Salve Fratres!
Nie róbmy problemu z walki. System przyjêty w zesz³ym roku sprawdzi³ siê. Lekka do Indara i Amora, ciê¿cy do Zakonnych lub ¦wieckich - proste i dobre
Walka ciêzkozbrojnych to typowy ostry buhuer ze wszystkimi tego smaczkami. Osoby z lekkiej których ponosi³o podczas zesz³orocznego starcia zapraszam na buhurt tylko ubierzzcie siê ciep³o gdyz inaczej boli. Oddzieli siê lekka od buhurtu i ka¿dy bêdzie sie super bawi³. A je¿eli ktos zab³±dzi ... no có¿ ¿ycie
)
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Wzorem dawnych szpitalników stawiamy Lazaret na dziedziñcu. Szukam w¶ród odtwórców osoby przeszkolone:
- ratowników przedmedycznych
- ratowników medycznych
- pielêgniarzy
- lekarzy
którzy wespr± nas. Owszem jest zabezpieczenie medyczne ale drobne urazy mo¿emy ³ataæ w dawnym klimacie oczywi¶cie wykorzystuj±c wspó³czesny sprzêt ale jak tylko to mo¿liwe bêdziemy go skrywaæ. Dlatego nie dziwcie siê ¿e np. woda utleniona bêdzie w glinianym dzbanuszku.
Pojawiê siê u Was po trochê tej wody "utlenionej" w garnuszku ;) braciszku. Pamiêtajcie o zagryzce.
w zesz³ym roku bra³em udzia³ w walkach lekko zbrojnych i odczu³em ¿e panuje tam do¶æ powszechny chaos , nie wiem jak by³o na Lusowie bo mnie nie by³o, ale te¿ jestem za tym ¿eby zwiêkszyæ liczbê osób w dru¿ynach, natomiast ¿eby zmniejszaæ pole walki nie bardzo chocia¿ je¶li chodzi o tak± konkurencjê jak "most" (znana konkurencja bohutrowa) jest to koniecznie ale nie 10 x 10 m to mo¿e byæ dobre na dwójki które nie wiem czy siê pojawi± w tym roku ale fajnie by³oby
Chcia³em przedstawiæ moj± propozycjê któr± d³ugo rozmy¶la³em
dwie dru¿yny po 10 osób z czego jedna jest dowódc± (kto¶ trochê na zasadzie "króla" - w innej równie¿ znanej konkurencji bohurtowej) oraz ka¿da dru¿yna posiada flagê
walka trwa powiedzmy trwa ok 5 min
po skoñczonej walce porównuje siê wyniki oby stron
za zabicie dowódcy 5 punktów
za zdobycie flagi 3
za zabicie cz³onka dru¿yn 1
sumuje siê punkty i która dru¿yna zdobêdzie wiêcej wygrywa
co my¶licie o tym
Przypominam, ¿e walki lekkozbrojnych maj± (lu¼no, bo lu¼no) nawi±zywaæ do æwiczeñ milicji miejskich, a nie do paintball'a.... Capture of the flag pozostawmy na imprezy XV, b±d¼ multiperiod...
Zwiêkszenie ilo¶ci ludzi zdecydowanie TAK! Czy bêdzie to 7, czy 10 to kwestia otwarta.
Ograniczenie pola walki KONIECZNIE! Unikniemy rozbiegania siê walcz±cych po du¿ym obszarze, a i sêdziom ³atwiej bêdzie nadzorowaæ poczynania. No i publiczno¶ci bêdzie wygodniej obserwowaæ walki.
W dodatku bêdzie mo¿na siê wykazaæ umiejêtno¶ci± trzymania jakiej¶ formacji (szykiem mo¿e tego nie nazywajmy...)
"Piontki" lekkozbrojne nie maj± zamkniêtej formu³y i to jest w³a¶nie w nich najfajniejsze, nawet je¶li zamieni± siê w "dziesiontki"
(jakby siê kto¶ nie zorientowa³ "orty" s± celowe)
Im wiêksze pole tym wiêksza bieganina i mniejszy sens. Zwiêkszaj±c liczbê uczestników do 10 vs 10 ju¿ pole staje siê stosunkowo mniejsze. 10x10m to mo¿e byæ akurat malutko, ale wyjdzie to akurat na plus i ciekawi mnie co z tego wyniknie
Salve
Mam pytanie , czy s± przewidywane jakie¶ konkurencje dla ciê¿kich poza tymi standardowymi 5-buhurtowymi na który tylko i tak przychodz± ludzie z hufca zakonnego , no i mo¿e pare osób ze wschodu ,co¶ na zasadzie tego co propnowa³ Roar , a co by³o np. na I³¿y czyli zdobywanie flagi ,most itd ? Mo¿na to jako¶ podzieliæ w czasie ze standardowymi pi±tkami.
Teraz mam takie ogólne pytanie czy przewiduje siê aby jakakolwiek dru¿yna ¶wiecka stane³a w tym roku do tych 5-ciê¿kozbrojnych ,je¶li nie ,to dlaczego ¿aden z hufców maj±cych tylu ciê¿kich w bitwie itd nie mo¿e wystawiæ jednej pi±tki ?
¯eby nie by³o ,potem , to zapraszam wszystkich serdecznie na pi±tki buhurtowe dla ciê¿kozbrojnych ,je¶li kogo¶ przera¿aj± zabójcze bronie w hufcu zakonnym, oraz boska obecno¶æ Roara na polu walki , to s±dze ,¿e da radê co¶ pomy¶leæ np nad tym aby 5 by³y tylko na miecze, ale to bêdzie bez sensu jak znowu wyjd± tylko zakonni bo my lubimy siê ostro napier.... Panie ten tego
czyli buhurt i nie ma lipy
Pozdrawiam
Ja¶ko
Salve Fratres!
Ja¶ko wyluzuj! Wielokrotnie by³o pisane dlaczego jedni ida a inni nie na buhurt. I zdziwi³by¶ siê gdy¿ w lekkiej znajdziesz du¿± ilo¶c ludzi którzy i ostro i jednocze¶nie technicznie potrafia wygraæ.
Swoj± drog± mo¿na by zorganizowaæ cos mocniejszego dla ciê¿kich. Je¿eli nie uda nam siê ten pomys³ wepchn±c w program imprezy to zawsze mo¿na dac sobie ostro choæby w fosie.
Pozdrawiam Grzegorz
Grzesiu bez przypa³u czaje ,ale trochê szkoda ,¿e ludzie id±cy na bitwê nie chc± wychodziæ na 5vs 5 ,no bo ile lat mo¿na wychodziæ zakonni na zakonnych ,zreszt± trochê g³upio biæ siê z braciszkami ,no ale có¿ trudno damy rade :D
Pozdrawiam
Salve Fratres!
W tym roku Zakony szykuja podczas bitwy wszystkim niespodzianke
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT(£azarz @ 20:34 09.04.2012)
Salve Fratres!
Nie róbmy problemu z walki. System przyjêty w zesz³ym roku sprawdzi³ siê. Lekka do Indara i Amora, ciê¿cy do Zakonnych lub ¦wieckich - proste i dobre
Walka ciêzkozbrojnych to typowy ostry buhuer ze wszystkimi tego smaczkami. Osoby z lekkiej których ponosi³o podczas zesz³orocznego starcia zapraszam na buhurt tylko ubierzzcie siê ciep³o gdyz inaczej boli. Oddzieli siê lekka od buhurtu i ka¿dy bêdzie sie super bawi³. A je¿eli ktos zab³±dzi ... no có¿ ¿ycie
)
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Wzorem dawnych szpitalników stawiamy Lazaret na dziedziñcu. Szukam w¶ród odtwórców osoby przeszkolone:
- ratowników przedmedycznych
- ratowników medycznych
- pielêgniarzy
- lekarzy
którzy wespr± nas. Owszem jest zabezpieczenie medyczne ale drobne urazy mo¿emy ³ataæ w dawnym klimacie oczywi¶cie wykorzystuj±c wspó³czesny sprzêt ale jak tylko to mo¿liwe bêdziemy go skrywaæ. Dlatego nie dziwcie siê ¿e np. woda utleniona bêdzie w glinianym dzbanuszku.
ja wezmê ze sob± spirytus sanctus - wspomogê ;)
wódka z wod± utlenion± to kiepska mieszanka ale z dobrym ogórem i cebul± jako¶ przejdzie.
CYTAT(Misza @ 22:21 10.04.2012)
ja wezmê ze sob± spirytus sanctus - wspomogê ;)
wódka z wod± utlenion± to kiepska mieszanka ale z dobrym ogórem i cebul± jako¶ przejdzie.
Gdzie mo¶ci Pafnucy bêdziesz ³upi³ zakonnych? Je¶li znowu bêdzie to niebieski trunek lub o aromacie kwiatu lipy z po³udniowego zbocza, to s±dzê, ¿e trzeba bêdzie wiêcej sznurów w torby zapakowaæ.
Wprawê w znikaj±cych garncach mamy niejak±, a obrobiæ Lazaret to nie grzech:D trzeba tylko stosowne imiona wybraæ na ten czyn:D
CYTAT(£azarz @ 15:14 10.04.2012)
... I zdziwi³by¶ siê gdy¿ w lekkiej znajdziesz du¿± ilo¶c ludzi którzy i ostro i jednocze¶nie technicznie potrafia wygraæ.
Salve Fratres!
Ja¶min - udzerz w stó³
a Ja¶min siê odezwie
Braciszku to ma byæ LAZARET - SZPITAL - TRUPIARNIA a nie karczma
Ale spoko, gmina domaga siê opieki gmina ja otrzyma. W cieniu namiotu ustawimy s³ynne ³azarski kocio³ek na £azarskie Piwooo. Kto skosztowa³ ten wie ¿e dzieñ zaczyna sie w porze Telekspresu. Wszystkich chetnych prosimy o p³ynne datki do kocio³ka.
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT(£azarz @ 12:54 11.04.2012)
CYTAT(£azarz @ 15:14 10.04.2012)
... I zdziwi³by¶ siê gdy¿ w lekkiej znajdziesz du¿± ilo¶c ludzi którzy i ostro i jednocze¶nie technicznie potrafia wygraæ.
ustawimy s³ynne ³azarski kocio³ek na £azarskie Piwooo. Kto skosztowa³ ten wie ¿e dzieñ zaczyna sie w porze Telekspresu. Wszystkich chetnych prosimy o p³ynne datki do kocio³ka.
widzê ¿e kocio³ek panoramixa siê szykuje
CYTAT(Roar @ 20:26 11.04.2012)
widzê ¿e kocio³ek panoramixa siê szykuje
Powiedzcie tylko w który dzieñ go szukaæ
Na taki cel chêtnie z franciszkañskiej piwnicy datek z³o¿ê
CYTAT(£azarz @ 12:54 11.04.2012)
Braciszku to ma byæ LAZARET - SZPITAL - TRUPIARNIA a nie karczma
Pozdrawiam Grzegorz
no co ty, z trupem nie lubisz? to co wy tam robicie? pot z czo³a wycieracie? fuj
Czesio:), uprzed¼ proszê braciszków: tradycyjnie biorê lew± po³owê oddzia³u:) idê jako lekki ale chyba zawsze mogê siê zgubiæ
Salve Fratres!
Kocio³ek wystawiamy z duuuuuuu¿ym w³asnym wk³adem od sobotniego poranka. Wszystkich chorych ... ee spragnionych
z dadkiem zapraszamy.
Jasmin ty w lekkiej?? To mo¿e ja do baletu? Zawsze po pysiach sobie dawali¶my czy to a I³zy czy na Byczynie i teraz ...
Szukam ciebie a polu. Bêdiesz w lekkiej to zab³±dze
Pozdrawiam Grzegorz
Witam serdecznie,
Poni¿ej plan imprezy w sobotê i niedzielê.
Wszystkich chêtnych zapraszamy od czwartku, zostaæ mo¿na do poniedzia³ku.
Przybli¿ony i wielce prawdopodobny plan Turnieju.
Dzieñ I 28.04.2012 SOBOTA
12:00 – rozpoczêcie imprezy – wjazd orszaków
12:30 – 15:00 - walki rycerskie 1 na 1 – eliminacje
15:00 – 15:30 – pokazy sokolnicze
15:30 – 16:00 – bieg dam
16:00 – 17:00 - pokazy konne ciê¿kozbrojnego rycerstwa
17:00 – 17:30 – wystêp zespo³u muzyki dawnej
17.30 – 18.00 – pokazy sokolnicze
18:00 – 18:30 – manewry lekkiej piechoty
18:30 – 19:30 – starcia 5 na 5 lekkozbrojnych
19:30 – 20:00 – pokazy konne – ³ucznicy
20.15 – 21.00 – bitwa wieczorna
22:00 - uczta na zamku
FOSA
12:30 – 15:00 – turniej ³uczniczy – eliminacje
16:30 – 17:30 – turniej rzutu oszczepem – eliminacje
Dzieñ II 29.04.2012 NIEDZIELA
12:00 – 13:30 - walki 1 na 1 – fina³y
13:30 – 14:00 – opowie¶ci wagantów – spektakl dla dzieci
14:00 – 15:00 - bohurt wie¿ – starcia melle ka¿dego hufca
15:00 – 16:00 – pokaz konne – rycerstwo ciê¿kozbrojne
16:00 – 17:00 – starcia 5 na 5 ciê¿kozbrojni
17:00 – 18:00 – walki techniczne 1 vs 1
18:00 – 18:30 – opowie¶ci wagantów - spektakl dla dzieci
18:30 – 19:00 – ¶redniowieczne zapasy - turniej w³óczni
19:00 – 19:30 – koncert muzyki dawnej
19:30 – 19:45 – rozdanie nagród
19:45 – 20.45 – konna inscenizacja wieczorna – grupa ³ucznicza
21:30 - uczta na zamku
FOSA
12:00 – 14:00 – fina³y ³ucznicze
16:00 -16:30 – fina³y rzutu oszczepem.
Pozdrawiam,
Misza
Zgodnie z tym co mówi³ Ci Grzesiek Gajewski, a co wcze¶niej z nim obgada³em => Aj dont lajk yt!
Szczup³o¶æ czasu wymusza pewne uniedogodnienia, ale ¶miem w±tpiæ, czy w niedzielê o 17 znajdziemy choæby 3 uczestników na turniej 1/1 "techniczny".
Po mnie o tej porze w niedziele nie bêdzie ju¿ ¶ladu (zak³adam, ¿e moja córka urodzi siê na tyle wcze¶niej, ¿e w ogóle siê pojawiê), a tak¿e po wszystkich, którzy maj± do przejechania kilkaset kilometrów.
Grzesiek przedstawi³ propozycjê zorganizowania walk na trafienia zaraz po sobotnich eliminacjach póki ludzie jeszcze s± ubrani. Odby³oby siê to w trakcie pokazów sokolniczych i biegu dam, bez szkody dla w/w atrakcji programu.
Pozostawienie tego mini turnieju na godzinê 17 w niedziele spowoduje, ¿e bêdzie to martwy punkt programu- tak d³ugo zostan± chyba tylko ludzie z Warszawy i okolic.
To moje zdanie- oczywi¶cie Ty decydujesz o wszystkim, a my siê dostosujemy.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 13:08 12.04.2012)
Pozostawienie tego mini turnieju na godzinê 17 w niedziele spowoduje, ¿e bêdzie to martwy punkt programu- tak d³ugo zostan± chyba tylko ludzie z Warszawy i okolic.
Oraz mo¿e Ci, co przeskakuj± na Bitwê Narodów do Warszawy:D która zaczyna siê dopiero w poniedzia³ek, zatem nie ma co siê spieszyæ.
Witam
Aby zadaæ k³am s³owom Pana £azarza i Pana Johnego Knight, ¿e "po¶ród rycerstwa ¶wieckiego nie mieczy ale serc mê¿nych brakuje". I zamkn±æ usta drwi±cych z "kolorowych" pragnê og³osiæ niniejszym i¿ my Za³oga Grodu Raciborskiego zg³osili¶my nasz udzia³ w 5 bohurtowych! By cze¶æ, honor i godno¶æ rycerstwa ¶wieckiego ratowaæ
. I je¶li Bóg da, zadaæ jak najwiêkszego bobu zakonnej Braci
. Do pe³ni szczê¶cia, niestety brakuje nam nadal dwójeczka rycerzy, by uzupe³niæ w pe³ni nasz sk³adu. Tym samym pragnê wszem i wobec zaprosiæ nie¶mia³ych a chêtnych do wsparcia nas, w tym jak ¿e zbo¿nym celu! Niezale¿nie od reprezentowanego hufca, przekonañ politycznych, religijnych, koloru skóry. Prosimy ¶mia³o wstêpowaæ w szeregi, bo pewien jestem, ¿e zabawa bêdzie przednia. Pewien te¿ jestem, ¿e je¶li pojawi siê kto¶ posiadaj±cy wyczulony smak na odtwórstwo historyczne i z dezaprobat± spogl±da na elementy p³ytowe zakonników. To tak znakomici rycerze jak Pan £azarz i Pan John Knight dotrzymaj± s³owa i naka¿± swoim hufcom zakonnym pozbycie siê wszelkich czê¶ci nie stosownej garderoby, ra¿±cych innych i zniechêcaj±cych do czynnego udzia³u w gonitwach pi±tkowych (oczywi¶cie wszystko w granicach rozs±dku
). Rad te¿ by³ bym wielce i szczerze proszê, gdyby urozmaiciæ bohurt pomys³em Roara, który uwa¿am za ¶wietny acz wymagaj±cy ma³ej korekty. A je¶li to nie przejdzie to wprowadziæ konkurencje jak król, flaga czy most. Zabawa jest przednia a o to chyba przede wszystkim chodzi (bo raczej nie o odtwórstwo)! ¦wietny pomys³ ze zmniejszeniem pola i powiêkszeniem sk³adów w manewrach lekkich. Czy aby nie wp³ynie to negatywnie na mê¿nych acz przezornych?! Co prawda nie bra³em udzia³u w takowych zabawach (¿ywiê g³êbok± nadziejê na zmianê owego stanu rzeczy na najbli¿szym Czersku), przez co nie wiem jak starcia te przebiegaj±! Ale czy nie wydaje siê wam, ¿e przy zmniejszeniu jednego a zwiêkszeniu drugiego starcia nie bêd± gwa³towniejsze, brutalniejsze. Bo ekipa nie bêdzie siê mia³a gdzie rozbiec?! A w±tpiê by jakowe¶ zakazy co¶ zmieni³y! Z regu³y i do¶wiadczenia wiem, ¿e im wiêcej zakazów tym wiêksza swawola i brutalizm staræ. Na jednym takim obwarowanym seri± zakazów przedziurawiono mi gara, a z inscenizacji wysz³a krwawa jatka. Pozdrawiam.
Z wyrazami szacunku
Robert z Tworkowa
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 12:08 12.04.2012)
Grzesiek przedstawi³ propozycjê zorganizowania walk na trafienia zaraz po sobotnich eliminacjach póki ludzie jeszcze s± ubrani. Odby³oby siê to w trakcie pokazów sokolniczych i biegu dam, bez szkody dla w/w atrakcji programu.
Pan Amor dobrze gada. Do³±czam siê do petycji.
Pan Amor zawsze dobrze gada, tylko czasem za du¿o
Wbrew pozorom ten turniej na trafiania, to nie jest jaka¶ tam popierdu³ka, ale do¶æ wa¿ny test nowej formu³y przed turniejem full-wypas na Lusowie. Spora czê¶æ zainteresowanych udzia³em w naszym przedsiêwziêciu wybiera siê pó¼niej w/w turniej (którego wcale tu nie reklamujê, hehe).
Apelujê wiêc o rozwa¿enie naszej pro¶by o pozwoleñstwo na zorganizowanie go zaraz po eliminacjach bojówki.
Mo¿emy udaæ siê do fosy, b±d¼ wykorzystaæ tê wielk± dziurê na dziedziñcu, po uprzednim przegonieniu stamt±d dzieciaków....
Pokazom sokolniczym ani biegowi dam to nie zaszkodzi, a ch³opaki bêd± ju¿ ubrane i rozgrzane.
CYTAT
Pewien te¿ jestem, ¿e je¶li pojawi siê kto¶ posiadaj±cy wyczulony smak na odtwórstwo historyczne i z dezaprobat± spogl±da na elementy p³ytowe zakonników.
Prosi³abym drogi Robercie o niewrzucanie tzw. zakonnych do jednego worka - jak turysta krzycz±cy "Krzy¿ak" na wszystkich nosz±cych krzy¿. My¶lê, ¿e reprezentujesz wiêkszy poziom wiedzy, wiêc znasz przynajmniej kilka ró¿nych zakonów rycerskich, a powinienes tak¿e pamietaæ, ¿e tak jak u tzw. ¶wieckich tak u tzw. zakonnych s± ludzie ró¿nie traktuj±cy odtwórstwo, dla których kwestia historyczno¶ci ma mniejesze lub wieksze znaczenie. Ka¿dy (mysle, ¿e Ty te¿) chce byæ oceniany przez pryzmat tego co sam sob± reprezentuje, a nie tylko jako cz³onek grupy, o wyrobionej opini. Mam nadzieje, ¿e jeste¶ na tyle pewien swojego sprzêtu i ogólnie poziomu "historycznosci", ¿e bez wstydu staniesz przeciwko niektórym tzw. zakonnym.
Zdenerwowa³am sie na te elementy p³ytowe...
. chyba, ¿e mia³e¶ na my¶li kolanka - ale chyba dobrze zrobione nie wywo³uja u nikogo dezaprobaty.
Pozdrawiam
My¶lê, ¿e kwestia p³ytowych os³on zosta³a wystarczaj±co jasno potraktowana w zesz³ym roku. Regulamin jest nadal obowi±zuj±cy, je¶li jednak kto¶ mia³ k³opot by do niego dotrzeæ, to przypomnê:
- elementy p³ytowe jako os³ony r±k dopuszczalne jedynie na kolczugê
- jako w/w elementy rozumiemy ailettes i os³ony ³okcia w formie znanej z XIII wieku
- nie opancerzamy przedramion, ani ramion skórzanymi "karwaszami" i "opachami"
- karwasze metalowe i zbrojniki niedopuszczalne, chyba, ¿e kto¶ stawi siê w opancerzeniu ruskim b±d¼ "stepowym"
- dopuszczalne osobne rêkawice kolcze- kolczuga musi byæ na zewn±trz- zaszyæ w pikowanie mo¿na sobie nawet kevlar, ale ma nie byæ go w rêkawicach widaæ
- p³aty zak³adamy WY£¡CZNIE na kolczugê
- os³ony p³ytowe piszczeli ("³ydki Goliata") wy³±cznie na nogawice kolcze
- nie zak³adamy skórzanych "opinaczy" na ³ydki
- na uda i ³ydki nie zak³adamy ¿adnych zbrojników
- mo¿na za³o¿yæ dodatkowe krótkie nogawice pikowane (d³ugo¶æ za kolano) ze stalow± os³on± rzepki kolanowej, ale tylko w formie znanej ze ¼róde³
- stalowe os³ony chroni±ce boki kolana TYLKO na nogawice kolcze
- rêkawy w kolczudze minimum 3/4- kiedy podniesiemy rêkê w górê nie ma prawa nam siê ods³oniæ ³okieæ- generalnie im d³u¿sze tym lepsze, bo to jedyna os³ona przedramienia
Powy¿sze obostrzenia dotycz± jedynie g³ównego turnieju bojowego, a nie bitwy, czy ciê¿kiego 5/5
Te zasady obowi±zywa³y w zesz³ym roku, organizatorzy nie zmienili zdania, zatem obowi±zuj± te¿ w tym. Proszê mocno wzi±æ je pod uwagê- nawet je¶li nie uda mi siê dotrzeæ na turniej to weryfikacji dokona Wronek (tak, tak- wrobi³em Ciê) i to równie bezwzglêdnej.
Chcia³bym unikn±æ sytuacji z zesz³ego roku, kiedy to jeden z go¶ci zosta³ przeze mnie rozebrany niemal do gaci, kiedy "poprosi³em" go o zdjêcie niehistorycznego i anachronicznego opancerzenia.
Pamiêtajcie te¿, ¿e przeszywanice w tym okresie raczej nie by³y rozcinane z przodu (przynajmniej na zachodzie Europy)- to ju¿ pozostawiamy Waszemu sumieniu.
Nowym uczestnikom zainteresowanym wziêciem udzia³u w lekkozbrojnych starciach 5/5 (czy te¿ 7/7, b±d¼ 10/10- jak org zadecyduje) przypominam, i¿ nie zak³adamy do tych staræ he³mów garnczkowych, "normanów z mask±" oraz innych he³mów z os³on± twarzy inn± ni¿ nosal. Jedynym dopuszczalnym pancerzem metalowym na korpus jest kolczuga nitowana, mo¿e byæ z krótkim rêkawem, ale zachêcam do samych pikowañców. Mo¿na za to za³o¿yæ kaptur kolczy nienitowany pod he³m, choæ wystarczy sam pikowany. W/w zasady obowi±zuj± od zesz³ego roku.
CYTAT(BoskiMisza @ 12:07 12.04.2012)
...
Poni¿ej plan imprezy w sobotê i niedzielê.
...
Misza,
A gdzie turniej w³óczni?
Pozdrawiam
Dentysta
Salve fratres
Robercie z Tworkowa mi³o ciê bêdzie znów spotkaæ tym razem na ziemi mazowieckiej szkoda tylko ¿e nie przyjedziecie z trebuszmi. Takie konkurencje jak "król"," most" czy "flaga" przedstawiaj± bardziej obraz ¶redniowiecznych walk ni¿ zwyk³a m³ócka jak to zwykle bywa podczas straæ 5vs5. Je¶li chodzi o to ¿e jeste¶cie mniej liczni to z zakonnych kto¶ te¿ mo¿e do was dojdzie je¶li siê zgodzicie
Misza
w planie zapomina³e¶ powiedzieæ kiedy maj± byæ puklerze
obawiam siê ¿e tym razem wyjdzie ¿e na wszystko bêdzie za ma³o czasu
Robert je¶li chodzi o 5 nie ma problemu ,aby dok³adnie siê przed turniejem umówiæ co wchodzi ,co odk³adamy na bok np : buzdygany ,czy co¶ co niektórzy za³o¿yli a nie powinno byæ czy co¶ itp ,itp.Tylko trzeba to ustaliæ przed turniejem , bo w trakcie mo¿e byæ zamieszanie, wrazie co wbijaj do hufca zakonnego to wtedy siê zbierzemy i obgadamy co i jak .Natomiast cieszy mnie fakt ,¿e wreszcie jest jaki¶ drobny p³omyk nadzieji w rycerctwie ¶wieckim. Je¶li chodzi o moje wyj¶cie do 5 vs 5 nie ma problemu, mia³em w tym roku darowaæ sobie ,ale je¶li wychodzi 5 ¶wieckich ,biorê blaszki.
Pozdrawiam
Janek
Witam, zgadzam siê z Ank± z OTW nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka, tworz± siê przez to tylko b³êdne stereotypy i mity...
Pamiêtam jeszcze post z tamtego roku który zachwala³ zdjêcie solidnych nitowanych nogawic ze stalowymi os³onami kolan, jak siê okaza³o by³y to nogawice zakonnika nie do wiary przecie¿ wszyscy zakonni maj± rynny na szmatach...
Prosi³bym aby nie zakazywaæ u¿ytku broni obuchowej , trenuje walkê ponad 2 lata tak± broni± nie zrobi³em nikomu krzywdy do tej pory i nie zamierzam. Bezpieczeñstwo zale¿y od "operatora" broni , a nie od samej broni. Moim zdaniem dowódcy hufców powinni oznajmiæ swoim ludziom jak nie nale¿y u¿ywaæ takiej broni albo zakazaæ niektórym u¿ywania jej podczas turnieju.
Pozdrawiam
Regulamin i wymagania sprzêtowe obowi±zuj± wszystkich, zarówno ¶wieckich, jak i zakonnych. Od pierwszego Czerska 2009 s± niemal¿e takie same, po prostu zaczêto je egzekwowaæ.
Mamy rok 2012 i doprawdy jestem zdziwiony, ¿e niektóre kwestie trzeba jeszcze t³umaczyæ i to czêsto ludziom, których widuje siê na ró¿nych imprezach od 10-12 lat.
A co do opancerzenia, mam nadziejê, ze Boguta tym razem równie¿ zabierze swoje wypasione nogawice i kolanka (na wstyd i pohybel wrogom), ale bêdzie czê¶ciej zak³ada³ je do walki- przyznam siê, ¿e by³em zdziwiony, kiedy zobaczy³em je dopiero na zdjêciach na FREHA.
Broñ obuchowa nie jest wykluczona na turnieju 5/5- kwestia dogadania siê miêdzy uczestnikami. Pamiêtajcie jednak, ¿e pó³o¶ od traktora to nie jest ¶redniowieczna broñ obuchowa (zanim podnios± siê g³osy oburzenia- w zesz³ym roku wyci±gniêto z t³umu ciê¿kozbrojnych delikwenta z takim wynalazkiem- nawet na filmie to uwieczniono). Podobnie pamiêtajmy, ¿e buzdysie na metalowych trzonkach pozostawmy sobie na BN, czekaniki-otwieracze do konserw pozostawmy za¶ koczownikom.
Na koniec ostatnia (w tym po¶cie) kwestia z mojej strony.
Zacznê cytatem z Roara
CYTAT(Roar @ 23:03 12.04.2012)
Takie konkurencje jak "król"," most" czy "flaga" przedstawiaj± bardziej obraz ¶redniowiecznych walk ni¿ zwyk³a m³ócka
To ¶wietna wiadomo¶æ! Dopiero wgryzam siê w temat XIII wiecznych turniejów (tych dworskich "mit allen schikanen") i brakuje mi podstawy ¼ród³owej. Twoje za¶ do¶æ kategoryczne stwierdzenie o "królu" i "mo¶cie" sugeruje, ¿e opierasz siê na jakich¶ solidnych podstawach.
Podziel siê proszê, bo chronicznie brakuje mi literatury, gdzie o tych kwestiach móg³bym poczytaæ.
Od razu uprzedzê- stwierdzenie "Nadolski o tym pisze", czy te¿ "U Barbera jest tego pe³no" mo¿emy sobie od razu darowaæ.
Poproszê albo porz±dny przypis, albo darujemy sobie pisanie o rzeczach, które same zalêg³y nam siê w g³owie i przedstawianie ich jak prawd objawionych.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 07:36 13.04.2012)
Podobnie pamiêtajmy, ¿e buzdysie na metalowych trzonkach pozostawmy sobie na BN
Ooo, ja przepraszam, ale niedozwolone s± na BN buzdygany na metalowym trzonku
Co do turnieju technicznego to równie¿ jestem za jego przeniesieniem, ¿eby wiêcej uczestników mog³o w nim wzi±æ udzia³. Ponoæ by³o du¿o chêtnych, a jednak nie ma puklerza. Nie ma na niego czasu czy jednak nie znalaz³o siê walcz±cych? Bo szkoda by by³o...
Czo³em
Chcia³em nadmieniæ, ¿e wszystkie zg³oszenia w "najemnym" zosta³y pozytywnie rozpatrzone.
Piszê bo przez moje gapiostwo nie wszyscy dostali email z potwierdzeniem.
Co do turnieju 1 vs 1 "technicznego" tu s± zasady.
http://forum.medieval.pl/viewtopic.php?f=3&t=48Poniewa¿ mam w±tpliwo¶ci czy wszyscy uczestniczy bêd± mieæ dostatecznie opancerzone ³ydki,
Zastanawiam siê czy jednak nie liczyæ trafieñ od "powy¿ej kolan"
Do wszystkich chc±cych wzi±æ udzia³ mam pro¶bê. Napiszcie na adres grz.gajewski@gmail.com
Imiê / Ksywa: (tak jak chcecie byæ wywo³anym na turnieju)
Hufiec: ( chodzi o nazwê hufca do jakiego bêdziecie przypisani na Czersku)
Nogi: (czy bêdziesz mia³ na ³ydkach i kolanach bezpieczne opancerzenie, )
Termin: ( czy bêdziesz móg³ zostaæ do niedzieli do 18)
Bardzo was proszê o zg³aszanie siê do mnie, u³atwi to organizacjê tych ma³ych zawodów.
Na nasz turniej mamy tylko godzinê, wiêc eliminacje zrobimy prawdopodobnie w sobotê po bojówce.
Czemu nie mo¿na walczyæ szabl±, ani tasakiem/pa³aszem? Nie wszyscy odwzorowuj± stan na który staæ na miecz, a po drugie prawie wszyscy we wschodnim maja pa³asze lub szable. 95% znalezisk u nas to broñ jednosieczna. Przepraszam ze wcze¶niej tego nie zauwa¿y³em, ale jest szansa ze zd±¿ê z opancerzeniem ramion i ud, dlatego siê zainteresowa³em
Pozdrawiam Baru³a
Cze¶æ,
Liczne telefony, pikieta ok 30-stu osób pod moim oknem w nocy (z p³on±c± kuk³± z brod±), zachêcaj± mnie do spróbowania umieszczenia tego turnieju w innych godzinach. Pomy¶lê i dam znaæ.
Pamiêtajcie jednak, ¿e ciê¿ko jest wszystkich udobruchaæ, szczególnie je¿eli tyle osób zamierza uciekaæ z turnieju w niedzielê przed jego koñcem. Turniej trwa do 20:00 i te¿ co¶ siê tam musi do koñca dnia dziaæ...
Dentysta - turniej w³óczni jest po³±czony z turniejem zapasów, bo ¿ycie zweryfikuje ile osób naprawdê we¼mie udzia³ w obu konkurencjach.
Roar - nie bêdzie ¿adnych zabaw paintballowych!!! Mostu te¿ nie bêdzie, bo technicznie jest ciê¿ko montowaæ most na placu, na którym w miêdzyczasie dziej± siê inne konkurencje.
Co do puklerzy, to zapisa³o siê co¶ oko³o 12 osób. W praktyce oznacza to, ¿e w sobotê rano zapisze siê 8 osób, a na placu stawi± siê 3... W takim uk³adzie, jak bêd± chêtni, to turniej odbêdzie siê spontanicznie o wcze¶niej ustalonej godzinie.
Kochani - plan jest baaardzo napiêty, a miejsca jest tak naprawdê baaardzo ma³o. Nie da rady wszystkim dogodziæ i wszystko pogodziæ. Je¿eli wszyscy zwin± siê o 14:00, to nie liczcie ¿e uda siê Wam wzi±æ we wszystkim udzia³.
Jeszcze jedno - nagrody za konkurencje (miecze, tarcze, no¿e, bele jedwabiu itp.) bêd± WY£¡CZNIE odbierane na miejscu!!! Nic do nikogo nie bêdê wysy³a³, wiêc jak kto¶ siê nie zg³osi lub nie bêdzie mia³ kogo¶ zaufanego kto to odbierze, to nagroda przepada na poczet przysz³ego roku.
Pozdrawiam
Misza
CYTAT(brat Bule @ 09:52 13.04.2012)
Czemu nie mo¿na walczyæ szabl±, ani tasakiem/pa³aszem? Nie wszyscy odwzorowuj± stan na który staæ na miecz, a po drugie prawie wszyscy we wschodnim maja pa³asze lub szable. 95% znalezisk u nas to broñ jednosieczna. Przepraszam ze wcze¶niej tego nie zauwa¿y³em, ale jest szansa ze zd±¿ê z opancerzeniem ramion i ud, dlatego siê zainteresowa³em
Pozdrawiam Baru³a
Ci których nie by³o staæ na miecz nie wystêpowali w turniejach.
Wszystkie odstêpstwa od regu³ , dotycz±ce uzbrojenia czy opancerzenia s± do decyzji arbitrów.
heh znów musimy siê przepychaæ ³okciami ;) w regulaminie jest punkt ''Inne opancerzenie (nie zachodnio-europejskie) o dopuszczeniu decyduj± sêdziowie.'' - jest szansa ¿e nie bêdzie to zabawa jedynie dla zachodu je¶li pozwol± organizatorzy turnieju. Je¶li chodzi o szable to nie mamy ostrych ¶migie³ek po 0,7 kilo tylko sztaby na potrzeby takiej zabawy- moja szabla wa¿y kilogram- d³ugo¶ci± i wag± nie odbiega od waszych mieczy wiêc nie musicie siê martwiæ, ¿e bêdziemy oszukiwaæ na prêdko¶ci, pretendentami do tytu³u mistrza fechtunku tak¿e nie jeste¶my, a chcemy siê po prostu pobawiæ tyle ¿e w "naszym" sprzêcie
Na pewno bêdzie to jakie¶ urozmaicenie- macie w±tpliwo¶ci to pogadamy na miejscu w pi±tek. Pozdro
Musicie siê przepychaæ ³okciami, bo wybrali¶cie sobie do zabawy taki region i taki etnos, który nie mia³ prawa pojawiæ sie jako konkurencja na zachodnim turnieju rycerskim.
Równie dobrze mogliby¶cie odtwarzaæ Eskimosów...
Nikt Was do tego nie zmusza³, ale i Wy nas nie zmuszajcie do naginania koncepcji walki, bo siê ja¶nie Pañstwu zachcia³o Wielki Step rekonstruowaæ...
Wiesz dobrze jak bardzo Was ceniê i podziwiam poziom reko, ale to ju¿ siê powoli robi wkurzaj±ce...
Ahh.. nie wiedzia³em ¿e chodzi o utrzymanie czysto¶ci etniczno-kulturowej- w koñcu to odwzorowanie prawdziwego turnieju RYCERSKIEGO .
Wiem Marku ¿e bardzo dbacie o realia i na prawdê staracie siê by to mia³o rêce i nogi ale zluzujcie czasem po¶ladki choæby dla zwyk³ej zabawy i uciechy uczestników i publiki- to z pewno¶ci± nie turniej o z³ote kalesony.
Je¶li chcecie zrobiæ czysto zachodni turniej to nic na si³ê, jak masz pa¶æ na serducho z nerwów to mo¿e rzeczywi¶cie lepiej nie naciskaæ. Nie by³o tematu
Witam !
,,Musicie siê przepychaæ ³okciami, bo wybrali¶cie sobie do zabawy taki region i taki etnos, który nie mia³ prawa pojawiæ sie jako konkurencja na zachodnim turnieju rycerskim. "
Panie Marku bêd±c dalej przekornym zapytam czy Bracia ZakonnI zrezygnowali z turnieju gdy¿ to równie¿ nie ten etos ?
Bo jesli nie to patrz±c na etosy sami musicie to zrobiæ , a nie chcia³bym byæ wtedy w waszej skórze
Witam, oczywist± spraw± jest, przynajmniej dla mnie, ¿e osoba posiadaj±ca broñ obuchow± wzoruje siê na wykopaliskach itp. z danego wieku. Moja broñ spe³nia te wymagania, a jak kowal wyrobi siê przyjadê z oburêcznym cudem które jest przedstawione w Biblii Maciejowskiego
Fakt, ¿e jeden walcz±cy posiada³ ¶rubê okrêtow± i dobrze, ¿e zosta³o to uwiecznione na nagraniu z dwóch powodów:
- uczmy siê równie¿ na b³êdach aby nie powtarzaæ ich w przysz³o¶ci.
- przynajmniej nikt nie zarzuci tej osobie walki agresywnej, chêci mordu itp. Ca³± akcje mo¿emy zobaczyæ od minuty 4:35 do 5:18, obserwujmy pierwszy szereg i drugiego od lewej ciê¿kozbrojnego.
http://www.youtube.com/watch?v=c-O6Kw4_Qw8Tutaj ponownie siê potwierdza, ¿e nie broñ jest niebezpieczna lecz zagro¿enie wyst±piæ mo¿e ze strony nieodpowiedzialnego u¿ytkownika.
Pozdrawiam
Piotr:
W zesz³ym roku 2 tyg. przed Czerskiem narobili¶cie rabanu, ¿e chcecie koniecznie wzi±cc udzial w lekkich 5/5. Po kilku godzinach burzliwej dyskusji poza forum postanowili¶my z Wronkiem nagi±æ zasady, które uzgadniali¶my przez 2 lata.
Jak to siê skoñczy³o? Otó¿ kiedy ju¿ spó¼nieni zjawili¶cie siê na polu okaza³o siê, ¿e sposób walki Wam nie odpowiada i zamist w turnieju wzieliscie udzia³ w teatrzyku.
Dzi¶ s³yszê, ¿e znów mamy naginaæ zasady nad ktorymi pracujemy kilka miesiêcy na forum, gdzie nawet Baru³a siê udziela, bo ów BYÆ MO¯E zdo³a siê odpowiednio opancerzyæ. A jak nie zdo³a? Mamy znów zmieniaæ koncepcjê dla jednej osoby, która nie wiadomo, czy wyst±pi? No b³agam...S± chyba jakie¶ granice....
Turniej na trafienia jest wielkim testem przed oficjaln± premier± na Lusowie, na który siê i tak nie wybieracie, bo, jak us³ysza³em, macie za daleko.
Sprawa jest prosta- zg³osiæ siê mo¿e ka¿dy kto spe³nia wymogi g³ównej bojówki, ale musi pamiêtaæ, ¿e i w piszczel bêdzie mo¿na najpewniej biæ, a w przedramiê na 100%. O kwestiach spornych co do bezpieczeñstwa broni tudzie¿ opancerzenia zadecyduj± sêdziowie.
CYTAT(Lubomir Aleksandrowicz @ 14:58 13.04.2012)
Panie Marku bêd±c dalej przekornym zapytam czy Bracia ZakonnI zrezygnowali z turnieju gdy¿ to równie¿ nie ten etos ?
Bo jesli nie to patrz±c na etosy sami musicie to zrobiæ , a nie chcia³bym byæ wtedy w waszej skórze
Na Czersku mo¿e wystartowaæ ka¿dy, kto spe³nia grzesiowe wymagania sprzêtowe, choæby mia³ krzy¿ na tunice. Ten turniej to, jak wspomnia³em test i prywatna inicjatywa. Na Lusowie za to na turnieju full-wypas nie bêdzie za to ani pÃó³ zakonnika. Bêd± za to dwaj Rusini, którzy wkrêcili siê przekupstwem i szanta¿em...
CYTAT
Ci których nie by³o staæ na miecz nie wystêpowali w turniejach.
Ci których nie by³o staæ na pochwê te¿... :P
Popieram s³owa Lubomira a zarazem pytam, bo siê nie znam a temat i tak siê sp³odzi³:
Jak to by³o ze startowaniem pobo¿nych Rycerzy Zakonnych w takich turniejach rycerskich? Gdzie mogê na ten temat poczytaæ, jak odnosi siê do tego regu³a poszczególnych zakonów? Zupe³nie wypad³em z obiegu je¶li idzie o restrykcje na tego typu imprezach.
Chêtnych na odpowied¼ proszê na PW co by nie ¶mieciæ w temacie.
==========================
Z innej beczki, je¶li ma to byæ turniej na którym jest publika to dlaczego nie skorzystaæ z urozmaicenia które daje wci±gniêcie w walki Rusinów, Koczowników czy innych Ba³tów*. My¶lê ¿e w walce jeden na jeden widzowie ³atwiej ni¿ w bitewnym mot³ochu mog± siê zapoznaæ z wizualn± strona jakiego¶ rekonstruowanego regionu.
Id±c tym tokiem rozumowania, dlaczego Marku nie sprzeciwisz siê dopuszczeniu takich postaci do inscenizacji czy turnieju ³uczniczego? Wszak to zapewne te¿ niezgodne z odtwarzanym regionem bla bla bla...
Ba czemu nie oburzysz siê o tworzenie na Czersku hufca wschodniego. ;)
Przepraszam ale to wyra¼nie zakrawa o wdeptywanie rekonstrukcji czego¶ innego ni¿ Zachód w ziemiê ;)
Pozdrawiam
Piêkne S³oneczko
*Bardzooo g³êboki skrót my¶lowy odnosz±cy siê do wszystkich "nie zachodnich".
Przeczytaj jeszcze raz o jaki turniej chodzi i po co oraz przez kogo jest organizowany.
CYTAT
Na Lusowie za to na turnieju full-wypas nie bêdzie za to ani pÃó³ zakonnika.
Ze wzgledów ideologicznych czy dlatego, ze nie ma chêtnych sposród zakonnych? Pytam z ciekawo¶ci, jako ¿e znam chêtnego zakonnego
CYTAT(Anka z OTW @ 16:55 13.04.2012)
CYTAT
Ze wzgledów ideologicznych czy dlatego, ze nie ma chêtnych sposród zakonnych? Pytam z ciekawo¶ci, jako ¿e znam chêtnego zakonnego
¯eby nie xa¶miecaæ odpowiem na priv, kiedy wrócê z delegacji
CYTAT(Anka z OTW @ 16:55 13.04.2012)
CYTAT
Turnieje uchodzi³y za pró¿n± rozrywkê i zakony z racji pos³uszeñstwa nie uczestniczy³y w tego typu zabawach. Na zakazie dla zakonów nie sta³o jednak¿e æwiczenie, gdy¿ by³y to raczej æwiczenia ku chwale .. oraz po¶wiêcone realizacji misji za³o¿enia zakonu i doskonaleniu orê¿a ni¿ dla zabawy gawiedzi.
Idea niedopuszczania zakonnych znana jest od lat i na wielu imprezach akceptowana przez zakony - szczególnie, gdy kolorowe rycerstwo wychodzi trze¼we i naprawdê na wysokim poziomie umiejêtno¶ci do turnieju. Gdy za¶ eliminowanie zwi±zane jest z wykluczeniem dobrych zawodników, to mo¿na mówiæ o dyskryminacji, która zwykle siê koñczy tym, ¿e zakonny po¿ycza "surkot" od kolorowego, tarczê o zbli¿onym imaczu i idzie na bojówkê. Pokazaæ klasê.
Tak¿e doskonale rozumiem Marka, je¶li mówi o tym, ¿e nie dopu¶ci zakonnych, rusinów, tatarów, nindza, samurajów i innych etiopczyków czy je¼dzców s³oni, gdy¿ organizuje turniej dla ludzi oddtwarzaj±cych postaæ/sylwetkê/wizerunek zachodniego rycerstwa ...
Mam nadziejê tak¿e, ¿e wkrótce wyeliminuje d³ugie tarcze - których na przedstawieniach jest wiêcej w rêkach lekkozbrojnych czy w trakcie oblê¿eñ ni¿ na ramieniu konnego, pieczeciach czy p³ytach nagrobnych ... ale to mo¿e daleka przysz³o¶æ
Wszyscy odtwórcy rycerzy zakonnych, których znam posiadaj± uzbrojenie wzorowane na zachodnioeuropejskim (niestety), no i bior±c pod uwage ilo¶æ komandorii w Europie, trudno wy³aczaæ ich z grona rycerstwa zachodnioeuropejskiego...
Argument o pró¿nej rozrywce jest bardziej przemawiaj±cy, to o æwiczeniu te¿ kojarzê (sk±d?), ale na dobr± sprawê zakonikowi walcz±cemu w turnieju grozi³ os±d kapitu³y, ew. utrata p³aszcza (bo nie sadze, ¿eby wyrzucenie z zakonu), raczej nikt nie móg³ mu zabroniæ samego udzia³u, ale musia³ byæ ¶wiadomy konsekwencji.
Kombinujê, wiem
Zawsze zostaje, jak Jasmin napisa³, po¿yczenie surcotu bojowego... albo "przeróbka" na ¶wieckiego stowarzyszonego zakonu.
Czekam na informacje w takim razie
Pozdrawiam
Nie ma co siê spinaæ jak nie bêd± chcieli z nami walczyæ to nie bêd± walczyli. Przecie¿ nikt nikogo do niczego nie zmusi. Poza tym jak bêdzie Bua dobrze zrobiony to wtedy jest sens gadaæ co i jak i wyja¶ni siê wszystko face to face i mniej inwazyjnie.
Turnieje organizowane na terenach ziem polskich bêd± niehistoryczne (w tym ten w £usowie równie¿ nie bêdzie historycznym turniejem w ¿adnym wypadku) poniewa¿ turnieje na ziemiach dzisiejszej Polski zawita³y oko³o po³owy 13 wieku i to na ¦l±sk, a po 2 o to co by³o turniejami historycznymi zaczynamy obecnie lekko miziaæ. Tak wiêc by robiæ turnieje historyczne trzebaby wyrzuciæ z nich wszystkich, którzy robi± wszystko ni¿ej ni¿ 1240 rok. Czyli ca³y pocz±tek 13 w. i koniec 12 w. i wprowadziæ odpowiednie konkurencje, poczty etc. Nie rozumiem wiêc ci¶nieñ o "ultraturniej" poniewa¿ to co siê robi to nic innego jak mrok z udzia³em w miare zrobionych pieszych walcz±cych.
Salve Fratres!
Mi³o¶æ równo¶æ i TOI-TOI nich zapanuj± na Czersku. Jeszcze siê nie rozpocz±³ a ju¿ dyskusje o d³ugo¶æ czosnka. Poluzujmy wszyscy i myslê ¿e dobrze nam to wyjdzie.
Turniej - wszyscy chêtni zakonni wezma udzia³ gdyz jest to najlepsza forma wymiany do¶wiadczeñ bojowych. Szczególnie póxniej w zaciszu ogl±dj±c fimy z walk.
5x5 - kilka pi±tek zakonnych czeka z niecierpliwo¶ci± na to starcie.
Buhurt - id± wszyscy z krzy¿em. Ilu wyjdzie przeciwko czas poka¿e.
Problem z bronia obuchow± - najpro¶ciej jak dowódcy hufców które walcz± w buhurcie sami siê dogadaj±a przy dobrym miodzie. Ustal± ¿e bez obuszków to pójdziemy z mieczami i tasakami i tez bêdzie przednia zabawa.
Wielokrotnie ju¿ to pisa³em ale powtórzê kolejny raz. Z nami jak z ma³ym dzieckiem. Idziemy na wszelkie kompromisy tylko wystarczy podej¶c i pogadaæ a nie póxniej po fakcie rozwalaæ palce na klawiaturze.
Mam nadziejê ¿e odpowiedzia³m na wszelkie pytania nawet te jeszcze nie zadane.
Pozdrawiam Grzegorz
ps. Aniu, siostrzyczko droga. Robert ma racjê. Krzy¿ jest jeden. Napisze wprost a adminów prosze o nie poprawianie pisowni.
Zakony by³y w Lewancie i nie tylko ELIT¡. Mo¿na ¶mia³o powiedzieæ ¿e po upadku cesarstwa oraz ideii koszarów legionowych to w³asnie zakony pokaza³y czym jest jednostka wojskowa w ówczesnych czasach. Taki rodzaj ¶redniowiecznego komandosa który dodatkowo ma krzy¿ na tarczy. To wszystko zobowi±zuje odtwórcê jak i jego otoczenie w którym przebywa. Dziwne stroje, s³ynne michelinki zamiast plemiora, ailettes wielko¶ci drzwi od stodo³y, he³my typu wiadro, os³ony z filmu Arabella i najs³odsza rzecz jaka mo¿e byæ - na³adowany jak stodo³a, obrzygany zakonnik dr±cy ryja BEAUCEANT! Gdy¿ nie by³o wiêkszego zucha ni¿ ... dopiszcie sami. Aniu krzy¿ to krzy¿, wszyscy jeste¶my w jednym worze bez wzglêdu na kolor i kszta³t krzy¿a. Robert ma racjê - odpowiadamy za nas wszystkich przed wszystkimi a przede wszystkim przed sob±.
W 2006 roku z Dim± na pamiêtnym Obozie Zakonnym rozpoczeli¶my co¶ co powoli realizujemy. W tym roku na Czersku powtórzymy to wraz z Wróbelkiem z nawi±zk±. Mam nadziejê ¿e ca³± braæ zakonna zrozumie i zaakceptuje to. Szczegó³y bezpo¶rednio na Czersku.
My tak¿e zaczeli¶my co¶ kilka lat temu, realizuje siê powoli, ale fakt, ¿e sporo osób sie przy³aczy³o ¶wiadczy o tym, ¿e jest "zapotrzebowanie" na inne podejscie do odtwarzania zakonu. Mo¿e po prostu sa dwa kierunki - oba w jaki¶ sposób warto¶ciowe i niewykluczaj±ce siê.
To, co by³o kiedys to by³y absolutnie cudowne czasy, które siê wspomina z ³ezka w oku.
Mozna byc komandosem z krzy¿em, tylko po jakim¶ czasie pada pytanie - po co ten krzy¿ ? Krzy¿owcy systematycznie obklejali siê krzy¿ami, nie trzeba od razu by³o byæ zakonnikiem, ¿eby sobie taki przypi±æ. To Regu³a by³a czym¶ co wyróznia³o zakonnych, poprzez ograniczenia kszta³towa³a charakter (lub pra³a mózg jak kto woli). Je¶lii siê ma Regu³ê w d.... to zostaje sie tylko komandosem.
Bywa³o ró¿nie, ale teraz naszym celem jest powoli tê Regu³e wprowadzaæ w odtwórstwie, zaczaæ od rozk³adu dnia templariuszy regulowanego godzinami kanonicznymi ( uprzedzam pytania - nie werbujemy do sekty, ale godzinki spiewaja u nas nawet atei¶ci
).
Ubiór, bojówka - po latach przyje¿dzania tylko po to aby walczyæ niewa¿ne w czym i jak - tyle jest do poprawienia. Ale damy rade.
A z walki nikt nie zamierza rezygnowaæ - to zawsze bedzie jeden z priorytetów.
Mam nadzieje braciszku ¿e nie czujesz do nas urazy z tego wzgledu - ka¿dy wszak ma prawo robiæ tak jak uwa¿a i za to byc ocenianym. I o to mi chodzi³o w wypowiedzi do której siê odnios³e¶. Chcemy po Czersku zbieraæ ochrzany za nasze (hufca templariuszy) b³êdy i niedociagniecia, bo s±dze ¿e bedzie ich sporo - a nie za "zakonnych".
Bardzo przepraszam za OT.
Pozdrawiam
Anka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.