Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kusza - pozwolenie na broñ
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Hako
Potwierdzam przyjazd do Gdañska.
S±dzê, Balistariusie, ¿e powiniene¶ zebraæ kolegów ze swoje okolicy i utworzyæ to co sugerowa³ Ciwun, czyli nazwijmy to roboczo, drugi zespó³ dyskusyjny. Tym sposobem ka¿dy z zespo³ów dojdzie do innych wniosków i dopiero porównanie tych ustaleñ przyniesie co¶ wi±¿±cego, pozwoli unikn±c b³êdów. Wykluczymy tym sposbem sytuacjê, w której 20 zapalonych my¶liwych doskutowaæ bêdzie nad szkodliwo¶cia polowañ. Bo wyniki takiej dyskusji z góry juz bêd± znane.

Z rycerskim pozdrowieniem - Hako
Janek Be³t
No niestety dyskusja dotar³a do punktu -0

Jednyms³owem 2000 osób które odwiedzi³y ten temat ma porzuciwszy obowi±zki zawodowe i rodzinne wybraæ siê do grodu Gdañska, coby w ruinach go¶cinnego zamku kimaj±c na karimatkach wy³aniaæ fora dyskusyjne i o¶wiadczenia dru¿yn ,licytowaæ siê naci±gami ,czy detalami technicznymi ....

W efekcie tej archaicznej inicjatywy zostanie powo³ana grupa kolegów o sile przebicia jednego komendanta w obrêbie jadnego województwa i to o ile bêdzie mia³ dobry humor albo dostanie zbrojê do gabinetu....

A dyskutujcie sobie panowie ile chcecie.....zniechêceni tymi dyskusjami kusznicy spokojnie udadz± siê w krzaki ,czy inne "sekretne miejsca " ³amaæ prawo i zasady bezpieczeñstwa w nadzieji ¿e ich nikt nie z³apie ,a jak z³apie to siê wyt³umacz± :samostrza³em ,arbalet± czy naci±giem ...

A sprawa jest banalna ,niestety pomimo krytyk odwo³am siê do sytuacji kolegów "czarnoprochowców " którzy na skutek JEDNEJ poprawki uzyskali dostêp do LEGALNIE dzia³aj±cych strzelnic ,pokazali ¿e ¶rodowisko jest byæ mo¿e zakrêcone, ale nie psychopatyczne ,okre¶lili zasady obs³ugi i generalnie maj± z tego korzy¶ci ...

W zasadzie chodzi o jeden dopisek albowiem na kuszê w przeciwieñstwie do broni" 1850" [ data przedziwna bo niemaj±ca ¿adnego odniesienia do rozwoju broni palnej ,a bêd±ca po prostu milicyjn± interpretacj± po³owy XlXw]

.....pozwolenie na broñ ciêciwn± jest wydawane RÓWNIE¯ w celach sportowych -koniec kropka .

Tylko do tego trzeba zorganizowanych dzia³añ -krótko mówi±c w bitwê to ja bym, z wami panowie nie poszed³ ,chyba ¿e w karczmie...
Z rycerskim pozdrowieniem Janek zwany Be³tem.
Horhe
Eeeee ja nie by³bym takim sceptykiem, trzeba tylko powalczyæ z ludzk± g³upot±.
We¼my np. historyczn± broñ paln± produkowan± po 1850, tak czy siak w ka¿dym muzeum lub kolekcji musi byæ unieszkodliwiana poprzez pozbawienie cech u¿ytkowych zamka,lufy i komory nabojowej. Nadgorliwo¶æ muzealników i "speców" od unieszkodliwiania broni doprowadzi³a do tego,¿e widzia³em wiercone karabiny ska³kowe i kapiszonowe. mente captus devil.gif O dziwo przed nadgorliwo¶ci± "speców" uchowa³y siê kusze,bo smutny by³by to obraz kuszy z przeciêt± ciêciw± i ponacinanym flex± ³êczyskiem. Niby nielegalna,ale w muzeach oszczêdzono kuszom tego losu, który spotka³ broñ paln± wytworzon± po 1850 roku. ¯al serce ¶ciska gdy siê ogl±da poniszczone egzemplarze w muzeach(m.in.ViS.Mors,polski Nagant,Dreyse,Lorentz etc)dlatego, ¿e ustawa ma swoje postkomunistyczne, b±d¼ milicyjne niedoci±gniecia, które dzia³aj± na niekorzy¶æ zachowanych zabytków oraz nie pozwalaj± rozwijaæ zainteresowañ. Ogólnie mówi±c, to owa ustawa w pewnych czê¶ciach jest wbrew Konstytucji III RP,ale i tak jest lepsza od poprzedniej.

Mam nadziejê,¿e wszystko bêdzie na dobrej drodze i doczekamy bardziej liberalnej ustawy.
Trzymam za Was kciuki, walczcie o prawo do rozwijania swoich zainteresowañ. To Wam gwarantuje Kostytucja.
Hako
Oj Ja¶ku, Ja¶ku Be³tem zwany potrafisz ty zasiaæ destrukcjê bigsmile2.gif

Jeste¶my ju¿ po Sopocie i mam gotowy protokól... no, mo¿e raczej wnioski wynikaj±ce z tej dyskusji. Apelujê jednak by¶cie w swoich okolicach doprowadzili do podobnych spotkañ. Z do¶wiadczenia wiem, ¿e dobrze jest gdy w takiej dyskusji znajdzie siê choæ jeden nazwijmy to umownie "oportunista". Wtedy ³atwo doj¶æ do wniosków, które bêd± mog³y satysfakcjonowac zarówno ustawodawcê jak i Nas. Nie piszê specjalnie co nam siê w Sopocie uradzi³o - urodzi³o bo mogloby to wp³ywac na wasze pomys³y czy rozwi±zania. Postarajcie siê do koñca roku zorganizowac kilka takich spotkañ w Waszych okolicach. Dajcie znaæ na Frecha, ¿e ju¿ jeste¶cie po takowych dyskusjach no i... wtedy ka¿da z grup przedstawi swoje pomys³y. Przedyskutujemy je i .. do dzia³ania.

No i prywatnie do Ja¶ka....Janku Be³tem zwany ten "rok 1850" to nie mroczne imaginacje otumania³ych milicjantów czy policjantów ale data, po której na tym ziemskim ³ez padole wprowadzono naboje o zap³onie centralnym - odtylcowym coby lepiej zabijaæ bli¼niego swego. Wcze¶niej u¿ywano nabojów typu "lefoschette", zupe³nie podobnych do wspó³czesnych z t± jednak ró¿nic±, ¿e sp³onk± by³ ma³y dynks odstaj±cy ku górze z ty³u naboju. Sp³onkê takow± zbija³ p³aski kurek no i nastêpowa³o ....BAAACH!!!

A w sprawie kusz.... to nie poddawaæ siê......!

Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Wotawa
Nie, kolega Janek Be³t ma absolutn± racjê. Nie bardzo wiadomo po co te komisje, podkomisje i kó³ka dyskusyjne.
Rozumiem, ¿e chodzi o pretekst do zrobienia biby i o konkurns krasomówczy na ilo¶æ. A wszystko w oparach sugestii, ¿e siê jest jak±¶ "wp³ywow± grup±".

Praktyka uczy, ¿e do dyskusji nawo³uj± ci, który chc± by robotê odwaliæ za nich. Kto umie co¶ zrobiæ - po prostu to robi. Kó³ek dyskusyjnych w sprawie kuszy organizowano juz setki. Wszystkie w sposób który w³a¶nie ogl±damy.

(mam nadziejê, ¿e teraz choæby na z³osæ mnie co¶ innego poza odurzaniem sie w³asn± mow± kto¶ zrobi).
Powodzenia smile.gif

Acha, s³owo "oportunista" chyba raczej nie bardzo tu pasuje...
Janek Be³t
Drogi i przezacny Hako naboje scalone z zap³onem centralnym wprowadzono w 1869[ Kynoch ]a w 1874 udoskonali³ je Nietzke [Adolf zreszt± ], naboje Lafoucheux[po naszemu "sztyftowe" ]ju¿ by³y scalone a odtylcowo to siê ³aduje w rure ....
Niestety rozliczne artyku³y na temat "1850" zamieszczane w prasie strzeleckiej potwierdzaj± przypadkowo¶æ tej daty ....
Co do licznych forów w sprawie kusz to faktycznie zauwa¿y³em pewne zmêczenie tematem ,jak równie¿ swoist± shizofreniê ,to znaczy chcieliby¶my ale siê boimy ,nobo to takie niebezpieczne i w ogóle ...
A pozatym nale¿a³o by wyst±piæ imiennie -a to siê k³óci z konspiracyjn± ¶wiadomo¶ci± rodaków -owszem tak pokrzyczeæ anonimowo to i owszem, ale ¿eby oficjalnie wyst±piæ ......

Je¶li sformuowano jakie¶ wnioski czy plan dzia³ania to jak najbardziej nale¿y siê z nimi zapoznaæ na forum , pytanie tylko co dalej ? Bo to ¿e my wiemy i koledzy te¿ ,niczego nie zmienia .

Je¿eli ktokolwiek ma zmieniæ dotychczasowe przejawy demokracji to niestety nale¿y mu zwaliæ na ³eb stertê makulatury i to bez mo¿liwo¶ci utopienia jej w kanalizacji ......
Mo¿e NSA? Kancelaria sejmu ? Pierwszy i jego familia?..
Hako
To nie zmêczenie tematem jak sugeruje Janek Be³t spowodowa³o mój niebyt w tym temacie.
Witajce... po awarii komputera.

Przeka¿e Wam teraz jeden z pomys³ów jaki urodzi³ siê na spotkaniu w Sopocie. Uwa¿amy by bataliê t± rozpocz±æ od przeprowadzenia ankiety w poszczególnych województwach. Ankieta ta nie ma na celu zdyskredytowania kogokolwiek czy jakiejkowiek instytucji lecz zmierza do udowodnienia tezy, ¿e brak przepisów wykonawczych w ustawie O broni i amunicji.... prowadzi do administracyjnego chaosu a w efekcie do zablokowania wydawania pozwoleñ na kusze.
Po zebraniu danych z poszczególnych województów bêdziemy wiedzieli ponadto czy jest odpowiednia ilo¶æ ludzi na terenie III RP chc±ca borykaæ siê z t± ustaw±.
Proponujemy, by do poszczególnych Komend Wojewódzkich lub Miejskich Policji uda³y siê osoby "pozornie za³atwiaj±ce dla siebie" pozwolenie na kusze. Zbierzmy tym sposobem dane z "dawnych " województw". W czasie tego rekonesanu, w rozmowie z policjantami zajmuj±cymi siê wydawaniem pozwoleñ ustalmy poni¿sze dane.

Nazwa jednostki policji i miejscowo¶æ

1. Jaki jest koszt egzaminu na kusze i kto go przeprowadza?
2. Jaki jest koszt badañ lekarskich?
3. Jaka jest wysoko¶æ op³at skarbowych?
4. Inne op³aty, jakie i w jakiej wysoko¶ci?
5. Gdzie zakupiæ replikê kuszy sprzed 1850 r?
6. Czy mo¿na zakupiæ je w sklepach my¶liwskich (chodzi wy³±cznie o repliki)?
7. Czy s± jakie¶ strzelnice na terenie województwa gdzie mo¿na postrzelaæ z kuszy?
8. Ile jest tych strzelnic?
9. Czy kusza - zabawka o naci±gu np. 10 kg. podega przepisom ustawy O broni i amunicji ...?
10. Czy ka¿da kusza podlega tej ustawie?
11. Czy jest jakie¶ zarz±dzenie MSWiA w sprawie kusz?
12. Czy wydano jakie¶ pozwolenia na kusze np. przez okres tego roku?

Z prywatnych korespondecji osobi¶cie wiem, ¿e poszczególne komendy podaj± ró¿ne, bardzo czêsto zawy¿one op³aty tylko po to by zniechêciæ petenta do wystêpowania o pozwolenie. Z ankiety tej najprawdopodobniej wyniknie du¿a dowolno¶æ w interpretacji przepisów ustawy. Bêdzie to ¶wietnym przyczynkiem do wykazania, ¿e tego rodzaju przepisy jest raczej tworem martwym uniemo¿liwiaj±cym zdobycie takiego pozwolenia lub w znacznym stopniu ograniczaj±cym jego uzyskanie.

Wyniki tych ankiet opublikujmy na Fresze i w ten sposób ka¿dy z nas dysponowa³ bêdzie doskona³ym materia³em porównawczym, który wykorzystamy w dalszych dzia³aniach. By nie zasypywaæ Frehy d³ugimi wynikami ankiet ograniczmy siê tylko do podania numeru pytania i krótkiej odpowiedzi na nie.

Ponadto w dalszym ci±gu apelujemy o ustalanie jak w krajach o¶ciennych regulowane s± sprwy uzyskiwania pozwoleñ na kusze (zaznaczam o charakterze rekreacyjnym). Wykorzystajce swoich znajomych mieszkaj±cych za granic± lub ich rodziny. Opublikujcie to na Freha. Ustalenia takowe bêd± s³u¿yæ do porównañ polskiego ustawodawstwa do stanu prawnego innych krajów w tym zakresie. Dobrze by³oby gdyby uda³o nam siê zebraæ dane ze wszystkich krajow Unii Europejskiej.

Balistarius
Witam

Poni¿ej odpowiedzi z Komendy Miejskiej w Poznaniu.

1. Koszt egzaminu 1000z³, kto przeprowadza – brak odpowiedzi.
2. Koszt badañ lekarskich – 350-370z³.
3. Wys. op³at skarbowych 5z³ + 50gr do ka¿dego za³±cznika.
4. Inne – wyci±g o niekaralno¶ci z s±du 50z³, wydanie pozwolenia 212z³.
5. Gdzie kupiæ replikê - niewiadomo.
6. Czy mo¿na zakupiæ w sklepach my¶liwskich - jak wy¿ej.
7. Czy s± jakie¶ strzelnice gdzie mo¿na postrzelaæ z kuszy – Pozwolenia wydaje siê tylko w celach kolekcjonerskich wykluczaj±cych strzelanie.
8. Ile jest tych strzelnic – jw.
9. Czy kusza zabawka o naci±gu 10kg… – odpowied¼ „ b±d¼my powa¿ni”.
10. Czy ka¿da kusza podlega tej ustawie - ciêciwowa tak.
11. Czy jest jakie¶ zarz±dzenie… - dziennik ustaw nr 52 poz. 520/525.
12. Czy wydano jakie¶ pozwolenia… - NIE.

Ze strony komendy pad³o pytanie, po co mi to, na moj± odpowied¼ us³ysza³em „ szczerze popieram”
Hako
Dane z KWP Gdañsk

1. Koszt egzaminu 400 z³. Przeprowadza go jednostka, która wydaje pozwolenie. To ona dopiera ludzi do komisji. Nie wiadomo czy bêd± to ludzie akurat znaj±cy siê na kuszach.
2. Badania lekarskie od 300 do 400 z³. reguluje to inna ustawa.
3. Podanie 5 z³ i 50 gr. za ka¿dy za³±cznik.
4. Wydanie pozwolenia 212 z³. Zapytanie o niekaralnosci koszt nieznany.
5. Gdzie kupiæ replikê. Chyba w sklepach.
6. Jak poprosi siê w³a¶ciciela sklepu to mo¿e takow± sprowadzi
7. Jest jedna strzelnica ³ucznicza w Gdañsku i tam bym strzela³.
8. j/w
9. Kusza zabawka nie jest broni±. To wytwórca odpowiada za odpowiedni naci±g. Ona musi byæ bezpieczna jak ka¿da zabawka.
10. Ustawie podlegaj± kusze ciêciwowe. Gdyby kusza pneumatuczna mia³a wyrzut taki , ¿e aa¿¿¿.....? Nie jest to uregulowane w ¿adnym z przepisów a powinno.
11. Brak jest zarz±dzeñ w sprawie kuszy a powinny byæ, bo budzi to wiele pytañ i kontrowersji w sprawie udzielania pozwoleñ.
12. W 2004 r. nie wydano zadnego pozwolenia. W 2003 r. tylko jedno w Lêborku ( To moje, czyli pisz±cego ten post.)

Mia³em szczê¶cie dyskutowaæ z policjantem, który by³ jednym z twórców tej ustawy. Nim zaczniecie go wyzwywaæ doczytajcie do koñca. Przekaza³ mi, ¿e ustawa ta w wersji pierwotnej wygl±da³a zupe³nie inaczej. Ona pracowa³ nad ni± w jej wczesnych fazach. Ustawodawca wprowadzi³ zapis o kuszach maj±c ¶wiadomo¶æ jak niebezpieczna jest to broñ. Obj±³ wiêc j± reglamentacj±. Doprowadzi³o to do sytuacji, w której pozwoleñ na kusze nie wydaje siê wcale a je¶li ju¿ to tylko na cele kolekcjonerskie. Nie wziêto pod uwagê grup zajmuj±cych siê ruchem rycerskim i zdaniem mojego rozmówcy jest to niez³y przyczynek do tego by wydaæ w tym zakresie stosowne przepisy wykonawcze. Nie maj±c tych przepisów policjanci stosuja przepisy dotycz±ce broni palnej a tak nie powinno byæ. Jego zdaniem powinno wydawaæ siê pozwolenia na kusze zarówno w celach sportowych jak i rekreacyjnych. Z uwag na brak przepisów wykonawczych sam ma problemy z interpretacjê niejasnej ustawy.W sprawie produkcji kusz. Artyku³y w ustawie o broni i amunicji dotycz±ce wytwarzania broni dotycz± wy³±cznie broni palnej nie dotycz± kusz. Mój rozmówca ¿yczy³ wszystkim rycerzom bo doci±gnêli sprawê do koñca i uwa¿a³, ¿e nasze przedsiêwziêcia nie s± nie realne.

Inny policjant z KPP w Lêborku.
W KWP Gdañsk, bardzo czêsto na sprawê uzyskania pozwoleñ na kuszê nalega KPP Malbork bo tam jest najwiêcej zapytañ w tym zakresie i Gdañsk nie wie jak na to odpowiadaæ. Brak jest przepisów wykonawczych.

I widziecie... ju¿ na podstawie jednego porównaia wnikaj±j± ciekawe wnioski. Zachêcam do za³±czania dalszych ankiet. Wystarczy pój¶æ pogadaæ albo nawet przedzwoniæ. Nie taki diabe³ straszny jak ....

Z rycerskim pozdrowieniem Hako.
Emeth
Witam !

W miarê uwa¿nie przestudiowa³em wczoraj w nocy ten temat na freha i poprzednie wypowiedzi, znalaz³em te¿ tak± rzecz w sieci, my¶lê ¿e warto przeczytaæ interpretacjê o broni kolekcjonerskiej:

http://bip.lublin.kwp.policja.gov.pl/_engi...=326&menuid=326
http://bip.lublin.kwp.policja.gov.pl/_engi...=390&menuid=390

Wynika z tego, ¿e kusza mo¿e byæ tylko i wy³±cznie zarejestrowana jako broñ kolekcjonerska, w dodatku nie wolno posiadaæ do niej amunicji, strzelaæ z niej i nie wolno przenosiæ poza miejsce wyznaczone w pozowleniu na broñ (czyli raczej nie bardzo z je¿d¿eniem z ni± na pokazy nawet je¶li nie ma siê zamiaru z niej strzelaæ, tylko wygl±daæ na historycznie poprawnego kusznika) przynajmniej tak z tego wywnioskowa³em, do tego same pozwolenia s± do¶æ kosztowne i mo¿naby za tak± kwotê ca³kiem niez³± kuszê sprawiæ.

My¶lê, ¿e je¶li kto¶ nie chce nadstawiaæ karku, pozostaje jak najszybsza modyfikacja przepisów.

Pyta³em siê o sprawe kusz w powiecie Ostrów Wielkopolski i Kalisz (dlatego ¿e kolekcjonerskie pozwolenie, jak tam napisano, zale¿y od Powiatowej Komendy Policji), niestety sprawa ma siê podobnie, czyli zbyt drogo i zbyt kolekcjonersko.

To tyle co ja siê dokopa³em - trochê to beznadziejne - kto¶ móg³by chocia¿ wykre¶liæ kuszê z ustawy o broniach szczególnie niebezpiecznych (czy jak siê to tam nazywa), to chocia¿ normalne pozwolenie mo¿naby za³atwiaæ, które jest du¿o tañsze i pozwala na strzelanie.

Nie znam siê za bardzo na sprawach urzêdniczych, ale na pocz±tek chyba mogliby to zrobiæ - w koñcu nie uwa¿am ¿eby kusza by³a bardziej gro¼na od normalnego pistoletu mieszcz±cego siê w kieszeni i nieco bardziej ³atwiejszego w obs³udze i szybszego. Czy kto¶ wie czy jest wogóle jaka¶ realna droga urzêdnicza, dziêki której mo¿naby wykre¶liæ stamt±d kuszê.

Pozdrawiam mi³o¶ników kusz typu wszelakiego.
Szelma
Zgodnie z wczesniejsz± zapowiedzi± (przepraszam za opóxnienie zarobiony by³em) prosi³bym o zbieranie podpisów pod propozycj± zmian w rozporz±dzeniu ministra spraw wewnêtrznych i administracji z 20 marca 2000 r. w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadaj±cej celom, w których mo¿e byæ wydane pozwolenie na broñ.
Zmian a ta jest niewielka, a umozliwi uzyskanie pozwolenia na kusze w celach sportowych, tj. np. do wykorzystania na imprezkach historycznych. Uwa¿am, ¿e tak nie duza zmiana ma szanse przej¶æ i na poczatek powinna wystarczyæ. Mam znajom± , która pracowa³a do niedawna w departamencie prawnym MSWi A, wiêc sprawe bêdê monitorowa³ co jaki¶ czas, po nadaniu jej biegu.
Nastepny etap to lobbing na rzecz obnizenia op³at ze tego rodzaju zezwolenia.
Prosi³bym o niepodejmowanie dyskusji co do zapisów w proponowanym przeze mnie przepisie, w szczególno¶ci co do naci±gu (przyj±³em na podstawie propozycji z niniejszego forum), "kalibru" be³tów czy materia³u, z którego mo¿e byc wykonana ciêciwa (wprowadznie do przepisu danych tych ostatnich ma raczej nie budziæ podejrzliwo¶ci mswia co do dowolno¶ci parametrów kuszy). podejrzewam, ¿e prawnicy z resortu i tak zmiani± te propozycjê wg. swego widzimisiê

Je¿eli kto¶ (mam tu na my¶li przede wszystkim osoby z wykszta³ceneim prawniczym) ma jakie¶ uwagi do ptropozycji przepisu, chetnie ich wys³ucham. Oczekujê te¿ dodatkowych argumentów na popracie proponowanej przeze mnie zmiany. Pismo jakie zamierzam skierowac (z podpisami) do ministra powinno mieæ rzeczowe uzasadnienie. Interesuja mnie w szczególno¶ci teksty aktów prawnych z krajów UE dopuszczaj±cych u¿ywanie kuszy w celach nam wiadomych etc.

Listy z podpisami prosze przesy³aæ mailem po zeskanowaniu albo poczta (po zebraniu np. 50 szt. )na adres:
Krzysztof Buczek
96-300 ¯yrardów
ul. Ko¶cielna 7

Propozycja zmiany

Zmiana w § 6 rozporz±dzenia ministra spraw wewnêtrznych i administracji z 20 marca 2000 r. w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadaj±cej celom, w których mo¿e byæ wydane pozwolenie na broñ, poprzez dodanie pkt 6) w brzmieniu
§ 6 Pozwolenie na broñ u¿ywan± do celów sportowych mo¿e byæ wydane na:
1) – 5) ……
6) w pe³ni funkcjonalne kusze stanowi±ce kopie broni zabytkowej, tj. przeznaczone do miotania pociskami (be³tami) drewnianymi z grotem metalowym o krawêdziach niezaostrzonych i ¶rednicy nie przekraczaj±cej 15 mm, za pomoc± ciêciwy wykonanej z materia³ów pochodzenia naturalnego o naci±gu nie przekraczaj±cym 40 kg

lista podpisów powinna wygl±dac nastepujaco (wzorowa³em ja na za³aczniku do art. 9 ustawy o wykonywaniu inicjatywy ustawodawczej przez obywateli z 1999 r.):

u góry napis : Wykaz obywateli, którzy udzielaj± poparcia propozycjom zmian w rozporz±dzeniu ministra spraw wewnêtrznych i administracji z 20 marca 2000 r. w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadaj±cej celom, w których mo¿e byæ wydane pozwolenie na broñ.

poni¿ej tabelka z rybrykami: imiê i nazwisko/adres zamieszkania/nr.ewidencyjny PESEL/ podpis

Kto chce to mu wy¶le na maila odpowiedni plik, bo tutaj nie wchodz± za³±cnziki z rozszerzenmiem .doc

to tyle... na razie
Balistarius
CYTAT
6) w pe³ni funkcjonalne kusze stanowi±ce kopie broni zabytkowej, tj. przeznaczone do miotania pociskami (be³tami) drewnianymi o grocie metalowym o krawêdziach niezaostrzonych o ¶rednicy nie przekraczaj±cej 15 mm miotanymi ciêciw± wykonan± z materia³ów pochodzenia naturalnego o naci±gu nie przekraczaj±cym 40 kg

W tym zdaniu jedno przeczy drugiemu. Móg³bym zobaczyæ jaki¶ orygina³ do "skopiowania "o w/w parametrach?
Komu ma s³u¿yæ ta propozycja zmiany?

Pozdrawiam
Szelma
Ja¶niej proszê. Co jest mianowicie sprzeczne w tre¶ci tej propozycji ? Je¶li jest tam jaki¶ b³±d legislacyjny, to prosze o merytorczne uwagi. Po przemysleniach doda³em natomiast ma³e stylistyczne poprawki.

Jestem wpe³ni ¶wiadomy, "¿e jeszcze taki sie nie narodzi³, co by wszystkim dogodzi³". Ka¿dy - co zrozumia³e -chcia³by miec inna kuszê (z wygl±du, z si³y naci±gu, rodzaju materia³u, epoki itp.). Na pe³n± swobodê w dostepie do kuszy dowolnej konstrukcji i si³y naci±gu, najprawdopodobniej nigdy nie bêdzie w Polsce szans. S± i tacy - co widac po tym forum - co im siê marzy kusza o naci±gu 250-300 kg. Trzeba mierzyc si³y na zamiary. Lepiej je¶li bedzie mo¿na w ogóle uzyskac pozwolenie na kuszê, nawet o ma³ym, czy ¶rednim naci±gu, niz ryzykowaæ z pozwoleniem dla celów kolekcjonerskich (vide moje poprzednie posty w tej sprawie), które nikogo nie uczê¶ciliwia na dobre, bo nie daje mo¿liwo¶ci legalnego oddawania strza³ów nigdzie.
Nie chodzi wiêc o to by przepisy dostosowywaæ do konkretnych egzemplarzy kuszy, ale by odwrotnie stworzyc pewne ramy prawne, w których mog³a by sie znale¼æ okre¶³ona grupa replik kuszy zabytkowych.

Podsumowuj±c wprowadzenei takiego zapisu pozwoli³oby, najpro¶ciej mówi±c - co ju¿ tu ze dwa razy pisa³em - uzyskaæ pozwolenie na kuszê w pe³ni funkcjonaln± dla celów sportowych (w tym w celu odtwarzania historii).
Jak juz pisa³em parametry kuszy jakie siê znalaz³y w propozycji zapisu s± logicznym kompromisem pomiêzy naszymi oczekiwaniami (realnymi) a restrykcyjno¶ci± dzisiejszych przepisów. Zamiast zniesienia pozwoleñ na kusze ³atwiej - z punktu widzenia resortu ³atwiejsze do prze³kniêcia - jest chyba, ³agodziæ rygory ich uzyskiwania.
Lysy_Gnom
CYTAT(Szelma)
i z grotem metalowym o krawêdziach niezaostrzonych

Witam
Nie za bardzo rozumiem zapisu o ostrzonych krawêdziach grotu. Co to znaczy ? Groty maj± byæ tylko okrag³e
( toczone )?? Czy szpic grotu ma byæ têpy ??
Pozdrawiam
Szelma
zapis o nieostrzomych krawedziach grotu jest co prawda niejasny, ale wprowadzi³em go w tej formie umy¶lnie. A to wszystko po to by zapis ten z pozoru wydawa³ siê "restrykcyjny" co do samych be³tów. Rozs±dna interpretacja zak³ada jednak, ¿e w³a¶ciciel kuszy nie bêdzie specjalnie ostrzy³ (na tzw. brzytwê) krawedzi grotu i jego szpicu (czego moga sie np. obawiaæ decydenci z mswia ). Chodzi tutaj o taki stopieñ ztêpienia grotu, jak odpowiednio przy naszych mieczach czy szablach nieostrzonych. Taki zapis pozostawia pole do interpretacji wygodne, dla jednej jak i dla drugiej strony, zw³aszcza przy braku jakichkolwiek innych wymogów ustawowych co do be³tów.
Stwarzanie takiego pozoru restrykcyjno¶ci ma s³uzyæ ³atwiejszemu przepchniêciu tej propozycji. W ¿adnym razie nie chodzi o groty ca³kowicie têpe czy wrêcz zaokr±glone - pozbawi³oby to tak± kuszê w du¿ej mierze jej walorów u¿ytkowych. Pamiêtajmy, ¿e kusza (a wiêc i "amunicja" do niej) ma byc funkcjonalna, co zreszt± znajduje sie na samym wstêpie proponowanego zapisu jako warunek wrêcz sine qua non, a priori i po drugie primo bigsmile2.gif
My¶lê jednak, ze i tak ta propozycja by³aby znacznie przerobiona przez mswia. Pamiêtajmy jednak, ze najpierw trzeba wywalczyæ zasadê, a dopiero potem martwiæ sie o szczegó³y.
Balistarius
Zacznê mo¿e od tego, ¿e odnios³em wra¿enie po postach Hako, i¿ zosta³ wypracowany pewien kompromis my¶lowy, który to oddali³ siê od b³êdnych wieloletnich stereotypów narzucaj±cych traktowanie kuszy jako tej najgorszej z najgorszych broni, mog±cej skrzywdziæ wszystkich i o ka¿dej porze. Dotychczas odnosi³o siê wra¿enie, ¿e wszelkiej ma¶ci przestêpcy i psychopaci czekaj± tylko na „legalizacjê”, aby sobie „popsychopaciæ”.
Najgorsze jest dla mnie to, ¿e nawet osoby zainteresowane zmian± traktuj± ustawodawcê jako kogo¶, kogo broñ Bo¿e nie nale¿y uraziæ jakim¶ dziwnym wychyleniem siê i zasugerowaniem upodobnieniem interesuj±cego nas wycinka prawa do istniej±cego w krajach z nami s±siaduj±cymi.
Staram siê odrzucaæ cisn±ce siê my¶li, ¿e czê¶æ z nas chce reprezentowaæ interesy tylko wybranej (dos³ownie i w przeno¶ni) grupy zainteresowanych, traktuj±c ca³± dotychczasow± dyskusjê w tym temacie jako rzecz nieby³± i niewa¿n±.

Wracaj±c do tematu:
CYTAT
6) w pe³ni funkcjonalne kusze stanowi±ce kopie broni zabytkowej, tj. przeznaczone do miotania pociskami (be³tami) drewnianymi z grotem metalowym o krawêdziach niezaostrzonych i ¶rednicy nie przekraczaj±cej 15 mm, za pomoc± ciêciwy wykonanej z materia³ów pochodzenia naturalnego o naci±gu nie przekraczaj±cym 40 kg
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em, ale dla mnie kopia to co¶, co wygl±da(mo¿e tylko brak patyny i uszkodzeñ) i dzia³a dok³adnie tak samo jak orygina³. Id±c dalej ¶miem twierdziæ, ¿e nie istniej± strzelaj±ce be³tami kusze historyczne maj±ce naci±g poni¿ej 40kg. (pomijam tu nowoczesne kusze sportowe gdy¿ jak rozumiem jest to opcja, która nie by³aby kopiowana).
Granica 15mm ¶rednicy be³tów dla tego naci±gu to mniej wiêcej jak: „zezwala siê na strzelanie z wiatrówki kilogramowymi pociskami pod warunkiem nie przekraczania 17J”.
Widzia³ kto¶ hakownicê kal. 6mm? Nie wystarczy³aby do inscenizacji? To oczywi¶cie ¿art, ale oddaje pewien sposób my¶lenia

Zada³bym tu pytanie, dlaczego zadowalaæ siê namiastk±, pomimo ¿e w s±siednich (tak¿e cywilizowanych jak nasz) prawo zezwala na posiadanie i strzelanie z kusz historycznych, ale s³yszê odpowied¼ „gdy¿ nam wystarczy te 40 kG i po co siê martwiæ reszt±”. Czy to jest rozwi±zanie?
Sugerowanie, ¿e Ci, którym wiecznie nie mo¿na dogodziæ chc± wszystkiego z pe³nym i nie skrêpowanym dostêpem jest przegiêciem w drug± stronê.
Na Boga nie opierajmy siê na widzi mi siê i nie twórzmy czego¶ na podstawie wiedzy, której nie mamy.
Dlaczego zanim zacznie siê co¶ tworzyæ nie skorzystaæ z istniej±cych w ¶wiecie rozwi±zañ? Dlaczego to w³a¶nie nie mo¿e byæ kart± przetargow± tylko „wydaje mi siê, ¿e powinno byæ tak, zbieram podpisy”.

Pozdrawiam
Szelma
1. Drogi Balistariusie, najwyra¼niej nie interesuje ciê jak wygl±da w Polsce w praktyce proces tworzenia prawa (ja mia³em z tym do czynienia w pewnym sensie prawie 3 lata). To co chcemy, nawet jesli jest logiczne i s³uszne, generalnie nie ma znaczenia jezeli w chodzi w grê kwestia tak dra¿liwa (zw³aszcza dla gremiów takich jak mswia i policja, które maj± nas w tym przypadku ca³kowicie w gar¶ci) jak dostêp do broni. Licz± siê tylko interesy jednej lub innej grupy. W omawianym przypadku jeste¶my (my - tj. wszyscy zainteresowani posiadaniem i u¿ywaniem kuszy) w zdecydowanej mniejszo¶ci, a przy tym nie mamy szans w konfrontacji z argumentami Policji, MSWIA (w rodzaju: ograniczanie przestêpczo¶ci wymaga ograniczenia dostêpu do wszelkiej broni, bezpieczeñstwo funkcjonariuszy jest wazniejsze itp. ). Takze nie ma siê co porywac na s³oñce i ¿±dac wrêcz od ustawodawcy czy wydaj±cego akty wykonawcze, aby sprosta³ naszym wymaganiom. B±d¼my realistami. Mozemy i tylko mo¿emy proponowaæ jaki¶ kompromis. Wiêcej o sensie tej inicjatywy nie zamierzam pisaæ, bo mi szkoda czasu.

2. w celu sprezyzowania znaczenia s³owa "kopia, kopiowaæ" odsy³am do s³ownika jêzyka polskiego, ale w gruncie rzeczy takiej jest potoczne pojmowanie tego s³owa jak napisa³e¶.

3.niestety kompromis, o którym pisa³em nie polega na tym m.in., ¿e dostosowujemy brzmienie przepisu do technicznych parametrów takich kuszy, jakie wytwarzano w przesz³o¶ci. Co z tego, ¿e w przesz³o¶ci produkowane kusze o naci±gu nawet kilkuset KG, skoro na takie kusze raczej zgody nie bêdzie. Ograniczenie naci±gu kuszy jest wiêc niezbêdne:
-po pierwsze bo na tym w³asnie polega m.in. kompromis, a wiêc na ograniczeniu tego co chcemy do takiego minimum, które nam wystarcza
- po drugie wydawanie zezwoleñ na jak±kolwiek broñ bez ¶cis³ego okre¶lenia jej parametrów jest absolutnie wykluczone (vide tekst przedmiotowego rozporz±dzenia, które bardzo dok³adnie opisuje broñ na jak± siê wydaj epozwolenia dla danego celu)

4. Z uwagi na powy¿sze musi istniec tak¿e ograniczenie i opis parametrów maksymalnych be³ta. Granicê 15 mm, przyj±³em jako ¶redni±. Je¿eli kto¶ ma inne zdanie to chêtnie wys³ucham innej sensownej propozycji, zamiast ¿artów. Nie przepadam za pieniactwem...

5. Muszê w tym miejscu wyst±pic jako advocatus diaboli. Je¿eli chodzi o wzorowanie siê na przepisach z innych krajów, to owszem by³o to do niedawna popularne, ale tylko dla celów implementacji prawa UE. Nasz ustawodawca nie ma absolutnie ¿adnego obowiazku, ani wzorowania siê ani wprowadzania obcych przepisów u siebie (w kazdym pañstwie s± mimo wszystko inne warunki, spójrzmy chocia¿by na poziom przestêpczo¶ci ). Z uwagi jednak, i¿ moga one prezentowaæ pewne ciekawe rozwi±zania prosi³em o nadsy³anie tekstów takich rozwi±zañ (najlepiej z t³umaczeniem, bo nie s±dze aby w MSWi A znano takie egzotyczne jêzyki jak angielski, niemiecki czy francuski devil.gif ). Bêdzie to z pewno¶ci± interesuj±cy materia³ na uargumentowanie zmian w przepisach w interesuj±cym nas kierunku. Pisanie o tym, ¿e u innych to jest dobrze, a u nas be, bez podawania konkretów (tekstów aktów prawnych !!!, a nie jakichs plotek, artyku³ów prasowych czy innych pierdó³) do niczego nie zmierza. I dla mnie zdanie "w s±siednich (tak¿e cywilizowanych jak nasz) prawo zezwala na posiadanie i strzelanie z kusz historycznych" jest zupe³nie bez pokrycia i nic nie znaczy.

6.
40 kg naci±gu - jeszcze raz podkre¶lam - nie jest wg. widzi mi siê, a wg. wypowiedzi m.in. z tego forum. Naturalnie mo¿emy to jeszcze zmodyfikowaæ, ale to tylko wyd³u¿y te dyskusjê , a i tak ewentualnie MSWIA sobie samo ustali naci±g jaki zechce. Ja osobi¶cie wpisa³bym "do 70 KG" , ale to moje widzi mi siê akurat.

Tak¿e, cierpliwo¶ci...
Balistarius
Przepraszam, je¶li Ciê w którym¶ miejscu obrazi³em, ale temat jest dla mnie wa¿ny i budzi pewne emocje.
Inaczej mówi±c, bo to chyba nie jest do koñca jasne, sprawa nie dotyczy tylko RR i lobby pacynkowego.
Rozwi±zanie, jakie zaproponowa³e¶ w ogóle mnie nie interesuje, poniewa¿ oddala w niebyt co¶, co wydawa³o siê ju¿ blisko.
Jako¶ nie widzê zbytniego odzewu na konkretn± pro¶bê Hako. Jest to bardzo prosta metoda na wysondowanie nastrojów w Policji. Rozmowa z osob± odpowiedzialn± za wydawanie pozwoleñ nastawi³a mnie bardzo pozytywnie.

Reasumuj±c nie jestem za ca³kowit± dowolno¶ci± w posiadaniu i korzystaniu z kusz tak jak nikt o zdrowym rozs±dku w policji czy wy¿ej (odnios³em wra¿enie, ¿e co¶ takiego mi sugerujesz).
Moim zdaniem ograniczenia w wydawaniu pozwoleñ s± niezbêdne np.: wiekowe, obowi±zek rejestracji.
Przy³±czaj±c siê do twojego apelu o cierpliwo¶æ pragnê zaznaczyæ, ¿e od apelu o nadsy³anie ankiet i t³umaczeñ przepisów z s±siednich (nie wiem sk±d ta awersja) krajów minê³o bardzo niewiele czasu. Czekam na niemieckie i w³oskie.
Czy uwa¿asz, ¿e nie zas³ugujemy (czy ja nie zas³ugujê) na cywilizowane przepisy?
Dziwi mnie to uczulenie na te parêset kilo, przecie¿ mo¿na to jako¶ obwarowaæ a nie potêpiaæ.
Proponujê nie staraæ siê byæ ¶wiêtszymi od Papie¿a i zgadywaæ, co sobie pomy¶li MSWiA tylko sprawê wysondowaæ.
Obawiam siê ¿e gdybym zasugerowa³ ograniczenie w wydawaniu pozwoleñ do wieku 21l odezwa³oby siê sporo g³osów przeciw (bior±c pod uwagê wiek niektórych bior±cych w tej dyskusji) a by³oby to moim zdaniem niezbêdne.

Pozdrawiam
Szelma
Wydawalo mi siê przez moment, ¿e to forum "historyczne" i ¿e nasza pogadanka dotyczy kusz "niesportowych", a nie forum gdzie przy okazji dyskutujemy o pozwoleniach na kusze wspó³czesne, do polowañ na tropikalne rybki itp. crazy.gif
Nie wyra¿ê swojej opinii - by nie wywo³aæ niepotrzebnej dyskusji - o zezwoleniach na te drugie kusze, ale wydaje mi siê, ¿e przynajmniej na tym forum "RR i lobby pacynkowe" - to jednak wiêkszo¶æ. I kto wie czy tylko na tym forum. icon_rolleyes.gif

Nie wiem jak inni ale nie mam zamiaru polegac na nastrojach tego czy innego komendanta. Ich stanowisko nie ma wiêkszego znaczenia. Jak by mnie s±dzili za posiadanie kuszy bez zezwolenia, to pozytywna opinia jakiego¶ Policjanta o tym, ¿e na posiadanie kuszy nie powinno byc ograniczeñ, ¶rednio mi pomo¿e.

Jako¶ nie zauwa¿y³em tego "co¶, co wydawa³o siê ju¿ blisko". Jako¶ nie s³ysza³em, aby Sejm zajmowa³ siê nowel± do ustawy o broni w interesuj±cym nas zakresie, a MSWiA te¿ zadnych prac nad ustaw± czy przepisami do niej te¿ nie prowadzi. Uwa¿am wiêc, ¿e mówienie, o tym, ¿e co¶ wydawa³o siê blisko to czyste m¿onki.

Jaka awersja ?, nierozumiem. Nikogo przeciez nie poganiam.

Niczego nie potêpiam. Ale dobijanie siê o zezwolenia na kusze o naprawde duzym naci±gu to czysta utopia. Mo¿na by to chyba tylko porównaæ do zezwoleñ na ciê¿k± broñ maszynow± bigsmile2.gif , na która chyba nawet w USA nie wydaje siê pozwoleñ.

Mam kontakt z MSWiA. Mo¿e nie sta³y, ale od czasu do czasu. MSWiA to nie jakis abstarkcyjny byt, ale zbiór ludzi i to ludzi róznie my¶l±cych. Niestety spore wp³ywy maj± tam nadal ludzie z tzw. resortów si³owych. No, ale moge siê myliæ. Przecie¿ to rozporz±dzenie o pozwoleniach na broñ to z pewnosci± jakis wybryk i gdyby tylko dobry batiuszka minister o tym wiedzia³ natychmiast by je zmieni³ na nasza korzy¶æ. bigsmile2.gif
Balistarius
Pozostawiê Twoje podej¶cie do sprawy bez komentarza, wyg³upi³em siê traktuj±c wcze¶niejsze powa¿nie i nieopacznie podejmuj±c dyskusjê jedynie s³usznymi jak siê po raz kolejny okazuje pogl±dami.
Je¶li staæ Ciê na odrobinê wysi³ku zerknij na poni¿sze za³±czniki, s± to wykonane kiedy¶ przeze mnie kusze, ta wiêksza na pierwszym planie jest to replika kuszy tarczowej z XVI w druga ma nieca³e 30cm d³ugo¶ci i jest replik± XVI w balestrino z ³êczyskiem o 150kG naci±gu.
Nigdy nie s³u¿y³y do polowañ na rybki, nie kojarz± mi siê równie¿ z broni± maszynowej.
Je¶li dla Ciebie nie s± wystarczaj±co historyczne to pozdrawiam i ¿yczê powodzenia w pielêgnacji kontaktów w MSWiA. Doradzam tylko nie korzystaæ ze s³owników j. polskiego jako ¼róde³ poznawczych z zakresu broni historycznej.

¯egnam
Szelma
Zarty, ¿artami, ale propozycja jest jak najbardziej powa¿na. I po co te emocje smile.gif Oczywi¶cie nie zmuszam do dyskusji, ale moim zdaniem takie w³asnie obra¿anie sie jest dowodem albo niedojrza³o¶ci albo nadmiernych emocji wla¶nie. Ja mimo, ¿e bardzo jestem zainteresowany posiadaniem zezwolenia na kuszê, potrafiê jednak na ch³odno podchodziæ do tematu. Co polecam.

Nie uwa¿am swoich pogl±dów za jedynie s³uszne, zw³aszcza, ¿e jak widzê sporna kwestia jest w zasadzie tylko ustalenie jakiego¶ sensownego kompromisu (w formie przepisowej) pomiêdzy naci±giem kusz historycznych, a naci±giem replik kusz zabytkowych na jakie ewentualnie wydawanoby pozwolenia.

Jak juz pisa³em otwarty jestem na wszelkie jasno sformu³owane argumenty dotycz±ce modyfikacji proponowanego przeze mnie zapisu (Do czasu sporz±dzenia i wys³ania pisma do MSWiA, mozna tu oczywi¶cie wiele zmieniæ). Zrozumia³em, ¿e twoim zdaniem pozwolenia powinno sie wydawac na kusze o naci±gu tak ze 150-200 kg. I bardzo pieknie, tylko proszê mi ³askawie pomóc i - poza argumentem, ¿e w przesz³o¶ci to siê zdarza³y i kusze nawet ponad 500 kg - podac jakis argument, który by wskazywa³, ¿e generalnie to kusza o takim naci±gu powinna byc uznawana za broñ odpowiednia do celów sportowych.
Dla nie znaj±cych rozporz±dzenia: jego przepisy najdok³adniejsze ograniczenia nak³adaj± w³a¶nie na broñ s³u¿±c± celom sportowym, np. pozwolenia dla celów sportowych wydaje sie na m.in.

paragraf 6 pkt 2 a) pistolet sportowy i pistolet standardowy, to jest pistolety i rewolwery o kalibrze 5,6 mm (0.22") przeznaczone do strzelania amunicj± "long rifle", o ciê¿arze wraz z roz³adowanym magazynkiem nie przekraczaj±cym 1400 g, d³ugo¶ci lufy nie przekraczaj±cej 153 mm oraz odleg³o¶ci miêdzy muszk± a szczerbink± nie wiêkszej ni¿ 220 mm, oporze jêzyka spustowego nie mniejszym ni¿ 1000 g, mieszcz±ce siê w pude³ku o wewnêtrznych wymiarach 300 mm x 150 mm x 50 mm,

Natomiast ju¿ co do innych celów wskazuje siê tylko rodzaj broni i ewentualnie kaliber , np.dla celów ochorny mienia wydaje siê pozwolenia na m.in. strzelby powtarzalne o kalibrze wagomiarowym 12

Wskazuje to wyra¼nie, ¿e: na cele sportowe pozwala siê wykorzystywaæ broñ o ograniczonym kalibrze, zasiêgu czyli ogólnie mówi±c sile ra¿enia. Wrzucenie do tego "sporotowego" worka kuszy bez jakichkolwiek ograniczenia jej naci±gu, bêdzie bardzo trudno uzasadniæ. Ale jak ktos ma jaki¶ rzeczowy (z wy³±czeniem uwarunkowañ historycznych kuszy) argument to bardzo prosze o jego zaprezentowanie. Gdzie¶ na freha widzia³em (nie pamiêtam niestety gdzie) jak kto¶ wylicza³ z jak± energiê (a mo¿e i prêdko¶æ) pocz±tkow± z jak± wylatuje be³t z kuszy o jakim¶ okre¶lonym naci±gu. Takie wyliczenia np. dla kuszy o 100 i 200 kg by³y by bardzo przydatne. Ja niestety nie wiele pamiêtam z fizyki.

Nie lubie wyjasniaæ podstawowych rzeczy, ale chyba muszê...
Mo¿e i nie jestem ekspertem od kusz, ale siê znam na prawie i tworzeniu przepisów.
Dlatego jeszcze raz podkre¶lam, ¿e przy tworzeniu propozycji zmian w jakichkolwiek przepisach zwyk³y rozs±dek nakazuje brac pod uwagê argumenty przeciwników (w tym wypadku MSWiA) i a najlepiej uprzedzac je w³asna argumentacj±. Argumenty te najlepiej poznaæ zagl±daj±c choæby do uzasadnienia do projektu ustawy o broni i amunicji z 1999 r. czy stenogramów z dyskusji nad t± ustaw± (powinny jeszcze byc na stronie www.sejm.gov.pl).

Teraz skoro Balistariusie ujawni³e¶ siê jako producent (swoj± drog± po samych zdjêciach widaæ, ¿e niez³e cacka wytwarzasz), wiem ju¿ co mia³e¶ na my¶li pisz±c o ludziach spoza "RR i lobby pacynkowego". By³o tak od razu. Teraz rozumiem (a przynajmniej podejrzewam - bez urazy), ¿e najpro¶ciej mówi±c trudno by ci by³o budowaæ kusze, np. takie jak na zdjêciach ze znacznie zredukowan± si³a naci±gu (¿e o trzymaniu siê ¶cis³ym wzorców historycznych nie wspomnê). Pewnie to tez jest wynikiem i oczekiwañ twoich klientów, ale porzucmy wszelkie podejrzenia bo nie o to chodzi...Tak wiêc oczywi¶cie zdoby³em siê na wysi³ek (i po co te uszczypliwo¶ci) otworzy³em za³±czniki, popodziwia³em sobie twoje kusze (jak ju¿ cos siê zmieni w materii zezwoleñ, albo bedê mia³ minimum zezwolenie kolekcjonerskie to siê odezwe, bo mo¿e bym co¶ zamówi³. podes³a³ by¶ jakis link do swojej strony, albo wiêcej fotek i cennik na priva).

To zdanie o s³owniku jêzyka polskiego nijak ma siê do mojej poprzedniej wypowiedzi. Moze nie wiesz Balistariusie, ale tego rodzaju s³owniki s± czasami podstawow± pomoc± przy wyk³adni przepisów i czêsto nawet S±d Najwy¿szy pos³uguje siê nimi dla interpretacji poszczególnych s³ów w ustawach. Tak¿e albo nie zrozumia³e¶ mojego postu, albo ciê ponios³o...

Wracaj±c do tematu. Ciekawym argumentem na nasz± korzy¶æ mo¿e byæ np. fakt, i¿ dyrektywa 91/477/EWG z dnia 18 czerwca 1991 r. w sprawie kontroli nabywania i posiadania broni (Dz. Urz. WE L 256 z 13.09.1991, str. 51 i n.), w ogóle do ¿adnej kategorii broni nie zalicza kuszy. Sic !
Hako
Szelmo.....
... niezmiernie cieszê, siê, ¿e wzi±le¶ udzial w naszej dyskusji. Chcialbym jednak zaznaczyæ, ¿e temat ten zalo¿ono nie po to by wie¶æ kolejne dysjkusie o zakamarkach polskiego prawa. Zalo¿yli¶my tutaj. ¿e podejmiemy starania o nowelizacjê ustawy o broni i amunicji. Nie próbujmy wiêc dzieliæ kusz na te dobre i te które zabijaj±. Nawet nó¿ kuchenny czy no¿yczki nog± byæ takowym niebezpiecznym narzêdziem. Pragniemy wykazaæ, ¿e w Polsce nie mo¿na nawet posiadaæ kusz w celach kolekcjonerskich a to znaczy, ¿e istnieje prawo, które wyl±cznie ogranicza obywateli tego kraju zakladaj±c, ¿e przesympatycznego Balistariusa z kusz± traktuje siê jak potencjalnego zabójcê. A to z zalo¿enia jest chore. Ju¿ na tym forum doszli¶my do wniosku, ¿e nie ma sensu dzieliæ ludzi na tych z kuszmi prawdziwymi i pacynkowców.
Bo...mo¿na sobie w naszym kraju postrzelaæ sportowo z broni palnej ( kaliber nieistotny, albowiem z tej o kalibrze 5,6 mo¿na równie dobrze zabiæ kogo¶ jak z kuszy o póltonowym naci±gu ) ale kuszom przypisano cechy niezwykle przewy¿szaj±ce nawet t±, wspomnian± sportow± broñ. I tu le¿y pies pogrzebany.

Ja, podobnie jak ty deklarujê osobi¶cie, ¿e postaram siê zredagowaæ stosowne wyst±pienia do poslów, senatorów, MSWiA czy nawet Sejmu RP ale musimy mieæ w dloniach odpowiednie argumenty st±d mój apel o przeprowadzenie ankiety w calym kraju. Cieszê siê bardzo, ¿e do naszego grona przybyl nowy zdeterminowany osobnik
Proszê ciê przeprowad¼ tak± ankietê w swoim województwie i zamie¶æ na freha to wzbogaci nasz material i da nam do r±k stosowne argumenty. Wtedy zajmiemy siê lobbingiem. Mamy tu na Pomorzu, kilka oryginalnych pomyslów i napewno wprowadzimy je w ¿ycie.

Przepraszam ale piszê z kawiarenki internetowej a tu nie ma na klawiaturze litery "£" malego st±d mój lekko wileñski akcent.

Emeth
Witam wszystkich

Przygl±da³em siê wymianie zdañ Szelmy i Balistariusa. Nie mam pojêcia o wytwarzaniu kusz, ale na naszym Kaliskim Zawodziu nie wyobra¿am sobie strzelania z kuszy o naci±gu 300 kg, czy wiêcej. Obawiam siê, ¿e przebija³aby tarczê na wylot, a be³t musia³bym wygrzebywaæ z wa³ów jakie zosta³y po tamtejszym grodzie. O strzelaniu z du¿ej odleg³o¶ci nie wspomnê bo szukanie be³tu mog³oby zaj±æ sporo czasu - oczywi¶cie mogê siê bardzo myliæ - ale ¶rednio widzê sens posiadania mega, giga, itp. naci±gu. - ale to mój osobisty pogl±d, wiem ¿e czasami jest fajnie mieæ co¶ ultrasowego.

Kontynuuj±c, my¶lê ¿e ³atwiej bêdzie przeforsowaæ kusze o mniejszym naci±gu, zdajê sobiê sprawê, ¿e to upo¶ledzanie replik kusz historycznych i mo¿e wydawaæ siê ¶mieszne w niektórych krêgach, ale mo¿e siê okazaæ, ¿e przegniemy z "forsowaniem" przepisów i Ci z góry powiedz± NIE, a obawiam siê, ¿e bêdzie trudno namówiæ ich do zmiany zdania.

Nadal nalegam, aby spróbowaæ d³u¿szej drogi, a nie na skróty. Nie chcia³bym aby¶my zaczêli graæ z nimi we "wszystko albo nic", bo to oni maj± przewagê i to znaczn±. To bardzo fajnie, ¿e mo¿emy stworzyæ pewn± grupê nacisku, ale mo¿e siê te¿ zdarzyæ, ¿e jak za bardzo naci¶niemy to pewne grupy spo³eczne nie rozumiej±ce nas i szczyc±ce siê swoim pokojowym nastawieniem wytworz± kontr-grupy, a wtedy Ci z góry powiedz± nam, sorry ale spo³eczeñstwo siê burzy. W my¶l zasady "kto mieczem wojuje od miecza ginie", lepiej przeprowadziæ tak± akcjê ciszej i rozci±gn±æ na d³u¿szy okres czasu ni¿ nara¿aæ siê na zbêdne ryzyko. Mo¿emy utraciæ zupe³nie mo¿liwo¶ci jakichkolwiek zmian, jak ju¿ raz powiedz± NIE, to potem zawsze bêd± siê trzymaæ tego NIE je¶li nie bêd± za bardzo wiedzieæ co zrobiæ. Teraz mamy szansê poczyniæ pewne korzystne kroki, a np. za jaki¶ rok spróbowaæ jeszce raz, maj±c argumenty w stylu: "Widzicie, to dzia³a", zapraszaæ ich na pokazy, zbieraæ opinie w¶ród ludzi na pokazach z podpisami, robiæ kolejne kroki.
Niestety nie wszystko jest tak jak by¶my chcieli, a takie sprawy niestety wymagaj± pewnego rodzaju NEGOCJACJI, a takie negocjacje maj± to do siebie, ¿e nale¿y daæ co¶ w zamian, a nie tylko ¿±daæ. Ci z góry nie chc± mieæ dodatkowych problemów z naszego powodu i musimy ich przekonaæ, ¿e tak nie bêdzie, ¿e nie jeste¶my problemem. Dlatego lepiej postaraæ siê o kusze z ograniczeniami, a potem próbowaæ dalej.

Jeszcze raz apelujê do ostro¿niejszych, rozs±dnych dzia³añ. Chcemy czy nie to oni s± góra, a my na dole i nie. I to nie, ¿e nie mamy nic do stracenia - je¶li wszystko pójdzie ¼le to mo¿e siê, np. okazac ¿e przez najbli¿sze 10 lat bêdzie ¼le. Mo¿e te¿ siê okazaæ, ¿e osoby które po cichu korzystaj± z kusz nagle bêd± musia³y unikaæ nagonek czy innych dziwacznych pomys³ów naszych w³adz, a konflikty z brakiem pozwolenia na broñ nie nale¿± do najprzyjemniejszych i odbijaj± siê potem na przysz³o¶ci danego osobnika.

Ze swoje strony mogê zadeklarowaæ miejsce na serwerze na dokumenty lub wzory dokumentów do pobrania, np. te do zbierania podpisów, tak a¿eby by³y ³atwiej dostêpne. Mogê te¿ wys³aæ apel do wiêkszo¶ci bractw o wziêcie udzia³u w zbieraniu podpisów, to przy¶pieszy ca³± sprawê.
Chcia³bym jednak aby Panowie Hako, Szelma i Balistarius doszli do jednolitego proozumienia, tak ¿eby¶my wygl±dali w oczach urzêdników jako zgrana ca³o¶æ, a nie indywidualny chaos.

Pozdrawiam
Szelma
Mój drogi Hako,
pomijaj±c fakt, i¿ do tej dyskusji przy³±czy³em siê juz dosyæ dawno, pragne przypomnieæ (vide poprzednie moje posty), ¿e jest chyba oczywistym faktem, ¿e:

1. w oderwaniu od znajomo¶ci przepisów (przede wszystkim polskich) i dyskusji nad ich zmian± nic nie osi±gniemy (nie da siê rozdzieliæ tych dwóch kwestii). Co innego ocena obowi±zuj±cych przepisów (bezproduktywna i oczywista prawie dla ka¿dego), przed któr± chyba nikt sie tutaj nie mo¿e powstrzymaæ, bo ka¿dy prawie post tutaj pomstuje na ustawê o broni (i ty Hako tez tego nie unikn±³e¶, nawet w ostatnim po¶cie), a co innego przedstawianie konkretnej propozycji zmian w przepisach i prezentacja argumnetów za i przeciw tej propozycji. Nikt mi chyba nie zarzuci, ¿e skupiam siê na tym pierwszym.
³atwiej jest przeprowadziæ "nowelizacjê" Dlatego nie bêdê siê w dawa³ w dyskusje i pyta³, po czym szanowny Hako wnosi, ¿e w Polsce kusz w celach kolekcjonerskich posiadaæ nie mo¿na (moim zdaniem jest zupe³nie inaczej). W razie gdyby Hako mia³ jednak nieodpart± potrzebê dydskusji na d tym zapraszam na priva. Nie za¶miecajmy tego forum byle czym.

2. Moim zdaniem wdawanie siê w walkê o zmianê ustawy mo¿e przynie¶æ powodzenie, ale w perspektywie najmniej kilku lat. Póki co rz±dz±cy niezale¿nie od opcji popieraj± raczej ograniczenie dostepu do broni, i to broni ogó³em. Dlatego jeszcze raz powtarzam zachowajmy rozs±dek i spróbujmy najpierw osi±gn±æ takie przepisy, które pozwol± na posiadanie i uzywanie kuszy w celach sportowych (co nie stoi przecie¿ na przeszkodzie równoleg³ym zabiegom o zmianê ustawy). Mam nieodparte wra¿enie, ¿e co to niekórzy uparli siê by od skupiæ siê na celu bardziej odleg³ym porzucaj±c przy tym cel ³atwiej i szybciej osi±galny. Podsumowuj±c, na ch³opski rozum za moja propozycja sprowadza siê do:
- osi±gniêcia celu w postaci dostêpu do pozwoleñ na kusze i jej u¿ywanie w celach sportowych (jak popytacie na Policji, to siê okazuje, ¿e LOK, kluby strzeleckie i inne takie tam organizacje dostaj± takie pozwolenia - dotycz±ce innej, bo w koñcu palnej broni - bez wiêkszych utrudnieñ) - chyba chodzi nam w koñcu o to by podsiadac kusze legalnie i legalnie jej u¿ywaæ
- cel ten jest moim zdaniem ³atwiej osi±galny (przemawia za tym fakt, i¿: do przekonania bêdzie nie klika partii politycznych ogladaj±cych siê na swoich wyborców, a grupa bardziej zorientowanych w temacie i co wa¿niejsze mniej licznych urzêdników MSWiA z ministrem na czele. Zwyk³a arytmetyka. Po za tym ³atwiej dyskutowac i wywierac presjê na ministra , niz na bezosobowy Sejm)
- wreszcie ³atwiej bêdzie choæby dlatego, ¿e najczê¶ciej wydawaniu czy zmianie aktów wykonawczych nie towarzyszy taki szum (który mo¿e byæ dla nas nie c³kiem korzystny) jak przy uchwalaniu ustaw.
Wiêcej tego chyba powtarza³ nie bêdê . Polecam lekturê moich wcze¶niejszych postów.

Wzglêdem powy¿szego: ¶wiête s³owa Emeth, ¶wiête s³owa, o to mi w³asnie chodzi. Nic na si³ê, a ma³ymi kroczkami dojdziemy do swego.

3. Wreszcie jesli ju¿ zmieniac ustawê i tworzyæ jakies lobby. To du¿o ³atwiej bêdzie skorzystaæ z inicjatywy ustawodawczej przys³uguj±cej pos³om. Wystarczy znale¼æ jednego pos³a. Przekonaæ go do naszego pomys³u i z jego pomoc± , zebraæ 14 innych podpisów pod projektem zmiany ustawy. Mam ju¿ wtym sporo do¶wiadczenia i znam osobi¶cie nie jednego pos³a i senatora. Takze jakby co mo¿ecie na mnie liczyæ. Oczywi¶cie najlepiej by by³o jak by ka¿dy wybra³ siê do swego pos³a, który ma najbli¿ej biuro i go do naszego pomyslu ponak³ania³. Z do¶wiadczenia wiem, ze przed wyborami o takie poparcie du¿o ³atwiej. Tak¿e czas goni... Byloby piêknie gdyby tak zebrac podpisy ze 100 pos³ów. Ja móg³bym siê wzi±æ za conajmniej 5 z tego stada baranów. devil.gif

4. Co do twej ankiety Hako, to jak ju¿ troche pisa³em. Tak naprawdê na wiêkszo¶æ ze sformu³owanych przez Hako w ankiecie pytañ mo¿na znale¼æ odpowied¼ siegaj±c do odpowiednich przepisów. Zorientowanie siê w podej¶ciu do sprawy w ró¿nych komendach Policji moim zdaniem niczego do sprawy nie wniesie. Co najwy¿ej mo¿emy mieæ jakie¶ pojêcie o tym, jak siê niektórzy z Policji zapatruj± na poruszany przez nas problem i jak interpretuja przepisy. Argumentów to nam raczej nie przyspa¿a (choæ ciekawe sa te niewielkie regionalne róznice interpretacyjne).
Co innego, gdybysmy mieli na pismie np. opinie jakiegos komendanta, ze w jego ocenie przepisy dotycz±ce kusz sa zbyt restrykcyjne. takie chocby jedno zdanie to ju¿ by by³o co¶. Ale w polskich warunkach, nie liczy³bym na tak otwarte poparcie Policji dla naszej sprawy. No.. ale moge sie myliæ. Jak siê komu¶ uda , to prosze dac mi znaæ czem prêdzej.

Jeszcze raz apelujê o rozs±dek i poparcie dla mojej umiarkowanej propozycji. Wszelka pomoc mile widziana, zw³aszcza przy argumentacji mojej propozycji oraz zbieraniu podpisów (znaczenie ma nie tylko ilo¶æ osób - , ale i ilo¶æ bractw). Dlatego gor±co polecam zbieranie podpisów po ca³ej rodzinie. podpis to podpis. nikt nie bêdzie sprawdza³ czy kto¶ nalezy do bractwa czy nie. Odradzam jednak drogê Renaty B. i zbieranie podpisów nieboszczyków... bigsmile2.gif
Hako
Uffffff..... i jeszcze raz od nowa.
Ju¿ na tym forum doszli¶my do wniosku, ¿e podejmujemy siê nowelizacji lub wydania jakichkolwiek przepisów wykonawczych zmierzaj±cych do;
- uzyskiwania pozwoleñ na kusze przez ludzi zajmuj±cych sie rycerstwem. Kusza o okre¶lonych jasno parametrach, a raczej jej w³a¶ciciel, naszym zdaniem powinien podlegaæ rejestracji po uprzednim wydaniu odpowiedniej opinii przez stowarzyszenie do którego nale¿y,
- osoby chc±ce posiadaæ wierne repliki kusz winny je otrzymywaæ po uprzednim uzyskaniu pozwolenia na broñ przy czym op³aty nie powinny byæ takie same jak przy broni my¶liwskiej bo z kusz± polowaæ nie mo¿na.

Odo¶nie ankiety to obaj mówimy o tym samym. Ja stojê na stanowisku, ¿e ankieta ta mo¿e dostarczyæ nam argumentów do dyskusji. Ju¿ porównianie dwóch województw wykazuje, ¿e w tym samym kraju w tej samej sprawie mo¿na pobierac ró¿ne op³aty za to samo pozwolenie. My¶lê, ¿e ka¿de z tych pytañ, na pozór tylko p³ytkie dostarczy nam kontrargumentów w ewentualnych dyskusjach;

- z pos³ami i senatorami,
- w pisemnych odezwach kierowanych do tych powy¿ej, czy te¿ gazet lokalnych,
- pozwoli nam skierowaæ zapytanie do Gazety Prawnej,
- pozwoli nam wystosowaæ apel do MSWiA czy Sejmu RP poparty zebranymi podpisami.

A jakich arkumentów mo¿e dostarczyæ nam ta ankieta a no takich;
-¿e w Polsce mo¿na posiadaæ broñ paln± i na okre¶lonych warunkach j± zarejestrowaæ,
-¿e w Polsce mo¿na zakupiæ broñ paln± w odpowiednich sklepach,
-¿e s± w tym kraju strzelnice by postrzelaæ sobie z niej,
-¿e s± w tym kraju stowarzyszenia, które opiniuj± swoich cz³onków przy wydawaniu pozwoleñ na broñ paln±
-¿e chc±c otrzymaæ pozwolenie na kusze w celach kolekcjonerskich musimy dokonywaæ op³at jak za broñ my¶liwsk±, a niby czemu???
-¿e poddaæ musimy siê egzaminom, które prowadz± osoby, które kuszy w rêkach nie trzyma³y,
-¿e egzaminy te s± tak naprawdê egzaminami z broni palnej a niby czemu ????
-¿e w Polsce stworzono takie bariery dla kuszy i¿ pozwoleñ nie wydaje siê wcale stawiaj±c j± prawdopodobnie wy¿ej broni palnej, a czy to aby normalne???

Szanowny Szelmo, przez 25 lat swojego zawodowego ¿ycia zajmowa³em siê stosowaniem prawa i w mojej gliniarskiej karierze kilkana¶cie razy zamyka³em ludzi za to, ¿e strzelili do kogo¶ z broni my¶liwskiej a bywa³o nawet, ¿e te¿ i zabijali. Nigdy natomiast przez te æwieræ wieku nie s³ysza³em o takowym przypadku z kusz±.
Czemy wiêc ustawodawca nada³ tej broni cechy tak szczególne. Ankieta odpowie na to pytanie, ¿e za³o¿ona przez ustawodawcê bariera ma siê nijak do rzeczywisto¶ci. Nie licz, ¿e jakilkowiek Komendant Policji napisze ci za¶wiadczenie o tym, ¿e kusze nie s± takie z³e. Nikt kto ma trochê instynktów samozachowawczych nie krytykuje w³asnego ministra.

Apelujê jeszcze raz by¶my porzucili ten ton, tak charakterystyczny dla sejmowych debat i zebrali te dane z ca³ej Polski. One naprawdê ka¿demu z nas siê przydadz± w czasie rozmów czy pisania petycji.

Emeth
No wiêc dobrze, Pan Hako chce ankiety ... im szybciej j± zrealizujemy tym szybciej zrobimy krok ku Panu Szelmie, potem pozostanie jeszcze krok ku Panu Balistiariusowi odno¶nie cech naci±gu kusz ... miejmy nadziejê, ¿e dane te oka¿± siê przydatne.

Teraz jeszcze tylko pytanie: czy chodzi o ta sam± ankietê, której 2 wyniki przedstawiono wcze¶niej ? jest trochê dziwna, fakt ¿e wykazuje niekompetencjê co do interpretacji przepisów mo¿e nie byæ zbyt dobrym argumentem (przunajmniej nie dla nas - lepiej je¶li w³adza ¿yje w b³ogiej nie¶wiadomo¶ci), poprostu tam gdzie jeszcze jakim¶ cudem wydaj± normalne pozwolenie na kuszê, przestan± je wydawaæ bo sami siê zorientuj±, albo kto¶ z góry im zarzuci, ¿e dali cia³a, a mo¿e znajdzie siê kto¶ ambitny i zacznie odbieraæ pozwolenia ju¿ wydane i konfiskowaæ sprzêt - my¶lê, ¿e mo¿emy zbieraæ tego typu dane, ale potem uwa¿aæ z ich zastosowaniem.

No i pro¶ba: Czy móg³by Pan, Panie Hako opracowaæ szersz± ankietê, formu³uj±c dodatkowe pytania odnosnie tego o czym Pan wspomnia³, tzn.

"-¿e w Polsce mo¿na posiadaæ broñ paln± i na okre¶lonych warunkach j± zarejestrowaæ,
-¿e w Polsce mo¿na zakupiæ broñ paln± w odpowiednich sklepach,
-¿e s± w tym kraju strzelnice by postrzelaæ sobie z niej,
-¿e s± w tym kraju stowarzyszenia, które opiniuj± swoich cz³onków przy wydawaniu pozwoleñ na broñ paln±
-¿e chc±c otrzymaæ pozwolenie na kusze w celach kolekcjonerskich musimy dokonywaæ op³at jak za broñ my¶liwsk±, a niby czemu???
-¿e poddaæ musimy siê egzaminom, które prowadz± osoby, które kuszy w rêkach nie trzyma³y,
-¿e egzaminy te s± tak naprawdê egzaminami z broni palnej a niby czemu ????
-¿e w Polsce stworzono takie bariery dla kuszy i¿ pozwoleñ nie wydaje siê wcale stawiaj±c j± prawdopodobnie wy¿ej broni palnej, a czy to aby normalne???"

I umie¶ciæ koñcow± wersjê ankiety na freha.
Prosi³bym te¿ o napisanie apelu, który wraz z t± ankiet± porozsy³am do innych bractw, tak aby mieæ opiniê przynajmniej z ka¿dego województwa, a je¶li da radê to i powiatów. Ostatecznie sam mogê spróbowac sformu³owaæ krótki apel.

Pozdrawiam
Hako
Pytania odno¶nie broni palnej wynikaj± z samej ustawy i na te pytania ustawa odpowiada. W ankiecie umie¶ci³em pytania dotycz±ce wy³±cznie kusz. Tak zreszt± poradzi³ mi fachowiec, na którego naprawdê nie mogê siê powo³ywaæ.Nie twierdzê, ¿e ankieta ta jest najm±drzejsza ale napewno argumentów jakowy¶ dostarczy.
Apelujê o jej wype³nianie i zamieszczanie wyników na freha.

Dzisiaj ju¿ wiem, ¿e nie musimy ¶ci±gaæ danych z innych krajów UE bo sprawê reglamentacji broni w unii potraktowano indywidualnie. Ka¿dy kraj cz³onkowski decyduje wy³±cznie sam w tym zakresie. Tak wiêc powo³ywanie siê na rozwi±zania innych nacji jest zbyteczne.

Emeth
Rozumiem ... powysy³am wiêc, apel z linkami do tego tematu i z ankiet± tam gdzie siê da ... tak, ¿eby kolejne Bractwa zamieszcza³y wyniki ze swoich regionów ... pytanie co potem ? Jak ju¿ bêdziemy mieli trochê tych wyników -> ???
Szelma
Po ostatnich naszych postach dochodzê do nastêpuj±cych wniosków, a zarazem propozycji kompromisu:
1. Zbierajmy podpisy pod moj± propozycj± (proponuje jednak zmieniæ proponowany naci±g do 175 kg, po to m.in. by:
- uszczêsliwiæ producentów kusz i chc±cych posiadac kusze o wiêkszym naci±gu
- mieæ wy¿szy pu³ap do "targowania siê" z MSWiA o zapis dotycz±cy naci±gu).
Po zebraniu odpowiedniej ilo¶ci podpisów osbi¶cie nadam sprawie dalszy bieg.

2. Zbierajmy odpowiedzi do ankiety z ró¿ñych komend powiatowych wg. pomys³u HAKO (nadal nie do koñca rozumiem jakie to nam da argumenty, ale mam nadziejê ¿e HAKO po zebraniu ilu¶ tam wyników co¶ z tych ankiet wymy¶li. Mam nadziejê, ¿e ta argumentacja HAko przy da siê równie¿ przy argumentowaniu mojej propozycji)

3. Nie rezygnujmy - na Boga - ze zbierania tekstów ustaw, które dopuszczaj± posiadanie kuszy w innych krajach (nie tylko UE). Kwestia warunków na jakich siê dopuszcza w innych krajach UE posiadanie broni nalezy wprawdzie do prawa krajowego wy³±cznie, ale sam ju¿ fakt bardziej liberalnego podej¶cia do tej kwestii , da nam argument tego rodzaju, ¿e : Dlaczego Polscy obywatele maja mieæ gorszy dostêp do posiadania i u¿ywania kuszy ni¿ ichwspó³obywtele w krajach UE , czy w innych krajach itp. ? (tak w uproszczeniu). Tak¿e tego argumentu bym siê nie pozbawia³.

4. Przysz³o mi te¿ do g³owy, ¿e mo¿na by skierowaæ do biura prasowego Komendy G³ównej Policji zapytanie o ilo¶æ przestêstw pope³nionych z u¿yciem broni w postaci kuszy (z wy³±czeniem przestêpstw nielegalnego posiadania tej broni) przed i po wej¶ciu w ¿ycie ustawy o broni ? Wiem, ¿e Policja robi takie statystyki np. co do marek skradzionych samochodów,miejsc kradzie¿y itp. wiêc mo¿e maj± co¶ o broni . Je¶li siê potwierdzi w skali ca³ego kraju, to da nam do rêki ¿elazny argument , ¿e nak³adanie ograniczeñ na kusze w dzisiejszej postaci nie ma sensu. Je¿eli jednak takich statystyk nie ma to warto by siê przy okazji ankiety HAKO, zapytaæ np. w komendach wojewódzkich ile na ich terenie w ostatnich 20-25 latach pope³niono przestêpstw przy u¿yciu kuszy ?

5. Uwa¿am ponowne wyja¶nianie sprawy przez HAkO (po s³owie uffff... jeszcze raz od nowa) za ca³kowicie zbêdne, je¿eli siê odnosi do mnie, bo ten sam cel "waszych " (tj. Hako) i moich zabiegów jest zbie¿ny. Jest to oczywiste i wynika, jak mi siê wydaje z mojego postu (i to nie jednego).

6. Rozumiem, ¿e to planowane pytanie do Gazety Prawnej (gdzie nota bene jeden z wice-naczelnych, to mój dobry znajomy) ma s³u¿yæ wy³±cznie nag³o¶nieniu sprawy. Bo przecie¿ na jakie b±d¼ pytanie przez nas przygotowane, wydaje mi siê , ¿e i tak sami (przynajmniej ja sam i bez popadania w samozachwyt) czy HAKO (i jego eksperci) znamy odpowied¼. W tym wglêdzie polecam swoje us³ugi. My¶³e,¿e dobrze by tez by³o przygotowac w oparciu o zebrane materia³y z ankiet itp. jaki¶ materia³ prasowy (nawet w formie artyku³u) i przes³aæ go z pro¶b± do ilu siê da redakcji. Ja sam mam znajomych (albo znajomych, którzy maj± znajomych bigsmile2.gif ) w Wyborczej i Rzepie, wiêc móg³bym im co¶ podsun±æ. Nigdzie jednak nie dostaniemy gwarancji, ¿e kto¶ to opublikuje z do¶wiadczenia wiem, ¿e o wszystkim i tak zdecyduje naczelny gazet wg. swego widzi mi siê i interesów gazety (przez 2,5 roku by³em tez dziennikarzem.) Ale warto spróbowaæ.

7. poza zbieraniem podpisów zwyk³ych ¶miertelników, warto by by³o jak juz mówi³em mieæ (najlepiej na pi¶mie) poparcie pos³ów. Mo¿na to zrobic wybieraj±c siê osobi¶cie do biura poselskiego, albo napisaæ list do pos³a z pro¶b± o poparcie i - ajk¿e - zapewnieniem o poparciu jakie dzieki udzielonemu anm poparciu zyska sam mad.gif (co oczywi¶cie mo¿e byæ go³os³owne z naszej strony). Po drugie mo¿emy siê zwróciæ do poszczególnych pos³ów z pro¶ba o skierowanie przez niego apelu lub interpelacji do
MSWiA.

Podsumowuj±c proponujê robic wszystkoc o mo¿e siê przys³u¿yc naszej sprawie , nie unikaj±c podstêpów bum.gif
Balistarius
My¶lê ¿e to w jaki¶ sposób uzasadnia t± organiczn± niechêæ do zmian na lepsze. http://www.zycie.com.pl/forum.php?id_tekst=39300

Pozdrawiam
Szelma
Przegl±dn±³em sobie ostatnio ca³y proces legislacyjny dot. ustawy o broni. I czego sie dowiadujê:
1. Ustawe napisali policjanci z Biura Prewencji KGP (czyli specjali¶ci od "broni ciêciwowej w postaci kusz" devil.gif bigsmile2.gif )

2. W uzasadnieniu do tego projektu ( bardzo polecam lekturê:
http://orka.sejm.gov.pl/Rejestrd.nsf/wgdru...9/$file/479.pdf, jak by kto¶ nie trafi³ po tym linku to nalezy wej¶æ na www.sejm.gov.pl, potem w archiwum - na samym dole strony, a nastepnie w ustawy uchwalone w 1999 r.; uzasadnienie zaczyna siê na stronie 20) :
- szermuje siê has³ami wolno¶ciowymi (tzn. nowelizacja jest dokonana pod has³em demokratyzacji dostêpu do broni), a przy tym jest tam mnóstwo argumentów, które mo¿emy wykorzystac w naszej inicjatywie. Nie trzeba nawet modyfikowac co niektórych akapitów.
- s³owo "kusza" w ogóle nie wystêpuje w uzasadnieniu projektu (sic!), co najwy¿ej mozna siê domy¶laæ , ¿e o ni± chodzi, kiedy w projekcie pisze siê o ograniczeniu dostepu do " innych narzêdzi i urz±dzeñ wymagajacych (ze wzglêdu na mo¿liwo¶æ zagro¿enia zycia lub zdrowia) uzyskania pozwolenia". Nie moge siê nie powstrzymaæ w tym miejscu od stwierdzenia , ¿e do broni bi±³ej (która siê znajduje w grupie tych urz±dzeñ, nie zaliczono np. zaostrzonych na brzytwe szabel, maczug i cepów z 10 centymetrowymi ostrymi kolcami etc.) - po prostu beznadziejnie s³aba argumentacja dot. kuszy ze strony Policji
2. ca³a argumentacja za projektem skupia siê za to na opisywaniu jaki to smiertelnie gro¼ny jest pistolet gazowy
3. opinia o projekcie z KIE stwierdza i to w kilku miejscach, ¿e projekt jest wyra¼nie restrykcyjny w stosunku do prawa UE
4. ustawe uchwalono w rekordowym tempie 50 dni !!!! (Sejm obrabia³ j± tyle w³±cznie z poprawkami Senatu), prawie jednog³o¶nie (379 g³osów za , 16 przeciw, 10 wstrzymuj±cych siê) - st±d tyle niedoróbek i b³êdów.Co ciekawe przewodniczacym sejmowej komisji pracuj±cej na projektem by³ nie kto inny tylko Jan Rokita (dawniej AWS dzi¶ PO)
Szelma
W grudniu napis±³em kilka pytañ -jako dziennikarz, rzekomo przygotowuj±cy materia³ prasowy devil.gif , korzystaj±c z mego maila z czasów pracy w gazecie - i o to co ciekawego otrzyma³em za po¶rednictwem rzecznika prasowego MSWiA z biura prawnego Komendy G³ównej Policji. Czê¶c pierwsza w szczególno¶ci powinna zainteresowaæ Balistariusa i innych wytwórców kusz. Fragment podkreslony przeze mnie wyra¼nie wskazuje, ¿e moja propozycja ma szanse powodzenia. blinkie.gif
Czê¶æz tego to zwyczajne glêdzenie o ustawie, ale warto przeczytaæ.

mi³ej lektury: read.gif

Szanowny Panie,

Uprzejmie informujê, ¿e na podstawie art. 4 ust. l pkt 4c ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji broñ ciêciwowa w postaci kusz jest zaliczana do przedmiotów bêd±cych broni± w rozumieniu tej ustawy. Wspó³graj± z tym postanowienia Rozporz±dzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 2001 r., w sprawie rodzajów broni i amunicji oraz wykazu wyrobów i technologii o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, na których wytwarzanie lub obrót jest wymagana koncesja. W Za³±czniku Nr 1 - Rodzaje broni i amunicji do wspomnianego rozporz±dzenia wymieniona jest w ust. 9 pkt 2 broñ ciêciwowa w postaci kusz. Przepisy nie ró¿nicuj± rodzajów kusz w zale¿no¶ci od tego, czy s± to oryginalne przedmioty o warto¶ci historycznej, czy te¿ tylko ich kopie (repliki). a termin tzw. kusz historycznych nie wystêpuje. W zwi±zku z tym nale¿y stwierdziæ, ¿e na wytwarzanie i obrót (sprzeda¿) ww. rodzajem broni wymagana jest koncesja Ministra Spraw Wewnêtrznych i Administracji, a w przypadku ich posiadania - pozwolenie w³a¶ciwych organów Policji.
Jednocze¶nie informujê, ¿e zakres sprawowanej kontroli przez organ koncesyjny, jakim jest Ministerstwo Spraw Wewnêtrznych i Administracji, obejmuje przestrzeganie zgodno¶ci wykonywanej dzia³alno¶ci gospodarczej z wydan± koncesj±, warunków wykonywania dzia³alno¶ci gospodarczej oraz oceny wykonywanej dzia³alno¶ci gospodarczej z punktu widzenia obronno¶ci lub bezpieczeñstwa Pañstwa albo porz±dku publicznego, ochrony bezpieczeñstwa lub dóbr osobistych obywateli (art. 34 pkt 1 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o wykonywaniu dzia³alno¶ci gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materia³ami wybuchowymi, broni±, amunicj± oraz wyrobami i technologi± o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym).
Ponadto w rozumieniu ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o wykonywaniu dzia³alno¶ci gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materia³ami wybuchowymi, broni±, amunicj± oraz wyrobami i technologi± o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, amunicj± s± wyroby wype³nione materia³em wybuchowym, przeznaczone do miotania przy u¿yciu broni palnej, s³u¿±ce do niszczenia lub obezw³adniania celów, a tak¿e dla celów æwiczebnych. Z przepisów ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji wynika, i¿ za amunicjê uwa¿a siê amunicjê do broni palnej (naboje scalone i ¶lepe). Poniewa¿ be³ty nie mieszcz± siê w pojêciu ustawowym amunicji, ich wytwarzanie nie wymaga uzyskania koncesji. Zamiar ustawodawcy w tym zakresie nale¿y traktowaæ jako d±¿enie do reglamentacji najniebezpieczniejszych (a wiêc amunicji do broni palnej) a nie wszystkich rodzajów amunicji.
Nale¿y podkre¶liæ, ¿e mo¿liwo¶ci posiadania i u¿ywania kusz ciêciwowych wynikaj± z przepisów ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji oraz rozporz±dzeñ wykonawczych wydanych na jej podstawie. Na podstawie art. 9 ust. 3, w zwi±zku z art. 2 przywo³anej ustawy przedmioty takie mo¿na posiadaæ wy³±cznie na podstawie pozwolenia na broñ wydanego przez w³a¶ciwego ze wzglêdu na miejsce sta³ego pobytu zainteresowanej osoby lub siedzibê zainteresowanego podmiotu komendanta powiatowego Policji, a w przypadku ¿o³nierzy zawodowych - na podstawie pozwolenia wydanego przez w³a¶ciwego komendanta oddzia³u ¯andarmerii Wojskowej. Jednak¿e ustawa o broni i amunicji nie wyklucza wydania pozwolenia na kusze w celu innym ni¿ kolekcjonerski, bowiem w art. 10 ust. 3 okre¶lono jedynie najbardziej typowe cele wydania pozwolenia na broñ, nie tworz±c zamkniêtego ich katalogu. Wydaje siê, ¿e takie stanowisko reprezentowane przez Biuro Prawne Komendy G³ównej Policji winno byæ równie¿ prezentowane oficjalnie przez w³a¶ciwe komendy policji ni¿szego szczebla.
W sytuacji rosn±cej popularno¶ci u¿ywania kuszy w celach sportowych, rekreacyjnych itp mo¿na rozwa¿aæ celowo¶æ uwzglêdnienia tego zjawiska w przepisach wykonawczych do ustawy, co pozwoli³oby unikn±æ wystêpowania istniej±cych w±tpliwo¶ci interpretacyjnych. Nie mo¿na jednak zapominaæ, ¿e kusza jest bardzo niebezpieczn± broni±. Entuzja¶ci wspomnianych rozwi±zañ musz± siê zatem liczyæ ze stosowaniem procedury wydawania pozwoleñ podobnej do tej, jak± stosuje siê w sprawach wydawania pozwoleñ na broñ paln±. Dotyczy to równie¿ kwestii egzaminowania osób posiadaj±cych kusze w celach u¿ytkowych. Organizacja egzaminów nale¿y do kompetencji komendanta powiatowego policji w³a¶ciwego ze wzglêdu na miejsce sta³ego pobytu zainteresowanej osoby lub siedzibê podmiotu ubiegaj±cego siê o pozwolenie. Celem takiego egzaminu w przypadku pozwolenia na kusze by³oby sprawdzenie wiedzy na temat posiadanej broni i ustawodawstwa z tym zwi±zanego jak równie¿ bezpiecznego pos³ugiwania siê danym rodzajem broni. W tym zakresie wystarczaj±ca wydaje siê byæ ogólna wiedza policjantów i instruktorów przeprowadzaj±cych egzamin. Nie mo¿na te¿ pomijaæ problemu dopuszczalno¶ci u¿ywania kusz w warunkach zapewniaj±cych bezpieczeñstwo, tj. w obrêbie specjalnie przystosowanych obiektów. Nale¿y podkre¶liæ, ¿e uzyskanie zezwolenia i zwi±zana z tym kwestia egzaminu, badañ lekarskich i psychologicznych jest konieczno¶ci± niezale¿nie od rodzaju broni, aby zapewniæ, ¿e okre¶lony rodzaj broni trafi w rêce osoby odpowiednio do tego przygotowanej i tym samym nie bêdzie to stanowi³o zagro¿enia dla porz±dku publicznego.
Ustawodawca w wytycznych zawartych w art. 16 ust. 3 ustawy o broni i amunicji nakaza³ ministrowi w³a¶ciwemu do spraw wewnêtrznych, w porozumieniu z ministrem w³a¶ciwym do spraw finansów publicznych, ustaliæ zró¿nicowane stawki odp³atno¶ci za egzamin, w zale¿no¶ci od celu, w jakim ma byæ wydane pozwolenie na broñ. Odno¶ne rozporz±dzenie MSWiA z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie egzaminu ze znajomo¶ci przepisów dotycz±cych posiadania broni oraz umiejêtno¶ci pos³ugiwania siê broni± ustala dla celów kolekcjonerskich stawkê wy¿sz±, ni¿ np. dla celów ochrony osobistej. Uwzglêdniono tu za³o¿enie, ¿e inaczej pod tym wzglêdem nale¿y traktowaæ osoby posiadaj±ce broñ z konieczno¶ci ochrony w³asnego ¿ycia i zdrowia, inaczej za¶ osoby, dla których posiadanie broni pozostaje jedynie realizacj± zainteresowañ kolekcjonerskich
Z powa¿aniem
Jaros³aw Skowroñski
Rzecznik Prasowy MSWiA

Chyba nikt mi teraz nie zarzuci, ¿e nic nie robiê tylko glêdze na tym forum. "Do roboty... do roboty..."
Fionn
Plus dla Ciebie.
Thomas
Ci±gle s³yszê o tym "..." prawie polskim. Gdzie jednak fakty? Dlaczego nikt nie przytoczy konkretnego przyk³adu? Jak mam rozmawiaæ z urzêdasami, to muszê siê na tym znaæ lepiej od nich, aby nie mogli mi dmuchaæ w kaszê.

Schelm (spolszczono Szelma tj. psotnik) jako pierwszy daje konkrety:
§7 ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAW WEWNÊTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 20 marca 2000 r.
Art. 11. ustawy o broni mówi, ¿e: "Pozwolenia na broñ nie wymaga siê w przypadku:
4) u¿ywania broni w celach sportowych, szkoleniowych lub rekreacyjnych na strzelnicy dzia³aj±cej na podstawie zezwolenia w³a¶ciwego organu".
Wg. moich informacji istnieje nowelizacja z Marca lub Maja 2004 roku.

Moim zdaniem rozmawiacie o tzw. jeszcze nie znosionych jajach.
Co mo¿e a co nie, co powinno a co nie i czy k³usownik albo mi³o¶nik ¶redniowiacza, to wszystko wielki pic. Powinni¶cie na razie skoncentrowaæ siê nad tym co jest, tj. obecnie obowi±zuj±ce prawo i jego wyegzekwowanie przez w³adzê egzekutywn±.

Co do tego co mo¿na a co nie i co daje taki lub inny efekt, proszê spojrzeæ w Niemczech. U nas kusza jest narzêdziem sportowym - jak ³uk - a nie porêczn± i wielce precyzyjn± broni± dla terorystów i samachowców. Ten który uwa¿a, ¿e kuszê idzie ³atwiej ukryæ od ³uka "na biegu ja³owym", ten jeszcze prób takich nie wykona³. Ograniczenie si³y naci±gu tak¿e niczego nie za³atwia. Do strzelania do tarczy na odleg³o¶æ 30m z lekkim be³tem styka mo¿e parê "gramów" ale przy strzelaniu z be³tem pacynkowym/wy¶cie³anym na odleg³o¶æ min. 50m potrzebuje siê tyle energii, ¿e poni¿ej 200kg nie ma o czym rozmawiaæ. Tyle na temat gdybania.

Wg. moich ostatnich informacji w³a¶nie w Polsce - w przeciwieñstwie do Niemiec - wolno polowaæ kusz±. Konsulaty za "drobn± oplatê" wystawiaj± odpowiednie papiery i ju¿ mogê"szaleæ" po Waszych lasach.

No tu siê kot gryzie we w³asny ogon. Nie¶cis³o¶æ jêzyka polskiego (szczególnie w sprawach technicznych) i jego terminologia fachowa czyni teraz nawet z harpuna pneumaticznego (lub tego z gum±) kuszê. Kto to wymy¶li³? Czy to by³ prawnik czy kabarecista?

Balistariusie!
Czytam ten temat w³a¶nie dlatego, bo chcia³em siê dowiedzieæ co¶ o ró¿nicach pomiêdzy nm. a pol. prawem a nie o tym co byby³o gdyby by³o.
W Niemczech trzeba udowadniaæ (jako organizacja lub i osoba prywatna) zapotrzebowanie na dan± broñ. Powody s± ró¿ne i wyszczególniane w odpowiednich paragrafach. Tylko jednym z 8 jest historyczno¶æ/tradycja (m.in. grupy strzelców tradycyjnych z "flintami"). Inne uzasadnienie, to sport strzelecki, jeszcze inne to polowanie a jeszcze inne prowadzenie handlu i kolekcjonerstwo. Jak z tym w Polsce? Jezeli tak samo, to nie musisz siê konicznie przebieraæ w strój historyczny.

erlaubnispflichtige Waffen nur bei:
- §5 Zuverlässigkeit
- §6 persönlicher Eignung
- §7 Sachkunde
- §8 BEDÜRFNIS

Einzelnachweis: einzelne Bedürfnisprüfung
Bedürfnisanerkennung
Erwerb auf „GRÃœNE WBK“ mit Voreintrag (ohne Jagdschein)
Erwerb auf „GELBE WBK“ (= Sportschützen)
WBK - Waffenbesitzkarte

§8 Abs. 1
Der Nachweis eines Bedürfnisses ist erbracht:
Nr. 1 besonders anzuerkennende persönliche od. wirtschaftl. Interesse, vor allem als Jäger, Sportschütze, BRAUCHTUMSSCHÃœTZE, Waffen- od. Munitionssammler, Waffen- od. Munitionssachverständiger, gefährdete Personen, als Waffenhersteller od. –händler od. als Bewachungsunternehmer und
Nr. 2 die Geeignetheit u. Erforderlichkeit d. Waffen od. Munition für d. beantragten Zweck glaubhaft gemacht sind.

Möglichkeiten der Bestätigung:
schießsportliche Organisationen (nicht nach §15)
z.B. Schwarzpulverinitiative (SPI)
Nachweis über d. regelmäßige Teilnahme an ist. Veranstaltungen

Jeszcze jedno. W Niemczech jest du¿a ró¿nica miêdzy kart± uprawniaj±cj± na posiadanie broni (w tym ograniczenie na miejsce korzystania z niej) "WBK" a pozwoleniem na ni±. Takiego pozwolenia nie otrzymaj± nawet policjanci oraz zawodowi ¿o³nierze niebêd±cych na s³u¿bie, wysocy politycy i inne osoby nara¿one na ró¿ne ryzyka. Prawdê mówi±c, nie wiem, kto spe³nia warunki na takie dalekoid±ce uprawnienie (tj. noszenie nabitej broni przy sobie i w ka¿dym dowolnym miejscu).

Co do zabezpieczenia spustu. Kiedy¶ kusza by³a broni± wojenn± zanim sta³a siê niemal tylko my¶liwsk±. Wiêc zabezpiecznik mija³by siê z celem. Je¿eli natomiast wspó³czesne prawo polskie wymaga takie co¶, to chyba nic ³atwiejszego od zmajstrowania takiego pipka - i po k³opocie.

Skoro temat dla mnie istotny, bo polskie prawo odbiega sporo od niemieckiego, zacz±³em - jak widaæ - czytaæ ten temat. Po jakim¶ czasie doszed³em jednak do wniosku, ¿e marnujê mnóstwo cennego czasu zanim znajdê w tym ca³ym gdybaniu i marzeniu o zmianie obowi±zuj±cego prawa to, co mnie interesuje. Aby przepracowaæ siê stronê po stronie przez 9 stroñ, brakuje mi czas.

Czy kto¶ z Was ma chêæ krótko i zwiê¼le poinformowaæ mnie lub wszystkich o najistotniejszych sprawach tej czê¶ci polskiego prawa, która faktycznie (a nie tylko wg. wolnej interpretacji danych fragmentów) dotyczy kusze.

Interesuj± mnie nastêpuj±ce rzeczy:
- Jak polskie prawo zdefiniuje kuszê? (Czyta³em o tym, ¿e harpun pneumatyczny tak¿e s± kuszami a termin kusza wcale nie wystêpuje w kodeksie.)
- Czy polskie prawo rozró¿nia miêdzy kusz± historyczn± (artefakt muzealny), replikami muzealnymi, kusz± sportow±, wspó³czesn± kusz± my¶liwsk± a dzia³aj±cymi/pe³nosprawnymi rekwizytami teatralno-filmowymi (tj. odtworzona historyczna kusza bojowa/wojenna)?
- Czy prawo rozró¿nia miêdzy pociskami jak kule (taka kusza po nm. "Schnepper"), be³ty sportowe, be³ty wspó³czesno-my¶liwskie, be³ty historyczno-bojowe oraz be³ty pacynkowe (wy¶cie³ane)?
- Na jakiej podstawie wolno produkowaæ tym, którzy maj± na to pozwolenie (tacy s±)?
- Co prawo mówi o sprzeda¿y tych wyprodukowanych kusz w Polsce (m.in. na eksport)?
- Na jakiej podstawie prawnej posiadaj± Ci ludzie swoje kusze, którzy maj± na to pozwolenie? (Znajomo¶ci pomagaj± mo¿e jedynie przy uzyskaniu pozwolenia, prawo jest jednak takie same dla wszystkich - jakie by nie by³o.)
- Które prawo pozwala organizatorom na organizowanie zawodów strzelania z kuszy? (Jak mog± istnieæ takie zawody, skoro uczestnicy przybywaj± wy³±cznie ze sprzêtem, który nie wolno posiadaæ?)
- Czy polskie prawo mówi co¶ o tym, gdzie (strzelnica, estrada teatralna, plener filmowy, teren impez historycznych) i jak mogê skorzystaæ z kuszy, na któr± mam pozwolenie?
- Czy jest przy tym ró¿nica, czy mam wspó³czesn± kuszê sportow± (be³ty podobne do dziesiêciocentymetrowego gwo¼dzia), któr± strzelam n.p. na zawodach sportowych w hali/sali sportowej, czy mam wspó³czesn± kuszê my¶liwsk±, któr± strzelam g³ównie w lesie do zwierzyny lub w terenie do makiet trójwymiarowych, czy mam rekwizyt w postacji repliki historycznej kuszy bojowej, któr± strzelam ostrymi be³tami do tarczy lub be³tami pacynkowymi (wy¶cie³anymi) do ludzi?
- Czy polskie prawo okre¶la dok³adnie charakter (walory techniczne) miejsca (n.p. teren/plac zamkniêty, otwarty, kryty, specjalnie zabezpieczony itp.) u¿ywania kuszy?

Janku Be³cie!
Pod tytulem "Kusza mity i legendy ustawodawcze" piszesz, ¿e "...-zw³aszcza ¿e w ¶wietle nowych przepisów obywatel niemiec który naby³ kuszê u siebie - w niemczech ,mo¿e j± legalnie posiadaæ w polsce...". Koniecznie muszê wiedzieæ wszystko (Art 31 Rozdz3) co wiesz o tym wyj±tku. Od lat walczymy z niemieckimi i polskimi urzêdami s³u¿b dyplomatycznych, aby prze³amaæ problem ró¿nicy miêdzy polskim a niemieckim prawem. Niemieckim urzêdasom wisi to co chcemy robiæ w Polce. Nasi politycy gadaj± tylko o integracji europejskiej ale w razie potrzeby zwykli obywatele (to nie biznesmeni za którymi stoi lobby) nie mog± liczyæ na wsparcie. Polscy urzêdnicy w konsulatach lub ambasadzie za¶ nie znaj± siê do koñca na w³asnym prawie a ju¿ w ogóle nie s± w stanie odpowiednio zareagowaæ na wyj±tkow± sytuacjê prawn±.

z p. - Thomas (obywatel pierwszej kategorii)

P.S. Czy ³uk nie jest tak¿e broni± ciêciwow±?
Fionn
CYTAT
- Jak polskie prawo zdefiniuje kuszê? (Czyta³em o tym, ¿e harpun pneumatyczny tak¿e s± kuszami a termin kusza wcale nie wystêpuje w kodeksie.)

Nie definiuje praktycnie wogóle- pisze tylko, ¿e jest to broñ ciêciwowa(tak na wszelki wypadek jakby kto¶ nie wiedzia³)

CYTAT
- Czy polskie prawo rozró¿nia miêdzy kusz± historyczn± (artefakt muzealny), replikami muzealnymi, kusz± sportow±, wspó³czesn± kusz± my¶liwsk± a dzia³aj±cymi/pe³nosprawnymi rekwizytami teatralno-filmowymi (tj. odtworzona historyczna kusza bojowa/wojenna)?

Polskie prawo nie odró¿nia ich nawet od zabawek imituj±cych kuszê, wiêc w sumie maj±c tak± zabawkê te¿ mo¿esz pój¶æ siedzieæ crazy.gif

CYTAT
- Na jakiej podstawie prawnej posiadaj± Ci ludzie swoje kusze, którzy maj± na to pozwolenie? (Znajomo¶ci pomagaj± mo¿e jedynie przy uzyskaniu pozwolenia, prawo jest jednak takie same dla wszystkich - jakie by nie by³o.)

Zazwyczaj pozwolenie wydane na pro¶bê ko³a ³owieckiego. Najbli¿sze mam ponad 100km od miejsca zamieszkania(w innym województwie) zatem jedynymi posiadaczami kusz w okolicy s± osoby zwi±zane tak czy inaczej z prawem(k³usownicy, komendant wojewódzki iparu wysoko postawionych urzêdników).
Balistarius
Witam,
Odniosê siê tylko do paru kwestii gdy¿ napisa³e¶ d³ugi post a ja jestem w pracy smile.gif
Rozmawia³em niedawno z przyjacielem z Niemiec (cz³onek waszego odpowiednika bractwa kurkowego - "vogelwiese" z Monachium) Powiedzia³ mi, ¿e nie potrzebuje on w tej chwili ¿adnego pozwolenia na kusze aczkolwiek przeb±kuje siê o ograniczeniu prawa i zaliczeniu kuszy do broni, na któr± wymaga³oby siê pozwolenia. Podobno dyskusjê odroczono na siedem lat. To, co ró¿ni Polskê i Niemcy w podej¶ciu do kuszy to, ¿e nikt tam nie my¶li o kuszy jako o skrytobójczej broni, któr± to jaki¶ obywatel mo¿e strzeliæ przez kamizelkê kuloodporn± do w³adzy. W Polsce takie my¶lenie jest bardzo popularne i ma prawie 60letni± tradycjê, nawet w¶ród obywateli potencjalnie zainteresowanych z³agodzeniem ustawy (patrz poprzednie posty)
Nie jestem w stanie zacytowaæ Ci polskiego prawa (gdzie¶ w tym temacie s± linki do ustawy), ale okre¶la siê w nim wyra¼nie "broñ ciêciwowa w postaci kusz". ³uk oczywi¶cie jest te¿ broni± ciêciwow±, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia. Balista jako broñ ciêciwowa nie jest wymieniona.
Okre¶lenie kuszy pneumatycznej do polowañ pod wod± jest bardzo stare i wynika niejako z polskiej tradycji jêzykowej. Jest swego rodzaju antonimem. Nikt siê pewnie nie czepia, ¿e zamek w broni i zamek rycerski okre¶laj± te same s³owa (zreszt± w niemieckim chyba tak samo).

Pozdrawiam
Szelma
Ech Thomas i owszem s± zmiany w tym rozporz±dzeniu, ale Polsce jest taki zwyczaj, ¿e w tytule rozporz±dzenia podaje sie tylko datê jego wydania, natomiast przy podawaniu Dziennika Ustaw, w którym je opublikowano mo¿na podawaæ tak¿e Dzienniki Ustaw zawieraj±ce zmiany do rozporz±dzenia. Daltego uzna³em informowanie o zmianach a zbêdne, a sam opiera³em sie na tek¶cie jednolitym tego aktu prawnego.

cyt: "Interesuj± mnie nastêpuj±ce rzeczy:
- Czy prawo rozró¿nia miêdzy pociskami jak kule (taka kusza po nm. "Schnepper"), be³ty sportowe, be³ty wspó³czesno-my¶liwskie, be³ty historyczno-bojowe oraz be³ty pacynkowe (wy¶cie³ane)?"

Polskie prawo w ogóle olewa co to jest be³t (vide mój post z pismem z MSWiA) , co oznacza, ¿e bez ¿adnego ograniczenia mo¿na be³ty wszelkiego rodzaju produkowaæ i posiadaæ.

"- Na jakiej podstawie wolno produkowaæ tym, którzy maj± na to pozwolenie (tacy s±)?"

Kusze mozna produkowac na podstawie koncesji wydawanej przez MSWiA (nie s³ysza³em, aby który¶ z polskich producentów mia³ taka koncesj±, ale moge siê myliæ). Produkcja be³tów koncesji nie wymaga (sic!), bowiem polskie prawo nie uwa¿a jej za amunicjê. Vide Rozporz±dzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 2001 r., w sprawie rodzajów broni i amunicji oraz wykazu wyrobów i technologii o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, na których wytwarzanie lub obrót jest wymagana koncesja

"- Co prawo mówi o sprzeda¿y tych wyprodukowanych kusz w Polsce (m.in. na eksport)?"

Ano mówi to samo co o produkcji.

"- Na jakiej podstawie prawnej posiadaj± Ci ludzie swoje kusze, którzy maj± na to pozwolenie? (Znajomo¶ci pomagaj± mo¿e jedynie przy uzyskaniu pozwolenia, prawo jest jednak takie same dla wszystkich - jakie by nie by³o.) Podstawa prawna: ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAW WEWNÊTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadaj±cej celom, w których mo¿e byæ wydane pozwolenie na broñ."

O to trzeba by³oby zapytac posiadaczy pozwoleñ. Jak doodz± wypowiedzi tego forum praktyka polskich komend powiatowych Policji jest niejednolita w kwestii interpretacji przepisów, dlatego sugerowa³bym opieraæ siê na oficjalnej interpretacji (vide mój post z zacytowanym stanowiskiem opartym na opinii Biura Prawnego Komendy G³ównej Policji)

"- Które prawo pozwala organizatorom na organizowanie zawodów strzelania z kuszy? (Jak mog± istnieæ takie zawody, skoro uczestnicy przybywaj± wy³±cznie ze sprzêtem, który nie wolno posiadaæ?)"

Organizowanie takich zawodów, to zdecydowanie poruszanie siê na granicy prawa, a niekiedy wrêcz ³amanie go . Organizowanie strzelania z kuszy dopuszczalne jest wy³±cznie na obiekcie spe³niaj±cym warunki miejsca zwanego strzelnic±. Ale najwyra¼niej jak mawia³ jeden sêdzia z olsztyñskiego: " u nas te przepisy nie przyjê³y siê" albo zwyczajnie Policja przymyka na to oko (czêsto organizatorem jest miasto).

"- Czy polskie prawo mówi co¶ o tym, gdzie (strzelnica, estrada teatralna, plener filmowy, teren impez historycznych) i jak mogê skorzystaæ z kuszy, na któr± mam pozwolenie?"

Polskie prawo nigdzie bezpo¶rednio nie wskazuje w jaki sposób nalezy uzywaæ kuszy. Skoro jednak Komenda G³ówna Policji twierdzi, ¿e dopuszczalne jest wydawanie kusz dla celów sportowych (osobi¶cie uwa¿am, ¿e jest to oczywista interpretacja rozszerzaj±ca, a zatem contra legem, ale skoro jest dla mnie korzysta to siê nie przejmujê), to nale¿y uznaæ iz wymagania co do uzywania kuszy sa takie same jak w stosunku do innej broni uzywanej dla celów strzeleckich.

"- Czy jest przy tym ró¿nica, czy mam wspó³czesn± kuszê sportow± (be³ty podobne do dziesiêciocentymetrowego gwo¼dzia), któr± strzelam n.p. na zawodach sportowych w hali/sali sportowej, czy mam wspó³czesn± kuszê my¶liwsk±, któr± strzelam g³ównie w lesie do zwierzyny lub w terenie do makiet trójwymiarowych, czy mam rekwizyt w postacji repliki historycznej kuszy bojowej, któr± strzelam ostrymi be³tami do tarczy lub be³tami pacynkowymi (wy¶cie³anymi) do ludzi?"

Polskie prawo mówi jedynie o " broni ciêciwowej w postaci kusz" w ogólno¶ci, dlatego wszytsko jedno jak± masz Pan kuszê.

"- Czy polskie prawo okre¶la dok³adnie charakter (walory techniczne) miejsca (n.p. teren/plac zamkniêty, otwarty, kryty, specjalnie zabezpieczony itp.) u¿ywania kuszy?"

I owszem polskie prawo okre¶la takie wymogi. Jest takie rozporz±dzenie, ale jego adresatem sa podmioty wydaj±ce pozwolenia na prowadzenie strzelnicy, prowadzacy strzelnicê i ubiegaj±cy siê o pozwolenie na prowadzenie strzlenicy. Czy¿by¶ chcia³ prowadziæ w Polsce strzelnicê ? Jakby co moge podaæ namiary na ten akt prawny.

"Pod tytulem "Kusza mity i legendy ustawodawcze" piszesz, ¿e "...-zw³aszcza ¿e w ¶wietle nowych przepisów obywatel niemiec który naby³ kuszê u siebie - w niemczech ,mo¿e j± legalnie posiadaæ w polsce...". Koniecznie muszê wiedzieæ wszystko (Art 31 Rozdz3) co wiesz o tym wyj±tku. "

To akurat prawda. Kwestiê uznawania w krajach UE pozwoleñ na broñ wydawanych w pañstwach cz³onkowskich reguluje bodaj¿e dyrektywa 91/477/EWG z dnia 18 czerwca 1991 r. w sprawie kontroli nabywania i posiadania broni (Dz. Urz. WE L 256 z 13.09.1991, str. 51 i n.). Mamy w Polsce rozporz±dzenie, które jest w pewnym sensie implementacj± tego aktu prawnego. Ale na w³asny uzytek powinno ci starczyæ to co jest w tej Dyrektywie.

Jak by¶ mia³ Thomas czas to pode¶lij jakis fragment (ale kompletny tj. nazwe aktu prawnego, numer przepisu - tekst ca³ego przepisy i dalej nastepny przepis - tekst przepisu itd.) tej niemieckiej ustawy dotycz±cej kusz, najlepiej z jakims t³umaczeniem, bo ¶rednio rozumiem niemiecki.
Abrat
Witam
Dawno nie mia³em mo¿liwo¶ci posurfowaæ na tyle aby zagl±dn±æ na FREHA "na powa¿nie" czyli poczytaæ dyskusje. A jest to w dziale ³uczniczyn najciekawsza dyskusja. Nie wtr±ca³em siê do tej pory ale najwy¿szy czas (moim zdaniem oczywi¶cie icon_cool.gif ).
Primo, s³owo w odpowiedzi Herr Thomasowi, który napisa³:
CYTAT
Wg. moich ostatnich informacji w³a¶nie w Polsce - w przeciwieñstwie do Niemiec - wolno polowaæ kusz±. Konsulaty za "drobn± oplatê" wystawiaj± odpowiednie papiery i ju¿ mogê"szaleæ" po Waszych lasach.

Ma Pan bardzo z³e informacje, sprawê polowañ w Polsce reguluje oprócz prawa dotycz±cego broni jeszcze "prawo ³owieckie", które nie dopuszcza polowania za pomoc± ¿adnej innej broni oprócz uznanej za my¶liwsk±. Obecnie nie wolno polowaæ w Polsce ani z kuszy ani z ³uku.
Je¿eli ju¿ nawet obywatel np. Niemiec mo¿e wwie¼æ kuszê do Polski (dyrektywa UE jaka¶ tam) to nie wolno mu z niej w Polsce polowaæ. Je¿eli organizowane by³y by takie polowania (nie wykluczam, ¿e s± - nasz naród nie przoduje w przestrzeganiu prawa bum.gif ) to s± one nielegalne czyli podpadaj± pod k³usownictwo.

Secundo, aby byæ choæ trochê konstruktywnym blinkie.gif Towarzystwo £ucznictwa Tradycyjnego (jak raz jestem w tej chwili oficjalnym przedstawicielem) na pewno do³±czy siê do wszelkich g³osów za nowelizacj±/zmian± ustawy czy wprowadzeniem odpowiednich przepisów wykonawczych. To nawet lepiej by³o by jako mo¿e osobne pismo/dokument, a nie jako jeden z podpisów - co o tym my¶lisz Panie prawnik, ewentualnie liczê na pomoc w sformu³owaniu.

Nastêpnie, kiedy¶ przez przypadek us³usza³em w radio (to by³o chyba w Tok-fm) fragment
rozmowy o ustawie o broni i to jak raz o kuszach. Niestety to by³ fragment i jeden z romówców mówi³ o bzdurnym zaszeregowaniu kuszy podajac miedzy innymi za argument fakt, ¿e nie ma zanotowanych przypadkow napadu z kusza. Nie ma nawet chyba zadnego zgloszenia postrzelenia be³tem kuszy. Potem pytal rozmowcow czy potrafia sobie wyobrazic napad na bank, w ktorym przestepcy uzywaja kuszy, jesli do dyspozycji wspolczenie maja cakiem niezy wybor duzo latwiejszej i skuteczniejszej broni. Zreszt± przestepcy i tak siê nie przejmuj± prawnym zakazem jej posiadania.
Niestety wiecej nie slyszalem, wydaje mi siê, ¿e w dyskusji uczestniczyli jacy¶ pos³owie. Trzeba by dotrzec co to byl za program i gdzie, mo¿e siê akurat przyda informacja co mówiono i kto to mowi³.
Thorvald
Witam serdecznie!
Co do kusz napisze swoje 3 grosze, gdyz mialem z tym kiedys do czyenienia.
Z racji tego iz czesto panowie policjanci czepiali sie do pewnej grupki osob od nas, ze ida w strone lasu z roznymi dziwnymi przedmiotami, ktore wedlug nich byly broniami i grozila nam za to kara oraz musielismy miec papier upowazniajacy nas do posiadania, noszenia, uzywania tych przemiotow, zadzwonilem na Komenda Powiatowa Policji w Walbrzychu (bo stad jestem) i uzylem troche swoich znajomosci. Umowilem sie na termin i pan policjant zapewnil, ze jak przyjde to udzieli mi wyczerpujacych informacji na kazdy temat jaki mnie interesuje. Gdy przyszedlem w umowionym terminie, pan juz na mnie czekal, ze sterta skserowanych aktow prawnych, gdzie wazne byly ladnie zaznaczone podkresleniem. I teraz tak.
U nas w Polsce mozliwe jest posiadanie kuszy, ale trzeba miec na nie POZWOLENIE.
Rodzaje pozwolen:
1) kolekcjonerska
2) sportowa
3) nie pamietam jakie, ale jakies tam dziwne
Zadne z tych trzech rodzajow nie pozwalaja na UZYTKOWANIE kuszy. Tak naprawde pan policjant zmieszal sie i powiedzial, ze jakby ktos sie nawet do tego przyczepil, to nie wiedzialby do ktorego paragrafu sie przyczepic, bo o takich rodzajach dzialalnosci jaka prowadzimy, nie ma ani slowa w polskim prawie.
Pytalismy rowniez, to jak to jest, ze kieyds wydawano pozwolenia, no i policjant powiedzial mi, ze kiedys wlasnie byl przepis, umozliwiajacy posiadanie kuszy i wydawali na nie pozwolenie normalnie na uzytkowanie. Jakie byly egzaminy ? Nikt nie potrafil mi na to odpowiedziec. Potem przepis sie zmienil i Ci co sie zalapali to maja smile.gif. Jednak najlepiej byloby spytac kogos kto takie pozwolenie posiada o blizsze szczegoly. Z tego co mi wiadomo to ponoc kiedys w Czechach mozna bylo tez takie pozwolenie nabyc przechodzac przez jakies tam krotkie szkolenie. Jednak tez nie znam zadnych szczegolow na ten temat.
O mieczach i toporach i ich swietle w polskim prawie nie bede pisal, bo juz bedzie nie na temat smile.gif.
Mam nadzieje, ze jakos Wam pomoglem smile.gif.
Najdiff
1. Koszt egzaminu 1000 z³. Egzamin jest w Komendzie w Szczecinie.
2. Badania lekarskie od 375 z³.
3. Podanie 5 z³ i 50 gr. za ka¿dy za³±cznik.
4. Wydanie pozwolenia 212 z³. Zapytanie o niekaralnosci 50 PLN.
5. Gdzie kupiæ replikê? Odp " HA HA HA To Wy Panowie rycerze nie wiecie ? Wiêc sk±d my mamy wiedzieæ?" .
6. brak odpowiedzi
7. brak odpowiedzi
8. brak odpowiedzi
9. Kusza zabawka to kusza zabawka, a nie rozmawiamy o zabawkach prawda ?.
10. Ustawie podlegaj± kusze ciêciwowe. Zaraz zaraz gdzies tu mam ustawê, A z ³ukami to mo¿ecie sobie chodziæ byle by¶cie do ludzi nie strzelali.
11. Tu macie link do ustawy i sobie poczytajcie
12. Jest Pan pierwszy, który chce takie pozwolenie

Nasi policjanci prosili mnie ¿ebym da³ im czas na przygotowanie sie i zgromadzenie materia³ów na ww temat.
Bracie Hako. Zazdroszcze pozwolenia smile.gif Pozdrowienia ze ¦winouj¶cia. I mam nadziejê, ¿e zobaczymy sie w Reczu smile.gif
Tomic
To ja mo¿e podziele sie do¶wiadczeniami i to niedawnymi odno¶nie kuszy.
Robili¶my pokaz dla policji z Ca³ego Szczecina, same "szychy" plus normalne szaraki, wzielismy ze soba kusze(ryzyk fizyk) o naci±gu ok 70-80kg, mozna tym mury kruszyæ bigsmile2.gif . Policja wali³a z niej do tarczy z desek(bardzo grubych desek) be³ty przebija³y deski na wylot ze by³ problem z wyci±ganiem ich. Wszyscy mieli frajde i oni i my. Na konies spytali¶my jak to jest z kuszami i prawem. Powiedzieli ¿e je¿eli nie osisz jej po ulicy na wierzchu i uzywasz na takich imprezkach i jest to oczywi¶cie replika to ka¿dy to zleje,
to tyle pozdrawiam
Saszko Wê¿opysk
Pozdrowienia i poklony,
przylaz³o do mnie pytanie na maila, wiêc co wiem, odpowiem.
1. Powo³am siê na opiniê pewnego cz³owieka, z miana go nie wymieniê, aby ¶wini mu nie podk³adaæ. Jest sobie od nas i w takim miejscu, ¿e ma mo¿liwo¶æ zapytaæ odpowiednich ludzi. Zapyta³ (by³o to co¶ z rok temu). Odpowiedzieli, jak kumpel kumplowi, aby zje¿d¿a³ i nie zawraca³ g³owy, bo jak naprawdê stosowaæ te przepisy nie wiedz± nawet najstarsi Indianie, a oni prosz± Boga, aby nikt do nich z takim problemem nie przylaz³...
2. Troszkê praktyki. Z okazji pewneju imprezy ja osobi¶cie rozmawia³em z przedstawicielem policji, co zrobiæ, jak siê pojawi± kusznicy. Odpowied¼ by³a nieoficjalna i brzmia³a: "tylko ¿eby siê nikomu nic nie sta³o!".
3. wnioski: Tak siê jako¶ garbato sk³ada, ¿e co wymy¶l± przepisy, to g³upsze. Ca³y ruch rycerski dzia³a omijaj±c przepisy zygzakiem i jako¶ wcale nie¼le daje sobie radê. Módlmy siê, aby¶my nie przeczytali : "Ustawa o realizacji zainteresowañ w ramach grup o charakterze rycerskim, tekst jednolity, Dz. U. Nr ... poz....".
Ten dzieñ bêdzie pocz±tkiem koñca.
Oby¶my nie do¿yli
Saszko Wê¿opysk
Gandalf
My rowniez zrobilismy wywiad na Komendzie w Koszalinie (ktora to trzeba bylo najpierw zwiedzic aby dojsc do tego, kogo mozna o to zapytac). Co sie okaza³o:
Pani, z któr± rozmawiali¶my stwierdzi³a, ¿e na posiadanie i u¿ywanie repliki kuszy z sprzed 1850 r nie trzeba mieæ ¿adnych pozwoleñ, tak¿e nie orientowa³a siê gdzie mo¿na tak± kusze dostaæ. Wydaje mi siê ¿e ta pani nie mia³a pojêcia zbytniego o tych pozwoleniach, choæ przeszuka³a w tym celu jaki¶ tam dziennik ustaw.
W ostateczno¶ci stwierdzi³a aby¶my siê dobrze bawili. A na koniec stwierdzila ¿e najwy¿ej jak siê cos komu¶ stanie to potem prokurator bedzie siê martwi³ co z tym robiæ. Tak wiêc wed³ug niej mo¿emy ¶mia³o u¿ywaæ na pokazach kusz.
Ciekawe podejscie do sprawy. icon_rolleyes.gif Nie ma co.
Fionn
Hehe!!! Weso³a pani...grunt to dezinformacja icon_wink.gif

Ciekawe jakby siê pó¼niej tacy czuli...ale na komendzie to nam powiedzieli, ¿e to wszystko legalne icon_mrgreen.gif

A tak na serio to to paranoja jest w £ódzkim nawet ludzie z jednostek specjalnych nie mog± dostaæ pozwolenia a ich s³u¿bowa broñ to miêdzy innymi PM. icon_neutral.gif Paranoja pepesze mo¿e mieæ i u¿ywaæ na codzieñ a kuszy nie... co siê dzieje w pañstwie polskim dunno.gif
KusznikGI
S± równi i równiejsi!!!
Ci którym uchodzi to p³azem i ci którzy p³ac± kary!!!
Ci co maj± znajomo¶ci i ci którzy nie znaj± nikogo!!!
Ci co maj± pozwolenie i ci [glow=red:5af7a47bef]których trafia szlak z zazdro¶ci!!![/glow:5af7a47bef]
anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif
Szelma
CYTAT(Abrat)
Towarzystwo £ucznictwa Tradycyjnego (jak raz jestem w tej chwili oficjalnym przedstawicielem) na pewno do³±czy siê do wszelkich g³osów za nowelizacj±/zmian± ustawy czy wprowadzeniem odpowiednich przepisów wykonawczych. To nawet lepiej by³o by jako mo¿e osobne pismo/dokument, a nie jako jeden z podpisów - co o tym my¶lisz Panie prawnik, ewentualnie liczê na pomoc w sformu³owaniu.

do Abrat: Jezeli to ostatnie zdanie by³o do mnie to chêtnie pomogê

Poza tym jak dot±d czyba tylko ja wzi±³em sie za zbiórkê podpisów, bo nikt mi nic nie przys³a³, choc co to niektórzy nawet na tym forum co¶ nieco¶ publicznie obiecywali. Pomy¶³a³em , ¿e w zasadzie mamy dwie mo¿lwiosci lobbingu : albo wysy³aæ do ministerstwa jedno pismo z wieloma podpisami albo po amerykañsku systematycznie zalewaæ urzêdników nasz± koresponedencja (pro¶by, ponaglenia, przypomnienia). Ten drugi system wydaje mi sie coraz bardziej lepszym. W koñcu trudniej bêdzie jakiejs z przeproszeniem biurwie pozbyc siê jednego pisma chowaj±c je do szuflady lub zbywaj±c nadawcê jakim¶ urzêdniczym be³kotem ni¿ zajmowac siê du¿± koresponedencj±. Jak bêdziemy wystarczaj±co upierdliwi to mo¿e nas nie zignoruja tak ³atwo. My¶lê te¿ , ¿e:
- najlepiej od razu pisac o zmianê rozporzadzenia i o zmianê ustawy, ale oddzielnie - ¿eby mnozyc korespondencjê
- nie przywo³ywac od razu wszytskich argumentów - zamiast w jednym pi¶mie mo¿na o tym napisac w dwóch - powód j.w.
- wcale nie musicie siê podpisywaæ ci±gle tym samym nazwiskiem i adresem - ja np. mam mo¿liwo¶æ odbioru korespondencji z 3-4 adresów, a jak by wzi±c pod uwage rodzine - to zapewne wys¿³oby du¿o wiêcej - w ten sposób stworzymy wra¿enie, ¿e problem dotyczy wielu osób (trudniej jest zignorowaæ grupê niz jednostkê)
- dobrze by zacz±æ jeszcze przed wyborami do Sejmu, a potem jeszcze raz - mo¿e która¶ grupa trzymaj±ca w³adze zabierze siê do naszego problemu
Mogê przygotowaæ wzór takiego pisma, ale najlepiej bêdzie je¿eli nie zostanie ono po prostu wydrukowane i wys³ane na adres mswia, sejmu itp. - powielanie tego samego pisma spowoduje oczywi¶cie wra¿enie, ze pisma wysy³a jedna osoba lub w±ska grupa osób. Najlepiej by³oby poprostu korzystaæ z argumentów przedstawionych na tym forum, ba w sumie to wystarczy nawet przesy³anie swoich wypowiedzi cytowanych z tego forum (moich prosze nie cytowaæ, chybha ¿e po przeredagowaniu).
Oprócz przesy³ek pocztowych to samo mo¿naby wysy³aæ mailem do mswia.gov.pl
Istotne jest aby utrzymaæ ciag³o¶ci i masowo¶æ naszego nacisku, dlatego prosi³bym o deklarowanie siê na tym forum s³owem honoru (niestety na tym forum jest mnóstwo inicjatyw i obietnic bez pokrycia w czynach , a przecie¿ verbum nobile debet esse stabile, jak mawia³ jegomo¶æ Twardowski ), ze we¼miecie udzia³ w akcji. Proponujê zacz±c nêkanie msiwa od 1 marca 2005 r. Kto siê przy³aczy ?
Emeth
Ja wraz ze znajomymi i przyjació³mi ! - ja rozes³a³em wcze¶niej apel z odpowiednimi linkami i pytaniami hako i pro¶b± o wziêcie aktywnego udzia³u na oko³o 270 maili, czyli do wielu bractw, ale ¶rednio siê cokolwiek ruszy³o, tylko kilka rzeczowych postów sie pojawi³o.

Prosi³bym jednak o listê potencjalnych argumentów i opcji na które mogliby¶my siê powo³ywaæ, oraz przepisów.
KusznikGI
yes.gif Ja te¿ mimo m³odego wieku do³±czam siê so zbierania podpisów, nie jestem sam mam duuu¿± rodzine i jeszcze wiêcej przyjació³. Proszê te¿ o listê argumentów i adres gdzie to wys³aæ. yes.gif
Szelma
proponuje po pierwsze zaatakowaæ warrior.gif
Ministerstwo Spraw Wewnêtrznych i Administracji
Departament Zezwoleñ i Koncesji
Dyrektor Jan Schön
ul. Domaniewska 36/38
02-672 Warszawa

(dobrze by³oby wspomnieæ o poni¿szym, ¿eby wiedzieli lepiej dlaczego ich sie akurat czepiamy)

Zadania Departamentu okre¶lone s± w § 16 Regulaminu Organizacyjnego Ministerstwa Spraw Wewnêtrznych i Administracji, stanowi±cego za³±cznik do zarz±dzenia Nr 14 Ministra Spraw Wewnêtrznych i Administracji z dnia 12 maja 2004 r. w sprawie ustalenia regulaminu organizacyjnego Ministerstwa Spraw Wewnêtrznych i Administracji Publicznej. Zgodnie z powo³anym przepisem, do zakresu dzia³ania tutejszego departamentu nale¿y m.in.:

1. Prowadzenie spraw zwi±zanych:

a) z udzielaniem koncesji na wykonywanie dzia³alno¶ci gospodarczej w zakresie us³ug ochrony osób i mienia, a tak¿e wytwarzania i obrotu broni±, amunicj± i materia³ami wybuchowymi oraz wyrobami i technologi± o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym,

atakowac mo¿na te¿ tak¿e:
Sejm Rzeczypospolitej Polskiej
Komisja Administracji i Spraw Wewnêtrznych
Kancelaria Sejmu (Biuro Listów i Skarg, ul.Wspólna 1/3, 00-529 Warszawa)

Przewodnicz±cym w/w komisji jest pose³ Bogdan Bujak (SLD - Piotrków Tryb.in¿ynier mechanik - wiêc mo¿e nas w pewnym sensie zrozumie), wice - pose³ Kazimierz Chrzanowski (SLD - Kraków - jakie¶ nauki spo³eczno - polityczne), inny wice - pose³ Marczewski Marian (SDPl - Konin, oficer Policji, policyjny prawnik) i wreszcie last leszcz czyli pose³ £y¿wiñski (Samoobrona - Piotrkow Trybunalski, wykszta³cenie zasadnicze zawodowe - pisaæ zwyczajnie po ch³opsku)

Korespondencjê proponuje zatytuowaæ jako "wniosek" i wnie¶æ o zmianê ustawy o broni i amunicji oraz/lub o zmianê rozporz±dzenia do niej dot. wydawania pozwoleñ na broñ.
W pi¶mie wyraziæ zgodê na przetwarzanie danych przez Kancelarie Sejmu czy Mswia. Podane dane osobowe przetwarzane s± przez na podstawie art. 23. ust.1 pkt 4 i art. 27 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 1997 nr 133 poz.883 z pó¼niejszymi zmianami).
Je¿eli tre¶æ korespondencji ma charakter skargi lub wniosku w pojêciu kpa to brak danych: imiê, nazwisko i adres mo¿e spowodowaæ pozostawienie sprawy bez rozpoznania (Dz. U. nr 5 poz. 46 z dnia 22.01.2002).

Listy argumentów na razie nie mam za bardzo czasu spisywaæ. Ale niebawem siê za to zabiore jak siê w robocie zrobi trochi luzu. zreszta wystarczy przejrzeæ to forum by miec o czym pisaæ, chyba wszyscy potrafimy w jakis spo¶ób wyraziæ po co sa na m te kusze potrzebne i dlaczego dzisiejszy stan prawny utrudnia nam ¿ycie i jak bêdzie dobrze jak co¶ siê zmieni etc.
KusznikGI
Dziêki Szelma!!!!
Spróbuje co¶ sam wymy¶leæ.
Walczmy o nasze....!!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.