Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Heraldyka
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
joannach
Witam,
chcia³am dowiedzieæ siê gdzie mozna znale¿æ osobê, ktora potrafilaby odtworzyæ herb z opisu tekstowego.. Poniewa¿ takowy posiadam, ale nie wiem jak ten herb mo¿e wygl±daæ po narysowaniu, a podobno kiedys istnia³ w mojej rodzinie. Z kolei z ogladanych herbow bedacych w internecie nic podobnego nawet nie znalazlam..
Prosze o pomoc:)
Anka z Mazowsza
Hej

Jesli nikt nie czuje sie na si³ach pomóc w tej kwestii, mogê przedstawiæ ten tekst mojemu wyk³adowcy, on na pierwszy rzut oka bedzie wiedzia³ o co chodzi:). Jesli chcesz przeslij mi go na priva.

Pozdrawiam
Robert Diabe³
CYTAT(Anka z OTW @ 19:17 19.02.2012) *
Hej

Jesli nikt nie czuje sie na si³ach pomóc w tej kwestii, mogê przedstawiæ ten tekst mojemu wyk³adowcy, on na pierwszy rzut oka bedzie wiedzia³ o co chodzi:). Jesli chcesz przeslij mi go na priva.

Pozdrawiam

Poproszê o opis herbu.
Najlepiej na priva.

Hako
Proszê opis herbu na Priv.

Ciekawê bêdzie porównanie. Pozdrawian Roberta smile.gif
Hako
No i wysz³o mi co¶ takiego. Szkoda, ¿e opis herbu nie zachowa³ siê tak jak go zapisano w oryginale nadania. Nie bardzo pasuje mi ten prostok±t bo nie wiem jaki jest kolor tarczy na jakim ten prostok±t le¿y. Tak z wêgierska bior±c to bêdzie tej herb po lewej. Tak z polska modyfikuj±c to bêdzie ten herb po prawej. W swoich zabawach z heraldyk± spotka³em siê z herbami s³owackimi i wêgierskimi i tam rzeczywi¶cie kolor styka siê kolorem metal z metalem. Trochê to dziwne ale tak niestety kiedy¶ by³o. Za czasów Batorego stosowano niespotykane dot±d w polskiej heraldyce rozwi±zania. Po stronie prawej herby kaszubskie „modyfikowane”, crazy.gif za zas³ugi przez heraldyków Batorego.

Pozdrawiam HaKo
joannach
Dziêkujê bardzo za prawdopodobn± graficzn± wersjê, sama nie mia³am wogóle zielonego pojêcia jak mog³oby to wygl±daæ. Rozumiem, ¿e to na oko³o tarczy (nie wiem jak to siê nazywa) to po prostu dobrany przez Pana element?
Równie ciekawa jestem czy innym te¿ wyjdzie co¶ podobnego.
Dziêkuje serdecznie jeszcze raz smile.gif Jestem godna podziwu, ¿e uda³o siê Panu z³o¿yæ to wszystko jako¶ razem..
pozdrawiam
Hako
CYTAT
Rozumiem, ¿e to na oko³o tarczy (nie wiem jak to siê nazywa) to po prostu dobrany przez Pana element?
smile.gif smile.gif

Ale¿... droga... to s± labry, które posiada ka¿dy szanuj±cy siê herb. To poskrêcane p³ótno nawi±zuje do chust nakrywaj±cych niegdy¶ he³my. Im bardziej by³o one postrzêpione w walce tym splendor by³ wiêkszy. Ich kolor z regu³y odpowiada kolorom znajduj±cym siê w tarczy. Herb posiada równie¿ he³m koronowany odpowiedni± do rangi koron± lub zdobiony opask± heraldyczn±. Prze³om rzeki oznaczy³em k±tem ostrym bo w podobny sposób oznaczano pierwotny herb "£odzia". Heraldyk± pomorsk± zajmujê siê tak.. lekko... od 15 lat.

A ta lekko¶æ sk³adania wynika z zasad heraldyki. Je¶li siê je zna. to jest to proste.

HaKo
joannach
Ahaaaa, ja siê w³a¶nie nie znam, dlatego dla mnie to godne podziwu, ¿e tak to mo¿na z³o¿yæ w calo¶æ smile.gif poza tym nigdy siê tym nie interesowa³am jak siê rysuje czy opisuje herby.. jeszcze raz dziêkujê za zilustowanie herbu.
pozdrawiam
Jakub £adyñski
Witam, czy ktos z Was widzia³ mo¿e herby, w ktorych widnia³o jedno ze zwierz±t z zamieszczonych linków?
http://www.heraldicclipart.com/catalog/B326.html
http://www.heraldicclipart.com/catalog/B328.html
http://www.heraldicclipart.com/catalog/Enfield.html

Czy potraficie co¶ o nich powiedzieæ?
Hako
CYTAT
Czy potraficie co¶ o nich powiedzieæ?

Zupe³nie nie rozumiem pytania. dunno.gif ¯e, niby co? Czy one s± ³adne czy krwio¿ercze, czy dziwne? crazy.gif
Pytanie pierwsze. Tak widzia³em.
My¶lê, ¿e powinienie¶ obszerniej wyja¶nic co ciê nurtuje.
Pozdrawiam
Jakub £adyñski
No mo¿e rzeczywi¶cie ma³o precyzyjnie zada³em pytanie. Chodzi³o mi o kraje w których siê wykorzystywa³o te zwierzêta w herbach i mniej wiêcej o daty, w których siê te herby pojawi³y.

Co do tego kota, to nie chodzi mi generalnie o kotowate, bo lwy s± do¶c popularne, szukam jakiego¶ potwierdzenia tego, co widzimy w pierwszych dwóch linkach. Znalaz³em herb Lossow , która ma podobnego rysia, ale nie jestem przekonany czy móg³bym siê nim podeprzeæ w udowadnianiu historyczno¶ci.
Viator
No, pokaza³e¶ miêdzy innymi lamparta heraldycznego; najwiêcej lampartów maj± w god³ach obecne kraje Czarnego L±du, ale nie jest on bynajmniej ograniczony do zasiêgu wystêpowania rzeczywistego zwierzêcia. Lampart (nawet w bardzo podobnej pozycji) wystêpuje w¶ród najstarszych gode³ (bo jeszcze nie herbów nawet) wodzów normañskich (dwa takie ustawione jeden na drugim czyli w s³up), potem nast±pi³o dorzucenie trzeciego i po podboju Wilhelma Bastarda herb ten sta³ siê z czasem oficjalnym herbem Anglii, a zarazem od XII wieku - Danii. Estonia (d. Liwonia) odziedziczy³a po Danii te same trzy lamparty, od czasu podboju podczas wyprawy krzy¿owej zorganizowanej przez Waldemara Duñskiego w 1219 r, choæ w tej chwili nazywa siê je raczej lwami. Trzy g³owy lamparcie mia³a z kolei za Habsburgów w herbie dawna prowincja Dalmacja, st±d obecnie (ukoronowane) s± god³em Chorwacji.

Natomiast lew i jego g³owa to w ogóle jeden z najpopularniejszych motywów heraldycznych w Europie Zachodniej, i jedno z pierwszych gode³, pocz±wszy od najstarszych zachowanych roli herbowych (oko³o 1260). Zgodnie z symbolik± tego zwierzêcia zreszt±, niezmienn± od czasów antycznych po dzi¶ dzieñ.
Hako
Nikt tego by lepiej nie wy³uszczy³ jak poprzednik. bigsmile2.gif

Lew i ry¶ znany jest w heraldyce europejskiej conajmniej od pierszych krucjat gdzie sobie mogli go poogl±daæ pierwsi ich uczestnicy. W herbie mojego miasta równie¿ widnieje lew i nie dziwota skoro jak podaj± historycy obecny Lêbork nazywa³ siê kiedy¶ Lewino. W okolicach zatem sporo jest lwów i rysiów w¶ród szlachty pomorskiej Lewiñski, Darsen, Schlochow Nantzmer, Janik, Nieznachow. Jest tego równie¿ do oporu w¶ród szlachty niemieckiej, Szwartzburg, Rheinach. Wizerunki tych zwierz±t wyst±powa³y od wtedy gdy pojawi³o siê w ogóle co¶ takiego jak heraldyka. Nosi³o go na tarczach wiele nacji. O czym Viator pisa³

Je¶li projektujesz sobie herb poka¿ê ci kilka przyk³adów jak rozwi±zano ten lwi problem.
Hako
Nawi±¿uj±c do powy¿szego...
Wczoraj znalaz³em w necie role herbowe z turniejów XIII wiecznych i na 40 herbów wystêpuj±cych na jednej stronie 14 z nich przedstawia³o zwierzêta kotowate lub lwopodobne. By³y one w ró¿nych kolorach, zarówno wspiête jak i biegn±ce, pó³ lwy jak i równie¿ wystaj±ce poza blanków murów. By³o zatem tego do oporu. Jako¶æ - prymitymizm rysunków nie pozwala stwierdziæ, ¿e wszystkie one prezdstawia³y akurat lwy.
Shan
Witajcie frehowicze!

Wydaje mi siê, i¿ bêdzie to odpowiedni w±tek do mojej pro¶by. Szuka³em ja albowiem korzeni swojej rodziny i, choæ mo¿e nie byæ to zgodne z prawd±, znalaz³em siê we Francji, a dok³adnie Normandii. Otó¿ ¿y³ tam ród zwany ró¿nie, Desmarais, Demarest, De Murray, itd., wariantów mnóstwo. Pewna strona w necie zdradzi³a mi, ¿e to od nich pochodzi moje nazwisko. Nie wiem, czy jest to prawda, ale wydaje mi siê, ¿e to bardzo mo¿liwe (ostatnie ¶lady cz³onków tej rodziny znalaz³em w Niemczech, a wiêc rzut beretem) i chcia³bym przyj±æ ten herb w rekonstrukcji. Jednak¿e nie znalaz³em ¿adnej ikonografii potwierdzaj±cej jego autentyczno¶æ, jedynie nowoczesne reprodukcje, takie jak ta:

http://www.armsandbadges.com/Showthumb.ash...33-c2957ab4452a

Chcia³em zapytaæ siê, czy kto¶ mo¿e napotka³ go w swoich poszukiwaniach, lub posiada jaki¶ 'profesjonalny' herbarz i widzia³ ju¿ ten herb?

Ja ¿adnego nie posiadam, a w internecie znale¼æ mogê wiele ciekawych informacji, ale ja chcia³bym nie tych ciekawych, ale wiarygodnych.

Wiem, ¿e to trochê lenistwo, ale zbli¿a siê koniec roku, a z nim obrona pracy na studiach, której jeszcze nie skoñczy³em, wiêc przyznam siê szczerze, chcê zaoszczêdziæ na czasie je¶li chodzi o bieganie do bibliotek ;) Dlatego pytam po prostu, czy mo¿e kto¶ ma herbarz i czy móg³by zerkn±æ czy takowy herb zaiste istnia³ (Datowanie ponoæ zaczyna siê pod koniec XI wieku)

Z góry dziêkujê, bêdê bardzo wdziêczny i zobowi±zany ;)

EDIT: Znalaz³em w ksi±¿ce Armorial General niejakiego J. B. Rietstapa smile.gif

Skoro o niej mowa SERDECZNIE polecam, ksi±¿ka ogromna, do tego dostêpna za darmo w wersji pdf, oto dzielê siê linkiem:

http://archive.org/stream/armorialgnra01ri...age/n5/mode/2up

Niestety w ca³o¶ci po francusku, aczkolwiek wersja online bardzo wygodna w obs³udze, mo¿na do¶æ ³atwo znale¼æ nazwisko, jedyny problem to jêzyk. Ja na swoje szczê¶cie trochê lizn±³em :P wiêc znalaz³em dok³adnie to, czego szuka³em, zatem od dzisiaj znany bêdê jako Andrzej Desmarais :D
Borg
Witam
Mam problem z dwoma rodami.

Pierwszym s± Bytkowscy, panowie z Bytkowa. Pojawiaj± siê od jakiego¶ XIII wieku w ¼ród³ach. Znalaz³em za¶ dwa herby, którymi mieli siê pos³ugiwaæ. Jedynym jest bia³y kozio³ w czerwonym polu. Drugim z³oty lew na b³êkitnym polu. Kto¶ orientuje siê mo¿e, który z nich by³ stosowany w XIV-XV wieku?

Druga sprawa szukaj±c materia³ów o jednym stanowisku archeologicznym trafi³em na informacjê, ¿e lokalny ród Koz³owskich u¿ywa³ herbu ze skórzanymi spodniami. Orygina³ niemieckojêzycznego dokumentu z 1422 z tym sformu³owaniem siê nie zachowa³, ale odpis z XIX wieku mówi po prostu o "Lederhosse". Kto¶ wie jak ten herb mo¿e wygl±daæ?
Hako
na pierwsze nie odpowiem.
Na drugie chyba tak. Kiedy¶ przegl±daj±c herbarze niemieckie spotka³em siê w³a¶nie z tymi portkami bawarskimi. Czyli krótkie czarne spodenki na szelkach, W jakim by³o to herbarzu nie pytaj, choæ wydaje mi siê, ¿e w Siebmacherze
Borg
Bawarskie gatki znam... z czego mówimy o 1422 roku, gdy chyba jednak nie zasuwano w takich portkach smile.gif Wówczas musia³o to inaczej wygl±daæ.
Viator
Portki na pewno s± za pó¼ne. Ale mo¿e jaka¶ ga³±¼ rodu w czasie robienia odpisu w XIX w. u¿ywa³a takiego herbu i dlatego taki blazon podano?

A mo¿e kto¶ kiepskawy w heraldyce robi±c odpis z rysunku pomyli³ siê i np. klasyczny rêkaw heraldyczny (fr. manche, ang. sleeve) uzna³ za nogawicê?
Borg
Odpis: znaczy siê Gramer przepisa³ tre¶æ dokumentu. Nie ma rysunków, jest tekst.
Dokument dotyczy potwierdzenia szlachetnego urodzenia jakiego¶ tam kolesia. I w¶ród ¶wiadków s± Koz³owscy pieczêtuj±cy siê herbem ze skórzanymi gaciami.
Stanis³aw ¯órawski
Znalaz³em przydatny artykulik, chyba nie by³ tu jeszcze przytaczany. Dla wszystkich, którzy (tak jak ja) maj± fio³a na punkcie Manesse.
http://coblaith.net/Heraldry/Manesse/default.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.