Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kapalin
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Borg
chyba mojego icon_wink.gif
taki napewno jest w MWP
Owenie jak masz jakies fotki i bedziesz sprawny komputerowo podeslij prosze
Chadziaj
Na pewno nikt z Was nie widzia³ orygina³u tego kapalina z XIV?
Kokosz79
Witam

Ja mam pytanko co do wymoszczenia w podbródku.

Czy cos takiego by³o i jak je ewentualnie zamocowaæ.

Pozdrowionka
Jakub Zieliñski
Ja mam tak: na górnym brzegu podbródka s± nity do których od ¶rodka przymocowany mam pasek skóry, do którego przyszyte jest wype³nienie (gruby len, 5 warstw o ile pamiêtam)
Masir_dOOd
ja to mam pytanie: czy kapaliny mardinusowskie (zw³aszca kapalin jakuba i krzycha) s± historyczne?? Je¶li tak to jakie podbródy do nich u¿ywaæ i w jaki sposób mocowaæ je do kirysu?? Proszê o odpowied¼ na to pytanie shocked.gif
Tomasz Nejman
Co do kapalina Krzycha to tak. A co do Jakuba, to na pocz±tku tego tematu jest o nim. Przejrzyj dok³adnie ten temat...

Wejd¼ na www.rycerze.org/galeria/h2.htm tak jest kilka rysunków kapalinów i krótkie opisy do nich.

Proponuje te¿ krótki artyku³ na stronie http://www.bagrit.pl/artykuly/artykuly.php...201426-1500&k=1

A co do mocowania podbróda do kirysu to proponuje takie rozwi±zanie: jeden pasek wokó³ szyji, a drugi na dole (kirys-podbród). Gdzie¶ co¶ takiego widzia³em, ale niepamiêtam gdzie. Mo¿e te¿ byc rzemieniami do p³yty. Ale to od Ciebie zale¿y.

Pozdrawiam: Tomasz zwany Jezusem.
Mizi
Informacje o kapalinach s± na stronie Bagrida.Mardinus ma teraz dwa nowe kapaliny raczej XIV wieczne.Z historycznego punktu widzenia Mardinusowy kapalin z wizurami noszony by³ na czepcu albo na kapturze kolczym .Kolcza plecionka powinna nachodziæ na brodê(nigdy nie mo¿na w tym walczyæ bez watówki os³aniaj±cej szyjê pod plecionk±.To samobójstwo bum.gif ). Takie kapaliny by³y bardzo popularne (szczególnie w Europie zach.w I po³. XVw.) i chêtnie noszone przez piechotê.Podbródki by³y pó¼niej u¿ywane. Nie bêdê o nich pisa³ bo nie podobaj± mi siê. tongue.gif [/code]
Borg
Odnosnie tego z Elblaga
Kapalin XV wiek, nie wiedza skad, kiedy znaleziony, jaka warstwa nic
Jest to przekaz Obywatelskiego Komitetu Wykonawczego Roku Jubileuszowego m. Elbl±ga w r. 1954
Tyle + numer katalogowy
Piotr Paruch
CYTAT(Borg)
w Tracht... jest przedstawienie kapalinu z czyms chroniacym boki glowy  
+/- lebka z nalozonym nañ kapalinem+ podbrodek  

znalalzem dla tego cos co moze byc zrodlem
w zalaczniku ilustracja z Padwy, znajduje sie w tamtejszej bibliotece, przedstawia jakiegos w³oskiego ksiecia i tyle wiem
na glowie ma ladny kapalin, ale pod spodem zamiast od razu kaptura kolczego ma cos gladkiego jak reszta jego plyt + cos na brodzie mogace byc prosta forma podbrodka, jakims plugiem
ilustracja jest bardzo szczegolowa widac chocby jaki byl wykroj rekawow, pasek pod nakolannica, czy nity na nagolennicy
teraz zasadnicze pytanie
na ile to rzeczywiscie jest to na co mi wyglada nie widze powodu by to nie bylo to co w Tracht... wszystko sie zgadza
co wy na to

Odnalaz³em ten rysuneczek w Tracht Wehr und Waffen o którym mówisz (Tafel 16 Teil III, patrz za³±cznik) i porówna³em ze znalezionym na stronie 251 w ksi±¿ce A. Harmand - Jeanne D'Arc Ses Costumes, Son Armure z 1929r. Na przerysie nr 39 widaæ co¶ wygl±dajego niemal identycznie, wrêcz podejrzanie podobnego (patrz za³±cznik). Jednak o ile w Tracht... powo³uj± siê na Le Duca, to w tej ksi±¿ce jest podane bezpo¶rednie ¼ród³o: Bibl. nat., fr. 859, fol. 445. Je¶li kto¶ wie jak siê dobraæ do tego manuskryptu, mo¿e warto by³oby rzuciæ na to okiem? W dodatku mo¿na by zweryfikowaæ datowanie na 1410 rok.

Co do intepretacji w Tracht... to jako¶ nie jestem przekonany do praktyczno¶ci noszenia w sumie dwóch he³mów jeden na drugim smile.gif Nie znam francuskiego, ale po skorzystaniu z automatycznego t³umacza wywnioskowa³em ze zdania komentarza "Enfin la chapeline surchargeait parfois d'autres casques comme le montre la figure 39, dans laquelle on la voit coiffee sur un bascinet a baviere" ¿e autor dochodzi do tego samego wniosku. Co Wy o tym s±dzicie?

Przy okazji - na rysunku 37 widoczny jest kapalin z wizurami w rondzie z paskiem pod brod± za³o¿ony na ko³nierz kolczy, czyli co¶ czego niektórzy szukali. Te¿ mo¿na by spróbowaæ dokopaæ siê do ¼ród³a...
Chadziaj
Ja te¿ mam cu¶ ciekawego na ten temat smile.gif
Piotr Paruch
CYTAT(Chadziaj)
Ja te¿ mam cu¶ ciekawego na ten temat smile.gif

No podobne, tyle ¿e ju¿ bez p³uga. Czy to jest z Romance de Alexander?
...a tak w sumie dlaczego ten kapalin ma inny kolor? Mo¿e byæ malowany a mo¿e to nie he³m dunno.gif
Tomasz Rajtar
S³omkowy kapelusz w ochronie przed s³oñcem? bigsmile2.gif
Kszta³t (grañ) wskazuje jednak na he³m.
Piotr Paruch
i jeszcze jedna rycinka z Romansu o Aleksandrze. Dalej podejrzewam ¿e to kolorowe na bascinetach to nie he³my. Mo¿e jednak rodzaj kapelusza? Chroni±cego he³m przed zbytnim nagrzaniem? Deszczem? ¯eby ptaki nie narobi³y na polerkê?
Je¶li w ró¿ny sposób moda cywilna przechodzi³a do wojskowej, to byæ mo¿e i kapelusze wzorowano na kszta³cie kapalinów, razem z grani± dunno.gif
Andrzej Siejeñski
Hm, Piotrze wygl±da na to ¿e mo¿esz mieæ racjê? Pod tymi "czapkami" widaæ dzwon he³mu i to co¶ chyba nie jest integraln± czê¶ci±. Ale to mo¿e byæ jaki¶ lokalny wymys³ albo jaka¶ specyficzna sytuacja, albo te¿ autor obrazka co¶ nam chcia³ przez to powiedzieæ?

Czy¿by w tym sezonie zapowiada³a siê rewolucja w modzie na polu bitwy?
Pozdrawiam
Marcin Surdel
CYTAT
Co do intepretacji w Tracht... to jako¶ nie jestem przekonany do praktyczno¶ci noszenia w sumie dwóch he³mów jeden na drugim

Garnek i cervellier, a trochê pó¼niej great helm i basinet? I to jeden w drugi.
Nie mam pojêcia ani pomys³u co do tego, czy rzeczywi¶cie noszono kapalin na basinet, ani czemu rysowne s± w innym kolorze, ale przypomina mi siê "kapalin czerwony" czy "kapalin czarny" z pó¼niejszych popisów rot.

Pozdrowienia
Andrzej Siejeñski
Kapalin i basinet razem zdecydowanie chroni± lepiej ni¿ ka¿dy z osobna ale nie ³atwiej by³o by zrobiæ od razu he³m ³±cz±cy zalety obu?
Pozdrawiam
Marcin Surdel
Widaæ lepiej, bo przecie¿ _obrazki_ kapalinów z dodatkow± blach± zanikaj± w³a¶ciwie równo z rozpowszechnieniem salad i armetów. O ile dobrze kojarzê, nawet kiedy siê pojawiaj± (obrazki, znaczy) nie s± specjalnie czêste.
Hako
Witam...

....i jak zwykle wrócê do ulubionej mojej pozycji czyli fresków w katedrze Gdañskiej... Chcia³bym tu zaznaczyæ, ¿e nie ma mo¿liwo¶ci zrobienia fotografii tych fresków. Trzeba by budowaæ rusztowania o wysoko¶ci prawie 8 m. crazy.gif By³em tam próbowa³em fotografowaæ i nie ma szans. Jednak rysunki A. Klejna s± wierne i bardzo dok³adnie odtwarzaj± widoczne tam elementy zbroi czy he³mów...

Dodam wiêc co¶ do wypowiedzi Chadziaja.....

Na tych freskach widaæ dwa kapaliny z wyra¼nymi elementami p³ytowymi pod okapem. Nie krzyczcie na mnie, ¿e nazwa³em to roboczo – zaznaczam, KAPALIN USZATY.
Ot -wyszed³em z za³o¿enia , ¿e nasi „przeszli” te¿ my¶leli jakby tu uchroniæ siê przed ciosami bocznymi w szyjê.
Za³o¿y³em wiêc, ¿e mog³y byæ to formy w³a¶nie takich uszu, które donitowano z boku kapalina. Kapalin by³ do¶æ tanim he³mem i wydawa³o mi siê w±tpliwym by jego w³a¶ciciel by³ w stanie zafundowaæ sobie dwa he³my. St±d te umowne „USZY”
Nie nale¿y jednak wykluczyæ, ¿e jest to kapalin za³o¿ony w³a¶nie na ³epkê.
Uwaga istotna ......elementy, w oryginale, które zaznaczy³em na rysunkach paintowych namalowane s± szaro-niebiesk± farb± tak± sam± jak i same kapaliny......

Czyli....., mo¿e...., jednak..., istnia³y te¿ u nas takowe konstrukcje...... dunno.gif

ZRP Hako
Piotr Paruch
CYTAT(Marcin Surdel)
CYTAT
Co do intepretacji w Tracht... to jako¶ nie jestem przekonany do praktyczno¶ci noszenia w sumie dwóch he³mów jeden na drugim

Garnek i cervellier, a trochê pó¼niej great helm i basinet? I to jeden w drugi.
Nie mam pojêcia ani pomys³u co do tego, czy rzeczywi¶cie noszono kapalin na basinet, ani czemu rysowne s± w innym kolorze, ale przypomina mi siê "kapalin czerwony" czy "kapalin czarny" z pó¼niejszych popisów rot.

No ale tu mamy potencjalnie dwa he³my o w miarê porównywalnych walorach bojowych... Wiêcej chyba nie wymy¶lê na ten temat, ale czekam niecierpliwie na werdykt komisji ds. kapalinów na bascinetach bigsmile2.gif
Chadziaj
@Hako: Podobny kapalin jest na zamku w Malborku, jak mam zdjêcie, to za³±czê.
Marcin Surdel
CYTAT
@Hako: Podobny kapalin jest na zamku w Malborku, jak mam zdjêcie, to za³±czê.

Jak ostatnio go ogl±da³em (wprawdzie przez szybkê i od spodu), mia³ wewn±trz chamskie, nieregularne i niedba³e ¶lady spawania - tej dodatkowej blaszki do dzwonu. Nie stawia³bym pieniêdzy na jego autentyczno¶æ.
Co ciekawsze, identyczne kapaliny s± przedstawione w Malborku na gzymsie kominka w sali z arrasami, których nie mo¿na fotografowaæ. Na tym gzymsie dobrzy XIIIw krzy¿owcy w kapalcach lej± z³ych Prusów.

Pozdrowienia
Tomasz Rajtar
Zamie¶ci³em niedawno moje fotki tego kominka w tym temacie.

Tyle, ¿e nie znam historii tego kominka - wiele rzeczy w Malborku jest niekoniecznie ¶redniowiecznych...
Kto widzia³ fotografie pokazuj±ce jak zamek wygl±da³ przed rekonstrukcj± z pocz±tków XX wieku, ten pojmie natychmiast moje w±tpliwo¶ci. By³o by mi³o gdyby kto¶ potwierdzi³ autentyczno¶æ tego przedstawienia...

-
Wotawa
CYTAT
Kto widzia³ fotografie pokazuj±ce jak zamek wygl±da³ przed rekonstrukcj± z pocz±tków XX wieku, ten pojmie natychmiast moje w±tpliwo¶ci. By³o by mi³o gdyby kto¶ potwierdzi³ autentyczno¶æ tego przedstawienia...

PMA Warszawa mo¿e mieæ ciekawostki z tego ¼ród³a w nieco mniej zmienionym stanie. Tak dla porównania. Po wej¶ciu do sali, druga ekspozycja za Dzrwiami P³ockimi.
Czarnian
CYTAT(Tomasz Rajtar)
Zamie¶ci³em niedawno moje fotki tego kominka w tym temacie.

Tyle, ¿e nie znam historii tego kominka - wiele rzeczy w Malborku jest niekoniecznie ¶redniowiecznych...

-

Witam !!

powiedz mi w którym miejscu dok³adnie wykona³e¶ te zdjêcia a pójde i obadam to (wydaje mi sie ¿e to mog³oby byæ na zamku wysokim w skrzydle zachodnim, jestem teraz na kursie przewodnickim i wiem ¿e tam na parterze jest sala z dwoma kominami)

pozdr. czarnian
Owen
Hej
Do tematu kapalin + co¶ jeszcze za³±czam inne wydaje siê ¿e pó¼niejsze przedstawienie, z terenów wschodniej rzeszy, nie znam dok³adnego datowania, ale jak dla mnie raczej ju¿ II po³ XV.
Tomasz Rajtar
CYTAT(Czarnian)
powiedz mi w którym miejscu dok³adnie wykona³e¶ te zdjêcia a pójde i obadam to (wydaje mi sie ¿e to mog³oby byæ na zamku wysokim w skrzydle zachodnim, jestem teraz na kursie przewodnickim i wiem ¿e tam na parterze jest sala z dwoma kominami)

O ile mnie pamiêæ nie zawodzi - refektarz w wschodnim skrzydle Zamku Wysokiego. Czyli ta sala z filarami (siedmioma?) przez ¶rodek. Nie parter, tylko piêtro.

Tylko szczerze mówi±c - co niby da chodzenie tam?
Chyba raczej nale¿a³oby zapytaæ kogo¶, kto zna dobrze historiê kolejnych renowacji zamku?
Mo¿e P. A. Nowakowski nas o¶wieci? icon_wink.gif

-
Slavu
CYTAT(Marcin Surdel)
Widaæ lepiej, bo przecie¿ _obrazki_ kapalinów z dodatkow± blach± zanikaj± w³a¶ciwie równo z rozpowszechnieniem salad i armetów. O ile dobrze kojarzê, nawet kiedy siê pojawiaj± (obrazki, znaczy) nie s± specjalnie czêste.

a posiadasz moze te wyobrazenia o ktorych piszesz ??? i jak mniej wiecej by to sie datowalo
Marcin Surdel
CYTAT
a posiadasz moze te wyobrazenia o ktorych piszesz ??? i jak mniej wiecej by to sie datowalo

Nic, co by ju¿ siê nie pojawi³o w tym w±tku.

Pozdrowienia
Czarnian
CYTAT(Tomasz Rajtar)
CYTAT(Czarnian)

Tylko szczerze mówi±c - co niby da chodzenie tam?
Chyba raczej nale¿a³oby zapytaæ kogo¶, kto zna dobrze historiê kolejnych renowacji zamku?
Mo¿e P. A. Nowakowski nas o¶wieci? icon_wink.gif

¼le siê wyrazilem smile.gif , je¶li mam zdjêcia i wiem gdzie to jest to siê zapytam g³ównego konserwatora zamku który prowadzi owe zajêcia i jest ojcem mojego qmpla smile.gif, dam znaæ jak siê dowiem czy to rekonstrukcja czy oryginal, najprawdopodobniej w weekend

pozdr. czarnian
Maciek Kaliñski
pan jest z Romansu Alexandra, kapalin na basinecie bez dwóch zdañ

edit->przepraszam, ten skan zamie¶ci³ ju¿ Chadziaj.

pzdr
Armand
Ma kto¶ pomys³, jak ten kapalin na basinecie móg³ byæ zamocowany? To s± przecie¿ dwie niezale¿ne, integralne konstrukcje- basinet ma swój ko³nierz kolczy, a kapalin paski pod brodê, ew. innego typu mocowanie do wy¶ció³ki/kaptura kol. Ja nie widzê na basinecie miejsca na takie mocowanie bez ma³ych przeróbek.
Armand
Oto przyk³ad kapalca podobnego konstrukcyjnie do tego ulokowanego na basinecie - w za³±czniku. Wiêc raczej ¿adne "skórzane kapelusze". W pierwszym wspó³czesna twórczo¶æ, byæ mo¿e inspirowana "ciemn± stron±" Tracht wehr und waffen smile.gif ale jak ¿e nie mam takiej pewno¶ci, to obejrzyjcie.
Racimir
Witam
Les chroniqueurs de l histoire de France, tom 2
Przerys miniatury z 1320 roku (o ile dobrze dekodujê francuskie krzaczki pod spodem smile.gif )
Jak kto zainteresowany i zna francuski moge podaæ link do zassania tego dzie³a i podaæ stronê z której zrobi³em screenshota - mo¿e w tre¶ci jest co¶ wspomniane o tym przedstawieniu (sk±d orygina³, etc).
Uzbrojenie prawid³owe na ten okres, tylko ten podbródek crazy.gif

Pozdrawiam
Marcin Surdel
CYTAT(Racimir @ 12:45 31.08.2006) *
Witam
Les chroniqueurs de l histoire de France, tom 2
Przerys miniatury z 1320 roku (o ile dobrze dekodujê francuskie krzaczki pod spodem smile.gif )
Jak kto zainteresowany i zna francuski moge podaæ link do zassania tego dzie³a i podaæ stronê z której zrobi³em screenshota - mo¿e w tre¶ci jest co¶ wspomniane o tym przedstawieniu (sk±d orygina³, etc).
Uzbrojenie prawid³owe na ten okres, tylko ten podbródek crazy.gif

Pozdrawiam

No to ja poproszê.
BTW, "podbródek" cokolwiek podobny, zbli¿ony czasowo, mo¿na sobie obejrzeæ na nagrobku pewnego Hiszpana.

Pozdrowienia
watman
CYTAT(Marcin Surdel @ 13:08 31.08.2006) *
No to ja poproszê.

jak bedziesz cos mial przetlumaczone to dasz znac? smile.gif prozszeproszeproszeprosze <oczy_jak_kot_ze_shreka> ;)

CYTAT
BTW, "podbródek" cokolwiek podobny, zbli¿ony czasowo, mo¿na sobie obejrzeæ na nagrobku pewnego Hiszpana.

a to tez mozna poprosic? smile.gif
Halfgar
Ot taka ciekawostka - mamelucki emir z XIV wieku chyba w kapalinie smile.gif

Chadziaj
CYTAT(Marcin Surdel @ 17:05 22.02.2006) *
Jak ostatnio go ogl±da³em (wprawdzie przez szybkê i od spodu), mia³ wewn±trz chamskie, nieregularne i niedba³e ¶lady spawania - tej dodatkowej blaszki do dzwonu.

By³em dwa tygodnie temu w Malborku i przyjrza³em siê mu dok³adniej. To jak najbardziej nie s± spawy. Przez szybkê kiepsko siê ogl±da, ale wygl±da³o to jak jakie¶ dziwne co¶ s³u¿±ce do zwi±zywania jednego z drugim smile.gif . Pieniêdzy te¿ bym nie stawia³, ale od razu bym tego he³mu nie skre¶la³.
Marcin Surdel
Je¶li do zwi±zywania, a mi siê dobrze zapamiêta³o, to czemu:
- "blaszka" jest na styk do wewnêtrznej powierzchni dzwonu, przez co miêdzy "blaszk±" a dzwonem nie ma gdzie zmie¶ciæ drugiego koñca "cósia" ?
- dzwon nie jest przewiercony i nie ma w nim otworów do wi±zania "cósia"?
- "blaszka" koñczy siê mniej-wiêcej równo z "cósiami" (ko³acze mi siê widoczna krawêd¼ blachy na linii "cósia") ?

Nie czepiam siê, próbujê to sobie jako¶ do kupy posk³adaæ. Chyba ¿e mi siê ¼le zapamiêta³o.

Pozdrowienia
Szymon de Conti Sarré
Mo¿e S³odziutki wspomo¿e jakim¶ zdjêciem, bo robi³ du¿o a ten kapalin wzbudza tyle kontrowersji, ¿e mo¿e siê nawin±³ pod obiektyw?

Pozdrawiam
S³odziutki
CYTAT(Szymon de Conti Sarré @ 16:24 04.09.2006) *
Mo¿e S³odziutki wspomo¿e jakim¶ zdjêciem, bo robi³ du¿o a ten kapalin wzbudza tyle kontrowersji, ¿e mo¿e siê nawin±³ pod obiektyw?

Nawin±³ siê smile.gif Le¿a³em w stroju na ziemi, deptany przez zagraniczne wycieczki, ¿eby ten he³m sfotografowaæ od spodu. Nie mam zdjêæ przy sobie, ale jako¶ wkrótce mogê je zamie¶ciæ.

Zrobili¶my burzê mózgów i s± dwie teorie:

1. "Dolna czê¶æ od ³ebki", oskalpowana na wysokosci skroni, donitowana do czego¶ skórzanego mocuj±cego wy¶ció³kê wewn±trz. Nie zauwa¿yli¶my spawów.
2. £ebka oskalpowana wy¿ej i przynitowana na trwa³e do dzwonu kapalina p³askimi nitami (które rzeczywi¶cie znajduj± siê powy¿ej).

Jestem zwolennikiem teorii nr 1. Jak zamieszczê zdjêcia, to zobaczycie o co chodzi. dajcie mi parê dni.

Co do autentyczno¶ci siê nie wypowiadam. A to ze wzglêdu na s±siedni±, Niewiadomoczyoryginaln±-Saladê-Mroku icon_wink.gif której zdjêcie te¿ dorzucê.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
mardinus
Czy przypadkiem chodzi o ten kapalin ??

Moim zdaniem to po prostu zwyk³y kapalin z donitowan± blach± od spodu (³udz±co przypominaj±c± ³ebkê).
I tyle.
Marcin Surdel
Tak, o ten. Moje zdjêcie z 2004-go - jak widaæ po wgnieceniu w rondzie, moje jest "od ty³u" icon_wink.gif
http://img131.imageshack.us/img131/7443/kapalineb4.jpg
Szymon de Conti Sarré
Znalaz³em kilka swoich zdjêæ z zesz³ego roku, na których próbowa³em z³apaæ jak najlepiej jego konstrukcjê:
http://85.14.98.125:8000/bbb/galeria/wyjaz.../1/Img_1795.jpg
http://85.14.98.125:8000/bbb/galeria/wyjaz.../1/Img_1799.jpg
http://85.14.98.125:8000/bbb/galeria/wyjaz.../1/Img_1801.jpg

Ta blacha od spodu nie jest przynitowana bezpo¶rednio. W ogóle nie widaæ za dobrze jak to siê kupy trzyma. dunno.gif
Hako
witam....
....Moim zdaniem ta "pseudo ³epka" przynitowania jest wy³±cznie do skóry wy¶ció³ki poni¿ej nitów, które mocuj± wy¶ció³kê do kapalinu. Nity widoczne na zewn±trz kapalinu to nity mocuj±ce wy¶ció³kê. Dziêki czemu ten dó³ ma szansê nieznacznie ruszaæ siê i jest.....(durne okre¶lenie)... crazy.gif lekko ruchomy......
.....tyle moje teorii......
ZRP - Hako
Szymon de Conti Sarré
Jest przy powy¿szej interpretacji jeden problem... A gdzie widaæ te nity którymi owa "pseudo ³ebka" jest przynitowana do skóry? Ja nie przeczê, ¿e tam widaæ co¶ jak przerwê, ale jak to siê trzyma w ca³o¶ci, to nie mam pojêcia...
Hako
witam.....
....ju¿ wyja¶niam...
Narysowa³em przekrój tego he³mu, oczywiscie ma³o dok³adny.... jak g³êbiej osadzi siê wysció³kê to nity schowaj± siê pod kapalinem......
...tyle moje teorii

ZRP Hako
Szymon de Conti Sarré
Tylko wci±¿ nie widzê na oryginale tego elementu, który nazwa³e¶ "szary nit mocuje j± do skóry wy¶ció³ki"...
Kazimierz
Na TYM zdjęciu chyba widać to, co Hako opisuje. Wyraźnie widać, że czoło "ściętej łebki" nie styka się z czołem kapalinu, zaś nit na tymże czele kapalinu jest wyżej, niż kończy się "łebka". Przestrzeń pomiędzy "łebką" a "kapalinem" wypełnia cuś brązowawego - czyżby skóra? Jednak perspektywa zdjęcia nie pozwala powiedzieć nic o pozostałych nitach i ew. mocowaniu.

Czy nie ma możliwości dokładnego obejrzenia tego eksponatu w muzeum?
Szymon de Conti Sarré
Ja nie kwestionujê tago, ¿e to nie jest element sta³y. Uwa¿am po prostu, ¿e to na pewno nie jest przynitowane do skóry w sposób przedstawiony przez Hako. Nie widaæ tych nitów, a do¶æ znaczna czê¶æ obwodu jest widoczna.

W muzeum niewiele widaæ, bo pod kapalinem jest ciemno jak w d.... Na zdjêciach z lamp± widaæ znacznie wiêcej icon_wink.gif
Chadziaj
Taa, ale jak spróbujesz zrobić z lampą to nie wyjdzie, bo flash odbije się od szyby. Próbowałem już.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.