Dwa tygodnie temu bylem w Kartuzach gdzie po naradzie kto mogl by sie "takim czym¶ zaj±æ" odes³ano mnie do pana który za starej ustawy zajmowa³ sie pozwoleniami na wiatrówki jako najbardziej kumatego - ale go nie by³o. Zostawi³em wiêc w sekretariacie przezornie wcze¶niej przygotowan± oficjaln± pro¶bê o wydanie takiego pozwolenia na kuszê w celach REKONSTRUKCYJNYCH w ilo¶ci 2 sztuki dodajac ¿e jedna bedzie treningowa a druga pokazowa. Ten wyznaczony pan mia³ sie ze mna skontaktowaæ w ciagu 1-2 dni telefonicznie ale po dobrym tygodniu przysz³a do mnie poczt± oficjalna odpowied¼ na pi¶mie, ¿e jak w ci±gu 14 dni nie uzupe³niê braków formalnych w postaci:
1.UDOKUMENTOWANEGO cz³onkowstwa w STOWARZYSZENIU o charakterze KOLEKCJONERSKIM
2.przed³o¿enia potwierdzenia uiszczenia op³aty w wysoko¶ci 242z³ na podane konto Urzêdu Miejskiego Kartuzy
to moja pro¶ba o wydanie pozwolenia na broñ KOLEKCJONESK¡ zostanie odrzucona.
W tym momencie oczyma duszy widzia³em siê juz z kusz± w jednej rêce a pozwoleniem w drugiej a morda mi siê ¶mia³a widz±c koniec dreptania, marnowania czasu i nerwów :-)
I to TYLKO TYLE!!!!!!
Niestety okazalo siê ¿e to A¯ TYLE!!!!!!!!!
Pro¶cizna? Taniocha? Nic z tego - by³o by to za piêkne .....
Kasa piku¶ - jak komu¶ zale¿y na kuszy to 242z³ to grosze a w porównaniu do pierwszych danych o o których pisa³em wczesniej w granicach 2000-2500z³ za pozwolenie na broñ to po prostu ¶mieszne pieni±dze. W czym wiêc problem???
Dzisiaj rozmawia³em z tym wyznaczonym panem od pozwoleñ w Kartuzach, gdy¿ wczesniej nie mog³em go jako¶ zastaæ. T³umaczy³ mi ¿e w miêdzyczasie by³ w WPA KWP Gdañsk (tam gdzie ja by³em za pierwszym razem) gdzie wyja¶niono mu zasady wydawania pozwoleñ na kuszê, wymagane dokumenty i zaznaczono w ustawie co ma wymagaæ i na które rzeczy zwróciæ uwagê przy wydawaniu tego pozwolenia (czyli dok³adnie to co mi za pierwszym razem w WPA powiedziano z wyj±tkiem jednej rzeczy - ale o tym dalej).
Zapyta³em go w jaki sposób mam udokumentowaæ wy¿ej wymienione cz³onkowstwo - czy mo¿e to byæ o¶wiadczenie woli pod rygorem z³o¿enia fa³szywego zeznania (czyli moje o¶wiadczenie ¿e nale¿ê do jakiego¶ bractwa po uprzednim uprzedzeniu mnie o odpowiedzialno¶ci karnej za z³o¿enie fa³szywego zeznania - nale¿ê do kilku grup rekonstrukcji historycznych wiêc takie o¶wiadczenie by³o by prawd±) czy te¿ pisemne o¶wiadczenie 2 lub wiêcej osób ¿e gdzie¶ tam nale¿ê i sie udzielam (kilka grup rekonstrukcji po kilkana¶cie-kilkadziesi±t osób to nawet setka o¶wiadczeñ o mojej przynale¿no¶ci) a mo¿e porobiæ wydruki z forów ¿e siê udzielam czy te¿ mo¿e mam przynie¶æ czê¶æ zbiorów i fotki z imprez na których by³em?
Niestety jedynym prawnym dokumentem który tego pana jest w stanie zadowoliæ to
potwierdzenie na pi¶mie przez osobê uprawnion± potwierdzone pieczêciami o przynale¿no¶ci do
stowarzyszenia zalegalizowanego prawnie w którym by³o by napisane
co jest celem statutowym stowarzyszenia i
potwierdzenie ¿e udzielam siê w tych celach statutowych. Mimo przekonywania ¿e znaczki pocztowe mo¿na zbieraæ bez przynale¿no¶ci do Polskiego Zwi±zku Filatelistów, motocykle kolekcjonowaæ nie maj±c prawa jazdy a miecze kolekcjonowaæ nie bêd±c w ¿adnym bractwie - nie uda³o siê tego pana przekonaæ do zmiany zdania gdy¿ jak twierdzi³ - tak mu kazano w WPA na podstawie art.10 ust.3 pkt.5 w zw.z art.10 ust.2 pkt.6 UBOA i nie mo¿e od tego odst±piæ bo w razie kontroli móg³ by mieæ k³opoty.
Problem w tym ¿e wszystkie organizacje do których nale¿ê za wyj±tkiem Automobilklubu
nie maj± OSOBOWO¦CI PRAWNEJ czyli nie s± zarejestrowane jako oficjalne stowarzyszenia i tylko zrzeszaj± przez internet lub fora internetowe grupy osob chc±cych zajmowaæ sie rekonstrukcj± historyczn±. Takich organizacji w Polsce jest 95% i rzadko które bractwo posiada osobowo¶æ prawn±. Nie sa to wiêc ¿adne stowarzyszenia lecz tylko grupki pasjonatów bez ¿adnej mocy prawnej, piecz±tek, NIP-ów, REGON-ów, adresów sta³ej siedziby i choæ maj± powybierane jakie¶ zarz±dy, w³adze klubowe, w³asne regulaminy itp to nie mog± mi takiego za¶wiadczenia o przynale¿no¶ci wystawiæ a jak nawet wystawi± to nie bêdzie to za¶wiadczenie mia³o mocy prawnej.
Drugi problem to moje pytanie o to czemu w z³o¿onym przeze mnie wniosku w komendzie zmieniono kwalifikacjê broni ciêciwowej w postaci kuszy z celów REKONSTRUKCYJNYCH jak ja chcia³em na KOLEKCJONERSK¡. Znów pan t³umaczy³ mi ¿e w WPA wyja¶niono mu ¿e ustawa w dziale o broni PALNEJ zezwala na uzyskanie pozwolenia na broñ do rekonstrukcji historycznych, ale niestety kusza nie jest broni± paln± tylko NIEBEZPIECZNYM NARZÊDZIEM wymagajacym zezwolenia i w kategoriach niebezpiecznych narzêdzi ustawa nie przewiduje mo¿liwo¶ci uzyskania pozwolenia na broñ do rekonstrukcji historycznych a jedynie do celów KOLEKCJONERSKICH.
To jeszcze w tej niedoskona³ej ustawie idzie naci±gn±æ/nagi±æ/tudzie¿ t³umaczyæ siê ¿e eksponat który powinien wisieæ w gablotce na jednym koñcu Polski znalaz³ sie na drugim jej koñcu w celach kolekcjonerskich czyli wymiany z innymi kolekcjonerami lub w³a¶nie jest nabywany lub odsprzedawany innej osobie posiadaj±cej wa¿ne zezwolenie na kuszê. A czemu strzelano z niej na pokazie lub zawodach - bo to jest impreza dla kolekcjonerów gdzie mo¿na zaprezentowaæ mo¿liwo¶ci swojej lub innej kuszy innym osobom (w celu wymiany/kupna/sprzeda¿y/pokazu kolekcjonerskiego) w miejscu do tego przeznaczonym np.wydzielonej strzelnicy na czas zawodów kuszniczych lub wydzielonym fragmencie pola walki podczas inscenizacji
A wiec potrzebne sa do pozwolenia TYLKO nastêpuj±ce rzeczy:
1.pro¶ba/podanie o wydanie pozwolenia do celów kolekcjonerskich na okre¶lon± ilo¶æ egzemplarzy (1, 2, 3 .... i wiêcej - z góry brac na tyle aby pózniej nie chodziæ ponownie o zwiêkszenie liczby ale te¿ w razie kontroli w miejscu zamieszkania nie mieæ "debetu" gdy w pozwoleniu sa 3 kusze a posiada sie jedn± albo dwie)
2.UDOKUMENTOWANEGO cz³onkowstwa w STOWARZYSZENIU o charakterze KOLEKCJONERSKIM
3.pieni±dze w kwocie 242z³ na wydanie pozwolenia
4. DWA zdjecia
5. dowód osobisty z wa¿nym adresem
i NIC WIÊCEJ !!!
Wiêc w czym mam ostatecznie problem i wielu z was równie¿ mo¿e go mieæ???
W tym ¿e nie mam mo¿liwo¶ci uzyskania potwierdzenia "udokumentowanego cz³onkowstwa w stowarzyszeniu o charakterze kolekcjonerskim".
Je¿eli które¶ z bractw/stowarzyszeñ oficjalnie zarejestrowanych (posiadaj±cych osobowo¶æ prawn±) z okolic Trójmiasta chcia³o by mnie przygarn±æ do swojego bractwa lub stowarzyszenia kolekcjonerskiego i potwierdziæ moj± przynale¿no¶æ - by³o by to dla mnie bardzo mi³e i pomocne a przy okazji pojawi³ by sie kolejny kusznik za tarczownikiem na inscenizacjach.
I to by by³o tyle w tym temacie.A teraz proszê aby zainteresowani pozwoleniami a maj±cy przynale¿no¶æ do oficjalnie zarejestrowanych stowarzyszeñ których jednym ze statutowych zadañ jest: kolekcjonowanie orê¿a ¶redniowiecznego, kolekcjonowanie broni historycznych, kolekcjonowanie wyposa¿enia ¶redniowiecznego rycerstwa, zbieranie pami±tek ¶redniowiecznych, kolekcjonowanie dawnej broni miotaj±cej lub my¶liwskiej, tworzenie regionalnych wystaw i muzeów o tematyce ¶redniowiecznej itp itd udali siê do swoich komend powiatowych z podaniem o wydanie pozwolenia na kuszê, potwierdzonym cz³onkowstwem w stowarzyszeniu zajmuj±cym siê którymkolwiek z wymienionych lub innym podobnym dzia³aniem, 2 zdjêciami, 242z³ i dowodem osobistym po wydanie pozwolenia i pochwalili sie tu komu siê ju¿ uda³o to pozwolenie zdobyæ.
Ja nadal nie poprzestajê w staraniach i nawet gdy teraz moja pro¶ba zostanie odrzucona, to gdy tylko uzyskam cz³onkowstwo w oficjalnym stowarzyszeniu - od razu z³o¿ê kolejne podanie.