Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Maj] IX Turniej Rycerski na Zamku w I³¿y -> 29.04-1.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Mechme
Witam

Turniej naprawde bomba, wielki respekt dla organizatorów i ca³ej Smoczej kompani zrobili¶cie kawa³ dobrej roboty i nale¿y wam siê za to szacunek i podziêkowania bigsmile2.gif bigsmile2.gif chcia³bym równierz podziêkowaæ ja¶minowi który to u¿yczy³ nam kawa³ek ziemi w swoim namiocie king.gif oraz wielkie dzieki dla wszystkich z którymi sie spotka³em icon_cool.gif

Pozdrawiam

Mechme
Coenus
By³em tylko 1 dzien i jak zwykle w ostatni... deszczyk byl oczekiwany shocked.gif
Fina³ ³uczniczy w tym roku jakos ma³o weso³y bez mikrofonu i chyba ciut ³atwiejszy niz w latach poprzednich.
Fakt co do "nas" ogladaczy - ale serio nikt nie da³ znac ludziom ze nie wolno zagladac do namiotów cool.gif
Tzn ja nie zaglada³em szczerba.gif
Co do potyczek jeden na jeden - dluzylo sie bardzo rozpoczecie ale walki interesujace face4.gif
Wielkie braa za final - muza z Conana byla the best - napewno mi³o walczylo sie przy niej !!
Faworyzowalem Martina ale to co sie dzialo podczas pojedynku to czysta fantazja ...walka bez tarczy jednego z zawodnikow i determiancja obu stron godne podziwu ...czekam na jakis filmik z tej walki !! : icon_cool.gif
Reszta imprezy na poziomoe SMoków smile.gif pogratulowac.!! yes.gif
Trzymam kciuki zeby nie wynikly jakis klopoty w zwiazku z ta scena...
jakby co macie nasze wsparcie -nasze widzow i ludzi ktorzy doceniaja wasz ciezka prace
Sylwia
Kawa³ ¶wietnej roboty, zw³aszcza, ¿e widzia³am ile organizatorzy musieli w³ao¿yæ wysi³ku, ¿eby "by³o cacy" i tym samym teraz mogê ca³o¶æ bardziej doceniæ. Podziw i podziêkowania za wszystko, bo jest za co.

Smocza, dziêki za przygarniêcie i nocleg. Anio³ku Tobie zw³aszcza (wiêcej na treningu icon_wink.gif )
Kangur: dziêkujê za po¿yczenie krajek (nie zd±¿y³am osobi¶cie).
Drodzy Wróblu i Pigrzo: wci±¿ ¿yjê, mam siê ¶wietnie i nic ani nikt mnie nie dopad³ czy uszkodzi³.

Co do turystów: us³ysza³am kilka g³upich, ale po czê¶ci jednak zas³u¿onych, s³ów na temat "rycerza, który w obozie ma ciosnek", "pali papierosy i pije piwo z plastiku", "rozmawia przez telefon! to oni wtedy mieli telefony komórkowe?".
I ta nieszczêsna scena. No có¿, trzeba wyci±gn±æ wnioski, dziêkowaæ Bogu, ¿e nie skoñczy³o siê gorzej i trzymaæ kciuki za dobre zakoñczenie tej sprawy.
Co do pokazów": mi³± niespodziank± by³y cyrkowe sztuczki z udzia³em konia i trzech znanych wszystkim panów. Respekt panowie respekt.gif
Rewelacj± okaza³ siê taniec rodem z haremu. Dziewczyna by³a ¶wietna, aczkolwiek taki taniec w wydaniu uzbrojonego Zapa¶nika prezentowany na chwilê przed drug± czê¶ci± legendy, chyba jednak by³ bardziej widowiskowy.... Publiczno¶ci stoj±caej nieopodal, zw³aszcza, ¿e w wiêkszo¶ci by³y to panie, niezwykle przypad³o to do gustu...

Pozdrawiam
Sylwia
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Kilka zdjec autorstwa mojej ¯ony:

Martyna
Dobra, to teraz moja kolej bigsmile2.gif
Imprezka by³a przednia, dziêkujê wszystkim za wspania³± zabawê i niesamowit± atmosferê, mnie tam deszczyk nie przeszkadza³. Tak sobie tylko troszeczkê pokropi³o, no nie?
Przedewszystkim kierujê podziêkowania do ca³ej Smoczej Kompanii za zorganizowanie tego wszystkiego yes.gif , moim kochanym Olsom za wspania³y wystêp i spêdzony razem czas crazy.gif , Javarynie za hulanki w b³ocie bum.gif , Trollom za czad na bêbnach smile.gif , Karolci za przechowywanie mojego arsena³u tongue.gif , Zmicierowi za grzanie mnie podczas zimnych wieczorów devil.gif , ogólnie dziêkujê wszystkim, z którymi siê spotka³am, do zobaczenia na I³¿y za rok! icon_cool.gif
Mi¶ z Brochowa
Aha, no i pozdrówki dla Po³owieckich zamachowców za bombê kumysow± - Nieczar, jeste¶ bogiem pirotechniki ass.gif
Têgowoj
Witam!
Na razie z braku czasu wrzucam kilka fotek.
http://voila.pl/v7vho
Rozpiszê siê nieco pózniej. bigsmile2.gif
Pozdrawiam
Arek
No to od poczatku.
Co do turnieju to drogie smoki tak nie mozna icon_sad.gif , naprawde radze sie zastanowic powaznie nad przyszloscia imprezy bo rozpoczynajac poniekad sezon od tak DOBREJ imprezy, umieszczacie bardzo wysoko poprzeczke przed nastepnymi imprezami. A tera tylko sie pochlastac, bo czlowiek sie boi ze gdzie by nie pojechal to tak dobrej imprezy juz nie doswiadczy. Wlasciwie pozostaje schowac ciuchy do szafy i pojechac na wakacje nad morze a nie po turniejach.

Tak polzartem, a na serio chce pogratulowac swietnej imprezy! Nie bede sie rozpisywal zbyt dlugo bo kto byl to widzial, a kogo nie bylo niech zaluje. Nie sztuka zrobic swietna impreze gdy ma sie swietna pogode, cudowne miejsce, swietny katering, kompetentna ochrone i cudowna publike i kwiat rycerstwa. Sztuka jest obronic impreze w obliczu kiepskiej pogody, problemow "budowlanych" i wileu innych przeciwnosci, ktore inna impreze pogrzebaly by na amen.

Teraz troszke podziekowan:
- Smokom za kolejny cudowny turniej, za kolejny turniej pelen niespodzianek ( chodzi o te mile i zamierzone )
- Bryanowi za goscine
- Kangurowi za woltyzerke, plyn do obu "cacek" ( GTI oczywiscie icon_cool.gif ) i pomocna dlon
- Ajutowi za kolejne odslony legend i za mistrzoski pokaz aktorstwa, woltyzerka rulez
- Robercikowi za optymizm i kufelek zimnego piwa
- Wrobelkowi za lampke, kiedy modernizacja ?
- Kormakowi za kapke cudownego napitku i wycieczke po drewno
- Romie za humor, zdjecia i pomoc przy ognisku ( oj wstyd )
- Tuni za GTI i straszak dla mojej Gosi w kwesti szycia
- Kenie za dopilnowanie wszystkiego co moglo pojsc nie tak
- Aniolkowi za cieply kat w dniu przyjazdu
- Jagodzie za jedzonko i uczte
- Oli za sylwetke na koniu w galopie i uczucie niepokoju towarzyszace twoim najazdom
- i jeszcze raz calej Smoczej i wszystkim dzieki ktorym ten turniej byl taki cudowny
- kolejny raz smoczej za cudowny pokaz sztucznych ogni i za Jacka
- mojej Gosi za cudowny turniej na Ilzy.

Na sam koniec zostawilem kilka uwag i niesmaczkow.
Poziom strojow troszke sie popsul czy to tylko moje omamy? Pogoda wiele napsula lecz plebeje i konkurs luczniczy chyba troszke kulaly. Za dawanie okazji turystom do wytykania naszych bledow nam wszystkim nalezy sie wielka bura, nie po to podnosilismy co roku poziom zeby ktos wytykal nam papierosy, plastikowe kufle lub komorki w reku.
Reasumujac swietna impreza, poprostu kawal dobrej roboty. Gratulacje !!!

PS: Bryan te zdjecia z imageshacka troszke mula wczytywanie sie strony moze lepiej zamienic to na linki.
Sand
W domu , ale jednak chcialoby sie posiedziec d³u¿ej . Impreza udana w kazdym znaczniu tego s³owa . Pogratulowac organizacji , zapa³u i wytrwa³osci co by sie wszystko powiod³o.
Wprawdzie pogoda troszeczke przeszkodzila ,nie zmienia to faktu ze by³o swietnie i jest sie czym chwalic.
Narazie jakos tak brak mi s³ow zeby wszystko objac co sie dzia³o , ale wydaje mi sie ze wiekszosc zostala juz powiedziana.
No coz, musze tu podziekowac na pocz±tku Waskowi za buty bez ,ktorych wiele bym nie zdzia³a³ tracker.gif
Braciom zakonnym za schronienie w ich namiocie, zarazem £ukaszowi za przedstawienie jednej zacnej rzeczy o ktorej wtajemniczeni wiedza wszystko.
Przemkowi za p³aszcz na uczte - watpie abym wytrzymal wiecej niz godzine bez niego.
Visennie nadzur.gif ..... a ty swoje dobrze wiesz, wiec co mi tu pisac icon_wink.gif - dziekuje
Oraz wszystkim tym ,ktorych powinienem wymienic, ale pamiec zawiodla.

Moge dodac tyle iz uczta zacna, koncerty ,zabawa, walki, turnieje oraz pokaz sztucznych ogni robily wrazenie - w sumie to dziwnie to tak opisywac .Okazja poznac was byla czyms swietnym. Wiecie jak by³o icon_wink.gif
Pozdrawiam ,do nastepnego icon_cool.gif
£osiu
"czasem slonce czasem deszcz":]]]

dzieki wielkie smoki i smoczyce za te ilze. bylo ciezko z pogoda i sie udalo.dzieki.sporawiliscie wielka radoche przybylym koncertem Kowalskiego [Zapasnik prosze bez biblijnych porownan....]- tego dlugo wam nie wybaczymy:]

wielkie gratulacje dla Zuzki i p.Jacka za przygotowanie koni oraz oczywiscie "gor ruszajacycj sie blach", "dziadow kaskaderow" i "ognistych panienek" ;]] pokazy byly niezwykle efektowne...czad{Olka Zuza...coz moge powiedziec...takiej jazdy jaka zaprezentowalyscie to dawno mnie widzialam....oj to bylo wielkie!]

dziekuje rodzinie za wspolna podroz na kolejny wspolny turnir i za piekny pokaz [ duma mnie rozpiera;]]

nie dziekuje za to "wez przestan";P
Niniell
No to teraz ja.... A¿ nie wiem co napisaæ ;) Smoki, jeste¶cie wspaniali!!!! Dziêkujê, dziêukjê, dziêkujê, dziêkujê!!!! Za t± niesamowit± atmosferê, której nie zepsu³ nawet ten deszcz (chocia¿ czasem wyprowadza³ z równowagi, fakt, no i nie wiem jak te tony b³ota z kiecek spiorê ;) ), za przednie towarzystwo, za super wy¿erkê, niesamowite pokazy (i mo¿liwo¶æ pokazania siê ;) king.gif ) , za zapieraj±ce dech sztuczne ognie, ze smokiem na czele - naprawdê ten widok wzbudzi³ we mnie dziwny dreszcz i odczucie... dumy? i w ogóle dziêki za wszystko! Co tam matura w obliczu I³¿y ;) Podziêkowania specjalne dla:
Drzewiaczka - za Ksiê¿n± king.gif
D³ugiego - za te filozoficzne dysputy przy ogniu i piwie i za towarzystwo gdy zniknêli wszyscy pozostali, takowo¿ za pomocn± d³oñ i za stó³ :P
Kangura - za miskê ;)
osobnika od o¶wietlenia - za niezgaszenie reflektorka przez bardzo, bardzo d³ugi okres czasu
Ostrowca - za ca³okszta³t
Javarynie - za taniec
Jak o kim¶ zapomnia³am to bardzo, bardzo przepraszam. I mam takie pytanie, czy kto¶ utrwali³ wieczorn± inscenizacjê i/lub tañce z Olsami? By³abym bardzo wdziêczna za udostêpnienie czy cosik takiego read.gif
A ta nieszczêsna scena.... Irytuj±ce jest to, ¿e media jako takie (a przez co i ogó³ ludno¶ci) skupi³y siê tylko na tym jednym incydencie, zapominaj±c o ca³ej reszcie, która godna jest podziwu (przyk³ad z ostatniej chwili - zadzwoni³a do mnie pani z lokalnej gazetki i zamiast pytaæ o atrakcje czy co¶, pyta³a czy znam tego poszkodowanego ze Starachowic i czy widzia³am wypadek anger.gif ).
madrath
I po I³¿y. Super by³o Was wszystkich spotkaæ i spêdzaæ czas w XIII wieku.

Co do turystów w obozowisku - niestety idea imprezy tego formatu zomusza do kompromisów... Oczywi¶cie s± granice "otwarto¶ci" i nale¿y je bardzo jasno wytyczaæ (np. przy u¿yciu p³otów drewnianych wzorem Hufca Zakonnego). Turniej z za³o¿enia interaktywny musi byæ "user friendly"...

Podziêkówy:

Dla Smoczej. By³o dobrze.

Dziekujê Xi±¿êcej - co mogê powiedzieæ - wypas. Na prawdê odwalili¶my wspónie kawa³ dobrej roboty i ubarwili¶my I³¿eck± imprezê.

Jako odpowiedzialny za warty dziêkujê wszystkim którzy pomogli utrzymaæ porz±dek na terenie obozu - bylem baardzo pozytywnie zaskoczony sumienno¶ci± wart (no mo¿e poza mazowieck± ale to wynika z czego¶ innego). Szczególnie dziêkujê w tym miejcu Rosjanom i ich dowódcy Saszy - 12 h wart non stop - i to pierwszego dnia !
Podobnie ekipa z Ciechanowa - wyrózniali¶cie siê z mazowieckiego - wielkie dziex.

Dziêkujê Jaskrowi, Spadiemu i Adamsowi - numer z kuflem przejdzie do historii smile.gif Podobnie jak POLSKIE SUSHI na uczcie szczerba.gif

-Deus Vult!
Shaer
Turniej wspania³y i bardzo udany. Patrz±c na pokazy konne a¿ mnie skrêca³o z zazdro¶ci. Jako jedyny mankament mogê wymieniæ w³asne zapominalstwo. Zgubi³am ma³±, drewnian±, rze¼bion± ³y¿kê . W szkole, w si³owni na parterze zostawi³am historyczny pasek z okuciami. Gdyby kto¶ tak przypadkiem... Z pewno¶ci± siê odwdziêczê smile.gif .
Podziêkowania dla joannitów oraz templariuszy za towarzystwo, wieczory etc. - Salve Fratres!!!
Dla Halfgara za transport - kto wie czy i jak bym dotar³a bez Ciebie.
Dla ludzi zza wschodniej granicy - trzeba by jeszcze raz wypiæ za "international friendship".
Dla WKSu za przemi³± kompaniê.
I przede wszystkim dla nieznanego mi cz³owieka, który wyci±gn±³ mnie z resztek zawalonej sceny kiedy nie mog³am sama siê wydostaæ(deski przytrzasnê³y mój strój).
Oraz dla wszystkich innych wspania³ych osób heart.gif .
Bienia
To moja pierwsza I³¿a i minê³a pod znakiem Bolywood - "czasem s³oñce czasem deszcz" icon_wink.gif
By³o mi³o i chocia¿ pogoda troche nie sprzyja³a integracji, doskonale pozwoli³y to nadrobiæ tañce z przyjació³mi zza wchodniej granicy usmieszek_02.gif przy akompaniamencie Starego Olsy harfa.gif blinkie.gif Wielkie dziêki i respekt.gif
Pokaz ogni na biesiadzie zrobi³ na mnie du¿e wra¿enie devil.gif
¯a³uje ¿e musia³am opu¶ciæ I³¿e ju¿ w poniedzia³ek po po³udniu face4.gif
Dziêkuje wszystkim za mi³o spêdzony czas i Smoczej za wysi³ek w³o¿ony w przygotowanie turnieju thanx.gif
Do zobaczenia (mam nadzieje) za rok smile.gif

pozdrawiam
Bienia
Joanna
Witam smile.gif

Có¿ mogê powiedzieæ - by³o piêknie, mimo pogody, zimna, b³ota na ciuchach... w koñcu klimat zale¿y od ludzi, a zapa³u tych deszcz nie ostudzi³ smile.gif

Brawa dla Smoków za ¶wietn± organizacjê mimo wielu k³opotów z jakimi musieli siê zmierzyæ - respekt.gif

Atrakcje by³y ¶wietne, brawa za pomys³ z "Legend±", fajerwerki, konnych, wolty¿erkê, koncerty (jeszcze nie s³ysza³am ¿eby rycerstwo ¶piewa³o tak cicho pie¶ni Klubu ¶w. Ludwika:) ,zapewne Kowalski by³ nie¼le zaskoczony, ¿e mu wtórujemy smile.gif )
Bardzo spodoba³a mi siê obecno¶æ saracenów smile.gif ubarwi³o to imprezê. Tak¿e cieszy mnie poznawanie coraz wiêkszej ilo¶ci ludzi zajmuj±cych siê muzyk± dawn± w taki czy inny sposób-poziom umuzykalnienia w RR ro¶nie :D .

A teraz podziêkowania:)
Dla ca³ego hufca Szramy za ¶wietne towarzystwo, jaskinie hazardu i go¶cinê oczywi¶cie, Halfgarowi i Jaskrowi za jak¿e ciekawe dysputy religijno-patryjotyczno-kulturowe smile.gif , Karasiowi za ca³okszta³t icon_cool.gif , Kangurowi za dudy i inne z muzyk± obcowanie icon_wink.gif , Januszowi za nied³ugie, ale zawsze wspólne granie, memu BBRowi, ¿e wytrzymali moje wybryki, Joannitom, Drzewiakowi, Owenowi, Bobonowi i wszystkim innym starym i nowym znajomym których wymienianie zajê³o by z pó³ strony smile.gif - dziêki ¿e jeste¶cie.
thanx.gif
Fiodor Bie³yj
clap.gif
..no mieli¶my ¶wietn± szansê na sprawdzenie praktycznego zastosowania "autentycznych" strojów w autentycznych warunkach pogodowych.
Osobi¶cie "wyszed³em suchy" z ca³ej tej wody, równie¿ namiot zda³ kolejny "egzamin z ¿ycia" w XIII stuleciu. Satysfakcja po imprezie jest conajmniej podwójna yes.gif yes.gif
Obozowa³o siê i walczy³o ¶wietnie. Kowalski na ¿ywo - niesamowity shocked.gif
Podziêkowania dla Smoczej za kolejn± imprezê w imieniu moim i kaliningradczyków Schweinschnitzla, Kolesaa i von Torasieg`a.
Respekt dla wszystkich, którzy zmagali siê dzielnie z ¿ywio³em.

Szczególne pozdrowienia dla "¶winiopiechoty" psss.gif podobno "byli¶my ¶wietni" bum.gif swinka.gif bum.gif

hehehe.gif

wszystko gra³o (dra¿nili jedynie palacze na uczcie i publiczne browary w plastikach, có¿ "garbatego - mogi³a.." shocked.gif

pozdrawiam icon_wink.gif
claymor
To i ja pochwale Turniej bigsmile2.gif CHWA£A CHWA£A CZWA£A smokom respekt.gif

Wiêcej Fotek bym prosil jesli mo¿na .... bum.gif
http://www.przedszkole.nazwa.pl/foty/tur_ilza.rar a to moje

P.S Niewiem czy to dotrze do adresata ale pozdrowienia dla tego obcokrajowca co sprzeda³ mi ³uk .
>
Szkoda tylko ¿e tak szybko wyjecha³ bo chcia³em mu kupiæ piwo icon_mrgreen.gif za dobre rady :D
Elvis
Dziêki wszystkim za przedni± zabawê, impreza rewelacyjna. By³o naprawde super, mimo ¿e pogoda nie dopisa³a - ach to ³y¿wiarstwo akrobatyczne na b³ocie... szczerba.gif

CYTAT(Oswald)
A tak BTW to kto zwyciê¿y³ w turnieju ³uczniczym?  

Mateusz ze ¦wierczewa zwany Jimmy'm, z Poznañskiej Roty Zaciê¿nej
¦cibór
Witam,
to by³a moja pierwsza I³¿a i jak na z³o¶c przywita³a mnie paskudn± pogod±. Dobrze ¿e oprócz soboty pozosta³e dni by³y w miarê zno¶ne. Zostawiaj±c pogodê bez dalszych komentarzy wielkie podziêkowania dla Smoków. respekt ch³opaki, jeste¶cie WIELCY!!!. Widaæ ze wszystko by³o dopiete na ostatni guzik i naprawdê wysz³o super a by³oby jeszcze lepiej gdyby nie ta wstretna pogoda.

Mam nadziejê ¿e incydent ze scen± nie wp³ynie negatywnie na organizacjê nastepnego turnieju. Czekam z niecierpliwo¶ci± na to co Smoki wymysl± na jubileusz.
Halfgar
Tyle podziêkowañ ... to i ja siê dorzucê ...

To by³a moja pierwsza I³¿a i generalnie jestem zadowolony mimo kilku pocz±tkowych problemów (posz³a mi opona w autku w samym srodku obozu .... tak tak ... pu³apka na saracenów devil.gif ). Przy okazji Bagrit rozmawia³ z moim samochodem bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Pogoda niestety nie dopisa³a (to wina z³ego przyjêcia nas przez joannitów devil.gif i Allah nie by³ ³askawy), ale cieszê siê, ¿e nasza malutka 3 osobowa reprezentacja mog³a siê pokazaæ smile.gif za co dziêkujê organizotorom:) Drzewiak ... za rok zapraszam na kawê crazy.gif

W koñcu spotka³em ludzi których zna³em tylko on-line (Indar, Ja¶min, Wilkomir, Spid i inni) a tak¿e wiele nowych osób (stado joannitów, Joanna, Shaer, Draconia - dzieki za mo¿liwo¶æ objadania was ze specyja³ów ... wrócê za rok szczerba.gif , oraz wielu innych których nie wymieniê dlatego, ¿e moja pamiêæ jest jak ogon rysia ;) )

Buziaczki

PS.
CYTAT
Niestety tak jak na grunwie i tutaj zaczynaj± siê pojawiaæ ludzie z "innymi wizjami stroju XIII wiecznego"
... mam nadziejê, ¿e nie chodzi o nas?? mad.gif mad.gif
Jimmy
By³o naprawdê cudnie, pal licho pogodê (bêdê siê suszy³ z miesi±c, tak nasi±kn±³em), ale za to atmosfera. Gor±ce przyjêcie u Szramy, Indar wo³aj±cy "Poznaniaki!", Jaskier prowadz±cy ³uczniczy, Halfgar i nasze dysputy na tle religinym (przy okazji czekam na kawê za rok, bo bez niej umieram), Fargo jak zwykle pe³n gracji i d³ugo by jeszcze wymieniaæ. No i oczywi¶cie ludzie, z którymi widujê siê za rzadko. Chocia¿ tak naprawdê cieszê siê przede wszystkim ze wzglêdu na naszego kochanego mnicha - Padre Macieja (alias M-Kwadrat), dla którego to by³ pierwszy turniej z prawdziwego zdarzenia (prawie siê przewróci³em jak us³yszeli¶my: "Widzisz synku, tak wygl±da rabin. A wiesz kto to jest rabin?") a któremu krzywo wygoli³em tonsurê (sorry, kumplu) i Aubreya z tych samych powodów.
Smoki - impreza znakomita, mimo przykrego incydentu z trybun±. Papu rewelacyjne. Organizacja doskona³a. Koncerty super. Dziêkujê Wam bardzo.
Oczywi¶cie dziêkujê te¿ naszej trzódce (Anuszka, Aneta, kumpel Aubrey, kumpel Padre, szacownym Markowi i Szkocikowi), Joasi za mile spêdzony pi±tkowy wieczór przy goleniu Padrego, no i oczywi¶cie wszystkim ³ucznikom, z którymi mia³em zaszczyt i przyjemno¶æ konkurowaæ. Panie i Panowie byli¶cie ¶wietni.

pozdrawiam serdecznie
Jimmy

P.S. W ci±gu tygodnia, jak sp³yn± do mnie wszystkie fotki to wrzucê galeryjkê na stronê.
Têgowoj
Witam!!!

Teraz moja kolej na polanie miodu choæ nie zabraknie te¿ przys³owiowej ³y¿ki dziegciu.
By³ to mój drugi turniej w I³¿y i smutno mi ¿e ju¿ muszê pisaæ o nim w czasie przesz³ym. Niestety wszystko co dobre szybko siê koñczy. icon_sad.gif

Smoki gratulujê kolejnej imprezy i podziwiam rozmach, pomys³y i wszystko to czym uraczyli¶cie nas w tym roku. A tak¿e chylê czo³a przed wasz± wytrwa³o¶ci± i ci±g³ym podnoszeniem poprzeczki sobie, a tym samym i nam. Niestety pogoda robi³a wszystko co mog³a aby sprowadziæ ten turniej do parteru a nawet po³o¿yæ go na ³opatki. Tak to z pogod± ju¿ bywa. Przy³±cze siê tutaj do zdania Arka, obroniæ turniej gdy aura jest ³askawa – nic trudnego. Obroniæ imprezê gdy po niebie raz za razem przeje¿d¿a kolejny poci±g z wod±, obozowisko i plac turniejowy zmieniaj± siê w bajora b³ota – to bardzo du¿o. Chwa³a i respekt

No to nadszed³ czas na ³y¿kê dziegciu: Jak widzê nie jestem pierwszym który poruszy ten problem, a mianowicie problem turystów.
W tym roku byli namolni jak muchy i co gorsza nie pomaga³y na nich lepy, a pacek z przyczyn oczywistych stosowaæ nam nie by³o wolno. icon_wink.gif

No ale na serio – my¶lê ¿e dobrym pomys³em by³o by wyznaczenie ¶cie¿ek (alejek) po których mogli by chodziæ i nas podziwiaæ. Wiem bêdzie to trochê przypomina³o takie rycerskie zoo ale mo¿e uda siê wtedy unikn±æ bezczelnych penetracji namiotów i tym podobnych zachowañ. W tym miejscu chcia³bym pozdrowiæ grupkê panów turystów którzy nie bacz±c na nic rozsiedli siê przy naszym ognisku i próbowali konsumowaæ nasze jedzenie.
wrrrry. anger.gif
Spotka³em siê te¿ z opini± ¿e skoro to ¿ywa historia to mo¿na jej dotkn±æ – i wed³ug naszych szanownych zwiedzaj±cych pozwala³o im to braæ w ³apska i obmacywaæ wszystko po kolei nie zwa¿aj±c na protesty zg³aszane przez w³a¶cicieli. Faktycznie czasem czu³em siê jak eksponat.

A teraz trochê podziêkujê:

- Moim wspó³towarzyszom za to ¿e fajny z nas zespó³ i ¿e mimo kiepskiej pogody niewiele by³o nudy, a w szczególno¶ci:
Grzesiowi i Markowi za dostarczenie mi adrenaliny i chrzest ogniowy
Gosi za transport i bezpieczn± podró¿
Ewelinie za „me me” i dbanie o mój brzuszek
Ewie za mi³e rozmowy o przesz³o¶ci w tera¼niejszo¶ci
Kruszynie za jego humor i za sprowadzenie dwóch zb³±kanych owieczek do naszego ogniska, a tak¿e za cudowne wartowanie
Pyrolowi za prace in¿ynieryjne i nie tylko
Matce za kropelki co oczka me uratowa³y
£ukaszowi za obozu wieczne pilnowanie
I wszystkim im naraz za wyrozumia³o¶æ wzglêdem mojej osoby, a tak¿e wzglêdem mojej jednonocnej birbanckiej i utracjuszowskiej s³abo¶ci.

Diab³owi za umilanie czasu warty (proszê o kontakt bo zapomnia³em)
Ja¶minowi za sprawne piwa polewanie
Gregowi i jego ekipie za chêci przenocowania nas i dobre serce
wszystkim tym z którymi przysz³o mi tworzyæ szpaler w tej trudnej chwili
a tak¿e wszystkim którym powinienem podziêkowaæ a zapomnia³em
Dziêkujê.

Koñcz±c informujê ¿e kolejn± porcjê zdjêæ zamieszczê za chwil kilka (no lub kilkadziesi±t)
Jak kto¶ chce jakie¶ zdjêcie w lepszej rozdzielczo¶ci to piszcie na priva lub na @

Pozdrawiam.
Kordian
Witam
podziêkowania dla 'Niez³omnych Ludzi ' ze Smoczej Kompani za ogranizacje Turnieju king.gif i zmagania z deszczem.Dziêkuje równie¿ Fiodorowi za pomoc z butami , Ja¶minowi za miejsce w namiocie i Krzy¶kowi ze Zgierza za po¿yczenie toporu na bitwê.Pozdrowienia dla wszystkich walcz±cych w bitwie na szczê¶cie bezkrwawej (moja pierwsza bitwa gdzie walczy³em jako zbrojny).
Niestety zgubi³em kilka rzeczy icon_cry.gif
- bia³a koszula (nieco pobrudzona,z obciêtymi koñcówkami rêkawów)-zgubiona na parapecie w szkole
- br±zowa torba szyta zielon± nici±, z podszewk± ,sztukowany pasek
-³y¿ka -drewniana smile.gif
Tutaj mo¿na zobaczyæ filmiki z bitwy w drugim dniu (je¶li kot¶ ma z trzeciego to bym prosi³ by podes³a³)
http://www.illotempore.one.pl
je¶li kto¶ chce mam jeszcze kilka filmików Zamczyska i jeden z pokazu sztucznych ogni.
Jak zawsze na I³¿y mo¿na by³o ogl±daæ wspania³y pokaz jazdy konnej podczas legendy o Czarnoksiê¿niku ,bitwa sta³a równie¿ na wysokim poziomie a szczególnie manewry po których walczy³y obok siebie oddzia³y lekkozbrojnych i ciê¿kozbrojnych
Pozdrowienia
gwain
Kochani pomó¿cie !!! tears.gif
Na biesiadzie rycerskiej z niedzieli na poniedzia³ek zginê³a mi moja tunika , w której je¼dzi³am na pokazie ³uczniczym (mocny, zielony kolor). B³agam,je¿eli kto¶ j± znalaz³ niech da znaæ ! Oz³ocê ! heart.gif
Ukasz Spode £ba
troche zdjêæ ode mnie.

http://www.megaupload.com/?d=YZ7Z5GX8
Gdy w³±czysz to bêdzie odliczanie od 45sekund. potem wyskoczy tam takie pomarañczowe okienko (tak przy 15 sekundach) i zakryje przycisk "download". zamknij je i ¶ci±gaj to. Megaupload ma takie w³a¶nie ograniczenia icon_cool.gif

Smacznego bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Ukasz.
Anuszka
Gdyby nie parszywa pogoda i to ze sie przeziebi³am,scenka ktora pek³a dok³adnie pod moimi stopami, zgubiona, ale i odnaleziona sakiewka i zgubiony nozyk by³aby to naprawde udana dla mnie impreza smile.gif A propos nozyka, zgubi³am go w momencie zawalania sie sceny, gdyby ktos go znalazl by³abym wdzieczna za kontakt i uczciwe zwrocenie zguby heart.gif
A teraz podziekowania:Anecie, ze meznie znios³a moja sobotnia za³amke i za towarzystwo heart.gif , Indarowi za goscine w namiocie heart.gif Szkocikowi ze troske spowodowana moja choróbka heart.gif Padre za b³ogos³awienstwo devil.gif i za whisky devil.gif To w szczegole, a w ogole to wszytkim innym za wszystko icon_wink.gif Juz tesknie za I³¿± smile.gif
Zygmunt
Ogromne podziêkowania dla Waska i Smoczej za wszystko, za organizacjê i starania, ¿yczliwo¶æ...
Za umo¿liwienie promocji "¯elaznych Korzeni", za uczty i atrakcje podczas nich wystêpuj±ce (koncert Kowalskiego by³ wspania³y!!! Podobnie jak ogniokrêtactwo Visenny devil.gif )
Podziêkowania dla Towarzystwa za towarzystwo:
Adamsowi (szczególnie za akcjê kuflow±)
S³odziutkiemu i Synkowi za posi³ki blinkie.gif
Ca³emu towarzystwu z przed-obozia kupieckiego
i wszystkich napotkanych w I³¿y ¿yczliwych ludzi(a innych nie spotka³em)
Aradpa
No có¿ rzeczywi¶cie turniej jak Bollywood "Czasem s³oñce, cze¶ciej deszcz. smile.gif
Specjalne posziêkaowania dla Smoczej za organizacje tego wielkiego przedsiewziecia.
Osobiste Podziêkowania dla:
- Zuzy za cierpliwo¶æ dla cyrku :Widmo:
- Edka, ¿e siê jednak nie wyali³ z nami.
- A¶ki za wspólne muzykowanie.[ponteiro w drodze]
- £osia za kramow± wspó³pracê i fotki
- Krokietów za porann± kawê i towarzystwo
- Waska, s³odziutkiego i co. za akcje , "zgubiona Maskotka"
- Grupy zaprzyja¼nionych rzemieslników za os³awiony ju¿ obrót bezgotówkowy.
- Elektryka , który wy³aczy³ swiat³o. Jak sie dowiem który to, to og³osze rozpoczecie sezonu ³owieckiego. :>
Pozdrowienia dla ekipy ze stajni samochodów wy¶cigowych GTI/
Po zawaleniu sie sceny mazowieccy odnale¼li czapke , obszyta lisem, prosze dok³adniej opisac je¿eli ktos zgubi³ mo¿e to ta. smile.gif
Jeszcze raz , bravo dla smoczej.
Dentysta
Smoki! Pewnie ju¿ jeste¶cie znudzeni oznakami uwielbienia, jednak muszê: szacun, szacun, szacun!
Impreza super. Program artystyczny (koncerty, taniec ognia, legenda, taniec brzucha, taniec brzucha, taniec brzucha) zwala³ z nóg.
Gratulacje dla je¼d¼ców: Grupy Bojowej, £uczniczek i Wolty¿erów!
Specjalne podziêkowania dla ludzi z Hufca Pomorskiego (warty, dy¿ur w kuchni, pilnowanie namiotów i wspó³praca na polu rekreacji towarzyskiej).
Specjalne podziêkowania dla Briana: poselstwo z darem za obronê Twojego proporca mia³o klimat! Dar próbowa³em spo¿yæ wspólnie z Tob± na ostatniej uczcie - niestety na uczcie Ciê nie znalaz³em (ale co siê odwlecze, to nie uciecze).
Dziêki wszystkim za zabawê.
Pozdrawiam
Dentysta
Ukasz Spode £ba
Witam ponownie

http://depositfiles.com/files/40802/100_2336.mov.html filmik z koncertu Olsów, jeden kawa³ek nagrany. Sytuacja przy ¶ci±ganiu podobna do poprzedniej: bêdzie odliczanie, potem krzy¿ykiem wy³±czyæ okienko i klikn±æ na "download file". Powinno dzia³aæ. W wolnym czxasie dorzucê jeszcze jaki¶ film.

Pozdrawiam
Ukasz
Tatar
Witam.
Wrucilem tylko teraz - viec pzepraszam za krotkoscz i bledy w pisaniu...
Impreza byla taka na ktoro przygotowania caly rok nie tylko odkupilsie a odkupilisie z kupa - hce wrucic!
Jasna sprawa ze niewszystko bylo milo i super, ale w wieksosci jestem zajhvycony i zadowolony.
Niemoge wymyszlic powodu azeby niehciac pojehac na nio inny raz!
Smoki, "Porok", Zapadnaya, Bagrit - dziekuje Wam wszyskim!

Pozdrawienia
Dobrawka
Jestem pod wra¿eniem.
Od lat je¿d¿ê na I³¿ê jako turystka, tym razem dziêki namowom Wilkomira king.gif pojecha³am wreszcie jako uczestniczka i przekona³am siê, ¿e I³¿a po godzinach to jest to yes.gif
Dziêkujê serdecznie Smoczej Kompanii za zorganizowanie wspania³ego turnieju, z roku na rok coraz lepszego, zapewnienie mi wszystkiego czego do dobrej zabawy i rekreacji historycznej potrzeba respekt.gif
Dziêkujê Draconii Czarnej za Ciep³o, Staremu Olsie za ¶wietn± zabawê, wszystkim uczestnikom za inspiruj±ce rozmowy i klimath blinkie.gif
Ukasz Spode £ba
http://depositfiles.com/files/41121/100_2429.mov.html
Film z bitwy. Bardzo s³aba jako¶æ, niewiele widaæ, poniewa¿ sta³em naprzeciw ¶wiate³... Gdybym sta³ od strony publiki by³oby znacznie lepiej.
Acha, dodam jeszcze do podziêkowañ: dziêkujê mojej Lubej i Polly za rozdawanie obiadu pierwszego dnia przy najwiêkszym deszczu. heart.gif

Pozdrawiam
Ukasz
Spid
Witam

Wszyscy juz dziekowali co prawda Smoczej Kompani, wiêc ja dla odmiany podziekuje .................... Smoczej Kompani smile.gif

Nie wiem co mogê jeszcze napisaæ i komu podziêkowac , bo juz tyle napisano i pewnie napisane zostanie jeszcze wiecej, aczkolwiek czuæ i¿ z roku na rok poziom jest coraz wy¿szy ( albo przynajmniej starania takie s± czynione - a to bardzo wiele, bo wiele osób sobie odpuszcza ).

Przykro by³o widziec oc prawda uczestników turnieju którzy w strojach z epoki pili piwo ..... z puszki, b±d¼ æmili papierosy przy sto³ach ucztowych. Szkoda ¿e tak by³o , ale na szczê¶cie to raczej margines wiêc nie ma sie czym frustrowaæ. cool.gif
Personalnie dziêkuje , Genera³owi Kotowiczowi za ¶wiat³e przewodnictwo, Genera³owi Shabiejewowi który zawsze bedzie dla nas wodzem i nic tego nie zmieni blinkie.gif

Dziêkuje Wilkomirowi bez którego nasza s³u¿ba nie mia³a by gdzie spaæ i oczywiscie Halfgarowi oraz saracenom jako takim ¿e konsekwetnie udowadniaj± ¿e chciec to móc.

Amorku - nie uda³o nam siê spotkaæ na uczcie ale buteleczka wci±z czeka yes.gif cool.gif

Porok jest Wielki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I tego bêde sie trzyma³. Widzimy siê za rok ( no chyba ¿e wczesniej ), bo jak wszyscy wiemy " ......... turniej i tak siê odbêdzie....... "

Szczególne podziêkowania ¶le dla Nieczara którego kumysowy wytrysk sta³sie nasz± si³± aby przetrwaæ niepogodê ( kosztem Nieczara - oczywiscie ).

Martinie - powiem byæ moze to co wielu czuje - to ty jeste¶ zwyciêzc± samojeden ( je¿eli nie faktycznym , to na pewno honorowym )

Jezeli kogo¶ pomino³em to przepraszam ,ale jest tego tyle ¿e siê chyba by nie zmie¶ci³o smile.gif
Pozdrawiam was i dziekuje.
Brat Konrad
To by³a moja I I³¿a

i nie da sie opisaæ jak cudownie by³o

Pozdrowienia dla Turbanów i pewnej Joanny !

PS: to przez saracenów nie by³o pogody :]
Owen
Hej
No oczywi¶cie gites smile.gif, to ¿e przy takiej pogodzie da³o siê tyle zrobiæ, to ogromny sukces.
Mam tylko pro¶bê, zagubi³em w niedzielê na biesiadzie kufel, miskê i ³y¿kê. Kufel to ¶liczny i niepowtarzalny siwak od Helfiego, miska czerwona gliniana a ³yzka drewniana z dziórk± smile.gif. By³bym bardzo wdziêczny za oddanie zguby.
Pozdrawiam
Zygmunt
CYTAT
My¶la³em ¿e to Smocza nie dope³ni³a obowi±zków i nie ustali³a pogody ze ¦wiêtym Piotrem
Na pohybel niewiernym blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif bigsmile2.gif
Kless
Ja rowniez dziekuje bardzo Smoczej za ten wspanialy turniej i wszystkim uczestnikom za mile towarzystwo.
Do zobaczenia.

Kless
Halfgar
CYTAT(Zygmunt)
CYTAT
My¶la³em ¿e to Smocza nie dope³ni³a obowi±zków i nie ustali³a pogody ze ¦wiêtym Piotrem
Na pohybel niewiernym blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif bigsmile2.gif

Bóg jest Wielki ... zaiste powitanie zgotowane nam przez Joannitów sprawi³o, ¿e Bóg odwróci³ od nich swoje oblicze i zes³a³ na nich klêskê deszczu i dopiero trzeciego dnia kiedy go¶cina Joannitów sta³a siê zno¶na zes³a³ nam trochê s³oñca :D
Brat Tomasz
oj chyba wtedy kiedy dosta³e¶ po swoich pogañskich paluchach mad.gif
Halfgar
CYTAT(Brat Tomasz)
oj chyba wtedy kiedy dosta³e¶ po swoich pogañskich paluchach  :mad:

Tylko po jednym palcu, ale nie wspomnia³e¶, ¿e dzieñ wcze¶niej chyba z sze¶ciu waszych braci nie mog³o daæ rady dwóm saracenom ;P

Inszallah
Brat Tomasz
oj czepiasz siê szczegó³ów bum.gif bum.gif bum.gif
Shaer
Nale¿y jednak nadmieniæ, ¿e to saraceni "nadaj± sens ¿ycia" zakonnym. Co zreszt± prze³o¿y³o siê na komercyjny sukces waszego przemi³ego obozowiska bigsmile2.gif .
Kenia
To teraz ja w imieniu organizatora. smile.gif

Impreza nam siê trochê rozros³a, co wielu z Was, je¿dzacych co roku, zauwa¿y³o. Wi±¿e sie to z wiêkszym ob³o¿eniem obowiazkami. Starali¶my siê temu zaradzic dzielac obowiazku, ale niestety to czy tamto nam siê wymknê³o z r±k. Co do palenia i plastiku - od tego byli hufcowi, zeby pilnowaæ swoich ludzi smile.gif A powa¿nie - nie bedziemy przecie¿ Was ganiaæ (no moze za wyjatkiem Jaskra) - wszystkim zale¿y na poziomie odtwórstwa - no to go wszyscy pilnujmy. Zaczynajac od siebie...

Jak wspomnia³am dla ogarniêcia tej imprezy podzielilismy siê obowiazkami w Smoczej - ja odpowiada³am za realizacjê programu i plac turniejowy. I w zwiazku z tym kilka uwag i wniosków.

Bardzo proszê o wiêksz± dyscyplinê przy przygotowywaniu sie do konkurencji. Plan by³ znany, rozwieszony wszêdzie, ja przypomina³am wcze¶niej przed konkurencjami, a mimo to by³o czekanie i obsuwy... Je¶li sie zga³aszacie do konkurencji to postarajcie siê byæ do niej gotowi na czas... Niech ja nie czytam, ¿e "bitwa super, szkoda, ze ogl±dali¶my ja znuzeni oczekiwaniem"...

Dziêkujê bardzo wszytkim pomocnikom spoza Smoczej. To cudowna sprawa, ze ¿adna prosba nie polecia³a w cyberprzestrzeñ. Wasza pomoc jest naprawdê nieoceniona.

Szczególne podziêkowania dla:
Jaskra - za ³uczniczy. Za pety powinnam Cie zabiæ, za ³uczniczy oz³ociæ - jeszcze nie wiem co zrobiê smile.gif
Cormaca - za chatynki. Szkoda tylko, ze nie podlali¶my ich bezyn±. smile.gif
Aiuta- za komisjê historyczn± i sedziowanie.
Igora, Bagrita, Nieczara - za sedziowanie.
Wróbla - za pomoc przy plebeju.
Na pewno kogos pominê³am, bo mnóstwo osób mi pomaga³o w ró¿nych tematach, ale jest to pominiêcie wynikajace z zabiegania i zmêczenia. Cze¶c Wam i chwa³a!

Na koniec za¶ najwa¿niejsze: ambona (nie podest, scena czy co tam jeszcze siê w prasie pojawia³o)

Bardzo dziêkujê wszystkim, którzy swoj± opanowan± postaw± i refleksem pomogli mi to ogarn±æ. Szczerze mówiac w pierwszej chwili nie mysla³am, ze sprawa jest powa¿an, bo odwróci³am siê i widzia³am jak wszyscy powoli i majestatycznie zje¿d¿aj± na ty³kach w dó³. Dopiero po chwili okaza³o, ze daleko do Monty Pythona....
Dziêki, ze nie przeszkadzali¶cie, nie robiliscie sensacji. Dziêkujê wszystkim emisariuszom, którzy b³yskawicznie przekazywali do mnie wszelkie istotne informacje, które pozwoli³y mi podj±æ szybkie i w³a¶ciwe decyzje.
Tu szczególne podziêkowania dla Martina i Micha³a, którzy pomogli mi ogarn±æ temat tego drugiego dziecka, któremu na szczê¶cie nic nie by³o.

Przepraszam, ¿e nie mia³am czasu pogadaæ ze znajomymi, ale tyle tu by³o roboty, ze ta I³¿a tylko mi mignê³a. Gdyby nie ból nóg i jakie¶ urywki wspomnieñ to bym nie uwierzy³a, ze by³a... Bo oto znowu pracujê i siedze przed kompem...

Aha... Czy kto¶ mi moze wyja¶nic dlaczego Bia³orusini siê mnie boj±?? Taka plotka do mnie dotar³a... smile.gif

Co z³ego to nie ja...
Pozdrawiam i jeszcze raz dziêkujê wszystkim i ka¿demu z osobna, ze byliscie...
Kenna
jedam von blabo
Witam

To by³a moja pierwsza I³¿a. Pogoda jaka by³a wiemy wszyscy, nic dodaæ nic uj±æ. Jednak nie bacz±c na warunki meteorologiczne by³ to jeden z najlepszych moich turniejów w 7 letnim ju¿ rycerzowaniu. I na sta³e mam zamiar wpisaæ j± w grafik sezonowych imprez.

Chcê podziêkowaæ za mi³e przyjêcie przez organizatorów i naszego dowódcê Dentystê. Dowódca stan±³ na wysoko¶ci zadania równie¿ bojowo.

Wszyscy z nas, Kompanii ¦wietego Miko³aja a by³o nas "z przyleg³o¶ciami" 12 sztuk rodzaju ludzkiego byli zadowoleni. Nabrali¶my mocy i ambicji na jeszcze lepsze robienie siê na XIII wiek.

Mam tak¿e nadziejê ze Smoki pojawi± siê na Ciechanowie i bêdzie tam mo¿na pogadaæ z seniorem spokojnie, co mia³em zamiar uczyniæ ju¿ na I³¿y, jednak ogrom pracy uniemo¿liwi³ to.

I czekam Ciechanowa a mo¿e i Legnicy smile.gif

Pozdrawiam
Jeda¶ko von Blabott
Kompania ¦wiêtego Miko³aja
Indar
Pok³ony
£om¿a dotar³a w komplecie, bez ¿adnych przygód. Rozpisywaæ siê nie bêdê, powiem tylko skromne "dziêkujê".
Pierwsz± czê¶æ zdjêæ mo¿na ju¿ ogl±daæ na naszej stronie, dok³adnie TUTAJ
Do zobaczenia na Mazowii, a mo¿e wcze¶niej?
pozdrawiam
Indar
foto_maniac
Witam,
jestem jednym z tych, którzy pa³êtali sie Wam pod nogami z aparatem ;) W linku ponizej troche zdjêæ:

http://foto.maniac.org.pl/galeria/ilza3/index.htm

Katalog "wybrane" zawiera moj± subiektywn± selekcjê. Katalog "smieci" (prosze nie brac zbyt dos³ownie;) to troche innych zdjêæ, które mi sie nie podobaj±, ale dla Was mog± mieæ warto¶c pami±tkow±. Katalog "konkurencja" pokazuje, ze za rok juz Wam nie bedziemy potrzebni ;)

Duze pliki bêdê trzyma³ na dysku ok. miesi±c, jesli wiec ktos chcia³by wieksze niech da mi znaæ.

Nie fotografowa³em w tym roku bitw, ale robi³o to kilka innych osób, wiec nied³ugo dostaniecie. Niestery pogoda sprawi³a, ze czesciej trzeba by³o trzymac aparat w torbie ni¿ go uzywaæ :/

Pozdrawiam i dziekuje za kolejny mi³y czas spedzony w I³¿y, mam nadzieje, ze do zobaczenia,

T.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.