Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Heraldyka
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Andrzej Siejeñski
Witam
Wracaj±c do tematu moich poszukiwañ to stanê³y i nie chc± siê ruszyæ (nadal dwa herby). Poczekam na to co znajd± fachowcy :-).
W tej chwili mam inne pytanie. Co dok³adnie oznacza fleur de lis (jako¶ tak siê to pisze)? Nie chodzi mi o t³umaczenie tego z francuskiego, ani kto u¿ywa³ tego symbolu (wiadomo delfin) ale o to co oznacza (np. czysto¶æ, odwagê czy co¶ tam). Czy kto¶ siê spotka³ z tym symbolem w naszej rodzimej heraldyce (czy umieszczenie czego¶ takiego na tarczy to by³by obciach)?
Pozdrawiam
Nataniel
Wotawa
Fleur de lys to nie po prostu lilia?
W takim razie nie nosi³ tego tylko delfin :-).
Ró¿ne by³y wyja¶nienia, czysto¶æ owszem, Dudziñski dodaje si³ê i suwerenno¶æ jak± symbolizowa³a u Italczyków.
U nas herb Gozdawa (podwójna).

Wspó³cze¶ni nam oczywi¶cie kombinowali z symbolik± falliczn±. dunno.gif
Andrzej Siejeñski
Witam
Fleur de lys to nie po prostu lilia?
W takim razie nie nosi³ tego tylko delfin :-).
***** Kto¶ siê jeszcze pos³ugiwa³ tym symbolem (poza dworem francuskim)?

Ró¿ne by³y wyja¶nienia, czysto¶æ owszem, Dudziñski dodaje si³ê i suwerenno¶æ jak± symbolizowa³a u Italczyków.
U nas herb Gozdawa (podwójna).
***** Dziêki
Pozdrawiam
Nataniel
Wotawa
Je¶li wierzyæ popularno-naukowym ¼ród³om, pro¶ci ¿o³nizrez francuscy mieli standardowo niejako tak malowane tarcze.
Poza ty królowie angielscy mieli je w dwóch polachj jako ¶wiadectwo swoich ptretensji do tronu francuskiego.

Poza tym pan Jan z Gifford, oraz ró¿ne rodziny z Francji, Anglii i Niemiec w ró¿nych wariantach.
O Italii - ju¿ wspominano.

Interesuje Cie wykorzystanie lilii do w³asnego znaku herldycznego na potzreby RR?
Andrzej Siejeñski
Witam
Je¶li wierzyæ popularno-naukowym ¼ród³om, pro¶ci ¿o³nizrez francuscy mieli standardowo niejako tak malowane tarcze.
****** A to ciekawe. Zawsze my¶la³em, ¿e to raczej „wzór zastrze¿ony” dla wy¿szych sfer.

Interesuje Cie wykorzystanie lilii do w³asnego znaku herldycznego na potzreby RR?
****** Jako w³asny znak heraldyczny b±d¼ ca³ego oddzia³u (tylko czy to by pasowa³o do najemnika?).
Pozdrawiam
Nataniel
Wotawa
Nie znam siê na najemnikach niestety :-).
Nie kojarzê ¿adnych z pó¼nego sredniowiecza z naszych terenów.
Je¶li jest poprawne heraldycznie i odwo³uje sie do symboliki ¶redniowiecznej, to ka¿demu wojakowi pasuje.

Co do znaków heraldycznych na potzreby RR, nie krêpowa³ bym siê u¿ywanie lilii, dobrze tylko przestrzegaæ kanonu zasad heraldycznych i unikaæ dos³ownego powtórzenia konkretnego herbu.

Z tym standardowym malowaniem tarcz w lilie u prostych francuskich so³datów, popleca³bym sprawdziæ, bo wyczyta³em to w jakim¶ ospreju, ale zdaje sie, ¿e co¶ jest na rzeczy w tym co napisali.
Andrzej Siejeñski
Witam
Jaka jest w³a¶ciwie poprawna pisownia? Fleur de Lys czy Fleur de Lis? No i co siê pisze du¿ymi literkami?
Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Witam
Pyta³em ostatnio o fleur de lys, a oto powód. Zrobi³em trzy projekty i chcia³em je poddaæ pod opiniê grona frehowiczów. Wszystkie trzy s± (chyba) w zasadzie poprawnie, ale pojawi³ siê jeden ma³y problem. Czy lilijki powinny byæ na uko¶nym polu te¿ uko¶ne?

Ponawiam te¿ pytanie o poprawn± pisowniê: fleur de lys czy fleur de lis?
Pozdrawiam
Nataniel
Keylan
CYTAT(Nataniel)
Witam
Pyta³em ostatnio o fleur de lys, a oto powód. Zrobi³em trzy projekty i chcia³em je poddaæ pod opiniê grona frehowiczów. Wszystkie trzy s± (chyba) w zasadzie poprawnie, ale pojawi³ siê jeden ma³y problem. Czy lilijki powinny byæ na uko¶nym polu te¿ uko¶ne?

Ponawiam te¿ pytanie o poprawn± pisowniê: fleur de lys czy fleur de lis?
Pozdrawiam
Nataniel

estetycznie ¶rodkowa naj³adniejsza devil.gif
z moj± s³abiusi± wiedz± heraldyczn± (czyli prosze niebraæ za mocno moich uwag ...)
to lilijki powinny byæ pionowo nieprzypominam sobie rzadnego herbu z uko¶nymi ...
Mnie z kolei interesuj± herby z lwami, my¶la³em sobie o z³otym lwie wspiêtym zbrojnym(w³a¶nie jak± barwe powinno mieæ uzbrojenie zwierza z³otego na b³êkitnym polu i co jest uzbrojeniem lewka? pazury napewno...) na b³êkitnym polu tarcza niedzielona, kto¶ spotka³ taki herb? :-) (niechcia³bym wej¶æ na "przwa autorskie" jakiego¶ rodu ;) ) tak sobie my¶le czy ten lewek niemóg³by sobie staæ na skale?? (jestem Piotrek czyli ska³a do tego z sierpnia czyli lewek 1+1= 2 crazy.gif )
Wotawa
Przekrzywienie figury heraldycznej je¶li by siê zdarzy³o, to raczej nie oznacza³o nic dobrego.
Zdecydowanie odradzam. Lilie s± jak widzê w wersji "niemieckiej", oba projekty 2 i 3 s± chyba ok. 1 - odpada.

Lew to tak popularne heraldyczne zwierzê, ¿e chyba ju¿ pojawi³ sie we wszystkich mo¿liwych wariacjach.

Lwa z Toporem widzia³em u rycerza z dzie³ek pani de Pisan, podobno jest te¿ herbem Norwegii, zdaje siê jest te¿ lew z mieczem.
Z³otego na b³êkicie nie kojarzê, ale zawsze mo¿na mu dorzuciæ dwie gwiazdy, albo inny z³om w razie czego. Zawsze te¿ mo¿na mu daæ nazwe i zawo³anie wed³ug w³asnej fantazji.
Z³oty na b³êkitnym chyba jest wolny, w razie czego co¶ dodasz, ale nie powinno byæ problemu, bo w polskiej heraldyce nie ma chyba takiego egzemplarza, a trudno przecie¿ znaæ wszystkie z Europy.
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Przekrzywienie figury heraldycznej je¶li by siê zdarzy³o, to raczej nie oznacza³o nic dobrego.
Zdecydowanie odradzam.

Dziêki.

CYTAT
Lilie s± jak widzê w wersji "niemieckiej",

Hmm, a masz mo¿e wzorki innych? Taka mi siê akurat trafi³a i przerysowa³em.

CYTAT
oba projekty 2 i 3 s± chyba ok. 1 - odpada.

Zdecydowa³em siê na 2.

Pozdrawiam
Jarobor
Witam

Odno¶nie fleur-de-lys: niektórzy ibery¶ci (m.in. O’Callaghan) pisz±, i¿ mia³ on takze symbolikê maryjn± (lilia-czysto¶æ oraz fakt, ¿e przypomina on literkê M - a raczej jego skrajne ramiona).
Od XIVw. krzy¿ z ramionami zwiêczonymi w³±¶nie fleurs-de-lys by³ symbolem paru hiszpañskich zakonów.

pzodrawiam
Andrzej Siejeñski
Witam
Postanowi³em spisaæ legendê powstania mojego herbu. Mam nadziejê, ¿e siê spodoba i prosze o ewentualne uwagi.

Anno Domini 1410, Fortalicium Sielec

Herb mój Trzy Lilie siê zowie. W polu czerwonym pas srebrny po skosie tak by po prawej wierzcho³ka tarczy dotyka³. W pasie trzy czerwone lilie stoj±. Lilie te honor, przyja¼ñ i wierno¶æ oznaczaj±.

A oto historia herbu mego:
By³y to mroczne czasy dla pañstwa naszego. Kraj podzielony wa¶nie wewnêtrzne jak ogieñ trawi³y. Brat przeciw bratu wystêpowa³, a i wróg na nasze ziemie dyba³.
Przodek mój, który Jaros³aw mia³ na imiê, ze swych ³uczniczych zdolno¶ci s³yn±³. Od walki na ostre nie stroni³ wprawdzie, jednak¿e ³uk ponad wszelkie stawia³ orê¿a. Od lat m³odzieñczych ksiêcia Boles³awa towarzyszy³ mu w boju i tam te¿ siê herbu dos³u¿y³.
A rzecz, która najwa¿niejsza w tej historii ca³ej dzia³a siê gdy G³ogów oblegano, a by³o to Roku Pañskiego 1109. Boles³aw ze swymi wojskami bêd±c od grodu w pewnym oddaleniu nie spoczywa³ ni we dnie ni w nocy nie daj±c wrogom spokoju. Rozpêdza³ Niemców po ¿ywno¶æ wychodz±cych z obozu, czêsto te¿ sia³ postrach w obozie samego cesarza. Podczas jednego z takich wypadów, kiedy pod ksiêciem pad³ koñ w³óczni± przebity, przodek mój strza³± przeszy³ Niemca, który ju¿ na Boles³awa siê zamierzy³ by ¿ycia go pozbawiæ. Tak oto ocali³ ksiêcia i kraj nasz od niechybnej zguby. Nie minê³o dni kilka gdy cesarz ust±pi³ spod grodu, a przodek mój dost±pi³ zaszczytów - pasowan zosta³ na rycerza i herb mu nadano.
Wówczas to Boles³aw te s³owa ponoæ wypowiedzia³
„Pasujê Ciê na rycerza i herb Ci nadajê w dowód uznania dla Twego honoru oraz za przyja¼ñ i wierno¶æ jak± okaza³e¶ ksiêciu swemu.”

Bêdzie ju¿ po trzykroæ sto lat od kiedy to trzy lilie towarzysz± mej rodzinie.
W chwili obecnej w Fortalicium Sieleckim rezydujê podczas gdy prawny jej w³a¶ciciel funkcjê burgrabiego na zamku w Bêdzie sprawuje. Z³e czasy ponownie nasta³y. I mnie przyjdzie i¶æ w bój bym godzien okaza³ siê herbu mego i trzech lili co honor, przyja¼ñ i wierno¶æ oznaczaj±.

Andrzej z Sielca, Natanielem równie¿ przez wielu zwany.
Keylan
³adne mi³e...rpgowe smile.gif
fajne mi siê podoba smile.gif ale niewiem czy bym urzywa³ historii nadania itp do herbu który sam wymy¶li³em.
Pozdrawiam
Keylan h. w³asnego
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
³adne mi³e...rpgowe

Grrrrr, ja Ci dam rpgowe
CYTAT
ale niewiem czy bym urzywa³ historii nadania itp do herbu który sam wymy¶li³em.

Czemu? Du¿o osób robi sobie jakie¶ herby ale wali ich w³a¶nie ta otoczka. A tak jest klimatycznie (leprze to ni¿ opis: jestem biednym rycerzem herbu co¶ tam, lubiê piæ i waliæ mieczem po ³bach)

Kurde, liczy³em na setki postów pochwalnych sad3.gif .
Pozdrawiam
Nataniel h. Trzy Lilie
Keylan
CYTAT(Nataniel)
Witam
CYTAT
³adne mi³e...rpgowe

Grrrrr, ja Ci dam rpgowe
CYTAT
ale niewiem czy bym urzywa³ historii nadania itp do herbu który sam wymy¶li³em.

Czemu? Du¿o osób robi sobie jakie¶ herby ale wali ich w³a¶nie ta otoczka. A tak jest klimatycznie (leprze to ni¿ opis: jestem biednym rycerzem herbu co¶ tam, lubiê piæ i waliæ mieczem po ³bach)

Kurde, liczy³em na setki postów pochwalnych sad3.gif .
Pozdrawiam
Nataniel h. Trzy Lilie

Nataniel historia jest ³adna a herb bardzo zgrabny smile.gif
niechcia³em cie zjechaæ smile.gif i rzeczywi¶cie to ¿e wali ich otoczka to niejest ³adne
poprostu niewiem na ile tak mo¿na a na ile nie dunno.gif
smile.gif ja przyznam ci sie ¿e te¿ stworzy³em herbik swój i który bêde urzywa³ w RR (na b³êkitnym polu z³oty lew wspiêty zbrojny w srebro) ale zastanawiam siê czy pisaæ historie co jest ju¿ do¶æ hmm rpgowe czy zwyczajnie powiedzieæ ze stworzy³em go na potrzeby rr? smile.gif
Jaros³aw (Gêsik)
Nie ma w tym nic erpegowego, ka¿dy herb mia³ swoj± legendê heraldyczn± a im dalej siêga³a wstecz tym wiêkszy by³ splendor w³a¶ciciela. Polska szlachta np. lubowa³a sie w wyci±ganiu swoich praszczurów ze staro¿ytnego Rzymu - bylo to bardzo trendy.
Moim skromnym zdaniem znajomo¶æ podstaw heraldyki i zasad nia kieruj±cych tez powinna nale¿eæ do kanonu umiejêtno¶ci RR - je¶li tylko herbowym nie zacznie to uderzac do glowy.

Tak przy okazji, po okresie " jestem najemnikiem i mam w d... herbowych" zauwa¿am ostatnio zwrot w kierunku odtwarzania heraldyki i jest to dobre... Po czasach samych oddzialów najemnych i zakonów co¶ siê w koñcu zaczyna dziaæ.
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
historia jest ³adna

Dziêki, to dopiero wersja robocza.

CYTAT
poprostu niewiem na ile tak mo¿na a na ile nie

Skoro kto¶ odtwarza historiê (bo tym siê zajmujemy) i zrobi sobie herb to dlaczego traktuje go tylko jako rysunek na tarczy a nie odtwarza go w ca³o¶ci? Jestem te¿ pewien, ze ma³o który z posiadaczy owych herbów umia³ by go poprawnie opisaæ (a ta umiejêtno¶æ te¿ jest czê¶ci± historii jak± odtwarzamy).

CYTAT
ale zastanawiam siê czy pisaæ historie co jest ju¿ do¶æ hmm rpgowe czy zwyczajnie powiedzieæ ze stworzy³em go na potrzeby rr?

Herb stworzony na w³asne potrzeby nie jest chyba niczym z³ym. A je¶li geneza jego powstania zostanie zgrabnie wpisana w historie to i mo¿na przy ognisku sobie poopowiadaæ.

Zastanawiam siê tylko, czy czasy przedstawione przeze mnie nie s± za wczesne na nadawanie herbu to mimo wszystko pocz±tek XII w.

Pozdrawiam
Nataniel h. Trzy Lilie
Szymon de Conti Sarré
Ave!

CYTAT(Nataniel)
Zastanawiam siê tylko, czy czasy przedstawione przeze mnie nie s± za wczesne na nadawanie herbu to mimo wszystko pocz±tek XII w.

Na ziemiach polskich w tym okresie niektóre rody u¿ywa³y ju¿ "zheraldyzowanych", wcze¶niejszych, w³asno¶ciowych znaków rodowych. Jak twierdz± kroniki (w tym Gall, którego Krzywousty by³ chlebodawc±) z tego w³a¶nie okresu pochodz± pierwsze "nadania" rycerskich godno¶ci i symboli. Na zachodzie by³o tak ju¿ wcze¶niej. Nawet Thietmar rozró¿nia rycerstwo od wojów/wojowników, choæ wtedy nie istnia³a jeszcze "kodyfikacja" zasad stanu rycerskiego. Poza tym pocz±tek XII wieku, to ju¿ po pierwszej krucjacie - ¶ci¶le wi±¿±cej siê z rycerskim etosem (czyli zbiorem norm i zachowañ, a nie patosem jak niekórzy s±dz±... anger.gif ). Polska posiadaj±c z Cesarstwem rozliczne kontakty (z wojn± w³±cznie) nie by³a z pewno¶ci± pod wzglêdem rycerskiego obyczaju bardzo odleg³a. Nale¿y jednak pamiêtaæ, ¿e i tak dotyczy³o to tylko w±skiego otoczenia Ksiêcia i najmo¿niejszych przedstawicieli wiod±cych rodów.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
Jak twierdz± kroniki (w tym Gall, którego Krzywousty by³ chlebodawc±) z tego w³a¶nie okresu pochodz± pierwsze "nadania" rycerskich godno¶ci i symboli.
(...)
Nale¿y jednak pamiêtaæ, ¿e i tak dotyczy³o to tylko w±skiego otoczenia Ksiêcia i najmo¿niejszych

Czyli wpasowa³em siê idealnie :-).
Pozdrawiam
Nataniel
P.S. Odbierz PW Szymonie :-)
Andrzej Siejeñski
Witam
Hm, czy mój pomys³ z opisem herbu (b±d¼ te¿ wykonanie tego pomys³u) jest a¿ tak beznadziejny czy te¿ heraldyka w narodzie zanika dunno.gif? Ludzie napiszcie co¶ tears.gif!
Pozdrawiam
Nataniel
Keylan
wiesz co zainspirowa³e¶ mnie :D sam napisze historje swojego herbu :D
a w za³±czniku mój lewek :D
Nadir
OK, ok Natanielu, masz kolejny "pozytyw" odemnie :D
Dla tych ktorzy chca sobie herb zaprojektowac polecam programik Blazon (niestety zgubilem strone z ktorej go sciagnalem).
Przy okazji najemnikow - czy herbowy mogl zostac najemnikiem??? (jestem poczatkujacy w RR wiec nie bijcie po glowce za mrocznosc bum.gif )
watman
CYTAT(Nadir)
Dla tych ktorzy chca sobie herb zaprojektowac polecam programik Blazon (niestety zgubilem strone z ktorej go sciagnalem).

www.blazons.com/download.htm
petebarrett.members.beeb.net/blazon.htm

jeden zwie sie blazon, drugi blazons :-)
15sekund googlowania :P
Andrzej Siejeñski
Witam
Dziêki za poparcie. Trzeba bêdzie jeszcze trochê podszlifowaæ t± opowie¶æ i chyba wrócê do wcze¶niejszego pomys³u z ró¿ami w herbie. Jak by co poinformuje o koñcowych wynikach moich prac.
Pozdrawiam
Nataniel
Andrzej Siejeñski
Witam
Szukam wizerunków pegazów i jednoro¿ców herbowych (je¶li takowe by³y poza fantasy :-).
Czy takie zwierz±tka mityczne (by³o trochê gryfów) maj± jakie¶ znaczenie? Czy symbolizuj± np. odwagê, czysto¶æ itp., czy po prostu ³adnie wygl±da³y na tarczy?
Pozdrawiam
Nataniel
arien
Przyszed³ czas na mój debiut na forum... Witam wszytskich serdecznie! ¦redniowiecze to epoka symboli, wiêc na pewno ka¿da figura heraldyczna co¶ symbolizuje, poza sob± sam±. Nie sadzê, ¿eby by³a stosowana tylko dlatego, ze ³adnie wygl±da. Gryf symbolizuje miêdzy innymi si³ê, szlachetno¶æ, czujno¶æ i lojalno¶æ. Jednoro¿êc kojarzy siê z majestatem, czysto¶ci±, nadziej±.Hmm, pegaz kojarzony jest z honorem, odwag± i chêci± walki.Pojawia siê w heraldyce- w ostanich czasch ponoæ w zwi±zku z lotnictwem;-)
Co do jednoro¿ca, to istnieje taki polski herb, Boñcza.
Hako
Nie zra¿aj siê inna pisowni± tego nazwiska. Ludzie zajmuj±cy siê heraldyka pomorsk± stoj± na stanowisku, ¿e w pierwotnej formie nazwisko to brzmia³o Grela lub Grzela. Pó¼niej zniemczono je na Grella, Grell, Grelle, Grel.
Poni¿ej za³±czam wizerunki tych hrebów. Najciekawszym jest w nim jego klejnot. Dziewczyna trzymaj±ca pier¶cienie. Wydaje siê, ¿e przedstawiciel tego rodu musia³ kiedy¶ popisywaæ siê sztuczk± zdejmowania kopi± ostr± pier¶cieni trzymanych w rekach przez jak±¶ kobietê. Na tym drugim herbie dziewczyna ma na g³owie trzy kolorowe wst±¿ki. Choæ wygl±daj± one g³upio ale tak w³a¶nie je kiedy¶ narysowano.

Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Viator
Parê rysunków zwierz±t "chimerycznych" przerysowanych z herbów (ale to raczej wiek XIV-XV, Anglia i obszar ¶ródziemnomorski, oprócz smoka) - za³±cznik nr 1:
- gryf (rampant - wspiêty)
- pegaz (crochant - id±cy)
- jednoro¿ec (rampant - wspiêty)
- koñ morski heraldyczny (rampant - wspiêty)
- pies morski (rampant - wspiêty)
- lew morski (rampant - wspiêty)
- jednoro¿ec morski (rampant - wspiêty)
- smok - odmiana ruska, pochodzenie zapewne nordyckie (rampant - wspiêty)
- dwa bazyliszki (statant - stoj±ce)

Je¿eli chodzi o pozycje cia³a, to wiêkszo¶æ czworono¿nych i chimerycznych zwierz±t herbowych przedstawia siê w pozycji "ataku" - wspiêtej (rampant), ale mo¿na je znale¼æ w rozmaitych pozach (nazwy póz wziête - za heraldyk± angielsk± - zwykle z jêzyka francuskiego). Pewne specyficzne dodatkowe pozy maj± zwierzêta beznogie (wê¿e lub p³ywaj±ce) i ptaki (i niektóre inne). Podstawowe pozy na przyk³adzie lwów w za³±czniku nr 2.
Filippo
Poszukuje danych na temat Jana Brzozog³owego, w indeksie do 'Herbarza Polskiego' uda³o mi siê natrafiæ na to nazwisko, ale do pe³nej publikacji dostêpu nie mam icon_sad.gif czy kto¶ móg³by sluzyæ pomoc± w tej kwestii? Jakim znak przyporz±dkowany jest temu nazwisku?

Dzieki i pozdrawiam - Filippo loki08.gif
Gr3gor
Witam temat o herbach i pochodzeniach jednoczesnie pytanie czy ktos sie oretuje czy pó³tora krzy¿a na czerwonym tle to równie¿ prus?
Robert Diabe³
Pó³tora krzy¿a na czerwonym tle to herb Prus tzw. I
Najstarsza pieczêæ z tym herbem datowana jest na rok 1456.
smile.gif
Gr3gor
a co wiadomo na temat tego herbu pozatym, szuka³em na necie ale nie za bardzo wiem tylko ze wiele versji istnieje nawet niebieski póltora kzyza na czerwonym tle itp... jednak niec jezeli o konkretniejsze info.
Nadir
Niebieski na czerwonym??? Z tego co siê orientujê to raczej niespotyka siê w heraldyce czego¶ takiego (na takim kolorze jak czerwony, mo¿e siê znale¿æ tylko "metal" tzn. srebro - bia³y lub z³oto - ¿ó³ty, a tak¿e ró¿nego rodzaju futra(?)).
Od razu zastrzegê ¿e nieznam siê na fachowych okre¶leniach i nei jestem ¿adnym autorytetem w tej dziedzinie:) wiêc w razie czego proszê o sprostowanie to czego¶ siê nauczê przy okazji.
Robert Diabe³
W heraldyce stosuje siê siedem kolorów, zwanych tynkturami. Najwa¿niejsze z nich to z³oto i srebro, nazywane metalami. Barwami okre¶lono czerwieñ, b³êkit, zieleñ, czerñ i purpurê. W dobie renesansu wprowadzono barwy naturalne np. cieliste do opisania koloru skóry. W odniesieniu do kolorów, jedn± z podstawowych zasad heraldycznych jest zasada alternacji – przemienno¶ci tynktur, zabraniaj±ca k³adzenia metalu na metal oraz barwy na barwê. Nie podlega tej zasadzie czerñ, któr± mo¿na k³a¶æ na inne barwy.
Trzeci rodzaj tynktur to futra, podstawowe to gronostaj i popielice. smile.gif
Robert Diabe³
A kolejne etapy rozwoju herbu Prus mo¿na znale¼æ tu:
http://www.nienaltowski.net/HerbowniPrus.htm

Prus I - pó³torakrzy¿ na czerwonym polu

Prus II - pó³torakrzy¿ i wilczekosy na czerwonym polu

Prus III - pó³torakrzy¿ (z³oty), wilczakosa i pó³podkowy na polu b³êkitno-czerwonym dzielonym w s³up.

(opis tu przezemnie umieszczony nie jest opisem wg zasad heraldycznych a jedynie wyliczeniem mobiliów i opisem kolorow pól) smile.gif
Robert Diabe³
Wed³ug Jana D³ugosza pó³tora krzy¿a na tarczy herbowej (Prus I) ksiêcia pruskiego Obizora, który z dwoma braæmi Windyk± i Letaudem w 1242 roku schroni³ sie na Mazowszu, symbolizuje przej¶cie z pogañstwa na wiarê chrze¶cijañsk±, a rêka z mieczem obronê tej wiary. Herb w chwili obecnej ma trzy odmiany o wspólnym rodowodzie.
Prus I, którym pieczêtuj± siê potomkowie najstarszego z ksi±¿±t Obizora oraz Prus II i III nale¿±cy do potomków m³odszych braci.
Prus II ma dodane dwie kosy, zwrócone ostrzem do siebie, poniewa¿ w wojnie Kazimierza Odnowiciela z buntownikiem Mas³awem, wojskiem królewskim dowodzi³ rycerz herbu Prus. Po wojnie o¿eni³ siê z córk± Mas³awa i doda³ do swego god³a jej herb: dwie kosy. Nazwano go odt±d: wilcze kosy.
Prus III zwany "Nagody" przedstawia pod krzy¿em kosê i pó³ podkowy, a przy he³mie nogê. Wed³ug legendy ¿on± trzeciego z Prusów by³a panna z rodu Pobogów, dlatego te¿ umieszczono podkowê w herbie; nogê za¶ dodano na pami±tkê tego, ¿e Sobor Prus utraci³ na wojnie tê koñczynê, a ksi±¿ê Boles³aw przys³a³ mu z³ot± protezê. smile.gif
Gr3gor
z³oty chlopak :D. dzieki bardzo za info smile.gif
Wierny Piotr
Poszukujê heraldyki angielskiej - dok³adnie (w miare dobrej jako¶ci) herb Jana Lancastera jak i materia³ow zwi±zanych z jego osob±.
Za co z góry wielkie dziêki.
Yhm
którego johna lancastera? ich by³o wiêcej ni¿ jeden. czy chodzi ci przypadkiem o ojca Henryka IV?
Borg
a ja mam pytanie
jak gosc mial herb paprzyca przedstawiajacy kolo mlynskie i w klejnocie ma 8 szczeniat to co on przyczepial do helmu kolo czy 8 psich lbow? a moze tylko jeden dunno.gif
widzialem rozne klejnoty w tym na glowe psa ale niepamietam czy tego dotyczyla
zagadka do rozwiazania
pozdrawiam
Wierny Piotr
Tak w³a¶nie chodzi o tego Jana smile.gif - za wszelkie materia³y z góry dziêkujê.
Pozdrwiam Piotr
The_Fish
Czy w XV weiku w herbach pojawia³o siê takie zwierz±tko jak chimera? Mam na my¶li lwa ze skrzyd³ami or³a, wizerunek czesto po³±czony z otwart± ksiêg±. Je¶li tak ,to w jakiej pozycji?
Z góry dziekuje za pomoc
Hako
Re... Borg..
....niestety zmartwiê ciê lub twojego rze¼biarza. W klejnocie powinno byæ osiem szczeni±t, bo jeden pies to herb POBÓG.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Borg
Dziekuje za "optymistyczne" wiesci smile.gif
Pozdrawiam
Robert Diabe³
CYTAT(The_Fish)
Czy w XV weiku w herbach pojawia³o siê takie zwierz±tko jak chimera? Mam na my¶li lwa ze skrzyd³ami or³a, wizerunek czesto po³±czony z otwart± ksiêg±. Je¶li tak ,to w jakiej pozycji?
Z góry dziekuje za pomoc

Ta chimera to skrzydlaty lew ¶w. Marka ewangelisty, st±d ksiêga. Taki z³oty skrzydlaty lew w czerwonym polu by³ herbem republiki weneckiej. I jak wynika ze ¼róde³, wystêpowa³ bigsmile2.gif
The_Fish
Dzieki wielkie! Rzeczywi¶cie , wystepowanie niepodwa¿alnie udowodnione szczerba.gif
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Kto¶ napisa³ jaki¶ czas temu, ¿e przekrzywiona tarcza herbowa o niczym dobrym nie ¶wiadczy. To jest jednakowo¿ powa¿ny b³±d zwa¿ywszy na to, i¿ w zasadzie w ca³ym gotyku, wszystkie herby by³y zwykle przedstawiane w³a¶nie na skos. Mo¿na to zaobserwowaæ i w architekturze i w ówczesnych herbarzach. Dopiero renesans zmieni³ tê zasadê, pozostawiaj±c jedynie formê zwan± uk³onem heraldycznym - dwa herby jakby sk³onione do siebie.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Borg
Szymonie nie tarcza pod skosem a figury na tarczy
Szymon de Conti Sarré
Otó¿ tarcza sko¶nie. Do tej pory takie przedstawienie nazywa siê w heraldyce gotyckim. A figury, czy mobilia nie mog³y byæ sko¶nie na tarczy. Powiedz mi jak wygl±da³by mój herb - Savoie (w polu czerwonym krzy¿ srebrny) w twojej "usko¶nionej wersji" cool.gif .
Po powrocie z delegacji zrobiê skan zdjêcia ¶redniowiecznego herbarza. Zobaczysz o co chodzi.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.