(Edit: Dyskusja przeniesiona z innego w±tku. Viator)CYTAT(Viator @ 12:05 11.05.2011)
CYTAT
Osoby posiadaj±ce namioty z niebotycznymi odci±gami bêd± poproszone o skrócenie ich do minimalnej d³ugo¶ci, w przeciwnym wypadku mo¿e zabrakn±æ miejsca.
O w³a¶nie, ogl±da³em sobie pawilony rozbite na Czersku, patrz±c in¿ynierskim okiem, i mam tak± techniczn± uwagê: odci±gi nie musz± byæ napinane za sam koniec. /.../
O ¦wiêty Viatorze jak± Ty masz cierpliwo¶æ i w si³ê by spokojnie t³umaczyæ takie rzeczy. Zaiste by³em w szoku widz±c jak wielu rycerzy nie by³o w m³odo¶ci nawet na kolonii zuchowej i kotwiczy namioty jak transatlantyki na redzie przy zmiennych pr±dach, wbijaj±c w dodatku szpilki na sztorc.
Nie wiem jakie jest pod³o¿e w Lusowie (wygl±da na obrazkach na piaszczyste) a wtedy lepiej spisuj± siê ko³ki drewniane zrobione z prze³upanego na pó³ kija, bo kuta szpilka tnie ziemiê jak p³ug i przy wiêkszym obci±¿eniu (np. ju¿ lekki deszcz) po wyoraniu 10-15 cm wy³azi, a p³aska strona ko³ka siê lepiej w gruncie stabilizuje.
CYTAT(Viator @ 12:05 11.05.2011)
* Je¶liby mieæ namiot z ko³em szprychowym w poziomie sufitu, jakie znamy z ikonografii, to mo¿naby go zamocowaæ jeszcze bardziej p³asko, nawet w ogóle bez odci±gów, naci±gniêciem samej plandeki, tak jak sto¿ek.
przepraszam za off-topic, ale drêczyli¶my temat sto¿ków z Panem Micha³em z Tentorium ostatnie dwa tygodnie i nijak nie da siê tych szprych potwierdziæ w ¼ród³ach (nawet u Turków, Persów i Mogo³ów), podobnie s³upków/podpórek (tzw. zapa³ek) w ¶cianach bocznych, a co gorzej - ku mojej g³ebokiej rozpaczy - dwumasztowce to dopuszczalne by³yby mo¿e na Grunwaldzie, ale wcze¶niej wygl±da na to, ¿e zupe³nie nie, bo w "m³odych" XIII-tkach to nawet królowie rysowani s± "in sto¿ek sedente", wiêc i jednomasztowiec mo¿e siê okazaæ kontrowersyjny.
Rad poznam (np. w w±tku "namioty") argumenty, ¿e dwumasztowiec na rok 1241 jest cacy, bo bardzo mi obóz z³o¿ony z dwumasztowych pawilonów pasuje do koncepcji "Hufca Szpitalnego". Rozstawia³y siê zreszt± dumne dwumasztowce w Czersku (co najmniej jeden nawet bawe³niany), ale w Czersku dzieje siê du¿o dobrych rzeczy ku uciesze i wygodzie, a z liberalnym podej¶ciem do datowania (i dobrze, siê NIE czepiam).