Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grunwald 2010 w mediach
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Purvis
Dzis rano w TVP1 w programie "Kwadrans po ósmej" tematem przewodnim by³± nadchodz±ca rocznica.
Go¶ciem jakiej¶ rudej panny by³ v-ce minister ¯uchowski i imæ Marcin B±k z Ta¶my.
By³y przebitki z inscenizacji, ale stare, bo z 2008.
Pod konieæ programu, na propozycjê prowadz±cej, aby pan B±k rozpo³owi³ g³ówkê kapusty jednym z mieczy le¿±cych na stole, ten odpowiedzia³, ¿e dziêkuje, bo tymi "rekwizytami" to tylko ba³aganu narobi.
Generalnie przyjemnie by³o patrzeæ, jak minister przytakuje wywa¿onym i spokojnym wypowiedziom reenactora.
Szkoda tylko czasu, straconego przez prowadz±c± na kopanie ¯uchowskiego po ³ydkach.
Morrigan
http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/kw...8032010/1397075

Marcin B±k z Towarzystwa ¦w. Micha³a Archanio³a smile.gif
Purvis
Morri, jeste¶ nieoceniona.
Naprawione.
Suigime
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,List...ml?ticaid=19f52 jak przeczyta³em z czego s± ciuchy na Grunwald ma³o z krzes³a nie spad³em.
Rafa³ Pr±dzyñski
Takie HAS£O:

Ca³y narut (tym razem celowo narut) ¶wiêtuje 600 letni± MROCZNICÊ bitwy pod Grunwaldem. bigsmile2.gif
Krzysztof z Obornik
kiedy¶ mówi³em ze Grunwald, a szczególnie ta nadci±gaj±ca inwazja obchodów narotowyh, to taki MI¦, jak z filmu Barei, i co zgadza siê, MI¦ mo¿e siê schowaæ!
Tomic
CYTAT(rosamar @ 21:16 21.02.2010) *

hehehe czy¿by pan prezydent siê obrazi³ na rycerzy??
za to ¿e nie chcieli b³aznowaæ 15 lipca?? i strzeli³ focha przenosz±c swoj± impre do Malborka??
i ca³e szczê¶cie ...
£azarz
Salve Fratres!

http://www.tvn24.pl/-1,1651562,0,1,samolot...,wiadomosc.html

Prezydenta jak i wielu innych nie bêdzie - cze¶æ ich pamiêci
Purvis
http://www.polityka.pl/historia/1505262,1,1410-grunwald.read

"Polityka" wypu¶ci³a dodatek, po¶wiêcony bitwie pod Tannenbergiem. Cena 19,90. Jeszcze nie czyta³em. Je¶li kto¶ kupi, prosze o podzielenie siê wra¿eniami.

Druga sprawa: termin wyborów prezydenckich wyznaczono na 20 czerwca. wygl±da na to, ¿e dla nowowybranego prezydenta Grunwald bêdzie pierwsz± oficjaln± imprez±...
Morrigan
Moze dzieki tym wyborom nie bedzie juz takiej szopki/bitwy politycznj o Grunw... ??
Achi
Zakupi³em ten numer polityki i ....

Je¶li chodzi o ilustracje to nie powiem niektóre mnie urzek³y a niektóre mnie mi³o rozbawi³y, szczególnie rysunek kirysu ¿ywcem ¶ci±gniêty z allegro XD.

Co do tekstu, by³ ciekawy ale nic jako tako nowego siê nie dowiedzia³em. Choæ czyta³o siê to z dystansem ze wzglêdu na mo¿liwo¶æ wydania typowej publikacji dotycz±cej tego tematu.
Dlatego je¶li kto¶ chce poczytaæ sobie i poogl±daæ ciekawe ilustracje to polecam, mnie osobi¶cie urzek³y ilustracje z kart "Flos Duellatorum" Fiora i inne mi³e dla oka przedstawienia.
Reasumuj±c je¶li komu¶ nie ¿al 20 z³ to polecam.

Pozdrawiam
Smok Migu¶
GW OLSZTYN

P³atnerze nie nad±¿aj±, potrzebne zbroje na Grunwald

Grzegorz Szyd³owski, Micha³ Stangret "Metro"
2010-04-23, ostatnia aktualizacja 2010-04-23 19:22

Do bitwy jeszcze trzy miesi±ce, a ju¿ wiadomo, ¿e impreza przejdzie do historii. W inscenizacji we¼mie udzia³ 1,5 tys. pasjonatów rycerstwa. A producenci ¶redniowiecznych replik nie nad±¿aj± z realizacj± zamówieñ.

Wszystko przez to, ¿e w tym roku przypada 600. rocznica grunwaldzkiej bitwy. Ze wzglêdu na jubileusz, uroczysto¶ci bêd± trwa³y a¿ trzy dni - od 15 do 17 lipca. Starcie wojsk, jako najwa¿niejsze wydarzenie, samorz±d województwa zaplanowa³ na sobotê 17 lipca. Ranga imprezy spowodowa³a, ¿e Pola Grunwaldzkie odwiedzi kilku przywódców pañstw ¶rodkowoeuropejskich.

- Spodziewamy siê blisko 150 tys. widzów - mówi Henryk Kacprzyk, wójt gminy Grunwald, jeden z organizatorów inscenizacji. - W samej potyczce udzia³ we¼mie ok. 1,5 tys. rycerzy, którzy bêd± stacjonowaæ w obozie przewidzianym na blisko 6 tys. miejsc.

Ju¿ rok temu Pola Grunwaldzkie pêka³y w szwach, choæ szacowano, ¿e bitwê ogl±da³o 100 tys. widzów. Jacek Szymañski, jeden ze wspó³organizatorów imprezy i bitewny król W³adys³aw Jagie³³o, zapowiada udzia³ rycerzy z ca³ego ¶wiata. - Bêdzie go¶æ z Tajwanu, z Australii. Pojawi siê równie¿ czarnoskóry Amerykanin na w³asnym koniu. Ten rycerz na co dzieñ jest pilotem - wylicza Jacek Szymañski. - Na razie najstarszym uczestnikiem inscenizacji bêdzie 63-letni mê¿czyzna, który wyst±pi po raz pierwszy i to w okr±g³± rocznicê bitwy.

Siln± reprezentacjê bêd± mieli zbrojni z Litwy. - W poprzednich latach przyje¿d¿ali na bitwê w grupie kilkunastu, najwy¿ej dwadziestu kilku osób - opowiada wójt Grunwaldu. - Zdarza³y siê nawet grupy kilkuosobowe. Teraz jednak zapowiedzieli, ¿e zjawi± siê w sile stu zbrojnych.

Szczegó³y pobytu strony litewskiej ustalano w czwartek, kiedy do Olsztyna przyjechali m.in. Saulius Pilinkus, dyrektor protoko³u dyplomatycznego Wilna, Valdas Norkunas z Departamentu Ministerstwa Ochrony Litwy oraz Karolis Jankauskas, przedstawiciel bractw rycerskich. - Wskazali¶my m.in. miejsce obozowania wojsk litewskich, na czele których stanie ksi±¿ê Witold ze ¶wit±. To nowo¶æ, bo do tej pory w tê postaæ wciela³ siê który¶ z Polaków - podkre¶la wójt.

Organizatorzy spodziewaj± siê blisko tysi±ca turystów z tego kraju. Ustalono, ¿e zostanie przygotowane dla nich miejsce na kempingu.

Tak ogromne zainteresowanie inscenizacj± grunwaldzkiej bitwy przek³ada siê na zyski producentów ¶redniowiecznych replik, którzy ju¿ nie nad±¿aj± z realizacj± zamówieñ. - Codziennie kto¶ dzwoni i pyta o zbroje czy he³my. Niestety musimy odmawiaæ, bo nie wyrabiamy siê z produkcj± - mówi Maciej Kotlarz, szef firmy Morion z Gniewa, jednej z kilkunastu w Polsce, które zajmuj± siê p³atnerstwem (wyrabianiem zbroi i he³mów). - Zapotrzebowanie jest tak du¿e, ¿e musieli¶my stworzyæ listy kolejkowe i zatrudniæ dodatkowe osoby.

Potwierdza to Kazimierz Gmys, przedstawiciel czeskiej firmy Kasto, która s³ynie w Europie z replik sprzêtu rycerskiego: - Do tej pory sprzedawali¶my kilka zbroi i kilkana¶cie mieczy rocznie, a nabywcami byli g³ównie hobby¶ci i cz³onkowie bractw rycerskich, którzy organizuj± sobie plenerowe spotkania w pe³nym rynsztunku - opowiada. - Teraz, im bli¿ej obchodów Grunwaldu, tym wiêcej telefonów od zwyk³ych ludzi. Tatusiowie chc± zrobiæ dzieciom frajdê i pytaj± o he³my dla ca³ej rodziny.

Taki gad¿et to jednak spory wydatek. Rêcznie wykonany strój ze stali kosztuje u p³atnerza ok. 2 tys. z³. Na dodatek niektórzy rycerze narzekaj±, ¿e organizatorzy przesadzaj±, wymagaj±c od uczestników bitwy niezwyk³ej wierno¶ci historycznej strojów. - M³odego cz³owieka nie staæ na zabawê w rycerzy - mówi±. I dodaj±, ¿e przyje¿d¿a coraz wiêcej "snobów", bo tylko ich staæ na drog± zbrojê.

Inni jednak ripostuj±: - Skoñczy³y siê czasy, gdy stroje przypomina³y kostium Drakuli. Zale¿y nam, by wygl±daæ tak, jak ¿yli ludzie przed wiekami.

Nowe Pola Grunwaldzkie

Z okazji 600. rocznicy bitwy pola przechodz± gruntown± renowacjê. Rozebrany i ponownie wzniesiony zostanie kamienny amfiteatr, budynek muzeum jest modernizowany, podobnie jak kaplica pobitewna. Odnowione zostan± pomniki, bêd± nowe sanitariaty, budynek recepcyjny i nowa nawierzchnia g³ównej alejki z parkingu do muzeum.

¬ród³o: Gazeta Wyborcza Olsztyn
Suigime
CYTAT(Smok Migu¶ @ 21:16 25.04.2010) *
Rêcznie wykonany strój ze stali

Znowu to idiotyczne stwierdzenie rant.gif . Przecie¿ chyba ka¿da my¶l±ca osoba wie ¿e stroje robi siê z tkanin, a ze stali zbroje.
Purvis
Tradycyjnie, najlepsze s± komentarze :D. MOim typem na bzdurê kwarta³u jest "kto za to p³aci?!"
Celticelfgdansk
"Pojawi siê równie¿ czarnoskóry Amerykanin na w³asnym koniu."
Tylko jak to siê ma do historyczno¶ci bitwy.. smile.gif
Achi
A na bia³ym koniu przyjedzie ?

CYTAT
"Pojawi siê równie¿ czarnoskóry Amerykanin na w³asnym koniu."
Tylko jak to siê ma do historyczno¶ci bitwy.. smile.gif

Co historyczno¶ci pana z USA, o to odpowied¼ na twoje pytanie

http://www.youtube.com/watch?v=HGhPDNyIvnU

I pamiêtajcie "król bije dama" XD
Laser
Tak, na bia³ym. W dodatku ten koñ przypomina jednoro¿ca. Mi³y ten kole¶, by³ w zesz³ym roku te¿. Tylko dlaczego z tego robi siê sensacjê?
Purvis
Spod zas³ony i tak nie widaæ twarzy.

A z innehj beczki: jak my¶licie, kogo w tym roku TVPHistoria wyznaczy do komentowania? Za trafione typowanie stawiam pszeniczne piwko :D
Tomic
ja stawiam na Pospieszalskiego
Boleslavius
CYTAT
A z innehj beczki: jak my¶licie, kogo w tym roku TVPHistoria wyznaczy do komentowania? Za trafione typowanie stawiam pszeniczne piwko :D

Ibisza razem z Much±
Jabol
Karol Strassburger-co¶ musi robiæ jak mu Familiade zamkn± :-)
Laser
CYTAT(Purvis @ 14:21 30.04.2010) *
Spod zas³ony i tak nie widaæ twarzy.

Ja by³bym bardzo rad, gdyby do studia zosta³ zaproszony Jacek Gmoch. By nam bardzo czytelnie rozrysowa³ przebieg bitwy, ruchy wojsk, taktyki, roszady i wiele innych. Ale to tylko takie moje ma³e marzenie.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
co¶ nowego ;)
http://www.eventspace.pl/event/Sredniowiec...ku-Praskim-,973
Morrigan
CYTAT
18:00 Koncert zespo³u ARMIA – prapremiera hymnu grunwaldzkiego
tiaa szkoda, ze dody nie wzieli to by wiecej ludzi sciagneli, a co za tym idziej wiecej kasy....
Mathaus
CYTAT(Morrigan @ 00:21 15.05.2010) *
CYTAT
tiaa szkoda, ze dody nie wzieli to by wiecej ludzi sciagneli, a co za tym idziej wiecej kasy....

Có¿ to za negatywizm... za to czê¶æ rycerska bêdzie fajna!
Morrigan
Jaki negatywizm? po prostu dziwie si cxemu jeszcze wiecej kasy nie chca z tego wyciagnac. Teraz w kazdym miesice takie szopki beda i tylka kasa, kasa i polityka.
Mathaus
CYTAT(Morrigan @ 09:53 15.05.2010) *
Jaki negatywizm? po prostu dziwie si cxemu jeszcze wiecej kasy nie chca z tego wyciagnac. Teraz w kazdym miesice takie szopki beda i tylka kasa, kasa i polityka.

No wlasnie taki. Na prawde nie widzisz w tej imprezie nic innego ni¿ wyciqganie kasy i szopka?
jarmark florianski to cykliczna impreza i miedzy innymi ma jak sadze na celu aktywizacje i rozwoj kulturalny tej zapomnianej i wykletej przez niektorych dzielnicy jaka jest Praga P³n. A ze bedzie tam, zespol nie za wysokich lotow jak Armia, coz kazdy orze jak moze, bedzie tez duzo wiecej innych ciekawszych atrakcji mialo by 70 walczacych, zostalo 16 wlasmie z braku kasy. Poza tym akurat organizator czyli dzielnica na pewno ma tym nie zarobi. jedyni ktorzy na tym zarobia to rycerze, sprzedawcy na jarmarku, zespoly muz i szeroko pojeta obsluga techn.
Morrigan
Widze inne strone, fajnie ze sie ludzie pobawia. Tyle, ze robia cryrki i szopki z grunwu "Hymn Grunwaldu " tia.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT

A s³yszeli¶cie to rzadkie, paruj±ce i ¶mierdz±ce gów... tzn tê wybitn± piosenkê nagran± na 600 lecie bitwy pod Grunwaldem na zlecenie ministerstwa kultury (dobrze pamiêtam?)?
Bo jestem strasznie ciekaw jak siê wam spodoba³a.
Purvis
Ja s³ysza³em mocno urockowion± "Bogurodzicê", nie wiem wszak, czy o ten hymn chodzi. Wrazenia - srednie.
Laser
Ja s³ysza³em premierê w Trójce. W ogóle mi siê nie spodoba³a.
MagicWojtek
a ja slyszalem st±d:
http://www.cgm.com.pl/video.php?video_ID=8741

...
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Polskie rycerstwo wygra³o tam ju¿ piêæset dziewiêædziesi±t dziewiêæ razy.

Dobrze wiedzieæ, ¿e od 1410 co roku jest tam impreza...
Moni¶
ca³kiem fajny ten kawa³ek, mo¿e nie nadaje siê lepiej do inscenizacji ni¿ marsz imperialny, ale wpada w ucho
;)
Purvis
CYTAT(Marcus Augustus Glabrio @ 17:44 16.05.2010) *
CYTAT
Polskie rycerstwo wygra³o tam ju¿ piêæset dziewiêædziesi±t dziewiêæ razy.

Dobrze wiedzieæ, ¿e od 1410 co roku jest tam impreza...

FAktycznie, ciekawe co Bismarck na to :D
Emil z Gi¿ycka
Komentarz rycerstwa z 12-letnim sta¿em w biznesie...

http://www.braniewo24.com.pl/forum/index.p...3&Itemid=75
Morrigan
5zl, 50 -60 kg, brak hoteli i mcdonalda, japonczycy, ktorzy kicali do siebie ??Ekhm moze jest pozna pora i nie rozumiem, ale ten pan nie potrafi chyba odpowiedziec na pytanie i jakos skladie opowiedziec o swojej pasji.... To dziwny wywiad jest...
Fionn
to chyba w dziale humor powinno byæ bigsmile2.gif J a przynajmniej pad³em z krzes³a.
Edit: Sorry nie zauwa¿y³em, ¿e tam te¿ jest.
Fenrol
O matko... a ju¿ my¶la³em ¿e takich cudów nie ma..... te¿ chcê przeczytaæ "Bitwê pod Grunwaldem" smile.gif O czym ten Pan Rycerz mówi³? Te¿ nie rozumiem.... No i zakoñczenie - generalnie nie jeste¶my inteligentni skoro robimy to co robimy. Dawno siê tak nie ob¶mia³em smile.gif
Shaman
maja wpasc na Grunwald - choc w cywilu... mozna wypatrywac tych ich czerwonych koszulek bractwowych ;)
jarzyn
W tym roku takich cudaków bêdzie mnogo:) Ja osobi¶cie nie odmówiê sobie "Lotnej Lo¿y Szyderców" takich piêknych panów nie widzia³em caaaaa³e lata. Kiedy¶ istnia³a strona mroki.pl by³ tam mój ulubiony pan w bojlerze na g³owie(mo¿e kto¶ kiedy¶ zgra³ sobie te piêkne zdjêcia, to chyba by³ grunw 2002. Bêdê wdziêczny).
Kszysz
dlaczego w cywilu? smile.gif maj± przecie¿ "zbroje i ciuchy"

CYTAT
Kiedy¶ istnia³a strona mroki.pl by³ tam mój ulubiony pan w bojlerze na g³owie

hahaha
Nawet go znasz :D
Indar
to by³o mrokk.prv.pl
CYTAT
hahaha
Nawet go znasz :D

Cz³owiek Durszlak? A powiedz kto to by³? smile.gif
jarzyn
W³a¶nie kto to by³? Ju¿ wtedy mieli¶my dobr± pompe. Krzysz tylko mi nie mów ¿e to by³e¶ Ty!! Ja sam pomyka³em w leginsach pod blachami, ale bojler??

mrokk.prv.pl - dziêki Indar, eh te stare czasy kretopaj±ków i zbuntowanego agd.
Kszysz
Szczê¶liwie to nie by³em ja ;p w tych czasach jeszcze nawet nie interesowa³em isê rycerstwem.
Nie wiem czy na forum publicznym powinienem zdradzaæ t± tajemnicê, ze wzglêdu na ró¿ne sankcje spo³eczne jakich ta osoba mo¿e do¶wiadczyæ na najbli¿szym turnieju ;p
Uchylê tlyko r±bka tajemnicy i dodam ¿e osobnik pochodzi z podopolskiej wiochy i swego czasu blachy jego produkcji by³y hitem na rrowym rynku, mo¿na je rozpoznaæ po 3 charakterystycznych miedzianych nitach;p
http://www.freha.pl/pliki_frehy/random_prima/mroczny2.jpg
Mathaus
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 22:59 13.06.2010) *

No i link nie dzia³a. angsad.gif
Adrian £uczak
Zadziwiaj±ce jak szybko mo¿na zdobyæ s³awê bigsmile2.gif
Ja tam w nich wierzê, mo¿e teraz zrobi siê co¶ z nich porz±dnego aniol.gif
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.