Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: jestem nowy prosze o pomoc
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Frodo
Witaj!
A mo¿esz sprecyzowaæ pod jakim wzglêdem lepszy ? Na razie jedyne co nasuwa mi siê na my¶l (zak³adaj±c, ¿e porównujemy takie same modele ³uków) to to, ¿e ma l¿ejsze ramiona i strza³a uzyskuje wiêksza prêdko¶æ pocz±tkow±. Chyba, ¿e masz na my¶li inne rodzaje ³uków.

Pozdrawiam
Daniel Bochra
Czy wie kto¶ dlaczego ³uk tradycyjny o naci±gu 19+15% jest lepszy od 23 i wy¿ej kilowych?

Witam
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. To ze jeden luk jest dwa kilo twardszy od innego przy danym naciagu nie zawsze oznacza, ze ten pierwszy ma wieksza sprawnosc
Znam przyklady lukow o naciagu 50 funtow, ktore sa szybsze od 60-tek. Liczy sie ksztalt, materialy z jakich luk jest zbudowany np w USA bambus jest obecnie najbardziej popularnym materialem na ramiona lukow tradycyjnych, poniewaz ma najwieksza sztywnosc w stosunku do masy (ostatnio pojawiaja sie luki z laminatow carbon/bambus, ale sa strasznie drogie)
Popatrz na luki sportowe typu olimpic recurve, dosyc ciezki majdan dla stabilnosci, bardzo lekkie i szybkie ramiona, do tego carbonowe strzaly o srednicy wkladu do dlugopisow i wadze 300 grain, uklad nastawiony typowo na wycisniecie maxymalnej predkosci poczatkowej strzaly
luki typu compound, najszybsze z dostepnych jak obiecuja produceni (300+ fps) wszystko super ale... sprobuj strzelac z 70 funtowego compounda z 30 calowym naciagiem, bez wyciszaczy na cieciwe i stabilizatorow, strzalami o wadze 350 grain... nie polecam, ponadto tak na marginesie: znam wielu mysliwych, ktorzy poluja z compoundami a takze uczestnicza w zawodach typu 3D, zaden z nich nigdy nie wyslal strzaly z predkoscia poczatkowa wyzsza niz 280 fps
a luki tradycyjne? jezeli chcesz porownac sprzet musisz znalezc dwa o dokladnie takiej samej twadrosci przy danym naciagu i uzyc takiej samej strzaly. Ten, ktory bedzie strzalal szybciej ma generalnie wieksza sprawnosc.
luk, ktory wysyla strzale o danej wadze, tak szybko jak jego twardszy odpowiednik, to jest sprawnosc!
luk, ktory wysyla strzale o danej wadze rownie szybko jak jego konkurent, ale przy krotszym naciagu, to jest sprawnosc!
Adsumus
Witam!!!

W Gdañsku s± organizowane takie turnieje w których jet naci±g ³uków ograniczony do 19kg+15%, a ¿e Organizator nie chce mi powiedzieæ dlaczego te ³uki (19kg+15%)s± lepsze(tak twierdzi ten Organizator), wiêc musia³em zwróciæ siê do Was drodzy Frehowicze, bo sam tego nie rozumiem...

Pozdrawiam
Wotawa
Mo¿e na tych zawodach strzela siê do ludzi?
Je¶li nie, to po prostu ludzie z nudów czasem takie rzeczy wymy¶laj±, ¿e nie nale¿y siê tym przejmowaæ.
Zdarzaj± siê przecie¿ zawody "historyczne" dopuszczaj±ce ³uki sportowe "z owijk±".
S± zawody szermiercze w których nie wolno uderzaæ tarcz±, przepisy nakazuj±ce u¿ywania drutu kolczugi min. 1.6mm...
D³ugo by tak mo¿na wymieniaæ.
Ot, ¿yjemy w kraju w którym ludzie lubi± wymy¶laæ restrykcje. Taka karma.
Ciwun
Okre¶lenie Adsumusa, ¿e kto¶ twierdzi, ¿e ³uki o jakim¶ naci±gu s± lepsze od ³uków o innym naciagu, to jego autorski pomys³, a ja sobi¶cie uwa¿am, ¿e na g³upio postawione pytania mog± byc tylko g³upio udzielane odpowiedzi, wiêc lepiej w dyskurs z takimi interlokutorami siê nie wdawaæ.

Natomiast mimo, ¿e tylko krowa nie zmienia pogl±dów, to ja osobi¶cie wolê poprzednie stanowisko Wotawy (cytujê):

„(...) kto bierze ³uk zbyt cie¿ki ten g³upi (...)”

Sob 09 Pa¼, 2004 Wotawa

O przyczynach, dla których w regulaminach czê¶ci turniejów ³ucznictwa tradycyjnego organizowanych przez Chor±giew Kasztelanii Chmieleñskiej i Kr±g Oliwski wystêpuje ograniczenie naci±gu ³uków dopuszczanych do turnieju do 19 kg by³o od poczatku wzmiankowane w tych regulaminach, a potem wielokrotnie omawiane i t³umaczone. Przyczyny s± jasne, oczywiste i potrzebne. Trudno to t³umaczyæ za ka¿dym razem od nowa komu¶ komu siê nie chce pochylic nad problemem - zw³aszcza, ¿e sprawa ta by³a dok³adnie przewa³kowana na Freha sk±d wzi±lem powyzszy cytat z Wotawy, a ja sam moje stanowisko wielokrotnie utrwalalem na pi¶mie i w moim "Antologicznym S³owniku Pojêæ £ucznictwa Tradycyjnego" i na Freha i przede wszystkim i bardzo szeroko na Relaz z przywo³aniem rzeczowych wypowiedzi na ten temat oraz z przywo³anie polskich i nie tylko polskich regulacji na ten temat. S± one jednoznaczne i nie pozostawiaj± najmniejszych w±tpliwo¶ci na temat wielko¶ci granicznej "tylko" 40 funtów, a dla innych "a¿" 20 kg. Przyjête w naszych regulaminach ograniczenie do 19 kg wpasowuje siê w te liczne normatywnie wprowadzone ograniczenia. Wszystko to jest w rozwinietej formie szczegó³owo opisane i uargumentowane i tylko z³a wola osób albo brak wiedzy na podobieñstwo Adsumusa mo¿e wymy¶laæ problemy, których nie ma.

Zas przy okazji, a¿eby ju¿ nie wracaæ ponownie do tej kwestii (a wypowiada³em sie ju¿ kiedy¶ o tym przy okazji dyskusji na temat naci±gów kusz de lege ferenda) . POlska w tej czê¶ci Europy nale¿y do szczê¶liwych krajów, gdzie poza praktycznie jedynym przypadkiem ca³e wyposa¿enie osób kultywu±cych strzelectwo tradycyjne (równie¿ historyczne, a przede wszystkim uczestnicz±cych w ruchu rycerskim) nie wymaga zezwoleñ administracyjnoprawnych. Wygl±da, to na przeoczenie polskiego ustawodawcy i je¿eli z uzyskanej wolno¶ci zainteresowani bêd± czynili niem±dry u¿ytek, to reszta jest ³atwa do przewidzenia...
Sapienti sat.
Adsumus
Witam!!!

Je¶li wielokrotnie by³o wspomniane, opisane to proszê Ciê Ciwunie o wskazanie mi linku gdzie ten problem zosta³ omówiny, a argumenty przytoczone s± jednoznaczne i nie pozostawiaj± najmniejszych w±tpliwo¶ci.

„(...) kto bierze ³uk zbyt cie¿ki ten g³upi (...)”
tylko dla jednego zbyt ciê¿ki bêdzie 25 dla drugiego 30 a innego 19[kg]

Nie ma g³upich pytañ, s± g³upie odpowiedzi.

"[...]tylko z³a wola osób albo brak wiedzy[...]"

To nie jest z³a wola, tylko chêæ dowiedzenia siê dlaczego akurat 19kg, a nie 25kg? Zapewne wynika to z niewiedzy, a czy jest co¶ nie tak, ¿e chce j± powiêkszyæ? Po to jest to forum...

A czy Pañski s³ownik jest gdzie¶ opublikowany? Chêtnie bym przejrza³, mo¿e wtedy sta³bym siê dobrym partnerem do rozmowy?

Pozdrawiam
Simoon
Witam!

W³a¶nie sta³em siê posiadaczem ³uku angielskiego z refleksem o naci±gu 13 kg produkcji p.Bisoka. Mam w zwi±zku z tym 2 pytania. Czy jest mo¿liwe, ¿e przy naci±ganiu/zak³adaniu ciêciwy ³uk pêknie, jakim sposobem najlepiej zak³adac ciêciwê (£uk jest trochê ode mnie wiêkszy, wiêc mam drobne problemy)?

Pozdrawiam
Simoon.
Gotfryd
Witam Frehowiczów

Simoon polecam Ci przeczytaæ ksi±¿kê pana Jankowskiego, tam znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytanie (chocia¿ ksi±¿ka dotyczy ³uków tradycyjnych, drewnianych). Wed³ug mnie nie powinno mu siê nic staæ, ale musisz siê stosowaæ do ¿elaznych zasad, a jako ³ucznik ju¿ powiniene¶ je znaæ.

Pozdrowienia Gotfryd

ps. w za³±czniku jest zdjêcie ze sposobem zak³adania ciêciwy na ³uk.
Kuba Bia³ek
Jaki ³uk polecacie z tych trzech longbowów na stronie pana Bisoka http://www.lukbis.pl/oferta.html
Agnar
No ja tez jestem nowy wiec poprostu chcialem sie przywitac ;) Witam wszystkich :P
choco
Witam.Moja przygoda ³ucznicza zaczê³a siê nieca³y miesi±c temu kiedy to zaopatrzy³em siê w tak upragniony ³uk.Kupi³em d³ugiego na prawie dwa metry angola i mam co do ³uków parê pytañ.
Mój ³uk nie jest od znanych producentów ³uków takich jak p.Bisok o którym ju¿ zd±¿y³em sporo dobrego us³ysze:-)
moje pytania:
1.Po czym poznac dobry ³uk i jak sprawdzic jego naciag
2.jakie strza³y s± najlepsze?? dunno.gif
3.Chcia³bym sie równiez dowiedziec czy w niedalekiej okolicy Gliwic istnieje jakies braterstwo rycerskie lub klub ³uczniczy
Dziekujê za uwage i liczê na rady bardziej do¶wiadczonych
Gotfryd
Witam.

ad.1
Naciag mierzymy dynamometrem.
ad.2
Strza³y powinny byæ dobrane giêtko¶ci± do Twojego ³uku.
ad.3
http://bagrit.pl/bractwa/bractwa.php?lg=pl , to na pocz±tek.

Ps. Stawiasz ma³o szczegó³owe pytania.

Pozdrowienia Gotfryd
charli
szykam kogos kto pomogl by mi zbudowac strone www na temat lucznictwa tradycyjnego. chodzi mi o same informacje na temat lukow, technik strzelania itd. www ja zrobie (bedzie takie sobie ale z duza iloscia informacji bedzie dobre prosze o kontakt na gg 7744129 albo maila lukaskatowice@op.pl
Wotawa
www.bowtime.waw.pl
Masir_dOOd
Witam. icon_neutral.gif

Ayuko, z tego co napisa³e¶, iteresuje ciê kuydo. Zajrzyj na stronkê pana S³awomira Wybranowskiego, on robi je niez³e. smile.gif
lucznik
witam jestem nowy moja przygoda zaczela sie po obejrzeniu wladcy p. jak zobaczylem legolasa postanowilem sprobaowac najpierw miale maly luk a potem luk 140 cm z wlokna szklanego
moje pytania:
1.oco chodzi z naciagiem w kg.
2.orientuje sie ktos czy w sosnowcu sa sklepy z lukami do 90 zl.
G³owañ
1 Naci±g w kg - jak jest np. ³yk o naci±gu 20 kg to musisz naci±gn±æ ciêciwê z tak± si³± jakby¶ podnosi³ 20 kg ciê¿ar, czyli - tm wiêkszy naci±g (w kg) tym wiêksza jest potrzebna si³a do naci±gniêcia ³uku
2 nie wiem ale mi siê zdaje ¿e ³yki po tak niskich cenach nawet na allegro s± rzadko¶ci±. Lepiej uzbieraj sobie trochê pieniêdzy i kup raz a porz±dnie.

Mam nadziejê ¿e niczego nie pomiesza³em. Jakby co - poprawiaæ.
lucznik
aha a co to znaczy ze luk ma naciak np 40 lbs??????ja strzelam ale na takich zeczach to sie nie znam
Halfgar
CYTAT(lucznik)
aha a co to znaczy ze luk ma naciak np 40 lbs??????ja strzelam ale na takich zeczach to sie nie znam

40 lbs czyli ok 20 kilo
Daniel Bochra
"aha a co to znaczy ze luk ma naciak np 40 lbs??????ja strzelam ale na takich zeczach to sie nie znam "
"40 lbs czyli ok 20 kilo"

witam!
dobrze by bylo,abyscie sie troche zapoznali z techniczna strona aktywnosci zwanej lucznictwem;
nie twierdze, ze jest to niezbedne do celnego strzelania, ale lucznictwo zwane tradycyjnym rozni sie od sportowego min tym, ze wielu lucznikow strzela z wlasnorecznie zrobionego sprzetu i sa z tego dumni
do tego jednak potrzebna jest pewna wiedza;
przesledzcie freha,znajdziecie tu na prawde duzo dobrych informacji, wiecej niz bedziecie potrzebowali na poczatek
a na razie dodam, ze wiekszosc miar wykorzystywanych w lucznictwie nie jest w systemie metrycznym:
nie polecam uczenia sie wszystkiego w kg czy cm;
funty, cale, grainy to to, z czym sie najczesciej bedziecie sie spotykac, a wiec:
1 funt (lbs) = 0.454 kg
1 cal = 2.545 cm
1 grain = 0.0648 grama
pozdrawiam
lucznik
Witam mam pytanie jaki klej jest dobry do klejenia nasadek luczniczych (osadow) plastikowych i klej do lotek prosze o odpowiedz z gory dzieki!!!
Adsumus
do lotek to polecam kleje polimerowe.
Do ca³ej reszty poxipol, np. do klejenia osad.
Bodzio
Witam.
Najlepszy klej do nasadek i lotek jest Arrow Mate Cement firmy Saunders jest wystawiony na allegro zobacz sobie a kup www.luksport .pl u nich jest po 16zl ,drugi Fletch-tite 3000 cena 12zl ,wejdz w kategorie akcesoria -podtemat do strzal i tam wszystko masz, a poksipol nadaje sie do wklejania grotow.
odpowiedz dla lucznika.
Pozdrawiam
Budzi¶miech
witam!
na ile starcza taka jedna tubka kleju?? ile lotków?
pozdrawiam
Adsumus
CYTAT
ile lotków?

LOTEK!!!!!!!!!!!!
Bodzio
Witam.
Jedna tuba powinna wystarczyc na oklejenie 100 strzal ,ale to zalezy tez od lotek ,gumowe potrzebuja mnie kleju,pierzaste z gesi czy z indyka troche wiecej i wszystko zalezy od uzytkownika.
Pozdrawiam
Budzi¶miech
Witam!
jak± ma objêto¶æ ten klej?? i jeden i drugi?? który wed³ug ciebie jest lepszy?
Bodzio
Witam.
Akurat na tubie nie ma napisanej pojemnosci ale wielkosci± ma gabaryt taki jak zwykly klej roslinny do papieru w tubie,napewno lepiej sie oplaca jak te wszystkie super glue,czy inna kropelka,a lepszy jest Saundersa jest bardzij gestszy,ten drugi jest troche luzniejszy bardziej lejacy ,kup bo naprawde warto,ja tylko tych klei uzywam do klejenia lotek inasadek.
Pozdrawiam
Daniel Bochra
Witam!
mala sugestia odnosnie klejenia: wyprobowac najpierw na starych strzalach! niektore lakiery nie sa kompatybilne ze wszystkimi klejami, moga powstac nie ladnie wygladajace zacieki;
generalnie najbardziej polecam kleje "zelowe" o dosyc duzej gestosci jak ww Arrow mate Cement, Duco Cement, Fletch-Tite; sa duzo lepsze niz wszystkie odmiany super glue, ale maja duzo wolniejszy czas schniecia, srednio okolo 15-20 minut na lotke; zapewniam jednak, ze warto czekac, bo lotki NIGDY sie nie odklejaja, nie wazne w jakiej temperaturze strzelamyl; dodatkowo gesty klej o konsystencji zelu zapelni tez mikroskopijne szpary pomiedzy nie zawsze doskonala powierzchnia drewnianego promienia i podstawa lotki;
dla tych, ktorzy lubia "nagie" promienie, bez bejcy czy lakieru, sugerowalbym najpierw aby dolozyc wszelkich staran, aby patyk na ktory nalozymy lotke byl dobrze wypolerowany i czysty: drobnoziarnisty papier scierny i czysta szmatka nasaczona w acetonie zrobia dobra robote;
nie mozna jednak liczyc na to, ze "nagi" promien bedzie trzymal lotke tak skutecznie jak ten z chociazby cienka warstwa lakieru, zwlaszcza na miekkim drewnie jak np cedr, ktrore to drewno posiada w sobie dosyc duzo naturalnego oleju;
Budzi¶miech
witam!
a co z tymi co przyklejaj± pióra z rêki?? maj± trzymaæ przez to 15-20 minut jedn± lotkê?? jako¶ sobie tego nei wyobra¿am:/ najlepsze s± kleje cyjanoakrylowe i tym podobne ;gdzie wszystko jest szybko i cacy... a je¶li chodzi o lakiery to polecam lakier nitrocelulozowy. Szybko schnie zostawia ³adny po³ysk i nie ¶mierdzi. Powierzchnia ochronna jest ok. Ale oczywi¶cie je¿eli chcecie byæ ultra itp to w grê wchodzi jedynie olej albo pokost lniany.

pozdrawiam Spuciarz
Daniel Bochra
"a co z tymi co przyklejaj± pióra z rêki??"
witam!
no jezeli ktos potrafi precyzyjnie przyklejac piora "od reki", to "szybki" klej na pewno ulatwi prace;
mnie sie nigdy nie udalo przyklejic naturalnych lotek rownolegle do siebie z rozstawem dokladnie 120 stopni;
potrafisz tez nakladac takie lotki spiralnie? jak to robisz?
co do lakierow, to oczywiscie kwestja preferencji, moj poprzedni post to tylko podpowiedz, kazdy zrobi jak bedzie chcial;
"je¿eli chcecie byæ ultra itp to w grê wchodzi jedynie olej albo pokost lniany"
ale po nalozeniu lotek, prawda?
Budzi¶miech
witam!
do wklejania piórek u¿ywam paramaszynki do klejenia lotek, czyli co¶ takiego jak w ksi±¿ce p. Jankowskiego. tylko ¿e stojak na ten klips biórowy to moja rêka. Konserwuje strza³e przed przyklejaniem lotek
Forrestus Regis
1. Gdzie najlepiej kupowaæ teraz ³uki od Bisoków? Jaki¶ czas temu by³ u nich jeszcze sklepik on-line, ale teraz nie realizuj± ju¿ zamówieñ internetowych. W³a¶ciwie, to wci±¿ nie ma problemu ze znalezieniem ich ³uków na necie, ale ceny w ró¿nych internetowych sklepach ³uczniczych ró¿ni± siê na tyle, ¿e uzna³em to za podejrzane (Diana od 190 do 250 z³). Czy¿by chodzi³o o ³uki ró¿nego naci±gu, a o tej samej nazwie?

2. W mojej okolicy ¿adnych bractw nie ma, mimo to chcia³bym zaj±æ siê ³ucznictwem historycznym. Mam tylko jedn± w±tpliwo¶æ - czy istnieje mo¿liwo¶æ, ¿e ucz±c siê strzelaæ samemu nie wpadne w jakie¶ z³e nawyki, od których trudno by³oby siê potem odzwyczaiæ?
Bodzio
Witam.
Jezeli chcesz kupic luk od Bisoka podaje www.centrum-lucznicze.pl to jest jego sklep zadzwon lub napisz zlozysz zamowienie i luk wysylaja bez problemu.
Pozdrawiam
Bodzio
Witam.
Jak bedziesz zamawial luk popros azeby dolozyli broszurke -Instrukcja prawidlowego strzelania z luku ,masz tam wszystko wyjasnione jak strzelac z luku,jezeli potrzebujesz podaj mi swoj adres na priv to jutro wysle listem.
Wiadomosci dla Forrestusa.
Pozdrawiam icon_wink.gif
Forrestus Regis
Problem w tym, ¿e w owym centrum nie sprzedaj± Diany, któr±-to sobie upatrzy³em. Czekam na dalsze "pomys³y".

PS mój e-mail: regis7@o2.pl Chêtnie skorzystam. (Sorry, ¿e nie chcia³o mi siê wysy³aæ privem)
tatsu
Odradzam bisokowe ³uki.
Polecam za to ³uki J. Jankowskiego - s± o niebo lepsze w u¿ytkowaniu i dobierane pod ³ucznika.
lucznik
witam mam pytanko co ile stopni maja byc przyklejone w strzale?
Rabiega
CYTAT(lucznik)
witam mam pytanko co ile stopni maja byc przyklejone w strzale?

Pytasz o lotki pewnie.
Odpowiedz sobie sam bum.gif . Je¶li s± trzy, a obwód promienia ma stopni 360, to odpowied¼ brzmi... bigsmile2.gif
Rabiega
CYTAT(Forrestus Regis)
Problem w tym, ¿e w owym centrum nie sprzedaj± Diany

Sprzedaj±, sprzedaj± - wystarczy napisaæ lub zadzwoniæ.
Co do "odradzania ³uków" - ¶miem siê nie zgodziæ z Tatsu - dla pocz±tkuj±cego produkty ³ukbisu s± idealne - niewymagaj±ce, nie uk³adaja siê za ciêciw±, trudno je uszkodziæ.
Produkty pana Jankowskiego s± pierwszokla¶ne, ale dla zaawansowanego w ³uczniczym hobby.
Ja sam uczy³em siê na bisoku, fakt, ¿e kiedy¶ alternatywy jakby nie by³o...
Pozdrawiam.
tatsu
Rabiego, odradzam "bisoki" z tego wzglêdu, i¿ zamiast zamówionej 18ki otrzyma³am 26kê. Owszem, naci±gniêcie jej podczas treningów nie sprawia³o nadzwyczajnych k³opotów, tak samo podczas turniejów. Do czasu, a¿ okaza³o siê, i¿ ³uk jest o nieco innym naci±gu ni¿ zamawia³am, a moje ³opatki zmieni³y odrobinê swe po³o¿enie. Dziêki temu musia³am zostawiæ ³uk na dwa lata. Teraz znów muszê siê wprawiæ. Powoli. Od mykietyszyñskich 12tek zaczynam i... to boli...
Moja druga po³owa te¿ mia³a nieprzyjemno¶æ zakupiæ bisokowego krym-tatara. Zamiast strzelaæ, si³owa³ siê z besti± (a do w±t³ych i s³abowitych nie nale¿y), która niby mia³a naci±g tylko 20 kg... niby... a potem nagle zaczê³y siê skrêcaæ gryfy, choæ zak³ada³ ciêciwê tak, jak w takich ³ukach nale¿y zak³adaæ, a i dba³o siê o bestiê niemal jak o ³uk tradycyjny.

U nas m³odzi ³ucznicy æwicz± na "mykietyszynach". S± to ³uki na tyle miêkkie, ¿e ³atwo wypracowaæ na nich odpowiedni± postawê nie mêcz±c siê i s± do¶æ tanie.
Do treningów - super. Do turniei - nie wiem, bo na historyczne nie chc± zbytnio wygl±daæ. Zale¿y od komisji, czy pu¶ci. Mnie siê zdarzy³o widzieæ i konkurowaæ z ³ucznikami z ³ukami sportowymi (z celownikami, obci±¿nikami, bloczkami itp.).

Decyzja nale¿y do Ciebie icon_wink.gif

A co do rozstawu lotek: jedna (wiod±ca) musi byæ prostopad³a do tego naciêcia, gdzie siê ciêciwê wk³ada, reszta pod k±tem 120 stopni.
Rabiega
Wiem, wiem, Tatsu.
Nie w g³owie mi polemika w tym temacie.
My¶lê, ¿e mój ³uczek bisokowski po prostu wolny by³ od wad, o których piszesz.
Ale juz siê nie wym±drzam, ¿eby nie by³o, ¿e Rabiega musi mieæ zawsze ostatnie s³owo. £ucznik przecie¿ ze mnie ¿aden.Ot, ¿e siê sam w ¶ródstopie nie postrzelê smile.gif .
Pozdrówko !
tatsu
Rabiego, ale¿ w ogóle nie zarzucam Ci nieznajomo¶ci tematu! Gdzie¿bym ¶mia³a!
Najzwyklej w ¶wiecie wykazujê wady, które mog±, ale nie musz± posiadaæ zabawki pana Bisoka. Wiem, i¿ starsze ³uki by³y robione ¶wietnie, ale pó¼niej co¶ przesta³y byæ takie super.
W gronie znajomych ³uczników bisokowe ³uki s± obsobaczane, niestety, a ma³o jest zadañ ¿e s± dobre. Ba! Nie s³ysza³am dawno pochwa³ nt. tych ³uków od bardzo dawna.
Niech ch³op wie, ¿e mo¿e mu siê trafiæ nie ³uk, a kijek, który albo pêknie, albo pokiereszuje mu plecy.
Ree
No to ja pochwalê icon_wink.gif W 2002 roku zakupi³em wschodni± 16-tkê Bisoka i jestem bardzo zadowolony. Nie wiem czy to starszy czy m³odszy ten ³uk icon_wink.gif Jedynie po jakichs 30 minutach strzelania czuæ je w palcach, napinaj±cych ciêciwê icon_wink.gif

a co do naci±gu ... to prawda. zbyt mocnym ³ukiem mo¿na sobie zrobiæ powazn± krzywdê.

pozdrawiam
tatsu
Mój "walijczyk" jest mniej wiêcej z tego samego roku.
Bólu w palcach w rêce ciêciwnej nie czu³am, zrobi³a mi siê tylko taka grubsza skóra na opuszkach. Za to po treningach, turniejach okropnie bola³y plecy, a wyniki z dobrych zrobi³y siê tragiczne icon_sad.gif
Mo¿e wrócê do ³ucznictwa, ale... nie jestem ju¿ taka dobra, jak kiedy¶ icon_sad.gif
Junior
witam

Jestem nowy, nie znam siê na ³ukach ale chce sobie sam taki wynalazek skonstruowaæ.
ma byæ zrobiony z kilku warstw drewna.
Wiec moje pytanie brzmi:
1.jakich gatunków drewna u¿yæ?
2.czym kleiæ?
3.ile sezonowaæ?
4.ogulnie jak zrobiæ?
Budzi¶miech
opcja szukaj, przegl±dnij forum , ksi±¿ka p. Jankowskiego "Drewniany ³uk ¶redniowieczny"(czy co¶ w tym stylu)
Krzychu(Czarny)
Witam,

Jestem nowicjuszem, w najblizszym czasie zamierzam przylaczyc sie do pewnego Bractwa Rycerskiego. Jakis czas temu zrobilem kuszê, ktora jest niedokonczona. Chcialbym prosic Was o pomoc w ustanowieniu podobienstwa historycznego. Kolbê kuszy wykonalem z drewna sosnowego, wypolerowalem ladnie na maszynach stolarskich i wyglada super (choc jest trochê du¿a..), elementy metalowe - spust, wykonane sa z jakies blachy, stali.. (nie pamietam juz dokladnie), jak blacha to chyba jakas kwasoodporna - tez ladnie to szlifierka obiecha³em. £uk zrobiony jest z resora i spisuje sie swietnie. Cieciwe naciagalem recznie, ale tu jest problem.. Bo nie ma takiej cieciwy, aby sie nadawala. Z poczatku zalozylem linke hamulcow± od roweru, ale pek³a po 3 wystrzalach. Aha, luk trzyma sie kolby na jakies srubce, spokojnie, jest mocno przymocowany, ale trochê sie giba - musze to tez dokonczyc. Pomo¿cie, skad wzia¶æ ciêciwe (lina konopialna - ok, ale co to i skad to wziac??), i czy te elementy nadaj± kuszy charakter rekonstrukcji historycznej (oczywiscie kusza ma byæ do u¿ytku). Jak mam osi±gn±æ zamierzony efekt? :/
Pozdrawiam,
Vislav
Witam

Tu masz trochê materia³ów na temat kuszy http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5649
Na temat wykonania ciêciwy http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=88833#88833

Uwaga ogólna: wzi±³es siê za niebezpieczn± broñ, której posiadanie w Polsce bez pozwolenia jest zabronione.

Je¿eli koniecznie chcesz kuszy u¿ywaæ (ryzykuj±c konflikt z prawem) musisz maksymalnie zadbaæ o bezpieczeñstwo w³asne i innych.

Jednym z bardzo wa¿nych elementów jest w³a¶nie ciêciwa. U¿ywanie cienkich stalowych linek przy ich pêkniêciu jest prost± drog± do samookaleczenia. Szczególnie je¿eli celujesz wzd³u¿ be³ta na wysoko¶ci oczu.

Jeden z bardziej drastycznych przypadków - u¿ycie struny od fortepianu jako ciêciwy i bardzo twardego ³êczyska z resora. Pekniêcie struny zakoñczy³o siê trepanacj± czaszki i ¶mierci± m³odego "konstruktora".

Ponadto cienka ciêciwa wyrzuca be³t napieraj±c na jego doln± krawêd¼ i w efekcie czêsto powoduje podbicie do góry - daleki lot ponad tarcz± i strza³ochwytem z mo¿liwo¶ci± trafienia przypadkowej osoby.

¬le zamocowane ³êczysko i naci±gniêcie ciêciwy niedok³adnie ¶rodkiem na zaczep przy strzale spowoduje zbaczanie be³ta i efekt jak w zdaniu powy¿ej.

Spust wyciêty szlifierk± - nie odkuwany mo¿e w ka¿dej chwili pêkn±æ i w efekcie przypadkowy strza³ (warto zapoznaæ siê z takim zjawiskiem jak spiêtrzenie naprê¿eñ).

Je¿eli chcesz eksperymentowaæ to raczej drewniana kusza czopowa i na pocz±tek niezbyt du¿a si³a naci±gu.

pozdrowienia Vislav
Krzychu(Czarny)
Dzieki wielkie za odpowiedz,

Wiem ze jest to niebezpieczna bron, ale spokojnie, mam chyba troche rozsadku. Strzelilem z niej chyba 3 razy do czasu jak linka zaczela pêkaæ.. A co do spustu to spokojna glowa, nie ma sposobu zeby pekl - jest zrobiony na zasadzie takich dwoch haczykow blokujacych cieciwe (spust nie jest obci±zany) , kiedy naciskam spust, chowaja sie a cieciwa zostaje puszczona, ale moc to ma niezl± ten resor....

Co do wypadkow to mam przestroge do dzis z nierozwaznego uzywania takich urzadzen.. Kiedys przy strzelaniu z luku sportowego naciagnalem go za bardzo i strzala poszla po uchwycie odbijajac sie i uderzajac mnie w reke (w zgiêciu kciuka) ktor± ten uchwyt trzymalem - mam blizne do dzisiaj.

Zreszta kusze i ³uki nie sa dla mnie, mam s³abe oko i marzy mi sie miecz i tarcza, mam chyba predyspozycje chociaz masa by sie wieksza przydala oo tak.. Kusze zaczalem robic tylko z ciekawosci i z naglego natchnienia, jesli ja kiedys skoncze ( watpie.. : ) to pewnie zalegnie gdzies pod ³ó¿kiem...
Dziêki i pozdrawiam!
Krzych
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.