CYTAT
Ty niechc±cy piszesz ci±gle Ulfsrak zamiast Ulfsark czy celowo?
hehe znaj±c bodkina i jego umiejêtno¶ci pos³ugiwania siê klawiatur± to na pewno niechc±cy
CYTAT
Bracie Abracie nie jestem wrogiem wyliczeñ, tyle ¿e sadze ¿e na nich zdolno¶c myslenia sie nie koñczy, i zostawiam je tym, co sie na nich znaj±, a korzystaj±c z demokracji zabieram g³os w sprawach pozamatematycznych.
Nie wydaje mi siê abym w jakiej¶ wypowiedzi sugerowa³ co¶ takiego (wróg wyliczeñ) wzglêdem Twojej osoby, ani abym sugerowa³ aby siê odzywali tylko Ci którzy lubi± obliczenia (korzystaj±c z demokracji ...). Zatem nie wiem sk±d Twoja wypowied¼. Prosi³ bym nie odczytywaæ pomiêdzy wierszami tego, czego tam nie ma. Ja tam lubiê wszystkich (no prawie), tych co lubi± liczyæ i tych co nie lubi±. Nawet uwa¿am, ¿e Ci drudzy bardzo czêsto lepiej strzelaj±, poniewa¿ zamiast liczyæ æwicz±
Tim Backer jest specem od ³uków prostych, z tego co pamiêtam z jego artylu³u w pierwszej czê¶ci TBB, to porównywa³ ³uk refleksyjny, bodaj¿e Turecki (nie pamiêtam dok³adnie, musia³ bym pogrzeaæ) o sile 50 lbs. Odno¶nie ³uków kompozytowych np. tureckich, czy krym-tatarskich 50 lbs jest w okolicach minimum si³y, przy której te ³uki zaczynaj± dobrze funkcjonowaæ. Generalnie historycznych ³uków kompozytowch (piszê o ³ukach róg drewno ¶ciêgna) poni¿ej 40 lbs w ogóle nie ma co robiæ, a kilku wytwórców (np. Nowotny, Karpowicz, Dumnez i jeszce jeden Koreañski wytwórca) uwa¿a, ¿e tak naprawdê najlepiej robiæ takie ³uki od 60 lbs w górê. Chodzi o osi±gi i sprawno¶æ takich ³uków.
CYTAT
"pytaniem nie jest dlaczego Anglicy wygrali , ale jakim sposobem udalo sie Francuzom przegrac "- wolne tlumaczenie .
bodkin z czego to cytat?
Taktyka panowie, taktyka, Europejskie rycerstwo dostawa³o baty od takich angielskich wojsk (rycersko-ch³opskich) czy np. osmañskich, a wcze¶niej mongolskich g³ównie z przyczyn taktycznych.
Przez taktykê rozumiem tutaj ca³o¶æ sposobu prowadzenia walki, podzia³ wojska, stosowane manewry, sposób dowodzenia itp.
Cream, przepraszam, bez obrazy ale co to jest "obe³towanie"
byæ mo¿e siê domy¶lam, jednak pewny nie jestem. Proszê piszcie po polskiemu, o przepraszam po polsku.
CYTAT
Turki by³y robione specjalnie, aby strzelaæ na dalekie odleg³o¶ci
To zale¿y które. Obok ³uków do flight shooting, narodowej, mo¿na powiedzieæ, tureckiej zabawy, która najwiêksz± popularno¶ zdoby³a wtedy, gdy w Turcji ³uków w walce prawie ju¿ nie u¿ywano, by³y ³uki bojowe o innych parametrach. Miêdzy innym mia³y wiêksze rozmiary i co siê z tym wi±¿e innaczej siê zachowywa³y. Inaczej robiono ³uki dla piechoty i dla jazdy.
Nie zapominajmy, ¿e je¶li chodzi o wojska tureckie (osmañskie), bardzo wcze¶nie przesz³y masowo na broñ paln±, przede wszystkim piechota. Pó¼niejsze klêski Turcji by³y w du¿ej mierze wynikiem degrengolady wwarstw panuj±cych. Typowy zreszta objaw w ró¿nych imperiach w dziejach.
Uprzedzê ewentualne pytania - nie jestem zatwardzia³ym fanem ³uków refleksyjnych. Jedyne ³uki, których nie za bardzo lubiê to bloczkowe :D
----
dopisane po chwili:
Cream, ja tu nie widzê napuszenia, je¶li ju¿ to lekk± irytacjê.
Niejaki bodkin
do lat usi³uje walczyæ (ja ju¿ przesta³em) z nagromadzonymi mitam na temat ³uków, zarówno lonbow jak i wschodnich. Mnie siê wydaje, ¿e jest to typowa walka z wiatrakami, ka¿da kolejna grupa ludzi chwyta ³atwiej w³a¶nie mity. Pewnie s± po prostu atrakcyjniejsze.
I mo¿e wrócmy do rozmowy o skuteczno¶ci.
pozdrawiam
Abrat