I ja te¿ musze siê wtr±ciæ
. Historia jest taka mój pradziadek mieszaka³ we wsi pod Lwowem (Poczaplince czy có¶) i wszyscy zwracali siê do niego szachcicu - dziadek mieszka³ w najwiêkszym gospodarstwie we wsi i co¶ od swego ojca s³ysza³ o pochodzeniu herbowym ale zapamiêtal tylko to ¿e herb zaczyna³ siê na Lel ( opowiada³ mi to w podesz³ym wieku) wiêcej opowiedzia³a mi moja babcia a mianowicie : 1926 r ( Sanacja) dziadek s³u¿y w wojsu Pi³sudzkiego i spotyka tam lekarza o nazwisku Kisielowski (panieñskie nazwisko mojej babci po ojcu) i ten lekarz zaczyna dociekaæ sk±d mój dziadek pochodzi (Leliwa to herb mazowiecki) i dochodz± do wniosku ¿e s± ze sob± spokrewnieni bo ich przodek posiada³ 2 wsie niedaleko Warszawy. Dziadek umar³ i nikt nie zapamiêta³ jaki mieli¶my herb tylko to Lel . Wiêc siê tym zainteresowa³em i poszed³em do biblioteki wyporzyczylem herbarz Paprockiego i znalaz³em pod nazwiskiem mojej babci (Kisielowski)
herb Leliwa
. Ale nie nosze nazwiska szlacheckiego
niestetypradziadek nie mia³ ¿adnego syna a ja nosze nazwisko mieszczañskie wywodz±ce siê od stolarzy Grubizna
. ale i tak bêdê nosi³ herb Leliwa!
A teraz legenda mego herbu
: Jak jeszcze litwa nie by³a ochrzczona * rycerstwo mazowieckie walczy³o z Litwinami , pewnej nocy litwini podeszli pod jaki¶ gród lecz niespodziwanie zostali pokonani przez oddzia³ jakiego¶ mazowszanina (wys³anego przez ksiêcia wcze¶niej na zwiady) i dlatego na herbie jest widoczna gwiazda i pó³ksiê¿yc (nie jest to herb powi±zany z tatarami).A teraz pytanie. Czy kto¶ zna zawo³anie herbowe herbu Leliwa?
wzelka pomoc mile widziana
I jeszcze co¶: moja babcia mia³a w±tpliwo¶ci czy aby na pewno nie pomylono siê przy zapisie nazwiska a mianowicie ; jest nazwisko Kisielowski i Kisielewski lecz do tego drugiego jest herb Jelita co by nie zgadza³o siê z wersj± mojego dziadka o tym Lel
Oto jeden z dowodów
Ostatnie nazwisko to nazwisko mojej babci
Leliwa
Battle cry: Leliwa
Details
Alternative names Leliwita
Earliest mention 1324
Towns Dubno, Minsk Mazowiecki, Tarnopol, Tarnobrzeg, Tarnów, Trebowla
Families 478 names altogether: Abramowicz, Adamkowicz, Adamowicz, Aksan, Aksanow, Albicki, Anczewski, Andrzejewicz, Anszewski, Antoszewski, Anuszewicz, Anuszewski, Babczyñski, Bacewicz, Bachrynowski, Badkowski, Bagrycewicz, Bahrynowicz, Bahrynowski, Bajer, Bakrynowski, Ba³uczyñski, Baranowicz, Bartkowski, Baszowski, Bauer, Baur, Baurski, Bayer, B±dkowski, Bedliñski, Bereziñski, Bernatowicz, Bes, Besowski, Beyer, Bêdziemirowski, Bia³as, Bia³opiotrowicz, Bielowski, Bieniewski, B³ocki, B³udnicki, Bobiñski, Bobola, Boboñski, Boczkowski, Bodzanta, Bodzewicz, Bodzewski, Bolte, Bonuchowski, Borzuchowski, Brandt, Bra¿ewski, Bra¿yñski, Bremer, Broniewski, Bry¿yñski, Brzeszewski, Brzozdowski, Brzozogajski, Bukowiecki, Burakowski, Cebrzyk, Cerkas, Chleb, Chlebowicz, Ch³asko, Choberski, Choborski, Chociatowski, Chro¶cicki, Chrucki, Chru¶cicki, Chry¶ciñski, Cichowicz, Cudowski, Cuprynowski, Czajowski, Czapkowski, Czapski, Czarnecki, Czawszajewicz, Czechowicz, Czechowski, Czelatycki, Czelatyñski, Czerkas, Czerkies, Czeski, Czey³ytko, Czobor, Czubicki, Czubiñski, Czubowski, Czudowski, Czulski, Czybiñski, Dackiewicz, Damerau, Danecki, Danilewicz, Dani³o, Daszczenko, Daszkiewicz, Daszkowicz, Daszkowski, Dewejn, Dobaniewski, Dobrzañski, Dorohostajski, Dorpowski, Dras³awski, Dreszkowski, Drowdwi³³o, Drzeczkowski, Dudziecki, Dysejko, Dyszewicz, Dziewiêtnicki, D¿ur, Francuzewicz, Francuzowicz, Fryjewicz, Ganglowski, Gang³owski, Gaug³owski, Gaw³owski, G±glawski, Gieczewski, Gier³owicz, Gierszod, Gieszto³d, Gintowt, Girowski, Goduszewski, Go³uchowski, Gordzia³kowski, Gorkañski, Gorkuñski, Gortatowski, Gotartowski, Górka, Górkañski, Graniewski, Granowski, Grunowski, Gurkowski, Gurnowski, Her¿od, Hlebicki, Hlebowicz, H³asko, Hlaska, Hortyñski, Howig, Hubal, Illasiewicz, Irzykowicz, Iwonicz, Jacos³awski, Jaczewski, Jagielnicki, Jagnintowicz, Jakowicz, Jaksmanicki, Jaksmañski, Janis³awski, Janowicz, Jaros³awski, Jaskmanicki, Jawsza, Jelec, Jerzyk, Jerzykiewicz, Jerzykowicz, Jerzykowicz Mondwid, Jotkiewicz, Józefowicz, Juchnowicz, Jurkowski, Juskiewicz, Ju¶kiewicz, Kadziñski, Kadzyñski, Kalenicki, Kalenik, Kalenski, Kappel, Karaczowski, Kar¶nicki, Kiersz, Kiewlicz, Kirsz, Kisielowski,