Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grunwald 2010 w mediach
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Shaman
z tego, co slyszalem, to najbardziej "mhroczni" konni sa z Ogrodzienca...
Christos
Konny w kropierzu z herbem Sulimy uczestniczy³ podczas bitwy w najazdach kopijniczych. Mia³ wiêc na sobie elementy zbroi justingowej. W tym "sporcie" chodzi o to aby zas³oniæ blach± wszystko co siê da tak aby koniec kopii nie wyszed³ z drugiej strony .... cz³owieka. Tak to ju¿ jest, ¿e niektórzy maj± dla kogo ¿yæ i za cenê ustêpstw historycznych pos±dzani s± o wst±pienie w strefê mroku ....
Igor z Bêdzina
Co roku jest dyskusja o beznadziejnym wygl±dziekonnych z Golubia - Dobrzynia i co roku oni maj± to gdzie¶.
Igor z Bêdzina
CYTAT(Teyrnon @ 11:26 20.07.2010) *
Akurat tamci tatarzy z powy¿szych zdjêæ s± moim zdaniem spoko.. Ale tutaj mamy XIII wiek
http://bi.gazeta.pl/im/0/8149/z8149330X,Bitwa.jpg.
http://lh3.ggpht.com/_02rvB1TMQJY/TEKniW23...12/DSC08818.JPG -
http://lh6.ggpht.com/_6Q9iIa7U9wU/TENeelrQ...ek/DSC_6951.JPG - nawet kawalerzy¶ci je¼dzili w XIII- he³mach. W tym przypadku Lipowiec ze zdjêt± mask±.

Tak tylko ¿e rowniez mamy pickelhaube z Torunia datowana na druga po³owê XIV wieku opisana przez Engela. Czyli Racji nie masz.
robert w. Wielki
Przyznajê, ¿e nie pomy¶la³em o tym, Christos, to w sumie jest pewne wyt³umaczenie icon_redface.gif
Shaman
CYTAT(robert w. Wielki @ 22:01 24.07.2010) *
Przyznajê, ¿e nie pomy¶la³em o tym, Christos, to w sumie jest pewne wyt³umaczenie icon_redface.gif

slabe to wytlumaczenie... albo robimy rekonstrukcje albo teatrzyk. w wizure tez moze sie dostac drzazga - moze wiec wstawic tam pleksi? takie drobne ustepstwo w imie bezpieczenstwa...

nie kazdy musi jezdzic na kopie...

mnie najbardziej rozwalila pognieciona jak kalafior barbuta jednego z konnych Krzyzakow icon_rolleyes.gif
Igor z Bêdzina
CYTAT(Shaman @ 20:54 24.07.2010) *
slabe to wytlumaczenie... albo robimy rekonstrukcje albo teatrzyk. w wizure tez moze sie dostac drzazga - moze wiec wstawic tam pleksi? takie drobne ustepstwo w imie bezpieczenstwa...

2,5 roku temu dosta³a siê, konny z UK zgin±³ natychmiastow± ¶mierci±. By³ temat na Freha temu po¶wiêcony.

CYTAT(Shaman)

A pó¼niej s³ychaæ co to za rycerz bez konia.

CYTAT(Shaman)
mnie najbardziej rozwalila pognieciona jak kalafior barbuta jednego z konnych Krzyzakow icon_rolleyes.gif

Wspominalem juz o Golubiu - Dobrzyniu...
Purvis
CYTAT
mnie najbardziej rozwalila pognieciona jak kalafior barbuta jednego z konnych Krzyzakow

Heh, i chodzi o jedn± z bardziej eksponowanych pozstaci:zdobywcê polskiego sztandaru.
Shaman
CYTAT(Death-wish @ 23:02 24.07.2010) *

2,5 roku temu dosta³a siê, konny z UK zgin±³ natychmiastow± ¶mierci±. By³ temat na Freha temu po¶wiêcony.

tak, wiem o tym. ta zabawa to nie jest calkiem bezpieczne zajecie tak czy inaczej. mnie tylko chodzi o to, ze jesli ktos chce smigac w mediolance czy gotyku (bez znaczenia, czy ze wzgledow bezpieczenstwa czy estetycznych) to niech nie bawi sie we wczesny wiek XV...
Remington1
Mnie natomiast dziwi po jakiego diab³a czepiacie siê byle nieepokowej blachy, czy adidasków wobec ogólnozalewaj±cej was h...ni grunwaldzkiej (delikatniej nie da siê tego okre¶liæ).
Inna rzecz, co ¿e¶cie robili przez ostatnie 15-20 lat. ¿e na 600 leciu takie mroki przysz³o ogl±daæ? (Pytanie tyczy siê reko, a nie musztardy i disco polo).

Damien
CYTAT(Remington1 @ 00:11 25.07.2010) *
Mnie natomiast dziwi po jakiego diab³a czepiacie siê byle nieepokowej blachy, czy adidasków wobec ogólnozalewaj±cej was h...ni grunwaldzkiej (delikatniej nie da siê tego okre¶liæ).
Inna rzecz, co ¿e¶cie robili przez ostatnie 15-20 lat. ¿e na 600 leciu takie mroki przysz³o ogl±daæ? (Pytanie tyczy siê reko, a nie musztardy i disco polo).

no w³a¶nie, bo dla przyje¿d¿aj±cych po raz pierwszy s± ca³kiem rozs±dne wymogi, a tego go¶cia z kalafiorem to widzia³em ju¿ nie raz. Najprawdopodobniej znajomo¶ci i uk³adziki - jak to w Polsce.
Christos
CYTAT(Shaman @ 22:54 24.07.2010) *

Id±c tylko tym tokiem rozumowania koñ nie powinien mieæ na przyk³ad ochraniaczy na nogach ... Wybacz je¶li jest to mój prywatny koñ który kosztuje mnie co miesi±c konkretne pieni±dze który przyjecha³ na Grunwald równie¿ za moje w³asne ¶rodki i ma odnie¶æ kontuzjê bo na polu jest kretowisko to sorry .... ale akurat w tym przypadku historyczno¶æ idzie na dalszy plan. Je¶li kiedy¶ Grunwald bêdzie mega ultrasow± imprez± na której wszyscy pocz±wszy od jasiów bêd± zrobieni w 100% historycznie to wówczas mo¿emy siê czepiaæ dok³adnie wszystkiego. Nie zmienia to oczywi¶cie faktu ¿e niektórzy i konni i piesi zrobieni byli ..... s³abo.
Jak zawsze ka¿dy ma wybór ale gdzie¶ musi zadzia³aæ zdrowy rozs±dek. Ja te¿ mog³em wyjechaæ w super leciutkim, hartowanym armecie ale postawi³em na historyczno¶æ i zrezygnowa³em z kopii. Zreszt± by³o ich wystarczaj±co du¿o. Proszê pamiêtaj, ¿e konny na polu nie jest niestety tak jak siê niektórym wydaje od lansu. Ka¿dy z nas musi uwa¿aæ aby nie rozjechaæ którego¶ z 2000 pieszych, markietanek, fotografików i operatorów TV. Poza tym mamy jak i piesi zrobiæ swoje czyli odegraæ poszczególne punkty scenariusza w jednym kawa³ku, bez kontuzji naszych i zwierz±t. Uwierz mi cz³owiek który tylko raz usi±dzie w pe³nych blachach na koniu i zaczyna robiæ na nim dziwne rzeczy nie zwi±zane z je¼dziectwem napiera respektu do tych por±banych czynno¶ci.
Niemniej je¶li bêdê mia³ okazjê zwrócê uwagê na "kalafiory" i mrocznych rycerzy na jakim¶ tam spotkaniu konnych.
Christos
CYTAT(Shaman @ 23:22 24.07.2010) *

tak, wiem o tym. ta zabawa to nie jest calkiem bezpieczne zajecie tak czy inaczej. mnie tylko chodzi o to, ze jesli ktos chce smigac w mediolance czy gotyku (bez znaczenia, czy ze wzgledow bezpieczenstwa czy estetycznych) to niech nie bawi sie we wczesny wiek XV...

I w ten sposób na Grunwaldzie bêdzie 10 konnych ... no mo¿e 20 ...
Shaman
oczywiscie mrok nalezy eliminowac rowniez wsrod pieszych - z konnymi jest jednak ten problem, ze sa na widelcu i to co ujdzie ludzkiemu oku w masie piechoty u konnego bedzie widac jak na dloni...

uwazam, ze jesli kilka osob moze byc dobrze zrobionych na poczatek XV w., to dlaczego inni nie moga?

argument o 20 konnych mnie nie przekonuje - jest to odwieczny wybor miedzy jakoscia i iloscia. Grunwald akurat stawia glownie na ilosc... jesli chcemy z niego robic prawdziwa rekonstrukcje, to mroczni konni sa tylko jednym z bardzo wielu elementow do zmiany icon_wink.gif
Christos
CYTAT(Shaman @ 10:22 25.07.2010) *
uwazam, ze jesli kilka osob moze byc dobrze zrobionych na poczatek XV w., to dlaczego inni nie moga?

Z bardzo prostego powodu: kasa. Pieszy robi szpej dla siebie, konny dla siebie i konia, dochodzi jeszcze utrzymanie konia, wet i koszt samego kopytniaka. ¦mia³o mo¿esz pomno¿yæ koszty przez 3 je¶li koñ jest zdrowy i przez niewiadom± je¶li choruje.

Co do ilo¶ci to wybacz ale Grunwald jest imprez± w której z za³o¿enia ma uczestniczyæ jak najwiêcej koni i pieszych wiêc ten sposób my¶lenia to utopia. Przypominam, ¿e zasady wyposa¿enia na grunwald 2010 zosta³y spisane parê lat temu wiêc je¶li do dzi¶ nie da siê ich w pe³ni wyegzekwowaæ z ró¿nych wzglêdów to znaczy, ¿e pomys³ na ultra¶ny Grunwald 2011 lub nawet 2020 jest raczej trudny do realizacji.
Morrigan
Tyskie po Grunwaldem, a specjal pod Malborkiem... http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/5,3...JECIA_.html?i=0

Plus troche konnych pod Malborkiem....
Shaman
CYTAT(Christos @ 21:33 25.07.2010) *
CYTAT(Shaman @ 10:22 25.07.2010) *

Z bardzo prostego powodu: kasa.

slaby argument - jak mnie na cos nie stac, to sie w to nie bawie.
pomijam juz fakt, ze jesli kogos stac na zrobienie sie na pozny XV, to stac go tez na zrobienie sie na wczesny XV. kwestia wyborow. jak to w zyciu.

CYTAT(Christos @ 21:33 25.07.2010) *
Co do ilo¶ci to wybacz ale Grunwald jest imprez± w której z za³o¿enia ma uczestniczyæ jak najwiêcej koni i pieszych wiêc ten sposób my¶lenia to utopia. Przypominam, ¿e zasady wyposa¿enia na grunwald 2010 zosta³y spisane parê lat temu wiêc je¶li do dzi¶ nie da siê ich w pe³ni wyegzekwowaæ z ró¿nych wzglêdów to znaczy, ¿e pomys³ na ultra¶ny Grunwald 2011 lub nawet 2020 jest raczej trudny do realizacji.

tu sie zgadzamy - ja tez nie wierze, ze Grunwald bedzie kiedykolwiek impreza rekonstrukcyjna.
Zapa¶nik
Hej,

odno¶nie ekip konnych, powiem tak...
Grupa ciê¿kozbrojna z Ksi±¿êcej Dru¿yny licz±ca circa 10 osób od pocz±tku naszego istnienia konno na grunwaldzie je¼dzi³a w ciê¿kim sprzêcie odpowiednim do epoki. Ani razu u ¿adnego z nas nie pojawi³a siê na bitwie barbuta, salada itp. Nie by³o ¿adnego ¶ciemniania z bryczesami pod blachy, ze ¶ci±ganiem ³ydek, bo tak ³atwiej itp.
Co roku ulepszamy nasz rz±d konny. Od kulbak kawaleryjskich do siode³ hiszpañskich (wci±¿ nie idea³, ale ju¿ krok dalej - wygl±daj± podobnie do dawnych i pe³ni± te same funkcje), pojawi³y siê kropierze i ladry. Przez cztery lata postêp jest ogromny.
Niestety nie jest to regu³a w¶ród konnych. Jest parê ¶wiêtych krów w blachach wydmuszkach, którzy je¿d¿± bitwê dwa razy d³u¿ej ni¿ my, a nie zmienili nawet jednej klamerki w swoich turbo sprzêtach: hybrydach wspó³czesnych patentów z blachami wydmuszkami. Czê¶æ konnych, to ¶wietni je¼d¼cy, ale cyrkowcy- kaskaderzy, a nie rekonstruktorzy! Oni nigdy nie zrobi± full reko bo ich to nie interesuje!!!!!!! Na 100%
Ca³y czas od niektórych konnych s³yszysz teksty w stylu: "po co zak³adasz kirys pod westfalkê skoro konno jedziesz, nikt tego nie zauwa¿y, a tobie przecie¿ l¿ej bêdzie, jak zdejmiesz!"

Koszty zwi±zane z próbami rekonstrukcji konnego s± wy¿sze, treningi te¿ kosztuj± swoje, ale w naszej ekipie nie je¿d¿± wcale milionerzy. Mamy ludzi z wiêksz± kas±, ale mamy te¿ studentów bez grosza przy duszy, a okazuje siê, ¿e krok po kroku z czasem ka¿dy daje radê.
Koñ nie mo¿e byæ wymówk± dla dyletanctwa, powodem dla którego olewa siê koncepcje imprezy, b±d¼ usprawiedliwieniem braku umiejêtno¶ci.

Pozdrawiam,
Zapa¶nik

PS. A swoj± drog±, czemu w tym temacie o tym mówimy? :-)
Kuba_
Nudzicie ju¿ z tym mrokiem jak stare baby.
O ile wychwycenie na zdjêciu rycerza w adidasach jest majstersztykiem kryminalistyki rekonstruktorów historii (chylê czo³o), o tyle przypierniczanie siê, ¿e ch³opak z Goñczej spa³ pod ko³dr± w namiocie czy to, ¿e kto¶ mia³ pod medievaln± bielizn± bokserki budzi we mnie w±tpliwo¶ci co do stanu psychiki niektórych z burz±cych siê na podforum tegorocznego Grunwaldu.

Je¶li to dla kogo¶ takie bulwersuj±ce, mo¿e lepiej niech siê przejdzie z dziewczyn± na spacer, do kina, bo jeszcze siê biedak nerwicy nabawi i psychoanalityka wprawi w zadumê.

¯yj i pozwól ¿yæ, to zabawa ludzie...
Aiuto
Ja tam nie mam nic przeciwko koldrom , gaciom ,kalesonom ,blaszanym tarczom i "berbutom"u konnych ( o reklamowym kropierzu nie wspominajac)tylko niemowmy ze to jest impreza rekonstrukcyjna....wystarczy wejsc na strone glowna imprezy i zobaczyc ze co drugie slowo to "odtworca","rekonstruktor" a z drugiej strony wszystkich tych 'rekostruktorow" ma obowiazywac jakis paramasonski kodeks bushido-"swieta regula" , to jest jakas shizofrenia:),sori ,ale co bractwa rycerskie z ich pasowaniami, stopiniami wtajemniczenia maja wspolonego z rekonstrukcja?
Po kiego grzyba teraz nagle wszyscy 'odtwarzaja'? ja sie pytam co ? swoje wizje sredniowiecza? filmy z Hollywood ?/-ok, prosze bardzo ,ale to nie jest rekonstrukcja ,po prostu .
Grunwald nigdy nie bedzie impreza reko , bo nie lezy to w interesie ani organizatorow, ani wiekszosci uczestnikow , nie ma sie co czarowac , po prostu taka forma spedzania wolnego czasu ich nie interesuje , nie rozumiem tylko ,czemu nagle zaczeli sie wstydzic bycia"rycerzami'."ruchu rycerskiego '' ,?
Zapa¶nik
Grunwald nie jest imprez± reko to oczywiste i nigdy raczej ni± nie bêdzie. Podobnie jak Aiut macham rêk± na wszelkie ulepszenia, patenty i turbo wynalazki oko³ohistoryczne podczas tego spêdu, ale... pod warunkiem, ¿e pó¼niej taki pan nylon-wydmuszka nie udowadnia mi, ¿e czego¶ tam nie da rady zrobiæ,
pod warunkiem, ¿e taki jegomo¶æ powo³uj±c siê na 20 letni sta¿ w Golubiu nie próbuje mnie ustawiaæ i pouczaæ, absolutnie nie pytany o opiniê i zdanie.
Ka¿dy z nas realizuje swoj± wizjê, swojej bytno¶ci na Grunwaldzie, problem polega jednak na tym, ¿e w miejscu gdzie nie ma de facto specjalnie restrykcyjnych zasad, co do poziomu, wiele osób wprowadza swoje regu³y i wed³ug nich ocenia innych, (co w sumie jeszcze nie jest takie straszne). Gorzej robi siê wtedy, gdy wed³ug tych¿e indywidualnie i losowo ustalanych zasad poucza siê innych.
Wtedy ciê¿ko mi przej¶æ nad tym do porz±dku dziennego.
Wywo³any do tablicy, odpowiadam.
Fakty s± takie, ¿e Grunw to cyrk przebierañców... i dobrze i ok... fajnie by by³o jednak ¿eby wszyscy siê z tym zgodzili i przestali napinaæ.

Pozdrawiam,
Zapa¶nik
Boleslavius
CYTAT
czemu nagle zaczeli sie wstydzic bycia"rycerzami'."ruchu rycerskiego '' ,?

Nie no, "rycerze i ksiê¿niczki" (albo "rycerze i rycerki") tak prêdko nie wygin± - po prostu widaæ za rzadko bywasz na festynach i odpustach smile.gif Nawet fakt zmiany nazwy z "Bractwo Rycerskie z Kozich Pipek" na "Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej" nic tu nie pomo¿e... Ale kiedy¶ ¶wiat by³ prostszy... Sz³o siê do wójta albo innego proboszcza, sk³ada³o ofertê zrobienia cha³turniczego pokazu na do¿ynkach, a w zamian wójt lub proboszcz robi³ "pasowanie". A teraz? Kto wystawi certyfikat prawdziwego "rekonstruktora"? No kto? smile.gif

Kacper
Tak swoj± drog± 99% strony zakonnej, nawet ta bardzo ³adnie zrobiona czerpie w³a¶ciwie wy³±cznie ze ¼róde³ zachodnioeuropejskich. Dosz³o tu do tragicznego zaburzenia proporcji, bo sadz±c po blachach na polu mamy wiêcej go¶ci zakonu i ew. zaciê¿nych ni¿ ludzi z samego terytorium Prus. I tu pojawia siê pytanie: czy w takim razie, nawet je¿eli wszyscy podci±gnêliby siê w poziomie odtwórstwa, to mieliby¶my do czynienia z dobr± rekonstrukcj± bitwy pod grunwaldem?
Ogl±daj±c relacje w mediach doj¶æ mo¿na do wniosku, ze strona polska i zakonna nie ró¿ni³y siê w uzbrojeniu w³a¶ciwie niczym, a jedyn± wyró¿niaj±ca siê grup± s± Litwini grani przez XIII wiecznych stepowców. Czy to nie zaciemnia obrazu bitwy bardziej ni¿ ortalion czy jeden egzemplarz butów sportowych?

Pozdrawiam
Kacper
Boleslavius
Kacper >> o takich "drobiazgach" nawet nie ma co dyskutowaæ. Problem polega na tym, ¿e inscenizacja nigdy nie bêdzie niczym wiêcej ni¿ w³a¶nie inscenizacj±, czyli teatrem. "Rekonstrukcja bitwy" to ju¿ o wieeele za du¿o powiedziane. ¯eby móc powiedzieæ, ¿e to rekonstrukcja bitwy w mniejszej skali, potrzeba by³oby czterocyfrowej ilo¶ci konnych i placu o powierzchni kilometra kwadratowego. A tak - mamy malucha ze ¶ciêtym dachem i z kartonowym spojlerem "rekonstruuj±cego" bolid F1.
Kacper
Tylko jak ju¿ musi byæ ten maluch to niech chocia¿ ma odpowiednie kolory
Boleslavius
Podczas ogl±dania relacji z TVP parê dni pó¼niej (god bless internet) brakowa³o mi przede wszystkim w³a¶nie jednej wa¿nej rzeczy - wyra¼nego stwierdzenia, ze to co widaæ to tylko taki teatr, ¿e tak bitwa NA PEWNO NIE WYGL¡DA£A. Zamiast tego by³y ci±gle powtarzane frazesy ¿e oto jest bitwa, ¿e jest ¶redniowiecze, ¿e s± rycerze, ¿e rekonstrukcja. Robienie ludziom wody z mózgu.
Shaman
CYTAT(Zapa¶nik @ 10:33 26.07.2010) *
Fakty s± takie, ¿e Grunw to cyrk przebierañców... i dobrze i ok... fajnie by by³o jednak ¿eby wszyscy siê z tym zgodzili i przestali napinaæ.

Amen.
Christos
CYTAT(Zapa¶nik @ 10:33 26.07.2010) *

Temat siêgn± standardowo granicy absurdu gdzie ka¿dy broni swoich racji.
ja te¿ Amen
Przemko zwany Zychem
Czy jest tu w ogóle jaki¶ nowy link do relacji grunwaldu w mediach? Ciêzko cokolwiek znale¼æ.
Boleslavius
inscenizacja we fragmentach:

http://www.tvp.pl/historia/rocznice-i-wyda...a-bitwy/2113984
maska

Ca³kim ciekawe artyku³y :>

http://gazetaolsztynska.wm.pl/grunwald
Monika ksf
Ale barbuta "w pierwszym rzêdzie" nie jest wyt³umaczeniem.

Bezpieczeñstwo najwa¿niejsze, jak kto¶, Shamanie, nie naje¿d¿a na kopie nie powinien krytykowaæ, nie twoje "cztery litery", nie Ty je nara¿asz. To pleksi nie by³oby takie g³upie, jak nie widaæ, mnie chodzi o postacie, które nie anga¿uj± siê aktywnie w niebezpieczne sceny, tylko maj± wygl±daæ, np machaj±c chor±gwi±. Je¶li to ma byæ teatrzyk, niech przynajmnej proporcje bêdê w³a¶ciwe, im bardziej Ciê widaæ, tym bardziej "historyczne" masz przebranko. Jako widza tego teatrzyku ma³o mnie inersuje co kto ma w namiocie czy wzorek na jego bokserkach.

Wygrzeba³am na yt ciekawie zmontowany film z inscenizacji, niesety tam te¿ mignê³a nieszczêsna barbuta:
http://www.youtube.com/watch?v=bcIkTfYe3y4
Christos
CYTAT(Zapa¶nik @ 23:46 25.07.2010) *
Koszty zwi±zane z próbami rekonstrukcji konnego s± wy¿sze, treningi te¿ kosztuj± swoje, ale w naszej ekipie nie je¿d¿± wcale milionerzy. Mamy ludzi z wiêksz± kas±, ale mamy te¿ studentów bez grosza przy duszy, a okazuje siê, ¿e krok po kroku z czasem ka¿dy daje radê.
Koñ nie mo¿e byæ wymówk± dla dyletanctwa, powodem dla którego olewa siê koncepcje imprezy, b±d¼ usprawiedliwieniem braku umiejêtno¶ci.

PS. A swoj± drog±, czemu w tym temacie o tym mówimy? :-)

Hm .. a ilu z Was jest w³a¶cicielami kopytniaka? Akurat ten ma³y szczegó³ mno¿y siê przez 12 + koszt konia. Maæku nie musisz mi odpowiadaæ bo to pytanie retoryczne na które znam odpowied¼. Studenta staæ nie bêdzie i basta ... a w³a¶ciciel zaczyna my¶leæ zupe³nie innymi kategoriami ... gdzie nie tylko kasa ma znaczenie ale zwierzê które jest czym¶ jak dla mnie znacznie wiêcej ni¿ s³odkie miêso ....
Co do dyletanctwa zgadzam siê, ¿e albo rybki albo akwarium ....
P.S.
konni albo trzymaj± siê razem albo .... nie ... i to jest w³a¶nie najwiêkszy problem ... grupy, dru¿yny, bractwa .... itd ...
a niby wszystkim chodzi o to samo
Shaman
CYTAT(Kakofonix @ 10:36 27.07.2010) *

czytalem to juz wczesniej - koncepcja moze i fajna, ale wyszlo infantylnie. z okazji G600 dziennikarze chwytaja sie wszystkiego, z sensem czy bez. no i tu wyszedl slaby wypelniacz do DF.
maska
Bardzo mi³y artyku³ :>

Andrzej ¶wietnie wyszed³e¶ na tym zdjêciu.
Józef
I nie widaæ , by dziennikarz co¶ przekrêci³ ,lub doda³ od siebie .
pozdro
Adrian £uczak
Akurat praktycznie nic nie przekrêci³... moja czê¶æ jest zgodna smile.gif

No i widaæ na zdjêciu mój pó¼ny kirysik do Bohurtów (normalnie mam p³aty).
Pozdr.!
Adrian £uczak
No i dodam tutaj co¶ zza granicy:
http://www.youtube.com/watch?v=TFjhWABNxqA

Pozdrawiam!
Hoorn
Jak zwykle Gacek mia³ parcie na szk³o
Teyrnon
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/historia-...146047.html?p=4 wrzucam ten artyku³ tylko dla zdjêcia zamieszczonego obok niego. ;) chocia¿ powinienem to umie¶ciæ w dziale Humor. Warto te¿ zwróciæ uwagê na komentarze :P Wracaj±c do obrazka. Ze spokojem powiedzieæ mo¿na ¿e Z£Y pod Grunwaldem zosta³ pokonany :P
Jarpen Zigrin
Mocno spó¼niona, ale rzetelna relacja z pól grunwaldzkich:

http://www.historia.org.pl/index.php?optio...&Itemid=536
gregory

"(...) Przed widowiskiem na Wzgórzu Pomnikowym odby³ siê apel grunwaldzki, podczas którego zabrak³o Prezydenta-elekta (by³ pod Grunwaldem 15 lipca), Premiera, czy Marsza³ka Sejmu sprawuj±cego obowi±zki Prezydenta RP.(...)"

W 100% rzetelna, nie ma co.. tongue.gif
Jarpen Zigrin
CYTAT(gregory @ 08:00 03.08.2010) *
"(...) Przed widowiskiem na Wzgórzu Pomnikowym odby³ siê apel grunwaldzki, podczas którego zabrak³o Prezydenta-elekta (by³ pod Grunwaldem 15 lipca), Premiera, czy Marsza³ka Sejmu sprawuj±cego obowi±zki Prezydenta RP.(...)"

W 100% rzetelna, nie ma co.. tongue.gif

Ja pod Grunwaldem nie by³em, ale stara³em siê zweryfikowaæ tekst. Premier lub Marsza³kowie byli 17 lipca podczas inscenizacji? Je¶li tak poproszê autorkê o korektê.
Vissegerd
Chyba nie o to chodzi Jarpen. Apel Prezydencki odby³ siê w dniu 15 lipca, a 17 lipca odby³ siê Apel Gminny. By³ na nim wicepremier Pawlak, wicemarsza³ek Senatu Zió³kowski, gen. Cieniuch, marsza³ek województwa, itd., prezydent byæ nie musia³, bo to nie by³ jego apel smile.gif
Jarpen Zigrin
CYTAT(Vissegerd @ 09:46 03.08.2010) *
Chyba nie o to chodzi Jarpen. Apel Prezydencki odby³ siê w dniu 15 lipca, a 17 lipca odby³ siê Apel Gminny. By³ na nim wicepremier Pawlak, wicemarsza³ek Senatu Zió³kowski, gen. Cieniuch, marsza³ek województwa, itd., prezydent byæ nie musia³, bo to nie by³ jego apel smile.gif

Tekst bynajmniej nie by³ pisany contra lub pro komukolwiek, jak s±dzê autorka akurat na to po prostu zwróci³a uwagê, inne media opisywa³y nawet wybuczenia VIP-ów. To tylko jedno zdanie z relacji i chyba najmniej istotne do oceny imprezy zw³aszcza, ¿e to tylko opis rzeczywisto¶ci, podczas imprezy bardziej brakowa³o innych rzeczy, ale jako nieobecny na niej bêdê pow¶ci±gliwy w komentarzach.

Kwestia, czy na inscenizacji powinny byæ najwa¿niejsze osoby w pañstwie to ju¿ temat na inn± dyskusjê, której publicznie nie bêde podejmowa³ : )

Je¶li kto¶ mia³by ochotê napisaæ osobn± relacjê to zapraszam im wiêcej g³osów i dyskusji tym lepiej.
Vissegerd
Ale¿ ja nie wnikam, chcia³em tylko wyja¶niæ co Gregory móg³, jak mi siê wydawa³o, mieæ na my¶li smile.gif

Pozdrawiam.
Jarpen Zigrin
gregor chyba odebra³ to jako przytyk w stronê rz±dz±cych, jestem pewien, ¿e autorka nie chcia³a, by w taki sposób by³o to odbierane, ale jak pisa³em, to naprawdê ma³o wa¿ny element relacji, istotniejsze s± elementy typu brak podstawionych spejcalnych autobusów, có¿ by³a to niew±tpliwie nauka dla wszystkich organizatorów, bo zosta³y wyci±gniête wnioski na 601. rocznicê bitwy.
Vissegerd
CYTAT(Jarpen Zigrin @ 13:23 03.08.2010) *
gregor chyba odebra³ to jako przytyk w stronê rz±dz±cych,
Jako¶ nie wydaje mi siê smile.gif
Ale mogê siê myliæ... Trzeba by spytaæ samego Gregorego.

CYTAT('Jarpen Zigrin' date='13:23 03.08.2010')
istotniejsze s± elementy typu brak podstawionych spejcalnych autobusów, có¿ by³a to niew±tpliwie nauka dla wszystkich organizatorów, bo zosta³y wyci±gniête wnioski na 601. rocznicê bitwy.
No nie jestem taki pewien, czy bêd± wyci±gniête w³a¶ciwe wnioski, co roku jest jakie¶ ale...
Wiêcej na ten temat tutaj: Po¿egnanie z Afryk±
Przegadano wiele, niedoci±gniêæ by³o sporo...

Pozdrawiam.
gregory
Ju¿ wyja¶niam, choæ do w³asnej g³upoty trudno siê przyznaæ icon_sad.gif ale có¿, czasami trzeba.
Krotko mówi±c, dzi¶ rano jako¶ umkn±³ mi fakt, ¿e dopóki Komorowski nie zostanie zaprzysiê¿ony, Schetyna jest p.o. prezydenta i st±d mój komentarz. icon_redface.gif
Mea culpa! Przepraszam wszystkich, a zw³aszcza autorkê tekstu za zamieszanie.icon_sad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.