Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: (Prawie) Wszystko o Namiotach
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
S³odziutki
CYTAT(TomaszW)
Ja mam ma³e pytanie, te 60stopni to wzglêdem pionu czy poziomu?

To tak, ¿eby dach by³ bardziej stromy (60 stopni miêdzy poziomem a p³aszczyzn± dachu).

¯eby Tomkowi z Ratyzbony nie zawracaæ g³owy, zamieszczam tu in extenso wymiary jego namiotu (bo ju¿ mu zawraca³em g³owê) icon_wink.gif

trapez sciany bocznej: l = 200, b1 = 90, b2 = 50
trójkât dachowy: l = 178, b = 50
srednica dolna = 344
srednica podstawy dachu = 191
maszt: sr. = 4, l1 = 134, l2 = 200
12 szprych (5 z ociâgami): sr. = 3, l1 = 83 (z nawieceniami), l2 = 86
pista (z nawieceniami): sr. = 34, d = ?
storzek w szczycie dachu: miary?

Tomka i moja uwaga: Te odci±gi do szprych nie s± konieczne. Podobno to siê ma trzymaæ na samych ¶cianach. ¦w. Je¿e chyba te¿ o tym pisz±?

Tak, Narmo... To chyba by³a ta pierwsza ilustracja. Ale je¶li mówimy o tej drugiej, to zobacz: Czy gdyby tam by³y te linki, to koñ by siê w nie nie zapl±ta³? icon_wink.gif
Vlasta
Hej! Na pó¼nych namiotach za bardo siê nie znam, ale ostatnio wpad³ mi w ³apki odsy³acz: http://prodigi.bl.uk/illcat/ILLUMIN.ASP?Si...=mid&IllID=1194
Mo¿e siê komu¶ przyda.
Pozdrawiam!
Vlasta
Kruku
a propos wymiarów - w³a¶nie zaczynamy produkowaæ sobie szprychowca, na wzór po¿yczonego nam egzemplarza (niestety nie mam jeszcze zdjêæ roz³o¿onego).

to spory namiot na podstawie dwunastok±ta (szprychy ponad 2metrowej d³ugo¶ci).

wymiary ¶cian - na dole 12 x trapez o h=245cm (liczê z kilknastocentymetrow± zak³adk± na dole), górnej krawêdzi 115cm i dolnej 153cm. na górze 12 x trójk±t o h=320cm oraz podstawie 122cm (zak³adka zachodz±ca na ¶cianê). rozmiary elementów podawa³em dodaj±c ciut na za³o¿enie na szwach.

dostêpne w surtexie bele BT maj± szeroko¶æ 140cm, wiêc podstawê trapezu trza by³o skróciæ (zrobili¶my sobie modele z kartonu w rozs±dnej skali i okaza³o siê, ¿e namiot ma tylko nieznacznie mniej pochylone ¶ciany boczne od wzorca).

ogólnie po spasowaniu trójk±tów na namiot potrzeba trochê ponad 63 metry bie¿±ce p³ótna o szeroko¶ci 140cm.

do tego spory dwuczê¶ciowy maszt g³ówny (nie zmierzy³em) i 12 sztuk szprych po 203cm. z tego co widzia³em po rozbiciu wzorca lin faktycznie nie trzeba - wystarczy naci±gn±æ ¶ciany.
TomaszW
Wielkie dzieki za wymiary smile.gif
teraz czas wzi±¶æ siê do robienia modelu smile.gif no i jeszcze muszê znajomego stolarza do roboty namówiæ smile.gif, a mam jeszcze ma³e pytanko: ile tego masztu wbijaæ w ziemie?
pozdrawiam
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(TomaszW)
a mam jeszcze ma³e pytanko: ile tego masztu wbijaæ w ziemie?
pozdrawiam

To zalezy, jak chcesz miec super wypasiony namiot, ktory sie trzyma bez odciagow, to musisz wkopac maszt tak ze 1,5 merta ... bum.gif ... a jesli bedziesz uzywal odciagow do namiotu, to nie musisz wkopywac nawet na 0,5 cm , bo i po co ?

Watcher
S³odziutki
Watcher, a to nie mo¿e byæ tak, ¿e namiot trzyma siê na lekko sko¶nych ¶ciankach, a maszt i tak nie musi byæ wkopywany? ¦cianki robi± tu chyba za odci±gi, a "¶ledzi" jest w miarê du¿o... dunno.gif
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
No nie do konca, przeciez sciany sa podwieszane a nie stanowia calosci z góra.
Takie napinanie dolu na maxa ...zeby trzymalo caly namiot .. oj balbym sie, i ze wzgledu na miejsce ³aczenia z dachem i na fakt ze robimy namiot ktory ma wytrzymac nie tylko burze sloneczna, ale i te deszczowa .. i wiatr. Poza tym widze ze nie kazdy mial do czynienia z mokrym lnem, on sie zachowuje zupelnie inaczej gdy jest mokry. Len ma te wlasciwosc (w tym przypadku zalete) , ze wnika w niego woda, usztywnia sie i naciaga niemilosiernie mocno (wiem przez doswiadczenie). Namiot nie musi byc dobrze naciagniety, ulewa go sama naciagnie smile.gif

watcher
S³odziutki
Hmm... Czy te linki s± mocowane tak, ¿e przechodz± przez "normaln±" obszyt± dooko³a dziurkê i s± wi±zane od ¶rodka na wêze³? Czy te¿ mo¿e jest tam jakie¶ niewidoczne rozwi±zanie? W jaki sposób to miejsce jest wzmacniane?
Rozumiem, ¿e ¶ciany podwiesza siê w³a¶nie na tych pêtelkach od linek.

I jeszcze: W jaki sposób ³±cz± siê te 3 linki, które zbiegaj± siê w jednym punkcie? Patrz poni¿ej.

-TU----
/

Dziêki za info,
S³odziutki.
Maciek Ananicz
CYTAT(S³odziutki)
I jeszcze: W jaki sposób ³±cz± siê te 3 linki, które zbiegaj± siê w jednym punkcie?

Tak to jest zrobione w namiocie w Basel:
http://www.greydragon.org/images/tentpics/tent28.jpg
Do¶æ karko³omny wêze³, ale my¶lê, ¿e da radê.
Chocia¿ pewnie wystarczy zwyk³a wyblinka:
http://szwilk.republika.pl/okiem/harcerstw..._pionierska.htm
Gdzie niebieska lina jest odpowiednikiem bocznych linek.
S³odziutki
To ja wolê ten drugi wêze³ bigsmile2.gif

Mia³em zapytaæ o sposób przyczepiania ¶cian, ale ju¿ sprawdzi³em na stronie Watchera. Takie drewniane ko³ki smile.gif

Czy by³y jeszcze inne sposoby przyczepiania ¶cian?

I jeszcze jedno: Pamiêtam, ¿e w namiocie z Basel przy dolnej krawêdzi namiotu "dziurki by³y po prostu wzmacniane skórzan± ³atk± z otworem w ¶rodku. Czy takie rozwi±zanie mo¿na te¿ zastosowaæ na krawêdzi dachu - tam w³a¶nie, gdzie przechodz± linki?
[zauwa¿y³em, ¿e tam te¿ s± takie ³atki... Ale pytanie jest nadal aktualne. Czy nikt nie przyczepi siê do takiego sposobu wzmacniania dziurek?]
£ukasz P
A czy nie mo¿na tych bocznych linkek przywi±zaæ na zwyk³y prusik ??

Jak znajdê gdzie¶ zdjêcie to pode¶lê jak on wygl±da.

Pozdrawiam
TeMuGyn
TomaszW
Pikne zdjêcia smile.gif na mocowanie tych ¶cian to bym w ¿yciu nie wpad³.
Zapytam siê jeszcze, tak dla pewno¶ci, bo ten namiot z Basel to taki pó¼ny troszkê...Jak to wszystko ma siê do XIIIw?(1250-Francja)
PS czy dobrze widzê, ¿e to czarne na maszcie to taka do ³±czenia dwu czê¶ci?
pozdrawiam
Sauron
Witam

Co chwila pada pytanie o produkcje namiotow z roznych okresow i tak mnie naszla refleksja - czy szkoci uzywali czegos takiego, czy bylo im to potrzebne skoro walczyli glownie na wlasnym terenie - komus rzucil sie szkot z namiotem w tle na jakiejs ikonografii (szkot, irlandzyk etc.). Oczywistym jest ze jesli jakis regiment wyruszal walczyc po za kraj to musial gdzies spac... - ale pytam glownie o wczesniejsze czasy (a tak przy okazji gdzie szkoci walczyli jako jednolity - narodowosciowo - oddzial cudzoziemski po raz pierwszy?)
Owen
Witam
Ju¿ mia³em za³o¿yæ w³asny temat ale skoro ten powsta³ to skorzystam, bo czê¶ciowo pasuje.
Mianowicie moje pytanie jest : Na jakiej podstawie rekonstruuje siê wikiñskie namioty, znaczy dlaczego ten wzór z dechami jest uwa¿any za prawid³owy.
S³ysza³em (nie widzia³em ) ¿e znaleziono pewien szkielet na ³odzi zna podstawie którego zrekonstruowano namiot ³ód¼ by³a wykopanej z pochówka ³odziowego, teraz ta ³ód¼ jest w muzeum w Oslo. Szkieletu tego namiotu tam nie widzia³em.

A wiêc z jednej strony proszê je¶li dysponujecie o zdjêcia z wykopalisk z t± ³odzi±.
A z drugiej strony zachêcam do dyskusji o poprawno¶ci tej rekonstrukcji, a tak¿e poprawno¶ci przez nas u¿ywania tego wzoru.
Ja ze swej strony dodam ¿e w sadze o Egilu znajdujê czêste informacje o okrêtach z namiotami. Informacje wskazuj± ¿e by³ to specjalny rodzaj namiotu m. in. do spania na ³odzi. Lecz nic nie wskazuje na to by ten dziwny konstrukt by³ u¿ywany na l±dzie. Za¶ ju¿ sama niepraktyczno¶æ i ciê¿ar jego stelarzu wskazuj± bezsens przenoszenia go po l±dzie,
natomiast na ³odzi zdaje siê logiczny: ³atwy do rozstawienia , nie trzeba wbijaæ ¶ledzi w pok³ad smile.gif a ciê¿ar stelarza zapewnia stabilno¶æ.
Pozdrawiam i czekam na komentarze i propozycje
Daeris
CYTAT(Owen)
Witam
S³ysza³em (nie widzia³em ) ¿e znaleziono pewien szkielet na ³odzi zna podstawie którego zrekonstruowano namiot ³ód¼ by³a wykopanej z pochówka ³odziowego, teraz ta ³ód¼ jest w muzeum w Oslo. Szkieletu tego namiotu tam nie widzia³em.

No to musiales patrzec w inna strone akurat smile.gif. Wisial na scianie w jednej z bocznych czesci muzeum. Tyle ze to nie byl caly stelaz, tylko sam "przod" (albo "tyl smile.gif) tego konstruktu. Jak dla mnie wyglada to raczej jak rodzaj widlastej podporki po reje. Moze zreszta o to chodzilo - na dwoch takich mozna bylo polozyc reje, na nia zarzucic plutno zagla i - rachu, ciachu - mamy schronienie na lodzi.

Co do Twoich Owenie uwag dotyczacych nieporecznosci - tez mi sie tak wydaje. Co wiecej zdaje sie, ze namioty byly wikingom akurat calkowicie zbedne na ladzie. Ostatecznie przecierz zawsze mieli pod reka lodz "na wyjazdach".

Sa obecnie dwa modne ksztalty namiotow wczesnych. Pisze "modne", bo mimo prob nie udalo nam sie dotad znalezc zadnych konkretnych zrodel na okolicznosc ich wystepowania i zdaje sie, ze jak w przypadku slynnego afrykanskiego krzesla jedni po prostu kopiuja od drugich. Mamy wiec model Viking i model Anglosas. Ten drugi to ten bez sztywnego stelaza oparty o dwa slupki i poprzeczke i rozpinany sledziami z podnoszona boczna sciana. Ja tam chetnie dowiedzialbym sie czegos o "historycznosci" obu wzorow.

A swoja droga to wszyscy Ci co probowali w tej pie...rniczonej Skandynawii rozbijac oboz wiedza zapewne, ze pomysl namiotu bez wbijania sledzi jesli powstal gdziekolwiek to napewno najpierw tam smile.gif.

Paradoksalnie jedynym namiotem wczesnym na ktory mamy naprawde jakies papiery jest... nasz okragly namiot tzw. Wareski (z trudem widac taki namiot tu, tu - wersja pomalowana nieco i na przyklad tu). Ten co go kupilismy w FAM jako XV-wieczny. Zgodnie z http://www.geocities.com/egfrothos/varangi...encampment.html (czesc poswiecona "On campaign"), ktory to tekst wydaje sie byc dobrze osadzony w cytowanej literaturze Waregowie spali w Bizantyjskich obozach wojskowych w okraglych namiotach z centralnym slupem. Zalecano im spanie glowami do tego slupa i opierajac wlocznie (znaczy bron oczywiscie devil.gif ) o ow centralny slup. Mamy dwa przyklady z ikonografi z kroniki Jana ze Skylitzes na ktora tam miedzy innymi sie powoluja takich namiotow. Ale nie dam, bo nie mam przy sobie smile.gif . Jak znajde to podesle. Oczywiscie to juz nie ma wiele wspolnego z Wikingami marznacymi gdzies na polnocy po skalach smile.gif. I rownie oczywiscie nie mamy nigdzie dokladnego opisu takiego namiotu. Ten FAM'owski odpowiada ksztaltowi opisanemu, ale jego konstrukcja moze byz wlasciwa, albo calkiem niewlasciwa bo ostatecznie metod uzyskania takiego ksztaltu jest wiecej niz jedna...

Pozdr
Owen
Witam
No to kurcze musia³em przeoczyæ ten szkielet w muzeum anger.gif smile.gif
Trzymaj±c siê dalej litery sagi "Hallward i Sygtrygg kazali rozbiæ namiot nad statkiem i u³o¿yli siê do snu." i "Gdy wszed³ na pok³ad, rozkaza³ swoim ludziom, by szli wzd³ó¿ zewnêtrznej burty i poodcinali namiot z pali..." a tak¿e "Da³ nastêpnie Thorgilsowi szkutê z pe³nym wyposa¿eniem, a tak¿e namiot okrêtowy i prowiant i wszystko czego ten potrzebowa³ do podró¿y."
Wed³óg mnie wszystko to wskazuje jednoznacznie ¿e istnia³ pewien typ namiotu "okrêtowego" u¿ywany dosyæ powszechnie ale tylko i wy³±cznie na ³odziach, w czasie d³ugich podró¿y. Bardzo mo¿liwe ¿e tak jak Daeris s±dzi móg³ to byæ sam szkielet na który narzucano ¿agiel przez co tworzy³ siê namiot " W przystani ko³o w³o¶ci ujrzeli ko³ysz±cy siê d³ugi i wielki statek przykryty namiotem."
W ka¿dym razie stoi pod znakiem zapytania sens u¿ywania takich konstrukcji na naszych wczesnych imprezach, je¶li nie chcemy przymykaæ oczu na te argumenty.
Co do istnienia namiotów u¿ywanych na l±dzie, to moim zdaniem na pewno istnia³y, pojawiaj± siê m.in. w sagach w Islandii, gdzie wolni kmiecie schodzili siê na wiece - tingi i tem przez d³ó¿szy czas obradowali, mieszkali i bawili siê. Za¶ co do ich konstrukcji to nie mam pojêcia, mo¿e wygl±da³y jak te tzw. anglosaskie (prosta konstrukcja) ale chcia³bym wpierw zobaczyæ sk±d siê wzi±³ ten wzór (ikonografia, czy wykopaliska)
Pozdrawiam i oczekuje dyskusji.
Pero
zapytam o ten stelarz w inny sposob jestem akurat praktykujacym zeglazem zwiedzilem troche morza polnocnego i wydaje mi sie bezsensem robienia czegos takiego jak namiot z zagla oczywiscie podczas postoju w porcie lub podczas flauty jak najbardziej ale podczas rejsu nie widze sensu zrzucania zagli poto aby schronic sie przed deszczem i lub zimnym wiatrem wtedy zyli ludzie praktyczni a nie tak nielogiczni jak dzis
wydaje mi sie ze ten slynny namiot tak modny teraz typ A mogl miec zastosowanie na okretach wikinskich wsumie wstawiajac go miedy burty byl wystarczajaco mocno umocowany do pokladu ( wystarczylo lekko dowiazac go do burt ) a zarazem jego stelaz ( budowa ) byla jak najbardziej logiczna na okrecie tak samo podczas postoju przy brzegu wystarczylo go zniesc ze statku
to sa tylko moje przypuszczenia
Owen
Witam
No wiêc Pero nie posiadam wiedzy praktycznej i mimo wszystko ciê¿ko mi jest sobie wyobraziæ jak na takich ³upinach ci ludzie p³ywali po morzu pó³nocnym zgadzam siê zatem ¿e byæ mo¿e rzeczywi¶cie nie rozbijali w czasie podró¿y namiotu z ¿agla, pewnie mog³o byæ to niebespieczne i ma³o praktyczne. Ale cytaty które poda³em wy¿ej nie mówi± nic o tym aby w czasie podró¿y tak postêpowano, za ka¿dym razem gdy namiot na ³odzi siê pojawia ³ód¼ stoi w przystani, a ludzie ¶pi± na ³odzi w namiocie. Natomiast nie pojawia siê ani jeden fragment by taki namiot znosili na l±d, je¶li za³o¿ymy ¿e by³ on robiony z ¿agla jest to wogóle niemo¿liwe.
W ka¿dym razie to potwierdza moj± teoriê na temat bezsensu u¿ywania tekich konstruktów/tworów na naszych imprezach. Po prostu sprawa siê tak ma jak z tymi krzese³kami wikiñsko/afrykañskimi bigsmile2.gif kto¶ wpad³ na pewien pomys³ inni nie mieli innych pomys³ów, twór siê wydawa³ ³adny i ciekawy (mo¿na deski porze¼biæ itd.) wiêc wszyscy bezkrytycznie zaczêli go na¶ladowaæ.
Co wiêcej jak widzê z licznie tu wystêpuj±cych wikingów i innych s³owianopodobnych cool.gif
u¿ywaj±cych tego typu namiotu nikt nie próbuje go broniæ. Nie wiem z czego to wynika mam nadziejê ¿e nie z powodu przymykania oczu na niewygodne fakty. face4.gif
Pozdrawiam
Robert £aziñski
Swego czasu d³ugo poszukiwa³em wzoru wczesnego namiotu (gdzie¶ w tym dziale jest taki temat), bo nie chcia³em tzw. "A-frame". Nadal nie jestem przekonany, ¿e ze wzglêdu na swoj± konstrukcjê móg³ to byæ namiot u¿ywany w czasie wypraw l±dowych, w koñcu do wo¿enia tego cholernego stela¿u potrzeba wozu. Natomiast stela¿ do namiotu typu anglosaskiego (teraz na zachodzie nazywaja to "geteld") mozna by³o wyci±æ na miejscu i po k³opocie. Te namioty s± po¶wiadczone w ikonografii, czê¶æ rysunków mo¿na zobaczyæ na stronie Regia Anglorum (sporo siê trzeba domy¶³eæ) ale oprócz tego dotar³em do ilustracji z tzw. psa³terza z Utrechtu (datowany na oko³o 1000 r.) gdzie takie namiociki widaæ z prawej górnej strony za³±czonego rysunku. oczywi¶cie w oryginale nie mia³y one podnoszonej po³y, to ¶wiadome przek³amanie u³atwiaj±ce ¿ycie rzemie¶lnikom i kupcom. Wszystkie dostêpne ilustracje pokazuj± ¿e wej¶cie by³o na szczycie namiotu.
A co do kroniki Skylitzesa jako ¼ród³a jest pewien problem, owszem kronika dotyczy lat 811-1057, tyle ¿e autor ¿y³ w latach 1081 - 1118, a tak zwany "madrycki" egzemplarz tej kroniki (najbardziej znany i z niego pochodzi wiêkszo¶æ dostêpnych ilustracji) pochodzi prawdopodobnie z prze³omu XII i XIII w. Wystêpowanie takich namiotów okr±g³ych (lub wielok±tnych) potwierdza te¿ fresk z której¶ cerkwi w Bu³garii (sorry nie pamiêtam sk±d).

Aha, forum w³asnie mnie poinformowa³o ¿e ³±czny rozmiar za³±czników zosta³ przekroczony, nie wiem co yto ma oznaczaæ ale z do³±czenia rysunku nici :-)
Pero
z namiotem typu A nie spotkalem sie w zadnych zrodlach historycznych natomiast ten namiot takzwany saksonski gdzies przy³wazylem ale nie jestem pewein gdzie to bylo jak tylko cos na ten temat znajde to zaraz sie odezwe
co do namiotow okraglych z centralnym palem jak ktos wczesniej powiedzial ze byly one uzywane w bizancjum tam oczywiscie mogly byc ale nie sadze zeby tak duzy namiot byl uzywany przez wikingow powiedzmy w angli lub gdzie indziej ( za duza powierzchnia do ogrzewania i za duzy nie praktyczny ze wzgledu na silne wiatry tam wiejace poprostu za wysoki) i tu by mialo sens uzycie namiotu typa A ale niewiem nic na temat jego historycznosci
Wilkomir
Witam!!!

Ja juz chyba wiem jak to by³o z tymi namiotami wikingow bigsmile2.gif
Chyba kazdy s³ysza³ o tym ze wikongowie potrafili przenosic swoje ³odzie przez krotki kawa³ek ladu aby zaskoczyc wroga, a czasami nawet troszke d³uzszy niez krotki bigsmile2.gif
wiec przed noca wikingowie wnosili swoje ³odzie na lad i na nich rozbijali swoje namioty;)
crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif crazy.gif
uuu³³³aaahahahahahahahaha

tak prawde mowiac to nie mam pojecia jak to by³o szczerba.gif
dlatego tez za³ozy³em ten temat

Pozdrawiam!!!
Owen
Witam
To podajê ciekawe linki które mnie przekona³y do tego namiotu saxona/getelda:

www.ydalir.freeserve.co.uk/crafts/tent/pattern.htm
www.mathomhouse.com/regia/notes/tents/notes.html
www.42nd-dimension.com/NFPS/nfps_geteld.html
www.regia.org/houses.htm
http://www.geocities.com/historyoftents/12.../1155-1160.html

Generalnie stawiam tezê ¿e na obecnym etapie jest sens rekonstruowaæ ten typ namiotu jedyny potwierdzony w ¼ród³ach i ikonografi, a "wikiñski trójk±cik" mo¿emy sobie odpó¶ciæ, no chyba ¿e bêdziemy p³ywaæ na imprezy na w³asnej ³odzi i na niej bêdziemy te¿ spali - wtedy droga wolna ;)
Pozdrawiam
Jaros³aw (Gêsik)
Pozwolê sobie od¶wie¿yæ nieco ten temat, ogl±da³em zdjêcia zarówno u Janusza jak i u Watchera, przyznajê ¿e bardzo mi siê podoba pomys³ takiego namiociku. Ma³e to to, zgrabne, prywatno¶æ mo¿na zachowaæ - luksus.
Pytanie. Na jaki okres s± one datowane? ¯e na pó¼ny XV w to ju¿ wiem, ale mo¿e te¿ wcze¶niej, tak np. w okolicach grunwaldzkich te¿?
Pytanie. Czy ktos ju¿ ma taki namiot? Interesuj± mnie szczególnie te dwu masztowe - czy maj± one tam jak±¶ wewnêtrzn± poprzeczn± beleczkê miêdzy masztami, czy te¿ trzymaj± sie tylko na dolnych "szpilkach"? Oraz ile by by³o potrzeba materia³u tak na mniej wiêcej 2 osoby.
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Mój namiot ma belkê ³±cz±c± miêdzy masztami (w³a¶ciwie tylko j±, zreszt± dwuczê¶ciow±, maszty kombinujê na miejscu). Potem wystarcz± ju¿ tylko szpilki, trzyma sie bardzo mocno i sztywno devil.gif Pozdrawiam
Gwyn
Huskarl Thorgrim
Witam
Co do tego namiotu z Oseberg (a w zasadzie dwóch namiotów) to tutaj
http://www.ravensgard.org/prdunham/tents.html
jest adresik stronki gdzie mo¿na sie przyjrzec ich rozmiarom.

Mi nasuwa sie taki wniosek - te namioty s± za du¿e aby je rozbiæ na statku.

A tutaj stronka z w ogóle informacjami na temat namiotów smile.gif
http://www.currentmiddleages.org/tents/sitemap.htm
smile.gif
Owen
Witam
Stronka któr± poda³e¶, jest ciekawym wynikiem dociekania na temat wygl±du tych namiotów. Ale nie mogê siê z paroma rzeczami zgodziæ. Po pierwsze wszystkie niepasuj±ce mu wzmianki w sagach na temat namiotów odrzuca jako anachronizmy, co jest pewn± opcj± lecz niedaj±c± siê zweryfikowaæ. Na potwierdzenie tej tezy podaje wygl±d 15wiecznego Genueñskiego statku gdzie mia³ byæ jaki¶ namiot na rufie. Wogóle bezsens skoro sagi zosta³y spisane w 12-13 wieku, i w prawdzie posiadaj± pewne anachronizmy ale tycz±ce siê w³a¶ciwie zdarzeñ historycznych i historii politycznej, natomiast, zwyczaje,sposób ¿ycia, wierzenia itp. s± uwa¿ane za wiarygodne.
Poza tym elementy tego namiotu zosta³y znalezione na statku, a wiêc nie móg³ on byæ dla niego zadu¿y. Dalej autor ma problem z materia³em na ten namiot bo nie ma po nim ¶ladu, po czym przypuszca ¿e móg³ do tego s³u¿yæ ¿agiel, i mogli mieæ na ³odzi dwa ¿agle, jeden zapasowy u¿ywany na namiot. No có¿ nie twierdzê ¿e nie mogli mieæ dwóch ¿agli choæ mi trudno to sobie wyobraziæ na wsumie ma³ych statkach, gdzie ciasno jak cholera (wiem bo rekonstrukcj± takiego ma³ego p³yn±³em bigsmile2.gif ) ale np. za ka¿dym razem gdy siê statek z namiotem pojawia w sagach stoi on przy nadbrze¿u i ten ¿agiel jest mu niepotrzebny, wiêc drugiego raczej mieæ nie musia³ smile.gif .
Nie wiem czy czego¶ nie przeoczy³em z jego dywagacji, wrazie czego chêtnie siê do tego odniosê. Ale w dalszym ci±gu pozostaje przy swojej teorii, ¿e te namioty nie s³u¿y³y na l±dzie a by³ to jedynie taki "upgrade" bigsmile2.gif statku.
Pozdrawiam
Owen
Witam
Strasznie zdziwi³ mnie ten obrazek wiêc mam pytanie co s±dzicie to b³±d rysuj±cego czy co¶ jeszcze siê za tym kryje??
Na tym rysunku wej¶cie jest tak wysoko otwarte w okr±g³ym namiocie ¿e nie ma w±tpliwo¶ci ¿e nie ma tam konstrukcji parasolkowej smile.gif .
Pozdrawiam

http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...eaf4/otm4vb.gif
Robert Bagrit
To dopiero jest zagwostka smile.gif
Mo¿liwe ¿e kto¶ siê pomyli³ albo tajemnica tkwi w tej br±zowej "belce" tu¿ nad masztem.

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Moim zdaniem to 'obsuwa' iluminatora, byæ mo¿e maj±ca swe stylizacyjne pod³o¿e. Ogólnie rzcz bior±c uwa¿ano wtedy, ¿e 'koñ, jaki jest, ka¿dy widzi', wiêc detale techniczne czy perspektywa nie by³y nikomu do szczê¶cia potrzebne. Jest jeszcze jedna mo¿liwo¶æ, a mianowicie taka, ¿e namiot utrzymuje siê tylko na odci±gach. Przy równomiernym odci±ganiu ('krucza stopa' w akcji) takie rozwi±zanie wydaje siê byæ, hmm, stosowalne. Na koniec dodam jeszcze dwie rzeczy. Pierwsza, to ¿e z tego co pamiêtam nie posiadamy ¼róde³ potwierdzaj±cych istnienie b±d¼ kszta³t jakiejkolwiek konstrukcji no¶nej wewn±trz namiotu okr±g³ego. Druga, ¿e od konstrukcji szprychowej bardziej przekonuje mnie obrêcz (patrz namioty Zagonów). Pozdrawiam
Gwyn
S³odziutki
Moim zdaniem, rysownik po prostu narysowa³ ten namiot, ¿eby pokazaæ ¿e to namiot, a na szczegó³ach technicznych siê nie zna³.

Po prostu przypomnia³a mi siê podobna sytuacja w innej dziedzinie: W traktacie artyleryjskim "Bellifortis" z pocz±tku XV wieku facet mia³ narysowaæ rakietê z wydobywaj±cym siê z niej ogniem i "przymocowan±" ¿erdzi± stabilizuj±c±. A ¿e siê nie zna³, to ogieñ wylatywa³ z przodu rakiety, a ¿erd¼ zwisa³a sobie lu¼no na sznurku smile.gif

Czy z namiotem nie mog³o byæ podobnie?
KhaToo
A ja w linkach doszuka³em siê strony niemieckiej, a w niej fotki namiotu...która wzbudzi³a moje niema³e zdziwienie. Co wy na to: http://www.brandenburg1260.de/verschiedene...usruestung.html (fota u do³u strony)
Owen
Witam
No jak dla mnie jest to jak najbardziej poprawna rekonstrukcja wczesnego namiotu. Na zdjêciu ma³o widaæ ale wed³óg mnie jest to rekonstrukcja wczesnego okr±g³ego namiotu
www.regia.org/houses.htm
Pozdrawiam
Sauron
Witam

Mam pytanie do wszystkich robiacych sobie namioty szprychowe - ile cala konstrukcja wazy? Oraz jaka jest najwieksza dlugosc elementu - w sensie jak planujecie to transportowac smile.gif

Co do namiotow z dwoma palami (jedynymi ktore wydaja sie male i poreczne) - od ktorego wieku sie lapia - bo przegladajac wszystkie ikony/obrazy z podanych tutaj linkow to w 1300-1450 ich nie widze (w sensie sa 2 palowe - ale jakies kosmicznie wielkie).
KhaToo
Haha! Czyli jest nadzieja dla naszej skromnej ekipy na nie bycie mrocznymi mieszkañcami iglo i nie komplikowanie sobie zycia meganamiotami:) Jupikajej. Gdyby mia³ kto¶ informacje jak wykonaæ taki namiot...chyba koñczyæ nie muszêsmile.gif Chodzi o to, czy by³y one szyte z klinów czy wykrojony z jewdnego kawa³ka. Jakiej wysoko¶ci s± takie namioty i czym s± zakoñczone na szpicu?
Owen
Witam
Wiem tyle co i ty Khatoo. Opieraj sie na ikonografii. Jak sobie wyobra¿asz szycie tego z jednego kawa³ka??
Szyj z klinów w ¶rodek pal zakoñczony jak±¶ kuleczk±.
Pozdrawiam
Piotr Niemir Kotowicz
Hej

Popatrzcie na to - absolutny czad:

http://www.viatores-temporis.de/info/zelte.html

i jeszcze ma³a próbka:

http://www.ask-vikingekampgruppe.dk/danish12.html

Linki dziêki Arii z Druzyny Wojów Wi¶lañskich Krak

Pozdrowienia z Sanoka
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Doskona³e, wariacje na temat urz±dzenia które przyjê³o siê okre¶laæ jako 'soldier's tent' poprzez wieki. W³a¶ciwie od krucjat w górê. Pozdrawiam
Gwyn
Piotr Niemir Kotowicz
Interesujace, ze namiot zbli¿ony typologicznie do tzw. anglosaskiego pojawia siê jeszcze w pocz±tkach XIV wieku (dok³±dnie 1306 rok) ! Spokojnie wiêc mo¿na dwumasztowców u¿ywaæ w XII-XIII wieku smile.gif

http://www.viatores-temporis.de/info/zelte...te/mongol_g.jpg

Pzodrawiam
Owen
Witam
No czad jak dla mnie, ¶wietne linki Niemirze. Czyli w³a¶ciwie "harcerski tfu saksoñski trójk±cik bigsmile2.gif jest nie¶miertelny i spokojnie pasuje przez ca³e ¶redniowiecze i dalej.
Pozdrawiam
Sauron
CYTAT(Owen)
Witam
¶wietne linki Niemirze. Czyli w³a¶ciwie "harcerski tfu saksoñski trójk±cik bigsmile2.gif jest nie¶miertelny i spokojnie pasuje przez ca³e ¶redniowiecze i dalej.

A skad dokladnie taka konkluzja (nie polemizuje, nawet bym byl bardzo rad z takiego obrotu sprawy) - bo ja na podstawie obrazkow/linkow Niemira takiego wrazenia nie odnioslem (ale jezyk niemiecki jest mi rownie nieprzyjazny co Maoryski i marsjanski mad.gif a i pewnie z czytaniem obrazkow mam problemy :o )
Huskarl Thorgrim
Jaki wiêc wg. was typ namiotu jest najbardziej "poprawny" dla wikingów a i s³owian skoro A-Frame jest podejrzany smile.gif ?
Piotr Niemir Kotowicz
Najbardziej historyczny dla IX-XI wieku? Ewidentnie tzw. saksoñski czy anglosaski. Mamy go i na Psa³terzu Utrechckim z IX wieku ale tak¿e w Psa³terzy Eadwina z po³. XII wieku. generalnie z pewno¶ci± mo¿na go u¿ywaæ przez ca³e wczesne i tzw. "wysokie" ¶redniowiecze.

Pozdrowienia

Niemir
Anonymous
Czesc Wam!

Tekst bêdzie pózniej, kiedy bêdê mial na to czas.

z p. - Thomas
Anonymous
Cze¶æ Wam!

Na pocz±tku powiem, ¿e cieszê siê z powodu o¿ywienia dziedziny namiotów ¶redniowiecznych w polskim RR, dot±d zdominowanym przez wyroby niemiecko-czeskiej firmy i ich podróbek.
Jak dobrze, je¿eli cz³owiek umie cierpliwie czekaæ. Niewiele zosta³o ju¿ do dodania. Zd±¿yli¶cie w miêdzyczasie nawet penetrowaæ oprócz angielskich stron internetowych i strony niemieckie.

Zastrze¿enia mam jednak do tego niepotrzebnego powielania tematów i niezrozumia³ego przyporz±dkowania ich do rubriki "meble i nie tylko". Od kiedy namiot jest meblem?
Albo mamy osobny temat dotycz±cy osobny model namiotów historycznych, wtedy powinni¶my przenie¶æ odpowiednie zg³oszenia tam, albo olewamy podzia³ kompletnie i zbieramy wszelkie informacje o wszystkich namiotach w jednym temacie.
* temat: Namioty na koniec XIV w.
* temat: Namioty z systemem szprychowym
* temat: wzory namiotów
Do uzupe³nienia wymieniam jeszcze pokrewnione tematy:
* temat: Ogrzewanie w namiocie
meble i nie tylko
* temat 2440: Namiot 13 wieczny wg biblii Maciejowskiego
* temat 166: Tkanina na namiot
* temat 1349: Jakimi niæmi szyæ namiot?
* temat 458: Jak posk³adaæ Namiot...? Wczesny smile.gif
linki
temat 166: namioty
na Targowisku
* ogloszenie 1371: [Kupiê] poszukiwani producenci namiotów
* ogloszenie 1989: [Kupiê] Namiot z XV w.
* ogloszenie 496: [Kupiê] Namioty

ad "Robert")
Nie znam owego malowid³a ¶ciennego z by³ej Jugos³awii. Aby móc cokolwiek powiedzieæ o tym potrzebna jest data powstania dzie³a, bowiem data historycznego zdarzenia jest kompletnie nieistotna.

Nie posiadam jednoznacznego dowodu, jednak wydaje mi siê, ¿e tzw. namioty ko³owe (tj. z konstrukcj± ko³a szprychowego) s± jedn± z osi±gniêæ Orientu, które trafia³y do nas drog± krucjat.

Namioty przez Ciebie okre¶lane jako "trók±cik" nale¿y do najstarszych i najprostrzych typów namiotów. Maj± nawet do dzi¶ swoje zastosowanie (ma³e namioty campingowe). Tzw. wikiñskie wyrózniaj± siê od nich jedynie przez swój specyficzny stela¿.
Je¿eli kto¶ zamierza odtwarzaæ n.p. postaæ ni¿szych warstw spo³ecznych (i nie tylko), wtedy pasuje mu taki namiot sk³adaj±cy siê z p³achty rzuconej przez stela¿ z tylko 3 kijek jak ula³.

ad "£azarz")
Ju¿ teraz jestem ciekaw Twojej dokumentacji. Czy za tym idzie te¿ przysz³a produkcja?
Nie chcê zdobiæ siê cudzymi piórami. Ów namiot nie by³ moj± w³asno¶ci± - niestety. Gdyby tak by³o, by dzi¶ jeszcze istnia³. Nale¿a³ jednak do mojego kolegi Christoph, któremu ukradli go razem z samochodem i w³±cznie z ca³ym jego ekwipunkiem ¶redniowiecznym podczas wizyty w Gdañsku (patrz odpowiedni temat w LDRP i FREHA - a wlasciwie eFeRHa, patrz n.p. PEKAES).

ad "KhaToo")
Pod pojêciem "pawilon" rozumiesz chyba namioty z lasem palików w którym mie¶ci siê ca³y PLUTON. Owszem, wtedy masz problem z transportem. Natomiast namiot we w³a¶ciwej wielko¶ci i z ko³em szprychowym nie sprawia takiego problemu. Trzeba pamiêtaæ o tym, ¿e w ¶redniowieczu mieszka³ w namiocie tylko jeden rycerz (wyj±tek stanowi³ zakon NMP - 4 rycerze w jednym namiocie). Ówczesne spo³eczeñstwo by³o stanowe. W nim ludzie nie byli sobie równi. Pospólstwo (s³u¿ba, ¿o³daki itp.) nocowa³o osobno a przede wszystkim nie w wytwornych namiotach. Na takie staæ by³o tylko tych, którzy podczas wypraw mieli przy sobie furgony, na których da³o siê transportowaæ ca³y bajzel. Zwyk³y rycerz, który zjawi³ siê tylko z konmi jucznymi musia³ siê mocno ograniczaæ. Nie wiem, czy by zabra³ namiot ko³owy, mimo ¿e mie¶ci siê ³atwo na grzbiecie mu³a.

Oprócz namiotów "trójk±tnych" (1 p³achta z odpowiedniego p³ótna + 2 kije + 1 dr±g) by³y jeszcze namioty sto¿kowe, tzw. giermkowe - nazwa handlowa (1 maszt i p³achta z samych zeszytych trójk±tów). Te typy s± jak najbardziej autentyczne i by³y stosowane przez bardzo d³ugi okres.

Tego siê nie da - rozmy¶laæ o namiotach ¶redniowiecznych pod k±tem autobusowym. To nie adekwatny ¶rodek transportu na owe czasy. Piechota nie by³a transportowana kolumnami powozów. Chodzi³a piszo. Jak nie znale¼li kogo¶, na którego wóz mogli rzuciæ swój baga¿, musili wszystko d¼wigaæ na w³asnych plecach (patrz wspó³czesny ¿o³nierz).
Obróbka metalu by³a w ¶redniowieczu dobrze opanowana. Z pewno¶ci± umieli wyprodukowaæ metalowe tulejki. Pytanie tylko, czy kogo¶ niezamo¿nego by³o na to staæ. Inne historyczne rozwi±zanie wymieni³ ju¿ Huskarl Thorgrim.

Ró¿nica miêdzy namiotami Rzymian i tymi z ¶redniowiecza, to materia³. Rzymskie, tzw. "domowe" (tj. przekrój frontu o kszta³cie trójk±t-nad-prostok±tem), by³y ze skóry kosio³ka Mato³ka (nie tylko).

ad "Bia³y")
Ale chce Ci siê luksusu - wewnêtrzna sypialna. Jedyne co by³o, to oddzielony zas³on± obszar, który stanowi³ ow± sypialniê. Nie nale¿y myliæ to z tymi osobnymi sypialniami we wspó³czesnych namiotach campingowych. Zastosowany w namiotach materia³ musia³ byæ szczelny sam z siebie. Dzieje siê to przez odpowiedni± gramaturê (g/m²) tkaniny, przez pêcznienie poszczególnych nitek w strukturze w³a¶ciwej tkaniny pod wp³ywem deszczu, przez zawarte w nich naturalne substancje (podobno jak w owczej we³nie) i przez zaniechanie ci±g³ego dotykania p³ótna podczas deszczu.

ad "S³odziutki")
Gdyby¶ mia³ trochê wiêcej cierpliwo¶ci móg³by¶ sobie darowaæ Swoje pismo z 10.11.03r. (17:24). Tylko parê dni pó¼niej otrzyma³e¶ wszelkie dane.
K±ty nachylenia wynikaj± pó¿niej z wymiarów poszczególnych po³acji p³achty. Jak w e-mail sugerowa³em, najlepiej jest wykonaæ ma³e modele ze sztywnego papieru. Tak najlepiej widaæ, czy wybrane miary na trapezy i tójk±ty daj± spodziewany wynik.

Proszê nie mówiæ o BOCZNYCH szprychach! Nie ma te¿ np. szprych ¶rodkowych lub innych. Szprychy s± w kole szprychowym tylko jedne.

Dziêki za wyrêczenie mnie.

Obecnie niemiecko-czeska firma produkuje model z ko³em szprychowym i to bez wszystkim znanych odci±gów. Owszem, funkcjonuje to, tylko nie wiem jak, kiedy zjawia siê odpowiednia wichura. Ponadto wymagane jest w tym przypadku sta³e po³±czenie (przyszyte) dachu i dolnej p³achty (¶ciany). Skoro ca³a si³a dzia³a wy³±cznie na szlufki/pêtle/uszka dolnej krawêdzi nale¿y siê liczyæ ze zbyt szybkim zmêczeniem materia³owym.

Tu mamy jeszcze nie do koñca wyja¶niony problem. Odci±gi mocowane s± w ró¿ne sposoby (n.p. oryginal z Basel, firma past-tents, zdjêcia Watcher'a, ¶redniowieczna ikonografia). Ikonografia daje tylko ogólny obraz. Nie widaæ szczegó³ów. M.in. dlatego milczy³em w naszej prywatnej korespondencji. Model z Basel wymaga wszycie wzmocnieñ ze skóry, firma past-tents ma genialne rozwi±zanie (brak dodatkowych kiesionek, wzmocnione dziury przez poszycie namiotu, mocowania w szprychach) o której historyczno¶ci nie jestem przekonany a na ikonografii miejsce mocowania odci±gów jest zakryte przez ozdobn± obwódkê w miejscu ³±czenia dachu z do³em (w przeciwieñstwie do modelu z Basel). Osobi¶cie nie gustujê w rozwi±zanie Watcher'a (pen075.jpg). Wygl±da na to, ¿e lina przechodzi przez nieos³oniêt± dziurê w poszyciu namiotu i koñczy w pêtli na której wisi ciê¿ar bocznej p³achty.

ad "Narmo")
Ikonografia ¶redniowieczna nie sk³ada siê z rysunków technicznych. Malowali to ludzie, którzy za zwyczaj nie mieli nic wspólnego z procesem produkcji. W dodatku, kiedy namalowali jaki¶ namiot nie czynili to w celu pokazania ¶wiatu jakie wtedy by³y namioty, lecz zosta³y namalowane jako t³o, bo nie by³o obozów wojskowych bez nich.
Ponoæ w ca³ej ikonografii ¶redniowiecznej nie znajdziesz rysunku b±ka. Wg. Twojego podej¶cia do sprawy oznacza to, ¿e wtedy ich nie by³o.
Ogl±daj uwa¿nie wymienion± tu ikonografiê (odpowiednie „link’i”) i zobaczysz, ¿e nie ma przede wszystkim tych "bocznych" palików/masztków jak w niemiecko-czeskich konstrukcjach. We Francji istnieje natomiast ilustracja, na której widaæ oprócz masztu dodatkowe dr±gi. Kto bezmy¶lnie lub nie dok³adnie patrzy na ów rysunek móg³by twierdziæ, ¿e przedstawia ten "las" z tych dodatkowych palików w namiotach niemiecko-czeskich. Jednak ten, kto przygl±da siê uwa¿nie i zna siê choæby trochê na rzeczach widzi, ¿e te dodatkowe dr±gi zbiegn± siê ku ¶rodkowi, tj. maszt centalny, i nie stoj± pionowo dooko³a bocznej p³achty. Na dzieñ dzisiejszy nie powiem Ci, gdzie znalaz³em tê ikonografiê. Powiem tylko, ¿e pochodzi z do¶æ dobrze znanej ksi±¿ki (trzeba trochê szperaæ w internecie lub pytaæ znajomych z francuskiego RR).

ad "TomaszW")
Maszt nie wbija siê w zimiê! Jego ¶rednica zapobiega samodzielnego wg³êbiania siê w grunt. Kto chce mo¿e sobie dorabiaæ ³adn± stopkê lub pod³o¿yæ deskê - tak¿e w celu wyrównanina nierówno¶ci w terenie.

ad "Sauron")
U nas jest nastêpuj±ce przys³owie: "Schuster bleib bei deinen Leisten". Mo¿e nie muszê przet³umaczyæ? Tak na marginesie. Czy mówisz jêzykiem szkotów?
Widocznie nie przeczyta³e¶ uwa¿nie wiadomo¶ci podane w ¶rodê 10.12.03r. o godz. 17:51 przez „S³odziutkiego”. W wymienionych miarach wyra¿nie widaæ, ¿e najd³u¿szym elementem konstrukcji jest jedna czê¶æ masztu. Mierzy ona zaledwie 2m. Ca³kowita waga zale¿y przede wszystkim od tego, jaki materia³ u¿ywasz na poszycie.

ad "Owen")
A w jakim kierunku p³ywaæ bêd± ci Wikinkgowie? Wis³± w dó³ czy w górê? A jak± mow± pos³ugiwaæ siê bêd±? Polsk± czy skandynawsk±?

Edgar zapyta³, gdzie mo¿na kupiæ (i za ile) taki namiot, jaki mia³ kolega pod Grunwaldem. Podam wiêc do ogólnej wiadomo¶ci "link" do angielskiej firmy "past-tents". (odci±gi mocowane na szprychach)
Past Tents (GB)
http://www.past-tents.demon.co.uk/home.htm
http://www.past-tents.demon.co.uk/frame.htm
http://www.past-tents.demon.co.uk/med.htm

Na koñcu podsumujê jeszcze podane przez Was "link’i", aby nie przeoczyæ ¿adnego z nich w¶ród tych wszystkich tekstów (je¿eli kto¶ zauwa¿y nieaktualno¶æ jednego z nich lub wie dok±d zosta³ przeniesiony, proszê o odzew):
http://home.adelphi.edu/~sbloch/sca/tents/.../kuijt.article/
http://home.adelphi.edu/~sbloch/sca/tents/...s/taxonomy.html
http://prodigi.bl.uk/illcat/ILLUMIN.ASP?Si...=mid&IllID=1194
http://www.42nd-dimension.com/NFPS/nfps_geteld.html
http://www.ask-vikingekampgruppe.dk/danish12.html
http://www.brandenburg1260.de/verschiedene...ilion/index.htm
http://www.currentmiddleages.org/tents/
http://www.currentmiddleages.org/tents/sit...eha/image06.jpg
http://www.geocities.com/egfrothos/varangi...encampment.html
http://www.geocities.com/historyoftents/12.../1155-1160.html
http://www.greydragon.org/images/tentpics/tent28.jpg
http://www.janusz.iav.plhttp://www.mathomh...ents/notes.html
http://www.ravensgard.org/prdunham/tents.html
http://www.regia.org/houses.htm
http://www.regia.org/houses.htmhttp://www....sdfsdaf&id=11_G
http://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...=Liw2003&id=P32
http://www.tentsmiths.com/period-tents-rec...ar-marquee.html
http://www.tentsmiths.com/period-tents-squ...re-marquee.html
http://www.tentsmiths.com/period-tents-wall-tents.html
http://www.tentsmiths.com/period-tents-wed...info/zelte.html
http://www.viatores-temporis.de/info/zelte...te/mongol_g.jpg
http://www.ydalir.freeserve.co.uk/crafts/t...ent/pattern.htm
Dorzucê jeszcze "link" wyj¶ciowy do tego namiotu z Basel:
http://www.greydragon.org/pavilions/basel.html

z powazaniem - Thomas
Owen
Witam

Thomasie fajny link do tego namiotu z Basel.

CYTAT
ad "Owen")
A w jakim kierunku p³ywaæ bêd± ci Wikinkgowie? Wis³± w dó³ czy w górê? A jak± mow± pos³ugiwaæ siê bêd±? Polsk± czy skandynawsk±?

Sorry bo nie zrozumia³em komentarza, mo¿esz wyja¶niæ o co ci chodzi ewentualnie jakie masz zarzuty??
Pozdrawiam
Thomas
Cze¶æ Wam!

Pisa³em ostatnio o tym i owym ale zapomnia³em o czym bardzo istotnym.
Tak jak spotka³em siê z ró¿nymi konstrukcjami mocowania odci±gów widzia³em i ró¿ne rozwi±zania wykoñczenia szpicu dachowego.
* Angielska firma "past-tents" mocuje p³achtê na drewnianym sto¿ku ¶ciêtym.
* Pewna angielska grupa zmodyfikowa³a to rozwi±zanie i u¿ywa mietalowy sto¿ek ¶ciêty na którym zwisa p³achta zakoñczona wszytym pier¶cieniem metalowym.
* Znajomy u¿ywa³ przy namiocie sto¿kowym wzmocnienie ze skóry.
* Natomiast namiot z Basel korzysta z zupe³nie innego rozwi±zania.
* Z jakiego sposobu niemiecko-czeska firma "FAM" korzysta przy nowym typie "Merlin" - nie wiem.
* W internecie widzia³em jeszcze jeden sposób, ale z braku "laku" nie jestem w stanie przet³umaczyæ agielski tekst (za krótki, tj. za ma³o informacji) - szukajcie pod wy¿ej podanymi "link'ami".

Wiêc, zanim wszyscy rzucaj± siê teraz w wir produkcji proszê o dok³adne rozmy¶lanie, jakie rozwi±zanie mocowania odci±gów oraz jakie zakoñczenie szpicu dachowego ma byæ zrealizowane. Ciekaw jestem Waszych wniosków.

z p. - Thomas
KhaToo
Przeglada³em to i owo zagladaj±c we wszelkie zakamarki i oto na co trafi³em: http://www.brandenburg1260.de/veranstaltun...ungen2002b.html

Moj± uwagê zwróci³o u¿ycie namiotów "wikiñskich" w galeri -wiec pewnie na imprezie- datowanej na 1260r. hmmm...aczkolwiek czy¿by by³a obok jednego kobieta w fartuszku wikiñskim?

Zastanawiamy sie nad uszyciem namoitu w stylu tych wysokich, sto¿kowatych. Jakiej wielko¶ci powinno to miec podstawê i jakiej wysokosæ maszt? Czy nie bedzie mrokiem zszycie takiego z 8 trójk±tnych kawa³ków, czy jednak bardziej wskazane jest u¿yciue wiêkszej ich ilo¶ci?

Ogólnie zauwazy³em spor± ró¿norodno¶æ w typach rozstawionych namiotów przegladajac galeriê.
Thomas
Cze¶æ Wam!

Pisa³em ju¿ o tym typie namiotów, dlatego dorzucê jeszcze to zdjêcie.

z p. - Thomas (Regensburg/Ratyzbona)
KhaToo
haha..dziêki za foto, na nim w koñcu wyra¼nie widaæ, ¿e to ma odci±gi. Rozplanowa³em to wszystko tak wstêpnie. Co powiecie na tego typu namiot o wymiarach: 3m ¶rednicy podstawy, maszt wysoki na oko³o 3,5 metra i ¶ciany wyjd± oko³o 2,9 metra (mierz±c nie po krawêdzi o w ¶rodku-jak wysoko¶æ w trójk±cie). Da rade z takimi proporcjami? SAm wygl± ma tu drugorzêdne znaczenie, bardziej chodzi mi o sprawy techniczne.
KhaToo
A mnie to interesuje jakie szwy zak³adaæ, ¿eby by³y mocne i szczelne. Zszywaæ na okrêtkê, nak³adaæ i zawijaæ...?macie mo¿e foty? Lub mo¿e kto¶ ma do¶wiadczenia w tym temacie...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.