CYTAT(Purvis @ 19:42 15.01.2010)
Jednak jeden warunek: musimy zrobiæ to w spo¶ób zorganizowany. Wo³aæ jednym g³osem itepe.
No i wracamy do tego o co bezskutecznie walczy³em tu jaki¶ czas temu. O nasze biuro prasowe, kogo¶, kto bêdzie odpowiedzialny za kontakty z pras±, prostowaniem g³upot i wysy³aniem oficjalnych stanowisk w ró¿nych sprawach. Niestety wtedy mój zapa³ wygas³ jako¶, czego bardzo dzi¶ ¿a³ujê. Jak dziennikarz wiem, ¿e trzeba do uporu wysy³aæ notki do ró¿nych redakcji. Dziennikarze s± leniwi i szybko rzucaj± siê na gotowce. Tylko musi mieæ kto je przygotowywaæ. Oczywi¶cie wszystko trzeba robiæ w porozumieniu z organizatorami akurat w tym przypadku Grunwaldu.
Prysznice????????
Ludzie czy wy nie doceniacie w³a¶ciwo¶ci kulturalno spo³ecznych ów rynien? :D
Solo - nie, nie gro¼ba. Z my¶l± o tobie dzisiaj zrobi³em 3 litry wina, do lipca bêdzie akurat
I nie nie jestem z tych co George Michael. NIGDY W ¯YCIU!
Rynienki s± fajne
A w zasadzie tak sobie o tym wszystkim pomy¶la³em w drodze z pracy do domu, na mrozie mi g³ówka jako¶ siê od¶wie¿y³a, pierwsze co zrobi³em jak wlaz³em do domu to przeczyta³em forum naszej chor±gwi i ........... jestem spokojny :D
Biedny Pudzian. Co oni mu zrobili... Mo¿e jako¶ delikatnie acz ³opatologicznie napisaæ do niego (czy jego ³ebmajstera/mened¿era/czy kogo on tam ma od odbierania maili). Pal licho jak±kolwiek poprawno¶c historyczn±... ale niech on jak cz³owiek chocia¿ wygl±da...
Bo te UNY to wstrz±su potrzebuj±, innaczej nie dociera, wchodz± na teren swobodnej interpretacji i inaginacji, a nie wiedz± co to...portal medialny potrzebny jak cholera ,,,K.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
a ja jednak popieram zdanie, ¿e jak politycy to i my mo¿emy sobie co najmniej ugraæ szacunek dla tego co robimy trzeba postawiæ w³asne warunki niech wiedza, ¿e nie ma z nami ³atwwo, w koñcu policja zrobiæ nam swoimi pa³kami nic nie mo¿e :P
Tylko trzeba to zrobiæ z g³ow±, ¿eby nie okaza³o siê ¿e obozy zastawi± nam rollercosterami i budkami z wat± cukrow±, a na ¶rodku tego cyrku bêdzie tron dla pana prezydenta, co by ka¿de dziecko w bawe³nianym wdzianku i z drewnianym mieczem mog³o cykn±æ sobie fotkê.
Chocia¿... mo¿e i by³oby lepiej. Mieliby swoich statystów rodem z Troi, nasmarowanych oliwk±, pokornych, a my w spokoju i z szacunkiem spêdziliby¶my ten wyj±tkowy (mam nadziejê dla wszystkich) Grunwald 15 km dalej.
A ja wola³bym, napalone amazonki na bitwie XD, bij±ce siê na ¶rodku bitwy w b³ocie albo w kisielu XD, nie ma jak marzenia.
Ale co bêdzie to bêdzie ja tam wolê sobie pojechaæ i siê zabawiæ ze znajomymi, bez wzglêdu co bêdzie nowego a co starego, wa¿ne by siê dobrze bawiæ.
Poza tym nie ma jak nie zapomniane rozmowy przy rynienkach , one stanowi³y swoisty o¶rodek kulturowy, a co dopiero toje XD, te nie zapomniane kolejki.
CYTAT(Smok Migu¶ @ 20:28 15.01.2010)
No i wracamy do tego o co bezskutecznie walczy³em tu jaki¶ czas temu. O nasze biuro prasowe, kogo¶, kto bêdzie odpowiedzialny za kontakty z pras±, prostowaniem g³upot i wysy³aniem oficjalnych stanowisk w ró¿nych sprawach. Niestety wtedy mój zapa³ wygas³ jako¶, czego bardzo dzi¶ ¿a³ujê. Jak dziennikarz wiem, ¿e trzeba do uporu wysy³aæ notki do ró¿nych redakcji. Dziennikarze s± leniwi i szybko rzucaj± siê na gotowce. Tylko musi mieæ kto je przygotowywaæ.
Niestety, nie wierzê w takie cuda jak powstanie jednego o¶rodka wypowiadaj±cego siê w imieniu wszystkich. Zawsze - ktokolwiek by nie mia³ byæ tym rzecznikiem ¶rodowiska - wiêcej rymcerzy bêdzie protestowa³o ni¿ go popiera³o. Swego czasu przetrenowa³a to Kapitu³a - zosta³a zbojkotowana "bo niby dlaczego kto¶ inny ma siê wypowiadac w moim imieniu?". Ka¿da wspólna inicjatywa w naszym narodzie tak samo siê koñczy, a ¶rodowisko rekonstruktorskie jest nie mniej podzielone, naje¿one i pyszne ni¿ ¶rodowiska naukowe, medyczne, czy jakiekolwiek inne, bo przecie¿ tworzymy je ci sami "my". Dobrze by by³o gdyby uda³o siê w tym wypadku prze³amaæ ten, niestety uzasadniony jak dot±d, stereotyp!
Hej,
No Solo - jeste¶ na Pudlu
- mogê Cie dotkn±æ
http://www.pudelek.pl/artykul/22282/pudzian_w_zbroi_rycerza/ (druga fotka, Solo i wizja dali...)
Ze swojej strony proponujê ten tekst publicystyczny:
http://historia.org.pl/index.php?option=co...&Itemid=537Co do Pudziana mam pytanie do znawców, których nie brakuje na Freha.pl, czy naprawdê tak ³atwo przy odpowiedniej sile mo¿na wygi±æ profesjonalnie zrobiony miecz (o ile taki to by³)? : >
CYTAT(Sauron @ 12:11 16.01.2010)
He³m jest jak najbardziej historyczny. W tym samym wystêpowa³ Shrek w pierwszej czê¶ci filmu...
D¿iiiiz... jak ten temat zawêdrowa³ ju¿ na Pudla, to ¼le siê dzieje w tym narodzie :P
Panów z Wiejskiej nie przekrzyczymy, a jedyne co mo¿emy zrobiæ to po swojemu, w spokoju i ten Grunwald prze¿yæ. Ewentualnie, w miarê mo¿liwo¶ci, szybciutko zamiataæ ba³agan który siê wokó³ tego tworzy zanim ca³y ruch rycerski z powodu nieporozumieñ szlag trafi.
CYTAT(Sauron @ 12:11 16.01.2010)
Hej,
No Solo - jeste¶ na Pudlu
- mogê Cie dotkn±æ
http://www.pudelek.pl/artykul/22282/pudzian_w_zbroi_rycerza/ (druga fotka, Solo i wizja dali...)
No nie, przepraszam, ale muszê to znów napisaæ:
Miecz - 350 z³
Wynajêcie Pudziana - 2000 z³
Miny Jacka i Sola - bezcenne
Pudzian twarz± Grunwaldu 2010 co za syf. Co¶ czuje, ¿e ta impreza bêdzie najwiêkszym zbiorowym posuwaniem rekonstruktorów w ty³ek w ca³ej historii RR. Wszyscy ob³owi± siê na tej imprezie i jeszcze poprosz± rekonstruktorów ¿eby przyjechali na swój koszt i ufundowali im wszystkie te zyski swoj± obecno¶ci±.
¯eby by³o jasne, Pudzian jest moim idolem, którego znam od lat (jeszcze zanim zosta³ mistrzem ¶wiata), podziwiam i szanujê. Po czê¶ci za jego si³ê ale w du¿ej czê¶ci za skromno¶æ. To super facet i jestem dumny, ¿e kto¶ taki jak on zosta³ twarz± Grunwaldu. Co innego to jego wygl±d na zdjêciach, ale temu akurat nie jest winny.
CYTAT
"bo niby dlaczego kto¶ inny ma siê wypowiadac w moim imieniu?"
Bo na Grunwie robi za króla/ Wielkiego Misia. kandydaci, ¿e tak powiem, naturalni. Poza tym Jacek ju¿ zzacz±³, a szkoda, ¿eby by³ to g³o¶ wo³ajacego na puszczy.
Przy czym nie mówiê o nowej kapitule, tylko o spójnej polityce informacyjnej w kontek¶cie Grunwaldu'10
CYTAT(Christian @ 23:43 15.01.2010)
niech wiedza, ¿e nie ma z nami ³atwwo, w koñcu policja zrobiæ nam swoimi pa³kami nic nie mo¿e :P
¯eby¶ siê nie zdziwi³, mog± ciê zgarn±æ kilka dni pó¼niej z mieszkanka, lub w najgorszym wypadku u¿yæ ostrej amunicji z argumentacj± "to by³ tylko strza³ ostrzegawczy i wypadek"
CYTAT(Viator @ 12:10 16.01.2010)
CYTAT(Smok Migu¶ @ 20:28 15.01.2010)
No i wracamy do tego o co bezskutecznie walczy³em tu jaki¶ czas temu. O nasze biuro prasowe, kogo¶, kto bêdzie odpowiedzialny za kontakty z pras±, prostowaniem g³upot i wysy³aniem oficjalnych stanowisk w ró¿nych sprawach. Niestety wtedy mój zapa³ wygas³ jako¶, czego bardzo dzi¶ ¿a³ujê. Jak dziennikarz wiem, ¿e trzeba do uporu wysy³aæ notki do ró¿nych redakcji. Dziennikarze s± leniwi i szybko rzucaj± siê na gotowce. Tylko musi mieæ kto je przygotowywaæ.
Niestety, nie wierzê w takie cuda jak powstanie jednego o¶rodka wypowiadaj±cego siê w imieniu wszystkich. Zawsze - ktokolwiek by nie mia³ byæ tym rzecznikiem ¶rodowiska - wiêcej rymcerzy bêdzie protestowa³o ni¿ go popiera³o. Swego czasu przetrenowa³a to Kapitu³a - zosta³a zbojkotowana "bo niby dlaczego kto¶ inny ma siê wypowiadac w moim imieniu?". Ka¿da wspólna inicjatywa w naszym narodzie tak samo siê koñczy, a ¶rodowisko rekonstruktorskie jest nie mniej podzielone, naje¿one i pyszne ni¿ ¶rodowiska naukowe, medyczne, czy jakiekolwiek inne, bo przecie¿ tworzymy je ci sami "my". Dobrze by by³o gdyby uda³o siê w tym wypadku prze³amaæ ten, niestety uzasadniony jak dot±d, stereotyp!
Hej,
to mo¿e byæ po czê¶ci kwestia ustalenia wspólnych celów i ceny za jak± gotowi jeste¶my sprzedaæ siê politykom. Tak ¿eby¶my nie wyszli na ostatnich frajerów, co daj± politykom d... darmo.
Chyba jakim¶ ³±cznikiem wszytskich, którzy s± pod Grunwaldem jest rozwój imprezy. A na to trzeba przede wszystkim pieniêdzy. I to nie tylko na toi-toje, ale ¿eby ¶ci±gn±æ jeszcze wiêcej ludzi, to trzeba im zap³aciæ np. za koszty dojazdu. Je¿eli za¶ organizatorzy chc± wyci±gn±æ wiêcej ludzi w pole, to im tak¿e powinno zap³aciæ.
Pieni±dze maj± politycy - mam na my¶li pieni±dze pañstwowe, oczywi¶cie, je¿eli wiêc chc± siê polansowaæ i zdobywaæ polityczne punkty naszym kosztem, to trzeba za¿±daæ od nich odpowiedniej zap³aty.
Pozdrawiam, Andrzej
CYTAT(Purvis @ 15:54 16.01.2010)
Bo na Grunwie robi za króla/ Wielkiego Misia. kandydaci, ¿e tak powiem, naturalni. Poza tym Jacek ju¿ zzacz±³, a szkoda, ¿eby by³ to g³o¶ wo³ajacego na puszczy.
Przy czym nie mówiê o nowej kapitule, tylko o spójnej polityce informacyjnej w kontek¶cie Grunwaldu'10
Ta, znikomy sens jest tworzyæ now± kapitu³ê, skoro star± wszyscy maj± w nosie.
O ile siê orientujê to nikt tutaj siê nie czepia Mariusza, za to ¿e bierze udzia³ w takim przedstawieniu. Nie ma nawet podstaw by siê go czepiaæ. Jest osob± medialn±, popularn±, a to po prostu kolejny projekt za który zgarnia na pewno jakie¶ tam pieni±dze. Kto¶ mu da³ ofertê, kto¶ inny przygotowa³ dla niego "strój". I to tych ludzi powinno siê ukrzy¿owaæ. O ile siê orientujê rekonstrukcje historyczne nie nale¿± do jego zainteresowañ, wiêc tym bardziej.
CYTAT
"bo niby dlaczego kto¶ inny ma siê wypowiadac w moim imieniu?"
No ja bym znalaz³ tutaj kilka argumentów, ale to nie dyskusja na ten temat.
Akcja: Pola Grunwaldu roku pañskiego 2010
Heroldowie Krzy¿accy przybyli do Króla W³adys³awa i rzekli:
Herold; Mi³o¶ciwy Królu Wielki Mistrz przesy³a przez nas te dwa stare poczciwe miecze wykute rêk± mistrza Zula, aby Mariusz z Pudzianowa je tak skrêci³ coby¶my od razu wiedzieli, czy tymi mieczami w tym roku Was pokonamy.
Drugi Herold: Je¿eli Pudzian te miecze powygina, to Wielki Mistrz z wojskami siê ust±pi. Je¿eli nie, to radzimy Wam czemprêdzej, daæ nogê.
Król. Mieczy Ci Pudzian trochê powygina³, to pewnie i tym dwóm da radê, które sam Mistrz, przez wasze rêce mi przysy³a. Przywo³ajcie Mariusza, niech poka¿e po czyjej stronie jest zwyciêstwo, by krwi chrze¶cijañskiej nie przelewaæ na marne.
Po chwili doda³:
Wszystko... w rêkach Pudziana
JAK NOWA TWARZ GRUNWALDU, TO NIECH BÊDZIE NOWY SCENARIUSZ
Pozdrawiam
Czy ten scenariusz co doda³e¶ to twoje wena twórcza ( ¿arcik ) czy to na prawdê ma byæ na Grunwaldzie ?
bo je¶li to prawda to z tego rocznego Grunwaldu chc± zrobiæ komediê
No sorry , nie mog³em siê powstrzymaæ....hehhe
Ju¿ nie raz pokazalim ,¿e umiemy siê ¶miaæ.
Ciekaw jestem do kogo Pudzian pójdzie /naczy do kiej chorungwii...? Sie nie czapiam , ino jak mie wszytkie mieczi i topory powygino , to czem jo byde zez mojem pocztem lo³ krzy¿aków ??? Rulonami z wydrukami z jego strony internetowej? he.
dla os³ody i ku pokrzepieniu oraz sch³odzeniu emocji :
http://www.youtube.com/watch?v=usnXtg0EmgA
Mam POMYS£A - wiem - oczywi¶cie jest nie dop rzyjêcia i w ogóle total pojeb abstrakt - wiêc trochê wstyd siê przyznaæ , ¿e jak siê o tym pomy¶li nieco lu¼niej to jest tak piêkny ¿e a¿ boli
Nie róbmy nic - nic - zero - ni ma Grunwaldu 2010 - z przekory na najlepsza rocznicê jedziemy na ryby, ¿agle czy cu¶ tam - oczywi¶cie komunikujemy - w sumie mo¿e ka¿dy za siebie ¿eby nie by³o ¿e kto¶ za kogo¶ - DLA CZEGO 100 000 ludzi w okr±g³a rocznicê nie zobaczy ni jednego namiotu - By³a by poruta na ca³y kraj
Te¿ o tym my¶la³em, ale by siê oficjele zdziwili
Hehehehe ale by siê te wszystkie biznesowo, samorz±dowo, polityczne sêpy zdziwi³y. To by by³o misiom impossible jak siê nakra¶æ i nachapaæ jak niema bitwy, a tyle kasy na ni± do rozgrabienia
.
i co najlepsze nie powo³aj± komisji ¶ledczej bo winnych nie bêdzie :D
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
W sumie organizatorzy czê¶ci rycerskiej dni Grunwaldu mogli by taki komunikat wystosowaæ do prasy
napisaæ ¿e, jak sypn± po 100 Euro od kopii, to najemnicy przyjad±...reszta ma wolne, bo ponoæ sam El Presidente rozwa¿a ¿eby 15. by³ wolny od pracy.....
a tak naprawdê, po co ci±gn±æ te namioty, rynsztunek, pociæ siê i zarywaæ noce na niezdrowych popijawach a dnie na mêcz±cych akcjach ró¿nego typu...nad jeziorkiem przy piwku...powolutku i jubileusz sam zleci niezauwa¿enie....tylko trzeba wybraæ odpowiednie jeziorko, ¿eby wszyscy trafili
Laser, g³upio samego siebie cytowaæ, ale cotam:
CYTAT
W skrócie: to o czym pisa³ Christian dwa posty wy¿ej.
Rafale, ¶wietny pomys³ :D . I nie bêdzie "mozna zrobiæ drugiej inscenizacji 15-go" lol
£atwo sobie te¿ wyobraziæ, co zrobia oficjele: wezw± Czernogrodzian, albo zagoni± okoliczn± m³odzie¿ do inscenizacji. Oj, szpitale bêd± mia³y robotê....
Ja stawiam na harcerzy
. Jaki¶ baran by ich zagoni³ na te pola na tydzieñ ku chwale ojczyzny i za zdjêcie pod pomnikiem.
i dla kolejnej odznaki, i tak ich tam pelno
wiecie - to przebierañcy o to przebierañcy - ale mundurki jakby cu¶ insze
Szkoda ¿e to wszystko nierealne. Je¿eli nawet najbardziej ¶wiadomi i subordynowani, frehowicze itd nie przyjad±, to i tak przyjedzie tylu innych mniej zdyscyplinowanych, w tym wiêkszo¶æ mroków i zbrojnych rodem z orkonów, ¿e nasi kochani politycy nawet nie zauwa¿± braku paru herbów. Co najwy¿ej bardziej siê z nas bêd± ¶miaæ za granic±, ogl±daj±c relacje. Bo na pewno strajk generalny rycerstwa polskiego nie nast±pi a Pola Grunwaldzkie nie bêd± ¶wieci³y pustkami, na to nie liczcie. A chyba nie bêdziemy robili byd³a w stylu strajku okupacyjnego (np. na has³o "Do boju!" towarzystwo siada sobie na murawie wystawiaj±c tylko transparent "Królu - zrób to sam" lub t.p.).
Zreszt± co by¶my tu nie wymy¶lili, zawsze bêdzie to samo: KTO to przeforsuje? Znów siê wszystko rozbije o to samo co zawsze - "nikt mi nie zabroni przyjechaæ!" / "nikt mi nie zabroni walczyæ!" etc.
Ale pomarzyæ by³o mi³o...
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 14:08 18.01.2010)
Nie róbmy nic - nic - zero - ni ma Grunwaldu 2010 - z przekory na najlepsza rocznicê jedziemy na ryby, ¿agle czy cu¶ tam - oczywi¶cie komunikujemy - w sumie mo¿e ka¿dy za siebie ¿eby nie by³o ¿e kto¶ za kogo¶ - DLA CZEGO 100 000 ludzi w okr±g³a rocznicê nie zobaczy ni jednego namiotu - By³a by poruta na ca³y kraj
CYTAT(Smok Migu¶ @ 14:25 18.01.2010)
Te¿ o tym my¶la³em, ale by siê oficjele zdziwili
Wszystko fajnie tylko... na to wlasnie czekaja ludzie pokroju Ordowskich, zbuntowanego AGD czy innych kretopajakow, ktorzy w tej chwili nie maja wjazdu a ostrza zeby coby przejac impreze. Jak dla mnie swiat nie konczy sie na G2010, prawde mowiac bardziej mnie interesuje G11, ktory pokaze czy impreza przetrwa szal G10.
Oficjelom jest ganz egal czy przed nimi zatanczy mazowsze, zagra Nergal (no moze to zly przyklad) - zagra Piasek czy beda sie tluc kolesie w konserwach.
A takie pytanie mi siê nasuwa. Oficjelom obojêtnie, rekonstruktorzy siedz± tam i 15 i 17 a widzowie ? Je¶li 15 nie bêdzie dniem wolny od pracy a nawet jak bêdzie to i tak raczej ma³o kto przyjedzie obejrzeæ. Bardziej prawdopodobne jest ¿e zjawi± siê w weekend. I jeszcze jedno. Znowu pojawia siê kwestia jakiego¶ rzecznika który powiedzia³by oficjalnie w mediach ¿e RR organizuje bitwê 17 i tylko t± popieraj± a 15 jest bitwa organizowana przez prezydenta.
Mateusz
Co by siê nie powiedzia³o i zrobi³o to z nami czy bez nas Inscenizacja siê odbêdzie. Nasza obecno¶æ pozwoli tylko zachowaæ jej poziom bo inaczej zrobi siê co¶ na podobieñstwo "W³adcy pier¶cieni"
. Co do Pudziana to mo¿e by go wystawiæ do "baronki" albo na 5 bohurtowe ?
A ja mam pytanie. Czemu regularnie, co roku, kto¶ usi³uje nawo³ywaæ do bojkotu Grunwaldu? Ja ju¿ mam tego do¶æ, kto nie chce jechaæ, ten nie je¼dzi i tyle. To nie jest obowi±zkowe. I nie jest tak, ¿e ci co olewaj± wezwania do bojkotu to nieu¶wiadomione mroki i krabopaj±ki. Odpowiadaj± mi warunki, to jadê. Nie bawiê siê w rekonstrukcjê dla zarobku, wiêc nie oczekujê zap³aty. A ¿e kto¶ na tym pieni±dze czy karierê polityczna robi, to jego sprawa i jego biznes.
Tak samo mam gdzie¶ fakt, ¿e politycy zamiast nas wol± ogl±daæ Pudziana przebranego za orka. Ich sprawa, bêdzie ponad sto tysiêcy ludzi, którzy wol± obejrzeæ nas. A Górecki nie jest idiot±, nie zmieni bitwy w farsê, boby na tym straci³. Oficjalne obchody to jedno, a inscenizacja to co innego.
Inna sprawa - te¿ jestem ciekaw, co bêdzie w 2011. Czy ludzie bêd± siê chcieli rozwijaæ bez straszaka 600letniej rocznicy, ilu z tych, co w tym roku jada pierwszy raz bêdzie chcia³o je¼dziæ dalej itp. Na pewno bêdzie du¿o taniego sprzêtu na allegro
Rafa³
I ¿e jak - Pudzian kotra reszta ¶wiata ? :P
A tak serio, podejrzewam ¿e ka¿dy z nas po cichu ma ¶wiadomo¶æ, ¿e najlepiej ¿eby ta polityczna bezedura sp³ynê³a po nas jak po ekhm... innych wodnych ptakach.
17-tego zrobimy inscenizacjê jak co roku, a i tak przez poprzedzaj±cy j± tydzieñ bêdziemy siê dobrze bawiæ. A to, ¿e jest to 600-lecie, miejmy nadziejê zapamiêtamy po poziomie odtwórstwa i zaanga¿owaniu, a nie wyst±pieniu pana prezydenta.
Witam .
Dla mnie by³y najgorsze pierwsze dwa dni po obejrzeniu tego filmu z Pudzianowskim.
Powoli wracam do rzeczywisto¶ci. Wyciszam siê.
My¶lê ¿e -przyjad± - odjad±.
Pudzianowski wyjdzie siê pokazaæ , obfotografowaæ .
Pomacha trochê mieczem przed kamer± i pojedzie razem z nimi ...
Róbmy swoje.
Nikt nie odbierze nam Grunwaldu , bo Grunwald bez nas -po prostu przestanie istnieæ.
pozdro
CYTAT(Nidhogg @ 19:23 18.01.2010)
A ja mam pytanie. Czemu regularnie, co roku, kto¶ usi³uje nawo³ywaæ do bojkotu Grunwaldu?
Hmm, a kto¶ tu na powa¿nie nawo³uje do bojkotu? Ja wypowiedzi innych i swoje traktuje w charakterze ¿artu. Chyba, ¿e siê mylê i ja sobie ¿artujê a inni my¶l± o tym na powa¿nie?! Mo¿e tak dla odró¿nienia przy ironii, ¿arcie czy fantazjowaniu bêdê pisa³: "A teraz ¿artujê"?
Ludzie spokojnie, w±tek powsta³ jako ¿artobliwy, wy¶miewaj±cy ca³e medialne zamieszanie wokó³ rocznicy i taki ma pozostaæ.
Oczywi¶cie, ¿e jakby nas zabrak³o, to pustkê wype³niono by licealistami, jak to by³o bodaj¿e pod Legnic±.
My i tak pojedziemy tam dla siebie a nie dla oficjeli. Jako¶ nigdy nie my¶la³em, ¿e ogl±da mnie parê tysiêcy widzów, bardziej zale¿a³o mi, ¿e dobrze wypa¶æ w oczach kolegów i hmmm kole¿anek z bractw ni¿ widzów. I mam nadziejê, ¿e wszyscy maj±cy zdrowe podej¶cie do swojego hobby, te¿ tak to potraktuj±.
CYTAT(Smok Migu¶ @ 20:17 18.01.2010)
A ja mam pytanie. Czemu regularnie, co roku, kto¶ usi³uje nawo³ywaæ do bojkotu Grunwaldu?
Hmm, a kto¶ tu na powa¿nie nawo³uje do bojkotu? Ja wypowiedzi innych i swoje traktuje w charakterze ¿artu. Chyba, ¿e siê mylê i ja sobie ¿artujê a inni my¶l± o tym na powa¿nie?!
Je¿eli to wszystko ¿arty, to przepraszam. Ja co roku odnoszê wra¿enie, ¿e to ¿arty nie s±. Ludzie siê oburzaj±, ¿e kto¶ na nich zarabia, a oni nic z tego nie maj±, ¿e inwestuj± pieni±dze w sprzêt i przejazd, ¿e powinny byæ zwroty i ¿e powinni nam p³aciæ itd. Mo¿e mam jakie¶ inne poczucie humoru.
Ja te¿ tam jadê dla siebie i dla przyjació³ których mogê tam spotykaæ. I (w tym roku znowu, po d³u¿szej przerwie) ¿eby sobie postrzelaæ do ludzi :D .
CYTAT(Nidhogg @ 21:09 18.01.2010)
CYTAT(Smok Migu¶ @ 20:17 18.01.2010)
Hmm, a kto¶ tu na powa¿nie nawo³uje do bojkotu? Ja wypowiedzi innych i swoje traktuje w charakterze ¿artu. Chyba, ¿e siê mylê i ja sobie ¿artujê a inni my¶l± o tym na powa¿nie?!
Je¿eli to wszystko ¿arty, to przepraszam. Ja co roku odnoszê wra¿enie, ¿e to ¿arty nie s±. Ludzie siê oburzaj±, ¿e kto¶ na nich zarabia, a oni nic z tego nie maj±, ¿e inwestuj± pieni±dze w sprzêt i przejazd, ¿e powinny byæ zwroty i ¿e powinni nam p³aciæ itd. Mo¿e mam jakie¶ inne poczucie humoru.
Ja te¿ tam jadê dla siebie i dla przyjació³ których mogê tam spotykaæ. I (w tym roku znowu, po d³u¿szej przerwie) ¿eby sobie postrzelaæ do ludzi :D .
Hej,
owszem, dziwne s± g³osy nawo³uj±ce, choæby w ¿artach, do bojkotu, aby zepsuæ komu¶ zabawê, albo interesy. Czyli nie po to, aby zaprotestowaæ przeciwko czemu¶, czy co¶ uzyskaæ, ale by zrobiæ komu¶ na z³o¶æ.
Przecie¿ powinni¶my byæ dumni z tego, ¿e nasza niszowa impreza sta³a siê wrêcz dobrem ogólnonarodowym!
Nie zmienia to jednak faktu, ¿e powinni¶my staraæ siê o wspó³pracê z politykami w ramach planu rozwoju naszej imprezy. Przecie¿ nie ukrywajmy, na imprezê potrzebne s± gigantyczne ¶rodki, niezale¿ne od tych, które wyk³adaj± rekonstruktorzy: sanitariaty, ochrona, administracja itp. Mog± je dawaæ sponsorzy, ale potem jest z¿ymanie siê na reklamy na terenie wioski historycznej.
Nie widzê te¿ nic nagannego, aby p³aciæ uczestnikom inscenizacji. Skoro bowiem to jest coraz bardziej impreza rozrywkowa, to niech pañstwo zachêci w ten sposób rycerzy do wychodzenia w pole. Dla nas jest tydzieñ przedgrunwaldzki, ale sobota jest dla polityków i gawiedzi. Pieni±dze te¿ potrzebne s± do reklamy Grunwaldu za granic± i do refundowania grupom zagranicznym kosztów przyjazdu - a tylko w ten sposón ranga imprezy nam uro¶nie.
Pozdrawiam, Andrzej
wszytko piêknie
tyle tylko ¿e impreza trwa ju¿ od ³adnych kilku lat a rynna z kranami jest wi±¿ ta sama, deski od prysznica dawno zgni³y i zjad³y korniki, toy - tojów ci±gle jest za ma³o, fajnie te¿ jak siê jedzie na Grunwald z Olsztyna lub okolic, ale jak kto¶ ma jechaæ 12h autokarem w 40 stopniowej gor±czce po to tylko ¿eby siê napiæ piwa ze znajomymi lub postrzelaæ z ³uku, potem ma robiæ za ma³pkê w zoo to ochota normalnie przechodzi, do tego jeszcze cz³owiek czyta regulamin który co roku jest zaostrzany, zbroja taka, he³m taki i owaki srutytututu, tararara, a potem jak zwykle syf, mrok, wied¼miny i templariusze na rado¶nie pl±saj± po polu, podczas inscenizacji. To ja siê pytam po kiego ch..ja jest te ca³e spuszczanie siê??
skoro w bitwie jeste¶my tylko statystami, a impreza ju¿ dawno przesta³a byæ nasz±, a doskonale siê sprawdza jako po¿ywka dla wylansowania siê kolejnym politykom.
Powiedzmy sobie szczerze ¿e wyegzekwowanie od organizatorów zaplecza sanitarnego to co¶ o co warto by i trzeba zawalczyæ, a jak nie, to zrobiæ to samemu.
I w ogóle, kurtka, nasze hobby jest bardzo kosztowne i dodatkowo wymaga tyle w³asnej pracy, a w przeciwieñstwie do koncertów, wy¶cigów samochodowych, zawodów szybowcowych czy wszelkich rajdów Tour-de-co¶tam, które te¿ bywaj± okazja do podpinania siê polityków pod sukces estradowy czy sportowy, u nas sprzêt, namioty, i wszystkie inne rzeczy, które s± nam potrzebne, s± nasz± w³asno¶ci± prywatn± a nie klubow±, firmow± czy rz±dow±. To chyba dlatego tak dra¿ni narzucanie nam czegokolwiek przez polityków albo protekcjonalne poklepywanie nas po plecach, bo tak naprawdê NIC im nie zawdziêczamy. Politycy chcieliby zbijaæ kapita³ polityczny na wszystkim, to wiemy, i dobra, mówi siê "trudno ¶wietnie", dopóki nie przeszkadzaj±. Ale gdyby zechcieli przeszkadzaæ to jak? No, chyba ¿eby z³o¶liwie zabronili nam dzia³alno¶ci, bo innego bata nie maj±. Ba, nawet gdyby nie by³o ¿adnych sponsorów, to wystarczy³by nam sam dostêp do pola i zorganizowaliby¶my sobie Grunwald bez nich. Na dojazd we w³asnym zakresie, zrzutkê na "catering" i wynajem tojek by³oby nas na pewno staæ, a bez tych tysiêcy kramów z tandet± i reklamowych sterowców nad g³ow± sami walcz±cy bawiliby siê na pewno jeszcze lepiej. Jak widaæ, niektórym trzeba to wyra¼nie u¶wiadomiæ.
Zreszt± za³o¿ê siê ¿e utrudnienia ze strony polityków siê rych³o pojawi± i to wcale nie ze strony "innych ptaków wodnych" (³adne okre¶lenie, Marchewko) a w³a¶nie po kolejnej zmianie ekipy.
Bardzo drastyczne utrudnienia to siê mog± pojawiæ natychmiast na imprezie - o ile pewien kaszubski k³amca i wszawy zamordysta wpadnie na pomys³ co by mnie ewentualnie protekcjonalnie poklepaæ po ramionku - no oczywi¶cie o ile w ogóle tam bêdê - no dobra - specjalnie dla Frechowiczów nie pojadê (a mo¿e pojadê, a mo¿e pojadê, a mo¿e...
).
Ale dlaczego my siê oszukujemy i mówimy o zbijaniu politycznego kapita³u kiedy tu chodzi tym ludziom o odpowiednie ukierunkowanie do ich kolesi, szwagrów, wujków, braci, kolegów i ich w³asnych portfeli strumienia kilkudziesiêciu milionów z³otych na organizacjê tej imprezy. Jak co¶ ewentualnie zostanie lub bêd± potrzebne oficjalne faktury na zatuszowanie kombinacji to co¶ pójdzie na rekonstruktorów. Samorz±dowcy, lokalni wata¿kowie i biznesmeni robi± tak od dawien dawna z tego co widaæ wiêc dlaczego w tym roku mieli by siê powstrzymaæ zw³aszcza, ¿e z koryta a¿ siê przelewa. Kasa, kasa nic innego.
Rekonstruktorzy jako kulturalni ludzie nie upominaj± siê na chama, nie robi± strajków, bojkotów itp wiêc s± zlewani. Tak by³o i tak bêdzie. Na Grunwald w tym roku przyjedzie masa naszych nie dla kasy tylko dla tradycji, z szacunku, rzeby zobaczyæ przyjació³ itd, a oni na tym zbijaj± kasê.
Tym bardziej trzeba zawalczyæ przynajmniej o prysznice i kibelki z prawdziwego zdarzenia. MO¿e nie od razu za 38mln ojro, ale takie, w których nie bêdê go³ymi po¶ladkami s±siadów straszy³.
CYTAT
Bardzo drastyczne utrudnienia to siê mog± pojawiæ natychmiast na imprezie
Oj, Rafa³ku, trzymaj ³apki przy sobie... najwy¿ej te¿ go poklep po ramieniu... r±czk± w klepsydrze...
CYTAT
Ale dlaczego my siê oszukujemy i mówimy o zbijaniu politycznego kapita³u kiedy tu chodzi tym ludziom o odpowiednie ukierunkowanie do ich kolesi, szwagrów, wujków, braci, kolegów i ich w³asnych portfeli strumienia kilkudziesiêciu milionów z³otych na organizacjê tej imprezy.
Jak dla mnie to jest jedno i to samo. Kapita³ polityczny te¿ siê zbija raczej nie z mi³o¶ci do idei liberalizmu, socjalizmu czy patriotyzmu, tylko po to ¿eby mieæ zapewnion± spokojn± i baaardzo wygodn± emeryturkê.
CYTAT
Tym bardziej trzeba zawalczyæ przynajmniej o prysznice i kibelki z prawdziwego zdarzenia
Nic dodaæ, nic uj±æ. O wiele wiêcej nie zawalczymy, a w walce o kibelki przecie¿ chyba nie bêd± nam przeszkadzaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.