Ustawa o broni okre¶la konkretnie co to jest broñ, na jakie rodzaje broni wymagane jest zezwolenie i jakich czê¶ci tej broni nie wolno posiadaæ bez zezwolenia (zamek, komora nabojowa, baskila i szkielet). Natomiast przy kuszy ustawa okre¶la tylko ¿e nie wolno posiadaæ kuszy. Nie ma w niej podane co to jest kusza, czy s± jakie¶ kusze w¶ród kusz dozwolone (czyli w my¶l teorii wszystkie kusze s± zabronione ³±cznie z zabawkami i imitacjami) ani jakie czê¶ci kuszy luzem s± zabronione. Takie sformu³owanie jest tragiczne gdy¿ nawet kawa³ek deski z p³otu mo¿e byæ czê¶ci± kuszy (³o¿e), ka¿dy sznurek ciêciw± a ka¿dy kawa³ek kija lub blachy ³uczyskiem. Ale nie dajmy siê zwariowaæ. Mo¿na nawi±zaæ do przepisów o broni palnej gdzie jest mowa o "obrobionych czê¶ciach broni" - czyli deska nieobrobiona nie jest czê¶ci± kuszy a sznurek bez "oczek" na koñcach ciêciw±, ale nadal nie wiadomo czy ³uczysko, kolba (³o¿e), ciêciwa i orzech luzem s± kusz± czy nie i czy potrzeba na czê¶ci luzem pozwolenie, a je¿eli tak to na jakie.
CYTAT(MW-750 @ 00:46 20.06.2012)
Natomiast przy kuszy ustawa okre¶la tylko ¿e nie wolno posiadaæ kuszy. Nie ma w niej podane co to jest kusza, czy s± jakie¶ kusze w¶ród kusz dozwolone (czyli w my¶l teorii wszystkie kusze s± zabronione ³±cznie z zabawkami i imitacjami) ani jakie czê¶ci kuszy luzem s± zabronione. Takie sformu³owanie jest tragiczne gdy¿ nawet kawa³ek deski z p³otu mo¿e byæ czê¶ci± kuszy (³o¿e), ka¿dy sznurek ciêciw± a ka¿dy kawa³ek kija lub blachy ³uczyskiem. Ale nie dajmy siê zwariowaæ. Mo¿na nawi±zaæ do przepisów o broni palnej gdzie jest mowa o "obrobionych czê¶ciach broni" - czyli deska nieobrobiona nie jest czê¶ci± kuszy a sznurek bez "oczek" na koñcach ciêciw±, ale nadal nie wiadomo czy ³uczysko, kolba (³o¿e), ciêciwa i orzech luzem s± kusz± czy nie i czy potrzeba na czê¶ci luzem pozwolenie, a je¿eli tak to na jakie.
Nie dajmy siê zwariowac - i dlatego nie nawi±zujmy strzelaj±c sobie w stopê do przepisów o broni palnej. Skoro ustawodawca nie uzna³ ¿adnej istotnej czê¶ci kuszy za broñ (a tak uzna³ przy broni palnej) - to wszystko wiadomo, wszystko jasne i mo¿na posiadac bez zezwoleñ dowolne czê¶ci do kuszy bez wzglêdu na to czy s± obrobione, nieobrobione, wypolerowane czy zardzewia³e, proste, krzywe, zaspawane czy z grawerunkiem fujarki.
A je¿eli odkupiê kuszê? Kumpel sprzedaje do¶æ tanio a zawsze to zabawka dla du¿ego dziecka jak ja. Nie wiem sk±d ma, ale zezwolenia nie posiada. W razie W, on dostanie po czosnku, ¿e nie zarejestrowa³ czy ja? Planujê powiesiæ na ¶cianie. Je¶li to wa¿ne, naci±g s³aby, 20kg.
Pozdrawiam,
Ragnarr.
CYTAT(Jarl Ragnarr Thoresen @ 20:49 09.07.2012)
A je¿eli odkupiê kuszê? Kumpel sprzedaje do¶æ tanio a zawsze to zabawka dla du¿ego dziecka jak ja. Nie wiem sk±d ma, ale zezwolenia nie posiada. W razie W, on dostanie po czosnku, ¿e nie zarejestrowa³ czy ja? Planujê powiesiæ na ¶cianie. Je¶li to wa¿ne, naci±g s³aby, 20kg.
Pozdrawiam,
Ragnarr.
Kto posiada itd... Ty odpowiesz karnie za posiadanie.
Ja tylko jestem ciekawy i rzucam granat... skoro ustawa nie precyzuje np. dopuszczalnego naci±gu kuszy itd. to z tego wynika, ¿e ka¿dy cha³turnik odpustowy handluj±cy na rycerskich imprezach kuszami dla dzieci mo¿e byæ wsadzony nie tylko za posiadanie ale i za handel broni±?
http://bajkowegratki.pl/pl/zestaw-rycerski...na-brazowa.htmlTylko czekaæ jak w ramach walki z systemem, z³ym prawem i cha³tur± odpustow± kto¶ wezwie policjê i zacznie siê jazda
Policja nie ma wyj¶cia - musi zatrzymaæ delikwenta, zaj±æ mienie etc.
CYTAT(Fiolnir @ 10:28 10.07.2012)
Ja tylko jestem ciekawy i rzucam granat... skoro ustawa nie precyzuje np. dopuszczalnego naci±gu kuszy itd. to z tego wynika, ¿e ka¿dy cha³turnik odpustowy handluj±cy na rycerskich imprezach kuszami dla dzieci mo¿e byæ wsadzony nie tylko za posiadanie ale i za handel broni±?
http://bajkowegratki.pl/pl/zestaw-rycerski...na-brazowa.htmlTylko czekaæ jak w ramach walki z systemem, z³ym prawem i cha³tur± odpustow± kto¶ wezwie policjê i zacznie siê jazda
Policja nie ma wyj¶cia - musi zatrzymaæ delikwenta, zaj±æ mienie etc.
Trzeba by chyba tak zacz±æ zrobiæ przy ka¿dej mo¿liwej okazji. "Nadepniêty" biznes ma znacznie wiêksze mo¿liwo¶ci interwencji w tej sprawie ni¿ my, rekonstruktorzy.
Akurat ta kusza - zabawka z podanego linku jest w pe³ni legalna, gdy¿ nie ma ciêciwy, a elementem napêdowym jest gumka. Kusze z napêdem gumowym s± w Polsce legalne bez pozwoleñ, pozwolenia wymaga "broñ ciêciwowa w postaci kusz". Lecz te¿ widzia³em na straganach z odpustowymi "pami±tkami" w miejscowo¶ciach wypoczynkowych kusze - zabawki które mia³y sznureczek - ciêciwê.
Przypuszczalnie ka¿dy policjant i sêdzia na widok takiej zabawki tylko wzruszy ramionami, ale nasuwa siê nieuchronne pytanie - kiedy w³a¶ciwie taka zabawka przestaje byæ zabawk±? Gdzie jest granica? W przypadku wiatrówek jest prawne ograniczenie energii kinetycznej ¶rutu do 17 juli. Kusze takiego (ani ¿adnego innego) ograniczenia prawnego nie maj±. Kto decyduje, ¿e kuszka o sile naci±gu np. 9,999998 kg jeszcze jest zabawk±, a o sile naci±gu 9,999999 kg ju¿ jest kusz± wymagaj±c± pozwolenia? Kto ustala granice - i czy jest to tylko widzimisiê osoby trzeciej? Co to za "prawo", które nie pozwala obywatelowi jednoznacznie wiedzieæ, czy czyn który zamierza pope³niæ jest prawnie dozwolony czy zabroniony? Co to za "prawo", wed³ug którego kto¶ majstruj±cy zabawkê dla dziecka z dwóch patyczków po lodach i kawa³ka szpagatu która wyrzuca zapa³kê na odleg³o¶æ dwóch metrów mo¿e byæ teoretycznie potraktowany jak bandyta nielegalnie produkuj±cy broñ do napadów gansterskich?
Czy mo¿na wp³yn±æ na zmianê ustawy ? itd
Czy jest to realne do zrealizowania ?
pozdrawiam
100 000 podpisów pod projektem i Sejm siê tym zajmie - jak siê zdaje.
CYTAT(Grzyp @ 16:32 22.11.2012)
100 000 podpisów pod projektem i Sejm siê tym zajmie - jak siê zdaje.
Te podpisy , to chyba najmniejszy problem.
Niech by na ka¿dej imprezie od XII do XVII wieku zbierano podpisy + choæby czê¶æ zarejestrowanych na FREHA.
Gdzie widzê problem , to wola wspó³dzia³ania i projekt.
pozdrawiam
Sejm siê tym nie zajmie, bo nie przejmowa³ siê projektami, pod którymi podpisa³o siê znacznie wiêcej osób... Ostatecznie chodzi o broñ, wiêc hmm realistycznie rzecz bior±c, nie ma szans. Dobrze bêdzie, jak siê nie przejmowaæ bêdzie w³adza czarnoprochuwkami, i nie bêd± co do nich chcieli nowelizacji...
Chêtnie sie podpisze, ale nie wierzê w sukces.
Przekona³e¶ mnie
pozdrawiam
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Dotychczasowe projekty obywatelskie by³y odrzucane jako kojarzone z opozycj±. Kusza to temat raczej apolityczny. W Sejmie jest silne lobby mi³o¶ników broni które ju¿ jedn± dobr± nowelizacjê przepchnê³o. Mo¿na ich tematem zainteresowaæ.
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 10:33 23.11.2012)
..Mo¿na ich tematem zainteresowaæ..
Znajdzie siê kto¶ , kto bêdzie chcia³/móg³ to zrobiæ ?
pozdrawiam
Post edytowany-"Nieumiejêtne" - podej¶cie do tematu projektu , mo¿e spowodowaæ wrêcz odwrotny skutek - "zbytnie" zainteresowanie naszym ¶rodowiskiem , u¿ywan± przez nas broni± ..
Dla tego potrzeba kompetentnej osoby/osób
pozdrawiam
Witam, ma³e pytanie odno¶ne kusz na imprezach, czy z kuszy wczesnej mo¿na strzelaæ na bitwach pacynkami?
Zale¿y od imprezy i od pacynek. I od kuszy.
Hej!
CYTAT(Grzyp @ 12:16 05.03.2013)
Zale¿y od imprezy i od pacynek. I od kuszy.
I od strzelaj±cego
Pozdro
Chaos
To tak, taka kusza (lockbow) z najprostszym spustem i zamiast metalowego ³uczyska ma drewniany ³uk, pacynki kupne b±d¼ robione i sprawdzane przez organizatora itp.
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS...9CHQlEPphQoTC2CA i czy z policj± nie ma pó¼niej ¿adnych problemów?
Jak trafisz na nadgorliwego Policjanta albo kto¶ "¿yczliwy" doniesie to mo¿esz siê gêsto t³umaczyæ. Raczej jednak nie reaguj±.
A widzia³ kto¶ kogo¶ strzelaj±cego z kuszy pacynkami na bitwie? I czy policja czêsto znajduje siê na imprezach historycznych czy raczej rzadko?
Widzia³, widzia³, no bo przecie¿ na inscenizacji nie bêdziesz strzela³ z ostrych be³tów.
A policja jest na ka¿dej du¿ej imprezie jako zabezpieczenie.
Niestety w prawie nie ma limitu naci±gu...
Hej!
CYTAT(Dobromir97 @ 13:22 05.03.2013)
A widzia³ kto¶ kogo¶ strzelaj±cego z kuszy pacynkami na bitwie? I czy policja czêsto znajduje siê na imprezach historycznych czy raczej rzadko?
Ja znam i widzia³em strzelaj±cego z kuszy, pacynkami-be³tami. Policja ma obowi±zek obstawiaæ ka¿d± imprezê masow±, wiêc je¿eli chodzi turnieje komercyjne to raczej siê spodziewaj niebieskich.
Pozdrawiam
Chaos
CYTAT
Widzia³, widzia³, no bo przecie¿ na inscenizacji nie bêdziesz strzela³ z ostrych be³tów.
Có¿, ustawa nic nie mówi równie¿ o ostrych i têpych be³tach
Policja na imprezach jest i kusze te¿ bywaj±, i jak dot±d policja udaje ¿e nic nie widzi. Zreszt± policjanci sami s± czêsto mi³o¶nikami broni i rozumiej± nas. Ale oczywi¶cie gdyby siê zdarzy³ jaki¶ przykry zbieg okoliczno¶ci i policja by³aby zmuszona przestaæ udawaæ ¿e nie widzi, to mog³o by siê smutno skoñczyæ i dla w³a¶ciciela kuszy, i dla organizatorów imprezy.
CYTAT(Viator @ 16:26 08.03.2013)
CYTAT
Có¿, ustawa nic nie mówi równie¿ o ostrych i têpych be³tach
O tym mówi, mam nadziejê, zdrowy rozs±dek...
CYTAT(Viator @ 16:26 08.03.2013)
Policja na imprezach jest i kusze te¿ bywaj±, i jak dot±d policja udaje ¿e nic nie widzi. Zreszt± policjanci sami s± czêsto mi³o¶nikami broni i rozumiej± nas. Ale oczywi¶cie gdyby siê zdarzy³ jaki¶ przykry zbieg okoliczno¶ci i policja by³aby zmuszona przestaæ udawaæ ¿e nie widzi, to mog³o by siê smutno skoñczyæ i dla w³a¶ciciela kuszy, i dla organizatorów imprezy.
No jest ryzyko niestety... A szkoda, szkoda...
CYTAT(Józef @ 11:25 23.11.2012)
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 10:33 23.11.2012)
..Mo¿na ich tematem zainteresowaæ..
Znajdzie siê kto¶ , kto bêdzie chcia³/móg³ to zrobiæ ?
pozdrawiam
Post edytowany-"Nieumiejêtne" - podej¶cie do tematu projektu , mo¿e spowodowaæ wrêcz odwrotny skutek - "zbytnie" zainteresowanie naszym ¶rodowiskiem , u¿ywan± przez nas broni± ..
Dla tego potrzeba kompetentnej osoby/osób
pozdrawiam
Ja po raz kolejny proponuje podczepienie sie pod ROMB:
http://www.romb.org.pl/Maj± ju¿ wydeptane ¶cie¿ki, proponowali zmiany w ustawie, brali udzia³ w konsultacjach spo³ecznych itd...
Panowie,
Zachêcam ponownie do dzia³ania w naszej Organizacji - ROMB.
Osobi¶cie dzia³am w zarz±dzie. Je¶li, których z was chcia³by siê ze mn± spotkaæ - proszê o email: jurand.szweda@romb.org.pl (jestem z Bielska-Bia³ej)
Bêdziemy te¿ obecni na targach HuntingExpo w Sosnowcu 5-7 kwietnia. Targi odbywaj± siê pod naszym patronatem. Tam te¿ bêdzie mo¿liwo¶æ spotkaæ siê i porozmawiaæ.
Zapewniam Was, ¿e problem z kuszami jest nam znany i bêdziemy d±¿yli do tego aby by³y one, podobnie jak ³uki, bez jakichkolwiek pozwoleñ czy rejestracji.
Proszê pisaæ najlepiej na adres jurand.szweda@gmail.com
Poszukujê wytwórcy kuszy XV. Zale¿y mi na wykonaniu wysokiej jako¶ci.
Kusza z lewarem typu angielskiego. Lewar zostanie oddzielnie wykonany.
Mam pozwolenie na broñ kolekcjonersk± i rekonstrukcyjn±, ¿eby nie by³o
w±tpliwo¶ci.
Spróbuj u Mumina (https://www.facebook.com/MuminLukiHistoryczne.MuminHistoricalBows?fref=ts).
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Szelma @ 11:22 14.09.2014)
http://www.todsstuff.co.uk/crossbows/crossbows.htm
CYTAT(Szelma @ 12:22 14.09.2014)
Mam pozwolenie na broñ kolekcjonersk± i rekonstrukcyjn±, ¿eby nie by³o
w±tpliwo¶ci.
Ty masz pozwolenie na POSIADANIE kuszy. Niestety wykonawca musi mieæ pozwolenie na WYTWARZANIE broni - a to ju¿ zupe³nie co innego.
Na Alle mo¿na kupiæ czê¶ci kuszy (produkcja i sprzeda¿ czê¶ci nie s± zabronione) a resztê wyrze¼biæ/z³o¿yæ sobie samemu (st±d na Alle nie ma w sprzeda¿y ca³ych dzia³aj±cych kusz poza imitacjami i zabawkami).
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
To równie dobrze mo¿na wykonawcy zleciæ 2 "oddzielne" zlecenia. Jedno na kusze bez elementu X (niezbêdnego do dzia³ania kuszy), a drugie na element X :P A co kupuj±cy zrobi z elementem X to ju¿ jego sprawa ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.