krajka jest elementem zdobniczym dostosowanym do stylizacji fragmentu stroju na podstawie danych krojow .... a jezeli rekonstruujesz jakies znalezisko i dorabiasz cos to skifa ...... z reszta rob jak chcesz bo i tak masz taki helm i starasz sie dorobic ideologie
pozdro DIR
Rzecz w tym, ¿e istniej± równie¿ dowody na wystêpowanie na "dalszym wschodzie" skórzanych he³mów.
W ikonografii he³my tak¿e wystêpuj± w ró¿nych barwach, jak kto¶ to juz wcze¶niej zauwa¿y³, w tym samym temacie.
Wydaje siê wiêc, ¿e skórzane he³my s± w tym samym stopniu prawdopodobne, co skórzane lamelki.
Co masz na my¶li pisz±c: "przerabianie czegos co znaleziono i by³o zupe³nie inne"?
Nie dorabiam ideologii do he³mu.
Zastanawiam siê natomiast nad konsekwencj± tzw.ultrahistoryczno¶ci...
Ultrahistoryczno¶æ?Czyli historyczno¶æ absolutna?Udokumentowana i potwierdzona?--
Jest wiêc te¿ semihistoryczno¶æ?
Quasihistoryczno¶æ?
Mo¿e te¿ nibyhistoryczno¶æ?
CYTAT(Rabiega)
Ultrahistoryczno¶æ?Czyli historyczno¶æ absolutna?Udokumentowana i potwierdzona?--
Jest wiêc te¿ semihistoryczno¶æ?
Quasihistoryczno¶æ?
Mo¿e te¿ nibyhistoryczno¶æ?
Pseudohistoryczno¶æ? Minihistoryczno¶æ (minimalizm historyczny
)?
Niektórym mo¿e sprawiaæ du¿o frajdy takie wymy¶lanie kategorii...
Przekomarzacie siê, jak stare baby :-) - a¿ mi³o poczytaæ.
heh... ca³kowite odej¶cie od w³a¶ciwego tematu... jakim mia³ byæ ranking
Ja ceniê sobie szczególnie he³my okularowe. Dobrze chroni± baniak, ³adnie wygl±daj± i spokojnie mo¿na dodaæ do nich kolcz± (giermund)
Podobaj± mi siê jeszcze he³my garnczkowe i krzy¿owe (u¿ywane podczas krucjat)- chocia¿ nie mogê nic wiêcej o nich powiedzieæ gdy¿ nigdy w takowych nie walczy³em :wink:
Ekstra.Giermund z kolcz±.Ja stawiam wiêc na he³m gwardii pa³acowej Gondoru.Taki super wypa¶ny, ze skrzyde³kami.
Pozdrawiam.
Rabiega, dlaczego tak ciê razi czepiec kolczy w Giermundzie ?
no coz wiec tak:
- robienie rzeczy ktore w podobnej formie wystepowaly w okolicy - oczywiscie ogolnikowo nie jest historyczne ale do przezycia (o ile nie kombinuje sie ze to rekonstukcja. bla bla bla.....)
- robienie elementow pancerza z kompletnie roznych elementow ktore poprostu nie maja potwierdzen na podstawie znalezisk stalowych jest absurdalne - czemu nie zrobisz szklanego he³mu??? albo z br±zu??? albo koscianego giecza???? no nie wiem mozna wszystko tylko po co ???
CYTAT(Dir)
no coz wiec tak:
- robienie rzeczy ktore w podobnej formie wystepowaly w okolicy - oczywiscie ogolnikowo nie jest historyczne ale do przezycia (o ile nie kombinuje sie ze to rekonstukcja. bla bla bla.....)
- robienie elementow pancerza z kompletnie roznych elementow ktore poprostu nie maja potwierdzen na podstawie znalezisk stalowych jest absurdalne - czemu nie zrobisz szklanego he³mu??? albo z br±zu??? albo koscianego giecza???? no nie wiem mozna wszystko tylko po co ???
Wyra¿asz siê bardzo nieprecyzyjnie, w zwi±zku z tym trudno odnie¶æ siê do Twoich wypowiedzi, ale spróbujê...
Czy ja pisa³em co¶ o robieniu elementów pancerza, z jakich¶ "kompletnie ró¿nych elementów"?
Szklany he³m?
Gdyby¶ nie zauwa¿y³, to na pocz±tku tego tematu dyskutowano o skórzanych he³mach...
Je¶li mamy prowadzic konstruktywn± dyskusjê, to proszê siê odnosic do moich argumentów i ewentualnie próbowaæ je obalaæ swoimi argumentami, zamiast odlatywania ku jakim¶ nieznanym horyzontom wyobra¿eñ na temat moich mniemañ, czy te¿ wyg³aszania emocjonalnych formu³ek, z których nic nie wynika.
Ja równie¿ nie by³ bym taki pewny.. na niektórych zdjêciach widaæ kó³eczko
wiêc prosze by Gondorowi militarioznawcy podali powody czemu to by by³ taki mrok totalny
oczywi¶cie prosze o naukowe poparcie a nie o fib¼dzi gandalfowi wojownicy...
CYTAT(Dir)
krajka jest elementem zdobniczym dostosowanym do stylizacji fragmentu stroju na podstawie danych krojow ....
A to o czym mowi Bjorn jest, ze tak to ujme, "elementem ochronnym dostosowanym do stylizacji fragmentu uzbrojenia na podstawie podobnych znalezisk", co juz sam z reszta mowil. Nie widze szczerze mowiac roznicy. Chyba ze Twoje, Dirze, stricte zasady historycznosci odnosza sie tylko do uzbrojenia, a stroj traktujesz luzniej. Tak czy inaczej jest to pewna niekonsekwencja.
Mroczna kolcza w giermunbdzie... Nie macie sie juz czego czepiac? Kiedy powiecie ze Wikigowie nie plywali drakkarami, albo ze nie byli poganami? Chociaz... Nie, to ostatnie nie, to juz bylo. Zostalem tu kiedys nazwany mrocznym superpoganinem. Moze byscie jednak zastanowili sie czasami nad tym co piszecie, wiem ze to internet, ale jakas odpowiedzialnosc za slowo jednak by nie zaszkodzila. I jako Frehowicze moglibyscie zadbac o poziom forum, a nie tylko marudzic, czepiac sie, klucic i schodzic z tematu.
Ragnarr
To mo¿e wrócimy do tematu?
Wg mnie najlepsz± ochronê daj± wariacje na temat he³mu z Satun Hoo, choæ ich wielkim minusem jest znacznie zawêzone pole widzenia. No ale za to mamy os³oniêty kark i praktycznie ca³± twarz
Trzeba mieæ wyj±tkowego pecha ¿eby w nim krzywdy doznaæ.
Ja w akcji osobiscie tez preferuje okulary.
Poza tym bardzo ladny byl helm z Coppergate
Przy okazji opleciony bardzo ciekawa kolcza, ale to juz inna sprawa. I okres troche wczesniejszy, o ile wiem zadko kto sie tym zajmuje.
Sutton Hoo to kwestia gustu, mi sie nie podoba, ale i tak musze przyznac ze jest ciekawy
Ale to nie przypadkiem helm pogrzebowy?
Ragnarr
Moim zdaniem trzymanie siê ¶cis³ych regó³ nie ma sensu wkoñcu jest to forum i po to istnieje by zdobywaæ mniej lub bardziej przydatn± informacjê... Je¶li zosta³ poruszony taki temat no to dobrze rozprawmy go mo¿na oczywi¶cie by go daæ do innego tematu, ale podchod¼my do sprawy w sposób naukowy a nie wypisuj±c jakie¶ brednie bo taki post nie wiele daje jest ogólnie do czosnku (przynajmniej ja mam wra¿enie ¿e go¶ciu jeszcze nie przesta³ ogl±daæ pokemonów), bo tak naprawde to nie wiem co chcia³ przez to powiedzieæ autor. Najlepiej napisaæ dlaczego uwa¿am i¿ he³m z GIERMUNDBU nie posiada³ i nie powinien posiadaæ czepca kolczego.. i wtedy okej moge sie zgadzaæ lub nie, wtedy ma to jaki¶ ogólny sens ( moim zdaniem jest to ciekawsza dyspóta czy ten he³m posiada³ czepiec ni¿ jaki¶ ranking :P ).
Co do poganizmu... nie podoba mi sie to okre¶lenie... my¶le i¿ mieszkañcy skandynawi posiadali kulturê oraz swoj± religiê, i je¶li mówi±c odtwarzam kulturê wikingów i jestem poganinem to naprawde tego nie rozumiem
...
No dobra teraz w kwesti tematu ;)
No oczywi¶cie sz³omy oraz XIII wieczne po³owieckie he³my z zas³onami twrzowymi. Co do naszych polskich szyszaków oczywi¶cie nie zra¿a³ bym sie wielce obeco¶ci± nosala jednak¿e sam wola³ bym bez ;) (Bitwy wczesno¶redniowieczniaków nie s± a¿ tak "karko³omne", choæ rozumiem kwestie bezpieczeñstwa) . Je¿eli odtwarzam s³owiañszczyznê zachodni± próbuje sie dostosowaæ do jej realiów... Bo jak widze nied³ugo wszyscy bed± miesznak± wschodo-zachodu i wszyscy wyskocz± w modne ostatnio szabelki (choæ zapewne ma³o kto zadba o to by rêkoje¶æ wygl±da³a tak jak w orginale)...
to tyle
Pozdrawiam
bez dalszych komentarzy...................
Czo³em...
mam ma³± pro¶be. czy móg³by kto¶ zamie¶cic opis jak zrobiæ kaptur kolczy. nie mam pojecia jak to zrobiæ...
i jaki drut by³by najlepszy?
dziêkuje serdecznie
Polecam stronê Czatownia Saszka Wê¿opyska
Dziêkuje.
Ale jest problem
. nie moge otworzyc odno¶ników. nie dzia³aj±..
Jak mozna to prosi³bym o inn± stronke.
Pozdrawiam
Czo³em
Dziêki Ci Welkie
Có¿...
A wiêc wracaj±c do tematu. W ¶wietle dzisiejszej wiedzy na ten temat, wydaje mi siê, ¿e zrobienie skórzanego he³mu, wzorowanego pod wzglêdem formy na he³mach metalowych (przyk³ad he³mu mongolskiego, podany wcze¶niej przez Mardinusa w tym temacie) nie bêdzie wiêkszym wykroczeniem przeciw historyczno¶ci ni¿ budowa skórzanej lamelki ze zbrojników wzorowanych na metalowych. Dowody acheologiczne w obu przypadkach istniej±, chocia¿ s± odleg³e (Mongolia, Chiny)...
Podobnie jest z ikonografi± tzn. mo¿na siê dopatrywaæ skórzanych lamelek tak jak skórzanych he³mów.
witam
Mam pytanie czy zbroje skórzane z æwiekami i zbroje z lamelkami prostok±tnymi ze skóry, przynitowane s± historyczne ...
prosi³bym o jakie¶ zdjêcia jezeli mo¿na
pozdrawiam fisch
eee
raz nie bylo czegos jak zbroja skorzana z cwiekami nie bylo i koniec
a dwa lamelek sie nie nituje tylko sie je splata
nituje sie luskowe ale zrodel dla nich nie mam wiem tylko ze byly
w jakiej formie mnie nie pytaj niech zainteresowani pokazuja
[quote="Ragnarr
A to o czym mowi Bjorn jest, ze tak to ujme, "elementem ochronnym dostosowanym do stylizacji fragmentu uzbrojenia na podstawie podobnych znalezisk", co juz sam z reszta mowil. Nie widze szczerze mowiac roznicy. Chyba ze Twoje, Dirze, stricte zasady historycznosci odnosza sie tylko do uzbrojenia, a stroj traktujesz luzniej. Tak czy inaczej jest to pewna niekonsekwencja.
Ragnarr[/quote]
bynajmniej nie schodze z tematu przerobki helmow ktory masz w orginale jak na dloni sa niehistoryczne i tyle i nie ma tu zadnego ultrastwa czy cos ........ albo cos bylo albo nie jak cos doczepiasz ekstra to robisz mrokk ... co do krajek i zdobnictwa to nie jest to naruszanie ogolnej formy wykroju znalezisk a jedynie zdobnictwa , naprawde nie razi mnie jak ktos ma poprawnie zrobiony miecz typologicznie 100% ale nie jest to rekonstrukcja dokladnie z tego i tego grobu! co innego typologia ozdabiana stylizacyjnie a co innego wariacja zachowanego znaleziska i dodawanie czegos czego nie bylo!!!!! - dla przykladu!:
jak dodajesz do dokladnego kroju tuniki krajke w miejscach gdzie powinna byc to jest OK
jak dodajesz nosal tam gdzie go nie bylo to tak jak trzeci rekaw tez mozna albo tren no czemu nie ale po co? bo ladniej? no troche logiki
a co do pogan to typy biegajace z mlotami thora na szyji robiace straz wareska czy waregow na rusii po X wieku etc to mrok bo byli wszyscy chrzczeni a najemnicy w cesarstwie obowiazkowo ...... sa fakty religijne ktorych nie da sie podwazac bo tak historycznie bylo! i takie osobniki to mroki nic wiecej zero spojrzenia na religie regionu....i nie tylko to sie tyczy powszechnie panujacych nam poganskich waregow.............. pozdro DIR
CYTAT(Berek)
ale podchod¼my do sprawy w sposób naukowy a nie wypisuj±c jakie¶ brednie bo taki post nie wiele daje jest ogólnie do czosnku (przynajmniej ja mam wra¿enie ¿e go¶ciu jeszcze nie przesta³ ogl±daæ pokemonów), bo tak naprawde to nie wiem co chcia³ przez to powiedzieæ autor.
Sztuka erystyki ( trudne s³owo, wiem) jest jak widzê ci ca³kowicie obca.Powodzenia na Fresze.
Moja odpowied¼ mog³aby byæ dok³adnie taka jak post Dira - podpiszê siê wiêc tylko pod Jego wypowiedzi±.
Pozdrawiam.
Hej
Ja nawet mam w±tpliwo¶ci ³uski w ¶redniowieczu czy wogóle by³y. Jak dla mnie du¿o przemawia za tym ¿e ³uski w ikonografi to tylko antycyzyj±ce symboliczne przedstawianie pancerza (choæ oczywi¶cie to równie¿ jest tylko pewna teoria.
Pozdrawiam
CYTAT
Moja odpowied¼ mog³aby byæ dok³adnie taka jak post Dira - podpiszê siê wiêc tylko pod Jego wypowiedzi±.
Tak, tylko, ¿e przy Giermundzie znaleziono kó³eczko, przynajmniej mi siê tak zdaje.
owszem byla kolcza
http://www.royalarmouries.org/extsite/view...910&assetId=841
tu lepiej widac a moze i tam jest drugie koleczko
chcialbym zauwazyc pewna ciekawostke na necie znalazlem tylko 1 slownie jedno ujecie tego helmu wszystkie zdjecia robione sa z tej samej perspektywy, cienie sie pokrywaja tylko sa roznej jakosci
jak ktos ma inne ujecia niech poszuka moze sie wiecej koleczek znajdzie
pozdrawiam
Dok³adnie ma... widocznie Pan Rabiega nie zna zabytku i wogule go nie widzia³... a opinie swe warzy jedynie na rekonstrukcjach i odrazu robi sie z niego wielki Pan Ultra historyk... Napocz±tku co¶ przestudjuj dok³adnie potem sie wypowiadaj.. je¶li u¿ywasz takich trudnych s³ów ¿e ojoj to powine¶ zrozumieæ mój poprzedni post.. Powiedz dlaczego nie mog³o byæ czepca kolczego powtarzam DLACZEGO ???!!! Je¿eli przyj¿ysz sie dok³adnie temu he³mowi zauwa¿ysz i¿ posiada ono kóleczko z prawej strony mog³o one stanowiæ dalsz± ca³o¶æ gdy¿ ty³ jak widzimy zosta³ "prze¿earty" przez rdzê i byæ mo¿e równie¿ i te kó³ka które s± mniejsze, ³atwiej podda³y sie rozpadowi ni¿ kawa³ blachy który siê znajdowa³ z ty³u, kó³ko to mog³o te¿ s³u¿yæ do przymocowywania czepca kolczego podobnie jak w sz³omach... Oczywi¶cie jest to interpretacja jednak¿e napewno kó³ko to nie jest bezcelowe czemu¶ musia³o s³u¿yæ.. wiec nie wiem do czego ty sie podpisujesz, ja tego sobie nie wymysli³em, wystarczy jedynie zobaczyæ zabytek, no ale widze jest to dla CIebie za trudne
Pozdrawiam
Pan Rabiega widzia³ orygina³ znaleziska z Giermundbu w muzeum w Oslo.Doczytajcie sobie, dlaczego owo kó³eczko niekoniecznie ¶wiadczy o obecno¶ci os³ony kolczej.
Berek i Borg postudiujcie poza tym s³ownik ortograficzny.
Pozdrawiam i koñczê offtopicow± dyskusjê.
No dobrze to o¶wieæ nas jak±¶ pozycj±, panie ultra historyku i polonisto, pozatym sam mo¿esz przytoczyæ nam to co wyczyta³es w m±drych ksi±¿kach... (jako¶ mnie nie przekonuj± do zmiany decyzji te twoje posty, ja równie¿ bym móg³ sobie napisaæ przeczytaj sobie gdzies co¶
)
Pozdrawiam
my¶le ¿e jak kto¶ nie potrafi rozs±dnie odpowiedzieæ na pytanie podpieraj±c sie faktami to strzela teksty typu "doczytajcie sobie".. niewiedza boli.. z reszt± s±dz±c po sz³omach w jakich walczycie z miejsca moge powiedzieæ ¿e he³my to wasza mocna strona :
http://swarzyca.republika.pl/zbroslawice/bitka.jpg
( ³adne umbo.. jak na mój gust to idealny przyk³ad umba typu Jahn 5 spotykanego w kulturze przeworskiej.. dorodny okaz! )
POZDRAWIAM
Hm, moze ja sie nie znam, ale wydawalo mi sie, ze w forum chodzi o to, zeby wymieniac sie wiedza.
Rabiega - "wiem, ale nie powiem"?
Ragnarr
CYTAT(Dir)
co do krajek i zdobnictwa to nie jest to naruszanie ogolnej formy wykroju znalezisk a jedynie zdobnictwa , naprawde nie razi mnie jak ktos ma poprawnie zrobiony miecz typologicznie 100% ale nie jest to rekonstrukcja dokladnie z tego i tego grobu! co innego typologia ozdabiana stylizacyjnie a co innego wariacja zachowanego znaleziska i dodawanie czegos czego nie bylo!!!!!
A Ty wci±¿ to samo...
Czy kto¶ tu mówi o dodawaniu czego¶, czego nie by³o? Czy nosale bywa³y w tego typu he³mach? Bywa³y. A co do wariacji znaleziska, to jeszcze raz: W przypadku motywu zdobniczego, którego wzór naruszasz przy tworzeniu np. haftu, czy krajki, albo zdobienia broni, to jest równie¿ ingerencja w oryginalny element i ¼ród³o historyczne. Co Ty na to, je¶li nazwê to mrokk?
Czy to nie przesada?
CYTAT
- dla przykladu!:
jak dodajesz do dokladnego kroju tuniki krajke w miejscach gdzie powinna byc to jest OK
Ha! Chodzi o to sk±d masz wzór krajki i sk±d wiesz, ¿e takie wzory na krajkach w³a¶nie wystêpowa³y? Wielu ludzi czerpie wzory np. haftów z ca³kowicie odmiennych elementów kultury materialnej jak przedmioty ko¶ciane, czy metalowe, mieszej±c ze sob± elementy które mog³y ale nie musia³y razem wystêpowaæ. Mrokk????
CYTAT
jak dodajesz nosal tam gdzie go nie bylo to tak jak trzeci rekaw tez mozna albo tren no czemu nie ale po co? bo ladniej? no troche logiki
W przeciwieñstwie do trzeciego rêkawa nosal wystêpowa³ pod krawêdzi± tego rodzaju he³mów segmentowych. Argument niecelny.
Owenie - ponoæ by³y. Konkretnie na pewno w Armenii. Podle mojej wiedzy wyczytanej, Ormianie byli mistrzami w konstruowaniu zbroji ³uskowej. I w tym miejscu mam pytanie - czy kto¶ posiada informacje w postaci ikonografii, wykopalisk itp na temat zbroji ³uskowej z Armenii.
NIE wystepowal w ZADNYM znalezisku z wielkopolski nie ma sladow ZADNYCH mozliwego jego bycia w takowym , co do ubioru i rekonstrukcji jak to nazwe dorabianej o ktorej mowie to patrz:
- gdy znajdzie sie helm i istnieje w nim fragment nosala to dorabia sie reszte bo tak powinno wygladac .... jak zamierzasz zrobic sobie koszule to patrz na formy zdobnictwa w ktorych miejscach jej wystepowaly, niestety rzeczy miekkie szybko ulegaja rozkladowi i nie da sie ich tak dokladnie odwzorowac jak znalezisk chocby helmow ktore masz jak na dloni ,,,,,,,, niektorych rzeczy sie nie przeskoczy a niektore tak! i do tego trzeba dazyc ! co do krajek to jest kilka znalezisk....... osobiscie bardzo chetnie bym zrekostruowal od a do z wszystko co nosze ale zeby zrobic to na podstawie znalezisk miekkich ciuchow jest to niemozliwe i jeszcze raz co innego pancerz!
takie przekomazanie sie nie ma sensu ! twoja indywidualna sprawa jest ile dodajesz wlasnej inwencji w wlasny stroj ja osobiscie staram sie ja ograniczyc do minimum choc od niektorych rzeczy nie uciekne poniewaz w czasie mi sie cofnac nie uda ............ pozdro DIR
Wystepowaly na wschodzie sa znaleziska zbrojnikow i ikonografia tu masz np autonomiczny kolnierz luskowy na plaskorzezbie z kosciola z okolic jeziora Van skoro mowimy o Armenii X wiek
O proszê, jest przyk³ad. Dir, masz mo¿e pojêcie gdzie szukaæ wiêcej takich rzeczy? Czy wykopaliska s± opublikowane? Mo¿e jest co¶ na necie? Bêdê wdziêczny za wszystkie informacje.
jest problem z publikacjami we wszystkich krajach z tamtych okolic
osobiscie poprostu trafiam na szczepki poszukujac rzeczy ze wscodnich czesci ukrainy
pozdro DIR
Ale polecam zajrzec do wszelkich publikacji angielskich sporo nakradli z tamtych stron i mozna tam niezle rzeczy poznajdowac - muzeum w londynie jest pelne rzeczy z okolic bliskiego wschodu i tak masz na pewno :
Persjan metal technology 700 - 1300 Alan J.W. 1979r
military organisations under the buyids of Persja and Iraq - Bosworth - z reszta ten gosciu w latach 70 napisal z 5 podobnych publikacji
francuzi tez sporo pokradli ale to juz bardziej z poludnia
pozdro DIR
Hej
Zasadniczo jak dla mnie prawdopodobieñstwo dla wystêpowania ich na wschodzie jest wieksze. Generalnie mój b³±d ¿e nie sprecyzowa³em za bardzo o co mi chodzi, a mia³em na my¶li Europê ju¿ rozwiniêtego ¶redniowiecza. Bardzo mo¿liwe ¿e na obrze¿ach wschodnich co¶ by³o, (choæ ta p³askorze¼ba ¶rednio mnie przekonuje, choæ zawsze to jaka¶ poszlaka. Najchêtniej bym zobaczy³ zbrojniki z wykopek dobrze wydatowane). Ja generalnie chcia³em zwróciæ uwagê na potencjalne symboliczne wystêpowanie ich w ikonografii europejskiej.
Pozdrawiam
CYTAT
"Pozdrawiam i koñczê offtopicow± dyskusjê."
Chyba siê zgodzê, Pan Rabiega ju¿ nie bêdzie mia³ nam nic do powiedzenia jak widaæ, wiêc po co ci±gn±æ t± sprawê dalej. Na pytanie:
CYTAT
Powiedz dlaczego nie mog³o byæ czepca kolczego
które zada³em dwa razy, dosta³em odpowied¼:
CYTAT
"Doczytajcie sobie"
Mimo to policzono moje b³êdy ortograficzne, interpunkcyjne, to czy pisze dwunasto czy jedenasto zg³oskowcem, tak jak bym pisz±c posta wydawa³ publikacjê. Ale mniejsza o to.
Wybra³e¶ sobie bardzo z³y temat, poniewa¿ to znalezisko, a w³a¶ciwie kó³eczko, mo¿na interpretowaæ dwuznacznie (s³u¿y³o albo by³o czê¶ci± lub nie mia³o nic wspólnego z czepcem kolczym). Moim zdaniem mog³o s³u¿yæ, oczywi¶cie nie upieram siê przy swojej decyzji, nie jest to dla mnie prawda objawiona. Dlatego nale¿y postawiæ silne argumenty, takie które trudno by by³o podwa¿yæ. To, ¿e akurat by³e¶ w Oslo, czy te¿ czyta³e¶ co¶, niestety ale ma³o mnie przekonuje. A przekonuje mnie do tego ¿e¶ Pan jest zwyk³y bajkopisarz, ultra historyk, znawca, i tzw. ³owca mroku, który nie posiada wystarczaj±cej wiedzy do tego ¿eby takie os±dy rozstrzygaæ. Je¶li "sztuk±" tego trudnego dla Ciebie s³owa eteryki s± posty w stylu:
CYTAT
Ekstra.Giermund z kolcz±. Ja stawiam wiêc na he³m gwardii pa³acowej Gondoru.Taki super wypa¶ny, ze skrzyde³kami
to ¿yczê Ci powodzenia w dalszej karierze naukowej. Mam nadziejê, i¿ m³odzi wojownicy do³anczaj±cy w szeregi RR bend± od tej chwili krytyczniej czytali posty na freha. Wiele plew nale¿y oddzieliæ od ziarna, aby uzyskaæ w miare rzeteln± informacjê, dlatego nale¿y czê¶ciej zagl±daæ do publikacji (choæ i te nale¿y czytaæ z pewn± doz± krytyki
). W ka¿dym b±d¼ razie nale¿y pytaæ ;) dlaczego..
Tak wiêc
CYTAT
Powodzenia na Fresze.
Berek
Nie jestem wczesnym okres ten jest dla mnie ciekawostka wiec moge sie nie znac i prosze o podanie opracowan dlaczego to nie jest koleczko z czepca
Innego logicznego i widocznego w analogicznych helmach rozwiazania nie pamietam
Co wiecej znaleziska z Valsgard posiadaja czepce przyczepione w ten sposob wiec jest to calkiem prawdopodobne
Tak to jest gdybologia stosowana ale tak samo wiarygodna jak zaprzeczanie temu ze to MOGL byc czepiec z kolczugi Chyba ze sa na to dowody Na ktore jakby co czekam i naprawde chetnie zobacze bo przyznaje moge sie mylic
co do mojego jezyka a) bledy robie choc staram sie ich unikac B) nie uzywam polskich krzaczkow gdyz pisac na kompie uczylem sie gdy bylo to zle widziane czasy C64
To ja tylko tak ze swojej strony
W pochówkach z Valsgarde na 100% nie by³o czepców kolczych jak to pisze Borg. By³y za to os³ony kolcze doczepiane do he³mów za pomoca ma³ych uszek z blaszki, które by³y przynitowane do he³mów. Widaæ to w opracowaniach Grety Arwidsson.
Wracaj±c do Gjermund i he³mu z tego¿ znaleziska to jak wyt³umaczyæ przyczepione do he³mu kilka kó³ek, jak nie tym ¿e by³ to element os³ony karku? A je¿eli to nie os³ona karku to co pejsy z kó³eczek dla ogólnego poprawienia wygl±du?
I gdzie¶ Pan, Panie Rabiega wyczyta³e¶ informacje do których nas odsy³asz?
Pozdrawiam
Os³ona z kolczugi pzyczepiona w jakikolwiek sposob do dzwonu to czepiec
A Valsgard 8 ma cos co wyglada na czepiec i na dodatek tez widac koleczka przewleczone przez otworki w helmie (na okularze)
http://www.missouri.edu/~rls555/SCA/resear...elms/valsg8.jpg
Sigurdzie jakby co popraw cala wiedze o tych helmach opieram na zdjeciach wiec wiesz...
Dok³adnie to co przyczepione do he³mu to czepiec to co na g³ówkê
to kaptór kolczy... Wiele osób siê myli, czasem nie wiedomo czy chodzi komu¶ o kaptór czy o czepiec
Pozdrawiam
Mea Culpa Borg
¼le zrozumia³em Twój post, tak to bywa ¿e czasami cz³owiek my¶li o czym¶ i nnym i pisze równie¿ co¶ innego.
Wracaj±c do tematu wczesnych he³mików to mi osobi¶cie podobaj± siê he³miki z pochówków Valsgarde zw³aszcza ten który pokaza³ w za³czniku Borg. Ciekawie wygl±daj± równie¿ he³my z pochówków Ulttuna, oraz Vendel XII i Vendel I.
Pozdrawiam
S³awa!
Mnie jednak najbardziej podobaj± siê klasyczne ¿ebrówki. Dobrze chroni± jak siê do nich kolcz± doczepi nie¼le wygl±daj±. Urok prostoty:]
Pozdrawiam
Ulf
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.