Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: jestem nowy prosze o pomoc
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Turin
Aha sorry, nie doczyta³em. Mumin dobrze gada smile.gif W takim razie masz refleks, naturalny b±d¼ giêty smile.gif

Karol
Hej!

Dziêki, za szybkie odpowiedzi. £uk rzeczywi¶cie zosta³ wykonany przez pana Nawalnego. Uspokoili¶cie mnie; bêdê spaæ smacznie icon_wink.gif
Karol
CYTAT(Karol @ 14:32 07.07.2009) *
Jednak dzi¶, k³ad±c go brzu¶cem na stó³, zauwa¿y³em, ¿e rogowe gryfy s± nieco uniesione ponad powierzchniê sto³u. Przyjrza³em siê dok³adniej i stwierdzi³em, ¿e ³uk delikatnie uk³ada siê za ciêciw±.

Ojojoj! Ale namota³em. A¿ mi g³upio crazy.gif Podstawowa terminologia siê k³ania. £uk k³ad³em oczywi¶cie na grzbiecie a nie na brzu¶cu. Wychodzi wiêc na to, ¿e jednak troszkê siê za t± ciêciw± uk³ada. Na szczê¶cie wygiêcie jest minimalne i ju¿ siê nie powiêksza, wiêc niepotrzebnie panikowa³em. Przepraszam za zamieszanie. Troszkê postudiowa³em ostatnio i postaram siê wiêcej takich bzdur nie ple¶æ bum.gif
Gimli
Elo na forum
nie wiem jakiego longbowa kupiæ.stzrelam kompozytem, ale czas wypróbowaæ longbowa.
Gerwulf
najlepiej cisowego hehe.
hador
To zalezy ile chcesz na niego wydac i czy ma byc zrobiony z jednego kawa³ka drewana lub klejony czy laminat.

pozdrawiam

Bartex
Chcia³bym siê przywitaæ jako nowicjusz smile.gif

Czekam w³a¶nie na mój pierwszy ³uk (prosty) od Darka Mykietyszyna i bêdê próbowa³ swych si³. Od jakich¶ dwóch godzin siedzê i przegl±dam forum - du¿o siê dowiedzia³em, za co dziêkujê smile.gif Pozdrawiam wszystkich ³uczników!

Bart ("Bart" zajêty, wiêc wystêpujê jako "Bartex" ;) )
kryseik
Wiêc krótko o mnie - przygode z ³ukiem zacz±³em pó³ roku temu. Dostalem na urodziny upragniony ³uk, ten by³ z decathlonu, pare strzal i papierowe tarcze (wiem ¿e nie jest to jako¶ zawansowany sprzêt ale mnie siê podoba). Po ok. 2 tyg. od dostania tego prezentu mia³em okazje go przetestowaæ. Teraz dopiero widze ¿e nie jest tak ró¿owo - jak naci±gam ciêciwe to mi rêka drga z obcia¿enia (wiem jestem s³abeusz) a ³uk ma podaj¿e jak dobrze pamiêtam si³e naci±gu 25...
Zaczynam co¶ tam czasem æwiczyæ motywuj±c sie wlasnie ''prawdziw±'' nauk± strzelania.
Tu pojawia siê pierwsze pytanie - gdzie æwiczyæ i kogo mieæ za nauczyciela? Mam 15 lat mieszkam w centrum miasta sosnowiec...
Co radzicie?
A drugie pytanie: czy ma ktos takie zainteresowanie i mieszka w sosnowcu?

Je¶li s± jakie¶ b³edy w po¶cie to sorka ale net mi pad³ i pisze z komórki.
[code][/code]
Viator
Jak na Twój wiek i pierwszy ³uk naci±g wydaje mi siê zbyt du¿y - pierwsze tygodnie to praca nad w³a¶ciw± postaw± i rozgrzewka, do czego najlepiej by³oby u¿ywaæ ³uku rzêdu 12-15 kg ¿eby unikn±æ kontuzji i utrwalenia nieprawid³owych nawyków.

Napisz co¶ o tym ³uku (prosty czy "profilowany na sportowo" ¿e tak powiem? Jaki jest Twój wzrost a jaka jest d³ugo¶æ tego ³uku przy zdjêtej ciêciwie? Jaka jest max. odleg³o¶æ od ³uczyska do ciêciwy przy naci±gniêtym przez Ciebie ³uku?). Je¿eli ³uk jest trochê "na wyrost" to faktyczna si³a, któr± przyk³adasz jest mniejsza od naci±gu nominalnego.
bodkin
Jak nie chcesz siê uszkodziæ , to wpierw popytaj o jaki¶ klub ³uczniczy .
Jak jest , to powinni mieæ te¿ trenera .
My¶lê , ¿e pomo¿e.

Pozdrawiam.
Saren
Mo¿esz je¼dziæ z nami strzelaæ.
Chêtnie pomogê.
Jestem z Sosnowca.
kryseik
CYTAT(Saren @ 11:41 04.11.2009) *
Mo¿esz je¼dziæ z nami strzelaæ.
Chêtnie pomogê.
Jestem z Sosnowca.

A gdzie je¼dzicie?
Jeste¶cie jakim¶ klubem? Wzieliby¶cie 15 latka?
Pozdr ;)
Saren
1. Je¼dzimy do S³awkowa. Autem.
2. Nie jeste¶my klubem. Je¼dzimy do stadniny.
3. Tak- we¼miemy.
Viator
Wymieñcie siê teraz telefonami na PW i dogadajcie po ludzku, szkoda czasu. smile.gif
Saren
To mo¿e ja tylko tak nieludzko- od przysz³ej niedzieli, co drug± niedzielê robimy takie ma³e spotkania ³uczniczo- towarzyskie.
Teren zamkniêty, strzelnica- free.
Kontakt do mnie na PW lub tel. 509 017 994.
Mam zawsze wolne miejsca w aucie, a auto do¶æ spore.

Bartex
Czy kto¶ z Was ma mo¿e aktualny numer do Darka Mykietyszyna? Jak do mnie dzwoni³ to nie zapisa³em, a mam dla niego klienta, który chce siê szybko dogadaæ. Bêdê wdziêczny smile.gif
Viator
Dariusz B. Mykietyszyn
www.mykietyszyn.ceron.pl
ul.Podmurna 33/3
87-100 TORUN
0-504-941-533
lukidbm@wp.pl

Zreszt± na podanej powy¿ej stronie www jest jego telefon (chyba aktualny).
Bartex
No w³a¶nie te na stronie milcz±. Ale dziêki smile.gif Bêdê próbowa³.
Wieszczur
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum i potrzebujê pomocy. Chcê kupiæ ³uk typu wschodniego na pocz±tek z laminatu - bo wybacza b³êdy pocz±tkuj±cego. Zastanawiam siê miedzy wschodnim Pana Bisoka a SAMICK SKB 50. Co polecacie ? My¶la³em te¿ nad Grozerem ale z powodu ceny i ma³ej dostêpno¶ci w Polsce, odpuszczam. Mam na ten cel oko³o 500 z³. Na chwilê obecn± strzelam z drewniaka mini Longbow Pana Wybranowskiego z jarzêbiny o sile 12kg. Ale strzela³em kilka razy z wschodniego bisoka o naci±gu 16 kg i by³em o wiele bardziej zadowolony. I w sumie taki w³a¶nie ³uk chcia³em kupiæ, ale zastanawiam siê czy w kwocie 500 pln mo¿na kupiæ co¶ lepszego i czy takim ³ukiem bêdzie np. Samick SKB 50? Proszê o poradê. Z góry dziêkuje. Pozdrawiam
Wieszczur
CYTAT(Aubrey @ 02:35 08.02.2010) *

Aubrey dziêkujê za szybk± odpowiedz odno¶nie Grozera. Zaraz piszê email do nich z zapytaniem o cenê i dostêpno¶c. Widzê te¿ ¿e maja drewniane ³uki tego typu. Wiêc mo¿e taki.

Rozumiem ¿e Bisoka i Samicka nikt nie poleca lub nie testowa³ obydwu?

Mam jeszcze jedno zapytanie czy 16 kg wystarczy? Czy mo¿e od razu kupiæ 18 ? Czy w ³uku prostym a refleksyjnym taka sama waga, to taka sama si³a potrzebna do naci±gniêcia? Wiem ¿e to mo¿e g³upio brzmi ale strzela³em z 12 prostej i 16 refleksa i jest du¿a ró¿nica w sile potrzebnej do naci±gniêcia. Wiêc zastanawiam siê czy tylko chodzi o ró¿nice w 4 kilogramach czy mo¿e o budowê ³uku te¿?
Wieszczur
Co do linka Aubrey który poda³e¶, cena za ³uki które maj± w sprzeda¿y Grozera to jest 3500 PLN. Wiêc po za moim zasiêgiem finansowym.

A co my¶licie o tych ³ukach: http://www.allegro.pl/item921938987_luk_refleksyjny.html Zna kto¶ z szanownych forumowiczów tego wytwórcê?
AndrzejJR
Polecam Samicka SKB 50. Jest lekki ³atwy w obs³udze i wybacza tyle ile trzeba nowicjuszom.
Dla ortodoksów jest nie do przyjêcia bowiem ma wzmocnienie nie z rogu, ale z w³ókna szklanego. Swoj± drog± ma to te¿ wiêkszo¶æ Grozerów, ale tego nik nie zauwa¿a.
Pojêcia fiberglass na stronie firmowej Grozera w zak³adce Technical Info nie tyrzeba chyba t³umaczyæ.
http://www.grozerarchery.com

Polecam £uksport.
http://www.luksport.pl

Je¶li masz trochê czasu to warto wpa¶æ tam osobi¶cie. Nie tylko dobierzesz w³a¶ciwy naci±g i zostanie ci w³a¶ciwe ustawiona ciêciwa, ale tak¿e dobrane strza³y do rozpieto¶ci twoich ramion. Unikniesz w ten sposób rozczarowania na samym poczatku zabawy z ³ukiem.
Wieszczur
Spycymir dziêkuje za odpowiedz. Sklep ³uksport znam kupowa³em tam ju¿ Bisoka wschodniego dla kole¿anki z grupy. Maj± profesjonalne podej¶cie do klienta. My¶lê ¿e kolejny ³uk tez tam kupie. Czasami strzelam z tego Bisoka i bardzo mi siê podoba. Dlatego prosi³em o porównanie Bisoka z Samickiem tego drugiego nie trzyma³em w rêku niestety. Wiêc je¶li by kto¶ móg³ parê s³ów napisaæ porównuj±c je. Samick jest dro¿szy wiec czy lepszy? Na jego niekorzy¶æ przemawiaj± napisy których bisok nie ma. Ale my¶lê ¿e do rekonstrukcji to ¿aden z nich siê nie nada. A na wiêkszo¶æ turnieji chyba mnie z jednym i drugim dopuszcz±?
Bodzio
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewtopi...&highlight=

Witam.
Pod tym linkiem masz opinie ludzi strzelajacych z Skb.
Wieszczur
CYTAT(Bodzio @ 12:00 25.02.2010) *
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewtopi...&highlight=

Witam.
Pod tym linkiem masz opinie ludzi strzelajacych z Skb.

Jednak zdecydowa³em siê na 17 kg krymo-tatara od bisoka. A za jaki¶ czas kupie co¶ bardziej historycznego. Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi.
Bartex
Przepraszam za offtop, ale czy kto¶ mo¿e wie, co siê dzieje z Darkiem Mykietyszynem? Nie odpowiada na maile ani smsy (to ostatnie nie dziwi, skoro próba dodzwonienia siê na komórkê koñczy siê komunikatem "nie ma takiego numeru", to samo z numerem stacjonarnym).
Saren
CYTAT
Dlatego prosi³em o porównanie Bisoka z Samickiem

Nie da siê porównywaæ.
Bisock nie jest konstrukcyjnie ³ukiem "wschodnim"- refleksyjnym.
Bartex
CYTAT(Bartex @ 10:24 16.03.2010) *
Przepraszam za offtop, ale czy kto¶ mo¿e wie, co siê dzieje z Darkiem Mykietyszynem? Nie odpowiada na maile ani smsy (to ostatnie nie dziwi, skoro próba dodzwonienia siê na komórkê koñczy siê komunikatem "nie ma takiego numeru", to samo z numerem stacjonarnym).

Heh, ju¿ mam :] Znalaz³em jego numer na googlowej kopii nieistniej±cej ju¿ strony po¶wiêconej inscenizacji Bitwy pod Grunwaldem. Darek z rozbrajaj±c± szczero¶ci± poinformowa³ mnie, ¿e numer na jego stronie jest ju¿ od paru lat nieaktualny ;)

Jak by kto¶ potrzebowa³ kontaktu, proszê o PW.
Aubrey
A ile w Samicku jest z ³uku wschodniego ? Jedyna ró¿nica miêdzy samickiem a Bisokiem to miejsce produkcji.
Saren
CYTAT
A ile w Samicku jest z ³uku wschodniego ? Jedyna ró¿nica miêdzy samickiem a Bisokiem to miejsce produkcji.

Widzia³e¶ obydwa te ³uki?

Bisko to nie jest ³uk refleksyjny, nie dzia³a na zasadzie typowej dla ³uków wschodnich i nie ma, poza nazw±, z nimi nic wspólnego.

Samick SKB czy Wind- tak, to s± ³uki typu wschodniego.

Nie rozmawiamy o metodach wytworzenia, ale o typie ³uku.

Wiêc nie pisz, ¿e jedyna ró¿nica to miejsce produkcji, bo Bisockowi bli¿ej do ³uku p³askiego ni¿ wschodniego, a to z czego który ³uk jest zrobiony to zupe³nie inna sprawa.
robin_
zgodzê siê z Aubreyem , bynajmniej SKB podobnie jak Bisok to ³uk typu wschodniego , byæ mo¿e trochê lepiej dopracowany i z l¿ejszych materia³ów ale na pewno te dwa ³uki nie s± refleksyjne. Jedynymi dostêpnymi prawdziwymi refleksami , czyli takimi ³ukami które oprócz sztywnych refleksów na koñcach ramion "siyah" maj± równie¿ refleks na pracuj±cych czêsciach ramion sa windfighter , turek grozer oraz naturale róznej ma¶ci. Pracuj±cym refleksom bisoka czy skb bli¿ej do ³uków typu hunter czy sportowych ni¿ do tradycyjnych ³uków refleksyjnych.Niemniej jednak kszta³t maja ogólnie wschodni i tak mo¿na je nazywaæ. Bisok wschodni podobnie jak skb wcale nie dzia³aj± na zasadzie ³uku p³askiego , bardziej bym siê czepi³ niektórych mniej ambitnych modeli grozera które dzia³aja na zasadzie ³uku p³askiego z siyah.
Saren
No, a ja siê nie zgodzê.

Bisok nijak nie jest refleksem. W przeciwieñstwie do SKB. Dorabianie tutaj teorii o pracuj±cych ramionach jest troszkê nonsensowne.

Mia³am i SKB i Winda i nie ma w nich ró¿nicy w samej zasadzie pracy.
Ligi
Witam.

Chcia³bym poszerzyæ swoj± listê umiejêtno¶ci w³a¶nie o ³ucznictwo klasyczno-historyczne (taki nowotwór s³owny z uwagi na ró¿nice w pojmowaniu i nomenklaturze).
Problem polega na tym ¿e ju¿ od paru godzin przeszukujê ró¿ne fora (w tym obecne), i nie mogê znale¼æ nikogo kto zajmowa³by siê tym na terenie SZCZECINA.
Rozumiem ¿e mo¿emy byæ postrzegani jako zadupie kulturalno-o¶wiatowe, ¿e nie mamy rynku, ani IKEI, i tylko 5 McDonaldsów, ale bez przesady... Nikogo z ³ukiem tu nie spotkam? na 450 tys ludzi?!

Je¶li znacie kogo¶ z Miasta Paprykarza, kogokolwiek kto siê zajmuje ³ucznictwem, podzielcie siê proszê informacj±. Z wdziêczno¶ci obiecujê nie trenowaæ w waszych okolicach bigsmile2.gif
gregory
Hejka,

A by³e¶ na Forum ³uczniczym?
Masz tam namiary co prawda na bloczkowców, ale to ju¿ zawsze co¶.
Poza tym sam mo¿esz daæ tam swoje og³oszenie i pewnie kto¶ ze Szczecina lub okolic Ci odpowie.
To samo proponujê Ci zrobiæ na Forum Bydgoskich £uczników.

Pzdr,
G.
Blackclav
W Szczecinie jest Bractwo Maltañskie, i z tego co wiem ( to moi dobrzy znajomi ) to kilka osób z tego bractwa zajmuje siê ³ucznictwem, wiêc powiniene¶ siê skontaktowaæ z nimi
Husarz90
Witam kolegów.
Drêcz± mnie 2 sprawy. Dzi¶ zamowi³em longbow u Nawalnego, chcialem wzi±æ wi±z ale mi odradzono, bo nie maj± dobrych szczap. Ostatecznie zdecydowa³em siê na jesion, 185cm, naciag 20 kg.

Nie wiem czy dobrze zrobi³em kupuj±c ³uk jesionowy który z czasem zacznie uk³adaæ siê za ciêciw± i zmiejszy siê jego naci±g, a druga sprawa to moc20 kg. Teraz trenuje na 12kg samoróbce i jest bardzo lekka, a¿ zalekka, a ja wlasnie chce w miare mocnego sprzêtu zeby czuc ze strzelam. W miare moich moz³iwo¶ci oczywiscie.
My¶le nad dwoma rozwi±zaniami:
1. odwo³aæ zamówienie, o ile to moz³iwe i kupiæ mroka- bisoka.(ble)
2. zmienic zamowienie na wiekszy naciag.
Radzcie smile.gif

A mo¿e poprostu przesadzam z t± krytyk± jesionu ?
milamber
My¶le, ¿e kupuj±c ³uk z jesionu u dobrego rzemie¶lnika to dobry pomys³ je¿eli odtwarzasz a nie tylko strzelasz rekreacyjnie ko³o domu... choc i tutaj recznie robiony ³uk to czar i nowe do¶wiadczenie. Ja zrobilem ³uk z jesionu i faktycznie u³o¿y³ siê za ciêciwa i naci±g jest l¿ejszy o jakie¶ 2-4 kg przy pocz±tkowym ko³o 22kg ale nadal zasiêg jest ko³o 130 metrów.
Aubrey
Witam, jeden z aktualnie posiadanych przeze mnie ³uków to Jesion od Popka d³ugo¶æ 193 cm. Naci±g 23 kg. £uk pracuje ponad 5 lat. Jesion spisuje siê bardzo dobrze jako materia³ na ³uk, uk³adanie siê za ciêciw± wystêpuje w przypadku wszystkich rodzajów drewna i jest czym¶ naturalnym. W przypadku gdy bêdziesz o niego dba³, nic mu nie grozi. Obecny naci±g mojego ³uku waha siê w granicach 20 kg (po 5 latach u¿ytkowania). Jesion jest do¶æ twardym drewnem, uwa¿am ¿e przesiadka z 12 kg na 20 da zauwa¿aln± ró¿nicê. Z naci±giem nie ma co szaleæ inaczej zamiast celowaæ i strzelaæ, bêdziesz si³owa³ siê z ³ukiem. Reasumuj±c dobry wybór i w³a¶ciwy kierunek. Bisokiem, Samickiem i innym tego typu klonami nie zawracaj sobie g³owy. Kupuj±c taki ³uk do rekonstrukcji robisz "w ty³ zwrot".
Husarz90
milamber, nie odtwarzam historii, ale do tej pory mia³em do czynienia tylko z drewnem. Nie widzê powodu dla którego mia³bym kupiæ laminat.
Btw nie zdecydowa³em sie wnosic zadnych zmian w zamowieniu.
Dziêki za pomoc. Pozdrawiam Mat. smile.gif
pabloxx
Witam wszystkich. Mam tak± pro¶be do was, mo¿ecie mi napisaæ po kolei w podpunktach naprzyk³ad, jak mam sobie wystrugaæ ³uk z jakiego materia³u. Jestem pocz±dkuj±cy i mimo ze ju¿ 100 razy by³ poruszany ten temat to prosze o taki po¿±dny wypis tych wszystkich czynno¶ci jakie w chodz± przy robieniu ³uku tak na ch³opski rozum, Nie nale¿e do bractwa ,bardzo chce sobie w³asnorêcznie taki ³uk zrobiæsmile.gif Z góry dziêkuje za pomoc:)
gregory
Tu atakuj! smile.gif

Pzdr,
G.
Ariana
Witam! Jestem kompletnie zielona, je¶li o ³ucznictwo chodzi, a chia³abym spróbowaæ. Rekreacyjnie, ot po prostu dla samej przyjemno¶ci. Zastanawiam siê nad zakupem Diany od Bisoka. Czy to dobry pomys³? Polecano mi ten ³uk na pocz±tek, ¿eby spróbowaæ. Druga rzecz to kwestia naci±gu. Na aukcji, na której znalaz³am Dianê, jest podane, ¿e ³uk mo¿e mieæ od 8 do 15kg naci±gu. No i w³a¶nie - jaki powinnam wybraæ na pocz±tek? Nie mam du¿ej si³y w ramionach.
Ligi, te¿ jestem ze Szczecina. I te¿ szuka³am jakiej¶ grupy, gdize mog³abym siê czegokolwiek nauczyæ. Znam te¿ przynajmniej jedn± osobê, która tak¿e by³aby chêtna do przy³±æzenia siê do jakiej¶ grupy.
Bêdê bardzo wdziêczna za pomoc
Ariana
Viator
Je¿eli nie szykujesz siê do odtwarzania jakiej¶ postaci historycznej (nic nie wspomnia³a¶ o epoce czy obszarze zainteresowañ w tym wzglêdzie) to Diana jako pierwsze zetkniêcie z ³ucznictwem tradycyjnym bêdzie niez³a, zw³aszcza ¿e mo¿na od kogo¶ odkupiæ u¿ywan± za niedu¿e pieni±dze. Naci±g 8 kg to nawet nieco za ma³o na pocz±tek - z takiego ³uku trudno trafiæ do tarczy z wiêkszej odleg³o¶ci ni¿ dwadzie¶cia kroków - ale na pewno ten rz±d wielko¶ci nie bêdzie za mocny.
Anulka
Nie napisa³a¶, w jakim jeste¶ wieku. Ale je¶li dobrze siê domy¶lam, ¿e jest z Ciebie m³ode dziewczê, a nie ma³a dziewczynka, to ¶mia³o bierz 15-tkê. Ja zaczyna³am w wieku 15 lat z ³ukiem o naci±gu 19 funtów - by³o z pocz±tku trochê ciê¿ko, ale szybko mi siê ³apa wyrobi³a. Ale te¿ mia³am tej pary w ³apie trochê wiêcej ni¿ kole¿anki, dlatego polecam troszkê mniejszy naci±g.
Ariana
Lat mam osiemna¶cie i nie, ¿adnej epoki nie zamierzam odtwarzaæ. Po prostu po wielu rózniastych ksi±zkach, które czyta³am (Indianie, W³adca Pier¶cieni i tego typu klimaty) dojrza³±m w koñcu do tego, ¿eby spróbowaæ. Czyli w granicach tych 12-14kg np to by³by dobry naci±g na pocz±tek?
Viator
A przejrza³a¶ ten temat, w którym teraz jeste¶my, od pocz±tku? Znajdziesz tam zapewne gotowe odpowiedzi na to pytanie (i od razu na kilka nastêpnych, które Ci siê nied³ugo nasun±).

Pozdrawiam i powodzenia!
Andrzej / Viator
Ariana
No, przebrnê³am przez te 15 stron. I rzeczywi¶cie, przepraszam za zasypywanie pytaniami, znalaz³am mniej wiêcej odpowiedzi. My¶lê, ¿e zaryzykujê Dianê z naci±giem ko³o 12kg.
Dziêkujê serdecznie
Ariana
Crassus
Witajcie =D
To moj pierwszy post i mam kilka pytan co do lucznictwa ^^
1.) Czy luk o naciagu 12-14 kg i wysokosci 125 cm (wlokno szklane, czerwony :P) jest dobry na chopaka,13latka 175 cm?
2.) Czy istnieje jakies cos,dzieki czemu nie beda tak palce bolec?Bo wczoraj po domu strzelalem bez strzal(chory i nie moge wyprobowac na dworze) i mnie palce bolaly jak diabli juz po 5 strzalach...A czytalem ze na zawodach sie 18 strzalow oddaje...
3.) Jezeli znacie jakis fajny klub luczniczy dla mlodziezy w Toruniu(koniecznie :P) to prosze o podanie mi go ^^

Bede wdzieczny za odpowiedz ^^

Pozdro
Ten co rozwalil Spartakusa, czyli Crassus ^^
Dariusz

1) Nie bêdzie dobry, chodzi mi o naci±g. Jak Cie bol± palce po kilku strza³ach (A jak ju¿ chcesz siê mêczyæ to zrób sobie skórkê na palce).
2) NIGDY NIE STRZELAJ NA SUCHO!!! tzn. bez strza³, bo uszkodzisz ³uk.
3) http://www.bagrit.pl/bractwa/bractwa.php?lg=pl -> tam znajdziesz to co szukasz ;D

Kup sobie s³abszy ³uk. Najwa¿niejsze w ³ucznictwie jest poprawna postawa i powtarzalno¶æ strza³ów. Zakup sobie ksi±¿kê "£uk drewniany ³uk ¶redniowieczny" J. Jankowskiego. Kosztuje niewiele a znajdziesz tam najwa¿niejsze informacje o pozycji, metodzie strzelania, itp...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.