Hm, wiem, że to było by zbyt proste, ale może ktoś na FREHA mieszka akurat w okolicy, posiada aparat i mógłby zagadać w muzeum o zrobienie dokładniejszej dokumentacji fotograficznej?
CYTAT(Chadziaj @ 21:22 21.09.2006)
Taa, ale jak spróbujesz zrobiæ z lamp± to nie wyjdzie, bo flash odbije siê od szyby. Próbowa³em ju¿.
Przyj¿yj siê tym zdjêciom, które ju¿ zosta³y za³±czone powy¿ej... Mo¿na zrobiæ tak, ¿e b³ysk lampy nie zepsuje najwa¿niejszej czê¶ci zdjêcia.
jestem z malborka i znam sporo przewodników, zagadam z jakim¶ ¿eby foty napstryka³, sam móg³bym to zrobiæ ale szko³a wzywa, dlatego na zdjecia troche mo¿ecie poczekaæ
pozdr. czarnian
Spróbuj z konserwatorem pogadaæ - mo¿e s± jakie¶ dokumentacje?
Witam!
Oto najlepsze ujêcia wnêtrza tego kapalina, jakie uda³o mi siê zrobiæ. Wydaje mi siê, ¿e wyra¼nie widaæ tutaj skórzany element wy¶ció³ki, do którego przymocowana jest dolna czê¶æ ³ebkopodobna.
Do³±czam fotki dziwnej salady, znajduj±cej siê na tej samej wystawie. Mam bowiem wra¿enie, ¿e to konserwator Steinbrecht zleci³ wykonanie paru dziwnych he³mów, po czym umie¶ci³ je na wystawie w "swoim" zamku. Przy kapalinie jest wzmianka, ¿e pochodzi z "dawnych zbiorów zamkowych". Parê gablot wcze¶niej jest jeszcze XIX-wieczny he³m garnczkowy. Bardzo siê ucieszê, gdyby z dokumentacji jednak wynik³o ¿e ten kapalin jest oryginalny.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Witam...
..... no!... przy takiej ilo¶ci zdjêæ to mo¿na pokusiæ siê o wydumanie jak „toto” kupy siê trzyma³o......
......zdjêcia z literk± „A” pokazuj±, ¿e kapalin posiada³ krêcony sznurek pod brodê, który rozdwaja³ siê przy wy¶ció³ce, do której by³ nitowany, od wewn±trz za pomoc± specjalnych uszek. W uszku na czerwonym tle widaæ otwór do nita. Wewn±trz he³mu widaæ odgiête jedno z uszek.
.....zdjêcie z liter± ”B” pokazuje, ¿e „pseudo³epka” by³a nitowana do wy¶ció³ki, z ty³u he³mu, na wskro¶ dwoma nitami..... Byæ mo¿e te¿ tak jest z przodu......
.....Zdjêcia z literk± „C” pokazuj±, ¿e „pseudo³epka” przyszyta jest do wy¶ció³ki na wskor¶, bo dratwê widaæ zarówno od zewn±trz jak i od wewn±trz he³mu....niebieskim kó³kiem zaznaczy³em otwór do szycia a ¿ó³tym dyndaj±cy sznureczek.......
Czyli niewiele siê pomyli³em bo... nie zauwa¿y³em szycia.....
ZRP Hako
K³aniam,
Dziêki za zdjêcia S³odziutki!
Jeste¶ Hako bli¿ej, ale moim zdaniem to wygl±da inaczej.
Nity po obwodzie dzwonu he³mu s³u¿± do przynitowania skórzanej ta¶my, lnianej wy¶ció³ki i zarazem "uszek" do sznurka pod brodê. Najlepiej to widaæ na tym zdjêciu, które pokazuje w pe³ni szycie (to co oznaczy³e¶ liter± C). Widaæ nawet, ¿e wysció³ka jest co najmniej raz zawiniêta na brzegu dla wzmocnienia. To co nazwa³e¶ "pseudo³ebk±" jest po prostu przyszyte do skóry na ca³ym obwodzie.
Dziwne wydaje mi siê, ¿e dziurki do szycia s± tak parami i w takich du¿ych odleg³o¶ciach - napewno nie wp³ynê³oby dobrze to na wytrzyma³o¶æ...
Nie bêdziemy mieli pewno¶ci co do pochodzenia tego wynalazku, a¿ do czasu kiedy znajdzie siê jaka¶ dokumentacja, albo przynajmniej wiarygodna opinia konserwatorska. Ja na razie stawiam na oryginalny dzwon i dorobiony pó¼niej (XIX w.?) dó³.
Pozdrawiam,
Szymon
CYTAT(Szymon de Conti Sarré @ 20:17 25.09.2006)
Ja na razie stawiam na oryginalny dzwon i dorobiony pó¼niej (XIX w.?) dó³.
A do tego, sznurek wygl±da na konserwatorski dodatek. Na podobnych wynalazkach s± przymocowane miêdzy innymi pawê¿e w MWP w Warszawie.
Dziurki do szycia rozmieszczone w takich odleg³o¶ciach wskazuj±, moim zdaniem, na prowizorkê.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Szybkie pytanie. Czy w tym kapalinie
kapalin mogê wyj¶æ na Grunwald? Podobny do tego kapalin jest na stronce Bagrita
tu rysunek na samym dole.
Ale b±d¼ co b±d¼ jest to wydatek 360z³ i wolê sie upewniæ.
Witam
Ja bym w takim Kapalinie nie wyszedł na Grunwald. O jakieś pare lat za późno...
( Kapalin z wizurami Rekonstrukcja na podstawie ilustracji z manuskryptu "Eneasz w Italii" datowanego na ok. 1418. W zasadzie chroni głowę w stopniu podobnym jak przyłbica.)
Pozdrawiam
Kapaliny datowane na lata 1390-1410
1. 7004546.jpg
"Belagerung von Köln durch die Hunnen"
Kunstwerk: Freskomalerei ; Wandmalerei sakral ; Zyklus ; Lombardei
Dokumentation: 1400 ; 1410 ; Morter ; Italien ; Südtirol
2. 7002721.jpg
"Christus vor Kaiphas"
Kunstwerk: Temperamalerei-Holz ; Tafelbild ; Meister der Passionstäfelchen ; Wien(?) ;
Dokumentation: 1395 ; 1405 ; Wien ; Österreich ; Wien ; Österreichische Galerie ; IN 4910
Przepraszam jeżeli to pytanie już było ale nie miałem czasu przeczytać całego tematu.
Co lepszego dla kusznika z przełomu XIV/XV w. Łebka czy kapalin??
Co z bezpieczeństwem?? I który wybrać ??
Witam
Łebka czy kapalin? Obydwa są ok
Bezpieczniejsza jest Łebka :P Bo chroni wiekszy obaszar głowy ;)
Pozdrawiam
Jedno i drugie jest ok dla kusznika (co zreszt± widaæ na za³±czniku Ewki). Raczej wybra³bym kapalin - rondo mo¿e siê przydaæ kiedy ³ucznicy strzelaj± pacynami, inna kwestia, ¿e kapalin mniej ni¿ ³epka/ basinet przeszkadza przy sk³adaniu siê do strza³u z kuszy. No ale to wiadomo, zale¿y od kszta³tu konkretnego he³mu i strzelca.
hehe odpowied¼ powy¿ej. wysy³ali¶my jednocze¶nie. za chwilê kto¶ trzeci powie ¿e obaj nie mamy racji bo lepszy jest buhurt ;-D
A czy mogliby¶cie zaproponowaæ jaki¶ konkretny model kapalinu na prze³om XIV/XV w. ??
Cztery posty ponad Twoim EwKa poda³a dwa za³±czniki, w któych masz bardzo konkretnie pokazane kapaliny...
Ja poszukuje ró¿nych modeli...
Najlepsza bylaby odmiana lebki zwana barbut± strzeleck±, to jest lebka z odchylanym polikiem, z tym ze nie wiem czy pasuje na prze³om XIV/XV, ale chyba tak.
razcej nie... barbuty jak wszystkie celaty (a ta twoja barbuta - ³ucznicza; to jest bardziej celata niz zazwyczaj rozumiana barbuta (oj srogo
) ) pojawiaja sie mniej wiecej w latach 30/40 - tych XV we w³oszech...
na inne kraje przenosza sie dopiero w drugiej po³owie XV...
Witam! a ja poszukuje jak najwiêcej zdjêæ, ikonografii o kapalinie takim jak na Poliptyku Grudzi±dzkim (pierwszy od góry). Oczywi¶cie na Grunwald zdaje siê taki kapalin idealny?
http://www.bagrit.pl/artykuly/artykuly.php...50-1425&k=1
"razcej nie... barbuty jak wszystkie celaty (a ta twoja barbuta - ³ucznicza; to jest bardziej celata niz zazwyczaj rozumiana barbuta (oj srogo tongue.gif ) ) pojawiaja sie mniej wiecej w latach 30/40 - tych XV we w³oszech...
na inne kraje przenosza sie dopiero w drugiej po³owie XV..."
Bardziej celata... to jest ca³kowicie i absolutnie wy³±cznie celata, tyle ¿e nazywa siê to barbuta strzelecka, nie wiem czemu zreszt±.
W za³±czeniu
- przedstawienie kapalina z podbródkiem (guiard des moulins, bible historiale, 1-2 æwieræ XIVw, autor maître.de.fauvel)
- przedstawienie kapalina na ³ebce, niestety nie znam ¼ród³a
Witam!
Poszukujê wszystkiego co zwi±zane jest z tym kapalinem.
http://www.bagrit.pl/artykuly/img/artykul_...apalin1_14s.jpg (Rekonstrukcja kapalinu na podstawie Poliptyku Grudzi±dzkiego. Pomorze Gdañskie ok. 1390 Kaplica zamkowa w Grudzi±dzu.)
W³a¶nie staram siê wykonaæ podobny i mam pare problemów.
Czy kto¶ z was posiada podobny kapalec?
Je¶li tak to czy mo¿ecie podaæ zdjêcia, wymiary.etc.
Czy nadaje siê on na Grunwald, czy 20 lat robi za du¿± ró¿nicê?
Mam pytanie.
Czy model kapalinu na za³±czonym rysynku pasuje na okres oko³o grunwaldzki??
Moim skromnym zdaniem jak najbardziej pasuje.
Na forum s± jednak bardziej obeznane osoby i niech one siê wypowiedz±.
Ps: Kapalin którego rysunek poda³e¶ jest podobny do tego, z mojego poprzedniego posta.
CYTAT(AdamsZnin @ 23:03 09.12.2006)
Mam pytanie.
Czy model kapalinu na za³±czonym rysynku pasuje na okres oko³o grunwaldzki??
Patrz±c na datowanie u do³u rysunku (1407) nie trzeba byæ wielkim znawc±.
Tak, nadaje siê
CYTAT(Nadir @ 13:11 10.12.2006)
Patrz±c na datowanie u do³u rysunku (1407) nie trzeba byæ wielkim znawc±.
Tak, nadaje siê
Jednak¿e "datacja" w osprayach nie jest zawsze prawid³owa.
Dlatego pytam na forum
Podobny kapalin jest na rycinie z pocz±tków XVw, tyle ¿e bez dziwnej obrêczy która jest w Osprey-u i odrobinê wy¿szy. Niestety jaki¶ chochlik wyci±³ mi j± z komputera.
CYTAT
Czy nadaje siê on na Grunwald, czy 20 lat robi za du¿± ró¿nicê?
Moim zdaniem pasuje. A datowanie "wsteczne" jest do przyjêcia (gorzej by by³o, gdyby kapalin pochodzi³ z 1430).
Maciej zwany ornitologiem
Witam,
A mo¿e kto¶ mi wyt³umaczyæ jakim cudem na rycinie z I æw XIV w. znalaz³ siê kapalin z PODBRÓDKIEM? Z tego co przeczyta³em na tym forum, oraz z dostêpnych mi rycin wynika ¿e podbródki to po³owa XV,
Pozdrawiam
Mo¿esz nam pokazaæ przedstawienie?
Kiedy¶ znalaz³em co¶ takiego, ma³o przypomina klasyczny podbródek. Ma kto¶ inne ryciny z podobnym zabezpieczeniem ¿uchwy?
Nadirze te podbródki sa ma³o wyrazne - wdg mnie jest to raczej kaptur kolczy lub po³aczenie ³ebki z kapalinem (- tez cos takiego rzadszego) ale sam podbród to raczej ma³e szanse...
Prosze tutaj co¶ z poczatku XV - to jest Hiszpania wiec nieco egzotyczne ale podbrodek jest ewidentny - malarz chyba flamandzki albo burgundzki dokladnie nie pamietam;
Posiadam jeszce 2 lub 3 inne przedstawienia wlasnie takiego podbroka - p³uga, ale sa to raczej rzeczy unikatowe i szersze wykorzystanie podbródka to jednak po³owa XV... i zauwazmy ze sa one u jezdzcow wiec podbrod dla piechoty raczej odpada;
(Macieju bez przedstawienia nic sie nie powie; )
Podobnie z innymi okresami jakies unikatowe rozwiazania mogly sie pojawic ale byly zbyt rzadkie by brac sie od razu za ich rekonstrukcje... -
np zbroja Ulricha VII podobno 1375 - a takie modele to najwczesniej 1440!!
pozdrawiam
Czepiec kolczy widaæ pod spodem. Na ³ebkêto te¿ nie wygl±da. Bardziej jak p³ytki zbrojnikopodobne. Podobn± ochronê ma rycerz w basinecie, tu¿ za tym w kapalinie. (za³±cznik - powiêkszenie poprzedniego)
Maciej zwany ornitologiem
Witam,
Chodzi mi konkretnie o t± rycine któr± kilka postów wy¿ej (na 10 stronie tematu) pokaza³ Racimir. Ewidentnie kolesie w pe³nych kolczugach do tego jeden w kapalinie z podbródkiem.
Pozdrawiam
Nie wiem jakim cudem go przeoczy³em
No có¿, to ju¿ dwa przedstawienia do¶æ wczesnego wystêpowania podbródków z kapalinem.
A ja mam pytanie
Skad pochodzi ten wzor kapalinu:
http://bagrit.pl/artykuly/img/artykul_10/kapalin2_14s.jpgnie potrafie przypomniec sobie zadnego zrodla dla czegos takiego...
CYTAT(Borg @ 14:15 24.01.2007)
A ja mam pytanie
Skad pochodzi ten wzor kapalinu:
http://bagrit.pl/artykuly/img/artykul_10/kapalin2_14s.jpgnie potrafie przypomniec sobie zadnego zrodla dla czegos takiego...
Wiem ¿e cos o tym kapalinie piszê w "European Armour" i "Le Cabinet d'Armes".
Mam pytanie:czy istnieje zachowany kapalin z wizur±,z obszaru Polski
z xv wieku?przyk³adów z ikonografii widzia³em kilka,ale nic w kwestji zachowanego egzemplarza..
Obawiam siê, ¿e nie. Choæ wcale bym siê nie zdziwi³ gdyby po latach okaz³o siê, ¿e by³, tylko zgni³ w magazynie z zabytkami, albo wykopa³ go jaki¶ talent z wykrywaczem metali niszcz±c wszystkie mo¿liwe datowniki i sprzeda³ jako he³m rycerski ¶redniowieczny na Allegro czy gdzie¶ indziej, wiec obecny w³±¶ciciel nigdy siê nim nie pochwali.
Witam
Chcia³bym prosiæ Was drodzy Frehowicze o wykroje kapalinów typu "Dzwon" oraz "Kruk" , które mo¿na zobaczyæ na tej stronie
http://www.husyci.pl/?p=piechota , lub kapalinu na podstawie Poliptyku Grudzi±dzkiego ze strony
http://www.bagrit.pl/artykuly/artykuly.php...50-1425&k=1.
Szuakm ju¿ od kilku dni , przeszuka³em fora , strony i nigdzie nie mogê znale¼æ. Znalaz³em jedynie to
http://www.armourarchive.org/patterns/kettle_helm_jurgen/ oraz to
http://filebox.vt.edu/users/jselmer/raising.htm ale nie o to mi chodzi. Z góry dziêki.
Pozdrawiam
Slayer
"Mam pytanie:czy istnieje zachowany kapalin z wizur±,z obszaru Polski
z xv wieku?przyk³adów z ikonografii widzia³em kilka,ale nic w kwestji zachowanego egzemplarza.."
Hej
Panuje przekonanie ¿e kapalin z Olsztynka mia³ wizurê (obecnie znajduje siê w Bia³ymstoku). Ale ja nie jestem przekonany na 100%
Pozdrawiam
Cze¶æ
Fakt owy kapalin znajduje siê w naszym muzeum - choæ w papierach ma II po³ XIV wieku - niestety kto¶ podczas prac konserwatorskich "zalepi³" wizurê (nie ma to jak dobra konserwacja) chocia¿ ¶lad wskazuj±cy na ni± pozosta³.
Hej
Zawiszo, w jaki sposób zalepi³ przy konserwacji wizurê?? Czym?? Z tego co widzia³em to w miejscu w którym powinna byæ wizura, blacha jest po prostu skorodowana i nie ma dlatego pewno¶ci co tam by³o.
Pozdrawiam
cze¶æ!
Widzisz fakt skorodowna ale w do¶æ charakterystyczny sposób - przynajmniej mi sie tak wydaje. I uwa¿am (ale to moje prywatne zdanie) ¿e przy konserwacji potraktowano ten fragment nie jako wizurê tylko w³a¶nie dziurê po korozji. Nie bêdê siê upiera³ jednak w miare mo¿liwo¶cio postaram sie zrobiæ zdjêcie tego fragmêtu co da jakie¶ pojêcie - tylko nie wiem jak szybko - najprawdopodobniej w nastepnym tygodniu.
A niech mnie..!Panowie!Czy wiecie gdzie mo¿na znale¼æ zdjêcie tego he³mu?
Jakie muzeum ma pan na my¶li mówi±c ,,nasze,,?Jak wygl±da?
Jestem zaintrygowany,nie ukrywam!
Ups!-przepraszam,z przejêcia nie doczyta³em dok³adnie-ju¿ widzê gdzie jest...
Mam pytanko o zbrojnych z za³±cznika...(ledwo widocznych,w dolnych rogach)Czy macie zdjêcia
kapalinów podobnych do tych z rze¼by?Dok³adnego datowania nie znam..
gdzie¶ pierwsza po³. piêtnastego,blizej jednak chyba 1450...
To niew±tpliwe arcydzie³o snycerki pochodzi z ko¶cio³a w Lalkowy(dziwna nazwa,ale prawdziwa..),
a obecnie znajduje siê w muzeum pelpliñskim.
Za wszelk± pomoc-z góry dziêkuje.
no w³a¶nie o takim mówimy
Mówisz to w oparciu o mój tekst,czy fotkê?
Je¶li tekst-muszê nieco sprostowaæ:otó¿ okazuje siê,i¿ rze¼ba pierwotnie przeznaczona by³a do
Mariackiego w Gdañsku,pó¼niej dopiero przeniesiono j± do Lalkowy(obecnie Pelplin);
figura na 100% pochodzi z oko³o 1400 roku...
Przy czym nie wiem o co Ci do koñca chodzi,gdy¿ te kapalce nie posiadaj±
widocznych wizur.Czy masz na my¶li podobn± form± do tego z Olsztyna?
Hej
Jak juz wspomnieli¶my sprawa wizury nie jest pewna, natomiast je¶li ten kapalin niemia³by wizury to wygl±da³by bardzo podobnie do tych z twojej foty. Jego datowanie te¿ jest raczej z pierwszej ppo³ XV wiêc by siê zgadza³o. Natomiast rondo kapalina jest dosyæ g³êbokie przez co aautor artyku³u o nim (niepamiêtam kto to pisa³) zasugerowa³ ze w miejscu skorodowanym by³a wizura. Natomiast z mojego punktu widzenia by³oby to ty³ na przód.
Je¶li Zawisza wrzuci fotki to zobaczysz o co chodzi.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.