mam pytanie. podszewka tego plaszcza
http://www.hochmittelalter.net/Klamottenze...ntel/KFB066.jpg wyglada jakby byla pikowana. jakie jesrt wasze zdanie na ten temat? czy to jest rzeczywiscie pikowanie, czy efekt zszywania plaszcza z klinow? tak jak tu
http://www.hochmittelalter.net/Klamottenze...tel/mantel.html (nie znam niestety niemieckiego wiec moge sie tylko domyslac co tam pisza o szyciu plaszcza)
to cu¶ ¶mieszne co tak wygl±da na obrazku to podszycie z futerek
popieliczek na przyk³ad.
kliny nie maja nic do tego
na to z to futerkiem tak podszyte jest to bym nie wpadla
dzieki
i jeszce jden
http://www.hochmittelalter.net/Klamottenze...ntel/KFB038.jpg
z polowy kola czy z prostokata? pytam bo bardziej mi wyglada na taka chuste niz na plaszcz
Mam pytanie o krój damskiego surcote na XIII... Otó¿ chcê uszyæ sobie surcote ze zdejmowanymi do ty³u rêkawami (wiele przedstawieñ w BM), tyle ¿e chcia³abym te rêkawki zrobiæ 3/4 i szerokie. Widzia³am takie mêskie, jednak ani w BM, ani w CM nie zauwa¿y³am niczego takiego damskiego...
Czy kto¶ móg³by skierowaæ mnie do ¿ród³a, je¿eli co¶ takiego u jakiej¶ kobity widzia³/a?? By³abym bardzo wdziêczna
CYTAT(Naamah @ 15:08 13.08.2006)
Mam pytanie o krój damskiego surcote na XIII... Otó¿ chcê uszyæ sobie surcote ze zdejmowanymi do ty³u rêkawami (wiele przedstawieñ w BM), tyle ¿e chcia³abym te rêkawki zrobiæ 3/4 i szerokie. Widzia³am takie mêskie, jednak ani w BM, ani w CM nie zauwa¿y³am niczego takiego damskiego...
Czy kto¶ móg³by skierowaæ mnie do ¿ród³a, je¿eli co¶ takiego u jakiej¶ kobity widzia³/a?? By³abym bardzo wdziêczna
BM - Ruth przy pracy na przyk³ad.
Dziêkujê bardzo! Faktycznie, jednak mi nie uda³o siê tego zauwa¿yæ... Dlatego lubiê Freha... Zawsze znajdzie siê kto¶, kto widzi wiêcej :D
Temat kaptura kobiecego w XIII wieku by³ ju¿ tutaj poruszany, jednak¿e chce jeszcze raz zasiêgn±æ rady by mieæ pewnosæ, ¿e gdy uszyjê sobie takowy nie zostanie to uznane za zbrodnie przeciwko historyczno¶æi. ;]
Mo¿e przedstawiê to co sama znalaz³am, przeczyta³am etc. Prosi³abym aby¶cie ewentualnmie naprowadzili mnie na prawid³owy tok rozumowania.
Zacznijmy od Biblii Maciejowskiego :
Widaæ ewidentnie, ¿e kobiety nosi³y kaptury.
Po przegl±dniêciu kilku niemieckich stron i przet³umaczeniu kilku tekstów - jeden znich na temat kapturków, znajduje siê tutaj :
http://www.hochmittelalter.net/Klamottenze...ugel/gugel.html , dowiadujê siê:
[tutaj t³umaczenie tekstu znajduj±cego siê na powy¿ej podanej stronie] :
"S³owem "Gugel" okre¶la³o siê ko³nierz z przypinanym kapturem, s³u¿±cy jak prosta, nie utrudniaj±ca pracy ochrona przed z³± pogod±. Czê¶æ ko³nierza musia³a byæ odpowiedniej wielko¶ci, aby obszar ramion i piersi móg³ byæ rzeczywi¶cie chroniony przed deszczem i zimnem. Kaptur nie posiada³ jeszcze w 13. wieku wyra¼nego ro¿ka.
W biblii po¶wiêconej wyprawom krzy¿owym ko³nierze z przypinanym kapturem, czyli "Gugeln" przedstawiane s± obrazowo w ten sposób, ¿e czê¶æ ko³nierzowa nie jest widoczna. Jedynie mo¿na zauwa¿yæ, ¿e sk³adaj± siê z kaptura z czê¶ci± szyjn±. Noszone by³y zarówno przez mê¿czyzn jak i kobiety, podczas gdy nam znane s± fakty, ¿e raczej by³ to typowy ubiór mê¿czyzn."Reasumuj±c kobiety na 100% nosi³y kaptury, ale nie z tak± czêstotliwo¶ci± jak mê¿czy¼ni. Z tego co siê dowiedzia³am - tylko w dni ch³odniejsze, ewentualnie deszczowe, czêsto w czasie podró¿y. I tak jak to widaæ w Biblii Maciejowskiego i tak jak jest napisane w tekscie powy¿ej -
"s³u¿±cy jak prosta, nie utrudniaj±ca pracy ochrona przed z³± pogod±". Tutaj zdjêcie z innej strony niemieckiej gdzie mo¿na zobaczyæ wy¿ej opisany kaptur w u¿yciu przez kobiety:
U pani z czerwonym kapturem widaæ jak powinien wygl±daæ. Kapturki s± oczywi¶cie we³niane podszywane lnem od ¶rodka.
No nie wiem, wydajê mi siê, ¿e jak najbardziej kaptury kobiece istnia³y i by³y noszone - ale chce mieæ pewno¶æ. By³±bym wdziêczna za komentarze.
Prosi³am o to juz wszêdzie i zawsze s³ysza³am to juz by³o, a ja mówie ¿e nie nie moge tego znale¼æ.
Proszê o pare zdjêæ, nie rycin! sukni dworskiej z XIII/XIV w miare mo¿liwosci do¶æ wyra¼nych.Proszê namnie nie krzyczeæ i nie odsy³aæ mnie gdzie¶ indziej (chociaz i tak tam tego niema) tylko sprawiæ mi t± przyjenmo¶æ i umie¶cic tu pare fotek takich sukienek.Pardzo proszê i bede wdziêczna za wszelk± wspó³prace.
A i nie podawaæ adresów angielskich i niemieckich stron, ja tylko po polsku i troche po francusku
i tak w koło i abarot.
roszczeniowa postawa nie jest mile widziana.
u bagrita (www.bagrit.pl) jest galeria z iłży.
na zaszłorocznej była panna w bardzo ładnej rekonstrukcji sukni z kodeksu manesse - czerwona wierzchnia, spodnie bodajże beżowa, na głowie białe śmieszne z falbanką.
przejrzyj te fotki na pewno coś Ci wpadnie w oko.
swoją drogą - bo kiego licha zdjęcia - kolejnośc chyba odwrotna - najpierw szukanie rycin, a potem rekonstukcji różnych....
Dziekuje za pomoc
mam jeszcze jedno pytanie czy w XIVw sukni dopuszczalne sa takie renkawy i czy taka suknia wogóle mo¿e byæ
Ja mam równie¿ pytanie co do kapturków. Noszone by³y na cote/surcote/p³aszcz? Ewentualnie na we³niane czy lniane? I jeszcze opcja kaptur + p³aszcz, czy raczej osobno?? Mam lniane cote i we³niany surcot (bez rêkawów).
Kaptur mo¿esz nosiæ na cotte, przyk³ad BM.
Na p³aszczu tak¿e, w koñcu w XIII wieku p³aszcze by³y bez kapturów, wiêc mo¿na do p³aszcza kaptur za³o¿yæ, choæby dla lepszej ochrony przed deszczem.
Co do surcotu, nie jestem pewna - osobi¶cie jednak nie nosi³abym go do surcotu ale tylko ze wzglêdów estetycznych, po prostu nie pasuje mi taki kapturek do tzw. "XIIIwiecznej ci±¿ówki"
A jak to by³o naprawdê to musia³abym poszperaæ. ^^
Witam!
Jestem tu nowa i od razu zacznê siê "m±drzyæ"...
Midian - ta suknia pasuje na XIV wiek, ale to zale¿y, o któr± po³owê stulecia Ci chodzi? Z tego, co pisa³a¶ wnioskujê,¿e zale¿y Ci na prze³omie XIII/XIVw, wiêc ta suknia odpada i najlepiej rzeczywi¶cie zajrzyj do Codex Manesse. Nie s± to moje ulubiome fasony sukien, ale je¶li odtwarzasz ten okres, to nie ma chyba lepszego ¼ród³a ni¿ CM.
Ja z kolei mam pytanie do reszty Frehowiczów... Odtwarzam XIII wiek (tak ok 1240 - 1260). Od roku ju¿ chyba ¶lêczê nad BM ( odkrywaj±c coraz to nowe detale), próbujac uszyæ sobie w koñcu w³a¶ciw± sukniê - wiecie : ¿eby by³a i ³adna i praktyczna, no i nie mroczna rzecz jasna!). Teraz mam kolejn± zagwostkê... Gutkowska napisa³a,¿e w XIII w suknie mia³y ju¿ podkre¶laæ kobiec± figurê, dlatego stosowano zabiego marszczenia lub sznurowania po bokach. Ale suknie te mia³y byæ - jak dalej pisze - dopasowane tylko w górnej czê¶ci, tak wiêc by³y obcis³e (lub dobrze dopasowane) w biu¶cie, a ni¿ej lu¼no "sp³ywa³y w licznych fa³dach"....Mój problem polega na tym- dok±d siêga³o rozciêcie?? Czy a¿ do rêkawa, a nawet dalej po szwie w rêkawie, czy tylko do pachy? W BM zauwa¿y³am te¿,¿e nie zawsze te rozciêcia s± sznurowane ( pewnie dla wygody przy pracy), niekiedy nawet rêkawy s± zdjête, ods³aniaj±c koszule, a w jednym przypadku s± wrêcz zwi±zane na karku, aby nie przeszkadza³y. Podkre¶lam, ¿e chodzi mi o surkot przepasany ( jak nazywa te suknie Gutkowska), a nie o cottehardie (surkot ze zwisajacymi skróconymi rêkawami). Naprawdê mam problem z tymi nieszczêsnymi rêkawami, zw³aszcza przez wzgl±d na tegoroczne upa³y. Wola³abym móc je jako¶ sensownie zdj±æ,ale nie wiem, czy takie rozciêcie po szwie, siêgaj±ce a¿ po rêkaw jest poprawne? W BM nie jest to wyra¼nie widoczne. Inna sprawa,¿e nie wiem te¿ za bardzo jak to sznurowaæ ( czy mo¿e nawet szyæ na ciele)? Nie bêdzie g³upio wygl±da³o, gdy bêdê chodziæ z jakimi¶ sznurkami pod pach±..?
Czy kto¶ jeszcze mia³ taki problem? Mo¿e wiecie jak to rozwi±zaæ?
Pozdrawiam
Mam jeszcze jeden problem.Czy p³aszcza z prze³omu XIII/XIV wiek móg³ mieæ doszyty kaptur?Czy byly tylko takie bez?
Były takie płaszcze... Zdaniem Gutkowskiej używano ich głÃ³wnie w trakcie podróży.Były to najczęściej szaty skrócone ( choć mam też przykład z ikonografii takowej długiej), pofałdowane, ze zwisającymi, przesadnie długimi rękawami, które - zdaje się - miały tylko dekoracyjne znaczenie ( załącznik). Przykłady tych skróconych masz w BM i CM.
Nie wiem tylko, czy chodzi Ci o jakąkolwiek szatę wierzchnią z doszytym kapturem, czy o zwyczajny płaszcz ( rzekłabym -pelerynę)? Bo na ten temat nic nie wiem i nie zetknęłam się z tym w źródłach
CYTAT
Tutaj zdjêcie z innej strony niemieckiej gdzie mo¿na zobaczyæ wy¿ej opisany kaptur w u¿yciu przez kobiety
Siwaa, mogê siê myliæ, ale mam wra¿enie, ¿e na zdjêciu które wcze¶niej zamie¶ci³a¶ pani w ciemnym stroju ma w³a¶nie za³o¿ony kaptur na sukniê wierzchni± (oczywi¶cie mo¿e byæ to b³êdna diagnoza). Co do materia³ów, kaptur we³niany na lnianym cote chyba nie bardzo, uszyje sobie we³niane. A co do jego wykroju, jaki d³ugi ma byæ "ogonek", kaptur ma ogólnie przylegaæ do g³owy i szyi, tak jak na tym zdjêciu i w BM, czy nie(w przypadku kobiet oczywi¶cie)?
CYTAT(Kiara @ 19:49 18.08.2006)
Siwaa, mogê siê myliæ, ale mam wra¿enie, ¿e na zdjêciu które wcze¶niej zamie¶ci³a¶ pani w ciemnym stroju ma w³a¶nie za³o¿ony kaptur na sukniê wierzchni± (oczywi¶cie mo¿e byæ to b³êdna diagnoza). Co do materia³ów, kaptur we³niany na lnianym cote chyba nie bardzo, uszyje sobie we³niane. A co do jego wykroju, jaki d³ugi ma byæ "ogonek", kaptur ma ogólnie przylegaæ do g³owy i szyi, tak jak na tym zdjêciu i w BM, czy nie(w przypadku kobiet oczywi¶cie)?
Ten fiolet to nie suknia wierzchnia. (:
A kaptur we³niany na lnianym cotte - jak najbardziej, co widaæ u tej pani obok.
Co do wykroju, ogonek ma byæ bardzo krótki, w³a¶nie taki jaki ma ta pani po prawej i jak najbardziej przylegaj±cy, ale nie opinaj±cy.
Mam pytanie dotycz±ce sukni spodniej. Czy dopuszczalna by³a takowa w wersji bez rêkawów?
Bo zd±¿y³am wyczytaæ, ¿e suknia wierzchnia owszem.
Dziêkuje i pozdrawiam
CYTAT(Ró¿ka @ 17:39 22.08.2006)
Mam pytanie dotycz±ce sukni spodniej. Czy dopuszczalna by³a takowa w wersji bez rêkawów?
Bo zd±¿y³am wyczytaæ, ¿e suknia wierzchnia owszem.
Dziêkuje i pozdrawiam
W XIII wieku cotte nie mo¿e byæ bez rêkawów.
CYTAT(siwaa @ 23:02 22.08.2006)
W XIII wieku cotte nie mo¿e byæ bez rêkawów.
A w takim razie z krótkimi rêkawami? Bo widzia³am sporo takich na turniejach.
CYTAT(Ró¿ka @ 23:17 22.08.2006)
A w takim razie z krótkimi rêkawami? Bo widzia³am sporo takich na turniejach.
Oj, oj mylisz kochana XIII wiek z po¼niejszymi okresami. Je¿eli chcesz wiedzieæ jak to siê mia³o w wieku XIII to przegl±dnij przyk³adowo Bibliê Maciejowskiego.
W XIII nie by³o krótkich rêkawów, s± d³ugie i w przeciwieñstwie np. do XII wieku zwê¿ane ku do³owi, tak ¿e opinaj± nadgarstek (:
wykrój sukni spodniej na XIII - wersja ustna i ³opatologiczna.
we¿ dwa prostok±ty lnu szeroko¶ci ciebie w biu¶cie plus kilka cm a d³ugo¶ci od szyi/ramion do ziemi. we¼ dwa trapezy zaczynaj±ce siê tam gdzie siê konczy koniec materia³u (plus co¶ na szew) twoich prostok±tów a koñcz±ce ci siê na nadgarstku. we¿ dwa kwadraciki o boku ok. 8-10cm. we¿ trójk±ty na kliny. i koniecznie du¿o szpilek.
zszywanie do kupy:
dwa prostok±ty zepnij sobie na ramionach. zrób lekkie skosy w dó³ (bo przecie¿ twoje ramiona nie s± równoleg³e do ziemi tylko trochê opadaj±) i podepnij je szpilkami. dopnij do nich trapezy. pamiêtaj ¿e trapezy nie musz± mieæ szeroko¶ci dolnej podstawy równej twojemu obwodowi rêki dooko³a pachy. do poszerzenia obwodu rêkawa s³u¿± ma³e kwadraciki. dopasuj rêkawy szpilkami aby by³y wygodne i zwiê¿a³y siê przy nadgarstkach. nie rób podkrojów pod rêkawy - wszyj je jak to jest robione wspó³cze¶nie w t-shirtach. nie dopasowywuj sukienki w talii - to MA byæ worek. wszyj kliny. pod³ó¿ rêkawy i dó³. zrób dekolt (nie jestem ekspertk± ale wydaje mi siê ¿e p³ytka w±ska ³ódeczka z rozciêciem z przodu bêdzie ok).
koniec.
Dziêkuje za pomoc
I wyja¶nie mo¿e dlaczego tak dopytywa³am o rêkawy. Otó¿ nie starczy³o mi materia³u na rêkawy i nie moge nigdzie póki co dokupiæ takiego samego. I nie mam pojêcia co z tym zrobiæ...
Tylko prosze siê nie ¶miaæ
A czy to rozciêcie pod szyj± jest konieczne? Czy mo¿e byæ zwyk³y, okr±g³y dekolt?
Witam!
Rozciêcie pod szyj± nie jest konieczne, wystarczy zwyk³a ³ódka lub niewielki okr±g³y dekolcik. Byle nie za du¿y - taki tylko,aby g³owê swobodnie prze³o¿yæ :-)
Pozdrawiam
Mimo przeciwno¶ci losu uda³o mi sie zrobiæ rêkawy
Pozdrawiam i dziêkuje za pomoc
Ró¿a
przepraszam jesli sie powtarzam ale nie moglem tego nigdzie znalesc
mozecie mi powiedziec czy w XIIIw surcote bylo obszywane krajkami?? a jesli tak to dlaczego niema tego w bibli Maciejowskiego??
pozdrawiam
Mogê siê znów myliæ, ale z tego co mi wiadomo, krajki to taki ciut ciut wcze¶niejszy okres, tymbardziej na surcote. Dlatego mog³e¶ nie znale¼æ ich w BM. Zdecydowanie polecam hafty ( je¶li s± na kawa³kach materia³u to mo¿na nimi swobodnie manipulowaæ tak jak krajkami)
pozdrawiam
A ja mam dwa pytanka :
Jakie mog³y byæ ko³nierze do cote? ( te dziurki ¿eby wsadziæ g³owê
) Czy mog³y mieæ wciêcie czy by³y okr±g³e? Piszcie mimo ¿e na forum pewnie ju¿ gdzie¶ to jest
Czy cote musi byæ wyciête z prostok±ta i czy ten prostok±t to by³a jedna p³achta materia³o na ty³ i przód i zszywa³o siê j± po bokach?/ Czy dwa prostok±ty 1 na przód 2 na ty³?? Z góry dziêki Za opdpowied¼. I przepraszam bo mo¿e byæ trochê po Chiñsku hnapisane
Heja
Mam pytanie czy mo¿e mi kto¶ powiedzieæ co nosi ten facet za³o¿onego na cote?? I je¶li mo¿na to proszê o wykrój tego.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Jest informacja ze to - curie... Skura lub voilok (?????? - nie wiem jak to polskemu...) Wykroj prosty, taki, jak to narysowane...
Jak kto rozume po rosijssku - kupa informacji...
http://13c.ru/forum/viewtopic.php?t=141&start=0http://www.tforum.info/cgi-bin/ikonboard.c...f=6;t=8276;st=0
Witam
Dziêki wielkie za podanie obszernej informacji o tym ciuszku ,tak jak mysla³em wykrój jest banalny (prawdopodobnie prostok±t o wymiarach szerko¶ci klatki piersiowej ,d³ugo¶cido bioder zapinany guzikami na bokach). Interesuje mnie jeszcze materia³ u¿yty do tego ubrania, czy jest to skóra czy jaka¶ we³na z podszewk±.
P.S- zrobi³ kto¶ sobie wiern± rekonstrukcje tego ??
Pozdrawiam
Pewne ze to skura...
Foto z Ilzy, krajni po levoj strone (rossjanin)
Z jakiej strony bierzecie te informacje od Gutkowskiej??
Jestem nowy w tym ¶rdowisku dlatego siê pytam.
Z góry dziêki wam dobrzy ludzie
Witaj.
Nie polecam Ci Gutkowskiej, a przynajmniej nie jako podstawowe ¿ród³o wiedzy o ubraniach XIIIwiecznych. Obejrzeæ mo¿na. Lepiej zrobisz przegl±daj±c strony po¶wiêcone temu okresowi i poszukasz tam czego¶ na dany temat. Bardzo czêsto jest tak i¿ pokazana jest ikonografia, obok odpowiedni wykrój, a obok zdjêcia "wspó³cze¶nie" uszytych rzeczy.
k³aniam
Indar
udało mi się (dzięki źródłom, obcojęzycznym stronkom i pzrede wszystkm pomocy żywych przyjaciół, których zadręczałam tysiącami pytań
) uszyć zielone lniane cote i bordowy wełniany surkot
zastanawiam się, co dalej
mam wrażenie, że to jakoś tak łyso wygląda (pewnie kolejne przyzwyczajenie z XVw)
dlatego chciałabym prosić o jakieś pomysły bardziej doświadczonych XIII-wiczów
zostawić tak jak jest, sam kontrast kolorystyczny wystarcza jako ozdoba?
pomęczyć kogoś o hafty (sama nie umiem haftować
)?
czy może jest jeszcze jakaś inna opcja?
jakie nakrycie głowy będzie się ładnie komponować ze strojem?
acha, najważniejsze...
datowanie: połowa XIIIw.
warstwa społeczna: raczej bogatsze mieszczaństwo (kolejny nawyk z późniejszych epok
)
z góry dzięki:-)
pozdrawiam:-)
Triss
no wlasnie tez jestem tego ciekaw bo z tego co wiem to hafty no i takie tasiemki jak ma np Indar na swoim avatarze (chyba ze to sa zwykle hafty) a ladny pasek tez jest ozdoba ;)
"takie tasiemki" to haft na taśmach lnianych, naszytych następnie na wełnę - bezpośrednio na wełnie się kiepsko haftuje, bo splotu nie widać...
ja teoretycznie wiem, jak to zrobić, a pytałam o radę - pomysły, jak ozdobić...
K³aniam
Dobrze ozdobi z ca³± pewno¶ci± pasek, jaki¶ niezbyt szeroki, delikatnie zdobiony... Polecam te¿ jak±¶ ³adn± zapinkê, fibulê - to da ju¿ bardzo du¿o. Nawet bez haftów, same odzienie z tymi dwoma "ozdobami" prezentowaæ siê bêdzie dobrze - skromnie a zarazem gustownie.
XIII Wiek by³ mniej "ozdobny" ni¿ pó¿niejsze - st±d mog± siê rodziæ Twoje w±tpliwo¶ci, Triss. Ale ja bawiê siê tylko w "trzynastkê", wiêc moje zdanie oparte jest tylko na obserwacji.
A hafty... Fajnie mieæ jaki¶ komplecik z ³adnym haftem :)
Kilka wzorów z nie¶miertelnej BM - skarbnicy informacji... i nieco pó¿niejszego CM :
W ikonografii wiêkszo¶æ opiera siê na prostych wzorach, chocia¿ s± przedstawione pere³ki jak np na ostatnim w pierwszym rzêdzie...
k³aniam nisko
Indar
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
dziękuję:-)
ja się dotychczas bawiłam w początki "piętnastki" czyli miałam ozdoby użytkowe typu guziki na rękawach i z przodu, okuty pasek, do tego sakiewka i już było ozdobnie...
ale się przyzwyczaję tylko musze się naoogladać tego na żywo, nie tylko w źródłach i na zdjeciach z imprez...
hafty są ładne, ale przerastają moje możliwości manualne narazie - jak wiesz 1,5 miesiąca temu nie myślałam nawet w 13-tce...
Triss
moje ciuchy XIIIw z ozdób maja tylko zapinkê pod szyj± w spodniej suki i kolorowa kraja zaiast paska w tej¿e spodniej.
na g³owe welon i podwijka (lub sam welon - wiecie jak len grzeje??!!)
osobi¶cie unikam ozdób krajek, wisiorków i diabli czego, wieæ taka estetyka mi jak najbardziej pasuje ;D
dziêkujê, Tuniu za kobiec± opiniê
pozdrawiam :-)
Triss
jak dla mnie lepszym ¼ród³em do robienia haftów s± zachowane autentyki ni¿ przedstawienia w malarstwie i rze¼bie, gdzie s± raczej schematyczne, dostosowane do techniki malowania czy rze¼bienia... dlatego s± du¿o prostsze ni¿ te zachowane - pokazuj± po prostu, ¿e co¶ by³o zdobione
co do ozdabiania, to mo¿e jaka¶ ³adna sakiewka?
Ale tak jak pokaza³em s± i wyj±tki, jak te wyhaftowane ZOO.
"Hafciarzom" poszukuj±cym natchnienia i zachowanych ¿róde³ z XIIIw polecam t± stronkê:
TA STRONKAk³aniam
Indar
dziêki, Korinko za pomys³ z ³adn± sakiewk±. to akurat co¶, co umiem zrobiæ
jak s±dzê, sakiewki XIIIwieczne nie ró¿ni± siê kszta³tem od XVwiecznych. a czy one s± jako¶ ozdabiane?
bo sakiewkê to trzeba mieæ koniecznie (¿eby damskie drobiazgi gdzie¶ trzymaæ
)
staj±c w obronie Indara:
poza tym, co na forum, zadawa³am mu tez mnóstwo pytañ dodatkowych, dlatego znaj±c moje oczekiwania i w±tpliwo¶ci - przedstawi³ proste (schematyczne niemal¿e) hafty, bo takie jeszcze ostatecznie by³abym w stanie wykonaæ, w przeciwieñstwie do tych "zachowanych"
dziêki wszystkim i liczê na wiêcej, wiêcej i wiêcej pomys³ów
na tej stronie podanej przez Indara jest nawet przyk³ad sakiewki, która mo¿e pos³u¿yæ za wzór
Sakiewka Edwarda I a co do haftów to mo¿na wykorzystaæ taki motyw ale u¿yæ jaki¶ kolorów, to go o¿ywi (i bêdzie siê mniej brudzi³ :P ) przynajmniej IMHO
oczywi¶cie, ¿e tylko motyw biorê pod uwagê do odwzorowania, a kolory jakie¶ kontrastowe do stroju, bo bia³e hafty s±... nieciekawe.
dziêki za sakiewkê Edwarda I.
przyznam siê, ¿e nie zd±zy³am ca³ej indarowej stronki przejrzeæ. za³ama³am siê ju¿ po kilku ilustracjach - tak haftowaæ jeszcze d³ugo nie bêdê umieæ.
ale z sakiewk± powinnam sobie poradziæ.
Triss
Witam,
Mam prozaiczne pytanie
, rozumiem, ¿e przeszywanice ubiera siê na cote? Je¿eli tak to cote u rycerzy z biblii Maciejowskiego powinny wystawac spod kolczugi, a tak nie jest, wiêc jak to jest z kolejno¶ci± ubioru?
Z góry dziêki za odpowied¼.
Pozdrawiam
Niestety, muszê wyprowadziæ Ciê z b³êdu - w XIIIw przeszywanic NIE nak³adano na cote. Z tego te¿ powodu nie widaæ niczego takiego w ¿ród³ach podanych przez Ciebie.
Ogólnie rzecz bior±c to o czym mówisz wystepowa³o odrobinê wcze¶niej.
pozdrawiam
Indar
A czy delikwêtowi wspinaj±cemu siê tutaj po drabinie nie wystaje czasem spod przeszywki ,cote ?
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...f14/otm14ra.gif Je¶li to nie cote ,to co ? Czerwona koszula ?
Troche mnie to dziwi, ¿e preszywanice zak³adano na bielizne. Zastanawiam sie jeszcze, czy nie noszono pod spodem czego¶ krótszego np:
http://www.beauseant.ru/images/Canon/image029.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.