Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: jestem nowy prosze o pomoc
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Crassus
Ale mi sie go dobrze naciaga. Nawet czasem mam wrazenie ze moze peknac xD Sam mysle ze chyba z naciagiem problemu nie powinno byc bo jestem dosc silny :P A slabszych nie znalazlem :P
A jak ta skore na palcach zrobic xD?(sorki moze glupie pytanko ale nie znam sie)
No i ostatnie: znajde ta ksiazke w empiku?
Dariusz
Nie wiem czy bêdzie, poszukaj na allegro. Tam na pewno bêdzie a wysy³ka to listem jak siê dogadasz ze sprzedaj±cym.

Skórka:
http://arcus-lucznictwo.pl/data/cis/skorka.gif

lepszego zdjêcia nie znalaz³em.

Jak naci±gasz to do brody, postaraj siê tak wytrzymaæ 5 s. i powoli puszczaj ciêciwê. Zrób tak 5 razy i zobacz czy ci rêka nie lata.
Crassus
W³asnie przed chwila wyprobowalem ^^ Naciagam spokojnie na maxa,strzala leci gdzies na 30-50m(nie umiem oceniac odleglosci xD)
Nastepnym razem jak wyjde to zastosuje sie do Twoich rad ^^
PS.Juz mnie palce az tak nie bola :P
Damroka_Algiz
CYTAT(Puc1992 @ 11:59 03.06.2010) *
Nie wiem czy bêdzie, poszukaj na allegro. Tam na pewno bêdzie a wysy³ka to listem jak siê dogadasz ze sprzedaj±cym.

Skórka:

Jak naci±gasz to do brody, postaraj siê tak wytrzymaæ 5 s. i powoli puszczaj ciêciwê. Zrób tak 5 razy i zobacz czy ci rêka nie lata.

naci±gaj±c ciêciwê jednocze¶nie najlepiej robiæ wdech. i wtedy wytrzymaæ te kilka sekund.
Sulim
Witam!
Mo¿na te¿ znale¼æ ebooka na przyjaznym dysku internetowym smile.gif
Pomijam moraln± naganno¶æ takiego zachowania, ale je¶li znam ¿ycie za jaki¶ czas ka¿demu mo¿e przej¶æ ochota na strzelanie i pieni±chy ju¿ nie wróc±.
Pozdrawiam

CYTAT(Puc1992 @ 11:59 03.06.2010) *

Skórka:

Rochu
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Czy kto¶ z szanownych forumowiczów mo¿e mi powiedzieæ, jaki ³uk dzier¿y w d³oni cz³owiek na pierwszym planie?

Z góry dziêkujê za odpowied¼.

Rochu
robin_
obstawiam na Bisoka posmarowanego farb±
Viator
W ka¿dym razie na pewno nie jest to ³uk historyczny. Tak p³aski profil ramion mo¿e mieæ tylko laminat szklany.
Patrius
CYTAT(bodkin @ 18:10 06.11.2006) *
CYTAT(azagthoth @ 13:36 27.10.2006) *
Witam
Burzywoj poruszy³e¶ bardzo ciekaw± kwestiê. Mam nieodparte wra¿enie, ¿e wiêkszo¶æ m³odych wiekiem, a co czêsto (choæ nie zawsze) idzie z tym w parze - ma³o do¶wiadczonych ³uczników, niesamowicie "podpala siê" ¶wiadomo¶ci± u¿ywania bardzo silnych ³uków. Nie bardzo rozumiem dlaczego. Nic dobrego z tego nie bêdzie - zero prawid³owej techniki, zero przyjemnosci, du¿e prawdopodobieñstwo kontuzji. To trochê tak jak z m³odzikami na si³owni, co to nie zd±¿± przekroczyæ progu a ju¿ za 80kg sztangê chwytaj±.
Mam 27 lat, za sob± kilka lat æwiczeñ na si³owni, nienajgorsze uwarunkowania genetyczne pod k±tem si³y miê¶ni a u¿ywam ³uku 10 kg. Dlaczego? Bo jego zasiêg i "praca" mnie zadowala, bo jestem w stanie oddaæ z niego kilkaset strza³ów na jednym treningu, nie bola mnie palce, nie boli grzbiet !!. Czysta przyjemno¶æ strzelania!
¯enuj±cym jest widok 15-latka, dumnie dzier¿±cego w d³oni potê¿ny 25 kg ³uk, z niemi³osiernie dr¿±cymi przy naci±ganiu tego¿ ³uku rêkami, wypuszczaj±cego 5 strza³. 6-tej ju¿ niestety nie daje rady, bo albo piekielnie bol± go paluszki, albo czuje, ¿e przy kolejnym strzale zwieracze odmówi± pos³uszeñstwa. Po kilku tygodniach kariera tradycyjnego ³ucznika dobiega koñca a czêsto nienajtañszy ³uk idzie w k±t. Ciekawe czemu (?).
Pozdrawiam

to powinno sie gdzies przykleic , zeby kazdy na to mogl trafic

pozdrawiam

Totalnie sie zgadzam z tym, optymalna odpowiedz smile.gif

Pozdrowienia
P.
Pandemonium
Jak najlepiej poszczepaæ poskrêcano k³odê ?
Mam K³odê 242 cm d³ugo¶ci ¶rednica oko³o 9 cm.
Jak j± poszczepaæ na 2 czê¶ci aby siê nie zepsu³a ? poniewa¿ jest poskrêcana w kilku miejscach a tak du¿ej k³ody nie ma jak podgrzaæ na parze i wyprostowaæ a odwa¿nik na 2 stojakach nic nie daje nawet po tygodni drzewa nie drgne³o w dó³ .
Grunwaldomaniak
A co chcesz z tej k³ody wykonaæ? Je¶li ³uk, to zdaje mi siê, ¿e ci siê nie uda. 9cm to chyba trochê za du¿o, ¿eby wyprostowaæ w domowych warunkach.
Pandemonium
Wiêc dlatego pytam czy uda siê posczepiæ bez komplikacji wtedy 4.5 bêdzie , jak siê uda + wstêpnie o¶niakiem/siekierk± to 3~3.5
W ku¼ni siê jako¶ wygnie , wezmê du¿y kocio³ i na palenisku bêdê parowa³ wodê aby wygi±æ .
Józef
Je¶li materia³ jest poskrêcany , to w ogóle siê nie bierz za robotê , szkoda czasu.
pozdro
Pandemonium
A jak przygotowaæ róg na ³uk wschodni ? I czy wyszywaæ go skór± , znalaz³em jeden ³adny kawa³ek skórki grubo¶æ oko³o 1mm
Wiem ¿e namoczyæ w wodzie aby zmiêk³ i lepiej siê cio³ ale czy to mo¿e byæ róg taki od Byka b±d¼ krowy czy musi byæ inny ? i jak je po³±czyæ i czy w ogóle po³±czaæ ( 1 d³ugi ale po³±czany jest chyba lepszy od kilku krótkich ?)
rossomak
Przecie¿ to proste, obejrzyj filmiki i zobacz jak im to szybko idzie:

http://www.youtube.com/watch?v=AjPOkPl5jQg

http://www.youtube.com/watch?v=4Zh3IISBXSU...feature=related
Toczek
Witam.
Zakupi³em ostatnio 2 ³uki, przy czym rozszyfrowa³em tylko jeden sk±d pochodzi i okazuje siê ¿e jest to ³uk Bisoka Krymsko-Tatarski a drugi do tej pory nie wiem. Lecz g³ówny mój problem polega siê do tego ¿aden z tych ³uków nie ma ciêciwy a ja nie mam pojêcia jak j± dobraæ. W pobli¿u majdanu s± jakie¶ cyfry ale za nic w ¶wiecie nie wiem o co w nich wchodzi.

Dziêkujê za pomoc.
Indar
Do krymki to do £ukBisu trzeba uderzaæ - tylko jak dobrze pamiêtam to by³y "stare" krymki i nowe, jak zamawia³em kiedy¶ dla siebie to pytali kiedy by³a kupowana.
Zadzwonisz, podasz naci±g i Ci wy¶l± za pobraniem. A ten drugi, najlepiej jak zrobisz zdjêcie - na forum s± specjali¶ci od ³ucznictwa, z pewno¶ci± pomog±.
Te cyfry na majdanie to zapewne si³a naci±gu.
bjorn21
Czy kto¶ mia³ przyjemno¶æ (b±dz nie:)) strzelaæ z ³uków tego pana i czy nie zostanê zlinczowany za takie co¶ na imprezach ? http://allegro.pl/luk-longbow-i1682217642.html

[User Macbeth odpisa³ Ci w poprzednim temacie- "Ja mam ³uk od tego u¿ytkownika ju¿ drugi sezon i nie narzekam. Je¶li chodzi o stosunke ceny do jako¶ci to jest ok." - Proszê zadawaæ takie pytania o sprzêt w tym temacie - Chaos]
robin_
na imprezach to cie nikt nie zlinczuje nawet jakbys wyszed³ z patykiem z w³ókna szklanego i sznurkiem smile.gif
widelec
CYTAT(robin_ @ 18:33 06.07.2011) *
na imprezach to cie nikt nie zlinczuje nawet jakbys wyszed³ z patykiem z w³ókna szklanego i sznurkiem smile.gif

Na imprezach ¦l±skiej to nie by³bym taki pewien ;p Poza tym, odpoweid¼ tego typu jest nie na miejscu...trzeba wpajaæ pocz±tkuj±cym rekonstruktorom ¿e w rekonstrukcji nie ma miejsca na drogê na skróty.

pozdrawiam
redbeard
Jako ¶wie¿o zarejestrowany, najpierw WITAM SERDECZNIE i k³aniam siê nisko!

Dwa dni po¶wiêci³em na czytanie b±d¼ wertowanie forum, teraz sam zadam pytanie w pewien sposób bardzo wtórne, acz zadane pierwszy raz, bo pierwszy raz chodzi o moj± osobê. Zadajê je, tak¿e z tej przyczyny, ¿e wiele wypowiedzi które czyta³em ma ju¿ lata ca³e od ich napisania, a jako laik nie orientujê siê na ile s± one aktualne.

Najpierw o mnie i moim, do¶æ ju¿ skonkretyzowanym celu (jak na pocz±tkuj±cego), aby unikn±æ zbêdnego dopytywania. Moim marzeniem na przysz³o¶æ, je¿eli pasja, któr± dopiero chcê rozwin±æ siê utrzyma, jest prawdziwy, cisowy longbow. Zdecydowa³em jednak, ¿e pierwszym ³ukiem powinien staæ siê model du¿o mniej wymagaj±cy wiedzy i umiejêtno¶ci zajmowania siê nim (m.in konserwacji). Na dodatek na taki ³uk cisowy zdecydowanie mnie nie staæ. A wiêc postanowione ju¿, ¿e muszê kupiæ co¶ co pozwoli mi siê cieszyæ strzelectwem za niewygórowan± cenê i jednocze¶nie bêdzie odbiega³o (zachowaniem i wygl±dem) w jak najmniejszym stopniu od tradycyjnego longbowa. Tak, tak wiem, historycznego nie tradycyjnego - czyli musi to byæ w³a¶nie taki ³uk "tradycyjny".

I tu w zasadzie ju¿ pytanie jest jasne - Co wybraæ, gdzie szukaæ? Jestem z Warszawy, wiem ¿e mam pod rêk± ³uksport, a najwa¿niejsze dla mnie to zobaczyæ najpierw ³uk na ¿ywo, przymierzyæ do siebie. Inne pomys³y co do miejsca? Chcia³bym oczywi¶cie jak najszybciej zacz±æ strzelanie (lato ucieka a i pensja po wyp³acie niknie w oczach). Co do kwot - 500 z³, to obawiam siê jest ju¿ dla mnie max aktualnie. No a chêtnie zakupiê jednak co¶ innego ni¿ Diana. Niechaj choæ odrobinê wiêcej fantazji ma w sobie mój ³uk ;)

Aby nie mno¿yæ w±tków od razu dodam te¿ pytania, które drêcz± mnie na drugim miejscu - ile mniej wiêcej trwa sezon ³uczniczy (do jakich temperatur mo¿na strzelaæ)? A tak¿e je¶li macie jakiekolwiek porady co do wytrzyma³ych i niedrogich strza³ dla pocz±tkuj±cego, bêdê zobowi±zany.

Czekam niecierpliwie na odpowiedzi z góry i z do³u zapewne te¿ (pó¼niej) za nie dziêkuj±c!
Nidhogg
CYTAT(redbeard @ 16:23 02.08.2011) *
Co do kwot - 500 z³, to obawiam siê jest ju¿ dla mnie max aktualnie. No a chêtnie zakupiê jednak co¶ innego ni¿ Diana. Niechaj choæ odrobinê wiêcej fantazji ma w sobie mój ³uk ;)

Aby nie mno¿yæ w±tków od razu dodam te¿ pytania, które drêcz± mnie na drugim miejscu - ile mniej wiêcej trwa sezon ³uczniczy (do jakich temperatur mo¿na strzelaæ)? A tak¿e je¶li macie jakiekolwiek porady co do wytrzyma³ych i niedrogich strza³ dla pocz±tkuj±cego, bêdê zobowi±zany.

Czekam niecierpliwie na odpowiedzi z góry i z do³u zapewne te¿ (pó¼niej) za nie dziêkuj±c!

Je¿eli zale¿y ci na ³uku z laminatu, to polecam model Arcus produkcji Bisoka. Bardzo udany ³uk, szybszy ni¿ "angielski" a stabilniejszy i mocniejszy ni¿ Diana. Je¿eli jednak chcesz i¶æ w kierunku ³ucznictwa historycznego i ³uku cisowego, to polecam zacz±æ od razu od drewna. Longbow wi±zowy czy jesionowy mie¶ci siê w twoim bud¿ecie, a pozwoli ci od razu nabraæ nawyków zwi±zanych z drewnianymi ³ukami. Wbrew pozorom, taki ³uk nie wymaga jakich¶ specjalnych umiejêtno¶ci - wystarczy pamiêtaæ o luzowaniu ciêciwy po strzelaniu.
Z producentów - Bogus³aw Popek (nie wiem, czy jeszcze robi ³uki), ostatnio s³yszê te¿ sporo dobrego o ³ukach Nawalnego.
Sezon trwa ca³y rok, je¿eli tylko dasz radê strzelaæ na mrozie. Strza³y, jezeli maj± byæ i dobre i tanie, to najlepiej zrobiæ samemu. Dobre strza³y s± drogie, a tanie s±... tanie. Warto od razu pomy¶leæ o "spinowanych" promieniach dobranych do ³uku, niekoniecznie cedrach - ¶wierkowe te¿ s± znakomite.
I ostatnia rada - nie kupuj twardego ³uku "na wyrost" - lepiej uczyæ siê strzelaæ z ³uku "za miêkkiego".
Pozdrawiam, Rafa³
kublika
£ukasz nawalny na Allegro:

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=4885948

Ja mam od tego go¶cia - http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=2723917 , teraz ma toto jedno, ale miew³ wiêcej i bez laminatów te¿.

a co my¶licie o tym:
http://allegro.pl/luk-jesionowy-prosty-17k....html?source=oo ?
Chaos666
Witam!

Po pierwsze - przeczyta³e¶ zanim napisa³e¶, po drugie - nie za³o¿y³e¶ tematu jak lama, w g³ównym temacie dzia³u £ucznictwo, zatem masz ju¿ u mnie dwa plusy :D
Powiem tylko ¿e Nidhogg chyba wyczerpa³ odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania. Jak dla mnie, to laminaty dla pocz±tkuj±cych to Bisoki (jaki¶ angol), a drewno to tylko Nawalny. Zreszt± faktycznie co¶ Ci pewnie zrobi z drewna do 500 z³, wiêc spokojnie mo¿esz uderzaæ. Je¿eli zale¿y Ci na rekonstrukcji, to olej laminat. Je¿eli zale¿y Ci tylko na ³ucznictwie to olej drewno.
Co do sezonu, to praktycznie ca³y rok chocia¿ wiadomo ¿e g³ównie jak jest dosyæ ciep³o. Ale np. turniej korespondencyjny który jest organizowany zim±, zbiera mnóstwo ludzi smile.gif Co do ludzi w Wawy to zajrzyj tutaj aby dowiedzieæ siê kto strzela u Ciebie w okolicy. Zreszt± tam pewnie znajdziesz odpowiedzi dotycz±ce ³ucznictwa tradycyjnego.

P.S. do kublika - co my¶lê o tym ³uku? hmm, po co braæ klejony ³uk drewniany jak mo¿na mieæ z jednego kawa³ka? Zreszt± nie ma ¿adnej foty bez ciêciwy, co mo¿e sugerowaæ ¿e uk³ada siê mocno za ni± angsad.gif

Pozdrowionka
Chaos
redbeard
Wielkie dziêki!

Sk³aniam siê wci±¿ ku opcji laminatu na pocz±tek, dla sprawdzenia tak strzelectwa jak i w³asnej w strzelaniu wytrwa³o¶ci.

A wiêc pytania, pytania...
Nidhogg - Modelu Arcus nie widzê ani w £uksporcie, ani nawet na stronce £ukbisu. S± angielskie - prosty, profilowany i z refleksem. No ale tam i tak tylko hurtowa sprzeda¿...
- Piszesz, ¿e ³uk drewniany nie wymaga specjalnych umiejêtno¶ci, a jednak pozwoli nabraæ specjalnych nawyków. Jakie to nawyki poza luzowaniem ciêciwy? (co i tak zamierzam robiæ, ¿eby przewie¼æ ³uk przy rowerze nastêpnie smile.gif)

Chaos - "Je¿eli zale¿y Ci tylko na ³ucznictwie to olej drewno." - to zdaje siê potwierdzaæ moje przeczucie, ¿e na pocz±tek lepszy bêdzie laminat. Mo¿esz rozwin±æ czemu? Fakt, nie zale¿y mi na razie na rekonstrukcji. Wolê, by to przysz³o naturalnie, je¶li bêdê po¶wiêca³ coraz wiêcej czasu tematowi ³uku.

Jeszcze co do strza³ - my¶la³em o strza³ach nie drewnianych. Podkre¶lam, ¿e chodzi mi jedynie o jako¶æ i wytrzyma³o¶æ strza³ bez ich waloru historycznego. Oczywi¶cie je¶li drewniane spe³niaj± te warunki, to bêdê zainteresowany w³a¶nie drewnianymi, pytanie tylko jak z cenami. A je¿eli za rok, dwa, trzy, bêdê wci±¿ siê coraz bardziej wkrêca³ w strzelanie, przyjdzie czas na my¶lenie o drewnie i tylko drewnie... smile.gif

Pozdrawiam i jak tylko bêdê mia³ mo¿liwo¶æ, zagl±dam tu ponownie!
rudobrody po angielsku
Nidhogg
CYTAT(redbeard @ 22:21 02.08.2011) *
Wielkie dziêki!

Sk³aniam siê wci±¿ ku opcji laminatu na pocz±tek, dla sprawdzenia tak strzelectwa jak i w³asnej w strzelaniu wytrwa³o¶ci.

A wiêc pytania, pytania...
Nidhogg - Modelu Arcus nie widzê ani w £uksporcie, ani nawet na stronce £ukbisu. S± angielskie - prosty, profilowany i z refleksem. No ale tam i tak tylko hurtowa sprzeda¿...
- Piszesz, ¿e ³uk drewniany nie wymaga specjalnych umiejêtno¶ci, a jednak pozwoli nabraæ specjalnych nawyków. Jakie to nawyki poza luzowaniem ciêciwy? (co i tak zamierzam robiæ, ¿eby przewie¼æ ³uk przy rowerze nastêpnie smile.gif)

Arcus to ³uk podobny do prostego angielskiego, 66 cali, ale profilowany jak Diana - reflex/deflex. Jak nie ma na stronie, to napisz maila do Bisoka albo do Centrum £uczniczego, mo¿e maj±, tylko nie wrzucili na stronê.

Odno¶nie nawyków - ³uk drewniany pracuje nieco inaczej ni¿ laminat, zwykle nie ma te¿ wyciêcia na strza³ê, przez co trochê inaczej siê celuje. Nie chodzi o umiejêtno¶ci, tylko o przyzwyczajenie. O laminat te¿ trzeba dbaæ, choæ zniesie wiêcej.

Chaos - "Je¿eli zale¿y Ci tylko na ³ucznictwie to olej drewno." - to zdaje siê potwierdzaæ moje przeczucie, ¿e na pocz±tek lepszy bêdzie laminat. Mo¿esz rozwin±æ czemu? Fakt, nie zale¿y mi na razie na rekonstrukcji. Wolê, by to przysz³o naturalnie, je¶li bêdê po¶wiêca³ coraz wiêcej czasu tematowi ³uku.

Powiem wiêcej - je¿eli zale¿y ci tylko na ³ucznictwie, olej prosty laminat. Kup bloczka albo ³uk sportowy. Chyba, ¿e zale¿y ci konkretnie na dyscyplinie zwanej "barebow" - czyli strzelanie bez celownika, tradycyjne, to kup jaki¶ refleks. Gdybym mia³ teraz kupowaæ laminat za 500z³ to kupi³bym Samicka SKB 50, albo chêtniej do³o¿y³bym 100z³ i kupi³bym Windfightera. Mo¿esz na miejscu pomacaæ te ³uki w £uksporcie.

Laminat jest szybszy i stabilniejszy od drewna. Jeszcze lepsze s± nowoczesne laminaty z w³ókien wêglowych. Podobnie strza³y aluminiowe i wêglowe s± lepsze od drewnianych.
Drewniane ³uki i strza³y s± jak zabytkowe samochody czy motocykle. S± gorsze, czê¶ciej siê psuj±, poch³aniaj± pieni±dze a jak siê ich nie kocha, to s± tylko strat± czasu i pieniêdzy.

Pozdrawiam i jak tylko bêdê mia³ mo¿liwo¶æ, zagl±dam tu ponownie!
rudobrody po angielsku

Pozdrawiam i zapraszam.
Gerwulf
"laminat jest szybszy od drewna". Takie opinie sa powtarzane wszêdzie uparcie i dziêki temu na turniejach rycerskich 90 procent ludzi strzela z laminatów. Sam strzela³em z d³ugich ³uków drewnianych przy których d³ugie ³uki bisoka czy wêgierskie grozery wydawa³y siê bardzo ¶lamazarne.S± ró¿ne ³uki, dobry ³uk drewniany w porównaniu z ¶redniej klasy laminatem jest jak zabytkowe ferrari z salonowym fiatem punto , o ile idziemy w kierunku porównan motoryzacyjnych smile.gif Polska jest wysp± laminatów w europejskim ³ucznictwie , Anglia , Francja a nawet Czechy zostawiaj± nas daleko w tyle.
Rafa³ Pr±dzyñski
Witam. Je¶li zaczynasz od zera KATEGORYCZNIE nie kupuj drewna.

Z laminatem nie chodzi o to, ¿e jego parametry wytrzyma³o¶ciowe/wykorzystanie energii i konstrukcji s± lepsze. (co wy¿ej opisano celnie bardzo).

Chodzi o to, ¿e laminat jako stabilniejszy jest bardzie powtarzalny, powoduje mniej b³êdów (tych wynikaj±cych bardziej z konstrukcji ni¿ z nie umiejêtno¶ci strzelca), znacznie ogranicza wyuczenie wadliwych nawyków i przyruchów. Laminat wiêcej wybacza i ³agodniej uczy. Zdecydowanie najlepsze laminaty to w³a¶nie Bisoki - naj³agodniej obchodz± siê z uczniem przy czym naistotniejszy w nich jest najbardziej korzystny stosunek twardo¶ci ³uku (jego si³y) do sztywno¶ci jego pracy (w porównaniu z innymi wyrobami LAMINATOWYMI). Pewnie ze wzglêdu na swoj± spolegliwo¶æ konstrukcyjn± i zalety edukacyjne Bisoków jeste¶my takim "wyspiarskim' krajem".

Dla czego to jest dla Ciebie takie istotne o czym piszê. Bo nauka ³ucznictwa jest d³uga i w pewnym sensie mozolna. Uczeñ który dostaje pod siod³o konia wy¶cigowego lub nawet kawaleryjskiego prêdzej kark skrêci ni¿ pojedzie. Ty masz siê nie ¶cigaæ czy szar¿owaæ tylko naumieæ.

Uwag o tym ¿e pó³ka pod strza³ê jako¶ tam zmienia celowanie powinienem nie komentowaæ ale :...dobierz twardo¶æ strza³ do ³uku idealnie (w "£uksporcie to Ci zrobi± glancy¶) i poszukaj ³uku bez pu³ki - Bisoki robi± takich setki w ka¿dym typie.

Je¶li chodzi o ³uk bloczkowy lub sportowy - to radzi³ bym najpierw dobrze sobie nastrzelaæ z wszystkich rodzajów zanim siê poleca pocz±tkuj±cym taki wariant pocz±tku. Napisa³e¶ jasno co chcesz zaczynaæ i do czego d±¿yæ i je¶li to ma co¶ wspólnego s tymi dwoma rodzajami ³uku toja jestem kobiet± bo i facet i kobieta to cz³owiek bigsmile2.gif

Co do strza³ - ZACZNIJ!!!!! od zakupu dobrego strza³ochwytu - preferuje grube i mocno zbite s³omianki sporej wielko¶ci - po doj¶ciu do wprawy (za rok) przejdziesz na idealnego chocho³a (strza³y w nim dobrze grzêzn±).

Ka¿da dobrze ugrzê¼niêta strza³a to strza³a zaoszczêdzona- ka¿da puszczona w drewno czy kamieñ to potencjalnie stracona - ten wydatek (s³omianka) siê op³aca!!!!!!

Dla op³acalno¶ci - strza³y metalowe dobrane idealnie do twardo¶ci ³uku a opierzenie naturalne - lepsze do nauki tego czego chcesz siê naumieæ (nie miejsce aby szczegó³owo pisaæ czemu). Takie strza³y wytrzymaj± kilkakrotnie wiêcej Twoich b³êdów ni¿ drewniane a za to s± idealnie powtarzalna amunicj± - masz gwarancje ¿e b³±d strzelecki jest Twoim b³êdem a nie amunicji - uczysz siê opanowywaæ b³êdy przez ich rozpoznawanie.

Zdecydowanie ³uk "s³aby" a typ: - dobieraj typ laminata nie po "typie" ale po swoim wzro¶cie - napisz nam ile mierzysz i ile masz lat.

Pozdrawiam.
redbeard
Ha! A ja siê ba³em, ¿e d³ugo bêdê czeka³ na odpowied¼ i niecierpliwie zakupiê i w po¶piechu byle co. Zaczyna mi siê ju¿ jednak klarowaæ obraz.

Zacznê od koñca. Mam 28 lat i 181-182 cm wzrostu.
A wiêc Bisok. Nie wiem jeszcze jaki naci±g. Wiem, ¿e 10kg to ma³o i ¿e 40 funtów to ju¿ raczej za du¿o dla mnie (takie ³uki mia³em w rêce). Ale my¶lê, ¿e to ju¿ ustalê w sklepie, bo pewnie skoñczy siê na £uksporcie. Na stronie £uksportu widzê jeszcze ³uki Samickie (czyta³em ¿e nie ma po co kupowaæ, je¶li siê my¶li akurat o d³ugim ³uku), a tak¿e Eagle i Samwha - o tych producentach nic nie wiem.

Napisa³e¶ o strza³ach metalowych, czyli rozumiem, ¿e aluminium? A co powiesz o karbonowych? Pytam z dwóch powodów - s³ysza³em ¿e ró¿ni± siê wytrzyma³o¶ci±, a to jedne ³atwiej pêkaj±, a to drugim ³atwiej psuj± siê nasadki. Drugi powód to, jak patrz± na nie organizatorzy wszelkich zawodów. Rozumiem ¿e i tak bêdê zawsze odszczepieñcem i barbarzyñc± z laminatem i sztucznymi strza³ami, ale dla zabawy i na próbê chêtnie pewnie zapiszê siê w przysz³o¶ci na jakie¶. Dopiero co czyta³em jaki¶ regulamin dopuszczaj±cy karbonowe, a nie dopuszczaj±cy aluminiowych strza³.

Co do tarczy - dziêki za radê. Byæ mo¿e uda mi siê wyci±gaæ na strzelanie znajomego, który jest w posiadaniu takiej du¿ej s³omianki. Albo zainwestujê w sk³adkê i pofatygujê siê na strzelnicê.

O ³uku bloczkowym ani sportowym nawet nie my¶lê, nie jest to dla mnie atrakcyjny kierunek. Tak jak pisa³em, raczej bêdê siê przerzuca³ na drewno, je¶li oka¿ê siê wytrwa³ym ³ucznikiem.

@Nidhogg - Maca³em winfightera, mia³em okazjê wystrzeliæ z niego kilkana¶cie strza³. Faktycznie jest to inne strzelanie, ca³kiem inaczej pracuje. Jasne, jest to atrakcyjna droga. Ale zdecydowa³em ju¿ ¿e idê w europejsk± stronê, na zachód ;) Przynajmniej w tym akurat wypadku...

"Drewniane ³uki i strza³y s± jak zabytkowe samochody czy motocykle. S± gorsze, czê¶ciej siê psuj±, poch³aniaj± pieni±dze a jak siê ich nie kocha, to s± tylko strat± czasu i pieniêdzy."
No wiêc w³a¶nie, ciê¿ko mówiæ o mi³o¶ci, gdy siê wiêcej o temacie marzy ni¿ faktycznie praktykuje. Po¿yjemy, zobaczymy.

Dziêki! Dziêki! Dziêki!
metal-archer
Witam.W tym roku na Grunwaldzie zakupilem luk angielski klejony o sile naci±gu 16kg.Jest to mój pierwszy luk..We Wrzesniu skoncze dopiero 14 lat,ale nauka-moim zdaniem-idzie mi ca³kiem niezle.Mam 2 pytania:1. Czy przy moim wieku mozna brac udzia³ w turniejach ³uczniczych?(my¶lê wzi±æ udzia³ w jednym z nich za rok, czy 2) 2.czy na turnieje dopuszczane sa strza³y z plastikowymi nasadkami?. Z góry dziêkujê za odpowiedzi.
braciszek Boullii
Na oba pytania jest taka sama odpowied¼. To zale¿y od organizatora turnieju.
S± turnieje bez ograniczeñ wiekowych, s± te¿ turnieje gdzie dopuszcza siê plastikowe osady.
Chaos666
Witam!

@metal- archer (zreszt± wy¶mienity nick bigsmile2.gif ) Ja powiem wiêcej, ograniczeñ wiekowych raczej siê nie praktykuje ale ju¿ osady plastykowe, to ju¿ jest faux pas. Czyli co najmniej deklaratywnie, na turniejach mniej lub bardziej ¶redniowiecznych nie postrzelasz ze strza³ z plastykowymi ostadami.

@redbeard - si³a naci±gu ³uku, hmmm... ja strzelam np z 19kg Bisoka i na razie nie zamieni³bym go na twardszego. Z wieku i wzrostu to proponujê oscylowaæ pomiêdzy 16-20 kg, nie wiêcej poniewa¿ zawsze z Bisoka osoba powy¿ej 180 cm wyci±gnie ciut wiêcej ni¿ ma ³uk. Co do strza³, to moim zdaniem musisz siê zdecydowaæ, czy bardziej idziesz na prawo(historia) czy na lewo(³ucznictwo jako takie). Bo mieszanie nawet laminatu z karbo/alu jest raczej mezaliansem. Albo laminat drewniany (udaj±cy drewno) i drewniane strza³y, albo jaki¶ bloczek czy go³y ³uk i wtedy jak najbardziej metal. Je¿eli jeste¶ "prawicowy" to zapraszam do rozmowy, tutaj na pewno sporo siê dowiesz. Je¿eli jednak pójdzie na lew± stronê mocy to raczej nikt Ciê tutaj nie dokszta³ci, a zreszt± nie chcê widzieæ w tym dziale rozmów na temat bloczków itp.

Pozdro
Chaos
Rafa³ Pr±dzyñski
reafberd :

nie ma absolutnie ¿adnego znaczenia dal turniejów historycznych czy strza³y s± karbonowe czy metalowe - strza³y turniejowe powinny byæ drewniane i szlus - je¶li jest inaczej to darowuj sobie taki turniej bo nie warto nawet jak nagroda jest 3000 z³otych

Tobie jednak potrzebne s± strza³y TRENINGOWE i d³ugo¿ywotne - karbonu nie polecam - jest sztywniejszy wiêc do s³abego ³uku strza³y bêd± cieniuteñkie i lekkie - bêdziesz z nich strzela³ bardzo daleko i silnie, a chwyta³ jak w³osek miêdzy palcami - jak potem przejdziesz na drewno to zdêbiejesz (8 do 11 mm grubo¶ci w porównaniu do 3 lub 4 mm) i technika Ci zleci na pysk (chwyt, zaæwieczenie, spust - bardzo istotne elementy) Ponadto opierzenie w nich bêdzie malutkie w porównaniu z odpowiednikiem historycznym. A strzelaj±c od razu daleko nie nauczysz siê strzelaæ na bogi chiñskie.

£uk masz kupiæ na 15 kilo naci±gu i zabraniam nawet kilograma wiêcej - i tak po roku dwóch musisz zmieniæ zestaw. Masz wzrost 180 wiec stosowny bêdzie ka¿dy Bisok od 178 cm (czyli np angielski z refleksem) poprzez 189 (d³ugi angielski z reflexem) do ... nie wiem co oni tam dzisiaj robi±, ale do 200 cm wysoko¶ci. Oscyluje, ¿e ten angielski d³ugi z reflexem bêdzie ideal (nota bene - Chaoss - co to znaczy, ¿e kto¶ o wzro¶cie 180 wyci±gnie wiêcej - ???? - Bisoki maj± ró¿ne wysoko¶ci i ró¿ny punkt odci±gu - to zale¿y od typu - typy ró¿ni± siê wysoko¶ci± w³a¶nie).

Na to, ¿e angielski d³ugi z reflexem nie zwracaj uwagi - to jest nazwa handlowa i nie ma to dla Ciebie ¿adnego znaczenia na tym etapie. 15 kilo a mo¿e nawet mniej bo przy swoim wzro¶cie bêdziesz nied³ugo strzela³ wysoko : T³umaczê - ja mam 172 cm i taki¿ odpowiednio rozstaw ramion - Ty wiêkszy - ja strzelam celnie celuj±c w ¶rodek tarczy na dystansie 40 metrów z ³uku 18 kilo dajmy na to - Ty musisz siê naumieæ - wiêc stosowniejszy dystans na pocz±tek to 25 metrów - przy Twoim rozstawie ramion ³uk musi byæ odpowiednio s³abszy bo strzelaæ bêdziesz bli¿ej, a wyci±gniesz wiêcej si³y Z DANEGO ³uku (i pewnie to mia³ na my¶li Chaos666). Nie dobrze aby¶ zaczyna³ naukê od strzelania celuj±c w niewiadome gdzie¶ bardzo pod tarcz±.

Do tego ³uku dobior± Ci strza³y metalowe o odpowiedniej dla ³uku twardo¶ci i opierz± najwiêkszym dopuszczalnym dla nich piórem w "³uksporice" - dla czego najwiêkszym skoro du¿e stawia wiêkszy opór - bo drewno i pióro do drewna bêdzie stawiaæ jeszcze wiêkszy a Ty masz kiedy¶ ³agodnie przej¶æ laminatu na drewno i z metalowych strza³ na tradycyjne.

metal-archer

Ze wzglêdu na spor± trudno¶æ w wykonaniu obsadek ko¶cianych (trudno¶æ raczej handlowa ni¿ realn±) plastikowa obsadka jest najczê¶ciej dopuszczanym elementem nie historycznym do strza³ historycznych - bo niektóre ³uki wymagaj± wrêcz obsadkowania amunicji i tyle. Ale nie zawsze siê to dopuszcza - w koñcu s± i strza³y z wyciêciem tylko na ciêciwê. Jedynym powszechniejszym unowocze¶nieniem s± sportowe groty do strza³.
Daniel Bochra
Witam,
Za Kolegami powiem - dlugi luk laminowany z "Lukbis" bedzie super na poczatek. Nie rozwali Ci budzetu i jest bardzo niezawodny. Luk w granicach 15-18kg przy Twoim naciagu pozwoli na przyjemna nauke a i odsprzedac go latwo, bo zawsze jest zapotrzebowanie na taki sprzet.
Strzaly - dobre strzaly drewniane sa drogie, z pewnoscia za 20-30zl sztuke kupisz lepsze aluminiowe czy karbonowe (Rafal - nie przesadzaj juz z ta roznica: 3-4mm???). Zadbaj tylko o to, zeby dobrac takie o optymalnych parametrach (W dobrym sklepie Ci pomoga) Dodatkowym plusem fabrycznych strzal jest to, ze w razie potrzeby zawsze mozesz sobie dowolna ilosc dokupic i masz gwarancje, ze bede dokladnie takie jak te, ktorymi strzelasz.
Co jeszcze, jakas skorka i ochraniacz na reke, ale to grosze, kolczan wg uznania i budzetu.
Rafal zasugerowal dobry strzalochwyt - bardzo wazne i dla bezpieczenstwa i dla zywotnosci pociskow. Na szcescie slomianki sa relatywnie tanie a znalezc stara wykladzine tez nie problem.
Powodzenia
redbeard
Panowie, my¶lê ¿e nale¿y wam siê informacja o tym jak zakoñczy³y siê moje pierwsze zakupy ³ucznicze.
Poszed³em owó¿ za g³osem rozumu - rozumu zbiorowego którego ostateczne argumenty przedstawi³ mi kompetentny sprzedawca. Zakupi³em najzwyklejsz± "Dianê" Bisoka, która pos³u¿y mi do nauki i pierwszego szlifu, wraz z zestawem strza³ aluminiowych. Na strza³y jeszcze poczekam kilka dni, ale nie wytrzyma³em i ³uk wypróbujê jutro ze znajomym. A jak ju¿ siê za rok-dwa oka¿e co ze mnie za ³ucznik, pomy¶lê co dalej konkretnie smile.gif

Jeszcze raz dziêki wielkie za wszelkie porady, przyda³y siê teraz, przydadz± siê na przysz³o¶æ! I mo¿e kiedy¶ spotkamy siê na moim pierwszym turnieju.

Redbeard

p.s. Mo¿e to kogo¶ zainteresuje - sprzedawca pomys³ z zakupem ³uku angielskiego ³ukbisu o naci±gu maksymalnie 16kg przyrówna³ do zakupu krowy w charakterze rumaka bojowego - nadal du¿e to i ciê¿kie, ale si³y ju¿ nie ma. Id±c dalej t± analogi±, uwa¿am ¿e zakupi³em konika polskiego, który i swoj± r±czo¶æ ma i nie zaboli mnie tak, gdy spadnê z niego.
Bia³yWilk
Na pocz±tek z racji tego, i¿ jestem nowym obywatelem tego forum, wiêc witam Wszystkich bardzo serdecznie smile.gif.

Jest taka sprawa. W ubieg³ym tygodniu by³em na pokazie strzelania z ³uku (kilka razy strzela³em), które prezentowa³o pewne bractwo i spodoba³o mi siê to do tego stopnia, ¿e podj±³em decyzjê o zakupie ³uku i nawet ju¿ wybra³em jeden - http://www.centrum-lucznicze.pl/product_in...;products_id=48 -, ale nie wiem jakie dobraæ do niego strza³y, karwasz – rozmiary, które w tym sklepie prezentuj± (XL, XXL...), to nic mi nie mówi±, a nie chcia³bym kupiæ ochraniacza zbyt ma³ego lub za du¿ego ;). Mo¿ecie pomóc?

Wybieram ³uk o sile naci±gu minimum 20 kg, z racji posiadanych predyspozycji ;).

Z góry dziêki za pomoc i pozdrawiam

Lady Draconia odpisa³a Ci:
CYTAT
A nie taniej i pro¶ciej samemu zrobiæ karwasz?smile.gif szczególnie je¶li jeste¶ pocz±tkuj±cy i chcia³by¶ na razie poæwiczyæ...
Tu sobie poczytaj: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...mp;#entry290164 mo¿e co¶ pomo¿e.
Wystarczy kawa³ek skóry, który sam ju¿ sobie dopasujesz tak, by by³o wygodniej i mocny rzemieñ.
Co do strza³. My¶lê ¿e w sklepie, w którym sprzedaj± tak profesjonalne ³uki powinni dobraæ Ci strza³y do ³uku... Warto zapytaæ. Przecie¿ nie ka¿dy musi znaæ siê na rozmiarówkach...

Pozdrawiam i witam.
A.

[Proszê aby¶ najpierw szuka³, potem czyta³ a na koñcu pyta³. Wiêkszo¶æ odpowiedzi jest zawarta w tym dziale - Chaos]
Rafa³ Pr±dzyñski
redbeard - gwarantuje Ci ¿e on¿e sprzedawca najczê¶ciej nie strzela z tego typu ³uku - a przypuszczam, ¿e postrzela³ przypadkowo z trzech , czterech egzemplarzy z nie najlepszej jak mniemam partii - strzela za to du¿o i to z du¿o lepszych ³uków z du¿o lepszym skutkiem.

Jego opinia jest w tym kontek¶cie warta tyle co opinia do¶wiadczonego posiadacza maybacha o podstawowym modelu citroena, choæ w ¿aden sposób nie umniejsza to jego kompetencji i do¶wiadczenia.

Maybacha nie kupi³e¶ - ale podstawowy modle citroena to tez nie jest - postrzelasz- zrozumiesz.
efendi
[quote name='Bia³yWilk' date='22:34 07.08.2011' post='313165']
Na pocz±tek z racji tego, i¿ jestem nowym obywatelem tego forum, wiêc witam Wszystkich bardzo serdecznie smile.gif.

Jest taka sprawa. W ubieg³ym tygodniu by³em na pokazie strzelania z ³uku (kilka razy strzela³em), które prezentowa³o pewne bractwo i spodoba³o mi siê to do tego stopnia, ¿e podj±³em decyzjê o zakupie ³uku i nawet ju¿ wybra³em jeden - http://www.centrum-lucznicze.pl/product_in...;products_id=48 -, ale nie wiem jakie dobraæ do niego strza³y, karwasz – rozmiary, które w tym sklepie prezentuj± (XL, XXL...), to nic mi nie mówi±, a nie chcia³bym kupiæ ochraniacza zbyt ma³ego lub za du¿ego ;). Mo¿ecie pomóc?

Wybieram ³uk o sile naci±gu minimum 20 kg, z racji posiadanych predyspozycji ;).

Z góry dziêki za pomoc i pozdrawiam

Witam!
Co prawda inni juz o tym pisali, ale jeszcze raz:
³uk 20 kilo jest nie dla Ciebie!!!!!!!
Do tej pory nie strzela³e¶, tak piszesz, to zacznij trening od 15 kilo. Inaczej mozesz sobie zrobic du¿± krzywdê. Nawet gdybys potrafi³ dzisiaj podnie¶æ np...hm? Hegemona jedna rek± smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja bym siê nie ³apa³ na pocz±tek za 20 kilowy naci±g nawet jak bym podnosi³ sam siebie i jeszcze po³owê Efendiego. Generalnie jak wy¿ej - 20 kilo to prawie ³uk my¶liwski - kilka wystrza³ów to nie to samo co dwa trzy razy w tygodniu po 200 - 500 - zmi³uj siê i nie pisz o predyspozycjach bo dopiero je bêdziesz rozpoznawa³.
Bia³yWilk
Witam

Bardzo serdeczne przepraszam za niepotrzebny ba³agan na forum, zwi±zane z nim zamieszanie i moj± osobê...

Oczywi¶cie ¿adnych predyspozycji strzeleckich nie posiadam, to nie ulega w±tpliwo¶ci. Wiec dlaczego wybra³em ³uk o sile naci±gu 20 kg? Na pokazie, którym by³em, ch³opak prezentuj±cy strzelanie z ³uku mia³ 13 lat, by³ drobnej postury, a posiada³ ³uk o sile naci±gu 15 kg i bardzo dobrze z nim sobie radzi³. Tak te¿ uzna³em, ¿e ja jako osoba starsza, silniejsza, powinienem zakupiæ ³uk o wiêkszej sile naci±gu... Dlatego nie miejcie mi tego za z³e, ¿e dokona³em takiego wyboru i tak napisa³em.
Jednoczesne te¿ dziêkujê za u¶wiadomieni mi i wytkniêcie b³êdu smile.gif.

Jeszcze nawet nie jestem pocz±tkuj±cym ³ucznikiem, jak na razie mo¿na okre¶liæ moj± wiedzê teoretyczn± jak i praktyczn±, ¿e jest na etapie „raczkowania”...

Jak dot±d, to jeszcze nic nie kupi³em, ale mam na uwadze:

£uk du¿y Robin 62" z £UKBIS'u (http://www.centrum-lucznicze.pl/product_in...;products_id=48)

Jak pisz± jest to ³uk dobry dla osób stawiaj±cych pierwsze kroki w ³ucznictwie i cena tak¿e jest strawna.

Przeczyta³em wcze¶niejsze wypowiedzi i s±dzê, ¿e ju¿ raczej wiem, co powinienem zrobiæ, ale je¿eli kto¶ ma jeszcze jakie¶ uwagi, to z chêci± je przyjmê smile.gif.

Pozdrawiam
redbeard
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 11:31 08.08.2011) *
redbeard - gwarantuje Ci ¿e on¿e sprzedawca najczê¶ciej nie strzela z tego typu ³uku - a przypuszczam, ¿e postrzela³ przypadkowo z trzech , czterech egzemplarzy z nie najlepszej jak mniemam partii - strzela za to du¿o i to z du¿o lepszych ³uków z du¿o lepszym skutkiem.

Jego opinia jest w tym kontek¶cie warta tyle co opinia do¶wiadczonego posiadacza maybacha o podstawowym modelu citroena, choæ w ¿aden sposób nie umniejsza to jego kompetencji i do¶wiadczenia.

Maybacha nie kupi³e¶ - ale podstawowy modle citroena to tez nie jest - postrzelasz- zrozumiesz.

Trudno, zamêczê wiêc na razie mojego Poloneza czy Trabanta, a¿ ja bêdê umia³ strzelaæ, a on bêdzie mia³ dosyæ smile.gif
Spotka³em na moim pierwszym strzelaniu "historycznego" ³ucznika, nale¿±cego zreszt± do FREHY, choæ nie wiem pod jakim nickiem. Strzela³ z ³uku jesionowego. Eh! Piêkna sprawa!
Chaos666
Witam!

CYTAT(redbeard @ 11:54 09.08.2011) *
Spotka³em na moim pierwszym strzelaniu "historycznego" ³ucznika, nale¿±cego zreszt± do FREHY, choæ nie wiem pod jakim nickiem. Strzela³ z ³uku jesionowego. Eh! Piêkna sprawa!

Wiesz, oni czêsto wystêpuj± w du¿ych skupiskach ludzkich, zazwyczaj ¿eruj± w odosobnionych miejscach gdzie mog± wykonywaæ swoiste rytua³y ;P A sk±d wiesz ¿e "przynale¿a³ do Frehy"?! Pokaza³ jaki¶ dokument? Bo wiesz, wielu siê podszywa :P

Pzdr
Chaos
Viator
CYTAT
Spotka³em na moim pierwszym strzelaniu "historycznego" ³ucznika, nale¿±cego zreszt± do FREHY
No widzisz, Ty te¿ "nale¿ysz" do Frehy - i jak widzisz o niczym to nie przes±dza smile.gif Ale oczywi¶cie zgadzam siê ¿e ³uk jesionowy to piêkna sprawa. I to zapewne docelowa - bo ze wzglêdu na horrendalnie powolny wzrost cisa, rzadko¶æ wystêpowania prostych pni i ochronê gatunkow± w naturalnych siedliskach szanse na cisowy ³uk masz nik³e.
redbeard
CYTAT(Chaos666 @ 12:19 09.08.2011) *
Witam!

CYTAT(redbeard @ 11:54 09.08.2011) *

Wiesz, oni czêsto wystêpuj± w du¿ych skupiskach ludzkich, zazwyczaj ¿eruj± w odosobnionych miejscach gdzie mog± wykonywaæ swoiste rytua³y ;P A sk±d wiesz ¿e "przynale¿a³ do Frehy"?! Pokaza³ jaki¶ dokument? Bo wiesz, wielu siê podszywa :P

Pzdr
Chaos

Hahaha. No có¿, zwyczajnie sam mi o tym powiedzia³ gdy zapyta³em czy do jakich¶ historycznych zrzeszeñ przynale¿y, a ja szczery i ³atwowierny cz³ek jestem ;)
Co do rytua³ów, wykonywa³ tylko jeden, takie rytmiczne wyrzucanie pod³u¿nych drewnianych przedmiotów z wiêkszego, zakrzywionego przedmiotu.
redbeard
Czy jest mo¿liwe, ¿e twardo¶æ (si³a naci±gu, sprê¿ysto¶æ) ³uku (laminat - Diana) zmieniaæ siê mo¿e w zale¿no¶ci od temperatury powietrza w jakim siê strzela?
To mój pierwszy sezon i mam wra¿enie, ¿e wraz z och³odzeniem mój ³uk zacz±³ lekko mocniej "kopaæ" i nieco dalej "nosiæ".
Ciekawym co powiedz± do¶wiadczeni.

Je¶li nie potwierdzicie takiego zjawiska, zak³adam, ¿e to ma³a ró¿nica w mojej postawie, spowodowana coraz grubszym ubiorem, jest powodem. Tak czy siak, jest to ró¿nica na plus, strzela mi siê idealnie smile.gif
Viator
Pewnie nikt tego zjawiska dok³adnie nie mierzy³ odnosnie akurat ³uku, ale tworzywa sztuczne w wiêkszo¶ci (poza termoutwardzalnymi) staj± siê coraz bardziej elastyczne (a termoplastyczne wrêcz w pewnej chwili siê topi±) wraz ze wzrostem temperatury, a coraz bardziej sztywne, twarde i kruche wraz z jej spadkiem, wiêc Twoja obserwacja jest s³uszna.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ponadto zmiana tempetratury powietrza czêstojest powi±zana ze zmian± oporu powietrza, zmiana prêdko¶ci ruchu czasteczek tegoz wokó³ lec±cego pocisku itp,itd i takie tam.

Ogónie - zmian ¶rodowiska zmienia parametry strza³u - wniosekogólny -wniosek s³uszny.
arbuz
siemka jestem nowy na forum od pewnego czasu przymierzam siê do zrobienia ³uku i mam trochê w±tpliwo¶ci
co my¶licie o tym filmiku ?
http://www.youtube.com/watch?v=2Oh3f09bDEs
je¶li jest to dobry sposób to jaki klej siê nada do takiego ³uku?
Milten Szalony Topór
Witajcie.

Odtwarzam rolê wczesno¶redniowiecznego dowódcê stra¿y przybocznej naszego jarla. Dlatego wybieram uzbrojenie ca³ej grupy. Chcia³bym, aby obok mieczy i tarcz zago¶ci³ ³uk. Wszak we wczesnej Skandynawii nie s³u¿y³ tylko do polowañ. Ale interesujê siê jedynie broni± bia³±, o ³ukach nie mam zielonego pojêcia. Dlatego proszê Was, aby¶cie polecili mi jakie¶ wczesne ³uki na pocz±tek. Najlepiej by³oby gdyby by³y to ³uki krótkie (chyba tak to siê nazywa), aby nie przeszkadza³y w walce mieczem.

Takie krótkie ³uki widaæ na tkaninie z Bayeux, na oko maj± jakie¶ 1.30m.

Pozdrawiam, Milten
Chaos666
Witam!

CYTAT(Milten Szalony Topór @ 16:26 19.01.2012) *
Najlepiej by³oby gdyby by³y to ³uki krótkie (chyba tak to siê nazywa), aby nie przeszkadza³y w walce mieczem.

Czyli rozumiem, ¿e chcecie odtwarzaæ bardziej ¿ó³wie ninja ni¿ norsmenów? No niestety z Twojego opisu to tak wynika :/

Pozdro
Chaos
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.