Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kapalin
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Robert Bagrit
Witam!

Pojawi³o siê co¶ nowego w zbrojowni! Kapaliny 1350-1425 to rekonstrukcje kapalinów dokonane przez Wojciecha Wasiaka.

Zapraszam do dyskusji
Marcin Surdel
Czo³em!

Kawa³ dobrej roboty :-)

Mam tylko w±tpliwo¶ci co do powszechno¶ci paska pod brodê. Jego wystêpowanie bardziej kojarzy mi siê z przedstawieniami kapalinów noszonych bez kaptura pikowanego (stra¿e miejskie, inni ca³kowicie lekkozbrojni - zw³aszcza we W³oszech) - tam, gdzie wystaje go³y kark lub w³osy, i nie ma g³êbokiego kaptura zachodz±cego na brodê, szyjê i górê klatki piersiowej.

Taka moja teoria, wyja¶niaj±ca brak przedstawieñ pasków pod brodê razem z kapturem pikowanym i/lub kolczym: kapalin na pe³nym, pikowanym kapturze trzyma³ siê na g³owie dziêki przysznurowaniu/przyszyciu do tego¿ kaptura, na ca³ym obwodzie dzwonu. Nity wystêpuj±ce czêsto na dzwonach s³u¿y³yby tak¿e do przymocowania "oczek" umo¿liwiaj±cych takie przysznurowanie, jak w kapalinie z Plemi±t - metalowych, lub skórzanych. Zalet± by³aby lepsza stabilizacja kapalina na g³owie - te tylko z paskiem da siê zdj±æ z g³owy dobrze wymierzonym strza³em w rondo, te sznurowane do dopasowanego kaptura ju¿ nie schodz± tak ³atwo, zw³aszcza, kiedy kaptur zachodzi na podbródek i jest dobrze dopasowany do g³owy.

Z w³asnych eksperymentów:
-kapalin tylko na pasku pod brodê, ubrany na kaptur kolczy i kaptur pikowany "¶lizga siê" po kolczudze, ustawicznie przekrzywia i spada z g³owy. Efekt nie wystêpuje przy kapalinie sznurowanym przez kolczugê do kapruta pikowanego.
-w±ski pasek pod brodê ma tendencjê do zje¿d¿ania na szyjê i przyduszania. Pasek z "koszyczkiem" na brodê albo mocno utrudnia mówienie, albo jest zbyt lu¼ny, ¿eby utrzymaæ kapalin na miejscu. ¯aden z tych "efektów" nie wystêpuje z przysznurowanym kapturem.
-patent w³oskich milicji - dodatkowy pasek spinaj±cy rondo kapalina z plecami/okolicami karku - te¿ mo¿e zostaæ zast±piony sznurowaniem do kaptura. Przysznurowany do dobrze dopasowanego kaptura kapalin nie spada po strzale w rondo do przodu.

Obecnie testujê t± teoriê w praktyce - i jak na razie jestem zadowolony i ca³y icon_wink.gif

Pozdrowienia
Jakub ze ¦widnicy
Ja przejrza³em sobie Bibliê Maciejewskiego i stwierdzi³em ¿e pasków przy kapalinach nie widaæ, bo siê rysownikowi nie chcia³o. W samej Biblii M. raz s± a raz ich nie ma. Podajê przyk³ady gdzie s±. Oczywi¶cie to nie XIV-XV wiek ale jednak co¶.
Marcin Surdel
Czo³em!

Nie kwestionujê wystêpowania pasków pod brodê przy kapalinach, tylko powszechno¶æ tego rozwi±zania jako jedynego systemu mocowania kapalina z kapturem do g³owy. Stawiam teoriê t³umacz±c±, dlaczego nie ma ich na wszystkich przedstawieniach kapalinów, i próbuj±c± wyt³umaczyæ mnogo¶æ nitów trzymaj±cych dodatkowe zaczepy/"oczka" wewn±trz zachowanych kapalinów. Lenistwo artysty od miniatur do mnie nie trafia icon_wink.gif - rysowa³ ³ebki nitów na garnkach, a mia³by sk±piæ na paskach?

Go¶æ z obrazka numer 2 nie ma pe³nego kaptura, tylko ten p³ytki, krótki, nie zas³aniaj±cy szyi czepek (widaæ w³osy) - w takiej konfiguracji pasek/sznurek pod brodê po prostu musi byæ, i faktycznie jest jedyn± rzecz±, trzymaj±c± wszystko na g³owie. Takich patentów moja teoria o sznurowaniu nie dotyczy.

Ma kto¶ mo¿e co¶ z prze³omu XIV/XV, gdzie do kapalina ubranego na kaptur kolczy i pikowany, siêgaj±cego do piersi, jest przedstawiony pasek pod brodê, poza wymienionym w artykule freskiem "Mêczeñstwo ¶w Katarzyny", Oratorio di san Giorgio, Padwa ?

Pozdrowienia
Wotawa
Rzeczywi¶cie sznurowanie by³o by praktyczniejsze.
Muszê to sobie obejrzeæ w rzeczywisto¶ci. Zreszt± zrekonstruowane "zaczepy" przy kapalinie plemiêtowskim sugerowa³y by u¿ycie czego¶ cienkego. Je¶li oczywiscie uznaæ, ¿e s± to "te" zaczepy.
Dacron
Interesuje mnie jedna rzecz o ktorej szanowny Wotawa nie wspomnial w swoim 'przegladzie kapalinow'. Mianowicie kapalin zebrowy. Kiedy i gdzie byly takie uzywane ??

Druga rzecz, to w ktorym miejscu w wiekszosci kapalinach z rondem byly dziurki do sznurowania z kapturem ?? A i jeszcze do czego to sie sznurowalo, przeplatalo sie przez koleczka kaptura kolczego ??

Pozdrawiam.
Marcin Surdel
Czo³em!

Ja tylko o sznurowaniu:
Moim zdaniem nity na krawêdzi dzwonu, powy¿ej miejsca gdzie przechodzi on w rondo, trzymaj± po wewnêtrznej stronie oczka/pêtelki (takie jak w kapalinie z Plemi±t lub skórzane). Nie ma dziurek na wylot, przez które przek³adasz sznurowanie - takie sznurowanie by³oby obcinane za ka¿dym razem, kiedy co¶ ze¶lizguje siê po kapalinie.

Te nity s± mniej-wiêcej regularnie na ca³ym obwodzie kapalina, i jest ich do¶æ du¿o - nie przypominam sobie przedstawienia, na którym by³oby narysowanych mniej ni¿ 6-8.

Sznurujesz przez kaptur kolczy do podobnych oczek/pêtelek wszytych w kaptur pikowany lub tekstylny podk³ad kaptura kolczego. Oczka zaginanej kolczugi nie wytrzymaj±.

Pozdrowienia
Sokó³
CYTAT(Dacron)
Interesuje mnie jedna rzecz o ktorej szanowny Wotawa nie wspomnial w swoim 'przegladzie kapalinow'. Mianowicie kapalin zebrowy. Kiedy i gdzie byly takie uzywane ?

Kapaliny to zaiste temat g³êboki. Mam tu oto przed sob± zdjêcie z katedry Elsing w Norfolk. XIV wiek, kopu³a kapalinu znitowana z 3 czê¶ci. Brian Price, autor ksi±¿ki o reprodukcji uzbrojenia ochronnego, mówi o ewolucji od spangenhelmu (Vendel) poprzez dodanie ronda a¿ do chapel-de-fer - taniego w konstrukcji kapalinu.

Niestety ikonografia jest nieco powierzchowna, aczkolwiek nieraz trafiaj± siê lepsze przedstawienia.
Jak na przyk³ad tutaj:
http://www.historiavivens1300.at/helme/eis...isenhut_2_1.htm
Borg
Mam pytanie
A jak jest z przysznurowaniem w glebokim kapalinie z wizura
Czesto takie kapalce zsuwano do tylu dla lepszej widocznosci np w marszu
Jak to zrobic majac pelen kapturek przysznurowany
Przy okazji
Kapalin gleboki + podbrodek + no wlasnie jakie wytlumienie?
Czy jakis kaptur pikowany wchodzi w gre czy wystarczy koszyczek podpikowany+ wytlumienie podbrodka
Pozdrawiam
Wotawa
1. Kapaliny zebrowe - skupi³em sie w rysunkach an typowych, powtarzajacych sie w ikonografii kapalinach dla 1350-1425. ebrowych nie stwierdzi³em, nie mówiê, zê nie by³o, ale skoro nie rzuca³y mi siê w oczy to nie zamieszcza³em. Chêtnie uzupe³niê je¶³i co¶ przeoczy³em.
Dla mnie te ¿ebrówki chyba zniknê³y do ostatniej æwierci XIVw. Ale sam chcia³bym wiedzieæ jak to dok³adnie by³o.
Tym bardziej, zê jestem przekonany i¿ te ilustracje z boegiem czsu mog± wymagaæ uzupe³nienia lub poprawek dla odzwierciedlenia aktualnego stanu wiedzy w przysz³o¶ci.

2. Na przedstawionej przez Soko³a stronie ilustracje z epoki stanowi Boiblia Maciejowskiego, stworzona najprawdopodobniej ok 1250r. Wiêc prezentuje duzo wcze¶niejsze uzbrojenie.
Trzyczê¶ciowegozdzwonu kapalina po prostu nie znam i chêtnie sie zapoznam. Przypuszczam, ¿e to raczej I po³owa XIVw.? Je¶li tylko mozna uzyskaæ zdjecie czy co¶ w tym rodzaju, to bardzo by mi zale¿a³o.

3. Borg, pó¼ne, g³êbokie kapaliny montowa³bym po prostu tak samo jak salady. Kiedy¶ dosta³em rysunek "opaskowania" do takiego kapalinu wraz z warkoczem. Spytam autora czy pozwoli mi przerobiæ i moze uda mi siê co¶ takiego przedstawiæ w foprmie schematu, gdy zbiorê odpowiedni± ilo¶æ informacji.
Mateusz
Co do sznurowania kapalina na ca³ym obwodzie to powiedzia³bym ³agodnie, ¿e pomys³ wydaje siê nieco ekscentryczny. Wspomniany "warkocz", a wiêc podpiêcie kapalina z ty³u jest zabezpieczeniem wystarczaj±cym i wystêpuje równie¿ w miniaturach francuskich - widaæ tam nawet sytuacje gdzie kapalin jest odrzucony na plecy, np. podczas modlitwy, ale trzyma sie na tym tylnym pasku. Bodaj¿e u Froissarta sie taka scenka znajduje. Postaram siê sprawie przyjrzec - ale unika³bym sznurownia czegos na fest do kaptura bo poza wszystkim innym zbyt latwo mozna sobie kark skrecic icon_cool.gif To nie wielki bascinet u licha...
Marcin Surdel
Czo³em!

Bêdê wdziêczny - o kapalinach nigdy dosyæ icon_wink.gif

Pozdrowienia
jasmin
siewka - mam pytanko;

mam kapalin z glebokim rondem, jednak rondo konczy sie na linii ust, brode pozostawiajac na wierzchu. do tej pory strzala w brode nie dostalem, bo rondo jest glebokie i nisko siega ale zdarza sie, ze na bojowym nie chca mnie z nim wpuscic; w zwiazku z tym do ronda chcialbym dodac - doczepic skorzany kolnierz z donitowanymi blaszkami - co sadzicie o takim rozwiazaniu? Rozwiazanie kaptur plus pikowaniec nie jest akceptowane przez sedziow na bojowkach niektorych;
Wotawa
Wiesz, nie wiem co to za kapalin i nie targam sie po szczêkach na turniejach, wiêc nie wiem na pewno, ale wydaje mi siê, ¿e nieco przesadzaja z tym niedopuszczaniem.
Z drugiej strony zale¿y, bo na wiekszo¶ci imprez rz±dzi g³upota napalonych berserkerów.
Dorób podbródek, powinno wystarczyæ. :-)

Kapaliny s± ekstra, a walki na turniejach trzeba odburaczyæ. Jak kto¶ chce pokazaæ, ¿e jest zabijaka, to niech jedzie do Iraku.
jasmin
Staram sie raczej nie nadstawiac brody na trafienia:) A ostatnie bojowki w ktorych biore udzial sa ostre dosyc lecz nie chamskie zatem do zaakceptowania. W pliczku widok z boku na kapalin w akcji. Pasek idzie na kapturze i bocznymi otworami w kapturze na brode. Po kapturze pasek sie zeslizguje. Broda widoczna - oslonieta kapturem.
Wotawa
Szczerze mówi±c wydaje mi siê, ¿e wzór jest raczej "w³asnego pomys³u". Jakie to w³a¶ciwie maj± byæ czasy?
jasmin
XIV wiek, mialem zdjecie takiego kapalina - widok z boku w jakiej ksiazce, opisany byl jako kapalin XIV wiek, szwajcaria; byl ciutke mniej kanciasty, jednak gornej czesci helmu nie mial kulistego czu kopulastego ale wlasnie cos takiego;
Pozdro
Marcin Surdel
Czo³em!

Jasmin, mo¿esz podaæ tytu³ ksi±¿ki?
Zawsze mi siê wydawa³o, ¿e tak g³êbokie kapaliny z wizurami pojawiaj± siê pó¼niej ni¿ w XIV, ale do tego z kolei nie za bardzo pasuj± mi pasy blachy w poprzek dzwonu. Chêtnie dowiem siê czego¶ nowego.

Pozdrowienia
Pawel ChmurnoOki
Witam
Postawmy sprawe jasno -kapalin widoczny na zdjeciu,bardzo delikatnie rzecz ujmujac jest "troche mroczny".Sugeruje albo postawic na historycznosc,i nabyc nowy,albo jesli nie,to wzmacniac go i przerabiac wedle wlasnej fantazji,tylko wtedy nie ma troche sensu wnoszenie go na forum rekreacji jakby nie bylo historycznej -wybor pozostawiam nosicielowi.

Pozdrawiam
-Pawel
Wotawa
Zw³aszcza, ¿e chyba znale¼li¶my wizurowe kapalinki z 1397r. temat "Ciekawostki znalezione w sieci".
Ten zaprezentowany przez kolegê faktycznie wydaje sie mocno podejrzany. Zachecam do ponownego przyjrzenia sie mu pod tym kontem. No i oczywiscie jak toma byc na prze³om XIV i XVw to podbródek nie wchodzi w grê.
okowita
mam Kapalin Krakowski king.gif z podwieszanym kolczym ko³nierzem. potrzebuje wykroju na wypych do niego, interesuje mnie wypych w formie plikowanego kaptura.
Reyki
Na jednej z rycin widzialem takie kapaliny.
No moze nie takie jak ma Jasmin,ale tego typu.

Dobrym rozwiazaniem problemu bedzie kaptur kolczy (cos na zasadzie kominiarki) zapleciony odpowiednio.

P.S Moze ten helm nie wyglada najlepiej ale jest skuteczny.Nie nazywajmy go mrocznym bo z tego co wiem to Jasmin ma niezle zrodla i dopiero ucza sie klepac blaszki.

Gorace pozdro dla Jasmina,jego zony i super dzieciaka.
Lokki
serwusik loki08.gif

http://www.mardinus.c2000.pl/oferta/helmy_...e_01.php?id=101 jak datowac takie cudo wespol z wysokim podbrodkiem ?

czy zachowaly sie jakies egzeplaze albo jakies ryciny ?? bylbym wdzieczny stokrotnie do piatego pokolenia po mnie ;)

pozdrawiam wesola kompanie frehowiczow nie mniej wesoly Lokki
Lokki
i jeszcze cos takiego aby dorzucic do pieca http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/bb/view_pic....ojej%20skorupce hmm podbrudek ze skory czy to historyczne

czekam na opinie
Marcin Surdel
Czo³em!

Z _wysokim_ podbródkiem, obawiam siê, to tylko na pocz±tek XXI wieku icon_wink.gif

Sam kapalin Mardinusa raczej pasuje na prze³om XIV/XV - mam tylko w±tpliwo¶ci co do d³ugo¶ci "nosala", bo zawsze mi siê wydawa³o, ¿e nie powinien byæ jako¶ specjalnie d³u¿szy od ronda ...

Podbródki z obrazków z pocz±tku XVw natomiast nie bywaj± specjalnie wysokie - Marzal de Sax, biblia Wac³awa IV, parê innych w ró¿nych miejscach ...

Pozdrowienia
Lokki
Ehh jak nie urok to sraczka i co ja teraz zrobie dunno.gif Marcinie to chyba byla ostatnia linia obrony a tu taki cios w serce sad3.gif.

zatem czy husyci biegali w helmach zaslaniajacych twarz ?? Niestety widzialm ich tylko w kapalinach a ja sie boje o moja facjate. ehh a tak bardzo chcialem byc politycznie poprawny
Jarek Przyby³o
Da siê jako¶ poradziæ, poszukaj tematu o podbródku kolczym. Poza tym kapalin z szerokim rondem plus pawê¿ na wysoko¶ci brody i zas³ona facjaty jest ca³kiem przyzwoita.
Marcin Surdel
Czo³em!

Który¶ pewnie biega³, bo w koñcu husytami bywali te¿ bogatsi ludzie - ale na pewno du¿o wiêcej u¿ywa³o kapalinów. Zw³aszcza bez podbródków.

Ten typ "z nosalem" wydaje siê do¶æ dobrze zabezpieczaæ twarz przed uderzeniem nawet bez podbródka, zak³adaj±c, ¿e bêdziesz pamiêtaæ, ¿eby trzymaæ g³owê lekko pochylon± do przodu - ludzie walcz±cy w kapalinach zazwyczaj malowani s± tak, ¿e widaæ tylko brodê i kawa³ek ust, góra twarzy jest schowana pod rondem.
<edit> Tak, sprawdza³em w praktyce </edit>

A tak BTW - nigdzie w ¼ród³ach nie spotka³em siê ze skórzanym podbródkiem ...

Nie ma lekko icon_wink.gif

Pozdrowienia
Marcus Aurelius Carnifex
Bo w czasach wspó³czesnych ten he³m jest do tego, a tamten do tamtego.
Zawsze mo¿na mieæ dwa he³my do czego innego s³u¿±ce.
cool.gif

Pa
pjarrocinski - wypisany
Da siê jako¶ poradziæ, poszukaj tematu o podbródku kolczym. Poza tym kapalin z szerokim rondem plus pawê¿ na wysoko¶ci brody i zas³ona facjaty jest ca³kiem przyzwoita.

Lokki Wys³any: Czw Wrz 09, 2004 7:16 Temat

i ja mam taki z po-6tnej kolczugi+ blacha(podbródek z skór±)
pozdrawiam
Lokki
Serce mi peka ja czytam te posty. Rzezniczku nie jestem samobojca i wyskakujac w kapalinku to mlucki . troche sie boje czarnego scenariusza zlamanej rzuchwy. ale przeca nie wyskocze w psim pysku. no tak zawsze moge sie nie bic.
Lokki
Wybaczcie mi. Poprostu trudno mi sie pogodzic z faktem iz ryzykuje moja facjata. Pewnie bede musial sie przemuc do kapalinu. Jesli juz mam kupic sobie kapalin to jaki i jak powinien wygladac do niego kaptur pikowany. i czy moge dopiac/ zalozyc na to kolcza ? oczywiscie zeby wszystko bylo poprawnie politycznie np tak jak w zalaczniku
albo i nie bigsmile2.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Zasada prosta. Najpierw pikowaniec "kominiarka" cool.gif . Pó¼niej pe³en kaptur kolczy - nie doczepiany. No i sam kapalinek. No jak w tym chcesz siê du¿o pociæ to za³ó¿ pod pikowañca cienk± czapeczkê "bobaska" z lnu coby pot wch³ania³a. Lepiej co¶ takiego wypraæ ni¿ pikowañca cool.gif .

Pa
Lokki
loki08.gif Serwusik

Niewiem dlaczego sralem barszczem przed walka w kapalinie . Te kapaliny nie sa wcale takie zle :o. Co wiecej bardzo mi sie podoba. Hmm pozostaje mi zakup pawezki i juz bedzie gitarka ! aniol.gif Ale jeszcze jedna rzecz nie pozwala mi spac ! Wspominaliscie o podbrodku kolczym jak to ustrojstwo wyglada. Bo nie chodzi chyba o pikowanca i kolcza crazy.gif dunno.gif. Przyzma ze szukalem tego na freha ale znalezc nie moge - a moze ktos ma do niego linka pod reka . tongue.gif. Przyznam ze sie napalilem ze ho ho i troche jest w tym zaslugi bozych bojownikow a juz tak nawiasem mowiac ci husyci to fajni kolesie byli icon_cool.gif

Chcialem Wam wszystkim podziekowac za pomoc, ciesze sie ze sa ludzie ktorzy chca sie dzielic swoja wiedza z innymi .
ok ok juz wam nie kadze

Respekcik i szacuneczek
Lokki
Jakub Zieliñski
http://www.man.poznan.pl/~ritter/tmp/kolcz...odek_XVw_02.jpg
http://www.man.poznan.pl/~ritter/tmp/kolcz...odek_XVw_01.jpg
tu s± zdjêcia podbródka zapodane kiedy¶ przez Tomka Rajtara w temacie "salady"
Lokki
Witalski

Qrcze ale sie ciesze. Dziekuje po stokroc !!!!!!!!! heart.gif cool.gif :-P hehehe.gif icon_mrgreen.gif tongue.gif

Respekcik i szacuneczek

Lokki

ale zaraz zaraz czy w tym da sie oddychac i wogle ten tego bigsmile2.gif ??? dunno.gif
Camil
ja musze swój przerobiæ bo sie zasadniczo ró¿ni smile.gif ale spe³nia swoje zadanie smile.gif
jak wyglada pikowanie do takiego podbródka?
Lokki
Witam

Przeczytalem gdzies ze mocoweanie na paski moze sprawiac problemy i po glebszym zastanowieniu to prawda. Doczytalem tez rowniez ze mozna takowy kapalin przysznorowac do kaptura pikowanego. Jak mialo by to wygladac i jak powinien wygladac kaptor pikowany to takiego kapalinu (za³acznik) w polaczeniu z podbrudkiem kolczym. Rysunek znalazlem na bagricie a calosc opisana jest przez Wotawe. Niestety autor nic nie pisze o jego wystepowaniu a to przeca istotne. I tak oto dorobilem sie 50 - tego postu.

Pozdrawiam Was

Lokki
Jakub Zieliñski
W stosunku do rewelacji z przysznurowywaniem kaptura do he³mu by³bym ostro¿ny (³atwo przeci±æ rzemieñ w czasie walki, czy jest to rozwi±zanie po¶wiadczone zabytkami?). W Plemiêtach przy wykopanym tam kapalinie by³y "uszka", które moim zdaniem s³u¿y³y do montowania paska pod brodê. Je¿eli zrobisz dobre wy¶cie³anie to nie powinno byæ wielkich problemów z lataniem he³mu.
Marcin Surdel
Czo³em!

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2926 - tu naprodukowa³o siê trochê o teorii o sznurowaniu w kapalinach na prze³omie XIV/XV. Nie chodzi absolutnie o wi±zanie a'la Monty Python - na wylot, przez dziurki w dzwonie lub rondzie.

W <edycja - by³ b³±d merytoryczny> kapalinie tych uszek jest du¿o i s± rozmieszczone na ca³ym obwodzie - nad twarz± i karkiem te¿, co jest moim zdaniem do¶æ niezrêcznym miejscem na przymocowanie paska, ju¿ prêdzej wy³o¿enia w formie przynajmniej pikowanego czepka...

W znanej mi ikonografii i zabytkach s± w³a¶ciwie tylko poszlaki - na wiêkszo¶ci obrazków kapaliny po prostu trzymaj± siê "magicznie" na g³owach, bez widocznych pasków pod brodê i bez wyra¼nych, niepodwa¿alnych dowodów na sznurowanie, a "oczka" i wszelkiej ma¶ci zaczepy w zachowanych egzemplarzach da siê przecie¿ ró¿nie interpretowaæ.

Do¶wiadczalnie natomiast da siê szybko wykazaæ, ¿e w odró¿nieniu od ³ebki kapalin sam na g³owie siê nie bêdzie trzyma³ icon_wink.gif

Pozdrowienia
£ukasz Lewandowski
CYTAT
W Siedl±tkowie przy wykopanym tam kapalinie by³y "uszka", które moim zdaniem s³u¿y³y do montowania paska pod brodê.

W Siedl±tkowie nie wykopano ¿adnego kapalinu, natomiast w Plemiêtach dwa.
Uszka prêdzej s³u¿y³y do wi±zania kaptura (zawieszki rozmieszczone s± prawie po ca³ym obwodzie, jak zauwa¿y³ przedmówca) W pierwszym kapalinie znajduj± siê 4 zawieszki i 6 nitów z podk³adkami, w drugim 5 zawieszek i 5 nitów.

CYTAT
W siedl±tkowskim kapalinie

jak wy¿ej
Marcin Surdel
Czo³em!

Mój b³±d - odpisa³em z g³owy, nie upewniwszy siê w którym ko¶ciele dzwoni±.
Dziêkujê za wyprostowanie.

Pozdrowienia
Lokki
Uszanowanko loki08.gif

Wotawo gartulacje bardzo interesujacy artykul. Skoro jestes jego autorem to napewno wiesz gdzie wystepowal ten http://www.freha.pl/download.php?id=4589 kapalin ? A dokladnie czy husyta moglby w nim, bez wytykania go palcami, hasac happy.gif co do daty to 1418 ale tytul ENEASZ W Itali sugerwoac moze pd - zach europy. Czy wystepowaly w europie srodkowo wschodniej ( czechy - polska )

2) czy na tych nitach widocznych na kapalinie zamocowane byly zaczepy to pikowanego kaptura ? czy byly mocowane w jakis inny sposob ? ponadto ile ich bylo ? face4.gif

Pozdrawiam

Wlodek
Jakub Zieliñski
CYTAT
Uszka prêdzej s³u¿y³y do wi±zania kaptura (zawieszki rozmieszczone s± prawie po ca³ym obwodzie, jak zauwa¿y³ przedmówca) W pierwszym kapalinie znajduj± siê 4 zawieszki i 6 nitów z podk³adkami, w drugim 5 zawieszek i 5 nitów.

CYTAT
Nie chodzi absolutnie o wi±zanie a'la Monty Python - na wylot, przez dziurki w dzwonie lub rondzie.

acha, rozumiem
CYTAT
W Siedl±tkowie nie wykopano ¿adnego kapalinu, natomiast w Plemiêtach dwa.

tak, jasne chodzi³o mi o Plemiêta, ju¿ poprawiam
pjarrocinski - wypisany
Witam
mam pytanie w sprawie otworów na rondach kapalinów z 2-po³owy XV
po co?
dla ozdoby?
celem mocowania skóry od ¶rodka?
Wotawa
Dziêkujê.
O kapalinach jest ju¿ przygotowany nieco powa¿niejszy artyku³, tylko cykl wydawniczy nieco siê zaci±³.
Gdzie¶ tu na FREHA w temacie "Ciekawostki" poda³em podobny, wizurowy kapalin z manuskryptu z Legnicy z 1397r. (sic!)
Czyli jak najbardziej u nas (w naszej tradycji uzbrojenia).

Nity by³y w za³o¿eniu do mocowania uprzê¿y, tudzie¿ po³±czenia ronda z dzwonem. Znamy to niestety tylko z obrazków. St±d ró¿ne opcje mo¿na rozwa¿aæ na podstawie innych zabytków. Dlatego dyskusja nad tym jest po¿yteczna. nie wiem bowiem na ile dobrze kombinujê z nachyleniem ronda i przej¶ciem dzwon-rondo. Tu zawsze jest margines b³êdu. Stara³em sie oprzeæ na kszta³cie kapalinów z Poliptyku grudziadzkiego, zabytków w³oskich itp.
W pewnym momencie dzwony kapalinów zaczê³y byæ kszta³towane na wzór basinetów. Do tego stara³em sie m.in. nawi±zaæ.

Kapalin jest odtworzony jako noszony na kaptur kolczy z wy¶ció³k±, mocowany normalnie, paskiem pod brodê.
Tatar
http://www.cs.usu.edu/~watson/bartholomew/...nchArmor/4c.jpg
4c - Epoque Jean II le Bon (1319-1364): Chef de la milice urbaine Etienne Marcel &agrave; la t&ecirc;te des bourgeois de Paris, pour défendre la ville avait adopté pour signe de ralliement un chaperon mi-parti rouge et bleu.
Wotawa
Facet wygl±da na du¿o pó¼niejszego, ¼ród³o wygl±da na nieco "matejkowsko-norrisowskie".
Trochê mi siê wydaje, ¿e byæ mo¿e wizerunek kopiowany by³ z pó¼niejszego nagrobka. Wygl±da jak wyjêty z tablicowego malarstwa malopolskiego z II po³owy XVw. :-)
Raczej na Jana Dobrego - nie bardzo.
pjarrocinski - wypisany
Witam
chyba ma problem z histori±

a jak moge?
nie by³o odzewu na temat otworów w rondzie kapalina
i znowu
po co, i w jakim celu?
mo¿na prosic o o¶wiecenie
pozdrawiam
Wotawa
Nie widzê nigdzie tego pytania.
O co dok³adnie chodzi? Bo domyslam siê, ¿e nie o wizury.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.