Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grunwald 2010 w mediach
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Parufka
Ale przecie¿ trzeba by ju¿ og³osiæ przetarg, który zosta³ by ze dwa razy zaskar¿ony wiêc na euro bêdziemy mieli super zaplecze sanitarne pod Grunwaldem bigsmile2.gif .
Laser
CYTAT(Purvis @ 12:01 19.01.2010) *
Tym bardziej trzeba zawalczyæ przynajmniej o prysznice i kibelki z prawdziwego zdarzenia. MO¿e nie od razu za 38mln ojro, ale takie, w których nie bêdê go³ymi po¶ladkami s±siadów straszy³.

Tak, tyle z tych pieniêdzy które przeznaczone s± na "organizacjê obchodów" i które z miesi±ca na miesi±c rosn±, ile jest przeznaczone a czê¶æ "oficjaln±", czyli dojazdy rz±dowymi samochodami, doloty rz±dowymi samolotami, ochronê, atrakcje, kwiaty pod pomnik, catering (oczywi¶cie tylko dla VIPów), zakwaterowanie (oczywi¶cie tylko dla VIPów), i przede wszystkim libacjê (oczywi¶cie tylko dla VIPów). Podejrzewam, ¿e dla samego organizatora zostanie marny och³ap tej sumy, by nie marudzi³, ¿e mu siê nie dosta³o. W zwi±zku z czym, na nowe prysznice bym nie liczy³. Co najwy¿ej kilka toi-toi'ów wiêcej.
Krzysiu
CYTAT(Parufka @ 11:47 19.01.2010) *
Ale dlaczego my siê oszukujemy i mówimy o zbijaniu politycznego kapita³u kiedy tu chodzi tym ludziom o odpowiednie ukierunkowanie do ich kolesi, szwagrów, wujków, braci, kolegów i ich w³asnych portfeli strumienia kilkudziesiêciu milionów z³otych na organizacjê tej imprezy.

Proponowa³bym nie przesadzaæ z oskar¿aniem o z³odziejstwo. Bo mo¿esz naprawdê narobiæ k³opotów nie tylko sobie, ale wszystkim zainteresowanym udzia³em w imprezie.

CYTAT(Parufka @ 11:47 19.01.2010) *
Rekonstruktorzy jako kulturalni ludzie nie upominaj± siê na chama, nie robi± strajków, bojkotów itp wiêc s± zlewani. Tak by³o i tak bêdzie. Na Grunwald w tym roku przyjedzie masa naszych nie dla kasy tylko dla tradycji, z szacunku, rzeby zobaczyæ przyjació³ itd, a oni na tym zbijaj± kasê.

Z t± "rekonstrukcj±" to nie przesadzaj. Gdzie macie konie? Z s±siedniego tematu dowiedzia³em siê, ¿e koni nie by³o. Co wiêc rekonstruujesz? Po co tobie toje, koryto blaszane do mycia i bie¿±ca woda?

Bez specjalnej satysfakcji powiem, ¿e jako rekonstruktor osiemnastowieczny mia³em kilkakrotnie okazjê do wspó³pracy z tzw. "rycerstwem" (od X do XVII) i w niema³y podziw wprawi³y mnie pie¶ni rycerskie zapuszczane z p³yty, obuwie sportowe, czy wrêcz u "hardkorów" materace dmuchane w namiotach. U nas nie ma takich rzeczy i nikt nawet nie musi siê upominaæ o koszerno¶æ, bo jest to oczywiste. Nikt z Polaków takich rzeczy nie robi, najgorszym odstêpstwem s± czarne pó³buty.
Parufka
Co do z³odziejstwa to nie wycofujê siê bo mam do czynienia z takimi sprawami w s±dzie czê¶ciej ni¿ bym chcia³. Poza tym kogo konkretnie z imienia, nazwiska lub konkretnego urzêdu w tym po¶cie oskar¿y³em lub obrazi³em??
Co do poziomu rekonstrukcji X-XVII wiek zapraszam na porz±dne imprezy rekonstrukcyjne, a nie do¿ynki w Pcimiu Dolnym. Troszku siê chyba pozmienia³o od czasu w którym zebra³e¶ takie informacje.
Jak dla mnie pieni±dze by siê przyda³y na zwrot kosztów podró¿y jaki¶ ¿o³d albo reko catering w postaci produktów dla wszystkich w obozie. Wiem, ¿e to luksusy o które a¿ g³upio prosiæ ale jak widaæ to defekt mojego intelektu.
Tomic
ja rozumie rekonstrukcja, podcieranie ty³ka ³opianem i nie mycie siê przez miesi±c.
Ale nie wyci±gajcie argumentów z toy - toya.
czy Krzysiu wyobra¿a sobie ¿e piêciu tysiêczny t³um "rycerzy" wali kupy na okolicznym polu?
Powiem wiêcej ja dla rekonstrukcji jestem w stanie nawet siê zesraæ w gacie, tylko po co?

halo!! tu ziemia!! no chyba ¿e w XVIII wieku to norma, to przepraszam
I faktycznie trzeba pojechaæ na jak±¶ dobra imprezê dla porównania a nie na festyn do¿ynkowy.
£ukasz z Jury
Czo³em!

Tak siê sk³ada, ¿e je¿d¿ê od jakiego¶ czasu na XVIII-XIX i jako¶ czêsto widzê:
Mundury szyte wy³±cznie maszynowo, gumowe szelki, wszyscy biegaj± w jednakowych mundurkach jak z obrazka, musztry znaj± tyle co podstawowe komendy a oficera siê nikt nie s³ucha bo po co? Ka¿dy sobie, ¿adnej karno¶ci w oddzia³ach. A materace dmuchane, na rekonstrukcji, pierwszy raz zobaczy³em w³a¶nie na napoleonce, albo jeszcze lepiej, folia na s³omie do spania. Obuwie sportowe te¿ widzia³em. Czarne adidaski z rzucaj±cymi siê w oczy bia³ymi paseczkami po bokach.
Co do Grunwaldu... Te¿ siê wybieram zobaczymy co z tego wyjdzie... Ale z tego co tu czytam to... Szkoda gadaæ. icon_sad.gif

EDIT: Co do jednakowych mundurów... Mam na my¶li jednakowy odcieñ mundurów kilkunastoosobowego oddzia³u. Oczywi¶cie to mnie te¿ dotyczy i oddzia³u, niestety... angsad.gif
Karol
Pax!

Nie licytujmy siê, czyja "rekonstrukcja" jest bardziej mroczna. Krzysiu mo¿e trochê przesadzi³ z nêdz± rekonstrukcyjn± w RR ale... tego roku na Grunwaldzie widzia³em miêdzy innymi: sanda³y, glany, buty na gumie, wczesno¶redniowieczne szarawary, ciuchy na drug± po³owê XV wieku, bisokowe laminaty. Na wymienianie pomniejszych uchybieñ szkoda czasu. Jaki koñ jest, ka¿dy widzi. W tych okoliczno¶ciach dziwi mnie, ¿e coraz wiêkszej liczbie osób marzy siê ¿o³d, zwroty kosztów dojazdu itp. Chyba jeszcze nie ten poziom, ¿eby nam p³acili. A jak kto¶ chce zarabiaæ na tym hobby, to s± jeszcze p³atne, komercyjne pokazy, nieprawda¿?

Za to o lepsze sanitariaty jak najbardziej nale¿y walczyæ. To co jest teraz, wo³a o pomstê do nieba. Wstyd przed go¶æmi z zagranicy:(

Pozdrawiam
Laser
CYTAT(Karol @ 17:21 19.01.2010) *
Pax!

Nie licytujmy siê, czyja "rekonstrukcja" jest bardziej mroczna. Krzysiu mo¿e trochê przesadzi³ z nêdz± rekonstrukcyjn± w RR ale... tego roku na Grunwaldzie widzia³em miêdzy innymi: sanda³y, glany, buty na gumie, wczesno¶redniowieczne szarawary, ciuchy na drug± po³owê XV wieku, bisokowe laminaty. Na wymienianie pomniejszych uchybieñ szkoda czasu. Jaki koñ jest, ka¿dy widzi. W tych okoliczno¶ciach dziwi mnie, ¿e coraz wiêkszej liczbie osób marzy siê ¿o³d, zwroty kosztów dojazdu itp. Chyba jeszcze nie ten poziom, ¿eby nam p³acili. A jak kto¶ chce zarabiaæ na tym hobby, to s± jeszcze p³atne, komercyjne pokazy, nieprawda¿?

Za to o lepsze sanitariaty jak najbardziej nale¿y walczyæ. To co jest teraz, wo³a o pomstê do nieba. Wstyd przed go¶æmi z zagranicy:(

Pozdrawiam

Czyli dopiero po skomplementowaniu ca³ego: ubioru, obozu, uzbrojenia i rzêdu koñskiego w 100% historycznego mogê dopiero wspomnieæ o zwrotach kosztów albo o ¿o³dzie (który w wiêkszo¶ci idzie na zwrot kosztów i wy¿ywienie)?
Bez przesady. My, jako grupa wydali¶my w zesz³ym roku tyle kasy na sam± obecno¶æ na Grunwaldzie, ¿e mo¿na by za to wyposa¿yæ w ca³kiem niez³y sprzêt jednego walcz±cego. Nie mówiê tutaj o zarabianiu, bo to jakie¶ nieporozumienie. Niezale¿nie ile wyci±gniesz z pokazów, ¿o³dów itd. to i tak zawsze wiêcej kasy w³o¿ysz w to hobby. A ludzi utrzymuj±cych siê z tego hobby jest kilkunastu, mo¿e kilkudziesiêciu w kraju. Dowcip polega na tym, ¿e jak masz p³aciæ za paliwo i wy¿ywienie na Grunwaldzie z w³asnej kieszeni to musisz od³o¿yæ na dalszy plan zakup nowego miecza, zbroi, etc.

Co do licytacji gdzie jest wiêkszy mrok to zaiste bez sensu. Wszêdzie siê znajdzie jak siê chce. Tym bardziej na Grunwaldzie, gdzie bractwom siê nie p³aci za "odtwarzanie" ¿ycia obozowego, to dlaczego kto¶ ma kogo¶ cisn±æ, by nie pi³ piwa z puszki? Na jakiej podstawie? A mo¿e gdyby kto¶ p³aci³, to by wymaga³?

Co do sanitariatów, to jest ¼le. To fakt. Jednak tury¶ci maj± jeszcze gorzej i a¿ dziw bierze, ¿e nikt nie zrobi nic w tym kierunku. Ciekawe czy w tym roku te¿ bêdzie wstyd?
£ukasz z Jury
"Nikt z Polaków takich rzeczy nie robi, najgorszym odstêpstwem s± czarne pó³buty. "

Mój post dotyczy³ tylko tych s³ów. Chcia³em tylko wyt³umaczyæ, ¿e w napoleonce nie jest tak piêknie jak przedstawi³ Krzysiu. smile.gif
"Tu nie chodzi o rekonstrukcjê tylko o marketing"- takie s³owa kiedy¶ us³ysza³em na jednej imprezie. crazy.gif
No mo¿e wszystko fajnie i piêknie, nie braæ pieniêdzy za przyjazd na imprezê na której zarabia kto¶ inny a ty robisz za kotka, a jak nie wyjdziesz do bitwy to potem wys³uchujesz narzekania organizatora, ¿e ma³o walcz±cych i nikt siê nie udziela. Jestem dopiero 3 lata w RR, ale ju¿ mnie nie bawi udzielanie odpowiedzi na pytanie czy ten miecz jest prawdziwy. No chyba, ¿e to s± ³adne panie. bigsmile2.gif
A poziom nie ma nic do ¿o³du czy zwrotu za dojazd. Dla szefa imprezy zazwyczaj liczy siê ilo¶æ nie jako¶æ.

PS. Niestety, ale tak by³o, jest i bêdzie.

PS1. W ogóle na Grunwald jest jaki¶ odsiew czy raczej przyje¿d¿a kto chce? Z wypowiedzi, co tam widziano, wynika, ¿e jednak to drugie. shocked.gif
Karol
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 18:04 19.01.2010) *
Czyli dopiero po skomplementowaniu ca³ego: ubioru, obozu, uzbrojenia i rzêdu koñskiego w 100% historycznego mogê dopiero wspomnieæ o zwrotach kosztów albo o ¿o³dzie (który w wiêkszo¶ci idzie na zwrot kosztów i wy¿ywienie)?
Bez przesady.

W³a¶nie - bez przesady:) Wszyscy wiemy jak drogie jest to hobby i nie ka¿dy mo¿e przyjechaæ na Grunwald "full wypasiony". Ale mi nie chodzi o to, ¿eby ka¿dy rycerz mia³ konia, he³m wykuty z jednego kawa³ka stali i tym podobne zabawki. Jestem realist±. Chodzi mi raczej o wyeliminowanie tych przegiêæ, które wymieni³em w moim poprzednim po¶cie. A tak¿e o to, ¿eby "rycerze" mieli strój i uzbrojenie schludne, tak po prostu. ¯eby blachy by³y wyszorowane z rdzy, ¿eby na kirysie nie powiewa³a wyp³owia³a, wymiêta, lniana szmata. ¯eby sprzêt nie trzyma³ siê na rycerzu tylko dziêki sznurkom od snopowi±za³ki i wrodzonej Polakom umiejêtno¶ci improwizacji.
Wiesz dobrze, ¿e tacy ludzie nie stanowi± jakiego¶ marginesu. Przeciwnie, jest ich sporo. Nie s±dzê, ¿eby wszystko rozbija³o siê o pieni±dze. Zacerowanie kolczugi z zagiêtego drutu, czy wyczyszczenie he³mu kasy nie wymaga. Raczej elementarnej dba³o¶ci o jako¶æ rekonstrukcji. I mo¿e o odrobinê pasji, której wielu wyra¼nie brakuje. I chyba w³a¶nie st±d to picie piwa z puszki, o którym wspomnia³e¶. To komu¶ naprawdê trzeba p³aciæ za odtwarzanie ¿ycia obozowego? Nie robimy tego dla przyjemno¶ci?

I jeszcze co¶ - na Grunwie 2009 ja sam by³em jasiem obozowym, wiêc w oczywisty sposób nara¿am siê na zarzut, ¿e ³atwo mi mówiæ, bo sam nie walczê. Tyle, ¿e by³ to mój pierwszy sezon. W tym roku chcê wyj¶æ do inscenizacji. I ju¿ czujê ciê¿ar kosztów - he³mu ani miecza sam sobie nie wykujê. Cisowego ³uku sam nie wystrugam. Ale przy odrobinie starañ mo¿na pewnych wydatków unikn±æ. Np. dla osoby przeciêtnie sprawnej manualnie uszycie prostego, wojskowego robe nie jest jakim¶ wielkim wyzwaniem. Poczytaæ, popytaæ, kupiæ dobr± we³nê i jazda. Tymczasem wiêkszo¶æ uczestników biega w niedopasowanych, maszynowo szytych dubletach. Nie mogê siê oprzeæ wra¿eniu, ¿e skoro ju¿ wydali tê kasê, to mogli wydaæ j± lepiej. Nie chodzi tu czasem o zwyk³e lenistwo i niedbalstwo? O to, ¿e siê komu¶ po prostu nie chce?

Ca³y ten wywód po to, ¿eby wyt³umaczyæ dlaczego sprzeciwiam siê zasadzie zwracania kosztów (przynajmniej na obecnym etapie rozwoju imprezy). Wiêkszo¶ci siê to po prostu nie nale¿y, bo nie robi± "dobrego show". Dlaczego i za co p³aciæ jasiowi w szarawarach? Za to, ¿e przyjecha³ napiæ siê piwka przy wieczornym ognisku? Co innego czynni uczestnicy bitwy. Ale znowu - niektórych nie powinno siê do inscenizacji nawet dopu¶ciæ, a co dopiero p³aciæ im za branie w niej udzia³u.

Dobra, koñczê ju¿, bo niez³y offtop z tego wyszed³. Poza tym chyba trochê za mocno siê napinam bum.gif Taka moja ma³a wada.

Pozdrawiam
Maciej Reihl
CYTAT(£ukasz z Jury @ 18:18 19.01.2010) *
PS1. W ogóle na Grunwald jest jaki¶ odsiew czy raczej przyje¿d¿a kto chce? Z wypowiedzi, co tam widziano, wynika, ¿e jednak to drugie. shocked.gif

Odsiew przeprowadzaj± dowódcy chor±gwi. Bez przyjêcia do której¶ z chor±gwi nie mo¿na mieszkaæ na terenie obozu "historycznego"

Widziano mnóstwo rzeczy, tylko trudno ustaliæ z której chor±gwi ten mrok siê s±czy.
Poza tym ³azi tam mnóstwo "ludzi z kosmosu" nie bêd±cych w ¿adnej chor±gwi. Mieszkaj± w namiotach rozstawianych poza naszym terenem i nic im nie mo¿emy zrobiæ. W 2009 mia³em starcie z jednym takim i okaza³o siê, ¿e skoro nie jest uczestnikiem imprezy to mo¿emy mu conajwy¿ej nagwizdaæ...

Pozdrawiam
Maciek
Reyar
CYTAT(Maciej Reihl @ 19:02 19.01.2010) *
W 2009 mia³em starcie z jednym takim i okaza³o siê, ¿e skoro nie jest uczestnikiem imprezy to mo¿emy mu conajwy¿ej nagwizdaæ...

Taaa tylko zapominasz dodac ze nagwizdales mu porzadna laga :P
Ale fakt faktem ze nie kazda elfka czy tez mroczny wojownik z krzywymi zebami jest z obozow historycznych. Co raz czesciej widac (a na G10) obawiam sie ze tego bedzie istny zalew, turystow przebierajacych sie tak jak potrafia. W efekcie pojawiaja sie gnomy etc i nie mamy mozliwosci zwalczenia tego. Jednym filtrem sa niestety dosc powszechnie nielubiane identyfikatory.
Viator
W³a¶nie... identyfikatory. Jest szansa zrobiæ co¶, co spe³nia³oby zadanie identyfikacji a zarazem mog³oby byæ noszone w widocznym miejscu, a nie razi³oby tak jak zafoliowany wydruk z komputera? Jaki¶ badges czy specjalna szarfa?...
Zauwa¿my w sumie, ¿e drukowan± karteczkê naj³atwiej podrobiæ i na drugi dzieñ ju¿ udawaæ zarejestrowanego, a przecie¿ póki nie ma zadymy nikt z porz±dkowych dok³adnie nie wczytuje siê w tre¶æ identyfikatora, po prostu rzuca okiem czy go¶æ go ma i wpuszcza na teren wioski...
Laser
CYTAT(Karol @ 18:50 19.01.2010) *
W³a¶nie - bez przesady:) Wszyscy wiemy jak drogie jest to hobby i nie ka¿dy mo¿e przyjechaæ na Grunwald "full wypasiony". Ale mi nie chodzi o to, ¿eby ka¿dy rycerz mia³ konia, he³m wykuty z jednego kawa³ka stali i tym podobne zabawki. Jestem realist±. Chodzi mi raczej o wyeliminowanie tych przegiêæ, które wymieni³em w moim poprzednim po¶cie. A tak¿e o to, ¿eby "rycerze" mieli strój i uzbrojenie schludne, tak po prostu. ¯eby blachy by³y wyszorowane z rdzy, ¿eby na kirysie nie powiewa³a wyp³owia³a, wymiêta, lniana szmata. ¯eby sprzêt nie trzyma³ siê na rycerzu tylko dziêki sznurkom od snopowi±za³ki i wrodzonej Polakom umiejêtno¶ci improwizacji.
Wiesz dobrze, ¿e tacy ludzie nie stanowi± jakiego¶ marginesu. Przeciwnie, jest ich sporo. Nie s±dzê, ¿eby wszystko rozbija³o siê o pieni±dze. Zacerowanie kolczugi z zagiêtego drutu, czy wyczyszczenie he³mu kasy nie wymaga. Raczej elementarnej dba³o¶ci o jako¶æ rekonstrukcji. I mo¿e o odrobinê pasji, której wielu wyra¼nie brakuje. I chyba w³a¶nie st±d to picie piwa z puszki, o którym wspomnia³e¶. To komu¶ naprawdê trzeba p³aciæ za odtwarzanie ¿ycia obozowego? Nie robimy tego dla przyjemno¶ci?

Có¿, Ty odnajdujesz rado¶æ w dba³o¶ci o rekonstrukcjê, a kto inny w samej walce. Jeszcze jeden bêdzie lubi³ siê lansowaæ strojem tylko na przemarszach, a inny piæ piwo (nawet z puszki) przy ognisku. Ka¿dego krêci co innego i nic z tym nie zrobisz. Zreszt± dyskusja wa³kowana ju¿ na forum mnóstwo razy, nie ma sensu znowu jej rozpoczynaæ.

I jeszcze co¶ - na Grunwie 2009 ja sam by³em jasiem obozowym, wiêc w oczywisty sposób nara¿am siê na zarzut, ¿e ³atwo mi mówiæ, bo sam nie walczê. Tyle, ¿e by³ to mój pierwszy sezon. W tym roku chcê wyj¶æ do inscenizacji. I ju¿ czujê ciê¿ar kosztów - he³mu ani miecza sam sobie nie wykujê. Cisowego ³uku sam nie wystrugam. Ale przy odrobinie starañ mo¿na pewnych wydatków unikn±æ. Np. dla osoby przeciêtnie sprawnej manualnie uszycie prostego, wojskowego robe nie jest jakim¶ wielkim wyzwaniem. Poczytaæ, popytaæ, kupiæ dobr± we³nê i jazda. Tymczasem wiêkszo¶æ uczestników biega w niedopasowanych, maszynowo szytych dubletach. Nie mogê siê oprzeæ wra¿eniu, ¿e skoro ju¿ wydali tê kasê, to mogli wydaæ j± lepiej. Nie chodzi tu czasem o zwyk³e lenistwo i niedbalstwo? O to, ¿e siê komu¶ po prostu nie chce?

Nie ka¿demu siê chce. Nie ka¿dy musi. Nie ka¿dy wie. Nie ka¿dy jest dociekliwy. Czêsto ludzie na¶laduj± pomys³y, które zauwa¿± na imprezie (nie zawsze dobre), zamiast wej¶æ na jak±¶ tam frehê i marnowaæ czas.

Ca³y ten wywód po to, ¿eby wyt³umaczyæ dlaczego sprzeciwiam siê zasadzie zwracania kosztów (przynajmniej na obecnym etapie rozwoju imprezy). Wiêkszo¶ci siê to po prostu nie nale¿y, bo nie robi± "dobrego show". Dlaczego i za co p³aciæ jasiowi w szarawarach? Za to, ¿e przyjecha³ napiæ siê piwka przy wieczornym ognisku? Co innego czynni uczestnicy bitwy. Ale znowu - niektórych nie powinno siê do inscenizacji nawet dopu¶ciæ, a co dopiero p³aciæ im za branie w niej udzia³u.

Dobra, koñczê ju¿, bo niez³y offtop z tego wyszed³. Poza tym chyba trochê za mocno siê napinam :bum: Taka moja ma³a wada.

Pozdrawiam

Prawda jest taka, ¿e ludzie maj± przeznaczon± i tak jak±¶ czê¶æ swojego bud¿etu na "rycerstwo". Prosta zasada: albo nowe ciuszki/miecz/zbroja/cokolwiek albo wyjazd na Grunwald. Chcia³bym zauwa¿yæ, ¿e najbogatszym spo³eczeñstwem w Europie to my nie jeste¶my. Ba, nawet nie mamy drugiego miejsca pod tym wzglêdem. W zasadzie to jeste¶my biedni. Ledwo starczy na wy¿ycie, a co dopiero hobby. Wiêc id±c najmniejsz± lini± oporu, stan obecny wygl±da jak wygl±da. A marnowanie pieniêdzy na to by po prostu gdzie¶ byæ (czyt. bez zwrotów dojazdu) na pewno nie zwiêkszy poziomu ogó³u. Tak ju¿ jest i tego nie zmienisz. Nie ma co siê za mocno tym przejmowaæ.

Odsiew przeprowadzaj± dowódcy chor±gwi. Bez przyjêcia do której¶ z chor±gwi nie mo¿na mieszkaæ na terenie obozu "historycznego"

Widziano mnóstwo rzeczy, tylko trudno ustaliæ z której chor±gwi ten mrok siê s±czy.
Poza tym ³azi tam mnóstwo "ludzi z kosmosu" nie bêd±cych w ¿adnej chor±gwi. Mieszkaj± w namiotach rozstawianych poza naszym terenem i nic im nie mo¿emy zrobiæ. W 2009 mia³em starcie z jednym takim i okaza³o siê, ¿e skoro nie jest uczestnikiem imprezy to mo¿emy mu conajwy¿ej nagwizdaæ...

Pozdrawiam
Maciek

I do nas powoli dociera mody by tury¶ci przebierali siê za "rycerzy". Z jednej strony fajnie, z drugiej przykro.

CYTAT(Viator @ 01:52 20.01.2010) *
W³a¶nie... identyfikatory. Jest szansa zrobiæ co¶, co spe³nia³oby zadanie identyfikacji a zarazem mog³oby byæ noszone w widocznym miejscu, a nie razi³oby tak jak zafoliowany wydruk z komputera? Jaki¶ badges czy specjalna szarfa?...
Zauwa¿my w sumie, ¿e drukowan± karteczkê naj³atwiej podrobiæ i na drugi dzieñ ju¿ udawaæ zarejestrowanego, a przecie¿ póki nie ma zadymy nikt z porz±dkowych dok³adnie nie wczytuje siê w tre¶æ identyfikatora, po prostu rzuca okiem czy go¶æ go ma i wpuszcza na teren wioski...

Ja i tak zawsze noszê swój id (niezale¿nie od imprezy), schowany w najg³êbszych czelu¶ciach sakwy. I dopóki nie bêdzie jaki¶ sensowny albo nie bêd± co chwilê ode mnie wymagaæ, to bêdzie tam dalej.
Najdiff
Fakt. Niestety to jest nie do przeskoczenia. Mieli¶my przyk³ady chocia¿by w naszym bractwie. Jeden chce "tylko machaæ mieczem" a drugi chce nic tylko grillowaæ. I jednemu i drugiemu poprawny historycznie strój by³ zbêdny, wiêc szkoda pieniêdzy. Wiêc nam stali siê oni zbêdni a szkoda.
Niestety tak to ju¿ jest, ¿e co g³owa to inny pomys³ na ¿ycie. Wszystkich siê nie uszczê¶liwi. A ju¿ tym bardziej na si³ê.

Co do przebierañców na Grunwaldzie. Te¿ nie do przeskoczenia. Moim zdaniem byli, s± i bêd±.
Ludzie te¿ chc± jak±¶ odskoczniê od codzienno¶ci bez wdawania siê w bractwa, super wydatki itp.
Mo¿na jedynie zadbaæ, by¶my my byli faktycznie jako¶ konkretnie oznaczeni. Tu Viator ma racjê. Bardzo mi siê podoba³y blaszki jak siê na inscenizacjê wychodzi³o. Wiem, wiem to¿ to aluminium by³o. Ale lepiej wygl±da blaszka aluminiowa ni¿ wydruk, a nie wszyscy wiedz± co to badges smile.gif

Oj hobby mamy drogie..... fakt.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Ot i wracamy od tego co mówi³em, ¿e mi³o by by³o ugraæ na G10 szacunek do tego co robimy, a z czasem ¿o³d i zwrot kosztów podró¿y sta³o by siê czym¶ oczywistym.

Dlatego uwa¿am, ¿e nawet ¶ciemniona informacja do prasy od organizatorów czê¶ci rycerskiej, ¿e rycerze olewaj± Grunwald bo przez lata nic siê nie zmieni³o a coraz wiêksze pieni±dze siê na imprezê wydaje. Mo¿e nie odnios³o by dora¼nego skutku, ale mo¿e komu¶ co¶ zacznie gdzie¶ ¶witaæ, ¿e co¶ jest "Nie Halo", a chocia¿ by ma³a w¿ywa medialna temu by sprzyja³a....
Tomic
CYTAT(Reyar @ 23:32 19.01.2010) *
W 2009 mia³em starcie z jednym takim i okaza³o siê, ¿e skoro nie jest uczestnikiem imprezy to mo¿emy mu conajwy¿ej nagwizdaæ...

Taaa tylko zapominasz dodac ze nagwizdales mu porzadna laga :P
Ale fakt faktem ze nie kazda elfka czy tez mroczny wojownik z krzywymi zebami jest z obozow historycznych. Co raz czesciej widac (a na G10) obawiam sie ze tego bedzie istny zalew, turystow przebierajacych sie tak jak potrafia. W efekcie pojawiaja sie gnomy etc i nie mamy mozliwosci zwalczenia tego. Jednym filtrem sa niestety dosc powszechnie nielubiane identyfikatory.

ciê¿ko siê nie zgodziæ, ale...
jak wyt³umaczyæ dziwn± zbieraninê na polu, regulamin ogólny jest jasny, wymogi sprzêtowe te¿, a za ka¿dym razem to samo, jak np wyt³umaczyæ go¶ciom z zagranicy to ¿e od nich siê wymaga a na polu ko³o nich stoi kole¶ w he³mie okularowym?
Potem dochodz± absurdy w stylu "na jednego walcz±cego, jeden niewalcz±cy w obozie" - a co jak mam dwoje dzieci i ¿onê? to znaczy ¿e muszê wybraæ kogo¶, lub kupiæ ¿onie zbroje dokleiæ w±sy i pu¶ciæ na pole?.
Wydaje mi siê ¿e ca³a impreza grunwaldzka skupia siê na sobocie i tej inscenizacji, tury¶ci przyjad± autem, zap³ac± za parking, kupi± piwo, kie³baskê, plastikowy talerzyk rzuc± pod nogi, kilku polityków siê poka¿e, i jako¶ siê krêci. A rycerze poradz± sobie sami, jak kibli nie bêdzie to zaczosnkowanyj± pole, jak rynny z wod± nie bêdzie to siê nie umyj±, potem piwko marnej jako¶ci po bitwie dostan± i jest cacy.
No mo¿e potem siê pojawi na Freha kilka k±¶liwych postów, ale.. kogo to obchodzi i tak przyjad± za rok.
Krzysztof z Obornik
..... do identyfikatorów, jest Mincerz, mo¿na u niego zamówiæ do wybicia okoliczno¶ciowy znak, który bêdzie "¶ci¶le zarachowany", wg listy uczestników, dobrze ¿eby by³ w kolorze kontrastowym, innym ni¿ srebrzysty, czyli wchodzi w grê mosi±dz lub mied¼. Historycznie ok, nie bêdzie durnowatych plakietek , a jakiekolwiek podróby s± niemo¿liwe do wykonania. Potem mo¿na zrobiæ krok dalej, skoro bêdzie lista oficjalnych uczestników, to Orgi mog± dla "regestrowych" za³atwiæ kasê i warunki socjalno-odbytowe...K
Parufka
Ale wy jeste¶cie niem±drzy smile.gif . Przecie¿ jakikolwiek sensowny identyfikator kosztowa³ by i trzeba by za niego zap³aciæ bo nikt oprócz rekonstruktorów nie robi za darmo. A sk±d na to wszytsko nabraæ!!! Oj giewa³t bigsmile2.gif .
Solo
Alo.

A który rekonstruktor-mincerz zrobi 6000 identyfi za darmo?
Powagi...

Pozdro,

Solo
Krzysztof z Obornik
w³a¶nie o to chodzi, chyba jest jasne ¿e nawet plastikowe plakietki te¿ kosztuj±, jak ma byæ porz±dnie, to maj± byæ ¶rodki na identyfikatory, na Toje, na zwrot kosztów dojazdu i tak dalej. przecie¿ znaczna czê¶æ tej dyskusji dotyczy w³a¶nie spraw materialnych.
Niech Orgi zbior± konkretn± kasê, zrobi± porz±dne mosiê¿ne znaki, parê tysiêcy szt. (na zwyk³y rajd turystyczny mo¿na zrobiæ setki metalowych odznak po 2 z³ /szt, to na WIelki Jubelusz siê nie da?), przecie¿ bud¿et dla organizatorów jest bardzo du¿y, tylko rycerstwo nie wie jaki.
Wniosek - ludzie zapisani do sk³adów chor±gwi powinni domagaæ siê tego co by³o poruszane w dyskusji, reszta przyje¿d¿a dla towarzystwa i za swoje.
pozdrawiam K
Tomic
a wiadomo ju¿ ¿e identyfikatory bêd± plastikowe? bo mo¿e bêdzie niespodzianka i jakie¶ fajne zafunduj±.
Ja chêtnie bym zrezygnowa³ z ³adnych ultraskich identyfikatorów na rzecz sanitariatów, nie to ¿e mam opory przed niemyciem siê lub korzystaniem z toy toya, ale na lito¶æ wstyd przed ¶wiatem
Parufka
Dok³adnie o to chodzi. Koszty na rekonstruktorów to wróg, trzeba z nim walczyæ.
Viator
A kto mówi ¿e za darmo, po co w ogóle robiæ koszty? To siê samo sfinansuje. Przecie¿ to nie musi byæ odlewany badges z rêcznie robionej formy. Brakteat (jednostronnie bity), da siê to zrobiæ maszynowo, wykonanie stempla kosztuje ko³o 400 z³, do tego koszt wybicia i blaszki, to wyjdzie przy sze¶ciu tysi±cach sztuk po symboliczne czypiñdziesi±t za sztukê, to nawet mo¿na wzi±æ od ludzi po tyle, pewnie kazdy da bo przynajmniej bêdzie z tego jaka¶ fajna i solidna pami±tka. Oczywi¶cie nak³ad musia³by byæ limitowany a dystrybucja ¶ci¶le reglamentowana faktycznym uczestnikom inscenizacji. Mog³oby to przypominaæ monetê z epoki, w centrum logo - na przyk³ad tarcza podzielona w szachownicê, jak w herbie Korony i Litwy albo w krzy¿ackim skojcu, ale w poszczególnych polach z Or³em, Pogoni±, krzy¿em Zakonu i has³em "600 lat" czy "1410-2010", a pozosta³y napis typu "uczestnik inscenizacji" zrobiæ majusku³± w otoku. A dla widzów mo¿na wybiæ podobny medal tylko z innym pami±tkowym napisem, i tych nat³uc tyle, ¿eby siê jeszcze zwróci³o z naddatkiem.

Jako¶ tak, jak w za³±czniku na przyk³ad. Plus dziurki do naszycia na strój (¿eby siê nie zgubi³o i ¿eby by³o historycznie) albo przypiêcia / zawieszenia na rzemyku dla niewalcz±cych.
Rafa³ Pr±dzyñski
Nigdy w ¿yciu nie dostaniecie(dostaniemy) pieniêdzy za Grunwald bo by¶my musieli dostaæ do rêki - ¿aden samorz±dowiec taki guuupiii nie jest.
Nie dostaniemy - bo nie i kwita
¿eby dostaæ to w ogóle musieliby¶cie(musieliby¶my) byæ zorganizowani jak ARMIA.
Organizator "suweren" musia³ by kontraktowaæ rotmistrzów na konkretn± kwotê za konkretny sk³ad osobowy i zakres s³u¿by i obowi±zków od dnia do dnia- od godziny do godziny - z czego by rozlicza³ rotmistrza.
Ten ¿e, maj±c "list hetmañski" (buhahahahha - s± tacy co by im siê ta tutulatura spodoba³a)zbiera³ by chor±giew robi±c spis i wyp³aca³ wedle tego czy spis i umowa zgadza siê z wykonaniem podw³adnego i osprzêtowieniem.
Suweren lecia³ by po premii rotmistrzowi - rotmistrz podw³adnym i by³o by ¶licznie.
Nikt by do wa³a rotmistrza siê nie zaci±ga³ a rotmistrz wa³ków by nie rekrutowa³.

TEGO CHCECIE !!!

Gównoæ prawdaæ Waæpanowie! Po krzunach chêdorzyæ siê chceta i ³eb zakurzyæ!!! bum.gif

Z ca³ym szacunkiem - piszê bowiem, a wiem ..... no bo ...ten tego... ttlko ¿onie nie opowiadajcie bigsmile2.gif

Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Viator bardzo piêkny projekt, najlepszy jest ore³ek ;)

A tak po prawdzie jak najbardziej Ciebie popieram pod wzglêdem zmienienia formy identyfikatorów.
Marianus
Witam,
Jak temat Grunwaldu w mediach to sie chyba nada (najciekawszy fragment wyt³u¶ci³em):

Mecze Polski z Niemcami zawsze wywo³uj± ogromne emocje. Nie tylko w¶ród kibiców, ale równie¿ w¶ród zawodników. Tak by³o równie¿ we wtorek. Po meczu dosz³o do przepychanek.

Ju¿ w trakcie spotkania dosz³o do kilku "incydentów". W pogoni za wynikiem nasi przeciwnicy zapomnieli co to jest fair play. Przy stanie 22:18 dla Polski w starciu pod bramk± Niemców ucierpia³ Bart³omiej Jaszka, który nie podnosi³ siê z parkietu. Niemiecki bramkarz Johannes Bitter musia³ widzieæ naszego reprezentanta, mimo to szybko wznowi³ grê i kilka sekund pó¼niej Michael Haass zdoby³ bramkê dla Niemiec.

Po spotkaniu dosz³o do przepychanek. Niemcy chcieli "wyja¶niæ" sporne kwestie z Arturem Siódmiakiem i Bartoszem Jureckim. Nerwy pu¶ci³y zw³aszcza Oliverovi Roggischowi. - Facet siê trochê zagotowa³. Musia³em go zabraæ na bok. Resztê sobie wyt³umaczyli¶my w hotelu przy piwie - zdradzi³ Jurecki.

Niemieckie media okre¶li³y grê swojej reprezentacji w dosadnych s³owach - "Klapa", "Falstart", "Partactwo" - to niektóre z tytu³ów. "Niemcy schrzanili mecz z Polsk±" - zatytu³owa³ sw± relacjê internetow± dziennik "Bild".

W Polsce nastroje diametralnie odmienne. - Bardzo zmobilizowa³o nas to, ¿e tylu Polaków by³o na trybunach. Jak ¶piewali hymn to g³o¶niej ni¿ Niemcy. A mia³o byæ 7000 Niemców. No i ten napis "Grunwald" na przeciwnej trybunie, nie trzeba nic mówiæ.
- Grali¶my tak, jak we w³asnej hali. Nasi fani byli wspaniali - powiedzia³ na koniec Krzysztof Lijewski. S³yszeli¶my ich doping i serdecznie im za to dziêkujemy. Z takimi kibicami chcieliby¶my dotrwaæ a¿ do Wiednia.

WP.PL / "Gazeta Wyborcza" / "Fakt"

pzdr M.

ps. je¶li admin tak uzna to niech przeniesie do Humora...
Tomic
ale ¿e¶cie siê tych nieszczêsnych identyfikatorów uczepili, jak nasi politycy, gadaæ oby gadaæ i odci±gaæ uwagê od wa¿nych spraw.
Has³o na Grunwald 2010 - "Tylko w³a¶ciwy identyfikator zrobi z ciebie ultrasa"
Laser
Raczej nie wyjdzie ca³y projekt, bo identyfikatory musz± byæ numerowane.
Viator
CYTAT(Tomic @ 12:58 20.01.2010) *
ale ¿e¶cie siê tych nieszczêsnych identyfikatorów uczepili, jak nasi politycy, gadaæ oby gadaæ i odci±gaæ uwagê od wa¿nych spraw.
Has³o na Grunwald 2010 - "Tylko w³a¶ciwy identyfikator zrobi z ciebie ultrasa"

A co Ci da gadanie w kó³ko o tym, ¿e nas politycy wykorzystuj± i ¿e Pudzian bêdzie za Jagie³³ê? Mo¿e to i jest obiektywnie wa¿ne, ale co to da?

A mo¿na by w³a¶nie pomy¶leæ te¿ o tym, co zrobiæ w mniej chwalebnych acz teoretycznych, a bardziej konkretnych i potrzebnych kwestiach - tojek, identyfikatorów, itd. To te¿ s± rzeczy, które mog± wp³yn±æ znacz±co na nasz wizerunek w oczach choæby zagranicznych odtwórców, których bêdziemy go¶ciæ w obozie.

CYTAT(Laser (ChZCh) @ 14:21 20.01.2010) *
Raczej nie wyjdzie ca³y projekt, bo identyfikatory musz± byæ numerowane.

Numery te¿ mo¿na wybiæ - w moim Mostostalu na kompletowni u¿ywa siê numeratorów ze sztancami, nabijaj±cych numery nawet na stalowych blachach i profilach. Ale ja siê w ogóle nie upieram przy tych "badgesach" - zreszt± w ogóle siê przy niczym nie upieram, rzucam tylko pomys³ - mog± to byæ równie dobrze jakie¶ szarfy (na ramiê lub he³m) w kolorach "dru¿yn" z odpowiednim nadrukiem. A je¶li chodzi o sam± identyfikacjê to nawet wystarcz± karty magnetyczne ukryte pod ubraniem i czytniki czy bramki przy wej¶ciu na pole - przy okazji bêdzie wiadomo ¿e nikt nie wszed³ drugi raz na tê sam± kartê. Karta mo¿e stanowiæ zarazem bloczek na posi³ki i pe³niæ wiele innych funkcji. Koszt te¿ nie przesadnie wielki.
Tomic
no Panie Viatorze zgadzam siê Panem, ale powtórzê jeszcze raz, ¿e od identyfikatorów ultraskich wola³bym mniej ultraski prysznic, lub kibel z prawdziwego zdarzenia.
Tyle tylko ¿e i jedno i drugie to dla organizatorów wyzwanie i finansowe i logistyczne, wiêc jak by siê skoncentrowali na jednym to mo¿e by co¶ i wysz³o, a tak jak siê chce wszystkiego, to zaraz kto¶ powie ¿e rycerzom to siê w dupach poprzewraca³o i maj± du¿e wymagania. Ma³o im ¿e mog± przyjechaæ i obozowaæ do woli, ma³o im ¿e mog± wyj¶æ na bitwê, ma³o im darmowego piwa to jeszcze maj± jakie¶ ¿±dania.
Józef
CYTAT(Viator @ 11:53 20.01.2010) *
A kto mówi ¿e za darmo, po co w ogóle robiæ koszty? To siê samo sfinansuje. Przecie¿ to nie musi byæ odlewany badges z rêcznie robionej formy. Brakteat (jednostronnie bity), da siê to zrobiæ maszynowo, wykonanie stempla kosztuje ko³o 400 z³, do tego koszt wybicia i blaszki, to wyjdzie przy sze¶ciu tysi±cach sztuk po symboliczne czypiñdziesi±t za sztukê, to nawet mo¿na wzi±æ od ludzi po tyle, pewnie kazdy da bo przynajmniej bêdzie z tego jaka¶ fajna i solidna pami±tka. Oczywi¶cie nak³ad musia³by byæ limitowany a dystrybucja ¶ci¶le reglamentowana faktycznym uczestnikom inscenizacji. Mog³oby to przypominaæ monetê z epoki, w centrum logo - na przyk³ad tarcza podzielona w szachownicê, jak w herbie Korony i Litwy albo w krzy¿ackim skojcu, ale w poszczególnych polach z Or³em, Pogoni±, krzy¿em Zakonu i has³em "600 lat" czy "1410-2010", a pozosta³y napis typu "uczestnik inscenizacji" zrobiæ majusku³± w otoku. A dla widzów mo¿na wybiæ podobny medal tylko z innym pami±tkowym napisem, i tych nat³uc tyle, ¿eby siê jeszcze zwróci³o z naddatkiem.

Jako¶ tak, jak w za³±czniku na przyk³ad. Plus dziurki do naszycia na strój (¿eby siê nie zgubi³o i ¿eby by³o historycznie) albo przypiêcia / zawieszenia na rzemyku dla niewalcz±cych.

Viator - Poprzednie identyfikatory równie¿ kosztowa³y pieni±dze. Identyfikator zrobiony przez Ciebie na pewno nie bêdzie kosztowa³ wiêcej ,no mo¿e du¿o wiêcej. Twój projekt znaczka - moim zdaniem -¶wietny .Zadzwoñ do Krzy¶ka Góreckiego ,przedstaw sprawê ,wy¶lij meilem projekt.
Takie co¶ nosiæ ,nie by³oby siary .
Mam poza tym do Ciebie prywatn± sprawê ,wiêc je¶li mo¿esz ,wy¶lij mi nr. Twego telefonu .

pozdro
Najdiff
Hmmmmm, a ja tak z innej beczki ...... tojki wywo¿± i Bóg jeden raczy wiedzieæ co sie z nimi dzieje jak znikaj± z obozu, jako¶ nie chce mi sie wierzyæ, ¿e kto¶ to myje, mo¿e tylko woda pod ci¶nieniem. Tanio szybko i bez publiki natomiast takie sta³e "kiblosz" kto¶ musia³ by systematycznie czy¶ciæ, wiêc raczej nie doczekamy siê moim zdaniem ..... no i jeszcze kwestia dewastacji po Grunwaldzie. Nie wiadomo co Urukhai by przysz³o do g³owy .....
No nie wiem, takie lu¼ne my¶li lataj± mi po g³owie.......

Viator - ³adny projekt.

Wiem wiem smile.gif marudzê i za¶miecam temat, ale pozwólcie powiedzieæ na moj± obronê, ¿e temat toi wci±¿ tu wraca...
Laser
Prosta sprawa. Zrobiæ nowe kible w muzeum. I tak ma byæ rozbudowane, i tak pracuje codziennie. Dozór i dbanie za³atwione.
Alchemik
Mo¿e siê jednak co¶ w tym roku zmieni na lepsze.

Bo jak nie teraz to nastêpna okazja bêdzie w 2110...
Viator
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 18:28 20.01.2010) *
Prosta sprawa. Zrobiæ nowe kible w muzeum. I tak ma byæ rozbudowane, i tak pracuje codziennie. Dozór i dbanie za³atwione.

Niestety, nic z tego nie bêdzie. Potrzeby imprezy to jedna kabina na jakie¶ 80-100 osób je¶li nie ma siê zbieraæ wielka kolejka, wed³ug moich ocen. Potrzeby muzeum to wed³ug Rozporz±dzenia w sprawie warunków technicznych jedna kabina na 20-50 osób czyli jakie¶ max. 8-10 kabin licz±c damskie i mêskie razem. Muzeum nie bêdzie utrzymywaæ kilkudziesiêciu kabin zbêdnych przez resztê roku. Jedyne rozwi±zanie to kilkana¶cie przyczep z bateriami tojek (tak minimum 150-200 kabin) i kursuj±ce non-stop ci±gniki, dowo¿±ce opró¿nione kabiny a zabieraj±ce pe³ne do najbli¿szej zlewni.

CYTAT
identyfikatory musz± byæ numerowane

Wracaj±c na chwilê do numerowania. Identyfikator ma pe³niæ dwie funkcje: byæ pasuj±ca do strojów i trwa³± pami±tk± oraz zapewniaæ identyfikacjê (unikatowy numer). Skoro jest k³opotliwe po³±czenie tych dwóch funkcji, nale¿y je rozdzieliæ. Na odwrocie wybitego standardowego medalu nakleiæ naklejkê / naklejki uzyskuj±c kolejny numer. Zdobycie lakierowanych wodoodpornych naklejek z cyferkami to dzi¶ nie problem. Naklejki ³atwo co prawda podrobiæ - ale medal nie.

Je¶li nalepkê nakleimy do góry nogami na odwrocie a medal naszyjemy na strój za dziurki w górnej czê¶ci, nalepka nie bêdzie widoczna natomiast ³atwo taki identyfikator odchyliæ i odczytaæ numer.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam,
Andrzej/Viator
Nidhogg
CYTAT(Viator @ 09:24 22.01.2010) *
Jedyne rozwi±zanie to kilkana¶cie przyczep z bateriami tojek (tak minimum 150-200 kabin) i kursuj±ce non-stop ci±gniki, dowo¿±ce opró¿nione kabiny a zabieraj±ce pe³ne do najbli¿szej zlewni.

No to przecie¿ tak to wygl±da. Tylko nikt nie wozi w te i wewte pe³nych tojek, bo to nonsens. Przyje¿d¿a szambonurek i wypompowuje zawarto¶æ, go¶æ karcherem myje tojkê, lej± now± chemiê i gotowe. Tak by³o w zesz³ym roku i to dzia³a³o.
Sauron
Hej,

To dzia³a (tojki i ich mycie) - pod warunkiem ze wystarczaj±co czêsto siê to robi - nie a¿ siê zacznie wylewaæ...
Viator
CYTAT
No to przecie¿ tak to wygl±da.
No w³a¶nie, i tak musi zostaæ. Muzeum nam nie pomo¿e.
A co do mycia i opró¿niania - na miejscu czy nie, to ju¿ firma lepiej wie jak jej wyjdzie taniej i szybciej.
Najdiff
Ja tam toików siê nie czepiam smile.gif By³o ok.
Pal sze¶æ kolejki (hehehe kolejki pod ci¶nieniem) - to te¿ jest jak najbardziej pro-spo³eczne smile.gif
Szkoda mi by³o tylko turystów z dzieæmi jak siê ich odsy³a³o do ich czê¶ci budkowej kawa³ek dalej.
Doros³ych mi nie ¿al .....
Fajne te¿ by³y klucze do nich :D
Kuglarze mieli rze¼bione w drewnie cycuchy a my mieli¶my wielkie "co¶" :D
Laser
CYTAT(Najdiff @ 20:10 22.01.2010) *
Ja tam toików siê nie czepiam smile.gif By³o ok.
Pal sze¶æ kolejki (hehehe kolejki pod ci¶nieniem) - to te¿ jest jak najbardziej pro-spo³eczne smile.gif
Szkoda mi by³o tylko turystów z dzieæmi jak siê ich odsy³a³o do ich czê¶ci budkowej kawa³ek dalej.
Doros³ych mi nie ¿al .....
Fajne te¿ by³y klucze do nich :D
Kuglarze mieli rze¼bione w drewnie cycuchy a my mieli¶my wielkie "co¶" :D

Efekt pracy przy d³u¿szym posiedzeniu w toi'u icon_wink.gif

A z nalepkami to móg³by byæ nienajgorszy pomys³.
Peregrinus
Przykro mi, ¿e przerywam dywagacje na temat tojków, ale jest jedna rzecz, która w jaki¶ natrêtny sposób krêci mi siê we ³bie. Mianowicie:
Wiele portali, gazet i innych no¶ników informacji zach³ystuj±c siê Pudzianem z Bambrowa wyginaj±cym p³askowniki o raz jego udzia³em w samej bitwie podaje jako datê inscenizacji 15 lipca 2010. I tu rodzi siê dziwne uczucie: o co chodzi?? Mo¿e to ja o czym¶ nie wiem bo nie zosta³em poinformowany? A mo¿e Wy równie¿ jeszcze nie wiecie, w koñcu przecie¿ staty¶ci dowiaduj± siê ostatni. :p
A tak na serio, kto¶ wprowadza ³adny mêtlik informacyjny.

Pozdrawiam, z lekka skacowany Mamut.
Blackclav
tu jest ta wspania³a nowina o Pudzianie smile.gif

http://www.pudelek.pl/artykul/22426/pudzia...pod_grunwaldem/
Nidhogg
CYTAT(Blackclav @ 10:43 23.01.2010) *
tu jest ta wspania³a nowina o Pudzianie smile.gif

http://www.pudelek.pl/artykul/22426/pudzia...pod_grunwaldem/

Obowi±zuje to, co mówi± organizatorzy, nie to co wypisuje jaki¶ pismaczek w malignie. Bitwa bêdzie 17 lipca.
Madeleine
Oo, jakie piekne to CO¦ co ma na sobie Pudzian. mo¿e on sam bêdzie walczy³ 15-go z krzyzakami, a reszta bêdzie tylko zbierac ostatki 17go...? bigsmile2.gif
Laser
Powtórzê siê, ale co tam.

Nigdzie nie ma informacji, ¿e Mariusz bêdzie pod Grunwaldem. Informacje dotycz± obchodów na zamku we Warszawie.
Achi
³e szkoda a ja chcia³em zdjêcie z Pudzianem rycerzem XD, to nie fer
Najdiff
Ja te¿ chcia³em zdjêcie angsad.gif Ale tylko z jego nagolennicami ;)
MariuszSzewczyk
CYTAT(AchiKKR @ 14:08 23.01.2010) *
³e szkoda a ja chcia³em zdjêcie z Pudzianem rycerzem XD, to nie fer

Mo¿liwe, ¿e jednak bêdziesz mia³ tak± okazjê: http://sport.wp.pl/kat,1715,title,Wspanial...,wiadomosc.html

Fakt, ¿e poziom pismaków nie gwarantuje nam tego, i¿ to co napisane jest prawd±, ale jednak zawsze siê mo¿e tak wydarzyæ. Zreszt± dziwne by by³o, gdyby "twarzy imprezy" nie zaprosili na g³ówne obchody. Jednak z tego co rozumiem ma to byæ na imprezie "prezydenckiej" 15 lipca i z nami nie bêdzie mia³o nic wspólnego.
Tomic
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 13:16 23.01.2010) *
Powtórzê siê, ale co tam.

Nigdzie nie ma informacji, ¿e Mariusz bêdzie pod Grunwaldem. Informacje dotycz± obchodów na zamku we Warszawie.

http://sport.wp.pl/kat,1715,title,Wspanial...,wiadomosc.html
"Pudzian" nie od razu da³ siê namówiæ na udzia³ w bitwie, która jak co rok odbêdzie siê 15 lipca na polach Grunwaldu. Ostatecznie Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przekona³o do udzia³u.

no faktycznie nigdzie nie ma informacji bigsmile2.gif

ponad to jak dla mnie Pudzian mo¿e sobie byæ gdzie chce, widzia³em tam frików - takich jak leper, kotas i protas i ca³± inn± swo³ocz polityczn± wiêc o co tu siê sadziæ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.