecam blachê niskot³oczn±.... jest twardsza od zwyk³ej blachy wysokotlocznej, z której zazwyczaj robi siê opancerzenie...
Sam bêd±c zaanga¿owanym do¶æ silnie w XIII wiek poleca³bym conajmniej blachê 2 mm a wzór to ten z Biblii Maciejowskiego, fajnie wygl±da jest akurat na po³owê XIII wieku. moim zdaniem to najlepsze rozwi±zanie...
I naprawdê bior±æ udzia³ w bitkach XIII wiecznych to he³m raczej solidny, by siê przyda³, bo na prawdê... drugiej g³owy nie bêdziesz mia³
Witam.
Helm garnczkowy generlnie nie byl helmem do walki pieszej, tylko konnej. Stad te waskie wiziury. Moim prywatnym zdaniem duzo wygodniejszym i praktyczniejszym helmem do walki pieszej jest norman. Lepiej zeslizguja sie ciosy i czlowiek nie potyka sie o lezacych. Niestety nie chroni on twarzy jak powinien ale za to zawsze mozna zamowic normana z maska. Ten typ helmu naprawde polecam. Swietnie chroni i ma duze wiziury. Tyle ze datowany jest raczej na poczatek XIII wieku a nie polowe.
Za to na koniu w garnku wyglada sie swietnie. :-)
A jesli chcesz dowiedziec sie czy kupic dany helm czy nie, to zawsze pytaj rzemieslnika na podstawie jakiej ryciny, nagrobka lub eksponatu muzealnego go zrobil. Jesli zacznie platac sie w zeznaniach lub pokazywac jakies dziwne zrodla, to odpowiedz juz masz.
Co do klasyfikacji wiekowej to ten he³m jak najbardziej. Bior±c pod uwage prost± klasyfikacje wd³g. Deana Bashforda (za³±cznik). Pan W. Kwa¶niewicz zalicza he³m garnczkowy jako wynalazek prze³omu XII i XIII wieku, garnek na zdjeciu wydaje mi sie starszego typu (w zalaczniku widac roznice). Potem he³my (wcze¶niejsze) wykszta³cily sobie klejnoty i tak dalej i te byly w I po³ XIV w. O tym ¿e he³my garnczkowe byly stosowane (w Polsce) w wieku XIII swiadcza pieczêcie Mieszka II Opolskiego i Kazimierza Kujawskiego.
na tej klasy³ikacji s± te¿ he³my o wypuk³ym denku i s± datowane na po³owê XIII
CYTAT(Wiesiod2)
na tej klasy³ikacji s± te¿ he³my o wypuk³ym denku i s± datowane na po³owê XIII
Witam.
Ja jesten takiego zdania ¿e...
Njalepisze, najbardziej dostepne s± he³my z p³adkim denkiem.. s± bardzo fajne...
Do³aczam fotke tego he³mu z wypuk³ym denkiem.
pozdrawiam
Ten podzia³ twój rózni sie od mojego..... he³m z ruchom± przy³bic± jest klasyfikowany o wiek wcze¶niej (prawie 2) ni¿ u mnie :-P
garnek z p³aski denkem jesy fajny ale ma wiele minusów np. dostaje 100% ciosu, ma³o widaæ w porównaniu i wed³ug tej klasy³ikacji wypuk³e denko nadaje siê do XIII a ten co pokaza³em na zdjêciu te¿ jest z wypuk³ym ale bardzo dobrze wykonany i ze wzmocnieniami co bardzo zmyla
Ja siê z tym nie zgadzam. Garnek z p³askim denkiem jest spoko. Wygl±da super. Ja nie bede Tobie nakazywa³ jaki he³m mo¿esz kupiæ. Ale jedno jest pewne... he³my z p³askim denkiem to kalsyczny he³m w XIII w. te z wypuk³ym to jak zauwa¿y³e¶ prze³om XIII / XIV w a w niktórych przypadkach XIVw. Najlepiej poogl±daj fotki z ró¿nych imprez XIII wiecznych ( np: I³¿a). Zobcz jak to wygl±da i sam ocen.
Pozdrawiam
Generalnie to jest tak... darujcie sobie ogl±danie fotek z turniejów, oraz ze stron z uzbrojeniem, a przej¿yjcie ¼ród³a historyczne i na ich podstawie kompletujcie uzbrojenie (co sie tyczy równie¿ he³mów). Je¿eli chodzi o XIII wiek to poszukajcie w linkach na tym forum jest masa stron ze ¿ród³ami na XIII wiek...
A co my¶lisz o garnku z wypuk³ym denkiem masz jakie¶ historyczne dowody pokazuj±ce s³uszno¶æ twojej opinii
Witam.
Mam pytanie a mianowicie jak wykonaæ czepiec typowo s³owieñski pod che³m. Widze na ró¿nych zdjêciach te czepce(spod che³mu wychodz± trzy dó¿e "jêzory").
Dobrze by³oby, ¿eby¶ sprecyzowa³ pytanie, czy chodzi Ci o kaptur, czy rzeczywi¶cie o czepiec, bo jak sama
nazwa wskazuje, czepiec siê "czepia", czyli podczepia do brzegu he³mu. I z czego chcia³by¶ go wykonaæ??
CYTAT(Wiesiod2)
A co my¶lisz o garnku z wypuk³ym denkiem masz jakie¶ historyczne dowody pokazuj±ce s³uszno¶æ twojej opinii
Nie wiem do czyjej wypowiedzi siê odwo³ujesz ale je¿eli to wbtrzciny to looknij jeszcze raz te dwa linki:
http://freha.pl/download.php?id=7412 <======= Ogólny podzia³
http://freha.pl/download.php?id=7413 <====== Typ pó¼ny (wypuk³y) i wczesny
tak sie sk³ada ¿e te linki byly kilka postów wy¿ej wiêc nie trzeba bylo specjalnie szukaæ
Tak masz racjê przyjacielu ¿le zada³em pytanie. Chodzi mi o kaptur pikowany a wykonaæ go chcia³bym z lnu poniewarz mam go pod dostatkiem.
To prawdopodobnie moja ostatnia wypowiedz w tym temacie.
nadal uwa¿am i¿ najlepiej mieæ he³m garnczowu z p³askim denkiem. popieram wypowiedz kilka postów wy¿ej ze nalezy sprawdzic w wiarodajnych ¼róda³ch a nie w ofertach. ja te¿ chcia³em mieæ he³m wypuk³y ale zrezygnowa³em gdyz p³askie sa odpowiedniejsze i wcale nietakie straszne.
Co do przejmowania ciosów. Przeciez nie bedziesz sie boni³ he³mem tylko wali³ mieczem i prawedopodobnie broniæ sie bedziesz tarcz±. A my¶lisz ¿e he³m z wypuk³ym denkiem to nie zbiera ciosów.. te¿ zbiera ... jak kazdy he³m. no a przeciez (powtórze to co juz powiedzia³m w innym po¶cie) w XIII wieku nie biegali w saladach, barbutach i innych. Wiêc ja uwazam ze p³askie denko jest OK.
Pozdrawiam ...
CYTAT
Mam pytanie a mianowicie jak wykonaæ czepiec typowo s³owieñski pod che³m. Widze na ró¿nych zdjêciach te czepce(spod che³mu wychodz± trzy dó¿e "jêzory").
Ów kaptur jest zmy¶lony,inspirowany zapewne tak¿e niejasnymi wspomnieniami czapeczek scytyjskich. Wiêc nie mo¿na tu mówiæ o jakiejkolwiek "typowej s³owiañsko¶ci". Po prostu "wynalazek" pieszczotliwie zwany "czapka jamnika". Niestety w odtwarzaniu czasów sprzed XIIIw. takie zmy¶lenia s± normalne i z braku dobrych materia³ów ¼ród³owych czasem konieczne.
Czy chodzi ci o he³m czy o Che³m bo jest ma³a ró¿nica.
He³m nosi siê na g³owie a w Che³mie mieszka, to jest moje rodzinne miasto.
Sorki za oftopik ale mnie to denerwuje
P.S. jak kto¶ nie jest pewien niech pisze kask
dobra spoko wszystko fajnie ale zna kto¶ patent jak zrobiæ he³m sekretny ?
w sumie to mo¿na zrobiæ tak samo jak ³ebke tyle ¿e bez szpicu, jak by nie patrza³ dzwony bascinetów s± dalek± ewolucj± he³mów sekretnych, tak sie mnie zdaje
tak wiem gdzie¶ ju¿ o tym czyta³em ¿e he³m sekretny to wczesna forma ³ebki
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/sekret.html
Co do he³mu, od którego zaczê³a siê dyskusja, to ja trafia³em na takie pod nazw± sugarloaf czy sugerloaf. Mo¿na poszukaæ pod tym has³em, mo¿e co¶ siê trafi. Ogólnie staram siê specjalizowaæ w pierwszej po³owie XIIIw, wiêc nie bêdê siê wypowiada³ co do datowania tej konkretnie formy. Ja jednak w innej sprawie, ¿eby nie tworzyæ nowego tematu. Je¶li gdzie¶ takowy jest, to przepraszam, musia³em przeoczyæ. Otó¿ interesuje mnie kwestia u¿ywania he³mów potocznie nazywanych "normandzkimi" przez "piechotê lekk±" w XIIIw. Chodzi mi o walcz±cych w przeszywanicach a czasem nawet bez, pe³no ich w Maciejowskim. Dog³êbnie przestudiowa³em to konkretnie dzie³o, bo na nim opieram rekonstrukcjê stroju i uzbrojenia takiej w³a¶nie postaci, ale nie znalaz³em jednoznacznego przyk³adu u¿ywania tego he³mu. Nosi je tylko piechota nosz±ca kolczugi, czego w planie nie mam i oczywi¶cie jazda. Piechota nosi kapaliny i "³ebki" zwane z tego co kojarzê cerveliere czy jako¶ tak lub scullcap. He³m normandzki raczej nie wydaje mi siê dro¿szy w produkcji ni¿ kapalin, wiêc chyba kwestie finansowe odpadaj±. Czy po prostu ja siê nie doszuka³em, czy te he³my -tak jak garnczki- przeznaczene s± dla rycerstwa? Wdziêczny bêdê za rzeczow± pomoc, a najchêtniej ikonografiê.
Witajcie,mam pytanie:jak powinien wygl±dac he³m sekretny na XIIIw??
a zna kto¶ p³atnerza który mo¿e go zrobiæ ? bo wys³a³em zapytanie do kilku i
nikt nie odpowiedzia³
mardinus robi he³m zbli¿ony konstrukcj± do he³mu sekretnego,
wydaje mi siê ¿e podes³anie mardinusowi ikonografi i he³mu sekretnego (rekonstrukcji) oraz odpowiednie skorygowanie he³mu jego produkcji (http://mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_pozne_01.php?id=33) da w rzeczywisto¶ci owy he³m sekretny
ale zamota³em
Ja szukam informacji na temat he³mów jakich u¿ywali wikingowie.
Czy kto¶ zna adres stronki gdzie s± jakie¶ ¼ród³a na temat takich he³mów? Najlepiej jakby to by³y jakie¶ informacje o wykopaliskach i fotki znalezisk.
Szukaj.
Dla u³atwienia - Gjermundbu. Ewentualnie Bayeux.
A najlepiej to poprzegl±daj wszystkie tematy na Freha o he³mach wczesnych
Mogliby¶cie mnie troche bardziej nakierowaæ? Jestem tu nowy i pisze referat na temat he³mów z przedzia³u od VII do XI wieku i potrzebuje konkretnych informacji. Najlepiej informacje o wykopaliskach i jakie¶ fotki. i je¶li kto¶ zna adres takiej strony to czy móg³by mi podaæ?
Za pomoc z góry dziêkuje.
CYTAT(Elvin)
Mogliby¶cie mnie troche bardziej nakierowaæ?
Masz funkcjê "szukaj" na Fresze.Masz proste i dobre "google".I masz 16 lat, wiêc jeszcze ci daleko do nasycenia wiedz±.To czego szukasz, to dobre kilkadziesi±t (a mo¿e wiêcej) stron w necie, polsko-,rosyjsko-,anglo-,duñsko...itd. jêzycznych.Ogrom informacji.Gdyby¶ pyta³ o np. he³my ruskie z IX-XI wieku, albo znaleziska z ziem polskich we wczesnym ¶redniowieczu, poda³bym linki.
Ale podawaæ kilkudziesiêciu - najzwyczajniej mi siê nie chce...
Pozdrawiam - i ¿yczê wiêkszego g³odu w zdobywaniu wiedzy.
I znalezienia przyjemno¶ci w jego syceniu.
Jak mo¿e Ciê kto¶ naprowadzaæ, je¿eli nie wiesz w³a¶ciwie o co pytasz?
Sprawd¼ najpierw w jakich latach mo¿emy mówiæ o wystêpowaniu wikingów.
Bo nie wiem wreszcie czy chcesz wikingów czy he³my VII-XI wiek ogólnie...
Witam!
Pojawi³o mi siê pytanie, mianowicie, jakie preferujecie rozwi±zanie, co do mocowania he³mów w XIII wieku do g³owy:
Wersja 1: Pasek pod brod± ------ swoj± drog± jak to ma siê, co do historyczno¶ci
Wersja 2: he³m wsuwany na ¶cisk na czapê pikowan± i czepiec kolczy
Wersja3:czyli taka, jaka Wy u¿ywacie a ja na ni± nie wpad³em:)
Pozdrawiam RS
My urzywamy garnki wk³adane na wcisk. Bez pasków i siê sprawdza.
Ewentualnie mozna zastosowaæ drógi p±tnik (wczesne garki).
Pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.