Je¿eli jest kto¶ zainteresowany to ksi±¿ka pana Jankowskiego jest dostêpna na allegro... we wmiare przystêpnej cenie (jeszcze 4 sztuki). Po przeczytaniu w±tków na freha zaczynam zabawe z ³ukiem od tej w³a¶nie ksi±¿ki. Tak na marginesie, to mój pierwszy post i chcia³bym siê przywitaæ.
Heeej
a oto magiczny link:
allegro.pl - Drewniany ³uk ¶redniowieczny
pozdrawiam
Ja konkretnie:
mam 17 lat, ok. 190cm wzrostu, strzelalem jakies 2 lata temu kilka razy, teraz chcialem sie zajac konkretnie nauka/strzelaniem z luku.
Luk tradycyjny, niesportowy, ktory sporo czasu wytrzyma.
Prosze o konkretne odpowiedzi: gdzie kupic, jaki model, linki.
Cena 200-300zl.
Witam .
Jestes bardzo wygodny ;prosze o konkretne odpowiedzi : gdzie kupic ,jaki model,linki.to wszystko mozna znalezc na freha ,Ty bedziesz sobie siedzial i czekal na gotowe ,siadaj i czytaj i przegl±daj wszystko napisane s± wakacje masz czas.
Ale marudzisz. Jakos dziwnym trafem czytalem rozne posty na tym forum.
Nie zauwayles, ze chce luk specjalnie pod siebie? Wlasnie przez to, ze czytalem to rozne posty napisalem takiego jak wyzej; jakies poprzestawiane lopatki, przerwy na 2 lata przez luk - gsdyby nie to co tu piszecie to bym sobie kupil luk, ktory mi sie spodoba i tyle, a tak to teraz problem mam :P
Pomoze mi ktos?
To tu nie wchod¼. Po wzro¶cie i wieku nikt Ci nie powie dok³adnie jaki naci±g do Ciebie pasuje. Wszystko zale¿y od tego ile masz si³y. Jed¼ na jaki¶ turniej, skorzystaj ze strzalania z ³uku za 1 z³ , zapytaj siê jaki naci±g ma ³uk i zdecyduj czy jest dla Ciebie za mocny czy te¿ zza s³aby, a mo¿e w sam raz. Je¶li chodzi o rzemie¶lnika wyrabiaj±cego ³uki to na freha naprawdê du¿o mo¿na o nich poczytaæ.
Jak nawet poczyta³e¶ tylko ten temat, to powiniene¶ siê domy¶liæ ¿e warto wzi±æ Mykietyszyna. Kompozyt owiniêty sztuczn± skór± zamszow±, wygl±da z daleka nienajgorzej, historyczny oczywi¶cie nie jest, za to jest nie za mocny i na pewno dla nowicjusza bezpieczny.
Mój syn trenuje takim ³ukiem (prosty angielski) od wieku 9,5 roku (oczywi¶cie dopasowanym do jego wzrostu) i nie ma ¿adnych k³opotów z krêgos³upem i ³opatkami, a nawet poprawi³ postawê (równocze¶nie, dla ¶cis³o¶ci, chodzi na basen dla odci±¿enia i rozlu¼nienia miê¶ni i dysków).
Namiary na Darka M. sam ju¿ sobie znajd¼, bo nie lubiê siê powtarzaæ...
Witam wszystkich serdecznie...
Cóż... Niechciałem zakładać osobnego tematu na dwa moje pytania.
Łuk mam od dawna, choć go odłożyłem w kąt, ale znów mam zamiar się w to "pobawić"... Jeno problemem mym jest brak strzał, ze względu rozwalenia ich i ich ceny. Ciągnie mnie do samoistnej konstrukcji takiej strzały... Tylko jak?
Wiem, że ten temat był powielany wiele razy, tylko, że nie znalazłem nic, co mogło by mi pomóc.
Wczoraj próbowałem zrobić z bambusu, ale chyba jest zaciężki, więc jakie drewno, jeśli z podwórka, lasu, jak je wyprostować? Z czego robicie groty, jak je robicie...
Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście zdecydowali się mi udzielić jakiejkolwiek pomocy, czy wskazówek.
Do wczorajszych strzał z bambusa wbiłem obrobiony gwóźdź (
).
Można jeno biznesowo w sklepach kupić takie "grociki", sympatyczne...
Ale jednak mam głÃ³d własnoręcznej roboty, niźli ciężko się owe groty robi, kupię...
Problemem większym dla mnie jest sama konstrukcja strzał...
PS.
Moja "śmieszna"
maszyna...Pozdrawiam.
Witam.
Przedewszystkim ramiona luku musza byc wygiete w druga strone,tak jest zle jak na zdjeciu, a propo strzal kupujesz proste kijoszki w hipermarkecie budowlanym sosnowe lub bukowe [taniej maj± na allegro],lotki z gesi gdzies od jakiegos gospodarza i groty klepac z rurki
to jest sposob na wlasny wyrob ,chyba ze kupujesz strzaly gotowe i wiesz co masz.
Pozdrawiam
Ramiona? Nie rozumiem. To znaczy przykrêcone s± dobrze, a na zdjêciu go ¼le u³o¿y³em? O to chodzi...
No i w³a¶nie... wygl±da ten ³uk tak strasznie?
Co do tych listewek, to kupie je proste, prawda? A strza³a niema byæ okr±g³a?
Dziêki za wypowied¼, pozdrawiam.
Witam.
Oczywiscie ze okragle tylko mi chodzilo ze maja byc proste,tylko ze w Praktikerze s± drozsze ponad 2 zl na allegro masz po 1,39zl.
Pozdrawiam
CYTAT
Wiem, ¿e ten temat by³ powielany wiele razy, tylko, ¿e nie znalaz³em nic, co mog³o by mi pomóc.
Nie znalaz³em, czyli nie szuka³em?
Wyrób strza³W razie w±tpliwo¶ci proszê jeszcze pytaæ
Witajcie od niedawna interesuje siê siê ³ucznictwem tzn. od 5 dni
czy kto¶ mi doradzi jaki luk sobie kupiæ???
CYTAT(Nijasha @ 18:17 24.09.2006)
Witajcie od niedawna interesuje siê siê ³ucznictwem tzn. od 5 dni
Po¶wiêæ mo¿e kolejne piêæ dni na przegl±dniêcie forum zanim zarobisz ostrze¿enie.
CYTAT(Rabiega @ 18:26 24.09.2006)
Po¶wiêæ mo¿e kolejne piêæ dni na przegl±dniêcie forum zanim zarobisz ostrze¿enie.
Radzi³bym u¿yæ ci przycisku szukaj, zanim zadasz jakiekolwiek pytanie, bo to by³o ju¿ na pewno setki razy wa³kowane.
CYTAT
To zale¿y jak± ilo¶ci± gotówki dysponujesz.
CYTAT(Stasiek @ 18:30 24.09.2006)
To zale¿y jak± ilo¶ci± gotówki dysponujesz.
ok. 400 z³.
CYTAT(Nijasha @ 12:02 25.09.2006)
ok. 400 z³.
My¶lê, ¿e je¶li zadzwonisz do dobrego sklepu z ³ukami (adresy bez trudu w Google) i powiesz, jak± gotówkê uda³o Ci siê wygospodarowaæ, to jestem dziwnie spokojny, ¿e j± w ca³o¶ci zagospodaruj± (jak nie, to marni z nich sprzedawcy!), ale i dostaniesz w zamian dobry ³uk (plus dodatki). Powodzenia!
CYTAT(arcimir @ 15:29 27.09.2006)
My¶lê, ¿e je¶li zadzwonisz do dobrego sklepu z ³ukami (adresy bez trudu w Google) i powiesz, jak± gotówkê uda³o Ci siê wygospodarowaæ, to jestem dziwnie spokojny, ¿e j± w ca³o¶ci zagospodaruj± (jak nie, to marni z nich sprzedawcy!), ale i dostaniesz w zamian dobry ³uk (plus dodatki). Powodzenia!
Ze w ca³o¶ci zagospodaruj±, to pewne. Ale czy dostanie DOBRY ³uk? To kwestia definicji... co to jest DOBRY, dla kogo? Na pewno bêdzie dobry dla sprzedawcy... a czy dla ³ucznika? Tu mo¿na bezpiecznie pow±tpiewaæ.
Hmm... To tak mam lat 14 dopiero zaczynam strzelaæ i nieznam siê za bardzo na ³ukach.
Wiêc jaki by¶cie mi doradzali na pocz±tek?
Ps.szuka³em na stronie
http://www.centrum-lucznicze.pl/index.php?...ow_podkategoria
je¶li wola³aby¶ ³uk historyczny w przystêpnej cenie to zaj¿yj na stronke www.kamelot.za.pl . ja mam od nich ³uk i jestem zadowolony.
pozdrówko
A co chcesz robiæ- strzelaæ czy odtwarzaæ ³ucznika?
Do strzelania wystarczy Ci chyba Bisok w cenie do 400pln, ale my¶le, ¿e warto zainwestowaæ trchê wiêcej i kupiæ laminat od Jankowskiego.
CYTAT
je¶li wola³aby¶ ³uk historyczny w przystêpnej cenie to zaj¿yj na stronke www.kamelot.za.pl . ja mam od nich ³uk i jestem zadowolony.
pozdrówko
Przyznam cena niczego ,ale tam s± tylko same obrazki nie ma konkretnie napisanej
ceny czy wagi.
W jaki sposób ty zamawia³e¶ z tej strony.
Pozdrawiam.
wagi? chcesz zamawiaæ ³uki na kilogramy ;) ?
Tam robia ³uki na zamówienie - czyli piszesz do nich jaki masz wzrost, wiek, do¶wiadczenie i jak chcesz ¿eby ³uk wygl±da³ i wtedy dobior± ci ³uk który bedzie najlepszy dla ciebie . Trzeba sie dogadac. adres mail na stronce jest.
hejka
CYTAT(Gerwulf @ 20:38 01.10.2006)
wagi? chcesz zamawiaæ ³uki na kilogramy ;) ?
Nie wiem czy ¿artujesz, ale mo¿e poprostu nie wiesz...
Moc naci±gu ³uku przeliczana jest na kilogramy, dlatego zale¿y od wagi. Co prawda, jak nie wiesz, jaki naci±g ³uku jest dla Ciebie najlepszy, to napewno Ci doradz± jak podasz swój wiek, wzrost itp.
Pozdrawiam
Witam
Doradziæ to ka¿dy mo¿e, ale nic nie zast±pi dopasowania ³uku do predyspozycji ³ucznika, jak wypróbowanie go w³asnorêcznie. Jak bêdziesz go trzyma³ i go naci±gniesz sam bêdziesz wiedzia³ czy siê zgracie
Pozdrawiam
aha i jaki by¶cie mi ³uk doradzali.
Longbow czy p³aski
Witam wszystkich czy zna ktoś dobre sklepy łucznicze potrzebuje łuku prostego tylko nie wiem czy ma być długi czy krótki :/ .Najlepiej gdyby były jakieś w Sosnowcu,Katowicach lub w okolicy.
CYTAT(Nebiros @ 21:42 10.10.2006)
Witam wszystkich czy zna kto¶ dobre sklepy ³ucznicze potrzebuje ³uku prostego tylko nie wiem czy ma byæ d³ugi czy krótki :/ .Najlepiej gdyby by³y jakie¶ w Sosnowcu,Katowicach lub w okolicy.
Zmówili¶cie siê ? Mo¿e dogadajcie siê w bractwie, ok ?
CYTAT(Rabiega @ 22:22 10.10.2006)
Zmówili¶cie siê ? Mo¿e dogadajcie siê w bractwie, ok ?
Eee no raczej nie ale mo¿e poprostu kto¶ by inny wiedzia³ gdzie s± dobrzy sprzedawcy na internecie
Witam.
Blisko masz www.centrum-lucznicze .pl Bisoka w Jaworzu z Katowic bardzo blisko ,zobacz sobie strone i jedz czy dzwon twoj wybor.
Pozdrawiam
CYTAT
Witam wszystkich czy zna kto¶ dobre sklepy ³ucznicze potrzebuje ³uku prostego tylko nie wiem czy ma byæ d³ugi czy krótki :/ .Najlepiej gdyby by³y jakie¶ w Sosnowcu,Katowicach lub w okolicy.
Mi doradzili sklep www.kamelot.za.pl
To jaki by¶ci mi ³uk doradzali?
Heh typ luku zalezy od tego w co sie bawisz. Jesli chcesz odtwarzac lucznika angielskiego to longbow jak kogos innego to inny typ luku pasuj±cy do tamtego klimatu...
Pozdrawiam
Kup sobie ³uk jaki Ci siê najbardziej podoba, od czego¶ musisz zacz±æ - co Ci z tego przyjdzie, ¿e kupisz ³uk jaki bêdzie podoba³ siê innym?
£uk nie ¿ona zawsze mo¿esz go wymieniæ na fajniejszy model.
Przy okazji chcê poruszyæ temat doradzania w sprawie si³y naci±gu - pisz± tu ludziska w wieku od 15 do 65 lat - i jak widzê to ma³o kto strzela z ³uku poni¿ej 20 kg.
Czy tak jest naprawdê?
Wydaje mi siê, ¿e m³odzie¿ trzeba wrêcz namawiaæ na l¿ejsze ³uki - 10 -12 kg
Zawsze chce siê dorównaæ tym mocniejszym - presja robi swoje - ¿eby nie wyj¶æ na "s³abiaka" wszyscy ³api± siê za ciê¿kie ³uki
Wypowiedzcie siê w tej sprawie - przecie¿ ³uk 17 -20 kg - to wcale nie pesteczka ...
Witam
ka¿dy kto ju¿ trochê strzela, napewno zmieni³ ju¿ parokrotnie ³uk na coraz to "ciê¿szy",
oczywi¶cie nale¿y zaczynaæ od ma³ego naci±gu ale w miarê zdobywania umiejêtno¶ci i si³y nale¿y przechodziæ na ³uki z wiêkszym naci±giem.
Gdyby nie ograniczenia finansowe ³uk mozna by by³o zmieniaæ co sezon.
Obecnie posiadam ³uk 25-28kg i ju¿ siê nie mogê doczekaæ przej¶cia na 30-35kg docelowo 50kg. i wcale to nie jest przesada, kiedy¶ takie ³uki by³y ³ukami treningowymi.
Pozdrawiam
hmmm..Duzo osób strzela z poni¿ej 20 kg luków. Ja mam 13 lat i strzelalem juz z luków 7kg
13kg;-) 15kg i teraz z 18 strzela mi sie najlepiej. Trzeba zacz±c od lekkich luków ale to oczywiste ze z czasem sie je zmienia.
Pozdrawiam
Nie wiem, czy silniejszy łuk to większy prestiż???
Bo tak mi to wyglada, a przecież to nieprawda, przy strzelaniu na normalnych odległościach (20 - 50m) absolutnie wystarczajacy jest naciąg poniżej 20kg. Przecież nie strzelamy, aby przebić zbroję czy ubić tura!!!
Sam strzelam na ok. 25m z łuku o naciągu 13kg i jest OK! Strzelam przecież dla przyjemności, a nie żeby się (a raczej moje palce... :-\ ) katować!
Inna sprawa, że jak się wykosztowujesz na łuk bez nadziei, że uda się w przewidywalnej przyszłości wymienić na inny, to próbujesz kupić od razu docelowy - i jest fajnie albo się męczysz. Dlatego sam mam łuk z tyczki bambusowej, co kosztowało mnie z 5 zł, a wymienić mogę w dowolnej chwili.
Wyczytałem ze strony
http://www.ealdormere.sca.org o dobieraniu optymalnego naciągu: jaki naciąg łuku jesteś w stanie utrzymać bez wielkiego wysiłku przez 10 sekund plus dwa - trzy kilogramy (poprawka na trening).
Myślę, że w razie braku łuku można by użyć wagi sprężynowej lub reklamówki na sznurku (odpowiednio obciążonej). Oczywiście trzymać tak, jak się trzyma cięciwę!
Pozdrawiam wszystkich i udanych zakupów!
[quote name='arcimir' date='16:04 20.10.2006' post='169979']
Nie wiem, czy silniejszy ³uk to wiêkszy presti¿???
Bo tak mi to wyglada, a przecie¿ to nieprawda, przy strzelaniu na normalnych odleg³o¶ciach (20 - 50m) absolutnie wystarczajacy jest naci±g poni¿ej 20kg. Przecie¿ nie strzelamy, aby przebiæ zbrojê czy ubiæ tura!!!
Sam strzelam na ok. 25m z ³uku o naci±gu 13kg i jest OK! Strzelam przecie¿ dla przyjemno¶ci, a nie ¿eby siê (a raczej moje palce... :-\ ) katowaæ!
Zgadzam siê z Tob± Arci...mistrzu. W ostatni± niedzielê na pikniku ³uczniczym organizowanym przez Tomka Pêkalê mia³em okazjê popatrzeæ na starych i m³odych ³uczników. Widzia³em takich - co z ³uków ponad 20 kg (strzelnica dla zaawansowanych-odleg³o¶æ ponad 30 m) pieknie trafiali do celu ale i takich co mieli spore problemy z wstrzeleniem siê w cel. Wed³ug mnie ca³e skupienie po¶wiêcali naci±gowi a nie celowi - nie wygl±da³o to dobrze. Ale byli te¿ tacy co z ³uków l¿ejszych strzelali jak mistrzowie ¶wiata. Piêkn± spraw± by³o popatrzeæ jak strzelaj± "weterani" ³ucznictwa - widaæ ¿e ¶wietnie siê bawi± - ale nie s³ysza³em miêdzy nimi za du¿o rozmów na temat techniki i w³asnych do¶wiadczeñ. M³odzi siê wstydz± pytaæ o rady a starzy siê nie wychylaj±. Wyj±tkiem byli oczywi¶cie organizatorzy - Tomek dwoi³ siê i troi³ - bo "zielonych" by³o tylu ¿e trzeba by³o dzieliæ ich na grupy. Micha³ z £uksportu równie¿ udziela³ wielu porad. Takie imprezy to bardzo dobry pomys³. W takich miejscach mo¿na znale¼æ na wiele nurtuj±cych nas pytañ.
ja przypomnia³bym, ¿e nie tylko na kilogramy zwracaæ nale¿y uwagê - bo dla pocz±tkuj±cych ja nie poleca³bym ³uków drewnianych!-po prostu szkoda pln`ów - za szybko siê z³amie - lepiej nabieraæ wprawy i dobrych nawyków na jakim¶ [lekkim] ³uku kompozytowym [np produkcji bisoka] - pó¼niej przerzuciæ siê na ³uk drewniany - który przecie¿ wymaga wiêcej uwagi i lepszej techniki! - bardziej medievalnej i mniej wspólczesnej [co zreszt± jest nieprzestrzegane]
Witam
Burzywoj poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię. Mam nieodparte wrażenie, że większość młodych wiekiem, a co często (choć nie zawsze) idzie z tym w parze - mało doświadczonych łuczników, niesamowicie "podpala się" świadomością używania bardzo silnych łuków. Nie bardzo rozumiem dlaczego. Nic dobrego z tego nie będzie - zero prawidłowej techniki, zero przyjemnosci, duże prawdopodobieństwo kontuzji. To trochę tak jak z młodzikami na siłowni, co to nie zdążą przekroczyć progu a już za 80kg sztangę chwytają.
Mam 27 lat, za sobą kilka lat ćwiczeń na siłowni, nienajgorsze uwarunkowania genetyczne pod kątem siły mięśni a używam łuku 10 kg. Dlaczego? Bo jego zasięg i "praca" mnie zadowala, bo jestem w stanie oddać z niego kilkaset strzałÃ³w na jednym treningu, nie bola mnie palce, nie boli grzbiet !!. Czysta przyjemność strzelania!
Żenującym jest widok 15-latka, dumnie dzierżącego w dłoni potężny 25 kg łuk, z niemiłosiernie drżącymi przy naciąganiu tegoż łuku rękami, wypuszczającego 5 strzał. 6-tej już niestety nie daje rady, bo albo piekielnie bolą go paluszki, albo czuje, że przy kolejnym strzale zwieracze odmówią posłuszeństwa. Po kilku tygodniach kariera tradycyjnego łucznika dobiega końca a często nienajtańszy łuk idzie w kąt. Ciekawe czemu (?).
Pozdrawiam
Witaj Azagthoth,
a z jakiego ³uku strzelasz? Ja mam angielski prosty 18 kg ale uwa¿am ¿e jest dla mnie za ciê¿ki. Jak trafi siê jaka¶ okazja to zmieniê na co¶ l¿ejszego - potwierdzam, ¿e trzeba sie rozkrêciæ. Z ³uku 12 kg strzelanie to przyjemno¶æ a ju¿ z 18 kg to ciê¿ka praca. Od jak dawna strzelasz? Nale¿ysz do jakiej¶ grupy zapaleñców?
Pozdrawiam
odpowied¼ w p.w
Pozdrawiam
CYTAT(azagthoth @ 13:36 27.10.2006)
Witam
Burzywoj poruszy³e¶ bardzo ciekaw± kwestiê. Mam nieodparte wra¿enie, ¿e wiêkszo¶æ m³odych wiekiem, a co czêsto (choæ nie zawsze) idzie z tym w parze - ma³o do¶wiadczonych ³uczników, niesamowicie "podpala siê" ¶wiadomo¶ci± u¿ywania bardzo silnych ³uków. Nie bardzo rozumiem dlaczego. Nic dobrego z tego nie bêdzie - zero prawid³owej techniki, zero przyjemnosci, du¿e prawdopodobieñstwo kontuzji. To trochê tak jak z m³odzikami na si³owni, co to nie zd±¿± przekroczyæ progu a ju¿ za 80kg sztangê chwytaj±.
Mam 27 lat, za sob± kilka lat æwiczeñ na si³owni, nienajgorsze uwarunkowania genetyczne pod k±tem si³y miê¶ni a u¿ywam ³uku 10 kg. Dlaczego? Bo jego zasiêg i "praca" mnie zadowala, bo jestem w stanie oddaæ z niego kilkaset strza³ów na jednym treningu, nie bola mnie palce, nie boli grzbiet !!. Czysta przyjemno¶æ strzelania!
¯enuj±cym jest widok 15-latka, dumnie dzier¿±cego w d³oni potê¿ny 25 kg ³uk, z niemi³osiernie dr¿±cymi przy naci±ganiu tego¿ ³uku rêkami, wypuszczaj±cego 5 strza³. 6-tej ju¿ niestety nie daje rady, bo albo piekielnie bol± go paluszki, albo czuje, ¿e przy kolejnym strzale zwieracze odmówi± pos³uszeñstwa. Po kilku tygodniach kariera tradycyjnego ³ucznika dobiega koñca a czêsto nienajtañszy ³uk idzie w k±t. Ciekawe czemu (?).
Pozdrawiam
to powinno sie gdzies przykleic , zeby kazdy na to mogl trafic
pozdrawiam
CYTAT(bodkin @ 17:10 06.11.2006)
to powinno sie gdzies przykleic , zeby kazdy na to mogl trafic
pozdrawiam
Dziêki Bodkin za dobre s³owo,
Ja te¿ jestem "nowy" - na forum jestem od niedawna a znalaz³em siê tutaj szukaj±c "dobrej rady". Wielu z Was imponuje mi swoim zapa³em i wiedz± - ale sporo pytañ pozostaje bez odpowiedzi. Wszyscy musimy sobie u¶wiadomiæ, ¿e to co tu napiszemy nie pozostaje bez znaczenia. Piszemy o pos³ugiwaniu siê ³ukiem, mieczem, no¿em czy toporem - to nie zabawki - ale wyci±gaj± ju¿ po nie rêce (niejednokrotnie) jeszcze dzieci.
Pozdrawiam
CYTAT(Burzywoj @ 23:57 06.11.2006)
..... Piszemy o pos³ugiwaniu siê ³ukiem, mieczem, no¿em czy toporem - to nie zabawki - ale wyci±gaj± ju¿ po nie rêce (niejednokrotnie) jeszcze dzieci.
Pozdrawiam
W pe³ni popieram. Niedawno æwiczy³em strzelanie z ³uku o naci±gu 7kg. Dziecko jest w stanie go u¿ywaæ, nawet kilkulatek. Zdolno¶c przebijania na dystansie 10m nie ustêpowa³a ³ukowi dwukrotnie silniejszemu z odleg³¶ci 25m. I niestety posiadacz ³uku musi go pilnowaæ, bo kto¶ bez wyobra¼ni lub niedoinformowany mo¿e komu¶ niechc±cy krzywdê zrobiæ. W przeciêtnej ¶wiadomo¶ci ³uk funkcjonuje jako zabawka raczej, a w sumie jest to broñ, i to "pe³nokrwista".
Czyli :
Nie potrzeba super - ³uku, aby zrobiæ komu¶ kuku!
Witam. Mam pewien problem. U¿ywam ³uków bez przeziernika. Naci±g ok. 20 kg. Podczas strza³u lotki prze¶lizguj± siê po mojej d³oni niemi³osiernie j± kalecz±c. W ³uku z 12 kg naci±giem te same strza³y nie kalecz± d³oni. Lotki s± z indyka amerykañskiego. S± to nowe strza³y zatem powinny byæ sprawne i bezpieczne. W czym tkwi problem? Proszê o pomoc i wyrozumia³o¶æ. Wklepa³em kilka hase³ do wyszukiwarki ale nia znalaz³em informacji, dziêki którym móg³bym odpowiedzieæ na moje pytanie.
Witam!
Po pierwsze: mo¿esz sobie zrobiæ owijki na lotkach. W moim wypadku pomog³o.
Po drugie : Gdy strza³a opiera siê na ³uku w sta³ym miejscu (podstawka, pó³ka, itp) to nasadka na ciêciwie powinna znajdowaæ siê oko³o 5 mm powy¿ej k±ta prostego tworzonego przez strza³ê i ciêciwê. Lotki powinny przelecieæ nad rêk± .
Pozdrawiam
Witam
Po trzecie: Mo¿esz sobie obwin±æ rêkê któr± trzymasz ³uk szmatk± - w moim przypadku to pomaga.
pozdrawiam
albo za³o¿yæ co¶ z d³ugim rêkawem...po we³nianym rêkawie strza³y mkn± jak...strza³y, a sama rêka jest chroniona.sprawdzone.
pozdrawiam:-)
P.S. a moze mia³e¶ na my¶li d³oñ? na ten problem nie mam pomys³ów,bo nigdy mnie nie dotyczy³...przykro mi.
Witam. Serdeczne dziêki za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Mo¿na te¿ za³o¿yæ na d³oñ trzymaj±c± ³uk rêkawiczkê-to te¿ dzia³a
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.