Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: jestem nowy prosze o pomoc
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Ayuko
witam!

Jestem nowy, i nie za bardzo orientuje sie o co chodzi w tym forum, widze ze jest o hobby smile.gif a dokladniej o lucznictwie

a wiec przedstawie pare rzeczy ktore mnie interesuje;

1. Lucznictwem interesuje sie od dziecka tzn od 5 roku zycia, kiedy dostalem luk z kompozytu taki zwykly, mialem go do gdzies to 15 roku zycia, a teraz mam juz prawie 25 lat
przez ten okres duzo strzelalem, nauczylem sie wstepnie robic strzaly wg mojego widzimisie, ale widze ze wy tu podchodzicie profesjonalnie

ok strzaly robilem z wikliny, tej twardej, grot obciazalem takim rozklepnaym drutem, i potem wiazalem jakims lnem czy cos takiego, bylo minelo

niestety mimo checi w moim regionie nie bylo zadnych klubow luczniczych, za to bylo kola strzeleckie

no i w liceum zakfalifikowalem sie do takiego kola i strzelalem z kbks,i wiatrowki, szlo mi calkiem niezle,
no ale potem studia itd, praca,

teraz pragnalbym wrocic do tego sportu, jak to zrobic?

trzeba kupic luk
tylko jaki?

2. chcialbym zajac sie bardziej kyudo - bo to mnie troche pociaga wiecie gdzie i co jest na ten temat?

3. czy w podlaskim sa jakies kluby sportowe, chcialbym wrocic do sportowej rywaliacji
4. mozecie napisac cokolwiek
Marcvs Acilivs Glabrio
Hmmm... a chcesz strzelaæ na olimpiadzie czy na turnieju "rymcerskim"?? bigsmile2.gif
Sentinel
w podlaskim? czy¿by Pan z bia³ego?smile.gif wiem ¿e jakei¶ tam kluby ³ucznicze s± ale lekcje w nich drogowate no i strzela siê z patyczków 12, ³uk mo¿na zamówic u Bisoka mo¿na te¿ u grozera(ale to ju¿ dro¿sza inwestycja na któr± ja jednak siê napalam:) www.Grozerarchery.com
tatsu
Do "popykania" polecam ³uki Mykietyszyna, a do profesjonalnego ³ucznictwa tradycyjnego - ³uki imæ pana J. Jankowskiego, które s± tañsze lub w tej samej cenie co bisokowe, a o niebo lepsze - dopieszczone w ka¿dym calu i robione pod ³ucznika, a nie "domy¶lnie".
Bisoka radzê odpu¶ciæ - brak kontaktu, olewanie klienta, chyba ¿e klient przyjedzie do niego i kupi ³uki hurtem, przy tym on ju¿ nie ma ³uków tylko meble giête.

A tam na marginesie, to tematów na temat ³uków, ³uczarzy i ³uczników jest tu wiele - wystarczy poczytaæ.
rs
cool.gif £uki Bisoka rzeczywi¶cie przypominaj± meble, ale s± te¿ wytrzyma³e jak solidna szafa z której mo¿na korzystaæ przez wieki, a ona i tak bêdzie w nienaruszonym stanie. S± zakonserwowane jak egipska mumia ale daj± radê bo nie trzeba du¿o o nie dbaæ. Poza tym hurtowo, to mo¿na u niego kupiæ naprawdê za grosze. Jankowski robi bardziej historycznie, ale czy tak tanio to nie wiem, i czy ³uk pod ³ucznika to raczej plus czy minus? Sam musisz os±dziæ. Ja zaczyna³em od Bisoka, i jego polecam ze wzglêdu na stosunek ceny do wytrzyma³o¶ci.
Adsumus
Hejah!!

Ja nie polecam ³uków pana Mykietyszyna- szybko trac± swoje w³a¶ciwo¶ci- wg mnie najlepiej jest zacz±æ od Bisoka

Pozdrawiam
BoBeK
Zdecydowanie Bisok..... moze troszke kosztuje ale te luki sa nie do zdarcia. Na krotkim luku p. Bisoka zjechalem juz 3 cieciwy a lug nadal chodzi jak zloto. Polecam. I nie wymagaja wiele pielegnacji ja trzymalem swoj luk ze 3-4 miesiace z zalozona cieciwa i jakos nie zauwazylem zmian w efektywnosci
Krzy¶ Znienacka
Witam.
Zdecydowanie Bisok !! Zw³aszcza na pocz±tek. Mam ju¿ jego trzy ³uki <z czego jeden sportowy> i wszystkie dzia³aj± ¶wietnie. Mimo i¿ robione z w³ókna szklanego to bardzo ³adne <mia³em kilka sytuacji gdy podchodzi³ do mnie le¶nik i zaczyna³ mi po koleji wymieniaæ z czego s± zrobione kolejne warstwy mojego bisokowego angola a gdy mówi³em mu ¿e to w³ókno nie dawa³ siê przekonaæ>. £uk od bisoka nie wymaga ¿adnej pielêgnacji. Owszem troche niedok³adnie podany jest naci±g ³uku <moja 16 ma ok 22, a 21 ok 28> ale to da siê jako¶ prze¿yæ. Co do tak rog³aszanego olewania klienta to po prostu trzeba do pana Bisoka wys³aæ Faks a nie maila i ³uk mamy za 2 tygodnie.

PS:
CYTAT(tatsu)
on ju¿ nie ma ³uków tylko meble giête.

Otó¿ droga pani z CA£YM szacunkiem ale: jednym z moich ³uków jest krymsko-tatar ze zdobieniami od Bisoka i na ka¿dym kto go widzia³ robi³ piorunuj±ce wra¿enie, dlatego te¿ to stwierdzenie bole¶nie uderzy³o w moje pogl±dy.
Mo¿e nie jest prawdziwym refleksem jak najdro¿sze Grozery ale po za³o¿eniu ciêciwy, prawie nie ma ró¿nicy.

Pozdrowionka
luk17
chcialbym kupic strzaly jakas tania rekawice bo palce mi odpadaja jestem z malopolski powiedzcie jaki jest najlepszy sklep internetowy z lukami i akcesoriami (musi byc tani)
KubusUsul
A ja szukam jakichs stowarzyszen bractw lub choc milosnikow w Bialymstoku. Jesli ktos jest (szukalem podobnego tematu ale nie znalazlem) kto moglby mi podpowiedziec bede wdzieczny... Przy okazji chcialem ze wszystkim serdecznie sie przywitac !! Samych tarczowych 10 i wszystkiego naj w nowym roku !
Fionn
Nie jestem ³ucznikiem... ale jedno mie mierzi... nie nazywajcie ³uków z w³ókna szklanego ³ukami tradycyjnymi!!!
Frodo
Do postu Fionna:
Moim zdaniem nazywanie ³uków z w³ókna i innych nowoczesnych materia³ów ³ukami tradycyjnymi jest poprawne. Oczywi¶cie zak³adaj±c, ¿e ³uk tradycyjny to taki, który z wygl±du przypomina ³uki historyczne, ale jest wykonany z innych materia³ów. W ten sposób w ³ukach tradycyjnych nie znajdzie siê compoundów, ³uków ze stabilizatorami, celownikami i Bóg wie czym. £uki wykonane tradycyjnymi metodami z tradycyjnych materia³ów s± kopiami ³uków historycznych i uwa¿am ,¿e przy takim nazewnictwie mo¿na siê jako¶ po³apaæ nie robi±c zbyt du¿ego zamieszania. Zatem ka¿dy ³uk historyczny jest ³ukiem tradycyjnym, ale nie ka¿dy ³uk tradycyjny jest ³ukiem historycznym.

Pozdrawiam
Wotawa
Co zabawniejsze "³ucznictwo tradycyjne" to wed³ug powszechnie przjêtej nomenklatury po prostu ³ucznictwo sportowe, dotycz±ce w³a¶nie ³uków z przeciwwagami i ca³ym tym osprzêtem. Po prostu dzieli siê to na ³uk tradycyjny (normalny sportowy) i bloczkowy. Tak s± opisywane dyscypliny sportowe. To tak a propos nie mieszania w nazwach. icon_wink.gif

No nie da siê. Poza tym po raz kolejny pojawia siê kwestia podzia³u na ³ucznictwo zwiazane z histori± i ³ucznictwo "widowisk p³aszcza i strza³y". Dopóki rajtuzy i bisoki nie s± nazywane "¶redniowiecznymi czy historycznymi", to w³a¶ciwie trudno trudno siê czepiaæ. Choæ jak ³atwo siê domysliæ moje odczucia s± tu zgodne z Fionnowymi. icon_cool.gif
Vislav
CYTAT(Frodo)
Do postu Fionna:
Moim zdaniem nazywanie ³uków z w³ókna i innych nowoczesnych materia³ów ³ukami tradycyjnymi jest poprawne. Oczywi¶cie zak³adaj±c, ¿e ³uk tradycyjny to taki, który z wygl±du przypomina ³uki historyczne, ale jest wykonany z innych materia³ów. W ten sposób w ³ukach tradycyjnych nie znajdzie siê compoundów, ³uków ze stabilizatorami, celownikami i Bóg wie czym. £uki wykonane tradycyjnymi metodami z tradycyjnych materia³ów s± kopiami ³uków historycznych i uwa¿am ,¿e przy takim nazewnictwie mo¿na siê jako¶ po³apaæ nie robi±c zbyt du¿ego zamieszania. Zatem ka¿dy ³uk historyczny jest ³ukiem tradycyjnym, ale nie ka¿dy ³uk tradycyjny jest ³ukiem historycznym.

Pozdrawiam

Witam
Obawiam siê, ¿e jest to zbyt uproszczone:

£uki wykonane

1. tradycyjnymi metodami - jak znam ¿ycie, zazwyczaj podej¶cie nawet u "wielkich" jest liberalne

2. z tradycyjnych materia³ów - tutaj nie powinno byæ odstêpstw

3. wed³ug wzorów historycznych - wszelkiego rodzaju ¼ród³a

s± kopiami ³uków historycznych

Dla naszych potrzeb doda³bym: u¿ywane przez odtwarzajacego zgodnie z czasem i miejscem odtwarzania

To co jest "historyczne" dla XVw jest "s-f" dla Xw.

Ponadto ³uki kompozytowe (¶ciêgna+drewno+róg) oraz w³ókna (bambus, ¶ciêgna) s± historyczne dla du¿ej grupy ³uków.

Przychylam siê do opinii Fionna i Wotawy, ¿e "plastyk" mo¿e jest tradycyjny dla ³ucznictwa sportowego, ale nie jest ani tradycyjny ani tym bardziej historyczny z naszego punktu widzenia. I nie ma tutaj znaczenia jaki kszta³t ³uku odtwarza.

Pozdrowienia Vislav
nastik
witam

chcia³em zapytaæ czy kto¶ ma odsprzedaæ ksi±¿ke jankowskiego ³uk-drewniany ³uk ¶redniowieczny
i prosi³bym jeszcze namiar na pana jankowskiego

z pozrowieniami nastik
nastik
a moze ktos ma ksiazke w wersji elektronicznej i sie podzieli

pozdrawiam
BorMan
Chcia³bym siê zapytaæ jakie akcesoria (i gdzie je kupiæ) s± potrzebne na pocz±tek do strzelania (oprócz ³uku i strza³ oczywi¶cie) i gdzie kupujecie strza³y?

Tak jak nastik te¿ jestem zaintereowany t± ksi±¿k± smile.gif

Pozdrawiam, Borman icon_cool.gif
Tomi
Ja mam ³uk z w³ókna szklanego i ca³kiem ³adnie sie sprawuje bigsmile2.gif !
Powiedzcie czy ³uki od Mykietyszyna na prawde nie s± dobre, bo chcia³em sobie kupiæ.
Wogóle na województwie pomorskim jest jaki¶ sklep albo co¶ w tym rodzaju.
Piszcie na mail borcio94@tlen.pl

Pozdrawiam Tomek. icon_cool.gif
Tomi
Prosze, mo¿ecie podaæ link do Bisoka??

Pozdrawiam Tomek bigsmile2.gif
fisch
witam
mam chêtke na ³uk od pana mykietyszyny prosty

ale nie wiem czy jest dobry

oczywi¶cie jak sie dobrze nim opiekuje
Elvert
Od czego zale¿y skutecznosæ kuszy ? Gdzie¶ czyta³em ,¿e od si³y naci±gu czy to prawda? jeszcz jedno jaka by³a najwieksza si³a naci±gu kuszy i w jakiej kuszy ?
Husarz90
Ten jankowski ma swoj± stronke?
sir santiago
witam, jestem nowy na tym forum i pisze z pro¶b± o podanie jaki¶ fajnych linków sk±d mo¿na kupic dobre strza³y i akcesoria ³ucznicze poza: ³ukbisem, ³uksportem i s³awkiem wybranowskim
acha pro¶i³bym jeszcze o podanie inka do strony tego Mykietyszyna
z góry dziêki!
Adsumus
Witam!!!

www.mykietyszyn.ceron.pl
http://www.eamarrows.com/

Pozdrawiam
sir santiago
ok dziêki za odpowiedz... a znacie moze jakie¶ strony z tanimi strojami? tak mniej wiecej pod pocz±tek XVw?
fisch
stroje nie s± takie tanie gdy¿ we³na jest droga a stroje zazwyczaja s± z we³ny...
poszukaj na alegro tam czasem co¶ ciekawego jest
najprostrzym sposobem jest w³asnoreczne szycie wystarczy kupiæ materia³ np. len 10z³ za metr kwadratow
i znale¶æ w rodzinie dobr± krawcow±
Viator
No có¿, je¶li szukasz ¿eby by³o tanio i do tego szybko, to szukaj na Allegro.

Je¶li ma byæ tylko tanio (albo bardzo tanio) ale masz czas, uszyj sam.

Je¶li jednak ma to byæ strój, którego siê nie bêdziesz sam wstydzi³ za rok, to nie bêdzie bardzo tanio ani bardzo szybko.

Zacznij od szukania na Targowisku tu, na Freha, a nie w Rycerstwie na Allegro.

Dalej, je¶li masz duuu¿o czasu, to najpierw po¶wiêæ ze 3-4 miesi±ce na studiowanie tematu: przejrzyj ¼ród³a (mnóstwo linków masz na Freha), wybierz sobie dok³adnie okres historyczny i realia (stan spo³eczny, narodowo¶æ, itd.), skompletuj w my¶lach strój a potem go sobie uszyj.

A je¶li nie masz czasu ale jeste¶ sk³onny po¶wiêciæ trochê wiêcej pieniêdzy (tak z tysi±c z³otych) to zamów u fachowców. Minimum to bêdzie lniana koszula, lniane lub we³niane gacie, we³niane nogawice, tunikê lub dublet (to zale¿y od odtwarzanego czasu i miejsca), dobrze by by³o przeszywanicê, czepek na ³epek i buty, niechby i na gumie. Z tym ¿e konkretne fasony ju¿ ¶ci¶le zale¿± od datowania.

Czyli jednym s³owem albo musisz zap³aciæ fachowcom, albo po¶wiêciæ du¿o czasu ¿eby samemu staæ siê fachowcem.

Powodzenia!
lupusrex
Witaj bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Wiem, ¿e to nie ³adnie reklamowaæ inne forum face4.gif ale je¶li chcesz w sposób przyjazny dowiedzieæ sie co¶ na temat kuszy to odsy³am pod ten adres:

http://www.crossbows.republika.pl/gallery.shtml

pozdrawiam icon_cool.gif icon_cool.gif
Vislav
Witam
Niekoniecznie inne Forum czy miejsce. Skuteczno¶æ ³uku czy ³êczyska od strony fizyki mo¿na zapoznaæ siê tutaj THE PHYSICS OF MEDIEVAL ARCHERY i dalej dyskusja od tego miejsca

Pozdrowienia
lupusrex
Witam

Vislav masz raciê icon_wink.gif podaj prosze ponownie tylko link bo nie dzia³a, a sam jestem ciekaw zawarto¶ci strony..

dziêki z góry smile.gif smile.gif
Vislav
Witam i przepraszam link powyzej ju¿ dzia³a.

Jezeli chodzi o najwieksze osiagi trzeba by trochê szukaæ. Poza tym wprowadziæ kilka kategori w zalezno¶ci od okresu i zwiazany z tym postêp zarówno w konstruowaniu ³êczysk jak i mechanizmów naci±gania.
Niezale¿nie od tego przeznaczenie od polowania poprzez ró¿ne bojowe a¿ po kuszê wa³ow±.
Jak widaæ tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Pozdrowienia
Adsumus
Witam!!!

"Ten Jankowski" icon_wink.gif nie ma ju¿ swojej strony, a szkoda, ale ³atwo mo¿na siê z nim dogadaæ poprzez mail
jangrot@hot.pl

Pozdrawiam
marcin.
Witam wszystkich. jestem Marcin i chcia³bym zapytaæ o kilka spraw.
Z powy¿szych postów wynika, ¿e trudno zrobiæ ³uk do koñca historyczny w 100%. Chcia³bym zapytaæ, czy na takich turniejach ³uczniczych s± jakie¶ inne regulaminy okre¶laj±ce parametry broni ( wiem czytaj±c forum, ¿e strój musi przypominaæ historyczny) np; d³ugo¶æ ³uku, jakiekolwiek celowniki, d³ugo¶æ strza³y, jej ¶rednica, materia³, z którego jest wykonana, rodzaj grotu i opierzenia. Czy ka¿dy turniej posiada w³asny regulamin? Dziêkujê za odpowiedzi i z góry przepraszam za jakiekolwiek odstêpstwa od Waszych regulaminów. smile.gif
Adsumus
Witam!!!

Przejrzyj Kalendarium, tam jest kilka przyk³adowych regulaminów...
Niektórzy wprowadzaj± dziwne ograniczenia w naci±gach ³uków(KSA) co jest ewidentnym ustawianiem regulaminu pod siebie i eliminaowniu zawodników z mocniejszymi ³ukami...
Je¶li chodzi o resztê to "jest domy¶lne" czyli strza³y drewniane(dowolnej ¶rednicy) z lotkami z piór, bez celowników, grot nawet toczony...

Pozdrawiam
Horn.
Vitam
Czy w zag³êbiu ¶l±sko-d±browskim dziala jakies bractwo/sekcja/klub/stowazyszenie/grupka ludzi strzelajacych a ³uków tradycyjnych ?? Niedawno kupi³em sobie ³uk od bisoka i chêtnie bym sie przy³±czy³ i czego¶ nauczy³.
pozdrawiam
pamper18
od niedawna sie interesyje ³ucznictwem potrzebyje instrukcji krok po kroku jak zrobiæ ³uk . na ³otum jest mowa o jakis s³ojah nie s³ojah ja nie wiem co to wogule jest prosze o pomoc!!
Benozaur
pomóg³by mi kto¶ zrobic ³uk to znaczy opisaæ jak zrobiæ nie kupuj±c nic. Ile trzeba moczyæ czy wogule trzeba i tak dalej
Arte
Witam wszystkich ³uczników!
Bardzo proszê, aby zebraæ w tym miejscu najwa¿niejsze zasady bezpiecznego i celnego strzelania z ³uku.
Niestety nie ma do tego podrêcznika (a przynajmniej nie znalaz³em), a chcia³bym wiedzieæ jak najwiêcej, zanim kupiê sobie w³asny ³uk.
Pozdrawiam wszystkich. Podzielcie siê swoim do¶wiadczeniem!
sir santiago
witam, pisze z prosb± czy mogliby¶cie podaæ mi jakie¶ sposoby na zmierzenie si³y naci±gu ³uku? mam ³uk wschodni od pana Wybranowskiego ale mam w±tpliwo¶æi czy rzeczywiscie ma on 18kg tak jak prosi³em.

pozdrawiam i z góry dziêki za odpowied¼
Wasilko
dynamometr albo wiadro z kamieniami...
sir santiago
wiadro z kamieniami? hmm a znasz jakie¶ pewniejsze sposoby?(dynamometru nie posiadam niestety)
Frodo
Witam!
Mo¿esz spróbowaæ z wag± wêdkarsk± albo jak±¶ inn± ma³± sprê¿ynow± wag±. A wiadro z kamieniami jest pewnym sposobem - mozna ca³kiem dok³adnie okre¶liæ naci±g ³uku.

Pozdrawiam
Wasilko
Wiadrem z kamieniami okre¶lisz naci±g z dok³adno¶ci± do 1 kilograma (jak nie wiêcej). Czego chcesz wiêcej?
sir santiago
tak? niewiedzia³em ¿e wiadro mo¿e byæ takie pewne:) dziêki za rady napewno z nich skorzystam
pozdrawiam!
Adsumus
Witam!!!

Nie jestem na tym forum ju¿ taki nowy, ale proszê o pomoc:

Czy wie kto¶ dlaczego ³uk tradycyjny o naci±gu 19+15% jest lepszy od 23 i wy¿ej kilowych?

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.