Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Turniej na Dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2012
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Sunniva (Roscia Barbara)
Czy znale¼liby siê chêtni do zmówienia kilku godzin z Liturgiae Horarum? Powiedzmy nieszporów w pi±tek i sobotê? (Na podobnej zasadzie, co zorganizowa³ Viator w Hufcu Mazowieckim w zesz³ym roku.) Je¿eli tak, to zamieszê materia³y dla pi¶miennych, do wydrukowania albo przepisania (aczkolwiek idiotae te¿ s± zaproszeni :D)
Robert z Tworkowa
Witam wszystkich serdecznie!

Ojeju ale siê porobi³o bigsmile2.gif ! Widzê, ¿e powszechnej tradycji dyskusji na forach sta³o siê za do¶æ!!! Jak zwykle w±tek tyczy siê "U³ana" i zamiast o u³anie traktowaæ wszyscy rozwodz± siê na temat "czosnka o kulistych kszta³tach Maryny". Standard mo¿na by³o ju¿ nawykn±æ.

Droga Pani Anko nie by³o moim zamiarem obra¿aæ, albo te¿ wrzucaæ do jakiego¶ wora! Je¶li jednak sta³o siê inaczej to najmocniej przepraszam i o wybaczenie proszê Pani± i wszystkich innych, którzy poczuli siê dotkniêci. Pisz±c s³owa, które tak powszechne oburzenie wywo³a³y i zarazem tê niepotrzebn± wymianê zdañ. Mia³em na celu zachêcenie ¶wieckich do udzia³u w bohurcie i pokazanie, ¿e z zakonnymi mo¿na siê dogadaæ i je¶li kto¶ czuje z jakiego¶ powodu niechêæ to mo¿na temu stanowi rzeczy ³atwo zaradziæ, rozmawiaj±c. Jednak sta³o siê inaczej! Niestety wywo³ana dyskusja uwidoczni³a to o czym s³ysza³em, a czemu zawierzaæ nie chcia³em. Otó¿ niespe³na rok temu pewien "wczesny" kolega z u¶miechem zwróci³ siê do mnie, mniej wiêcej tymi s³owy: "Wiesz imprezy typu "Polonia Minor" s± fajne. Zw³aszcza obóz rycerski, bo gdy my "wcze¶ni" zawsze razem siê trzymamy, to obóz XIII-stkowiczów jest podzielony i sk³ócony" (koniec cytatu). I tak czytaj±c wasze wypowiedzi nic innego nie przychodzi mi na my¶l. Ka¿dy, ka¿demu próbuje udowodniæ, ¿e jest bardziej "ultra", i ¿e jego racja jest bardziej mojsza a przedsiêwziêty projekt lepszym. Tracimy czas na udowadnianiu sobie co jest bli¿sze epoki (zw³aszcza w kwestii walki). Ocenianie ludzi po dorobku materialnym to te¿ dla mnie ¶miech, wiecie jest takie stare powiedzenie "nie szata zdobi cz³owieka"! Piszê o tym bo w drodze "eliminacji" na Czersk moja dru¿yna te¿ zosta³a uznana za "niereformowaln±" i odrzucona! Wystarczy³a odpowiednia osoba, przed któr± chylê czo³a, do tego konstruktywna rozmowa i b³êdy, za które nas "wy¶miano" zosta³y poprawione (mimo to nie uwa¿am, ¿e wszystko jest idealne, bo do tego daleka droga)! W trakcie rozmowy wysz³o na jaw, ¿e b³êdy jakie pope³nili¶my zwi±zane by³y z tym, ¿e bawili¶my na imprezach przekrojowych gdzie realia s± z go³a inne ale za to nie ma a¿ takich kwasów. Piszê to wszystko by zaprzestaæ czczych gadek i licytacji! O co jak wszystkim wiadomo bardzo ³atwo na forum, niebawem nie mo¿na bêdzie przed kompem usi±¶æ by nie wys³uchaæ ca³ej masy epitetów i spin. Cieszê siê i dziêkujê zakonnym a przynajmniej ich czê¶ci za mi³e przyjêcie smile.gif.

Pozdrowienia z Raciborza Roarze i mi mi³o bêdzie ciê ponownie zobaczyæ. Nie mniej nie zgadzam siê ani z tob± ani z Markiem by jakikolwiek system walki choæ trochê zbli¿a³ nas do realiów ¶redniowiecznych. Jak dla mnie to w tym wszystkim chodzi tylko o dobr± zabawê i tyle. Stawiam dolary przeciw orzechom, ¿e je¶li zmartwychwsta³ by jaki Gotfryd i zobaczy³ nas biegaj±cych po polu w sprzêcie lub pojedynkuj±cym siê na punkty. To od razu by zmar³ ze ¶miechu. Jedyni bliscy jako tako realiów s± Smoki wraz ze swymi zawodami konnymi!

Marku raz jeszcze dziêkujê za jak, ¿e elokwentn± i wyczerpuj±c± wypowiedz, na jak± tylko ciebie staæ. Ale niestety trudzi³e¶ siê na pró¿no, bo regulamin jest mi i pewnie wiêkszo¶ci znany.Tak jak wy¿ej pisa³em, chodzi³o tylko o pewn± my¶l a nie o rzeczywisty stan rzeczy. Swoj± drog± skoro wszystkim zwolennikom m³ócek i bohurtów zadajesz k³am i prosisz o konkretne ¼ród³a. To zaprezentuj swoje traktuj±c o istnieniu pojedynków punktowych. Wiesz pewien jestem, ¿e tak jak w przypadku jednych, tak i drugich to jedynymi rzeczywistymi ¼ród³ami s± nasze przekonania i zami³owania do propagowanego systemu walki i basta. Jest to ostatni raz jak poruszam temat systemu walki, bo uwa¿am go za nieowocny i bezsensowny. A decyzjê, który jest lepszy i realniejszy pozostawiam organizatorom konkretnej imprezy jaki i samym walcz±cym.

Drogi Panie Atakan al Vefa brawa za wypowied¼, uprzedzi³e¶ mnie ni± za co masz u mnie browara z naszych Raciborskich kadzi. Znajdziesz mnie w hufcu ma³opolskim pod chor±gwi± Piastów ¦l±skich. Moim zdaniem twoja wypowied¼ powinna podzia³aæ jak kube³ zimnej wody na co nie których, tak by przestali siê tak spinaæ i robiæ niepotrzebne kwasy (nikogo konkretnego nie mam na my¶li).

Panie Thelin Twój pogl±d na temat bezpieczeñstwa broni to osobi¶cie mnie ¶mieszy! To czego my u¿ywamy jest co prawda replik± broni ale jednak jest to broñ, któr± wymy¶lono nie po to by ³adnie ¶ciany w mrocznych zamczyskach zdobi³a tylko po to by za jej pomoc± jak najskuteczniej zabijaæ. Dodatkowo wszelka broñ obuchowa i drzewcowa (za wyj±tkiem broni kolnej), jest tak skonstruowana, ¿e zgodnie z wszystkimi zasadami fizyki, pos³uszna prawom ci±¿enia, broñ tê wystarczy podnie¶æ a nastêpnie opu¶ciæ, bez w³asnego wk³ady si³y by sta³a siê zabójcz±. Ale to tylko moje zdanie, nic wiêcej. Nie chcê i nie mam zamiaru wywo³ywaæ nowej dyskusji, która do niczego nie poprowadzi. Jak dla mnie to mo¿emy na bohurcie wyskoczyæ choæby i nago ok³adaj±c siê witkami. Jako uczestnik rozlicznych "przekrojówek" nawyk³y jestem do ciê¿kiej broni! Ale raz jeszcze powtórzê, mo¿e innych to odstrasza?! Zróbmy wszystko by razem siê dobrze bawiæ a nie boczyæ na wzajem.

Na zakoñczenie pragn±³bym dodaæ, ¿e dziwi mnie pewien stan rzeczy. Otó¿ w sprawie kszta³tu i przebiegu bohurtu zabieraj± g³os ludzie, którzy nie bior± w nim udzia³u! Jak dla mnie to kompetentnym do zabrania g³osu w tej kwestii przede wszystkim jest organizator tu uk³on w kierunku Boskiego Miszy jak i sami zainteresowani. Proszê wszystkich nie bawi±cych siê, nie organizujcie nam piaskownicy. Jak dla mnie to w ca³ej tej szopce jak± robimy to chodzi o dobr± zabawê i tyle. Jak najwierniejsze odtwórstwo? Jasne! Jak najciekawsza zabawa? Jasne! Do tego ciekawi ludzie, z którymi do tañca i do ró¿añca mo¿na pój¶æ! A dodatkowo wypada za miasto na weekend i tyle.
Dobra koñczê ju¿ swoj± epopejê. I tak pewnie ju¿ za du¿o napisa³em za co zostanê znienawidzony przez XIII-stkowiczów, trudno, takie ¿ycie. Zakonni mam nadziejê, ¿e jako jedyni ¶wieccy nie bedziemy swoist± maskotk±, któr± ka¿dy chce sobie kopn±æ bum.gif. Bo z racji odniesionych ran mo¿e nas zabrakn±æ za rok (o ile nas jeszcze orgi bêd± chcia³y po mojej tak kontrowersyjnej wypowiedzi bigsmile2.gif ). Na zakoñczenie raz jeszcze chcia³bym przeprosiæ wszystkich tych, których moje wypowiedzi rani±. I zaapelowaæ do pozosta³ych, ¿eby nie zamieszczali cierpkich postów, bo szkoda miejsca w temacie! S³onecznie, ciep³o i wiosennie wszystkich pozdrawiam pa.

Z wyrazami szacunku
Robert z Tworkowa

Ps.
Boski Miszo czy nie da³o by rady wkomponowaæ 5 bohurtowych tab by wcze¶niej siê odby³y?! Bo mamy przesz³o 4 stówki do domu! A niestety okaza³o siê, ¿e musimy wracaæ w niedzielê! Dziêkujê za pozytywne rozpatrzenie mojej pro¶by bigsmile2.gif Pozdrawiam.
Reset
Robercie Rycerze z XIII s± sk³óceni na imprezach typu Polonia Minor bo taki jest scenariusz, ¿eby by³o ciekawiej - nie wszyscy to kumaj± ;)
S± zdrady, przekupstwo,podstêp to jest w tych imprezach chyba najfajniejsze...
Lubomir Aleksandrowicz
,, Robercie Rycerze z XIII s± sk³óceni na imprezach typu Polonia Minor bo taki jest scenariusz, ¿eby by³o ciekawiej " hehehe.gif hehehe.gif hehehe.gif hehehe.gif
Jak bym nie by³ to bym uwie¿y³ hehehe.gif
Marek Hilgendorf
CYTAT(Robert z Tworkowa @ 16:49 14.04.2012) *
Jak dla mnie to w tym wszystkim chodzi tylko o dobr± zabawê i tyle.

Na szczê¶cie nie ma jednej s³usznej definicji dobrej zabawy. Dla jednych jest to kompletowanie elementów kultury materialnej i napawanie siê ich posiadaniem podczas le¿enia przed namiotem, dla innych to walka, niewa¿ne jaka szata ich przy tym zdobi (b±d¼ szpeci), inni za¶ próbuj± znale¼æ co¶ po¶rodku. Twoim za¶ Robercie zakichanym obowi±zkiem (¿eby nie powiedzieæ zasmarkanym) jest uszanowanie cudzych definicji dobrej zabawy, zw³aszcza, ¿e pierwszy raz zjawiasz siê na takiej imprezie i to, jak sam twierdzisz, obdarzony kredytem zaufania.
Czersk jest tak± imprez±, gdzie z za³o¿enia miejsce znajd± zwolennicy wszelkich modeli "dobrej zabawy".

Marku raz jeszcze dziêkujê za jak, ¿e elokwentn± i wyczerpuj±c± wypowiedz, na jak± tylko ciebie staæ. Ale niestety trudzi³e¶ siê na pró¿no, bo regulamin jest mi i pewnie wiêkszo¶ci znany.

Proszê darowaæ sobie ironiê, zw³aszcza w tej dziedzinie. My¶lê, ¿e wcale nie trudzi³em siê na pró¿no poniewa¿ regulamin jest niby znany, gorzej z jego przestrzeganiem. Gdybym w zesz³ym roku sprzeda³ na z³omie wszystkie blachy z XIV, albo i XV wieku, które ludzie na siebie za³o¿yli, a które kazali¶my im ¶ci±gn±æ, to dosta³bym ca³kiem niez³± kasê, wiêc problem nie jest b³achy. Nawet je¶li moja córka urodzi siê 2 dni przed Czerskiem i w rezultacie mnie nie bêdzie, to inspekcjê przeprowadzi Wronek.

Swoj± drog± skoro wszystkim zwolennikom m³ócek i bohurtów zadajesz k³am i prosisz o konkretne ¼ród³a. To zaprezentuj swoje traktuj±c o istnieniu pojedynków punktowych.

Najpierw moja odpowied¼ na ten temat dwie strony wcze¶niej
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 07:36 13.04.2012) *
To ¶wietna wiadomo¶æ! Dopiero wgryzam siê w temat XIII wiecznych turniejów (tych dworskich "mit allen schikanen") i brakuje mi podstawy ¼ród³owej.

A charakter walk na trafienia mia³e¶ Robercie WYCZERPUJ¡CO wy³uszczony na forum Civitas Mercenarii( http://forum.medieval.pl/viewtopic.php?f=3...11&start=40 -wymaga zalogowania, ale warto, bo kupa ¶miechu), wiêc proszê tu nie r¿n±æ g³upa i udawaæ, ¿e siê nie wie o co chodzi. Wiesz a¿ za dobrze na czym polega nasza koncepcja, wiêc nie wywo³uj proszê zamieszania, chyba, ¿e liczysz na zdobycie popularno¶ci przed swoj± pierwsz± imprez± datowan± na XIII wiek.
Pró¿ny trud- mnie i tak w lanserstwie, autopromocji i zarozumialstwie nie pobijesz....

Turniej ten jest inicjatyw± prywatn± odbywaj±c± siê POZA g³ówn± bojówk±, a na¶miewaj±c siê z niego obra¿asz wszystkich zainteresowanych wziêciem w nim udzia³u. Uczestnictwo jest dobrowolne i nie bêdzie kolidowa³o z innymi konkurencjami (chyba, ¿e jaki¶ uczestnik zechce wzi±æ udzia³ w biegu dam).

Otó¿ w sprawie kszta³tu i przebiegu bohurtu zabieraj± g³os ludzie, którzy nie bior± w nim udzia³u!

Pud³o... akurat w tym temacie o buhurcie dyskutuj± ludzie którzy b±d¼ to jako zawodnicy (wzglêdnie ich ¿ony), b±d¼ sêdziowie bior± w nim udzia³.... wróæ... nie sêdziowie, lecz sêdzia.

Na koniec za¶ z niek³aman± satysfakcj± odniosê siê do postu Adama skierowanego w du¿ej mierze do mnie.
CYTAT(Atakan al Vefa @ 19:55 13.04.2012) *
Nie ma co siê spinaæ jak nie bêd± chcieli z nami walczyæ to nie bêd± walczyli.

Póki co to raczej Wy nie pchacie siê do walki z nami, a w³a¶ciwie pchacie siê, ale tylko na FREHA. Od 2010 spotkali¶my siê na 3 imprezach i na ¿adnej z nich nie stanêli¶cie do walki, choæ okazja by³a. Sytuacja z zesz³ego roku z lekkich pi±tek przekona³a mnie, ¿e nie warto siê przejmowaæ Waszymi deklaracjami, bo w³a¶nie na nich dotychczas siê koñczy³o. Tym bardziej nie zamierzam specjalnie zmieniaæ wypracowanych wcze¶niej zasad, bo rok temu poczu³em siê jak ostatni frajer z powodu Waszej rejterady.

Turnieje organizowane na terenach ziem polskich bêd± niehistoryczne (w tym ten w £usowie równie¿ nie bêdzie historycznym turniejem w ¿adnym wypadku) poniewa¿ turnieje na ziemiach dzisiejszej Polski zawita³y oko³o po³owy 13 wieku i to na ¦l±sk, a po 2 o to co by³o turniejami historycznymi zaczynamy obecnie lekko miziaæ. Tak wiêc by robiæ turnieje historyczne trzebaby wyrzuciæ z nich wszystkich, którzy robi± wszystko ni¿ej ni¿ 1240 rok.

A kto Ci Adamie powiedzia³, ¿e chcemy odtwarzaæ turnieje Boles³awa Rogatki? Mo¿e najpierw poudajemy, ¿e jeste¶my na terenach Cesarstwa, tak jak Wy udajecie, ¿e poselstwo Chana dotar³o w 1211 roku na poligon na Mazowszu.
Jak sam ³adnie zauwa¿y³e¶ zaczynamy dopiero miziaæ temat rozpoczynaj±c od nie¶mia³ych prób podwy¿szenia standardu sprzêtowego. Poza tym powiniene¶ (oraz U³us jak Polska d³uga i szeroka) cieszyæ siê niepomiernie, ¿e historycznych w pe³ni turniejów rycerskich w Polsce jeszcze nie ma. W przeciwnym wypadku zapraszano by Was jedynie na inscenizacjê Legnicy i musieliby¶cie zaiwaniaæ na imprezy na Ukrainê i do Rosji, wzglêdnie na Wêgry (zw³aszcza Po³owcy, których pomimo moich ostrych s³ów naprawdê podziwiam i szanujê).

Chcia³em pierwotnie przeprosiæ za OT, ale w sumie nie przeproszê, bo dyskusja ta dotyczy charakteru i kszta³tu imprezy na Czersku oraz wymagañ stawianych uczestnikom.

EDIT. Czersk jest tak± imprez±, gdzie, dziêki uprzejmo¶ci Smoków, mo¿na zrealizowaæ ró¿ne pomys³y, mniej lub bardziej historyczne. Jest te¿ tak± imprez±, gdzie spotkaæ mo¿na "Francuza", "Flamanda", "D¿urd¿ena", Ma³opolanina, Mazowszanina, czy Wielkopolanina. Mo¿na spotkaæ osoby dobrze zrobione, z rêcznie szytymi ubraniami, mo¿na spotkaæ te¿ takie, które maj± jeszcze sporo do uzupe³nienia, je¶li chodzi o ekwipunek. Tak by³o te¿ wcze¶niej na I³¿y, dlatego tak chêtnie przyje¿d¿am nieprzerwanie od kilkunastu lat na te imprezy.
Mam wiêc nadziejê, ¿e Tosia urodzi siê na tyle wcze¶nie, ¿e Patrycja mnie pu¶ci na turniej....
Bjorn z Dregowii
Równie¿ moim zdaniem (wybaczcie koledzy) koczownik, albo inny Ba³t pasuje do turnieju rycerskiego jak piê¶æ do nosa. Co¶ zupe³nie innego to inscenizacja, albo szwêdanie siê tu i ówdzie jako najemnik, czy jaki¶ pose³. Pozwalam sobie na wyra¿enie opinii mimo, ¿e nie zamierzam w tym roku pojawiæ siê na tej zabawie.
Atakan al Vefa
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 21:45 14.04.2012) *
Na koniec za¶ z niek³aman± satysfakcj± odniosê siê do postu Adama skierowanego w du¿ej mierze do mnie.
Nie ma co siê spinaæ jak nie bêd± chcieli z nami walczyæ to nie bêd± walczyli.

Póki co to raczej Wy nie pchacie siê do walki z nami, a w³a¶ciwie pchacie siê, ale tylko na FREHA. Od 2010 spotkali¶my siê na 3 imprezach i na ¿adnej z nich nie stanêli¶cie do walki, choæ okazja by³a. Sytuacja z zesz³ego roku z lekkich pi±tek przekona³a mnie, ¿e nie warto siê przejmowaæ Waszymi deklaracjami, bo w³a¶nie na nich dotychczas siê koñczy³o. Tym bardziej nie zamierzam specjalnie zmieniaæ wypracowanych wcze¶niej zasad, bo rok temu poczu³em siê jak ostatni frajer z powodu Waszej rejterady.

Odpowiedzia³em na to powy¿ej, U³us jako U³us zosta³ stworzony stosunkowo niedawno i si³± rzeczy potrzebuje czasu na uzbrojenie siê. W tym sezonie bêdzie ju¿ kilku "ciê¿kozbrojnych", orda w przeci±gu roku potroi³a swoje szeregi i w przysz³ym planowane jest kilkunastu walcz±cych (wiêkszo¶æ lekko). Na czersku w poprzednim roku poza mn± w bitwie uczestniczy³a jeszcze jedna osoba. W tym spokojnie 5-6 mo¿e wzi±æ udzia³ + ³ucznicy. Niestety niemo¿liwym ju¿ do zatrzymania jest fakt, ¿e coraz wiêcej walcz±cych ze wschodu na imprezach siê pojawi i fakt, ¿e niektórzy chêciami i ambicjami bêd± wybiegali ponad mo¿liwo¶ci. Choæ z czasem takie mo¿liwo¶ci zyskaj±.

Turnieje organizowane na terenach ziem polskich bêd± niehistoryczne (w tym ten w £usowie równie¿ nie bêdzie historycznym turniejem w ¿adnym wypadku) poniewa¿ turnieje na ziemiach dzisiejszej Polski zawita³y oko³o po³owy 13 wieku i to na ¦l±sk, a po 2 o to co by³o turniejami historycznymi zaczynamy obecnie lekko miziaæ. Tak wiêc by robiæ turnieje historyczne trzebaby wyrzuciæ z nich wszystkich, którzy robi± wszystko ni¿ej ni¿ 1240 rok.

A kto Ci Adamie powiedzia³, ¿e chcemy odtwarzaæ turnieje Boles³awa Rogatki? Mo¿e najpierw poudajemy, ¿e jeste¶my na terenach Cesarstwa, tak jak Wy udajecie, ¿e poselstwo Chana dotar³o w 1211 roku na poligon na Mazowszu.

Do tego pijê, turniej jest udawany, regionalizm jest udawany. Czy nie lekk± hipokryzj± jest : "wy udajecie bardziej ni¿ my, wiêc siê z wami nie bawimy?".

Jak sam ³adnie zauwa¿y³e¶ zaczynamy dopiero miziaæ temat rozpoczynaj±c od nie¶mia³ych prób podwy¿szenia standardu sprzêtowego. Poza tym powiniene¶ (oraz U³us jak Polska d³uga i szeroka) cieszyæ siê niepomiernie, ¿e historycznych w pe³ni turniejów rycerskich w Polsce jeszcze nie ma. W przeciwnym wypadku zapraszano by Was jedynie na inscenizacjê Legnicy i musieliby¶cie zaiwaniaæ na imprezy na Ukrainê i do Rosji, wzglêdnie na Wêgry (zw³aszcza Po³owcy, których pomimo moich ostrych s³ów naprawdê podziwiam i szanujê).

Ja ubolewam, ¿e nie ma takich turniejów (historycznych - niezmiernie lubiê to s³owo) i chetnie bym siê na takich historycznych turniejach nie pojawi³ (w stroju koczowniczym). Legnica jest absurdalnie utrwalonym s³owem klucz, przez D³ugosza. Przej¶cie armii mongolskiej przez Polskê to dziesi±tki wiekszych potyczek, spalonych miast i grodów (a¿ do granic Mazowsza - £êczyca, Sieradz, doszli a¿ pod P³ock), bez wszystkich dzisiejszych polskich turniejów spokojnie znale¼liby¶my miejsce, poniewa¿ rekonstruujemy historiê Polski koñca pierwszej po³owy XIII w.

Chcia³em pierwotnie przeprosiæ za OT, ale w sumie nie przeproszê, bo dyskusja ta dotyczy charakteru i kszta³tu imprezy na Czersku oraz wymagañ stawianych uczestnikom.

EDIT. Czersk jest tak± imprez±, gdzie, dziêki uprzejmo¶ci Smoków, mo¿na zrealizowaæ ró¿ne pomys³y, mniej lub bardziej historyczne. Jest te¿ tak± imprez±, gdzie spotkaæ mo¿na "Francuza", "Flamanda", "D¿urd¿ena", Ma³opolanina, Mazowszanina, czy Wielkopolanina. Mo¿na spotkaæ osoby dobrze zrobione, z rêcznie szytymi ubraniami, mo¿na spotkaæ te¿ takie, które maj± jeszcze sporo do uzupe³nienia, je¶li chodzi o ekwipunek. Tak by³o te¿ wcze¶niej na I³¿y, dlatego tak chêtnie przyje¿d¿am nieprzerwanie od kilkunastu lat na te imprezy.
Mam wiêc nadziejê, ¿e Tosia urodzi siê na tyle wcze¶nie, ¿e Patrycja mnie pu¶ci na turniej....

Trzeba to obgadaæ na Czersku bo nikt nie zamierza wpraszaæ siê tam gdzie go nie chc±, z drugiej strony przy chêciu czê¶ci ordy do pojedynkowaniasiê prêdzej czy pó¼niej spowoduje nacisk na stworzenie "kolejnej dyscypliny"? walki niebohurtowej ludzi rekonstruuj±cych co¶ innego ni¿ Marchia wschodnia i dopiero bêdzie kocio³ Czerskowy - dwie osobne dyscypliny w jednych bawi± siê jedni a w drugich drudzy.

Czersk to zabawa multiregionalna i chyba ka¿dy siê z tym dobrze czuje.

Ja równie¿ uwa¿am, ¿e to nie jest OT. - chyba ¿e admin stwierdzi inaczej.
cioskaczki
Czuj±c siê pomys³odawc± tego osobliwego "technicznego" turnieju, chce powiedzieæ ¿e z za³o¿enia zosta³ on wymy¶lony dla wszystkich uczestników turnieju w Czersku, którzy tylko spe³ni± kryteria bezpieczeñstwa. Nie chcemy przecie¿ aby komu¶ co¶ siê sta³o, ani aby przeciwnik mia³ opory atakowaæ w obawie ze kogo¶ uszkodzi.

Amor poda³ linka do forum gdzie pomys³ ten rodzi³ siê w bólach i krzykach. Mo¿ecie tam sprawdziæ jakie intencje nam przy¶wieca³y.

Wymagania s± napisane tylko dla "zachodnich" z kilku powodów. Po pierwsze to wiêkszo¶æ, po drugie w obawie przed tworzeniem sprzêtowych miksów z dopuszczonego opancerzenia. I trzecie nie mam dostatecznej wiedzy o wschodnim opancerzeniu jak koledzy którzy to ju¿ od kliku lat odtwarzaj±. W regulaminie stoi ¿e inne ni¿ zachodnie opancerzenie dopuszczaj± sêdziowie. Wiecie doskonale jak± ochronê zapewnia sprzêt "zachodni" . Analogiczne inne wyposa¿enie zapewniaj±ce ten sam poziom bezpieczeñstwa bêdzie dopuszczone. W razie w±tpliwo¶ci piszcie na priw.

Wa¿ne!!! Zadbajcie o dobrze opancerzone przedramiona i nadgarstki, nam wchodzi tu du¿o trafieñ a wiadomo ze ³atwo o kontuzjê.
£azarz
CYTAT(Atakan al Vefa @ 08:56 15.04.2012) *
... Legnica jest absurdalnie utrwalonym s³owem klucz, przez D³ugosza. Przej¶cie armii mongolskiej przez Polskê to dziesi±tki wiekszych potyczek, spalonych miast i grodów (a¿ do granic Mazowsza - £êczyca, Sieradz, doszli a¿ pod P³ock), bez wszystkich dzisiejszych polskich turniejów spokojnie znale¼liby¶my miejsce, poniewa¿ rekonstruujemy historiê Polski koñca pierwszej po³owy XIII w...

Salve Fratres!

Nie do koñca. Widzisz pod Legnic± upad³a realna szansa zcalenia ziem polskich. Henryk mia³ najwiêksze ku temu szanse. Dlatego ta bitwa jest tak wa¿na dla naszej historii i tak czêto jest wymieniana. Ka¿dy zawsze bêdzie was kojarzy³ przede wszystkim z Legnic± tak jak braci Teutonów z Grunwaldem. Trzeba jako¶ tym ¿yæ lub skoczyæ na kolacjê do McKaczorka smile.gif

Swoj± drog± tradycyjnie jak co roku rozmowa przesz³a na wy¿szo¶c ¶wi±t Bo¿ego Narodzenia nad ¶wiêtami Wielkiejnocy. Mo¿e pogadajmy o tym czy o buhurcie pisza ci co powinni czy nie oraz kto ma nó¿ke bardziej i na jakim turnieju.

Sprawa jest prosta. Misza wrzuci³ plan imprezy na której jeste¶my go¶æmi. Marek napisa³ wymogi dotycz±ce walki jak i uzbrojenia i dostosujmy siê do tego. Resztê uzgodnijmy na priw lub przy oggnisku.

Do orgów.
W tym roku Hospitalarii pojawi± siê w du¿ej ilo¶ci. Wiêkszo¶c jak zawsze na bojowo. Startujemy we wszystkich konkurencjach bojowych. Odno¶nie bitwy. Znamy siê ju¿ wiele lat. Je¿eli braknie ciê¿kozbrojnych to smia³o mo¿emy pój¶c w inscenizacji na lekk± i jezeli wola taka to przegraæ. Na I³¿y by³y takie starcia i lekka wychodi³a bez najmniejszych obra¿eñ. Nie ujmujê tu nic lekkiej wrêcz przeciwnie jestem pe³en podziwu karno¶ci jednostek pod dowództwem Marka lub Krzy¶ka. Wracaj±c do walki ostatnie starcie mo¿na zrobiæ na ostro z wszystkimi chêtnymi. Je¿eli bêdzie takich brak to te¿ jako¶ damy radê i zrobimy wewnêtrzne ostre starcie w ramach treningu bojowego.

Pozdrawiam Grzegorz
Robert z Tworkowa
Czo³em!

Wielkie dziêki Panie Reset i Panie Lubomirze Aleksandrowiczu za wyprowadzenie mnie z b³êdu smile.gif (ale strzeli³em gafê bigsmile2.gif ). No có¿ zdarza siê i najlepszym. Mam nadziejê, ¿e bêdzie mi dane zaznaæ smaku imprezowania z wami na Poloniach i innych imprezach tego typu.

Marku wybacz, nie piszê tego ze z³o¶liwo¶ci ale mam wra¿enie, ¿e czytasz bez zrozumienia! Przecie¿ jasno napisa³em, ¿e jak dla mnie to zabawa jest najwa¿niejsza bez wzglêdu jak kto lubi siê bawiæ. Podobnie podchodzê do zasad walki, ka¿dy niech siê bije tak jak lubi i tyle. I w najmniejszym stopniu nie mam zamiaru, broniæ, drwiæ, ur±gaæ ani krzywo patrzeæ na organizowany przez ciebie turniej. Ma³o tego, szczerze ¿yczê ci powodzenia i dobrej zabawy! Nadal uwa¿am, ¿e wybór zasad le¿y w gestii organizatora i nie mi siê w to mieszaæ. Znakomicie, równie¿ zdajê sobie sprawê z prawa przys³uguj±cego mi jako uczestnikowi. Nie chcê braæ w czym¶ udzia³u wiêc nie biorê i tyle. Dlatego te¿ nie nades³ali¶my zg³oszenia na Lusowo bo nie chcemy braæ w tej imprezie udzia³u, a wy pewno by¶cie nas nie przyjêli. Tak, te¿ nie rozumiem rozwijania przez twoj± osobê Marku wcze¶niej podjêtej przeze mnie my¶li, skoro chyba s± podobne!

Na forum serdecznie zapraszam, mo¿na poczytaæ po¶miaæ siê i rozsmakowaæ siê w znakomitej oracji Marka vel Amora. Od tamtego czasu trochê poczyta³em, pomy¶la³em, wymieni³em zdania z m±drymi lud¼mi i doszed³em do konkluzji, ¿e ¿aden u¿ywany system walki nie jest idealny. Ma³o tego stawiam znak równo¶ci! Niech ka¿dy bawi siê jak lubi. Proszê ciê Marku o wskazanie punkt w mojej wcze¶niejszej wypowiedzi, gdzie to rzekomo na¶miewam siê z organizowanej przez ciebie konkurencji. A tym samym z ludzi bior±cych w niej udzia³! Mêczy mnie jedynie wieczna k³ótnia co jest bli¿sze odtwórstwu i wymuszanie jakowy¶ ¼róde³ i tyle.

Drogi Marku ¶pij spokojnie! Nie jestem typem krzykacza, awanturnika czy te¿ pieniacza by siê w tak ma³o elegancki sposób promowaæ. Starczy, ¿e ju¿ kto¶ taki jest! Wiêc pozostawiam ci pole do popisu. Na popularno¶ci te¿ mi nie zale¿y jako¶ specjalnie, bo niby co to za popularno¶æ, gêb± wywalczona. Mam nadziejê, ¿e je¶li kiedy¶ zdobêdê popularno¶æ to dziêki czynom nie s³owom.Tak te¿ i na tym polu pozostawiam ci miejsce do popisów! Widzisz osoba, która udzieli³a mi kredytu zaufania jak ju¿ sam zauwa¿y³e¶, a przed, któr± raz jeszcze chylê czo³o, napisa³a do mnie na maila i raczy³ wskazaæ w sposób kulturalny, spokojny i cichy dyskredytuj±ce nas b³êdy. Wiêcej to da³o ni¿ ca³a ta dyskusja i przekrzykiwanie siê i reszta tematów na freshe, gdzie zazwyczaj zaczyna siê gadaæ o ogórku a koñczy siê na sposobie spawania metod± TIG bigsmile2.gif ! Wiêc je¶li chcia³bym komu¶ dorównaæ lub zaimponowaæ to w³a¶nie temu Panu a nie...

A, ¿eby moja wiadomo¶æ nie by³a czystym OT, to pragnê przekazaæ ci £azarzu, ¿e zjawimy siê w waszym hufcu 27 wieczorem z dobrym miodem by dogadaæ co i jak! Zapraszam wszystkich ¶wieckich zainteresowanych do³±czeniem do nas! I by unikn±æ dalszego rozlewu krwi, o¶wiadczam niniejszym, ¿e wszystko co uzgodnimy z Zakonnymi, zgodne bêdzie w pe³ni z postanowieniami Orgów i Sêdziów. Tyle! Raz jeszcze pragnê przeprosiæ wszystkich, których dotknê³y w jakowy¶ sposób moje wypowiedzi. Dziêkujê za udzielenie mi g³osu i wys³uchanie mojej wypowiedzi smile.gif . Pozdrawiam.

Z wyrazami szacunku
Robert z Tworkowa
£azarz
CYTAT(Robert z Tworkowa @ 12:54 15.04.2012) *
... Zapraszam wszystkich ¶wieckich zainteresowanych do³±czeniem do nas! I by unikn±æ dalszego rozlewu krwi, o¶wiadczam niniejszym, ¿e wszystko co uzgodnimy z Zakonnymi, zgodne bêdzie w pe³ni z postanowieniami Orgów i Sêdziów. Tyle!...

Salve Fratres!

Robercie co do uczestnictwa ¶wieckich w Hufcu Szpitalnym to na ten temat powiniene¶ porozmawiaæ z Wróblem lub ze mn±. Ja zdecydowanie mówiê NIE! Nie chodzi ¿e o ¿adne animozje do ¶wieckich ale o walkê. A dos³ownie rozpoznanie swój-obcy w czasie bitwy. Jedyna grupa ¶wiecka która wtopi³a siê w nasze szeregi i jest przez nas ropoznawalna i jak najbardiej akceptowana w naszych szeregach to bia³oruski "Miecz i Waron". W czasie buhurtu zawsze jest problem (szczególnie wieczorem) kto po jakiej stronie walczy. Swojego czasu na I³¿y narodzi³a siê idea walki ¶wieckich z hufcem zakonnym. To trwa do dzi¶ i sprawdza siê ca³kiem nie¼le. ¦wieccy kilka razy stawali po naszej stronie i ... dostawali od strony przeciwnej jak i od zakonnych. £azarz, Joannita, Templar i inni w ciemno¶ciach nie bardzo patrz± jakie herby masz na szacie i czy twój surcote np. zielony jest koloru soczystej trawy czy wpada ju¿ w seledyn. Dlatego zapraszanie jak i selekcjê pozostaw Wróblowi.

Pozdrawiam Grzegorz
Robert z Tworkowa
Czo³em!

Panie £azarzu chyba opacznie siê zrozumieli¶my! Ja ju¿ z³o¿y³em przysiêgê wierno¶ci Panu S³awkowi z Tarnowa i walczyæ bêdê wraz ze swymi lud¼mi pod chor±gwi± hufca Krakowsko-Sandomierskiego icon_cool.gif. I je¶li Bóg da to skrzy¿ujemy miecze w czasie wieczornej bitwy! Bez obaw nie chcemy siê wedrzeæ do waszego przedsionka niebiañskiego, którego wszyscy ¶wieccy jak wiadomo wam zazdroszcz± aniol.gif ! Zjawimy siê po to by obgadaæ kwestiê bohurtu, zapoznaæ siê przy miodku, zmierzyæ na przechwa³ki: kto ma wiêkszego miecza i kto za jego pomoc± ile krzywd narobi³! No i by siê dowiedzieæ przez kogo bêdziemy lani i kogo my zlejemy! A gdyby ¿aden ¶wiecki nie zg³osi³ siê do naszej fantastycznej pi±tki, to prosiæ was o wsparcie, by móc do gonitwy stan±æ! Po jak s±dzê mi³ym zapoznaniu, uzgodnieniu, osuszeniu czego trzeba, grzecznie i spokojnie odmaszerujemy do swego hufca, gdzie udamy siê na pokrzepiaj±ce nynu. Oczywi¶cie je¶li mo¿emy i wyra¿acie na to zgodê by¶my wpadli z wizyt± s±siedzk±! Tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

Z wyrazami uszanowania
Robert z Tworkowa

Ps.
Poznacie te¿ Samuraja naszego "Ambasadora", który jak nikt na ¶wiecie umie wymuszaæ, wynajdywaæ alkohol, kobiety, i bia³e patyczki z pomarañczowymi koñcówkami. Jak na imprezie brakuje czegokolwiek po¶lij Samuraja Ambasadora na pewno za³atwi choæby i z pod ziemi. O ile jego kobieta, z któr± jest ju¿ po s³owie, mu na to pozwoli bigsmile2.gif ! Pozdro600.
S³awomir z Che³ma
Widzê, ¿e poziom trollingu w temacie tej imprezy z roku na rok ro¶nie bezgranicznie.... pac.gif
Wracaj±c do tematu konkurencji bojowych, mam nadziejê ¿e w turnieju punktowym Rusini jednak bêd± mogli uczestniczyæ , z wielk± chêci± z³oimy wam dupska ;) , taka forma walki odpowiada nam bardziej ni¿ turniej bez rozej¶æ .
Zachêcam raz jeszcze do udzia³u w konkurencji miecz+puklerz, mo¿e byæ fajna techniczna zabawa!

Pozdrawiam!
S³awomir z Che³ma
Lubomir Aleksandrowicz
S³awku ju¿ ci na Mazovi mówi³em ¿e¶ zaden dyplomata ( mam na mysli tekst o kurach piêkniejszych ni¿.............. ). bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Po twej wypowiedzi o z³ojeniu dupsk to ju¿ napewno nas nie dopuszcz± do turnieju . icon_cry.gif
Jak mo¿na tak panów rycerzy obrazaæ . cicho.gif
Ale mo¿e to i sposób na te techniczne walki , gdy¿ pewnie teraz ka¿dy ciê na pojedynek wyzwie .
Wiêc pro¶bê na twe rêce wnosze aby o nas pamiêta³ i kogo¶ nam zostawi³
Roar
CYTAT(Robert z Tworkowa @ 12:54 15.04.2012) *
Od tamtego czasu trochê poczyta³em, pomy¶la³em, wymieni³em zdania z m±drymi lud¼mi i doszed³em do konkluzji, ¿e ¿aden u¿ywany system walki nie jest idealny. Ma³o tego stawiam znak równo¶ci! Niech ka¿dy bawi siê jak lubi. Mêczy mnie jedynie wieczna k³ótnia co jest bli¿sze odtwórstwu i wymuszanie jakowy¶ ¼róde³ i tyle.

Nie jestem typem krzykacza, awanturnika czy te¿ pieniacza by siê w tak ma³o elegancki sposób promowaæ. Starczy, ¿e ju¿ kto¶ taki jest! Wiêc pozostawiam ci pole do popisu. Na popularno¶ci te¿ mi nie zale¿y jako¶ specjalnie, bo niby co to za popularno¶æ, gêb± wywalczona. Mam nadziejê, ¿e je¶li kiedy¶ zdobêdê popularno¶æ to dziêki czynom nie s³owom.Tak te¿ i na tym polu pozostawiam ci miejsce do popisów! Widzisz osoba, która udzieli³a mi kredytu zaufania jak ju¿ sam zauwa¿y³e¶, a przed, któr± raz jeszcze chylê czo³o, napisa³a do mnie na maila i raczy³ wskazaæ w sposób kulturalny, spokojny i cichy dyskredytuj±ce nas b³êdy. Wiêcej to da³o ni¿ ca³a ta dyskusja i przekrzykiwanie siê i reszta tematów na freshe, gdzie zazwyczaj zaczyna siê gadaæ o ogórku a koñczy siê na sposobie spawania metod± TIG bigsmile2.gif ! Wiêc je¶li chcia³bym komu¶ dorównaæ lub zaimponowaæ to w³a¶nie temu Panu a nie...

Z wyrazami szacunku
Robert z Tworkowa

Wystarczy ¿e chwile mnie nie by³o, a ju¿ strona czy dwie siê zape³ni³y postami

Drogi Robercie przyznaje ci racje w twym rozumowaniu , nie ma jednego dobrego systemu walki pod wzglêdem historycznym - chyba ¿e siê opiera na traktatach które by³y tworzone w tym okresie - taki system wprowadzi³a np. ARMA (je¶li kto¶ zna), tyle ¿e ¿eby walczyæ bezpiecznie tym systemem trzeba wiêcej elementów wspó³czesnych jak np. maski szermiercze

Moim skromnym zdaniem walka - która najbardziej jest widowiskowa i najwiêcej przyci±ga uwagi podczas ka¿dego turnieju powinna byæ jak najbardziej "for fun", i nie wygrzaæ siê jaki system walki jest bardziej czy mniej historyczny, je¶li by¶my chcieli zrobiæ historyczn± bitwê to z roku na rok liczba odtwórców by mala³a
jedno trzeba powiedzieæ ¿eby naprawdê dobr± walkê zrobiæ trzeba byæ ¶wietnie zgranym i byæ dobrze wyæwiczonym (¿eby nikomu siê nic nie sta³o), wymaga to olbrzymiej ilo¶ci czasu ¿eby to zrobiæ i wtedy nie wygl±da to jak zwyk³a oklepanka, ale jak bardzo realistyczne przedstawienie

natomiast w tym roku s± dwa obozy zakonne jakby wam zabrak³o ludzi do 5 to szukajcie u jednych i drugich, kto¶ na pewno siê znajdzie

teraz zwrócê siê i do Kniazia S³awomira
rzeczywi¶cie Freha trochê wygl±da jak pralnia brudów, przed turniejem i po a mo¿e raczej jak miejsce do przekrzykiwania siê "kto tu historyczny jest bardziej", no có¿ trochê to wygl±da na to ¿e mamy kilka poziomów historyczno¶ci - a raczej jej wizji, no có¿ "rzeczywisto¶æ"

natomiast równie¿ zachêcam do walki na puklerze, a ty drogi Kniaziu S³awomirze mo¿esz liczyæ ¿e i ja siê stawie

Boran
Proszê Pañstwa, nie bêdê szatkowa³ tematu, bo mam teraz za du¿o innej roboty, ale proszê o powstrzymanie siê od dalszej ja³owej dyskusji o wszystkim dooko³a, a najmniej o imprezie.

jak napisa³ Grzegorz:
CYTAT
Misza wrzuci³ plan imprezy na której jeste¶my go¶æmi. Marek napisa³ wymogi dotycz±ce walki jak i uzbrojenia i dostosujmy siê do tego. Resztê uzgodnijmy na priw lub przy oggnisku.

Do zobaczenia za nieca³e dwa tygodnie!
BoskiMisza
Cze¶æ!

Heh - to siê sporo napisa³o...

To mo¿e i ja nie¶mia³o parê s³ów od siebie.

1. Turniej techniczny - w pe³ni popieram! Nie ka¿dy ma ochotê biæ siê ostro, a po co¶ ten sprzêt ma. Je¿eli taka forma zabawy bardziej komu¶ odpowiada, to jego wola.

2. Udzia³ wschodnich - nie wypowiadam sie odno¶nie turnieju technicznego, bo to prywatna inicjatywa i nie chê komu¶ psuæ zabawy, ale we wszelkich innych konkurencjach, o ile wasze uzbrojenie zapewnia wystarczaj±c± ochronê, to ¶mia³o mo¿ecie braæ udzia³

3. BOUHURT WIE¿ - przypominam o konkurencji, w której praktycznie ka¿dy mo¿e wzi±æ udzia³!!! Przypominam dowódcom o konieczno¶ci przygotowania klejnotów! Podstaw± klejnotu jest kubek od piwa (0,5l). To co jest na nim, nale¿y do inicjatywy hufców. Ten kto straci klejnot - ten odpada ze starcia. Dru¿yny bêd± mia³y nie mniej jak po 15 osób. My zapewniamy pa³ki i 30 cm ta¶my do przytwierdzenia klejnotu. Wskazane s± przeszywki na ciele.
To naprawdê idealna zabawa dla tych co nie maj± pe³nego sprzêtu, czy te¿ chc± poprostu dobrze siê pobawiæ i za rok chodziæ do w³asnej latryny! smile.gif

Mam pro¶bê do dowódców, aby dali znaæ czy co¶ w kwestii klejnotów robi±. Smocza napewno swój ma³y oddzia³ wystawi i chêtnie siê z kim¶ sprzymierzy.

Z kwesti organizacyjnych - Smocza nie jest w stanie po nikogo podje¿d¿aæ do Góry Kalwarii, czy do Warszawy, bo mamy sporo innych spraw na g³owie. Na turniej przybywa jakie¶ inne 300 osób, wiêc o ewentualn± podwózkê, popro¶cie kogo¶ innego.

Pozdrawiam
Misza
BoskiMisza
Witam,

Z wa¿nych spraw, to w tym roku mamy naprawdê krucho z miejscem, wiêc mam pro¶bê do wszystkich hufców i ich dowódców o ogarniêcie osób obo¼nych - kogo¶ kto bêdzie najwcze¶niej i kto bêdzie ogarnia³ rozstawianie obozów, aby nie okaza³o siê, ¿e jedyne wolne miejsce na pawilon zaj±³ kto¶ z mikro sto¿kiem.

Pzdr
Misza
Micha³ ¯elazo
Gdyby kto¶ by³ zainteresowany, sprzedajê przeszywkê http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24...20&start=20
Mo¿e znale¼æ siê na Czersku, je¶li bêdzie taka potrzeba
Marek Hilgendorf
Co do Apelu Miszy- obo¼nym w Mieszczañskim i Najemnym bêdzie Tomal. Proszê stosowaæ siê do jego zaleceñ odno¶nie ustawiania namiotów. Mnie niestety nie bêdzie (albo stety).
Bard W³óczykij(yaqbick)
Z uwagi, ¿e turniej w Czersku tu¿, tu¿, chcia³bym nadmienic ¿e na pi±tek przewidziana jest jeszcze jedna konkurencja, mianowicie

ZAWODY W SPIJANIU BARDA

Czas: wieczorem
Miejsce: gdziekolwiek

Zwyciêzca otrzyma uznanie rzeszy obozowiczów za zapewnienie cichej i spokojnej nocy.

Z góry zaznaczam, ¿e wraz z dniem dzisiejszym zosta³em wpisany do Czerwonej Ksiêgi Gatunków Zagro¿onych, st±d te¿ u¿ywanie rycyny, kwasu chlorowodorowego, oleju napêdowego a tym bardziej ³azarskiego piwa nie wchodzi w grê.
£azarz
CYTAT(Bard W³óczykij(yaqbick) @ 20:49 24.04.2012) *
... a tym bardziej ³azarskiego piwa nie wchodzi w grê...

Blu¼nisz braciszku! Jeszcze ³azarskie nikomu nie zaszkodzi³o wrêcz przeciwnie. Ju¿ my siê postaramy by¶ wsta³ na Teleekspres bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Teyrnon
Wschodni og³asza turniej w wi±zaniu barda..
konkurencje:
1)najbardziej finezyjne wêz³y- najlepsze takie które nie dadz± siê odpl±taæ.
2)najbardziej efektywne wêz³y ( konkurencja na czas- jak d³ugo bêdzie siê wierci³ zanim siê uwolni )
3)gra w chowanego ( chowamy zwi±zanego Barda- nikt nie szuka - gra na czas do koñca turnieju)

:D :D :D
Tomasz Jesionek
CYTAT
ZAWODY W SPIJANIU BARDA

Przyznaj ¿e chcesz siê na darmowy zgon za³apaæ bigsmile2.gif
Vronec
dobra dziubaski
za konkurence bojowe odpowiadam w tym roku ja (yeeeyy wronek...)

Na bojówce obowiazuje regulamin sprzed roku
JEST TO OSTATNI ROK KIEDY WCHODZA NIETYPOLOGICZNE I NIE BEDACE REPLIKAMI ISTNIEJACYCH MIECZY PRODUKTY MIECZOPODOBNE!!! zeby nie by³o za rok ¿e nie mówi³em
i ostatni rok dopuszczam rekawy kolczych nie zakrywajace ³okcia przy podniesionej rece

Dodatkowo ze spraw organizacyjnych to pierwsze walki walcza finalisci z zesz³ego roku. czyli pierwszenstwo wyboru przeciwnika ma czempion potem drugie miejsce potem 3 a potem wg listy. zapisy na bojowke u mnie rano w obozowisku smoczej.

Nastepna sprawa- na Bitwie wsrod lekkich dopuszczamy wlocznie. Dentysta dosta³ ode mnie licencje na ok 10 w³oczników. kazdy chetny do wejscia z w³ocznia musi wziaæ udzial w manewrach lekkich i w szkoleni bhp . Tak samo ma sie sprawa z operatorami wszystkich broni dwurecznych.

Na lekkich 5 zmiana taka ,ze druzyny beda co najmniej 8-osobowe i bijemy sie na ograniczonym polu, bijemy sie do 3 trafien. Sedziowe zdejmuja niesmiertelnych. Wypchniecie poza wyznaczone pole oznacza SMIERC.

pzdr i do zobaczenia w pi±tek
Wronek

p.s. sugestie prosze na pw i tak tu jest wystarczajaco duzo oftopów

Brat Zupa
W regulaminie stoi, ¿e pary walcz±ce zostaj± wybrane przez losowanie. To jak to w koñcu jest?;)
Vronec
CYTAT(Brat Zupa @ 07:48 25.04.2012) *
W regulaminie stoi, ¿e pary walcz±ce zostaj± wybrane przez losowanie. To jak to w koñcu jest?;)

tak jak napisa³em
pierwsi czempioni
potem kolejny z listy wybiera przeciwnika uderzaj±c w tarcze. zwyciezca przechodzi dalej. przegrany jest skreslany z listy. itd
BoskiMisza
Witam!

Ju¿ za chwilê ruszamy na Czersk. Od tej pory bêdê dostêpny wy³±cznie pod komórk±. Jak macie co¶ pilnego, to dzwoñcie 601 323 438.

Tylko wielka pro¶ba - tam nie ma pr±du i mam problem jak na³adowaæ bateriê, wiêc nie dzwoñcie w sprawach:
- aby powiedzieæ, ¿e nie dotrzecie - chyba ¿e jeste¶cie zza granicy lub dowódc± hufca.
- czy jest szansa aby sk±d¶ was odebraæ - SZANSY NIE MA!
- jakie poci±gi/autokary i inne chodz± do Czerska - nie wiem - pytajcie wujka Googla
- itepe. itede.....

Nie chodzi oto, ¿e nie mam ochoty z Wami rozmawiaæ, tylko ¿e bateria mi szybko pada i potem mam problem.

Og³oszenia parafialne:
- s³oma bêdzie w pi±tek, wiêc ci co wpadaj± w czwartek, niech bêd± przygotowani na jej brak
- ¿arcie hufcowe - te¿ bêdzie wydawane w pi±tek

Na koniec - B£AGAM! - Namioty rozstawiajmy z pomys³em! W sumie, po podliczeniu, wychodzi mi, ¿e w sadziku mamy zmie¶ciæ ponad 150 namiotów!

Tak wiêc do zobaczenia w Czersku!

Pozdrawiam
Misza

PS. Jakby co, to walcie z pytaniami i innym do Wronka - on wie wszystko i postara siê Wam pomóc smile.gif

nataszka
Wiecie co Panowie szlachta, wy powinni¶cie braæ przyk³ad z ³uczników. Jeszcze ani razu nie robili awantur o zasady sprzet itp szczerba.gif
Marek Hilgendorf
CYTAT(nataszka @ 17:36 25.04.2012) *
Wiecie co Panowie szlachta, wy powinni¶cie braæ przyk³ad z ³uczników. Jeszcze ani razu nie robili awantur o zasady sprzet itp szczerba.gif

Bo Sagitt nie nakaza³ w tym roku startu z naturalami, heheh. Jakby nakaza³ to dopiero by³by wrzask...
Gregor z Krakowa
smile.gif

My jeste¶my na miejscu w sobote bladm ¶witem, wiêc od wczesnego po³udnia zapraszamy na zakupy.
Jak kto¶ potrzebuje co¶, i na pewno chce mieæ- prosze o informacje, co by by³o a nie nie by³o smile.gif)

pozdrawiam i do zobaczenia...
nataszka
CYTAT
Bo Sagitt nie nakaza³ w tym roku startu z naturalami

naturalami?proszê o wyja¶nienie
p³onê ze wstydu zadaj±c te pytanie icon_redface.gif ale ciekawo¶æ mnie z¿era bigsmile2.gif
Vronec
CYTAT(nataszka @ 11:54 26.04.2012) *
CYTAT
Bo Sagitt nie nakaza³ w tym roku startu z naturalami

naturalami?proszê o wyja¶nienie
p³onê ze wstydu zadaj±c te pytanie icon_redface.gif ale ciekawo¶æ mnie z¿era bigsmile2.gif

od jakiegos czsu zastanawiamy sie nad wprowadzeniem zakazu startowania w turnieju osób z implantami piersi. Manualna Kontrolê sprzetu bedzie w przysz³ym roku przeprowadzac Wujek Amor.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Vronec @ 12:21 26.04.2012) *
od jakiegos czsu zastanawiamy sie nad wprowadzeniem zakazu startowania w turnieju osób z implantami piersi. Manualna Kontrolê sprzetu bedzie w przysz³ym roku przeprowadzac Wujek Amor.

Po 10 sekundach takiego badania Patrycja wybi³aby mi wszystkie zêby...

@Nataszka- uznajê, ¿e nie robisz sobie jaj i pytasz powa¿nie, wiêc odpowiem. Naturalami nazywamy ³uki z jednego kawa³ka drewna, b±d¼ kompozytowe, które nie zawieraj± w swej konstrukcji tworzyw sztucznych.
W niektórych projektach i na niektórych imprezach organizatorzy nie ¿ycz± sobie by startowaæ z Bisokami, czy innymi "plastikami".
Na imprezach otwartych, takich jak Czersk tak zaostrzonych wymagañ siê nie spodziewam, bo z za³o¿enia zaprasza siê na nie szerokie spektrum osób bawi±cych siê w ¶redniowiecze....
nataszka
domysla³am siê ale wola³am siê dopytaæ :D ot babska ciekawo¶æ szczerba.gif
Micha³ ¯elazo
To ja ju¿ tylko szybko napiszê, ¿e jakby kto¶ chcia³ rzuciæ okiem na przeszywkê, o której pisa³em wcze¶niej, to pojecha³a razem z Tomalem z Najemnego i Mieszczañskiego. Jak nie wiecie który to, to poczekajcie do bitwy, pewnie jak zwykle oberwie, pojedzie na szycie i ju¿ bêdziecie wiedzieli o kogo chodzi ;)

Dobrej zabawy i ¶wietnej pogody !
Indar
W temacie pogody:
http://new.meteo.pl/php/meteorogram_id_coa...=2n&id=2895

Krótkoterminówka, zazwyczaj siê sprawdza. W skrócie: bêdzie piêkna majówka.
jalu
pozdrawiam Was swym pierwszym postem
jestem jeno widzem, go¶ciem takich imprez,
kocham historiê i fotografiê...

fotografiê bardziej

http://jaroslawkurek.zenfolio.com/p475972705

jak kto¶ chce mieæ swoj± fotkê dajcie znaæ na pw a udostêpniê...
Ma³usza z Nowogrodu
Dziêkujê wszystkim to by³ kolejny ¶wietny turniej! smile.gif
Piotr Lipiñski
Witam po raz pierwszy na forum i od razu zapraszam przechodzê do rzeczy: zapraszam do obejrzenia mojej krótkiej fotorelacji z Turnieju smile.gif
http://piotrlipinski.pl/blog/2012/04/iv-tu...-mazowieckiego/
Brat Zupa
Cud, miód i orzeszki. My¶lê, ¿e IV Turniej na Dworze Konrada Mazowieckiego "wypadek" uda³ siê bardzo dobrze.

Dziêki wszystkim, bo wszyscy byli super. Szczególnie £azarzowi, który zamiast pój¶æ na ucztê zawióz³ nas na izbê;)

Fajnie, ¿e ogarniête zosta³o samojeden. Teraz przeprowadzone to by³o do¶æ sprawnie.

Mam nadziejê, ¿e Smokom, którzy co roku robi± tak fajny turniej zachce siê zrobiæ i V edycjêsmile.gif
Strachu
Dziêkujê za wspaniale spêdzony czas, za klimat, atmosferê, smile.gif uwa¿am ten czas za wyj±tkowo udany i z wielkim ¿alem wracam do codziennej rutyny "smutnego operatora myszki komputerowej"
Beigarth
Ach, co to by³ za turniej! Po raz drugi go¶ci³em na zamku w Czersku i po raz drugi bawi³em siê wy¶mienicie! Dziêkujê za mo¿liwo¶æ uczestniczenia w tym wspania³ym wydarzeniu, jakim by³ IV turniej na dworze Konrada Mazowieckiego oraz dziêkujê wszystkim, z którymi tak mi³o spêdzi³em czas, m.in. Szpitalnikom, z którymi doczeka³em wschodu s³oñca. Pozdrawiam!
Lady Draconia
I przyszed³ czas by po turnieju, na spokojnie, podzieliæ siê wra¿eniami. Pogoda cudowna, wymarzona, ¿yczy³abym takiej na ka¿dym wyje¼dzie, szczególnie tych ciep³ych nocy. Wszystkiego by³o w tym roku pod dostatkiem - jedzenia, s³omy, drewna, choæ przed turniejem wygl±da³o to kruchutko. Ciekawam ile osób nie przyjecha³o? Mia³ byæ t³ok, t³oku nie by³o, ca³e szczê¶cie:) Ogólnie te niemal trzy dni to stanowczo za ma³o,mia³am wielk± chêæ zostaæ d³uzej, ale có¿... obowi±zki wezwa³y wcze¶niej. To chyba jeden z najlepszych turniei w Czersku na których mia³am okazjê byæ. Atmosferê przede wszystkim tworz± fajni ludzie, a ci jak zwykle dopisali:)
Dobra, to teraz podziêkowania.

Dla Smoczej - za zorganizownie tego turnieju.
Dla Katri i Dimy - za znalezienie i zaklepanie dla nas przytulnej miejscówki.
Dla mojej grupy - za nieocenion± pomoc w transporcie, baga¿u i ca³ej reszcie.
Dla Ani i Pauliny - naszych dwóch kucharkach o z³otych rêkach, karmiacych obóz zakonny przez ca³y turniej smile.gif
Dla Piotra Grzyma³y za superszybkie uszycie sukni dla mnie, a tym samym uratowania mnie od niechybnej ¶mierci z przegrzania ^_^
Dla ¯ytomiry - za obiecane zdjêcia z bitwy wieczornej, któej niestety mój aparat nie zechcia³ uwieczniæ.
Dla mojego Skarba - za... Pewnie on wie za co ;)
Dla Odrina - za niezmordowane zabawiania biesiadników swoim ¶piewem - mimo niespodziewanych trudno¶ci przy pie¶ni w jêzyku hebrajskim :D
Dla naszych dowódców, brata Grzegorza oraz brata Wróbla - za klimat w obozie zakonnym. Czersk bez tych dwóch panów nie by³by taki sam:)
Dla Piotra Szyka - za zrobienie z butelki miodu tradycyjnego kr±¿ownika :P
Oraz dla wszystkich pozosta³ych których nie znam z imienia, a z którymi tak mi³o siê rozmawia³o:)

Kurczê, to pierwszy Czersk na którym zgubi³am tak ma³o rzeczy... blinkie.gif Jedynie srebrn± szpilkê, a¿ w szoku jestem.

I na sam koniec - oczywi¶cie fotorelacja. Niestety bez wspomnianej ju¿ bitwy wieczornej - dopiero czekam na zdjêcia.

Oto Czersk... moimi oczyma : https://picasaweb.google.com/11797239927897...CN3jlMKGts3jTA#
yasha
Dziekujemy za wspania³y turniej,ciesze sie ze znowu mog³em zobaczyc tak wielu znajomych.By³em zdziwiony brakiem zapowiadanego t³oku.Pozdrawiam zaloge szpitalnego namiotu,sasiedztwo zakonne i wszystkich ktorzy przewineli sie przez skrawek dobrzynskiego obozu.
Prosi³ bym na przysz³osc aby ludzie ktorzy nie potrafia sie pos³ugiwac sie w³ocznia w bezpieczny sposób nie brali jej na bitwe anger.gif .

Beigarth
Z tymi w³óczniami to fakt, dosta³em w kulki mad.gif
krecik_77
CYTAT(Beigarth @ 19:55 30.04.2012) *
Z tymi w³óczniami to fakt, dosta³em w kulki mad.gif

A to nie jest czasem "dozwolone pole trafieñ" devil.gif ?
Tomal
Wielkie podziêkowania za tak wspania³± imprezê. Mimo zapowiedzi t³oku i braku wszystkiego, wszystkiego by³o w nadmierzê. Chylê czo³a przed smokami z Miszk± na czele za tak wspania³y turniej, by³ to jeden z najlepszych Czersków.
Dziêkuje równie¿ wspania³emu towarzystwu po³±czonych hufców Mieszczañskiego i Najemnego.
Gratulacje dla Dentystka za zwyciêstwo w turnieju Samojeden, oraz wszystkim reprezentantom hufców Mieszczañskiego i Najemnego oraz posi³kom od Bagrita za zwyciêstwo w turnieju wie¿ i ponowne wygranie Toy-Toya (posi³ki od Bagrita maj± zapewnion± jedn± kupê i dwa sikania w naszym Toyu)
Wreszcie nie dozna³em ¿adnego urazu co wielu bardzo rozczarowa³o (jak s³ysza³em) - niestety moja kl±twa przenios³a siê na innych bum.gif
Co do walk lekkich 8 jeszcze na to przyjdzie czas. Ale za to Bitwa by³a jedn± z najlepszych, ¶wietna zabawa ¶wietne wyczucie uczestników, nikt nie chcia³ siebie pozabijaæ, no i ¿adnych urazów po stronie lekkich nie by³o (z tego co wiem).
CYTAT
Prosi³ bym na przysz³o¶æ aby ludzie którzy nie potrafi± siê pos³ugiwaæ w³ócznia w bezpieczny sposób nie brali jej na bitwê
Amatora genitaliów wy³apa³em pod koniec bitwy jak akurat przeniós³ siê z klejnotów lekkich na ciê¿kie. Temat w³óczni na bitwie te¿ jak sadze bêdzie mocno poruszany. Ale nie czas i miejsce.
Na koniec gar¶æ zdjêæ:
https://picasaweb.google.com/11421515119743...700/Czersk2012#
yasha
CYTAT
A to nie jest czasem "dozwolone pole trafieñ" ?
niby na jakim turnieju?rownie dobrze mozna pozwolic trafiac w oczy tez fany efekt wychodzi.
Piotr h. Grzyma³a
Pierwszy wyjazd na Czersk i jak¿e udany smile.gif
Wielkie dziêki za imprezê, tak jak Tomal chylê czo³a przed Smokami. Dla ka¿dego hufca po kolei podziêkowania za mi³e przyjêcie, choæ nie wszêdzie da³em radê siê pojawiæ i z ka¿dym zamieniæ kilka s³ów. Ludzie stepuj±cy jak zwykle nie zawiedli moich oczekiwañ kulinarnych, suszki pierwsza klasa. S³owa uznania nale¿± siê te¿ moim Kujawskim Templarom na czele z Krzychem vel Lip± którzy nie bacz±c na nic wsparli mnie swoimi osobami w hufcu jak i na bitwie. Reset i Kondziu, bez was poczet by³by gorszy a miecze ca³kowicie do d...
Bitwa by³a super, choæ czasem w sumie nie wiedzia³em co siê dzia³o :D
Pani Lady Draconio, jestem dumny ¿e kawa³ek mojej sukni pojawi³ siê na avatarze na Freha a Pani jest zadowolona z wyrobu :D.
I oczywi¶cie nigdy nie zapomnê okrzyku "JUTA!" od moich dobrych braci Dobrzyñców na czele z Yash± smile.gif. Innych kawa³ów na temat tej wspania³ej i mega historycznej ro¶liny równie¿.
Tarnowowi i Miechowowi ju¿ dziêkowa³em, ale podziêkujê jeszcze raz. Gdyby nie WY nie by³o by mnie na Czersku. Bo bym nie mia³ jak dojechaæ :D. Obiecujê ¿e je¿eli bêdziecie nas zabieraæ to bêdê udostêpnia³ swoj± skrzyniê zawsze jako stolik w busie. Tutaj nastêpuje buzi dla S³awka.
Panie Krzy¶ko, Panie Gotardzie mi³o mi by³o byæ w Mazowieckim. Pozdrawiam jeszcze Pani± Aniê z mê¿em i dzieciakami...jak Pani teraz ju¿ wie, wcale nie gryziemy a Indar ma nawet co¶ takiego jak humor :D.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.