Aha sorry, nie doczyta³em. Mumin dobrze gada
W takim razie masz refleks, naturalny b±d¼ giêty
Hej!
Dziêki, za szybkie odpowiedzi. £uk rzeczywi¶cie zosta³ wykonany przez pana Nawalnego. Uspokoili¶cie mnie; bêdê spaæ smacznie
CYTAT(Karol @ 14:32 07.07.2009)
Jednak dzi¶, k³ad±c go brzu¶cem na stó³, zauwa¿y³em, ¿e rogowe gryfy s± nieco uniesione ponad powierzchniê sto³u. Przyjrza³em siê dok³adniej i stwierdzi³em, ¿e ³uk delikatnie uk³ada siê za ciêciw±.
Ojojoj! Ale namota³em. A¿ mi g³upio
Podstawowa terminologia siê k³ania. £uk k³ad³em oczywi¶cie na grzbiecie a nie na brzu¶cu. Wychodzi wiêc na to, ¿e jednak troszkê siê za t± ciêciw± uk³ada. Na szczê¶cie wygiêcie jest minimalne i ju¿ siê nie powiêksza, wiêc niepotrzebnie panikowa³em. Przepraszam za zamieszanie. Troszkê postudiowa³em ostatnio i postaram siê wiêcej takich bzdur nie ple¶æ
Elo na forum
nie wiem jakiego longbowa kupiæ.stzrelam kompozytem, ale czas wypróbowaæ longbowa.
To zalezy ile chcesz na niego wydac i czy ma byc zrobiony z jednego kawa³ka drewana lub klejony czy laminat.
pozdrawiam
Chcia³bym siê przywitaæ jako nowicjusz
Czekam w³a¶nie na mój pierwszy ³uk (prosty) od Darka Mykietyszyna i bêdê próbowa³ swych si³. Od jakich¶ dwóch godzin siedzê i przegl±dam forum - du¿o siê dowiedzia³em, za co dziêkujê
Pozdrawiam wszystkich ³uczników!
Bart ("Bart" zajêty, wiêc wystêpujê jako "Bartex" ;) )
Wiêc krótko o mnie - przygode z ³ukiem zacz±³em pó³ roku temu. Dostalem na urodziny upragniony ³uk, ten by³ z decathlonu, pare strzal i papierowe tarcze (wiem ¿e nie jest to jako¶ zawansowany sprzêt ale mnie siê podoba). Po ok. 2 tyg. od dostania tego prezentu mia³em okazje go przetestowaæ. Teraz dopiero widze ¿e nie jest tak ró¿owo - jak naci±gam ciêciwe to mi rêka drga z obcia¿enia (wiem jestem s³abeusz) a ³uk ma podaj¿e jak dobrze pamiêtam si³e naci±gu 25...
Zaczynam co¶ tam czasem æwiczyæ motywuj±c sie wlasnie ''prawdziw±'' nauk± strzelania.
Tu pojawia siê pierwsze pytanie - gdzie æwiczyæ i kogo mieæ za nauczyciela? Mam 15 lat mieszkam w centrum miasta sosnowiec...
Co radzicie?
A drugie pytanie: czy ma ktos takie zainteresowanie i mieszka w sosnowcu?
Je¶li s± jakie¶ b³edy w po¶cie to sorka ale net mi pad³ i pisze z komórki.
[code][/code]
Jak na Twój wiek i pierwszy ³uk naci±g wydaje mi siê zbyt du¿y - pierwsze tygodnie to praca nad w³a¶ciw± postaw± i rozgrzewka, do czego najlepiej by³oby u¿ywaæ ³uku rzêdu 12-15 kg ¿eby unikn±æ kontuzji i utrwalenia nieprawid³owych nawyków.
Napisz co¶ o tym ³uku (prosty czy "profilowany na sportowo" ¿e tak powiem? Jaki jest Twój wzrost a jaka jest d³ugo¶æ tego ³uku przy zdjêtej ciêciwie? Jaka jest max. odleg³o¶æ od ³uczyska do ciêciwy przy naci±gniêtym przez Ciebie ³uku?). Je¿eli ³uk jest trochê "na wyrost" to faktyczna si³a, któr± przyk³adasz jest mniejsza od naci±gu nominalnego.
Jak nie chcesz siê uszkodziæ , to wpierw popytaj o jaki¶ klub ³uczniczy .
Jak jest , to powinni mieæ te¿ trenera .
My¶lê , ¿e pomo¿e.
Pozdrawiam.
Mo¿esz je¼dziæ z nami strzelaæ.
Chêtnie pomogê.
Jestem z Sosnowca.
CYTAT(Saren @ 11:41 04.11.2009)
Mo¿esz je¼dziæ z nami strzelaæ.
Chêtnie pomogê.
Jestem z Sosnowca.
A gdzie je¼dzicie?
Jeste¶cie jakim¶ klubem? Wzieliby¶cie 15 latka?
Pozdr ;)
1. Je¼dzimy do S³awkowa. Autem.
2. Nie jeste¶my klubem. Je¼dzimy do stadniny.
3. Tak- we¼miemy.
Wymieñcie siê teraz telefonami na PW i dogadajcie po ludzku, szkoda czasu.
To mo¿e ja tylko tak nieludzko- od przysz³ej niedzieli, co drug± niedzielê robimy takie ma³e spotkania ³uczniczo- towarzyskie.
Teren zamkniêty, strzelnica- free.
Kontakt do mnie na PW lub tel. 509 017 994.
Mam zawsze wolne miejsca w aucie, a auto do¶æ spore.
Czy kto¶ z Was ma mo¿e aktualny numer do Darka Mykietyszyna? Jak do mnie dzwoni³ to nie zapisa³em, a mam dla niego klienta, który chce siê szybko dogadaæ. Bêdê wdziêczny
Dariusz B. Mykietyszyn
www.mykietyszyn.ceron.pl
ul.Podmurna 33/3
87-100 TORUN
0-504-941-533
lukidbm@wp.pl
Zreszt± na podanej powy¿ej stronie www jest jego telefon (chyba aktualny).
No w³a¶nie te na stronie milcz±. Ale dziêki
Bêdê próbowa³.
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum i potrzebujê pomocy. Chcê kupiæ ³uk typu wschodniego na pocz±tek z laminatu - bo wybacza b³êdy pocz±tkuj±cego. Zastanawiam siê miedzy wschodnim Pana Bisoka a SAMICK SKB 50. Co polecacie ? My¶la³em te¿ nad Grozerem ale z powodu ceny i ma³ej dostêpno¶ci w Polsce, odpuszczam. Mam na ten cel oko³o 500 z³. Na chwilê obecn± strzelam z drewniaka mini Longbow Pana Wybranowskiego z jarzêbiny o sile 12kg. Ale strzela³em kilka razy z wschodniego bisoka o naci±gu 16 kg i by³em o wiele bardziej zadowolony. I w sumie taki w³a¶nie ³uk chcia³em kupiæ, ale zastanawiam siê czy w kwocie 500 pln mo¿na kupiæ co¶ lepszego i czy takim ³ukiem bêdzie np. Samick SKB 50? Proszê o poradê. Z góry dziêkuje. Pozdrawiam
CYTAT(Aubrey @ 02:35 08.02.2010)
Aubrey dziêkujê za szybk± odpowiedz odno¶nie Grozera. Zaraz piszê email do nich z zapytaniem o cenê i dostêpno¶c. Widzê te¿ ¿e maja drewniane ³uki tego typu. Wiêc mo¿e taki.
Rozumiem ¿e Bisoka i Samicka nikt nie poleca lub nie testowa³ obydwu?
Mam jeszcze jedno zapytanie czy 16 kg wystarczy? Czy mo¿e od razu kupiæ 18 ? Czy w ³uku prostym a refleksyjnym taka sama waga, to taka sama si³a potrzebna do naci±gniêcia? Wiem ¿e to mo¿e g³upio brzmi ale strzela³em z 12 prostej i 16 refleksa i jest du¿a ró¿nica w sile potrzebnej do naci±gniêcia. Wiêc zastanawiam siê czy tylko chodzi o ró¿nice w 4 kilogramach czy mo¿e o budowê ³uku te¿?
Co do linka Aubrey który poda³e¶, cena za ³uki które maj± w sprzeda¿y Grozera to jest 3500 PLN. Wiêc po za moim zasiêgiem finansowym.
A co my¶licie o tych ³ukach:
http://www.allegro.pl/item921938987_luk_refleksyjny.html Zna kto¶ z szanownych forumowiczów tego wytwórcê?
Polecam Samicka SKB 50. Jest lekki ³atwy w obs³udze i wybacza tyle ile trzeba nowicjuszom.
Dla ortodoksów jest nie do przyjêcia bowiem ma wzmocnienie nie z rogu, ale z w³ókna szklanego. Swoj± drog± ma to te¿ wiêkszo¶æ Grozerów, ale tego nik nie zauwa¿a.
Pojêcia fiberglass na stronie firmowej Grozera w zak³adce Technical Info nie tyrzeba chyba t³umaczyæ.
http://www.grozerarchery.comPolecam £uksport.
http://www.luksport.plJe¶li masz trochê czasu to warto wpa¶æ tam osobi¶cie. Nie tylko dobierzesz w³a¶ciwy naci±g i zostanie ci w³a¶ciwe ustawiona ciêciwa, ale tak¿e dobrane strza³y do rozpieto¶ci twoich ramion. Unikniesz w ten sposób rozczarowania na samym poczatku zabawy z ³ukiem.
Spycymir dziêkuje za odpowiedz. Sklep ³uksport znam kupowa³em tam ju¿ Bisoka wschodniego dla kole¿anki z grupy. Maj± profesjonalne podej¶cie do klienta. My¶lê ¿e kolejny ³uk tez tam kupie. Czasami strzelam z tego Bisoka i bardzo mi siê podoba. Dlatego prosi³em o porównanie Bisoka z Samickiem tego drugiego nie trzyma³em w rêku niestety. Wiêc je¶li by kto¶ móg³ parê s³ów napisaæ porównuj±c je. Samick jest dro¿szy wiec czy lepszy? Na jego niekorzy¶æ przemawiaj± napisy których bisok nie ma. Ale my¶lê ¿e do rekonstrukcji to ¿aden z nich siê nie nada. A na wiêkszo¶æ turnieji chyba mnie z jednym i drugim dopuszcz±?
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewtopi...&highlight=Witam.
Pod tym linkiem masz opinie ludzi strzelajacych z Skb.
CYTAT(Bodzio @ 12:00 25.02.2010)
http://bydgoscylucznicy.phorum.pl/viewtopi...&highlight=Witam.
Pod tym linkiem masz opinie ludzi strzelajacych z Skb.
Jednak zdecydowa³em siê na 17 kg krymo-tatara od bisoka. A za jaki¶ czas kupie co¶ bardziej historycznego. Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi.
Przepraszam za offtop, ale czy kto¶ mo¿e wie, co siê dzieje z Darkiem Mykietyszynem? Nie odpowiada na maile ani smsy (to ostatnie nie dziwi, skoro próba dodzwonienia siê na komórkê koñczy siê komunikatem "nie ma takiego numeru", to samo z numerem stacjonarnym).
CYTAT
Dlatego prosi³em o porównanie Bisoka z Samickiem
Nie da siê porównywaæ.
Bisock nie jest konstrukcyjnie ³ukiem "wschodnim"- refleksyjnym.
CYTAT(Bartex @ 10:24 16.03.2010)
Przepraszam za offtop, ale czy kto¶ mo¿e wie, co siê dzieje z Darkiem Mykietyszynem? Nie odpowiada na maile ani smsy (to ostatnie nie dziwi, skoro próba dodzwonienia siê na komórkê koñczy siê komunikatem "nie ma takiego numeru", to samo z numerem stacjonarnym).
Heh, ju¿ mam :] Znalaz³em jego numer na googlowej kopii nieistniej±cej ju¿ strony po¶wiêconej inscenizacji Bitwy pod Grunwaldem. Darek z rozbrajaj±c± szczero¶ci± poinformowa³ mnie, ¿e numer na jego stronie jest ju¿ od paru lat nieaktualny ;)
Jak by kto¶ potrzebowa³ kontaktu, proszê o PW.
A ile w Samicku jest z ³uku wschodniego ? Jedyna ró¿nica miêdzy samickiem a Bisokiem to miejsce produkcji.
CYTAT
A ile w Samicku jest z ³uku wschodniego ? Jedyna ró¿nica miêdzy samickiem a Bisokiem to miejsce produkcji.
Widzia³e¶ obydwa te ³uki?
Bisko to nie jest ³uk refleksyjny, nie dzia³a na zasadzie typowej dla ³uków wschodnich i nie ma, poza nazw±, z nimi nic wspólnego.
Samick SKB czy Wind- tak, to s± ³uki typu wschodniego.
Nie rozmawiamy o metodach wytworzenia, ale o typie ³uku.
Wiêc nie pisz, ¿e jedyna ró¿nica to miejsce produkcji, bo Bisockowi bli¿ej do ³uku p³askiego ni¿ wschodniego, a to z czego który ³uk jest zrobiony to zupe³nie inna sprawa.
zgodzê siê z Aubreyem , bynajmniej SKB podobnie jak Bisok to ³uk typu wschodniego , byæ mo¿e trochê lepiej dopracowany i z l¿ejszych materia³ów ale na pewno te dwa ³uki nie s± refleksyjne. Jedynymi dostêpnymi prawdziwymi refleksami , czyli takimi ³ukami które oprócz sztywnych refleksów na koñcach ramion "siyah" maj± równie¿ refleks na pracuj±cych czêsciach ramion sa windfighter , turek grozer oraz naturale róznej ma¶ci. Pracuj±cym refleksom bisoka czy skb bli¿ej do ³uków typu hunter czy sportowych ni¿ do tradycyjnych ³uków refleksyjnych.Niemniej jednak kszta³t maja ogólnie wschodni i tak mo¿na je nazywaæ. Bisok wschodni podobnie jak skb wcale nie dzia³aj± na zasadzie ³uku p³askiego , bardziej bym siê czepi³ niektórych mniej ambitnych modeli grozera które dzia³aja na zasadzie ³uku p³askiego z siyah.
No, a ja siê nie zgodzê.
Bisok nijak nie jest refleksem. W przeciwieñstwie do SKB. Dorabianie tutaj teorii o pracuj±cych ramionach jest troszkê nonsensowne.
Mia³am i SKB i Winda i nie ma w nich ró¿nicy w samej zasadzie pracy.
Witam.
Chcia³bym poszerzyæ swoj± listê umiejêtno¶ci w³a¶nie o ³ucznictwo klasyczno-historyczne (taki nowotwór s³owny z uwagi na ró¿nice w pojmowaniu i nomenklaturze).
Problem polega na tym ¿e ju¿ od paru godzin przeszukujê ró¿ne fora (w tym obecne), i nie mogê znale¼æ nikogo kto zajmowa³by siê tym na terenie
SZCZECINA. Rozumiem ¿e mo¿emy byæ postrzegani jako zadupie kulturalno-o¶wiatowe, ¿e nie mamy rynku, ani IKEI, i tylko 5 McDonaldsów, ale bez przesady... Nikogo z ³ukiem tu nie spotkam? na 450 tys ludzi?!
Je¶li znacie kogo¶ z Miasta Paprykarza, kogokolwiek kto siê zajmuje ³ucznictwem, podzielcie siê proszê informacj±. Z wdziêczno¶ci obiecujê nie trenowaæ w waszych okolicach
Hejka,
A by³e¶ na
Forum ³uczniczym?
Masz tam namiary co prawda na bloczkowców, ale to ju¿ zawsze co¶.
Poza tym sam mo¿esz daæ tam swoje og³oszenie i pewnie kto¶ ze Szczecina lub okolic Ci odpowie.
To samo proponujê Ci zrobiæ na
Forum Bydgoskich £uczników.
Pzdr,
G.
W Szczecinie jest Bractwo Maltañskie, i z tego co wiem ( to moi dobrzy znajomi ) to kilka osób z tego bractwa zajmuje siê ³ucznictwem, wiêc powiniene¶ siê skontaktowaæ z nimi
Witam kolegów.
Drêcz± mnie 2 sprawy. Dzi¶ zamowi³em longbow u Nawalnego, chcialem wzi±æ wi±z ale mi odradzono, bo nie maj± dobrych szczap. Ostatecznie zdecydowa³em siê na jesion, 185cm, naciag 20 kg.
Nie wiem czy dobrze zrobi³em kupuj±c ³uk jesionowy który z czasem zacznie uk³adaæ siê za ciêciw± i zmiejszy siê jego naci±g, a druga sprawa to moc20 kg. Teraz trenuje na 12kg samoróbce i jest bardzo lekka, a¿ zalekka, a ja wlasnie chce w miare mocnego sprzêtu zeby czuc ze strzelam. W miare moich moz³iwo¶ci oczywiscie.
My¶le nad dwoma rozwi±zaniami:
1. odwo³aæ zamówienie, o ile to moz³iwe i kupiæ mroka- bisoka.(ble)
2. zmienic zamowienie na wiekszy naciag.
Radzcie
A mo¿e poprostu przesadzam z t± krytyk± jesionu ?
My¶le, ¿e kupuj±c ³uk z jesionu u dobrego rzemie¶lnika to dobry pomys³ je¿eli odtwarzasz a nie tylko strzelasz rekreacyjnie ko³o domu... choc i tutaj recznie robiony ³uk to czar i nowe do¶wiadczenie. Ja zrobilem ³uk z jesionu i faktycznie u³o¿y³ siê za ciêciwa i naci±g jest l¿ejszy o jakie¶ 2-4 kg przy pocz±tkowym ko³o 22kg ale nadal zasiêg jest ko³o 130 metrów.
Witam, jeden z aktualnie posiadanych przeze mnie ³uków to Jesion od Popka d³ugo¶æ 193 cm. Naci±g 23 kg. £uk pracuje ponad 5 lat. Jesion spisuje siê bardzo dobrze jako materia³ na ³uk, uk³adanie siê za ciêciw± wystêpuje w przypadku wszystkich rodzajów drewna i jest czym¶ naturalnym. W przypadku gdy bêdziesz o niego dba³, nic mu nie grozi. Obecny naci±g mojego ³uku waha siê w granicach 20 kg (po 5 latach u¿ytkowania). Jesion jest do¶æ twardym drewnem, uwa¿am ¿e przesiadka z 12 kg na 20 da zauwa¿aln± ró¿nicê. Z naci±giem nie ma co szaleæ inaczej zamiast celowaæ i strzelaæ, bêdziesz si³owa³ siê z ³ukiem. Reasumuj±c dobry wybór i w³a¶ciwy kierunek. Bisokiem, Samickiem i innym tego typu klonami nie zawracaj sobie g³owy. Kupuj±c taki ³uk do rekonstrukcji robisz "w ty³ zwrot".
milamber, nie odtwarzam historii, ale do tej pory mia³em do czynienia tylko z drewnem. Nie widzê powodu dla którego mia³bym kupiæ laminat.
Btw nie zdecydowa³em sie wnosic zadnych zmian w zamowieniu.
Dziêki za pomoc. Pozdrawiam Mat.
Witam wszystkich. Mam tak± pro¶be do was, mo¿ecie mi napisaæ po kolei w podpunktach naprzyk³ad, jak mam sobie wystrugaæ ³uk z jakiego materia³u. Jestem pocz±dkuj±cy i mimo ze ju¿ 100 razy by³ poruszany ten temat to prosze o taki po¿±dny wypis tych wszystkich czynno¶ci jakie w chodz± przy robieniu ³uku tak na ch³opski rozum, Nie nale¿e do bractwa ,bardzo chce sobie w³asnorêcznie taki ³uk zrobiæ
Z góry dziêkuje za pomoc:)
Witam! Jestem kompletnie zielona, je¶li o ³ucznictwo chodzi, a chia³abym spróbowaæ. Rekreacyjnie, ot po prostu dla samej przyjemno¶ci. Zastanawiam siê nad zakupem Diany od Bisoka. Czy to dobry pomys³? Polecano mi ten ³uk na pocz±tek, ¿eby spróbowaæ. Druga rzecz to kwestia naci±gu. Na aukcji, na której znalaz³am Dianê, jest podane, ¿e ³uk mo¿e mieæ od 8 do 15kg naci±gu. No i w³a¶nie - jaki powinnam wybraæ na pocz±tek? Nie mam du¿ej si³y w ramionach.
Ligi, te¿ jestem ze Szczecina. I te¿ szuka³am jakiej¶ grupy, gdize mog³abym siê czegokolwiek nauczyæ. Znam te¿ przynajmniej jedn± osobê, która tak¿e by³aby chêtna do przy³±æzenia siê do jakiej¶ grupy.
Bêdê bardzo wdziêczna za pomoc
Ariana
Je¿eli nie szykujesz siê do odtwarzania jakiej¶ postaci historycznej (nic nie wspomnia³a¶ o epoce czy obszarze zainteresowañ w tym wzglêdzie) to Diana jako pierwsze zetkniêcie z ³ucznictwem tradycyjnym bêdzie niez³a, zw³aszcza ¿e mo¿na od kogo¶ odkupiæ u¿ywan± za niedu¿e pieni±dze. Naci±g 8 kg to nawet nieco za ma³o na pocz±tek - z takiego ³uku trudno trafiæ do tarczy z wiêkszej odleg³o¶ci ni¿ dwadzie¶cia kroków - ale na pewno ten rz±d wielko¶ci nie bêdzie za mocny.
Nie napisa³a¶, w jakim jeste¶ wieku. Ale je¶li dobrze siê domy¶lam, ¿e jest z Ciebie m³ode dziewczê, a nie ma³a dziewczynka, to ¶mia³o bierz 15-tkê. Ja zaczyna³am w wieku 15 lat z ³ukiem o naci±gu 19 funtów - by³o z pocz±tku trochê ciê¿ko, ale szybko mi siê ³apa wyrobi³a. Ale te¿ mia³am tej pary w ³apie trochê wiêcej ni¿ kole¿anki, dlatego polecam troszkê mniejszy naci±g.
Lat mam osiemna¶cie i nie, ¿adnej epoki nie zamierzam odtwarzaæ. Po prostu po wielu rózniastych ksi±zkach, które czyta³am (Indianie, W³adca Pier¶cieni i tego typu klimaty) dojrza³±m w koñcu do tego, ¿eby spróbowaæ. Czyli w granicach tych 12-14kg np to by³by dobry naci±g na pocz±tek?
A przejrza³a¶ ten temat, w którym teraz jeste¶my, od pocz±tku? Znajdziesz tam zapewne gotowe odpowiedzi na to pytanie (i od razu na kilka nastêpnych, które Ci siê nied³ugo nasun±).
Pozdrawiam i powodzenia!
Andrzej / Viator
No, przebrnê³am przez te 15 stron. I rzeczywi¶cie, przepraszam za zasypywanie pytaniami, znalaz³am mniej wiêcej odpowiedzi. My¶lê, ¿e zaryzykujê Dianê z naci±giem ko³o 12kg.
Dziêkujê serdecznie
Ariana
Witajcie =D
To moj pierwszy post i mam kilka pytan co do lucznictwa ^^
1.) Czy luk o naciagu 12-14 kg i wysokosci 125 cm (wlokno szklane, czerwony :P) jest dobry na chopaka,13latka 175 cm?
2.) Czy istnieje jakies cos,dzieki czemu nie beda tak palce bolec?Bo wczoraj po domu strzelalem bez strzal(chory i nie moge wyprobowac na dworze) i mnie palce bolaly jak diabli juz po 5 strzalach...A czytalem ze na zawodach sie 18 strzalow oddaje...
3.) Jezeli znacie jakis fajny klub luczniczy dla mlodziezy w Toruniu(koniecznie :P) to prosze o podanie mi go ^^
Bede wdzieczny za odpowiedz ^^
Pozdro
Ten co rozwalil Spartakusa, czyli Crassus ^^
1) Nie bêdzie dobry, chodzi mi o naci±g. Jak Cie bol± palce po kilku strza³ach (A jak ju¿ chcesz siê mêczyæ to zrób sobie skórkê na palce).
2) NIGDY NIE STRZELAJ NA SUCHO!!! tzn. bez strza³, bo uszkodzisz ³uk.
3)
http://www.bagrit.pl/bractwa/bractwa.php?lg=pl -> tam znajdziesz to co szukasz ;D
Kup sobie s³abszy ³uk. Najwa¿niejsze w ³ucznictwie jest poprawna postawa i powtarzalno¶æ strza³ów. Zakup sobie ksi±¿kê "£uk drewniany ³uk ¶redniowieczny" J. Jankowskiego. Kosztuje niewiele a znajdziesz tam najwa¿niejsze informacje o pozycji, metodzie strzelania, itp...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.