CYTAT(Szymon Piotr @ 14:03 13.01.2010)
Na górze widaæ siê zamieszanie porobi³o, mam nadzieje, ze na tym nie stracimy.
A co my mo¿emy straciæ? Nie dadz± nam jednego piwa po bitwie? Chyba mo¿emy straciæ jak jaki¶ dres poci±gnie nam zbroje i sprzeda na z³om albo na polach grunwaldzkich zrobi± ¿wirowniê...
"Pudzianowskiego w stroju rycerskim zobaczymy ju¿ dzi¶ na Zamku Królewskim o godzinie 12. "
warto czekac :]
Nie ma co siê podniecaæ, bo Pudzian bêdzie na obchodach w Warszawie, a nie u nas. Czytamy dok³adnie ;-)
To by³o wiadome, ¿e w zwiazku z okr±g³± rocznic± zarówno w³adze ró¿nych szczebli jak i media dostana pierdolca. Jest dopiero styczeñ, wiêc w miarê zbli¿ania sie daty bitwy spodziewajmy sie jeszcze wiêkszych kwiatków.
Nie podniecajmy siê. Smiejmy sie i róbmy swoje.
Ja póki co rzucam has³o: Na Pudziana!!!!
CYTAT(Slavu @ 11:30 14.01.2010)
"Pudzianowskiego w stroju rycerskim zobaczymy ju¿ dzi¶ na Zamku Królewskim o godzinie 12. "
warto czekac :]
Hej,
nie by³o warto.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/10,8829...Krzyzakami.htmlPozdrawiam, Andrzej
"Istne, jase³ki... Cholerna kupa ¶miechu..." Cytuj±c ASa...
Solo, kumplu, widzia³em Ciê przed chwil± w Teleexpresie
Indar
geterki rynienki, szal normalnie
a ze pudzian jak cos robi to robi na 100% to mozna bac sie lipca.
Komentarz z wiadomo¶ci, dos³ownie 2 minuty temu:
"W inscenizacji we¼mie ponad 1500 statystów".
Miecz 350z³
Wynajêcie Pudziana 2000ty¶
Mina Martina „Bezcenna”
buehehehehehehe
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
dziwna ta promocja Grunwaldu...
Pudzian sam Grunwald wygra a my bêdziemy tylko statystami....
Pudzian ... i wszystko jasne!
Bogurodzicê ¶piewaæ bêd± Doda i Edyta Górniak, a Jagie³³± bêdzie Krzysztof Ibisz.
Jak dobrze, ¿e w Polsce nikt nie chce obchodziæ naszych pruskich rocznic.
doda i maryla. a olbryski na jagielle.
insce. tez juz w TV zapowiedizeli na 15. jak tak to sie wszystko zapowiada to trzeba bedzie 15 zrobic dzien wolny na grunwie aby ten cyrk obejrzec. ciekawe co bedzie kolejne. kto sie bedzie chcial podpiac i wypromowac przy okazji.
Amen! Nic dodaæ nic uj±æ...ale i tak co¶ dopisze :P Dziwne ¿e ,,oni,, sobie nie zdaj± sprawy, ¿e to my tworzymy t± imprezê....
Jest styczeñ, a ju¿ siê zaczynaj± jazdy. Z ca³± pewno¶ci± to bêdzie najdziwniejszy z Grunwaldów.
Najgorsze bêd± wymagania co do statystów bior±cych udzia³ w inscenizacji:
- zbroja poparta jak±¶ fotografi± np. ta z tej konferencji prasowej,
wypisz wymaluj ksi±¿kowy przyk³ad XXI wiecznej pudzianówki
- 1,9m wzrostu, muskulatura, mile widziany udzia³ w tañcu z gwiazdami.
W³a¶nie przy takich okazjach widaæ kto Polsk± rz±dzi.
Rêce opadaj±, ale nie ma siê co dziwiæ, wybory id± id±,
a wiêkszo¶æ t³umu tam czy przed telewizorem uzna itak, ¿e wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Tylko ¿eby nikomu z zagranicy znaj±cemu siê na rzeczy nie zachcia³o siê
na tak± szopkê wpa¶æ... oby tylko w Warszawie... bo bêd± jajca
Witam.
Nie bêdê ukrywa³ ,¿e wiadomo¶æ o wystêpie p.Pudzianowskiego w inscenizacji Grunwaldzkiej , nie wywar³a na mnie wra¿enia.
Filmik z wyginaniem p³askownika obejrza³em.
Mam nadziejê , ¿e nie bêdzie on pokazywany po za granicami Polski. By³oby to kompromitacj± dla Polskiego RR.
Wygl±d p.Pudzianowskiego - ¯enuj±cy.
Szczerze powiem : mam wypieki na twarzy i wstyd mi po prostu .
Do tej pory Grunwald traktowa³em jak swego rodzaju ¶wiêto.
Je¼dzi³em tam przede wszystkim po to , by swoj± obecno¶ci± i uczestnictwem w inscenizacji - oddaæ ho³d poleg³ym.. 15 lipca 1410 roku.
Polityków nie interesuj± polegli.
Polityków interesuj± wyniki wyborów .
Jest mi niezmiernie przykro.
pozdro
Ciekawe czy mówi±c Staty¶ci mieli na my¶li "Nas" czy aktorów?
Je¶li aktorów, to poziom Polskiego Rycerstwa cofnie siê do lat 90.
I mam nadziejê, ¿e w tym roku powiêksz± Pole Bitwy, bo nie wyobra¿am sobie kolejnych 1,500 ludzi (mowa o tych statystach) na takim ma³ym kawa³ku ziemi.
I zgodzê siê z Józefem - Grunwald to takie ma³e ¶wiêto, gdzie oddaje siê ho³d poleg³ym pokazuj±c, ¿e siê o nich nie zapomina ani o ich zwyczajach.
Mo¿e Ci staty¶ci bêd± do wycinania? A mi³o¶ciwie nam panuj±cy organizuj± krwawe igrzyska?
Z kolei mnie rozbawi³ tekst przy jakiej¶ prasówce prezydentna, ¿e na 15 jest "ho³d bitwy" i ¿e ewentualnie zorganizowanie jakiej¶ ma³ej inscenizacji raczej nie stanowi problemu i nikomu zawadzaæ i sprawiaæ k³opotów nie bêdzie ;)
Ma³pki w cyrku?
mo¿e kto¶ u¶wiadomi organizatorów, ¿e grunwald robi± "rycerze" z w³asnej woli i za w³asn± kasê i w wolnym (urlopowym czêsto) czasie?
i ¿e jak nie zap³ac± co najmniej solidnej kwoty, to normalny cz³owiek nie bêdzie oferowa³ swojego miecza na us³ugi polityków i w³adz wtedy kiedy oni tego chc±. A nawet za kasê wiêkszo¶æ bêdzie mia³a to gdzie¶, bo nie to po siê przyje¿d¿a, ¿e w wolnym czasie "harowaæ".
Nic to. Zatrudni± miejscowych "statystów" w w³óczugach i he³mach z tektury. I bêdzie git.
Jaki pan - taki kram.
jak zap³ac± to mo¿na wyj¶æ na t± quasi-inscenizacje.
Ju¿ kilka lat mnie na Grunwie nie by³o - ale teraz to chyba przyjadê - 15
- w garniturku i z "kamerOM wide³³o".
By³by cyrk jakby tak wszystkie obozy i chor±gwie zrobi³y podobnie na tê niecodzienn± okoliczno¶æ
Nie wiem czy zwrócili¶cie uwagê, ¿e obecni tzw. "politycy", to w tym przypadku nie sprawcy ale tak jak Pudzian i rocznica tylko narzêdzia (pytania pomocnicze - czyje, po co).
Natomiast naszych polityków nie obchodzi my¶l polityczna tych poleg³ych i ¿e tak powiem "o co caman" by³o te 600 lat temu. Ale to jest obecnie jakby sta³a tendencja i nie pod Grunwald 2010 zapocz±tkowana.
Trzeba sobie przypominaæ wizjê historii politycznej pana Michnika mo¿e?
Albo jak¿e ¶wiat³e i merytoryczne komentarze pana Sikorskiego o lepszej wersji wrze¶nie 1939?
To jest jednak 600 rocznica bodaj najwa¿niejszego przesilenie w historii mojego narodu (zainteresowanych odsy³am do np. rozwa¿añ prof Geremka o konsekwencjach Grunwaldu dla powstania polskiej szko³y my¶li politycznej i obywatelskiej oraz nurtu kultury). Ja nie mam nic a nic przeciwko obecno¶ci tam G³owy Pañstwa - powiedzia³ bym, ¿e mi siê to nale¿y jako patriocie jak psu ogon. Nie mam nic a nic przeciwko obecno¶ci bandy pasjonatów - ich sposób prze¿ywania - wprawdzie nie jest to jeszcze Getysburg i wiekszo¶æ z nas ci niby durni i nie douczeni amerykanie mogli by zawstydziæ w odniesieniu do (ka¿dy) swojej historii -ale jet to pewna forma która z czasem wype³nia siê tre¶ci± - i dobrze.
Tylko po co i kto do cholery wciska miêdzy G³owê Pañstwa i Bandê Pasjonatów jaki¶ kurna maæ trefnisi???
A osobi¶cie uwa¿am ponadto ¿e rozgraniczenia 15 od 17 gdyby by³o konsekwentne i bez tych trefnisi to mia³o by smak poszanowania miejsca, tradycji obu form itd. itp. - W ka¿dym razie by³o by mniej ¿enuj±ce ni¿ wspó³dzia³ania niektórych naszych "Rycerzy" z pamiêtnym Olkiem Kwa¶niewskim.- i jego bez±.
Alo.
"Kto¶" poinformowa³ "Onych", ¿e robimy to za w³asn± kasê i w podziêce maj±c popêkane rynny do obmycia siê. Na oficialnej konferencji prasowej. Ten kto¶ mia³ tam swoje 5 minut i powiedzia³ co my¶li, ino jako¶ prasa tego akurat tematu nie podchwyci³a. Ciekawe, czy¿ nie? Tak jak tego, ¿e "Onym" nie podoba³ siê szary strój królewski, bo by³ za ma³o medialny, bo król powinien byæ w purpurze i gronostajach, a nie taki jak pokazuj± ¼ród³a...
Powiem to co mówiê od pocz±tku roku, a co pewnie bêde ad mortem defacem powtarza³ do koñca roku: spokójnie, Panowie i Panie. To co oficiele sobie zrobi± z tej okazji, jak± jest sze¶csetlecie, nie musi mieæ wcale wp³ywu na nasze postrzeganie rocznicy i imprezy. Im bardziej bêdziemy siê emocjonowaæ teraz, tym wiêksz± bêdziemy mieæ zgagê w lipcu. Róbmy swoje, organizacje poboczne wydojmy z kasy dlatego, ¿e to my mamy zbroje, a teatry sznurugi (co te¿ kilkana¶cie osób zauwa¿y³o, a jak¿e!).
Mamy rok wyborczy do tego, teatr dopiero siê zaczyna. Chyba, ¿e macie ochotê pikietowaæ i strajkowaæ, czy podej¶æ pod Urz±d Rdy Ministrów ;)
W czartek prezydenty przylec±, zabroni± lataæ motolotni, z³o¿± wieniec i po godzince odlec±. Jako¶ nie wierzê, ¿eby który¶ mia³ takie jaja, ¿eby siê przej¶æ po obozach (zdjêcie z Putinem bym akurat chcia³ :D). A reszta dnia i nocy bêd± nasze. Zadbajmy, ¿eby¶my my odpowiedno uczcili to ¶wieto, a ¶wiat? Wiecie co ¶wiat ;P
Pozdrawiam,
Solo
Miejmy nadziejê, ¿e jako i¿ jest styczeñ,a promowaæ dalej trzeba tak wielka imprezê, to do lipca tak jej nie wypromuj±, ze z RR nikt na inscenizacji sie nie pojawi. Choæ z drugiej strony, mo¿e jak by posz³a fama do mediów ¿e staty¶ci nie chc± byæ statystami, bo s± rekonstruktorami i p³acone za to nie maj± i ¿e w zwi±zku z tym ¿e szanowanie nam panuj±cy maj± nas gdzie¶, a szacunku sie domagaj± za w³asn± i niejednokrotnie ciê¿k± pracê w³o¿on± w to ¿eby wygl±daæ, mo¿e by kto¶ doceni³ nasz± wasz wysi³ek i nasz± pracê w czynie spo³ecznym jak by nie by³o....
Niech wielce nam panuj±cy sobie sami statystuj±, a jak bitwê chc± 15 to niech ¿o³nierzyków przebior± i w ramach æwiczeñ bojowych bitwê stocz±.
CYTAT(Solo @ 09:46 15.01.2010)
Alo.
"Kto¶" poinformowa³ "Onych", ¿e robimy to za w³asn± kasê i w podziêce maj±c popêkane rynny do obmycia siê. Na oficialnej konferencji prasowej. Ten kto¶ mia³ tam swoje 5 minut i powiedzia³ co my¶li, ino jako¶ prasa tego akurat tematu nie podchwyci³a.
Trochê napisali:
CYTAT("gazeta.pl)
Wczoraj okaza³o siê, ¿e problemów jest wiêcej. Graj±cy króla Jagie³³ê Jacek Szymañski, dotychczasowy organizator inscenizacji bitwy pod Grunwaldem, publicznie siê poskar¿y³: - Od 18 lat rekonstrukcje bitwy przygotowuj± bractwa rycerskie. Przyje¿d¿aj± na nie pasjonaci z ca³ej Europy. Ostatnio go¶cili¶my 4,5 tys. uczestników, w tym roku spodziewamy siê 6 tys. Ale nie ma nas w programie.
I przy okazji zwróci³ uwagê na fatalny stan zaplecza sanitarnego na Polach Grunwaldzkich: - Mamy tam tylko po³amane rynny.
- To jakie¶ nieporozumienie. Wszystko zostanie wyja¶nione. A zaplecze jest w przygotowaniu. Na jego budowê samorz±d wyda 38 mln z³ - mówi³ Piotr ¯uchowski.
CYTAT(Krzysiu @ 21:28 14.01.2010)
Bogurodzicê ¶piewaæ bêd± Doda i Edyta Górniak, a Jagie³³± bêdzie Krzysztof Ibisz.
O Boszszsz... !!! Wypluj to! Jestem gotów siê zaofiarowaæ i s³u¿yæ za konia dla Jagie³³y, byle tylko nie Dur... , znaczy, Górniak !
CYTAT(Solo @ 09:46 14.01.2010)
(...) pikietowaæ i strajkowaæ, czy podej¶æ pod Urz±d Rdy Ministrów.
No, to by by³o tak ciekawie jak jeszcze nie by³o - to¿by policja zbarania³a - pa³ki i gumowe kule nie zrobi³yby na nas wiêkszego wra¿enia... Podejrzewam ¿e gdyby kiedy¶, przy jakiej¶ okazji, mia³o doj¶æ do demonstracji RR przeciw w³adzy, dogadaliby siê z nami znacznie szybciej ni¿ z pielêgniarkami a nawet z górnikami.
CYTAT("gazeta.pl")
(...) przy okazji zwróci³ uwagê na fatalny stan zaplecza sanitarnego na Polach Grunwaldzkich: - Mamy tam tylko po³amane rynny.
Fakt. Na Pudzianowskim zreszt± te¿ bêd± tylko po³amane rynny.
...Wiecie co ¶wiat ;P
Mo¿e w tym w±tku i w tym miejscu ³atwiej mi wybaczycie, je¶li znów padnie okre¶lenie "chamstwo" w stosunku do "¶wiata" a przynajmniej
niektórych osób wykorzystuj±cych Grunwald zupe³nie nie w tym celu ¿eby siê pozachwycaæ czy czegokolwiek nauczyæ tylko ¿eby siê nimi zachwycano i ¿eby poustawiaæ po swojemu innych (czytaj: odtwórców).
CYTAT(Jan Gradoñ @ 10:11 15.01.2010)
Trochê napisali:
Mozna linka?
CYTAT(Viator @ 10:13 15.01.2010)
O Boszszsz... !!! Wypluj to! Jestem gotów siê zaofiarowaæ i s³u¿yæ za konia dla Jagie³³y, byle tylko nie Dur... , znaczy, Górniak !
Dobra. Bogurodzicê bêdzie ¶piewa³o Ich Troje, Jagie³³± bêdzie Kurzajewski, Wielkim Mistrzem Katarzyna Cichopek, a dwoma nagimi mieczami bracia Mroczkowie.
...Wiecie co ¶wiat ; Mo¿e w tym w±tku i w tym miejscu ³atwiej mi wybaczycie, je¶li znów padnie okre¶lenie "chamstwo" w stosunku do "¶wiata" a przynajmniej niektórych osób wykorzystuj±cych Grunwald zupe³nie nie w tym celu ¿eby siê pozachwycaæ czy czegokolwiek nauczyæ tylko ¿eby siê nimi zachwycano i ¿eby poustawiaæ po swojemu innych (czytaj: odtwórców).
Takie jest ¿ycie. Kto¶ daje kasê i kto¶ wymaga. Ma to byæ uroczysto¶æ pañstwowa, to jej scenariusz bêdzie ca³kiem inny, ni¿ do tej pory. Nie ma to nic innego z chamstwem. W koñcu nikt nikogo nie zmusza do uczestnictwa w takiej komercji. Rozumiem, ¿e nie musi siê to nikomu podobaæ, ale takie s± fakty, a z faktami siê nie dyskutuje.
U nas w odtwórstwie XVIII i XIX w. zasada jest prosta: jest ¿o³d - jest komercha. Nie ma ¿o³du - nie ma imprezy publicznej, tylko prywatna bez gawiedzi. Przecie¿ mo¿na sobie zrobiæ prywatn± imprezê parê kilometrów dalej i olaæ Pudziana.
Na Wiejsk± mo¿emy zawitaæ i w tym okr±g³ym cyrku bohurt zrobiæ 460 na 460 ;) a potem ju¿ 5 na 5 w kolejnych ministerstwach i pa³acu prezydenckim, to bêdzie mo¿na potraktowaæ jako highlevel boza bosa du¿o expa leci i fajne gad¿ety z niego wypadaj± np. kamieñ ksiê¿ycowy +5 do zwyciêstwa na grunwaldzie xD
"Przecie¿ mo¿na sobie zrobiæ prywatn± imprezê parê kilometrów dalej i olaæ Pudziana."
Krzysiu popieram Ciê
solo - dostzegasz w tym wszystkim plusy, nie bedzie tej ******** paralotni na niebie przynajmniej
Panowie, towarzystwo prze¶wietne, mam rozwi±zanie - proponuje przenie¶æ pi±tkowa próbê Bitwy na czwartek, i wilk ca³y i owca syta, a jakie foty wyjd± K
Solo my to siê chyba musimy spotkac na Grunwaldzie :D
A co do "pañstwowo¶ci" tego ¶wiêta. Nie bardzo mam odwagê siê wypowiadaæ bo jak narazie na Grunwaldzie by³em raz. Ale i ja siê deko zje¿y³em, ¿e nam zaczynaj± juz teraz dyktowaæ kiedy i gdzie ...........
A, ¿e by³em raz - kiedy¶ trzeba by³o zacz±æ a teraz juz bêdê co roku - AMEN.
To jakie¶ szopy s± z tymi ..... no i jak to nazwaæ?
Mam nadziejê, ¿e jest tu wiele ha³asu o nic i nikt nam siê nie wtryni w Grunwaldzik i ¿e bêdzie mo¿na robic to co lubimy spokojnie i bez nerw.
Najnowsze wie¶ci: Nergal bêdzie ¶piewa³ "Christ ist erstanden". Bêdzie jasne, kto jest po w³a¶ciwej stronie Mocy
A powa¿nie: dobrze by³oby, gdyby organizator wypowiedzia³ siê oficjalnie na temat uczestnictwa gwiazd typu Pudzian i Olbrychski, a ¶ci¶lej o wynagrodzeniu, które otrzymaj±. A je¶li nie chce, to kto¶ reprezentatywny dla ¶rodowiska niech wyst±pi w trybie ustawy o dostêpie do informacji publicznej, o wysoko¶æ tego wynagrodzenia. I nie daæ siê zbyæ tajemnic± handlow±.
Je¶li ich ga¿a bêdzie sz³a w dziesi±tki tysiêcy z³otych, a "staty¶ci" maj± zasuwaæ dwa lub trzy dni za darmo, to warto siê zastanowiæ nad sensem takiego przedsiêwziêcia - do bojkotu w³±cznie.
No jak to za darmo???? Przecie¿ "nam" postawi± kible za 38 baniek .....
Rany Julek - jak Nergal bêdzie ¶piewa³ pie¶ni wielkanocne to bêd± takie pisanki, ¿e Doda zostanie chor±gwi± odwodow± wielkiego mistrza i faktycznie ca³a czelad¼ z obu obozów siê rzuci ¿eby po bitwie DO¯YNAÆ
To ci bedzie re konstrukcja.
I podobnie jak 600 lat temu bêdzie trzeba obmyæ cia³o w jeziorku i okryæ
I podobnie bêdzie trudno ustaliæ narzêdzia zbrodni po ¶ladach
Milusio
Swoj± drog± to mo¿e ich troje nie strawiê, ale Górniak za "bogarodzice" owszem - o ile faktycznie w programie jest "zdjêcie"Putina wykonane przez krzy¿ackich ³uczników - chyba siê zaci±gnê na te okoliczno¶æ.
Statysom sie p³aci, poprostu nie wychod¼cie do bitwy za darmoche.,
Tak, tyle ¿e niektórzy zapomnieli, ¿e Grunwald nie jest imprez± komercjaln±. Od pocz±tku przyje¿d¿a grupka pasjonatów. ¯yj± za swoje, pij± za swoje, jedz± za swoje, walcz± w swoim, przyje¿d¿aj± za swoje. Maj± nawet swoje konie.
Nikt im za to nie p³aci.
Z czasem wesz³a organizacja. Toi-toi'e, drewienko na opa³ (choæ du¿o grup ma prywatne), krany. Rozros³o siê to do du¿ej imprezy, chyba najwiêkszej tego typu. Na szczê¶cie jarmark ró¿no¶ci jest odizolowany od obozów i mam nadziejê, ¿e tak pozostanie.
Je¶li oficjele bêd± jednak chcieli nas zaszczyciæ swoj± obecno¶ci± na uroczysto¶ci to proponujê zamieniæ próbê generaln± z inscenizacj±. Zróbmy sobie inscenizacjê w pi±tek, a w sobotê próbê :-) Ale by jaja by³y...
"Konia kuj±, ¿aba nogê podstawia"
Chyba nikt nie mia³ w±tpliwo¶ci ¿e na równa rocznicê bêd± siê chcieli wcisn±æ politycy i nie tylko.
Pozostaje mieæ nadzieje ¿e medialny cyrk nie przeniesie siê do naszych w³asnych namiotów....
Reality-show-grunwald-6000 ? Kamery w toi toi?
No i to jest smutne w³a¶nie, ¿e do tej pory politykierzy ze "Stolycy" nie bardzo sie Grunwaldem interesowali... Dopiero teraz jak mozna na tym zbic kapita³ polityczny a i to najlepiej jeszcze cudzymi rêkoma. To jest przykre panowie.
Jakos ciê¿ko mi sobie wyobraziæ - byc obozem na Grunwaldzie a nie wyj¶æ do bitwy.
Jednak je¶li wiêkszo¶æ rycerstwa by tak zrobi³a, a i moja chor±giew by tak± decyzjê podjê³± to i ja z namiotu/obozu/ToiToi'a nie wychodzê.
Masakra Ja to robiê za swoja siope i nie bêdê siê fatygowa³ bo politykom tak siê tak podoba mo¿e niech nam jeszcze ministerstwo scenariusz bitwy u³o¿y, powinno siê to w mediach nag³o¶niæ porz±dnie
''staty¶ci" niech sobie wezm± doktora Lubicza z klanu na swoj± inscenizacje a my siê nie martwmy i róbmy swoj± inscenizacjêbo robimy do dla siebie
.
polecam jednak trochê och³on±æ - jest dopiero styczeñ, zachowajcie zimn± krew na maj czerwiec i lipiec.
jak dalej siê bêdziecie tak nakrêcaæ, to po pierwsze szkoda waszych nerwów, po drugie na prawdê nie bêdzie siê nikomu chcia³o przyje¿d¿aæ, je¶li tak siê przejmiecie i tak wam ta "polityka" grunwald obrzydzi
wiadomo, ¿e w lipcu bêdzie gruby "festyn".
Ale w sierpniu ju¿ nikt nie bêdzie nam w³azi³ w paradê, a w przysz³ym roku o grunwaldzie wspomni co najwy¿ej tele-ekspres w co najwy¿ej 2-minutowej migawce ;)
CYTAT(Najdiff @ 17:56 15.01.2010)
Jakos ciê¿ko mi sobie wyobraziæ - byc obozem na Grunwaldzie a nie wyj¶æ do bitwy.
ee tam nie marud¼.
ja chêtnie bym ten punkt pomin±³, ale przez sympatiê do dowódcy chor±gwi i towarzyszy broni wychodzê.. :P
Nikt siê nie nakrêca. Stwierdzi³em tylko fakt, ¿e co¶ jest przykre
Fakt to jeszcze pó³ roku ....
Alo.
Dla ma³ej jasno¶ci pozwolê sobie jeszcze s³owo :D
Otó¿ dla wiêkszo¶ci pismaków, polityków itepe "obchody sze¶csetlecia" to wcale nie nasze kilka dni na Polach Grunwaldu. Owszem, 15 lipca siê pojawi± na miejscu, gdzie siê odby³o co siê odby³o, ale poza tym bêd± jakie¶ konferencje prasowe, spotkania polityków w temacie, festyny towarzysz±ce, próby przemarszu przez wojewódctwa ró¿ne, wystawy obrazów, pokazy p³askorze¼b, sympozja historyków, etc. etc. Co¶tam ma siê jeszcze we wrze¶niu dziaæ. Za¶ wszystko to w prasie nazywaæ siê bêdzie "obchody sze¶æsetlecia", i nie s±dzê, by by³a potrzeba na te "rewelacje" reagowaæ inaczej ni¿ ¶miechem.
Pozdrawiam,
Solo
ps. Najdiff, ale¿ chêtnie, ja bêde tam gdzie zawsze, albo gdzie¶ w okolicy ;) chyba, ¿e to by³a gro¼ba :D
mia³em sen (I haved a dream- podpowiedzia³ mi Rafa³ niechc±cy) w czwartek 15 lipca 2010 po polu bitwy kr±¿y³y grupy ubranych w garnitury FACETÓW w CZERNI, w ka¿dej by³ VIP, im ni¿szy i grubszy, tym wa¿niejszy, ka¿da chor±giew wystawi³a swoj± VIP-grupê, z³o¿on± z ww. "Men in black", z teczkami, s³uchawkami, ciemnymi okularami, parasolami itd , Podolaki wystawili Facetów w kiltach i chodakach.
Biedne BORowikii inne s³u¿by nie by³y w stanie w¶ród dziesi±tek pocztów znale¼æ swego szefa i biegali jak kot z ...
rycerstwo odtwarza³o wszystkie epoki, od antyku, przez Zulusów, wczesnych i sarmatów i konfederatów, po II wojnê i pustynna burzê, ale nikt nie o¶mieli³ siê wbiæ w ubiór oko³ogrunwaldzki,
......potem, jak wszyscy oficjele wyjechali, w sobotê wolni ludzie z wolnej woli zrobili wspania³± inscenizacjê Bitwy, wiern± epoce, godn± tych¿e wolnych ludzi i pamiêci rycerstwa, które samo w sobie jest ide± wolno¶ci...
uk³ony K.
No i muszê wyj±æ chusteczkê z kieszeni.
pozdro
Moim zdaniem to "rocznica" to dobra okazja, zeby przeforsowaæ swoje racje. Ot prysznice na ten przyk³ad.
jagie³³o ju¿ zacz±³ i chwa³a mu za to, choæ Litwin i kryptopoganin.
Jednak jeden warunek: musimy zrobiæ to w spo¶ób zorganizowany. Wo³aæ jednym g³osem itepe.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.