Tia tylko jak taki woz potem do samochodu upchnac
p.s. Pisze sie swierzy
bo to z bledem
Pozdrawiam
a tam po co wóz pakowaæ do samochodu
poprostu podczepiasz dwa koniki albo kilku ch³opów pañszczy¼nianych i jedziesz na wozie oczywi¶cie - powiedzmy na Grunwald
si³a poci±gowa ¿ywi siê tym co zszabruje z pobliskich wiosek, tylko trza ich dobrze pilnowaæ bo mog± pouciekaæ
a tak na powa¿nie to tródno by by³o taki wóz do samochodu spakowaæ przecie¿ to to ma co poniektóre elementy troche du¿e
pozdrawiam
SYNEK
Hej
Wczoraj z Bartkiem z £om¿yñca przegl±daj±æ do znudzenia (fajna rozrywka wiem:) wszelak± ikonografiê znale¼li¶my w "Mars and Venus - The World of Medieval Housebook" 2 ilustracje przedstawiaj±ce namioty XV wieczne - w tym ma³e bez herbów a nawet co¶ co nazwaæ mo¿na "czopkiem" (podobne do tych z XIII wieku).
Ilustracje mia³ dorzuciæ tu Bartek ale widzê, ¿e siê leni:)
Datowania nie znam, spytajcie Bartka w koñcu XV to jego dzia³ka nie moja:)
pliki s± zbyt du¿e by siê tu zmie¶ci³y a ¿adnego programu (o zgrozo) graficznego nie mam
ale ¼ród³o macie, popatrzcie
a jak co¶ to wo³aæ Bartka
hej
Wiem, ¿e z b³êdem, ale nie chcia³em byæ
i po nazwisku rzucaæ
Wóz zmie¶ci siê po zdjêciu kó³ na wiêkszej przyczepce (B+E trzeba by mieæ
), ale troche to obciach tak go samemu pchaæ na bitwê... Koniki (nawet dzier¿awione od miejscowego bauera) to raczej niezbêdny element takiej zabawki.
POZDRAWIAM
JACUNIO
Witam
Bartoszu "Mars and Venus - The World of Medieval Housebook" to opracowanie ¼ród³a o którym mówi³em wcze¶niej.
Tak gwoli wyja¶nienia.
Pozdrawiam
Hej
Rzeczywi¶cie, masz racjê
sorki za "odkrycie Ameryki":)
poprostu nie widzia³em na freha chyba tych rycinek a my¶lê, ¿e warto by w tym temacie pojawi³y siê - bo to w sumie dopbre do tego miejsce:)
Przepraszam Owen
i pozdrawiam serdecznie
Witam
Na ok³adce ksi±¿ki R. Barbera "Rycerze i rycersko¶æ" wiednieje taki oto obrazek (za³±cznik). Wygl±da na reprodukcjê choæ w ksi±¿ce nie znalaz³em ¿adnych jego danych. Straszmnie mnie zaciekawi³y lukarny w namiocie. Czy to w ogóle istnia³o czy raczej mamy do czynienia z fantazj± autora? Je¶li istnia³o to czy kto¶ ma pojêcie jak to mocowano? Pytam z czystej ciekawo¶ci. Nie zamierzam tego rekonstruowaæ.
Hej
No jak dla mnie czysto symboliczny rysunek.
Papa
Na tej rycinie rzeczywi¶cie przesadzono ale nie dam g³owy, ¿e w skromniejszej formie lukarny nie stosowano. Oczywi¶cie w namiotach z "najwy¿szej pó³ki" (królewskich, ksi±¿êcych etc.).
Gdzie¶ na necie widzia³em próbê rekonstrukcji - jak odnajdê link to pode¶lê.
Konstrukcja jest prawdopodobna, bo logiczna. Spe³nia funkcjê wentylacyjn± i po trosze o¶wietla wnêtrze. No i przede wszystkim unaocznia presti¿ posiadacza.
hmmmm, jest to dosc typowa dekoracja turniejowa w formie namiotu. Bywaly gorsze tzn. w formie smoka czy konia z wyfruwajacymi z wewnatrz roznymi ptaszelkami-polecam lekture "Jesieni Sredniowiecza".
Taki namiocik w formie np. zamku Kamelot stawialo sie na konstrukcjach ciesielskich a nie zwyklych masztach i odciagach. Projektami takowymi zajmowali sie ludzie pokroju Jana van Eyck, bo kasa jaka za takie dekoracje brali znacznie przekraczala wynagrodzenie za taki "Oltarz Baranka mistycznego".
Tak wiec taki namiot nie musi wchodzic w sklad wyposazenia typowego zolnierza najemnego z 2 pol.XVwieku i mozna potraktowac go jako niegrozna ciekawostke.
Takie lukarny s± pokazane u Froissarta w scenie oblê¿enia miasta w Afryce Pó³nocnej, ale te¿ w namiocie (jak s±dzê) królewskim. Zobaczcie.
Swoj± drog±, to na tym samym rysunku jest jeszcze co¶ ³adnego
Wygl±da mi to na namiot szprychowy
bez odpinanych ¶cian. Spójrzcie na sposób, w jaki uk³ada siê materia³. To odno¶nie dawniejszej dyskusji o tym, czy maj± byæ szprychy czy obrêcz. Jak uwa¿acie?
Hej
No wygl±da³oby to na szprychy lub same odci±gi. A co do samej obrêczy, czy kto¶ widzia³ rekonstrukcjê za jej pomoc±?? Bo dot±d ja tylko same szprychy widzia³em.
Pozdrawiam
Co do namiotów-zamków.. bodajrze Christine le Pisan (ale to tylko wolne skojarzenie, proszê o weryfikacjê) opisuje namioty dowódców ska³daj±ce siê w³a¶nie z kiku namiotów po³aczonych "korytarzami" i "przybudówkami". Je¶li uda mi siê znale¼æ sk±d towytrzasnê³am, podam dok³adniej.
Zaraz, wracaj±c do tych wozów, to umknê³o mi co jest w nich lepszego od namiotów? Jakie¶ ¼ród³a przedstawiaj±ce du¿e ilo¶ci takich w obozach? Jako¶ nie wyobra¿am sobie, ¿eby zabieraæ tak± ilo¶æ wozów, ¿eby mo¿na by³o po³o¿yæ ca³± armiê i wydaje mi siê to jeszcze mniej realne ni¿ namioty. Jak kiedy¶ bêdê chcia³ spaæ ultra¶nie to ju¿ szybciej pod chmurk± ni¿ siê tarabaniæ z bryczk±, a póki co zostanê przy namiocie.
Maciek, a na czym chcesz te namioty dotransportowaæ, na plecach? Macie chyba Hausbuch na sk³adzie, skan obozu z tego¿ jest chyba zreszt± w tym temacie. Wozy robi± za fortyfikacje obozu. St±d i nazwa takiego obozu, czyli Wagenburg. Spaæ pewnie te¿ w wozach spali (choæ g³ównie pewnie robi³y za zbrojownie) i pod nimi te¿. Pozdrawiam
Gwyn
Ja nie przeczê wykorzystaniu wozów na wojnach! Ale chyba te wozy nie by³y w takich ilo¶ciach, ¿eby zapewniæ schronienie wszystkim, albo nawet wiêkszo¶ci? S±dzê, ¿e po prostu ludzie spali gdzie popadnie, jak by³o miejsce na wozie, to na wozie, jak by³a chata wie¶niaka, to w chacie, a jak nie by³o nic, to pod go³ym niebem. Albo w³a¶nie w namiotach, które s± bardziej powszechne na znanych mi ¼ród³ach. Pojawienie siê kilku wozów w obozie to ¶wietna sprawa, ale nie wydaje mi siê ostatecznym rozwi±zaniem naszych problemów noclegowych.
Jasne, ¿e nie. Parê wozów mo¿e poprawiæ wiarygodno¶æ obozu, u³atwiæ ¿ycie, ale nie rozwi±¿e sprawy noclegów w ¿adnym wypadku, i nie powinno. Pozdrawiam
Gwyn
Jesli u Pisan sa podane tony suszonego miesa, maki, setki litrow piwa to oczywiste, ze do wozow z uzbrojeniem i zlozonymi namiotami, kuchniami polowymi itp. mebelkami dokladaja sie dodatkowe wozy na "suchy prowiant". Po drugie jesli takie wozy pozwalaly ufortyfikowac obozowisko to musialo byc ich sporo. Jesli przeczyta sie spisy zaopatrzenia podane np. w "Medieval Military Costume" za Pisan to wynika z nich jasno, ze potrzebowano nie kilka lecz kilkadziesiat pojazdow. Czy to oznacza wg Was duzo?
W Hausbuch-u jest sztych maszerujacego wojska gdzie widac iz na 1 oddzial (nie pamietam jaka mial on liczebonosc ale Gwyn bedzie wiedzial napewno) przypada 1 woz. Do tego trzeba dodac ww wozy "zaplecza techniczno-gastronomicznego" oraz widoczne na pierwszym planie wozy o stozkowatym ksztalcie (fortyfikacyjne?).
Podobno "Mistrz altylerii" odpowiadal nie tylko za altylerie i zakupy prochu lecz takze za rekrutacje ciesli, skup drewna na machiny obleznicze oraz ORGANIZACJE obozowiska i zakwaterowania calego towarzystwa. Jesli nie udalo sie to jemu dowodcy poszczegolnych oddzialow mieli rozlokowac zolnierzy w okolicy i w razie potrzeby zebrac ich spowrotem.
pytanie w sprawie namiotu typu sto¿ek: czy na okres 1410-1435 takowy siê nadaje?
interesuje mnie co¶ takiego jak w za³±czniku. by³bym równie¿ wdziêczny za zdjêcia takiego sto¿ka, który by³ na Grunwie 2004 w chor±gwi Podolskiej.
co s±dzicie o wymiarach takiego namiotu? czy móg³ byæ jednoosobowym maluszkiem lub te¿ mieæ ¶rednicê 5-6 metrów i byæ wieloosobowy?
W jednym z postów pojawi³ siê taki link
http://www.tentsmiths.com/period-tents-squ...re-marquee.html . Na tej fotce jest kwadratowy namiot o dachu opartym na jednej belce.
Namiot ten jest bodaj¿e reklamowany przez producenta jako sredniowieczny.
czy ktos wie jak to to datowaæ ?
Poszpera³em trochi w sieci, ale to co znalaz³em by³o z pocz±tku XVi w., ewentualnie trudno siê na tej ikonografii zorietnowaæ na 100 proc., czy namiot jest okr±g³y czy kwadratowy (zw³aszcza je¿eli ¶ciany nie sa pod k±tem prostym, lecz pochylone) na jednym maszcie. W±tpliwo¶ci moje biora siê st±d, ¿e na niektórych malowid³ach (a nierzadko nawet na jednym) w miejscu ³±czenia ¶cian i dachu namiotu wyra¼nie zaznaczony jest ³uk (co sugeruje jednoznacznie ,¿e dach jest okr±g³y),a w innych jest to linia prosta (co z kolei mog³oby oznaczac, ¿e dach nie jest okrag³y lecz np. kwadratowy lub prostok±tny). Jest to trudne do zinterpretowania tym bardziej, ¿e w wiêkszo¶ci na ikonografii namioty przedstawiane s± en face. W±tpie aby te niedok³adno¶ci mo¿na by³o zwalic na masowe niechlujstwo artystów.
Co wiêcej na czê¶ci widzianych przeze mnie malowide³ dachy namotów okr±g³ych vel o¶miok±tnych wyra¼nie podkre¶lone s± dodatkowo (oprócz wspomniannego wy¿ej ³uku) poprzez oznaczenie szwów albo zdobieñ dachu (przy okazji czy te zdobienia na namiotach w ogóle by³y malowane czy te¿ mosze naszywane tj. tzw. aplikacje ?). Tymczesem na czêsci namiotów w±tpliwe - okr±g³ych i na czê¶ci niew±tpliwe-okr±g³ych ¿adnych szwów arty¶ci nie maluj±.
moze ktos znalaz³ w ¼ród³ach namiot o wyra¼nie kwadratowej podstawie na jednym maszcie z poczatków lub po³owy XV w.? (pytanie to pojawi³o siê juz w tym temacie , ale nikt nie raczy³ temu frehowiczowi odpowiedzieæ)
Nie chcia³bym przywo³ywac argumentacji o braku dowodów, na to ,ze co¶ nie istnia³o. Ale namiot o takiej konstrukcji wydaje mi sie ³atwiejszy w budowie i "obs³udze", ni¿ np. namioty wielok±tne - szprychowe, czy rozbudowane pawilony. Mo¿e siê nie znam, ale nie widzê zadnych u¿ytkowych przciwskazañ do "pos³ugiwania siê" namiotem zbudowanym na planie kwadratu skoro by³y namioty prostok±tne.
Hej
Najwiêkszy problem z tym namiotem jest taki, ¿e ma on boczne maszty, prócz tego centralnego. A takiej konstrukcji nigdzie nie stwierdzono czy to u okr±g³ych czy kwadratowych czy prostok±tnych. Wiêc raczej nie sugeruj siê zabardzo t± stron±.
Pozdrawiam
CYTAT
Nie chcia³bym przywo³ywac argumentacji o braku dowodów, na to ,ze co¶ nie istnia³o. Ale namiot o takiej konstrukcji wydaje mi sie ³atwiejszy w budowie i "obs³udze", ni¿ np. namioty wielok±tne - szprychowe, czy rozbudowane pawilony. Mo¿e siê nie znam, ale nie widzê zadnych u¿ytkowych przciwskazañ do "pos³ugiwania siê" namiotem zbudowanym na planie kwadratu skoro by³y namioty prostok±tne.
Mo¿e i by¶ nie chcia³, ale przywo³ujesz. To, ¿e co¶ nam siê wydaje ³atwiejszy czy te¿ wrêcz proste nie oznacza iz takim by³o. Skoro proch by³ znany od XIII stulecia to czemu od razu nie wytwarzano hakownic? Albo skoro w XIII wieku mieli he³my garnczkowe to czemu nie mogli sobie zrobiæ pe³nych os³on p³ytowych?
Chodzi o to, ¿e nie ma potwierdzenia wystêpowania namiotów kwadratowych z jednym masztem w pocz±tkach XV wieku. Ot i tyle. Po prostu nie gdybajmy.
Witam
Czy kto¶ ma mo¿e wymiary namiotu sto¿kowego (takiego powiedzmy na 2 osoby). Ewentualny schemat budowy te¿ mile widziany :-).
Pozdrawiam
Hm,12 stron tematu i nikt nie mo¿e mi pomóc?
Pozdrawiam
Karczmarz
Hej
Bo nie bardzo jest o czym pisaæ
Wymiary to takie jakie uwa¿asz ¿e bêd± wygodne dla ciebie ( kwestia osobista
). Polecam proporcje 1:1 czyli np 3m wysoko¶ci i 3m ¶rednicy.
Co do konstrukcji to te¿ jest raczej banalna. Na którym¶ linku z podanych wcze¶niej napewnio co¶ o tym by³o. Ale idea jest prosta, musisz sobie wyliczyæ ( proste wzory ;)) i zszyæ ze sob± trójk±ty a w ¶rodek jeden maszt.
Naprawdê chyba najprostsza konstrukcja.
Pozdrawiam
CYTAT
Bo nie bardzo jest o czym pisaæ
No w³a¶nie jest o czym pisaæ. Nigdy na oczy nie widzia³em takiego namiotu i nie mam pojêcia jak siê zabraæ do jego budowy.
Pomijaj±c sam± kwestiê wymiarów (co mo¿e nie wymaga wy¿szej matematyki ale trzeba wiedzieæ jak± powinien mieæ wielko¶æ aby w nim w miarê wygodnie pomieszkaæ) to pozostaje kilka problemów natury technicznej. Jak mocowaæ namiot na maszcie? Jak zamocowaæ odci±gi? Wbijaæ maszt w ziemiê czy namiot sam ustoi jak siê porz±dnie napnie odci±gi? Jak powinno wygl±daæ wej¶cie?
Jest jeszcze pewnie kilka rzeczy o których nawet nie wiem, ¿e nie wiem.
Pytania mo¿e banalne dla znawców ale mnie stwarzaj± pewne problemy.
Pozdrawiam
Andrzej
Jedno pytanie:
Sk±d pewno¶æ ¿e "namiot stozkowy" istnia³ jako samodzielna konstrukcja ,a moze by³ to tylko dach postawiony na czê¶ci masztu (bo np. nie by³ ca³y potrzebny do zamieszkania ,a tylko do zabespieczenia jakiego¶ ³adunku) ?
Tak, ¿eby nikt nie mia³ w±tpliwo¶ci o co chodzi. Nie, nie mamy ¿adnyh gwarancji, ze to nie 'plandeka' nad sprzêtem. Chocia¿ wydaje siê byæ przerostem formy nad tre¶ci±. Wozy nie lepsze? Wozów tu pod dostatkiem. Pozdrawiam
Gwyn
Ooo.. wiem kiedy mnie to zastanowi³o-gdzie jest wej¶cie ???
Wej¶cia nie widaæ tam na po³owie namiotów...Chocia¿ jest to oczywi¶cie jaki¶ punkt zaczepienia. Pozdrawiam
Gwyn
Mam pytanie czy ta kolka na maszcie sluzy jako parasolka by woda nie wlatywala?
i dwa wlasnie jak to zrobic w takim namiociku. Za duze to nie jest a dzira w srodku na maszt chyba jest i pewnie woda
wlatuje wogole jak mocowac maszt w takim stozku
pozdrawaim
Hej
Co do mocowania masztu, to myslê ¿e prozaicznie otwór na maszt musi byæ mniejszej ¶rednicy ni¿ ¶rednica masztu który siê na czubku zwê¿a a na to nak³adamy nak³adkê/kuleczkê przed deszczem i z ewentualnym mocowaniem wspomagaj±cym. Co do wej¶cia my¶lê ¿e analogicznie do sto¿ków wczesnych z np. Psa³terza z Utrechtu. Gdzie wej¶cie tworzy poprostu nie zszyta jedna ze ¶cian, wi±zana zapewne jako¶ razem pó¼niej.
D³ugo by³em sceptykiem co do popularno¶ci tych namiotów ale ostatnio mnie przekona³o to jak zobaczy³em je w tle ilustracji jednej ze stron z Kodeksu Baltazara Behema. Choæ nadal nie s±dzê ¿eby to by³y namioty "¿o³nierskie" 1/2 osobowe.
Obrazków nie mogê jak zwykle wstawiæ ale mo¿e kto¶ z was umie¶ci, Czarno bia³e reprodukcje Behema Ameisenowej kr±¿± po DCC
.
Pozdrawiam
Tutaj dwa ¼ród³a, które potwierdzaj± istnienie namiotu sto¿kowego jako samodzielnej konstrukcji:
1) ilustracja do Pie¶ni o Rolandzie, XIII wiek - raczej nie jest to dach, zwróæcie uwagê jakie maj± super szpile
2) ilustracja z Kodeksu Baltazara Behema, XV/XIV - tu ju¿ nie ma mowy o ¿adnych w±tpliwo¶ciach co do istnienia sto¿ków
3) zamieszczony ju¿ przez Gwyna (nie bêdê za¶mieca³ forum) Wagenburg z 1475 roku
Niestety nie rozgryz³em jeszcze tego patentu na górze, jak bêdê mia³ brakuj±ce p³ótno i szy³ to zamieszczê swoje przemy¶lenia i do¶wiadczenia w tej materii. Chc±c mieæ historycznie poprawny namiot trzeba bêdzie siê z tym pobawiæ. Natomiast wydaje mi siê, ¿e namiot spokojnie móg³by staæ na napiêtych ¶cianach. Ale có¿, przede wszystkim historyczno¶æ.
Za¶ wej¶cie chyba najpro¶ciej by by³o zrobiæ poprzez sznurowanie jednego z trójk±tów sk³adowych. Wiem, ¿e takie rekonstrukcje powsta³y (
vide zdjêcia z Pentecostu) aczkolwiek nie wiem na jakiej podstawie.
Co do wymiarów to zbudowa³em model namiotu z 10 trójk±tów o wysoko¶ci 3 m. Wysz³o, ¿e ¶rednica wyniesie oko³o 3,2 m, a wysoko¶æ namiotu jakie¶ 2,5 m. Wydaje mi sie, ¿e jest to ca³kiem nie¼le zwymiarowany namiot i spokojnie powinien wystarczyæ dla dwóch osób. I sylwetkê te¿ ma OK.
Andrzeju, jak bêdê mia³ trochê wiêcej czasu to napiszê Ci dok³adnego maila, mo¿e z jakimi¶ zdjêciami.
Pozdrawiam
Vrabec
mam pytaie ile wazy twoj namiot i ile wynosi podstawa trojkata
dwa mowicie zeby sznurowac ktoras scianke troche lipnie pamietajcie ze ona stanowi zarazem dach trzeba bedzie dac jakas zakladke nad sznurowaniem by woda nieprzeciekala
a jak rozwiazywali to indianie w tipi tam chyba byla dzira i osobny kawal materialu do zaslaniania
trzy myslicie ze daloby sie zamiast takiego masztu uzywac znaleznego kijka?
pozdrawiam
ps
Vroobell odlalazles dowod na to ze anime jest europejskie spojrzcie na geby tych z ilustracji o Rolandzie
1) Te 15-17mb p³ótna wa¿y chyba ko³o 10kg, moze troszkê wiêcej.
Podstawa trójk±ta wynosi 95cm (materia³ ma 1m ale odliczyæ trzeba szwy).
Wcale nie lipne to sznurowanie
, przyjrzyj siê prawdzimym geteldom, tam jeden bok te¿ jest sznurowany, z zak³adk± oczywi¶cie, i jako¶ dzia³a. Jak siê dobrze zaprojektuje to nie ma prawa przeciekaæ.
2) W Indian bym siê nie bawi³.
3) Znale¼ny kijek to raczej nie, prêdzej solidna ¿erd¼, ale nale¿y pamiêtaæ o zakoñczeniu masztu. Strugaæ za ka¿dym razem nowe? Czy mieæ gotowy maszt lub sam± koñcówkê?
Pozdrawiam
Vrabec
CYTAT(Borg)
a jak rozwiazywali to indianie w tipi tam chyba byla dziura i osobny kawal materialu do zaslaniania?
wlasnie tak - wejscie bylo owalem lub kolem, zaslaniane dodatkowym kawalkiem materialu. Natomiast reszta "szwu" (bo material na tipi jest ~polkolem i szew jest z przodu - tam gdzie wejscie) jest "sznurowany" na drewniane zatyczki.
Ale to tylko dla wyjasnienia, bo to inny swiat. Chociaz, o ile sie nie myle, to podobna konstrukcja wystepowala np. u Laponczykow - tzw. kota. Ale to jak ktos odtwarza Laponie czy Finlandie.
Indiañskie tipi o ile siê nie mylê poza podobieñstwem wygl±du ma niewiele wspólnego z namiotem o który mowa. Tipi nie mia³o ¶ledzi i odci±gów ani masztu. Materia³ b±d¼ skóry k³adziono na stela¿u zrobionym z kilku ¿erdzi.
Mo¿e jednak powrócimy do Europy w wiekach ¶rednich :-)?
Pozdrawiam
Andrzej
zle zrozumieliscie nie chce rekonstruowac tipi tylko zastanawialem sie czy wejscie w tym stylu jak tam (kolo z szmatka) byloby ok
pomyslalem o tipi bo tak samo ma nachylona sciane z wejsciem w przeciwniestwie np do pawilonu
dziekie za wyjasnienie
CYTAT(Andrzej z Sielca)
Tipi nie mia³o ¶ledzi i odci±gów ani masztu.
koncze offtopic
Tipi nie mialo masztu, ale sledzie (drewniane)
mialo
I to tyle o Indianach...
pozdrawiam
Co do tego sznurowanego trójk±ta to my¶lê, ¿e mo¿na go zrobiæ do sznurowania do wysoko¶ci ok. 1,5-2m, a dalej ju¿ szew normalny. B³ogos³awiony bêdzie ten, który znajdzie ¼ród³o gdzie to bêdzie pokazane/opisane.
Pozdrawiam
Vrabec
A wracaj±c do namiotów wczesnych - za U ¼róde³ Polski namiocik z niemieckiego zbioru pism teologicznych, pocz. IX w., w zbiorach BSB München.
Pozdrawiam!
Vlasta
Hej
Bardzo ³adny obrazek. Vlasta mia³aby¶ szanse dowiedzieæ siê co¶ wiêcej o tym sk±d on jest itp. Zastanawiam siê czy to nie jest dzie³o karoliñskie, lub jego adaptacja.
Pozdarwiam
Hej! Jak na razie grzebanie za jakimi¶ dok³adniejszymi danymi w internecie nie przynios³o ¿adnych rezultatów, niestety
Ale jak co¶ znajdê, to dam znaæ.
Pozdrawiam!
Vlasta
Edycja - wpad³am na
stronkê, gdzie jakie¶ namiary na dzie³ko daj±, ale datuj± je na ok 1000 roku. I b±d¼ tu cz³owieku m±dry
Stronka swoj± drog± fajna, warto poogl±daæ.
Hej, tak mi przysz³o do g³owy... Czy te sto¿kowate namioty nie s± robione z pledów wojskowych? Co¶ w stylu namiotów z po³±czonych pa³atek wojskowych. Rzecz by³aby bardzo wygodna.. banalana w transporcie i zapewniaj±ca dosyæ du¿o miejsca.
Hej
Nie s±dzê
Namioty s± za du¿e i zbyt dobrze dopasowane i zszyte, by mo¿na stworzyæ co¶ takiego z kocy.
W ka¿dym razie moim zdaniem .
Podsy³am moje ostatnie znalezisko, które powinno ucieszyæ bardzo wiele osób
Obrazek z Moj¿eszem z czeskiej biblii z pocz±tku XV wieku.
Ju¿ widzê jak wyp±czkuj± sto¿ki na grunwie ;)
Pozdrawiam
Witam
Przeczesywa³em ju¿ kilkukrotnie ten temat ale nie pamiêtam czy ktokolwiek podawa³ jakie¶ namiary na rodzimych producentów namiotów.
Je¶li kto¶ takowe zna (poza ¦wiatem Namiotów) to prosi³bym o ich podanie, tutaj b±d¼ na priv.
Pozdrawiam
Banderia
robia nie widzialem ich ale wiem ze robia:P
tak offtopicowo czy ten Mojzesz ma rogi?
Rogi- symbol m±dro¶ci, pojawiaj± siê prawie na ka¿dym przedstawieniu Moj¿esza. Maj± swoje uzasadnienie w Pi¶mie, a w³a¶ciwie w lekkiej nadinterpretacji. Namioty robi± te¿ koledzy z Dru¿yny Rycerskiej ¦wiêtope³ka Wielkiego (chyba tak to siê nazywa). Reprezentanci s± na forum, ³±cznie z Maækiem Ananiczem, jednym z adminów. Pozdrawiam
Gwyn
Ma te¿ rogi na najs³ynniejszym pos±gu. A'propos rogów, to namioty szyje S³awek Rokita.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.