przepraszam za skróty my¶lowe
chodzi mi o otwory po nitach, na krawêdzi ronda kapalina
czy by³o to dla bajeru?, czy mia³o zastosowanie bardziej praktyczne,np celam mocowania skóry, materia³u, od spodu ronda
szczególnie w 2-po³owie XV
pozdrawiam
To ja nadal bêdê dr±¿y³
Chodzi o ten rz±d nitów w kapalinie plemiêtowskim?
No jakby to powiedzieæ, czytaj±c pare tygodni temu ten temat, dowiedzia³em siê, ¿e wysoki podbróek (mówimy chyba o takim do okolic nosa) to wymys³ XXI wieku, i tu bym siê nie zgodzi³
twierdze, i¿ takie podbróki by³y i moge to udowodniæ
s± do tego odpowiedznie ikonografie i wykopaliska:))) Aktualnie mam przed sob± ikonkê i w³a¶nie na niej jest przedstawiony taki ,,wojownik'' z kapalinem i podbródkiem siêgaj±cym nosa:) gdyby ktos chcia³ to mogê zeskanowaæ i przes³aæ
CYTAT(JarJar)
Aktualnie mam przed sob± ikonkê i w³a¶nie na niej jest przedstawiony taki ,,wojownik'' z kapalinem i podbródkiem siêgaj±cym nosa:) gdyby ktos chcia³ to mogê zeskanowaæ i przes³aæ
ja poprosze =]
watman maupka interia.pl
Ja tez bardzo bardzo chetnie
A jak owe dzielo jest datowane?
Pozdrawiam
Czo³em!
Najlepiej wrzuæ obrazek tutaj - zawsze dobrze siê czego¶ nowego dowiedzieæ. Jakby siê nie da³o, to ja te¿ poproszê - msurdel na wasko.pl
Mo¿e to ten cud, którego szukam od bardzo dawna - wysoki podbródek z kapalinem sprzed 1410
)
Pozdrowienia
i ja i ja
sir_miodzik maupa wp.pl
Dobrze postaram siê to jak najszybciej zeskanowaæ i przes³aæ! Pozdrawiam
Witam
popieram
za³aczam scan( przepraszam ¿e poszarpany ale ten komp jest tak ubogi...)
mam asa w rêkawie(grenada 1492)
pozdrawiam
Dobry as!
Szkoda, ¿e o 85 lat za pó¼no i z drugiego koñca kontynentu, i nie pod kapalinem
Z tymi wysokimi podbródkami, chodzi³o o pocz±tek XVw i do kapalinów. To, ¿e w drugiej po³owie XV one ju¿ s±, to ¿adna nowina, i nikt nie podaje tego w w±tpliwo¶æ
Pozdrowienia
Przepraszam za zw³okê i proszê o cierpliwo¶æ, ale nie moge dotrzeæ dok³adnej daty powstania tego ,,malunku'' tu jest tylko I po³owa XVw wrrrr
Wrzuæ jaki jest, ju¿ my tu wydatujemy. Pozdrawiam
Gwyn
oki,
P.S. najprawdopodobniej tak¿e nie zrozumia³em tematu (mysla³em, ¿e my¶leli¶cie ¿e w ogóle nie bylo wysokich podbródków, a nie ¿e przed 1410 hmmm g³upota:)
aha chodzi o tego pana 3 od prawej:)
na I polowe XV mi nie wyglada
maja saldki glebokie kapalce no i pan nr 3 od prawej ma ladnie kanelowane blaszki
II polowa
Witam!
Wydaje mi siê, ¿e mam co¶ ciekawego. W za³±czniku ilustracja z polskiego
wydania Dziejów Wypraw Krzy¿owych Runcimana. To obraz przedstawiaj±cy bitwê,
ze ¶redniowiecznej opowie¶ci o Aleksandrze Wielkim, znajduj±cy siê w British
Museum. Jak podaj± na stronach internetowych BM, rzecz ta datowana jest na
?koñcówkê XIV stulecia?.
Jeden z walcz±cych w centralnym miejscu dzie³a ma kapalin z wizur±, a jego
szyjê i czê¶æ twarzy chroni p³ytowa czê¶æ. Widaæ j± tak¿e osobno, po lewej
stronie, pod nogami konia, obok drzew. Podobn± os³onê maj± tak¿e faceci w
basinetach. Na pocz±tku my¶la³em, ¿e to po prostu great basinety z
integraln± czê¶ci± os³aniaj±c± szyje walcz±cych (co by przeczy³o datowaniu),
ale ten kapalin mnie zmyli³. Czy¿by by³y to tzw. ?p³ugi?, o których
dyskutowano gdzie¶ na forum? A mo¿e datowanie obrazu jest skopane?
Pozdrawiam
Tomek
nie sposób rzec - podrzuc obiecany za³acznik bo cos niedowidze...
pozdro
--------------------------------------------------------------------------------
"na I polowe XV mi nie wyglada
maja saldki glebokie kapalce no i pan nr 3 od prawej ma ladnie kanelowane blaszki
II polowa "
i jest to prawda
nie znaleziono podbrótków poczatkach XV -ki
mog³y byb formy przej¶ciowe, które nie znalaz³y dokumentacji w znaleziskach, ani w pozosta³ych
materia³ach
mo¿e trzeba szperaæ w espani, albo portugalii
jest encyklopedia w³oska-jest misio(poruszany temat) bez datowania
ja mam blache(pasek blachjy) donitowan± do skóry,zapiêcie
z ty³u, i z przodu na rzenienie.
ale nie dochodzi do nosa
as w rêkawie(koniec XV, po lewej)
wzglêdem przedostatniego obrazu
misio na pierwszym planie posiada z konca XV-wieku "os³one ³ba"
pozdrawiam
Szkoda ze to jest pozny XV wiek czyli
.
pozdro Loczek
Witam
Oto obiecany plik, który poprzednio nie wszed³.
Pozdrawiam
Tomek
Witka,
Ta os³ona to raczej po prawej, a mnie osobi¶cie zainteresowa³o wystêpowanie ¿abich pysków w tej bitwie. Cosik tu nie gra, albo ¶lepne na staro¶æ. I wygl±da na to ¿e jakby te "¿abki" mia³y podnoszon± zas³one.
Pozdr. Rudy
taa
moim zdaniem:
raz gosc co malowal widzial w zyciu najwyzej jakis turniej (mele) i namalowal takie uzbrojenie jakie widzial czyli mamy zabki Spotykane czesto np Xv wieczny obrazek bitwy pod Legnica taki znany Nasi maja zabki Tatarzy czapki frygijskie czy jak to zwal
Sprzet ma nalecialosci wloskie (celaty z nakarczkiem)
co do oslon szyi ciekawe
CYTAT(Borg)
co do oslon szyi ciekawe
zeby bylo smieszniej - rekawice to typowe klepsydry a nie lychy, tasaki maja ewidentnie mieczowe jelce (a nie 'esy'), wszystko to jakies takie popieprzone :-)
czemu popieprzone jak na pierwsza polowe XV lub koncowke XIV ok
A tasaki takowe jelce wtedy mialy
powyginane to pozniejsza sprawa Poszukaj Kasztelan o tym tu gdzies dyskutowal
Z wyjatkiem plugow i podbrodkow nie widze nic niezwyklego
Ten "¿abi pysk" to po prostu he³m turniejowy wstawiony do bitwy. To siê czêsto widuje.
Jest tu sporo zastanawiajacych rzeczy , niestety trudnych do zinterpretowania.
Ciekawy kapalin z "dodatkami", zabawne te¿ wyd³u¿enie dzwonów basinetów.
Ogólny obraz mie¶ci sie w datwaniu na prze³om XIV i XVw. Ja spotka³em sie z datowaniem na pocz. XVw.
Poza tym to o ile kojarzê jakie¶ znane ¼ród³o. W zasadzie to wypada³o by kojarzyæ :-).
Witam!
Czy to znaczy, ¿e nie ma innych ¼róde³, wykopalisk, które potwierdza³yby ciekawe elementy uzbrojenia znajduj±ce siê na powy¿szym obrazie, i nie mo¿na przyj±æ tych np. p³ugów czy wyd³u¿onych dzwonów he³mów, za pewnik wystêpuj±cy w danym okresie czasu?
Pozdrawiam
Tomek
CYTAT(watman)
CYTAT(Borg)
co do oslon szyi ciekawe
zeby bylo smieszniej - rekawice to typowe klepsydry a nie lychy, tasaki maja ewidentnie mieczowe jelce (a nie 'esy'), wszystko to jakies takie popieprzone :-)
Watman co sie krzywisz tak przynajmniej jest o czym podyskutowac
. Marcin Surdel wspominal o asie w rekawie i to chyba jest ten as
Zastanawiajace jest jednak ze te podbrodki sa jakies "krotkie". I tu pozostawiam pole do popisu madrzejszym odemnie. Dziwi mnie jeszcze jezdziec w kapalinie to chyba niezbyt popularne nakrycie glowy jazdy.
Watman slusznie zauwazyl ze uzbrojenie wskazuje na I p. XV w. ale czy wiadomo kto to namalowal bo moga jakies michalki z tego wyjsc ? Boje sie ze moje nadzieje okaza sie plonne. Wiec narazie sie nie podniecam.
z niecierpliwoscia czekam jak rozwinie sie ta dyskusja.
Lokki
hmm jescze jedno mnie zastanawia: Co trzyma postac odziana na czerwono na lewo od tego w kapalinie ? na pierwszy rzut oka wyglada jak by nie mial dloni zaslania je tasak ;) ale dlonie posiada i zastanawia mnie co nich trzyma.
Loczek
Powitanko!!!!
Ja chce tylko króciutko nawi±zaæ do stwierdzienia, ¿e kapalin by³ ma³o popularny w¶ród jazdy... Nie do koñca siê z tym zgodzê. Teksty ¼ród³owe z koñca XIV i pocz±tku XV w. opisuj±ce wyposa¿enie kopijników powo³ywanych "pod broñ" do¶æ czêsto wymieniaj± he³my otwarte w tym kapaliny. Zak³adaj±c, ¿e poprawnie je t³umaczono
Pisywa³ o tym Nadolski w jednym ze swoich artykulików.
Pozdrawiam Glina
CYTAT(Borg)
czemu popieprzone jak na pierwsza polowe XV lub koncowke XIV ok
A tasaki takowe jelce wtedy mialy
powyginane to pozniejsza sprawa Poszukaj Kasztelan o tym tu gdzies dyskutowal
Z wyjatkiem plugow i podbrodkow nie widze nic niezwyklego
no popieprzone bo czesc sprzetu na przelom xiv/xv, a czesc na pozne xv albo wrecz turniejowka...
ale ja sie tam srednio znam
CYTAT(Lokki)
hmm jescze jedno mnie zastanawia: Co trzyma postac odziana na czerwono na lewo od tego w kapalinie ? na pierwszy rzut oka wyglada jak by nie mial dloni zaslania je tasak ;) ale dlonie posiada i zastanawia mnie co nich trzyma.
o czyms podobnym byla juz dysputa w 'szermierce' - to jakas bron turniejowa...
Witam!
Co do autora powy¿szego obrazu, to jeszcze nie ustali³em, ale zrobiê to... Co siê tyczy natomiast u¿ytkowania kapalinów przez kawaleriê, to racjê ma Glina - he³my te by³y u¿ywane przez je¼d¼ców, o czym pisz± popularni autorzy, jest te¿ sporo ¼róde³ pokazuj±cych konnych w tego typu sprzêcie.
Co do elementów pó¼nego XV w. to chyba ich tam nie ma... Watman, napisz co dok³adnie masz na my¶li.
A je¶li chodzi o sprzêt turniejowy na obrazach to kilka postów wy¿ej Wotawa wyja¶ni³ sprawê. Natomiast narzêdzie, którym wywija go¶æ w czerwonej szatce... osobi¶cie uwa¿am, ¿e to po prostu wyobra¿enie sztyletu - ale mogê siê myliæ.
Pozdrawiam
Tomek
CYTAT(Mintus)
Co do elementów pó¼nego XV w. to chyba ich tam nie ma... Watman, napisz co dok³adnie masz na my¶li.
no na przyklad te celatki, podbrodki i plugi - wszedzie gdzie widzialem celaty na sieci (zwlaszcza z takimi nakarczkami) to bylo 'mid-late xv c"... co do podbrodkow i plugow chyba wszyscy sie zgadzaja, ze sa pozniejsze... tyle z mojej strony...
moglby ktos podeslac linki lub zdjatka apropo sposobow ochrony twarzy w kapalinie w okresie wojen husyckich ( tak 1420-1435 )????
z gory dzieki
co do celat jak mi sie spomni gdzie widzialem to podesle byly, z ladnym folgowym nakraczkiem jak pamietam takim ogonkiem
plugi wysteuja juz powszechnie na nagrobkach angielskich kolo roku 1415,a pojawiaja sie wczesniej np Sir John Wylcotes (+1410), Walter Cookesey(+1407), D'Eresby(+1410) Ilustracja tez jest z Anglii
podbrodki hmm bylo duzo o tym i tez juz powoli sie pojawiaja jakies proste na ikonkach
Pozdrawiam
moglbys napisac jak wysokie te podbrodki mnie wiecej byly na tychnagrobkach, bo obawiam sie ze te wysokie co chronily juz cala twarz byly poznije niz interesujacy mnie okres
hmm
plug plugiem zaslania szyje
w zalczniku jeden z panow
i pamietaj to tylko w Angli moze Francji...
prace nad tym obrazem trwaja :-) zaczynam odrabiac lekcje ogary tez poszly w las wiec postaram sie podzielic jak najszybciej nowinami.
ehh dawno tu nie zagladalem
Otoz malaz byl wloskim smieciarzem "wyszukiwal" sobie jakies rupiecie i wmalowywal je w swoje dziela wiec nie zdziwcie sie jak zobaczycie na jakims jego obrazie kolesia w garnku w kazdym razie nie sugerowac sie tym co namalowal
ehh zebym sobie przypomnial jak sie nazywa !
Pozdrawiam Loczek
Dziwnie to może.... ale zgadzam się z tymi osobami, którzy podbródki i to te wysokie lokalizują na przełom XIV i XV wieku. Wskazane tu nagrobki angielskie potwierdzają to z pewnością. Nie należy też zapominać, że nagrobek fundowano rycerzowi już po jego smierci. Tak więc zakładając, że zmarł w wieku, w którym trudno było mu już chodzić a co dopierow walczyć to widoczne na ich nagrobkach zbroje swobodnie można cofnąć w czasie o około 15 lat kiedy delikwent zbroję tą nosił.
Pamiętajmy również, to za Nadolskim i Nowakowskim, że do każdego kopijnika należało conajmniej dwóch nie gorzej zbrojnych jeźdźców - strzelców uzbrojonych dodatkowo w włÃ³cznie. Oni podążając za swoim kopijnikiem zderzali się przecież z kopijnikami przeciwnika. Z reguły przysłaniali się kapalinami i kłobukami bo to pozwalało im strzalać z kusz. Tak więc przy fronatalnym zderzeniu dwóch kopijniczych oddziałow wyginęliby ci co mieli rycerzy swoich osłaniać. A na to nikt by sobie nie pozwolił. Ja będąc tamtejszym rycerzem zadbał bym o swoich "bocznych" bo to dawołoby mi szansę na przeżycie.
Nie jest prawdą, że każdy z rycerzy ubierał się wyłącznie zgodnie z modą ówcześnie panującą.Tezę tą potwierdzają wykopaliska z Plemiąt. Rycerz i to nie byle jaki, bo posiadjący własny kasztel, uzbrojony był w zbroję płatową, kłobuk, miecz sprzed 100 lat, włÃ³cznię i kuszę. Wiadomo, że był pod Grunwaldem bo zniszczenie jego siedziby datuje się na lata 1411 - 1415. Pochodził z ziemi chełmińskiej, o której mawiało się, że ma jak najbardziej zbrojne rycerstwo.
Również dobrze przyjżałem się obrazowi, który budzi tyle kontrowersji. No i co z tego, że malarz włoski wynajdowywał rupiecie. Jeśli je znalazł to znaczy, że wtedy były. O ile wiem to w średniowieczu nie kwitło bynajmniej malarstwo w stylu fantasy. Te hełmy, które na obrazie tym kwalifikowane są na żabie pyski, chyba nimi nie są. To rodzaj basinetu z zasłoną w kształcie pługa.
Odnoszę, być może mylne wrażenie ale wydaje mi się, że większość tu dyskutujących uznała bitwę grunwaldzką jako zwrot w historii uzbrojenia średniowiecznego i dzieli świat ówczesny na przedgrunwaldzki i pogrunwaldzki. Jeśli tak było rzeczywiście to może świat nie docenia daty 15 lipca 1410 roku.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako.
Dziñ doberek!!
Ja mam tylko tak± uwagê do kolegi Hako...
Najnowsze ustalenia badaczy zmieni³y, z tego co wiem, datowanie zag³ady gródka w Plemiêtach na I po³owê XIV w. (pisa³ ju¿ o tym na forum £ukasz Lewandowski). Nie mo¿na wiêc w tym przypadku mówiæ ju¿ o machaniu ponad 100 letnimi mieczami itp.
Pomijaj±c kwestiê datowania Plemi±t, to na jakiej podstawie stwierdzasz, ¿e uzbrojenie tam znalezione nosi³ na sobie w³a¶nie w³a¶ciciel grodu?? Nie mo¿na oczywi¶cie tego wykluczyæ (bior±c pod uwagê nowe datowanie stanowiska), ale równie dobrze mog³y to byæ sprzêty przetrzymywane w grodzie a przeznaczone np. dla jego pocztowych... Zreszta ciê¿ko by mu by³o ubieraæ na g³owe dwa kapaliny (tyle znaleziono w Plemiêtach)
Pozdrawiam Glina
Cze¶æ Marcinie
Swoje wnioski dotycz±ce Plemi±t opar³em na ksi±¿ce jak± napisali archeolodzy, którzy Plemiêta odkopali. Praca ta pisana by³a pod kierunkiem pof. Nadolskiego. Czyta³em j± pó³ roku temu ale w dwa dni mogê podaæ jej tytu³. O ile sobie przypominam, w gródku tym wykopano dwa szkielety mê¿czyzn, szkielety trójki dzieci i dwa szkielety kobiece. St±d dwa k³obuki. Byæ mo¿e ojciec i syn byli ich w³a¶cicielami. Szkoda, ale gdzie¶ chyba przeoczy³em posty ³ukasza dotycz±ce nowej datacji tego odkrycia. Chêtnie poczytam jakich argumentów u¿yto.
Wnioski dotycz±ce u¿ywania zbroi przestarza³ych opar³em równie¿ na ksi±¿kach Nadolskiego i Nowakowskiego traktuj±cych o historii Zakonu a nadto na Ksiêdze Komturstwa Gdañskiego. W tej ostatniej zachowa³o siê 18 dokumentów nadañ wsi dla pomorskiego rycerstwa, w których obowi±zek wojskowy okre¶lano mianem plattendinst czyli obowi±zkowa s³u¿ba w zbroi p³atowej. Odbiorcami byli wiêc rycerze, którzy posiadali conajmniej jedn± wie¶, a wiêc nie biedni. Dokumenty te zamykaj± siê datach 1352 do 1384. Wynika wiêc z tego, ¿e jeszcze pod koniec wieku powszechnie stosowano zbroje wed³ug nas ju¿ przestarza³e - p³atowe.
Nadolski i Nowakowski wymieniaja jakie uzbrojenie by³o na wyposa¿eniu zamków krzy¿ackich tu¿ przed bitw± grunwaldzk± i okaza³o siê, ¿e w¶ród he³mów królowa³y w³a¶nie k³obuki, stroczelme, kapaliny, slomhute, pekilhuby i nieznaczna ilo¶æ basinetów ró¿nych typów. Dla obydwu autorów dziwnym wyda³o siê, ¿e w przededniu spodziewanej wojny brakowa³o w magazynach he³mów najnowocze¶niejszych lub by³y ich nieznaczne ilo¶ci.
Uwa¿am ponadto, ¿e ka¿da dyskusja czego¶ mnie uczy i kieruj±c siê t± zasad± przedstawiam ci swoje argumety.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Plemiêta. Sredniowieczny gródek w ziemi che³miñskiej, Warszaw-Poznan-Torun 1985, red. A. Nadolski
W sprawie datowania zag³ady gródka wypowiedzia³ sie ju¿ w tej¿e pracy nie ¿yj±cy ju¿ historyk Jan Powierski, wg. analizy ¼róde³ przeprowadzonej przez niego najprawdopodobniejszym okresem zag³ady mog³y byæ lata 1410 , 1422, 1277 (potwierdzenie ¼ród³owe zniszczenia grodu) lub 1329-30, ale ¼rod³a wykluczaj± datê 1414. Materia³ archeologiczny natomiast (mi.n. miecz, ceramika), zweryfikowany ponownie i odniesiony do wzmianek ¼ród³owych najprwdopodobniej wskazuje na lata 1329-1330.
A. Nadolski natomiast opar³ swoj± tezê na przekazie "Ksiêgi strat komturstwa radzyñskiego), gdzie wymieniono dwa dwory spalone w Plemiêtach w 1414 r (800 grz. szkody), uznaj±c ta datê za moment spalenia gródka. Dla J. Powierskiego nie do przyjecia ze wzglêdu na brak wzmianki o tak wa¿nym obiekcie jak gródek, oraz ze wzglêdu na podanie tak ma³ej kwoty strat.
£ukaszu...
....przyznam siê, ¿e nie zna³em wypowiedzi J. Powierskiego na ten temat. Jednak uwa¿am, ¿e pomyli³ siê on uznaj±c, ¿e straty ocenione przez Zakon w przypadku Plemiêt by³y zani¿one ...bo;
- 1 grzywna /marcca culmensis/ to 180 gram srebra w tzw. dobrej monecie czyli 144kg srebrnych monet. Choæ po Grunwaldzie warto¶æ pieni±dza krzy¿ackiego znacznie spad³a to tylko w takiej monecie liczono d³ugi i czynsz. Czyli nie istotna by³a ilo¶æ pieniêdzy ale ich waga,
- 800 grzywien to roczny czynsz z 800 wsi. Czyli zak³adaj±c, ¿e Plemiêta w 1414 roku spalono ca³kowice to Krzy¿acy naliczyli sobie utracony czynsz do 2214 roku,
- to oko³o 140 koni bojowych najwy¿szej marki,
- to koszt pe³nego wyposa¿enia w ramach rosendinstu /w tym w zbroje p³ytowe/ 80 trzyosobowych kopii.
Nadolski wyliczy³, gdyby uzbroiæ jednego kopijnika w ramach /rosendinstu/, od podstaw, w blachy, broñ konia, na lata 90-te ubieg³ego wieku, to nale¿a³oby wydaæ kwotê od 2000 do 4000 USD. Czyli, zak³adaj±c t± wersjê ubo¿sz± to 160.000 wspó³czesnych USD. Zgadzam siê wiêc by za takie odszkodowanie lub za jego po³owê spalono mnie ju¿ dzisiaj.
Pamiêtam, ¿e czytaj±c ksi±¿kê, której tytu³ przytoczy³e¶ wiele kontrowersji budzi³ w³a¶nie ten miecz nale¿±cy kiedy¶ do pradziadków tamtych rycerzy. Nie mo¿na jednak wykluczuæ, ¿e by³ to poprosty miecz bardzo dobrej jako¶ci i dlatego przetrwa³ i u¿ywano go prawie sto lat.
Wracaj±c do obrazu Lokki'ego jak i materia³ów wyd³ubanych przez Borga to s±dzê, ¿e znale¼li wreszcie dowód na to, ¿e u¿ywaj±cy kapalinów ju¿ w okresie oko³ogrunwaldzkim stosowali blaszane os³ony szyi zw³aszcza, ¿e stosowali je rycerze u¿ywaj±cy basinetów i wielkich he³mów.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Witam!
Ja tak¿e czyta³em publikacje na temat badañ w Plemiêtach pod redakcj± A. Nadolskiego... Jak tylko znajdê w swoich notatkach bli¿szy namiar na artyku³ wprowadzaj±cy nowe ustalenia co do datowania Plemi±t to ci prze¶lê. £ukasz w powy¿szym li¶cie przedstawi³ argumenty popieraj±ce nowe datowanie.
Nigdy nie twierdzi³em, ¿e wszyscy rycerze polscy i krzy¿accy z prze³omu XIV i XV w. mieli na sobie wszelkie nowinki techniczne z zakresu uzbrojenia ochronnego. Uwa¿am, ¿e jeszcze na polach grunwaldzkich stosunkowo spora ilo¶æ zbrojnych "biega³a" w p³atach, mo¿e nawet jeszcze ³ebkach z nosalami a kapalinów pewnie by³o wiêcej ni¿ nam siê wydaje
Chcia³em w swoim po¶cie zaznaczyæ tylko, ¿e pojawi³o siê nowe datowanie stanowiska obfituj±cego (jak na polskie warunki) we wszelkiego rodzaju sprzêta z interesuj±cego nas tematu. Jest to rzecz warta odnotowania, bo zmienia nieco dotychczasowe pogl±dy, wielokrotnie np. mo¿na by³o przeczytaæ w ró¿nych publikacjach, ¿e miecze u¿ywane by³y przez kilka pokoleñ, wniosek taki stawiano w³a¶nie na podstawie znaleziska z Plemi±t. Takie uaktualnienia w dziedzinie odkryæ archeologicznych to rzecz normalna. Zawsze trzeba siê liczyæ, ¿e badacze pope³nili b³±d przy datowaniu jakiego¶ materia³u zabytkowego, to te¿ s± ludzie i pomy³ki zdarzaj± siê nawet najlepszym. Czasami trzeba siê spokojnie przyjrzeæ danej publikacji, na jakiej podstawie badacze datuj± dany zabytek, jakie wyci±gaj± wnioski, i je¶li publikacja jest dosyæ "wiekowa" warto sprawdziæ czy w pó¼niejszym czasie ten sam lub inni badacze nie dokonali rewizji poprzednich ustaleñ, zanim zakrzykniemy triumfalnie "hurrrra "barbuty" by³y w Polsce od koñca XIV w. !!!" (to tylko taki niezobowi±zuj±cy przyk³ad
)
Pozdrawiam Glina
stronka
zrobione z nudow i by nie musiec drukowac na turnieje wszystkiego i pokazywac zawsze gdy ktos zapyta skad cos wziolem
Ale co wazne wrzucilem troche zrodel odnosnie kapalinow z wizura i podbrodkow
CYTAT
1 grzywna /marcca culmensis/ to 180 gram srebra w tzw. dobrej monecie czyli 144kg srebrnych monet. Choæ po Grunwaldzie warto¶æ pieni±dza krzy¿ackiego znacznie spad³a to tylko w takiej monecie liczono d³ugi i czynsz. Czyli nie istotna by³a ilo¶æ pieniêdzy ale ich waga,
- 800 grzywien to roczny czynsz z 800 wsi. Czyli zak³adaj±c, ¿e Plemiêta w 1414 roku spalono ca³kowice to Krzy¿acy naliczyli sobie utracony czynsz do 2214 roku,
waga grzywny, czynsz do 2214, uzbrojenie w ramach Rosdienstu, 2000 USD nie maj± tu wiele do rzeczy.
¬ród³a mówi± o dwóch (z tego co pamiêtam) spalonych dworach (Bauerhoffe lub Hofe), czyli podano nazwy konkretnego typu zabudowañ -dworów b±d¿ bogatych zagród ch³opskich. Nie wystêpuje jednak ¿aden inny termin, który móg³by wskazywaæ na gródek, co dyskwalifikuje ta date jako datê spalenia gródka. Szkody s± porównywalne do szkód z innych wsi (¶rednio szacowano 400 grzywien na zagrodê). Dla przyk³adu zniszczenia grodu w S³oszewach w 1414 roku oszacowano na 1000grz
CYTAT(£ukasz Lewandowski)
uznaj±c ta datê za moment spalenia gródka. Dla J. Powierskiego nie do przyjecia ze wzglêdu na brak wzmianki o tak wa¿nym obiekcie jak gródek, oraz ze wzglêdu na podanie tak ma³ej kwoty strat.
Ostatnim zapisem który daje podstawy o datowaniu nañ zniszczenia tego gródka jest jak twierdzi siê w tym samym ¼ródle i co tutaj te¿ podkre¶li³ £ukasz, jest najazd z 1277r. Co do datowania materia³u archeologicznego, to zdaje siê oparto siê o datowanie, które te¿ nie musi byæ doskona³e. Nadolski sam podkre¶la rozbie¿no¶ci w stanie zaawansowania badañ nad róznymi dziedzinami rozwa¿anymi w opracowaniu tego gródka. Znaleiska dotyczace uzbrojenia ochronnego s± na tyle nieliczne, ¿e w³asciwie ka¿de pojedyñcze, nastêpne jest w stanie wywo³aæ znaczna ró¿nicê procentow±. Co wiêcej, ca³y problem z Plemiêtami po raz kolejny podkre¶la tezê Nadolskiego o konieczno¶ci niejako ci±g³ego weryfikowania od nowa wcze¶niejszych opracowañ. Tylko do tego w tym przypadku niestety potrzeba ca³ego zaspo³u fachowców.
Co do omawianej tu nowoczesno¶ci sprzêtu tam znalezionego. Nadolski okre¶la plemiêtowsk± (str. 9 wydania z 1985r) "forteczkê" jako nadzwyczaj skromn±, o niewielkich walorach obronnych. £atwo wiêc zrozumieæ (co nie znaczy uznaæ za pewnik) mo¿liwo¶æ sporej anachroniczno¶ci sprzêtu u¿ywanego przez za³ogê. Pomijam tu ceramikê na której jak ju¿ mówi³em - nie bardzo siê jeszcze znam. Matuszewska-Kola opisujaca ceramikê w dziele po¶wiêconym Plemiêtom, powo³uj±c sie m.in. na Gierlacha, bardziej wskazuje tu na powszechnosæ elementów popularnych bardziej w XVw (str. 200-202 wydania z 1985r). Co zdaje siê sprzyjaæ (boñ Bo¿e rozstrzygaæ) tezie o pó¼niejszym zniszczeni grodu ni¿ poczatki XIVw.
Kwestie architektoniczne s± tu niestety dosyæ ogólnie przedstawione i po raz kolejny mamy tu do czynienia z ca³± mas± zagadek.
CYTAT(Hako)
Wracaj±c do obrazu Lokki'ego jak i materia³ów wyd³ubanych przez Borga to s±dzê, ¿e znale¼li wreszcie dowód na to, ¿e u¿ywaj±cy kapalinów ju¿ w okresie oko³ogrunwaldzkim stosowali blaszane os³ony szyi zw³aszcza, ¿e stosowali je rycerze u¿ywaj±cy basinetów i wielkich he³mów.
Mówienie tu o dowodzie u¿ywania protopodbródków w kontek¶cie Grunwaldu jest raczej kontrowersyjne i trudne do przyjêcia (gdzie Rzym, a gdzie Krym).
Co do przeliczania na wspó³czesne dolary (co uwielbia siê robiæ w popularnych programach amerykañskich), to jest to raczej "sufitologia" ze wzgl±du na kompletn± wzglêdno¶æ przyjmowanych przeliczników.
Sorry ?e pytam ale nie moge nigdzie znale?? nawet w szukaj.
Mam pytanko od kiedy taki zestawa tzn Prosty kapalin i jednocz??ciowy pdbrudek?
http://www.man.poznan.pl/~ritter/Photo/sop...02/So02_008.jpg
Nie wiem czy jest to najlepsze zestawienie do rozmowy o datowaniu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.