Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: (Prawie) Wszystko o Namiotach
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Andrzej Siejeñski
Witam
Czy namiocik na pierwszym planie z tego zdjêcia jest historyczny?
http://www.butyhistoryczne.pl/namioty/peage/001.php
Pozdrawiam
Thomas
impregnowana bawelna - przeciwgnilna - o gramaturze 330g/m²,

9°) namiot dwuspadowy
model "british"
wysokosc: 1,50m
szerokosc: 1,80m
dlugosc: 2,00m
waga: 4,9kg
69,95€ (+ przesylka)

model "french"
wysokosc: 1,75m
szerokosc: 2,10m
dlugosc: 2,00m
waga: 6,6kg
79,95€ (+ przesylka)

model "civil"
wysokosc: 1,90m
szerokosc: 2,00m
dlugosc: 3,00m
waga: 9,0kg
99,95€ (+ przesylka)

11°) wojskowy namiot dwuspadowy z apsyda
wysokosc: 1,85m
szerokosc: 2,10m
dlugosc: 2,20m
obwod apsydy: 1,80m
waga: 6,0kg
109,95€ (+ przesylka)
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Namiot krokietowski jest lniany i o przypuszczalnie (wszystko póki co na to wskazuje) spe³nia warunki historycznej konstrukcji. Trochê ma szerokie bryty, wiêc nie uk³ada siê naj³adniej, ale to nie wada konstrukcji, tylko kwestia estetyki. Pozdrawiam
Gwyn
Andrzej Siejeñski
Aby nie by³o watpliwo¶ci pyta³em o to ma³e co¶ z przodu (to du¿e to wiem, ¿e historyczne).
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ma³e w ¿adnym wypadku. Nie spotka³em siê nigdy z tak± konstrukcj± na przedstawieniu namiotu ¶redniowiecznego, poza tym to bawe³na, no i co to za rozmiar na 'pawilon'? Cudzys³ów celowo, bo nie zas³uguje toto na pe³noprawne okre¶lenie. Jak kogo¶ nie by³o staæ na wiêkszy namiot to spa³ w krzakach. Pozdrawiam
Gwyn
S³awomir Rokita
"Jak kogo¶ nie by³o staæ na wiêkszy namiot to spa³ w krzakach. Pozdrawiam
Gwyn "

Pe³ne poparcie.

My¶le ¿e tyczy sie to równie¿ naszej zabawy .

MAM PYTANIE -CZY INNI POSIADACZE NAMIOTÓW MAJ¡ TAKI SAM PROBLEM JAK JA Z WPRASZANIEM SIE LUDZI ? (" ...BO TY MASZ TAKI DUZY NAMIOT .")
INFORMUJE ¯E MAM TAKI DU¯Y BO LUBIE PRZESTRZEÑ I WYGODE ,A JE¦LI MAM OCHOTE MIEÆ KOGO¦ W GO¦CI TO GO NAPEWNO ZAPROSZE
p.s PROSZE O NIEDOKWATEROWYWANIE SIE W IMIENIU SWOIM ORAZ ZNAJOMYCH POSIADACZY NAMIOTOW KTÓRYM BRAK ASERTYWNO¦CI (TAKIE MODNE S£OWO)
S³awomir Rokita
"Namiot krokietowski jest lniany i o przypuszczalnie (wszystko póki co na to wskazuje) spe³nia warunki historycznej konstrukcji. TROCHE MA SZEROKIE BRYTY, wiêc nie uk³ada siê naj³adniej, ale to nie wada konstrukcji, tylko kwestia estetyki. Pozdrawiam
Gwyn "
A jakiej szeroko¶ci ma kolega w swoim namiocie?
KTO UMIE TEN...........................................
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Co to ma do rzeczy? Nie posiadam namiotu tego typu. Pytaj± o zdanie- odpowiadam. Jestem pewien, ¿e za stosown± cenê uszyjesz z wê¿szymi. Nerwowym byæ nie nale¿y, uprzejmie proszê skrytykowaæ mój przy najbli¿szej okazji. Pozdrawiam
Gwyn
S³awomir Rokita
A zapomnia³em -uk³ada sie wszystko piknie po namokniêciu bo materia³ pêcznieje i napina sie jak bêben .
Len-genialna materia -"praojcowie "wiedzieli co robili , dlaczego i z czego .
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Len w ogóle fajny jest na wszystko, co by³o kiedy¶ z niego robione smile.gif W³a¶ciwa tkanina na w³a¶ciwym miejscu. Pozdrawiam
Gwyn
Andrzej Siejeñski
Witam
Mam pytanie o ten namiot:
http://www.tentsmiths.com/period-tents-med...edge-tents.html .
Umieszczenie w nim wej¶cia po ¶rodku jest trochê nie praktyczne (kwestia tego ile osób ma w nim spaæ). W galerii z casorate znalaz³em taki sam namiot ale z wej¶ciem przesuniêtym na bok: http://156.17.3.106/wks/view_pic.php?iSize...2462&sPicTitle= .
Czy kto¶ ma na jakie¶ potwierdzenie w ¼ród³ach, takiego umiejscowienia wej¶cia? Wiem, niby drobiazg, ale w³a¶nie na drobiazgach mo¿na siê wy³o¿yæ ( a praktyczno¶æ nie zawsze jest dobrym doradca w kwestiach ¶redniowiecza).
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Mars and Venus, the Wold of the Medieval Housebook, czyli popularny Hausbuch. Andrzeju, skany z tej ksi±¿ki by³y tu wrzucane, czy¿by¶ nie zajrza³ w nie? Pozdrawiam
Gwyn
S³odziutki
Zauwa¿cie: Na stronie podanej przez Andrzeja jest takie sformu³owanie:

"Henry the VIII's camp drawing shows many of these tents in use and under erection."

Zdaje siê, ¿e to mo¿e byæ wskazanie ¼ród³a innego ni¿ s³ynna ilustracja z Hausbuch (przedstawiaj±ca przecie¿ obóz cesarski z II po³. XV wieku), gdzie takie namioty s± dwa.

Czy kto¶ orientuje siê o jakie ¼ród³o mo¿e chodziæ?

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Owen
Hej
Ale jakby nie patrzeæ Henryk VIII to I po³ XVI wieku smile.gif. Choæ oczywi¶cie ja te¿ bym chêtnie obejrza³ smile.gif
Andrzej Siejeñski
CYTAT(Gwyn)
Mars and Venus, the Wold of the Medieval Housebook, czyli popularny Hausbuch. Andrzeju, skany z tej ksi±¿ki by³y tu wrzucane, czy¿by¶ nie zajrza³ w nie? Pozdrawiam
Gwyn

Pewnie je widzia³em, przejrza³em ca³y temat ju¿ ze 4 razy, ale nie pamiêtam w tej chwili. Je¶li znasz odpowied¼ na moje pytanie to by³bym wdziêczny za jej udzielenie.
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jakie pytanie? Czy takie wej¶cia s± znane ze ¼róde³? Przecie¿ piszê, ¿e z Hausbucha. Autorzy strony dodaj± Henryka VIII. Pozdrawiam
Gwyn
Andrzej Siejeñski
Kontynuuj±c moje namiotowe poszukiwania natkn±³em siê na co¶ takiego:
http://www.companie-of-st-george.ch/images...eton-marco.jpeg .
I jeszcze raz tutaj:
http://156.17.3.106/wks/data/thumb_496x608...te_img_0513.jpg .
Czy kto¶ ma ¼ród³a po¶wiadczaj±ce istnienie takich namiotów?
Pozdrawiam
S³odziutki
CYTAT
Kontynuuj±c moje namiotowe poszukiwania

Hm. Czy chodzi Ci o to ¿e wej¶cie jest od przodu? Generalnie w Hausbuch jest taki jeden namiot gdzie nie wiadomo za bardzo jak siê wchodzi. A drugi ma takie wej¶cie jak wcze¶niej pyta³e¶, na ¶rodku ¶cianki.

Namioty z wej¶ciem od przodu s± w traktacie "De machinis" Taccoli.:
http://brunelleschi.imss.fi.it/genscheda.a...G&chiave=100558

Jedyny problem to to, ¿e "pawilony" maj± tam bardzo dziwny kszta³t, wiêc nie wiadomo czy wygl±d tych drugich namiotów te¿ nie jest trochê przekrêcony.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Solaris
Co do materia³u na namiot to ca³kiem nie¼le sprawuje siê len impregnowany. Nie jest bardzo drogi i i nie tak ciê¿ko go dostac od rzemie¶lników np. od £obosa z Wrocka.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Tyle tylko, ¿e wspó³czesna impregnacja powoduje zwykle "flaczenie" materia³u podczas nawilgania. Naturalny, nieimpregnowany len lekko siê kurczy i napina i wszystko piêknie sp³ywa (oczywi¶cie przed uszyciem namiotu trzeba KONIECZNIE go zdekatyzowaæ, bo inaczej mo¿e byæ kompletna katastrofa przy pierwszym deszczu). Je¶li o p. £obosa chodzi, to widza³em u niego bardzo fajne p³ótno lniane, grubo tkane, niebielone, nieimpregnowane. Wad± jest tylko waga pó¼niejszego namiotu przy transporcie - a zalet±, ¿e nie bardzo przejmuje siê wiatrem.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Solaris
W ogóle ka¿dy len siê powinno dekatyzowac by siê nie kurczy³, a te p³ótna od £obosa sa bardzo fajne. Impregnat flaczeje?Uuu, nie spotka³am sie z tym ale dziêki za rade. Spróbuje zrobiæ z nieimpregnowanego. A próbowa³ kto¶ impregnowac samemu?
Borg
Czy takie wejscie jest ok?

Przeczytalem swego czas temat ale nie pamietam by ktos na to odpowiedzial
Prosze o pomoc
Pozdrawiam
Owen
Hej
Nie ma ¿adnego potwierdzenia na takie wej¶cie do namiotu, co chyba rozwi±zuje kwestie smile.gif
Pozdrawiam
Borg
dzieki
szkoda fajny pomysl
Kali
Mam pytanie(chyba nikt o tym nie wspomnial) jakim szwem ³±czycie sciany namiotu? jedna zakladka i dwa szwy rownolegle czy jak?
Kali
czy taki szew jak tu http://home.adelphi.edu/~sbloch/sca/tents/.../kuijt.article/ jest ok? a moze sa jakies inne ?
Boran
Ja szy³em tak jak tu proponuj±:
http://www.ydalir.co.uk/crafts/stitches/runfell.htm
i dzia³a smile.gif

ps. zamiast dopisywaæ nastêpnego posta, u¿ywaj opcji "edytuj"
Kali
Czyli tak samo jak w linku w poprzednim poscie, ale to ciezko na maszynie tak przeszyc ;] inaczej nikt nie szyl?

Co do edycji to jest mi znana ta funkcja tylko w tym przypadku prrzeskakiwalo na 16 strone i dostawalem komunikat ze nie znaleziono szukanych costam costam czy cos takiego ;]
Boran
CYTAT
Czyli tak samo jak w linku w poprzednim poscie, ale to ciezko na maszynie tak przeszyc ;]

Nie do koñca to samo;] w finalnym produkcie widaæ ró¿nicê (w szwie, jaki Ty pokaza³e¶, oba ¶ciegi id± przez 4 warstwy materia³u; w tym, który ja pokaza³em - jeden ¶cieg przechodzi przez dwie warstwy, a dopiero po za³o¿eniu drugi przechodzi przez wszystkie 4)

kolejna ró¿nica jest taka, ¿e to, co Ty pokaza³e¶ da siê od biedy zrobiæ na maszynie. To, co proponuj± na "mojej" stronce - na maszynie siê nie uda.

pozdrawiam i ¿yczê mi³ego mieszkania icon_wink.gif
Borg
jeszcze jedno pytanko tym razem o stozek
wycinajac kazdy trojkacik z jednego kawalka materialu duzo sie traci
czy jest dopuszczalne zszywac trojkat z 2 kawalkow
mozna by wedle dwoch metod
1) pionowo z tych trojkatow co odpadaja (kolor szary)
2) poziomo na pewnej wysokosci, na rysunkach czesto na pewnej wysokosci widac kolorowy malunek czy tez tasme jak dla mnie to calkiem mozliwe rozwiazanie
czy sa na to jakies dowody?
pozdrawiam
Sauron
CYTAT(Borg)
jeszcze jedno pytanko tym razem o stozek
wycinajac kazdy trojkacik z jednego kawalka materialu duzo sie traci

A kto Ci kaze tak wycinac? Ja dobralem tak wielkosci trojkatow by wchodzily dwa na jednym kawalku - poziomo (odwrocone w stosunku do siebie), po dlugosci - praktycznie zero strat (a te paski co zostaja w sam raz na odciagi).
Owen
Hej
Przy metrowej szeroko¶ci materia³u ciê¿ko jest co¶ kombinowaæ. Ja zastosowa³em metodê pierwsz± w swoim geteldzie. Generalnie jestem zwolennikiem jak najwiêkszego sztukowania byle zaoszczêdziæ materia³. Oczywi¶cie dodaje to pracy ale posiadamy w ten sposób 2x wiêcej materia³u smile.gif.
Pozdrawiam
Sauron
CYTAT(Owen)
Hej
Przy metrowej szeroko¶ci materia³u ciê¿ko jest co¶ kombinowaæ.

Ja robilem z 75cm lnu i nie bylo problemu - w zalaczniku pogladowka smile.gif (od reki wiec robiac to porzadnie duzo
lepiej mozna zaosczedzic).
Czarnian
na namiotach siê nie znam a planuje zrobiæ wsêtpnie i mam zapytanie icon_cool.gif

w jakich latach i wiekach by³ u¿ywany ten typ namiotu http://www.butyhistoryczne.pl/namioty/img/...g/namiot2_a.jpg
Owen
Hej
Ja konkretnie nie znam takiego rozi±zania z ¿adnego ¼ród³a.smile.gif
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Specjalnie dla wielbicieli mojej Psiej Budy (oficjalnie uznanej za namiot na koniec Grunwaldu).
http://home.adelphi.edu/~sbloch/sca/tents/...enese_tents.jpg
Pozdrawiam
Gwyn
Czarnian
dobrze to mo¿e powiem inaczej bum.gif

interesuje mnie namiot 2 osobowy (ja, dziewczyna + sprzêt icon_wink.gif ) na rozpiêto¶æ wiekow± pocz±tek XIII - 1380

by³bym wdziêczny za jakies wskazówki (o ile istnieje co¶ takiego tongue.gif )

pozdr. czarnian
KhaToo
S± jakies przeciwwskazania "techniczne" do uszycia namiotu z we³enki...?
Boran
ci±gnie wodê wolniej ni¿ len, ale jak ju¿ namoknie, to robi siê ciê¿ka jak cholera... to chyba do¶æ istotne
Szelma
Pytanka do posiadaczy namiotów:
1) jak wykonaæ ¶ledzie do namiotu (drewniane - bo jak rozumiem tylko takie winny wchodziæ w grê), ¿eby siê nie rozpierniczy³y po 2-3 krotnym stawianiu namiotu od walenia m³otkiem czy obuchem siekierki przy wbijaniu ?
2) w jaki sposób na drewnianych ¶ledziach trzyma³y siê link namiotu, ¿eby siê nie ze¶lizgwa³y ze sledzi ? (My¶l³em o jakims naciêciu, ale to os³abi ¶ledzia i przy wbijaniu ¶ledzie moga siê ³amaæ)
3) jakiej d³ugo¶ci winny byæ sledzie, aby utrzymac namiot o wysokosci jaki¶ 3 m ? wystarczy 25- 30 cm ?

My¶³a³em, ¿eby sledzie wykonac z drewna pozyskanego z zakupionych w sklepie okr±g³ych dr±¿ków sosnowych o srednicy jakich¶ 3 cm (takich jak do szczotki do zamiatania albo na drewniane karnisze), ale nie wiem czy nie lepszy by³y inny przekrój. w koñcy okrag³y moze wy³aziæ z ziemi po wbiciu.

Jak kto¶ ma jakies inne cene uwagi a propos ¶ledzi, to chêtnie poczytam
Szelma
Pytanka do posiadaczy namiotów:
1) jak wykonaæ ¶ledzie do namiotu (drewniane - bo jak rozumiem tylko takie winny wchodziæ w grê), ¿eby siê nie rozpierniczy³y po 2-3 krotnym stawianiu namiotu od walenia m³otkiem czy obuchem siekierki przy wbijaniu ?
2) w jaki sposób na drewnianych ¶ledziach trzyma³y siê link namiotu, ¿eby siê nie ze¶lizgwa³y ze sledzi ? (My¶l³em o jakims naciêciu, ale to os³abi ¶ledzia i przy wbijaniu ¶ledzie moga siê ³amaæ)
3) jakiej d³ugo¶ci winny byæ sledzie, aby utrzymac namiot o wysokosci jaki¶ 3 m ? wystarczy 25- 30 cm ?

My¶³a³em, ¿eby sledzie wykonac z drewna pozyskanego z zakupionych w sklepie okr±g³ych dr±¿ków sosnowych o srednicy jakich¶ 3 cm (takich jak do szczotki do zamiatania albo na drewniane karnisze), ale nie wiem czy nie lepszy by³y inny przekrój. w koñcy okrag³y moze wy³aziæ z ziemi po wbiciu.

Jak kto¶ ma jakies inne cene uwagi a propos ¶ledzi, to chêtnie poczytam
djdomin
Kupny ¶led¼: wytnij z p³askiej listwy cos takiego jak w za³±czniku (rys. przedstawia szersz± stronê listwy). O haki zahaczasz linkê.

Zwyk³y porz±dny ¶led¼ z lasu: znajd¼ kawa³ek ga³azki sosnowej o ¶rednicy oko³o 3 cm, z odchodz±cymi w bok ga³±zkami. Odr±b to na kszta³ litery T (daszki lekko pochylone w dó³, tj. ga³±zkê trzymasz do góry nogami w stosunku do tego , jak ros³a). Zaciosaj maly klin na koñcu. Gotowy ¶led¼ prosto z lasu, bez kupowania. Jak siê zniszczy - to do ogniska i stawiasz nowy. Nie znam danych archeologicznych ani innych, ale raczej co¶ takiego u¿ywano.

Mo¿na te¿ t± ga³±zke lekko ociosaæ na p³ask od strony namiotu.

Na piasku kotwiczy siê podwójnym ¶ledziem.
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Ad1 - Mog± byæ jeszcze kute, ¿elazne. Drewniane najlepiej wy³upaæ. Trzeba wzi±æ kawa³ek pnia bez sêków. Wystarczy taki 30 cm ¶rednicy. D³ugi musi byæ na tyle ile maj± mieæ ¶ledzie - oko³o 30 cm. Teraz roz³upujemy go za pomoc± klina (siekierki o w±skim i d³ugim ¿ele¼cu) i czego¶ ciê¿kiego (np. drugiej siekierki) wzd³u¿ s³ojów. Teraz ka¿d± z tych po³ówek roz³upujemy t± sam± metod± na "kawa³ki tortu". Od³upujemy grubsze koñcówki tych plastrów i potrzymujemy s³upki o podstawie trapezoidalnej - w przybli¿eniu kwadratowe. Delikatnie ostrzymy i od wê¿szej strony (tej bez kory) na przeciwnym ni¿ zaostrzony koñcu robimy lekkie naciêcie (mo¿na d³utkiem lub nawet pilnikiem), ¿eby lina siê nie przesuwa³a (Ad2). To nie jest konieczne, bo ¶ledzia i tak wbijamy pod odpowiednim k±tem do pod³o¿a. Wa¿ne ¿eby strona z kor± by³a "w kierunku namiotu". Z reszty plastrów mo¿na zrobiæ mniejsze ko³ki do przybijania "pod³ogi".
¦ledzie zrobione w ten sposób s± bardzo wytrzyma³e, bo w³ókna drewna przechodz± przez ca³± ich d³ugo¶æ i nie ma niebezpieczeñstwa sko¶nego pêkania.
Ad3- To powinno zupe³nie wystarczyæ.

Z takich kijków o których piszesz te¿ mo¿na zrobiæ ¶ledzie. Sam m.in. takich u¿ywam, wiêc wiem, ¿e siê sprawdzaj±. Wszystko jednak zale¿y od pod³o¿a. Jak bêdzie bardzo suche lu¼ne pod³o¿e, to ¿aden kijek Ci nie pomo¿e niezale¿nie od kszta³tu, chyba ¿e znacznie d³u¿szy.
Ukasz Spode £ba
Witam!
Od¶wie¿ê trochê ten temat... Przeczyta³em dzi¶ wszystkie 17 stron o namiotach i mam ma³e pytanko: czy u¿ywa³ kto¶ ju¿ tego p³ótna lnianego, o którym wspomnia³a Solaris, to od pana £obosa? Je¶li tak to jak siê sprawuje? Bo wszystko ³adnie-piêknie, chcemy zrobiæ szprychówkê no ale chcê wiedzieæ czy £obosowe p³ótno siê nada. Ja, s±dz±c po sposobie utkania go, my¶lê, ¿e bêdzie odpowiedni.

Pozdrawiam!
Ukasz
Boran
hej

nadaje sie jak najbardziej. pod szytym z niego namiotem spedzilem kilka mocno deszczowych nocy i bylo cacy icon_wink.gif

podro
Boran
Wilkomir
Witam!

Czy napewno chodzi o len? a nie przypadkiem o bawe³ne?
Jakis czas temu pan £obos przys³a³ mi próbki i by³ tam materia³ podpisany jako "namiotowe"
ale by³a to impregnowana bawe³na a nie len.
Chyba ze to o czym piszecie to jakas nowosc w asortymencie pana £obosa.
Oswald
Witam,
To ja siê do³±cze, bo akurat temat jest na fali smile.gif
Chodzi wla¶nie o len namiotowy od £obosa, oni mówi±, ¿e maj± len namiotowy, choæ trzeba by te próbki wymacaæ :P. No ale w³a¶nie jak± gramature ma ten LEN namiotowy od £obosa?? Bawe³na zreszt± te¿ jak kto¶ wie- to z czystej ciekawo¶ci.

Pozdrawiam, Tasi
Boran
"Namiotowe" to rzeczywi¶cie bawe³na. Ja piszê o grubym nieimpregmowanym lnie (gramatura zdaje siê 300g/m) nazywanym przez pana £obosa równie¿ "kaszka". I mam wra¿enie, ¿e koledze o ten¿e chodzi³o.

pozdro
Boran
Oswald
Bardzo mo¿liwe, chocia¿ z taka nazw± siê niespotka³em,
Tzn Do¶æ gruby i solidny. W ka¿dym razie ubran z niego bym nie chcial mieæ bum.gif
Powiedzmy, ¿e to ten tzw. "kaszka"

Pozdrawiam, Tasi
Wilkomir
"Namiotowego" nie polecam , bardzo impregnowany, widac na kilomet crazy.gif a to MROK!!!

a ta kaszka no w sumie moze byc, tylko wizualnie nie prezentuje sie najlepiej

ja u¿ywam lnu 700g/m szczerba.gif , moze jest dosc drogi ale wytrzyma ka¿d± nawet najwieksz± nawa³nice bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.