Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grunwald 2010 w mediach
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Krzysztof z Obornik
wrócê do tojek, a szczególnie do swoistego ¿ycia spo³ecznego w kolejkach, mo¿e by powsta³ nowy taniec?...przecie¿ ludowe tañce irlandzkie powsta³y, jak wie¶æ niesie, w warunkach nadmiaru piwa i braku kibelków...
a tak powa¿nie, bardzo powa¿nie ,wprowadzi³bym identyfikatory, patrz posty Viatora, oraz rejestr uczestników, którzy dostan± zwrot czê¶ci kosztów za udzia³, np. wg, opisanej kilka postów wcze¶niej przez Rafa³a Pr±dzyñskiego, staropolskiej metody zaci±gów i listów przypowiednich,
K
Najdiff
A ja proponujê utworzenie nowego tematu i poprzenoszenie co poniektórych w±tków st±d do tego nowego, którego nazwa³ bym "Toiki, rynny, pole - znaczenie spo³eczne i wszelkie dywagacje z ww. zwi±zane" smile.gif
Laser
CYTAT(Tomic @ 16:15 23.01.2010) *
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 13:16 23.01.2010) *
Powtórzê siê, ale co tam.

Nigdzie nie ma informacji, ¿e Mariusz bêdzie pod Grunwaldem. Informacje dotycz± obchodów na zamku we Warszawie.

http://sport.wp.pl/kat,1715,title,Wspanial...,wiadomosc.html
"Pudzian" nie od razu da³ siê namówiæ na udzia³ w bitwie, która jak co rok odbêdzie siê 15 lipca na polach Grunwaldu. Ostatecznie Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przekona³o do udzia³u.

no faktycznie nigdzie nie ma informacji :grin:

ponad to jak dla mnie Pudzian mo¿e sobie byæ gdzie chce, widzia³em tam frików - takich jak leper, kotas i protas i ca³± inn± swo³ocz polityczn± wiêc o co tu siê sadziæ?

Tomic, lito¶ci. To jest ju¿ n-ty artyku³ i to chyba wzorowany tym z pudelka (gdzie te¿ jest wzmianka, ¿e Pudzian ma braæ udzia³ w obchodach grunwaldzkich). Wcze¶niej przez jakie¶ 5 artyku³ów nie by³o ¿adnego infa, ¿e Pudzian ma byæ na polach gruwnaldzkich, jedynie na obchodach uroczysto¶ci. Poza tym bitwa nie odbywa siê co roku 15 lipca, chyba sam dobrze wiesz.
MariuszSzewczyk
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 17:39 23.01.2010) *
Tomic, lito¶ci. To jest ju¿ n-ty artyku³ i to chyba wzorowany tym z pudelka (gdzie te¿ jest wzmianka, ¿e Pudzian ma braæ udzia³ w obchodach grunwaldzkich). Wcze¶niej przez jakie¶ 5 artyku³ów nie by³o ¿adnego infa, ¿e Pudzian ma byæ na polach gruwnaldzkich, jedynie na obchodach uroczysto¶ci. Poza tym bitwa nie odbywa siê co roku 15 lipca, chyba sam dobrze wiesz.

No tylko, ¿e na oficjalnej stronie strongmena te¿ jest wzmianka o tym, ¿e bêdzie na tych obchodach. Z tym, ¿e wg mnie nie ma co biæ piany o to- a niech sobie nawet Adam Ma³ysz bêdzie- co nam do tego? My róbmy swoje.
Krzysztof z Obornik
Ma³amysz skoczy na Pudziana a Doda mocy mu doda, i wymyj± tojki... no nie¼le
Tomic
dobra Laser (ChZCh) Pudziana nie bêdzie 15 lipca na obchodach rocznicy. - czy zrobi³o ci siê lepiej?, czy mam przeprosiæ?
Marta K.
Czy mogê tu zaapelowaæ swoj± kobiec± ³agodno¶ci± ?
Je¿eli jeszcze nie zauwa¿yli¶cie cyrk dotkn±³ niestety i nas, bo przecie co za ró¿nica czy strongman pojawi siê na Grunwaldzie czy nie - jest to tylko gra polityków pod publikê.
Tak czy siak nie zwrócimy uwagi ca³ej tej publiki na nas, ruch rycerski, jacy to my jeste¶my ambitni, historyczni etc. "panem et circenses" jakby kto¶ zapomnia³.
A nie s±dzê te¿, by kazano nam Pudzianowi sk³adaæ pok³ony czy robiæ cokolwiek, co by nas mog³o sprowadziæ do roli "przebranych za rycerzy statystów".
Jedyn± rzecz± wart± uwagi jest to, ¿e rozg³asza siê wszem i wobec ¿e bitwa jest niby 15-go a to lekko mija siê z prawd±.

To tak jakby kto¶ mia³ w±tpliwo¶ci, jakoby inscenizacja nie by³a dla t³umu gapiów...
Laser
Wyluzuj kolego.
Mo¿e bêdzie, mo¿e nie - mam to gdzie¶. Po prostu przez kilka artyku³ów nie by³o ¿adnej konkretnej informacji, ¿e bêdzie na polach grunwaldzkich. Pisa³o tylko, ¿e bêdzie bra³ udzia³ w obchodach na zamku królewskim 15 lipca. Nie wiadomo czemu wszyscy pisali o Pudzianie pod Grunwaldem, jakby to mia³ mieszkaæ namiot obok w obozie.
Karol
Marz± siê nam nowe sanitariaty, badgesy i sprawniejsza organizacja. Tymczasem nawet porz±dnej strony internetowej nie ma - http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,7...ko_Polacy_.html
jarzyn
To chyba temat o grunwie w mediach.

http://grunwald600lat.pl/
Fenrol
Najlepsza jest "Galeria".... cool.gif
Józef
Witam.
Zajrzyjcie na stronê Grunwaldu. smile.gif
Bêdzie dobrze.

pozdro
Fargo
Na rozs±dek orgów mo¿na liczyæ :-) Dziêki za komunikat z wykrzyknikami! devil.gif

Dla odmiany... buahaha, "indywidualna inscenizacja" zapowiadana na pseudo-stronie grunwald600lat.pl hehehe.gif Jest dobrze, teraz takie newsy ju¿ tylko mnie bawi± zamiast dra¿niæ...

Ale wiecie co? Mo¿e warto na gierki polityczne odpowiedzieæ gierkami politycznymi.
Mog³abym nawet siê po¶wiêciæ i wyj¶æ na dodatkow± bitewkê, ale nie za ¿adn± kasê, tojki itd., ale pod warunkami: legalizacji kuszy, broni czarnoprochowej i posiadania prochu dla odtwórców historycznych.
Pan prezydent i stadko VIPów chyba daliby radê co¶ w tym temacie za³atwiæ?

To moje warunki, o! A jak nie, to indywidualna... buahaha inscenizacja hehehe.gif na pewno oby³aby siê bez ³uczników icon_wink.gif
Achi
Dwie inscenizacje.... bo¿e chroñ królow±, a przy okazji jak chcesz króla king2.gif .
Jak my¶l± nad mini inscenizacj± to niech zainwestuj± w figurki o³owianych rycerzyków, jeszcze tylko makietê bitwy, odpowiedni podk³ad muzyczny i bitwa jak ta lala :P.

A nikomu siê nic nie stanie i nikt nie bêdzie mia³ o nic pretensji, bo o³owiany rycerzyk nie ¿adnych praw a gdyby umia³ mówiæ, pewnie wiele mia³by do powiedzenia na ten temat teraz :P.

Ja jestem za powstaniem praw o³owianych rycerzyków a co :P, niech oni te¿ maj± jakie¶ prawa XD. Bo o³owiany rycerzyk te¿ cz³owiek (prawie crazy.gif ), ale w innej skali.
Mateusz z Grójca
tak bêdziecie marudziæ i marudziæ, a¿ w przysz³ym roku kto¶ wreszcie wynajmie profesjonalnych statystów i da im po 40z³ za godzinne show, zamiast korzystaæ z dumnych panów rycerzy w durnych szmatach i obwieszonych kolorowym z³omem. bum.gif
Fargo
Powtórzê siê, ale tym razem bardzo serio:

Bitwa bêdzie jedna - w sobotê - bo tak powiedzia³ NASZ organizator.

Wykorzystajmy szum medialny i zanteresowanie publiki, dziennikarzy, polityków, ¿eby mówiæ i (mam nadziejê) uzyskaæ rzeczy wa¿ne - a wg mnie legalizacja broni koniecznej do odtwarzania ró¿nych epok czy funkcji, jest tak± wa¿n± rzecz±.
To jest moment na mówienie o legalizacji kuszy, broni czarnoprochowej i prochu. Pewnie znajdzie siê jeszcze kilka innych kwestii. To zostanie, a rynny 2010 przemin±... icon_wink.gif

Z pozdrowieniami,
Fargo
Tomic
niech politycy zajm± siê czym¶ wa¿niejszym.
Ustawa o broni i amunicji jest dla nas bardzo dobra, ma tyle dziur i tyle niejasno¶ci ¿e mo¿na siê wykrêciæ ze wszystkiego, ponad to nie s³ysza³em ¿eby kto¶ strzelaj±cy z broni czarnoprochowej na imprezie "rycerskiej" zosta³ aresztowany. Co do kuszy je¶li ciê z ni± z³api± powiedz ¿e to nie kusza :-) tylko arbalet lub samostrza³ i masz z g³owy :-) i te¿ w przypadku kusz nie widzia³em tabunów policji biegaj±cych za rekonstruktorami.
niech politycy siê trzymaj± od nas z daleka a bêdzie wszytko dobrze.
Niech siê lepiej wezm± za ratowanie zabytków bo z ustawami to im raczej zbyt dobrze nie idzie.
Viator
Dobra, dobra. A teraz zastanów siê chwilê i wyobra¼ sobie ¿e którego¶ dnia jeden z naszych niekoniecznie najwa¿niejszych polityków, albo jeden z nowobogackich o niejasnych powi±zaniach czy nawet który¶ z mafiozów zostanie znaleziony rano na ¶rodku ulicy z be³tem miêdzy ³opatkami, bo jaki¶ sprytny killer dojdzie do wniosku ¿e -w przeciwieñstewie do kuli z broni palnej- ¶ledztwo nie zidentyfikuje z którego egzemplarza kuszy strzelano. I siê wezm± za w³a¶cicieli arbaletów i samostrza³ów.

A je¶li to bêdzie na Grunwie?

Za³o¿ê siê ¿e Borowiki w³a¶nie w tej chwili intensywnie nad tym my¶l±.
Tomic
widzê ¿e jeste¶ zwolennikiem teorii spiskowej.
Tak samo by³o gdy wchodzi³a ustawa o broni i amunicji, podobno mia³y byæ tysi±ce morderstw z broni czarnoprochowej, i mamy rok 2010 i nawet nie s³ysza³em o jakim¶ ¶miertelnym wypadku podczas u¿ytkowania tej¿e. Natomiast co rusz siê s³yszy o wypadku ¶miertelnym podczas polowania :-)))).
Id±c dalej Pana tropem, wiesz Pan co mo¿na zrobiæ naostrzonym mieczem? jak cicho? jak szybko?
a no¿em? m³otkiem? d³ugopisem? ¶rubokrêtem?
My¶lê te¿ ¿e sprytny killer dawno ju¿ wpad³ na to ¿e kusza jest doskona³a przy zabójstwach.
Nie popadajcie w paranoje
bombardman
Najwiêcej morderstw jest pope³nianych za pomoc± siekier i no¿y kuchennych,Ciesz siê Viator ¿e nie zakazali sprzeda¿y i produkcji,Gdyby tak zaostrzyli przepisy to na Grunwaldzie i innych imprezach walczy³ by¶ piankowym larpowym mieczem.Takie twoje teorie spiskowe powoduj± ,¿e mam wra¿enie jak bym s³ucha³ cz³owieka z "bran¿y"MSW.
pozdrawiam
jarzyn
Dla mnie jest jasne ¿e bitwa jest jedna (w sobotê), a w czwartek to s± dla mnie wa¿niejsze wydarzenia ni¿ przemowy polityków. W prawdzie Orgowie jasno siê wyrazili co do ró¿nych pog³osek, to ja ci±gle przegl±dam strony z ró¿nymi wiadomo¶ciami na ten temat z nieukrytym u¶miechem na twarzy. Im bli¿ej lipca tym wiêcej bêdzie historii wyssanych z palca w internecie i nie tylko.

http://grunwald2010.warmia.mazury.pl/ - sporo ciekawych zak³adek

http://www.synaj.com/grunwald/grunwald-2010.htm
Macko
Masz racjê jarzynek.... im bli¿ej grunwu tym bêdzie wiêcej koopy w mediach. Ja planujê nie zag³êbiaæ ciê za bardzo w to co w mediach bêdzie siê dzia³o.......

BTW. Cha³wa !!!!!!!
Farmazon
Przepraszam za jako¶æ ale to tylko skan z Rzeczpospolitej smile.gif

http://picasaweb.google.pl/pharmasone/Rzec...724840274671154

Wystarczy powiêkszyæ ¿eby przeczytaæ .
Wojciech W¶ciek³y
No , tak...
Data imprezy znana i bliska, Ultrasy szalej±, biegaj± z be³tami w plecach, kto¶ goni kilera z arbaletem, Pudzian wygina sztaby , poreklamuje deski pod³ogowe , maj±c ultarskie rajstopki . Politykierzy i naci±gacze oraz pieczeniarze kapita³a zbij± na nas "osz³omach", którzy i tak za darmochê , na w³asny koszt doje¿d¿aj± na Pola Grunwaldzkie , a bez których ta impreza nigdy by siê nie odby³a. Moje zdanie natomiast jest takie: Nam nale¿y siê zapewnienie chocia¿by w podstawowym zakresie sanitariatów. Frymarczy siê na forumie g³adkimi s³ówkami, aj to aj tamto - hej! patrz!!! on ma ma³o we³ny w we³nie, oooo mroook! ALE PORZ¡DNYCH WYCHODKÓW ni ma! Wybacz mie chamowi - pan panie Viator - znaczy turysta ,¿em przyatakowa³ , jednakowo¿ wa¶æ nie r±biesz do latryny ino do toja a do ruczaju nie smarujesz ze skopkiem /lubo buk³aczkiem - ino do rynienki z ultra¶nym kraniczkiem . Wiêc powiem - /OCZYWI¦CIE JE¦LI MNIE ZNÓW POSTA SIÊ NIE USUNIE/ dajcie ludzie spokój . Impreza jest nasza !!!
W³asny mamy rozum, wiêc po có¿ k³otnie na przednówku. Nie dajmy siê zwie¶æ ró¿nym publikacjom i pajacom w mediach, tej rzeszy baranów , co przed wyborami lataj± aby punkty procentowe w sonda¿ach se nabiæ . Pamiêtajmy ,¿e MY- byli¶my,jeste¶my,bêdziemy - oni znikn± przy kolejnych wyborach, komisjach ¶ledczych, jazdach po pijaku czy dobieraniu siê do pani sta¿ystki. To my i nasz RR jest naszym domem i rodzin± /chocia i tu kolfliktów bez liku/ a oni s± tylko chmurkami na naszym niebie co wiatr historii w koñcu wydmucha poza nasz horyzont. bum.gif bum.gif bum.gif
A przy okazji chcia³em pozdrowiæ pani± redaktor z TVN, klasê II Gimnazjum w £êkowodach i Was Bracia i Siostry. aniol.gif
Suigime
CYTAT(Viator @ 10:22 26.01.2010) *
Dobra, dobra. A teraz zastanów siê chwilê i wyobra¼ sobie ¿e którego¶ dnia jeden z naszych niekoniecznie najwa¿niejszych polityków, albo jeden z nowobogackich o niejasnych powi±zaniach czy nawet który¶ z mafiozów zostanie znaleziony rano na ¶rodku ulicy z be³tem miêdzy ³opatkami, bo jaki¶ sprytny killer dojdzie do wniosku ¿e -w przeciwieñstewie do kuli z broni palnej- ¶ledztwo nie zidentyfikuje z którego egzemplarza kuszy strzelano. I siê wezm± za w³a¶cicieli arbaletów i samostrza³ów.

A je¶li to bêdzie na Grunwie?

Za³o¿ê siê ¿e Borowiki w³a¶nie w tej chwili intensywnie nad tym my¶l±.

Zabiæ mo¿na wszystkim, ka¿dy przedmiot to potencjalna broñ. Kreatywny lub szalony zabójca poradzi sobie nawet czepkiem p³ywackim. Wiêc a¿ tak nie przesadzaj ¿e kuszy nie zalegalizuj± bo mo¿na kogo¶ zabiæ.
Viator
CYTAT(Suigime @ 20:11 28.01.2010) *
(...) Zabiæ mo¿na wszystkim, ka¿dy przedmiot to potencjalna broñ. Kreatywny lub szalony zabójca poradzi sobie nawet czepkiem p³ywackim. Wiêc a¿ tak nie przesadzaj ¿e kuszy nie zalegalizuj± bo mo¿na kogo¶ zabiæ.
Nie pisa³em tego jako argument za niezalegalizowaniem kuszy, tylko jako ostrze¿enie ¿e luki prawne mog± dzia³aæ nie tylko na nasz± korzy¶æ w pewnych szczególnych sytuacjach.

A kuszy nie zalegalizuj± - i to, ¿e mo¿na z niej zabiæ na odleg³o¶æ, jest wystarczaj±cym powodem. £uk pozostaje jednym z nielicznych wyj±tków. Status ³uku jest o tyle bezpieczny, ¿e ten stanowi uznan± broñ sportow± i nie da siê go bez konsekwencji obj±æ zakazem posiadania i u¿ywania (ale nakaz rejestrowania go jako broni te¿ mog± wprowadziæ - nie takie bzdury bywa³y uchwalane).
Mathaus
Ju¿ wiadomo kto bêdzie Jagie³³±/³em pod Grunwaldem.
http://www.youtube.com/watch?v=boN467WGS9A devil.gif
Najdiff
Przecie¿ to jaka¶ ¿enada angsad.gif
I jak taki szary Polak po obejrzeniu takiego spotu ma nie my¶leæ, ¿e my jestesmy oszo³omy ?
Pora¿ka....

Achi
eeeee nie mogê siê powstrzymaæ, na jakie datowanie kole¶ ma strój XD ?.

Ale ludzie tak na powa¿nie, kto bêdzie to bêdzie, pudzian, prezydent, czy nawet król i królowa.
Niech sobie przyjad±, ja mam to w czterech literach, bo jako¶ mnie nie interesuj± te XXI wieczne sprawy :P a bardziej to jakie atrakcje dla nas bêd± organizowaæ.
Je¶li przyjazd Pudziana, albo Prezydenta to atrakcja to po prostu ¿al......

Wszyscy i tak bêdziemy siê bawiæ na Grunwaldzie i od nas zale¿y w jaki sposób, a co bêd± wypisywaæ potem w gazetach to niech sobie wypisuj± .

Bo i tak ostatnio straci³em zaufanie do wiadomo¶ci, a szczególnie do tych zwi±zanych z pogod± XD.
Józef
Witam.
Rasi¶ci s± wszêdzie. icon_sad.gif
To ¿e jaki¶ Burak - tatusiek gra patriotê , mnie nie martwi.Bardziej ¶mieszy. bigsmile2.gif
Inn± spraw± jest to ,¿e kto¶ z RR pomóg³ mu w nagraniu tej ¿enady.To mnie martwi i niepokoi . shocked.gif
pozdro
Najdiff
AchiKKR masz racjê, w nosie mam kto tam z cywili bêdzie. Bawiæ siê bêdziemy we w³asnym sosie, ale do wszystkich Robin Hoodów, Janosików, Jagie³³ów i innych Jagienek, dojdzie teraz jeszcze "...Bubel idzie..." no i tu juz chyba nie wytrzymam i kto¶ w koñcu dostanie w pysk ... :/
Panie Józefie - za kasê mo¿na wiele ..... niestety angsad.gif
Zreszt± mo¿e nikt mu nie pomóg³. Tylko wynajêli sobie sprzêt.

Hehehehe ale najlepsza jest ta lesencja co siê drze z blanek :D
Blackclav
Najlepszy jest ten napier¶nik co ma na sobie, dali mu za ma³y rozmiar ¿e w pasie siê nie móg³ dopi±æ smile.gif
Mieszko Stary
Czy ten Krzy¿ak to nie Pieczonka z Radomia? Ale moze sie mylê...
Indar
Tak, to legendarny szewc z Radomia. Dajcie ju¿ spokój temu filmikowi, na jego temat wielokrotnie dyskutowano na naszym forum - wystarczy poszukaæ.
Achi
Oj tam Indar :P, nigdy tego nie za wiele. Poza tym ja nie dowiedzia³em siê na jaki wiek jest jego strój i czy s± jakie¶ potwierdzenia w ilustracjach historycznej :P.
Krzysiu
CYTAT(Fargo @ 08:15 26.01.2010) *
To jest moment na mówienie o legalizacji kuszy, broni czarnoprochowej i prochu.

Chcia³bym zwróciæ uwagê, ¿e broñ czarnoprochowa, wykonana przed 1850 r. oraz jej repliki "s± legalne", czyli nie wymagaj± pozwolenia na broñ, okre¶lonego w obecnie obowi±zuj±cej ustawie. Wa¿niejszy jest "sposób jej przechowywania i przenoszenia", bo za to najczê¶ciej s± k³opoty. Z "Grunwaldzkiego" punktu widzenia nie ma ¿dnych problemów.

Gorzej jest z kupnem prochu, ale i to mo¿na zrobiæ. Wystarczy kupiæ "us³ugê pirotechniczn±" w zaprzyja¼nionej firmie, zajmuj±cej siê puszczaniem sztucznych ogni. Albo przywie¼æ sobie z Czech.
Pablo
Witam , reklama wyborcza faktycznie ¿enuj±ca , a co do Pieczonki to dajcie Mu Pokój , w³a¶nie siê dowiedzia³em ,¿e cz³owiek zmar³.
Pablo.
Jacek wolfem zwany
Niech mu ziemia lekk± bêdzie.

Ja wiem ¿e zaraz mnie pieniaczem jakim¶ mrocznym obwo³acie. Przykro mi, ale nie wytrzymam -

Trudno jest mi cokolwiek sugerowaæ z racji i¿ od prawie 10 lat jestem jedynie widzem waszych niezmiennych zmagañ. Niemniej jednak macie Panie i Panowie ¶wiadomo¶æ, ¿e ca³a ta impreza, ca³a ta ogólnonarodowa epopeja zwana "600 leciem Bitwy pod Grunwaldem" opiera siê tylko i wy³±cznie na waszej pasji, prawda ? Czy kto¶ siê Was pyta³ o zdanie w tym temacie ? Czy te "tojtoje" za 38 milionów to fakt czy jedynie puste s³owa pustego polityka ( tak na marginesie nie zauwa¿y³em kiedy te "tojtoje" mia³yby siê tam pojawiæ) ? Bo przecie¿ co to za bitwa by by³a gdyby rycerze, zniesmaczeni i zrezygnowani t± polityczn± hucp± i b³azenad± zwyczajnie zastrajkowali i w pole nie wyszli ? Hê ?

A tak poza tym to mi³o siê czyta o politykach, którzy o 600 leciu Bitwy pod Grunwaldem dowiedzieli siê w 2009 roku, ¿e debata... debatka nt. obchodów 600-lecia odby³a siê pod koniec 2009 roku, ¿e remont pól trwa od 2009 itd, itp.

Cholera... ¿al tylko straconych z³udzeñ co do przyzwoitej rocznicy.

Pozdrawiam
Purvis
CYTAT
Niemniej jednak macie Panie i Panowie ¶wiadomo¶æ, ¿e ca³a ta impreza, ca³a ta ogólnonarodowa epopeja zwana "600 leciem Bitwy pod Grunwaldem" opiera siê tylko i wy³±cznie na waszej pasji, prawda ? Czy kto¶ siê Was pyta³ o zdanie w tym temacie ? Czy te "tojtoje" za 38 milionów to fakt czy jedynie puste s³owa pustego polityka ( tak na marginesie nie zauwa¿y³em kiedy te "tojtoje" mia³yby siê tam pojawiæ) ? Bo przecie¿ co to za bitwa by by³a gdyby rycerze, zniesmaczeni i zrezygnowani t± polityczn± hucp± i b³azenad± zwyczajnie zastrajkowali i w pole nie wyszli ? Hê ?

3/10 smile.gif
Pablo
Witam,
Popatrzmy prawdzie w oczy: politykom jedt dok³adnie wszysko jedno , czy obchody grunwaldzkie odbêd± siê z nami (rycerstwem) czy te¿ bez nas. Panowie rycerze siê zbuntuj±? , no to pod pomnikiem, gdzie siê z³o¿y okoliczno¶ciow± wi±zankê i wyg³osi mowê postawimy harcerzy , kompania reprezentacyjna zagra kilka stosownych kawa³ków , dla efektu przemaszeruje siê kilku ¿o³nierzy i gotowe. Ca³o¶æ oczywi¶cie poka¿e siê w mediach. A dla takiego wójta , który wspó³organizuje grunwald brak rycerzy to nawet u³atwienie - nikt nie marudzi o tojki i rurê z wod±.
Kilka telefonów , wynajmujemy profesjonaln± grupê od pokazów , fakturka do podpisu i gotowe....

Mo¿e trochê czarnowidzê i przerysowujê , ale podstawowym problemem dla tych go¶ci jest kwestia:jak rozdysponowaæ du¿± unijn± kaskê na: sympozja, odczyty , obchody ku czci , rauty itp ,(zwi±zane z grunwem)
Rafa³ Pr±dzyñski
Wszyscy którzy mnie znaja wied¿a jaki jestem ³asy na kasy z rycerzowania i od lat ³upiê gdzie mogê - nie wiem czy jest taka kasa zw jakimkolwiek banku za jak± podj±³ bym siê niejako sraj±c wszystkim w zupê zrobienia rycerskiego cyrku ZAMIAST tego co jest - to by by³o biznesowe i ¶rodowiskowe samobójstwo.
Pablo
Witam
W takim razie wyjasniam: nie potêpiam ludzi zajmuj±cych siê zawodowo wykonywaniem "pokazów rycerskich" , sam w takowych czasem uczestniczê - tak¿e zarobkowo , moj± intencj± by³o jedynie wykazanie jak rozumuj± politycy i lokalni w³odarze. Nie mia³em zamiaru niczego nikomu wytykaæ.
A 100% solidarno¶æ w szeroko pojêtym RR nie istnieje (nigdzie jej nie ma:) )
Pozdrawiam.
Laser
Ja znam tylko kilka osób, które zawodowo robi± pokazy. Wiêkszo¶æ raczej dorabia sobie do swego hobby. Taka subtelna ró¿nica.
Tomic
to tak z innej beczki

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...?skad=rss\

co do strajku i tak strajkuje od dwóch lat wiêc jak co i w tym mogê :-)
WIT
Kolejny projekt filmu o Grunwaldzie, tym razem dokumentalnego.
Jak znam ¿ycie oka¿e sie dokument(al)n± klap±...

http://forum.brzo.olsztyn.pl/download/file.php?id=50
Krzysztof z Obornik
widowisko w Malborku : ale UNY, te decydenty, maj± bigos w g³owach, obchodziæ Grunwald w Malborku, który przetrwa³ oblê¿enie i uratowa³ resztki Zakonu, jeszcze w cieniu bojowych tyranosaurów i triceratopsów, 600 lat Grunwaldu i 60 mln lat dinozaurów to dla nich prawie to samo - jubileuuuuuuu....uuuuusz, gdzie¶ pisa³em ¿e cze¶æ ludzi pojmuje grunwald jak Misia z filmu Barei - tu jest dowód. A moz eto dobrze ¿e UNYCH nie bedzie na polach grunwaldzkich..K
Patryk
W³a¶nie trafi³em na tak± zajawkê
http://www.youtube.com/watch?v=XraYzhSGvsM...player_embedded
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.